Indhold 2/2011. Paint with Pride. Industrial Wood Coatings

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold 2/2011. Paint with Pride. Industrial Wood Coatings"

Transkript

1 Paint with Pride Indhold 2/2011 Redaktionelt...1 Teknos træbeskyttelse klarer krævende tests i tropeklima...2 Biociddirektivet: På den sikre side med Teknos...3 Nye og effektive Teknos overfladebehandlingssystemer til havemøbler, terrasser og balkoner...4 Langtidstest med en halv million besøgende...4 Kvalitetsvinduer til paladset i Luxemburg med Teknos maling...5 Problemfri produktion af kilometervis af trælister med Teknos maling...6 Endnu mere nyttig information på Teknos webside...7 Fabrikslukning i sommeren Nyt fremtidssikret brandhæmmende overfladebehandlingssystem til udvendige beklædningsbrædder...8 Udgivet af: Teknos AS Redaktør: Karin Skov Kære samarbejdspartnere, Innovation er baseret på erfaring. Bag de moderne Teknos og GORI Industri overfladebehandlingssystemer ligger der mange års erfaring med vandbaseret maling og lak. Det omfatter også intensive tests, som vi løbende gennemfører i forbindelse med udviklingen af et nyt produkt, f.eks. på vores tekniske kompetencecenter i Vamdrup, det største af sin art i Europa, og også i samarbejde med mange anerkendte videnskabelige institutter og forskere. Der er flere eksempler på sådanne aktiviteter i dette nummer, f.eks. vores test af vejrbestandighed i Malaysia i samarbejde med Teknologisk Institut, en længerevarende test af træterrasser foretaget af Holzforschung Austria (det østrigske træforskningsinstitut) og vores nye Træencyklopædi udarbejdet i tæt samarbejde med von-thünen- Institut (Hamborg). Knowhow og erfaring, som er til gavn for dig og for kvaliteten af dine produkter! Jørgen Ulrik Hansen Direktør Forskining & Udvikling, Teknos Industrial Wood

2 2 Teknos får værdifuld erfaring fra eksponering over længere tid i Borneos tropiske klima, hvor træ nedbrydes meget hurtigere end i det nordeuropæiske klima. Teknos træbeskyttelse klarer krævende tests i tropeklima Overfladebehandlingssystemet har en afgørende betydning for træets holdbarhed ved udendørs brug. Det gør det endnu mere vigtigt at indsamle erfaring med systemerne ved forsøg i marken. Teknos har gennemført sådanne tests af vejrbestandighed i mange år både på egne vejrbestandighedsfaciliteter og i samarbejde med institutter og forskningsinstanser i Europa og Asien. Forsøg, foretaget i et tropisk klima, er særligt værdifulde til vurdering af træbeskyttelse. En konstant høj temperatur og luftfugtighed skaber forrådnelse og svamp, der ødelægger træet, og stiller derfor store krav til træbeskyttelsen. På den baggrund har Teknos gennemført vejrbestandighedsforsøg i Malaysia siden 2000 i samarbejde med Teknologisk Institut. Teknos forsøgene i Malaysia er baseret på L-samlingsmetoden defineret i EN år i Malaysia = 50 år i Danmark Vejrbestandighedsforsøget finder sted i den malaysiske stat Sarawak på Borneo. Den årlige gennemsnitstemperatur er 28 C (sammenlignet med 7 8 C i Danmark), og den årlige regnmængde er mm (sammenlignet med mm i Danmark). Forsøgene udføres parallelt i Malaysia og på Teknologisk Institut i Tåstrup, så klimapåvirkningen kan sammenlignes direkte. Det har vist sig, at ubehandlet træ i Malaysia nedbrydes ca. fem gange hurtigere end i Danmark. Det er derfor muligt at drage pålidelige konklusioner efter blot to år i tropisk klima, mens forsøg i Nordeuropa kræver seks til otte år.

3 3 Forsøgene i Malaysia er hovedsageligt baseret på L-samlingsmetoden defineret i EN 330. Prøverne er hjørneelementer fremstillet af splintved og kerneved af forskellige træsorter med en lang række forskellige overfladebehandlingssystemer. Vi tester to- og trelagssystemer med den vandbaserede træbeskyttelse TEKNOL AQUA 1410, combi-grunderen AQUA PRIMER / og den klassiske vakuumimprægnering. Prøverne undersøges regelmæssigt og bedømmes på en skala fra 0 (ingen skade) til 4 (komplet nedbrydning). Dokumenteret erfaring Efter mere end ti års vejrbestandighedsforsøg i tropisk klima har Teknos nu adgang til værdifuld viden. Det suppleres af resultater fra sammenlignelige og længerevarende forsøg med systemer fra GORI Industri, som blev gennemført, før virksomheden blev overtaget af Teknos. Effektiv beskyttelse mod blåsplint, nedbrydning og svampeangreb kan påvises for forskellige overfladebehandlinger med TEKNOL AQUA 1410, GORI 356 og AQUA PRIMER / Testresultaterne fremmer også godkendelse i henhold til biociddirektivet, som kræver detaljeret dokumentation for hvert produkt. Der er også værdifulde resultater for bestandigheden af splintved kontra kerneved, f.eks. med hensyn til de tekniske krav fra Vinduesproducenternes Samarbejdsorganisation ved produktion af Klasse 2 vinduer. Under alle omstændigheder kan Teknos kunder stole på dokumenteret effektive produkter, der overholder biociddirektivet, samt omfattende ekspertviden. Biociddirektivet: På den sikre side med Teknos Som nævnt i foregående Painting Wood Newsletter er godkendelsen af træbeskyttelse i henhold til det europæiske biociddirektiv næsten hjemme. Produkter, der indeholder biocid, må kun markedsføres, hvis de indeholder anmeldte stoffer, og hvis de er blevet indsendt til godkendelse eller allerede er godkendt. Teknos kunder er på den sikre side. Fra et meget tidligt stadium har Teknos sikret, at produkter fra Teknos og GORI Industri, der falder ind under direktivet, opfylder disse krav. De første godkendelsesprocedurer er snart afviklet, og indtil da er et officielt registreringsnummer tilstrækkeligt. Producenterne skal hos alle deres leverandører kontrollere, at produkter, der indeholder biocid, har et sådant nummer. For produkter fra Teknos og GORI Industri findes registreringsnummeret for de respektive lande på Teknos hjemmeside. Der er dioxidregistreringsnumre for: TEKNOL AQUA AQUA PRIMER AQUA PRIMER GORI 356 GORI 605 Bemærk: Anmeldelse af insekticidstoffer er endnu ikke færdigudarbejdet. Derfor er godkendelsesprocedurerne for produkter med insekticid forsinket (der forventes ingen registreringer før 2013). Men kunderne kan være forvisset om, at Teknos vil tilbyde træbeskyttelsessystemer, der overholder biociddirektivet med både fungicider og insekticider (også mod termitter).

4 4 Nye og effektive Teknos overfladebehandlingssystemer til havemøbler, terrasser og balkoner Med en række produktnyheder i 2011 sigter Teknos mod anvendelsesområder ud over vinduer og døre. Tre nye vandbaserede Teknos træolieprodukter er allerede på markedet. TEKNOSHIELD 4003 er en vandbaseret olie, som er nem at påføre, og som giver træhavemøbler et naturligt look. Den kan indfarves, tørrer hurtigt og giver en holdbar og olieholdig finish. Den nye TEKNOSHIELD 4004 blev specielt udviklet til WPC havemøbler. Den giver træpolymeroverflader en særlig beskyttelse mod olie og snavs. Den vandbaserede træolie TEKNOSHIELD 4005 med en høj UV-beskyttelse er den ideelle løsning til naturlig opfriskning af træterrasser og beskyttelse mod, at træet gråner. GORI Industris sortiment vil blive udvidet med et overfladebehandlingssystem af høj kvalitet til havemøbler og balkoner. Den nye videreudviklede grunder, GORI 649, indeholder en meget effektiv filmbeskyttelse specielt mod blåsplint. Blåsplint er en typisk skade på vandrette overflader som balkonrækværk eller sæder. Det forårsages af hagl eller anden mekanisk skade. En specialudviklet topcoat, GORI 661, til vandrette overflader, der skal være meget fleksible, er også på trapperne. Der gennemføres i øjeblikket test af det nye system. Produktet forventes at blive lanceret i efteråret Langtidstest med en halv million besøgende Haveudstillingen Garten Tulln i nærheden af Wien med mere end besøgende om året er stedet, hvor Holzforschung Austria gennemfører en omfattende og længerevarende test af træterrasser. Teknos er i øjeblikket involveret i et exceptionelt og længerevarende forskningsprojekt med Holzforschung Austria vedrørende træterrasser. Forskellige træsorter, overfladestrukturer og overfladebehandlingssystemer bliver testet på et område med 68 testfelter på haveudstillingen Garten Tulln i Wien. Teknos arbejder tæt sammen med Holzforschung Austria og har behandlet flere træterassefelter. Holdbarhed samt de visuelle ændringer vil bl.a. blive undersøgt, og der vil blive foretaget interview af de besøgende. Projektet kører i tre år indtil 2012, og der forventes mere end en halv million besøgende.

5 5 Kvalitetsvinduer til paladset i Luxemburg med Teknos maling Fenster Mersch S.A. er en kendt vinduesproducent i Luxemburg. Det er en familiedrevet virksomhed grundlagt i 1949, der fremstiller trævinduer og døre af høj kvalitet, normalt som individuelle løsninger til nye og eksisterende bygninger. Mersch har også succes med ornamentale vinduer til historiske bygninger. Virksomheden leverer hovedsageligt til kunder i Storhertugdømmet Luxemburg. Hovedparten er private kunder, men referencerne omfatter også ejendomme som det historiske slot Sanem eller storhertugens palads. Med hensyn til det træ, der anvendes, udgør eg en stor del af produktionen, hvilket er typisk for Luxemburg. Selv træ/aluminium-vinduer fremstilles ofte efter kundespecifikation i eg eller lærketræ. Efterspørgslen efter topcoats er overvejende til overfladefinish. Udover klassisk hvid er antracit meget populært i øjeblikket. Siden 2009 har Fenster Mersch brugt GORI Industri maling fra Teknos. Standard er en firelagsbehandling med GORI 356, GORI 615, GORI 650 og GORI 660. Træ-/aluminium-vinduerne er som regel behandlet med et trelagssystem med GORI 675 nåletræsolie som en farveløs finish. Maison Dufaing i Walferdange (Luxemburg) med specialfremstillede trævinduer fra Mersch og maling fra Teknos (foto: Fenster Mersch) De kunder, der vælger trævinduer, stiller store krav til finish og holdbarhed, så vi lægger stor vægt på en førsteklasses maling, siger Ars Mersch, der som anden generation styrer den familiedrevne virksomhed sammen med sin bror Pit. Med GORI Industri systemet opnår vi glatte overflader af høj kvalitet med et naturligt look, som giver vores kunder et positivt indtryk og samtidig er et virkelig godt salgsargument. Flow-coating på produktionsfaciliteterne i Brachtenbach (Luxemburg) (foto: Fenster Mersch) Mersch får sine overfladebehandlingsprodukter fra Teknos salgspartner Hendrichs AG (Eupen, Belgien). Grossisten leverer til snedkerier og industrivirksomheder i Belgien og nabolandene. I mere end fem år har Hendrichs solgt GORI Industri overfladebehandlingssystemer. Efter omfattende tests udarbejdede vi en liste over hele programmet og skiftede senere til den nye GORI Industri produktgeneration, siger Didier Kirch, salgsdirektør hos Hendrichs. Vi er meget tilfredse med produkterne og med samarbejdet. Det er vigtigt for os at arbejde tæt sammen med leverandørerne, fordi vi dermed støtter vores kunder med professionelle råd om anvendelse på vores produkter. Anden og tredje generation i den familiedrevne virksomhed: Ars, Marc og Pit Mersch (fra venstre mod højre) (foto: Fenster Mersch)

6 6 Problemfri produktion af kilometervis af trælister med Teknos maling Sörnsen Holzleisten GmbH & Co. KG i Süderbrarup i nærheden af Flensborg er en af de største producenter af lister i Europa. Sörnsen Holzleisten GmbH & Co. KG i Süderbrarup i nærheden af Flensborg producerer over to mio. meter lister om året. Med en meget effektiv industriproduktion og internationalt salg er den familiedrevne virksomhed, der blev grundlagt i1945, en af de største listeproducenter i Europa. Det enorme produktsortiment omfatter fodpaneler, væg- og loftlister, profiler til parketgulve og gulvtilbehør i alle mulige former, træsorter og mønstre. Virksomheden har ca forskellige produkter på lager. Sörnsen betjener industrien og det private marked med et komplet sortiment af produkter lige fra labels til reolindretning, men leverer også til tømmerhandler og producenter af parketgulve samt til distributører. Sörnsen leverer også faste længder efter kundespecifikation. For nylig begyndte virksomheden også at sælge lister til møbelindustrien. Som endnu en tilføjelse til sortimentet er produkter til udendørs brug, især til produktion af vinduer og døre, på vej. Bevist i praksis Sörnsen fremstiller solide trælister, malede eller foliebelagte MDFlister og lister af træfiner. Virksomheden har brugt Teknos overfladebehandlingsprodukter siden Da tendensen gik mod malede MDF-lister, undersøgte vi markedet for systemer med særlig god vedhæftningsevne, forklarer Robert Sörnsen, der leder virksomheden som tredje generation. Vi har testet Teknos produkterne og har hurtigt fundet den rigtige løsning. Problemfri bearbejdning og hurtig tørring er afgørende for produktionsprocessen. På kun syv minutter går en liste hos Sörnsen gennem alle step i produktionen: afslibning, maling og tørring. De fleste lister er behandlet med AQUAFILLER 1100 og TEKNOCOAT AQUA MDF-lister males hvide og trælister oftest med transparent maling. Sörnsen behandler hårdt belastede gulvprofiler med den UV-hærdede maling TEKNOLUX AQUA Godt samarbejde Vi er meget tilfredse med Teknos produkter. De er nemme at arbejde med, og resultaterne er overbevisende, siger Robert Sörnsen. Og samarbejdet med Teknos er rigtig godt både med den tyske filial i Fulda og med Vamdrup, som kun ligger en times kørsel herfra. Sörnsen tilbyder et bredt sortiment af fodpaneler, væg- og loftlister, profiler til parketgulve og andet tilbehør til gulve.

7 7 Endnu mere nyttig information på Teknos webside Teknos kunder kan nu få adgang til to vigtige værktøjer online. Farvekortet omfatter 99 nuancer fra helt lyse til varme gule og stærke rødlige nuancer af brun. Farverne vises i to forskellige farvekortversioner til lyst og mørkt træ. Med et klik på musen vises hver nuance med farvenumre. Selvom de faktiske farver kan variere afhængigt af den skærm, man bruger, er online adgang meget nyttigt til at kunne vælge farvenuancer direkte fra en computer. Den nye Træencyklopædi giver kunderne et værktøj, der er unikt på markedet. I samarbejde med det anerkendte von-thünen-institut (Hamburg) har Teknos udarbejdet et omfattende dossier om hver af de 23 vigtigste træsorter inden for vinduesdesign og produktion. Materialet indeholder detaljerede oplysninger såsom nøjagtigt navn, distribution, farve og struktur, egenskaber, bearbejdningsmuligheder, tørring og brug samt overfladebehandling og den anbefalede maling. Den nye Træencyklopædi er et must for alle fagfolk inden for industriel træbehandling og der er adgang til enhver tid og fra enhver computer. Både Farvekortet og Træencyklopædien er allerede online på den internationale Teknos webside Der vil snarest komme versioner på flere sprog. Fabrikslukning i sommeren 2011 Produktionen på Teknos fabrikken i Vamdrup lukker i en uge i sommerperioden. Det er uge 29 (18. til 22. juli). Salgs- og logistikafdelingen vil fortsat arbejde i denne periode, så varer, der er på lager, vil blive leveret som sædvanlig. For at være på den sikre side bør kunderne bestille i god tid eller forhøre sig, om de ønskede varer er på lager.

8 Nyt fremtidssikret brandhæmmende overfladebehandlingssystem til udvendige beklædningsbrædder 8 Facadetest for SP BRAND 105 i Borås, Sverige den 28. februar Det nyudviklede Teknos FR Facade er et helt nyt overfladebehandlingssystem fra Teknos til brandhæmmende behandling af udendørs beklædningsbrædder. Teknos FR Facade er beregnet til industriel brug og er et trelags behandlingssystem, hvor de brandhæmmende egenskaber kommer fra et vandbaseret intumescent grundingsproduktet. Den innovative formulering af det brandhæmmende grundingsprodukt er ikke hygroskopisk og påvirkes meget lidt af vejrliget i forhold til de typiske salt-baserede brandimprægneringsmidler. Teknos FR Facade har gennemgået et omfattende testprogram i overensstemmelse med de gældende og EU harmoniserede EN baserede testkrav og har fået klassificeringen K 1 10 B-s1 d0 hvilket er den højeste klassificering organisk materiale kan opnå. I fx Norge, hvor de nye harmoniserede krav til brandhæmmende overflader/materialer er implementeret kan Teknos FR Facade markedsføres med følgende klassificering: I henhold til NS-EN : Overflade - B-s1,d0 I henhold til NS-EN : Beklædningsbrædder - K 1 10 og K 2 10 Øvrige klassificeringer og dokumentation: Produktet er testet og godkendt for udendørs anvendelse, og brugsklassificeret EXT i henhold til NT Fire 054 Certificering /kvalitetssikring: Dokumenteret i henhold til Norsk Standard NS-EN Panelbord og kledningsbord av heltre. Egenskaper, evaluering av samsvar og merking. Krav i henhold til Forskrift om tekniske krav til byggverk, Kapittel 3 og det færdigbehandlede beklædningsbræt kan CE mærkes I Danmark har man endnu ikke indført de nye harmoniserede krav til brandhæmmende materiale/overflade. Processen er igangsat, og man forventer at ændringerne vedr. de brandtekniske klassifikationer kan gennemføres i løbet af efteråret 2011, således at brandhæmmende overfladebehandling af fx beklædningsbrædder også kan anvendes i danske byggerier. Brandhæmmende grunding Den intumescent opbyggede grunder, er den vigtigste produktkomponent i Teknos FR Facade - TEKNOSAFE 2407, en specialudviklet brandhæmmende grunder, der skal påføres med 350 g/m². I tilfælde af brand (varmeeksponering) udløses en kemisk reaktion, der gør, at grundingsproduktet svulmer op til et voluminøst isolerende lag af micro-porøst kulstof, som beskytter træet mod varme. Den samlede brandhæmmende effekt samt udendørsholdbarheden for Teknos FR Facade kan Teknos kun garantere, hvis TEKNOSAFE 2407 anvendes sammen de specificerede topcoats NORDICA EKO 3330 og NORDICA EKO HUSFÄRG. Grunding samt det første lag topcoat påføres industrielt i forbindelse med produktionen af beklædningsbrædderne, mens NORDICA EKO HUSFÄRG påføres efter, at beklædningsbrædderne er monteret. Den brandhæmmende effekt af Teknos FR Facade er som anført testet i overensstemmelse med den europæiske standard EN og 2 og dokumenteret og kvalitetssikret i overensstemmelse med produktstandarden EN 14915, som er grundlaget for CE-mærkning. Som et resultat af testresultaterne er Teknos FR Facade derfor klassificeret K 1 10 B-s1 d0. Produktsystemet er endvidere brugsklassificeret EXT henhold til NT Fire 054 (godkendt til udendørs brug). Der ud over er produktsystemet i overensstemmelse med brandprøvning SP FIRE 105 godkendt som Fasadbeklädnad i Sverige. Vejrbestandigt overfladebehandlingssystem En væsentlig fordel ved Teknos FR Facade er lang holdbarhed af den brandhæmmende effekt. De nuværende typiske brandhæmmende produkter indeholder uorganiske salte (fosfater og borater). Salte er mere eller mindre hygroskopiske, dvs. tiltrækker fugt ved relativ høj luftfugtighed. Der er derfor en stor fare for, at saltimprægneret beklædning mister sine brandhæmmende egenskaber, idet de brandhæmmende komponenter i behandlingen udvaskes over tid, som følge af gentagne opfugtninger. Med det nye overfladebehandlingssystem fra Teknos er det muligt at opnå en varig brandsikring, som bevarer sine brandhæmmende egenskaber selv efter langtidspåvirkninger fra vejr og vind. Teknos FR Facade produktsystemet er tilgængeligt allerede nu, men kan ikke for nuværende, i forhold til de danske byggeforskrifter, markedsføres som brandhæmmende overfladebehandling. Vores tekniske eksperter i overfladebehandling kan naturligvis kontaktes i forbindelse med brugen af det nye system.

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk

Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk Byfornyelse og Spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af udvendigt træværk Økologisk byfornyelse og spildevandsrensning Nr. 15 2001 Linolie til overfladebehandling af

Læs mere

Det aktuelle byggemagasin for projekterende og udførende mestre 27. Årgang Nr. 12 10. December 2010. Byggeriets egen jobportal

Det aktuelle byggemagasin for projekterende og udførende mestre 27. Årgang Nr. 12 10. December 2010. Byggeriets egen jobportal Det aktuelle byggemagasin for projekterende og udførende mestre 27. Årgang Nr. 12 10. December 2010 ID: 42447 Producenter hægtes af uden miljøcertificering Skal man være med i konkurrencen på eksportmarkederne,

Læs mere

De smukkeste rammer om din udsigt

De smukkeste rammer om din udsigt Dansk produceret kvalitetsprodukt De smukkeste rammer om din udsigt Bøjsø døre og vinduer gedigent håndværk bygget på solide traditioner! 2 Kvalitet og tradition»vi har produceret vinduer og døre siden

Læs mere

Indledende vejledning til CLP-forordningen

Indledende vejledning til CLP-forordningen Indledende vejledning til CLP-forordningen CLP er forordning (EF) nr. 1272/2008 om klassificering, mærkning og emballering (CLP Classification, Labeling and Packaging) af stoffer og blandinger JURIDISK

Læs mere

DBI BRAND &SIKRING. Vandtågen driver i land Tema om slukning med vandtåge. Trætrapper kan bevares med sprinkling Uvarslede inspektioner på hoteller

DBI BRAND &SIKRING. Vandtågen driver i land Tema om slukning med vandtåge. Trætrapper kan bevares med sprinkling Uvarslede inspektioner på hoteller Nr. 3 September 2003 DBI Trætrapper kan bevares med sprinkling Uvarslede inspektioner på hoteller Europæiske fabrikker valgte DBI Christiania skal brandsikres Færre omkom i boligbrande Vandtågen driver

Læs mere

UDGIVET I DANMARK FEBRUAR 2015. ProRox. ProRox GRP 1000. Industriisolering. Vandtæt isoleringsystem

UDGIVET I DANMARK FEBRUAR 2015. ProRox. ProRox GRP 1000. Industriisolering. Vandtæt isoleringsystem UDGIVET I DANMARK FEBRUAR 2015 ProRox Industriisolering ProRox GRP 1000 Vandtæt isoleringsystem Vores viden - din fordel ROCKWOOL Technical Insulation er et datterselskab i ROCKWOOL koncernen. Vi udvikler

Læs mere

viegajournal Håkan har nået overfladen 1/08 Det svære materialevalg Indbygningsteknik og velvære Side 8-11 Side 12-13

viegajournal Håkan har nået overfladen 1/08 Det svære materialevalg Indbygningsteknik og velvære Side 8-11 Side 12-13 Håkan Kronlund startede hos Viega i Sverige for tre år siden. Siden har han hver eneste dag glædet sig til at gå på arbejde. I fritiden kører han i Corvette og rygtet siger, han løber marathon, når familien

Læs mere

Forvandling fra vision til design. Rockpanel facadebeklædning

Forvandling fra vision til design. Rockpanel facadebeklædning Forvandling fra vision til design Rockpanel facadebeklædning Hvis du vil forstå Rockpanels historie, behøver du bare se på facaden Enhver virksomhed og bygning har sin egen historie. Historier, der kan

Læs mere

EUROPA SPARER PÅ ENERGIEN

EUROPA SPARER PÅ ENERGIEN EUROPA SPARER PÅ ENERGIEN Oktober 2008 Energieffektivitet i bygninger står højt på dagsordnen over hele Europa. Vi præsenterer i dette nummer tre eksempler fra Holland, Tjekkiet og Spanien med stort potentiale

Læs mere

EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen. An initiative of the University for the Creative Arts

EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen. An initiative of the University for the Creative Arts EN GUIDE TIL Eco-design i Byggebranchen An initiative of the University for the Creative Arts 2 EDECON DENNE GUIDE ER EN INTRODUKTION TIL ECO-DESIGN FOR SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER, DER FREMSTILLER

Læs mere

OPTIFORM SKAB SAMMENHÆNG I HUS OG HAVE

OPTIFORM SKAB SAMMENHÆNG I HUS OG HAVE OPTIFORM SKAB SAMMENHÆNG I HUS OG HAVE www.optimera.dk Skab sammenhæng Optiform-serien af træ til udendørs brug giver dig muligheder, du aldrig har haft før. Nu kan du nemlig få samme trætype overalt i

Læs mere

POLAR ISOLERING Rockwool isolering er blevet brugt til at isolere en prestigefyldt antarktisk forskningsstation. De berømte kejserpingviner

POLAR ISOLERING Rockwool isolering er blevet brugt til at isolere en prestigefyldt antarktisk forskningsstation. De berømte kejserpingviner POLAR ISOLERING Rockwool isolering er blevet brugt til at isolere en prestigefyldt antarktisk forskningsstation. De berømte kejserpingviner er blandt naboerne. 01 / 2008 LÆS MERE SIDE 8 4 12 Boligbyggeri

Læs mere

Koncernmiljørapport 2004

Koncernmiljørapport 2004 Koncernmiljørapport 24 4 Koncernchefens indledning 6 Lederskab 12 Medarbejdere 16 Kunder 24 Samfund 3 Datamatrix INDHOLD 32 Om rapporten 34 Revisorerklæring 36 Grundfos kort fortalt 38 Diplomer og certifikater

Læs mere

www.balticgpp.eu Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb

www.balticgpp.eu Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb Fakta dokument undervisning i grønne offentlige indkøb 1 Indholdsfortegnelse Dette er grønne offentlige indkøb 4 Potentialet 4 Miljø, profit, personer 4 Miljø 4 Profit 5 Personer 6 Organisation og indkøbspolitik

Læs mere

Vejledning til bygningsejere

Vejledning til bygningsejere GI forsøg & udvikling få bugt med grundfugt i ældre ejendomme Vejledning til bygningsejere Illustration: COWI A/S Få bugt med grundfugt i ældre ejendomme Vejledning til bygningsejere Udarbejdet for GI

Læs mere

Innovative virksomheder med grønne job

Innovative virksomheder med grønne job Erfaringer fra evalueringen af Den Grønne Jobpulje Innovative virksomheder med grønne job Center for Alternativ Samfundsanalyse Erfaringer fra evalueringen af Den Grønne Jobpulje Innovative virksomheder

Læs mere

Rockwool innovationer får varm velkomst

Rockwool innovationer får varm velkomst Rockwool innovationer får varm velkomst Rockwool koncernen benyttede den internationale byggemesse BAU 2011 i München til at præsentere de to nye koncepter Aerorock og RockShell for kunderne. Hør mere

Læs mere

Parat til en fremtid, der er begyndt.

Parat til en fremtid, der er begyndt. Intro Parat til en fremtid, der er begyndt. Møder man ID i dag, er vi en virksomhed, der på mange måder udlever både vores navn og vores mission om at levere profilbeklædning, der understreger virksomheders

Læs mere

Systemanalyse. Energivejledning og Energirenovering i et Håndværkerperspektiv. Et pilotstudie fra Roskilde Kommune udført i samarbejde

Systemanalyse. Energivejledning og Energirenovering i et Håndværkerperspektiv. Et pilotstudie fra Roskilde Kommune udført i samarbejde Energivejledning og Energirenovering i et Håndværkerperspektiv Et pilotstudie fra Roskilde Kommune udført i samarbejde med Grøn Puls Systemanalyse Institut for Systemer, Produktion og Ledelse Danmarks

Læs mere

kunderne beretter mange gange når vi taler med virksomheder, vender de tilbage med nogle enkle men vigtige spørgsmål:

kunderne beretter mange gange når vi taler med virksomheder, vender de tilbage med nogle enkle men vigtige spørgsmål: ur story kunderne beretter mange gange når vi taler med virksomheder, vender de tilbage med nogle enkle men vigtige spørgsmål: - hvilke kompetencer har sap? - hvilke sap-kunder findes i min branche? -

Læs mere

Håndbog i miljøvurdering af produkter

Håndbog i miljøvurdering af produkter Miljønyt Nr. 58 2001 Håndbog i miljøvurdering af produkter - en enkel metode Kirsten Pommer og Pernille Bech Teknologisk Institut Henrik Wenzel, Nina Caspersen og Stig Irving Olsen Instituttet for Produktudvikling

Læs mere

Vejledning for downstreambrugere

Vejledning for downstreambrugere Vejledning for downstreambrugere Januar 2008 Vejledning om gennemførelse af REACH JURIDISK MEDDELELSE Dette dokument indeholder en vejledning om forpligtelserne i REACH-forordningen og beskriver, hvordan

Læs mere

ROCKWOOL NEWSLETTER. Eiffeltårnet renoveret med ROCKWOOL isolering. Mød formanden. Stærkt salg i Rusland. Fra start i Indien. Et ROCKWOOL vindue, tak

ROCKWOOL NEWSLETTER. Eiffeltårnet renoveret med ROCKWOOL isolering. Mød formanden. Stærkt salg i Rusland. Fra start i Indien. Et ROCKWOOL vindue, tak ROCKWOOL INTERNATIONAL A/S Eiffeltårnet renoveret med ROCKWOOL isolering Mød formanden Stærkt salg i Rusland ROCKWOOL NEWSLETTER AKTIONÆRMAGASIN / JUNI 2013 Fra start i Indien Et ROCKWOOL vindue, tak Lys

Læs mere

University College Nordjylland Hovedeopgave - Multimediedesign

University College Nordjylland Hovedeopgave - Multimediedesign Indholdsfortegnelse Indledning:... 3 Problembeskrivelse:... 3 Problemafgræsning:... 4 Mål... 4 Problemformulering... 5 Metode... 5 Foranalyse undersøgelse:... 8 SWOT... 8 Interessentanalyse...11 Målgruppeanalyse...

Læs mere

FLEXICABLE ApS EUROPEAN BUSINESS GAME 2011. CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK

FLEXICABLE ApS EUROPEAN BUSINESS GAME 2011. CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK FLEXICABLE ApS CHRISTIAN LANGKJÆR, NICOLAI NÆRUM, JONAS USTVEDT and JONAS MILBAK ORDRUP GYMNASIUM, DENMARK EUROPEAN BUSNIESS GAMES 2011 1 Indholdsfortegnelse IDE OG PRODUKT... 3 Idegrundlag... 3 Produktbeskrivelse...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 3. Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7. Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11

Indholdsfortegnelse. Forord 3. Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7. Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11 Undervisning og AV Synlighed og Information Jubilæumskatalog 1990-2015 Indholdsfortegnelse Forord 3 Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7 Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11

Læs mere

SKABT AF NATUREN FORÆDLET AF KÄHRS DK 11

SKABT AF NATUREN FORÆDLET AF KÄHRS DK 11 SKABT AF NATUREN FORÆDLET AF KÄHRS DK 11 Gør dit hus til et rigtigt hjem med et trægulv fra Kährs Hvordan får man et hus til at føles som et rigtigt hjem? Hvordan gør man det til et varmt og indbydende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. april 2015 Sag 267/2013 (1. afdeling) Papiruld Danmark A/S (advokat Jane Frederikke Land) mod Rockwool A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans

Læs mere

Få svar på dine spørgsmål om sikkerhed på legepladser!

Få svar på dine spørgsmål om sikkerhed på legepladser! 1 Få svar på dine spørgsmål om sikkerhed på legepladser! Glade og muntre børn er det man oftest forbinder med en legeplads, og sådan er det heldigvis i langt de fleste tilfælde. Erfaringen viser dog, at

Læs mere

Frit valg på alle hylder Nye muligheder med nyt vinduessystem fra Primo Vinduer: Tre materialer, ét design. Træ/alu, plast/alu eller plast.

Frit valg på alle hylder Nye muligheder med nyt vinduessystem fra Primo Vinduer: Tre materialer, ét design. Træ/alu, plast/alu eller plast. VINDUESMAGASIN 2014 Side 05 Frit valg på alle hylder Nye muligheder med nyt vinduessystem fra Primo Vinduer: Tre materialer, ét design. Træ/alu, plast/alu eller plast. Side 12 Design dine egne vinduer

Læs mere