Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:"

Transkript

1 De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens opgaver, funktion, pligter og rettigheder er de samme, som vi kender i dag. De nye regler træder i kraft den 1. oktober ArbejdsMiljøRepræsentanten skal stadigt i samarbejde med ledelsen at gøre arbejdsmiljøet til en naturlig del af virksomhedens hverdag og strategi. I hovedpunkter handler de nye regler om: Organisering af virksomhedens arbejdsmiljøarbejde. Virksomhedens årlige tilrettelæggelse af arbejdsmiljøarbejdet. Ny aftalemulighed. Løbende efteruddannelse til arbejdsmiljøorganisationen. Nye betegnelser i den kommende lov: Sikkerhedsorganisation (SIO) ændres til ArbejdsMiljøOrganisation (AMO) Sikkerhedsrepræsentant (SR) ændres til ArbejdsMiljøRepæsentant (AMR) Sikkerhedsgruppe og sikkerhedsudvalg ændres til ArbejdsMiljøOrganisation i 1 eller 2 niveauer. Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: Virksomheder med 1-9 ansatte har ikke pligt til at oprette en ArbejdsMiljøOrganisation, men skal sørge for, at der er samarbejdet om sikkerhed og sundhed. Det skal ske gennem direkte kontakt og dialog med alle medarbejdere. På virksomheder, hvor ArbejdsMiljøOrganisation ikke er påbudt, kan tillidsrepræsentanten rejse klage og rette henstilling til virksomheden om arbejdsmiljøspørgsmål. Virksomheden skal hvert år: lave en plan for indholdet af samarbejdet om sikkerhed og sundhed for det kommende år. lave en plan for, hvordan samarbejdet skal foregå. vurdere, om foregående års mål er nået. fastlægge mål for det kommende år. undersøge, om den nødvendige viden er i virksomheden til at gennemføre de planlagte mål. Har I ikke den nødvendige arbejdsmiljøviden i virksomheden, kan I skaffe den gennem uddannelse eller ved at hente viden udefra, fx via arbejdsmiljørådgivere. Arbejdsgiveren skal sørge for, at medarbejderne får alle nødvendige oplysninger af betydning for sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen og give dem mulighed for at fremsætte forslag. Medarbejderne skal høres ved planlægning og indførelse af nye maskiner og teknologi.

2 Arbejdsgiveren skal skriftligt kunne dokumentere over for Arbejdstilsynet, at drøftelsen har fundet sted. Virksomheder med en ArbejdsMiljøOrganisation 1 niveau Virksomheder med ansatte skal etablere en ArbejdsMiljøOrganisation, som omfatter alle i virksomheden. Hvis arbejdet helt eller delvist foregår på midlertidige arbejdspladser uden for virksomheden, herunder byggepladser, skal der oprettes en ArbejdsMiljøOrganisation hvis: der er 5 eller flere ansatte fra samme arbejdsgiver, og der arbejdes mere end 14 dage på samme plads En ArbejdsMiljøOrganisation består af mindst 1 arbejdsgiver/leder og mindst 1 ArbejdsMiljøRepræsentant. Formand for organisationen er arbejdsgiveren eller en af ham udpeget leder. Antallet af medlemmer i ArbejdsMiljøOrganisationen fastsættes efter 16, som du kan se andetsteds i nyhedsbrevet. Der skal dog altid være mindst samme antal ArbejdsMiljøRepræsentanter, som der er arbejdsledere. På virksomheder med 1 niveau skal ArbejdsMiljøOrganisationen varetage både de operationelle (daglige) og de strategiske (planlæggende) opgaver. Hvem tæller med i de 10 ansatte? Alle på virksomheden tæller som udgangspunkt med. Der er dog visse undtagelser. Arbejdsgiver og leder regnes ikke med. Hvis der er kontorpersonale eller andre administrative medarbejdere, skal de have mere end 10 timers arbejde om ugen. Hvis der i virksomheden er sæsonbetonet arbejde, skal der oprettes en ArbejdsMiljøOrganisation, når der er 10 eller flere ansatte i 3 ud af 12 sammenhængende måneder. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse: Arbejdsgiveren skal hvert år i samarbejde med ArbejdsMiljøOrganisationen: udarbejde en plan for indholdet af samarbejdet om sikkerhed og sundhed for det kommende år. udarbejde en plan for samarbejdsformen og mødeintervallerne. vurdere, om det foregående års mål er nået. udarbejde en plan for det kommende års mål. Arbejdsgiveren skal skriftligt kunne dokumentere over for Arbejdstilsynet, at drøftelsen har fundet sted.

3 ArbejdsMiljøOrganisationen i 2 niveauer I virksomheder med 35 eller flere ansatte skal arbejdsgiveren oprette en ArbejdsMiljøOrganisation i 2 niveauer, der består af: 1 niveau med en eller flere arbejdsmiljøgrupper. 1 niveau med et eller flere arbejdsmiljøudvalg. Arbejdsmiljøgruppen består af: 1 udpeget arbejdsleder. 1 ArbejdsMiljøRepræsentant. Arbejdsmiljøudvalget består af: arbejdsledere. ArbejdsMiljøRepræsentanter fra en eller flere arbejdsmiljøgrupper. Arbejdsgiveren eller dennes repræsentant er formand for udvalget. Hvor mange arbejdsmiljøgrupper der skal oprettes, er beskrevet i bekendtgørelsens 16. Grupperne skal tilsammen dække hele virksomheden. Virksomhederne kan også oprette miljøorganisationer i mere end 2 niveauer. På virksomheder med 1 eller 2 grupper deltager alle medlemmerne i arbejdsmiljøudvalget. Er der flere grupper, vælger ArbejdsMiljøRepræsentanterne 2 medlemmer til udvalget, og arbejdsgiveren udpeger 2 repræsentanter. Formanden er arbejdsgiveren eller hans repræsentant. Medlemmerne af udvalget er valgt for enten 2 år, eller ved aftale en 4 års periode. ArbejdsMiljøOrganisationens størrelse ( 16) Arbejdsgiveren skal i samarbejde med de ansatte fastsætte det nødvendige antal ArbejdsMiljøRepræsentanter og arbejdsmiljøgrupper i ArbejdsMiljøOrganisationen ud fra et nærhedsprincip, så de til enhver tid kan løse deres opgaver i forhold til: Virksomhedens ledelsesstruktur. Geografiske forhold, størrelse og beliggenhed. Arbejdets art, farlighed, risici og positive arbejdsmiljøfaktorer. Arbejdets organisering. Særlige ansættelsesformer. Andre hensyn som påvirker arbejdsmiljøopgaverne. Nærhedsprincippet betyder, at medarbejderne skal kunne komme i kontakt med deres ArbejdsMiljøRepræsentant, så de kan drøfte arbejdsmiljøforholdene inden for deres arbejdstid. Hvis der opstår tvist om ArbejdsMiljøOrganisationens størrelse, kan sagen behandles fagretligt (læs evt. Metals pjece Arbejdsmiljø en faglig sag ), eller man kan inddrage Arbejdstilsynet.

4 ArbejdsMiljøOrganisationens opgaver: Strategiske opgaver for arbejdsmiljøudvalget er: at planlægge, lede og koordinere samarbejdet om sundhed og sikkerhed. at gennemføre den årlige arbejdsmiljødrøftelse. at kontrollere sikkerheds- og sundhedsarbejdet. at udarbejde APV, herunder sygefravær. at fastsætte arbejdsmiljøorganisationens størrelse. at rådgive arbejdsgiveren om sikkerheds- og sundhedsspørgsmål samt indføre arbejdsmiljø i virksomhedens daglige ledelse og strategi. at gennemføre undersøgelse af ulykker og nærved-ulykker og træffe foranstaltninger, der hindrer gentagelser. at udføre en årlig oversigt over ulykker, forgiftninger og sundhedsskader. at holde sig orienteret om lovgivningen inden for sikkerheds- og sundhedsrisici. at opstille principper for tilstrækkelig instruktion og oplæring tilpasset arbejdsforholdene og de ansattes behov samt sørge for stadig kontrol. at rådgive arbejdsgiveren om kompetenceudviklingsplanen at udarbejde en plan over arbejdsmiljøorganisationen til alle i virksomheden at medvirke til samordning om arbejdet for sikkerhed og sundhed, hvis der er flere arbejdsgivere på arbejdspladsen. Hvis arbejdsgiveren ikke følger de råd, arbejdsmiljøudvalget giver, skal arbejdsgiveren begrunde det over for udvalget inden 3 uger. Daglige opgaver for arbejdsmiljøgruppen består i: at deltage i aktiviteter til beskyttelse af medarbejderne og forebygge risici. at deltage i sikkerheds- og sundhedsarbejdet og udarbejdelsen af APV. at kontrollere, om arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. at kontrollere, om der gives effektiv instruktion og oplæring. at deltage i undersøgelser af ulykker, forgiftninger og sundhedsskader samt tilløb hertil og anmelde dem til arbejdsgiveren. at påvirke den enkeltes adfærd, der fremmer egen og andres sikkerhed og sundhed. at være kontaktled mellem ansatte og arbejdsmiljøudvalget. at videreføre arbejdsmiljøproblemer, som arbejdsmiljøgruppen ikke selv kan håndtere, for arbejdsmiljøudvalget. Arbejdsmiljøgruppen skal imødegå de farlige situationer, der opstår, og melde tilbage til arbejdsgiveren og arbejdsmiljøudvalget. Hvor der ikke er tid til at underrette arbejdsgiveren eller arbejdsmiljøudvalget, og der er tale om betydelig overhængende fare, kan arbejdsmiljøgruppen standse arbejdet i det omfang, det er nødvendigt.

5 Arbejdsmiljøgruppen skal straks kontakte formanden for miljøudvalget eller virksomhedens ledelse og forklare omstændighederne for standsningen af arbejdet. Lokalaftale om organisering af arbejdsmiljøarbejdet: Forudsætningen for at kunne lave en lokalaftale på virksomheden er, at der er en rammeaftale mellem organisationerne. Hvis der indgås aftaler med virksomheden i forhold til organisering af arbejdsmiljøarbejdet, skal de være skriftlige og tilgængelige for alle medarbejdere. Arbejdsgiveren skal kunne dokumentere over for Arbejdstilsynet, at der er en aftale på virksomheden. En aftale skal styrke og effektivisere samarbejdet ud over det lovbefalede. Aftalen skal som minimum indeholde: en beskrivelse af, hvordan aftalen styrker og effektiviserer samarbejdet om sikkerheds- og sundhedsarbejdet. en procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen. hvordan opgaver og funktioner varetages, herunder de ansattes og arbejdsledernes deltagelse i sikkerheds- og sundhedsarbejdet. hvordan aftalen kan ændres og opsiges. en organisationsplan for ArbejdsMiljøOrganisationen. Hvis der begås brud på aftalen, kan aftalen behandles fagretligt (læs evt. Metals pjece Arbejdsmiljø en faglig sag ). Arbejdsgiverens pligter: Arbejdsgiveren skal sørge for, at de ansatte har mulighed for at kontakte ArbejdsMiljøOrganisationen inden for deres eget område. Hvis der ikke er en repræsentant for ArbejdsMiljøOrganisationen tilstede, skal der være mulighed for at tilkalde en ansvarlig repræsentant for virksomheden. Arbejdsgiveren skal sørge for, at ArbejdsMiljøOrganisationen: får den nødvendige uddannelse. har den nødvendige tid har de nødvendige midler til rådighed. ikke har tab af indtægt ved udførelse af deres hverv. Obligatorisk arbejdsmiljøuddannelse: Arbejdsgiveren skal sørge for, at medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen får den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse på 3 dage. Arbejdsgiveren skal tilmelde arbejdsmiljørepræsentanten, og uddannelsen skal være gennemført inden for 3 måneder efter valget. Medlemmer af ArbejdsMiljøOrganisationen har pligt til, at deltage i den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse.

6 Supplerende arbejdsmiljøuddannelse. Arbejdsgiveren skal tilbyde ArbejdsMiljøRepræsentanter og ledere, der har gennemført den obligatoriske uddannelse, supplerende arbejdsmiljøuddannelse på 2 dage. Kurset skal være gennemført inden for de første 12 måneder af funktionsperioden. Efterfølgende skal arbejdsgiveren tilbyde 1½ dags efteruddannelse i hvert funktionsår i funktionsperioden. Uddannelsen skal være tilbudt og være påbegyndt inden for samme funktionsår. Alle i ArbejdsMiljøOrganisationen har ret til den supplerende uddannelse og efteruddannelsen. Deltager medlemmet ikke i uddannelsen inden for funktions-året, bortfalder retten. 1½ dags kurserne er beregnet til at supplere viden på arbejdsmiljøområdet, fx inden for de områder, I har valgt i forbindelse med jeres årlige arbejdsmiljødrøftelse. På virksomheder med en ArbejdsMiljøOrganisation skal arbejdsgiveren sørge for, at der udarbejdes en uddannelsesplan ud fra virksomhedens arbejdsmiljøbehov for ArbejdsMiljøRepræsentanter og ledere vedrørende den supplerende uddannelse og efteruddannelsen. Overgangsregler: De sikkerhedsrepræsentanter, der er valgt, før bekendtgørelsen træder i kraft, fortsætter i deres funktion valgperioden ud og skal ikke gennemføre den nye obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse. De sikkerhedsrepræsentanter, der er valgt inden den 1. oktober 2010, men som ikke har gennemført den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse, får en frist på 3 måneder fra den 1. oktober 2010 til at gennemføre den obligatoriske arbejdsmiljøuddannelse på 3 dage. Det vil sige, at uddannelsen skal være gennemført inden den 1. januar Alle valgte sikkerhedsrepræsentanter efter gammel lov og arbejdsmiljørepræsentanter, der er valgt efter den nye lov, skal tilbydes 1½ dags efteruddannelse i hvert funktionsår af funktionsperioden.

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 11. februar 2009 Notat

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) 2009/1 LSV 126 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20090054829 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. maj

Læs mere

Arbejdsmiljø i MED-aftalen

Arbejdsmiljø i MED-aftalen F O A f a g o g a r b e j d e Arbejdsmiljø i MED-aftalen Denne Kort & Godt pjece henvender sig til medlemmer i MED-forhandlingsorganet og MED-hovedudvalg i kommuner og regioner. Pjecen informerer om: n

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet. På virksomheder med mindst 35 ansatte. - Opgaver, roller, uddannelse og organisering

Arbejdsmiljøarbejdet. På virksomheder med mindst 35 ansatte. - Opgaver, roller, uddannelse og organisering BRANCHEVEJLEDNING VIRKSOMHEDER FRA BAR KONTOR ARBEJDSMILJØARBEJDET MED MINDST PÅ KONTORER 35 ANSATTE Arbejdsmiljøarbejdet På virksomheder med mindst 35 ansatte - Opgaver, roller, uddannelse og organisering

Læs mere

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland BILAG 1 Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland J.nr. 1-30-77-14-10 I henhold til 5 i Region Midtjyllands MEDaftale sker valg og udpegning af medlemmer til MED og AMO (Arbejdsmiljøorganisationen)

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats?

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Hans Hvenegaard hhv@teamarbejdsliv.dk LO-skolen den 22. november 2010 Trepartsdrøftelserne april 2009 Arbejdsmiljøet integreres

Læs mere

Du er MED! Spil og dans MED

Du er MED! Spil og dans MED Du er MED! Spil og dans MED En pixi-udgave om medindflydelse og medbestemmelse i Næstved Kommune Baseret på MED-aftalen af 1. maj 2013. MED betyder medindflydelse medbestemmelse medansvar at alle ansatte

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering

ArbejdsPladsVurdering ArbejdsPladsVurdering Vejledning om reglerne for udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, herunder metode og indhold samt sikkerhedsudvalgets rolle. ARBEJDSMILJØVEJLEDNING NR.3 OKT. 2004 Statens Luftfartsvæsen

Læs mere

Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015

Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015 Valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune 2015 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse Retningslinjer for valg til Arbejdsmiljøorganisationen i Skanderborg Kommune p. 3 Indledning p. 3 Regelgrundlag

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede.

HH, d. 21. juli F s kommentarer Det grundlæggende princip er samarbejde, både i det daglige og i det helt overordnede. HH, d. 21. juli 2010 Den nye bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed. Udvalgte paragraffer med 3F s kommentarer. Hvor bestemmelserne i den nye bekendtgørelse er en videreførelse fra den tidligere

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Patienthotellet, OUH, Odense... 1 Forord...

Læs mere

Oversigt over RMU i tal

Oversigt over RMU i tal MED = medindflydelse og medbestemmelse Region Midtjyllandwww.regionmidtjylland. dk Rammeaftalen og lokale MEDaftaler Ufravigelige bestemmelser især om: formålet med aftalen lokale aftalemuligheder og kompetence

Læs mere

Dialog APV Arbejdspladsvurdering

Dialog APV Arbejdspladsvurdering Dialog APV Arbejdspladsvurdering for Christiansen & Essenbæk A/S Afdeling: APV-deltagere: Revision: Dialog APV er en metode til at gennemføre APV ved en samtale mellem ledelse og ansatte. I kan udarbejde

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering 2009

ArbejdsPladsVurdering 2009 ArbejdsPladsVurdering 2009 Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på Aarhus Universitet 2009 præsen TATION ArbejdsPladsVurdering 2009 Arbejdspladsvurderingen (APV) på Aarhus Universitet består af: Fysisk-ergonomisk

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

1.4 Bilag B Tjekliste overdragelse opstartsfase 25052016

1.4 Bilag B Tjekliste overdragelse opstartsfase 25052016 1.4 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen Opstartsfasen Det er i denne fase, at sikkerhedsarbejdet på byggepladsen bliver planlagt.

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for FAM Odense

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for FAM Odense August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for FAM Odense Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Onkologisk Afdeling R Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden version af den

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsgrupper og sikkehedsrepræsentanter GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsgrupper og sikkehedsrepræsentanter GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.2 Sikkerhedsgrupper og sikkehedsrepræsentanter September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsgruppens opgaver, funktion og oprettelse. Vej ledningen informerer desuden

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen

Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen At-vejledning F.3.7 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.1 Sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse, marts 2006. Denne At-vejledning

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Gynækologisk / Obstetrisk Afdeling D Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for 2011 er anden

Læs mere

Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge

Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge Personale Grøndalsvej 2, 8260 Viby J Borgmesterens Afdeling Svar på 10-dages forespørgsel vedrørende MED-systemet, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter fra Børn og Unge Jette Skive, Dansk

Læs mere

Arbejdsliv og læring

Arbejdsliv og læring Arbejdsliv og læring 17. august 2009 på Lo-skolen Virksomhedernes arbejdsmiljøorganisering v/ Jens Jensen, Arbejdstilsynet Arbejdsmiljøpolitik / Beskæftigelsespolitik Velfærd / nedslidning Arbejdsmiljø

Læs mere

DRAGØR KOMMUNE Borgmesterssekretariat, HR og Udvikling. Lokal MED-aftale. Dragør Kommune

DRAGØR KOMMUNE Borgmesterssekretariat, HR og Udvikling. Lokal MED-aftale. Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE Borgmesterssekretariat, HR og Udvikling Lokal MED-aftale Dragør Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse i Dragør Kommune Gældende pr. 1. april 2015 Indhold Forord... 3 Kapitel

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for FAM, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for FAM, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse for FAM, Odense - Juni 13 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse for FAM, OUH, Odense... 1 Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7-2

At-VEJLEDNING. Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen. At-vejledning F.3.7-2 At-VEJLEDNING Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen At-vejledning F.3.7-2 Maj 2011 Opdateret januar 2016 Erstatter At-vejledning F.2.1 Sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse,

Læs mere

Værd at vide om arbejdsmiljøarbejdet i Region Midtjylland

Værd at vide om arbejdsmiljøarbejdet i Region Midtjylland Værd at vide om arbejdsmiljøarbejdet i Region Midtjylland 1. udgave november 2008 Region Midtjylland HR Udvikling og Arbejdsmiljø HR Fysisk Arbejdsmiljø Indhold Forord.............................................................

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Sygehusapotek Fyn

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Sygehusapotek Fyn Arbejdsmiljøredegørelse for Sygehusapotek Fyn Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for er anden version af den årlige redegørelse

Læs mere

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune I henhold til lov og bekendtgørelse m.v. om ansvar for og styringen af den aktive beskæftigelses-indsats fastsættes følgende

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Nyremedicinsk Afdeling Y

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Nyremedicinsk Afdeling Y Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Nyremedicinsk Afdeling Y Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne

Rammeaftale. provision og bonusløn. mellem. Tele Danmark A/S. AC-organisationerne Rammeaftale om provision og bonusløn mellem Tele Danmark A/S og AC-organisationerne Denne rammeaftale vedrører aftaler, der fastlægger en variabel løndel i forhold til den enkelte medarbejder på grundlag

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED I medfør af 6, 6 d, stk. 4, 6 e, 7, stk. 2, 7 a, stk. 3, 8 a og 9, stk. 2, 20, stk. 2, 73 og 84 i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 268

Læs mere

Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen

Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen Valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen Så er det igen blevet tid til valg til MED- og arbejdsmiljøorganisationen! Nu skydes valghandlingen for valgperioden 1. januar 2011 31. december 2013 i gang.

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED

BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED BEKENDTGØRELSE OM SAMARBEJDE OM SIKKERHED OG SUNDHED I medfør af 6, 6 d, stk. 4, 6 e, 7, stk. 2, 7 a, stk. 3, 8 a og 9, stk. 2, 20, stk. 2, 73 og 84 i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 268

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V

Arbejdsmiljøredegørelse 2011 for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Arbejdsmiljøredegørelse for Anæstesiologisk Intensiv Afdeling V Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV problemstillinger Forord Arbejdsmiljøredegørelsen for er anden version

Læs mere

10.5 Sikkerhed og sundhed

10.5 Sikkerhed og sundhed HR Jura Forlaget Andersen 10.5 Sikkerhed og sundhed Af advokat Kåre Wanscher, MAQS Law Firm kaw@dk.maqs.com Indhold Denne artikel omhandler bestemmelserne om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde

Læs mere

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m.

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11. Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.2.11 Vinterinddækning af råhuse, stilladser m.m. November 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget FORBUND LO-repræsentant i MED-hovedudvalget Information om dit arbejde i MED Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning 5 Procedureretningslinjer

Læs mere

Anvendelse af forbud og strakspåbud

Anvendelse af forbud og strakspåbud Anvendelse af forbud og strakspåbud Kvalitetsprocedure: G-207 Anvendelsesområde: Generelt for tilsyn Ansvarlig enhed: AFC, Metoder og virkemidler Ikrafttræden: 1. januar 2016 Denne kvalitetsprocedure beskriver,

Læs mere

Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed

Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed Side 1 af 12 Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1181 af 15. oktober 2010 I medfør af 6, 6 d, stk. 4, 6 e, 7, stk. 3, 7 a, stk. 3, 8 a og 9, stk. 2,

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 16. oktober 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 16. oktober 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 16. oktober 2010 15. oktober 2010. Nr. 1181. Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed 1) I medfør af 6, 6 d, stk. 4, 6 e, 7, stk. 3, 7 a, stk. 3, 8 a og 9, stk.

Læs mere

Nye arbejdsmiljøregler

Nye arbejdsmiljøregler Nye arbejdsmiljøregler Præsentation Definitioner Organisering af arbejdsmiljøarbejdet Krav til en årlig arbejdsmiljødrøftelse Uddannelse Gerne med spørgsmål undervejs Præsentation CRECEA landsdækkende,

Læs mere

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 07.05.2013 13/19325-1 Allan Rahn Svendsen ars@vd.dk 72442510 INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE 1. FORMÅL Formålet med instruktionen er at sætte fokus

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse

Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse Kvalitetsstandard - Beskyttet Beskæftigelse Kvalitetsstandarden er vedtaget af Byrådet den 25. november 2015 Servicelovens 103 Lovgrundlag Kommunen skal tilbyde beskyttet beskæftigelse til personer under

Læs mere

xxx Vi konstaterede: Virksomhed Beskrivelse af de faktiske forhold

xxx Vi konstaterede: Virksomhed Beskrivelse af de faktiske forhold Bilag 7: Påbud om at sikre at opfyldning af frugt og grønt i supermarked foregår sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt samt påbud om at bruge autoriseret arbejdsmiljørådgiver til at efterkomme

Læs mere

VOLD, MOBNING OG CHIKANE

VOLD, MOBNING OG CHIKANE VOLD, MOBNING OG CHIKANE Retningslinjer om vold, mobning og chikane ved Esbjerg Kommune Ifølge aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne mellem KL og KTO, skal der aftales retningslinjer for arbejdspladsens

Læs mere

Arbejdsmiljø en faglig sag!

Arbejdsmiljø en faglig sag! Arbejdsmiljø en faglig sag! Fagretslig behandling af arbejdsmiljøsager Jan Toft Rasmussen Konsulent, Dansk Metal Aktørerne i arbejdsmiljøet Myndighederne og arbejdsmarkedets parter Beskæftigelsesministeren

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Sygehusapotek Fyn, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Sygehusapotek Fyn, Odense - Juni 2013. Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 1 for Sygehusapotek Fyn, Odense - Juni 13 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 1 for Sygehusapotek Fyn, OUH, Odense... 1 Forord...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2010

Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Arbejdsmiljøredegørelse 2010 Onkologisk Afdeling R, OUH, Odense Universitetshospital Et overblik over arbejdsmiljøet arbejdsulykker, sygefravær og APV-problemstillinger Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø

Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure Tilsynsindsatser i forhold til psykisk arbejdsmiljø Kvalitetsprocedure DT-9 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: AFC, 2. kontor Ikrafttræden: 1. april 2013 Senest redigeret:

Læs mere

FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE

FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE FORSTÅ ELSESPÅPIR OM LÆRERNES/BØRNEHÅVEKLÅSSELEDERNES ÅRBEJDSTID I FOLKESKOLEN I SKIVE KOMMUNE Forståelsespapiret indeholder parternes fælles forståelse af reglerne for lærernes og børnehaveklasseledernes

Læs mere

Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet

Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet Vedtægt og forretningsorden for Ringsted Kommunes Folkeoplysningsråd. Dato: 09. april 2014 Vedtægt og forretningsorden for Folkeoplysningsrådet Vedtægt 1 - Formål 1. Folkeoplysningsrådet rådgiver Kultur-

Læs mere

DØDSFALD. HVAD DER SKAL GØRES, NÅR ET BARN ELLER EN PÅRØRENDE TIL ET BARN DØR!

DØDSFALD. HVAD DER SKAL GØRES, NÅR ET BARN ELLER EN PÅRØRENDE TIL ET BARN DØR! DØDSFALD. HVAD DER SKAL GØRES, NÅR ET BARN ELLER EN PÅRØRENDE TIL ET BARN DØR! 1. DU MODTAGER MEDDELSEN: Kender du børnehavens børn og forældre nok til at kunne modtage beskeden? Ellers find en kollega,

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Indkøb og Logistik

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Indkøb og Logistik August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Afdelingen for Indkøb og Logistik Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Bygherrens ansvar ved store byggeprojekter

Bygherrens ansvar ved store byggeprojekter Bygherrens ansvar ved store byggeprojekter De vigtigste regler om, hvordan bygherren kan leve op til sit ansvar for at planlægge og koordinere sikkerhed og sundhed ved projektering og udførelse af store

Læs mere

Fortegården 2011. Samarbejde Trivsel Den gode arbejdsplads. MED og arbejdsmiljø organisationen

Fortegården 2011. Samarbejde Trivsel Den gode arbejdsplads. MED og arbejdsmiljø organisationen Fortegården 2011. Samarbejde Trivsel Den gode arbejdsplads MED og arbejdsmiljø organisationen MED og AMO Struktur Fortegården 2011 Strategisk niveau operationelt niveau medarbejder niveau Funktionsområder:

Læs mere

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud

Børn og Unge sekretariatet 2013. Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Børn og Unge sekretariatet 2013 Holbæk Kommunes tilsyn med dagtilbud Formål med tilsyn: Baggrund for tilsyn med dagtilbud Holbæk Kommune har pligt til at sikre, at dagtilbuddene lever op til lovgivningen

Læs mere

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.

1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv. Forretningsorden Det regionale Arbejdsmarkedsråd for Hovedstaden Januar 2015 AMK Øst 1. Opgaver 1. Det regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) varetager følgende opgaver, jf. 29 i Lov om organisering og understøttelse

Læs mere

MED-aftalen for Region Nordjylland

MED-aftalen for Region Nordjylland MED-aftalen for Region Nordjylland 1. maj 2016 Indhold 1. Indledning... 05 2. MED-aftalens område i Region Nordjylland... 07 3. Formål... 08 4. Kompetence og organisering... 09 4.1 Niveau 1: Hovedudvalget:

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Radiologisk Afdeling, Odense og Mammograficentret

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Radiologisk Afdeling, Odense og Mammograficentret Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Radiologisk Afdeling, Odense og Mammograficentret Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Ret til supplerende dagpenge

Ret til supplerende dagpenge Bekendtgørelse om supplerende dagpenge I medfør af 58, stk. 1, nr. 1 og 2, litra b, 60, stk. 2, 62, stk. 7 og 73, stk. 4, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 348 af 8. april

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Onkologisk Afdeling R Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Onkologisk Afdeling R Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses tabellerne

Læs mere

Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet

Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet At-intern instruks Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet At-intern instruks IN-4-4 Arbejdsmiljøemne: Psykisk arbejdsmiljø Ansvarlig enhed: AFC, 4. kontor Ikrafttræden:

Læs mere

Bliv pædagogisk assistent

Bliv pædagogisk assistent PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælper Bliv pædagogisk assistent og styrk din faglige udvikling Indhold Hvorfor blive pædagogisk assistent? 3 Hvor lang tid tager uddannelsen? 4 Hvilke fag undervises der i? 5 Hvordan

Læs mere

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Side 61 BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Dette bilag er de centrale parters fælles vejledning om aftale

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar

Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar Medindflydelse Medbestemmelse Medansvar i Børne- og Ungdomsforvaltningen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen MED-aftalen MED-aftalen skal optimere arbejdsmiljøet og samarbejdet mellem ledelse

Læs mere

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v.

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v. BEK nr 619 af 09/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sag nr. 131.29F.031 Senere ændringer til forskriften BEK nr 220

Læs mere

ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT

ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Bilag 4.19 ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT ved UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern EN KORT INTRODUKTION Til Arbejdsmiljørepræsentanten Denne pjece vedrører arbejdet som Arbejdsmiljørepræsentant. Tillykke med

Læs mere

Vedtægt for Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) i Næstved Kommune

Vedtægt for Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) i Næstved Kommune ^v* - Vedtægt for Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) i Næstved Kommune Navn, hjemsted og opgaver 1 Stk. 1. Virksomhedens navn er Videnscenter for Specialpædagogik, forkortet ViSP. Stk. 2. ViSPs hjemsted

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Kvalitetsprocedure for Udvidet Risikobaseret Tilsyn

Kvalitetsprocedure for Udvidet Risikobaseret Tilsyn Kvalitetsprocedure Kvalitetsprocedure for Udvidet Risikobaseret Tilsyn Kvalitetsprocedure RT-15 Anvendelsesområde: RT og URT Ansvarlig enhed: AFC, MV Ikrafttræden: 26. januar 2016 Senest revideret: 1.

Læs mere

Konstatering af overtrædelser

Konstatering af overtrædelser At-intern instruks Konstatering af overtrædelser At-intern instruks IN-18-8 Arbejdsmiljøemne: Generelle instrukser uden arbejdsmiljøemne Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 7. august 2006 Senest

Læs mere

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten.

Virksomheden bør desuden være opmærksom på at gravide ikke er medtaget i tjeklisten. Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Praktiserende læger Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti ansatte. Den er et redskab, som virksomheden

Læs mere

Alle virksomheder har de samme arbejdsmiljøopgaver, som skal løses i samarbejde mellem arbejdsgiver, de ansatte og eventuelle arbejdsledere.

Alle virksomheder har de samme arbejdsmiljøopgaver, som skal løses i samarbejde mellem arbejdsgiver, de ansatte og eventuelle arbejdsledere. Alle virksomheder har de samme arbejdsmiljøopgaver, som skal løses i samarbejde mellem arbejdsgiver, de ansatte og eventuelle arbejdsledere. I virksomheder med over 10 ansatte skal samarbejdet foregå i

Læs mere

PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE

PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN MASKINMESTRENES FORENING PROTOKOLLAT VEDRØRENDE BEHANDLING AF UENIGHED (INTERESSETVIST) OM LOKAL LØNDANNELSE FOR MASKINMESTRE Da aftale om ny løndannelse af den 30-09-2002 (APV

Læs mere

D.2.5 August 2001 Ophugning af skibsvrag uden for faste arbejdssteder

D.2.5 August 2001 Ophugning af skibsvrag uden for faste arbejdssteder At-VEJLEDNING D.2.5 August 2001 Ophugning af skibsvrag uden for faste arbejdssteder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Onkologisk Afdeling R

Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Onkologisk Afdeling R August 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 1. halvår 2014 for Onkologisk Afdeling R Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1 Sådan læses

Læs mere

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010

Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet. træder i kraft pr. 1. oktober 2010 Nye regler om arbejdsmiljøsamarbejdet træder i kraft pr. 1. oktober 2010 F O A f a g o g a r b e j d e 1 Arbejdsmiljøarbejdet skal styrkes De nye regler er blevet til efter, at arbejdsmarkedets parter

Læs mere

Plan for sikkerhed og sundhed

Plan for sikkerhed og sundhed Plan for sikkerhed og sundhed De vigtigste regler om bygherrens ansvar for plan for sikkerhed og sundhed. Vejledningen handler om den plan for sikkerhed og sundhed, som bygherren har ansvaret for, at koordinatoren

Læs mere

Referat. Mødeforum MED-Områdeudvalget Administration. Sagsnr. 2010-19700. Dokumentnr. 2010-424525. Mødedato Tirsdag den 9.

Referat. Mødeforum MED-Områdeudvalget Administration. Sagsnr. 2010-19700. Dokumentnr. 2010-424525. Mødedato Tirsdag den 9. Referat Mødeforum MED-Områdeudvalget Administration Sagsnr. 2010-19700 Dokumentnr. 2010-424525 Mødedato Tirsdag den 9. november 2010 Tid Kl. 13.30-15.00 Sted Rådhuset, Teatergade 8, mødelokale 8, 1. sal

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø i Region Syddanmark

Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø i Region Syddanmark Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø i Region Syddanmark 1 Indhold Forord side 3 Formål og område side 4 Medindflydelse og medbestemmelse side 6 Medindflydelse, medbestemmelse,

Læs mere

Bilag 1. Lokale aftaler om ændret organisering af arbejdsmiljøarbejdet

Bilag 1. Lokale aftaler om ændret organisering af arbejdsmiljøarbejdet Bilag 1. Lokale aftaler om ændret organisering af arbejdsmiljøarbejdet Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 575 af 21. juni 2001 om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde med senere ændringer

Læs mere

Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere

Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere 1. Formål Gentofte Kommunes ønsker, at nye ledere og medarbejdere hurtigst muligt får et godt indtryk af og kendskab til deres nye arbejdsplads, herunder stedets

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse

Læs mere

DEN GODE ARBEJDS- PLADS

DEN GODE ARBEJDS- PLADS DEN GODE ARBEJDS- PLADS TILLID RETFÆRDIGHED SAMARBEJDE Sæt social kapital på dagsordenen - og skab godt samarbejde Udgivet af: FIU s Udviklingsenhed i samarbejde med forbundene i LO Tekstidé og konsulent:

Læs mere

ARBEJDSTILSYNETS ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2014. Udarbejdet 2015 SAMARBEJDE OM KERNEOPGAVEN

ARBEJDSTILSYNETS ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2014. Udarbejdet 2015 SAMARBEJDE OM KERNEOPGAVEN ARBEJDSTILSYNETS ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2014 Udarbejdet 2015 SAMARBEJDE OM KERNEOPGAVEN INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.2 Året der gik:...2 De væsentligste arbejdsmiljøudfordringer 2 Arbejdsmiljømål målopfyldelse

Læs mere

Sikkerhedsarbejde. Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe. Regel 1 Anvendelse og definitioner. Regel 2 Passagerskibe

Sikkerhedsarbejde. Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe. Regel 1 Anvendelse og definitioner. Regel 2 Passagerskibe GÆLDENDE Sikkerhedsarbejde Kapitel XI af 1. september 2013 Afsnit A Sikkerhedsarbejde i handelsskibe og større fiskeskibe Regel 1 Anvendelse og definitioner 1 I handelsskibe, hvor den fastsatte besætning,

Læs mere