Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere."

Transkript

1 Grønnevarer.

2 2 En bæredygtig udvikling Bosch grønnevarer bruger mindre og yder mere. Bosch-sortimentet Green Technology inside er nødvendigt i disse tider med høje energipriser og vigtige klimamål. I Europa findes der i dag mere end 188 mio. energislugere husholdningsapparater, som er over 10 år gamle, og som forbruger op til dobbelt så meget energi som nye. Ressourcebesparende teknologi fra Bosch i moderne design har lav påvirkning på miljøet og er endda økonomisk i brug. Hos Bosch kalder vi det substans. Vores grønnevarer og vores miljømærke Green Technology inside viser dig vej til bæredygtige valg. Total gennemsigtighed Green Technology inside er Bosch eget sortiment af hvidevarer og husholdningsapparater, der har et særligt lavt ressourceforbrug. Vi specificerer det enkelte produkts energi- og ressourcebesparelse og er flere gange blevet belønnet for vores åbenhed og gennemsigtighed i miljøspørgsmål. Bosch står for at give enkle og forståelige informationer samt klare fakta, som kan danne grundlag for dit køb. Bæredygtigt arbejde siden 1973 Som en førende industrivirksomhed er vi bevidste om vores ansvar over for samfundet og de fremtidige generationer. Det er vores mål at bevare værdier som tillid og integritet, at fremme menneskers sundhed og at respektere miljøet og naturens ressourcer. Et af beviserne for vores indsats er bl.a. at Bosch Hvidevarers moderselskab, BSH, vandt prisen Sustainability Award i Bosch miljøbeskyttende arbejde kommer særligt til udtryk i produkterne mærket med symbolet Green Technology inside. Allerede på tegnebordet foretager vi alle tænkelige miljøvurderinger ud fra et helhedssyn, fra produktion over energibesparende forbrug af vand og energi til genindvinding. Stille energibesparelse Hvad er det for en grøn teknologi inden i Bosch produkter? Her ser du et par eksempler på bæredygtig tysk ingeniørkunst: Bosch køle- og fryseskabe har en af de laveste energimærkninger på markedet; A+++, hvilket sparer op til 50 % mere energi end et køleskab med energimærkning A+. Opvaskemaskinen MeisterStück har et vandforbrug på kun 6,0 liter pr. opvask, og vaskemaskinen i-dos doserer selv mængden af vaskemiddel tilpasset dit vasketøj, så man ikke kommer til at overdosere og maskinen dermed ikke skal skylle ekstra gange.

3 En bæredygtig udvikling 3 Godt for pengepungen Green Technology forener miljøhensyn og økonomi. I Danmark står husholdningsapparater for ca. 49 % af elektricitetsforbruget i hjemmet (bortset fra elopvarmning). Du kan reelt reducere dine eludgifter ved bare at udskifte gamle husholdningsapparater med nye. En ny tørretumbler med varmepumpeteknologi fra Bosch kan mere end halvere energiforbruget, når den gamle udtjente tørretumbler udskiftes. Perfekt resultat Den evige udfordring for ingeniørerne hos Bosch består i, at mindre skal yde mere. En mindre mængde vand og energi skal gøre opvasken endnu renere. Det færdige resultat uanset om hvidevaren skal gøre rent, tørre eller køle optimalt skal opnås på en ressourcebesparende måde. Det er uden undtagelse ingeniørernes vigtigste målsætning. Moderne design Bosch design har et sammenhængende sprog. Linjerne i de forskellige produkter spiller sammen. Knapper og paneler har et ens look, som gør, at man kan omstille til lavenergi i hjemmet på en flot måde. Bosch er miljøaktivisten, som forener funktion og design. En stadig strøm af miljøinnovationer Omkring 40 % af Bosch patentansøgninger har til formål at beskytte miljøet og spare ressourcer. Adskillige patenter, der retter sig mod miljøet, sidder naturligvis i Green Technology-produkterne. Idag omhandler Green Technology-produkterne køle- og fryseskabe, opvaskemaskiner, vaskemaskiner, tørretumblere, ovne, støvsugere samt en emhætte og tilbehøret CleanAirkulfiltermodul til emhætter. Opdater din miljøviden på Køl/frys energiklasse A+++ Du sparer 50 % energi sammenlignet med et køle/ fryseskab i energiklasse A+.

4 4 Green Technology inside Sammen kan vi gøre mere. Miljøbeskyttelse har været en del af Bosch forretningside siden 1973, og vi er i dag kommet langt, når det gælder produktion, håndtering og transport. Med den nye Green Technology inside-mærkning tager Bosch yderligere et skridt hen imod mod en mere bæredygtig verden. Nu er det anvenderen, der kan gøre den store forskel! Hele % af miljøpåvirkningen kommer faktisk fra forbruget i hjemmene. Det betyder, at hver en liter vand eller hver en kilowatttime, der spares i forbruget, har stor betydning i det samlede regnskab, når vi taler om at reducere den negative miljøpåvirkning. Besøg gerne vores webside, og regn ud hvor meget energi du kan spare med Bosch nye, energieffektive produkter: Råvarer Ikke jernholdig metal Stål Syntetisk materiale Glas Øvrigt Produktion Forbrug af råvarer, energi og vand. Miljøpåvirkning gennem hele produktets livscyklus. 4 9 %* Transporter Energiforbrug 0,5 % og skadelige udslip. Affald Energiforbrug 0,5 % %* Anvendelse Forbrug af energi, vand, kemikalier mm * Afhænger af anvendelse og produkt. Nyt energimærke gør det lettere for dig og hårdere for os. Perfekt, synes vi. Nu er energimærkningen for køle- og fryseskabe, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere opdateret med den udvidede skala A+, A++ og A+++. Det passer Bosch udmærket med drivkraften perfekt resultat i kombination med dalende ressourceforbrug. Det nye energimærke på tørretumblere er oblikatorisk fra slutningen af maj For de øvrige produktgrupper blev ny energimærkning implementeret allerede i slutningen af det er helt naturligt for os at gå i front med en ny mærkning. Idag klassificeres alle Bosch hvidevarer, som skal energimærkes, i energiklasse A eller bedre. Flere af vores køle/fryseskabe var allerede i 2011 i energiklasse A+++. Vores superef- fektive opvaskemaskiner, vaskemaskiner og tørretumblere er andre eksempler på energibesparende hvidevarer med mange plusser. Du sparer og miljøet vinder Husholdningsapparater står for ca. 49 % af elforbruget i danske hjem (hvis man ser bort fra opvarmning). Ved at skifte til nye energieffektive husholdningsapparater fra Bosch kan du opnå store besparelser og samtidigt forbruge mindre af jordens ressourcer.

5 Green Technology inside 5 Gå en ny tid i møde med energi- og vandbesparelse. Husholdningsapparater står for ca. 49 % af elektricitetsforbruget i hjemmet i Danmark, eksklusiv opvarmning. Derfor er det så meget desto vigtigere, at du med Bosch hvidevarer opnår en betydelig reduktion af energi- og vandforbruget i dit hjem uden at gå på kompromis med effektiviteten. Fordeling af energiforbruget i husholdningen, ekskl. opvarmning Diverse Belysning 14% Husholdningsapparter 14% 49% Underholdning 24% Kilde: Danmarks Statistik Forbedringer i energi- og vandforbrug de sidste 15 år med Bosch hvidevarer. Vaskemaskine Tørretumbler Opvaskemaskine Indbygget elektrisk ovn Køleskab Fryseskab Køle-/fryseskab Energiforbrug pr. kg bomuld 60 C. Energiforbrug pr. kg vask, tør bomuld omdr./min. centrifugering. Energiforbrug pr. standardkuvert. 2013, 13 kuverter 1998, 12 kuverter Energiforbrug EN (Sammenligning mellem 1998 og 2013). Energiforbrug pr. 100 liter nettovolumen i 24 timer. Energiforbrug pr. 100 liter nettovolumen i 24 timer. Energiforbrug pr. 100 liter nettovolumen i 24 timer. 0,20 0,12 9,8 l 6,88 l 0,61 0,17 0,10 0,05 1,33 l 0,68 l 1,10 0,66 0,10 0,06 0,48 0,16 0,55 0, % * 30 % * 72 % * 50 % * 49 % * 40 % * 40 % * 67 % * 75 % * Energiforbrug Vandforbrug *Reduceret forbrug med op til den angivne procentsats. Vaskemaskiner Sammenligningen viser energiforbruget for standardprogrammet bomuld 60 C for Bosch WAY32890SN fra 2013 og energiforbruget for en tilsvarende Bosch vaskemaskine fra Opvaskemaskiner Sammenligningen viser energiforbruget pr. standardkuvert for Bosch opvaskemaskine SMV69U60EU fra 2013, standardprogrammet ECO 50 og en tilsvarende Bosch opvaskemaskine fra Køle- og fryseskabe Sammenligningen viser energiforbruget for Bosch køleskab KSV36VW40 og Bosch fryseskab GSV36VW40 samt Bosch køl/frys KGN39XI40 fra 2013 og tilsvarende Bosch-produkter fra Tørretumblere Sammenligningen viser energiforbruget for standardprogrammet tør bomuld for Bosch tørretumbler WTY88890SN fra 2013 og forbruget for en tilsvarende Bosch tørretumbler fra Indbygningsovne Sammenligningen viser energiforbruget for standardprogram for Bosch HBG761650S fra 2013 og en tilsvarende Bosch ovn fra 1998.

6 6 Green Technology inside

7 Green Technology inside 7 Energieffektiv, skånsom og lydsvag. EcoSilence Drive TM er en ny kulfri motor, udviklet af Bosch, med betydeligt lavere forbrug* end kravet til energiklasse A og får med det nye energimærke energieffektivitetsklasse A+++. Endvidere er motoren meget mere lydsvag og stærkere end sine forgængere. Derfor er EcoSilence Drive TM det skånsomme valg, ikke kun for tøjet, men også for pengepungen og miljøet. EcoSilence Drive Hjertet i vaskemaskinen er motoren. Bosch EcoSilence Drive er både mere lydsvag og stærkere end sine forgængere. Motoren har ingen kulbørster som almindelige vaskemaskinemotorer. Resultatet er et lavere energiforbrug, mindre støj og en vaskemaskine, der holder længere. VarioPerfect Med Bosch vaskemaskiner kan man tilvælge SpeedPerfect, som vasker de femten mest almindelige programmer ekstra hurtigt. Eller EcoPerfect, som med et længere tidsforbrug vasker de femten mest almindelige programmer på den mest ressourcebesparende måde. ActiveWater Sørger for, at du får det bedste vaskeresultat for hver anvendt dråbe vand, uanset hvor meget eller lidt du vasker. Mængdeautomatik Med Mængdeautomatik vasker man på en energieffektiv måde, også selv om maskinen ikke er helt fyldt. Mængdeautomatikken registrerer nemlig mængden af vasketøj og tilpasser el- og vandforbruget hertil. Derfor kan man vaske selv mindre mængder vasketøj med ren samvittighed. i-dos Slut med overdosering. i-dos doserer vaskemidlet automatisk afpasset efter vasketøjets vægt, type og tilsmudsningsgrad. Det sparer ikke bare vand, tid og energi, det er også skånsomt mod miljøet. VarioSoft-tromlen effektiv og skånsom Vasketromlen i Bosch vaskemaskiner er udformet, så den vasker så effektivt og skånsomt som muligt. Dråbestrukturen og de asymmetriske medbringere har en skrå og en flad side. En tromleomdrejning mod den skrå side giver en mere intensiv behandling af tøjet på den flade side giver det en blødere bevægelse til skånsomme programmer. AntiVibration Design-sidepaneler Bosch vaskemaskiner har sidepaneler, som er udviklet til at reducere vaskemaskinens vibrationer ved både vask og centrifugering. Det giver en mere stille og rolig vaskecyklus. Pletautomatik Nu behøver du aldrig mere at bekymre dig om pletter. Pletautomatikken er en funktion, som automatisk kan behandle 16 forskellige typer af pletter. Vaskemaskinen tilpasser automatisk temperaturfaser, tromlens omdrejninger, vandmængde og tid efter den valgte plettype. Energi Vidste du, at de største energislugere i hjemmet er umoderne hvidevarer? Derfor er det klogt at vælge f.eks. en vaskemaskine, der bygger på moderne teknologi. Bosch har et bredt sortiment af energibesparende vaskemaskiner i energiklasse A+++ du sparer både energi og penge. Energi * WAS 28364SN har f.eks. et årligt energiforbrug på 189, baseret på 220 standardvaske for bomuld ved 60 C og 40 C med fyldt og halvfyldt maskine.

8 8 Green Technology inside

9 Green Technology inside 9 Smarte hjem har varmepumpe. Ligesom smarte tørretumblere. Der findes mange fordomme om tørretumblere. Når du har læst færdigt her, er nogle af dem forsvundet. F.eks. er energiforbruget mere end halveret i forhold til den gamle generations kondenstørretumblere. Forklaringen er, at Bosch har tørretumblere, som bygger på energibesparende varmepumpeteknologi. Og det lave energiforbrug holder i hele tumbleren levetid fordi kondensatoren rengøres helt automatisk. Varmepumpe Tørretumblere med ActiveAir-teknologi har en indbygget varmepumpe og tørrer tøjet på en energibesparende måde. Varmepumpeteknikken gør, at spildvarmen genvindes i stedet for at forsvinde ud i den blå luft. Det er besparende både for miljøet og for pengepungen. DuoTronic Takket være den innovative DuoTronic-elektronik kan du tørre vasketøjet på præcis den måde, du vil. Hvis du f.eks. ønsker, at tøjet skal være strygetørt, registrerer sensorerne, præcis hvor meget energi der behøves for at opnå det ønskede resultat. Dermed går der ingen energi til spilde, og det er derfor skånsomt mod miljøet. Selvrensende kondensator Uden regelmæssig rengøring af kondensatoren går tørretumbleren ned i effektivitet, og energiforbruget stiger. Bosch selvrensende kondensator giver et vedligeholdelsesfrit system og en tørretumbler med et meget lavt energiforbrug i hele maskinens levetid. SensitiveDry-Concept Bosch SensitiveDry-Concept er skånsomt over for både tøjet og miljøet. I stedet for at tøjet bredes ud langs med tromlens indersider bliver de tørret nænsomt ved hjælp af bølgeformede medbringere og varm luft. Det sikrer, at tøjet bliver blødt og krølfrit. Og da det giver mindre slitage på tøjet, tjener både du og miljøet på det. A+++ nu også på tørretumblere Også tørretumblere får fra maj 2013 den ny energimærkning, hvor skalaen går fra D (dårligst) til A+++ (bedst). I en overgangsperiode kan der ses flere udtryk for energiklasse som f.eks. A++ og A, 50 %. Disse klasser er dog ikke direkte sammenlignelige med hinanden. I HomeProfessional serien kommer energiforbruget ned på bedste energiklasse A+++ (WTY88890SN*). Hemmeligheden bag dette lave energiforbrug kaldes EcoSilence-kompressor. Kompressoren drives af en kulfri motor, som går ned på stand-by når den ikke behøves. *Årligt energiforbrug 172, baseret på 160 tørringer på standardprogram skabstørt ved fuld og halv maskine.

10 10 Green Technology inside Forskellen er stor, når man åbner lågen. Og endnu større, når man aflæser el- og vandmåleren. Bosch stræber hele tiden efter at skabe det perfekte resultat og at reducere forbruget af ressourcer. Vi har opvaskemaskiner med A+++ eller et vandforbrug på kun 6,0 liter pr. opvask. ActiveWater ActiveWater er navnet på Bosch seneste modeller af ressourcebesparende opvaskemaskiner. Aldrig før har vanddråberne måttet slide så meget i det! Til 14 kuverter bruges der kun 10 liter vand. Det filtreres og spules rundt så effektivt at det svarer til liter. Desuden findes der opvaskemaskiner fra Bosch, som gemmer noget af det rene skyllevand og anvender det i næste opvask. De bruger kun 6,5 liter vand. 14 kuverter med topkurven Flere modeller i ActiveWater-serien har en tredje, øverste kurv. Den rummer ikke kun bestik og grydeskeer, men også espressokopper og mindre tilbehør. Med den øverste topkurv kan du fylde maskinen med glas, tallerkner, små fade, kopper, bestik osv. til hele 14 personer! Da man kan vaske mere op pr. gang, behøver man ikke at vaske op lige så ofte og skåner på den måde miljøet. AquaSensor III En sensor, som tilpasser opvaskeprogrammet til, hvor snavset opvasken er. Den måler flere gange under opvasken, hvor grumset vandet er. På den måde opnår man altid det bedst mulige opvaskeresultat med det mindst mulige vand- og elektricitetsforbrug. Øko 50 C Trods sit lave forbrug af elektricitet og vand giver Øko 50 altid det bedste resultat, AAA, ved normalt snavset opvask. Programmet har et konsekvent lavt ressourceforbrug. Øko 50 kan med fordel bruges som hverdagsprogram. Varierer det, hvor snavset opvasken er, kan man overveje Auto-programmet istedet. HalfLoad En funktion til opvask af en halvt fyldt maskine. Vand- og energiforbruget reduceres med op til henholdsvis 20 % og 10 %. IntensivZone Nogle indtørrede rester kræver mere vaskekraft end andre. Så er det godt, at flere af opvaskemaskinerne fra Bosch har Intensiv- Zone. Det er en funktion, som vasker med et højere vandtryk og en let forhøjet temperatur i underkurven. Da intet behøver at blive vasket op i hånden, sparer man på naturens ressourcer. DoseringsAssistenten Hver ting har sin plads det gælder også i opvaskemaskinen. Ved hjælp af DoseringsAssistenten ved man altid, at opvasketabletten havner det rette sted og sikrer, at opløsningen af tabletten sker på en kontrolleret måde. Zeolite -tørring Bosch energibesparende opvaskemaskiner fås med funktionen Zeolite -tørring, som betyder, at mineralkugler af mineralet zeolite absorberer fugten og omdanner den til varmeenergi. Det er det, der gør, at din opvaskemaskine fra Bosch har et rekordlavt energiforbrug. I opvaskemaskiner med Zeolite-tørring findes endvidere funktionen Shine and Dry. Den giver din opvask ekstra glans med en ekstra skylning og lidt længere tørretid. AutoPowerOff På alle ActiveWater-modellerne findes der en indstilling, som bevirker, at maskinen slukkes helt efter et minut. Da maskinen ikke står og bruger unødig elektricitet, er det både energieffektivt og miljøvenligt. Bedre end A Nu har også størstedelen af vores øvrige sortiment af underbyggede opvaskemaskiner en energieffektivitet i klasse A++ eller A+++. Samtlige ActiveWater-modeller kan endvidere tilsluttes til varmt vand (max 60 C), hvorved energiforbruget kan sænkes yderligere til 0,7 pr. opvask. Energi

11 Green Technology inside 11 Prestigefuld pris for Zeolite -tørring. De tyske industriers paraplyorganisation, Bundesverband der Deutschen Industrie, har i februar 2010 belønnet Bosch Zeolite tørring med Innovation Prize for Climate and Environment. Teknikken bygger på, at der i opvaskemaskinen findes en beholder med mineralet zeolite, som absorberer og omdanner fugt til varme og derfor hjælper med til at tørre servicet. Og eftersom zeolite genererer varme, giver den desuden din opvaskemaskine fra Bosch et rekordlavt energiforbrug. Vidste du at... Ordet zeolite kommer fra de græske ord zeo (at koge) og lithos (sten). Navnet blev dannet af den svenske mineralog Axel Cronstedt, som var den første, der beskrev zeolitterne som en mineralgruppe i Han opdagede, at når man opvarmede materialet, boblede det, som om det kogte deraf navnet. (Kilde: Wikipedia)

12 12 Green Technology inside Længe leve lave el-regninger. Og maden i køleskabet. I disse tider, hvor miljøbevidstheden er stigende, og energiudgifterne voksende, bør du ikke nøjes med køle- og fryseskab i energiklasse A+. Vi har en hel serie, hvor de mest energibesparende er A+++. Med tre plusser i kanten sparer du ca. 50 % i forbrug sammenlignet med et køleskab med mærket A+. Bosch bidrager endda til en bedre livsstil ved at forlænge madens holdbarhed, blandt andet ved hjælp af fugtog temperaturregulerede zoner i køleskabet. Al teknik, som forlænger madens friskhed er selvfølgeligt udviklet og testet af Bosch ingeniører. Elektronisk temperaturstyrning I almindelige køle-/fryseskabe varierer temperaturen en del som følge af temperaturændringer i omgivelserne uden for skabet, og alt efter hvor ofte dørene åbnes, og hvor mange fødevarer der lægges ind. Flere af Bosch køle- og fryseskabe har separate sensorer, som kontinuerligt registrerer temperaturen (både i skabet og udenfor), så den altid er jævn. Derfor risikerer man ikke, at maden får en ringere smag eller konsistens på grund af, at den ind imellem står for koldt eller for varmt. Endvidere arbejder kompressoren mere energieffektivt, hvilket er godt for både miljøet og skabets levetid. Multi Airflow-system Kold luft, som strømmer ud over hylderne fra køleskabets bagvæg. Systemet gør, at luften fordeles jævnt på alle hylder og giver en lav og konstant temperatur i hele køleskabet. Det giver en bedre opbevaring af maden. VitaFresh VitaFresh er en separat zone, som holder en temperatur på +0 C, også selv om temperaturen er en anden i resten af køleskabet. VitaFresh-zonen har en meget høj luftfugtighed og holder ferske madvarer friske i op til tre gange så lang tid. CrisperBox En grøntsagsskuffe, hvor luftfugtigheden kan reguleres og giver optimal opbevaring af frugt og grønt. Ferieindstilling Vacation Mode er en smart funktion i vores køleskabe, som hjælper dig med at spare energi, når du er bortrejst. Siden skabet da holdes lukket i lang tid, uden at nye varer skal nedkøles, kan skabet lade temperaturen stige lidt. En smart funktion, som sparer på strømmen. HydroFresh HydroFresh er en grøntsagsskuffe med ekstra høj luftfugtighed. I den holder råvarerne sig friske i op til dobbelt så lang tid. Luftfugtigheden bevirker også, at grøntsagernes smag, vitaminer og spændstighed bevares bedre. NoFrost Du behøver ikke at tænke på at afrime din fryser fra Bosch. No- Frost teknikken spreder iskold, tør luft i frostrummet. Der dannes ingen tykke lag af is i fryseren, som stjæler energi og plads. Med NoFrost fra Bosch er det slet ikke nødvendigt at afrime. LowFrost Bosch tilbyder en serie køle-/fryseskabe, som ikke har automatisk afrimning, men som har kølelementerne indbygget i fryserens vægge. Det reducerer isdannelsen markant samtidig med, at det går hurtigere, når du afrimer manuelt. Vi kalder det for LowFrost. En anden fordel med de skjulte fryseelementer er, at der er mere plads til at fryse store fødevarer. ChillerBox En separat skuffe som er 2 3 grader koldere end resten af køleskabet. Et sikkert opbevaringssted for fisk, kød, ost og pølser. Energi

13 Green Technology inside 13

14 14 Green Technology inside Grønnere madlavning. Varme bruger normalt elektricitet, så nu har vi brugt energi på, at vores madlavningsprodukter bruger mindre. Flere af vores ovne har energiklasse A, 30 % og vores CleanAir kulfiltermodul til emfang fjerner helt op til 95 % af madosen og genanvender varmen. Ønsker du ikke at anvende recirkulation med kulfilter, findes der et grønt alternativ; et aftræksemfang, som har kulfri motor EcoDrive og LED-belysning.

15 Green Technology inside 15 CleanAir Module renser og genbruger luft Emfang fra Bosch holder luften i køkkenet helt klar og ren. Med kulfiltertilbehøret Clean- Air Module renses luften med op til 95 %, sammenlignet med ca. 50 % for mange andre kulfiltre på markedet. Men fremfor alt, sparer et kulfilteremfang energi, da det genanvender din opvarmede indendørsluft. CleanAir Module passer til mange af vores emfang. Testet god udsugning Vi hos Bosch er stolte af, at Clean AirModule opnåede det bedste resultat i den svenske Energimyndighetens test af kulfilteremfang (nov. 2010) ved at fjerne helt op til 95 % af madosen. Det blev endvidere klassificeret som meget lydsvagt. Senest er Green Technology inside-familien udvidet med et stål emfang, der drives af en kulfri motor, Eco-Drive. Emfanget har også LED-belysning og er hele 80 %* mere energieffektiv, sammenlignet med et konventionelt emfang af samme model. * ved et estimeret brug i en time om dagen på blæserniveau 2 samt belysning i to timer om dagen. Teknik, som giver en grønnere ovn Isolering og effektiv opvarmning Den specielle isolering bevarer varmen i ovnen, og gør, at der bruges mindre energi ved tilberedningen. Vi kalder det for grønnere madlavning, og gør det muligt at være mere miljøvenlig. Ovnrummet er på hele 67 liter og energieffektiviteten er A, 30 %**. Øko varmluft Funktionen Øko varmluft er optimeret til at madlavning kan ske så energieffektivt som muligt på ét niveau i ovnen. Dermed mindskes energiforbruget med op til 30 %**. Det lave energiforbrug er ikke det eneste, som gør ovnen eksemplarisk, stege- og grillresultatet er også enestående. Energi -30% ** 30 % mere energieffektiv (0,66 ) i forhold til grænseværdien for energieffektivitetsklasse A (0,99 ) målt i henhold til norm EN

16 Bosch Hvidevarer Telegrafvej 4, 2750 Ballerup Telefon: B13MA000135DK 2013 BSH Hvidevarer A/S Der tages forbehold for trykfejl. Ret til ændringer i teknik og design forbeholdes.

Programmér problemerne væk.

Programmér problemerne væk. Programmér problemerne væk. Tysk ingeniørkunst løser vaskebehovet. Bosch Hvidevarer Telegrafvej 4 2750 Ballerup Telefon: 44 89 85 25 E-mail: bosch.hvidevarer@bshg.com www.bosch-home.dk 2011 Bosch Hvidevarer,

Læs mere

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYE HVIDEVRER - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Brug lidt energi - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have et lavt energiforbrug med i købet, når du anskaffer nye hvidevarer? Så betaler det

Læs mere

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre

Energien på rette sted. sådan gør du din elregning mindre Energien på rette sted sådan gør du din elregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Inspiration og faktuelle oplysninger til Energien på

Læs mere

TILBUD AF VARER. Tilbud på SAMSUNG ( Tilbud køre fra den 03-05-2015 til den 10-05-2015 )

TILBUD AF VARER. Tilbud på SAMSUNG ( Tilbud køre fra den 03-05-2015 til den 10-05-2015 ) Hvidevarer- Shop.dk Hvidevarer- Shop.dk Gl. Banegårdsplads 4 4220 Korsør Danmark CVR-nummer: 35946152 E-mail: Info@hvidevarershop.dk http://hvidevarershop.dk Tilbud på SAMSUNG ( Tilbud køre fra den 03-05-2015

Læs mere

nyt Hvidvare VIDENVARER PÅ VEJ NYE AKTØRER PÅ SPRING SIDE 9 OK MED ÉN PRIS I BUTIKKEN OG EN ANDEN PÅ NETTET SIDE 7 VASK I BLINDE SIDE 17 PREBEN MEJER:

nyt Hvidvare VIDENVARER PÅ VEJ NYE AKTØRER PÅ SPRING SIDE 9 OK MED ÉN PRIS I BUTIKKEN OG EN ANDEN PÅ NETTET SIDE 7 VASK I BLINDE SIDE 17 PREBEN MEJER: Hvidvare 45. årgang nr. 2 april 2012 nyt PREBEN MEJER: VIDENVARER PÅ VEJ OK MED ÉN PRIS I BUTIKKEN OG EN ANDEN PÅ NETTET SIDE 7 VASK I BLINDE SIDE 17 NYE AKTØRER PÅ SPRING SIDE 9 Længe leve lave elregninger.

Læs mere

guide til et lavere elforbrug

guide til et lavere elforbrug Dit eksemplar Elsparefondens guide til Let din elregning og kom ned på 1.000 kwh Se side 2 Skift til bærbar computer og spar op til 90% i el Se side 6 Halvér din vasketemperatur og dit elforbrug Se side

Læs mere

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD

OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD 420378 OPVASKEMASKINER TIPS & GODE RÅD Built as a professional En opvaskemaskine skal holde i mange år Vores opvaskemaskiner er udviklet, så alle de vigtigste komponenter er fremstillet af førsteklasses

Læs mere

nyt Hvidvare 2013 ryger proppen af salget? Tre mand frem for en kæde der er frit valg på alle hylder hos hvidt og frit side 9

nyt Hvidvare 2013 ryger proppen af salget? Tre mand frem for en kæde der er frit valg på alle hylder hos hvidt og frit side 9 Hvidvare 45. årgang nr. 6 december 2012 nyt vækst i TrakTorfarT: det går fremad for dansk økonomi om end langsomt side 5 Tre mand frem for en kæde der er frit valg på alle hylder hos hvidt og frit side

Læs mere

Nyhed 2013 / 2014 BOLIG NORDEN. Indhold

Nyhed 2013 / 2014 BOLIG NORDEN. Indhold højere effektivitet Større besparelser 2013 / 2014 BOLIG // VArmE- og kølesystemer 2013 / 2014 Nyhed 2013 / 2014 BOLIG NORDEN Indhold Panasonic udvikler indeklimaet til fremtiden...4 Pålidelighed FAKTA...6

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

SPAR ENERGI I HVERDAGEN

SPAR ENERGI I HVERDAGEN annonce hele denne temaavis er en annonce fra mediaplanet annonseinnstik annonce 1 E N E R G I G U I D E N VARMEPUMPE LAVENERGIVINDUE TRÆPILLER BRÆNDEOVNE ISOLERING N O V - 2 0 0 5 ER DIN BOLIG ELSIKKER?

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0210 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. H o l d p å v a r m e n - o g p å p e n g e n e Størstedelen

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0508 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. - når god energi er inde i varmen I Danmark udleder vi 10 ton

Læs mere

Køle/fryseskab. Før De tager Deres nye skab i brug. Kære kunde! Bemærk! Før De tager Deres nye skab i brug...3. Vendbare døre...11. Vigtigt!...

Køle/fryseskab. Før De tager Deres nye skab i brug. Kære kunde! Bemærk! Før De tager Deres nye skab i brug...3. Vendbare døre...11. Vigtigt!... Køle/fryseskab Kære kunde! Tillykke med Deres valg af et Gorenje køle/fryseskab. Det er et meget fornuftigt valg, da et skab fra Gorenje forener både økonomi og kvalitet i et moderne og gennemtænkt design.

Læs mere

Miljøkortlægning i storkøkkener

Miljøkortlægning i storkøkkener Miljøkortlægning i storkøkkener erfaringer og resultater fra 14 mindre institutionskøkkener Redigeret af Mette Elsig og Tine Skriver StorKøkkenCentret Fødevaredirektoratet Miljøkortlægning i storkøkkener

Læs mere

SBi 2005:12. Husholdningers elforbrug hvem bruger hvor meget, til hvad og hvorfor?

SBi 2005:12. Husholdningers elforbrug hvem bruger hvor meget, til hvad og hvorfor? SBi 2005:12 Husholdningers elforbrug hvem bruger hvor meget, til hvad og hvorfor? Husholdningers elforbrug hvem bruger hvor meget, til hvad og hvorfor? Kirsten Gram-Hanssen SBi 2005:12 Statens Byggeforskningsinstitut

Læs mere

Tjekliste til boligen

Tjekliste til boligen Tjekliste til boligen Køkken Belysning Energieffektiv belysning (A-pærer, Halogen) Afskaffelse af sparepærer på genbrugsstation El Standby-forbrug i køkkenet (ex. Mikroovn) SparOmeter Opvask Opvaskemaskine:

Læs mere

nyt Hvidvare livingkitchen: køkkener til tiden Minivækst Fra pral til ansvar side 18 Markedet 2012: side 4 Fremtidens køkken: side 17

nyt Hvidvare livingkitchen: køkkener til tiden Minivækst Fra pral til ansvar side 18 Markedet 2012: side 4 Fremtidens køkken: side 17 Hvidvare 46. årgang nr. 1 januar 2013 nyt Markedet 2012: Minivækst side 4 Fremtidens køkken: Fra pral til ansvar side 17 livingkitchen: køkkener til tiden side 18 Siemens køl/frys bedst i test! Siemens

Læs mere

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010

Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT. Bygge & Energi Projekt 2010 2010 Carsten Ravn, Mawuli Kokou, Niklas Balle & woon Safi 3.x HTX Sønderborg 24-09-2010 DANMARK SER GRØNT Bygge & Energi Projekt 2010 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Teori...

Læs mere

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke. 12 Spar strøm ved tøjvask og i badeværelset spar på strømmen råd 12 I en almindelig husholdning går 17 % af elforbruget til tøjvask, og du kan også her spare penge ved at få gode vaner og vaske med omtanke.

Læs mere

Compact P. Opvarmning. Ventilation Varmt brugsvand Komfort Køl. Komfort varme. Aktiv varme genvinding. Passiv varme genvinding.

Compact P. Opvarmning. Ventilation Varmt brugsvand Komfort Køl. Komfort varme. Aktiv varme genvinding. Passiv varme genvinding. Et anlæg Utallige funktioner by nilan Passiv varme genvinding Aktiv varme genvinding Opvarmning Komfort Køl Komfort varme Kompakt ventilations- og opvarmningsløsning på kun 0,5 m 2 Certificeret til brug

Læs mere

Hvidvare. 47. årgang nr. 4 august 2014. nyt. butikker i balance side 12-13. tid til ifa side 26. nye knive på græsset side 9

Hvidvare. 47. årgang nr. 4 august 2014. nyt. butikker i balance side 12-13. tid til ifa side 26. nye knive på græsset side 9 Hvidvare 47. årgang nr. 4 august 2014 nyt butikker i balance side 12-13 tid til ifa side 26 nye knive på græsset side 9 Ehrenstråhle DDB Nyhed! Siemens isensoric den første vaskemaskine med følelser. Ny

Læs mere

nyt Hvidvare tema: Det intelligente salg billigt eller godt? side 4 støvsugere uden bling-bling side 8 aldrig om søndagen eller...?

nyt Hvidvare tema: Det intelligente salg billigt eller godt? side 4 støvsugere uden bling-bling side 8 aldrig om søndagen eller...? Hvidvare 46. årgang nr. 2 april 2013 nyt VarDe: billigt eller godt? side 4 støvsugere uden bling-bling side 8 aldrig om søndagen eller...? side 15 tema: Det intelligente salg Sunde vaner med Knus S. Med

Læs mere

OVNE 18 ESPRESSOMASKINER 66 KOGEPLADER 70 KOMFURER 118 EMHÆTTER 148 KØLE/FRYSESKABE 174 OPVASKEMASKINER 218 VASKEMASKINER 238

OVNE 18 ESPRESSOMASKINER 66 KOGEPLADER 70 KOMFURER 118 EMHÆTTER 148 KØLE/FRYSESKABE 174 OPVASKEMASKINER 218 VASKEMASKINER 238 SMEGs filosofi Karakteristiske husholdningsprodukter som udvikles i samarbejde med nogle af verdens ledende arkitekter. Produkter som udtrykker Made in Italy ved at kombinere design, ydeevne og opmærksomheden

Læs mere

Solvarme er grøn økonomi

Solvarme er grøn økonomi Forbrugermagasin 2012 - solvarme TEKST: Trine Møller Pedersen / FOTO: COLOURBOX X X Solvarme er grøn økonomi INDHOLD Kom godt i gang med energirenovering side 3 Få gode råd til at tage de første skridt,

Læs mere

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser Danfoss varmepumper Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag 20+ år med energibesparelser Med en forventet levetid på mere end 20 år sikrer en investering i en Danfoss varmepumpe

Læs mere

Bliv grønnere! Gode råd til et mere miljøvenligt liv. Europæiske Fællesskabers

Bliv grønnere! Gode råd til et mere miljøvenligt liv. Europæiske Fællesskabers Bliv grønnere! Gode råd til et mere miljøvenligt liv Europæiske Fællesskabers Bliv grønnere! 1 Indledning 3 Energi 8 Luft 12 Vand 16 Jord Indledning Europe Direct er en service, der giver dig svar på dine

Læs mere

www.balticgpp.eu Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb

www.balticgpp.eu Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb 1 Indholdsfortegnelse Dette er grønne offentlige indkøb 4 Potentialet 4 Miljø, profit, personer 4 Miljø 4 Profit 5 Personer 6 Organisation og indkøbspolitik

Læs mere

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre Varmen på rette sted sådan gør du din varmeregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Faktuelle oplysninger og inspiration til Varmen på rette

Læs mere

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Klar besked om godt lys Da EU valgte at udfase glødepæren, kom der for alvor fart i udviklingen af mere energieffektive lyskilder både til at erstatte glødepærer

Læs mere