SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer"

Transkript

1 Svamp

2 SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner på mennesker. Det skyldes blandt andet brug af visse lægemidler for eksempel antibiotika der gør os mere modtagelige for svampeinfektioner. Andre årsager kan være tætte gummisko og stramtsiddende tøj, som huden ikke kan ånde i. Svampeinfektioner kan inddeles i to grupper. De smitsomme infektioner som for eksempel fodsvamp, svamp i skridtet og ringorm og infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikrrganismer eller et nedsat immunforsvar. Det er for eksempel skedesvamp og små børns ble-dermatitis (også kaldet bleeksem). Har du mistanke om, at du eller dit barn har en svampeinfektion, er det vigtigt at få stillet den rette diagnose og komme hurtigt i gang med behandling. Dermed nedsætter du risikoen for at smitte andre og chancen for, at du kan nøjes med at behandle infektionen med et håndkøbslægemiddel, er større, end hvis du har gået længe med en ubehandlet infektion.

3 SYMPTOMER De symptomer, du har, giver et fingerpeg om, hvilken form for svampeinfektion du har. Svampeinfektioner kan dog være svære at skelne fra andre sygdomme. Er du i tvivl om dine symptomer, bør du kontakte din læge. Fodsvamp (yderst smitsom til både andre personer og andre steder på kroppen): kløende og måske skællende udslæt, der ofte starter mellem de yderste tæer. Ofte er der rødme, og der kan ses dannelse af små, væskefyldte blærer. Svamp i skridtet lyskesvamp (smitsom): røde, skællende hudforandringer og måske kløe og svie i hudfolderne mellem lår og mave. Ofte er der en skarp randzone mod den omgivende hud. Ringorm (smitter oftest fra dyr til mennesker): ringformede eller ovale rødlige pletter med ru og skællende kant. Oftest klør det meget. Neglesvamp (ikke smitsom): fortykkelse og gullig misfarvning af neglene. Neglene kan løsne sig let. Der ligger ofte en smitsom hudsvamp bag udbruddet. Skedesvamp (ikke smitsom): ofte ses et hvidt, grynet og lugtfrit udflåd. Mængden af udflåd behøver ikke være større end normalt. Har infektionen bredt sig til skedeåbningen, giver den rødme, svie og smerte ved berøring samt hævede kønslæber. Ble-dermatitis (ikke smitsom): højrøde, eksemlignende hudområder i bleområdet. Ofte er der blærer og revner i huden. Desuden svie og kløe. Opdager du en svampeinfektion hos dit barn, bør du altid kontakte læge eller sundhedsplejerske. VIDSTE DU, AT: procent af befolkningen i Danmark har fodsvamp. cirka 10 procent af alle kattekillinger er inficeret med ringorm. Svamp i hudfolder (ikke smitsom): højrøde, eksemlignende hudområder, ofte er der blærer og revner i huden. Desuden kløe og svie.

4 BEHANDLING AF SVAMP Forskellige typer svamp kræver forskellig behandling. Fodsvamp, svamp i skridtet, ringorm og svamp i hudfolder kan ofte behandles med et lokaltvirkende håndkøbslægemiddel. Der findes flere forskellige former for lægemidler til huden, for eksempel creme, gel eller opløsning, som du skal bruge på det område af huden, der er angrebet af svamp. Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du skal bruge dit håndkøbslægemiddel mod svamp. Vælger du eksempelvis en creme, er antallet af daglige påsmøringer og varigheden af behandlingen afhængig af, hvilket lægemiddelstof cremen indeholder. Hvis du ikke anvender lægemidlet korrekt, er der således risiko for, at svampeinfektionen blusser op igen. På apoteket kan du få vejledning om, hvordan du bruger de forskellige typer lægemidler, så de virker bedst muligt. I visse tilfælde kan det dog være en god idé at søge læge for at blive behandlet. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl. Ved ringorm er det desuden vigtigt, at det dyr, som har smittet dig eller dit barn, også behandles. Ellers kan det smitte dig igen. Oftest er der tale om katte især kattekillinger men hunde, hamstere, marsvin og kalve kan også være årsag til smitte. Det er dyrlægen, der kan afgøre, om dit kæledyr har ringorm, GODT AT HUSKE... Medicin Har du svært ved at huske din medicin, kan du tilmelde dig gratis huske-sms på apoteket.dk. Spørg personalet på apoteket, hvordan du skal tage din medicin. Læs på indlægssedlen, hvordan din medicin skal opbevares. Er du i fast behandling, kan du opleve, at din medicin skifter navn. Indhold og virkning er uændrede.

5 og i så fald rådgive dig om, hvordan dyret bedst behandles. Skedesvamp kan ofte også behandles med håndkøbslægemidler. Du kan bruge vaginaltabletter til skeden og eventuelt supplere med en creme. Vaginaltabletterne skal placeres dybt i skeden lige inden sengetid. Uanset om du bruger vaginaltabletter eller creme, er det vigtigt at følge anvisningen på indlægssedlen og føre behandlingen til ende. Neglesvamp kræver som regel, at du går til lægen, der i de fleste tilfælde vil ordinere en tabletkur. De forskellige lægemidler mod svamp kan ligesom alle andre lægemidler have bivirkninger. Spørg apoteket eller lægen om de mulige bivirkninger ved netop det lægemiddel, du anvender. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal bruge lægemidlerne. Ble-dermatitis behandles ligeledes med håndkøbsmedicin. Tal med apoteket om, hvordan du skal bruge medicinen.... OG SPØRG APOTEKET, HVIS DU ER I TVIVL MEDICIN- TILSKUD Medicin Undlad at ændre i din medicin uden aftale med lægen. Husk at tjekke, om din medicin er trafikfarlig. Det står på indlægssedlen. Apoteket beregner automatisk dit medicintilskud. Fortæl altid personalet på apoteket, hvis du tager flere forskellige slags medicin eller kosttilskud.

6 UNDGÅ SMITTE Der findes en række enkle forholdsregler, du kan tage for at forhindre, at en svampeinfektion opstår eller breder sig. Undgå stramtsiddende tøj og tætte gummisko, der holder på fugten, når du sveder, og gør det svært for huden at ånde. Brug bomulds- eller uldsokker, og skift sokkerne dagligt eller oftere, hvis fødderne er fugtige. Brug badesandaler i omklædnings- og baderum. Sørg for at tørre huden grundigt, når du har været i bad også mellem tæerne og i hudfolder, hvor svampesporerne har særligt gode levevilkår. Vask håndklæder, sengetøj og tøj (for eksempel sokker og undertøj) ved minimum 60 grader, hvis det har været i kontakt med svampeinfektionen. Ellers bliver svampesporerne ikke slået ihjel. Lad være med at bruge et håndklæde andre steder på kroppen, hvis du har brugt det på et inficeret område. På den måde undgår du at sprede svampen til andre steder på kroppen. Ved skedesvamp: Sørg for almindelig daglig hygiejne vask helst kun med vand, og undgå daglig brug af trusseindlæg. Ved ble-dermatitis: Sørg for hyppige bleskift og lufttørring af numsen ved bleskift. Brug desuden en babysalve, der er beregnet til rød numse. Undgå berøring med dyr, der er inficeret med ringorm.

7 KONTAKT LÆGEN, HVIS: det er første gang, du oplever symptomer på svamp. du er i tvivl om symptomerne. du er diabetiker. Hvis du har skedesvamp, bør du desuden kontakte lægen, hvis: du ikke tidligere har haft en svampeinfektion. du har haft mere end to svampeinfektioner inden for det sidste halve år. du er gravid. der er blod i udflåddet, når du ikke har menstruation. udflåddet er ildelugtende. du har sår eller blister på kønslæberne. du føler smerte eller ubehag, når du tisser. du har feber eller mavesmerter. du er under 15 år.

8 VARENR.: /12 PÅ APOTEKET På apoteket kan du få hjælp til og rådgivning om alle typer medicin. Alt personale er faguddannet og kan blandt andet svare på spørgsmål om recept- og håndkøbsmedicin, bivirkninger og medicin til børn og fortælle hvad du skal være opmærksom på, hvis du for eksempel tager flere forskellige typer medicin samtidig. Apoteket er stedet, hvor du køber din medicin uanset om du går ned på det fysiske apotek, eller du e-handler over nettet. Apotekets e-handel foregår i apoteket.dk s webshop. Læs mere på apoteket.dk, eller spørg på apoteket.

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler Vitaminer og mineraler VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af

Læs mere

Lindring og lettelse ved forkølelse

Lindring og lettelse ved forkølelse Lindring og lettelse ved forkølelse Stoppet næse? Stoppet næse hos det lille barn? Forkølelsessår? Slip af med den stoppede næse og få luft igen! Forkølelse med stoppet næse... Hvad er forkølelse?... 4

Læs mere

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika

Region Hovedstaden. Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika Region Hovedstaden Mange infektioner går over af sig selv uden antibiotika November 2012 Din krop helbreder selv langt de fleste almindelige infektioner Kroppens eget immunforsvar er effektivt mod mange

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Aarhus Universitet og erstatter tidligere udsendte vejledninger om hovedlus. Den henvender sig især til de kommunale

Læs mere

Landslægeembedet. Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v.

Landslægeembedet. Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. Landslægeembedet Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2012 Forord Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i institutioner

Læs mere

HVIS DU OVERVEJER. Abort

HVIS DU OVERVEJER. Abort HVIS DU OVERVEJER Abort Indhold Årsager til at du overvejer abort 3 Dine rettigheder 6 Lægen vil vejlede dig 10 Medicinsk abort 14 Kirurgisk abort 17 Abort efter 12 uger 21 Prævention efter abort 23 Støtte

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v.

Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2013 Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2013 Smitsomme

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

En god behandling begynder med en god dialog

En god behandling begynder med en god dialog En god behandling begynder med en god dialog På www.hejsundhedsvæsen.dk kan du finde flere eksempler på, hvad du kan spørge om. Du kan også finde inspiration, videoer, redskaber og gode råd fra fra læger,

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose

Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose Overfølsomhed over for mad symptomer og diagnose 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

www.vet.bayer.dk Har min kat orm?

www.vet.bayer.dk Har min kat orm? www.vet.bayer.dk? Orm er hyppige parasitter hos katte! Næsten alle katte kommer på et tidspunkt i kontakt med orm. Katte, der lever ude, får ofte orm, og på et givet tidspunkt vil mere end halvdelen af

Læs mere

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard

At være pige. Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode. Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard At være pige At være pige Tekst og redaktion: Informationschef, sygeplejerske Ulla Rode Faglig konsulent: Sundhedsplejerske Inge Lundgaard Libresse Gydevang 33 3450 Allerød Telf: 48 16 81 16 Udgivet 1994

Læs mere

Besvimelsestjekliste. Lider du af uforklarlige: www.stars-dk.eu

Besvimelsestjekliste. Lider du af uforklarlige: www.stars-dk.eu Vi samarbejder med enkeltpersoner, familier og læger for at tilbyde støtte og information om besvimelser Lider du af uforklarlige: Besvimelsestjekliste www.stars-dk.eu Foreningsnr. 1084898 2010 Udgivet

Læs mere

Er din boliggrund forurenet?

Er din boliggrund forurenet? Er din boliggrund forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening Hvorfor kortlægger vi jordforurening? Jordforurening kan være til skade for mennesker og miljø. For at forhindre de skadelige

Læs mere

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen

Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen Undersøgelse for celleforandringer regionen inviterer dig hermed til en gratis undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen. Kvinder i alle aldre

Læs mere

Sårbehandling med negativt tryk, system for engangsbrug. Patientinformation. Dato: Din sygeplejerske: Din læge: Andre numre/oplysninger:

Sårbehandling med negativt tryk, system for engangsbrug. Patientinformation. Dato: Din sygeplejerske: Din læge: Andre numre/oplysninger: Patientinformation Sårbehandling med negativt tryk, system for engangsbrug Dato: Din sygeplejerske: Din læge: Andre numre/oplysninger: 2 Indledning Denne patienthåndbog indeholder vigtig information om

Læs mere

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom

Jo mere udsat jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Jo mere udsat jo mere syg Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Udgivet af Rådet for Socialt Udsatte 14 Kolofon Oplag: 2. Grafisk produktion og layout:

Læs mere

BØRNEVACCINATIONS- PROGRAMMET I DANMARK

BØRNEVACCINATIONS- PROGRAMMET I DANMARK BØRNEVACCINATIONS- PROGRAMMET I DANMARK 2015 INDHOLD Indledning 2 Vaccinationsprogrammet 3 Hvorfor vaccinerer vi i Danmark? 4 Sygdommene 5 Difteri 5 Stivkrampe 5 Kighoste 6 Polio (børnelammelse) 6 Meningitis

Læs mere

Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring

Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring Side 2 Side 3 Indholdsfortegnelse 1 Forord... 4 2 Indledning... 5 3 Smitterisiko og spredning af infektionssygdomme i forbindelse

Læs mere

fixeteknik for stofbrugere

fixeteknik for stofbrugere fixeteknik for stofbrugere Dette er en oversættelse af The Safer Injecting Handbook, skrevet af Jon Derricott og Andrew Preston, først publiceret i UK af Exchange Supplies www.exchangesupplies.org. Den

Læs mere