Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS"

Transkript

1 Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS

2 Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Fag-ansvarlig for Bygningsautomatik

3 Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Indholdsfortegnelse. o o o o o o o o Hvad forstår vi ved Bygningsautomatik. CTS-branchen, de traditionelle leverandører. Leverandører af CTS-anlæg der opbygges med PLC ere og Scada brugerflade. Væsentlige parametre for vurdering af forskellige CTSløsninger. Forskellige løsninger og deres bindinger. Tekniske muligheder. Kompleksitet. Overvejelser og anbefalinger ved system design.

4 Hvad forstår vi ved Bygningsautomatik Styring, regulering og overvågning af tekniske anlæg primært for vand, varme, ventilation, køl placeret i teknikrum. Overvågning af alarmer og fejlsignaler fra el-tekniske anlæg og andre systemer. Styring og regulering af klima, lys og solafskærmning (IBI) på etager. Betjening via anlægsbilleder på grafisk brugerflade med målerværdier, setpunkter drift status og fejlsignaler. Visning af alarm- og hændelseslister, andre rapporter og præsentation af loggede data.

5 Konfiguration

6 CTS-branchen, de traditionelle leverandører. De 3 gamle automatik firmaer: Simens Honeywell Schneider electric (tidligere TAC). System huse for: Trend Honeywell Exomatic

7 De traditionelle Automatik firmaer Er en del af en større koncern med moderfirma i udlandet. Har komplet produktsortiment inden for bygningsautomatik. Udfører selv udvikling af nye systemer, undercentraler og hovedcentral. Har færdigt layout for brugerflade, dokumentation og programmering. Har god integration med IBI og sikring. Kan i egen organisation trække på forskellige eksperter i IT, integration og brugerflade. Har teknikkere og programmører der har viden om de HVAC anlæg som bygningsautomatiken styrer og regulerer. Har komplet serviceorganisation. Har propriotære undercentraler og hovedcentraler der ikke sælges til andre firmaer i Danmark. Har ofte et højt prisniveau hos eksisterende kunder.

8 Systemhuse der leverer CTS Flere mindre firmaer med få medarbejdere typiske ikke flere end 15 medarbejdere dog har Dominus mere end 30 ansatte. Køber deres komponenter, undercentraler og hovedcentral via teknologicenter som også yder teknisk support. Systemhusene er mere sårbare over for konjunktur ændringer og dårlige resultater end de traditionelle CTS firmaer som er en del af en større koncern. Har kun få referencer på rigtig store anlæg i Danmark.

9 Leverandører af CTS-anlæg der opbygges med PLC ere og Scada brugerflade Er firmaer der har baggrund i el-branchen eller er firmaer der har lavet automatik og overvågning til procesindustrien som har udvidet deres arbejdsområde til også at omfatte bygningsautomatik. Bruger åbne PLC ere og Scada brugerflader og kan ofte arbejder med flere forskellige fabrikater. Med undtagelse af ABB udfører de ikke selv udvikling af PLC ere og Scada brugerflader, men køber disse gennem leverandører eller grossister. De mindre firmaer/enheder vil ligesom systemhusene være sårbare over for konjunktur ændringer og dårlige resultater. Har kun begrænset erfaringer med bygningsautomatik.

10 Væsentlige parametre for vurdering af forskellige CTS-løsninger Levetid og fremtidssikring. Økonomi. Åbenhed. Udbud og konkurrence. Systemansvar. Ensartet brugerflade for betjening af anlæg. Kompleksitet. Drift, service og vedligehold.

11 Forskellige løsninger og deres bindinger CTS løsninger: Standard CTS-løsning fra et af de 3 traditionelle CTS firmaer. CTS-anlæg opbygget af forskellige systemhuse (Trend eller Honeywell). 2 eller flere parallelle anlæg, bygherre der ikke kun vil være afhængig af en leverandør. Anlæg med en fælles hovedcentral (SCADA) og undercentraler af flere forskellige fabrikater. PLC - Scada løsninger: Anlæg med Scada brugerflade og PLC ere i samme fabrikat. Anlæg med en Scada-brugerflade og flere forskellige fabrikater PLC ere.

12 Standard CTS-løsning fra et af de 3 traditionelle CTS firmaer. De traditionelle CTS firmaer har en standard for anlægsbilleder programmering og dokumentation. Det vil derfor i stor udstrækning være leverandøren som er systemansvarlig. Bygherren er afhængig af CTS-firmaet da der ikke er andre som kan udfører udbygning og udvidelse af anlægget. Det er en fordel hvis man kan indgå pris-/rammeaftale med faste lave priser på udbygning, service og opgradering af anlægget.

13 CTS-anlæg opbygget af forskellige systemhuse. De forskellige systemhus bruger ikke samme standard for anlægsbilleder, programmering, symboler og dokumentation. Det er op til bygherren eller dennes rådgivere at sikre anlægget bliver ensartet opbygget. Der er problemstillinger omkring ansvar som skal håndteres når der er flere firmaer der laver udvidelser og ændringer på anlægget. Ved større problemer med anlægget kan det være nødvendigt at trække på support fra leverandøren/teknologicentret.

14 2 eller flere parallelle anlæg Brugerne skal forholde sig til flere forskellige brugerflader, med forskellige principper. Koordinering af retningslinjer med flere forskellige firmaer. Der er ikke kun 1 alarmliste. Mulighederne for konkurrence mellem leverandørerne er tilstede men er alligevel begrænsede, da man ikke vil udbygge anlæggene vilkårligt uden at tænke i hele enheder. Flere systemer skal opgraderes og vedligeholdes. Service: håndtering af tilkald fra flere leverandører.

15 Anlæg med en fælles SCADA brugerflade og CTS-undercentraler af forskellige fabrikater Det er muligt at der ikke er fuld funktionalitet i betjening af anlæg. Koordinering af retningslinjer og principper med flere entreprenører. Ansvarsfordeling for udførelse af arbejder på hovedcentral. Nye undercentraler kan måske ikke opkobles mod eks. HC. Derfor kan det være nødvendigt at udbygge med gamle modeller. I sidste ende begrænset levetid. Flere serviceaftaler. HC. - UC fab. (1) - UC fab. (2) -à højere pris. Håndtering af tilkald fra flere leverandører. Flere systemer skal opgraderes og vedligeholdes. Problemstillinger ved opradering af system er mere kompleks.

16 Anlæg med Scada brugerflade og PLC ere i samme fabrikat. Win CC Siematic PLC Allen Bradley Citect - Schneider PLC Der er ikke konkurrence på PLC hardware, men der kan være konkurrence mellem de enkelte firmaer som laver arbejdet. Hvis der anvendes forskellige leverandører, så vil det være bygherren selv som har ansvaret for systemet og sikre at retningslinjerne for hvordan man arbejder på anlægget bliver fuldt. Scada brugerflader har ikke CTS-layout for grafiske symboler mv. Derfor skal leverandørens oplæg anvendes eller også skal der udarbejdes et specifikt layout for anlægget. Der er problemstillinger omkring ansvar som skal håndteres når der er flere firmaer der laver udvidelser og ændringer på anlægget. Har funktioner der gør arbejdet mellem PLC og brugerflade nemmere: visning af punkter og programmering mv.

17 Anlæg med en Scada-brugerflade og flere forskellige fabrikater PLC ere Der er fuld konkurrence også på PLC ere. Bygherren vil have systemansvar. Layout af brugerflade. Håndtering af ansvar ved flere leverandører. Kompleksitet af system stiger når der anvendes flere forskellige komponenter. Hvem har ansvaret for service og vedligehold. Hvem kan udfører ændringer, udvidelser og fejlfinding på anlægget.

18 Tekniske muligheder Mange slags forskellige rum/zone regulatorer. Intelligente komponenter. Mange forskellige leverandører. Mange forskellige kommunikationsformer: Lon KNX Bachnet Asi-bus Mod-bus M-bus TCP-IP Frekvensomformere med indbygget I/O. Routere med indbygget Web-server og tidskanaler.

19 Kompleksitet De tekniske muligheder er mange og leverandører kan i konkurrence nemt forfalde til at levere billige løsninger ved anvendelse af mange forskellige slags komponenter og løsninger. Dette kan give komplekse anlæg hvor driftspersonalet ikke har overblik over hvordan anlægget hænger sammen. Det er sværere at udfører ændringer og fejlfinding og stiller meget store krav til dokumentation. Det er sværere at finde serviceteknikere, som har tilstrækkelig viden om de enkelte løsninger og de vil ofte skulle bruge ekstra tid på at sættes sig ind i anlægget. I sidste ende giver dette dyrere anlæg med forkortet levetid.

20 Overvejelser ved system design Ved planlægning af CTS-systemer skal der tages højde for flere forskellige forhold: v v v v v v v v Hvor stort er det aktuelle anlæg, eller hvor stort kan det blive. Hvad skal det bruges til (CTS, IBI, Sikring). Hvem skal bruge anlægget (driftspersonale, vagter, andre). Hvilken kompleksitet og krav til driftsikkerhed er der for de tekniske installationer. Hvad er det for en driftsorganisation der skal passe anlægget. Hvad er sandsynligheden for at leverandøren forsvinder fra markedet og hvad er konsekvensen. Er der eksisterende undercentraler/anlæg som skal indgå i det ny anlæg. Hvem kan udfører service og vedligehold på anlægget.

21 Anbefalinger ved system design Inden valg af entreprenør/anlæg bør bygherrer og rådgivere lægge en langsigtet plan og strategi for etablering af CTS: Hvordan anlægget skal udbygges. Krav til kommunikation. Krav til anvendelse af undercentraler/plc ere. Krav til zoneregulatorer og intelligente komponenter. Krav til anvendelse af decentral I/O. Skal det være et åbent anlæg, som kan udbygges af forskellige entreprenører eller leverandører.

22 Anbefalinger ved system design. Hvem der skal have systemansvaret. Driftsorganisationen. Er den tilstrækkelig stor og har de tilstrækkelig viden. Skal det være en tilknyttet rådgiver. Kan det være leverandøren. Vi anbefales at en strategiplan suppleres med en CTSmanual, som beskriver hvilke krav der er til udførelse af CTS.

23 Masterminding Sustainable Progress

4kommuner er. Én samlet styring af alle varme- og ventilationsanlæg. allerede i gang. varme.danfoss.dk

4kommuner er. Én samlet styring af alle varme- og ventilationsanlæg. allerede i gang. varme.danfoss.dk Én samlet styring af alle varme- og ventilationsanlæg ECL Comfort 310 er kommunernes stærke genvej til styring af varme,- brugsvandsog ventilationsanlæg i gamle såvel som nye bygninger. Det skyldes ikke

Læs mere

Produktskolen Kursuskatalog Efterår 2012

Produktskolen Kursuskatalog Efterår 2012 Produktskolen Kursuskatalog Efterår 2012 1 Forord Formål Formålet med Produktskolen er at informere og efteruddanne fagfolk inden for el-branchen i brugen af vores produkter og applikationer. Vi vil gerne

Læs mere

Produktskolen Kursuskatalog Efterår 2011

Produktskolen Kursuskatalog Efterår 2011 Produktskolen Kursuskatalog Efterår 2011 1 Forord Formål Formålet med Produktskolen er at informere og efteruddanne fagfolk inden for el-branchen i brugen af vores produkter og applikationer. Vi vil gerne

Læs mere

LK IHC Bolig - til dine kunder. Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer.

LK IHC Bolig - til dine kunder. Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer. LK IHC Bolig - til dine kunder Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer. LK IHC på en helt ny måde Med LK IHC Bolig har vi hos Lauritz Knudsen givet det kendte og populære

Læs mere

OM DETTE TEMA. It-strategi Når vi rådgiver virksomheder omkring it-strategi, er der grundlæggende fem skridt, vi gennemgår for at

OM DETTE TEMA. It-strategi Når vi rådgiver virksomheder omkring it-strategi, er der grundlæggende fem skridt, vi gennemgår for at IT-STRATEGI Tema Hvordan kommer du fra virksomhedens overordnede strategi til en it-strategi, som er drevet af forretningens mål og understøtter virksomheden bedst muligt? OM DETTE TEMA Hvordan kommer

Læs mere

Yleinen Insinööritoimisto. YIT er altid i nærheden. At udtale vores finske navn er også en del af det at være YIT

Yleinen Insinööritoimisto. YIT er altid i nærheden. At udtale vores finske navn er også en del af det at være YIT Yleinen Insinööritoimisto At udtale vores finske navn er også en del af det at være YIT YIT er altid i nærheden Det er YIT s mission at være excellente i service. Det kræver en effektiv og velfungerende

Læs mere

Økonomisk vurdering af fremtidens EPJ platforme Søren Lauesen, professor ved ITU (slauesen@itu.dk)

Økonomisk vurdering af fremtidens EPJ platforme Søren Lauesen, professor ved ITU (slauesen@itu.dk) FællesPlatformC-B7.doc 09-06-006 Økonomisk vurdering af fremtidens EPJ platforme Søren Lauesen, professor ved ITU (slauesen@itu.dk) Hvor mange EPJ-systemer skal Danmark have - og hvilke? Spørgsmålet er

Læs mere

Enkelt Nemt Effektivt Skalérbart

Enkelt Nemt Effektivt Skalérbart Enkelt Nemt Effektivt Skalérbart Overvåg hele din IT infrastruktur med ét værktøj Som IT ansvarlig er din infrastruktur lig med dit image over for interne som eksterne kunder. Din mulighed for at reagere

Læs mere

Kommunale ejendomme byggeri og drift

Kommunale ejendomme byggeri og drift ELFORSK projekt: 345-002 Energisyndere i lavenergibyggeri Del- rapport Kommunale ejendomme byggeri og drift Udarbejdet af: Bo Holst- Mikkelsen, Living Strategy Consulting, bhm@livingstrategy.dk April 2015

Læs mere

Generelt deler vi visionen om elektronisk handel, også til offentlige virksomheder.

Generelt deler vi visionen om elektronisk handel, også til offentlige virksomheder. Helle Schade-Sørensen IT - og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø hss@itst.dk Hellerup, den 12. september 2007 Høringssvar til Høring af Revisions- og opdateringsstrategi for OIOUBL Med økonomistyringssystemerne

Læs mere

Adresse: TailorMade ApS Høgevej 12 3400 Hillerød. Kontakt: Telefon 4825 3539 info@tailorsoft.dk www.tailorsoft.dk

Adresse: TailorMade ApS Høgevej 12 3400 Hillerød. Kontakt: Telefon 4825 3539 info@tailorsoft.dk www.tailorsoft.dk Adresse: TailorMade ApS Høgevej 12 3400 Hillerød Kontakt: Telefon 4825 3539 info@tailorsoft.dk www.tailorsoft.dk Kompetencer: Vores ansatte har kompetencer indenfor salg, projektledelse og udvikling Største

Læs mere

Håndbog for etablering af SROanlæg i forbindelse med afværgeforanstaltninger. Teknik & Administration Nr. 2 1997

Håndbog for etablering af SROanlæg i forbindelse med afværgeforanstaltninger. Teknik & Administration Nr. 2 1997 Håndbog for etablering af SROanlæg i forbindelse med afværgeforanstaltninger Teknik & Administration Nr. 2 1997 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD... 4 2 BAGGRUND OG FORMÅL... 5 2.1 Baggrund for rapporten...

Læs mere

Lundberg. Lundberg Nyt, december 2013. Information om C5 standard og C5 Håndværk:

Lundberg. Lundberg Nyt, december 2013. Information om C5 standard og C5 Håndværk: Lundberg Nyt, december 2013 C5 Standard og Håndværk 2012 ny version klar Status på C5 2012 s levetid Integration til Håndværk LMe WPA Timesedler Fakturaboks KlarPris. Nyt produkt: Gem emails Nyt om navne

Læs mere

Gode råd om... Tyveri og indbrud. AutoBranchen Danmark VIDEN TIL FORSKEL

Gode råd om... Tyveri og indbrud. AutoBranchen Danmark VIDEN TIL FORSKEL Gode råd om... Tyveri og indbrud AutoBranchen Danmark VIDEN TIL FORSKEL Indholdsfortegnelse Indledning............................................. 4 Din sikringsrådgiver....................................

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

Godt i gang med KNX. - en guide fra Schneider Electric

Godt i gang med KNX. - en guide fra Schneider Electric Godt i gang med KNX - en guide fra Schneider Electric KNX - bag facaden Med en KNX-installation kan du klare stort set alle styrings- og automatiseringsopgaver i bygninger; fra lys, varme og ventilation

Læs mere

Vi gør verdens bedste bygninger endnu bedre

Vi gør verdens bedste bygninger endnu bedre Vi gør verdens bedste bygninger endnu bedre Tillid Enhver bygning kan udnyttes bedre. Gøres mere effektiv og mere lønsom. Vi leverer Building Management Systems (BMS) og sikringsløsninger, der giver nyt

Læs mere

SKI's rammeaftaler inden for videnrådgivning 20 anbefalinger til forbedringer

SKI's rammeaftaler inden for videnrådgivning 20 anbefalinger til forbedringer Den 16. juni 2011 kna SKI's rammeaftaler inden for videnrådgivning 20 anbefalinger til forbedringer Resumé SKI s rammeaftaler egner sig ikke til køb af videnrådgivning, fordi videnrådgivning kræver tilpasning

Læs mere

GIS-Strategiplan 2008

GIS-Strategiplan 2008 Rapport Version 1.06 GIS-Strategiplan 2008 Udarbejdet af GIS-funktionen, Administration, Teknisk Forvaltning: Anja Jerow (akj53) og Erling Kristensen (ekr53) I samarbejde med COWI a/s: Minna Vadskjær (mvd)

Læs mere

Det danske ERP marked

Det danske ERP marked Det danske ERP marked ComputerCamp seminar 25. marts 2009 Herbert Nathan Indhold Introduktion til HerbertNathan & Co Nogle indledende system begreber ERP-markedet leverandører og trends Hvorfor anskaffe

Læs mere

Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem

Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem Honeywell Building Solutions Strandvejen 70 2900 Hellerup www.honeywell.com Kære Det er godt at bruge 11 minutter på at læse Serviceaftalen FLEX igennem Hvorfor? Fordi Serviceaftalen FLEX dokumenterer

Læs mere

SupplyVagten. -højteknologisk, gennemprøvet og driftsikker. ubemandetvagtcentral

SupplyVagten. -højteknologisk, gennemprøvet og driftsikker. ubemandetvagtcentral SupplyVagten -højteknologisk, gennemprøvet og driftsikker ubemandetvagtcentral Forberedt til den kommende Kommune sammenlægning SupplyVagten CareSupply s højteknologiske gennemprøvede og driftsikre vagtcentral

Læs mere

Informationssikkerhed i Balance

Informationssikkerhed i Balance Informationssikkerhed i Balance Koncept version 1.0 Oktober 2014 IT-Branchens It-sikkerhedsudvalg Resumé Der har de sidste år været et intenst fokus på informationssikkerhed i Danmark, primært grundet

Læs mere

App-strategi for Randers Kommune December 2012. Bilag 2: Procesvejledning for app-udvikling i Randers Kommune

App-strategi for Randers Kommune December 2012. Bilag 2: Procesvejledning for app-udvikling i Randers Kommune Bilag 2: Procesvejledning for app-udvikling i Randers Kommune Procesvejledningen har til formål, at skabe overblik over app-udviklingsprocessen, og skal sikre kvalitet og genkendelighed blandt apps ene

Læs mere

Modeller for konsolidering af bibliotekssystemer. Projekt: Modeller for konsolidering af forskningsbibliotekernes

Modeller for konsolidering af bibliotekssystemer. Projekt: Modeller for konsolidering af forskningsbibliotekernes Projektrapport Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek (DEF) Projekt: Modeller for konsolidering af forskningsbibliotekernes bibliotekssystemer Dato: 19. november 2004 Kunde: Forskningsbibliotekernes

Læs mere

Idékatalog Planlægning og brug af test i statslige it-projekter

Idékatalog Planlægning og brug af test i statslige it-projekter Idékatalog Planlægning og brug af test i statslige it-projekter Januar 2014 INDHOLD 1. INDLEDNING...1 2. TYPER AF TEST...2 3. PLANLÆGNING AF TEST I FASERNE...6 3.1 IDÉFASEN...6 3.2 ANALYSEFASEN...7 3.3

Læs mere

Notat om kriterier for socialt ansvar i Lind Invest

Notat om kriterier for socialt ansvar i Lind Invest Notat om kriterier for socialt ansvar i Lind Invest Notat om kriterier for socialt ansvar Vi ønsker at være med til at fremme en praksis, hvor man evaluerer og rapporterer resultaterne af sociale projekter,

Læs mere

VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB

VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB Susanne C. Hartvig VEJLEDNING I EVALUERING AF PROJEKTWEB Ingeniør Arkitekt Bygherre Producent Entreprenør RAPPORT BYGiDTU R-002 2001 ISSN 1396-4011 ISBN 87-7877-057-2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning...1

Læs mere

Danske Kommuner, september 2012

Danske Kommuner, september 2012 I mange år har private IT-leverandører typisk KMD og CSC tjent penge, hver gang en medarbejder i en kommune laver et opslag i eksterne datakilder, eksempelvis CPR-registeret i Indenrigsministeriet. Det

Læs mere

Smart Grid i Danmark

Smart Grid i Danmark Smart Grid i Danmark Indhold Forord... 4 Resume...5 Rammer og forudsætninger for rapporten... 8 1. Energisystemet står ved en skillevej... 9 1.1 Danmarks klima- og energimål vil ændre vilkårene... for

Læs mere