A&D Information. 50 år. med SIMATIC. Dansk slamtørring på polsk. Nye og forbedrede T- CPU er til servoopgaver

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "A&D Information. 50 år. med SIMATIC. Dansk slamtørring på polsk. Nye og forbedrede T- CPU er til servoopgaver"

Transkript

1 A&D Information Automation and Drives Nr. 3 september 2008 Dansk slamtørring på polsk Nye og forbedrede T- CPU er til servoopgaver 50 år SIMATIC WinCC er nu frigivet i version 7.0 med SIMATIC

2 2 Indholdsfortegnelse 3 LEDER 4 OPTAKT TIL INNOVATION TOUR Bliv klogere på UL-tavler 5 OPTAKT TIL INNOVATION TOUR SIMATIC PCS7 og W&WW 6 OPTAKT TIL INNOVATION TOUR Industriel kommunikation 8 Lille PLC - stor succes 10 Dansk slamtørring på polsk 12 Deltag i efterårets Innovation Tour 14 Nyheder i A&D Mall 16 Hjælp til opsætning af automatik 17 Målet er endnu ikke nået. Interview med Dr. G. U. Spohr, leder af afdelingen for strategiudvikling for teknik i Siemens A&D 18 Ny generation af LOGO! 20 SINAUT nyheder 20 Nye og forbedrede T-CPU er til servoopgaver 22 Nyheder fra ET200-fronten 23 Sikkerhedsnyt 24 SIMATIC WinCC er nu frigivet i version HMI-softwareapplikationseksempel 26 WinCC Flexible-tip: TagConverter 27 Større fleksibilitet, funktionalitet og sikkerhed med SIRIUS 3RK3 Modular Safety System 30 SIMATIC s historie gennem 50 år. Interview med Arnold Zankl, forfatter til bogen Milestones in Automation 32 SIMATIC erobrer verden. Interview med R. M. Franke, direktør for forretningsområdet Automations Systems i Siemens 33 Konkurrence 34 Portræt af en A&D medarbejdergruppe - Teknisk Support 36 Opslagstavlen - fra kunde til kunde 37 Nyansættelser 37 Redirects 38 Aktuelle softwareversioner A&D Information Redaktion: Peter Greve, produktchef og Birgitte Mønsted, E.D. Layout og produktion: Corporate Communications Tryk og repro: PrinfoHolbæk-Hedehusene Oplag: stk.

3 3 Leder AF FRANK FAURHOLT LEDER Endnu engang har jeg fornøjelsen at invitere læserne af A&D Information til at blive opdateret med de seneste informationer inden for automation og drevteknologi. Vi har i dette nummer særlig fokus på de emner, som bliver behandlet på vores kommende Innovation Tour og giver dig dermed de bedste muligheder for at vurdere hvilket af de 3 emner, der er mest relevant for dig. Som tidligere kommunikeret ud, tager vi denne gang udgangspunkt i 3 forskellige specifikke emner, således at du som specialist kan fordybe dig i netop det område, der har din interesse. Vi har jo af mange gode grunde faktisk 7 valgt at sætte fokus på DCS-løsninger med SIMATIC PCS7, dimensionering af el-installationer efter IEC-standarden med SIMARIS design, UL-udfordringerne i al almindelighed og sidst men ikke mindst industriel kommunikation med SIMATIC NET, SINAUT og SCALANCE. Som altid suppleres de enkelte præsentationer med en fælles minimesse, hvor der vil være rig lejlighed til at uddybe konkrete emner og danne sig et samlet overblik over alle vores produkter og ydelser. Som led i vores stærke fokus på brugen af internettet til informationssøgning er Siemens på globalt plan ved at opdatere vores hjemmesider, herunder Med udgangspunkt i sektorerne Industri, Energi og Sundhed vil vi give svar på de specifikke udfordringer, der findes, og på hvordan Siemens globalt og lokalt kan medvirke til at forbedre din konkurrencedygtighed. Vi vil løbende orientere om nyheder og ændringer på men allerede nu kan du begynde at vænne dig til det nye design. I første omgang ændres selve navigationsdesignet og efterfølgende opdateres produkt-, service- og supportsiderne med det klare mål, at du får en endnu mere direkte adgang til netop de informationer du, søger. SIMATIC fejrer i år 50 års fødselsdag, hvilket vi både er stolte over og glade for. Selv om de første SIMATIC-enheder ikke har meget til fælles med nutidens automations- og drevteknologikoncepter, viser de, at der gennem alle 50 år har været tale om en målrettet strategi om altid at kunne tilbyde state-of-the-art koncepter med maksimale kundefordele. Vi ser det som vores opgave at fortsætte denne strategi, således at du som Siemens kunde altid sikres de største konkurrencefordele, når du anvender vores produkter og koncepter. Vi vil i dette nummer at A&D Information både kigge lidt tilbage i historiebøgerne og ikke mindst i krystalkuglen for fremtidige automationskoncepter.

4 4 Også denne gang bruger vi temasiderne til at varme op til efterårets Innovation Tour i uge 41. På denne Innovation Tour vil vi behandle tre vidt forskellige temaer, som henvender sig hver sin faggruppe. Vi har et tema rettet mod procesindustrien, et andet rettet mod projekterende af fordelingskabler, -skinner og -tavler og endelig et tema rettet mod planlæggere af industrielle kommunikationsnet. På de næste sider og side12-13 følger vi yderligere op på de tre temaer og giver flere detaljer om arrangementet. Bliv klogere på UL-tavler AF PER BO ANDERSEN Snart gennemfører Siemens igen en Innovation Tour, og denne gang er der fokus på blandt andet UL. Kunne du tænke dig at vide lidt mere om, hvad man skal være opmærksom på, når man bygger tavler til det nordamerikanske marked? Så sæt kryds i kalenderen i uge 41. Se mere på innovationtour. På billedet ser du en UL-godkendt tavle med et lille udvalg af vores store UL-godkendte produktprogram. Endestop Transformer Maksimalafbryder Skinnesystem Kompaktafbryder Dørlåsning Automatsikring Nødstop Lysmelder Filter Egenbeskyttet håndbetjent motorværn Kontaktor Drossel Egenbeskyttet starterkombination Softstarter SITOP, reguleret strømforsyning Sikkerhedsrelæ Stikkontakt Rækkeklemmer

5 SIMATIC PCS7 og W&WW på efterårets Innovation Tour 5 AF JENS NORLING MATHIASSEN I sidste nummer af A&D Information fortalte vi om indholdet af vores PCS7-præsentation på efterårets Innovation Tour og om, hvordan præsentationen vil blive bygget op om følgende 7 gode grunde til at vælge PCS7: 1. Performance 2. Integration 3. Skalerbarhed 4. Modernisering 5. Safety & security 6. Innovation 7. Globalt netværk af eksperter Egentlig burde vi have taget endnu et argument med som motivation for at deltage på efterårets Innovation Tour: nemlig vores præsentation af PCS7 på Innovation Tourens minimesse. På minimessen vil der ud over at få en generel samtale og information om PCS7 være mulighed for at få præsenteret det nye Water & Waste Water Library til PCS7. W&WW har således intet at gøre med WWW (World Wide Web), men er en hyppigt anvendt forkortelse inden for området vandbehandling. SIMATIC W&WW-biblioteket er et supplement til PCS7 s standardbibliotek med flere end 100 gennemtestede og genanvendelige objekter til automation og operatørkontrol. Biblioteket indeholder naturligvis også en tilhørende dokumentation lige fra specifikationer til testprocedure. W&WW-biblioteket med dets standardmoduler og typiske applikationsløsninger inden for automatisering i vandbehandlingsanlæg vil lette engineering og idriftsættelse af løsninger i dette segment betydeligt. Biblioteket indeholder også forberedte løsninger til integration af distribuerede understationer med lokal kontrol baseret på S7-300 CPU er, og disse understationer kan nemt integreres i det overliggende proceskontrolsystem. Hvis det nye bibliotek inden for Water & Waste Water har din interesse, eller hvis du ønsker andre SIMATIC PCS7- informationer før vores Innovation Tour i uge 41 (eller efter), er du naturligvis velkommen til at kontakte produktchef Jens Norling Mathiassen.

6 6 Innovation Tour i oktober 2008 om industriel kommunikation Meget mere performance Med PROFINET IRT opnås opdateringstider på helt ned til 250 µs, men hvad kræver det af udstyr, opsætning og så videre? Med Gigabit Ethernet har vi en nærmest ubegrænset båndbredde, men hvor ligger fordelene, og hvordan bruger jeg det bedst? Hvad med oppetid, redundans, fortrådning og datasikkerhed? Det er alle sammen vigtige emner, som vi vil kigge på. Enkel CPU-CPU-kommunikation Hvad skal jeg vælge i dag: TCP/IP, ISO-on-TCP, TCP, UDP, ISO, S7, Open IE Communication eller andet? Mulighederne er mange, og vi vil se nærmere på fordele og ulemper med hensyn til blandt andet udviklingstid og diagnose. AF JESPER THOMSEN Mobilitet Trådløse teknologier som IWLAN byder på mange fordele, men hvornår er det fornuftigt at bruge dem, og hvad skal man passe på? Og hvad med HMI, fejlsikre IO, positionering og nye teknologier som Wireless HART? Der er mange muligheder og mange spørgsmål, som vi vil besvare i dette foredrag. AF LARS PETER HANSEN Der vi være lejlighed til at stille spørgsmål under indlæggene og i pauserne, hvor der også vil være masser af hardware på minimessen, så man kan se produkterne. Indlæggene bliver tilgængelige på hjemmesiden efter Innovation Touren, hvis man lige mangler at friske en detalje op. Så sæt kryds i kalenderen og mød op og få opdateret din netværksviden d oktober Industriel kommunikation favner meget bredt også hos Siemens, hvor vi kalder det for SIMATIC NET. Til årets anden Innovation Tour har vi derfor valgt de emner ud, der p.t. er stort kundefokus på, og hvor der er kommet nye og interessante produkter og/eller anvendelsesområder. Under hvert enkelt område vil vi se på den aktuelle status, trends i markedet, kerneteknologier og selvfølgelig en live demo samt referencer fra ind- og udland. Vi henvender os til teknikeren, der både skal have defineret begreber og koncepter og have den dybe tekniske forståelse på byteniveau. Temaerne er i år Remote Access det vil sige fjernservicering af anlæg via GSM/GPRS, internettet og andet. Hvad kan man i dag? Er det svært, og hvad med datasikkerheden? Hvad koster det? Drift, licenser og meget andet.

7 Trådløs teknologi med mange fordele. 7

8 8 Lille PLC stor succes AF LEIF OSMARK FREELANCEJOURNALIST Alle Naturgas Fyns 63 måle- og regulatorstationer på Fyn styres nu med mikro-plc er. Både ydeevne og fleksibilitet i den lille PLC har overrasket positivt, samtidig med at prisen er holdt nede. Naturgas Fyn er ikke bange for at gå nye veje, selv om de dermed ikke følger strømmen af energiselskaber. Et godt eksempel er de 63 SIMATIC S7-200 mikro-plc er, der nu er placeret én af i hver af de måle- og regulatorstationer, som er fordelt over hele Fyn. Hvor de fleste energiselskaber tager større PLC er i brug til lignende opgaver, har Naturgas Fyn i tæt samarbejde med NIRAS Informatik analyseret sig frem til, at mikro-plc en er tilstrækkeligt kraftig og fleksibel til at opfylde behovet. Inden vi begyndte at regne på det, havde jeg nok sagt, at vi mindst skulle vælge en S Men vi er blevet forbavset over, hvor meget vi kan med 200 eren. Den kan sagtens opfylde behovet, og ganger vi prisforskellen med 63, så har der været mange penge at spare, siger Erik Thomsen, projektleder for NIRAS Informatik. Samme system til alle stationer Erik Thomsen tændte for regnemaskinen, fordi Naturgas Fyn skulle have udskiftet hele overvågningssystemet, da det gamle system var blevet utidssvarende. Blandt kravene til det nye system var, at det skulle være et standardsystem i stedet for et specialudviklet system til kraftværker. Derudover måtte systemet ikke være afhængigt af én leverandør, og så skulle det være fremtidssikret, skalerbart, brugervenligt og driftsikkert. Systemet har nu været i brug i godt et års tid. Ikke længe nok til at sætte flueben ud for fremtidssikret, men længe nok til at erklære alle de andre parametre for værende opfyldt med succes. SRO-systemet til overvågningen er IGSS fra 7- Technologies, og NIRAS Informatik har selv programmeret softwaren til styring og overvågning af de 63 stationer, og også her blev det besluttet, at alle stationer skal køre på et standardprogram. Vi har gjort utroligt meget ud af at få det samme PLCprogram på alle stationer. Det er blevet et komplet program, så hvis der nogensinde skulle ske noget, er det nemt at skifte PLC en ud. Fra SRO-anlægget er det så muligt at slå de enkelte delelementer til og fra, siger Erik Thomsen. Selv om stationerne i bund og grund opfylder den samme funktion med at få gas ind i et tryk på omkring 17 bar og regulere det ned til 6-7 bar, er nogle af dem udvidet med for eksempel en tilknyttet vejrstation. I gamle dage havde vi ti forskellige programmer, så det er blevet voldsomt forenklet. Nu er det meget lettere at have med at gøre vi går bare ind i standardprogrammet og starter de ting op, vi vil have med, siger Finn Engholm, der er daglig leder af kontrolrummet hos Naturgas Fyn. Et par af stationerne skiller sig lidt ud. For eksempel kører en af dem Modbus, hvilket heller ikke medførte problemer for S Nej, det var bare at føje en part mere til. Det sværeste var at få fat i de rigtige kabler, siger Erik Thomsen. Let at styre fra kontoret Fra kontrolrummet kan Finn Engholm og hans kolleger både overvåge og styre alle stationerne. Også i den forbindelse har den lille PLC budt på positive overraskelser. Jeg troede kun, den kunne håndtere én connection, men nu benytter vi tre på hver, og den kan håndtere endnu flere. Vi kører det dualiserede SRO-system på de to connections og kan samtidig gå online fra enten NIRAS eller Naturgas Fyn på en tredje, siger Erik Thomsen. PLC erne er koblet på et standard Ethernet netværk og kommunikerer med SRO-anlægget over en dedikeret mini- ADSL-forbindelse i et såkaldt MPLS-net (Multiprotocol Label Switching) fra TDC. Sidstnævnte er også lidt revolutionerende, idet det er det første af denne type anlæg, hvor Beredskabsstyrelsen har godkendt ADSL til overvågning af gassystemer som hidtil har kørt på Alarm- og Tekniknet. Nu kan vi tilgå PLC en ved hjælp af vores systemværktøj, så vi ikke behøver at køre ud på stationerne hver gang. Det virker rigtigt godt, siger Dan Bülow-Jensen, systemansvarlig hos Naturgas Fyn. De teknikere, der kører rundt og tilser stationerne, er blevet udstyret med et operatørpanel, der er programmeret med WinCC flexible, hvilket er en betydelig lettelse for kommunikationen mellem teknikerne og kontrolrummet. Teknikerne kan se nøjagtigt det samme, som vi kan herhjemme. De skal ikke først skrue lidt og så ringe efter et par minutter og høre, hvad målingen siger hos os, siger Finn Engholm. Til tiden og til prisen Udviklingen af det nye overvågningssystem skete i et tæt samarbejde mellem NIRAS Informatik og Naturgas Fyn, som samtidig valgte at sende alle leverancerne i udbud. Ud over valget af Siemens PLC en blev Kemp & Lauritzen valgt til montering og el-arbejde og TDC til at stå for kommunikationsløsningen. Efter at have øvet sig på en teststation på hovedkontoret blev der lagt en stram plan for udskiftningen af udstyret, og den blev holdt til punkt og prikke. To hold på to mand kørte ud for at skifte udstyr på to stationer hver dag mandag til torsdag, og så blev fredagen holdt fri til at samle op. Kun én station drillede så meget, at den måtte udskydes til om fredagen. Vi brugte meget krudt i planlægningsfasen for at sikre en gnidningsløs overgang. At gå fra Alarm- og Tekniknet til ADSL var et point-of-no-return, for ledningen blev simpelthen klippet, siger Erik Thomsen.

9 9 Øverst til venstre: Erik Thomsen. Nederst til venstre: Finn Engholm og Dan Bülow-Jensen. Til højre: De to gasstrenge der overvåges i en MR-station. Hvis ikke det var startet op, skulle vi have inspiceret hver station manuelt to gange i døgnet, og det tager tid, siger Dan Bülow-Jensen. Men det blev ikke nødvendigt, for alle installationer virkede fra første færd, og Dan Bülow-Jensen, Finn Engholm og deres kolleger har fået frigivet en masse tid i dagligdagen til at tage sig af de opgaver, der er lidt mere omfattende end at sidde og overvåge skærmen med oversigten over alle måle- og regulatorstationerne på Fyn. Og selv om der endnu ikke er sat flueben ud for fremtidssikret, føler både Naturgas Fyn og NIRAS sig i gode hænder med valget af mikro-plc en fra Siemens. Den er driftsikker, billig, og en lagervare. Og da den er et Siemens produkt, er vi sikre på, at vi kan få den leveret langt ud i fremtiden. Vi blev forbavset over, hvad vi kan med den, og jeg er sikker på, at den opfylder kravene langt ud i fremtiden, siger Erik Thomsen. Den kan rigeligt, og den har endda plads til meget ekstra. Men det bliver sikkert ikke nødvendigt at udvide den, for når først sådan en station er opbygget, bliver der ikke ændret ret meget på den, siger Finn Engholm. SIMATIC S7-200 mikro-plc-system Mikro-PLC en SIMATIC S7-200 er den optimale løsning til små og mellemstore styrings- og reguleringsopgaver i maskin- og procesindustrien enten som stand-alone eller som deltager i et netværk. PROFIBUS, PPI eller Freeport (ASCII, Modbus eller USS-protokol) er medier, som S7-200 arbejder på. S7-200 er et modulopbygget PLCsystem. De 5 CPU er kan håndtere op til ca instruktioner. S7-200 kan udbygges op til 128 digitale indgange, 120 udgange og op til 56 analoge indgange og 28 udgange inkl. de integrerede. Med STEP 7 Micro/ WIN er det ingen sag at programmere S Den velkendte Windows brugerflade gør det let at arbejde med S Der er mange funktioner som hurtigtæller, PID-regulator, interruptindgange, high-speed udgang med mere. Programmering over modem er også en mulighed. Forberedt til GPRS Da Naturgas Fyn skal have mulighed for nemt at aflæse gasforbruget hos store kunder også i udlandet, var det et krav i udbudsfasen, at PLC erne kunne kommunikere via GSM og GPRS, således at der kan benyttes samme enhed og fabrikat. Med valget af SIMATIC S7-200 er det nemt at opfylde det krav ved hjælp af SINAUT fra Siemens. SINAUTnavnet dækker over et bredt program inden for telekontrol. Med over 20 år på bagen dækkes PLCsystemer fra S5 over S7-200 til S7-3/400. Læs mere om SINAUT på

10 10 Dansk slamtørring på polsk AF LEIF OSMARK FREELANCEJOURNALIST På rekordtid lykkedes det 3P Technology fra Holstebro i samarbejde med Krüger at konvertere processtyringen til et slamtørringsanlæg, som Krüger netop har opført i Polen. 3P Technologys filosofi om at benytte standardmoduler bygget op om SIMATIC PCS7 viste deres værd. Michael Smith, direktør i 3P Technology fra Holstebro, stod pludselig over for en stor opgave, da han var nede for at tilse procesanlægget på slamtørringsanlægget i Wloclawek i Polen. På baggrund af nye direktiver fra EU er Krüger ved at opføre tre anlæg til tørring af slam i Polen, og 3P Technology står for processtyringen. Ved det første af tre anlæg, som nu er gået i drift, skulle man prøve at lave en 100 % automatisk konvertering fra en mekanisk styringsbeskrivelse på en måde, således at styringsbeskrivelsen blev til en PCS7 anlægsfunktion. Vi havde kørt styringsbeskrivelsen råt ind via automationsrutiner, hvor taglister og styringsbeskrivelse importeres automatisk uden nogen form for menneskelig indblanding ind i vores system. Dette sammen med simulering hjemme på konteret uden hele processen viste sig desværre ikke helt at passe med virkeligheden, siger Michael Smith. Alligevel var det netop sådan en situation, der skulle til for at overbevise Michael Smith om, at firmaets filosofi med at opbygge procesanlæg ved hjælp af standardmoduler og få komponenter er rigtig. Vi havde ikke tid på stedet til at udvikle et værktøj, som kunne rette disse fejl automatisk, hvilket ville havde været optimalt. Det betød, at vi måtte afprøve, om PCS7 havde den force, vi forventede. På kun halvanden dag fik vi strukturen ombygget. Det kunne have taget måneder, hvis det var opbygget på normal vis, så der gav vores moduler virkelig spin-off, siger han. Processtyring af byggeklodser 3P Technologys filosofi går ud på at bryde automationsprocesserne ned i små bidder og programmere et standardmodul for hver bid. Samtidig har de luget kraftigt ud i mængden af de komponenter, de anbefaler kunderne at benytte, så de for eksempel kun har tre forskellige komponenter til motorstyring, to forskellige til ventilstyring og tre forskellige sensorfølere. Vi vil gerne have standardiseret så meget som overhovedet muligt. Dermed reducerer vi både mængden af software og hardware, og vi kan reducere mængden af komponenter med faktor 100 eller måske endda faktor Vi vil hellere satse på én motorblok, der kan det hele, så vi ikke skal bruge tid på

11 11 at sætte os ind i mange forskellige, siger Michael Smith. Med software-standardmodulerne bygger 3P Technology styringen af et procesanlæg op efter et byggeklodsprincip, og fordi byggeklodserne ligger klar på forhånd, sparer de tid på systemudviklingen. 3P Technology bygger altid styringen af deres procesanlæg op omkring SIMATIC PCS7. Vi ønsker i store træk at gøre op med spaghettistrukturen, som mange anlæg er bygget på, og PCS7 er et standardiseret koncept, som passer til vores arbejdsmetoder. Det betyder, at engineeringtiden bliver reduceret, der sker færre fejl, og der bliver ensartethed både for os og slutkunden. Det handler om at genbruge så meget som muligt, siger Michael Smith. Fuld kapacitet fra dag et Krüger, som nu er en del af Veolia Water Solutions & Technologies, er totalleverandør af anlægget i Polen, og de bad 3P Technology om at levere styringen ved hjælp af Siemens PLC er og WinCC SCADA. Men 3P Technology ville det anderledes. Vi syntes, at vi kunne gå nye veje og prøve SIMATIC PCS7, fordi det er så fleksibelt og skalerbart, at det ville give endnu bedre muligheder for at opfylde nogle af Krügers ønsker. Samtidig kunne vi reducere engineeringtiden, siger Michael Smith. Og selv om Michael Smith måtte bruge halvanden dag på at ændre opsætningen, var der ingen problemer med at blive færdig til tiden. Testfasen gik upåklageligt, og umiddelbart efter testen kørte vi 120 timer i streg og levede helt op til kravspecifikationen og kapacitetskravene, siger han. Sammen med PCS7 er der brugt branchebiblioteket Standard Chemical, som 3P Technology har tilrettet, og nu hvor anlægget er taget i drift, begynder fordelene også at melde sig for slutkunden. De har fået et mere dynamisk værktøj, og der er mange ting, de er glade for. Ikke mindst de grafiske sekvenskæder og muligheden for at belyse enkelte komponenter, og så har de fået meget bedre dokumentation, siger Michael Smith. Sparer i det lange løb Nu er den store udfordring for Michael Smith og 3P Technology at få andre kunder til at følge Krügers eksempel og turde tænke anderledes. Det kræver blandt andet, at de indstiller sig på, at det ofte kan være billigere i det lange løb at købe lidt dyrere ind fra start. Det er jo altså ikke en CPU til , der vælter et projekt til flere millioner. Jeg forstår slet ikke den tankegang, at nogen vil bruge tre dage på at lede efter en billigere strømforsyning, da det giver ekstra omkostninger i det lange løb både i forhold til brugermanualer, vedligeholdelse, reservedele, varenumre, dokumentation og så videre og så videre, siger Michael Smith og fortsætter: I et procesanlæg er selve det at bukke jernet, eller hvad maskinen nu skal lave, langt den dyreste omkostning. Der er måske ti procent tilbage til automation, og af dem går de fleste penge til mandetimer. Alligevel er der tit meget stor fokus på omkostningerne til hardware og software, men hvorfor ikke betale lidt mere for software og så få flere værktøjer i værktøjskassen? Hvis anlægget bare kan optimeres fem procent, eller nedetiden kan reduceres, så er den samlede investering tjent mange gange hjem på bare det første år, siger Michael Smith og påpeger, at deres model med byggeklodserne samtidig reducerer antallet af mandetimer i udviklingsfasen kraftigt. Kigger man over hele produktets levetid, er han heller ikke i tvivl om, at der er penge at spare. Ingeniører har været vant til at skræddersy hvert system helt fra bunden. Men det er de færreste, der både kan programmere fra bunden og formår at sætte sig helhjertet ind i processen. Hvis man kigger ti år frem, så vil nedetiden være mindre med et standardsystem, man skal ikke have så mange dele liggende på hylden, og fordi vi bygger det hele på åbne standarder, er der altid sikkerhed for, at værktøjerne er til rådighed, og der er folk, som kan finde ud af at vedligeholde det, siger Michael Smith. Styr på slammet Til anlægget i Wloclawek er der blandt andet benyttet: PCS7 OS ES-station PLC S7-416, 4 MB Mobic 6 panel trådløst PCS7 SC bib I/O ET200S DI 168 DO 50 AI 70 AO motorstartere på ET200S 39 noder PROFIBUS - Modbus gateway til Weishaupt brænder Fugtighedsmåler på Wago Profibus I/O Frekvensomformere 20 stk. M440 på PROFIBUS Alt i alt er anlægget udstyret med cirka 1100 I/O SIMATIC PCS7 SIMATIC PCS 7 er Siemens innovative processtyringssystem udviklet til brug såvel inden for procesindustrien som inden for produktionsindustrien. SIMATIC PCS7 er baseret på de kendte standard SIMATIC-komponenter som f.eks. SIMATIC S7- PLC er, WinCC SCADA-systemet, ET 200S decentral I/O m.m. Fordele for brugerne af PCS7 Reducerede omkostninger til engineering og forbedret brugervenlighed takket være en struktureret og sammenhængende objektorienteret programmering af hele systemet Vedligeholdelsesfrie, branchespecifikke softwarebiblioteker Reduceret risiko efter sikkerheds- og FDA-bestemmelser Overskuelig og brugervenlig batchafvikling takket være receptbiblioteker Hierarkiske recepter med dynamisk tildeling af Units Mulighed for at ændre og udvide systemet uden produktionsstop Færre anlægsnedbrud takket være redundans på alle niveauer

12 12 Deltag i efterårets Innovation Tour AF ANJA AGERBO THOMSEN Det er med stor fornøjelse, at vi denne gang kan præsentere en temaopdelt Innovation Tour, der giver dig mulighed for at gå i dybden i ét af tre specifikke områder. Inden for hvert af de tre temaer bliver du præsenteret for både teori og live demonstrationer. På minimessen vises mange af vores produkter og nyheder, og du vil her få mulighed for at stille spørgsmål til produktspecialisterne. Tilmeld dig straks Få mere information om arrangementet og tilmeld dig og dine kolleger online på Det er gratis at deltage. Har du nogen spørgsmål, er du velkommen til at ringe til Susanne Jørgensen på eller skrive til Tirsdag d. 7. oktober 2008, Siemens A/S i Ballerup Onsdag d. 8. oktober 2008, Hotel Hedegaarden i Vejle Torsdag d. 9. oktober 2008, Elro Arena i Randers Tema 1 SIMATIC PCS 7 PCS 7-temaet henvender sig til både teknikere og beslutningstagere, som er involveret i procesautomation. Tema 2 Dimensionering af fordelingssystemer og UL-tavler Dette tema henvender sig til rådgivere, installatører, tavlebyggere og OEM er, som projekterer lavspændingsinstallationer og tavler efter såvel IEC-standarden som ULstandarden. Temaet er opdelt på den måde, at vi om formiddagen beskæftiger os med dimensionering af el-installationer efter IEC-standarden med det gratis softwareværktøj SIMARIS design Basic. Om eftermiddagen er temaet UL i fokus. Her introduceres de udfordringer, der er forbundet med at bygge en tavle til det nordamerikanske marked. Dette tema vil være præget af stor faglighed. Tema 3 Industriel kommunikation Temaet henvender sig til teknikere, der beskæftiger sig med PLC- og PC-kommunikation baseret på Ethernet. Præsentationen indeholder en generel gennemgang af den nuværende status på både fastfortrådede og trådløse løsninger, samt hvordan fremtiden forventes at se ud. Om formiddagen gennemgås mulighederne for fjernservice, og hvilke nye muligheder Industrial Ethernet tilbyder omkring redundans, Gigabit, routing etc. Efter frokost gennemgår vi, hvilke muligheder der er for enkel PLC-PLC-kommunikation, mobile løsninger til såvel almindelige som fejlsikre IO samt wireless HART. Vi har sammensat en spændende præsentation med 7 hovedtemaer, som viser, hvordan vores innovative proceskontrolsystem SIMATIC PCS 7 hjælper til med at takle de mange tekniske og økonomiske udfordringer, som et moderne procesanlæg stiller. PCS 7-præsentationen varieres med masser af live demonstrationer, hvor vi vil gå dybere ned i vores 7 hovedtemaer: Performance, Integration, Skalerbarhed, Modernisering, Safety & Security, Innovation og Globalt netværk af eksperter. Endvidere vil det være muligt at besøge vores demobus, der giver et godt indblik i Siemens procesinstrumenter.

13 13 gode grunde til at deltage på den 7. Innovation Tour Spændende temaer Produktnyheder Nye løsningsmuligheder Få svar på dine spørgsmål Live demonstrationer og cases Udbyg dit netværk og det er gratis at deltage!

14 14 Nyheder i A&D Mall AF CLAUS BIGUM I fortsættelse af vores serie om brugen af vores onlinekatalog A&D Mall, sætter vi denne gang fokus på nyheder i A&D Mall. Fremtiden ligger i kortere og mere effektive processer. I A&D har vi et internetværktøj, der giver hurtigere adgang til vores produktinformationer. Automation and Drives Mall (A&D Mall) er en internetbutik, et værktøj hvor du nemt og hurtigt kan få information om vores produkter og dine bestillinger, når som helst og ligegyldigt hvor i verden du befinder dig. E-business med Siemens A&D betyder at holde sig selv online-informeret. En del af brugerne af A&D Mall nye så vel som allerede eksisterende brugere har ikke fundet og kender ikke alle de smarte funktioner, der kan bruges i A&D Mall, og derfor vil vi gerne benytte lejligheden til at præsentere nogle af dem her. Konverter S5 S7 med SIMATIC Selection Tool Nu har du mulighed for at konvertere din hardware fra S5 til S7. Ved at anvende SIMATIC Selection Tool kan du importere din stykliste med S5-varenumre, og ud kommer en S7- konfiguration. Krydsreference med Conversion Tool til koblingsmateriel Før eller senere kommer det tidspunkt, hvor de installerede produkter i et automationssystem skal erstattes af nye. Med et konverteringsværktøj er det hurtigt at søge efter et tilsvarende produkt. Det er muligt at benytte en krydsreference mellem andre produktleverandører, hvilket altid gør det nemt at konvertere til Siemens. Datablad med koblingsmateriel Nu er det endelig kommet, det du altid har stået og manglet. Et datablad med en oversigt over Siemens koblingsmateriel ligger nu lige til højrebenet. Find det ønskede produkt og stil dig under bestillingsdata - her vil der være et direkte link til databladet i pdf-format. Mød PCS7-konfigurator inden Innovation Touren Den næste Innovation Tour er på trapperne, men inden den starter, kan du konfigurere dit PCS 7-anlæg i A&D Mall. Den letteste og hurtigste vej til at vælge et system er med en SIMATIC PCS 7 AS redundant stationskonfigurator. Det automatiske tjek giver et hurtigt overblik over alle optionerne. Med en SIMATIC PCS7 AS Single Station og Industrial Work Station specialkonfigurator opfylder vi dine individuelle krav. Den automatiske fejlkontrol tjekker for konfigurationsfejl. Man kan se og udprinte den færdige konfiguration eller overføre den til Excel. Prøv den nye udgave af SIMATIC HMI Tool Med et HMI Selection Tool får du hjælp til hurtigt at finde det bedste HMI-produkt til din applikation. Ved at indtaste dine tekniske krav i HMI Selection Tool vil basispakker og optioner blive vist for HMI-softwaren WinCC og WinCC flexible. Har du fundet den rigtige switch ved at anvende SCALANCE-konfiguratoren? Automationsprojekter kræver ofte mere komplekse netværkstopologier, for eksempel når vi skal anvende Industrial Ethernet-switches på en Industrial Ethernet netværksstruktur. Til dette formål tilbyder Siemens en lang række forskellige produkter. Det korrekte produktvalg igennem designfasen er et vigtigt kriterium for en vellykket implementering af projektet. Denne konfigurator vil hjælpe dig igennem processen. Konfigurationsværktøj til lavspændingsmotorer og frekvensomformere SD-konfigurationsværktøj er nemt og hurtigt til konfiguration af lavspændingsmotorer og frekvensomformere. Produktkendskab er ikke nødvendigt for at finde det produkt, der opfylder dine betingelser. Dokumentation, information og tegninger for det valgte produkt kan downloades. Ligeså er der interface til Sizer-softwaren, så du kan importere din konfiguration. Er du ved at konvertere fra 1LA motor til 1LE1, er der direkte konvertering. Vil du se dine egne varenumre i A&D Mall? Anvender du dine egne varenumre, er det muligt at indlæse dem i A&D Mall. Derved kan Siemens A&D s bestillingsnumre erstattes af egne kundespecifikke varenumre. Det giver dig og dine kolleger mulighed for at navigere rundt i A&D Mall ved at bruge egne artikelnumre. Du kan også tilføje egne produktbeskrivelser for eksempel Controller til maskine A. Ordreservice med ERP2Mall Med ERP2Mall kan vi tilbyde dig en ordreservice 24/7 direkte fra dit ERP-system. Med ER2Mall-metoden kan ordrer fra dit ERP-system sende data fra ERP-systemet til A&D Mall elektronisk uden nogen form for interface og ganske gratis. Ordredataene er kundespecifikke og ikke bundet til en specifik standard. Det betyder, at forskellige formater som for eksempel Microsoft Access, Excel, Foxpro, PDF og så videre kan behandles. ERP-systemet sender din bestilling

15 15 til os med . Din ordre læses ind i vores system, og en ordrebekræftelse sendes automatisk pr. . I A&D Mall under ordreoversigt vises status på din ordre, og med track & trace-funktionen kan du følge status på din ordre online og inklusive leveringsdata for alle ordrer. Der vil fra 1. oktober være nye prisoplysninger tilgængelige i A&D Mall, CA01 og en prisfil, som kan downloades på Da både offlineløsningen og onlineløsningen efterhånden er blevet så udviklet og brugervenlig, anvender flere og flere disse elektroniske medier. Af den grund vil vi heller ikke længere levere trykte prislister, som alligevel hurtigt mister deres aktualitet. Vidste du, at der ved onlinebestillinger i A&D Mall ikke bliver beregnet et ekspeditionsgebyr på DKK 500,00 for leverancer under DKK 1.000,00 ekskl. moms? Hvis du ikke allerede er registreret i A&D Mall, så benyt og lad dig registrere. Har du spørgsmål om brugen af A&D Mall eller ERP2Mall, beder vi dig kontakte Claus Bigom på telefon eller

16 16 Hjælp til opsætning af automatik AF MICHAEL NIELSEN Nyt website med præcise vejledninger og desuden mulighed for at stille spørgsmål kan spare virksomheden for mange timers arbejde. Nu behøver man ikke længere at være ingeniør for at kunne opsætte sine automatikkomponenter. Der er nemlig hjælp at få på et nyt website med målrettet hjælp til installatører og virksomheder, som arbejder med automatik. Idémanden bag det nye website er Kim Vistisen, som gennem mange år har undervist i automatik. I gang på en halv time På kan man købe og downloade en guide på få minutter, og de fleste af guiderne sætter brugeren i stand til at få den pågældende komponent op at køre på under en halv time. Og i forhold til at skulle bruge måske én eller to hele dage på at sidde og finde ud af det selv, så er der god mening i at investere i guiden, som jo oven i købet kan gemmes og bruges igen næste gang. En anden fordel er, at guiderne er på dansk, hvilket er et stort fremskridt for danske brugere. Der findes ganske vist nogle guider til opsætning af automatikkomponenter, men de er alle på fremmede sprog, og det komplicerer tingene, ligesom det giver flere muligheder for fejl, hvis man ikke er så skrap til sprog, siger Kim Vistisen. Kim Vistisen. Kim Vistisen har ikke alene stor erfaring med den tekniske side af sagen, men også med at formidle viden om, hvordan tingene virker. I løbet af de senere år har Kim udarbejdet nogle guider med nøjagtige forklaringer og billeder, der har hjulpet hans kursister til at komme i gang med opsætningen af forskellige komponenter til automatik. Efterhånden begyndte flere og flere at spørge, om de ikke kunne få lov til at købe guiderne og bruge dem i virksomhederne. Og en dag kom så ideen til at oprette en hjemmeside, hvor man kan købe færdige guider og downloade dem direkte til sin computer som PDF-filer. Automatisering er et område, hvor der sker rigtigt meget for tiden, og det bliver sikkert ikke mindre fremover, siger Kim Vistisen, og fortsætter: Samtidig bliver der flere og flere komponenter, som er mere og mere komplicerede, og det gør det sværere og sværere for brugerne. Bare det at huske tingene fra gang til gang er nærmest umuligt, og så sidder man der og bruger rigtigt meget tid på enten at finde ud af, hvordan det virker eller på at genopfinde det, for kun de færreste kan huske tingene fra gang til gang. Udvikling af hjemmesiden er stadig en ung side. Men der bliver løbende lagt nye guider ud på siden, og hvis man opretter sig som kunde ved at følge instruktionerne på hjemmesiden, kan man også vælge at modtage en , hver gang der er nyheder. Lige nu er vi også ved at oprette et forum. Det er et sted, hvor vi håber, at automatikbrugere kan få rigtigt meget gavn af at kigge forbi. I vores forum kan man stille spørgsmål om de specifikke problemer, man har i forbindelse med automatik og måske sidder man også inde med et svar på en andens spørgsmål. Hvor godt det kommer til at virke, afhænger altså til en vis grad af, om brugerne tager forummet til sig og bruger det som et mødested, fortæller Kim Vistisen, der selv regner med at skulle være meget aktiv i forummet i den første tid. I første omgang er der også planer om at udarbejde en slags leksikon om automatik på forummet, så man kan gå ind og finde forklaringer på forskellige ting. kommer også til at indeholde et bibliotek med GSD-filer, som kan downloades. For god ordens skyld skal vi gøre opmærksom på, at Siemens ikke er involveret i disse guider, og at vi derfor ikke hæfter for fejl, mangler og support.

17 Målet er endnu ikke nået 17 BEARBEJDET AF BIRGITTE MØNSTED Dr. G. U. Spohr. Er 50 års udvikling nok? Nej! Så klart lyder svaret fra dr. G.U. Spohr, leder af afdelingen for strategiudvikling for teknik i Siemens divisionen Automation and Drives. I anledning af 50-året for registreringen af SIMATIC-navnet har vores tysksprogede blad-kollega SPS-MAGASIN talt med denne sværvægter i branchen om fremtiden for automation og om, hvilke ændringer man allerede i dag kan forudse vil komme. Hvordan vil du beskrive automationens aktuelle tilstand ser vi små fremskridt på højt niveau, eller står vi over for den næste teknologiske omvæltning? Spohr: I industrilandene har vi ganske vist nået et betydeligt niveau inden for automation, men alligevel vil de nyeste teknologiske landvindinger hele tiden forcere udviklingen på vores område. For øjeblikket afprøver man den trådløse teknologis muligheder i mange anvendelser, og et væld af radiobaserede produkter fra flere forskellige producenter bliver sendt på markedet. Hvilke krav vil kunderne stille til automation? Spohr: De hyppigste kundekrav drejer sig på den ene side om at forenkle og derved at sætte tempoet op under ingeniørarbejdet i automationsløsningerne. På den anden side går kravet på brugerflader, der kan styres intuitivt. Disse krav er ikke nye, men de viser alligevel, at vi til trods for alle vores fremskridt endnu ikke har nået målet. Har de enkelte brancher deres egne kæpheste, eller er der også et fælles fokus på tværs af brancherne? Spohr: Der findes helt sikkert en og anden branchespecialitet, men der er også et fremtidstema, der er fælles for alle brancher, nemlig den digitale fabrik. I alle brancher planlægges og testes allerede i dag både produkter og de nødvendige produktionsanlæg for en dels vedkommende med CAx- og PLM-værktøjer ved hjælp af computersimulation. Denne fremgangsmåde vil blive mere og mere udbredt i løbet af de kommende år. Om rundt regnet 10 til 15 år vil hver ny fabrik sandsynligvis blive simuleret komplet på computeren, inden man sætter byggeriet i gang. Det betyder også en udfordring for automationssystemerne. En stor del af ingeniørarbejdet vil kunne afledes af simulationsresultaterne, men samtidig skal der stå en elektronisk model af automationssystemet parat til simuleringen. Her vil en del udvikling være nødvendig inden for de næste par år. Gælder det på verdensplan, eller er der regionale forskelle? Spohr: Generelt kan visse kvalitetsstandarder kun opnås ved hjælp af et minimum af automatisering. Imidlertid kan det på nogle områder være mere rentabelt at anvende billig menneskelig arbejdskraft end en robot eller en fuldautomatisk truck. Det vil afhænge stærkt af udbuddet af den tilsvarende menneskelige arbejdskraft, og hvad den koster. Hvordan vil den globale konkurrence påvirke udviklingen i produktiviteten og dermed i automatiseringen? Spohr: På det spørgsmål er svaret klart: I en global konkurrence er automationsgraden en væsentlig faktor, når det drejer sig om at udligne eventuelle mangler på produktionsstederne eller endda at forvandle dem til fordele. Hvilken rolle spiller lovgivere eller standardiseringsudvalg for ændringerne i industriproduktionen? Spohr: Sporbarhed og produktansvar er naturligvis vigtige temaer. Kravene om ubrudt sporbarhed og dokumentation for eksempel inden for medicin har i de senere år i den kemiske industri ført til en høj automatiseringsgrad med registrering af alle vigtige produktionsdata. Lignende krav bliver der fra EU s side stillet til produktionen af fødevarer. Men også bilindustrien forventer at få en komplet dokumentation af produktionsprocesserne fra deres underleverandører. Hvor ser Siemens sig selv i det spil reagerer vi eller agerer vi? Spohr: Netop i forbindelse med fremtidens fokusområde, den digitale fabrik, ser vi os selv i den forreste front af udviklingen. Gennem erhvervelsen af PLMsoftwareproducenten UGS sidste år og dennes integrering i division Industry Automation er vi den eneste producent for øjeblikket, som i sin produktportefølje dækker hele fokusområdet fra produktplanlægning, simulering og automation til driften af produktionsanlægget med det rigtige værktøj og de rigtige produkter. Det giver os en god udgangsposition til i løbet af de kommende år at integrere denne værktøjskæde og at udvikle den i overensstemmelse med de stillede krav. Hr. Spohr, mange tak for samtalen!

18 18 Ny generation af LOGO! Med version 6 er logikmodulet LOGO! blevet til en mikro-plc AF LARS LIMKILDE Med version 6 er der virkelig tale om væsentlige forbedringer. Indtil nu har vi hævdet, at der var så store forskelle på LOGO! og en PLC, at en sammenligning ikke var rimelig. Eksempelvis var der i starten ingen interne flag/mærker, ingen udvidelsesmuligheder og ingen analoge indgange og udgange. I årenes løb er disse funktioner kommet til, og med de sidste forbedringer er der ingen undskyldning for ikke at omtale LOGO! som en PLC. Blandt det nye skal nævnes: LOGO! TD, 4-linjers tekstdisplay. Kan placeres i en afstand af op til 10 m. Indeholder de 6 standardtaster og 4 F-taster, der frit kan benyttes i LOGO!-programmet Kontrol af baggrundsbelysningen på displayet på LOGO! Basic og LOGO! TD kan kontrolleres fra LOGO!- programmet Tekster med op til 24 tegn kan nu vises ved hjælp af en løbetekstfunktion Større programlager, nu 200 blokke imod før analoge 0-10 V indgange på LOGO! 12/24RC/o, før 2 stk. 4 hurtigtællere 5 khz på LOGO! 12/24RC/o, før 2 stk. 2 khz Regnefunktioner * / + - Pulsbreddemodulation til digital PI-regulering, f.eks. varmelegeme Batterimodul til at holde uret gående i op til 2 år uden spænding Understøtter flere sprog, der kan kontrolleres fra programmet Programmering via modem AMQ-analogudgangsmodulet understøtter nu også 0/4-20mA Med LOGO! TD, tekstdisplay, bliver LOGO! Pure (uden indbygget display) nu rigtigt attraktiv, idet alle de funktioner, som er på LOGO! Basic (med display), også er på LOGO! TD. Det betyder, at man nu kan sætte displayet ud i tavlefronten, hvor det kan være nemmere at se og betjene. Ønsker man, at der både skal være display på LOGO!-enheden og i tavlefronten, kan man i softwaren bestemme, hvilke tekster der skal vises på hvilket display. Som altid er der LOGO! starterbokse med en LOGO! Basic 12/24-RC eller 230RC, onlinekabel og LOGO! Soft Comfort til en rigtigt fordelagtig pris. Som noget nyt tilbyder vi også en boks indeholdende en LOGO! Pure 12/24-RC, et LOGO! TD, onlinekabel og LOGO! Soft Comfort V6. Priserne på de nye LOGO!-moduler er uændrede i forhold til version 5. Se priserne på næste side. Nem tilslutning af tekstdisplayet LOGO! TD.

19 19 Typenr. Produktnavn Produktbeskrivelse Pris DKK 6ED1055-4MH00-0BA0 LOGO! TD Tekstdisplay, inklusive kabel 1.050,00 6ED1052-1CC00-0BA6 LOGO! 24 8DI (4AI)/4DO transistor. Uden ur og med 826,00 display 6ED1052-2CC00-0BA6 LOGO! 24o 8DI (4AI)/4DO transistor, uden ur og display 713,00 6ED1052-1MD00-0BA6 LOGO! 12/24RC 8DI (4AI)/4DO relæ, med display og ur 932,00 6ED1052-2MD00-0BA6 LOGO! 12/24RCo 8DI (4AI)/4DO relæ, med ur og uden 745,00 display 6ED1052-1HB00-0BA6 LOGO! 24RC 8DI/4DO relæ, med ur og display 932,00 6ED1052-2HB00-0BA6 LOGO! 24RCo 8DI/4DO relæ, med ur og uden display 745,00 6ED1052-1FB00-0BA6 LOGO! 230RC 8DI/4DO relæ, med display og ur 956,00 6ED1052-2FB00-0BA6 LOGO! 230RCo 8DI/4DO relæ med ur og uden display 761,00 6ED1055-1MM00-0BA1 LOGO! AM2 AQ 2AO, 0..10V eller 0/4..20mA 883,00 6ED1057-1AA01-0BA0 LOGO! USB PC cable PC-programmeringskabel 608,00 6ED1057-1CA00-0BA0 LOGO! Modem Cable Adapterkabel til analog modemkommunikation 203,00 6ED1056-1DA00-0BA0 LOGO! Memory Card Memorymodul 146,00 6ED1056-6XA00-0BA0 LOGO! Battery Card Batterimodul til backup af uret. Kun til 146,00..0BA6 6ED1056-7DA00-0BA0 LOGO! Memory/Battery Card Kombineret modul memory og batteri 235,00 6ED1058-0BA02-0YA0 LOGO! Soft Comfort V6.0 Programmingssoftware version 6 397,00 6ED1058-0CA02-0YE0 LOGO! Soft Comfort V6.0 Upgrade Upgrade fra LOGO! Soft Comfort 154,00 V1.0/2.0/3.x/4.0/5.0 til V6.0 6ED1057-3BA00-0BA5 LOGO! News Box 12/24 V LOGO! 12/24RC, LOGO! Soft Comfort V6.0, 1.260,00 USB PC-kabel, engelsk manual 6ED1057-3AA02-0BA0 LOGO! News Box 230 V LOGO! 230RC, LOGO! Soft Comfort V6.0, 1.260,00 USB PC-kabel, engelsk manual 6ED1057-3BA10-0BA0 LOGO! TD News Box 12/24 V LOGO! 12/24RCo, LOGO! TD, LOGO! Soft Comfort V6.0, USB PC-kabel, engelsk manual 2.020,00

20 20 SINAUT nyheder Nye og forbedrede T- AF JESTER THOMSEN Nyt og endnu hurtigere modem på vej GSM/GPRS-routeren MD740-1 afløses af MD741-1, der også understøtter EDGEteknologien. Det betyder, at den i praksis er 4 til 5 gange hurtigere end GPRS. Alle andre features bibeholdes som på MD740-1, det vil sige indbygget router og VPN-klient (ipsec), således at data kan overføres sikkert og uden et ekstra abonnement hos teleudbyderen. T-CPU erne er bredere end standard CPUºerne. Produkt SINAUT MD741-1 Bestillingsr. 6NH9741-1AA00 Pris (forventet) DKK 8.530,- Salgsfrigivelse Midt i september 2008 AF PETER GREVE MD741-1 vil sammen med SCALANCE S612 udgøre en komplet løsning til fjernkontrol over telefonnettet via VPN. For mere information se eventuelt dette link llisapi.dll?func=cslib.csinfo&lang=en&objid= &caller=view Ved frigivelsen vil der foreligge tilladelser til følgende lande: Norge, EU (inkl. Danmark), Liechtenstein, Schweiz. Flere lande vil følge løbende. Teknologi-CPU erne i S7-300-serien kommer nu i anden generation med større lagerkapacitet og integrerede MC-funktioner i vers T-CPU erne løser servoopgaver på en nem måde, når man er vant til at arbejde med PLC er. Programmeringen af servofunktionerne sker i det sædvanlige PLC-programmeringssprog. Servodrevene tilsluttes via PROFIBUS DP, og der skal anvendes MicroMemoryCards på min. 4 Mbyte, og hvis der gemmes programkommentarer eller andre data, skal der bruges et 8 Mbyte MicroMemoryCard. I CPU 315T-2DP er arbejdslageret udvidet til 256 Kbyte, og den kan håndtere op til 8 servoakser. I CPU 317T-2DP er arbejdslageret nu på 1024 Kbyte, og den kan nu håndtere op til 32 servoakser. I 317T er antallet af kurveskiver, kamme og spor hævet til hver 32, og der kan tilsluttes op til 16 eksterne encodere. På S7-DP understøttes nu også isochronous mode (ekstremt hurtig og styret opdatering af ind- og udgange på DP-slaver) - uret kan synkroniseres via PROFIBUS DP - samt andre egenskaber fra nyeste generation af CPU er i S7-300-serien. CPU erne er principielt kompatible med forgængerversionen, men på 317T-2DP er der dog betinget kompatibilitet på PROFIBUS DP-drevinterfacet.

21 CPU er til servoopgaver 21 Til at programmere de nye CPU er med skal anvendes STEP 7 vers. 5.4 SP 2 eller nyere og S7-Technology version 4.1 eller nyere. Bestillingsnumre og pris: Varenavn Bestillingsnr. Listepris DKK CPU315T-2 DP 6ES ,00 6TH13-0AB0 CPU317T-2 DP 6ES7317-6TK13-0AB ,00 Micro Memory Card 4 MB Micro Memory Card 8 MB 6ES7953-8LM20-0AA0 6ES7953-8LP20-0AA , ,00 Overblik over funktionerne i T-CPU erne. Data for teknologifunktioner.

22 22 Nyheder fra ET200-fronten AF JESPER THOMSEN Til applikationer der kræver mere end standardindustrikomponenter, har Siemens udviklet SIPLUSserien. SIPLUS-komponenter opsættes som almindelige komponenter, men de har bedre miljødata - det vil sige større modstandsdygtighed over for kemikalier - og et udvidet temperaturområde. Nyeste skud på stammen er vist her: Typerne kan anvendes i kritiske mediale omgivelser (industrimiljøer efter ISA-S71.04 Severity Level G1; G2; G3 og EN Ke4) med kondensering. Du kan finde flere informationer om SIPLUS-produkterne under: Basistype SIPLUS-type Betegnelse Anvendelsesområde 6ES7153-2BA02-0XB0 6AG1153-2BA02-7XB0 IM C (erstatter 6AG1153-2BA01-2XB0) mediale belastninger 6ES7195-7HA00-0XA0 6AG1195-7HA00-2XB0 ACTIVE BUS MODULE 1x PS + 1x IM153 6ES7195-7HB00-0XA0 6AG1195-7HB00-7XA0 ACTIVE BUS MODULE 2x 40MM MODULES 6ES7195-7HC00-0XA0 6AG1195-7HC00-2XA0 ACTIVE BUS MODULE 2x 80MM MODULES 6ES7195-7HD10-0XA0 6AG1195-7HD10-2XA0 ACTIVE BUS MODULE 2X IM C mediale belastninger C mediale belastninger C mediale belastninger C mediale belastninger

23 Sikkerhedsnyt 23 AF JESPER THOMSEN Nyt innovativt trykknappanel til PROFINET med op til 2 indbyggede Kat 4-nødstop er frigivet. Forrest PP17-II og bagest PP17-I. Det nye panel giver følgende fordele: Stor fleksibilitet trykknap- eller kontaktfunktion og mulighed for at lampen lyser rødt, grønt, orange eller blinker Nem Montage der kræves bare et enkelt firkantet hul Ekstra on-board IO 16 DI og 16 DO Nødstop der kan monteres op til 2 Kat 4-nødstop PROFINET ned til 1 ms opdateringstid og integreret 2- ports switch til linjestruktur Udbygning sæt dine egne knapper/nødstop i fronten. Alt er forberedt IP65 front gør den egnet til selv hårde miljøer Til PROFINET findes også PP17-II PN. Her er 32 knapper med lys, 32 DI og 16 DO og ingen fejlsikre indgange til nødstop. Bestillingssdata Beskrivelse Bestillingsnummer Pris DKK Levering PP17-I PN PROFISAFE 6AV3688-4CX07-0AA ,- Ab lager PP17-II PN 6AV3688-4EY06-0AA ,- Ab lager Nyt regneark til beregning af reaktionstider i sikkerhedssystemer Der er udarbejdet et nyt, opdateret og forbedret regneark, som kan beregne maksimal reaktionstid for sikkerhedssystemer, der er projekteret med S7-Distributed Safety vers Tillige er der nu også en udførlig vejledning til brug af regnearket. Begge dele kan frit downloades fra adsoftware - se under punktet Sikkerhedsteknik.

TIA-portalen V13 Simatic Controller

TIA-portalen V13 Simatic Controller Engineered with TIA Portal Innovation Tour 2014 TIA-portalen V13 Simatic Controller siemens.dk/tia-portal Simatic controllere i TIA-portalen fremtidens PLC er Simatic S7-1500 STEP 7 i TIA-portalen det

Læs mere

TIA-portalen V13 Simatic HMI

TIA-portalen V13 Simatic HMI Engineered with TIA Portal Innovation Tour 2014 TIA-portalen V13 Simatic HMI siemens.dk/tia-portal Totally Integrated Automation Portal løsninger Ønsker Løsninger at optimere oppetiden Integreret systemdiagnosticering

Læs mere

TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt

TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt Engineered with TIA Portal Innovation Tour 2014 TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt siemens.dk/tia-portal Maskinbyggerens problemstillinger Salgsafdelingens udfordringer Har

Læs mere

Produkter og løsninger til hospitaler et driftsikkert valg

Produkter og løsninger til hospitaler et driftsikkert valg et driftsikkert valg - et driftsikkert valg Hospitalerne står over for store investeringer. 40 milliarder kroner skal bruges på at renovere hospitaler og bygge nye superhospitaler. Derfor gælder det om

Læs mere

Innovation for system integration

Innovation for system integration Innovation for system integration PERFORMANCE MADE SMARTER PR backplane En brugervenlig og pålidelig monteringsløsning mellem DCS/PLC/SIS systemet og Ex barrierer /signalisolatorer TEMPERATUR EX BARRIERER

Læs mere

3 halvleg. 1 halvleg. Opvarmning. 2 halvleg. 3 halvleg. Advanced & Powerful. Basic PC-based Automation. Diagnose. Online Tools & Add-on s

3 halvleg. 1 halvleg. Opvarmning. 2 halvleg. 3 halvleg. Advanced & Powerful. Basic PC-based Automation. Diagnose. Online Tools & Add-on s Opvarmning 1 halvleg 2 halvleg 3 halvleg Basic PC-based Automation Advanced & Powerful PC-based Automation Online Tools & Add-on s PC-based Automation Diagnose PC-based Automation En kort film Diagnose

Læs mere

Simatic ET200 Alt er integreret i TIA-portalen

Simatic ET200 Alt er integreret i TIA-portalen Engineered with TIA Portal Decentral periferi Simatic ET200 Alt er integreret i TIA-portalen siemens.com/tia-portal Simatic ET200 en naturlig del af TIA-portalen Page 2 V1.0 Generelle krav og udfordringer

Læs mere

Produktpræsentation. BA Systems. Control made easy

Produktpræsentation. BA Systems. Control made easy Produktpræsentation BA Systems Control made easy Produkthistorik 1995: SCADA system 1. generation frigivet 1997: BAS Series 1. generation frigivet 1999: BAS Series 2. generation frigivet - Frit programmerbar

Læs mere

S7-1200. Integreret S7-1200 og HMI i samme software

S7-1200. Integreret S7-1200 og HMI i samme software S7-1200 Integreret S7-1200 og HMI i samme software Det er samspillet, der gør forskellen Den nye dimension i kompakt automation micro-automation med mere Med de nye kompakte PLC er SIMATIC S7-1200 Med

Læs mere

Aktuelle softwareversioner december 2009

Aktuelle softwareversioner december 2009 Aktuelle softwareversioner december 2009 Denne gang får du de aktuelle softwareversioner som et indstik. Fremover kan du se og printe disse fra vores website www.siemens.dk/softwareversioner Du kan nu

Læs mere

Brugervenlig og kommunikativ!

Brugervenlig og kommunikativ! Brugervenlig og kommunikativ! Altivar 312 Frekvensomformer til tre-faset asynkrone motorer, 0,18 til 2,2 kw en-faset 240V 0,18 til 15kW tre-faset 200-600V Specielle funktioner til alle typer af maskiner

Læs mere

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten Modicon M221 Få det maksimale ud af dine maskiners ydeevne med MachineStruxure Den NÆSTE generation af MachineStruxure er en komplet automationsløsning,

Læs mere

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S.

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S. FH Automation A/S Rådgivning og Automa-tion indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektrisk & Mekanisk Service Hos FH Automation har vi mange års erfaring med automatisering, og

Læs mere

TIA-portalen V13 Kommunikation mulighederne er

TIA-portalen V13 Kommunikation mulighederne er Engineered with TIA Portal Maj 2014 TIA-portalen V13 Kommunikation mulighederne er Kommunikation Page 2 V1.0 PROFINET hvorfor det? Fleksibilitet Effektivitet Performance Skræddersyede fabrikskoncepter

Læs mere

TIA-portal Motion Control

TIA-portal Motion Control Engineered with TIA Portal Maj 2014 TIA-portal Motion Control siemens.com/tia-portal Motion Control i TIA-portal Page 2 V1.0 Motion i TIA-portalen vores maskine skal være smart og mere fleksibel! Motion

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

Vandforsyning. Trendsættende SRO-systemer siden (+45)

Vandforsyning. Trendsættende SRO-systemer siden (+45) Vandforsyning Trendsættende SRO-systemer siden 1983 (+45) 97 52 50 22 info@frontmatec.com www.frontmatec.com Tillad os at præsentere Frontmatec SRO-løsninger til vandforsyningsbranchen Vandforsyningernes

Læs mere

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift Valg af BMS/CTS-system - fra planlægning og projektering til drift Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation, Alectia A/S Alectia

Læs mere

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning IT Connect IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning Fremtiden Der er fornuft i at eje sit eget netværk, hvis man ønsker at være uafhængig af ydre omstændigheder Vi er på forkant med nettet Internettet med de

Læs mere

Fjernvarme. Trendsættende SRO-systemer siden (+45)

Fjernvarme. Trendsættende SRO-systemer siden (+45) Fjernvarme Trendsættende SRO-systemer siden 1983 (+45) 97 52 50 22 info@frontmatec.com www.frontmatec.com Tillad os at præsentere Frontmatec I en foranderlig verden med konstant ændrede vilkår og rammer,

Læs mere

Oversigts billedet: Statistik siden:

Oversigts billedet: Statistik siden: 1 Tilslutning: Tilslut et nætværks kabel (medfølger ikke) fra serverens ethernet port til din router. Forbind derefter bus kablet til styringen, brun ledning til kl. 29, hvid ledning til kl. 30 Forbind

Læs mere

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper.

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations S7-1200 Standard Pumpestyringen, er en fleksibel PLC-styring til pumpestationer med forskellig hardware-konfiguration.

Læs mere

Velkommen til. Brugerdag 2014

Velkommen til. Brugerdag 2014 Velkommen til Brugerdag 2014 Dagens program 09.00 09.15 Velkomst og opstart 09.15 09.45 Dynamics NAV & C5 v/thomas Halse, Microsoft - Produktstrategi & nyhederc5 2 NAV - 5 forslag til hvordan Dynamics

Læs mere

Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS

Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Fag-ansvarlig for Bygningsautomatik Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Indholdsfortegnelse.

Læs mere

BAS 914S/929S Datablad

BAS 914S/929S Datablad BAS 914S/929S BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 914S/929S tilhører en familie af programmerbare kontrollere der er målrettet til mindre samt medium størrelse installationer.

Læs mere

XProtect-klienter Tilgå din overvågning

XProtect-klienter Tilgå din overvågning XProtect-klienter Tilgå din overvågning Tre måder at se videoovervågning på For at skabe nem adgang til videoovervågning tilbyder Milestone tre fleksible brugergrænseflader: XProtect Smart Client, XProtect

Læs mere

Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen

Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen Tilslutning af udstyr Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen Om fiberboksen Fiberboksen har indbygget router, hvilket betyder at du kan nøjes med tilslutning til én boks, og så er du

Læs mere

Innovation Days Industrial Communication

Innovation Days Industrial Communication Innovation Days Industrial Communication Overvågning og diagnose siemens.com/industrial-security Overvågning og diagnose kan frigive et enormt potenitale Men hvordan? Hvad er problemet? Store udgifter

Læs mere

AS-i Safety. Innovations in safety

AS-i Safety. Innovations in safety AS-i Safety Innovations in safety AS-i Safety nu er sikkerhed nemt! Alle følere, I/O-enheder og PLC forbindes til en valgfri plads på samme kabel og de kan let flyttes efter behov. Enhedernes funktion

Læs mere

Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives

Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives Indholdsfortegnelse VLT MICRO DRIVE FC-51.... 2 VLT HVAC DRIVE FC-102.... 4 VLT AQUA DRIVE FC-202.... 7 VLT AUTOMATION DRIVE FC-302....10 VLT 2800....13

Læs mere

Sådan kommer du på nettet med din Fullrate forbindelse. Opsætning af router, computer og telefon. ZyXEL P-2812HNU-F1

Sådan kommer du på nettet med din Fullrate forbindelse. Opsætning af router, computer og telefon. ZyXEL P-2812HNU-F1 Sådan kommer du på nettet med din Fullrate forbindelse Opsætning af router, computer og telefon ZyXEL P-8HNU-F Tillykke med din Fullrate bredbåndsforbindelse Indholdsfortegnelse Denne vejledning beskriver,

Læs mere

Motion Controller med integreret PLC

Motion Controller med integreret PLC Motion Controller med integreret PLC Aldrig mere scantids problemer... Styring af servoakser, hydraulikcylindre, pneumatiske ventiler samt frekvensomformere fra én og samme styring. Display-PLCen er hele

Læs mere

Færre omkostninger. flere muligheder. Tirsdag den 12. maj 2009, kl. 12.00 18.00 med efterfølgende middag Radisson SAS Scandinavia Hotel, København

Færre omkostninger. flere muligheder. Tirsdag den 12. maj 2009, kl. 12.00 18.00 med efterfølgende middag Radisson SAS Scandinavia Hotel, København Færre omkostninger. flere muligheder Invitation til Enterprise Briefing & Vision 2009 Tirsdag den 12. maj 2009, kl. 12.00 18.00 med efterfølgende middag Radisson SAS Scandinavia Hotel, København Hvilken

Læs mere

Vejledning til de bydende

Vejledning til de bydende Vejledning til de bydende Juni 2013/JET Indledning Indledning ibinder er et web-baseret program, til håndtering af byggeprojekter og ejendomsdrift på en hidtil uset brugervenlig og økonomisk måde. ibinder

Læs mere

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på Alarms Manager er et system der overvåger, styrer og alarmerer fra alle tænkelige hændelser og fra et utal af forskellige systemer. Alarms Manager kan erstatte, eller supplere alle typer systemer og tekniske

Læs mere

Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M2xx PLC erne

Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M2xx PLC erne Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten Modicon M2xx PLC erne Få det maksimale ud af dine maskiners ydeevne med MachineStruxure Den NÆSTE generation af MachineStruxure er en komplet automationsløsning,

Læs mere

Et nyt koncept inden for maskinstyring CJ1-SERIEN

Et nyt koncept inden for maskinstyring CJ1-SERIEN Et nyt koncept inden for maskinstyring CJ1-SERIEN smart, åben og modulær Advanced Industrial Automation For at være konkurrencedygtig inden for udvikling af automationsløsninger skal du være fleksibel,

Læs mere

Aflæsning via dit netværk

Aflæsning via dit netværk FRANKERING TIL EN DIGITAL VERDEN Aflæsning via dit netværk MERE END EN FRANKERINGSMASKINE 30 45 65 PostBase er mere end en frankeringsmaskine. Postbase er modulopbygget og kan derfor tilpasses alle dine

Læs mere

Opsætning af xcon og Logix Controller

Opsætning af xcon og Logix Controller Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Opsætning af MSEP... 3 Opsætning af MSEP Gateway... 3 Opsætning af akser... 5 Opsætning af PLC... 9 User-Defined Data Types... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Test

Læs mere

Med Fokus på Fremtiden

Med Fokus på Fremtiden Med Fokus på Fremtiden Din guide til MJ Vision videoovervågning i HD Tlf.: +45 70 20 82 12 Email.: Info@mjvision.dk Web.: www.mjvision.dk Hvorfor vælge? Herunder en guide 1 2 3 4 5 6 7 8 Hvad er Økonomi

Læs mere

BAS 920. Datablad. BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk

BAS 920. Datablad. BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 920 BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 920 tilhører en familie af frit programmerbare kontrollere designet til at være skalerbare fra helt små til meget store

Læs mere

Tilslutning af udstyr Sådan tilslutter du computer, telefon og TV

Tilslutning af udstyr Sådan tilslutter du computer, telefon og TV Tilslutning af udstyr Sådan tilslutter du computer, telefon og Tilslutning - Trin for trin Opsætning af fiberboks og router (Trin 1-3) klarer Bredbånd Nords tekniker i forbindelse med installationen. Fiberboks

Læs mere

OEM / Maskinbyggere Industri / Proces kunder Grønenergi Forsyningsværker

OEM / Maskinbyggere Industri / Proces kunder Grønenergi Forsyningsværker FH Automation A/S Rådgivning og Automation indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektrisk & Mekanisk Service Næsten 100 år i elbranchen Det hele startede i 1921, hvor selskabet

Læs mere

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: /JET. Side 1

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: /JET. Side 1 Vejledning til prækvalifikation Rev.: 2013-12-02 /JET Side 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Log på... 4 Første login... 4 Personlige informationer... 4 Gem login... 6 Glemt password... 6 Brugerfladen

Læs mere

SIMATIC WinAC RTX. The SIMATIC Software Controller for PC-based Automation in Real-Time for Windows OS

SIMATIC WinAC RTX. The SIMATIC Software Controller for PC-based Automation in Real-Time for Windows OS SIMATIC WinAC RTX The SIMATIC Software Controller for PC-based Automation in Real-Time for Windows OS Teamet i dag Siemens A/S jydskvægtfabrik TIA Promotor: Totally integrated Automation Migration Manager

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365 10 gode grunde - derfor skal du vælge Office365 1. Bedre samarbejde på tværs af lokationer En stor del af arbejdsstyrken tilbringer i dag langt mere tid væk fra deres kontor end hidtil. Dine ansatte kan

Læs mere

Sådan kommer du på nettet med din Fullrate forbindelse. Opsætning af router, computer og telefon. ZyXEL VMG8924-B10A

Sådan kommer du på nettet med din Fullrate forbindelse. Opsætning af router, computer og telefon. ZyXEL VMG8924-B10A Sådan kommer du på nettet med din Fullrate forbindelse Opsætning af router, computer og telefon ZyXEL VMG894-B0A Tillykke med din Fullrate bredbåndsforbindelse Indholdsfortegnelse Denne vejledning beskriver,

Læs mere

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ Lavet af Svend, Valdemar og Frederik 2.3 HTX - Roskilde Overvågningskamera ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ I dette forløb har vi arbejdet med overvågningskameraer. Det handlede om at lære, hvordan et

Læs mere

FarmOnline. klima for vækst

FarmOnline. klima for vækst FarmOnline klima for vækst Global vækst skaber stor efterspørgsel SKOV er førende på det internationale marked for klimastyring og produktionsovervågning til animalsk produktion og har mere end 40 års

Læs mere

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup? versiondog. Automated Versioning & Backup

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup? versiondog. Automated Versioning & Backup Change management og automatisk backup Har du styr på din backup? versiondog Håndterer du data manuelt? Håndterer du stadigvæk dine software programmer og data manuelt?(plc, SCADA, robotter, CNC...) I

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

Introduktion. IQ3xCite systemet

Introduktion. IQ3xCite systemet IQ3xcite systemet Introduktion til IQ3xcite systemet Moderne bygninger bliver mere og mere komplicerede, og det stiller store krav til styring af, og kontrol med, driften. En bygnings CTS-anlæg (CTS =

Læs mere

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN WWW.JCD.DK HVAD ER CLOUD COMPUTING? Cloud er en fælles betegnelse for en række netbaserede løsninger løsninger du tidligere har

Læs mere

Version 8.0. BullGuard. Backup

Version 8.0. BullGuard. Backup Version 8.0 BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIONSVEJLEDNING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Luk alle åbne programmer, bortset fra Windows. 2 3 Følg instrukserne på skærmen for at installere

Læs mere

DCC digital dekoder til magnetiske produkter

DCC digital dekoder til magnetiske produkter Viessmann 5212 Digital Dekoder Dansk Brugervejledning DCC digital dekoder til magnetiske produkter med fire udgangsgrupper Indhold 1. Vigtige oplysninger... 2 2. Indledning / Egenskaber... 3 3. Montering...

Læs mere

Styring af gadebelysning. v/ Produktionschef Thomas Kyhn, Profort a/s

Styring af gadebelysning. v/ Produktionschef Thomas Kyhn, Profort a/s Styring af gadebelysning Så det passer dig! v/ Produktionschef Thomas Kyhn, Profort a/s Årsmøde i KOGL april 2010 Thomas Kyhn Præsentation Produktionschef fi Profort a/s Ansat i firmaet gennem 13 år Rådgiver

Læs mere

Softwareløsninger til dit netværk

Softwareløsninger til dit netværk www.draware.dk Softwareløsninger til dit netværk Overvågning Side 4 Analyse Side 11 Sikkerhed Side 14 Administration Side 21 Asset management Side 27 Dokumentation Side 30 Kundecitater Side 35 Bedre overblik

Læs mere

Kom godt i gang Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen

Kom godt i gang Sådan forbinder du computer, telefon og TV til fiberboksen Kom godt i gang Sådan forbinder du computer, telefon og til fiberboksen Fiberboks Icotera i5801 Håndværkervej 27 9700 Brønderslev Telefon 98 88 99 90 bredbaandnord.dk Om fiberboksen Fiberboksen har indbygget

Læs mere

Tips & ideer om kommunikation

Tips & ideer om kommunikation Tips & ideer om kommunikation Hvis du gerne vil vide Hvad du er gået glip af de sidste mange måneder, så fortvivl ej. Her er et uddrag af de (helt gratis og ultra nyttige) nyhedsbreve, der hver måned lander

Læs mere

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1

Vejledning til prækvalifikation. Rev.: 2015-05-27 / LW. Side 1 Vejledning til prækvalifikation Rev.: 2015-05-27 / LW Side 1 Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Log på... 4 Opret din bruger... 4 Personlige informationer... 4 Gem login... 5 Glemt password... 5 Brugerfladen

Læs mere

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din bolig Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Sluk for ekstraudgifterne med et enkelt tryk Standby funktionen er både smart og nyttig. Det ved alle, der bruger den til daglig.

Læs mere

Intelligent bolig uden besvær

Intelligent bolig uden besvær Energistyring Større komfort Større sikkerhed Helt enkelt Intelligent bolig uden besvær Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret

Læs mere

Online via USB med ATS8500. Revision 02

Online via USB med ATS8500. Revision 02 Online via USB med ATS8500 ATS8500 - Opstart Programmet startes op ATS8500 - Opstart Ved første tilslutning af central via USB vil PC skulle installere driver for denne. Vælg Ja, kun denne gang & Installere

Læs mere

Sikkerhedskursus del 4. (opdateret 01.07.2013)

Sikkerhedskursus del 4. (opdateret 01.07.2013) Sikkerhedskursus del 4. (opdateret 01.07.2013) Din computersikkerhed består ikke kun af et antivirusprogram I del 4 skal vi finde en sikkerhedspakke, der passer til dig. Ikke et antivirus, men en samlet

Læs mere

Kravspecifikation For. Gruppen

Kravspecifikation For. Gruppen Kravspecifikation For Gruppen Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...3 1.1 FORMÅL...3 1.2 REFERENCER...3 1.3 LÆSEVEJLEDNING...3 2. GENEREL BESKRIVELSE...4 2.1 SYSTEM BESKRIVELSE...4 2.2 SYSTEMETS FUNKTION...4

Læs mere

Tv-boks til dig med Tv i flere rum. Installationsvejledning (model: ISB2201)

Tv-boks til dig med Tv i flere rum. Installationsvejledning (model: ISB2201) Tv-boks til dig med Tv i flere rum Installationsvejledning (model: ISB0) Indholdsfortegnelse Første del Inden installation af tv-boksen 4 Anden del Placering af tv-boksen 5 Tredje del Tilslutning af tv-boksen

Læs mere

TDC HomeBox ADSL. Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik

TDC HomeBox ADSL. Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik TDC HomeBox ADSL Installationsvejled ning til dig med bredbåndstelefoni og alm. telefonstik Benyttes sammen med Windows XP styresystem. Version 6,0 Din TDC HomeBox er forsynet med muligheden Når du manuelt

Læs mere

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET

«Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET «Lejekontrakt_Selskab» BRUGERVEJLEDNING OPSÆTNING AF INTERNET 1 Generelt EDB-NETVÆRK: Der er installeret et edb-net, der er tilsluttet Internettet. Det betyder, at du fra din pc kan få forbindelse til

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt!

Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5. Vigtigt! Vejledning til opsætning af: Dankort terminal model Flexi : Side 2 HUB : Side 4 Opsætning af PSAM : Side 5 Vigtigt! I forbindelse med installation af dankort terminalen, skal du på den computer hvor dankort

Læs mere

Danfoss VLT Frekvensomformere

Danfoss VLT Frekvensomformere Frekvensomformere Dimensioner for Danfoss VLT frekvensomformere VLT MICRO DRIVE FC51 (mm) / kapsling M1 M2 M3 M4 M5 Højde 150 176 239 292 335 Bredde 70 75 90 125 165 Dybde* 148 148 194 241 248 * + 6 mm

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

Tv-boks til dig med YouSee Tv. Installationsvejledning (model: ISB2231)

Tv-boks til dig med YouSee Tv. Installationsvejledning (model: ISB2231) Tv-boks til dig med YouSee Tv Installationsvejledning (model: ISB3) Indholdsfortegnelse Første del Inden installation af tv-boksen 4 Anden del Placering af tv-boksen 5 Tredje del Tilslutning af tv-boksen

Læs mere

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology Cowex Præsentation Viden til Løsninger P r o f i l & k o m p e t e n c e r industrial lt automation process technology Profil & Know-how Cowex Profil Cowex a/s er en virksomhed med speciale i løsning af

Læs mere

Standardisering af PLC Programmering. SESAM Præsentation 2. November 2016

Standardisering af PLC Programmering. SESAM Præsentation 2. November 2016 Standardisering af PLC Programmering SESAM Præsentation 2. November 2016 1 Agenda Introduktion TC Skjern Historien bag standardisering Hvad indeholder standarden? Struktureret Tekst programmering Uddannelse

Læs mere

Benchmarkanalyse Danske virksomheders syn på it og telekommunikation i de kommende år

Benchmarkanalyse Danske virksomheders syn på it og telekommunikation i de kommende år Benchmarkanalyse Danske virksomheders syn på it og telekommunikation i de kommende år 73 % af alle danske virksomheder er kunder hos TDC Erhverv fordi de har en forretning, der skal køre Gennemført af

Læs mere

Praesideo digitalt lydsystem til højttaleranlæg og talevarslingsanlæg Få alle meddelelserne ud - uanset hvad

Praesideo digitalt lydsystem til højttaleranlæg og talevarslingsanlæg Få alle meddelelserne ud - uanset hvad Praesideo digitalt lydsystem til højttaleranlæg og talevarslingsanlæg Få alle meddelelserne ud - uanset hvad 2 Praesideo lydsystemer til højttaleranlæg og talevarslingsanlæg fra Bosch Hold offentligheden

Læs mere

DESIGN4OEE ANDROID MANUAL V.8

DESIGN4OEE ANDROID MANUAL V.8 DESIGN4OEE ANDROID MANUAL V.8 OmniFleet til Android Version 8.3.0 OmniFleet til Android... 2 Introduktion... 3 Forudsætninger... 3 Download og installation... 3 Hovedmenuen... 4 Opsætning... 4 Køretøjsliste...

Læs mere

WEB Server og Ethernet Data Logger Lonbox PID4000

WEB Server og Ethernet Data Logger Lonbox PID4000 WEB Server og Ethernet Data Logger Lonbox PID4000 Åbne Netværk? LonMark XML/SOAP... FTP HTTP TCP IP UDP EIA852 IEC709.1 (LonTalk ) Ethernet WiFi (wireless) TP/FT-10 PL-20 Prolon Data Logger Udvikling Teknologi

Læs mere

Konfigurationsværktøj for MJK Instrumenter

Konfigurationsværktøj for MJK Instrumenter Konfigurationsværktøj for MJK Instrumenter Quick Guide Version nr.: 840150-002 www.mjk.com DK: +45 45 56 06 56 NO: +47 69 20 60 70 SE: +46 53 31 77 50 NL: +31 251 672171 USA: +1 847 482 8655 AUS: +61 3

Læs mere

Valg af automationsplatform

Valg af automationsplatform Valg af automationsplatform - i en global virksomhed En global markeds leder VELUX Gruppens nøgle tal 40 salgs selskaber i hele verden 23 produktions fabrikker I elleve lande 10,000 ansatte globalt Technology

Læs mere

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning Funktionsløsning Det effektive interface til styring af belysning Effektiv og praktisk styring af belysning KNX-systemer kombinerer fleksibilitet, komfortabel betjening og energieffektivitet i avanceret

Læs mere

DEFA introducerer verdens mest

DEFA introducerer verdens mest DEFA introducerer verdens mest intelligente bilalarm? DVS90 alarm fra DEFA sætter en ny standard for alarmsystemer for køretøjer Alarmen tilpasses køretøjet ved montering DVS90 er konstrueret på en fleksibel

Læs mere

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed Sov godt. Rejse uden bekymringer. Stol på KNX. Observant installation KNX er altid på vagt om natten og når du er ude at rejse. Den intelligente installation

Læs mere

Fleksibilitet og Sikkerhed

Fleksibilitet og Sikkerhed Fleksibilitet og Sikkerhed WPS - Web Publishing System er den perfekte marketings- og Kommunikationsplatform, idet systemet får det optimale ud af det hurtigste og mest dynamiske medie i dag - Internettet.

Læs mere

Infrastruktur i hjemmet og begreber

Infrastruktur i hjemmet og begreber Infrastruktur i hjemmet og begreber Indholdsfortegnelse Ordliste... 2 Accesspoint... 2 DHCP... 2 DSL... 2 Ethernet... 2 Firewall... 2 Flatrate... 2 Hub... 3 IP... 3 IP-adresse... 3 IP-filtrering... 3 IP-forwarding...

Læs mere

IT Support Guide. Opsætning af netværksinformationer i printere

IT Support Guide. Opsætning af netværksinformationer i printere IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Hardware / Software Program sprog version: Guide emne: Opsætning af netværksinformationer i printere Publikationsnr.: 040109.02.01 Udgivet

Læs mere

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net

Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Bilag 1a. Produktspecifikation for Adgang BSA Kabel-tv net Indholdsfortegnelse 1. PRÆAMBEL... 2 2. DEFINITIONER... 2 3. PRODUKTBESKRIVELSE... 3 3.1 Kundeinstallation... 3 3.2 Provisionering / aktivering...

Læs mere

Automatisk satellit overvågning af

Automatisk satellit overvågning af Automatisk satellit overvågning af dine ejendele InteT abonnement eller gebyr Få adgang til al information direkte via mobiltelefon eller Internet Bevægelses sensor - autosporing samt aflytning Markedets

Læs mere

Den intelligente bolig er lige om hjørnet

Den intelligente bolig er lige om hjørnet Af Jesper Andersen foto jan djenner Den intelligente bolig er lige om hjørnet Energistyring til private boliger er i rivende udvikling og vil i de kommende år blive hvermandseje. Vi har set nærmere på

Læs mere

GSM port styring 400 brugere

GSM port styring 400 brugere 1 GSM port styring 400 brugere SMS alarm, temperatur og fjernkontrol system 16 brugere til at modtage alarmbeskeder via SMS Software vejledning SSIHuset Svane Electronic ApS Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442

Læs mere

7.2 ALARMSYSTEM RedDetect er et moderne og komplet overvågningssystem som automatisk overvåger præisolerede rørledninger.

7.2 ALARMSYSTEM RedDetect er et moderne og komplet overvågningssystem som automatisk overvåger præisolerede rørledninger. Fugtovervågning 7:0 Fugtovervågning Formålet med et alarmsystem er: at kontrollere for fugtfejl at lokalisere fugt at konstatere afvigelser ( og sammenholde de fugtrelaterede parametre med de værdier der

Læs mere

Danfoss Labelprint Solution PCSYS Label Print Server. 1 Danfoss Group IT

Danfoss Labelprint Solution PCSYS Label Print Server. 1 Danfoss Group IT Danfoss Labelprint Solution PCSYS Label Print Server 1 Danfoss Group IT Carsten Davidsen Global MFG Solution Manager Nordborgvej 81 DK-6430 Nordborg Direct: +45 7488 6261 Mobile: +45 2949 5051 E-mail:

Læs mere

Solar Plus Ajax Security Hub Quick Start Guide. Solar Sikring

Solar Plus Ajax Security Hub Quick Start Guide. Solar Sikring Solar Plus Ajax Security Hub Quick Start Guide Solar Sikring Tillykke med din nye Solar Plus Ajax Security Hub Velkommen til hjernen I dit nye Solar Plus alarmsystem. Security Hub ens trådløse to-vejs

Læs mere

Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks

Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks Kom godt i gang DRG 716 og 717 Fiberboks Februar 2014 02 Indhold Fibernet fra SEAS-NVE 03 Introduktion til din fiberboks 04 Sådan får du den bedste forbindelse 05 Din verden af muligheder 06 Ofte stillede

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

Media College Aalborg Side 1 af 11

Media College Aalborg Side 1 af 11 Media College Aalborg Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Problemformulering... 3 Hvilket fjernsupport egner sig bedst af, eller Windows fjernskrivebord, når et firma skal supportere sine kunder?... 3 Hvorfor

Læs mere

Quick start: NBE Wi-Fi temperatur sensor NBE PRODUCTION A/S. Kjeldgaardsvej Sæby

Quick start: NBE Wi-Fi temperatur sensor NBE PRODUCTION A/S. Kjeldgaardsvej Sæby : NBE Wi-Fi temperatur sensor NBE PRODUCTION A/S Kjeldgaardsvej 2 9300 Sæby www.nbe.dk 1 NBE Wi-Fi temperatur sensor - direkte forbindelse 1. Bring sensoren i nærheden af fyret 1-2 meter mens der sættes

Læs mere