SØNDERJYLLAND 18 forslag til busture i Tønder Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SØNDERJYLLAND 18 forslag til busture i Tønder Kommune"

Transkript

1 LAD TUREN GÅ TIL SØNDERJYLLAND 18 forslag til busture i Tønder Kommune Nationalpark Vadehavet Marsk og mad Kloster og kniplinger Sort og Grå Sol Danmarks ældste købstad Kunst og krig

2 2 Lad turen gå til Sønderjylland Sønderjylland er noget særligt: Historien, de særlige madtraditioner og sproget for nu bare at nævne et par eksempler. Netop i 2014 bliver der særlig fokus på Sønderjylland med 150-året for nederlaget ved Dybbøl og 100-året for 1. verdenskrigs udbrud, der førte til Sønderjyllands genforening med Danmark i Der er altså masser af gode grunde til at arrangere en bustur til det sønderjyske område, og i denne brochure præsenterer vi 18 forskellige forslag til ture, der fører til den sydvestlige del af Sønderjylland nærmere bestemt Tønder Kommune. Forslagene kan naturligvis tilpasses og skræddersys, så de passer til individuelle ønsker. Eksempelvis kan turene forlænges med en overnatning i området, og det er også muligt at kombinere turene med et besøg syd for grænsen, f.eks. i grænsebutikkerne eller på det berømte Nolde Museum. Vore guider tager gerne med syd for grænsen, hvis det ønskes. Vi glæder os til at byde velkommen til en oplevelsesrig tur til Sønderjylland. Bodil Glistrup Thomsen Turist- og udviklingschef Rømø-Tønder Turistforening Rømø-Tønder Turistforening Nørre Frankel 1 DK-6792 Rømø T: F: romo@romo.dk Udgivet med støtte fra Tønder Kommune.

3 3 18 BUSTURE I TØNDER KOMMUNE Tur 1: Lad turen gå til Rømøs kommandører... 4 Tur 2: Lad turen gå til Skærbæk-kunst... 6 Tur 3: Lad turen gå til Jernalderen... 8 Tur 4: Lad turen gå til marsk og møbler Tur 5: Lad turen gå til Schackenborg Tur 6: Lad turen gå til Vadehavets trækfugle i naturen og kunsten Tur 7: Lad turen gå til kniplingerne i Tønder Tur 8: Lad turen gå til sønderjysk historie Tur 9: Lad turen gå lige til grænsen Tur 10: Lad turen gå til mad og myter i marsken Tur 11: Lad turen gå til Byen bag diget Tur 12: Lad turen gå til munk og kirke i Løgumkloster Tur 13: Lad turen gå til Tyskland via Rømø Tur 14: Lad turen gå til Danmarks bedste Sort Sol Tur 15: Lad turen gå til SlotsSafari & Sort Sol Tur 16: Lad turen gå til Slots-ØstersSafari Tur 17: Lad turen gå til Grå Sol Tur 18: Lad turen gå til Nationalpark Vadehavet... 38

4 4 TUR 1 Lad turen gå til Rømøs kommandører 1 I dag er det nemt at komme til Rømø, takket være Rømødæmningen fra Men før i tiden måtte man sejle, og selvfølgelig levede øboerne de kalder sig selv rømsere først og fremmest af søfart. Mange af dem tog hyre på hvalfangerskibe, og da de var dygtige søfolk, blev de tit forfremmet til kaptajner på skibene eller kommandører, som man sagde dengang. De tjente mange penge og kunne bygge fornemme gårde som f.eks. Kommandørgården, der i dag er museum. De blev begravet på kirkegården, hvor man har bevaret deres særprægede gravsten, de såkaldte kommandørsten. På denne tur fortælles om Rømøs kommandører, men den byder også på det store sønderjyske kaffebord med hele repertoiret.

5 5 Rømøs kommandører og sønderjysk kaffebord TURFORSLAG Turen starter kl. 10, hvor man besøger Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø med en guide. Derefter kører man med guiden i bussen en tur på Rømø og aflægger besøg i Sct. Clemens Kirke på Rømø med de gamle kommandørsten på kirkegården. Den guidede tur slutter kl. 12 i Lakolk, hvor der serveres en frokostplatte på Café Fru Dax. Lakolk er Rømøs ældste badested, der blev etableret helt tilbage i Efter frokosten er der tid til på egen hånd at gå til stranden der som bekendt er Nordeuropas bredeste eller til at shoppe i Lakolk Butikscenter. Her finder man bl.a. den spændende forretning Rømø Lys, hvor man selv kan støbe et lys. Turen slutter kl med det store sønderjyske kaffebord på Havneby Kro. Kroens historie går helt tilbage til 1644 og fik kongeligt privilegium i Det fortæller kroens ejer Helle Thomsen gerne om, mens man nyder det store sønderjyske kaffebord, der består af boller, festkringle, ingenting, rugbrødslagkage, sveskepie, søsterkage, gode råd, kaffe og te. Det kan dog også lade sig gøre at nøjes med kaffe og gammeldags lagkage.

6 6 TUR 2 Lad turen gå til Skærbækkunst 2 Fantastisk smukke billedtæpper i Jugendstil. Det var kendemærket for Skærbæk Væveskole, der blev grundlagt i 1896 af den tysksindede Skærbæk-præst Johannes Jacobsen med det formål at understøtte germaniseringen i Nordmark, der fandt sted under det preussiske styre i årene Den største samling af disse unikke tæpper findes i dag på Museum Sønderjylland Skærbæk. I Skærbæk ligger også Kunstnerhuset, der er en fornem ramme om en lang række aktiviteter og kunst-workshops. Disse to kunstneriske oplevelser er højdepunkterne på denne tur, hvori også indgår en kunstnerfrokost i Restaurant Staffeli i Skærbæk Fritidscenter.

7 7 Sjældne tæpper og kunst i Skærbæk TURFORSLAG Turen starter kl med besøg og rundvisning i Kunstnerhuset, der ligger i tilknytning til Skærbæk Fritidscenter. Kunstnerhuset er et aktivt og spændende sted, hvor kunsten er synlig og tilgængelig for alle. Det er et ikke et museum eller et galleri eller et atelier, men det hele og mere til. Her udstiller både lokale talenter og kunstnere fra resten af Danmark og Nordtyskland, og her kan enhver med interesse for kunst udforske egne og andres kunstneriske udfoldelser. Efter rundvisningen, der varer ca. 1 time, serveres en lækker frokostbuffet i Restaurant Staffeli i Skærbæk Fritidscenter. Kl. 14 starter rundvisningen med en fagkyndig guide på Museum Sønderjylland Skærbæk, der er indrettet i en tidligere købmandsgård fra Med udgangspunkt i en stor samling af de smukke Skærbæk-tæpper fortæller museet historien om Væveskolen. Desuden kan man på museet se mere om turismens start på Rømø omkring år 1900 og besøge en købmandsbutik, som den kunne have set ud omkring Rundvisningen varer ca. 1 time.

8 8 TUR 3 Lad turen gå til Jernalderen 3 Hvordan var det at være dansker for 1500 år siden? Det kan man få meget mere at vide om, når man besøger Hjemsted Oldtidspark ved Skærbæk. Oldtidsparken ligger på samme sted som en jernalderlandsby, der blev udgravet for år tilbage. I det underjordiske museum kan man se nogle af fundene fra de arkæologiske udgravninger, og uden for i landsbyen, hvor man møder smeden, fiskeren og bonden samt krigere fra datidens stormagt Rom, kommer man med på en historisk rejse langt tilbage i tiden. Besøget i Hjemsted Oldtidspark afsluttes med en Vadehavsplatte med specialiteter fra Vadehavet i Café-Restaurant Vadehavet lige ved siden af parken.

9 9 Liv og død i jernalderen TURFORSLAG Turen starter kl med rundvisning med guide i det underjordiske museum i Hjemsted Oldtidspark. Her fortælles om liv og død i Jernalderen fra år 0 og frem til ca. 500 e. Kr. Hvordan levende man, og hvordan begravede man sine døde? Rundvisningen varer ca. 1 time, og derefter er der mulighed for på egen hånd at gå rundt i Jernalderlandsbyen og stifte bekendtskab med dens indbyggere. Café-Restaurant Vadehavet ligger i bogstaveligste forstand mindre end et spydkast fra Hjemsted Oldtidspark. Her tager man altid udgangspunkt i nordiske råvarer, der tilberedes på dansk vis med et moderne pift af marsk og Vadehav. Kl serveres en Vadehavsplatte, der består af marinerede sild, laksetatar, Rømørejer (hesterejer), stegt lammekølle, kronhjortefilet, æg, Højer spegepølse og tre slags lokal ost.

10 10 TUR 4 Lad turen gå til marsk og møbler 4 Tønder er faktisk Danmarks ældste købstad og den hyggelige by med de smukke gavlhuse kalder sig med rette marskens hovedstad. Denne tur er en kombination af det frodige marskland, Tønders fine bymiljø og møbeldesign i verdensformat. På de syv dæk i Tønders gamle vandtårn fra 1902 viser Museum Sønderjylland Kulturhistorie i Tønder og Kunstmuseet i Tønder nemlig en udstilling med omkring 40 stole, tegnet af den internationalt anerkendte møbelarkitekt Hans J. Wegner. I 2014 fejres 100-året for Wegners fødsel. Frokosten indtages på Hotel Tønderhus, der ligger lige over for museet, og efter frokosten er der tid til en slentretur gennem Tønders atmosfærefyldte gader med eller uden guide.

11 11 Marsk og møbler i Tønder TURFORSLAG Turen starter kl med en rundvisning (ca. 1½ time) på Museum Sønderjylland Tønder med en fagkyndig guide. Turen koncentreres om Vandtårnet, hvor der naturligvis fortælles om Wegner og hans stole. Oppe på toppen af Vandtårnet bliver der desuden lejlighed til at høre om marskens kulturhistorie fra de første diger, der blev bygget i midten af 1500-tallet og frem til i dag. Kl. 13 serveres en frokosttallerken på Hotel Tønderhus, og efter frokost foreslås en slentretur enten på egen hånd eller med guide gennem Tønders hyggelige gader med de smukke gamle gavlhuse. En af de mest kendte gader er Uldgade, hvor husene er indrettet på traditionel sønderjysk vis. Ud mod gaden er den daglige bolig med den smalle forstue, der kaldes dielen, mens den fine stue var bagerst i huset. Det er også værd at lægge mærke til de mange fine døre i gågaden. Efter turen gennem Tønder kan man nyde en kop kaffe i Johanne s Kaffebar, der ligger to skridt fra Tønders gamle torv, og som også sælger forskellige hjemmelavede specialiteter.

12 12 TUR 5 Lad turen gå til Schackenborg 5 Mere sønderjysk bliver det ikke! Denne tur byder på både en smagsprøve på de gode pølser fra det traditionsrige pølsemageri Højer Pølser og en guidet tur gennem Schackenborg Slotspark, der omgiver H.K.H. Prins Joachims sønderjyske residens. Besøget i Slotsparken kræver særlig tilladelse og forudsætter, at man ledsages af en guide fra Rømø-Tønder Turistforening. Turen inkluderer selvfølgelig en tur gennem Danmarks smukkeste landsbygade, Slotsgade i Møgeltønder, og en let frokost på Prins Joachims kro Schackenborg Slotskro, der ligger som nærmeste nabo til Schackenborg Slot.

13 13 Slotspark og sønderjyske pølser TURFORSLAG Turen starter kl med et besøg hos et af Danmarks ældste familieejede pølsemagerier, Højer Pølser. Det hele startede i 1897, og de nuværende ejere er fjerde generation i Højer. Der bydes velkommen i slagterbutikken, hvor man er klar med smagsprøver på forskellige spegepølser, bl.a. egnsspecialiteten kålpølse. Højer Pølser byder desuden på et lille glas vin til smagsprøverne. Kl starter besøget i Møgeltønder med en tur gennem Slotsgade. Herefter besøger man med en guide Schackenborg Slotspark (efter særlig tilladelse), og kl serveres en let frokost på Schackenborg Slotskro, f.eks. slotspariserbøf med klassisk garniture. Oprindelig hed Schackenborg Slot Møgeltønderhus og tilhørte biskoppen i Ribe. Men i 1661 fik feltherre Hans Schack slottet overdraget af kongen som tak for hans indsats i svenskekrigene. Schack erne sad på Schackenborg i elleve generationer, indtil den sidste Schack overdrog slottet til kongehuset. Siden 1993 har slottet været H.K.H. Prins Joachims hjem.

14 14 TUR 6 Lad turen gå til Vadehavets trækfugle 6 Else Pia Martinsen Erz har siden 1996 udelukkende arbejdet med maleri, tegning og fotografi. Hun har deltaget på talrige udstillinger i ind- og udland og grundlagde Galerie Erz i Skærbæk i Vadehavets mange fugle bl.a. svaner, bramgæs, grågæs og stære er faste modeller i Else Pia Martinsen Erz fantastiske malerier, hvis stærke farver skifter med årstiderne. Hver dag året rundt skal jeg simpelthen cykle en tur ud til diget eller til slusen, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det er så dejligt at opleve naturen med alle fuglene, siger hun. Turen inkluderer en Vadehavstur med guide samt Privat fernisering hos Else Pia Martinsen Erz. Til sidst serveres gammeldaws andesteg på Ballum Slusekro.

15 15 Vadehavets trækfugle i naturen og kunsten TURFORSLAG Det begynder ude i naturen kl med en Vadehavstur i bussen med en guide fra Naturcenter Tønnisgaard. Efter en times natur-tur er der Privat fernisering hos kunstneren Else Pia Martinsen Erz i hendes værksted og galleri i Skærbæk. Hun viser rundt og fortæller om, hvordan det er at leve og bo tæt på naturen og om den inspiration, hun hver dag får, når hun studerer trækfuglene i marsken og ved Vadehavet. Ofte kommer jeg ganske tidligt og er der, når fuglene lander, så de er trygge ved mig. For mig er det en gave at bo her midt i naturen, siger hun. Kl. 13 serverer Ballum Slusekro gammeldaws andesteg med rødkål, hvidkål, svesker og kartofler. Ballum Sluse og diget ved Ballum blev bygget af krigsfanger under 1. verdenskrig. Man besluttede dengang at kombinere slusemesterjobbet med krohold, for på den måde havde digelaget med digegreven i spidsen nemlig et sted at mødes, og digelaget holder stadig sine møder i kroens digelagsstue. Denne tur kræver forudbestilling 3 måneder i forvejen.

16 16 TUR 7 Lad turen gå til kniplingerne i Tønder 7 I flere hundrede år var Tønder kendt som byen, hvor de smukke kniplinger kom fra. I hele området sad tusindvis af kniplepiger og fremtryllede de fine mønstre. Tønder var centrum for kniplingshandelen i og 1800-tallet, og mange af byens kniplingshandlere blev særdeles formuende. Knipletraditionen holdes stadig i hævd, og hvert tredje år er der kniplingsfestival i Tønder. I et af Tønders fornemste huse, Drøhses Hus, fortæller en fagkyndig guide fra Museum Sønderjylland Kulturhistorie i Tønder historien om de tønderske kniplinger. Derefter serveres en platte bestående af masser af lækre sønderjyske specialiteter.

17 17 Kniplinger og smukke gamle huse i Tønder TURFORSLAG Drøhses Hus ligger midt på gågaden i Tønder og er et af byens fine borgerhuse fra 1600-tallet. Det er smukt restaureret og rummer forskellige udstillinger om kniplinger fra Museum Sønderjylland Kulturhistorie i Tønder. Programmet begynder f.eks. kl. 11 med en rundvisning med guide i Drøhses Hus om kniplingsproduktionen i Tønder-området (ca. 1 time). Rundvisningen kan suppleres med et besøg med eller uden guide i Museum Sønderjylland Kulturhistorie i Tønder, hvor der er en betydelig samling om de tønderske kniplinger, bl.a. Dronning Alexandrines kniplebræt. Efter besøget i Drøhses Hus går turen til Johanne s, der ligger på gågaden lige ved Torvet. Her serveres en platte i form af Vadehavstapas med masser af lækre ting fra marsk og Vadehav. Sæt god tid af til besøget i Tønder. De smukke gamle gavlhuse er en oplevelse i sig selv, og Tønder er med rette stolt af sit ry som en god handelsby. Spændende butikker ligger side om side og frister med gode tilbud. Det er også muligt at kombinere turen til Tønder med et besøg syd for grænsen.

18 18 TUR 8 Lad turen gå til sønderjysk historie 8 8 Sønderjyllands historie er omskiftelig og til tider meget dramatisk. På denne tur drejer det sig om to perioder i den sønderjyske historie: Reformationen, som kom til Sønderjylland ti år tidligere end i resten af Danmark, og 1. verdenskrig, der førte til, at Sønderjylland på ny blev dansk i Men under 1. verdenskrig forberedte tyskerne sig på det værste og byggede et enormt fæstningsanlæg tværs over Sønderjylland: Sicherungsstellung Nord. Der er stadig betydelige rester af dette vældige anlæg, og det er et oplagt besøgsmål i 100-året for starten på 1. verdenskrig. Turen indeholder frokost på den kongeligt privilegerede Agerskov Kro og kaffe i Brundtland Golfcenter i Toftlund.

19 19 Reformation og verdenskrig TURFORSLAG Denne tur er en tur gennem flere hundrede års sønderjysk historie. Først fortælles kl historien om, hvordan sønderjyderne blev protestanter ti år før resten af den danske befolkning. Det sker i Brøns Kirke, hvor man sammen med en guide ser på to fascinerende kalkmalerier fra 1520 erne. Bedre end mange ord fortæller de om de spændinger, der dengang var mellem katolicismen og protestantismen. Kl. 12 sætter man sig til bords på den gamle kongeligt privilegerede kro i Agerskov for at nyde en lækker frokostbuffet. Kl går turen videre til Gammelskov Batteri. Her fortæller en guide om det imponerende fæstningsanlæg Sicherungsstellung Nord, som tyskerne anlagde tværs over Sønderjylland i Det kom dog heldigvis aldrig i brug, og da Sønderjylland blev genforenet med Danmark i 1920, sprængte den danske hær stillingerne i luften. Men der er stadig betydelige rester af det vældige anlæg, der er blevet betegnet som verdens bedst bevarede krigsfæstningsanlæg. Turen slutter kl. 15 med kaffe og kage i Brundtland Golfcenter i Toftlund. I stedet for frokostbuffet på Agerskov Kro kan man også nyde en frokostret i Brundtland Golfcenter i Toftlund.

20 20 TUR 9 Lad turen gå lige til grænsen 9 Denne tur går i bogstaveligste forstand lige til grænsen nemlig til den lille landsby Rudbøl. Her blev grænsen ved Genforeningen i 1920 trukket lige ned midt gennem landsbygaden, og den blev markeret med grænsesten, som altså ligger ude midt i gaden. På stenene læses bogstaverne D for Danmark og DRP for Deutsches Reich Preussen. Besøget i Rudbøl inkluderer en spadseretur langs grænsen i Rudbøl by samt frokost på Rudbøl Grænsekro og afsluttes med en smagsprøve på Conni Jensens hjemmelavede chokolade på den sønderjyske gård Fruens Vilje. Besøget hos hende inkluderer også kaffe eller te samt et minikursus i at lave chokoladefrøer.

21 21 Lige til grænsen: historie og søde sager TURFORSLAG Historien om, hvorfor den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland kom til at ligge, hvor den ligger i dag, er i sig selv spændende og dramatisk. Den blev fastlagt efter en folkeafstemning i 1920, hvorefter den del af hertugdømmet Slesvig, som vi i dag kalder Sønderjylland, atter kom hjem til Danmark. Og ingen steder fornemmer man grænsen tydeligere end netop i Rudbøl by, hvor den går ned midt i gaden og er markeret med hele seks grænsesten. Turen starter kl med en tur til fods gennem Rudbøl by, og kl serveres en lækker frokostbuffet på Rudbøl Grænsekro, hvis historie går tilbage til Kl. 14 besøges gården Fruens Vilje mellem Rudbøl og Højer. Gården er fra 1906, og nu ejes den af Conni og Egon Jensen, der har påbegyndt en nænsom restaurering. Conni har en grænseløs kærlighed til chokolade og laver selv negerboller, fyldte chokolader, karameller og bolsjer. Hun serverer kaffe og te med tilhørende smagsprøve og fortæller om chokoladens historie.

22 22 TUR 10 Lad turen gå til mad og myter i marsken Marsken i Danmarks sydvestlige hjørne er noget helt særligt. Naturen er enestående og så er marsken hjemsted for fantastiske råvarer. På denne tur møder man to personer, der hver på deres måde brænder for marsken og dens spiselige produkter. Det er Lea Neuberg på Søndernæsgård, der inviterer på rundvisning i sin køkkenhave, og det er Christian Lorenzen på Klægager ved Ballum, der er en habil fortæller om egnens fortid og nutid. Som han siger: Marsken og Vadehavet er en lige så stor oplevelse, som det er fladt. Under besøget på Klægager kan man desuden glæde sig til Digegrevens frokost for den er ikke at kimse ad.

23 23 Mad og myter i marsken TURFORSLAG Søndernæsgård ligger lige ud til Vadehavet på fastlandet nord for Rømødæmningen. Her bor Lea Neuberg, der beskriver sig selv som husmor med hang til køkkenhave og udeliv, smag af gode råvarer og duften af veltilberedt mad. Hun laver mad af de urter, der findes i naturen, de afgrøder, hun har i køkkenhaven, og de stude, der græsser ved Vadehavet. Hun er så begejstret for sin have, at hun gerne deler det hele med andre. Kl. 10 inviterer hun på en rundvisning i sin køkkenhave, hvor hun fortæller om køkkenhaver ud fra både et historisk perspektiv og i relation til den ny nordiske hverdagsmad. Hvis man har lyst, er der også mulighed for smagsprøver på nogle af de ting, hun dyrker. Det tager ca. 1½ time. Derefter går turen til gården Klægager, hvor man kl. 12 besøger Ruth og Christian Lorenzen og får frokost. De har sammen istandsat den gamle digegreves gård og formidling af egnen og dens særpræg er en hjertesag for dem begge to. Christian Lorenzen har arvet masser af historier fra sine forgængere på gården og deler gerne ud af sin viden om Vadehavsegnen.

24 24 TUR 11 Lad turen gå til Byen bag diget 11 Nordsøen kan være en besværlig nabo, især når det ved højvande samtidig bliver orkan. Så er risikoen for stormflod overhængende, og før i tiden var der ingen diger, der kunne dæmme op for havets rasen. På Stormflodssøjlen ved Højer Sluse kan man se, hvor højt vandet stod under de værste stormfloder gennem århundrederne. Siden 1981 har det fremskudte dige beskyttet marsklandet og den hyggelige flække Højer der naturligt nok kaldes Byen bag diget. Turen byder på en guidet tur i marsken og ved sluserne, en rundvisning i Højer Mølle, besøg hos Højer Pølser med smagsprøver og ægte bayersk stemning i krostuen på Kristianshaab.

25 25 Byen bag diget og bayersk stemning TURFORSLAG Turen starter kl med et besøg med guide i marsken og ved den gamle Højer Sluse med Stormflodssøjlen samt ved den ny Vidå sluse. Kl får man en rundvisning med guide i Højers vartegn, Højer Mølle, som også varer 1 time. Højer Mølle er en del af Museum Sønderjylland, og her fortælles om møllen og om brød og bagning gennem år. Møllen er sædvanligvis i gang om onsdagen. Efter møllebesøget går turen kl. 12 til Højer Pølser, som ligger ved det gamle torv i Højer, omgivet af stråtækte huse og brostensbelagte gader. Besøget hos Højer Pølser med smagsprøver er nærmere beskrevet på side 13 (tur 5). Arrangementet slutter kl på Kristianshaab Kro og Camping, hvor man føler sig hensat til Bayern. Her skaber værten Peter Engel nemlig ægte bayersk stemning og serverer de retter, man kender så godt fra Tyskland, f.eks. Schweinshaxe og Rollbraten. Men bare rolig: Peter Engel har lært sig dansk, og han serverer lige så gerne en Fuglsang som et krus bayersk øl.

26 26 TUR 12 Lad turen gå til Løgumkloster 12 I 1173 grundlagde cisterciensermunkene det kloster, som skabte forudsætningerne for, at byen Løgumkloster voksede op. Den nuværende klosterkirke og det delvis bevarede kloster blev opført i perioden Det er ingen overdrivelse, at Løgumkloster Kirke er en af Danmarks allersmukkeste kirker. En rundvisning i kirken er en uforglemmelig oplevelse, og hele byen med den historiske bymidte og markedspladsen, der er omkranset af lindetræer og kønne længe- og gavlhuse, er afgjort et besøg værd. Efter den guidede tur i kirken og klostret serveres en god gammeldags menu på Central Hotellet.

27 27 Munk, kirke og flæskesteg TURFORSLAG Denne tur varer i alt ca. 2½ time, afhængig af hvor megen tid man vil tilbringe i Løgumklosters hyggelige gader og på Markedspladsen. Det begynder med en rundvisning med guide i Løgumkloster Kirke og Kloster. Oprindelig var der tale om et firfløjet kloster, men i dag er kun østfløjen bevaret. Markedspladsen i Løgumkloster var før i tiden et vigtigt knudepunkt på drivvejen sydpå, og mange studedrivere, svinedrivere og hestehandlere kom forbi for at gøre en god handel, ikke mindst når der var Klostermærken i august. Sidst i 1800-tallet gik handelen med dyr tilbage, og Klostermærken blev i stedet mødested for landevejsriddere og gøglere. I 1950 erne tog den lokale præst Anders Bork Hansen initiativ til gøglergudstjenester, og i den østlige ende af Markedspladsen kan man se Gøglermonumentet, der forestiller præsten og to prominente gøglere. Efter rundvisningen i kirken og besøget på Markedspladsen serveres gammeldags flæskesteg med rødkål, kartofler, sauce, solbær og asier samt hjemmelavet is med lun jordbærsauce på Central Hotellet.

28 28 TUR 13 Lad turen gå til Tyskland via Rømø 13 Her er alle tiders forslag til en heldagstur for en gruppe! Det starter med en dejlig sejltur fra Havneby på Rømø til List på den tyske ferieø Sild. Undervejs er god tid til et rundstykke og en kop kaffe, og i List kan man besøge det ny oplevelsescenter Naturgewalten, inden turen går tilbage til Rømø. På Havneby Kro inviterer Helle Thomsen indenfor til en sen frokost med to retter, og dagen slutter med et besøg i Rømø Lege- og Labyrintpark, hvor man kan prøve sine færdigheder i de forskellige labyrinter. I stedet for besøget i Lege- og Labyrintparken kan man f.eks. bestille en guide til et besøg i Rømø Kirke.

29 29 Sviptur til Tyskland med labyrint TURFORSLAG Til denne tur skal man afsætte mindst 6 timer. Færgen Sylt Express sejler fra Havneby på Rømø kl Bussen venter imens i Havneby, og færgeturen til den tyske ferieø tager ca. 45 minutter. Undervejs kan man nyde en kop kaffe og et rundstykke og når færgen lægger til i List på Sild kan man gå en tur langs vandet og i byen eller besøge det ny oplevelsescenter Naturgewalten. Færgen sejler igen fra List kl og ankommer i Havneby kl. ca Fra havnen er der kun nogle få minutter til Havneby Kro, hvor Helle Thomsen byder indenfor. Kroens historie går helt tilbage til Christian 4.s tid, og det hedder sig, at en orlogsgast fra Ballum fik kongeligt privilegium på krodrift som tak for sin indsats i søslaget på Kolberger Heide. På kroen serveres kamsteg med svær, rødkål, kartofler og brun sovs samt sønderjysk romfromage med skovbærsauce. Kl besøger man Rømø Lege- og Labyrintpark, hvor man forhåbentlig ikke farer vild i de mange forskellige labyrinter. Besøget inkluderer en kop kaffe og varer ca. 1 time.

30 30 TUR 14 Lad turen gå til Danmarks bedste Sort Sol 14 Danmarks største naturfænomen hedder Sort Sol. Det kan ikke beskrives, men skal opleves. Sort Safari står for engageret naturformidling og sikrer en stor naturoplevelse, når stærene danser på aftenhimlen over Nationalpark Vadehavet forår og efterår. Med Sort Safari får man landets bedste Sort Sol-oplevelse og er sikker på at komme tæt på stærene typisk i områder, der ellers er lukket for publikum. Turen starter i Møgeltønder, hvorfra man kører til stærenes overnatningssted enten lige nord for eller lige syd for grænsen. Efter naturoplevelsen kan man glæde sig til en velsmagende 2-retters middag på det hyggelige Central Hotellet i Løgumkloster. Flere informationer:

31 31 Danmarks bedste Sort Sol incl. middag TURFORSLAG Når hundredtusindvis af stære i kæmpemæssige flokke samler sig for at gå til ro for natten i sivene ved Vadehavet, udfører de en fascinerende ballet og danner de mest imponerende formationer. Dette fantastiske naturfænomen har fået navnet Sort Sol. Denne tur varer i alt ca. 3 timer og gennemføres i perioderne medio marts primo april og ultimo august medio oktober. Starttidspunktet er knap 2 timer før lokal solnedgang, og der må påregnes minutters kørsel fra Møgeltønder til stærenes overnatningssted. Normalt må busserne returnere til nærmeste by for at parkere, indtil deltagerne skal hentes igen. Stærene kan også overnatte syd for grænsen, og kørsel i Tyskland kan derfor indgå i programmet. Varmt vind- og vandtæt tøj samt praktisk fodtøj, der kan tåle at blive beskidt, anbefales. Det er også en god idé at medbringe en kikkert. Husk pas, da turen muligvis går syd for grænsen. Efter at have set stærene danse køres km til Løgumkloster, hvor der serveres honningmarineret kamsteg med tilbehør samt hjemmelavet is på Central Hotellet.

32 32 TUR 15 Lad turen gå til Schackenborg Sort Sol 15 Tag på en eksklusiv Schackenborg Sort Sol sammen med Sort Safari og Schackenborg Slotskro. Turen byder først på en kulturhistorisk oplevelse i form af et besøg ved Schackenborg Slot i det ellers lukkede parkanlæg. Schackenborg Slotskro serverer en spændende 2-retters menu, inden Sort Safari tager deltagerne med ud i området omkring Nationalpark Vadehavet for at opleve Danmarks vildeste naturfænomen, Sort Sol. Med Sort Safari er man sikker på at komme tæt på stærene, også ind i områder, der normalt er lukkede for offentligheden. Det kan ikke beskrives; det skal opleves. Flere informationer:

33 33 Slotskro og Sort Sol TURFORSLAG Sort Sol er et fantastisk naturfænomen, der kan opleves om foråret og efteråret i Vadehavet, når stære på træk samles i enorme flokke på helt op til 1 mio. fugle i marsken. Lige før de går til ro for natten i tagrørene, tegner stærene de utroligste mønstre på himlen en fascinerende fugleballet lige efter solnedgang. Denne tur varer i alt ca. 5 timer. Der kan være minutters kørsel fra Møgeltønder frem til stærenes overnatningssted. Starttidspunktet er 3 timer før lokal solnedgang. Normalt må bussen ikke parkere ude ved stærenes overnatningssted; der parkeres i den nærmeste by. Stærene kan også overnatte syd for grænsen, hvorfor kørsel i Tyskland kan være en del af programmet. Før afgangen fra Møgeltønder serverer Schackenborg Slotskro varm suppe med hjemmebagt brød samt unghanebryst med hvedekernerisotto og krydderurter samt 1 glas vin/øl/vand. Varmt vind- og vandtæt tøj samt praktisk fodtøj, der kan tåle at blive beskidt, anbefales. Det er også en god idé at medbringe en kikkert. Husk pas, da turen muligvis går syd for grænsen.

34 34 TUR 16 Lad turen gå til Slots&ØstersSafari 16 Slots&ØstersSafari er en naturoplevelse, man sent glemmer. Det foregår 300 meter ude i Vadehavet, hvor deltagerne kan finde masser af østers. På turen nøjes man ikke med at samle østers, man smager dem også og hører fortællingen om deres betydning gennem tiden. Den fortælling finder sted på Trøjborg Slot nu en slotsruin, men slottet havde sin storhedstid netop på grund af rettighederne til at fange østers. Turen afsluttes med prøvesmagning af østers, og Café Fru Dax på Rømø leverer en skøn sandwich og 1 flaske kildevand, der nydes i det fri som afslutning på arrangementet. Flere informationer:

35 35 Østers og slotsruin TURFORSLAG Oprindelig var Vadehavets østers kongens ejendom, og derfor var det også strengt forbudt for alle andre at fange østers. Men østersen uddøde, og det er først for nylig, at den igen er indvandret i Vadehavet. Det er Stillehavsøstersen, der har fundet vej til Vadehavet og endda i stort omfang. Der er nu mere end 1 ton pr. ha nogle steder i Nationalpark Vadehavet. En østerstur foregår 300 meter ude i Vadehavet, hvor man selv kan samle østers. Sæsonen går fra september til maj, og tidspunktet på dagen er afhængig af tidevandet. Østersturen foregår således på lidt blød bund, hvorfor langskaftede gummistøvler er nødvendige. Medbring også gerne praktisk og varmt vind- og vandtæt tøj samt en spand og evt. vandtætte handsker til indsamlingen af østers. Gåturen tager ca. 1½ time, og derfra kører man ca. 10 minutter til Trøjborg Slotsruin, hvor man får historien om østersens betydning gennem tiden og nyder den medbragte sandwich. Det er en god idé at medbringe plastposer til beskidte støvler i bussen samt hvis en deltager skulle være uheldig at falde poser til beskidt overtøj.

36 36 TUR 17 Lad turen gå til Grå Sol 17 Kom helt tæt på titusindvis af skræppende gæs og oplev suset, den utrolige larm og uro, når de pludselig flyver op. Det er vildt, og det er Grå Sol. Sort Safari -naturvejledere fører deltagerne frem til de steder i Nationalpark Vadehavet, hvor de største gåseflokke befinder sig i perioder mere end gæs. Sort Safari fortæller den spændende historie om gæssenes liv og den overgår langt historien om Niels Holgersen. Efter turen serveres en 2-retters middag på det hyggelige Løgumkloster Central Hotel. Flere informationer:

37 37 Få gåsehud i Nationalpark Vadehavet TURFORSLAG Det er ikke for meget sagt, at man får gåsehud, når man oplever Grå Sol. Når rovfuglene går på vingerne midt i en flok gæs, sker der ting og sager: Tusindvis af gæs letter fra de omkringliggende marker, og himlen over marsken forvandler sig til et kæmpemæssigt gråt kaos af skræppende gæs på flugt fra den lynhurtige falk. Dette betagende syn kan opleves i oktober-november og fra januar til midten af maj. Turen varer i alt ca. 3 timer (excl. middag). Den starter fra parkeringspladsen ved Schackenborg Slotskro i Møgeltønder, og der vil normalt være minutters køretid til gæssenes opholdssteder. Der er flere korte stop undervejs, hvor deltagerne stiger ud og ser på gæssene. Hvis vejret tillader det, indlægges der en gåtur på ca. 1 km i programmet. Varmt vind- og vandtæt tøj samt praktisk fodtøj, der kan tåle at blive beskidt, anbefales. Det er også en god idé at medbringe en kikkert. Husk pas, da turen muligvis går syd for grænsen. Derefter køres km til Løgumkloster, hvor der serveres honningmarineret kamsteg med tilbehør samt hjemmelavet is på Central Hotellet.

38 38 TUR 18 Lad turen gå til Nationalpark Vadehavet Nationalpark Vadehavet, der blev indviet i 2010, omfatter kyststrækningen og havet ved det sydlige Jyllands vestkyst samt øerne Fanø, Mandø og Rømø. Den enestående natur i marsklandet med dets fantastiske fugle- og dyreliv er på den tyske side af grænsen optaget på UNESCO s Verdensnaturarvliste, og på den danske side forventes Nationalpark Vadehavet at komme på UNESCO s liste i På denne tur stifter man bekendtskab med marsklandet og Vadehavet og ikke mindst digerne langs havet. Efter en gåtur på diget ved Ballum kører man langs digerne mod syd, stopper ved Højer sluse og Vidå Slusen og slutter med en frokost på gården Hohenwarte midt i den fredede Tøndermarsk.

39 39 På og bag digerne TURFORSLAG Vadehavet er et af de ti vigtigste vådområder over hele verden og fungerer hvert forår og efterår som et kæmpestort spisekammer for millioner trækfugle. Et af de steder, hvor man kan nyde den enestående natur i Vadehavsområdet, er på diget ved Ballum Sluse. Turen begynder derfor kl med en gåtur på digerne med en fagkyndig guide fra Naturcenter Tønnisgård. Det tager 1 time, og derefter kører bussen sydpå langs digerne. Undervejs standses både ved den gamle Højer Sluse med Stormflodssøjlen og ved den ny Vidå Sluse, hvor man fra toppen kan se ud over Vadehavet og Nordsøen. Omkring kl. 13 kører man ind på gårdspladsen på marskgården Hohenwarte, der er opført i 1878 (som en miniatureudgave af Universitetet i Kiel!). Efter 2. verdenskrig blev den overtaget af den danske stat, der brugte den som forsøgsstation frem til 1991, hvor familien Poulsen rykkede ind på gården og indrettede den til bondegårdsferie. I dag er det datteren Vivi, der byder velkommen sammen med sin mand Andreas. På Hohenwarte serveres f.eks. stegt flæsk eller flæskesteg.

40 18 FORSLAG til busture i Tønder Kommune Rømø-Tønder Turistforening Nørre Frankel 1 DK-6792 Rømø T: F: romo@romo.dk

Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage

Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse helt tæt på 4.- 10. juli 2014 Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Stjernerejse i Sydslesvig - en rejseoplevelse

Læs mere

Sort Sol og Sydvestjylland

Sort Sol og Sydvestjylland Sort Sol og Sydvestjylland Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 2.195,- Højdepunkter Oplev Danmarks ældste by Ribe Vi bor på hyggelige hotel Ballumhus Rundtur på Rømø Sort Safari

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Velkommen til Ballumhus!

Velkommen til Ballumhus! Hotel Ballumhus Velkommen til Ballumhus! Introduktion Hotel Ballumhus ligger klods op ad Nationalpark Vadehavet, og I bor således lige i nærjeden af fantastiske naturoplevelser - det er bare med at udforske

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør Telefon- og Turtjenestens program for Dragør marts - december 2016 Hvad er Turtjenesten? Turtjenesten tilbyder ældre hjemmeboende borgere med et lille socialt netværk mulighed for at få dejlige oplevelser

Læs mere

Sort Sol med Nolde museet og Mandø

Sort Sol med Nolde museet og Mandø Sort Sol med Nolde museet og Mandø Lørdag d. 27. september til søndag d. 28. september Rejseleder: Jan Hjort Få en af Danmarks største naturoplevelser Sort Sol. Fænomenet blev første gang præsenteret af

Læs mere

Vestfyns Lærerkreds Kreds 84 Søndergade 1 A, 5620 Glamsbjerg tlf. 64 72 10 64 e-mail: 084@dlf.org www.vestfyns-laererkreds.dk

Vestfyns Lærerkreds Kreds 84 Søndergade 1 A, 5620 Glamsbjerg tlf. 64 72 10 64 e-mail: 084@dlf.org www.vestfyns-laererkreds.dk Til pensionerede medlemmer med ledsager Indbydelse til årets sommerudflugt 2016 Som tidligere meddelt går kredsens pensionistudflugt i år til Tønder og Vadehavet. Vi kører denne gang i stor bus. Torsdag

Læs mere

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ

Vedersø bymidte. Fremtidens landsby VEDERSØ VEDERSØ Midt i den fantastiske natur ligger Vedersø med den typiske vestjyske købmandsgård og det nu nedlagte Vedersø mejeri placeret vis a vis centralt i byen. Mejeriet er restaurere Vedersø er i dag

Læs mere

KLASSISK SAFARI I DET NORDLIGE TANZANIA

KLASSISK SAFARI I DET NORDLIGE TANZANIA Dato: 24. 06 2016 KLASSISK SAFARI I DET NORDLIGE TANZANIA På denne dejlige safari til Tanzanias verdensberømte nordlige safariområder kan nogle af Afrikas... Tlf.: (+45) 56 36 25 45 info@safarieksperten.dk

Læs mere

www.hanstholm-camping.dk

www.hanstholm-camping.dk Familieweekend - Seniortra ef - Faetter-kusinefest Hamborgvej 95. DK-7730 Hanstholm. Tel. +45 97 96 51 98 www.hanstholm-camping.dk Senior-træf 1 på Hanstholm Camping Torsdag d. 26. søndag d. 29. april

Læs mere

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island Færøerne på kryds og tværs 8 dage - Fra kr. 11.698 pr. person Inkl. fly, overnatning & dansktalende guide Oplev de skønne færøske øer På denne rejse vil I med lokalguide, som snakker dansk, opleve de fantastiske

Læs mere

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE Vi tilbyder store naturoplevelser. Besøg Nationalpark Vadehavet og kom hjem med oplevelser i verdensklasse. Det lyder utroligt, men Vadehavet rummer en grad af liv, der ikke

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig.

Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Her boede Anna, Anne, Karin, Laila, Line, Maja, Mads og Pernille der fulgtes af Kent O., Helle E., Lena, Gerd og Stig. Søndag d. 15.02.09 Den blå bus kørte fra Limfjordsskolen kl. 1500, med Maja, Anne,

Læs mere

Har du lyst til at komme med på en hyggelig udflugt?

Har du lyst til at komme med på en hyggelig udflugt? for borgere med demens Maj 2016 Har du lyst til at komme med på en hyggelig udflugt? Har du demens eller demenslignende symptomer? Bor du i eget hjem sammen med din ægtefælle/samlever? Har du lyst til

Læs mere

Alle afgange er fra Cementen i Nyk. F..

Alle afgange er fra Cementen i Nyk. F.. Klub Solstrålen har sommerudflugter i uge 28-29-30. Ud fra medlemmernes forslag har brugerrådet, de Grønne Busser og personalet, planlagt de omtalte tilbud. Har du behov for støtte, så sørg for at få din

Læs mere

Rønshoved Højskole. Højskolen ved Flensborg Fjord. Højsommervandringer. Langs smukke fjorde og på øer

Rønshoved Højskole. Højskolen ved Flensborg Fjord. Højsommervandringer. Langs smukke fjorde og på øer Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord Højsommervandringer Langs smukke fjorde og på øer 10. 16. juli 2016 Vi skal denne uge vandre langs de smukkeste fjorde i grænselandet og ud på øer som det

Læs mere

Oplev Skagen sammen med

Oplev Skagen sammen med Oplev Skagen sammen med Rejseforeningen Senior Tours og Sørens Rejser 13. og 14. maj 2014. Grenen Den Tilsandede Kirke Skagen Odde Naturcenter Skagen er en 600 år gammel købstad og fik det privilegium

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Egypten. - Et uforglemmeligt cruise på Nilen

Egypten. - Et uforglemmeligt cruise på Nilen Egypten - Et uforglemmeligt cruise på Nilen SETI 5 nætter på 5* cruiseskib og 2 nætter i Aswan på 5* hotel. Afgang hver søndag hele året. SETI 5 nætter på 5* cruiseskib og 2 nætter i Aswan på 5* hotel.

Læs mere

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Pas cu pas,- et skridt ad gangen.

Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Pas cu pas,- et skridt ad gangen. Udlandspraktik er en fantastisk måde at opleve et andet land. Man møder landets kultur, normer og historie på en helt anden måde, og man oplever det hele på tæt hold Derudover

Læs mere

GAVNØ TEAMBUILDING & FIRMAARRANGEMENTER

GAVNØ TEAMBUILDING & FIRMAARRANGEMENTER GAVNØ TEAMBUILDING & FIRMAARRANGEMENTER Hold Jeres næste firmaarrangement på naturskønne Gavnø Gavnø Den idylliske ø Gavnø, ligger i Karrebæk Fjord syd for Næstved. Her ligger Gavnø Slot, som udover at

Læs mere

PINSETUR 2014 til Weingut Schauf fredag d. 6. juni - mandag d. 9. juni

PINSETUR 2014 til Weingut Schauf fredag d. 6. juni - mandag d. 9. juni PINSETUR 2014 til Weingut Schauf fredag d. 6. juni - mandag d. 9. juni Pris for turen excl. drikkevarer Dobbeltværelse m/morgenbuffet og aftensmad Tillæg for Enkeltværelse 3.195.- kr. plus 250.- kr. Inkluderet

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

DEN ULTIMATIVE TIGER-SAFARI

DEN ULTIMATIVE TIGER-SAFARI Dato: 04. 07 2016 DEN ULTIMATIVE TIGER-SAFARI Tag på den ultimative tiger-safari i Junglebogens hjemegn og den verdensberømte forfatter Rudyard Kiplings fodspor Tlf.: (+45) 56 36 25 45 info@safarieksperten.dk

Læs mere

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel

OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier. MANDØ rundt på cykel OVERSIGTSKORT Cykelruter og gangstier MANDØ rundt på cykel Vestervej Følg ruten og oplev hele MANDØ Klitvej Mandø Mølle Nytoftevej Mandø Byvej Østre Toftevej Nedenom Nørrevej Mandøhuset Tager I cyklen

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene på to byområder, nemlig Buda og

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

EN GOD FEST KRÆVER GOD FORBEREDELSE

EN GOD FEST KRÆVER GOD FORBEREDELSE EN GOD FEST KRÆVER GOD FORBEREDELSE Der er mange muligheder, når du afholder din fest på Hotel Saxkjøbing. Skal menuen være 3 eller 5-retter, hvad er dine livretter og hvilke vine passer sammen med maden?

Læs mere

Busrejse til Rügen. 17. - 23. august 2013. Løgumkloster Refugium

Busrejse til Rügen. 17. - 23. august 2013. Løgumkloster Refugium Busrejse til Rügen 17. - 23. august 2013 Løgumkloster Refugium Busrejse til Rügen 17. 23. august 2013 med forberedende dage på Løgumkloster Refugium Medvirkende: Ebbe Juul-Heider, lektor, Beder Siggi Pfingsten,

Læs mere

Tur til Hallandsåsen 31. maj

Tur til Hallandsåsen 31. maj Tur til Hallandsåsen 31. maj Maj måned 2015 har ikke været en af de lune og tørre, og forventningerne til vejrliget den 31. maj var derfor ikke de mest positive, men DMI lovede tørvejr det meste af dagen,

Læs mere

SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984.

SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984. SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984. Silkeborg, den 11. marts 2016. Kære venner! Vi vil starte med, lidt nyt fra vores generalforsamling i veteranklubben, den 11. februar.

Læs mere

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje.

Aalborg-turen. Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Aalborg-turen Tirsdag den 6. september afholdtes sæsonens 2. udflugt. Denne gang et kulturarrangement med besøg i Aalborg og på Lindholm Høje. Første mål var Aalborghus Slot, der er opført 1539-1555 af

Læs mere

VADEHAVSKYSTEN oktober 2016

VADEHAVSKYSTEN oktober 2016 VADEHAVSKYSTEN 26.-29. oktober 2016 1 Velkommen til Vadehavskysten Fra onsdag den 26. oktober til lørdag den 29. oktober 2016 Vadehavet er et enestående marsk- og tidevandsområde af international betydning.

Læs mere

DEN KNU. November. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36. Årgang Nr. 364. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN KNU. November. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36. Årgang Nr. 364. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU November DEN 2013 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 36. Årgang Nr. 364 Side 1 Kaj Normann Andersen Anne-Grete Langaard Annie Andersen Ove Søtofte 10 November 22. November 22.

Læs mere

Oversigt over Holstebro Kommunes naturvejlederture 2015

Oversigt over Holstebro Kommunes naturvejlederture 2015 Oversigt over Holstebro Kommunes naturvejlederture 2015 Hvert år afholder kommunen en række naturvejlederarrangementer ud i vores skønne natur. På turene bliver der fortalt om dyr og planter og om de store

Læs mere

Etableret med passion og ambition af en ung kok en aprilsdag i 1991

Etableret med passion og ambition af en ung kok en aprilsdag i 1991 Etableret med passion og ambition af en ung kok en aprilsdag i 1991 I dag står mange op hver morgen for sammen at hæve standarden for dialog, smag og sanselighed AXELBORG OSER AF STEMNING og inviterer

Læs mere

Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm...

Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm... A g n e t h e M a a g a a r d g l a s v æ r k Mit Danmark Mine rødder Jeg er født, opvokset og bor midt i den storslåede vestjyske natur tæt ved havet. Min inspiration Naturen, havet og de åbne vidder

Læs mere

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi

INDHOLD. Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner. Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi INDHOLD S 0 2 S 0 4 S 0 6 S 1 0 S 1 2 S 1 6 S 1 8 S 2 2 S 2 4 Velkommen til Det Gode Køkken Hjemmelavet mad efter stolte traditioner Lidt udover det sædvanlige Du tilføjer selv det sidste krydderi Husk

Læs mere

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 MEGET I VENTE! Du modtager denne oversigt over de kommende arrangementer i Naturpark Åmosen, fordi du har skrevet dig på vores nyhedsliste under et

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge D. 1. April 015 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-4070 Kirke Hyllinge Email: siv.kirsten@gmail.com Tlf. Johan: 0 40 - Tlf. Kirsten 46 715 www.stensbolgaard.dk 1 4 5 Køerne lukkes

Læs mere

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet

Fanø en historisk og kulturel perle i Vadehavet Nordby Havn på Fanø Fanø en sejlskibs ø Fanø har en unik sejlskibshistorie. Derfor sagde Fanø Kommune selvfølgelig også ja til at lade Nordby Havn blive TS Frihavn. Vi håber kan blive startskuddet mange

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island Den klassiske rundrejse på Færøerne 8 dage fra kr. 11.398 pr. person Inkl. fly, hotel & billeje En fantastisk kør- selv- ferie med skønne naturoplevelser På denne kør-selv-ferie får I friheden til at opleve

Læs mere

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Tirsdag den 7. december 2010 kl. 9.00-10.00. AVU101-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution

Dansk D. Almen forberedelseseksamen. Sproglig prøve. Tirsdag den 7. december 2010 kl. 9.00-10.00. AVU101-DANsp/D. (1 time) Prøveafholdende institution Dansk D Almen forberedelseseksamen Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen

Læs mere

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge ØKODAG Den 17. April 016 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-070 Kirke Hyllinge Email: kontakt@stensbolgaard.dk Tlf. Johan: 0 0 - Tlf. Kirsten 6 71 #stensbølgård www.stensbolgaard.dk

Læs mere

SSFs tur til Bornholm

SSFs tur til Bornholm SSFs tur til Bornholm Program Torsdag d. 22.9.16 Afgang Medborgerhuset kl. 7.00 Færge Puttgarten-Rødby og videre over Sjælland til Øresundbroen. Sverige bytur i Malmø 2-3 timer Videre til Ystad. Færgen

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

September 2010 11. Årgang Nr. 3

September 2010 11. Årgang Nr. 3 September 2010 11. Årgang Nr. 3 www.marna.dk Formanden har ordet Per Thomsen Hej allesammen i foreningen Marna.Sejlsæsonen er ved at gå på held og vi har sidste Mandagssejlads d. 25 okt. kl. 1830. Når

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

HK Seniorer Helsingør PROGRAM 2. halvår 2016

HK Seniorer Helsingør PROGRAM 2. halvår 2016 HK Seniorer Helsingør PROGRAM 2. halvår 2016 Velkommen til HK seniorer Helsingørs program for 2. halvår 2016. Aktivitetsudvalget glæder os til at se dig til vores arrangementer. Tilmelding Til alle arrangementer

Læs mere

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program Testcenter Østerild Landboforeningen Odder Skanderborg Program 2015 2016 Biograftur i Odder + efterfølgende middag på Italia. Mandag d.16. februar 2015 kl. 16.00. Odder biograf har været så venlige at

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 Dette års efterårstur går til den dejlige vinby Altenahr syd for Bonn. Altenahr er beliggende ved floden Ahr i det sydvestlige Tyskland i Eiffel-bjergene,

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

TANZANIAS HøJDEPUNKTER OG ZANZIBAR BADEFERIE

TANZANIAS HøJDEPUNKTER OG ZANZIBAR BADEFERIE Dato: 02. 07 2016 TANZANIAS HøJDEPUNKTER OG ZANZIBAR BADEFERIE Fantastiske safarioplevelser og en herlig badeferie på Zanzibar venter på denne rejse. Safarien byder... Tlf.: (+45) 56 36 25 45 info@safarieksperten.dk

Læs mere

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL

NYT FRA PLADS TIL FORSKEL NYT FRA PLADS TIL FORSKEL Juni 2016 BJERGPOSTEN o Præsentation af PLADS TIL FORSKEL o Invitation til Sct. Hans o Familieaften på Borgen o Sommerferieaktiviteter Hvad er PLADS TIL FORSKEL og hvem er vi?

Læs mere

Mit Danmark. Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm...

Mit Danmark. Agnethe Maagaard. Mine rødder. Min inspiration. Min amerikanske drøm... A g n e t h e M a a g a a r d g l a s v æ r k Mit Danmark Mine rødder Jeg er født, opvokset og bor midt i den storslåede vestjyske natur tæt ved havet. Min inspiration Naturen, havet og de åbne vidder

Læs mere

5 dagstur med bus til Berlin

5 dagstur med bus til Berlin 5 dagstur med bus til Berlin Udrejse: Søndag d. 10. juni 2012 Hjemrejse: Torsdag d. 14. juni 2012 Hotel: Berlin Mark Hotel 4 stjernet Hotel Meinekestrasse 18-19 D10719 Berlin www.berlinmarkhotels.de Vi

Læs mere

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen Herberger langs Hærvejen Steder at stoppe op Stilen er simpel på herberget Nørrelide i Jelling. Væggene står rå og nøgne, uden isolering eller pynt, og rummets 24 senge er simple køjesenge. Men man skal

Læs mere

Smagen af Aabenraa. Erhvervs- og turistlivet byder dig hjerteligt velkommen!

Smagen af Aabenraa. Erhvervs- og turistlivet byder dig hjerteligt velkommen! Smagen af Aabenraa Erhvervs- og turistlivet byder dig hjerteligt velkommen! Velkommen til de mange muligheder i Aabenraa kommune... Kære gæst, Smagen af Aabenraa er en særlig velkomst til dig som gæst

Læs mere

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant.

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant. Dublin, Irland Ikke mindre end fantastisk kan jeg beskrive 8. klasses tur til Dublin! Jeg tror ikke jeg tager helt fejl hvis jeg siger at denne begejstring gælder os alle - både lærere og elever. Vi har

Læs mere

Holmegaard Høj Den perfekte bolig

Holmegaard Høj Den perfekte bolig Holmegaard Høj Den perfekte bolig SMUKKE RÆKKEHUSE I NATURSKØNT OMRÅDE Billeder af bygningerne er ikke rigtige fotografier, men 3D-visualiseringer, da de ikke er færdigbygget. Der tages forbehold for ændringer

Læs mere

Ferietur til Dresden Dag for dag

Ferietur til Dresden Dag for dag Ferietur til Dresden Dag for dag Søndag den 22. maj 2016 går turen til Dresden i Tyskland. Afgang fra Vamdrup er kl. 7.50 i 5 stjernet bus med Christian som Chaufføren Anne Lise som rejseleder 34 deltager

Læs mere

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.)

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) SCENE 6 ET STED I S INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) FLODHEST 1 Jeg keder mig FLODHEST 2 Det er snart overstået. Han gør det i nat. FLODHEST

Læs mere

HAVEHISTORISK SELSKAB

HAVEHISTORISK SELSKAB Beretning fra Havehistorisk Selskabs udflugt til Sydsjælland lørdag 6. juni 2015. Programmet for udflugten indeholdt - ud over oplysninger om planter og haver - også plads til supplement af vores kulturhistorisk

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Celle - Nytårsrejse. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Celle - Nytårsrejse. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Celle - Nytårsrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.495,- Højdepunkter Nytårsaften på det dejlige Tryp Hotel i Celle. Gallabuffet og fyrværkeri nytårsaften Oplev vores dygtige

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum

Naturvejledning på Morslands Historiske Museum Naturvejledning på Morslands Historiske Museum ÅRSRAPPORT 2012 Naturvejleder Jørgen Frank Rasmussen. Jeg blev ansat 1. marts 2009. Friluftsrådet, Morsø Kommune og museet yder løntilskud til stillingen.

Læs mere

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins...

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... LØRDAG 9.JULI skrevet af Allan Rasmussen Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... Tidligt op og med flyveren til Hobart på Tasmanien. Vi

Læs mere

Medlemsnyt. Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6

Medlemsnyt. Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6 Medlemsnyt Nyhedsbrev Frederikshavn Folkedansere og Fladstrand Spillemændene Februar 2014 nr. 6 OBS OBS Danseaften d. 27. marts aflyst - kursus d. 30. marts - Se nedenfor og kalenderen Kære dansere og

Læs mere

Sommerlejr for Konkylier

Sommerlejr for Konkylier Sommerlejr for Konkylier Hvert år drager Rytme i Rudersdal af sted på Sommerlejr. Vi har en helt fantastisk uge i Århus, først med vores Konkylier og derefter med Kompagni-holdene. Her kan du læse en masse

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 FREDAGSNYT FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 Sidste skoledag Fredag den 24. juni fra kl. 8.05-11.15. Storegruppen møder allerede kl. 7.30 til morgenkaffe med lærerne. Efter morgensang

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. OKTOBER NOVEMBER 2015 3 årgang nr. 4. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på

Brugerbladet. Atkærcenteret. OKTOBER NOVEMBER 2015 3 årgang nr. 4. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Poul på tlf. 20973080 Brugerbladet

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

September 2014. Dette nummer indeholder: Redaktørens hjørne Kalender Formandens hjørne Kassererens hjørne Kulturtur til Fredensborg Slot

September 2014. Dette nummer indeholder: Redaktørens hjørne Kalender Formandens hjørne Kassererens hjørne Kulturtur til Fredensborg Slot September 2014 Dette nummer indeholder: Redaktørens hjørne Kalender Formandens hjørne Kassererens hjørne Kulturtur til Fredensborg Slot Årsprogram En glædelig nyhed Landsstævnet i Frederikshavn Dragtholdet

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Ro i sjælen. Vandringer ved. 4- og 5-dages ture. Weekendture. Endagsture. Dine guider. Kontak os

Ro i sjælen. Vandringer ved. 4- og 5-dages ture. Weekendture. Endagsture. Dine guider. Kontak os Ro i sjælen 4- og 5-dages ture Weekendture Endagsture Dine guider Kontak os Vandringer ved Vandringer ved Nissum Fjord... havet bag havet med højt til himlen og tæt ved jorden... Vandringer der giver ro

Læs mere

Et møde på Villa Blide er et møde med det fri

Et møde på Villa Blide er et møde med det fri Velkommen Et møde på Villa Blide er et møde med det fri PLADS TIL RO OG REFLEKSION Villa Blide er et mindre kursussted midt i den smukke danske natur i skoven ved Jonstrupvang og tæt på København. De skønne

Læs mere

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb.

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb. Rejsebrev 6. Torsdag den 10 april kører vi fra Porto. Vi følger den lille gule vej på kortet, N 108, der snor sig langs bredden af Dourofloden. På kortet er vejen markeret med grønt stort set hele vejen

Læs mere

Overnat i Ulvehytten i Knuthenborg Safaripark bo med et ULVEKOBBEL SOM NABO! Hvornår Pris Primitivt og VILDT spændende!

Overnat i Ulvehytten i Knuthenborg Safaripark bo med et ULVEKOBBEL SOM NABO! Hvornår Pris Primitivt og VILDT spændende! Overnat i Ulvehytten i Knuthenborg Safaripark bo med et ULVEKOBBEL SOM NABO! Ulvehytten er fantastisk spændende og anderledes overnatningsmulighed i Knuthenborg Safaripark. Herunder finder I en række oplysninger,

Læs mere

Eventyr på Færøerne Sommeren 2016

Eventyr på Færøerne Sommeren 2016 Team Island en del af A/S info@ Eventyr på Færøerne Sommeren 2016 Fra Kastrup eller Billund eller lufthavn Rejse nr. F-100 På denne tur er der god tid til at opleve Færøerne bedste steder, i roligt tempo.

Læs mere

(Øster) Højst Aktiv Uge 36

(Øster) Højst Aktiv Uge 36 (Øster) Højst Aktiv Uge 36 Sommeren er snart ved at gå på hæld, vi går mod mørkere tider, og snart bliver aktivt udeliv erstattet af flere og flere indendørs aktiviteter. Men...inden vi tager definitivt

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Udflugt med dampfærgen Skjelskør og besøg på Jægerspris Slot tirsdag den 19. maj 2015

Udflugt med dampfærgen Skjelskør og besøg på Jægerspris Slot tirsdag den 19. maj 2015 Udflugt med dampfærgen Skjelskør og besøg på Jægerspris Slot tirsdag den 19. maj 2015 Kære senior DHI Seniorklub indbyder til en forårstur med dampfærgen S/S Skjelskør på Roskilde Fjord og efterfølgende

Læs mere

8 dages cykelferie i Cuba

8 dages cykelferie i Cuba 8 dages cykelferie i Cuba Aktive og sjove oplevelser - garanterede afrejser Aktiv oplevelsesrejse til Cuba med 2 8 dages aktiv oplevelsesrejse Cykelture i Cuba Aktive kulturrejser i Cuba Tag med Svane

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Midsommer i Sønderjylland

Midsommer i Sønderjylland Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord Midsommer i Sønderjylland Med tur til den mytiske ø Helgoland 20. 26. juni 2016 Midsommeren er kommet. Vi laver Skt. Hans bål, synger fra højskolesangbogen

Læs mere

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget?

Digerne ved Digehytten. Hvordan blev de bygget? Digerne ved Digehytten Hvordan blev de bygget? 1 Til pædagoger og børn, der gæster Digehytten. 2 Når du sidder i Digehytten og kikker ud af døren, kan du se et dige. Det hedder Søndre fløjdige 3 Går du

Læs mere

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010

Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Ø-LEJREN PÅ LYØ 1970 I 40 ÅR 2010 Udstilling på Lyø Kultur- og Besøgscenter 27. juni 8. august 2010 DET HELE STARTEDE MED MØLLEN PÅ LYØ Når man får Lyø ind i sjælen! 1970 gav Kulturministeriet tilskud

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

Arkæologisk ekspedition til Altay/Sydsibirien

Arkæologisk ekspedition til Altay/Sydsibirien Arkæologisk ekspedition til Altay/Sydsibirien Altai Republikken i Sydsibirien, Pazyryk kurganer & den mægtige Yenisey`s kilde. 5 dage i det spektakulære Skt. Petersburg og Ermitagemuseum. 17 DAGE; 22.

Læs mere

Jernbanefritids Veteranklub på weekendtur august 2018.

Jernbanefritids Veteranklub på weekendtur august 2018. Jernbanefritids Veteranklub på weekendtur august 2018. I Jernbanefritid nr. 6 december 2017 og nr. 1 og 2 2018 har der været masser af informationer om Veteranklubbens tur i 2018 til læsernes inspiration.

Læs mere