Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS"

Transkript

1 Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS

2 Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Fag-ansvarlig for Bygningsautomatik

3 Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Indholdsfortegnelse. o o o o o o o o Hvad forstår vi ved Bygningsautomatik. CTS-branchen, de traditionelle leverandører. Leverandører af CTS-anlæg der opbygges med PLC ere og Scada brugerflade. Væsentlige parametre for vurdering af forskellige CTSløsninger. Forskellige løsninger og deres bindinger. Tekniske muligheder. Kompleksitet. Overvejelser og anbefalinger ved system design.

4 Hvad forstår vi ved Bygningsautomatik Styring, regulering og overvågning af tekniske anlæg primært for vand, varme, ventilation, køl placeret i teknikrum. Overvågning af alarmer og fejlsignaler fra el-tekniske anlæg og andre systemer. Styring og regulering af klima, lys og solafskærmning (IBI) på etager. Betjening via anlægsbilleder på grafisk brugerflade med målerværdier, setpunkter drift status og fejlsignaler. Visning af alarm- og hændelseslister, andre rapporter og præsentation af loggede data.

5 Konfiguration

6 CTS-branchen, de traditionelle leverandører. De 3 gamle automatik firmaer: Simens Honeywell Schneider electric (tidligere TAC). System huse for: Trend Honeywell Exomatic

7 De traditionelle Automatik firmaer Er en del af en større koncern med moderfirma i udlandet. Har komplet produktsortiment inden for bygningsautomatik. Udfører selv udvikling af nye systemer, undercentraler og hovedcentral. Har færdigt layout for brugerflade, dokumentation og programmering. Har god integration med IBI og sikring. Kan i egen organisation trække på forskellige eksperter i IT, integration og brugerflade. Har teknikkere og programmører der har viden om de HVAC anlæg som bygningsautomatiken styrer og regulerer. Har komplet serviceorganisation. Har propriotære undercentraler og hovedcentraler der ikke sælges til andre firmaer i Danmark. Har ofte et højt prisniveau hos eksisterende kunder.

8 Systemhuse der leverer CTS Flere mindre firmaer med få medarbejdere typiske ikke flere end 15 medarbejdere dog har Dominus mere end 30 ansatte. Køber deres komponenter, undercentraler og hovedcentral via teknologicenter som også yder teknisk support. Systemhusene er mere sårbare over for konjunktur ændringer og dårlige resultater end de traditionelle CTS firmaer som er en del af en større koncern. Har kun få referencer på rigtig store anlæg i Danmark.

9 Leverandører af CTS-anlæg der opbygges med PLC ere og Scada brugerflade Er firmaer der har baggrund i el-branchen eller er firmaer der har lavet automatik og overvågning til procesindustrien som har udvidet deres arbejdsområde til også at omfatte bygningsautomatik. Bruger åbne PLC ere og Scada brugerflader og kan ofte arbejder med flere forskellige fabrikater. Med undtagelse af ABB udfører de ikke selv udvikling af PLC ere og Scada brugerflader, men køber disse gennem leverandører eller grossister. De mindre firmaer/enheder vil ligesom systemhusene være sårbare over for konjunktur ændringer og dårlige resultater. Har kun begrænset erfaringer med bygningsautomatik.

10 Væsentlige parametre for vurdering af forskellige CTS-løsninger Levetid og fremtidssikring. Økonomi. Åbenhed. Udbud og konkurrence. Systemansvar. Ensartet brugerflade for betjening af anlæg. Kompleksitet. Drift, service og vedligehold.

11 Forskellige løsninger og deres bindinger CTS løsninger: Standard CTS-løsning fra et af de 3 traditionelle CTS firmaer. CTS-anlæg opbygget af forskellige systemhuse (Trend eller Honeywell). 2 eller flere parallelle anlæg, bygherre der ikke kun vil være afhængig af en leverandør. Anlæg med en fælles hovedcentral (SCADA) og undercentraler af flere forskellige fabrikater. PLC - Scada løsninger: Anlæg med Scada brugerflade og PLC ere i samme fabrikat. Anlæg med en Scada-brugerflade og flere forskellige fabrikater PLC ere.

12 Standard CTS-løsning fra et af de 3 traditionelle CTS firmaer. De traditionelle CTS firmaer har en standard for anlægsbilleder programmering og dokumentation. Det vil derfor i stor udstrækning være leverandøren som er systemansvarlig. Bygherren er afhængig af CTS-firmaet da der ikke er andre som kan udfører udbygning og udvidelse af anlægget. Det er en fordel hvis man kan indgå pris-/rammeaftale med faste lave priser på udbygning, service og opgradering af anlægget.

13 CTS-anlæg opbygget af forskellige systemhuse. De forskellige systemhus bruger ikke samme standard for anlægsbilleder, programmering, symboler og dokumentation. Det er op til bygherren eller dennes rådgivere at sikre anlægget bliver ensartet opbygget. Der er problemstillinger omkring ansvar som skal håndteres når der er flere firmaer der laver udvidelser og ændringer på anlægget. Ved større problemer med anlægget kan det være nødvendigt at trække på support fra leverandøren/teknologicentret.

14 2 eller flere parallelle anlæg Brugerne skal forholde sig til flere forskellige brugerflader, med forskellige principper. Koordinering af retningslinjer med flere forskellige firmaer. Der er ikke kun 1 alarmliste. Mulighederne for konkurrence mellem leverandørerne er tilstede men er alligevel begrænsede, da man ikke vil udbygge anlæggene vilkårligt uden at tænke i hele enheder. Flere systemer skal opgraderes og vedligeholdes. Service: håndtering af tilkald fra flere leverandører.

15 Anlæg med en fælles SCADA brugerflade og CTS-undercentraler af forskellige fabrikater Det er muligt at der ikke er fuld funktionalitet i betjening af anlæg. Koordinering af retningslinjer og principper med flere entreprenører. Ansvarsfordeling for udførelse af arbejder på hovedcentral. Nye undercentraler kan måske ikke opkobles mod eks. HC. Derfor kan det være nødvendigt at udbygge med gamle modeller. I sidste ende begrænset levetid. Flere serviceaftaler. HC. - UC fab. (1) - UC fab. (2) -à højere pris. Håndtering af tilkald fra flere leverandører. Flere systemer skal opgraderes og vedligeholdes. Problemstillinger ved opradering af system er mere kompleks.

16 Anlæg med Scada brugerflade og PLC ere i samme fabrikat. Win CC Siematic PLC Allen Bradley Citect - Schneider PLC Der er ikke konkurrence på PLC hardware, men der kan være konkurrence mellem de enkelte firmaer som laver arbejdet. Hvis der anvendes forskellige leverandører, så vil det være bygherren selv som har ansvaret for systemet og sikre at retningslinjerne for hvordan man arbejder på anlægget bliver fuldt. Scada brugerflader har ikke CTS-layout for grafiske symboler mv. Derfor skal leverandørens oplæg anvendes eller også skal der udarbejdes et specifikt layout for anlægget. Der er problemstillinger omkring ansvar som skal håndteres når der er flere firmaer der laver udvidelser og ændringer på anlægget. Har funktioner der gør arbejdet mellem PLC og brugerflade nemmere: visning af punkter og programmering mv.

17 Anlæg med en Scada-brugerflade og flere forskellige fabrikater PLC ere Der er fuld konkurrence også på PLC ere. Bygherren vil have systemansvar. Layout af brugerflade. Håndtering af ansvar ved flere leverandører. Kompleksitet af system stiger når der anvendes flere forskellige komponenter. Hvem har ansvaret for service og vedligehold. Hvem kan udfører ændringer, udvidelser og fejlfinding på anlægget.

18 Tekniske muligheder Mange slags forskellige rum/zone regulatorer. Intelligente komponenter. Mange forskellige leverandører. Mange forskellige kommunikationsformer: Lon KNX Bachnet Asi-bus Mod-bus M-bus TCP-IP Frekvensomformere med indbygget I/O. Routere med indbygget Web-server og tidskanaler.

19 Kompleksitet De tekniske muligheder er mange og leverandører kan i konkurrence nemt forfalde til at levere billige løsninger ved anvendelse af mange forskellige slags komponenter og løsninger. Dette kan give komplekse anlæg hvor driftspersonalet ikke har overblik over hvordan anlægget hænger sammen. Det er sværere at udfører ændringer og fejlfinding og stiller meget store krav til dokumentation. Det er sværere at finde serviceteknikere, som har tilstrækkelig viden om de enkelte løsninger og de vil ofte skulle bruge ekstra tid på at sættes sig ind i anlægget. I sidste ende giver dette dyrere anlæg med forkortet levetid.

20 Overvejelser ved system design Ved planlægning af CTS-systemer skal der tages højde for flere forskellige forhold: v v v v v v v v Hvor stort er det aktuelle anlæg, eller hvor stort kan det blive. Hvad skal det bruges til (CTS, IBI, Sikring). Hvem skal bruge anlægget (driftspersonale, vagter, andre). Hvilken kompleksitet og krav til driftsikkerhed er der for de tekniske installationer. Hvad er det for en driftsorganisation der skal passe anlægget. Hvad er sandsynligheden for at leverandøren forsvinder fra markedet og hvad er konsekvensen. Er der eksisterende undercentraler/anlæg som skal indgå i det ny anlæg. Hvem kan udfører service og vedligehold på anlægget.

21 Anbefalinger ved system design Inden valg af entreprenør/anlæg bør bygherrer og rådgivere lægge en langsigtet plan og strategi for etablering af CTS: Hvordan anlægget skal udbygges. Krav til kommunikation. Krav til anvendelse af undercentraler/plc ere. Krav til zoneregulatorer og intelligente komponenter. Krav til anvendelse af decentral I/O. Skal det være et åbent anlæg, som kan udbygges af forskellige entreprenører eller leverandører.

22 Anbefalinger ved system design. Hvem der skal have systemansvaret. Driftsorganisationen. Er den tilstrækkelig stor og har de tilstrækkelig viden. Skal det være en tilknyttet rådgiver. Kan det være leverandøren. Vi anbefales at en strategiplan suppleres med en CTSmanual, som beskriver hvilke krav der er til udførelse af CTS.

23 Masterminding Sustainable Progress

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift

Valg af BMS/CTS-system. - fra planlægning og projektering til drift Valg af BMS/CTS-system - fra planlægning og projektering til drift Overvejelser og betragtninger ved valg af CTS Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation, Alectia A/S Alectia

Læs mere

Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation

Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg. Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation Rådgiverens ønsker til et moderne CTS-anlæg Ved Henrik Schledermann Chefrådgiver og fagleder for Bygningsautomation Hvordan ser CTS virkeligheden ud i Danmark. Der er i dag rigtig mange eksisterende CTS

Læs mere

Ejendomsservicetekniker

Ejendomsservicetekniker Ejendomsservicetekniker CTS og energioptimering Strengt fortroligt NRGi a.m.b.a. NRGi Strategi 2017 NRGi konglomeratet Side 1 Henrik Nørgaard Henrik Nørgaard Funktionsleder / service 12 års erfaring med

Læs mere

CTS Drift og strategier. Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima

CTS Drift og strategier. Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima CTS Drift og strategier Kristian Kærsgaard Hansen Energi og Klima Varme-, brugsvands-, ventilation- og køleregulering med passende automatik Ved hjælp af moderne reguleringsudstyr kan man "skræddersy"

Læs mere

BA Systems ApS. Anno 2016

BA Systems ApS. Anno 2016 BA Systems ApS Anno 2016 BA Systems, historien Historien Produktområder Installationstyper Kompetencer BA Systems anno 2016 Produkter Reference liste BA Systems, historien BA Systems ApS er 100 % danskejet

Læs mere

TEKNIK, BRAND & SIKRING MED TANKE FOR HELHEDEN AVANCEREDE TEKNISKE LØSNINGER PÅ TVÆRS AF PLATFORME

TEKNIK, BRAND & SIKRING MED TANKE FOR HELHEDEN AVANCEREDE TEKNISKE LØSNINGER PÅ TVÆRS AF PLATFORME TEKNIK, BRAND & SIKRING MED TANKE FOR HELHEDEN AVANCEREDE TEKNISKE LØSNINGER PÅ TVÆRS AF PLATFORME MED TANKE FOR HELHEDEN FUGMANNs stærke tekniske kompetencer er samlet i afdelingen Teknik, Brand & Sikring.

Læs mere

Program. CTS-KonferenceN. Jeg kan skrive mangellisten hjemmefra og jeg gi r øl hvis ikke den passer!

Program. CTS-KonferenceN. Jeg kan skrive mangellisten hjemmefra og jeg gi r øl hvis ikke den passer! Jeg kan skrive mangellisten hjemmefra og jeg gi r øl hvis ikke den passer! John Olsen, Maskimmester Grontmij A/S CTS-KonferenceN 2014 Skanderborg 9. september 2014 København 11. september 2014 Program

Læs mere

Produkter og løsninger til hospitaler et driftsikkert valg

Produkter og løsninger til hospitaler et driftsikkert valg et driftsikkert valg - et driftsikkert valg Hospitalerne står over for store investeringer. 40 milliarder kroner skal bruges på at renovere hospitaler og bygge nye superhospitaler. Derfor gælder det om

Læs mere

+250 ansatte heraf 45 lærlinge. Henrik Ramlov Energi & udviklingschef

+250 ansatte heraf 45 lærlinge. Henrik Ramlov Energi & udviklingschef +250 ansatte heraf 45 lærlinge Henrik Ramlov Energi & udviklingschef Fakta fra hverdagen Mange virksomheder forholder sig ikke til energiforbruget i virksomheden Flere investorer bygger billige m² uden

Læs mere

Dagsorden. Velkomst. - Introduktion. - CTS markedet. - Systemopbygning - Integration i CTS anlæg - Entreprisegrænser tekniske installationer

Dagsorden. Velkomst. - Introduktion. - CTS markedet. - Systemopbygning - Integration i CTS anlæg - Entreprisegrænser tekniske installationer Velkomst Dagsorden - Introduktion. - CTS markedet. - Systemopbygning - Integration i CTS anlæg - Entreprisegrænser tekniske installationer - Løbende spørgsmål - CTS/BMS marked BMS marked 1.0 1.3 milliard

Læs mere

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen

Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed. Morten C. Jørgensen Udvikling af en fælles PLC og SRO standard i forsyningsvirksomhed Morten C. Jørgensen Agenda Præsentation Proces ny standard Teknisk løsning Udvikling og vedligeholdelse Programmeringseksempler Hvem er

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIKARBEJDER

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIKARBEJDER FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIKARBEJDER Udg. dato: 06.09.2017 Side : 2/ 5 1. Generelt Alle ydelser inden for CTS og automatik beskrevet i nærværende dokument for anlæg vist på tegninger for VVS og ventilation

Læs mere

CTS konference: Tag bussen til første. stop.

CTS konference: Tag bussen til første. stop. 1 CTS konference: Tag bussen til første John Olsen 2014-09-11 stop. Copyright 2012 Grontmij A/S Brugerflader Mange muligheder Åbne standarder eller proprietærer. Forskellige forretnings modeller. Hovedstation

Læs mere

Produktpræsentation. BA Systems. Control made easy

Produktpræsentation. BA Systems. Control made easy Produktpræsentation BA Systems Control made easy Produkthistorik 1995: SCADA system 1. generation frigivet 1997: BAS Series 1. generation frigivet 1999: BAS Series 2. generation frigivet - Frit programmerbar

Læs mere

G_18_Grænsefladeskema for entreprenører Kolding Sygehus

G_18_Grænsefladeskema for entreprenører Kolding Sygehus Grænseflader for automatik og tekniske instaler. Dato: 15.09.2014 Bilag til rbejdsbeskrivelser Rev.: 1.01 ktivitet Systemkonfiguration med hovedcentral, netværk og undercentraler O B ut. I DK 1.02 1.03

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK Forberedelsesskolen, Randers udvidelse 24 Udg. dato: 01.04.2019 Rev. dato: Side : 2/ 8 1. Generelt Alle ydelser inden for CTS og automatik beskrevet i nærværende dokument

Læs mere

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE030 Kommunikation og netværk Dette paradigme anvendes til at udarbejde en projektspecifik beskrivelse for

Læs mere

Service til Industrien

Service til Industrien Service til Industrien - Aftaler der sikrer din forretning Fasthold maksimal effektivitet gennem dine anlægs levetid En investering i selv det bedste anlæg er ingen garanti for høj oppetid og effektivitet

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 15. juli 2012 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til BEK nr. 509 af 31/05/2012 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

»Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til?

»Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til? »Hospitalsbyggerier Bygningsautomatik i centrum, Hvad skal der til? Henrik Schledermann Chefrådgiver indenfor bygningsautomatik, Fagredaktør på BIPS arbejdsbeskrivelse for bygningsautomatik. Erfaring med

Læs mere

Schneider Electric Kursuskatalog

Schneider Electric Kursuskatalog Schneider Electric Kursuskatalog 2011-2012 1 Kursusoversigt Schneider Electric - Uddannelse...3 Lidt om Schneider Electric...3 Lidt om Uddannelsesafdelingen...3 Hvor afholdes kurserne?...4...4 Kontakt

Læs mere

Avanceret teknisk overvågningsplatform og dataindsamling. - til nem digitalisering

Avanceret teknisk overvågningsplatform og dataindsamling. - til nem digitalisering Avanceret teknisk overvågningsplatform og dataindsamling - til nem digitalisering Logos Logit - Grundidé Web og app baseret overvågningssystem Alt der kan måles på Sikkerhed Datalognin Dokumentation Logos

Læs mere

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology

Cowex Præsentation. Løsninger. Viden til. www.cowex.com. P r o f i l & k o m p e t e n c e r. industrial lt automation process technology Cowex Præsentation Viden til Løsninger P r o f i l & k o m p e t e n c e r industrial lt automation process technology Profil & Know-how Cowex Profil Cowex a/s er en virksomhed med speciale i løsning af

Læs mere

HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION - GENEREL

HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION - GENEREL Team Mobbis +45 3325 5858 www.mobbis.com info@mobbis.com HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION - GENEREL 2.0. HSYCO/ALARMS MANAGER INSTALLATION GENEREL Installation af HSYCO/Alarms Manager gennemføres bedst

Læs mere

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE020 Hovedstation

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE020 Hovedstation Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE020 Hovedstation Dette paradigme anvendes til at udarbejde en projektspecifik beskrivelse for arbejdet med

Læs mere

STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE

STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE Side 1 af 7 STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR RÅDGIVERE Gældende fra 05. januar

Læs mere

Elfagets Praktikvejledning Specialet Bygningsautomatik

Elfagets Praktikvejledning Specialet Bygningsautomatik Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for Hovedforløbet. Praktik i virksomheden Eleven skal: Under vejledning udføre lys- og kraftinstallationer samt tele- og datainstallationer Under vejledning

Læs mere

Serviceaftale - Vi har anlæg for service og samarbejde!

Serviceaftale - Vi har anlæg for service og samarbejde! Serviceaftale Modulopbygget aftale på automatik - for varme, ventilation, køl, CTS systemer Anlægsadresse: Kunde: for dominus for kunde dato dato Side 1 af 17 Service omfang xxxxxxx Serviceaftalen omfatter:

Læs mere

LK IHC Bolig - til dine kunder. Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer.

LK IHC Bolig - til dine kunder. Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer. LK IHC Bolig - til dine kunder Nemt at sælge. Nemt at installere. Til både nybyg og mindre renoveringer. LK IHC på en helt ny måde Med LK IHC Bolig har vi hos Lauritz Knudsen givet det kendte og populære

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK Randers Lille Skole - udvidelse Udg. dato: 20.10.2015 Side : 2/ 7 1. Generelt Alle ydelser inden for CTS og automatik beskrevet i nærværende dokument indgår i automatikarbejdet.

Læs mere

Clorius Building Management Systemer

Clorius Building Management Systemer CLORIUSCONTROLS.COM Clorius Building Management Systemer Det intelligente valg Lidt om os selv Clorius Controls er et kompetent og selvstændigt systemhus, som tilbyder åbne building management systemer,

Læs mere

CTS-guide. Om CTS-guide. Hvorfor CTS-guide. Modellen. Kontakter

CTS-guide. Om CTS-guide. Hvorfor CTS-guide. Modellen. Kontakter CTS-guide Om CTS-guide Hvorfor CTS-guide Modellen Kontakter Kommunale bygherrer, der skal udarbejde en CTS-strategi, eller skal etablere eller renovere CTS, kan hente hjælp i CTS-guidens anbefalinger om

Læs mere

VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF BACNET IP ENHEDER

VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF BACNET IP ENHEDER VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF BACNET IP ENHEDER Ansvarlig: TOPL Side 1 af 8 VEJLEDNING I ARBEJDSPROCESSEN VED INSTALLATION AF BACNET IP ENHEDER Gældende fra 26. november 2015 Version

Læs mere

Ventilationsaggregater. Systemair Access. Automatik til Geniox ventilationsaggregater

Ventilationsaggregater. Systemair Access. Automatik til Geniox ventilationsaggregater Ventilationsaggregater Systemair Access Automatik til Geniox ventilationsaggregater Systemair Access Den lige vej har været et fast holdepunkt siden vores første runde kanalventilator i 1974. Vi vil gøre

Læs mere

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer?

Hvad kan man få ud af at stille de rigtige kravspecifikationer? Oplægsholdere John Andresen Direktør Bo Jørgensen CTS-ingeniør INGENIØR NE Hvordan foregik det for 10-15 år siden Funktionsudbud Ingen krav til hvordan anlægget skulle virke. Fag entrepriser CTS entreprenør

Læs mere

LonWorks update Medlemsmøde #38 den 23.marts 2010 Edvin Sanggaard

LonWorks update Medlemsmøde #38 den 23.marts 2010 Edvin Sanggaard LonWorks update LonWorks update Hvad er der sket i det forgangne år Hvordan er situationen Hvad sker der i 2010 2 Siden sidst LonMark Internationale update LonMark Internationale består i dag af 401 medlemmer

Læs mere

Schneider Electric Kursuskatalog 2010-2011

Schneider Electric Kursuskatalog 2010-2011 Schneider Electric Kursuskatalog 2010-2011 1 Kursusoversigt Schneider Electric - Uddannelse...3 Lidt om Schneider Electric...3 Lidt om Uddannelsesafdelingen...3 Hvor afholdes kurserne?...4...4 Kontakt

Læs mere

Introduktion. IQ3xCite systemet

Introduktion. IQ3xCite systemet IQ3xcite systemet Introduktion til IQ3xcite systemet Moderne bygninger bliver mere og mere komplicerede, og det stiller store krav til styring af, og kontrol med, driften. En bygnings CTS-anlæg (CTS =

Læs mere

Kursuskatalog 2012 TwinCAT Basic og Extended

Kursuskatalog 2012 TwinCAT Basic og Extended Kursuskatalog 2012 TwinCAT Basic og Extended Basic Modul 1 Software Kursus K120101 K120102 K120103 K120104 K120105 K120106 Dato 31.1-1.2.12 6.-7.3.12 8.-9.5.12 21.-22.8.12 2.-3.10.12 20.-21.11.12 Modul

Læs mere

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning Funktionsløsning Det effektive interface til styring af belysning Effektiv og praktisk styring af belysning KNX-systemer kombinerer fleksibilitet, komfortabel betjening og energieffektivitet i avanceret

Læs mere

Energieffektivitet. med intelligent bygningsautomatik 05 I 2011

Energieffektivitet. med intelligent bygningsautomatik 05 I 2011 Energieffektivitet Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 05 I 2011 Hvis man ser på de tekniske installationer i en bygning, er der to måder at reducere driftsomkostningerne på. For

Læs mere

Præsenterer: Bygningsteknologi. Fremtidens Intelligente bygninger. ved:

Præsenterer: Bygningsteknologi. Fremtidens Intelligente bygninger. ved: Præsenterer: Bygningsteknologi Fremtidens Intelligente bygninger ved: Sven Hjalholt HJALHOLT Gira Danmark Ingolf Pennerup WAGO Denmark A/S Facts: September 2009/ Oktober 2015 September 2009 170 16.470

Læs mere

Teknologi udvikling i El-branchen

Teknologi udvikling i El-branchen Teknologi udvikling i El-branchen Teknologi udvikling i El-branchen -installationsformer -materialer -Hvad betyder det for branchen og dig Hvorfor en teknologi rapport Fabriksarbejder Folkeskolelærer Typograf

Læs mere

Positivliste for den regionale uddannelsespulje, RAR-Bornholm, 1. april 2015-30. september 2015

Positivliste for den regionale uddannelsespulje, RAR-Bornholm, 1. april 2015-30. september 2015 1 Bygge og anlæg Akademiuddannelse Byggeteknik 10 ECTS 2 Bygge og anlæg Akademiuddannelse Energiteknik, traditionelle og nye energiformer 10 ECTS 3 Bygge og anlæg Akademiuddannelse Energiøkonomiske og

Læs mere

2013-09-23. Til: De bydende.

2013-09-23. Til: De bydende. Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE-BD BUS KESDH 2013/005560 2013-09-23 Til: De bydende. Emne: Teknisk rådgivning og bistand til udarbejdelse af bips paradigmer med FBE specifikke krav for:

Læs mere

InSideControl. Smart app til KNX. Bygningsautomation

InSideControl. Smart app til KNX. Bygningsautomation InSideControl Smart app til KNX Bygningsautomation God nyhed til dig og dine kunder KNX InSideControl smart app til at styre bygningsinstallationer. Her er endnu et håndfast argument for at vælge KNX.

Læs mere

Intelligente løsninger til integrering af tekniske installationer i hospitalsbygninger 2011-1. Ronny Scherf

Intelligente løsninger til integrering af tekniske installationer i hospitalsbygninger 2011-1. Ronny Scherf 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Intelligente løsninger til Bygningsmassen i Europa står for 40 % af det samlede energiforbrug. Hospitaler har et særligt stort

Læs mere

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems FAGSPECIFIK YDELSES- BESKRIVELSE Projekteringsydelser BMS Building Management Systems 13. oktober 2017 Rev. 02. november 2018 J. nr. 18/01055 THORY/FRGLU 1. Introduktion Dette notat præciserer mindstekrav

Læs mere

Velkommen til Inspirationsdag om Energibesparelser

Velkommen til Inspirationsdag om Energibesparelser Velkommen til Inspirationsdag om Energibesparelser AGENDA 9:00 Velkomst og introduktion 9:15 Energibesparelser Det er legende let 10:30 PAUSE 10:45 Spar 30% - Lys er ikke bare lys 11:15 En partner Mange

Læs mere

Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3

Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursuskatalog 2017 TwinCAT 2 TwinCAT 3 Kursusoversigt 2017 Modul 30 - TC 3 Basic Kursus K173001 K173002 K173003 K173004 Dato 21.-22.02.17 02.-03.05.17 22.-23.08.17 07.-08.11.17 Modul 31 - TC 3 EtherCAT

Læs mere

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE070 IBI-anlæg

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE070 IBI-anlæg Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE070 IBI-anlæg Dette paradigme anvendes til at udarbejde en projektspecifik beskrivelse for arbejdet med Bygningsautomation.

Læs mere

Milepæl 2. Mekanisk og elektrisk komplet

Milepæl 2. Mekanisk og elektrisk komplet Milepæl 2. Mekanisk og elektrisk komplet Ved denne milepæl skal nedenstående afprøvninger foretages. Oversigt over afprøvninger og godkendelser ved milepæl 2 Test nr. Test titel Testens varighed 2.A BMS

Læs mere

Ventilation med ECL Comfort 310

Ventilation med ECL Comfort 310 Ventilation med ECL Comfort 310 Én løsning til styring og overvågning Med ECL Comfort 310 kan I samle styring og overvågning af alle jeres anlæg ét sted. Udvid eksempelvis en eksisterende varme- og brugsvandsløsning

Læs mere

Før valg af adgangskontrol - kundekrav. Krav kunden bør stille til sit adgangskontrolsystem

Før valg af adgangskontrol - kundekrav. Krav kunden bør stille til sit adgangskontrolsystem Krav kunden bør stille til sit adgangskontrolsystem Her er opstillet en række krav, det er vigtigt og relevant, at kunden stiller til sit kommende adgangskontrolsystem. Et forkert valg kan medføre, at

Læs mere

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S.

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S. FH Automation A/S Rådgivning og Automa-tion indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektrisk & Mekanisk Service Hos FH Automation har vi mange års erfaring med automatisering, og

Læs mere

Intelligente løsninger levering, installering og servicering af intelligent bygningsautomatik

Intelligente løsninger levering, installering og servicering af intelligent bygningsautomatik Intelligente løsninger levering, installering og servicering af intelligent bygningsautomatik 2 JYSK CTS BYGNINGSAUTOMATIK Vores opgave er at levere den bedste løsning Jysk CTS A/S er grundlagt på viden,

Læs mere

August 2008. Debatoplæg - Valgfri specialefag og studie-/erhvervsrettet påbygning

August 2008. Debatoplæg - Valgfri specialefag og studie-/erhvervsrettet påbygning August 2008 Debatoplæg - Valgfri specialefag og studie-/erhvervsrettet påbygning Det faglige udvalg ønsker, at de lokale uddannelsesudvalg drøfter, hvilke valgfrie specialefag der skal udbydes på skolen,

Læs mere

Brugervenlig og kommunikativ!

Brugervenlig og kommunikativ! Brugervenlig og kommunikativ! Altivar 312 Frekvensomformer til tre-faset asynkrone motorer, 0,18 til 2,2 kw en-faset 240V 0,18 til 15kW tre-faset 200-600V Specielle funktioner til alle typer af maskiner

Læs mere

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems

Projekteringsydelser BMS Building Management Systems FAGSPECIFIK YDELSES- BESKRIVELSE Projekteringsydelser BMS Building Management Systems 13. oktober 2017 J. nr. 17/00527 THORY FRGLU 1. Introduktion Dette notat præciserer mindstekrav til rådgiverydelser

Læs mere

Fælles kompetencebeskrivelse (FKB) 2652: Elektrisk automation på automatiske maskiner og anlæg

Fælles kompetencebeskrivelse (FKB) 2652: Elektrisk automation på automatiske maskiner og anlæg Fælles kompetencebeskrivelse (FKB) 2652: Elektrisk automation på automatiske maskiner og anlæg Udbudspolitik 2012 Denne udbudspolitik skal ses i forlængelse af skolens generelle udbudspolitik, som er offentliggjort

Læs mere

..vi har styr på el og automation

..vi har styr på el og automation ..vi har styr på el og automation LARS WILLANDER adm. direktør VI SAMLER PÅ SUCCESOPLEVELSER! Velkommen.. I denne firmaprofil vil vi på de næste sider forsøge, at give dig et kort indblik i Contech s historie,

Læs mere

STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR ENTREPRENØRER

STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR ENTREPRENØRER STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR ENTREPRENØRER Side 1 af 8 STANDARD FOR ARBEJDSPROCES VED INSTALLATION AF BMS, CTS - OG IBI ANLÆG FOR ENTREPRENØRER Gældende fra

Læs mere

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten Modicon M221 Få det maksimale ud af dine maskiners ydeevne med MachineStruxure Den NÆSTE generation af MachineStruxure er en komplet automationsløsning,

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 7 Nummer: 2693 Titel: Installation og service af klima og ventilation Kort titel: ventilation Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2004 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af

Læs mere

Mærsk Bygningen. Site integration test Planlagt strømafbrydelse via udkobling af hovedforsyning (10 kv) fra DONG

Mærsk Bygningen. Site integration test Planlagt strømafbrydelse via udkobling af hovedforsyning (10 kv) fra DONG Mærsk Bygningen. Site integration test Planlagt strømafbrydelse via udkobling af hovedforsyning (10 kv) fra DONG Oplysninger Koblingsleder: DI-Teknik, Jesper om deltagere For El-entreprenør: E13. Lindpro.

Læs mere

Videnformidling om energirigtige bygningsinstallationer Grundfos d. 26 oktober V. Jens Søndergaard, Lauritz Knudsen A/S

Videnformidling om energirigtige bygningsinstallationer Grundfos d. 26 oktober V. Jens Søndergaard, Lauritz Knudsen A/S Videnformidling om energirigtige bygningsinstallationer Grundfos d. 26 oktober 2005 V. Jens Søndergaard, Lauritz Knudsen A/S Beskrivelse: Der er snart IT i alting, og der er en stigende tendens til at

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker

Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Uddannelsesordning for uddannelsen til elektriker Udstedelsesdato: 15. juli 2013 Udstedt af det faglige udvalg for elektrikeruddannelsen i henhold til BEK nr. 372 af 15/04/2013 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Byg på Uponor med Smatrix PRO

Byg på Uponor med Smatrix PRO Byg på Uponor med Smatrix PRO Vores nye kontrolsystem til gulvvarme og køling kan kommunikere med bygningens CTS-system og optimerer derfor både drift og komfort samt minimere energiforbruget uanset bygningstype.

Læs mere

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup?

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup? Change management og automatisk backup Har du styr på din backup? Håndterer du data manuelt? Håndterer du stadigvæk dine software programmer og data manuelt? (PLC, SCADA, robotter, CNC...) I så fald kender

Læs mere

Service Level Agreement (SLA)

Service Level Agreement (SLA) Service Level Agreement (SLA) vedrørende IT-Backend mellem Gymnasiefællesskabet og Allerød Gymnasium Roskilde Katedralskole Roskilde Gymnasium Himmelev Gymnasium Greve Gymnasium Solrød Gymnasium Køge Gymnasium

Læs mere

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE010 Building Management and Control System (BMCS)

FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE010 Building Management and Control System (BMCS) Forsvarets Bygnings- & Etablissementstjeneste FBE Bygningsautomation Bygningsdelsbeskrivelse FBE010 Building Management and Control System (BMCS) Dette paradigme anvendes til at udarbejde en projektspecifik

Læs mere

Gratis. Varme- og brugsvandsanlæg ECL Comfort 310 samler overblikket. adgang til ECL portalen. varme.danfoss.dk

Gratis. Varme- og brugsvandsanlæg ECL Comfort 310 samler overblikket. adgang til ECL portalen. varme.danfoss.dk Varme- og brugsvandsanlæg ECL Comfort 310 samler overblikket Med ECL Comfort 310 er kontrollen over jeres varme- og brugsvandsanlæg samlet i én intuitiv og letanvendelig løsning. Det giver tryghed blandt

Læs mere

VEJLEDNING I PROGRAMMERING AF SCADA BILLEDER

VEJLEDNING I PROGRAMMERING AF SCADA BILLEDER VEJLEDNING I PROGRAMMERING AF SCADA BILLEDER VEJLEDNING I PROGRAMMERING AF SCADA BILLEDER Gældende fra 12. april 2016 Version 0.1 TOPL Indhold Forord:... 3 Formål:... 3 Konfiguration af menu navigering...

Læs mere

Tilbudsmateriale: Udvidelse af eksisterende serverplatform.

Tilbudsmateriale: Udvidelse af eksisterende serverplatform. 2. januar 2012 Tilbudsmateriale: Udvidelse af eksisterende serverplatform. 1. Introduktion Dette tilbudsmateriale er annonceret på Syddjurs Kommunes hjemmeside iht. Bekendtgørelsen af lov om indhentning

Læs mere

Bæredygtige løsninger til byggeri og bolig

Bæredygtige løsninger til byggeri og bolig Bæredygtige løsninger til byggeri og bolig Safarrissoq Hvor de stille strømme tager fart men!!!! Tiltag der påvirker markedet for vedvarende energi Stigende priser på fossile brændsler Energi- og forsyningsselskaber

Læs mere

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper.

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations S7-1200 Standard Pumpestyringen, er en fleksibel PLC-styring til pumpestationer med forskellig hardware-konfiguration.

Læs mere

Fremtidens vvs-installatør

Fremtidens vvs-installatør Fremtidens vvs-installatør Dansk Gas Forening Årsmøde Den 15. & 16. november 2007 Nils Lygaard TEKNIQ 1 Analyse af den teknologiske udvikling» Nye installationsformers konsekvenser for den tekniske installatør»

Læs mere

BAS 914S/929S Datablad

BAS 914S/929S Datablad BAS 914S/929S BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 914S/929S tilhører en familie af programmerbare kontrollere der er målrettet til mindre samt medium størrelse installationer.

Læs mere

ADAP-KOOL kompressorstyring. Regulering på flere niveauer REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING

ADAP-KOOL kompressorstyring. Regulering på flere niveauer REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING ADAP-KOOL kompressorstyring Regulering på flere niveauer REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING ADAP-KOOL Solutions you can grow with Kompressorstyring og optimering ADAP-KOOL kølestyringer giver stor fleksibilitet

Læs mere

Fagkoordinator i COWI. Artikelforfatter i: Med ansvar for Bygningsautomation og Bygnings-IT. HVAC-magasinet. 25 år som CTS-entreprenør.

Fagkoordinator i COWI. Artikelforfatter i: Med ansvar for Bygningsautomation og Bygnings-IT. HVAC-magasinet. 25 år som CTS-entreprenør. Af Villy Falk Fagkoordinator i COWI Med ansvar for 25 år som CTS-entreprenør 15 år som CTS-rådgiver Medlem af bestyrelsen i: Danvaks automatikgruppe LonUser Group Denmark Artikelforfatter i: HVAC-magasinet

Læs mere

Energy Operation skræddersyet hosted løsning til energioptimering. Jens Ellevang Energi Management Konsulent

Energy Operation skræddersyet hosted løsning til energioptimering. Jens Ellevang Energi Management Konsulent Energy Operation skræddersyet hosted løsning til energioptimering Jens Ellevang Energi Management Konsulent Emne Schneider Electric Danmark A/S - Name Date 2 Fra energidata til energi management Har du

Læs mere

Seminar KNX Intelligente bygningsinstallationer

Seminar KNX Intelligente bygningsinstallationer Invitation til seminar KNX Intelligente Bygningsinstallationer 30. november - 2. december 2014 Seminar KNX Intelligente bygningsinstallationer Vi inviterer dig hermed til at deltage i ABB s seminar om

Læs mere

KOMPETENCE, FLEKSIBILITET OG HØJT SERVICENIVEAU DANSK AUTOMATION & ANALYSE

KOMPETENCE, FLEKSIBILITET OG HØJT SERVICENIVEAU DANSK AUTOMATION & ANALYSE KOMPETENCE, FLEKSIBILITET OG HØJT SERVICENIVEAU DANSK AUTOMATION & ANALYSE KOMPETENCE, FLEKSIBILITET OG HØJT SERVICENIVEAU Sådan lyder kodeordene for Dansk Automation og Analyse. Gennem de sidste 15 år

Læs mere

Contech intelligent automation solutions

Contech intelligent automation solutions Contech intelligent automation solutions...vi har styr på el og automation LARS WILLANDER adm. direktør VI SAMLER PÅ SUCCESOPLEVELSER! Velkommen.. I denne firmaprofil vil vi på de næste sider forsøge,

Læs mere

ERFA-dag Vingsted den. 23. september 2016.

ERFA-dag Vingsted den. 23. september 2016. ERFA-dag Vingsted den. 23. september 2016. ERFA dag. 23. september 2016. 11:15 12:00 Tilsyn, vedligeholdelse og tilfredsheds med service. 1. Opgradering af overvågningsudstyr til eksisterende møller. 2.

Læs mere

Building Management Systemer CLORIUS BMS BUILDING MANAGEMENT SYSTEMER DET INTELLIGENTE VALG

Building Management Systemer CLORIUS BMS BUILDING MANAGEMENT SYSTEMER DET INTELLIGENTE VALG CLORIUS BMS BUILDING MANAGEMENT SYSTEMER DET INTELLIGENTE VALG Building Management Systemer VELKOMMEN HOS CLORIUS CONTROLS Intelligent styring af varme, lys og ventilation er sund fornuft for både klima,

Læs mere

Performance test 1. B. Bygningsautomatik, kontrol af indregulering

Performance test 1. B. Bygningsautomatik, kontrol af indregulering Bilag til afleveringsprotokol nr. KU_782_74C Performance tests før AB92-aflevering. Styring og regulering - Blok C. Byggesag: KU. Science 782-74. Blok C Entreprise D (CTS) Dokumentdato: 01. august 2016

Læs mere

Udfordringer Automation Projektledelse Networking

Udfordringer Automation Projektledelse Networking Udfordringer Forsyningsvirksomhedernes udfordringer med anvendelse af it, for at effektivisere forretningen, øge forsyningssikkerheden og øge servicen over for kunderne Proceskonsulent Lene Jensen, COWI

Læs mere

Desigo CC den nye måde at styre bygninger på! Multidisciplinsystem til effektiv drift af bygninger og alle tekniske discipliner.

Desigo CC den nye måde at styre bygninger på! Multidisciplinsystem til effektiv drift af bygninger og alle tekniske discipliner. Desigo CC den nye måde at styre bygninger på! Multidisciplinsystem til effektiv drift af bygninger og alle tekniske discipliner. www.siemens.dk/desigocc Desigo CC sætter ny standard for styring af bygninger

Læs mere

En almen boligforenings udfordringer ved nybyggeri og renovering. BL 13. marts 2017

En almen boligforenings udfordringer ved nybyggeri og renovering. BL 13. marts 2017 . En almen boligforenings udfordringer ved nybyggeri og renovering BL 13. marts 2017 Hvad nyt på CTS-fronten? CTS-designmanual KAB har valgt 3 fabrikater som hosting samarbejdspartnere Ved nybyggeri og

Læs mere

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning

Funktionsløsning. KNX DALI-gateway. Det effektive interface til styring af belysning Funktionsløsning Det effektive interface til styring af belysning Effektiv og praktisk styring af belysning KNX-systemer kombinerer fleksibilitet, komfortabel betjening og energieffektivitet i avanceret

Læs mere

Wiser Energy - den intelligente el-tavle. Velkommen. Fremtiden inden for driftssikkerhed i installationer med overvågning og alarmer.

Wiser Energy - den intelligente el-tavle. Velkommen. Fremtiden inden for driftssikkerhed i installationer med overvågning og alarmer. Wiser Energy - den intelligente el-tavle Fremtiden inden for driftssikkerhed i installationer med overvågning og alarmer. Velkommen Wiser Energy - Agenda 1 Systemopbygning 2 Opkobling til internettet 3

Læs mere

BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER

BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER 1 BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER 2 AGENDA 1 2 3 Hvorfor og hvordan skiftes belysningen til

Læs mere

Performance tests før AB-aflevering Styring og regulering

Performance tests før AB-aflevering Styring og regulering Performance tests før AB-aflevering Styring og regulering Præcisering af ydelser for rådgiver (projektering, byggeledelse og fagtilsyn) vedr. performance tests: 1. Den projektspecifikke tilretning af performance

Læs mere

ERFA-dag Vingsted den. 23. september 2016.

ERFA-dag Vingsted den. 23. september 2016. ERFA-dag Vingsted den. 23. september 2016. ERFA dag. 23. september 2016. 11:15 12:00 Tilsyn, vedligeholdelse og tilfredsheds med service. 1. Opgradering af overvågningsudstyr til eksisterende møller. 2.

Læs mere

driftssikker Er du på udkig efter energieffektiv og regulering af varme- og ventilationsanlæg?

driftssikker Er du på udkig efter energieffektiv og regulering af varme- og ventilationsanlæg? Er du på udkig efter energieffektiv og driftssikker regulering af varme- og ventilationsanlæg? Clorius Controls har i mere end 100 år specialiseret sig i varme og ventilation. I dag har vi især fokus på

Læs mere

Altivar Process fra Schneider Electric. Sætter nye standarder for hvordan man kan sikrer oppetid på motor drevet af frekvensomformere.

Altivar Process fra Schneider Electric. Sætter nye standarder for hvordan man kan sikrer oppetid på motor drevet af frekvensomformere. Altivar Process fra Schneider Electric Sætter nye standarder for hvordan man kan sikrer oppetid på motor drevet af frekvensomformere. Keld Flindt maj 2015 Altivar Proces er et helt nyt koncept som tager

Læs mere

BAS 920. Datablad. BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk

BAS 920. Datablad. BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 920 BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 920 tilhører en familie af frit programmerbare kontrollere designet til at være skalerbare fra helt små til meget store

Læs mere

Samtidig fungerer mobiltelefonen i Ruko GSM Key som et trådløst nøglekort, der kan medvirke til styre adgangen til bygninger og rum.

Samtidig fungerer mobiltelefonen i Ruko GSM Key som et trådløst nøglekort, der kan medvirke til styre adgangen til bygninger og rum. G S M K E Y M o b i l t e l e f o n s o m n ø g l e o g a d g a n g s k o n t r o l R U K O G S M K E Y - T R Å D L Ø S S T Y R I N G A F S I K R I N G O G A D G A N G S K O N T R O L Nu får danske virksomheder

Læs mere

Total bygningsautomatik så enkelt kan det gøres

Total bygningsautomatik så enkelt kan det gøres Total bygningsautomatik så enkelt kan det gøres Indhold Total bygningsautomatik så enkelt kan det gøres Peter Christensen Brian Egeberg Lillian Andersen EcoBuilding EcoBuilding EcoBuilding Projektchef

Læs mere