J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde"

Transkript

1 J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde Af Peter Ravn Lund Tysklands ældste våbenfabrik - den ene af de 4 store fra Suhl Suhl i Thüringen, Tyskland, har gennem århundreder været ét af Europa s centre for våbenfremstilling ikke bare for jagtvåben; men også for våben til militære formål. For jagtvåben er der 4 markante producenter, der indtil 2. verdenskrig tegnede Suhl som Tysklands våbencentrum. Det er Simson, Sempert & Krieghoff, Gebr. Merkel og ikke mindst J.P. Sauer & Sohn. Alle fire er velkendte i Danmark og der findes nok ikke én jæger her i landet, der ikke har haft eller har skudt med jagtvåben fra én eller flere af dem. Alle fire har en historie, som er spændende og dramatisk. Udgangspunktet for våbenproduktionen er området omkring byen Suhl. Her findes jernerts, vand og vældige skovmassiver på kanten af Thüringer Wald. Fra 500 år før vor tidsregning og langt ind i 18- hundredtallet gravede man gruber og gange for dybt nede i jorden at hente jernerts, som blev brugt til datidens våben. Fra små jordlodder hentede bøssemagere råmateriale fra egen muld og den specielle erhvervsstruktur med mange mindre, selvstændige specialister opstod. Gennem århundreder ja faktisk helt op til i dag- er virksomhederne små og stærkt specialiserede. Der var specialister i fremstilling af løb, skæfter, system og gravure m.m. Nogle kunne flammebrunere og bestilte ikke andet. Andre kunne tilpasse dobbeltrifler, - med tysk genauigkeit lavede hver fagmand det, som han var bedst til. Herfra kommer begrebet rygsæk-bøssemager, idet geværdelene blev fragtet rundt i rygsække fra værksted til værksted. Mange af de små værksteder var underleverandører til de større og tog sig af specialopgaver, som fabrikkerne gerne ville lægge navn til, men som ikke kunne indpasses i en maskinel masseproduktion. I perioder har der været mange hundrede bøssemagerværksteder på samme tid i Suhl og enkelte af dem blev til egentlige fabrikker, som dels fremstillede jagtvåben, dels militærudstyr som geværer, blankvåben og forskelligt finmekanisk udstyr.

2 SUHL Den næsten 500 år gamle by har i dag godt indbyggere og byen er stadig præget af traditionsrig håndværkskunst og moderne våbenproduktion. I dag skal man til bøssemagerfirmaerne Günther Retz, Ziegenhahn & Sohn, Hendrik Frühauf og Gebr. Adamy, hvis man vil have noget særligt. Der er årelange leveringstider på udsøgt håndværk, som matcher Ferlach-bøssemagernes produkter fra Østrig. Alt efter krigene i Europa er det gået op og ned for Suhl, som ikke har sin blomstringstid i øjeblikket med ca. 60 % arbejdsløshed og en massiv gældsætning, som bekymrer bystyret en del. Murens fald i 1989 var ikke ubetinget en fordel for Suhl, som pludselig skulle omstilles til vestlige markedsnormer. I perioden mellem 2. verdenskrig og i hele DDR-tiden blev størsteparten af jagtvåbnene afsat til sovjetiske partispidser, arabiske prinser og kommunistsympatisører verden over. Byen er dog stadig centrum for uddannelse af bøssemagere og sportsskydning og har beholdt sin prøveanstalt, hvor alle våben fra denne del af Tyskland trykprøves på statens anlæg og forsynes med de kendte godkendelser på hvert enkelt våben. Grundlagt i 1751 og således over 250 år med våbenfremstilling Sauer er Tysklands ældste våbenproducent og alene af den grund noget særligt. Men det er ikke alderen alene, der gør J.P. Sauer & Sohn interessant. Firmaets produktion omfatter en mængde interessante våben og firmaets historie er ikke mindre fascinerende. Starten gik i 1751, hvor stamhusets grundlægger Lorentz Sauer ( ) begyndte som gewehrhändler. Sønnen Johann Paul Sauer ( ) lagde navn til eftertiden og begyndte et firma, som skulle blive kendt verden over. Han efterfølges af Johan Gottlieb Sauer ( ) og af Johan Paul Sauer II ( ).

3 I 1835 kommer én af Suhl s mest indflydelsesrige familier ind i firmaet, som ændrer navn til Königliche Gewehrfabrik Spangenberg & Sauer. Samlere af militærvåben kender mærkerne Sp&Sr SUHL. På Spangenberg-huset i Suhl kan man se denne impossante tekst. Spangenberg-familien var våbenhandlere og bankfolk siden 1753 og firmamæssigt dermed næsten på alder med Sauer. I 1753 blev også Anschütz, som senere mest kendes for sine ypperlige luftgeværer, grundlagt. Det siges, at Paul Sauer og Ferdinand Spangenberg legede sammen som børn. Det er i hvert fald rigtigt, at de boede tæt på hinanden, - Sauer familien på Am Steinweg 37 og Spangenbergerne på Am Steinweg 31 i Suhl. Huset på den sidstnævnte adresse eksisterer endnu og er i dag apotek med navnet: Spangenberg Apotheke. Sammen købte familierne et grundareal og indrettede i 1837/38 de første større produktionsbygninger i Suhl. Det var et initiativ, som stødte på modstand, idet de ansattes familier og Suhls Magistrat faktisk påstod, at arbejdet på en fabrik ikke var foreneligt med et familieliv. Året efter forlod 1500 militærgeværer den nye fabrik og året efter igen 2600 stk. I disse år slog perkussionsgeværerne igennem og erstattede på kort tid de gamle flintelåsgeværer. Det nye firma konkurrerede med de statslige geværfabrikker i Potsdam og Danzig og formåede at hente et voksende antal ordrer til Suhl. Nogenlunde samtidig opstod der en lang række andre bøssemagerfirmaer i Suhl. Det var bla. Immanuel Meffert, V.C. Schilling, August Schüler, Christoph Funk og Bössel. De træder sammen ud af anonymiteten og etablerer ligesom Sauer en delvis mekaniseret serieproduktion af dels militærvåben, dels våben til jagt. Allerede i 1842 beskæftiger Spangenberg & Sauer 180 bøssemagere, 90 skæftemagere, 70 rør- og bajonetsmede m.fl. og man får ordrer fra mere end 20 lande. I 1849 laver man et samarbejde med geværfabrikant H. Sturm. Firmaet hedder nu Spangenberg, Sauer u. Sturm. Det giver ordrer fra flere tyske forbundstater, bla. Mecklenburg og Schleswig-Holstein. Også den gang kunne man fint samarbejde, når det var fede statsordrer i udsigt. På verdensudstillingen i London i 1851 deltog Johan Paul Sauer og fik en bronze-medaille. Spangenberg familiens overhovede, Ferdinand Spangenberg døde i 1866 og hans kun 14-årige søn overtog familiens firmaandel. Perioden omkring markerede et stort opsving for Suhl med krigene mod Danmark og Østrig. Allerede i 1870 og i en alder af 18 år dør den unge Spangenberg som den sidste i familien og Paul Sauer fortsætter som eneindehaver. Som et lille kuriosum kan nævnes, at bøssemagerfamilien Adamy i Suhl har sine aner blandt Spangenberg erne. Firmaet profiterer af krigene i 1870/71 mod Frankrig. Sauer var også med i produktionen af det splinternye Mausergevær Modell 71, hvor Paul Mauser s firma i Oberndorf ikke kunne følge med efterspørgslen. I 1873 ændredes firmanavnet definitivt til J.P. Sauer & Sohn. Samtidig blev Johan Paul s sønner Rudolf og Franz optaget i firmaet.

4 Preussens oprettelse af egne våbenfabrikker i Amberg, Danzig, Erfurt og Spandau medførte, at de store statsordrer ikke kom til Suhl. Det store produktionsmaskineri fra Gevær 71 måtte derfor omstilles til jagtvåben. De første patenter på et bagladegevær udtages i 1879 og i 1880 traf firmaet en skelsættende beslutning om at koncentrere sig om produktion af jagtvåben. Beslutningen skal nok ses i lyset af en længere periode med fred i Europa og en deraf følgende mangel på statsordrer. Beslutningen blev fulgt op af håndfaste initiativer: Der bliver åbnet en butik på Französischer Strasse i Berlin og firmaets nye produkter tildeles guldmedalje på udstillingen i Bromberg. Fra Sauer Berlin blev -ud over Sauer s egne våben- leveret andre fabrikater, men med J.P. Sauer s navn graveret. Disse våben har deres egen nummerserie og kan forvirre Sauer-samlere. Der var tale om våben fra Belgien, England (Daw og Greener), Frankrig og Østrig. Allerede i 1881 udtages Patent 14813, som er et forstadie til en drilling. Samme år den 1. maj modtager firmaet guldmedalje på verdensudstillingen i Melbourne, Australien. Nogenlunde samtidig betegner firmaet sig som Erste maschinelle Jagdgewehrfabrikation og tilmed også som Älteste Jagdgewehrfabrik Europas. Det sidste var noget frimodigt, idet italienske Beretta vistnok blev etableret allerede i Det første, kendte katalog fra Sauer & Sohn udkom i Verdensudstillingerne var den tids måde at markedsføre sig worldwide. Danskejet Sauer drilling med damascerede piber. Et smukt våben, som i år er 123 år gammelt og som stadig er fuldt intakt.

5 Sauer har det samme våben på programmet den dag i dag som Sauer Meisterwerk og det fremstilles i Suhl af brødrene Marco og Hendrik Frühauf, som er henholdsvis bøssemager og gravør. Til interesserede kan oplyses, at leveringstiden er på et par år og prisen matcher en bedre sportsvogn. Indtil dato er der efter den danske Sauer-importør Guntex s oplysninger ingen danskere blandt køberne. Samarbejde med Krupp sætter nye normer I 1893 indgik det førende tyske stålfirma Fried. Krupp A.G. i Essen en eneretsaftale med Sauer. Denne aftale indebar, at Sauer fremover var det eneste firma, som kunne tilbyde geværløb af Spezial-Gewehr-Lauf Stahl. Krupp s stål var førende i verden på den tid, så aftalen var med til at befæste Sauer s ry for kompromisløs kvalitet. Der blev dengang stadig lavet damascerede løb af snoet jerntråd, som er meget smukke og lige så holdbare som moderne geværløb; men uden en chance i moderne våbenproduktion. Et par år forinden introduceredes en ny lov for trykprøvning af våben i Tyskland. Systematisk prøvestempling med den tyske ørn eller krone styrkede tilliden til tysk kvalitet og fra l. april 1893 gjorde tilstedeværelsen af prøvestempler i tyske våben det let at bestemme alderen på ældre jagtvåben enten er det før 1893 og uden prøvestempler eller også er det efter 1893 og med stemplerne. Mulighed for at udtage patenter kom nogenlunde samtidig og en lang række opfindelser blev patenteret. Fra Sauer s side var det patronudtrækker, lås til drilling, metode til sammenføjning af løb i side by side haglgeværer, projektil med selvekspanderende effekt m.m. Tell-riflen, enkeltskuds riffel med bøjlespænding fra 1896 kunne leveres i en lang række kalibre lige fra kal 22 med randtænding til den potente 9,3 x 57 mm På pistolsiden fremstiller Sauer BÄR-pistolen fra år 1900 til I denne pistol ligger der helt nye industrielle fremstillingsovervejelser, - så anderledes, at man kunne kalde den en designer-pistol. I 1904 bliver Hans Sauer -søn af Franz- partner i firmaet. I 1905/06 bygger Franz Sauer den enestående Villa Franzenfeste i Bahnhofstrasse 20, Suhl. Den elegante bygning med det karakteristiske tårn er stadig et fixpunkt i Suhl s bybillede. På et postkort fra april 1916 kan man til venstre i billedet se Villa Franzenfeste

6 Familiefoto fra før 1. Verdenskrig. Fra venstre ses Rolf, Hans, patriarken Franz Sauer, hustruen Elisabeth, Victor og Arndt, som efter tidens fotomode er i uniform bliver også Rolf Sauer -bror til Hans- partner i firmaet. Rolf er købmanden og Hans teknikeren disse to danner ledelsen lige til Suhl-tiden for Sauer slutter i I 1913 åbnes der et salgskontor i Hamburg, firmaet beskæftiger omkring 650 medarbejdere heraf ca. 500 i produktionen, der også kommer til at omfatte Mauser Modell 98, som skulle blive den mest massive våbensucces til dato. Det er gode tider for Sauer og for hele Europa. De første 15 år i det nye århundrede giver Sauer international indflydelse på jagtvåbensiden. Virksomheden annoncerer, oprettet salgskontorer og distributionssystemer over hele verden. Produktionen afsættes via grossister og postordrefirmaer noget, som var meget populært i Tyskland og USA på den tid. De massive postordrekataloger fra August Stukenbrok, Adolf Frank, WUM og Akah kommer på gaden også danskere købte prisbilligt jagtudstyr på denne måde. Sauer s produkter var med under eget navn eller med handelsnavne som Geco og i USA Daly s. Produkterne var second-to-none og matchede måske for første gang de britiske produkter fra Holland & Holland, Purdey og Boss & Co. Sauer Preussian Daly Model 60E fra ca Et mesterværk i forarbejdning og detaljer oprindeligt leveret som special order til Schoverling & Daly, USA. Dette våben findes i Puglisi Gun Emporium i Duluth og er ganske enestående. Første verdenskrig medførte en radikal omstilling for alle Suhl s våbenproducenter. Sauer var på dette tidspunkt den næststørste virksomhed efter Simson og igen gav statsordrerne grobund for samarbejde. Den kongelig-kejserlige Hær skulle have Mauser 98-geværer i 1915 i et antal på stk.

7 Det sørgede et nyt konsortium bestående af Sauer, Haenel og V.C. Schilling for. Maxim-maskingeværer var også en opgave for det nye konsortium og gennem de fire krigsår blev der bygget nye fabriksanlæg, optaget meget store kreditter, ansat medarbejdere, som først skal oplæres i faget og produktionen intensiveredes. Faktisk blev der arbejdet i døgndrift i hele rustningsindustrien. Ved sammenbruddet i 1918 stod man med stor gæld og en produktionskapacitet, som ingen kunne bruge. Ydermere kom der indskrænkninger i våbenproduktion gennem Versailles-traktaten. Bl.a. måtte der ikke mere fremstilles civile våben til fx. jagt i militære kalibre. Det hele gik galt: den begrænsede mængde militærvåben, som Tyskland trods alt skulle bruge til militære og politimæssige formål, måtte -igen jvf. Versailles-traktaten -kun fremstilles af Simson. Sauer så sig om efter nye produkter, der kunne give indtægter. Det blev bl.a. til en skrivemaskine Fortuna -udviklet af Mercedes fabrikkerne! Situationen i 20-erne i Suhl var så trøstesløs, at mange bøssemagere udvandrede til Liége i Belgien, Eibar i Spanien og andre steder, hvor der foregik industriel våbenproduktion. Sauer var i lange perioder i 20- erne under skærpet bankopsyn med store vanskeligheder, der truede hele virksomhedens eksistens. Hyperinflationen havde bl.a. den virkning, at medarbejderne måtte have løn udbetalt flere gange dagligt og skynde sig at købe madvarer til familien inden dagens nye dollar-kurs gjorde pengene endnu mindre værd end dagen i forvejen. Alligevel kommer der nyheder: Allerede i 1915 introduceredes Drilling Model 25, i 1930 kom letvægtsdrillingen Model 30 og i 1931 Model 31, som er en BBF -bockbüchsflinte og en BDB - bockdobbeltriffel. Drilling Model 32 kom i 1932 som en enklere og billigere version af Model 30 samme år lukkede butikken i Berlin. Letvægtsdrillingen Model 30 med stål-bascule var ganske bemærkelsesværdig, idet den faktisk vejede mindre end Mefferts Dural-drilling med aluminiums bascule. Kvaliteten af Sauer-produkterne blev holdt i top på trods af modgangen. Også i Danmark kan man finde mange Sauer våben fra 20-erne. De fleste er meget velforarbejdede og smukke kulturklenodier i en håndværksmæssig kvalitet, som man ikke kan lave mere. Et nyt opsving under NS-styret Fyraften ved Sauer s fabrikker i 1935

8 Sauer s fabriksanlæg sidst i 30 erne omfattede næsten 100 bygninger med værksteder, maskinhaller, smedier, skydestande, snedkerier, el-værk o.m.a. Hitlers magtovertagelse i 1933 betød et nyt opsving. Ikke blot for Sauer og Suhl, men for hele Tyskland og landene omkring deriblandt Danmark. For Sauer stabiliserede situationen sig med nye statsordrer og med en voksende købekraft i hele Europa. I 1939 beskæftiger fabrikken i Suhl omkring 1450 medarbejdere. Også Sauer var med i det velkendte hemmelighedskræmmeri med våbenproduktion i strid med Versaillestraktaten, som stadig spøgte i Tysklands produktionsindustri. Formålet med produktionskoder som erstatning for mærkning med fabrikantnavn var at vildlede de allierede kontrolmyndigheder fra første verdenskrig og omgå de tilladte produktionstal, som slet ikke kunne tilfredsstille det nye styres ambitioner om at underlægge sig Europa på rekordtid -med trusler eller våben. Alle samlere kender den mest brugte kode for Sauer, nemlig ce; men der var mange varianter i årenes løb, bl.a.: S/147, S/147G, S/147K og blot 147. Stort set alle våben- og finmekaniske fabrikker var med og kunne vel ret beset ikke blive fri. Det nye styre var ikke til at spøge med. Bl.a. blev Simson-fabrikken i Suhl ved hjælp af trusler på livet overtaget af nazisterne og omdøbt til BSW - Berlin-Suhler-Waffenwerk. Simson-familien var nemlig jøder og de fik en enkeltbillet til Schweiz og havnede senere i USA. Uden erstatning for et betydeligt formuetab. Men dog med livet i behold. Under hele krigen blev der fremstillet 1. klasses jagtvåben. En del af disse er bevarede, heriblandt flere, som aldrig har været affyrede. Den danske Sauer-ekspert, Hans Mærsk Møller, mener, at en del jagtvåben kom til Danmark som betaling for stikkeri. Stikkeren, som sikkert ikke var jæger, ville sætte bøssen inderst i skabet indtil videre og på den måde kunne en fin Sauer-bøsse henslæbe sin tilværelse som en slags jomfru indtil dato. Jeg har set en af dem en model 17. Alene at få lov at røre var en oplevelse! Det er helt bestemt en fejlagtig myte, at jagtvåbnenes kvalitet i løbet af krigen tog et dyk nedad.

9 Luftwaffendrilling M 30 Det var i starten af krigen, at det selvbevidste, tyske Reichs-Luftfarts Ministerium fik en idé, der gjorde en helt almindelig Sauer standard-drilling til et eftertragtet og nærmest mytisk samlerobjekt helt op til i dag. I 1941 bestilte nævnte ministerium et antal drillinge alle i kal ,3 x 74R hos Sauer. Luftwaffen-drillinge blev leveret i en ce-mærket, mørkegrøn aluminiumskuffert med 25 haglpatroner, 20 Brennekepatroner og 20 patroner til riffelløbet samt rensegrej, instruktionsbog og geværrem. Den oprindelige idé skal have været, at det tyske Afrika Korps kunne have udstyret med i jagerfly og i tilfælde af havari kunne overleve i ørkenen ved at skyde til føden. Af denne årsag valgte man den potente 9,3 x 74R, som kan bruges til det meste storvildt i Afrika. Det var ikke alle Luftwaffen-drillinge, der kom så langt. Mange blev brugt som gaver, bl.a. af Göring. De er alle let genkendelige på hagekors-ørnen på skæftets højre side og på løbet. Der er lidt uenighed om produktionstallet, som varierer fra ca til 2400 stk de skal dog alle have produktionsnumre i intervallet 335xxx til 338xxx. En sjælden gang kan man finde en Luftwaffen-drilling til salg. Et ikke særligt pænt eksemplar kunne købes på EGun i år for den nette sum af 7.500,00 Euro.*) Hvis man er tilfreds med en nyfremstillet drilling af præcis samme type (dog uden hagekors!) har Sauer Eckernförde i 1981 lavet 50 stk. med serienumrene L 1001 L 1050, som har fået modelbetegnelsen Drilling M30 også i alu-kuffert, med Zeiss-Diavari 2,5-10 x 48 på Suhler-Einhak montage og med våbennummeret i guld på kikkerten kan sådan én også lejlighedsvis findes til salg. Sidst jeg så et fint eksemplar, var prisen omkring 3.500,00 Euro. Nyprisen i 1981 var DM 7.675,00 og dermed et fint eksempel på, at kvalitets jagtvåben i det lange løb holder værdien. *) i den amerikanske Blue Book of Gun Values anslås værdien af en 1. kl. Luftwaffen Drilling til ,00 USD + ca ,00 USD for alu-kufferten med tilbehør. Krigsårene bød på en speciel produktion, der har trukket spor helt til vore dage, nemlig af Sturmgewehr 44 konstrueret af våbengeniet Hugo Schmeisser. Over af disse våben blev fremstillet hos Sauer i de sidste to krigsår, hvor fabrikkerne beskæftigede over 2100 medarbejdere. Kun godt 1000 af dem var tyskere resten var tvangsarbejdere fra alle tyskbesatte områder og perioden repræsenterer et uhyggeligt kapitel i mange tyske fabrikkers historie ikke bare våbenfabrikernes i Suhl. Tilbage til Sturmgewehr 44 og Hugo Schmeisser. Efter kapitulationen sendte russerne Schmeisser til Tula i Sibirien, hvor det siges, at han videreudviklede på Sturmgewehr 44. En senere meget berømt våbenkonstruktør skulle have været lærling på stedet og kigget Schmeisser over skulderen. Hans navn var Michael Kalashnikov. Sammenbruddet i Suhl og familiens endeligt Med krigsslutningen i 1945 faldt det hele fra hinanden og ikke uventet gik det hårdt ud over Sauer og Suhl-områdets mange fabrikker. Den 3. april 1945 rykkede den amerikanske hær ind i Suhl og beslag-

10 lagde bl.a. Villa Franzenfeste, hvor en del af Sauer-familiens kostbare våbensamling og udstillingsvåben befandt sig. Foruden den omfattende våbenproduktion i byen foregik der også andet, bl.a. lavede Heinrich Krieghoff dele til V2-bomber i underjordiske produktionshaller, som var sprængt ind i klipperne i byens udkant. Kort og godt organiserede amerikanerne alt, hvad de kunne få fat på og mange fine, tyske jagtvåben befinder sig den dag i dag i USA. Efter befrielsen af alle våben af interesse fra Sauer fabrikken, blev en del af anlægget nedbrændt for at sløre tyverierne. Befriede, russiske krigsfanger var muligvis de ansvarlige gerningsmænd. Som et dramatisk punktum blev tusindvis af våben også til jagtbrug lagt i rendestenen og kørt over af tanks. Tre måneder efter kom russerne. Det fortælles, at de i raseri over at amerikanerne havde fjernet al interessant militærteknik, sprængte en række fabrikker i luften. Det gik i hvert fald ud over Sauer, Krieghoff, BSW, Haenel i Suhl og Carl Walther i nabobyen Zella-Mehlis. Interessant nok var byernes produktionskapacitet på trods af omfattende bombninger under krigen helt intakt. Suhl ligger i en dal omgivet af skovklædte bjerge og det lykkedes aldrig for de allierede at ramme selve byen. Alle bomberne havnede i de vældige skov-massiver. Straffen og hævnen kom imidlertid nu: våbenfabrikkerne blev som nævnt sprængt i luften efter at inventar og produktionsudstyr var læsset på kilometerlange godstog, som fragtede det hele til Sovjetunionen. For Sauers vedkommende gik det nogenlunde; men man regner med, at 30 % af maskinparken gik østpå. For andre fabrikker betød det produktionsophør og lukning; men Sauer fortsatte og fik ordrer fra Sovjet, som betød, at 1946 blev det største år i produktion af Sauer-jagtvåben med imponerende stk. Med militærvåben var det naturligvis slut. Som et punktum for fabrikken i Suhl, blev alle Sauer-familiens værdier nationaliserede den 10. maj 1947 og overtaget af den nye DDR-stat, der blev oprettet med Sovjetunionens hjælp. Sauer blev slettet i Thüringens handelsregister og ophørte de facto med at eksistere. Det impossante ny navn på firmaet blev Vereinigte Metallwerke-Gerätewerk von J.P. Sauer & Sohn VEB Suhl. I en periode efter krigen fremstillede man patent-sikkerhedslåse, plovskær, økser og -igen- skrivemaskiner. I september 1948 forsvandt Sauer-firmanavnet: virksomheden kom til at hedde VEB Fortuna Werk Suhl og 1. Januar 1951 blev Sauer i bedste kommunist-stil til Werk 2 under DDR-koncernen VEB MEWA ETW, sammen med Merkel, Greifeldt, Ernst Thälmann Werke og C.G. Haenel. Helt frem til 1990 erne fortsatte man med at forsyne produkterne med navnet Sauer & Sohn, Suhl. Mange af disse havnede i Sverige. Hans Sauer Rolf Sauer

11 Hans Sauer s villa i Suhl, som den ser ud i dag. Meget smuk arkitektur med neo-barok-facader og indvendigt indrettet i jugendstil. Også familien gik bogstaveligt talt rabundus. De to ejere Hans og Rolf Sauer blev meget sent medlemmer af nazi-partiet. Det foreligger ikke noget om, at de havde særlige sympatier; men et medlemskab var simpelthen obligatorisk for at man kunne overleve tiden. For begge blev mødet med russerne fatalt. Fra at være blandt Tysklands førende virksomhedsejere blev de fra den ene dag til den anden frataget alt privat og forretningsmæssigt. Hans Sauer blev arresteret og sendt til den tidligere kz-lejr Sachsenhausen, hvor han forsvandt og formentlig døde allerede i Rolf Sauer blev i Suhl og hutlede sig igennem som kollektør af kirkebidrag indtil sin død i Man siger, at han til det sidste regnede med bedre tider. Mange andre betroede medarbejdere hos J.P. Sauer & Sohn fik lange fængselsstraffe. Teknisk direktør Albert Sell blev fx. idømt 10 års tugthus, som afsonedes i det berygtede Torgau-fængsel. På trods af ulykkerne skulle det højt estimerede firmanavn, der havde stået fadder til så mange prægtige jagtvåben, genopstå i den del af Tyskland, der mellem 1945 og 1990 hed Vesttyskland -nærmere bestemt i Eckernförde i Holsten. Men det er en helt anden historie, som følger i Del 2.

12 J.P. Sauer & Sohn Suhl & Eckernförde Del 2 En ny æra begynder. Sauer genopstår i Vesttyskland Eckernförde mellem Kiel og Schleswig i Nordtyskland blev det nye Sauer-domicil. Her kunne man efter krigen finde en ruinhob, som havde været TVA Torpedo Versuch Anstalt med hjemsted for en del af den tyske marines ubådssektion. Over mand var beskæftiget her som finmekanikere, værktøjsmagere o.a. og for dem var beskæftigelsessituationen ved krigens afslutning meget vanskelig. For at løse dette problem alt i alt var der kun indbyggere i byen stillede Schleswig-Holsteins Landesregering kreditter til rådighed for nye initiativer deriblandt etableringen af J.P. Sauer & Sohn Eckernförde. Den 3. Marts 1951 blev det nye aktieselskab stiftet med en kapital på DM ,-. Den gamle ejer-familie var med: den forsvundne Hans Sauer blev repræsenteret af en sagfører og Rolf Sauer af sin søn Rolf Dietrich, som var flyttet til Hamburg, hvor han havde truffet købmanden Fritz Bohmmüller og skibsreder Heinz Schliewen. De to sidstnævnte fik Rolf Dietrich til at opsøge sin far i Suhl i for at få denne til at overveje, om også Sauer på linie med andre Suhl-baserede våbenfabrikker kunne flytte til vesten. Det er ikke helt klarlagt om Sauer sen. sad i byens arresthus eller i en lejr; men Rolf Dieter kom i hvert fald tilbage med faderens håndskrevne tilladelse på bagsiden af en gammel avis! Hovedaktionær var skibsreder Schliewen med 50% af aktierne. Hans og Rolf Sauer med hver 15%, en slægtning til familien med 12% og Fritz Bohmmüller med 8%. I bestyrelsen blev repræsentanter for Schleswig-Holsteins nye erhvervsministerium og også præsidenten for den tyske olympiske komité m.fl. indvalgt. Fritz Bohmmüller blev direktør for det nye firma og endelig blev Rolf Dieter ansat. Allerede den 11. maj gik den egentlige opbygning i gang 1. Juni var der 37 ansatte og 1. august 72 på lønningslisten. Omkring 70 fagfolk fra Suhl flyttede efterhånden til Eckernförde og det gav en vis garanti for, at produktionen kunne nå de gamle højder. 15. september begyndte 120 medarbejdere med at lave enkeltdelene til den kendte Modell 8 og det første eksemplar en kaliber 12 var klar til præsentation den 20. december. Det var en velkommen julegave for det nye firma, som manglede alt herunder konstruktionstegningerne, som lå i Suhl udenfor rækkevidde. Dette problem løste man ved at genskabe tegninger og målblade ud fra et færdigt gevær lidt af den omvendte verden... Efter sprængningen af TVA-anlægget i 1948 var der ikke meget mere end en ruinhob at begynde med.

13 I 200-års jubilæumsåret var Sauer med på Frankfurter Messen, hvor bl.a. Sears Roebuck & Co, USA, var interesserede sammen med skandinaviske og sydamerikanske lande. I Eckernförder Zeitung kunne man læse, at Sauer-bøsser skulle leveres til Pakistan og at verden lå åben for det nye firma. Alligevel var der et par grundlæggende vanskeligheder, som nok kunne give anledning til bekymring: først og fremmest havde hovedaktionæren problemer, som gjorde, at man måtte finde en ny partner. Opbygningen havde kostet 3,5 mill. DM og alene lønomkostningerne løb op i ca DM pr. måned. Dertil kom en speciel giftig cocktail: importbegrænsningerne blev ophævet. Det betød, at den nye fabrik omgående måtte tilpasse salgsprisen for en Modell 8 til den pris, som den gamle fabrik i Suhl ved statssubvention kunne sælge til. Produktionsprisen for en Modell 8 i Eckernförde var på ca. DM 500,- og den nye salgspris på DM 331,-. Alt dette krævede forandringer. Allerede i starten af 1953 overtog Schleswig-Holsteins Landesregierung firmaaktierne dels efter skibsreder Schliewen; men også Sauer-familiens minoritetspart røg med i købet. Det offentlige ejerskab var kun midlertidigt: det hele blev solgt videre til et firma i Düsseldorf, som var ejet af familien van Meeteren. Stamkapitalen blev forhøjet til 2 mio. DM administrationen blev flyttet til Düsseldorf og alle, som ikke var beskæftiget i produktionen blev afskediget. Samtidig var der også positive begivenheder: Firmaet fik færdiguddannet 45 lærlinge, som alle fik arbejde på fabrikken efter endt læretid. På produktionssiden nåede man målene for Modell 8 i kaliber 12 og 16. Der kom en Modell 8E med delt ejektor, samtidig med at Sauer lancerede konkurrencemodeller Kim og Fox. Desuden blev der konstrueret nye modeller, både kombinationsvåben og jagtrifler. Sauer drillingen Modell 3000 verdens første med koldhamrede piber Som tidligere i Sauer s historie var man hurtig til at bruge de nyeste teknologiske landvindinger, her i den bedst sælgende drilling nogensinde: Sauer Modell Koldhamrede piber altså til riffelløbet gav en række fordele som forøget stabilitet, særlig glat løbsinderside og en længere levetid. Højkvalitets crom-molybdæn-stål var det ædle udgangspunkt for den nye teknik, som tilmed krævede mindre energi. Våbnet havde og har stadig en omhyggelig og gennemført finish. Den første produktionsserie blev udsolgt på få måneder og der kom en række specialmodeller: - Modell 3000 DUR med bascule af letmetal - Modell 3000 LUX med de lækre detaljer: veludført motivgravure, aftrækkerbøjle i horn og udsøgt skæftetræ - Modell 3000 ANT med løb i det fine, rusttræge Böhler-Antinit stål, som man også kunne få i 20-erne og 30-erne. I Sauers katalog fra 1957 kunne man endog få en Drilling Modell 3000 LUX DUR ANT med alle modelvarianternes særlige features samlet i ét og samme våben. Samme år har Sauer hele 250 våben-varianter i sortimentet. Det begynder at ligne en stor-producent som i Suhl i gamle dage.

14 Roy Weaterby Beretta Franchi AYA og SIG Fra 1958 og fremefter søgte mange våbenfabrikker samarbejde på tværs af kontinenterne. Mønstret følger en tendens til produktionskoncentration, hvor der fremstilles meget store serier på færre fabriksanlæg. Den første af Sauers samarbejdspartnere var Roy Weatherby, hvis legendariske cylinderlås med 9 lukkeknaster, som kunne klare storvildtammunition med gastryk på hele bar. Højhastighedspatroner med over 1100 m/s gav hidtil uset gennemslagskraft og var et modehit. Modellerne hed bl.a. Mark V og kunne fås fra kaliber.300 Weatherby Magnum og opefter. De særlige koldhamrede Sauer-løb passede som fod i hose til de kraftige kalibre. Italienske Beretta verdens ældste våbenfabrik var en anden partner. Her var det haglbøsserne, der måtte holde for. Først Modell 8 i 1958, som blev til Sauer-Beretta Modell 8 og herefter kom fra Italien. Dernæst o/u-bøsserne Standard og Imperial, som senere i 1979 blev efterfulgt af Regent m.fl.. Også en række haglvåben til lerdueskydning kom på programmet: Club Trap, Club Skeet og Sporting. Luigi Franchi stod for en række o/u-bøsser som Favorit og Diplomat samt rene sportsvåben til trap og skeet. Det var elegante våben med fine designdetaljer. Spanske AYA fik også en rolle at spille i forhold til Sauer. Det var AYA, der fortsatte produktionen af den veltjente Modell 8, efter at produktionsomkostningerne i Vesttyskland var blevet for høje midt i 60 erne. Og det gjorde de faktisk godt i Spanien. Herhjemme er der stadig en del af disse veltjente jagtvåben i brug. SIG Schweizer Industriegesellschaft - i Neuhausen, CH, blev både ejer og ordregiver. Her var det først Modell P 220 senere SIG SAUER P225 senere P6 som blev politipistolen, der blev valgt af et utal af stater verden over. Samarbejdspartneren SIGARMS i USA kan foruden hardware tilbyde undervisning og uddannelse af militær og politi foruden selvforsvarskurser for privatpersoner. SIG-SAUER pistol i en gennemskåren version, som i 70 erne blev fremstillet i over enheder/år. Nye ejere og partnerskaber Dynamit Nobel købte i 1961 en andel på 50% af firmaet og selskabskapitalen blev forhøjet til 4 mio DM. I 1965 kom familien Murmann ind i billedet. Endelig en lokal ejer, som var fra Eckernförde og som kunne købe hele firmaet. Murmann-koncernen fremstillede hydraulikkomponenter, ventiler, kompressorer og hydrauliske styresystemer m.m. i Eckernförde, Kiel og Aachen. Inden længe var Sauer-navnet også synonymt med de nævnte produkter og vi kender i Danmark SAUER DANFOSS. Det er det gamle, hæderkronede J.P. Sauer & Sohn, der her kan bruges som et kvalitetsstempel og tilføre goodwill til helt andre produkter. Senere kommer SIG ind i billedet og det fører til en fusion med dette firma fra Schweiz. Amerikanske Colt, belgiske FN og flere andre bliver handelspartnere. Sauer-gruppen tæller nu tilsammen

15 ca medarbejdere og det er tid at bygge nyt. I september 1974 kan Sauer indvie sit 12,5 mio DM dyre fabriksanlæg på Sauerstrasse i det sydlige Eckernförde. Sauerstrasse, Eckernförde. Sauers domicil i dag. I 2000 skrives der et nyt kapitel i Sauers historie. SIG i Schweiz trækker sig ud af våbenproduktion og Sauer skifter til nye ejere: Thomas Ortmeier og Michael Lüke. I dag er også Merkel, Blaser og Mauser med i Ortmeier og Lükes industrigruppe. Sauer fås i over 100 lande verden over. Kvalitet er stadig et nøgleord og firmaet holder fanen højt med alle internationale anerkendelser i forbindelse med sit 250 års firmajubilæum i Sauer fås også i Danmark. Guntex A/S tlf oplyser gerne nærmeste forhandler. Sauer 80 en milepæl i jagtriflens historie Allerede i 1969 begyndte udviklingen af en egentlig Sauer-riffel -noget, som man ikke havde forinden. Her blev der sat nye standarder med en uovertruffen blød og fin låsegang, som trækhesten fra Mauser slet ikke kunne leve op til. Tilmed kunne man få en sikring som på en haglbøsse, hvilket var sikkerhedsmæssigt i top. Sauer 80 efterfølges af Sauer 90, som præsenteres på IWA i Nu kunne man få storvildtkalibre som.375 H&H,.458 Win-Mag og den kendte tyske 9,3 x 64 Brenneke. Tilmed var rembøjlen flyttet frem på løbet, så riflen kunne bæres normalt. Sauer 90 med Schwenk-montage og sikringen med den velkendte røde knap. I 1985 kom Sauer 200, der byder på udveksling af løb, magasin, skæfte, lås m.m. Det er noget nyt, som kommer til at danne skole for en lang række riffelproducenter helt op til i dag. Endelig en riffel, som på et øjeblik og med enkle værktøjer kan laves om fra jagt til sportsbrug m.m. Systemet udbygges i 1993 og riflen er meget smuk med en elegant linieføring, der næsten flyder for øjet. I modeludbuddet mangler der intet: vælg mellem snelle/haglbøsse-aftræk, mekanisk visir, Monte-Carlo skæfte med ventileret gummiafslutning, forskæfte med dråbe-afslutning i rosentræ, stål eller letmetal.

16 Kalibre fra.243 Win til.375 H&H med 13 mellemstationer verdenspressen flyder da også over med uforbeholden ros. SAUER 202 Take Down Lux motiv-gravure og bladværk efter tysk tradition. Min gamle Sauer hvornår er den fra? Inden længe kan alle Sauer jagtvåben tidsbestemmes meget præcist. Tilmed kan man måske finde frem til, hvem der oprindeligt har bestilt våbnene fra nye. Det kunne nok være interessant, hvis ens gamle Sauer hanebøsse i sin tid var sat i ordre hos Sauer af fx. grev Tito Wedell fra Frijsenborg. Brugtprisen kunne vel nemt 10-dobles? Årsagen er, at de detaillerede våbenbøger, som Sauer (og alle andre våbenproducenter) førte, er funden i god behold i Suhl. Man regnede med, at de var forsvundet evt. taget til Sovjetunionen. Undertegnede har haft et par af dem i hånden og de fortæller spændende historie. Der findes mange hundrede også for andre firmaer end Sauer, bl.a. for Merkel, Schmidt & Habermann m.fl. Man kan få adgang til fundene ved at træffe aftale med Thüringens Statsarkiv. Pertentlig førte protokoller fra 1880 erne til 1945, fotograferet i Suhl under besøg i den eneste af Sauers gamle fabriksbygninger fra krigen, som undgik at blive sprængt i luften.

17 Den gamle liste med perioden bringes her: Produktionsår Serienummer For våben fremstillet efter september 1923 er der måned og år for prøveanstaltens godkendelse på løbene. Det kunne være tallene 724, som fortæller, at våbnet er fra juli 1924.

18 Sauer modeloversigt Der anvendes de tyske betegnelser, som er Sauers egne. Modell 2 Modell Habicht Modell Habicht E Modell 8 Modell 8E Modell 10 Modell 14 Modell 15 Modell 16 Modell 16P Modell 17 Modell 18 Modell 20 Modell 25a Modell 25b Modell 26 Modell S&S Modell 29a Modell 29c Modell 29s Modell 30 Modell 31 Modell A Modell B Modell 32 Modell 33 Modell 35 Modell Tell Hane-Doppelflinte Dobbelflinte mit innenschlossen do mit Ejektor Selbstspanner-Dobbelflinte do mit Ejektor Selbstspanner-Doppelflinte Selbstspanner-Dobbelflinte Selbstspanner-Dobbeltflinte Selbstspanner-Dobbelflinte mit Ejektor Seitenschloss-Dobbelflinte Selbstspanner-Dobbeltflinte mit Ejektor Meisterwerk-Dobbeltflinte mit Ejektor Dreiläufer mit Hähnen Selbstspanner-Dreiläufer do Selbstspanner-Dreiläufer Leicht-Stahldrilling Selbstspanner-Taubenflinte do mit Ejektor do mit Ejektor und Seitenschlosse Selbstspanner-Dreiläufer Selbstspanner Bockbüchsflinte Selbstspanner-Bockbüchsflinte Selbstspanner-Bockbüchsflinte Selbstspanner-Dreiläufer S&S Bock-Dobbelflinte Selbstspanner-Dobbelbüchse Hahnlose Selbstspannerbüchse Jagdrepetier-Büchse mit Original Mauserschloss Jagdrepetier-Karabiner Selbstladepistole 7,65 und 6,35 mm

19 Kilder: Arfmann-Kallmeyer: J.P. Sauer & Sohn Manfred Kersten: Sauer & Sohn Geschichte & Langwaffen J.P. Sauer & Sohn Jagdgewehre und Automatische Pistole 1938 J.P. Sauer & Sohn Serial Numbers by Jeff Stephens Hans Mærsk Møller, Nivå Per-Oluf Haggårds, Sverige. Resan til Suhl, Wolfgang Krause, Eutin, Tyskland Guntex A/S: katalog fra 1923: J.P. Sauer & Sohn Jagd-Gewehr-Fabrik

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

3. Kvartal Hos Steen Møller Se kørevejledning på bagsiden.

3. Kvartal Hos Steen Møller Se kørevejledning på bagsiden. Aquila nr. 99 3. Kvartal 2009 Næste mødedag Søndag den 29 November kl. 10.00 Hos Steen Møller Se kørevejledning på bagsiden. Bestyrelsen: Formand: Persondata bliver ikke vist i dette offentlige blad. 2

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Reinhard Heydrich bødlen  Vejledning Lærer Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer Reinhard Heydrich bødlen Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS-Hitlers elite Udsendelse 3: Reinhard Heydrich bødlen. --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00 Kulturhuset, Bredgade 4, Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller ole.theo@museum.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

Det er en gammel kanon. Jfr. våbentilladelsen er det en jagtriffel med nr. 2327, fabrikat SCHULTZ og LARSEN, Model M 54J, Kaliber 7 x 61 S&H*.

Det er en gammel kanon. Jfr. våbentilladelsen er det en jagtriffel med nr. 2327, fabrikat SCHULTZ og LARSEN, Model M 54J, Kaliber 7 x 61 S&H*. Den store arv Nedenstående artikel har været bragt i Askov/Malt Jagtforenings Jagtmagasin 2009 www.askovmalt-jagt.dk Af Viggo Melvang Lad mig sige det med det samme. Jeg er blevet presset af bladets redaktør

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA I uge 38/2013 var alle finskytterne samlet i Jylland til DM for finskytter. Konkurrencen foregik i Tranum skydeterræn,

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Nr. Model. Cal. Bem.

Nr. Model. Cal. Bem. Mod. 68 DL. Mærket: Schultz & Larsen, Rifle Company, Otterup, Denmark. M68 DL. Enkelte mærket: Norma på oversiden af løbet og Danmark på låsen. Lavet fra årsskiftet 1966-67 til ca. 1970. Piber i Bofors

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Hvad skunken gemte. en krigshistorie

Hvad skunken gemte. en krigshistorie Hvad skunken gemte en krigshistorie En vadsæk fra 2. Verdenskrig så dagens lys efter 42 års glemsel i skunken under taget på Sct. Hans Skole, da nysgerrige elever søgte locations til en gyserfilm. 1/24

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

KØRESPORTEN. 2 2008 April. Dansk Køre Forbund. Protektor HKH Prinsesse Benedikte

KØRESPORTEN. 2 2008 April. Dansk Køre Forbund. Protektor HKH Prinsesse Benedikte KØRESPORTEN Dansk Køre Forbund Protektor HKH Prinsesse Benedikte 2 2008 April Endnu en gang har vognrestauratorerne Stolk i Holland restaureret en vogn i fantastisk kvalitet. Denne gang er der tale om

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold

Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Ny bog: Ballegaard. Vestjysk politimand bag tysk pigtråd 1944-1945 Lidt om bogens tilblivelse og indhold Min far, Herluf Ballegaard, og min mor, Elisabeth Hasseriis Ballegaard, har før skrevet til slægtsbladet.

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: De lange knives nat Vejledning Lærer Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer De lange knives nat Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS- Hitlers elite Udsendelse 1: De lange knives nat ----------------------------------------------------------------

Læs mere

Nr. Model. Cal. Bem.

Nr. Model. Cal. Bem. Mod. 65 og 65 DL. Mærket: Schultz & Larsen, Rifle Company, Otterup, Denmark. M 65 eller M 65 DL. Lavet fra november 1959 til juli 1965. Lavet ca. 4700 låsestole. Lavet ca. 100 låsestole til Mod. 62 Skydebanevåben.

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Historie og organisation

Historie og organisation Historie og organisation Den tidlige historie 2 Oms 3,9b 00 erne 3 Finanskrisen i 2008 4 Organisation 5 Sanistål i udlandet 6 Tidslinje 7 1 Den tidlige historie Saniståls historie kan føres tilbage til

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014.

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Af Georg Zilmer For 4. gang havde Fjordagers cykelafdeling arrangeret en tur til Tyskland, hvor vi skulle deltage i "Saar-Pfalz Ekstrem Marathon".

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

8 Seattle en teknisk perle på USA s vestkyst

8 Seattle en teknisk perle på USA s vestkyst 8 Seattle en teknisk perle på USA s vestkyst Af Lasse Klarlund Jensen Seattle en teknisk perle på USA s vestkyst Mange flyselskaber lokker med billige flybilletter til USA s østkyst for lidt under 3.000

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

TRANSFORMINGWATERCARE

TRANSFORMINGWATERCARE TRANSFORMINGWATERCARE Indhold 2 Visioner for vand 4-5 Eksperter i vandbehandling 6-7 Teknologier til kamp mod korrosion 8-9 Sundt og rent vand naturligvis 10-11 Procesindustri Vand til øl eller vand til

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

BA ØKONOMI VALGFAG / ELECTIVE

BA ØKONOMI VALGFAG / ELECTIVE BA ØKONOMI VALGFAG / ELECTIVE Vintereksamen / Winter exams 2009-2010 Ordinær eksamen / Ordinary exam Skriftlig prøve / Written exam: 27803 Immaterialret Varighed / Duration: 3 hours / timer Hjælpemidler

Læs mere

Den nye kejser. 5 / 2011 www.jaegerforbundet.dk. Tekst og fotos: Torsten Wegener

Den nye kejser. 5 / 2011 www.jaegerforbundet.dk. Tekst og fotos: Torsten Wegener Cæsar Guerini Magnus Type: Over/under haglgevær. Kaliber: 12 eller 20, 76 mm (3 ) kammer. Lås: Bokslås af stål. Låser ved hjælp af låseknast i fuld bredde i baskylebunden. Ingen gennemgående hovedbolt.

Læs mere

Et langt liv med tæpper. Tekst og fotos: JAN ANDERSEN. Tæpperne har været hans liv i mere end 60 år.

Et langt liv med tæpper. Tekst og fotos: JAN ANDERSEN. Tæpperne har været hans liv i mere end 60 år. Et langt liv med tæpper Tekst og fotos: JAN ANDERSEN Tæpperne har været hans liv i mere end 60 år. Erling Wiinstedt, 94, er æresmedlem af Selskabet for Orientalsk Tæppekunst og han driver trods sine høje

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Instruktionsmanual Luftvåben

Instruktionsmanual Luftvåben Instruktionsmanual Luftvåben VIGTIGT: LÆS VENLIGST DENNE INSTRUKTIONSMANUAL, FØR DU TAGER PRODUK- TET I BRUG 1999 Industrias El Gamo, S.A. 1 2 1. Sigtekorn 2. Munding 3. Løb 4. Visier 5. Manuel sikring

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig Historie synopsis 2 2. verdenskrig I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den 2. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne til krigen. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Mad og mælk i gaderne

Mad og mælk i gaderne Fra kejserrige til lilleputstat I 1282 blev den habsburgske fyrst Rudolph konge af Østrig. Hans efterkommere skabte over de næste 600 år kejserriget Østrig. I 1914 dækkede kejserriget dele af det nuværende

Læs mere

Nr. Model. Cal. Bem.

Nr. Model. Cal. Bem. Mod. 65 og 65 DL. Mærket: Schultz & Larsen, Rifle Company, Otterup, Denmark. M 65 eller M 65 DL. Lavet fra november 1959 til juli 1965. Lavet ca. 4700 låsestole. Lavet ca. 100 låsestole til Mod. 62 Skydebanevåben.

Læs mere

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet

Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet 9. juni 2015 Pressemeddelelse Forskning og Formidling Formidling 41 20 60 16 Henrik.Schilling@natmus.dk Udstilling: Med De Hvide Busser retur til friheden og livet Nationalmuseet åbner 19. juni sin store

Læs mere

VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ

VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ Plankegulve fra Wiking Gulve er din garanti for kvalitet skabt i hele værdikæden fra den omhyggelige udvælgelse af de enkelte træer til forarbejdning og produktion, hvor vi

Læs mere

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011.

Gengivet af mig, efter samtale med Jørgen Nielsen, S&L Rask Mølle, 07-04-2011. Mod.. M97-DL Rask Mølle lavede den første riffel i juli august 1996. Mærket: Schultz & Larsen, Denmark M97-DL. Fra år 1996 til 2009. Start v/no. 50001. Med pibeskift fra ca. No. 52000. Med låsning i piben

Læs mere

MØLESTEN FRA RANDERS TIL HELE VERDEN

MØLESTEN FRA RANDERS TIL HELE VERDEN Randers Amtsavis 7. Maj 2011 MØLESTEN FRA RANDERS TIL HELE VERDEN Mølestensfabrikken Engsko var en af Randers' tidlige eksportsucceser. Af Tina Knudsen Jensen, arkivar Randers Lokalhistoriske Arkiv. Ekspreskværnen

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop.

Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Plancherum 1 PLANCHE 10 Ved besættelsen af Danmark nedkastede tyskerne flyveblade. Et af dem var Oprop. Hvilken begrundelse gav tyskerne i Oprop for at besætte Danmark? Hvornår blev Danmark besat, og hvor

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10

INDHOLDSFORTEGNELSE. Arne Emil Jacobsen... En unik designer... Kubeflex sommerhus... 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Arne Emil Jacobsen... 4 En unik designer... 9 Kubeflex sommerhus... 10 ARNE EMIL JACOBSEN 1902-1971 Arne Emil Jacobsen blev født d. 11. februar 1902 i København og døde d. 24. marts

Læs mere

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Kolding Miniby I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Christian 4 Vej 23 6000 Kolding Tlf.: 75 54 08 21 6 5 7 4 2 3 1 1: Sct. Jørgens Hospital 2: Crome & Goldschmidt 3: Sct. Nicolaj Kirke

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

Et besøg på Håndværktøjsmuseet

Et besøg på Håndværktøjsmuseet Et besøg på Håndværktøjsmuseet Vi benyttede søndag den 15. juni til et besøg på Håndværktøjsmuseet i Hørsholm. Når det lige blev den dag, er årsagen den, at den 3 søndag i juni er Mølledag overalt i landet,

Læs mere

Mind Your Own Business Prisen

Mind Your Own Business Prisen Icebreakers Denne pris går til en virksomhed, som dommerkomiteen særligt ønsker at rose for dens måde at organisere sig på og for virksomhedens fokus på medarbejderudvikling. Virksomheden har etableret

Læs mere

Antikke våben 6693 Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: KR. 3.000,- 6694 Norsk Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: DK. 3.

Antikke våben 6693 Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: KR. 3.000,- 6694 Norsk Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Pris: DK. 3. Antikke våben 6693 Kragh Jørgensen M/1889 Militærriffel Brugt i skytteforening med sølvplade fra indenrigsministeriet og andre præmier på skæftet. Fin Stand, Lettere brugspræget. Pris: KR. 3.000,- 6694

Læs mere

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan

Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan Krig i mindre skala Dagen før årets Flagdag modtog Livgardens Historiske Samling et diorama i skala 1:6, der forestillede Livgardens indsats på hold 15 i Afghanistan For Eric Lerdrup Bourgois, leder af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Type: AT-synopsis Fag: Fysik og Historie Karakter: 7

Type: AT-synopsis Fag: Fysik og Historie Karakter: 7 Indledning og problemformulering Anden verdenskrig blev afsluttet i 1945 og det lod USA i en fronts krig med Japan. Den 6. august 1945 kastet USA bomben little boy over Hiroshima. Man har anslået at 80.000

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. F A B G E H C I D Tillykke med dit nummererede eksemplar af Le Mans uret årgang 2006. Dansk Dit ur er ét eksklusivt nummer ud af de kun 777 ure, som den 7-dobbelte Le

Læs mere

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Dansk Sygeplejehistorisk Museum Sygeplejerskerne og de hvide busser

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

Ikke kun mennesket bygger veje

Ikke kun mennesket bygger veje Ikke kun mennesket bygger veje Stefan Jarnik Novelle 2 Stefan Jarnik, 2014 Alle rettigheder forbeholdes 3 Ikke kun mennesket bygger veje En gang for længe siden, flere århundreder tilbage i tiden, lå der

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i?

5. Hvordan så man dengang på ugifte kvinder, som fik børn? 11. Hvorfor tegnede familierne kridtstreger på gulvet i det værelse, de boede i? Afsnit 1 Et uægte barn 1. Hvad lavede Grevinde Danners mor? 2. Hvorfor sagde Juliane ikke nej til sin herre? 3. Hvorfor blev der stor ballade hos familien Køppen? 4. Hvordan reagerede husets frue? 5. Hvordan

Læs mere

Formandens beretning 2000/2001

Formandens beretning 2000/2001 Formandens beretning 2000/2001 Først vil jeg starte med at sige velkommen til alle fremmødte samt beklage, at bestyrelsen ikke helt havde tænkt sig om, da vi planlagde generalforsamlingen, idet vi må erkende,

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Vi passer godt på din post

Vi passer godt på din post MEFA Trend Postkasser med kant Moderne postkasser til den kræsne forbruger, der ønsker et utraditionelt udtryk og samtidig sætter pris på eksklusivitet i design og kvalitet. Udviklet af kendte designere

Læs mere

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II http://www.vestmuseum.dk/museumsforening/kalundborg_arkæologiforening.aspx B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II Arkæologiforeningens vigtigste opgave er at støtte Kalundborg Museum arkæologisk, men det gør absolut

Læs mere

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar StilladsInformation nr. 71 - april 2004 side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar Navn: Rene Liafi Bopæl: Odense Alder: 48 Start i branchen: 14. maj 1979 Nuværende firma: Fyens Stillads Co. Tillidshverv:

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor FØDEVARESIKKER (ECOLAB) SALTVANDSRESISTENT SVEJSE IMMUN...er nu også svejseimmun! Poto : U.S. Navy - Brugen krænker ingen regler opstillet af U.S. Navy Serie

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Vækst og Forretningsudvikling

Vækst og Forretningsudvikling Vækst og Forretningsudvikling Uddrag af artikel trykt i Vækst og Forretningsudvikling. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen

Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen Gode råd til rensning og vedligeholdelse af haglgeværet efter sæsonen Thorkild Ellerbæk/positivskydning.dk Hvis du står med sådan en samling dele skal du være ret sikker på din tekniske kunnen. Så mange

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere

nyt nordisk landkøkken FORM 12 FORM 12

nyt nordisk landkøkken FORM 12 FORM 12 nyt nordisk landkøkken FORM 12 FORM 12 DANSK DESIGN I SNEDKER KVALITET NYT NORDISK LANDKØKKEN FORM 12 NYT NORDISK LANDKØKKEN DANSK DESIGN I SNEDKER KVALITET Vi har klædt vores snedkerkøkkener i klassisk

Læs mere

Velfærd og velstand går hånd i hånd

Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærdssamfundet har gjort os mere lige og øget danskernes tillid til hinanden. Og velfærden er blevet opbygget i en periode, hvor væksten i har været højere end i

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

PRODUKTION & SALGSSELSKABER

PRODUKTION & SALGSSELSKABER Globalt salg og service Danfoss sælger produkter med tilhørende service over hele verden i et globalt netværk med 118 salgsselskaber og 72 forhandlere og distributører. Salgsselskaberne ledes fortrinsvist

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Tillid, åbenhed og nysgerrighed

Tillid, åbenhed og nysgerrighed Tillid, åbenhed og nysgerrighed Af kommunikationsrådgiver John Hird på vegne af kloakpartnerskabet i Aarhus Da de syv virksomheder bag kloakpartnerskabet i Aarhus indledte deres samarbejde i 2010, satte

Læs mere

Hair De Luxe - Hvidt i hvidt i hvidt

Hair De Luxe - Hvidt i hvidt i hvidt Hair De Luxe - Hvidt i hvidt i hvidt Sanne valgte at indrette sin nye salon, Hair de luxe, med hvide vægge, lofter og gulv samt hvide stole og behandlingspladser og lade tilbehøret stå i accentfarver,

Læs mere

Danmarks største flishugger kommer fra Grønbjerg!

Danmarks største flishugger kommer fra Grønbjerg! Side 1 af 6 Læs Give Avis Om os Annoncer VAF MEDIER Kontakt Ikke afgjort om 17-årig bliver sigtet for voldtægt Fantomredninger af Jan D. gav Give sejren! 17-årig voldtaget ved klassefest FORSIDE LÆSERBREVE

Læs mere

BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE. www.prowood.dk

BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE. www.prowood.dk www.prowood.dk BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE Specialprodukter i træ Pro-Wood producerer alle former for specialprodukter i træ efter kundens idé og behov. Vi fremstiller for eksempel nye

Læs mere

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa 1 Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa Indskrevet d. 20-07-2013. af Michael Augard. http://komtiljesus.dk/profetisk-syn-om-muslimernes-skaebne-i-danmark-og-europa Et profetisk

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

VÆKSTHUS NORDJYLLAND / HJØRRING ERHVERVSCENTER, / SLIDE 1. Fokus på Tyskland. Væksthus Nordjylland Hjørring Erhvervscenter,

VÆKSTHUS NORDJYLLAND / HJØRRING ERHVERVSCENTER, / SLIDE 1. Fokus på Tyskland. Væksthus Nordjylland Hjørring Erhvervscenter, VÆKSTHUS NORDJYLLAND / HJØRRING ERHVERVSCENTER, 21-01-2016 / SLIDE 1 Fokus på Tyskland Væksthus Nordjylland Hjørring Erhvervscenter, 21-01-2016 VÆKSTHUS NORDJYLLAND / HJØRRING ERHVERVSCENTER, 21-01-2016

Læs mere

Den store klub for alle Opel-venner

Den store klub for alle Opel-venner ALT-OPEL Interessengemeinschaft von 1972 e.v. Den store klub for alle Opel-venner ALT-OPEL interessefællesskab fra 1972 e.v. glæder sig over jeres interesse for vores klub. Med denne præsentation vil vi

Læs mere

Napoleon Lærervejledning og aktiviteter

Napoleon Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Finn Juhls Høvdingestol: Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. 8 Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. investering møbler Danske designmøbler Priserne på danske designermøbler er steget eksplosivt det seneste år, og

Læs mere