J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde"

Transkript

1 J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde Af Peter Ravn Lund Tysklands ældste våbenfabrik - den ene af de 4 store fra Suhl Suhl i Thüringen, Tyskland, har gennem århundreder været ét af Europa s centre for våbenfremstilling ikke bare for jagtvåben; men også for våben til militære formål. For jagtvåben er der 4 markante producenter, der indtil 2. verdenskrig tegnede Suhl som Tysklands våbencentrum. Det er Simson, Sempert & Krieghoff, Gebr. Merkel og ikke mindst J.P. Sauer & Sohn. Alle fire er velkendte i Danmark og der findes nok ikke én jæger her i landet, der ikke har haft eller har skudt med jagtvåben fra én eller flere af dem. Alle fire har en historie, som er spændende og dramatisk. Udgangspunktet for våbenproduktionen er området omkring byen Suhl. Her findes jernerts, vand og vældige skovmassiver på kanten af Thüringer Wald. Fra 500 år før vor tidsregning og langt ind i 18- hundredtallet gravede man gruber og gange for dybt nede i jorden at hente jernerts, som blev brugt til datidens våben. Fra små jordlodder hentede bøssemagere råmateriale fra egen muld og den specielle erhvervsstruktur med mange mindre, selvstændige specialister opstod. Gennem århundreder ja faktisk helt op til i dag- er virksomhederne små og stærkt specialiserede. Der var specialister i fremstilling af løb, skæfter, system og gravure m.m. Nogle kunne flammebrunere og bestilte ikke andet. Andre kunne tilpasse dobbeltrifler, - med tysk genauigkeit lavede hver fagmand det, som han var bedst til. Herfra kommer begrebet rygsæk-bøssemager, idet geværdelene blev fragtet rundt i rygsække fra værksted til værksted. Mange af de små værksteder var underleverandører til de større og tog sig af specialopgaver, som fabrikkerne gerne ville lægge navn til, men som ikke kunne indpasses i en maskinel masseproduktion. I perioder har der været mange hundrede bøssemagerværksteder på samme tid i Suhl og enkelte af dem blev til egentlige fabrikker, som dels fremstillede jagtvåben, dels militærudstyr som geværer, blankvåben og forskelligt finmekanisk udstyr.

2 SUHL Den næsten 500 år gamle by har i dag godt indbyggere og byen er stadig præget af traditionsrig håndværkskunst og moderne våbenproduktion. I dag skal man til bøssemagerfirmaerne Günther Retz, Ziegenhahn & Sohn, Hendrik Frühauf og Gebr. Adamy, hvis man vil have noget særligt. Der er årelange leveringstider på udsøgt håndværk, som matcher Ferlach-bøssemagernes produkter fra Østrig. Alt efter krigene i Europa er det gået op og ned for Suhl, som ikke har sin blomstringstid i øjeblikket med ca. 60 % arbejdsløshed og en massiv gældsætning, som bekymrer bystyret en del. Murens fald i 1989 var ikke ubetinget en fordel for Suhl, som pludselig skulle omstilles til vestlige markedsnormer. I perioden mellem 2. verdenskrig og i hele DDR-tiden blev størsteparten af jagtvåbnene afsat til sovjetiske partispidser, arabiske prinser og kommunistsympatisører verden over. Byen er dog stadig centrum for uddannelse af bøssemagere og sportsskydning og har beholdt sin prøveanstalt, hvor alle våben fra denne del af Tyskland trykprøves på statens anlæg og forsynes med de kendte godkendelser på hvert enkelt våben. Grundlagt i 1751 og således over 250 år med våbenfremstilling Sauer er Tysklands ældste våbenproducent og alene af den grund noget særligt. Men det er ikke alderen alene, der gør J.P. Sauer & Sohn interessant. Firmaets produktion omfatter en mængde interessante våben og firmaets historie er ikke mindre fascinerende. Starten gik i 1751, hvor stamhusets grundlægger Lorentz Sauer ( ) begyndte som gewehrhändler. Sønnen Johann Paul Sauer ( ) lagde navn til eftertiden og begyndte et firma, som skulle blive kendt verden over. Han efterfølges af Johan Gottlieb Sauer ( ) og af Johan Paul Sauer II ( ).

3 I 1835 kommer én af Suhl s mest indflydelsesrige familier ind i firmaet, som ændrer navn til Königliche Gewehrfabrik Spangenberg & Sauer. Samlere af militærvåben kender mærkerne Sp&Sr SUHL. På Spangenberg-huset i Suhl kan man se denne impossante tekst. Spangenberg-familien var våbenhandlere og bankfolk siden 1753 og firmamæssigt dermed næsten på alder med Sauer. I 1753 blev også Anschütz, som senere mest kendes for sine ypperlige luftgeværer, grundlagt. Det siges, at Paul Sauer og Ferdinand Spangenberg legede sammen som børn. Det er i hvert fald rigtigt, at de boede tæt på hinanden, - Sauer familien på Am Steinweg 37 og Spangenbergerne på Am Steinweg 31 i Suhl. Huset på den sidstnævnte adresse eksisterer endnu og er i dag apotek med navnet: Spangenberg Apotheke. Sammen købte familierne et grundareal og indrettede i 1837/38 de første større produktionsbygninger i Suhl. Det var et initiativ, som stødte på modstand, idet de ansattes familier og Suhls Magistrat faktisk påstod, at arbejdet på en fabrik ikke var foreneligt med et familieliv. Året efter forlod 1500 militærgeværer den nye fabrik og året efter igen 2600 stk. I disse år slog perkussionsgeværerne igennem og erstattede på kort tid de gamle flintelåsgeværer. Det nye firma konkurrerede med de statslige geværfabrikker i Potsdam og Danzig og formåede at hente et voksende antal ordrer til Suhl. Nogenlunde samtidig opstod der en lang række andre bøssemagerfirmaer i Suhl. Det var bla. Immanuel Meffert, V.C. Schilling, August Schüler, Christoph Funk og Bössel. De træder sammen ud af anonymiteten og etablerer ligesom Sauer en delvis mekaniseret serieproduktion af dels militærvåben, dels våben til jagt. Allerede i 1842 beskæftiger Spangenberg & Sauer 180 bøssemagere, 90 skæftemagere, 70 rør- og bajonetsmede m.fl. og man får ordrer fra mere end 20 lande. I 1849 laver man et samarbejde med geværfabrikant H. Sturm. Firmaet hedder nu Spangenberg, Sauer u. Sturm. Det giver ordrer fra flere tyske forbundstater, bla. Mecklenburg og Schleswig-Holstein. Også den gang kunne man fint samarbejde, når det var fede statsordrer i udsigt. På verdensudstillingen i London i 1851 deltog Johan Paul Sauer og fik en bronze-medaille. Spangenberg familiens overhovede, Ferdinand Spangenberg døde i 1866 og hans kun 14-årige søn overtog familiens firmaandel. Perioden omkring markerede et stort opsving for Suhl med krigene mod Danmark og Østrig. Allerede i 1870 og i en alder af 18 år dør den unge Spangenberg som den sidste i familien og Paul Sauer fortsætter som eneindehaver. Som et lille kuriosum kan nævnes, at bøssemagerfamilien Adamy i Suhl har sine aner blandt Spangenberg erne. Firmaet profiterer af krigene i 1870/71 mod Frankrig. Sauer var også med i produktionen af det splinternye Mausergevær Modell 71, hvor Paul Mauser s firma i Oberndorf ikke kunne følge med efterspørgslen. I 1873 ændredes firmanavnet definitivt til J.P. Sauer & Sohn. Samtidig blev Johan Paul s sønner Rudolf og Franz optaget i firmaet.

4 Preussens oprettelse af egne våbenfabrikker i Amberg, Danzig, Erfurt og Spandau medførte, at de store statsordrer ikke kom til Suhl. Det store produktionsmaskineri fra Gevær 71 måtte derfor omstilles til jagtvåben. De første patenter på et bagladegevær udtages i 1879 og i 1880 traf firmaet en skelsættende beslutning om at koncentrere sig om produktion af jagtvåben. Beslutningen skal nok ses i lyset af en længere periode med fred i Europa og en deraf følgende mangel på statsordrer. Beslutningen blev fulgt op af håndfaste initiativer: Der bliver åbnet en butik på Französischer Strasse i Berlin og firmaets nye produkter tildeles guldmedalje på udstillingen i Bromberg. Fra Sauer Berlin blev -ud over Sauer s egne våben- leveret andre fabrikater, men med J.P. Sauer s navn graveret. Disse våben har deres egen nummerserie og kan forvirre Sauer-samlere. Der var tale om våben fra Belgien, England (Daw og Greener), Frankrig og Østrig. Allerede i 1881 udtages Patent 14813, som er et forstadie til en drilling. Samme år den 1. maj modtager firmaet guldmedalje på verdensudstillingen i Melbourne, Australien. Nogenlunde samtidig betegner firmaet sig som Erste maschinelle Jagdgewehrfabrikation og tilmed også som Älteste Jagdgewehrfabrik Europas. Det sidste var noget frimodigt, idet italienske Beretta vistnok blev etableret allerede i Det første, kendte katalog fra Sauer & Sohn udkom i Verdensudstillingerne var den tids måde at markedsføre sig worldwide. Danskejet Sauer drilling med damascerede piber. Et smukt våben, som i år er 123 år gammelt og som stadig er fuldt intakt.

5 Sauer har det samme våben på programmet den dag i dag som Sauer Meisterwerk og det fremstilles i Suhl af brødrene Marco og Hendrik Frühauf, som er henholdsvis bøssemager og gravør. Til interesserede kan oplyses, at leveringstiden er på et par år og prisen matcher en bedre sportsvogn. Indtil dato er der efter den danske Sauer-importør Guntex s oplysninger ingen danskere blandt køberne. Samarbejde med Krupp sætter nye normer I 1893 indgik det førende tyske stålfirma Fried. Krupp A.G. i Essen en eneretsaftale med Sauer. Denne aftale indebar, at Sauer fremover var det eneste firma, som kunne tilbyde geværløb af Spezial-Gewehr-Lauf Stahl. Krupp s stål var førende i verden på den tid, så aftalen var med til at befæste Sauer s ry for kompromisløs kvalitet. Der blev dengang stadig lavet damascerede løb af snoet jerntråd, som er meget smukke og lige så holdbare som moderne geværløb; men uden en chance i moderne våbenproduktion. Et par år forinden introduceredes en ny lov for trykprøvning af våben i Tyskland. Systematisk prøvestempling med den tyske ørn eller krone styrkede tilliden til tysk kvalitet og fra l. april 1893 gjorde tilstedeværelsen af prøvestempler i tyske våben det let at bestemme alderen på ældre jagtvåben enten er det før 1893 og uden prøvestempler eller også er det efter 1893 og med stemplerne. Mulighed for at udtage patenter kom nogenlunde samtidig og en lang række opfindelser blev patenteret. Fra Sauer s side var det patronudtrækker, lås til drilling, metode til sammenføjning af løb i side by side haglgeværer, projektil med selvekspanderende effekt m.m. Tell-riflen, enkeltskuds riffel med bøjlespænding fra 1896 kunne leveres i en lang række kalibre lige fra kal 22 med randtænding til den potente 9,3 x 57 mm På pistolsiden fremstiller Sauer BÄR-pistolen fra år 1900 til I denne pistol ligger der helt nye industrielle fremstillingsovervejelser, - så anderledes, at man kunne kalde den en designer-pistol. I 1904 bliver Hans Sauer -søn af Franz- partner i firmaet. I 1905/06 bygger Franz Sauer den enestående Villa Franzenfeste i Bahnhofstrasse 20, Suhl. Den elegante bygning med det karakteristiske tårn er stadig et fixpunkt i Suhl s bybillede. På et postkort fra april 1916 kan man til venstre i billedet se Villa Franzenfeste

6 Familiefoto fra før 1. Verdenskrig. Fra venstre ses Rolf, Hans, patriarken Franz Sauer, hustruen Elisabeth, Victor og Arndt, som efter tidens fotomode er i uniform bliver også Rolf Sauer -bror til Hans- partner i firmaet. Rolf er købmanden og Hans teknikeren disse to danner ledelsen lige til Suhl-tiden for Sauer slutter i I 1913 åbnes der et salgskontor i Hamburg, firmaet beskæftiger omkring 650 medarbejdere heraf ca. 500 i produktionen, der også kommer til at omfatte Mauser Modell 98, som skulle blive den mest massive våbensucces til dato. Det er gode tider for Sauer og for hele Europa. De første 15 år i det nye århundrede giver Sauer international indflydelse på jagtvåbensiden. Virksomheden annoncerer, oprettet salgskontorer og distributionssystemer over hele verden. Produktionen afsættes via grossister og postordrefirmaer noget, som var meget populært i Tyskland og USA på den tid. De massive postordrekataloger fra August Stukenbrok, Adolf Frank, WUM og Akah kommer på gaden også danskere købte prisbilligt jagtudstyr på denne måde. Sauer s produkter var med under eget navn eller med handelsnavne som Geco og i USA Daly s. Produkterne var second-to-none og matchede måske for første gang de britiske produkter fra Holland & Holland, Purdey og Boss & Co. Sauer Preussian Daly Model 60E fra ca Et mesterværk i forarbejdning og detaljer oprindeligt leveret som special order til Schoverling & Daly, USA. Dette våben findes i Puglisi Gun Emporium i Duluth og er ganske enestående. Første verdenskrig medførte en radikal omstilling for alle Suhl s våbenproducenter. Sauer var på dette tidspunkt den næststørste virksomhed efter Simson og igen gav statsordrerne grobund for samarbejde. Den kongelig-kejserlige Hær skulle have Mauser 98-geværer i 1915 i et antal på stk.

7 Det sørgede et nyt konsortium bestående af Sauer, Haenel og V.C. Schilling for. Maxim-maskingeværer var også en opgave for det nye konsortium og gennem de fire krigsår blev der bygget nye fabriksanlæg, optaget meget store kreditter, ansat medarbejdere, som først skal oplæres i faget og produktionen intensiveredes. Faktisk blev der arbejdet i døgndrift i hele rustningsindustrien. Ved sammenbruddet i 1918 stod man med stor gæld og en produktionskapacitet, som ingen kunne bruge. Ydermere kom der indskrænkninger i våbenproduktion gennem Versailles-traktaten. Bl.a. måtte der ikke mere fremstilles civile våben til fx. jagt i militære kalibre. Det hele gik galt: den begrænsede mængde militærvåben, som Tyskland trods alt skulle bruge til militære og politimæssige formål, måtte -igen jvf. Versailles-traktaten -kun fremstilles af Simson. Sauer så sig om efter nye produkter, der kunne give indtægter. Det blev bl.a. til en skrivemaskine Fortuna -udviklet af Mercedes fabrikkerne! Situationen i 20-erne i Suhl var så trøstesløs, at mange bøssemagere udvandrede til Liége i Belgien, Eibar i Spanien og andre steder, hvor der foregik industriel våbenproduktion. Sauer var i lange perioder i 20- erne under skærpet bankopsyn med store vanskeligheder, der truede hele virksomhedens eksistens. Hyperinflationen havde bl.a. den virkning, at medarbejderne måtte have løn udbetalt flere gange dagligt og skynde sig at købe madvarer til familien inden dagens nye dollar-kurs gjorde pengene endnu mindre værd end dagen i forvejen. Alligevel kommer der nyheder: Allerede i 1915 introduceredes Drilling Model 25, i 1930 kom letvægtsdrillingen Model 30 og i 1931 Model 31, som er en BBF -bockbüchsflinte og en BDB - bockdobbeltriffel. Drilling Model 32 kom i 1932 som en enklere og billigere version af Model 30 samme år lukkede butikken i Berlin. Letvægtsdrillingen Model 30 med stål-bascule var ganske bemærkelsesværdig, idet den faktisk vejede mindre end Mefferts Dural-drilling med aluminiums bascule. Kvaliteten af Sauer-produkterne blev holdt i top på trods af modgangen. Også i Danmark kan man finde mange Sauer våben fra 20-erne. De fleste er meget velforarbejdede og smukke kulturklenodier i en håndværksmæssig kvalitet, som man ikke kan lave mere. Et nyt opsving under NS-styret Fyraften ved Sauer s fabrikker i 1935

8 Sauer s fabriksanlæg sidst i 30 erne omfattede næsten 100 bygninger med værksteder, maskinhaller, smedier, skydestande, snedkerier, el-værk o.m.a. Hitlers magtovertagelse i 1933 betød et nyt opsving. Ikke blot for Sauer og Suhl, men for hele Tyskland og landene omkring deriblandt Danmark. For Sauer stabiliserede situationen sig med nye statsordrer og med en voksende købekraft i hele Europa. I 1939 beskæftiger fabrikken i Suhl omkring 1450 medarbejdere. Også Sauer var med i det velkendte hemmelighedskræmmeri med våbenproduktion i strid med Versaillestraktaten, som stadig spøgte i Tysklands produktionsindustri. Formålet med produktionskoder som erstatning for mærkning med fabrikantnavn var at vildlede de allierede kontrolmyndigheder fra første verdenskrig og omgå de tilladte produktionstal, som slet ikke kunne tilfredsstille det nye styres ambitioner om at underlægge sig Europa på rekordtid -med trusler eller våben. Alle samlere kender den mest brugte kode for Sauer, nemlig ce; men der var mange varianter i årenes løb, bl.a.: S/147, S/147G, S/147K og blot 147. Stort set alle våben- og finmekaniske fabrikker var med og kunne vel ret beset ikke blive fri. Det nye styre var ikke til at spøge med. Bl.a. blev Simson-fabrikken i Suhl ved hjælp af trusler på livet overtaget af nazisterne og omdøbt til BSW - Berlin-Suhler-Waffenwerk. Simson-familien var nemlig jøder og de fik en enkeltbillet til Schweiz og havnede senere i USA. Uden erstatning for et betydeligt formuetab. Men dog med livet i behold. Under hele krigen blev der fremstillet 1. klasses jagtvåben. En del af disse er bevarede, heriblandt flere, som aldrig har været affyrede. Den danske Sauer-ekspert, Hans Mærsk Møller, mener, at en del jagtvåben kom til Danmark som betaling for stikkeri. Stikkeren, som sikkert ikke var jæger, ville sætte bøssen inderst i skabet indtil videre og på den måde kunne en fin Sauer-bøsse henslæbe sin tilværelse som en slags jomfru indtil dato. Jeg har set en af dem en model 17. Alene at få lov at røre var en oplevelse! Det er helt bestemt en fejlagtig myte, at jagtvåbnenes kvalitet i løbet af krigen tog et dyk nedad.

9 Luftwaffendrilling M 30 Det var i starten af krigen, at det selvbevidste, tyske Reichs-Luftfarts Ministerium fik en idé, der gjorde en helt almindelig Sauer standard-drilling til et eftertragtet og nærmest mytisk samlerobjekt helt op til i dag. I 1941 bestilte nævnte ministerium et antal drillinge alle i kal ,3 x 74R hos Sauer. Luftwaffen-drillinge blev leveret i en ce-mærket, mørkegrøn aluminiumskuffert med 25 haglpatroner, 20 Brennekepatroner og 20 patroner til riffelløbet samt rensegrej, instruktionsbog og geværrem. Den oprindelige idé skal have været, at det tyske Afrika Korps kunne have udstyret med i jagerfly og i tilfælde af havari kunne overleve i ørkenen ved at skyde til føden. Af denne årsag valgte man den potente 9,3 x 74R, som kan bruges til det meste storvildt i Afrika. Det var ikke alle Luftwaffen-drillinge, der kom så langt. Mange blev brugt som gaver, bl.a. af Göring. De er alle let genkendelige på hagekors-ørnen på skæftets højre side og på løbet. Der er lidt uenighed om produktionstallet, som varierer fra ca til 2400 stk de skal dog alle have produktionsnumre i intervallet 335xxx til 338xxx. En sjælden gang kan man finde en Luftwaffen-drilling til salg. Et ikke særligt pænt eksemplar kunne købes på EGun i år for den nette sum af 7.500,00 Euro.*) Hvis man er tilfreds med en nyfremstillet drilling af præcis samme type (dog uden hagekors!) har Sauer Eckernförde i 1981 lavet 50 stk. med serienumrene L 1001 L 1050, som har fået modelbetegnelsen Drilling M30 også i alu-kuffert, med Zeiss-Diavari 2,5-10 x 48 på Suhler-Einhak montage og med våbennummeret i guld på kikkerten kan sådan én også lejlighedsvis findes til salg. Sidst jeg så et fint eksemplar, var prisen omkring 3.500,00 Euro. Nyprisen i 1981 var DM 7.675,00 og dermed et fint eksempel på, at kvalitets jagtvåben i det lange løb holder værdien. *) i den amerikanske Blue Book of Gun Values anslås værdien af en 1. kl. Luftwaffen Drilling til ,00 USD + ca ,00 USD for alu-kufferten med tilbehør. Krigsårene bød på en speciel produktion, der har trukket spor helt til vore dage, nemlig af Sturmgewehr 44 konstrueret af våbengeniet Hugo Schmeisser. Over af disse våben blev fremstillet hos Sauer i de sidste to krigsår, hvor fabrikkerne beskæftigede over 2100 medarbejdere. Kun godt 1000 af dem var tyskere resten var tvangsarbejdere fra alle tyskbesatte områder og perioden repræsenterer et uhyggeligt kapitel i mange tyske fabrikkers historie ikke bare våbenfabrikernes i Suhl. Tilbage til Sturmgewehr 44 og Hugo Schmeisser. Efter kapitulationen sendte russerne Schmeisser til Tula i Sibirien, hvor det siges, at han videreudviklede på Sturmgewehr 44. En senere meget berømt våbenkonstruktør skulle have været lærling på stedet og kigget Schmeisser over skulderen. Hans navn var Michael Kalashnikov. Sammenbruddet i Suhl og familiens endeligt Med krigsslutningen i 1945 faldt det hele fra hinanden og ikke uventet gik det hårdt ud over Sauer og Suhl-områdets mange fabrikker. Den 3. april 1945 rykkede den amerikanske hær ind i Suhl og beslag-

10 lagde bl.a. Villa Franzenfeste, hvor en del af Sauer-familiens kostbare våbensamling og udstillingsvåben befandt sig. Foruden den omfattende våbenproduktion i byen foregik der også andet, bl.a. lavede Heinrich Krieghoff dele til V2-bomber i underjordiske produktionshaller, som var sprængt ind i klipperne i byens udkant. Kort og godt organiserede amerikanerne alt, hvad de kunne få fat på og mange fine, tyske jagtvåben befinder sig den dag i dag i USA. Efter befrielsen af alle våben af interesse fra Sauer fabrikken, blev en del af anlægget nedbrændt for at sløre tyverierne. Befriede, russiske krigsfanger var muligvis de ansvarlige gerningsmænd. Som et dramatisk punktum blev tusindvis af våben også til jagtbrug lagt i rendestenen og kørt over af tanks. Tre måneder efter kom russerne. Det fortælles, at de i raseri over at amerikanerne havde fjernet al interessant militærteknik, sprængte en række fabrikker i luften. Det gik i hvert fald ud over Sauer, Krieghoff, BSW, Haenel i Suhl og Carl Walther i nabobyen Zella-Mehlis. Interessant nok var byernes produktionskapacitet på trods af omfattende bombninger under krigen helt intakt. Suhl ligger i en dal omgivet af skovklædte bjerge og det lykkedes aldrig for de allierede at ramme selve byen. Alle bomberne havnede i de vældige skov-massiver. Straffen og hævnen kom imidlertid nu: våbenfabrikkerne blev som nævnt sprængt i luften efter at inventar og produktionsudstyr var læsset på kilometerlange godstog, som fragtede det hele til Sovjetunionen. For Sauers vedkommende gik det nogenlunde; men man regner med, at 30 % af maskinparken gik østpå. For andre fabrikker betød det produktionsophør og lukning; men Sauer fortsatte og fik ordrer fra Sovjet, som betød, at 1946 blev det største år i produktion af Sauer-jagtvåben med imponerende stk. Med militærvåben var det naturligvis slut. Som et punktum for fabrikken i Suhl, blev alle Sauer-familiens værdier nationaliserede den 10. maj 1947 og overtaget af den nye DDR-stat, der blev oprettet med Sovjetunionens hjælp. Sauer blev slettet i Thüringens handelsregister og ophørte de facto med at eksistere. Det impossante ny navn på firmaet blev Vereinigte Metallwerke-Gerätewerk von J.P. Sauer & Sohn VEB Suhl. I en periode efter krigen fremstillede man patent-sikkerhedslåse, plovskær, økser og -igen- skrivemaskiner. I september 1948 forsvandt Sauer-firmanavnet: virksomheden kom til at hedde VEB Fortuna Werk Suhl og 1. Januar 1951 blev Sauer i bedste kommunist-stil til Werk 2 under DDR-koncernen VEB MEWA ETW, sammen med Merkel, Greifeldt, Ernst Thälmann Werke og C.G. Haenel. Helt frem til 1990 erne fortsatte man med at forsyne produkterne med navnet Sauer & Sohn, Suhl. Mange af disse havnede i Sverige. Hans Sauer Rolf Sauer

11 Hans Sauer s villa i Suhl, som den ser ud i dag. Meget smuk arkitektur med neo-barok-facader og indvendigt indrettet i jugendstil. Også familien gik bogstaveligt talt rabundus. De to ejere Hans og Rolf Sauer blev meget sent medlemmer af nazi-partiet. Det foreligger ikke noget om, at de havde særlige sympatier; men et medlemskab var simpelthen obligatorisk for at man kunne overleve tiden. For begge blev mødet med russerne fatalt. Fra at være blandt Tysklands førende virksomhedsejere blev de fra den ene dag til den anden frataget alt privat og forretningsmæssigt. Hans Sauer blev arresteret og sendt til den tidligere kz-lejr Sachsenhausen, hvor han forsvandt og formentlig døde allerede i Rolf Sauer blev i Suhl og hutlede sig igennem som kollektør af kirkebidrag indtil sin død i Man siger, at han til det sidste regnede med bedre tider. Mange andre betroede medarbejdere hos J.P. Sauer & Sohn fik lange fængselsstraffe. Teknisk direktør Albert Sell blev fx. idømt 10 års tugthus, som afsonedes i det berygtede Torgau-fængsel. På trods af ulykkerne skulle det højt estimerede firmanavn, der havde stået fadder til så mange prægtige jagtvåben, genopstå i den del af Tyskland, der mellem 1945 og 1990 hed Vesttyskland -nærmere bestemt i Eckernförde i Holsten. Men det er en helt anden historie, som følger i Del 2.

12 J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde Del 2 En ny æra begynder. Sauer genopstår i Vesttyskland Eckernförde mellem Kiel og Schleswig i Nordtyskland blev det nye Sauer-domicil. Her kunne man efter krigen finde en ruinhob, som havde været TVA Torpedo Versuch Anstalt med hjemsted for en del af den tyske marines ubådssektion. Over mand var beskæftiget her som finmekanikere, værktøjsmagere o.a. og for dem var beskæftigelsessituationen ved krigens afslutning meget vanskelig. For at løse dette problem alt i alt var der kun indbyggere i byen stillede Schleswig-Holsteins Landesregering kreditter til rådighed for nye initiativer deriblandt etableringen af J.P. Sauer & Sohn Eckernförde. Den 3. Marts 1951 blev det nye aktieselskab stiftet med en kapital på DM ,-. Den gamle ejer-familie var med: den forsvundne Hans Sauer blev repræsenteret af en sagfører og Rolf Sauer af sin søn Rolf Dietrich, som var flyttet til Hamburg, hvor han havde truffet købmanden Fritz Bohmmüller og skibsreder Heinz Schliewen. De to sidstnævnte fik Rolf Dietrich til at opsøge sin far i Suhl i for at få denne til at overveje, om også Sauer på linie med andre Suhl-baserede våbenfabrikker kunne flytte til vesten. Det er ikke helt klarlagt om Sauer sen. sad i byens arresthus eller i en lejr; men Rolf Dieter kom i hvert fald tilbage med faderens håndskrevne tilladelse på bagsiden af en gammel avis! Hovedaktionær var skibsreder Schliewen med 50% af aktierne. Hans og Rolf Sauer med hver 15%, en slægtning til familien med 12% og Fritz Bohmmüller med 8%. I bestyrelsen blev repræsentanter for Schleswig-Holsteins nye erhvervsministerium og også præsidenten for den tyske olympiske komité m.fl. indvalgt. Fritz Bohmmüller blev direktør for det nye firma og endelig blev Rolf Dieter ansat. Allerede den 11. maj gik den egentlige opbygning i gang 1. Juni var der 37 ansatte og 1. august 72 på lønningslisten. Omkring 70 fagfolk fra Suhl flyttede efterhånden til Eckernförde og det gav en vis garanti for, at produktionen kunne nå de gamle højder. 15. september begyndte 120 medarbejdere med at lave enkeltdelene til den kendte Modell 8 og det første eksemplar en kaliber 12 var klar til præsentation den 20. december. Det var en velkommen julegave for det nye firma, som manglede alt herunder konstruktionstegningerne, som lå i Suhl udenfor rækkevidde. Dette problem løste man ved at genskabe tegninger og målblade ud fra et færdigt gevær lidt af den omvendte verden... Efter sprængningen af TVA-anlægget i 1948 var der ikke meget mere end en ruinhob at begynde med.

13 I 200-års jubilæumsåret var Sauer med på Frankfurter Messen, hvor bl.a. Sears Roebuck & Co, USA, var interesserede sammen med skandinaviske og sydamerikanske lande. I Eckernförder Zeitung kunne man læse, at Sauer-bøsser skulle leveres til Pakistan og at verden lå åben for det nye firma. Alligevel var der et par grundlæggende vanskeligheder, som nok kunne give anledning til bekymring: først og fremmest havde hovedaktionæren problemer, som gjorde, at man måtte finde en ny partner. Opbygningen havde kostet 3,5 mill. DM og alene lønomkostningerne løb op i ca DM pr. måned. Dertil kom en speciel giftig cocktail: importbegrænsningerne blev ophævet. Det betød, at den nye fabrik omgående måtte tilpasse salgsprisen for en Modell 8 til den pris, som den gamle fabrik i Suhl ved statssubvention kunne sælge til. Produktionsprisen for en Modell 8 i Eckernförde var på ca. DM 500,- og den nye salgspris på DM 331,-. Alt dette krævede forandringer. Allerede i starten af 1953 overtog Schleswig-Holsteins Landesregierung firmaaktierne dels efter skibsreder Schliewen; men også Sauer-familiens minoritetspart røg med i købet. Det offentlige ejerskab var kun midlertidigt: det hele blev solgt videre til et firma i Düsseldorf, som var ejet af familien van Meeteren. Stamkapitalen blev forhøjet til 2 mio. DM administrationen blev flyttet til Düsseldorf og alle, som ikke var beskæftiget i produktionen blev afskediget. Samtidig var der også positive begivenheder: Firmaet fik færdiguddannet 45 lærlinge, som alle fik arbejde på fabrikken efter endt læretid. På produktionssiden nåede man målene for Modell 8 i kaliber 12 og 16. Der kom en Modell 8E med delt ejektor, samtidig med at Sauer lancerede konkurrencemodeller Kim og Fox. Desuden blev der konstrueret nye modeller, både kombinationsvåben og jagtrifler. Sauer drillingen Modell 3000 verdens første med koldhamrede piber Som tidligere i Sauer s historie var man hurtig til at bruge de nyeste teknologiske landvindinger, her i den bedst sælgende drilling nogensinde: Sauer Modell Koldhamrede piber altså til riffelløbet gav en række fordele som forøget stabilitet, særlig glat løbsinderside og en længere levetid. Højkvalitets crom-molybdæn-stål var det ædle udgangspunkt for den nye teknik, som tilmed krævede mindre energi. Våbnet havde og har stadig en omhyggelig og gennemført finish. Den første produktionsserie blev udsolgt på få måneder og der kom en række specialmodeller: - Modell 3000 DUR med bascule af letmetal - Modell 3000 LUX med de lækre detaljer: veludført motivgravure, aftrækkerbøjle i horn og udsøgt skæftetræ - Modell 3000 ANT med løb i det fine, rusttræge Böhler-Antinit stål, som man også kunne få i 20-erne og 30-erne. I Sauers katalog fra 1957 kunne man endog få en Drilling Modell 3000 LUX DUR ANT med alle modelvarianternes særlige features samlet i ét og samme våben. Samme år har Sauer hele 250 våben-varianter i sortimentet. Det begynder at ligne en stor-producent som i Suhl i gamle dage.

14 Roy Weaterby Beretta Franchi AYA og SIG Fra 1958 og fremefter søgte mange våbenfabrikker samarbejde på tværs af kontinenterne. Mønstret følger en tendens til produktionskoncentration, hvor der fremstilles meget store serier på færre fabriksanlæg. Den første af Sauers samarbejdspartnere var Roy Weatherby, hvis legendariske cylinderlås med 9 lukkeknaster, som kunne klare storvildtammunition med gastryk på hele bar. Højhastighedspatroner med over 1100 m/s gav hidtil uset gennemslagskraft og var et modehit. Modellerne hed bl.a. Mark V og kunne fås fra kaliber.300 Weatherby Magnum og opefter. De særlige koldhamrede Sauer-løb passede som fod i hose til de kraftige kalibre. Italienske Beretta verdens ældste våbenfabrik var en anden partner. Her var det haglbøsserne, der måtte holde for. Først Modell 8 i 1958, som blev til Sauer-Beretta Modell 8 og herefter kom fra Italien. Dernæst o/u-bøsserne Standard og Imperial, som senere i 1979 blev efterfulgt af Regent m.fl.. Også en række haglvåben til lerdueskydning kom på programmet: Club Trap, Club Skeet og Sporting. Luigi Franchi stod for en række o/u-bøsser som Favorit og Diplomat samt rene sportsvåben til trap og skeet. Det var elegante våben med fine designdetaljer. Spanske AYA fik også en rolle at spille i forhold til Sauer. Det var AYA, der fortsatte produktionen af den veltjente Modell 8, efter at produktionsomkostningerne i Vesttyskland var blevet for høje midt i 60 erne. Og det gjorde de faktisk godt i Spanien. Herhjemme er der stadig en del af disse veltjente jagtvåben i brug. SIG Schweizer Industriegesellschaft - i Neuhausen, CH, blev både ejer og ordregiver. Her var det først Modell P 220 senere SIG SAUER P225 senere P6 som blev politipistolen, der blev valgt af et utal af stater verden over. Samarbejdspartneren SIGARMS i USA kan foruden hardware tilbyde undervisning og uddannelse af militær og politi foruden selvforsvarskurser for privatpersoner. SIG-SAUER pistol i en gennemskåren version, som i 70 erne blev fremstillet i over enheder/år. Nye ejere og partnerskaber Dynamit Nobel købte i 1961 en andel på 50% af firmaet og selskabskapitalen blev forhøjet til 4 mio DM. I 1965 kom familien Murmann ind i billedet. Endelig en lokal ejer, som var fra Eckernförde og som kunne købe hele firmaet. Murmann-koncernen fremstillede hydraulikkomponenter, ventiler, kompressorer og hydrauliske styresystemer m.m. i Eckernförde, Kiel og Aachen. Inden længe var Sauer-navnet også synonymt med de nævnte produkter og vi kender i Danmark SAUER DANFOSS. Det er det gamle, hæderkronede J.P. Sauer & Sohn, der her kan bruges som et kvalitetsstempel og tilføre goodwill til helt andre produkter. Senere kommer SIG ind i billedet og det fører til en fusion med dette firma fra Schweiz. Amerikanske Colt, belgiske FN og flere andre bliver handelspartnere. Sauer-gruppen tæller nu tilsammen

15 ca medarbejdere og det er tid at bygge nyt. I september 1974 kan Sauer indvie sit 12,5 mio DM dyre fabriksanlæg på Sauerstrasse i det sydlige Eckernförde. Sauerstrasse, Eckernförde. Sauers domicil i dag. I 2000 skrives der et nyt kapitel i Sauers historie. SIG i Schweiz trækker sig ud af våbenproduktion og Sauer skifter til nye ejere: Thomas Ortmeier og Michael Lüke. I dag er også Merkel, Blaser og Mauser med i Ortmeier og Lükes industrigruppe. Sauer fås i over 100 lande verden over. Kvalitet er stadig et nøgleord og firmaet holder fanen højt med alle internationale anerkendelser i forbindelse med sit 250 års firmajubilæum i Sauer fås også i Danmark. Guntex A/S tlf oplyser gerne nærmeste forhandler. Sauer 80 en milepæl i jagtriflens historie Allerede i 1969 begyndte udviklingen af en egentlig Sauer-riffel -noget, som man ikke havde forinden. Her blev der sat nye standarder med en uovertruffen blød og fin låsegang, som trækhesten fra Mauser slet ikke kunne leve op til. Tilmed kunne man få en sikring som på en haglbøsse, hvilket var sikkerhedsmæssigt i top. Sauer 80 efterfølges af Sauer 90, som præsenteres på IWA i Nu kunne man få storvildtkalibre som.375 H&H,.458 Win-Mag og den kendte tyske 9,3 x 64 Brenneke. Tilmed var rembøjlen flyttet frem på løbet, så riflen kunne bæres normalt. Sauer 90 med Schwenk-montage og sikringen med den velkendte røde knap. I 1985 kom Sauer 200, der byder på udveksling af løb, magasin, skæfte, lås m.m. Det er noget nyt, som kommer til at danne skole for en lang række riffelproducenter helt op til i dag. Endelig en riffel, som på et øjeblik og med enkle værktøjer kan laves om fra jagt til sportsbrug m.m. Systemet udbygges i 1993 og riflen er meget smuk med en elegant linieføring, der næsten flyder for øjet. I modeludbuddet mangler der intet: vælg mellem snelle/haglbøsse-aftræk, mekanisk visir, Monte-Carlo skæfte med ventileret gummiafslutning, forskæfte med dråbe-afslutning i rosentræ, stål eller letmetal.

16 Kalibre fra.243 Win til.375 H&H med 13 mellemstationer verdenspressen flyder da også over med uforbeholden ros. SAUER 202 Take Down Lux motiv-gravure og bladværk efter tysk tradition. Min gamle Sauer hvornår er den fra? Inden længe kan alle Sauer jagtvåben tidsbestemmes meget præcist. Tilmed kan man måske finde frem til, hvem der oprindeligt har bestilt våbnene fra nye. Det kunne nok være interessant, hvis ens gamle Sauer hanebøsse i sin tid var sat i ordre hos Sauer af fx. grev Tito Wedell fra Frijsenborg. Brugtprisen kunne vel nemt 10-dobles? Årsagen er, at de detaillerede våbenbøger, som Sauer (og alle andre våbenproducenter) førte, er funden i god behold i Suhl. Man regnede med, at de var forsvundet evt. taget til Sovjetunionen. Undertegnede har haft et par af dem i hånden og de fortæller spændende historie. Der findes mange hundrede også for andre firmaer end Sauer, bl.a. for Merkel, Schmidt & Habermann m.fl. Man kan få adgang til fundene ved at træffe aftale med Thüringens Statsarkiv. Pertentlig førte protokoller fra 1880 erne til 1945, fotograferet i Suhl under besøg i den eneste af Sauers gamle fabriksbygninger fra krigen, som undgik at blive sprængt i luften.

17 Den gamle liste med perioden bringes her: Produktionsår Serienummer For våben fremstillet efter september 1923 er der måned og år for prøveanstaltens godkendelse på løbene. Det kunne være tallene 724, som fortæller, at våbnet er fra juli 1924.

18 Sauer modeloversigt Der anvendes de tyske betegnelser, som er Sauers egne. Modell 2 Modell Habicht Modell Habicht E Modell 8 Modell 8E Modell 10 Modell 14 Modell 15 Modell 16 Modell 16P Modell 17 Modell 18 Modell 20 Modell 25a Modell 25b Modell 26 Modell S&S Modell 29a Modell 29c Modell 29s Modell 30 Modell 31 Modell A Modell B Modell 32 Modell 33 Modell 35 Modell Tell Hane-Doppelflinte Dobbelflinte mit innenschlossen do mit Ejektor Selbstspanner-Dobbelflinte do mit Ejektor Selbstspanner-Doppelflinte Selbstspanner-Dobbelflinte Selbstspanner-Dobbeltflinte Selbstspanner-Dobbelflinte mit Ejektor Seitenschloss-Dobbelflinte Selbstspanner-Dobbeltflinte mit Ejektor Meisterwerk-Dobbeltflinte mit Ejektor Dreiläufer mit Hähnen Selbstspanner-Dreiläufer do Selbstspanner-Dreiläufer Leicht-Stahldrilling Selbstspanner-Taubenflinte do mit Ejektor do mit Ejektor und Seitenschlosse Selbstspanner-Dreiläufer Selbstspanner Bockbüchsflinte Selbstspanner-Bockbüchsflinte Selbstspanner-Bockbüchsflinte Selbstspanner-Dreiläufer S&S Bock-Dobbelflinte Selbstspanner-Dobbelbüchse Hahnlose Selbstspannerbüchse Jagdrepetier-Büchse mit Original Mauserschloss Jagdrepetier-Karabiner Selbstladepistole 7,65 und 6,35 mm

19 Kilder: Arfmann-Kallmeyer: J.P. Sauer & Sohn Manfred Kersten: Sauer & Sohn Geschichte & Langwaffen J.P. Sauer & Sohn Jagdgewehre und Automatische Pistole 1938 J.P. Sauer & Sohn Serial Numbers by Jeff Stephens Hans Mærsk Møller, Nivå Per-Oluf Haggårds, Sverige. Resan til Suhl, Wolfgang Krause, Eutin, Tyskland Guntex A/S: katalog fra 1923: J.P. Sauer & Sohn Jagd-Gewehr-Fabrik

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Mad og mælk i gaderne

Mad og mælk i gaderne Fra kejserrige til lilleputstat I 1282 blev den habsburgske fyrst Rudolph konge af Østrig. Hans efterkommere skabte over de næste 600 år kejserriget Østrig. I 1914 dækkede kejserriget dele af det nuværende

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Antikke våben 6693 Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: KR. 3.000,- 6694 Norsk Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: DK. 3.

Antikke våben 6693 Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: KR. 3.000,- 6694 Norsk Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: DK. 3. Antikke våben 6693 Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Brugt i skytteforening med sølvplade fra indenrigsministeriet og andre præmier på skæftet. Fin Stand, Lettere brugspræget. Pris: KR. 3.000,- 6694

Læs mere

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011.

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011. Mod.. M97-DL Rask Mølle lavede den første riffel i juli august 1996. Mærket: Schultz & Larsen, Denmark M97-DL. Fra år 1996 til 2009. Start v/no. 50001. Med pibeskift fra ca. No. 52000. Med låsning i piben

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor FØDEVARESIKKER (ECOLAB) SALTVANDSRESISTENT SVEJSE IMMUN...er nu også svejseimmun! Poto : U.S. Navy - Brugen krænker ingen regler opstillet af U.S. Navy Serie

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen

P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen P.08. Et lille historisk strejftog af Jes Ottosen Netop i disse år kan den karismatiske tyske Parabellum Pistol, model P.08, fejre sit 100 års jubilæum. Den gang i 1908 var der ingen der vidste, at denne

Læs mere

Temadag om outsourcing

Temadag om outsourcing Temadag om outsourcing Outsourcing - brug af underleverandører Min baggrund for at tale om emnet er: Inspektion af udstyr fra leverandører som både har outsourcet produktioner og bruger underleverandører.

Læs mere

Springeren 18. september 2015

Springeren 18. september 2015 Springeren 18. september 2015 Her følger beretningen om springerens vej gennem skakhistorien. Gennem hele skakhistorien har springeren altid bevæget sig på den samme måde: To felter frem og et felt til

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

PROJEKTINVENTAR. Hanstholm Køkken A/S Skyumvej 36 Vildsund 7700 Thisted Tel: 9793 1500 www.hanstholm.com HJEM MED UNIKT HÅNDVÆRK

PROJEKTINVENTAR. Hanstholm Køkken A/S Skyumvej 36 Vildsund 7700 Thisted Tel: 9793 1500 www.hanstholm.com HJEM MED UNIKT HÅNDVÆRK PROJEKTINVENTAR Hanstholm Køkken A/S Skyumvej 36 Vildsund 7700 Thisted Tel: 9793 1500 www.hanstholm.com HJEM MED UNIKT HÅNDVÆRK Fra unikt håndværk til individuelle løsninger Hanstholm Køkken er en 100

Læs mere

BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE. www.prowood.dk

BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE. www.prowood.dk www.prowood.dk BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE Specialprodukter i træ Pro-Wood producerer alle former for specialprodukter i træ efter kundens idé og behov. Vi fremstiller for eksempel nye

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

TRANSFORMINGWATERCARE

TRANSFORMINGWATERCARE TRANSFORMINGWATERCARE Indhold 2 Visioner for vand 4-5 Eksperter i vandbehandling 6-7 Teknologier til kamp mod korrosion 8-9 Sundt og rent vand naturligvis 10-11 Procesindustri Vand til øl eller vand til

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Den topløse Volvo 1800

Den topløse Volvo 1800 Den topløse Volvo 1800 Af Per Groth Ann og Dirk Van Den Zegel på vej i deres Volvoville cabriolet. På en varm sommerdag tænker de fleste 1800-ejere nok, at det ville have været særdeles dejligt med en

Læs mere

Kulturmagasinet. Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015

Kulturmagasinet. Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015 Kulturmagasinet Olympiastadion, Berlin - Udgave februar 2015 INDHOLD SIDE 4: Historien om Olympiastadion SIDE 5: FIFA World Cup 2006 SIDE 6-7: UEFA Champions League 2015 2 3 Olympiastadion er ikke bare

Læs mere

Instruktionsmanual Luftvåben

Instruktionsmanual Luftvåben Instruktionsmanual Luftvåben VIGTIGT: LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTIONSMANUAL, FØR DU TAGER PRODUK- TET I BRUG 1999 Industrias El Gamo, S.A. 1 2 1. Sigtekorn 2. Munding 3. Løb 4. Visier 5. Manuel sikring

Læs mere

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse

Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Københavns Befæstning en attraktion i verdensklasse Kulturarv og kulturmiljø Landskab og byrum Friluftsliv og rekreation Københavns Befæstning skal bevares og udvikles som en sammenhængende attraktion

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II http://www.vestmuseum.dk/museumsforening/kalundborg_arkæologiforening.aspx B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II Arkæologiforeningens vigtigste opgave er at støtte Kalundborg Museum arkæologisk, men det gør absolut

Læs mere

Buch & Holm kan fejre 75 års jubilæum

Buch & Holm kan fejre 75 års jubilæum Buch & Holm kan fejre 75 års jubilæum De første år Den 25. november 1935 stiftede Axel Wilhelm Holm og Frederik Jørgen Buch aktieselskabet Buch & Holm A/S. De to unge mænd fik kontakt til hinanden gennem

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

RM Papirkurve 1108B. www.rm-papirkurve.dk

RM Papirkurve 1108B. www.rm-papirkurve.dk RMIG RM Papirkurve 1108B www.rm-papirkurve.dk Serie 200 Se flere farver på www.rm-papirkurve.dk RM pick-up til affaldssortering, Type 223 (14 liter) mat sort (RAL 9011) fx til batterier eller organisk

Læs mere

Forord... 2. Kapitel 1: Sammenfatning... 3. Kapitel 2: De internationale virksomheder... 5. Kapitel 3: Hvad taler vi på det globale marked?...

Forord... 2. Kapitel 1: Sammenfatning... 3. Kapitel 2: De internationale virksomheder... 5. Kapitel 3: Hvad taler vi på det globale marked?... INDHOLD Forord... 2 Kapitel 1: Sammenfatning... 3 Kapitel 2: De internationale virksomheder... 5 Kapitel 3: Hvad taler vi på det globale marked?... 6 Kapitel 4: Sprogkompetencer i virksomhederne... 9 Fremmedsproglige

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis LASERSKÆRING REVOLVERSTANSNING Den foretrukne underleverandør Med mange års erfaring, en bred og alsidig maskinpark og ikke mindst en professionel

Læs mere

DANSKE MALERMESTRE. altid på pletten! M A L E R F I R M A KUSK & SØN

DANSKE MALERMESTRE. altid på pletten! M A L E R F I R M A KUSK & SØN DANSKE MALERMESTRE S e r v i c e m i n d e t o g k va l i t e t s b e v i d s t altid på pletten! KUSK & SØN M A L E R F I R M A KUSK & SØN A K T I E S E L S K A B SKAL VI STYRKE DIN PROFIL? Alt i malerarbejde

Læs mere

Allé Salonen. Professionel salon i miniformat

Allé Salonen. Professionel salon i miniformat Allé Salonen Professionel salon i miniformat Allé Salonen i Herlev er lille 16 kvm og bygget i forbindelse med Michala Høghs private villa. Men den professionel og super opbygget, og den gør alle myter

Læs mere

Alligevel har mere end 40% af tandlægekunderne på et tidspunkt været utilfreds med en tandlæges.

Alligevel har mere end 40% af tandlægekunderne på et tidspunkt været utilfreds med en tandlæges. Forbrugerpanelet om tandlæger Et overvejende flertal af forbrugerne har været til konsultation hos en privatpraktiserende tandlæge inden for det seneste år. Tilliden til såvel tandlægen er generelt høj,

Læs mere

Autohaus Sand Jensen Flensborg

Autohaus Sand Jensen Flensborg Autohaus Sand Jensen Flensborg Kvalitet og service til priser, det betaler sig at køre efter! Dæk og udstyr Professionel service Klargøring Dækhotel og dækcenter Alufælge og styling Flensborgs største

Læs mere

Lot o/x/xx Beskrivelse Værdi Budsum 1 xx/x/o Danmark: God restsamling Høj 200 2 xx Portugal: God samling i 4 album. 1951 til 1992. Få ubrugte Høj 500

Lot o/x/xx Beskrivelse Værdi Budsum 1 xx/x/o Danmark: God restsamling Høj 200 2 xx Portugal: God samling i 4 album. 1951 til 1992. Få ubrugte Høj 500 1 xx/x/o Danmark: God restsamling Høj 200 2 xx Portugal: God samling i 4 album. 1951 til 1992. Få ubrugte Høj 500 3 xx Polen: God samling i 3 bind. Få ubrugte. Høj 500 4 xx Bulgarien: God samling i 4 album.

Læs mere

Dansk Ammoniakfabrik. Af Rikke Kristensen

Dansk Ammoniakfabrik. Af Rikke Kristensen Dansk Ammoniakfabrik Af Rikke Kristensen Grundlæggelsen I 1902 grundlagde P. Korsgaard en ammoniakfabrik i Nyborg. Fabrikken blev anlagt på det daværende nye havneareal, og selve byggeriet blev i oktober

Læs mere

Mind Your Own Business Prisen

Mind Your Own Business Prisen Icebreakers Denne pris går til en virksomhed, som dommerkomiteen særligt ønsker at rose for dens måde at organisere sig på og for virksomhedens fokus på medarbejderudvikling. Virksomheden har etableret

Læs mere

TAL NO.21 SYDDANMARK I. Den afgørende rapport BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL NO.21 SYDDANMARK I. Den afgørende rapport BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK SYDDANMARK I TAL BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK NO.21 Den afgørende rapport I en ny rapport bliver det endnu en gang slået fast, at Vestdanmark er den vigtigste handelspartner for det nordlige

Læs mere

Således havde jeg et kursus i transportplanlægning, hvor fokus var på at

Således havde jeg et kursus i transportplanlægning, hvor fokus var på at UDVEKSLING TIL AUSTRALIEN EN REJSERAPPORT Denne rejserapport er udarbejdet i forbindelse med mit udvekslingsophold til Monash University, Melbourne i perioden februar-august 2014. Udvekslingsopholdet er

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - opfindelser - damplokomotiv U N D E R VISNINGS MATERIALE - opfindelser - Når vi taler om 1800-tallet, taler vi også ofte om industrialiseringen. Det var en tid, hvor der skete en stor udvikling i samfundet. Der kom flere og flere

Læs mere

En mand & hans chipskartofler

En mand & hans chipskartofler 26 Danske Kartofler / FEBRUAR 2013 PORTRÆT En mand & hans chipskartofler Der er efterhånden gået 26 år siden Thorsens Chipskartofler blev startet, men grundidéen er stadig den samme: faste aftaler og stabile

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Vort j.nr. NEN 606.138

Vort j.nr. NEN 606.138 AOVOKATFIRMA Politimesteren i Gladsaxe Att.: Politiassessor Karsten Fisker Fremtidsvej 1 2860 Søborg. FLEMMING KRAGH HANSEN (H) ERIK HOVGAAKD (H) sys ROVSING KOO1 (H) M. MAKSTRANO-JØRGENSEN (H) N. E. NORSKER

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder DANISH RETRO - en hyldest til de ukendte hænder OM DANISH RETRO DANISH RETRO en hyldest til de ukendte hænder er et dansk design-brand, som producerer og markedsfører retro-stole fra 1940 erne og 50

Læs mere

kvalitet til tiden siden1927

kvalitet til tiden siden1927 rulff Gje kvalitet til tiden siden1927 Gjerulff Velkommen til Gjerulff A/S Gjerulff A/S er et gammelt, velrenommeret og solidt Silkeborgfirma, der har leveret... Kvalitet til tiden lige siden starten i

Læs mere

C.F. Nielsen. Nyhedsbrev Marts 2012. C.F.Nielsen A/S, Solbjergvej 19, DK-9574 Baelum. Højdepunkter:

C.F. Nielsen. Nyhedsbrev Marts 2012. C.F.Nielsen A/S, Solbjergvej 19, DK-9574 Baelum. Højdepunkter: Højdepunkter: Markedsudvikling øget aktivitetsniveau. Nye markeder Nye løsninger Udstillinger Service Nye produkter Teknologi projekter Ændring i ejerforhold Markedsudvikling øget aktivitetsniveau Den

Læs mere

Velkommen hos én af Nordsjællands ældste og mest fleksible glarmestervirksomheder!

Velkommen hos én af Nordsjællands ældste og mest fleksible glarmestervirksomheder! CARL PETERSEN & SØN A/S Velkommen hos én af Nordsjællands ældste og mest fleksible glarmestervirksomheder! Velkommen hos Glarmestre Carl Petersen & Søn A/S. For os er nøgleordene seriøst glarmesterarbejde

Læs mere

Nordsø-rapporten: Samfundet mister milliarder på olien

Nordsø-rapporten: Samfundet mister milliarder på olien Nordsø-rapporten: Samfundet mister milliarder på olien Enhedslistens finansordfører Frank Aaen har udarbejdet følgende rapport, der dokumenterer, at det danske samfund får for lidt ud af vores ressourcer

Læs mere

Truck of the year 2008.

Truck of the year 2008. Den nye TGS. Truck of the year 2008. www.man.dk S for Sejrherre af Truck of the Year 2008 Ingen anden lastbilproducent har vundet prisen Truck of the Year 7 gange og det overrasker ikke. MAN har med den

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

29. oktober 2014. Global økonomi er stabil

29. oktober 2014. Global økonomi er stabil 29. oktober 2014 Global økonomi er stabil Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest De globale aktiemarkeder har udvist betydelige svingninger de sidste par uger. Årsagerne hertil er mange. Dels

Læs mere

Næste generation rykker ind i Herning

Næste generation rykker ind i Herning Fagblad for den danske kontorartikelbranche Nr. 8, november/december 2010 Næste generation rykker ind i Herning w w w. k o n t o r p a p i r. d k Næste generation overtager KD Gruppen Hjernen bliver magelig

Læs mere

Billund Foderstof- og gødningsforening.

Billund Foderstof- og gødningsforening. Billund Foderstof- og gødningsforening. Den første foderstofforening. I slutningen af 1800-tallet blev der oprettet en brugsforening i Billund. Vi mangler forhandlingsprotokollen for de første år i foreningens

Læs mere

Alt under ét tag. Snedkergården

Alt under ét tag. Snedkergården Alt under ét tag Snedkergården Snedkergården løser alle former for tømrer- og snedkeropgaver fra udskiftning af et gavlparti til opførelse af erhvervsbyggerier og store som små specialopgaver. I Brørup

Læs mere

PFA INVEST NYHEDSBREV - OKTOBER 2014

PFA INVEST NYHEDSBREV - OKTOBER 2014 PFA INVEST NYHEDSBREV - OKTOBER 2014 MARKEDSKOMMENTAR OKTOBER 2014 Fortsat udsigt til økonomisk opsving i USA Europa mere tvivlsomt PFA har en forventning om, at det økonomiske opsving i USA vil fortsætte

Læs mere

Den kolde krig som indenrigspolitisk slagmark

Den kolde krig som indenrigspolitisk slagmark Den kolde krig som indenrigspolitisk slagmark FU Den Kolde Krig 30 03 2006 Frederiksberg Seminarium 1 1 Hovedpunkter Gennemgang af de forskellige opfattelser og prioriteringer dengang Man skal forstå,

Læs mere

Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Finn Juhls Høvdingestol: Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. 8 Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. investering møbler Danske designmøbler Priserne på danske designermøbler er steget eksplosivt det seneste år, og

Læs mere

Året der gik 2007. Valuta i 2007

Året der gik 2007. Valuta i 2007 Af Bo Lützen-Laursen & Rikke Halse Kristensen Året der gik 2007 År 2007 blev et begivenhedsrigt år. Den store sub prime krise brød ud og recessionsfrygten i USA blev større og større efterhånden som tiden

Læs mere

Den første portræt fotograf på Bornholm

Den første portræt fotograf på Bornholm Den første portræt fotograf på Bornholm Johan Christoffer Hoffmann daguerreotyperede ( fotograferede ) som den første i Danmark Kongens Nytorv i februar 1840 og Bornholms første daguerreotypist arbejdede

Læs mere

Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte

Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte Hvad kan man købe for 10 euro? To cd-singler? Eller måske sit yndlingsugeblad hver uge i en måned? Har du nogen sinde tænkt over, hvordan

Læs mere

Living. Blød beton. Bolig Tendens Design Brevkasse. Design: 10 designere fejrer 10 år med Bourgielampen. Side 4

Living. Blød beton. Bolig Tendens Design Brevkasse. Design: 10 designere fejrer 10 år med Bourgielampen. Side 4 Gå på opdagelse på vores nye website www.planet-huse.dk 8008-02 SØNDAG DEN 9. MARTS 2014 Bolig Tendens Design Brevkasse Living Design: 10 designere fejrer 10 år med Bourgielampen. Side 4 Blød beton Det

Læs mere

Til højre Kalman Hafner i værkstedet i 60erne.

Til højre Kalman Hafner i værkstedet i 60erne. 12 Vores erfaring garanterer det bedste resultat, fortæller alman Hafner. Firmaet støber således dagligt i mange forskellige legeringer herunder guld, sølv, platin, bronze og kobber samt firmaets specialitet;

Læs mere

Partnerstyringsmodeller KURSER. MAGASIN FOR ADVOKATVIRKSOMHEDER 4 december 2012. - Interwiev med Peter Appel om vejen til partnerskabet

Partnerstyringsmodeller KURSER. MAGASIN FOR ADVOKATVIRKSOMHEDER 4 december 2012. - Interwiev med Peter Appel om vejen til partnerskabet Erhvervsjurister i Advokatbranchen - tre bud på vejen ind Rating Systemet - pro et kontra Dialogmøder - reportage fra Næstved Bestyrelsesmedlemmerne fortæller - tanker om bestyrelsesarbejdet Reportage

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

21. Maj 2014 Har produktion af printkort en fremtid i Danmark?

21. Maj 2014 Har produktion af printkort en fremtid i Danmark? 21. Maj 2014 Har produktion af printkort en fremtid i Danmark? Europas produktion af PCB 80erne Produktionen tredoblede Europa har stabil markedssandel på 15-17% Kort nedgang 1990-1992 90 erne Produktionen

Læs mere

Tavshedens labyrint - elevark

Tavshedens labyrint - elevark Tavshedens labyrint - elevark Mål I dette materiale skal I: Analysere filmen og tage stilling til vold på film. Diskutere og tage stilling til, hvordan man skal straffe efter krige og konflikter, eller

Læs mere

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe Danmarks ældste by Ved at se på de ting, som arkæologer har fundet, ved man at Ribe er Danmarks ældste by. Den markedsplads som byen er bygget op om, er fra omkring år 710. Frem til slutningen af 700-tallet

Læs mere

Politihistorisk Selskab for Nordjylland I N F O

Politihistorisk Selskab for Nordjylland I N F O 1 Politihistorisk Selskab for Nordjylland I N F O maj 2008 3. årgang nr. 7 Redaktion: Politihistorisk udvalg v/ Anton Jensen. Ansvarshavende, næstformand i selskabet Erik Juul Nielsen. Selskabets virksomhed.

Læs mere

Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed

Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed SafeCom er repræsenteret af certificerede partnere i: Australien Danmark England Finland Frankrig Holland Hong Kong Indonesien Irland

Læs mere

Vækst og Forretningsudvikling

Vækst og Forretningsudvikling Vækst og Forretningsudvikling Uddrag af artikel trykt i Vækst og Forretningsudvikling. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53 Bog 1 af 3 Forfattere : Casper Blom og journalist Carsten Lorenzen Udgiver, salg og distribution: Casperblom.dk Forlag: Video2web.dk Korrekturlæsning: Maria Jensen Sat med The Serif 10/14 pt Trykt hos:

Læs mere

Særlig eksportforsikring understøtter danske job

Særlig eksportforsikring understøtter danske job Organisation for erhvervslivet April 2010 Særlig eksportforsikring understøtter danske job AF KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK Genforsikringsordningen, der blev vedtaget i kølvandet på Kreditpakken, kan

Læs mere

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører International lønsammenligning Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører November 2011 2 Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører Resume Internationale sammenligninger af

Læs mere

Jens Birch Lars Ersgaard. BUSSERNE FRA SVENDBORG Smith, Mygind & Hüttemeier - Nordisk Karosserifabrik

Jens Birch Lars Ersgaard. BUSSERNE FRA SVENDBORG Smith, Mygind & Hüttemeier - Nordisk Karosserifabrik Jens Birch Lars Ersgaard BUSSERNE FRA SVENDBORG Smith, Mygind & Hüttemeier - Nordisk Karosserifabrik ET BÅDEBYGGERI I SVENDBORG I modsætning til flere andre af de kendte danske karrosserifabrikker har

Læs mere

Indkvartering samt ophold ved bjørne jagt

Indkvartering samt ophold ved bjørne jagt Kamchatka Brunbjørn Rusland kaldes for bjørnelandet, da det har den største bjørnebestand i verden. Den gode trofæ kvalitet, sammen med den gode pris, giver en god grund til at jage bjørn her. Der til

Læs mere

Pernille Corydon Jewellery 1

Pernille Corydon Jewellery 1 Pernille Corydon Jewellery 1 2 2015-16 e-104 n-401 n-100 r-104 r-400 r-148 Pernille Corydon Jewellery 3 Ny sæson. Ny inspiration. Nye tanker. Storbyens puls har altid fascineret mig. Diversiteten og det

Læs mere

Byggefi rmaet Johansen

Byggefi rmaet Johansen Byggefi rmaet Johansen Januar 2010 - Magasinet om byggefi rmaet Johansen 04 03 08 06 BYGGEFIRMAET JOHANSEN Indhold BYGGEFIRMAET JOHANSEN Skribenter: Lisbet Friis Møller Layout / opsætning: Amazezig Synlighed

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer

Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer Herved bekendtgøres lov om våben og eksplosivstoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 735 af 11. august 1994, med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 350

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samtidshistorie B Rikke Wagner Jensen HH3a

Læs mere

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab.

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab. Vi har rekronstrueret en typisk tysk barak i 3d, som de så ud mange steder i Danmark. I begyndelsen af krigen ankom færdige moduler fra Tyskland, dvs. vægge af en meter i bredden med eller uden vinduer

Læs mere

Alux A/S. Sun & Safe Systems. Holmbladsvej 4-6 8600 Silkeborg. tel +45 70 26 21 40 fax +45 70 26 29 94 alux@alux.dk www.alux.dk

Alux A/S. Sun & Safe Systems. Holmbladsvej 4-6 8600 Silkeborg. tel +45 70 26 21 40 fax +45 70 26 29 94 alux@alux.dk www.alux.dk Sun & Safe Systems Alux A/S Sun & Safe Systems Holmbladsvej 4-6 8600 Silkeborg Sun & Safe Systems tel +45 70 26 21 40 fax +45 70 26 29 94 alux@alux.dk www.alux.dk ALUX er en dansk, veletableret og landsdækkende

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

Kamtschatka - Brunbjørn - Specielpris - Forår

Kamtschatka - Brunbjørn - Specielpris - Forår Kamtschatka - Brunbjørn - Specielpris - Forår Det her er jagt i vildmarken Rusland kaldes også bjørnelandet det har den største bjørne bestand i verden og den gode trofækvalitet sammen med den gode pris

Læs mere

BASIC FUNCTION DESIGN til omklædningsrummet

BASIC FUNCTION DESIGN til omklædningsrummet BASIC FUNCTION DESIGN til omklædningsrummet Omklædning til alle Hans Schourup A/S har leveret skabe til Dansk erhvervsliv siden 1981. Gennem årene har navnet Hans Schourup været synonymt med høj kvalitet

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen 1618-1648 Europa før krigen Religiøse spændinger i Europa siden reformationen i 1500 tallet Katolicismen

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

INVITATION. graphic art & communication. dalhoff group ApS

INVITATION. graphic art & communication. dalhoff group ApS INVITATION Præsentation Mit navn er Henning Dalhoff og jeg har mere end 25 års erfaring som grafisk designer og illustrator og har igennem årene opbygget stor erfaring med at udvikle grafiske løsninger

Læs mere

Nordsø-rapporten Samfundet mister milliarder på olien

Nordsø-rapporten Samfundet mister milliarder på olien Nordsø-rapporten Samfundet mister milliarder på olien Enhedslistens finansordfører Frank Aaen har udarbejdet følgende rapport, der dokumenterer, at det danske samfund får for lidt ud af vores ressourcer

Læs mere

Erfaringer med salg af Skandinavisk succesprodukt via strategiske partnerskaber. Aalund 2012

Erfaringer med salg af Skandinavisk succesprodukt via strategiske partnerskaber. Aalund 2012 Erfaringer med salg af Skandinavisk succesprodukt via strategiske partnerskaber Aalund 2012 Case - agenda - Kort om Aalund - PR Barometret historien kort - Udbredelsen og udfordringerne - Ny platform nye

Læs mere

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Fordi ØMUen har en række indbyggede svagheder 1. Konvergens-kriterierne sikrer ikke konvergens 2. Stabilitetspagten

Læs mere

SKAL VI SAMMEN BYGGE NYE BILLIGE BOLIGER I DIN KOMMUNE?

SKAL VI SAMMEN BYGGE NYE BILLIGE BOLIGER I DIN KOMMUNE? SKAL VI SAMMEN BYGGE NYE BILLIGE BOLIGER I DIN KOMMUNE? 2 HILLERØD DEN FØRSTE BOKLOK KOMMUNE Hillerød kommune var den første kommune som kunne tilbyde BoKlok boliger i Danmark. Det skete med opførelsen

Læs mere

Sikkert hjem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Sikkert hjem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Sikkert hjem ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Ruko har nøglen til et sikkert hjem Tidssvarende låse Alt for mange låse er gamle og ikke sikkerhedsmæssigt tidssvarende eller de er

Læs mere

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul.

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul. N.K. Knudsen M. IDA RÅDGIVENDE MASKININGENIØRFIRMA Rolighedsvej 13, 8722 Hedensted SE-nr. 95 38 15 53 Giro 9 43 39 53 Tlf. 75 89 14 17 Mobil 21 66 07 55 E-mail: n.k.knudsen@profibermail.dk Eller: n.k.knudsen@mail.dk

Læs mere