INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE"

Transkript

1 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON / Allan Rahn Svendsen INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE 1. FORMÅL Formålet med instruktionen er at sætte fokus på arbejdsmiljøet med henblik på: At følge gældende lovgivning på arbejdsmiljøområdet Løbende at forbedre indsatsen i relation til arbejdsmiljø og derved sikre, at de samlede arbejdsmiljøpåvirkninger til stadighed søges forebygget og minimeret At farlige arbejdsmiljøforhold identificeres så tidligt som muligt i projekteringsfasen At arbejdsmiljøforhold vurderes således, at de kan indgå i det endelige beslutningsgrundlag på linje med projektets succeskriterier: Tid, økonomi, miljø, sikkerhed, kvalitet og kommunikation At planlægning af entrepriserne sker i henhold til Vejdirektoratets arbejdsmiljøpolitik. Denne instruktion beskriver: Retningslinjer for, hvorledes arbejdsmiljø inddrages i projekteringsfaserne Aktiviteter relateret til arbejdsmiljø i projekteringsfasen og planlægning af anlægsfasen Gyldighedsområde: Alle anlægsprojekter i Vejdirektoratets anlægsdivision. Målgruppe: i projekteringsfasen i Vejdirektoratet eller hos rådgiverne. 2. AKTIVITETSDIAGRAM Aktivitetsdiagrammet er gældende for større og mindre anlæg. Aktivitetsdiagrammet viser de punkter der skal gennemgås for at leve op til VD s beslutninger på arbejdsmiljøområdet i projekteringsfasen. Sådan gør du: Når arbejdsmiljøkoordinatoren er udpeget til projekteringsfasen er rækkefølgen for arbejdsmiljøkoordinatorens arbejde følgende: 1. Læs VD s instruktion og vejledning for arbejdsmiljø 2. Udarbejdelse af indledende kortlægning sammen med de projekterende (intern eller/og ekstern) 3. På baggrund af indledende kortlægning udarbejdelse af arbejdsmiljøplan/journal med de projekterende (intern eller/og ekstern) 4. Udarbejdelse af opfølgende kortlægning på baggrund af indledende kortlægning og arbejdsmiljøplan/journal (kan springe over ved mindre anlæg) 5. Opdatering af arbejdsmiljøplan/journal på baggrund af opfølgende kortlægning (kan springes over ved mindre anlæg) 6. På baggrund af kortlægningen og arbejdsmiljøplanen/journal udarbejdes PSS 7. Hele PSS en vedlægges udbudt som bilag 8. PSS en og arbejdsmiljøkortlægningen samt arbejdsmiljøplan/journal overdrages til arbejdsmiljøkoordinator i udførsel (AMK-B). Thomas Helsteds Vej Skanderborg vd@vd.dk EAN Postboks 529 Telefon vejdirektoratet.dk SE

2 2 af 7 Aktivitetsdiagram: Bygherrens pligter i Projekteringsfaserne Projekterendes og rådgivers pligter i projekteringsfaserne Indledende kortlægning Arbejdsmiljøplan/Journal Opfølgende kortlægning (kan springes over for mindre anlæg) Foreløbig Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) (herunder særlige farlige arbejder ) Overdragelse til AMK-B for anlægsfasen PSS som bilag til udbudsmateriale Overdragelse af liste i arbejdsmiljøplan/journal til driften anlægsfasen Når koordineringen i projekteringen ligger hos en ekstern rådgiver, så skal indledende kortlægning, arbejdsmiljøplan/journal, opfølgende kortlægning og PSS sendes til kommentering hos Vejdirektoratets fagprojektleder eller fagansvarlige for arbejdsmiljø. De færdige dokumenter skal ligeledes fremsendes til Vejdirektorats fagprojektleder eller fagansvarlige for arbejdsmiljø, da Arbejdstilsynet senere kan forlange at se materialet. 3. DEFINITIONER Anvendte forkortelser i Vejdirektoratet i instruktionen: PL: Projektleder : Fagprojektleder FA-ARB: Fagansvarlig arbejdsmiljø i projekteringen FA-VEJ: Fagansvarlig vej FA-BYG: Fagansvarlig for bygværker FA-MIL: Fagansvarlig for Miljø og Natur FA-TRA: Fagansvarlig for trafikafvikling : Arbejdsmiljøkoordinator i projekteringsfasen AMK-B: Arbejdsmiljøkoordinator under bygge-/anlægsfasen TES: Tilsyn- og entreprisestyring Løses opgaven hos rådgiver vil lignede forkortelser/medarbejderbenævnelser kunne anvendes.

3 3 af 7 BESKRIVELSE Aktivitet Bygherrens pligter i projekteringsfaserne Ansvar PL Bygherrens pligter fremgår af den til enhver tid gældende bekendtgørelse fra Arbejdstilsynet: Bekendtgørelse om bygherrens pligter : Afgrænsning Alle anlægsdivisionens anlægsprojekter er omfattet af denne instruktion i projekteringsfaserne. Der udpeges en for projektering ved indgangen til fase 3 for større anlæg og ved fase 3/4 for mindre anlæg. en kan være en intern i Vejdirektoratet eller en hos en rådgiver og skal inddrages i projekterne ved opstart af projekteringen. skal have følgende kvalifikationer: 1) Praktisk erfaring i ledelse af bygge- og anlægsarbejder. 2) Gennemført arbejdsmiljøuddannelsen for koordinatorer af sikkerheds- og sundhedsarbejdet inden for bygge- og anlægsområdet. Planlægning og Koordinering skal: 1) Koordinere i forbindelse med projektering, undersøgelse og udarbejdelse af anlægsprojektet og tage hensyn til de generelle principper for forebyggelse på området sikkerhed og sundhed som angivet i bekendtgørelsens om bygherres pligter, bilag 2, herunder navnlig i forbindelse med arkitektoniske, tekniske og/eller organisatoriske valg med henblik på at planlægge de forskellige arbejdsfaser efter hinanden og i forbindelse med vurdering af den periode, som skal afsættes til udførelse af de forskellige arbejder eller arbejdsfaser. 2) Gennemøre arbejdsmiljøkortlægning. 3) Udarbejde en journal, som en del af arbejdsmiljøplanen, med en liste over de særlige forhold vedrørende sikkerhed og sundhed, der bør tages hensyn til i forbindelse med evt. fremtidige reparations- og vedligeholdelsesarbejder. 4) Udarbejde og vedligeholde en foreløbig Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) til udbudsmaterialet. Vejdirektoratet har som bygherre altid ansvaret for ovenstående pligter, men Vejdirektoratet kan vælge at lade andre parter (f.eks. en rådgiver) varetage gennemførelsen af pligterne på vegne af Vejdirektoratet. Ved udarbejdelse af indledende kortlægning, arbejdsmiljøplan/journal, opfølgende kortlægning og PSS en af anden part f.eks. rådgiver fremsendes nævnte til anlægsdivisionenes eller FA-ARB for kommentering i nævnte rækkefølge. Efter afslutning af udarbejdelse af ovennævnte dokumenter sendes de færdige dokumenterne til bygherrens eller FA-ARB på entreprisen.

4 4 af 7 Projekterendes pligter i projekteringsfaserne Projekterendes og rådgiveres pligter i relation til arbejdsmiljø fremgår af den til enhver tid gældende bekendtgørelse fra Arbejdstilsynet: Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø. Den projekterende har pligt til at tage arbejdsmiljømæssige hensyn i projektet. Den projekterende har herunder pligt til at sikre sig, at arbejdsmiljølovgivningen kan overholdes i alle faser af projektets levetid, dvs. i forbindelse med Projektets udførelse Vedligehold af projektet Driften af projektet En rådgiver er forpligtet til at informere bygherren om dennes pligter i medfør af arbejdsmiljøloven. Den projekterende af et anlægsprojekt skal sørge for, at: a) Bygherrens udpegede, inddrages når projekteringen igangsættes samt i nødvendigt omfang under projekteringen. b) Bygherrens udpegede orienteres om den projekterendes overvejelser og får adgang til de relevante dele af projektmaterialet. Kravene medfører, at den projekterende altid skal have øje for og vurdere de sikkerheds- og sundhedsmæssige aspekter af et projekt i alle dets faser. Der er tale om et professionsansvar, hvilket indebærer, at den projekterende ikke alene er forpligtet ud fra den viden, som den projekterende har på området, men også i forhold til den viden, som den projekterende må forventes at have. Hvis den nødvendige viden ikke er til stede, er den projekterende således forpligtet til at skaffe sig den nødvendige viden eller alternativt til at lade en anden forestå projektering af de dele af projektet, hvor den nødvendige viden ikke forefindes. Indledende kortlægning (for større anlæg og for mindre anlæg) Tidligt i projektforløbet foretages en indledende kortlægning af anlægsprojektet. Vejledning og paradigme for Indledende kortlægning findes på : Indledende kortlægning Kortlægningen foretages før linjebesigtigelsen. For større anlæg i fase 3 og for mindre anlæg i fase 3/4. indkalder til møde om indledende kortlægning og er ansvarlig for gennemførelse af kortlægningen.

5 5 af 7 Følgende deltagere skal være til stede:, (FLP-VEJ), TES-Tilsynsleder samt relevante projektmedarbejdere. Ved behov deltager også: FA-bygværker, FA-TRA eller FA-MIL. Grundlagsmateriale til mødet for den indledende kortlægning kan være: Foreliggende projektmateriale (Eks: Vejtrace, tidsplan, længde- og tværprofil) Ledningsplaner/ledningsprotokoller Geotekniske undersøgelser Miljøundersøgelser M.m. Arbejdsmiljøplan/Journal (for større anlæg og for mindre anlæg) afholder møde om arbejdsmiljøplan/journal i henhold til paradigme for arbejdsmiljøplan/journal, som findes på : Arbejdsmiljøplan/Journal På baggrund af den indledende kortlægning gennemgår indsatsområder sammen med mødedeltagerne. På mødet udarbejdes/tilrettes i fællesskab arbejdsmiljøplanen/journal. Følgende deltagere skal være til stede:, (-VEJ), TES-Tilsynsleder samt relevante projektmedarbejdere. Ved behov deltager: FA-BYG, FA-TRA og FA-MIL. Den færdige udgave af arbejdsmiljøplanen/journalen udsendes til: (-VEJ), TES-Tilsynsleder samt evt. til -bygværker, FA-TRA og -MIL. Eventuelle andre nøglemedarbejdere i anlægsprojektet. I forbindelse med projekteringsmøder indgår arbejdsmiljø som et fast punkt, og foretager løbende opfølgning på indsatser og aktiviteter i arbejdsmiljøplanen sammen med. er ansvarlig for løbende at opdatere arbejdsmiljøplanen/journalen. Arbejdsmiljøplanen udsendes ved større ændringer til: er og andre nøglemedarbejdere. Arbejdsmiljøplanen/journalen skal overdrages til AMK-B ved overgang mellem fase 4 og 5 på større anlæg og fase 3/4 og 5 på mindre anlæg. og Som en del af arbejdsmiljøplanen/journalen skal der i løbet af fase 3 og 4 for større anlæg og fase 3/4 for mindre anlæg foretages kortlægningen af sikkerhed og sundhed. Hvor der også tages særlig hensyn til fremtidige arbejder fx drift, vedligehold, reparation, ombygning og nedrivning.

6 6 af 7 Opfølgende kortlægning (gennemføres for større anlæg kan undlades for mindre anlæg) Der foretages en opfølgende kortlægning af anlægsprojektet ved faseskift. For større anlæg foretages den opfølgende kortlægning i starten af fase 4 og kan, hvis der er behov for det, fortages for mindre anlæg i mod slutningen af fase 3/4. Der tages udgangspunkt i den indledende kortlægning og arbejdsmiljøplanen/jornalen. indkalder til møde om opfølgende kortlægning og er ansvarlig for gennemførelse af opfølgende kortlægning. Følgende deltagere skal være til stede:, PL, (-VEJ), TES-Tilsynsleder samt relevante projektmedarbejdere. Ved behov deltager: FA-bygværker, FA-TRA og FA-MIL Grundlagsmateriale til mødet om den opfølgende kortlægning kan være: Foreliggende projektmateriale (Eks: Vejtrace, tidsplan, længde- og tværprofil) Ledningsplaner/ledningsprotokoller Geotekniske undersøgelser Miljøundersøgelser Indledende kortlægning Arbejdsmiljøplan Efterfølgende opdateres arbejdsmiljøplanen og den udsendes, hvis der er ændringer. Foreløbig Plan for Sikkerhed og Sundhed Den foreløbige Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) udarbejdes af AMK- P i henhold til instruktion for PSS. PSS i foreløbig udgave skal foreligge som en del af udbudsmaterialet. PSS vedlægges udbudsmaterialet som bilag, således at særlige farlige arbejder samt øvrige forhold vedrørende sikkerhed og sundhed behandles som krav eller informationer til de udførende. indkalder til møde vedr. PSS i udbudsmaterialet. (PSS en viderebearbejdes i udførelsesfasen af AMK-B i samarbejde med entreprenøren). AMK-B Instruktion om PSS findes på : Instruktion: plan for sikkerhed og sundhed

7 7 af 7 Paradigmet for PSS findes på : PSS paradigme Overdragelse til AMK-B for anlægsfasen Hvis AMK-B under anlægsfasen er en anden end under projektering, skal der afholdes et overdragelsesmøde inden anlægsstart. På mødet skal der ske en overdragelse af de problemstillinger og løsninger omkring arbejdsmiljø, der har været arbejdet med i projekteringsfasen. Overdragelsen skal indeholde overdragelsen af PSS, kortlægning og arbejdsmiljøplan/journal samt anden relevant information. Ajourføring af liste i arbejdsmiljøplan/journal (anlægsfasen) AMK-B AMK-B ajourførte listen i arbejdsmiljøplan/journal under anlægsperioden. Overdragelse af liste i arbejdsmiljøplan/journal til driften (anlægsfasen) AMK-B AMK-B overdrager den ajourførte liste (kun listen) i arbejdsmiljøplan/journal til driften som således udført dokumentation. 4. DOKUMENTHÅNDTERING GODKENDT ENHED/NETVÆRK TEMA PLANLAGT REVISION MIAN ANL-PRO Allan Rahn Svendsen Arbejdsmiljø April 2014

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE

INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ I PROJEKTERINGSFASERNE DOKUMENTNR. UDARBEJDET GODKENDT ENHED 11/01291-3 ARS Dec.. 2011 ANP 09.10.2009 ANL-PRO GYLDIGHEDSOMRÅDE MÅLGRUPPE Alle anlægsprojekter ARB-P i projekteringsfaserne, herunder rådgivere INSTRUKTION: ARBEJDSMILJØ

Læs mere

1.4 Bilag B Tjekliste overdragelse opstartsfase 25052016

1.4 Bilag B Tjekliste overdragelse opstartsfase 25052016 1.4 Vejledning og tjellister til koordinator P og B ved overdragelse til koordinator B i opstarts- og byggefasen Opstartsfasen Det er i denne fase, at sikkerhedsarbejdet på byggepladsen bliver planlagt.

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Bygherrens ansvar ved store byggeprojekter

Bygherrens ansvar ved store byggeprojekter Bygherrens ansvar ved store byggeprojekter De vigtigste regler om, hvordan bygherren kan leve op til sit ansvar for at planlægge og koordinere sikkerhed og sundhed ved projektering og udførelse af store

Læs mere

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation:

Virksomheder uden ArbejdsMiljøOrganisation: De nye regler om virksomhedens samarbejde om sikkerhed og sundhed er blevet til efter et trepartssamarbejde mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter i 2009. De grundlæggende regler om arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 1) 2009/1 LSV 126 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20090054829 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 11. maj

Læs mere

AFTALE OM TOTALRÅDGIVNING

AFTALE OM TOTALRÅDGIVNING AFTALE OM TOTALRÅDGIVNING Indledning: Nærværende standardrammeaftale for totalrådgivning er udarbejdet til projektet Sammen om energimodernisering for Go Energi i samarbejde med Furesø Kommune. Anvendelse

Læs mere

INSTRUKTION AFVANDING VED FASE 4

INSTRUKTION AFVANDING VED FASE 4 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. februar 2014 13/19328-1 Ulrik Mørch Jensen umj@vd.dk 72442445 INSTRUKTION AFVANDING VED FASE 4 1. FORMÅL Denne instruktion beskriver de aktiviteter der omhandler

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 11. februar 2009 Notat

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering

ArbejdsPladsVurdering ArbejdsPladsVurdering Vejledning om reglerne for udarbejdelse af arbejdspladsvurdering, herunder metode og indhold samt sikkerhedsudvalgets rolle. ARBEJDSMILJØVEJLEDNING NR.3 OKT. 2004 Statens Luftfartsvæsen

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Vejledning for ydelser ved arbejdsmiljørådgivning for byggepladsen august 2009. Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen

Vejledning for ydelser ved arbejdsmiljørådgivning for byggepladsen august 2009. Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen Vejledning for ydelser ved arbejdsmiljørådgivning for byggepladsen august 2009 Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen Vejledning for ydelser ved Arbejdsmiljørådgivning vedrørende byggepladsen Denne

Læs mere

BILAG ProjektoPtImerInG

BILAG ProjektoPtImerInG BILAG Projektoptimering Bilag 1 To modeller for kontrakt ifm. projektoptimering Udgangspunktet, når man går ind i en projektoptimering, bør være, at man som bygherre har et acceptabelt tilbud, som man

Læs mere

Plan for sikkerhed og sundhed

Plan for sikkerhed og sundhed Plan for sikkerhed og sundhed De vigtigste regler om bygherrens ansvar for plan for sikkerhed og sundhed. Vejledningen handler om den plan for sikkerhed og sundhed, som bygherren har ansvaret for, at koordinatoren

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

6620 Funder - Hårup Motorvej ved Silkeborg

6620 Funder - Hårup Motorvej ved Silkeborg 6620 Funder - Hårup Motorvej ved Silkeborg Støjhåndteringsplan Oktober 2013 Notat Støjhåndteringsplan Dato 30. oktober 2013 Udgiver Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 Postboks 529 8660 Skanderborg

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse

Læs mere

Konstatering af overtrædelser

Konstatering af overtrædelser At-intern instruks Konstatering af overtrædelser At-intern instruks IN-18-8 Arbejdsmiljøemne: Generelle instrukser uden arbejdsmiljøemne Ansvarlig enhed: AFC, 1. kontor Ikrafttræden: 7. august 2006 Senest

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

Vores afgørelse Kommunens afgørelse er lovlig. Vi kan derfor ikke bede kommunen genoptage sagen til fornyet behandling.

Vores afgørelse Kommunens afgørelse er lovlig. Vi kan derfor ikke bede kommunen genoptage sagen til fornyet behandling. Dato 13. april 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/18398-25 Side 1/6 Klage over istandsættelse af den private fællesvej Carl Bremers Vej Vejdirektoratet har

Læs mere

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard

Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Etape 2 Tunnel under Marselis Boulevard Havnens betydning for Aarhus I kraft af sin beliggenhed har Aarhus udviklet sig i samklang med erhverv relateret til søfart og handel. Aarhus Havn har været porten,

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Rådgivervalg og rådgivningskontrakt

Rådgivervalg og rådgivningskontrakt Rådgivervalg og rådgivningskontrakt Senest ajourført den 20. maj 2010 RÅDGIVERVALG OG RÅDGIVNINGSKONTRAKT Alle større byggeopgaver gennemgår en række tekniske projekteringsfaser, som ligger ud over BYG

Læs mere

Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016

Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016 Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016 Intro Udfordring: Kommunerne i Region Midtjylland oplever en mangel på aflastningsplejefamilier Baggrund: Notat

Læs mere

Procedure for ansættelse af nye medarbejdere

Procedure for ansættelse af nye medarbejdere Procedure for ansættelse af nye medarbejdere Formål Denne procedure beskriver retningslinjerne for, hvordan Hotel- og Restaurantskolen håndterer: rekruttering af nye medarbejdere annoncering af ledige

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010

Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Handlingsplan for Vestre Landsret 2010 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og følge op på i 2010. Den internt ansvarlige for den

Læs mere

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

2. august 2011 EM 2011/100. Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 2. august 2011 EM 2011/100 Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Fra politisk hold er der et ønske om, at det gøres obligatorisk for de offentlige udbydere at tage et generelt

Læs mere

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. ("Interessentskabet") CVR: 13523584

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. (Interessentskabet) CVR: 13523584 12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012 for det kommunale fællesskab Renosyd i/s ("Interessentskabet") CVR: 13523584 1. Navn og hjemsted 1.1 Interessentskabets navn er Renosyd i/s. 1.2 Interessentskabets hjemsted

Læs mere

TOTALENTREPRISER: BEDØMMELSE AF ENTREPRISENS FÆLLES KVALITETSPLAN OG PARTSPECIFIK KVALITETSPLAN FOR PROJEKTERING.

TOTALENTREPRISER: BEDØMMELSE AF ENTREPRISENS FÆLLES KVALITETSPLAN OG PARTSPECIFIK KVALITETSPLAN FOR PROJEKTERING. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. juli 2013 13/15323-1 Anne Marie Flensted/DHH amf@vd.dk 72442332 INSTRUKTION TOTALENTREPRISER: BEDØMMELSE AF ENTREPRISENS FÆLLES KVALITETSPLAN OG PARTSPECIFIK

Læs mere

Lokalplanlægning i Varde Kommune

Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Varde Kommune er planmyndighed og forestår udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Kommuneplanen er en overordnet plan, der blandt

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Bekendtgørelse om autorisation og drift af elinstallatørvirksomhed

Bekendtgørelse om autorisation og drift af elinstallatørvirksomhed BEK nr 1522 af 13/12/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 21-12-2007 Økonomi- og Erhvervsministeriet Accession B20070152205 Entydig dokumentidentifikation AU003097 Dato for førstegangsindlæggelse 21-12-2007

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016

Kommissorium for Revisionsudvalget. Juni 2016 Kommissorium for Revisionsudvalget Juni 2016 Indhold 1. KONSTITUERING OG FORMÅL... 3 2. MEDLEMSKAB... 3 3. MØDESTRUKTUR- OG FREKVENS... 4 4. BEMYNDIGELSE OG RESSOURCER... 4 5. OPGAVER OG FORPLIGTELSER...

Læs mere

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden 1995 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ANVENDELSESOMRÅDE... 3 2.

Læs mere

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989

Sagsnr. 2012-165199. Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge. Dokumentnr. 2012-920989 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Bilag 12. Vedr. VVM-proces mv. for Enghave Brygge Resumé Et byudviklingsprojekt som Enghave Brygge skal gennemgå forskellige procedurer

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Ansøgning til puljen til styrket indsats for dobbeltdiagnosticerede

Ansøgning til puljen til styrket indsats for dobbeltdiagnosticerede Afdeling: Planlægning Journal nr.: 12/4065 Dato: 16. februar 2012 Udarbejdet af: Heidi Hougaard og Jette Dalsgaard Andersen E mail: jette.dalsgaard.andersen@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 24988027 Notat

Læs mere

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse)

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) Punkt 5. Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) 2015-013222 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

GENERELLE BETINGELSER

GENERELLE BETINGELSER GENERELLE BETINGELSER I forbindelse med tilbudsindhentning på intern revision af Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution Side 1 af 5 1. INDLEDNING 1.1 GENEREL

Læs mere

Vintertjeneste med specialmaskiner 2013

Vintertjeneste med specialmaskiner 2013 særlige betingelser Vintertjeneste med specialmaskiner 2013 Februar 2013 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. februar 2013 SÆRLIGE BETINGELSER VINTERTJENESTE MED SPECIALMASKINER 2013 FEBRUAR 2013

Læs mere

Udbud nr. 13/10715. Udbud af. Bygherrerådgivning. til Frederikshavn Kommune

Udbud nr. 13/10715. Udbud af. Bygherrerådgivning. til Frederikshavn Kommune Udbud nr. 13/10715 Udbud af Bygherrerådgivning til Frederikshavn Kommune 1 Udbudsbetingelser Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af udbuddet... 3 2. Udbuddets omfang... 3 3. Udbudsform og udbudsansvarlig...

Læs mere

Kampagnens væsentlige interessenter. Kampagnens resultater og aktiviteter

Kampagnens væsentlige interessenter. Kampagnens resultater og aktiviteter Plan: Tilsynskampagne for farligt Affald Dato for revision Baggrund Baggrunden for kampagnen er, at forkert opbevaring og håndtering af affald kan give risiko for forurening af jord, overfladevand og grundvand

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96

Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Kvalitetsstandard vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) - SEL 95-96 Godkendt i Byrådet den 31-01-2011 Lovgrundlag Servicelovens 95: "Stk. 1 Såfremt Kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendige

Læs mere

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget.

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi Bilag 10. UDKAST TIL HØRING I REVISIONSUDVALGET Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune

Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune Februar 2010 Forretningsorden for det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune I henhold til lov og bekendtgørelse m.v. om ansvar for og styringen af den aktive beskæftigelses-indsats fastsættes følgende

Læs mere

Forkortelser i Retningslinjer og Paradigmer (Anlægsprojekter)

Forkortelser i Retningslinjer og Paradigmer (Anlægsprojekter) Dato 12. september 2014 Sagsbehandler Kirsten Helboe Jørgensen Mail khj@vd.dk Telefon 7244 2453 Dokument 13/23447 Side 1/5 r i Retningslinjer og Paradigmer (Anlægsprojekter) Listen indeholder forkortelser

Læs mere

Brugerinvolvering i byggeprocessen

Brugerinvolvering i byggeprocessen Bilag til Byggehåndbogen Brugerinvolvering i byggeprocessen www.regionsyddanmark.dk En vejledning til arbejdsmiljøorganisationen, ledelse og medarbejdere 2 Indhold Byggeprojektets faser..................................

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO 2 Baggrund Med ændring af folkeskoleloven af 26. maj 2008 er der nu krav om at skolefritidsordninger fremover skal udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser. Ordningen

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 76 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen Handicapgruppen

Læs mere

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland

Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland BILAG 1 Valg til MED og AMO 2011 i Region Midtjylland J.nr. 1-30-77-14-10 I henhold til 5 i Region Midtjyllands MEDaftale sker valg og udpegning af medlemmer til MED og AMO (Arbejdsmiljøorganisationen)

Læs mere

Udkast til Samarbejdsaftale

Udkast til Samarbejdsaftale Udkast til Samarbejdsaftale mellem INNOVATIONSFONDEN, ERHVERVSSTYRELSEN og REGION MIDTJYLLAND Innovationsfonden Østergade 26a 1100 København K og Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø og

Læs mere

Rammeaftale vedrørende. AD HOC TV inspektion og spuling. Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen. Københavns Ejendomme, Drift og Service

Rammeaftale vedrørende. AD HOC TV inspektion og spuling. Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen. Københavns Ejendomme, Drift og Service Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme, Drift og Service Rammeaftale vedrørende AD HOC TV inspektion og spuling Geografisk Område: 3 Nørrebro / Brønshøj 1. Aftalens Parter Mellem

Læs mere

Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet

Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet At-intern instruks Psykisk førstehjælp i forbindelse med traumatiske hændelser i arbejdet At-intern instruks IN-4-4 Arbejdsmiljøemne: Psykisk arbejdsmiljø Ansvarlig enhed: AFC, 4. kontor Ikrafttræden:

Læs mere

for Vintervedligeholdelse og renholdelse i Furesø Kommune

for Vintervedligeholdelse og renholdelse i Furesø Kommune Regulativ for Vintervedligeholdelse og renholdelse i Furesø Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Vintervedligeholdelse kommuneveje, cykelstier, stier mv. 3. Snerydning 3.1 Kommunens opgaver 3.2

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 INDLEDNING OG BAGGRUND FOR VEJLEDNINGEN Som offentlig indkøber er det en svær og

Læs mere

8. januar 2007. Sagsnr.: 06/862

8. januar 2007. Sagsnr.: 06/862 8. januar 2007 Indkøbspolitik Region Syddanmark Sagsnr.: 06/862 Indkøbspolitik Region Syddanmark Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle 76631000 INDKØBSPOLITIK REGION SYDDANMARK...1 1. INDLEDNING...2

Læs mere

Tilbuds- og afregningsgrundlag. Entreprise H50.08.50. Beplantningsarbejder. H50 Sønderjyske motorvej >>> H50.08 Rundkørsel Kolding Ø.

Tilbuds- og afregningsgrundlag. Entreprise H50.08.50. Beplantningsarbejder. H50 Sønderjyske motorvej >>> H50.08 Rundkørsel Kolding Ø. Tilbuds- og afregningsgrundlag Entreprise H50.08.50 Beplantningsarbejder H50 Sønderjyske motorvej >>> H50.08 Rundkørsel Kolding Ø august 2013 TAG H50.08.50 Rundkørsel ved Kolding V Beplantningsarbejder

Læs mere

Således inddeles gruppeundersøgelser i:

Således inddeles gruppeundersøgelser i: Gruppeundersøgelser Indledning En gruppeundersøgelse kan iværksættes med udgangspunkt i en patient, undersøgt på Arbejdsmedicinsk klinik, hvor man erfarer, at der er et generelt arbejdsmiljøproblem på

Læs mere

Den 12. januar 2015. Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune.

Den 12. januar 2015. Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune. Den 12. januar 2015 Udvalget for Ældre og Handicappede, Økonomiudvalget og Byrådet, Halsnæs Kommune. Ældrerådet har på sit møde i dag den 12. 01.2015 behandlet pkt. 134 Nattevagter på Plejecentrene, som

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

Dialog APV Arbejdspladsvurdering

Dialog APV Arbejdspladsvurdering Dialog APV Arbejdspladsvurdering for Christiansen & Essenbæk A/S Afdeling: APV-deltagere: Revision: Dialog APV er en metode til at gennemføre APV ved en samtale mellem ledelse og ansatte. I kan udarbejde

Læs mere

Version: 01 Udstedt af: NN Side 1/1. Formål: At kunne dokumentere virksomhedens arbejdsmiljøforhold samt følge op på målene.

Version: 01 Udstedt af: NN Side 1/1. Formål: At kunne dokumentere virksomhedens arbejdsmiljøforhold samt følge op på målene. Eksempel på Arbejdsmiljøledelsesdokument Gyldig fra: 20.09.04 Godkendt af: NN Gælder for: Hele Dok: P-4.1 virksomheden Version: 01 Udstedt af: NN Side 1/1 Titel: Kortlægning, mål og handlingsplan Formål:

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Lov om byfornyelse Dialogbaseret sagsgang for Sundheds- og brandfarlige boliger Lovgrundlag: Formål: Lov om byfornyelse og udvikling af byer. 75. Kommunalbestyrelsen skal efter

Læs mere

Skriv en kommunikationskontrakt

Skriv en kommunikationskontrakt Skriv en kommunikationskontrakt Dette er et værktøj for dig, som vil Udvikle kommunikationen i din arbejdsgruppe Skabe klare rammer, roller og ansvar for dig og dine medarbejderes kommunikation Tydeliggøre

Læs mere

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND

PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Provas 2020 PROVAS STÅR FOR PROFESSIONEL HÅNDTERING AF VAND, AFFALD OG SPILDEVAND Vi er Provas Mission Vision Værdier Kunder Medarbejdere Ejer Samfund Strategiske pejlemærker 05 06 07 08 10 13 14 17 18

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 27. august 2010 til et fjernvarmeselskab:

Statsforvaltningens udtalelse af 27. august 2010 til et fjernvarmeselskab: Statsforvaltningens udtalelse af 27. august 2010 til et fjernvarmeselskab: Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, har den 12. januar 2010 modtaget Augustenborg Fjernvarmeselskab A.m.b.a s

Læs mere

Lærervejledning. Teamopgave 1: Samarbejde og kunsten at kommunikere

Lærervejledning. Teamopgave 1: Samarbejde og kunsten at kommunikere Teamopgave 1: Samarbejde og kunsten at kommunikere En astronaut, som havde været på en reparationsmission på et rumfartøj, sagde engang halvt i spøg i et interview, at det at arbejde i vægtløs tilstand

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Udbud af ingeniørrådgivning til projektet Brådalvej cykelstiprojekt. Rettelsesblad nr. 01 #BREVFLE. Til de bydende. Spørgsmål fra de bydende:

Udbud af ingeniørrådgivning til projektet Brådalvej cykelstiprojekt. Rettelsesblad nr. 01 #BREVFLE. Til de bydende. Spørgsmål fra de bydende: #BREVFLE Til de bydende 26. marts 2014 Udbud af ingeniørrådgivning til projektet Brådalvej cykelstiprojekt Rettelsesblad nr. 01 Myndighed og Projektering, BLF By- og Landskabsforvaltningen Stigsborg Brygge

Læs mere

FrivillighedspolitikRetningslinjer for tildeling af midler til frivilligt socialt arbejde for Køge Kommune

FrivillighedspolitikRetningslinjer for tildeling af midler til frivilligt socialt arbejde for Køge Kommune FrivillighedspolitikRetningslinjer for tildeling af midler til frivilligt socialt arbejde for Køge Kommune Formål og mål Køge Kommune ønsker med formuleringen af en frivillighedspolitik, at styrke, synliggøre

Læs mere

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v.

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v. BEK nr 619 af 09/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sag nr. 131.29F.031 Senere ændringer til forskriften BEK nr 220

Læs mere

Kundeværdi og værdistrømme

Kundeværdi og værdistrømme DI-version 2012-07-04 KV Kundeværdi og værdistrømme 2-1-1 - KV - Kaizenlederens Vejledning - 2012-07-047-04 Alle rettigheder tilhører DI. side 1 af 8 Instruktion til kaizenlederen Rettigheder DI ejer alle

Læs mere

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&...

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&... Side 1 af 9 Vejledning til det elektroniske ansøgningsskema Alle felterne skal udfyldes, før det er muligt at gå til næste side. Klik på knappen "Næste" for at fortsætte. Hvis et eller flere felter ikke

Læs mere

ArbejdsPladsVurdering 2009

ArbejdsPladsVurdering 2009 ArbejdsPladsVurdering 2009 Undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø på Aarhus Universitet 2009 præsen TATION ArbejdsPladsVurdering 2009 Arbejdspladsvurderingen (APV) på Aarhus Universitet består af: Fysisk-ergonomisk

Læs mere

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser?

1. Er grænsegængere berettiget til alle sociale ydelser? Bilag 1: Uddybning af spørgsmål til Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold om grænsegængernes ret til sociale ydelser og administration af dette Reglerne om grænsegængere, har

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Sygefraværspolitik i Statens Administration

Sygefraværspolitik i Statens Administration Side 1 af 6 Sygefraværspolitik i Statens Administration 27. april 2011 Indhold Formål... 1 Hvornår og hvordan melder du dig syg?... 2 Hvornår og hvordan melder du dig rask?... 2 Kontakt til den sygemeldte

Læs mere

DTU Udviklingsprojekt om arbejdsmiljørigtig projektering

DTU Udviklingsprojekt om arbejdsmiljørigtig projektering DTU Udviklingsprojekt om arbejdsmiljørigtig projektering Betina Lyngsø, specialist/arbejdsmiljøkoordinator, 1301 1 29 MARTS 2016 Agenda Arbejdsmiljø i COWI Erfaringer med konceptet og afprøvningen Anvendelse

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger.

Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger. Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1.1 Baggrund for udbuddet... 3 1.2 Udbuddets

Læs mere

Ergoterapeutforeningens selskab for ledere

Ergoterapeutforeningens selskab for ledere Vedtægter for Ergoterapeutforeningens selskab for ledere 1 Navn Ergoterapeutforeningens Selskab for Ledere 2 Formål Selskabets formål er: at være netværk og styrke det kollegiale sammenhold blandt ergoterapeuter

Læs mere

1. Procedurer i forbindelse med sygemeldinger

1. Procedurer i forbindelse med sygemeldinger Notat Afdeling/enhed Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Oprettelsesdato 20-06-2016 Udarbejdet af TRIO/FOKUS råd. Journalnummer Dokumentnavn Sygemeldinger Dokumentnummer TS-1078636 1. Procedurer i forbindelse

Læs mere

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet

Færdigvarer type og mængde: 6. Anlæggets kapacitet for strækningsanlæg: X Med udbygningen af rundkørslen forventes at opnå en tilstrækkelig kapacitet Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnr. Projektets

Læs mere

Praktik. i den pædagogiske assistentuddannelse Januar 2010. Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg

Praktik. i den pædagogiske assistentuddannelse Januar 2010. Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg Praktik i den pædagogiske assistentuddannelse Januar 2010 Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg 2 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

Beskyttelsesvoldene omkring flyveasken har et fald på A=2 eller A=1,5. Hvilket anlæg er gældende i rundkørslen?

Beskyttelsesvoldene omkring flyveasken har et fald på A=2 eller A=1,5. Hvilket anlæg er gældende i rundkørslen? BILAG 5 Mailkorrespondance med afklarende svar fra Vejdirektoratet. Spørgsmål til Enggaard Sendt: 23. februar 2012 08:30 Jeg er begyndt at remse spørgsmålene op til Enggaard. Du kan evt. supplere i min

Læs mere