* Forelæsning kl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "* Forelæsning kl"

Transkript

1 * Forelæsning kl Unges oplevelse og håndtering af rekreationsprocessen efter ambulant tonsillektomi v/ Spl. Rebecca Næsby, Spl. Katrine Rasmussen og Klin. Spl.-specialist Ann Wolff Bregendahl ØNH-kirurgisk afdeling Vejle Sygehus

2 Af sygeplejerske Rebecca Dæhnfeldt Næsby og Katrine Rasmussen, Øre-Næse-Halskirurgisk Afdeling,Vejle Sygehus

3 Baggrund *En patientgruppe, der ofte henvender sig under rekreationsforløbet *Imødekommer givet mundtligt og skriftligt information patienternes behov? *Gør vi det godt nok? *Formålet var at undersøge patienternes oplevelse og håndtering af rekreationsforløbet

4 Metode *Fotodagbog i 14 dage med beskrivelser *Spurgt på operationsdagen om de ønskede deltagelse *Informeret samtykke på baggrund af mundtlig og skriftlig information *Telefoninterview afsæt i billeder, beskrivelser og semistruktureret interviewguide *Analyse inspireret af Kvale og Brinkmanns meningsfortolkning

5 Smerteskema Medicin/klokkeslæt Kl Kl Kl Kl Tablet Panodil 500 mg 2 stk. 2 stk. 2 stk. 2 stk. Tablet Ibumetin 400 mg 1 stk. 1 stk. 1 stk. Ved behov Morfin 10 mg - udleveret 10 stk. Ovenstående skema giver dig et forslag til fordeling af din smertestillende medicin. Tidspunkterne er vejledende og vi anbefaler, at du tilpasser det til din døgnrytme. Det er dog vigtigt, at der går minimum fire timer mellem indtaget af den faste medicin

6 Karakteristika ved informanterne *7 patienter blev inkluderet i alderen år *6 piger og 1 dreng *Indikation for operation - 6 af informanterne havde gentagne pencillinkrævende tonsilliter, 1 af informanterne havde søvnapnø *Postoperativt udskrevet med fast Panodil og Ibumetin *5 ud af 7 informanter blev udskrevet med Morfin pn.

7 Resultater *Pårørende - en vigtig medspiller i rekreationsprocessen *At opleve en smerte man ikke er forberedt på *At holde ud trods smerter *At vælge til og fra - når det at spise er smertefuldt *At føle sig godt informeret - men stadig at mangle informationer *At komme sig hurtigere end forventet

8 Pårørende - en vigtig medspiller i rekreationsprocessen * Min mor var ved min side den først uge og havde taget fri (Line, 19 år) * Ja, vi var inviteret til min mosters fødselsdag (6.dagen), og min mor turde ikke lade mig være alene hjemme, så jeg tog med, selvom jeg egentlig helst bare ville være derhjemme, fordi jeg var så træt, afkræftet og bare havde ondt (Signe, 21 år) * og så spurgte min moder om, vil du have noget rugbrød, ris eller hvad jeg havde lyst til, og så lavede hun egentlig det, for jeg var bare helt færdig og lå egentlig bare på sofaen og kunne slet ikke noget (Signe, 21 år)

9 Pårørende - en vigtig medspiller i rekreationsprocessen - fortsat * Min far han arbejder næsten lige ved siden af vores hus, så han har været hjemme for at give mig smertestillende, så jeg ikke skulle til at stå ud af min seng, eller også har de ringet hjem til mig for at sige, hvornår jeg må tage det smertestillende. Det gjorde min far de første 4 dage (Dan, 17 år) * Jeg blev mega sur, når min mor prøvede at presse på med maden, fordi at jeg bare ikke havde lyst. Jeg vidste jo godt, at det var det jeg skulle, men jeg har bare ignoreret hende, når hun sagde om dagen, at jeg skulle spise. Jeg lod som om, jeg ikke kunne høre hende (Line, 19 år) * Jamen, de (forældre) blev jo ved med at sige, om jeg ikke skulle have noget at spise og drikke. De blev ved med at presse på, hvilket var ret irriterende, men det var jo godt, for så blev du jo nødt til at prøve, og jeg kunne jo mærke, at jeg fik det bedre, når jeg fik lidt at spise og drikke (Dan, 17 år)

10 Billedet er taget i formiddags. Allerede dér vidste jeg, hvad der ville fylde mest i dag. I dag er en af de dårligere dage. Det føles, som om der er en kæmpe slåskamp i gang i min hals med både sværd og knive. Af den grund har jeg sagt ca. 10 ord i dag. Jeg har knap nok rejst mig fra sofaen og faktisk bare puttet med min meget tykke kat hele dagen. Trods smerten, så er det super hyggeligt med put fra min kat og min mor, der er hjemme. Jeg håber, dagen i morgen bliver bedre. Jeg vil bruge resten af aftenen på at spise vaniljeis og isterninger (Signe, 21 år, dag 3)

11 At opleve en smerte man ikke er forberedt på * Ja, måske at forberede folk lidt bedre på smerterne. Jeg tror ikke helt man forstår, hvor ondt det gør, og jeg er jo vant til at have halsbetændelser. Men det kan man slet ikke sammenligne, det gør langt mere ondt at få dem fjernet (Dan, 17 år) * Altså, jeg kunne gå rigtig lang tid inden jeg tog mig sammen til at synke mit spyt, fordi det simpelthen gjorde så ondt, og ofte spyttede jeg det ud på badeværelset i stedet. Simpelthen så jeg var fri for at synke mit spyt, fordi det bare gjorde så ondt (Signe, 21 år)

12 At opleve en smerte man ikke er forberedt på - fortsat * Vi ringede faktisk derind en dag, og det var fordi vi blev bekymret med det med mine ører, fordi der var nogle gange, jeg kunne næsten ikke engang fungere, jeg blev bare nød til at gå ind på mit værelse også lægge med mine fingre i ørene, og bare vente på at smerten gik over, fordi at det var så forfærdeligt.. Det var vi ikke forberedt på (Trine, 16 år)

13 Min tunge havde så ikke været så samarbejdsvillig, så der skulle lægges lidt kræfter i at holde den nede. Det resulterede så i, at jeg havde fået blå mærker i munden. De første par dage var det det, der var mest generende. Det var det, der gjorde mest ondt. Min mund den var så øm, og jeg kunne godt mærke, at der var blevet brugt kræfter på at holde min tunge nede (Anne, 21 år, dag 2)

14 At holde ud trods smerter * Jeg satte vækkeuret, fordi jeg var meget bange for, at jeg ikke havde mere smertestillende i min krop, og så var jeg bange for at få sindssygt mange smerter. Så derfor ville jeg gerne være sikker på, jeg hele tiden var dækket ind, så derfor satte jeg de der alarmer til kl og kl Jeg tror godt, jeg kunne have sovet videre, hvis jeg ikke satte alarmer, men jeg var også meget bange for, at jeg lige pludselig vågnede og så ikke havde fået taget pillerne, og så var der ikke noget, der kunne dække mine smerter, og når der så skulle gå en halv time, før de så virkede igen. Jeg har været bekymret for at få meget ondt. Nogle af dagene havde jeg meget ondt, også selvom jeg havde taget hver 6. time, og så tænkte jeg, hvordan ville det så være, hvis jeg ikke tog pillerne (Anne, 21 år)

15 At holde ud trods smerter - fortsat *Man lå jo vågen om natten, og så har du ondt, og så skal du lige op og gå lidt rundt, og så tager du lidt koldt smoothies, for at se om det kan hjælpe, og så forsøger du igen at lægge dig til at sove, og så vågner du igen efter en halv time. Og så ligger du bare og venter på, at du må tage dit smertestillende. Jeg havde helt klart mest ondt om morgenen. Jeg vågnede tit meget tidligt, og så lå jeg og kiggede på klokken, og bare ventede på at jeg måtte tage det smertestillende, og så tænkte jeg bare fuck mit liv. Fuck der er lang tid til endnu (Dan, 17 år) * Det var en lortedag. Det gjorde mega ondt, og jeg kunne slet ikke sige noget, for så gjorde det ulideligt ondt. Så jeg forsøgte slet ikke at snakke. Så jeg havde sådan et stykke papir til at skrive på, som jeg skrev på, når jeg manglede noget (Signe, 21 år)

16 At holde ud trods smerter - fortsat *.Men så en time efter at du har taget det smertestillende, så kan du det hele igen, så går der 3-4 timer så er du ramt igen, og så ligger du og kan ingenting, det har både været om dagen og om natten, indtil jeg fik lov til at tage morfin (Dan,17år) * Da jeg var løbet tør for dem (Morfin), sagde min mor heldigvis, at hun havde nogle morfintabeletter, jeg kunne få fra engang, hvor hun var blevet opereret. Jeg ville ønske, at hun havde sagt det fra starten, for så ville jeg ikke havde sparet så meget på dem, fordi jeg simpelthen havde brug for at tage dem noget oftere i starten, fordi jeg ikke kunne holde ud at være til (Signe, 21 år)

17 Nu er smerten for alvor begyndt. Det her er en pille morfin, som den dag var min eneste redning fra smerten (Anne, 21 år, dag 4)

18 At vælge til og fra når det at spise er smertefuldt * Min lyst til mad forsvandt fuldstændig. Der var det kun virkelig blød mad, som en burger og fritter eller yoghurt fordi det gjorde så ondt hver gang, man skulle lave den der sluge refleks (Sofie, 20 år) * Det var på 4. dagen. Jeg var helt færdig, og havde ikke spist noget i 3 dage bl.a. grundet tykke belægninger i halsen og smerter, og så var min mor oppe på afdelingen, da sagde de, at jeg godt måtte få noget Morfin med hjem. Det var fantastisk. Det virkede helt klart bedre. Så kunne jeg jo begynde at spise og drikke lidt igen, og jeg blev mere frisk (Dan, 17 år) * De dage jeg ikke havde fået noget at spise, der havde jeg hovedpine, og jeg var sløj. De dage hvor jeg spiste, der var jeg ude at gå og sov ikke så meget (Maria, 21 år)

19 Det er et billedet af, hvad jeg har prøvet at spise, meeen det er ikke altid lykkedes. Smoothie lavede jeg tidligere, men det kan jeg ikke drikke, da det var for syrligt og det begyndte at svie (Trine, 16 år, dag 4)

20 At føle sig godt informeret men stadig mangle informationer * Så derfor ringede vi ind for at spørge, om det var normalt at få så ondt i ørerne, for det havde vi ikke fået nogen advarsel om (Sofie, 20 år) * Blødning har ikke fyldt særlig meget. Jeg har følt mig ret tryg ved, at vi har fået så meget info fra sygehuset, hvad skal du gøre hvis det bløder (Sofie, 20 år)

21 Har i dag opdaget at jeg har en tråd til at sidde i halsen, den har været med til at irriterer helt vildt og gør det endnu. Vidste ikke at jeg var blevet syet i munden (Line, 19 år, dag 8)

22 At komme sig hurtigere end forventet * Jeg tror, det der har overrasket mig er, at de intense smerter først kom 3-4 dagen, og de første par dage egentlige var meget udholdelige (Anne, 21 år) * Den første uge var mega slem, men så fik jeg det egentlig ret hurtigt ret godt (Maria, 21 år) * Den første uge, der lavede jeg ikke noget, jeg var kun lige ude at gå en lille tur. Men jeg fik det som sagt ret hurtigt bedre i løbet af uge 2, så der var jeg hjemme hos mine forældre, ude at handle lidt og ude at få lavet nyt pas (Maria, 21 år)

23 At komme sig hurtigere end forventet - fortsat * Den første uge har jeg mere eller mindre bare ligget i min seng og kigget på min computer. Så begyndte jeg at få lidt mere overskud og energi til at gøre nogle ting, og lavede lidt mad til mig selv, og ryddet lidt op også. Men jeg følte mig også begrænset af, at jeg fik af vide, at de første 14 dage måtte jeg ikke lave for meget fysisk aktivitet. Så jeg turde ikke, de første dage jeg havde det nogenlunde, at gå en lang tur (Anne, 21 år)

24 I dag har jeg set sådan her ud. Får det bedre og bedre og er gået ned i dosis med medicin. Den her uge føles lidt lang. Smerterne er ligesom at have almindelig halsbetændelse, og det er jeg jo vant til Men forsøger virkelig at holde mig i ro, selvom det kan være svært (Marie, 21 år, dag 9)

25 Konklusion og perspektivering *Personalemøde på tværs af afdelingen *Implementere forbedringstiltag udsprunget af møder med læger og sygeplejersker *Lærerig og spændende proces - langt større og mere omfattende end først antaget *Overrasket over, hvad der har fyldt for informanterne i rekreationsforløbet

26 Tak for jeres opmærksomhed

27 Kære Du er ved udskrivelsen informeret om: Du må ikke sove alene det første døgn efter operationen, da der er øget risiko for, at der opstår en blødning. Flere uger efter operationen vil du kunne opleve at være træt. - SMERTER: Efter operationen kan du forvente at få smerter i halsen i op til 3 uger. Derudover kan du opleve smerter i ører og mund (kæbe, tunge, tænder), samt hævelse i halsen. Smerterne vil typisk være værst på dagen efter operationen. Du vil opleve smerter, når du synker f.eks. i forbindelse med måltider, men det er en vigtig del af din opheling og smertelindring at få spist og drukket. Vi henviser til pjecen om smertebehandling, som du har fået udleveret, hvor du også kan læse om bivirkninger til medicinen. Vi anbefaler smertebehandling med:._. Du har fået udleveret følgende medicin:._. -KOST OG VÆSKE: Der er ingen kostrestriktioner efter operationen, og du må derfor spise og drikke som du har lyst til og kan klare at få ned gennem halsen. Vi anbefaler, at du begynder at spise og drikke umiddelbart efter operationen, og sørger for at spise og drikke regelmæssigt i ugerne efter operationen. Vi opfordrer til, at du indtager kalorieholdige væsker frem for kun at indtage vand, idet du kan opleve at være småtspisende i ugerne efter operationen. Kold mad og drikke kan smertelindre i nogen grad. -MUNDHYGIEJNE: Du vil kunne opleve, at sårene i halsen har gullige belægninger, som til forveksling kan ligne betændelse. Dette kan vare i op til 10 dage. Det er almindeligt med dårlig ånde i 7-14 dage efter operationen. Du må børste tænder som vanligt. - BLØDNING: Der er risiko for at begynde at bløde fra sårene i halsen, når du har fået fjernet mandler. Der er blødningsrisiko de første 14 dage, men blødningsrisikoen er størst de første dage efter operationen og når sårskorperne falder af omkring og dagen. Hvis du begynder at bløde fra munden, skal du sætte dig op, spytte blodet ud og tage isterninger i munden indtil blødningen ophører. Is/isterninger får blodkarrene til at trække sig sammen og kan få blødningen til at stoppe. Bløder det stadig efter 2-3 minutter, skal du ringe til Øre-Næse-Halskirurgisk Sengeafsnit og rådføre dig med personalet. Hvis du ikke selv kan stoppe blødningen derhjemme, kan det være nødvendigt, efter aftale med personalet, at ringe 112. Du har i dette tilfælde fået udleveret et AKUT-kort, som skal forevises ved afhentning i hjemmet. - INFEKTION: Du kan have feber de første to døgn efter operationen, hvilket er forventeligt og dermed ikke tegn på en infektion. Skulle du opiever at have feber udover de første døgn og samtidig tiltagende smerter, kan det være tegn på, at du har fået en infektion. Hvis du oplever dette, opfordrer vi dig til at kontakte Øre-Næse-Halskirurgisk Afdeling. - FORHOLDSREGLER : * Du bør være sygemeldt 14 dage efter operationen * De første 14 dage efter operationen skal du undgå hård fysisk aktivitet, tunge løft og sportsaktiviteter, der kan få pulsen op * Du skal undgå foroverbøjning i 10 dage efter operationen * Du skal undgå varme bade i 10 dage efter operationen * De første syv dage efter operationen bør du undgå solbadning - EFTER UDSKRIVELSEN: * Der er ingen ambulant opfølgning efter at have fået fjernet mandler Vi ønsker dig rigtig god bedring. Med venlig hilsen._.

28 National klinisk retningslinje for fjernelse af mandler (tonsillektomi), Sundhedsstyrelsen, 2016 Postoperativ smertebehandling: *Fokuseret spørgsmål: Bør smertebehandling af unge og voksne efter udskrivelse efter tonsillektomi inkludere paracetamol og NSAID eller paracetamol, NSAID og ved behov i tillæg opioid? *Der blev ved udvidet litteratursøgning ikke fundet guidelines, systematiske reviews, RCT eller observationelle studier, der direkte eller indirekte besvarer dette spørgsmål. Vejledningen bygger derfor på lærebogsviden om opioidbehandling og kliniske erfaringer i arbejdsgruppen *Anbefaling: Det er god praksis at anvende paracetamol og NSAID, og ved behov i tillæg opioid til smertebehandling af unge og voksne ( 12 år) efter tonsillektomi.

29 Klinisk retningslinje for postoperative kostanbefalinger til elektive tonsillektomi patienter (>2 år)center for kliniske retningslinjer, 2012 *Formål: At vejlede sundhedspersonale mht. at give postoperative kostanbefalinger til patienter der får foretaget tonsillektomi, således at den information der videregives til patienten er enslydende og evidensbaseret *Fokuseret spørgsmål: Er der evidens for at kostrestriktioner efter en tonsillektomi sammenlignet med ingen kostrestriktioner reducerer risikoen for blødning, reducerer smerter og øger kostindtaget hos elektive patienter over 2 år? *Anbefalinger: Elektive patienter (>2 år) der får foretaget tonsillektomi kan anbefales at spise og drikke efter eget ønske

30 Postoperativ smertebehandling af voksne tonsillectomi patienter, ØNH - landet rundt Sygehus Panodil Ibumetin Bonyl Morfin pn. Rigshospitalet 1 g x 4 dgl. 400 mg x 4 dgl. 10 mg x max. 6 dgl. Udleverer 10 stk Randers 500 mg x 4 dgl. 500 mg x 2 dgl. 10 mg Udleverer 3 stk Vejle 1 g x 4 dgl. 400 mg x 3 dgl. 10 mg x max. 4 dgl. Udleverer 10 stk Århus 500 mg x 4 dgl. 500 mg x 2 dgl. Udleverer sjældent Odense 1 g x 4 dgl. 400 mg. x 3 dgl. Udleverer sjældent Svendborg 1 g x 4 dgl. 400 mg. x 3 dgl. Udleverer sjældent

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Til patienter og pårørende Fjernelse af mandler - Ambulant Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken kontaktpersonsordning i ØNH - klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det

Læs mere

Reduktion af mandlerne hos børn

Reduktion af mandlerne hos børn Til patienter og pårørende Reduktion af mandlerne hos børn Tonsillotomi Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken, Sønderborg Kontaktpersonsordning i ØNHklinikken I vil blive tildelt en kontaktperson

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af mandler

Patientinformation. Fjernelse af mandler Patientinformation Fjernelse af mandler Kvalitet Døgnet Rundt Øre- Næse- Halsafdelingen Information om fjernelse af mandler Vi udleverer denne pjece i håbet om, at du må føle dig velorienteret og tryg

Læs mere

FJERNELSE AF MANDLER (TONSILLEKTOMI)

FJERNELSE AF MANDLER (TONSILLEKTOMI) Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus

Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen. Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Patientens oplevelse af at blive indlagt med epistaxis i ØNHsengeafdelingen Christina Rosenquist og Pernille Leth 4. Marts 2016 Vejle Sygehus Hvordan kom vi i gang Epistaxis patienter en sårbar gruppe

Læs mere

Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne

Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne Tanken bag denne information er, at alle, som får opereret deres mandler, skal have det så godt som muligt efter det kirurgiske indgreb og

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper Patientinformation Fjernelse af svælgpolypper Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Information om fjernelse af svælgpolypper Vi udleverer denne pjece i håbet om, at du må føle dig velorienteret

Læs mere

Patientinformation. Snorkeoperation

Patientinformation. Snorkeoperation Patientinformation Snorkeoperation Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Information om snorkeoperation Vi udleverer denne pjece i håbet om, at du må føle dig velorienteret og tryg ved den forestående

Læs mere

Patientinformation. Brækket næse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-Næse-Halsklinikken

Patientinformation. Brækket næse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-Næse-Halsklinikken Patientinformation Brækket næse Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsklinikken Kontaktpersonsordning i ØNH - Klinik Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Patientinformation. Brækket kindben. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Brækket kindben. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Brækket kindben Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Kontaktpersonsordning i ØNH - klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Brystfjernelse hos mænd

Brystfjernelse hos mænd Patientinformation Brystfjernelse hos mænd www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystfjernelse hos mænd.

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand N r. 3 2 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået en tand trukket ud Efter fjernelse af en

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af mandler

Patientinformation. Fjernelse af mandler Patientinformation Fjernelse af mandler Kvalitet Døgnet Rundt Øre- Næse- Halsafdelingen Kontaktpersonsordning i ØNH - afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Om fjernelse af mandler

Om fjernelse af mandler Øre-næse-halskirurgisk Klinik Om fjernelse af mandler Tonsillektomi Øre-næse-hals Afdeling Finsensgade 35 6700 Esbjerg Om fjernelse af mandler (tonsillektomi) Velkommen Vi vil gerne fortælle dig og dine

Læs mere

Patientvejledning. Børnepolypper

Patientvejledning. Børnepolypper Patientvejledning Børnepolypper Polypper er en forøgelse af det normale lymfevæv i næsesvælget. Polypper forekommer typisk fra 1-års alderen til omkring skolealderen og kaldes derfor også børnepolypper.

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand NR. 32 Efter fjernelse af en tand Hvad kan du forvente, når du har fået fjernet en tand? Hvad kan du spise? Og hvad gør du, hvis du får smerter? Efter fjernelse af en tand operation. At få fjernet en tand

Læs mere

Excellent sygepleje til patienter og pårørende på Øre-Næse-Halskirurgisk Operationsafdeling,Vejle Sygehus

Excellent sygepleje til patienter og pårørende på Øre-Næse-Halskirurgisk Operationsafdeling,Vejle Sygehus Excellent sygepleje til patienter og pårørende på Øre-Næse-Halskirurgisk Operationsafdeling,Vejle Sygehus Af klinisk sygeplejespecialist Ann Bregendahl og sygeplejerske Britt Nortvig Poulsen Baggrund Stor

Læs mere

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Sammedagsoperation Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Rev. aug. 2009 Information om sammedagsoperation Navn... De bedes møde i afsnit...... dag den... kl.... Med denne

Læs mere

Næse- og bihulekirurgi

Næse- og bihulekirurgi Patientinformation Næse- og bihulekirurgi med kikkert Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Næse-og bihulekirurgi med kikkert Vi udleverer denne pjece i håbet om, at du må føle dig velorienteret

Læs mere

Patientvejledning snorken/snorkeoperation

Patientvejledning snorken/snorkeoperation Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Information til pårørende

Information til pårørende Information til pårørende Tanken bag denne information er, at alle, som får opereret deres mandler, skal have det så godt som muligt efter det kirurgiske indgreb og vende tilbage til normal kost og normale

Læs mere

Smerteplaner til Øre-Næse-Hals patienter

Smerteplaner til Øre-Næse-Hals patienter 2013 Smerteplaner til Øre-Næse-Hals patienter Enhed for Akut Smertebehandling, Operation & anæstesi, HOC, Rigshospitalet Region Hovedstaden 1 Afsluttende rapport for EASs arbejde i ØNH-regi Indhold Indledning

Læs mere

Information om operation af bugvægsbrok

Information om operation af bugvægsbrok Patientinformation Information om operation af bugvægsbrok - Ventralhernie Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Operation af bugvægsbrok ved kikkertoperation (ventralhernie)

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi Patientvejledning Fjernelse af mandler Tonsillektomi Mandler er lymfevæv placeret på begge sider af halsen ved indgangen til svælget. Hvad er halsbetændelse? Halsbetændelse er en infektion af mandlerne

Læs mere

Information om operation af bugvægsbrok

Information om operation af bugvægsbrok Patientinformation Information om operation af bugvægsbrok - kikkertoperation Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Operation af bugvægsbrok ved kikkertoperation (Laparoskopisk

Læs mere

Indlæggelse på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit

Indlæggelse på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Patientinformation Indlæggelse på Ortopædkirurgisk Sengeafsnit Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Ambulatorium - B120 Indlæggelse på Ortopædkirurgisk sengeafsnit Navn... De bedes møde i afsnit......

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper Patientinformation Fjernelse af svælgpolypper Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Kontaktpersonsordning i ØNH - afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Kræft i livmoderhalsen

Kræft i livmoderhalsen Patientinformation Kræft i livmoderhalsen Om operationen hvor livmoderen fjernes gennem et snit i maveskindet Cervixcancer Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand NR. 32 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået fjernet en tand Efter fjernelse af en tand

Læs mere

Kikkertundersøgelse af blæren

Kikkertundersøgelse af blæren Patientvejledning Kikkertundersøgelse af blæren m.h.p. fjernelse af polypper/vævsprøver. Patienter der skal indlægges. Kvalitet Døgnet Rundt Urologisk afdeling Kikkertundersøgelse af blæren i bedøvelse

Læs mere

Operation for åreknuder (varicer)

Operation for åreknuder (varicer) (varicer) Dagkirurgisk Afsnit og Karkirurgisk Ambulatorium Åreknuder er i de fleste tilfælde uden betydning, men kan dog forårsage gener i benene. Du har valgt at blive opereret for åreknuder. Når du møder

Læs mere

Patientinformation. Udvidelse af øregangen

Patientinformation. Udvidelse af øregangen Patientinformation Udvidelse af øregangen Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Operativt udvidelse af øregangen Vi udleverer denne pjece for at du kan føle dig velorienteret og tryg ved den forestående

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Patientinformation. Knude i ørespytkirtlen

Patientinformation. Knude i ørespytkirtlen Patientinformation Knude i ørespytkirtlen Kvalitet Døgnet Rundt Øre -Næse -Halsafdelingen. Fjernelse af knude i ørespytkirtlen. Vi udleverer denne pjece i håbet om, at du må føle dig velorienteret og

Læs mere

Kikkertundersøgelse af :

Kikkertundersøgelse af : Patientinformation Kikkertundersøgelse af : spiserør, mavesæk, lunger og stemmebånd Kvalitet Døgnet Rundt Øre -Næse -Halsafdelingen Information om kikkertundersøgelse Vi udleverer denne pjece i håbet

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt)

Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret(tvt) Patientinformation Gynækolobisk Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for urininkontinens.

Læs mere

Pilonidalcyster - Bascoms operation

Pilonidalcyster - Bascoms operation Til patienter og pårørende Pilonidalcyster - Bascoms operation Vælg farve Organkirurgi Bascoms operation Bascoms operation foretages for komplicerede pilonidalcyster (hårcyster), når anden behandling ikke

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION: EFTER OPERATIONEN

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION: EFTER OPERATIONEN BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION: EFTER OPERATIONEN Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 SMERTER Efter operationen har man ondt. Det er almindeligt, at brysterne de følgende dage bliver mere spændte,

Læs mere

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi Patientinformation Information om fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi - Ekstirpatio recti Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Fjernelse af endetarm med anlæggelse af kolostomi

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

SPØRGESKEMA OM TÆNDER OG TRIVSEL

SPØRGESKEMA OM TÆNDER OG TRIVSEL SPØRGESKEMA OM TÆNDER OG TRIVSEL Datoen i dag: / / dag måned år 1. Er du en dreng eller en pige? Dreng Pige 2. Hvornår blev du født? / / Alder dag måned år 3. Når du tænker på dine tænder eller din mund,

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Patientinformation. Brystprotese.

Patientinformation. Brystprotese. Patientinformation Brystprotese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystprotese. Pjecen informerer

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Smertebehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Sveriges Kommuner och Landsting, Referensgruppen för tonsilloperation.

Smertebehandling. Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- & halssjukvård, Sveriges Kommuner och Landsting, Referensgruppen för tonsilloperation. Smertebehandling Her får du information om medicinsk smertebehandling efter mandeloperationen. Du kan beregne den rette dosis smertestillende medicin til dit barn. Bemærk, at denne anvisning om smertebehandling

Læs mere

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Sammedagsoperation. Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Sammedagsoperation Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Ortopædkirurgisk ambulatorium Kontaktsygeplejerske: Kontaktlæge: 2 Information om sammedagsoperation Navn...

Læs mere

En syg historie om en rask dreng

En syg historie om en rask dreng Dedikeret til Asles mor og far Af Ulrik T. Skafte Illustreret af Rasmus Juul En syg historie om en rask dreng En syg historie om en rask dreng Af Ulrik T. Skafte Illustreret af Rasmus Juul 1. udgave, 1.

Læs mere

Urologisk Afsnit. Fjernelse af den ene testikel

Urologisk Afsnit. Fjernelse af den ene testikel Urologisk Afsnit Fjernelse af den ene testikel Fjernelse af den ene testikel Du har fået konstateret en knude i den ene testikel, hvilket giver mistanke om testikelkræft. Vi fjerner derfor testiklen og

Læs mere

En syg historie om en rask dreng

En syg historie om en rask dreng Asle er en bomstærk dreng, der aldrig er syg. Han tør binde en bjørn til et træ eller tæmme en elefant, hvis det skal være! Der er kun én ting, som Asle er bange for... Og det er kanyler og læger i hvide

Læs mere

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D

Patientinformation. Kræft i livmoderen. Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden. Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Patientinformation Kræft i livmoderen Kikkertoperation hvor livmoderen fjernes gennem skeden Kikkertoperation LAVH Gynækologisk Afsnit D6 Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Du skal have fjernet din livmoder

Læs mere

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 -

FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - FORKLAR SMERTER TIL BØRN OG SOON TO BE TEENS CA. 11 - KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne fortælling er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft

Læs mere

Dagkirurgisk operation - Skulder

Dagkirurgisk operation - Skulder Patientinformation Dagkirurgisk operation - Skulder - B130 Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Dagkirurgisk operation - Skulder Navn... Du bedes møde i afsnit B130... dag den... kl....

Læs mere

GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.

GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING. PATIENTINFORMATION GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Brystrekonstruktion med expanderprotese

Brystrekonstruktion med expanderprotese Patientinformation Brystrekonstruktion med expanderprotese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystrekonstruktion

Læs mere

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest

TVT og TVT-O. Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Information til patienten TVT og TVT-O Operation gennem skeden med anbringelse af et bånd omkring urinrøret Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for

Læs mere

Symptomregistreringsskema (ugeskema)

Symptomregistreringsskema (ugeskema) Symptomregistreringsskema (ugeskema) På følgende skema bedes du notere for hver dag og tid på dagen, hvor generende dine symptomer er: Ingen smerte/ gener/følelser 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Værst tænkelige

Læs mere

Patientinformation. Ganglion. - Seneknude.

Patientinformation. Ganglion. - Seneknude. Patientinformation Ganglion - Seneknude www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om ganglion og dertilhørende operation. Pjecen

Læs mere

Patientinformation. Brystløft. - Ptose. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Brystløft. - Ptose. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Brystløft - Ptose www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystløft. Pjecen informerer

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi Patientvejledning Fjernelse af mandler Tonsillektomi Mandler er lymfevæv placeret på begge sider af halsen ved indgangen til svælget. Hvad er halsbetændelse? Halsbetændelse er en infektion af mandlerne

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi Patientvejledning Fjernelse af mandler Tonsillektomi Mandler er lymfelignende væv placeret på begge sider af halsen ved indgangen til svælget. Sammen med polypper, som er det tilsvarende væv i næsesvælget,

Læs mere

Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg. - information til patienter

Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg. - information til patienter Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg - information til patienter Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg 3. udgave, 4.6.15 Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg Hængende øjenlåg er som regel et

Læs mere

Patientvejledning. Børnepolypper

Patientvejledning. Børnepolypper Patientvejledning Børnepolypper Polypper er en forøgelse af det normale lymfevæv i næsesvælget. Polypper forekommer typisk fra 1-års alderen til omkring skolealderen og kaldes derfor også børnepolypper.

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Operation for stort spiserørsbrok. - mellemgulvsbrok boerema

Operation for stort spiserørsbrok. - mellemgulvsbrok boerema Gentofte Hospital Mave-tarmkirurgisk afdeling D Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Operation for stort spiserørsbrok - mellemgulvsbrok boerema Hvad er mellemgulvsbrok? Store mellemgulvsbrok (også kaldet

Læs mere

Information til patienten. Operation for nedsynkning af underlivsorganer. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest

Information til patienten. Operation for nedsynkning af underlivsorganer. Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Information til patienten Operation for nedsynkning af underlivsorganer Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hospitalsenheden Vest Du er blevet henvist til operation for nedsynkning af enten blæren eller tarmen.

Læs mere

Udskrivelse efter kar-operation

Udskrivelse efter kar-operation Til patienter og pårørende Udskrivelse efter kar-operation Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk afdeling 2 På Karkirurgisk Afdeling er du nylig blevet opereret for: Hvad sker der efter operationen? Fra

Læs mere

INFORMATION EFTER BRYSTREDUKTION OG BRYSTLØFT

INFORMATION EFTER BRYSTREDUKTION OG BRYSTLØFT INFORMATION EFTER BRYSTREDUKTION OG BRYSTLØFT Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 SMERTER Man plejer ikke at have særlig ondt efter operationen. Har man fået foretaget en fedtsugning i forbindelse

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte

SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte SIMON KARAS-JENSEN Født 24.02.2003 med dobbeltsidig læbe-gumme-ganespalte Simon 3 måneder gammel Simon i dag 2007 næsten 4 år Her er Simon 2 dage gammel Og her er så billedet taget af Rigshospitalets fotograf

Læs mere

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve Til patienter og pårørende Carotisoperation Operation på halspulsåren Vælg billede Vælg farve 2 Åreforkalkning i halspulsåren (carotisstenose) Åreforkalkning i halspulsårerne gør blodkarrene stive og forsnævrer

Læs mere

Patientvejledning. Snorken. Snorkeoperation

Patientvejledning. Snorken. Snorkeoperation Patientvejledning Snorken Snorkeoperation Snorken kan være meget generende både for dig selv og omgivelserne. Det kan være med til at give en dårlig søvnkvalitet og dermed træthed om dagen. Årsager til

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke tyktarm

Information om fjernelse af et stykke tyktarm Patientinformation Information om fjernelse af et stykke tyktarm Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Rev. apr. 2008 Information om fjernelse af et stykke tyktarm ( colonresektion) Formål

Læs mere

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation

Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation Patientinformation Information om fjernelse af et stykke tyktarm ved kikkertoperation - Laparoskopisk colonresektion Velkommen til Vejle Sygehus Organkirurgisk Afdeling Information om fjernelse af et

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Brystreduktion www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystreduktion. Pjecen informerer

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Ambulant operation. Sammedagskirurgiskafsnit/gynækologisk afdeling

Ambulant operation. Sammedagskirurgiskafsnit/gynækologisk afdeling Ambulant operation Sammedagskirurgiskafsnit/gynækologisk afdeling Praktiske oplysninger før operationen Denne pjece skal supplere den mundtlige information, som du har fået i forbindelse med konsultationen

Læs mere

Diskusprolaps i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Diskusprolaps i lænden. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Diskusprolaps i lænden Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Diskusprolaps i lænden Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information om det at skulle

Læs mere

Af Line Warley Frøsig, sygeplejerske, BA Præsenteret af Kirsten Wielandt, sygeplejerske Gentofte øre-næse-halskirurgisk klinik, ambulatoriet

Af Line Warley Frøsig, sygeplejerske, BA Præsenteret af Kirsten Wielandt, sygeplejerske Gentofte øre-næse-halskirurgisk klinik, ambulatoriet Af Line Warley Frøsig, sygeplejerske, BA Præsenteret af Kirsten Wielandt, sygeplejerske Gentofte øre-næse-halskirurgisk klinik, ambulatoriet Hjertecenterets uddannelses- og træningsforløb 2014 Rigshospitalet,

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af næsepolypper

Patientinformation. Fjernelse af næsepolypper Patientinformation Fjernelse af næsepolypper Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Information om fjernelse af næsepolypper Vi udleverer denne pjece for at du kan føle dig velorienteret og tryg

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg PANSAID PAracetamol og NSAID i kombinationsbehandling Forsøgsansvarlige: Kasper H. Thybo, læge, ph.d.-studerende, Anæstesiologisk afdeling,

Læs mere

Fjernelse af en nyre - nefrektomi

Fjernelse af en nyre - nefrektomi Urologisk Afdeling C2U - Fredericia Fjernelse af en nyre - nefrektomi Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet din ene nyre og derfor skal

Læs mere

Hvordan er det at blive bedøvet?

Hvordan er det at blive bedøvet? Hvordan er det at blive bedøvet? Information til børn og forældre fra Anæstesiafsnittet Regionshospitalet Viborg Anæstesi- og Operationsafdelingen Anæstesiafsnittet ANÆSTESIAFSNITTET Det er hospitalets

Læs mere

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion)

Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Kikkertoperation for svulst i leveren (laparoskopisk leverresektion) Sygdom og behandling Mave- og Tarmkirurgi behandler patienter med kirurgiske sygdomme i leveren, galdevejene og bugspytkirtlen. Med

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. klasses undersøgelse anden opsætning GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

Patientvejledning. Stritører

Patientvejledning. Stritører Patientvejledning Stritører Stritører eller flyveører er naturligvis harmløse, men for den enkelte kan det være en stor psykisk belastning, som mindsker selvværdet og giver anledning til drillerier især

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Operation for Karpaltunnelsyndrom

Operation for Karpaltunnelsyndrom Operation for Karpaltunnelsyndrom 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er karpaltunnelsyndrom?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 3.1 Forberedelse til behandlingen... 5 3.2 Selve operationen... 5 4.

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Tingløkkeskolen - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER 114 Indholdsfortegnelse

Læs mere

KONTROL. Afhængig af den operation du har fået foretaget, kan der være behov for ambulant opfølgning. Den omfat- Efter udskrivelse fra Sengeafsnit A1

KONTROL. Afhængig af den operation du har fået foretaget, kan der være behov for ambulant opfølgning. Den omfat- Efter udskrivelse fra Sengeafsnit A1 De fleste mennesker er trætte, når de bliver udskrevet efter at have gennemgået en operation. Denne træthed og følelse af uoverkommelighed kan vare fra uger til måneder. At denne træthed varer så længe

Læs mere

Operation for forhudsforsnævring

Operation for forhudsforsnævring Operation for forhudsforsnævring Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Denne pjece indeholder information om din forestående operation for

Læs mere

1. Hvad er åreknuder?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 4. Udskrivelse... 7

1. Hvad er åreknuder?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 4. Udskrivelse... 7 Åreknuder 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvad er åreknuder?... 4 2. Medicin... 4 3. Behandlingsdagen... 5 3.1 Forberedelse til behandlingen... 5 3.2 Faste... 6 3.3 Selve operationen... 6 3.4 Efter operationen...

Læs mere

Punktering af eller dræn

Punktering af eller dræn Patientinformation Punktering af eller dræn i trommehinden Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Kontaktpersonsordning i ØNH - afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i

Læs mere