Firenze i renæssancen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Firenze i renæssancen"

Transkript

1 Firenze i renæssancen med byerne Arezzo, Monterchi, Sansepolcro, og San Gimignano Uffizi galleriet og Firenzes mange andre renæssance skatte Mange intense kulinariske oplevelser på udsøgte spisesteder Middelalderbyen San Gimignano Forrygende rundrejse i Piero della Francescas fodspor 8 dage 12. april april 2011 Carsten Cramon Gyden Brædstrup tel.:

2 Indledning 1 På denne rejse vil du blive indført i Firenzes fortryllelse gennem en nøje udvalgt helhed af oplevelser, til glæde for både ånden og sanserne. Et højt videns og formidlingsniveau kombineres med vidunderlige kulinariske oplevelser. Og som fundament for vores undersøgelser ligger hotellet som en stemningsfyldt oase, midt mellem byens kirker og monumenter. Da de gamle romere i 1. årh. f. Kr. navngav deres nyanlagte koloni ved Arno-floden og kaldte den Florentia, (Den blomstrende) vidste de ikke, hvor ret de fik over 1000 år senere! I og 1300-tallet var Firenze en af Europas økonomiske stormagter, men først og fremmest var byen centrum for en kulturel blomstring uden sidestykke i en periode på 300 år fra 1300 til Denne kulturelle udfoldelse omfattede ikke mindst den nye bevægelse, der så dagens lys i netop Firenze: renæssancen. Med denne rige kulturbevægelse opstod det moderne Europa, og det er først og fremmest renæssancens kunstneriske og videnskabelige vidnesbyrd, der står i centrum for efterårets kulturrejse til Firenze ved Cramon Kulturrejser. Firenze er hovedstaden i Toscana, som ligger i det nordlige Mellemitalien ud mod Det liguriske Hav. Det er her, Italiens centrale bjergkæde, Appenninerne, folder sig ud, og området er præget af bjerge, bølgende bakkeland og forrevne klippekyster. Toscana er i dag en af Italiens 20 regioner med omkring 3.5 mio. indbyggere og dækker et område svarende til ca. halvdelen af Danmarks størrelse. Takket være områdets frugtbarhed har landbrugsproduktion med vin- og olivendyrkning i spidsen altid spillet en vigtig rolle, mens tekstilindustri, håndværk og kunsthåndværk er typisk for de toskanske byer, der siden middelalderen også har haft en livskraftig tradition for bankvirksomhed, forsikring og regnskabsvæsen. I perioden 1100 til 1600 oplevede Toscana en økonomisk og kulturel blomstring uden sidestykke i Europa. Denne storhedstid var først og fremmest knyttet til en række stolte og selvstændige byer, og områdets historie er derfor først og fremmest deres historier. De handler i høj grad om byernes voldsomme rivalisering, der i 1500-tallet ender med, at den største af dem, Firenze, samler størsteparten af Toscana under sit herredømme. Også den dag i dag er lokalpatriotismen stærk. Selvopfattelsen bestemmes af campanilismo, rækkevidden af den lokale kirkeklokke, og nutidens toskanere føler sig først og fremmest som florentinere, sienesere, pisanere, lucchesere osv. Det er med korstogenes åbning af handelssamkvemmet mellem

3 Indledning 2 Europa og Orienten fra 1000-tallet og frem, at de toskanske byer begynder at vokse i magt og velstand. Takket være den stigende handel og medfølgende bankvirksomhed og tekstilmanufaktur forskydes det økonomiske tyngdepunkt fra landet til byerne. Disse kan i stigende grad frigøre sig fra deres adelige overherrer, som mere eller mindre frivilligt slår sig ned i byerne, hvis omgivelser nu bliver til opland. Også i forhold til feudalherren over dem alle, den tysk-romerske kejser, sker en frigørelse. Byerne begynder nu at udvikle sig til bystater med hver deres territorium. I denne proces allierer byerne sig med pavemagten, der ikke blot er de toskanske bankfirmaers vigtigste kunde, men som på tværs af kejseren også søger at etablere en verdslig magtbase i Mellemitalien. I 1200-tallet markerer rivaliseringen mellem kejser og pave sig i stridighederne mellem de pavetro guelfere og kejserlige ghibellinere, hvor det primært drejer sig om et opgør mellem adelige familier, men med indblanding af det fremvoksende storborgerskab. Byen San Gimignano med sine mange forsvarstårne står tilbage som monument over disse familiefejder, og når de efterhånden forsvandt fra de øvrige byer, skyldtes det en ny overhøjhed, nemlig kommunens sejr. Det nye fællesskab, der kom til udtryk i et kommunalt styre og administration, hvilede på en magtbalance mellem adel, borgerskab og småborgerskab med lavene som basis. Op gennem 1300-tallet går udviklingen i retning af et fåmandsvælde og flere steder bliver én familie den ledende, således som det sker med Medici-familien i Firenze. Mens Pisa er den vigtigste toskanske by i den tidlige middelalder, overtages førerstillingen i senmiddelalderen af Firenze, der i 1500-tallet ender med at underlægge sig det meste af Toscana. Den ledende rolle gør sig også gældende indenfor kulturlivet, hvor renæssancen drømmen om genfødelse gennem den antikke kultur ser dagens lys i Firenze. Den nye bevægelse får epokegørende betydning for kunst og videnskab, der i stor stil støttes af de nyrige borgere, som her får deres ambitioner realiseret. I 1559 bliver Toscana storhertugdømme under Medici-familien, der regerer indtil 1737, hvorefter området kommer under de østrigske Habsburgere. Efter Napoleonstidens nedbrydning af den gamle politiske orden fødes i Italien enhedsbevægelsen Risorgimento, der i 1860 fører til Toscanas indlemmelse i det forenede Italien. Omtrent samtidig sker en opvurdering af middelalderens og den tidlige renæssances kunst, der bevirker, at Firenze og senere det øvrige Toscana bliver et yndet turistmål, sådan som det er tilfældet den dag i dag.

4 Dag 1 Der er afrejse både fra Københavns lufthavn til Firenze sidst på eftermiddagen. Ankommet til Firenze kører vi straks til vores dejlige og charmerende hotel for de næste syv dage i centrum af Firenze. Hotellet bærer tydeligt præg af at være et familiehotel i den bedste klasse, hvor hotelværten Francesco igennem mange år har samlet antikviteter, så hvert rum i det smukke hotel har sin egen unikke stil. På spørgsmålet om det er en hobby for ham at samle på antikviteter, svarede han, at det er en sygdom. Så humor har den gode hotelvært også. Indkvarteret på hotellet opsøger vi i nærheden af hotellet en af de mange ydmyge men særdeles gode lokale restauranter i Firenze. Her skal vi have en velfortjent middag med dejlig vin og vand til.

5 Dag 2 Den enestående kunst og arkitektur vi skal møde de følgende dage vil vi give indsigt i gennem 4 spændende foredrag på hotellet. Hans Jørgen Frederiksen indleder dagen med et foredrag om renæssancen og Firenzes centrale placering heri. Carsten Cramon fortsætter med en demonstration af det afgørende skifte i billedkunstens skildring af rummet, der indtræder med renæssancen. Centralperspektivet bliver resultatet af dette skifte i verdensopfattelse. Efter frokost fortsætter hans Jørgen med flamsk og venetiansk malerkunst i relation til den florentinske renæssance mens Carsten slutter med et foredrag om det gyldne snit i renæssancen. Således klædt på til at indtage Firenze, afslutter vi dagen med en slentretur forbi nogle highlights i den indre by på vores vej til vores fælles middag på den berømte Café Giubbe Rosse på Piazza della Repubblica. Caféen fra 1897 er en af italiens mest berømte. På caféen har nogle af italiens store forfattere holdt litterære møder, hvor tidens nye intellektuelle tanker blev luftet for første gang. Fra 1913 var caféen også samlingssted for den nye futuristiske bevægelse.

6 Dag 3-1 Dagen begynder med et besøg ved et af renæssanceskulpturens arnesteder, kirken Or San Michele fra 1300-tallet, der har form som et palads med kirkesal nederst og kornkammer (i dag arkiv) øverst. Den mærkelige kirkes nicher kom til at huse en række af renæssancens epokegørende nye skulpturer fortrinsvis fra i form af værdige og beslutsomme skytshelgener for lavene udført af Ghiberti (Johannes Døberen, 1412), Donatello (Evangelisten Markus, 1411), Nanni di Banco (Fire kronede helgener, 1413) og en efternøler, Andrea del Verocchio (Kristus og den vantro Thomas, 1467). Herefter går turen til rådhuspladsen, hvor vi udefra ser nærmere på Firenzes vældige, gotiske rådhus, Palazzo della Signoria. Påbegyndt lige før 1300 efter tegninger af byens store middelalderarkitekt, Arnolfo di Gambio, er bygningen i besiddelse af et stolt, tillukket ydre, der med sit markante klokketårn indgår i et raffineret samspil med adgangen til pladsen. Lige ved siden af finder vi den florentinske regerings store åbne buegang til repræsentationsformål, Loggia della Signoria, der med tydelige mindelser om domkirkens indre i dag er et friluftsmuseum for skulpturer, hvor vi beundrer Donatellos Judith og Holofernes (1450), Benvenuto Cellinis Perseus (1554), Giambolonas Sabinerindernes Rov (1583) og desuden ser på kopien af Michelangelos David (1505) på den verdensberømte skulpturs oprindelige placering.

7 Dag 3-2 Om eftermiddagen krydser vi Arno-floden via den berømte Ponte Vecchio og fortsætter til kirken Santa Maria del Carmine, i det folkelige kvarter syd for floden. Besøget her gælder Brancaccikapellet, og her beundrer vi det unge, tidligt afdøde geni Masaccios på en gang værdige og kraftfulde fresker med scener fra apostlen Peters historie (1423-8), der kom til at lægge grunden til det florentinske renæssancemaleri. Herefter går vi tilbage til centrum, hvor vi besøger vi Firenzes store dominikanerkirke Santa Maria Novella, som er opført i florentinsk gotisk stil mellem 1280 og 1360 og i Den blev afsluttet med renæssancearkitekten Leon Battista Albertis både distingverede og livlige renæssancefacade, hvis brug af store volutter som overgang mellem hoved- og sideskibe senere dannede skole for senrenæssancens og barokkens kirkefacader. Som i så mange andre florentinske kirker er det indre præget af enkelhed og rumlighed, der i dette tilfælde også afspejler funktionen som prædikekirke. Takket være muligheden for at købe sig gravrettigheder i korpartiets kapeller er kirkens indre en veritabel billedbog. Blandt de mange freskoudsmykninger vil Domenico Ghirlandaios statelige og portrætrige skildringer af begivenheder fra Jomfru Marias og Johannes Døberens liv (1485) og Fillipino Lippis fantasirige og anspændte scener fra evangelisten Johannes og apostlen Fillips liv (1503) have vor interesse sammen med Masaccios ophøjede billede Treenigheden (1427) i skibet. Hvis tiden tillader det aflægges et besøg i klostergården for at se nærmere på Andrea Bonaiutos lærde forherligelse af dominikanerordenen (1365), der som vældige panoramaer smykker kapitelsalen, Det spanske Kapel.

8 Dag 4 Dagens program gælder den smukke by San Gimignano, der med sine 14 høje forsvarstårne ud af oprindelig 76 fremtræder som indbegrebet af den toskanske middelalderby. Fra bymuren går turen gennem maleriske og bilfri gader op til rådhuspladsen med Palazzo Vecchio del Podestà og Palazzo del Popolo fra 1200-tallet, og her besøger vi Collegiata-kirken i romansk stil. Af dens rige freskoudsmykning vil især Finas Kapel med Ghirlandaios renfærdige skildringer af hendes liv (1475) have vor interesse tillige med Barna da Sienas omfattende og stramme billedfortælling fra Kristi lidelseshistorie i hovedskibet (1350 erne). Før frokost går turen videre med taxi til den anerkendte vingård Montenidoli udenfor San Gimignano. Vingården er kendt for at lave en af de allerbedste Vernaccia-vine i området. Efter omvisning på vingården smager vi deres tre bedste vine og nyder hertil snacks med udsøgte toskanske specialiteter. I bussen på vejen tilbage til Firenze fortæller Sasha Scalvini, som kun en italiener med danske rødder kan gøre det, om nogen af hemmelighederne i italienske kogekunst. Sasha er dansk født, men har levet mange år i Italien og er italiensk statsguide. Inden vi kører til hotellet kører vi til den lille plads Piazzale Michlangelo fra 1860 erne, hvorfra der er en fascinerende udsigt over Firenze. I nærheden ligger den smukke middelalderkirke San Miniato al Monte fra 1018, som vi også vil besøge bl.a. for at beundre dens smukke facade. Efter et lille hvil på vores hotel afsluttes denne begivenhedsrige dag med fælles middag på, Convitto della Calza, et kloster fra 1500-tallet, hvor der nu er hotel og restaurant. I disse historiske rammer er der mange fresker, bl.a. Francibigios mesterværk i spisesalen, Den sidste nadver. Vores bus bringer os til klosteret, mens vi kommer tilbage til hotellet efter middagen med taxi.

9 Dag 5-1 Formiddagen helliget den slægt, der mere end nogen anden kom til at sætte sit præg på byen, Medicierne, den rige bankierfamilie, der uformelt regerede byen i 1400-tallet, og senere formelt som hertuger og storhertuger stod i spidsen for Toscana frem til midten af 1700-tallet. Vi starter dog lige overfor hotellet hvor vi på klosteret San Apollonia kan beundre Andrea del Castagno s mesterværk Den Sidste Nadver. Herefter begiver vi os forbi Palazzo Medici-Riccardi ( ), der med Michelozzo som arkitekt kom til at danne skole dels pga. bygherrens prestige dels ved sin syntese af lokal byggetradition og elementer fra klassisk arkitektur. Fra paladset er der kun få skridt over til Mediciernes sognekirke, San Lorenzo, der også blev slægtens gravkirke. Opført ( ) efter tegninger af den store florentinske renæssancearkitekt, Filippo Brunelleschi, er kirken en florentinsk genoplivning af den oldkristne basilika tilsat antikke og middelalderlige træk. Af dens indre udsmykning skal fremhæves to prædikestole med ekspressionistiske relieffer fra omkring 1460 af Firenzes største billedhugger før Michelangelo, Donatello. Han har også været på færde i sakristiet med gravkapel for de ældre Medicier, Sagrestia Vecchia opført af Brunelleschi i 1420 erne og det første eksempel på hans elegante og minimalistiske sort-hvide arkitektur med klassiske elementer. Det gamle sakristi fik i 1520 erne en pendant i Sagrestia Nuova ( ), gravkapellet for de yngre Medicier, hvis personlige og suggestive version af Brunelleschis arkitektur er tegnet af Michelangelo. Selv udførte han marmorgravmælernes skulpturer, der med deres blanding af patos og monumentalitet dog kun er en del af en aldrig fuldendt helhed. En endnu mere ekspressiv arkitektur finder vi i trapperummet og læsesalen til

10 Dag 5-2 Laurenziana-biblioteket ( ), hvor Michelangelo har tilsidesat de klassiske regler og deres indbyggede harmoni til fordel for en pågående udtryksfuldhed. Eftermiddagen er helliget den mægtige franciskanske klosterkirke Santa Croce, opført fra 1294 med Arnolfo di Gambio som arkitekt. Kirken er i dag Firenzes panteon med bl.a. Michelangelos, Macchiavellis og Galileis gravmæler, men nok så imponerende er det luftige og mægtige indre, der med sin åbne tagstol er en gotisk variant af de store oldkristne basilikaer i Rom. I lighed med kirkens dominikanske modpol udfolder sig en rig billedbog på korkapellernes vægge. Her vil vi se nærmere på de epokegørende fresker i Bardi- og Peruzzi-kapellerne ( ) med scener fra Frans af Assisis liv, Johannes Døberens og Evangelistens liv udført af den florentinske malerskoles grundlægger, Giotto, der gav sine skildringer et nyt og kontant nærvær. En større vægt på miljøet finder man hos hans efterfølgere, heriblandt Taddeo Gaddi, der omkring 1330 dekorerede det statelige Baroncellikapel med farvestrålende og fortælleglade fresker fra Jomfru Marias liv. Santa Croce kirken rummer endvidere nogle af den tidlige renæssances smukkeste gravmæler over florentinske kanslere af Bernardo Rosellino og Desiderio da Settignano. I klostergården finder vi Brunelleschis mesterværk Pazzi-kapellet (1443-6), der på en gang er kapitelsal og gravkapel og viser hans stramme sorthvide arkitektur tilsat romersk tyngde som en beriget udgave af hans tidligere sakristi i San Lorenzo kirken. Om aftenen kan vi glæde os til spændende middag på en restaurant i nærheden af hotellet.

11 Dag 6 Dagens eneste, men vægtige programpunkt er besøget i det verdensberømte Galleria degli Uffizi, der rummer verdens største og mest repræsentative samling af florentinsk renæssancekunst. Dens grundstamme er Medici-slægtens private kunstsamling, der blev testamenteret til byen af familiens sidste storhertuginde. Fremme ved Uffizierne beundrer vi det hesteskoformede bygningskompleks, museet indgår i. Det er opført ( ) af Vasari som administrationsbygning med kontorer, gli uffizi, for storhertugdømmet Toscana, og heraf blev nogle af rummene på øverste etage, heriblandt den kuppeloverdækkede Tribuna, allerede i 1500-tallet inddraget til udstilling af Mediciernes kunstværker. Under omvisningen på Uffizierne vil en række hovedværker af florentinske og toskanske mestre fra Giotto til Michelangelo have vor interesse sammen med centrale arbejder af andre, samtidige italienske og enkelte nord- europæiske kunstnere. Blandt de værker, vi ser nærmere på, er Giotto: Ognissanti-Madonna (1310), Paolo Ucello: San Romano Slaget (1456), Fra Filippo Lippi: Madonna med barnet og to engle (1465), Piero della Francesca: Dobbeltportræt af Hertugparret fra Urbino (1465), Botticellis Primavera (1482) og Venus Fødsel (1484), Leonardo da Vincis Kongernes Tilbedelse (1483), Hugo van der Goes Portinaritavlen (1480), Michelangelos Doni-tondoen (1506), Tizians Venus fra Urbino (1538) og Parmagianinos Madonna med den lange Hals (1540). Afbrudt af regelmæssige pauser vil omvisningen i det overdådige stof vare til over middag, hvorefter resten af eftermiddagen er til fri disposition.

12 Dag 7 Dagen er helliget en af den italienske renæssancekunsts allerstørste skikkelser, maleren og matematikeren Piero della Francesca. Han fik sin uddannelse i Firenze, men virkede hovedsageligt ved de små hoffer i Mellemitalien, hvorfor hans stil har en hoffærdig statelighed, der sublimeres ved en stram geometrisk form, men som også besidder et stærkt lyrisk præg. Vi kører først til Arezzo i det sydøstlige Toscana, hvor vi studerer Pieros hovedværk, nemlig hans vægudsmykning med Legenden om Det hellige Kors ( ) i byens franciskanerkirke, San Francesco. Herefter går turen videre mod sydøst mod kunstnerens fødeby, og undervejs gøres holdt i landsbyen Monterchi, hvor vi beser hans fresko af den svangre Jomfru Maria (1455). Fremme i San Sepolcro aflægges besøg i byens kunstmuseum, der huser Pieros Misericordia-altertavle (1445) samt hans stemningsfulde og ikoniske fresko af Kristi opstandelse (1458), et af renæssancens allerstørste kunstværker. Herefter går turen tilbage til fælles middag i Firenze på en anden, men ikke mindre interessant loksl restaurant tæt ved hotellet. Tidligere på dagen har Sasha i bussen givet en introduktion til italiensk sprog, skik og sædvane. Om aftenen skal vi have afslutningsmiddag på en af Firenzes bedste restauranter Taverna del Bronzino. Vi skal nyde en udsøgt middag med nogle af italiens bedste vine.

13 Dag 8 Dagens første besøg gælder San Marco-klosteret, der på foranledning af den store Cosimo de Medici opførtes fra 1436 af Michelozzo og udsmykkedes ( ) af malermunken Fra Angelico. Hans fresker i fællesrum og celler viser hovedsageligt scener fra Kristi lidelseshistorie og rummer en betagende syntese af enkelhed og inderlighed. Udover vægmalerierne rummer klosteret, som i dag er et museum, en fin samling tavlemalerier af den fromme munk, der også var en stor maler. På vej tilbage til centrum passerer vi Firenzes mest helstøbte pladsanlæg Piazza dell Annunciata, der blev afgørende præget af Brunelleschis første eksteriør i hans karakteristiske, lette og stramme renæssancestil, Ospedale degli Innocenti ( ), hvor Andrea della Robbias renfærdige relieffer med svøbelsesbørn markerer funktionen som hittebørnshospital. Formiddagens program slutter i Firenzes religiøse centrum, Piazza del Duomo. Her finder vi byens mest ærværdige bygning, nemlig det ottekantede dåbskapel eller baptisterie, San Giovanni, fra 1000-tallet. Dets sort-hvide marmorbeklædning i geometriske mønstre blev forbilledet for den store gotiske domkirke lige ved siden af, men takket være sine klassiske elementer blev kapellet også en inspiration for den florentinske renæssancearkitektur. De tre indgange er forsynet med reliefudsmykkede porte i bronze, den ene med scener fra Johannes Døberens liv (1330-6) af Andrea Pisano og de to andre af Ghiberti, der skildrer scener fra Jesu liv, ( ) og fra Det gamle Testamente ( ). Vi besøger også det indre med kuplens imponerende mosaikudsmykning i byzantinsk stil fra 1200-tallet med en vældig Dommedagsscene som centrum. Fra dåbskapellet er der kun få skridt over til Firenzes mægtige domkirke Santa Maria del Fiore opført ca efter en plan af Arnolfo di Gambio, men ændret og udvidet undervejs af bl.a. Neri di Fiorvanti og Francesco Talenti. Sidstnævnte havde også ansvaret for færdiggørelsen af det fritstående klokketårn, som den store maler Giotto oprindeligt havde givet tegninger til. Klædt i mønstret, hvid og farvet marmor dominerer domkirken som få andre sine omgivelser, og den er med sin mægtige kuppel, opført af Brunelleschi, Firenzes vartegn. Med en blanding af romanske og gotiske stiltræk er domkirkens vældige masser ikke mindst inspireret af antikkens romerske arkitektur. Først på aftenen kører vi til Firenzes lufthavn, hvor vores fly bringer os tilbage til Danmark. En inspirerende uge i hinandens selskab er hermed til ende. Velkommen en anden gang.

14 Praktiske Rejsedato: 12/4-19/ Afrejse fra: Kastrup Pris: kr. Enkeltværelse: kr. Sygeafbestillingsforsikring: + 6 % (Undersøg om du ikke allerede har denne forsikring i din indboforsikring). Indeholdt i prisen: Fly: Kastrup - Firenze (tur/retur). Bus: De i programmet nævnte transporter med bus og taxi. Hotel: Delt dobbeltværelse på meget charmerende og centralt beliggende 4-stjernet hotel med bad og toilet i Firenze. Pension: Morgenmad 7 dage, let frokost 1 dag og middag 5 dage. Med gode vine og vand til maden alle dage. Udflugter: Samtlige udflugter inkl. entré. Rejseledere: Lektor Hans Jørgen Frederiksen, Århus Universitet. Mag. art. i kunsthistorie. Forfatter til en lang række bøger og artikler om kunsthisto- riske emner. Har ledet en lang række kulturrejser i hele Europa. Lektor Carsten Cramon, cand. scient. i mate- matik. Har afholdt foredrag og workshops i en årrække om matematikkens musiske sider. Bl.a. kurser i islamiske mønstre, det gyldne snit, frak taler m.m. Har ledet en lang række kulturrejser. Foredrag: Ca. 8 timers foredrag med Hans Jørgen og Carsten i et smukt historisk rum fra 1600-tallet. Kompendium: Flot indbundet kompendium på sider udleveres i flyet sammen med et udførligt tids- program. Afgifter: Afgift til Rejsegarantifonden. Andet: Leje af foredragssal med A/V udstyr. Diverse: Tilmelding: Depositum: Restbetaling: Forbehold: Senest tirsdag den 1. februar Tilmeld dig på Cramon Kulturrejsers hjemmeside, ring eller send et brev til Gyden 5, 8740 Brædstrup. Betales med kr. ved tilmelding enten på check sendt til Gyden 5, 8740 Brædstrup eller til konto Evt. sygeafbestillingsforsikring betales samtidig. Senest tirsdag den 1. februar Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Italiens Hjerte Umbrien, Toscana, Cinque Terre og Rom

Italiens Hjerte Umbrien, Toscana, Cinque Terre og Rom Umbrien, Toscana, Cinque Terre og Rom Oplevelsesrejse til ITALIEN med Roms populære plads, Piazza Navona, var i oldtidens Rom en væddeløbsbane. Nu er den hjemsted for utallige kunstnere. 2 Italiens Hjerte

Læs mere

MAG togo. toscana og firenze. Italiens kulturelle hjerte! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Var det noget med en god flaske Amarone?

MAG togo. toscana og firenze. Italiens kulturelle hjerte! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Var det noget med en god flaske Amarone? MAG togo toscana og firenze Italiens kulturelle hjerte! Go Var det noget med en god flaske Amarone? - Besøg f.eks. en vingård! Gratis rejsemagasin til vores gæster 2010 DANSK FRI FERIE A/S og molnit.dk

Læs mere

VERDENSKUNST I NEW YORK

VERDENSKUNST I NEW YORK VERDENSKUNST I NEW YORK Rejseleder: Lektor, mag. art.. Hans Jørgen Frederiksen Kunsthistorisk rejse til New York til en af verdens allermest spændende museumsbyer med besøg på bl.a. The Metropolitan Museum

Læs mere

FRA LINDISFARNE TIL WESTMINSTER

FRA LINDISFARNE TIL WESTMINSTER FRA LINDISFARNE TIL WESTMINSTER Rejseleder: Kunsthistoriker, Lektor, mag. art.. Hans Jørgen Frederiksen En spændende kunst- og kulturhistorisk rejse gennem middelalderens England. 27. juni 5. juli 2015

Læs mere

Pris pr. gruppe for besøget inkl. guide: kr. 1.515,-

Pris pr. gruppe for besøget inkl. guide: kr. 1.515,- INDLEDNING KILROY s Oplevelsespakker er hjælp til jer for at få det optimale ud af jeres oplevelser på stedet. På en lang række destinationer har vi samlet forslag til jer om, hvad I kan opleve på destinationen

Læs mere

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP ROM

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE NEXT STOP ROM BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R GØR STUDIEREJSEN EN KLASSE BEDRE AD 10 2 GR ER NEXT STOP ROM Om dit rejsebureau og dette hæfte Formålet med dette hæfte er at

Læs mere

Rejseoplevelser. Medlem af. Følg os på. Rejsegarantifonden nr. 1811

Rejseoplevelser. Medlem af. Følg os på. Rejsegarantifonden nr. 1811 Rejseoplevelser 2014 Medlem af nr. 1811 Følg os på Velkommen til 2014... og tak til vores mange trofaste kunder som rejser med os år efter år. Jeres trofasthed er til daglig glæde og inspiration for os.

Læs mere

GAMLE KONGEBYER I MAROKKO

GAMLE KONGEBYER I MAROKKO GAMLE KONGEBYER I MAROKKO Rejseleder: Professor Jørgen Bæk Simonsen 11.-20. oktober 2013 ( 10 dage ) Spændende rundrejse til tre marokkanske kongebyer: Rabat, Fes og Marrakech. Den islamiske verden tæller

Læs mere

ROM SORENTOKYSTEN-(Capri) 14. - 21. sept. 2011

ROM SORENTOKYSTEN-(Capri) 14. - 21. sept. 2011 1 ROM SORENTOKYSTEN-(Capri) 14. - 21. sept. 2011 Arrangeret af Ældre-Sagen, Hundested, i samarbejde med BEST TRAVEL. Kirsten Jørgensen, Hundested er (med-)tilrettelægger og vicerejseleder. Lufthavnsbus

Læs mere

Sortehavet og Dnepr 11 dages enestående flodsejlads ad Dnepr-floden til Sortehavet

Sortehavet og Dnepr 11 dages enestående flodsejlads ad Dnepr-floden til Sortehavet 11 dages enestående flodsejlads ad Dnepr-floden til Sortehavet Rejse til SORTEHAVET med Sortehavet og Dnepr 11 dages eventyrlig krydstogtrejse fra Kiev til Odessa ad Dnepr-floden til Sortehave. Kiev -

Læs mere

Ferie 2012. Esrumvej 271 3000 Helsingør Telefon 4929 9012 Telefax 4929 9022 www.scan-rejseservice.dk. scan-rejseservice feriekatalog 2012

Ferie 2012. Esrumvej 271 3000 Helsingør Telefon 4929 9012 Telefax 4929 9022 www.scan-rejseservice.dk. scan-rejseservice feriekatalog 2012 Ferie 2012 - - Esrumvej 271 3000 Helsingør Telefon 4929 9012 Telefax 4929 9022 www.scan-rejseservice.dk scan-rejseservice feriekatalog 2012 Velkommen til et nyt rejseår med Scan-Rejseservice Nr. 42 i rækken

Læs mere

RUNDREJSE I ANDALUSIEN. 23. - 28. marts 2015 DRØMMEN OM PARADISET

RUNDREJSE I ANDALUSIEN. 23. - 28. marts 2015 DRØMMEN OM PARADISET RUNDREJSE I ANDALUSIEN 23. - 28. marts 2015 DRØMMEN OM PARADISET REJSEKONCEPT Drømmen om Paradisets Have De mauriske haver i Andalusien bliver ofte beskrevet som en spejling af forestillingen om Paradisets

Læs mere

PROVENCE. Rejseleder: Henning Wichmann. 4.-12. maj 2013

PROVENCE. Rejseleder: Henning Wichmann. 4.-12. maj 2013 PROVENCE Rejseleder: Henning Wichmann 4.-12. maj 2013 På denne rejse kan man opleve foråret i Frankrigs måske skønneste region. Afgrænset af Alperne mod nord, Middelhavet mod syd og Rhônen mod vest ligger

Læs mere

Stille flyder Volga. 12 dages enestående flodsejlads ad de store russiske floder. Rejse til RUSLAND med

Stille flyder Volga. 12 dages enestående flodsejlads ad de store russiske floder. Rejse til RUSLAND med 12 dages enestående flodsejlads ad de store russiske floder Rejse til RUSLAND med Stille flyder Volga1 12 dages enestående flodsejlads ad de store russiske floder Moskva - Uglich - Jaroslavl - Goritsy

Læs mere

Mayaernes Verden 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras

Mayaernes Verden 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras Rejse til Mellemamerika med 2 MAYAERNES VERDEN 21 dages kulturrejse til Mexico, Guatemala og Honduras Mexico City Puebla Catemaco Palenque Flores

Læs mere

Dragelandet Kina. med dansk rejseleder

Dragelandet Kina. med dansk rejseleder med dansk rejseleder Dragelandet Kina Rundrejse fra Beijing til Maleriske Sydkina 16 dage Tag med på en eventyrlig rejse hvor vi skal opleve Kinas historie fra nord til syd, fra fortid til nutid og fra

Læs mere

FERIEREJSER 2012 TEMAREJSER OPLEVELSESREJSER BADEFERIER KRYDSTOGTER

FERIEREJSER 2012 TEMAREJSER OPLEVELSESREJSER BADEFERIER KRYDSTOGTER FERIEREJSER 2012 TEMAREJSER OPLEVELSESREJSER BADEFERIER KRYDSTOGTER Velkommen hos SAMSON TRAVEL - hele verden samlet ét sted Vi har glædet os til at præsentere Samson Travels første feriekatalog. Gennem

Læs mere

Marokko Rundrejser med dansk rejseleder

Marokko Rundrejser med dansk rejseleder Marokko Rundrejser med dansk rejseleder Velkommen til Marokko Marokko er fortryllende - så enkelt kan det siges Vi lover et uforglemmeligt eventyr gennem Marokkos spændende historiske byer og spektakulære

Læs mere

Fra kyst til kyst. Den store 20 dages rundrejse i USA. Oplevelsesrejse til USA med

Fra kyst til kyst. Den store 20 dages rundrejse i USA. Oplevelsesrejse til USA med Den store Oplevelsesrejse til USA med 2 Fra kyst til kyst Den store New York -Boston -Niagara -Washington -San Francisco - Fresno -L.A. -Laughlin -Grand Canyon -Bryce -Las Vegas Tag med på opdagelse i

Læs mere

Det ukendte Spanien TOLEDO-EXTREMADURA-MADRID

Det ukendte Spanien TOLEDO-EXTREMADURA-MADRID Mød foråret i Det ukendte Spanien TOLEDO-EXTREMADURA-MADRID De fleste kender til Spanien: Sol, strand og vand ud til Middelhavet eller spændende storbyer som Barcelona, Madrid eller Sevilla. Men Spanien

Læs mere

inspiration til busture med oplevelser!

inspiration til busture med oplevelser! inspiration til busture med oplevelser! SamSø inspiration Golftur fra Sjælland (t/r) til spændende 1- og 2-dags programmer i Danmark samt priser med Færgen. Se også catering bagerst i mappen. 1-dags program

Læs mere

Burma Dage. 12 dages klassisk rundrejse i Burma. Rejse til BURMA med. Erfaren engelsktalende. rejseleder

Burma Dage. 12 dages klassisk rundrejse i Burma. Rejse til BURMA med. Erfaren engelsktalende. rejseleder 12 dages klassisk rundrejse i Burma Erfaren engelsktalende rejseleder Rejse til BURMA med 2 Burma Dage 12 dages klassisk rundrejse i Burma Yangon - Bagan - Mandalay - Heho - Kalaw - Yangon Som noget nyt

Læs mere

Unik Kunsttur til Beijing

Unik Kunsttur til Beijing 10 dages rejse til det eventyrlige Kina Direkte til Kina Unik Kunsttur til Beijing 10 dages rejse til det eventyrlige Kina Beijing - Den Kinesiske Mur - Beijing Kinas gamle hovedstad, Beijing, har i de

Læs mere

Fra Venedig til Sortehavet

Fra Venedig til Sortehavet Fra Venedig til Sortehavet Spændende sørejse gennem Bosporusstrædet til Ukraine med dansk rejseleder, 13 dage Venedig Bari Athen (Piræus) Jalta Odessa Istanbul Katakolon Dubrovnik Venedig Afrejse d. 15/09/2012

Læs mere

ASSISI-NYT APRIL 2009

ASSISI-NYT APRIL 2009 ASSISI-NYT APRIL 2009 Kæreste Assisi-venner. Med the Spirit of Assisi til USA - Det Hvide Hus set fra Pennsylvania Avenue d. 9. marts 2009 Her i de allerførste dage i april måned, hvor jeg påbegynder dette

Læs mere

kultur vinrejser krydstogt opera

kultur vinrejser krydstogt opera 2015 10 dages busrejse Afrejse 14. september I delt dobbeltværelse..... Kr. 6.995 Tillæg for eneværelse..... Kr. 1.350 Buspladsreservation...... Kr. 100 Kørsel i 4-stjernet bus 9 x overnatning med morgenmad

Læs mere

Mexico Grande 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger

Mexico Grande 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger Oplevelsesrejse til MEXICO med 2 Mexico Grande 17 dages kulturrejse til Mexicos store riger Mexico City - Taxco - Oaxaca - Tehuantepec - San Cristobal - Palenque

Læs mere

VidarNyt Maj/Juni 2001. Maj/Juni 2001 no 0 7/8. VidarNyt. Skolebladet for Vidar Skolen. Skolebladet for Vidar Skolen, Brogårdsvej 61, 2820 Gentofte

VidarNyt Maj/Juni 2001. Maj/Juni 2001 no 0 7/8. VidarNyt. Skolebladet for Vidar Skolen. Skolebladet for Vidar Skolen, Brogårdsvej 61, 2820 Gentofte Maj/Juni 2001 no 0 7/8 VidarNyt Maj/Juni 2001 VidarNyt Skolebladet for Vidar Skolen Skolebladet for Vidar Skolen, Brogårdsvej 61, 2820 Gentofte 1 Kære læser Vi klarede det næsten. Syv ud af ni VidarNyt

Læs mere

Ny udgave, nyt layout. På dansk og engelsk. www.arkfo.dk

Ny udgave, nyt layout. På dansk og engelsk. www.arkfo.dk Ny udgave, nyt layout. På dansk og engelsk www.arkfo.dk Arkitekterne har længe været forkælet med fuld beskæftigelse. Vi har planlagt hele bydele og bygget med et arkitektonisk overskud og en optimisme,

Læs mere

FERIEREJSER 2013 TEMAREJSER OPLEVELSESREJSER BADEFERIER KRYDSTOGTER

FERIEREJSER 2013 TEMAREJSER OPLEVELSESREJSER BADEFERIER KRYDSTOGTER FERIEREJSER 2013 TEMAREJSER OPLEVELSESREJSER BADEFERIER KRYDSTOGTER Velkommen hos SAMSON TRAVEL - hele verden samlet ét sted Godt et år er gået, siden vi valgte at udvide forretningen og udgive vores første

Læs mere