Her får du din drømmeferie

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Her får du din drømmeferie"

Transkript

1 2014 Inspiration Praktiske tips Turforslag Lej sommerhus med egen båd Venlige slusevagter Masser af gode grunde til at vælge den rigtige kanal Her får du din drømmeferie

2 Når jeg her skal opsummere kanalsæsonen for 2013, sker det med et stort smil på læberne. Sikken en fantastisk sommer vi har haft. Masser af både i søsystemet og lutter glade minder. Faktisk en af de allerhyggeligste jeg har oplevet som kanaldirektør og jeg har ellers været med i en del år. Det smukke vejr har naturligvis en stor andel i succesen. Men jeg tror også, at de løbende forbedringer, som vi og de øvrige dele af turisterhvervet foretager, er medvirkende. Eller rettere sagt, det ved jeg. Præcis ligesom de tidligere år har jeg brugt så meget tid som muligt på at rejse rundt i og langs kanalen. For at møde vores gæster, høre hvad de synes og forsøge at opsnappe forslag til, hvad vi kan gøre endnu bedre. Et område af kanalen, hvor der er sket meget, er bikanalen Snäcke. Her har det nye slusevagtpar Gunilla og Bosse gjort en kæmpeindsats, hvilket har resulteret i, at et rekordstort antal både har fundet vej op i den smukke Snäcke kanal. En anden ting, som jeg håber vil blive bemærket på sigt, er, at Håveruds og Upperuds sluseområder nu er blevet erklæret for historiske bygningsværker. Landshøvding Lars Bäckström opsatte det symbolske skilt under stor pomp og pragt på den forrige sommers eneste regnvejrsdag. Jeg håber, at denne beslutning vil føre til, at vi kan fortsætte den nænsomme og pietetsfulde udvikling af området. Vi har også i sinde at fortsætte forbedringsarbejderne ved vores slusestationer, blandt andet med bedre skiltning. Men den fantastiske natur, de glitrende søer og de venlige slusevagter vil vi naturligvis ikke lave om på. Du kan læse mere om nyheder på Dalslands kanal på og følg os på Facebook. Velkommen til Dalslands kanal 2014! Benny Ruus Kanaldirektør

3

4 Her stortrives vi. Det er tredje gang, vi tilbringer ferien på Dalslands kanal. Vi har allerede planlagt at komme tilbage næste sommer også. Og det er virkelig tydeligt, at Bente Øverjordet fra Flateby uden for Oslo trives, som hun ligger på dækket og slikker solskin med Upperuds fine kulturmiljø i baggrunden. Fantastisk søsystem Det er skønt, at søsystemet er så langt, og eftersom vi har cykler med, så kan vi tage på lange udflugter ved siden af kanalen. Så får hundene også lidt motion. Landtransport til Töcksfors De er to både, som sejler sammen, og de valgte at transportere bådene på land til Töcksfors, for at påbegynde turen der mod Vänern. Bente mener, at det overhovedet ikke er noget problem, hvis man får lidt ventetid ved en sluse en gang imellem. Nej, vi er jo på ferie, vejret er strålende og slusevagterne enormt venlige. Vi vil forresten gerne bestille nøjagtig lige så godt vejr til næste år, når vi vender tilbage. Kan det lade sig gøre?

5 Fantastisk fint Lidt længere nordpå i søsystemet finder vi tre familier fra Lidköping, som er i færd med at passere en sluse. Den yngste, Milla, er hoppet over i farmor og farfars båd. Det er fantastisk at rejse på Dalslands kanal, siger de. Vi har gjort det henholdsvis tre og fire gange før. Også Milla stortrives. Denne sommer gik turen via Gustavsfors og Töcksfors ned til Nössemark. De skal være ude i to uger. Så lang tid skal man have. Der giver ikke nogen mening at stresse herude. Her skal man tage en campingstol med ud på agterdækket og bare lade roen sænke sig. Vi er på ferie.

6 Det er et stort ansvar at forvalte denne kulturarv. Akvædukten i Håverud er en unik konstruktion. Hvis ikke Nils Ericson havde været sådan en autoritet som kanal- og jernbanekonstruktør, havde han nok aldrig fået lov at bygge den. At han desuden var noget af et teknisk geni gør, at den fungerer den dag i dag, uden at vi har foretaget nogle gennemgribende renoveringer. KANALDIREKTØR BENNY RUUS LYDER UNÆGTELIGT IMPO- NERET, når han fortæller om den bemærkelsesværdige akvædukt i Håverud og om dens skaber, Nils Ericson. - Han har til og med tænkt på, at vi ville få behov for at male den, godt 100 år efter indvielsen. Den er nemlig konstrueret på en sådan måde, at den relativt enkelt kan rulles til side. I midten af 1800-tallet var det meningen, at kanalen skulle blive den store kommunikationsvej gennem de vejløse bygder i Dalsland og det vestlige Värmland. Forudsætningerne var fordelagtige, eftersom man kun behøvede at grave nogle korte kanalstykker mellem de lange og smalle søer. Men så var der det med fossen i Håverud. Den kunne man ikke komme forbi. Mente alle, bortset fra Nils Ericson. Et agtet navn På den tid var Nils Ericson et agtet navn. Han havde ombygget Trollhätte kanal og Stockholms sluse. Han byggede Saima kanal i Finland og han udarbejdede retningslinjerne for det svenske jernbanenet. Når han sagde, at det var muligt at komme forbi fossen i Håverud ved hjælp af en akvædukt, så var der ikke mange, som turde sige ham imod. Selv om de var skeptiske, fortæller Benny Ruus. Skibene forsvandt Så der kom en akvædukt, og i 1868 kom Kong Carl XV med følge for at indvie Dalslands kanal. Nu skulle opsavet tømmer og jernmalm fragtes på skibe mellem Stora Le og Köpmannebro. Men ti år senere blev der etableret jernbane i Dalsland. Og så forsvandt skibene, et efter et.

7 Ja, kanalens historie som godstransportvej blev kort. Nogle enkelte fartøjer blev tilbage helt frem til 1980 erne, men det var ikke mange. Men det er fritidssejlerne nok ikke kede af. Nu har de hele kanalen for sig selv, slutter Benny Ruus. Fredningsnævnsformand Karolina von Mentzer monterer det skilt, som erklærer Håveruds og Upperuds sluseområder for bevaringsværdige bygninger. At Håveruds og Upperuds sluseområder siden 2013 har været bevaringsværdige bygninger. Her er øjeblikket foreviget, hvor det symbolske skilt monteres på kanalkontorets væg i Upperud. At Dalslandskanal desuden blev udnævnt til Årets Bygningsvårdare af Svenska Byggnadsvårdsföreningen. I begrundelsen er blandt andet anført, at man får prisen for et langsigtet og ufortrødent arbejde med at bevare, genskabe og udvikle den industrihistoriske arv langs Dalslands kanal. At man i Stora Le stadig kan finde hornulken. En fiskeart som stammer tilbage fra før istiden. At kanalen har 31 sluser fordelt på 17 slusestationer. At kanalens længde er 250 kilometer, hvoraf kun 12 kilometer er gravet kanal. At niveauforskellen mellem Stora Le og Vänern er 66 meter. At akvædukten, som blev bygget af Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm, indeholder nitter. At der i 1905 passerede dampskibe gennem kanalen. Og desuden i hundredvis af sejlende lastbåde og pramme.

8 Slusen ved Snäcke har de seneste år ført en ganske stille tilværelse. Kun få både har fundet vej hertil og videre op i Snäcke kanal. Den bikanal, som mange synes er den smukkeste og mest seværdige. Men forrige sæson skete der noget. Lige pludselig begyndte det at syde af liv i Snäcke. Sejlerfolket fandt hertil, og børnefamilier kom i bil for at tilbringe nogle timer ved slusen. Årsagen til Snäckes helt utrolige opblomstring hedder Gunilla Lundbom. Vi aflægger hende et besøg i juli. På det tidspunkt har hun og hendes sambo Bosse Timle kun boet der siden maj. Men de har nået en masse. De har ryddet krat, så udsigten over Östebosjön er eventyrlig, blomsterkasser er blevet placeret på strategiske steder, og Gunilla har opstillet kunstinstallationer flere steder i den smukke have. Vi har også aktiviteter for børn. Det En af Gunillas kunstinstallationer i den smukke have. er enormt vigtigt. Hele familien skal have glæde af at komme her, siger Gunilla. Og vi sælger is. Der er langt til nærmeste butik herfra. Hvordan der kommer til at se ude ved Snäcke i sæsonen 2014, ved vi ikke i skrivende stund. Men med tanke på alt, hvad der er sket på to måneder, så kan vi nok gå ud fra, at den smukke slusestation vil være udviklet yderligere. For Gunilla mangler bestemt ikke ideer. Vi skal sørge for flere parkeringsmuligheder. På de gode sommerdage er der ikke plads til alle bilerne. Og vi skal have flere aktiviteter for børn. Det her er kun begyndelsen. Gunilla og Bosse samarbejder også med virksomheder i turistbranchen længere oppe i kanalen, for eksempel Dalslands Gästgiveri og Not Quite, et mødested for professionelle kunstnere. Gunilla fortæller alle, som passerer slusen, om de muligheder, der findes længere nordpå. Vi må hjælpes ad. Det er til alles fordel, siger hun. En ting er sikker: det bliver med spænding, at vi vender tilbage til Snäcke i Velkommen til Buterud. Der er to ting, I skal være opmærksomme på. Den ene er den smukke blomsterpragt. Og den anden er, at her sker absolut ingenting. I Buterud er det Per-Arne Magnusson, som regerer. Han har været slusevagt her i 14 sæsoner. Slusen ligger midt i ingenmandsland. Men utroligt naturskønt. For et stykke tid siden havde Per-Arne besøg af en los på verandatrappen. Det er få forundt at få en sådan naturoplevelse. Hans velpassede blomsterkasser bidrager også til idyllen. Men der er noget andet, som også er specielt for Buterud. Her findes en af kanalens to hånddrevne sluser. Per- Arne går rundt og rundt, i gennemsnit 29 gange om dagen. Seks en halv omgang hver gang, fortæller han. Seks en halv omgang 29 gange om dagen i 14 sæsoner. Det er næsten ikke til at regne ud, hvor meget det bliver.

9 Gunilla Lundbom og Bo Timle har sørget for, at slusen i Snäcke er blevet en sand magnet for såvel sejlende som kørende gæster. Dalslands kanal har 31 sluser og højdeforskellen mellem Vänern og Töcksfors er 67 meter. Sluserne er dimensioneret til både med maksimalmål på 22,75 meter (længde), 4,05 meter (bredde), 1,8 meter (dybde) og 12 meter (fri højde over vandlinjen). Visse delstrækninger kan tage større både. Den mindste niveauforskel findes i slusen ved Köpmannebro, kun 8 centimeter. De fire sluser i Långed løfter (eller sænker) godt 13 meter. To af kanalens sluser drives stadig ved håndkraft. Det gælder den i Strömmen og den i Buterud. Strömmens sluse har en historie, der strækker sig længere tilbage i tiden end den øvrige kanal. Allerede i 1842 kunne man besejle strækningen mellem Fröskog og Snäcke. Altså 26 år før indvielsen af Dalslands kanal. I begyndelsen startede Dalslands kanal i Upperud. Slusen i Köpmannebro blev særskilt registreret helt frem til Det er forklaringen på, at kanalingeniør Nils Ericson lod sin bolig og sit kontor opføre netop i Upperud. Gennem mange år blev huset siden hen anvendt til kanalens administration og kaldtes derfor for kæmnerboligen. I dag fungerer den atter som kanalkontor. Sidste år startede vi også vores egen blog. Eller rettere sagt, Gunilla i Snäcke gjorde det. Her er masser af humoristiske og underfundige tanker om livet som slusevagt på Dalslands kanal. Du kan finde den på vores hjemmeside under fanen Inspiration. Gå ikke glip af den.

10 Timo Koepernick padler på Dalslands kanal for tredje gang. I år har han taget sin far Andreas med. Anledningen er, at han vil vise sin far, hvor han friede til sin kæreste. De har kørt de godt 1000 km fra Rheine i Tyskland i bil med kanoen på taget. Det er en fantastisk sensommerdag, og far og søn har netop slået lejr og skal til at starte på aftensmaden. Nu skal jeg vise dig, hvor jeg friede, siger Timo. Han finder et kort frem og peger på Trollön i Stora Le. Et perfekt sted at slå lejr, og lidt specielt eftersom øen ligger i både Sverige og Norge. I morgen starter vi kanoturen dertil. Vi kan naturligvis ikke lade være med at spørge, hvad kæresten svarede. Timo slår en høj latter op og siger: I dag har jeg en søn på elleve uger.

11 Andreas har netop taget sig en dukkert, selv om vandet begynder at blive en anelse køligt. Han badede i præcis 16 minutter, ler Timo. Timo har padlet flere forskellige steder i Sverige, men han er faldet for Dalslands kanal. Længere sydpå har søerne været så små. I det her system kan man padle lige så længe man vil. Desuden lader det til at være det perfekte tidspunkt at komme hertil på, nu hvor sæsonen er ved at være slut. Tidligere har jeg været her i juli, og så har søerne vrimlet med kanoer. Nu er der enormt stille og fredeligt. Vi overlader dem til deres madlavningssysler. I aften står den på tysk wurst, men fremover vil de forsøge at få fat i lidt svensk mad. Da vi foreslår sild, rynker de på næsen, men tipset om røget helt ser ud til at falde i bedre jord Timo og Andreas har slået lejr ved en af de faste lejrpladser. Dem har de adgang til, fordi de har betalt et mindre gebyr for et naturpas. Her er der et shelter, tørkloset, grillplads og brænde. I alt er der cirka 120 af disse faste lejrpladser i søsystemet. Dalslands kanal er som skabt til kanosejlads. Søerne er lange og smalle, hvilket gør, at der næsten aldrig opstår bølger. Vandet er krystalklart og så rent, at det ikke er noget problem at hente vand direkte i kaffekedlen. Desuden kan kanofolket nyde et rigt dyreliv. Det kan godt være, at lommen forstyrrer søvnen, men det må man leve med, når man befinder sig midt i naturen. Og elgene er rare. De fleste i hvert fald... Hvis du ikke har din egen kano med, så kan du få hjælp på en af de ti kanocentraler, som findes i søsystemet. Her kan du leje kano og naturligvis alt det udstyr, du har brug for. Du kan selvfølgelig også få tips og råd. Hvis du planlægger en kanotur på Dalslands kanal, gør du klogt i at anskaffe brochuren Kanotland (Kanoland). Den indeholder kanokort og er endvidere en håndbog med alt, hvad man har brug for til planlægning af turen. Det smarteste er at bestille den i forvejen på Så kan man forberede sig hjemmefra. Kanotland fås på svensk, tysk og engelsk. Hvis du har en kanovogn, kan du opleve to kanaler på samme tur. Afstanden mellem Dalslands kanal og den norske Haldenkanal er nemlig kun to kilometer på det korteste sted. En besværlig tur, hvis kanoen skal bæres, men på hjul går det glat.

12 Det er muligt, at 87-årige Bernt Qvist er landets ældste slusevagt. Man alle, som kommer til den sluse, der kaldes Strömmen, opdager hurtigt, at det ikke er en mimrende, gammel mand, der ved håndkraft åbner og lukker træportene. Bernt er tværtimod bedre udstyret i topetagen end de fleste, og han har masser at fortælle. Man kan vel sige, at jeg har kanalen i blodet. Min farfar fik som ung mand job som fortøjningsmatros på en pram, der hørte til fabrikken i Gustavsfors. En dag da de kom til Krokfors, bad skipperen min farfar om at hoppe i land for at købe mælk. Her rendte han ind i slusevagtens datter, og den pige blev min farmor. Var min farfar ikke gået i land der, havde jeg jo ikke været til, siger Bernt og smiler lidt. Min far var skipper på en kanalbåd, og da jeg var helt lille, havde jeg mine legekammerater ved slusen på Strömmen. Så da jeg som nybagt pensionist fik mulighed for at vende tilbage hertil, var det ikke noget svært valg. Det er 23 år siden. Vi sidder og snakker med Bernt i haven til den gamle slusevagtstue. Det er sensommer, den store græsplæne er nyslået, solen varmer fra en klar blå himmel, formiddagskaffen er sat frem og udsigten over søen Ånimmen er næsten magisk. Et stykke ude i søen kan vi se Henriksholm. Den aflange ø med dens spændende slot. Derfra blev der fragtet korn på nogle af de sidste fragtskibe, som besejlede kanalen. Bernt kan sin historie om søfarten på Dalslands kanal. Han kan fortælle, at netop denne del af søsystemet, bikanalen Snäcke kanal, var den der blev besejlet længst af fragtfartøjer. Det sidste lastskib, som passerede Strömmens sluse, var Lindö. Hendes sidste rejse var den 4. december 1971, og hun var lastet med 111 tons kvarts. Idog (flittig) er formentlig den båd, der har fragtet flest laster i kanalen. Omkring ture sejlede hun, så hendes navn var ganske passende. En anden ting der var lidt speciel ved Idog er, at hun var godt 23 meter lang, og kanalens sluser tillader kun en maksimallængde på godt 22 meter. Hun måtte altså ligge på skrå i slusebassinet. Men det blev vel en vane, når hun har gjort det mere end tusind gange. Bernt startede som slusevagt i Inden da havde han levet et særdeles oplevelsesrigt liv. Han arbejdede som atomkraftingeniør i både Sverige og Finland, og han rejste flere gange til Chicago for at opspore gamle slægtninge. Man mærker også, at Bernt er fascineret af mennesker, der virkelig har udrettet noget. Han fortæller for eksempel historien om den norske flådningsformand Engebret Soot. En selvlært og meget opfindsom mand, der løste problemerne med at transportere tømmer fra Stora Le til fabrikkerne i det nuværende Halden. Han havde dog sans nok til at tage sig godt betalt for sine tjenester. Hvilket hans arbejdsgiver havde svært ved at acceptere. Så en dag fik Soot besked om, at i år kan du arbejdere videre, men næste år bliver du fyret. Du er for dyr. Næste år fik han samme besked, og næste, og næste igen. Til sidst havde Soot bygget det, som i dag er Haldenkanalen. Det glimter i Bernts øjne, når han fortæller, og han har flere historier på repertoiret. Blandt andet afslører han, at han havde sin egen kanalidé en gang. Han tegnede på en forbindelse fra Klarälven i Karlstad, via søerne Södra og Norra Hyn til Fryken. Man skulle kunne sejle fra Karlstad til Torsby. Det er bestemt en virkelig god idé. Men det er straks mere usikkert, om det bliver til noget. Nu har jeg i hvert fald foræret tegningen væk. Nogle timer med Bernt Qvist en smuk sensommerdag ved Strömmen er bestemt ikke kedelige. Men man kan ikke lade være med at undre sig over, hvordan Bernt, som har flakket rundt mellem forskellige arbejdspladser, kan finde sig i at tilbringe resten af sit liv i en afsides liggende slusevagtstue i Dalsland. Jeg synes, det er skønt at være alene, er det lakoniske svar. Men hvad laver du om vinteren? Så tænder jeg op, siger han med et skævt smil og kigger på brændestakken, der ligger til tørring. Men jeg har faktisk naboer, som jeg omgås, og så er jeg med i noget der hedder Mandagsklubben. Vi mødes og har det hyggeligt. Og så har han jo fået mulighed for at vende tilbage til det sted, hvor han legede som barn.

13 I starten blev kanalen besejlet af sejlskibe. De var bygget efter slusebassinernes størrelse, hvilket betød, at de var cirka 22 meter lange. Et sådant skib kunne laste omkring 80 tons. I 1880 erne kom de dampdrevne skibe i overtal. De lastede i og for sig mindre end sejlskibene, men de sejlede væsentligt hurtigere. Hvor sejlskibene hovedsageligt var privatejede, så var dampskibene for det meste ejet af fabrikkerne langs kanalen. Visse af dem fragtede ikke kun gods, men også passagerer. I 1920 erne og 1930 erne var Dalslands kanal en af de mest trafikerede vandveje i landet. Det var de såkaldte mosor, som stod for en stor del af opsvinget. Mosor var lange slæb af bundtet papirmassetræ. Fartøjet Idog, som Bernt Qvist fortæller om, blev efter endt kanaltjeneste solgt til en privatperson i Göteborg og ombygget til fritidsbåd. Idog sank ud for Uppland, da hun var under bugsering på vej til Gävle for reparation. Lat Long

14 10 Slusevagterne Da vi i en kundeundersøgelse i 2012 spurgte vores trafikanter om, hvad de mente om Dalslands kanal, svarede over 90 %, at de var tilfredse eller meget tilfredse med den service, man havde fået ved slusestationerne. Vi kan sikkert alle forbedre os på et eller andet område. Men er der noget, vi er sikre på, så er det, at slusevagterne har et meget højt ambitionsniveau og ønsker at gøre slusepassagen til en oplevelse ud over det sædvanlige. Spørg Bernt i Strömmen, Rune i Mustadfors, Gunilla i Snäcke eller Annika i Köpmannebro. Og spørg dem, som allerede har passeret gennem vores sluser. kanalklassiker Small boats through Sweden i 1963 Dalslands Töcksfors kanal, Silen-søernes bikanal og Snäcke kanal Hører du til hurtigsejlerne, dem som kun sejler på hovedvejene og glemmer alle finesserne? For at få den absolut bedste oplevelse af Dalslands kanals søsystem skal man sejle ad Snäcke kanal, Silarnes bikanaler og Töcksfors kanal. På vores hjemmeside fortæller vi mere om disse fantastiske sidekanaler. Skønhedens kanal Den legendariske kanalfarer Roger Pilkington udnævnte i sin kanal til Verdens smukkeste kanal. Det gjorde han efter i princippet at have besejlet samtlige kanaler i verden. Teknikkens kanal Hele Dalslands kanal er et stort industrihistorisk mindesmærke. Nogle steder bærer mere tydeligt præg af Nils Ericsons geniale tekniske kompetencer. Akvædukten i Håverud er det bedste eksempel. Du skal rejse igennem den, gå på den, tage billeder af den og lytte til slusevagten, når han fortæller dens spændende historie.

15 Madens kanal Krokfors slusestation Du finder flere rigtig hyggelige restauranter i vores søsystem. Vi kan nævne Baldersnäs Herregård, Dalslands Gästgiveri og Waterside. Her er yderligere et tip: Tag båden til Krokfors slusestation. Køb en helt frisk varmrøget laks af den tidligere slusevagt Tore i Krokfors, kog nogle nye kartofler med dild og anret med en skefuld creme fraiche. Kunstens kanal Not Quite Egentlig er hele kanalen en lang kunstinstallation. Men her er også en lang række museer og kunstinstitutioner. En af de hotteste er Not Quite. Ved Fröskogs gæstehavn tager du en lånecykel og cykler til Fengersfors og Not Quite. Læs mere på vores hjemmeside. Børnenes kanal Snäcke slusesystem Et eventyr for børnene. Visse steder har man lov til at åbne broerne selv. Andre steder handler det om at gå på udflugt efter friske kantareller eller kigge efter bæver og elg i vandkanten. Hos Gunilla og Bo ved Snäcke slusestation kan du konkurrere. Er du heldig, kan du vinde dit lørdagsslik direkte ved slusekanten. Gæstehavnene 20 hyggelige, charmerende og smukt beliggende og billige gæstehavne. En af disse er Holmerudsfors gæstehavn næsten overdrevent idyllisk. Vi garanterer, at du bliver hængende et par dage. Naturens kanal masser af naturhavne Kan du lide at bade nøgen? Så er du kommet til det rigtige sted! Vi har masser af naturhavne. I de fleste af dem kan du parkere helt uforstyrret. Her bliver du ikke 5. båd fra kajkanten. På billedet ses Getön i Stora Le en af de bedste naturhavne i søsystemet. Den historiske kanal Næsten 150 års søfartshistorie med masser af stolte og smukke skibe, som har transporteret gods og passagerer. Men også en historie om, hvordan isolerede bygder blev vækket til live, hvordan industrierne udviklede sig, og der kom flere penge mellem folk. De historiske mindesmærker er tydelige ved sluser og i byer centreret omkring fabrikker. Og vil du fordybe dig i historien, kan du besøge Kanalmuseet i Håverud og lære mere om kanalens spændende historie.

16 Mandag-lørdag Søndag Midsommeraften 20. juni Midsommerdagen 21. juni Søndag 22. juni Mandag-lørdag Søndag Mandag-lørdag Søndag Mandag-lørdag Søndag Mandag-søndag Gælder slusestationerne Lennartsfors, Gustavsfors og Krokfors. De øvrige slusestationer er lukket. Ved alle slusestationer gælder det, at du ikke kan påbegynde slusepassage tættere på lukningstiden end det beregnede tidsforbrug. Se side 20. Slusevagterne har to fleksible spisepauser på 30 minutter. Når sluserne er lukkede, kan slusepassage finde sted på særskilt anmodning fra mandag-fredag (efter særlig takst), hvis dette kan lade sig gøre uden problemer for kanalselskabet. Anmodning herom skal fremsættes til kanalkontoret på tlf. +46 (0) senest fem dage før den aktuelle passagedag. Med forbehold for eventuelle ændringer. SEK 50 per slusebassin Hele kanalen tur/retur SEK SEK 85 per slusebasin Hele kanalen tur/retur SEK SEK 130 per slusebasin Hele kanalen tur/retur SEK SEK SEK 20/sluse (Gælder medlemmer af sejlklub i Dalslands kanals søsystem) SEK 200 per slusebasin SEK 30 per slusebasin SEK 130 per slusebasin SEK 20 per slusebasin* *Slæbejolle fortøjet, så kun agterstavnen slæber i vandet debiteres ikke gebyr. Betal eventuelt slusebilletten med kort i Köpmannebro, Lennartsfors og Töcksfors (ikke American Express), ved de øvrige stationer kontant betaling (SEK). Uudnyttede slusebilletter refunderes ikke. Tur-/returbillet gælder kun for én sæson. Ved Håverud bør du forsøge at passere slusen før eller efter Tur-/returbilletterne er enklere og billigere. Du behøver kun betale én gang der hvor du starter din rejse, og du får adgang til hele kanalen med samtlige sluser. Enkeltbilletter kan kun svare sig, hvis du foretager en kortere tur. Længde Antal sluser Antal stationer Samlet niveauforskel Længde Bredde Dybde 254 km 31 stk. 17 stk. 66 m 22,75 m 4,05 m 1,80 m Til Lennartsfors 17 m Til Töcksfors 15 m Silarnas bikanal 12 m** Snäcke kanal 14 m Til Ed 14,5 m (Se kortet side 30-31) **Se søkort.

17 2,5 m 6-10 Langskibs Dalslands Kanal AB SEK 90 D B Latrinvask. Gæstebro syd for +46 (0) SEK 40 kan anvendes i dagtimerne til midlertidig fortøjning. Både over 14 m dobbelt gebyr. 2,5-12 m 17 Bom/bøjej/ Janne Johansson SEK 100 Latrinvask. Spångens bådelangskibs +46(0) SEK 40 3 km havn s. slusen Hytte. 1,8 m 25 Bom/bøje Håfreströms IF SEK 100 Pumpout-station. Kran. Geste- Ny bro +46 (0) SEK 50 1,5 km broer neden/sv f. slusen. Service ved campingen. Minilivs. 1,8 m 10 Bøje Göran Gustafsson SEK 100 Nyt servicehus, latrinv., grillpl. +46 (0) m 150 m 250 m Øst for Mustadforshöljen. 1,5 6 Bøje Åke I Andersson SEK 70 Cykler kan lånes. Havnen ved bylagets +46 (0) (hjem) SEK 30 1,5 km bro oven for/nordøst for slusen. Udsat +46 (0) ved hård NV-vind. Stejl rampe, ikke til store både. 1-1,8 m 10 Anker Laxsjöns Camping SEK 100 Ved Laxsjöns sydvestlige +46 (0) side. Kølbåde ved SEK 40 broens nordside. Service ved campingen. 1,0-2,8 m 40 Bom Baldersnäs Lantrasgård SEK 100 Ved herregården. Udsat for bølger >1,2 uts. langskibs +46 (0) ved vestenvind. Landracegård, hotel bryggan Herrg. +46(0) håndværkshus, udstillinger, park. 1,5-3 m 45 Bøje/anker Bengtsfors kommun +46 (0) SEK 200 inkl. el D B Park med legeredskaber. Centralt i byen. (2012) Største serviceudbud langs kanalen. Pumpoutstation. Drivmidler og flaskegas på Shell-tanken. 2 m 16 Bøje Bengtsfors kommun SEK 100 Broen neden for og s. for slusen +46 (0) inkl. el Kran. Pumpout. Drivm, fl.gas 1,5-6 m 8-10 Langskibs Dalslands Gästgiveri SEK 100 Også hotel +46 (0) inkl el 2 m 15 Bøje/langskibs Lennart Olsson SEK 100 Bådselskabets bro +46 (0) inkl el 700 m 1,2 km i nordlige del af V. Silen. 2-3 m 7 Bom/anker Sillebottens Byalag SEK 50 Nordlige del af Östra Silen. Parkering. Katarina +46(0) ,5-3 m 3 Bøje Kenneth Karlsson SEK 50 D B I nordvestlige del af Östra Silen. +46 (0) SEK 30 5 km 5 km 3 m Bøje Lennartsfors Båtklubb SEK 100 Klintebroen i sydligste Erik Davidsson del af Foxen. Truck. +46 (0) SEK 50 Septiktømning 2,5 m 11 Bøje/langskibs Lars-Olov Strömner SEK 100 Servicehus, sauna, 50 kr/båd. Kiosk +46 (0) der drives af byens børn, SEK 30 SEK 50/båt vandresti. 3,5 m 14 Langskibs/ Båtklubben Rävarna SEK 150 D Pumpout-station. B bøje Åke Jonasson inkl el 1 km 1 km Søsætning ved kaj. +46 (0) Drivmidler sydlige sluse. +46 (0) Sandviken NØ-spidsen. 2 m 20 Bom/anker Conny Haglund SEK 60 Kaj og broer. Sauna (500 m), bomme, langskibs +46 (0) m 500 m 500 m muldtoilet i havnen. 2 m 15 Bom/langskibs Marianne Andersson SEK 130 Latrinvask. Kran. + anviste +46 (0) SEK m St. Lee Strandviken, syd for færgen. 1-6 m 10 Bom/langskibs Dals Eds Båtklubb SEK 100 D Kajlevering af driv- B +46 (0) inkl. el 2 km midler og flaskegas efter aftale. Pumpout-station. Søsætning ved kaj SEK 150 sydspidsen af St. Le. 2 m 20 Bom/langskibs Haldenvassdragets SEK 100 Nordvestsiden af Engsvika, Kanalsellskap inkl. el Östra Otteid. Steinar Fundingsrud D

18 Forestil dig en rejse på Dalslands og Värmlands smukke søer og kanaler i din helt egen båd. I det mindste en båd, som er din egen i en uge eller to. Gennem Dalslands Kanal AB kan du leje motorbåden Nimbus Du bestiller din båd ved at ringe til Dalslands Kanal AB på tlf. +46 (0) Båden er forsikret, men du må påtage dig selvrisikoen. Selvrisikoen er det samme som et depositum, som du betaler til den virksomhed, hvor du henter båden. Depositum får du derefter tilbage, når du har afleveret båden i rengjort og uskadt tilstand, med en fuld tank og samme udstyr, som da du hentede den. Vi byder dig hjerteligt velkommen til en spændende og oplevelsesrig ferie på Dalslands kanal i egen båd. Læs mere på Motorbåd, dobbeltruffet 4-5 8,45 x 2,85 Volvo Penta TAMD 30, 105 hk knop, maxfart 15 knop ca. 1 liter/sømil ved marchfart Ankerspil, bovpropel, CD+omskifter, bruser på badebroen, flaskegaskomfur, GPS/ekkolod, landstrøm, radio, toilet, trimplan, tv-antenne, ovn, varmtvandsbeholder, varme Skipperen skal have fornødent kendskab til navigation og tidligere erfaringer med at føre båd i denne størrelsesklasse. Dokumentation kræves. Fredag fra kl Fredag før kl /6-21/6 SEK /6-16/8 SEK /8-30/8 SEK Slusegebyr tur/retur indgår i lejen SEK Slusestationen Köpmannebro Vi modtager ofte forespørgsler, for eksempel fra sejlklubber, om at tage ud og holde foredrag om Dalslands kanal. Det gør vi gerne! Men du skal være ude i god tid med din forespørgsel. Ring på +46 (0) Fra tid til anden besøges Dalslands kanal af skibe, som har en kulturhistorisk værdi eller på anden måde vækker opmærksomhed. Det synes vi er sjovt! Det kan være gamle dampskibe, bugser- og fragtbåde eller andre fartøjer, som på en eller anden måde er specielle. Kontakt eventuelt kanalselskabet i forvejen, så bistår vi gerne med planlægningen. I nogle tilfælde kan vi også tilbyde et reduceret gebyr eller til og med gratis slusepassage. Mer info:

19 At passere en sluse er ikke så svært, som det måske ser ud. Start med at påkalde dig slusevagtens opmærksomhed. Når vedkommende har set dig, bliver du ført gennem slusen så hurtigt som muligt. Det vigtigste er, at du følger de anvisninger, som gives af de særligt uddannede slusevagter. Og husk at det kun er slusevagterne, der må betjene sluser og broer. Du kan også læse mere om slusepassage i Kanalbeskrivelsen, som findes på søkortet og på bagsiden af slusekvitteringen. I princippet føres bådene gennem slusen i den rækkefølge, de ankommer til ventebroen. Nogle gange er det dog nødvendigt at ændre på rækkefølgen for at udnytte pladsen i slusekammeret optimalt. Indsejling i slusen sker på slusevagtens tegn. I alle sluser er der to faste fortøjningstove til hver båd. Den ene lægges omkring klampen i stævnen og den anden omkring klampen i agterstavnen. Følgende grundlæggende udstyr kræves på båden: To bådshager, 4-6 gode fendere og naturligvis flydeveste. Eftersom en og samme slusevagt nogle gange betjener flere sluser, kan der opstå ventetider. Slusevagterne har også to fleksible spisepauser på 30 minutter. ning bærer flydevest om bord. Kanosejlere, som passerer slusen, skal altid bære flydevest og åben ild ikke tilladt ved slusepassage. Fiskeri med håndredskaber er tilladt i mange søer, men du skal naturligvis have et fisketegn. Nu kan du købe et fisketegn, som gælder i stort set alle de søer, der indgår i Dalslands kanal. Det koster 400 SEK for en uge, og du kan købe det ved slusestationerne i Köpmannebro, Lennartsfors, Töcksfors og Gustavsfors, på Dalsland Center i Håverud samt på turistbureauet i Bengtsfors. Dalslands Kanal AB har tegnet forsikring på såvel anlæg som personale. Forsikringen dækker skader, som beviseligt er forårsaget af mangler, sjusk eller forsømmelighed fra selskabets eller personalets side. Hvis en skade indtræffer, skal den omgående besigtiges af slusevagten og bådejeren i fællesskab, og sidstnævnte skal derefter indsende en skadesanmeldelse til kanalchefen. Udførlige informationer om vores unikke kanovande, med kanokort inddelt i sektorer, lejrpladsinformationer, naturpleje dyr og planter, kanoteknik, planlægning og sikkerhed. Brochuren er et must for alle, som planlægger at padle i Dalslands kanals søsystem. Her kan du finde det meste af det sejlerfolket søger; fakta om Dalslands kanal, sidste nyt, masser af links, kort, tilbud, specialinformation til dem, som skal sejle i egen båd eller kano, information om passagerbåde, månedens konkurrence, turistinformation, indlogering langs kanalen og ikke mindst historien om Akvædukten. De, som skal krydse Vänern mellem Vänersborg og Köpmannebro, kan finde en del information på For at sejle hele strækningen til og fra Göteborg tillægges gebyr for Trollhätte kanal. Gebyret for én vej er 880 SEK (2013). Hvis du vil bestille brochuren Med fritidsbåt genom Trollhätte kanal, kan du kontakte Sjöfartsverket/Vänerns sjötrafikområde, tlf. +46 (0) Dalslands kanal er kendt for sit rene vand. Rent faktisk færdes du på visse strækninger i rent drikkevand. For at passe godt på det rene vand har vi nogle enkle, men vigtige regler for, hvordan toiletaffald skal håndteres: Toiletaffald må ikke tømmes ud i gravede eller sprængte dele af kanalen eller i tilslutning til gæstehavne eller byer. Vi henviser til de fem pumpout-stationer, som er installeret på følgende steder med henblik på at tage sig af latrinaffald. Sugetømning af toilettanke kan ske gratis i: Pumpout-stationernes sugemundstykke er fremstillet af blødt gummi og passer til dækforskruninger i størrelsen mm. Kun i absolutte undtagelsestilfælde må affald udtømmes i de større søer. Latrinvask til tømning af såkaldte porta-potti-toiletter kan udføres i de fleste gæstehavne se liste over gæstehavne. På nogle steder langs søsystemet har kanalselskabet opført servicebygninger. Her finder du WC, handikaptoilet, bruser, latrinvask og vaskerier (vaskemaskine/tørretumbler). Mod et mindre gebyr kan du få adgang til disse bygninger. Du finder servicebygningerne på følgende steder: Se mere på side 17. Nogle isfrie pladser i Håverud. Information via kanalkontoret, tlf. +46 (0)

20 Kartan visar Europas mest intressanta rundtursalternativ med båt! Den möjliggörs genom att du kan få båten transporterad mellan antingen Töcksfors-Ørje, Töcksfors- Oslo, Nössemark-Halden eller omvänt. Därigenom hinner du på ca 14 dagar uppleva både innanhavet Vänern, natursköna Dalslands kanal, Haldenkanalen i Norge, norska Västerhavet, västkusten, Göteborg och intressanta Trollhätte kanal. Man kan även nå Dalslands kanal från Säffle kanal genom landtran sport Arvika-Årjäng eller om vänt. Denna landtransportmöj lig het öppnar ett alternativ för dig som vill göra en kortare rundtur, t ex från Vänern via Säffle kanal till Dalslands kanal och ner till Vänern igen. Göteborgs hamn 9312 och 9313 Trollhätte kanal (Göta älv) 1352, 1353 Vänern (Vänersborg-Köpmannebro) 135, Båtsportkort Vänern Dalslands kanal Båtsportkort Dalslands kanal Vänern inkl Säffle kanal , 1331 Haldenkanalen Båtsport og fritidkart Haldenvassdraget Halden-Göteborg Båtsportkort Västkusten norra och Västkusten södra Malmö/Köpenhamn-Göteborg , 931 Samtliga sjökort kan köpas/beställas i den butik där du brukar köpa sjökort. Slussvakten i Köpmannebro säljer kort nr 1352, 1353 och båtsportkorten över Vänern och Dalslands Kanal. Slussvakten i Lennartsfors säljer Båtsportkortet över Dalslands kanal, detta kan även köpas hos landtransportören i Nössemark. Info Haldenkanalen, Haldenturist Info Säfflekanal, Vänerns Sjötrafikområde Vid alla slusstationer gäller att du inte kan påbörja slussning närmare stängningstiden än den beräknade tidsåtgången Köpmannebro 1 10 min 45 min Upperud 2 20 min 10 min Håverud 4 60 min 20 min Buterud 1 10 min 40 min Mustadfors 1 15 min 10 min Långed 4 60 min 10 min Långbron 1 15 min 25 min Billingsfors 2 30 min 5 min 18:e 1 10 min 10 min 19:e och 20:e 2 30 min 15 min Bengtsfors 2 25 min 160 min Lennartsfors 3 30 min 95 min Töcksfors 2 60 min Bengtsfors 2 25 min 100 min Gustavsfors 1 20 min 45 min Krokfors 2 25 min Köpmannebro 1 10 min 50 min Snäcke 1 20 min 45 min Strömmen 1 15 min Max x 3,9 m ton. Max höjd 4,5 m. Pris vid för-frågan. Nössemark Båttransport Strandmon, Nössemark, Ed. Bokning och transportör , Max 15 m. 10 ton. Transport av motor- och segelbåtar. Av- och påmastning GH Lyft Tel Transport av motoroch segelbåtar. Även transport Vänersborg/Trollhättan-Göteborg. Ring för exakt pris. LastväxlarCarlsson AB Tel Max 10 x 3,5 m. 8 ton. Begär prisuppgift. LK:s Bilbärgning Norumsv. 5, Åmotfors. Tel , Samtliga transporter kan också göras omvänd väg.

21

22 Till dig som inte bor i din egen båt, har vi renoverat ett antal stugor som alla har ett fantastiskt läge alldeles intill kanalen. Lillstugan ligger vid nedre slussen i Lennartsfors, alldeles vid kanten av sjön Lelång. Den har bra standard. Nära till natur, bad, fiske och ett rikt kulturliv. Boyta: 36 m 2 Storstuga med öppen spis Kök med full utrustning Sovrum med dubbelsäng och sovloft med två madrasser Dusch och toalett Altan Roddbåt och 2 st cyklar ingår Pris per vecka, jun-aug: SEK 5 200, maj, sept SEK 4200 Pris per dygn jun-aug SEK 1 050, maj, sept SEK 850

23 Stugan ligger vid slussen i Buterud. Nära till natur och båtliv. Boyta cirka 20 m2. Storstuga med bäddsoffa, full köksutrustning, dusch och toalett. Närmaste större ort är Mellerud cirka 23 km. Avstånd till Håverud cirka 25 km. Pris per vecka: SEK Pris per dygn: SEK 500 Stugan, som har bra standard, ligger vid sjön Upperudshöljen nära slussen i Upperud. Två kilometer till Håverud och akvedukten. En mindre väg passerar nära stugan. Husdjur tillåtna Boyta: 22 m 2 Storstuga med bäddsoffa Kök med full utrustning Dusch och toalett Altan Roddbåt och 2 st cyklar ingår Pris per vecka, jun-aug SEK 4 100, maj, sept SEK Pris per dygn: jun-aug SEK 820, maj, sept SEK 620 Stugan ligger vid Katrineholmshöljen nära slussen i Mustadfors, Dals Långed. Husdjur tillåtna. Boyta 21 m2 Storstuga med bäddsoffa, loft 6 m2 med två madrasser Kök med full utrustning Dusch och toalett Trädgårdsmöbler, roddbåt Pris per vecka: SEK Pris per dygn: SEK 700 Det här är några av de stugor vi har för uthyrning. Samtliga stugor bokas via Dalslands Kanal AB. Maila info@dalslandskanal.se eller ring Mer information om våra stugor hittar du på

24 Njut av naturen från en av kanalens passagerarbåtar Sveriges vackraste vattenväg är tillgänglig för alla. Även för den som inte vet skillnaden på babord och styrbord. Två bekväma passagerarbåtar trafikerar nämligen kanalen under högsäsong. M/S Dalslandia Unna er en tur på Sveriges vackraste kanal med M/S Dalslandia. Vi trafikerar kanalen mellan Håverud och Bengtsfors. Under kanalturen passeras bland annat akvedukten och Baldersnäs. Av- och påstigning längs hela sträckan, med anslutning till Dal-Västra Värmlands Järnväg. Båten har plats för 110 passagerare. Restaurang för 50 gäster som serverar hemlagad mat, fullständiga rättigheter. Går enligt turlista från 16 juni till 23 augusti med avgång från Håverud måndag, onsdag och fredag. Från Bengtsfors tisdag, torsdag och lördag. Under turlistan har vi anslutning till Dal Västra Värmlands Järnväg, båt och tåg blir en rundtur. Vi är besiktigade enligt Sjöfartsverkets ISM kod. och medlem av Sweref. Beställningstrafik, grupp- och företagsresor från maj till och med september. Biljettbeställning och upplysning, Tel , Adress: Rederi Dalslandia, Torpgatan 23, Mellerud Information om avgångstider perioden 16 juni till 23 augusti, var vänlig ring resepktive båt. M/S Storholmen Sekelskiftesbåten M/S Storholmen, som trafikerat Dalslands kanal sedan 1938, går enligt turlista och charter Håverud-Bengtsfors eller omvänt. Under kanalturen passeras den unika akvedukten i Håverud, orörd natur, moderna samhällen och gammal bruksoch herrgårdsmiljö. Hemlagad mat serveras i restaurangen. Fullständiga rättigheter. Storholmen har plats för 100 gäster ombord. Båten går enligt turlista 16/6-23/8 (kan finnas rundturer båt/buss även andra tider) med avgång från Bengtsfors måndag, onsdag, fredag och från Håverud tisdag, torsdag, lördag. Vill du vara säker på plats, boka på telefon eller via mail kanaltrafik@storholmen.com. Biljetter säljes på kajen ca 40 min. före avgång. Under turlistan har vi anslutning till Dal Västra Värmlands Järnväg, båt och tåg blir en rundtur. Storholmen trafikerar kanalen maj-september, var vänlig ring eller maila oss för grupp- och företagsresor före och efter turlistan. Vi är besiktigade enligt sjöfartsverkets ISM kod. Medlem av Sweref. Biljettbeställning och upplysningar, tel , fartyg , fax Adress: Storholmens Kanaltrafik AB, Kullagatan 4, Bengtsfors, kanaltrafik@storholmen.com

25 Välkommen till Åmåls gästhamn mitt i centrum Upptäck! Upplev! Prova på! Smaka! Njut! Dalsland har mycket att erbjuda för både naturfans och kulturälskare. Upplev naturen till fots, till häst, med dressin, cykel eller kanot. Gå på museum & gallerier, lär dig att fläta halm eller prova på att smida. Fynda på lopisar och marknader. Lyssna på blues eller sjung allsång. Åk på Matrally och smaka på Dalsland! Information, Inspiration & Bokning. Alla evenemang, aktiviteter och boenden i Dalsland hittar du

26 The scenic raiway Join us for an exciting trip through unspiled contryside. You travel in a simple and relaxing way by train and cycle-trolley straight ino the most scenic areas of the counties of Dalsland and Värmland. Bengtsfors-Mellerud. Scheduled sightseeing tours by canal vessel and train. Book a train ride for an unususal experience. Bengtsfors-Årjäng. The trolley journey can be combined with a canoetrip for one or several days, starting from Bengtsfors or Årjäng. DVVJ, Dal-Västra Värmlands Järnväg Stationsgatan Bengtsfors Tel. +46(0) , Fax +46(0) Kyrkerud, Årjäng, Tel. +46(0) info@dvvj.se, Välkommen till Bengtsfors gästhamn - mitt i centrum Gästbryggan med allra bästa läget, intill centrum med med närhet till all tänkbar service. Servicehus med toalett, dusch och tvättstuga. Park med lekplats.

27 Accomodations Restaurant Guest Harbour Activities Booking: Baldersnäs Lantrasgård Djurpark Träffa bondgårdsdjuren som fanns på farfars fars tid Besök vår entrébutik med gårdens produkter Egen gästhamn vid Dalslands Kanal Glasblåsning på Dalsland Center i Håverud Upplev magin och skådespelet när Mästaren Johnny blåser glas på gammalt vis och guidar er igenom glasblåsarens svåra konst. Se när unika bruks- och konstglas formas av den 1100 gradiga glasmassan. AKVEDUKTSHOPEN Hos oss kan ni handla Bruks & Konstglas Keramik & Smide Ljus & Linne Souvenirer & Presenter Glass Godis & Vykort m.m. Vi hyr ut kanoter och säljer campingkort. Välkommen! DESIGN & SOUVENIRBUTIK Öppet: Bokning och info: Kanalvägen 4, Håverud, Sveriges tuffaste kanotlopp i Sveriges vackraste landskap. Den 9 augusti Vågar du? Adress Centrumvägen 2, Bengtsfors Tel information@kanotmaraton.se

28 Upperud / Håverud Restaurang och fiskrökeri direkt vid kanalkanten Restaurang Rökeri och delikatessbutik Fri entré Upperud, Åsensbruk, 3 km från akvedukten i Håverud, strax norr om Mellerud. Tel: UPPLEV DALSLANDS KANAL! STUGBY & VANDRARHEM - I hjärtat av Håverud - Restaurang Grill Pizzeria Minilivs Stugby (minikök, dusch och toalett i samtliga stugor) Utomhusspa Kanalturer FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER För mer information och priser se vår hemsida M/S Nils Ericson af Håfverud Kanalturer genom Slussarna och Akvedukten Avgår dagligen kl fr.o.m. 23 juni 17 augusti RÄK KRYSSNINGAR onsdagar och lördagar kl alternativt laxtallrik vid större sällskap ALLA TURER TAR CA 3,5 TIM SKRÄDDARSY DIN EGEN KRYSSNING! RING FÖR INFO! Servering ombord, smörgåsar, kaffe/te i trevlig miljö. Fullständiga rättigheter. För mer information och priser se vår hemsida 28

29 200 m från hamnen LANTHANDEL GUSTAVSFORS ÖPPET ALLA DAGAR! Butiksbakat bröd Livsmedel Gasol Oljor On-line Apotek- och Systembolagsombud Lotter m.m. ICA-Bank Din ICAnära-butik Nu finns även bensin och diesel Säker transport av din båt Vi transporterar din båt från valfri hamn på kusten till valfri hamn i Dalslands kanal. Då slipper du resa fram och tillbaka och kan få ut mycket mer av din kanaltur. Tel transportör/bokning , Vänern 30 c i vattnet Styr kosan mot södra Vänern här badar du i virvelkanaler på Vattenpalatset. Åk 54 meter vattenrutschbana eller ta ett dopp i Vänern mitt i centrala stan. Ankra upp vid Vänersborgs Gästhamn och Marina 75 meter från entrén. Fullservicemarina med Motor-Lyft-Båttillbehör-Bränsle Vinterförvaring och Båtuthyrning Tel 0520/ info@visittv.se info@vanersborgsgasthamn.se Tel. +46 (0) Mobile +46 (0)

30

31 Vårvik

32 Båtsportkortet inklusive kanalbeskrivelsen giver dig udførlig information om ruter, gæstehavne, seværdigheder, vigtige fakta, service og kanalhistorie. Det findes kun på svensk. Pris SEK 490 eksklusive porto. Båtsportkortet er trykt på vand- og rivefast papir. Detaljerede kort, naturinformation, lejrpladser, ja kort sagt al den information, du behøver, for at din kanoferie i Dalslands kanal skal blive en succes. Findes på svensk, engelsk og tysk. Pris SEK 125 inklusive porto Brochure med tips og råd, som gør din rejse på Dalslands kanal problemfri. Den er gratis og fås på svensk, engelsk og tysk. Sørg for at få brochuren, når du køber din slusebillet. BENGTSFORS Sågudden 1, SE Bengtsfors. Tel , turism@bengtsfors.se ED Torget 4, SE ED. Tel tourist@dalsed.se. HÅVERUD Dalsland Center, SE Håverud. Tel info@dalslandcenter.com TÖCKSFORS Biblioteket, Sveavägen 10, SE Töcksfors. Tel , turist@arjang.se, (sommer) ÅRJÄNG Storgatan 64, SE Årjäng. Tel , turist@arjang.se Produktion och tryck: Dalslands Kanal AB, Elanders Falköping. Foto: Ove Eriksson, Lisa Nestorsson, Øyvind Lund, Herman Ahlin, Benny Ruus, Ingemar Myrén, Per Nyström Nils Axelsson.

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014.

Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Bilag 14: Transskribering af interview med Anna. Interview foretaget d. 20. marts 2014. Anna er 14 år, går på Virupskolen i Hjortshøj, og bor i Hjortshøj. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 8.MAJ 2011 VESTER AABY KIRKE KL.10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 10,11-16 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Et museum. Det var da vel løgn! Det var den årlige ud-i-det-blå

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 I år gik sommerturen til Stockholm. En frisk nogle gange hård vind fra sydvest sendte os to dage efter Sct.Hans ud af Limfjorden over Grenå og Helsingør til Svanemøllen

Læs mere

Julespil. Yderligere materialer http://peter.arklint.dk/download/ Roller gruppe 1 1. Fortæller 1 2. Maria 3. Josef 4. Engel 5. Bonde 6.

Julespil. Yderligere materialer http://peter.arklint.dk/download/ Roller gruppe 1 1. Fortæller 1 2. Maria 3. Josef 4. Engel 5. Bonde 6. Julespil Julespillet handler om Jesu fødsel. Manuskriptet er inspireret af Mattæusog Lukasevangeliet. Her kan man få yderligere ideer. Sprog og replikker er tilpasset, så børn fra 1. klasse og op kan lære

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1.s.e.trinitatis 2016 29-05-2016 side 1 side 1 Prædiken til 1. søndag efter Trinitatis 2016 Tekst. Lukas. 12,13-21. Kærmindeparken. Nu har vi hørt nogle stærke tekster fra Bibelen, som alle taler om penge, om rigdom, ja om griskhed. Nu var vi

Læs mere

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til

Gratis E-kursus. Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Gratis E-kursus Få succes med din online markedsføring - Online markedsføring alle kan være til Bloggens styrke Indledning 3 Hvad er en blog? 5 Hvorfor blogge? 7 Sådan kommer du i gang 9 Få succes med

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 29: Nørd. Vejledning til HippHopp guider HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 Uge 29: Nørd Vejledning til HippHopp guider Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 29 Nørd side 1 HIPPY HippHopp uge_29_guidevejl_nørd.indd 1 06/07/10 10.42 Denne vejledning er et supplement

Læs mere

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive

Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Bilag 4: Transskription af fokusgruppeinterview på Brårup Skole, Skive Tidspunkt for interview: Torsdag 19/3-2015, kl. 9.15. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Jakob Sølvhøj Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt, når

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Hilsen til Helene. Sabotør-slottet, 2

Jørgen Hartung Nielsen. Hilsen til Helene. Sabotør-slottet, 2 Jørgen Hartung Nielsen Hilsen til Helene Sabotør-slottet, 2 Hilsen til Helene Sabotør-slottet, 2 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB

Læs mere

Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46.

Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46. Bruger Side 1 04-10-2015 Prædiken til 18. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 22,34-46. Må man stjæle en andens småkager? Hun havde god tid, det var hendes fridag, og hun ville bruge den på at ose

Læs mere

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra.

Karen elsker sommer. Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen elsker sommer Lørdag morgen Det er lørdag morgen. Klokken er 7. Karens mobiltelefon ringer. Det er vækkeuret. Karen slår det hurtigt fra. Karen er 22 år. Hun læser sprog på Århus universitet. Spansk

Læs mere

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33

Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Konfirmand- og forældreaften 27. februar 2014, Hurup kirke Mattæus 14, 22 33 Genezaret sø er ikke større, end at man i klart dagslys kan se til land, ligegyldigt hvor man er på søen. Rundt om søen er der

Læs mere

Sognepræst Eva Tøjner Götke Prædiken Anden Påskedag: Emmaus. Påskedag og i dag: anden påskedag er en hjertestarter.

Sognepræst Eva Tøjner Götke Prædiken Anden Påskedag: Emmaus. Påskedag og i dag: anden påskedag er en hjertestarter. Sognepræst Eva Tøjner Götke Prædiken Anden Påskedag: Emmaus. Påskedag og i dag: anden påskedag er en hjertestarter. Vi er faktisk ved at anskaffe én til kirken, - en hjertestarter - så vi kan sætte ind,

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand PÆDAGOGISK Pædagogmedhjælpere Pædagogiske assistenter Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Mogens Bech Madsen Formand, Pædagogisk Sektor Det er din fagforening, som råber højt,

Læs mere

Bilag 4: Transskription af interview med Ida

Bilag 4: Transskription af interview med Ida Bilag 4: Transskription af interview med Ida Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet i grove træk handler om, anonymitet, og at Ida til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål hun

Læs mere

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00

Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til pinsedag 2014 kl. 10.00 290 I al sin glans 288 Drag ind af disse porte 285 Hør himmelsus 292 Kærligheds og sandheds ånd 439 O, du Guds lam 294 v. 3 af Talsmand som på jorderige 291 Du som

Læs mere

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre)

KORT GØRE/RØRE. Vejledning. Visuel (se) Auditiv (høre) Kinæstetisk (gøre) Taktil (røre) GØRE/RØRE KORT Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år

Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Bilag 4: Meningskondensering af transskribering af interview med Anna, 14 år Naturlig enhed Jeg hedder Anna og er 14 år og jeg gå på Virup Skolen i 7. klasse. Jeg går selvfølgelig i skole og så klub sammen

Læs mere

Er du mand for dit helbred?

Er du mand for dit helbred? Er du mand for dit helbred? 5 FORTÆLLINGER FRA DANSKE MÆND Leif 43 år: Jeg skulle have lyttet til kroppens signaler Danske mænd lever livet kort og hårdt Mange danske mænd tager livtag med døden hver dag.

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Fællesskab Viden Glæde TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen,

Læs mere

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang

På jagt efter historiske spor i. Den Fynske Landsby. 3.- 4.årgang På jagt efter historiske spor i Den Fynske Landsby 3.- 4.årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud på samme måde, som mange landsbyer gjorde på Fyn i 1800-tallet. Her

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag

Besøgshunde kan gøre en stor forskel i jeres hverdag Glæde Forskning TrygFonden Besøgshunde er kærligt selskab i en ensartet hverdag. Samvær med en hund kan tænde lys i øjnene, mindske ensomhed og starte nye samtaler. Når en hund logrer med halen, får mennesker

Læs mere

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide efter ferien Arbejdsklar sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Arbejdsklar efter ferien Sådan bliver du klar til første arbejdsdag efter ferien Gruer

Læs mere

for, at vi også i dag hører dagens tekst som et glædeligt budskab om Guds uforanderlige godhed.

for, at vi også i dag hører dagens tekst som et glædeligt budskab om Guds uforanderlige godhed. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MARTS 2015 2.SIF VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Sl. 42,2-6; 1.Thess.4,1-7; Matth.15,21-28 Salmer: 737,410,38,158,217 Helligånd, Guds åndedræt, Lær du mig at bede ret,

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand KOST-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Gina Liisborg Formand, Kost- og Servicesektoren Nedslidning er et stort problem, hvis man f.eks. arbejder i et køkken eller med

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen

Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen ',-.//%/',0121/34/#!/0 Tekst og foto: Trine Hedegård Jensen 9 cm tykt sort granit med et flot blåt farvespil er brugt som bordplade på kogeøen. Samme granit går igen på gulvet i badeværelserne. Det beviste

Læs mere

Far: Du tænker for meget, min dreng. Man kan ikke ændre på fortiden. Sket er sket. (Far mener det.)

Far: Du tænker for meget, min dreng. Man kan ikke ændre på fortiden. Sket er sket. (Far mener det.) TILGIVELSE Kaffe? Nej... Jo. Bare en lille kop. Sæt dig ned. (Far tænder en pibe. Hælder kaffen op. Lytter.) Jeg savner hende. Det ved jeg. Det er som et sort hul indeni mig. Drik din kaffe. Jeg kan huske

Læs mere

I Guds hånd -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -4 I Guds hånd er jeg velsignet. Mål: At lære børnene, at Gud velsigner dem, når de holder sig tæt til ham. Gud holder hånden over deres liv, så der altid vil komme noget godt ud af alt. Tekst:

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298

Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Pinsedag Joh. 14,15-21; Jer. 31,31-34; Apg. 2,1-11 Salmer: 290, 300, 283-291,292 (alterg.), 298 Lad os bede! Kære hellige ånd, tak fordi Du er hos os som vor ledsager gennem livet. Vi beder dig: bliv hos

Læs mere

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651

8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 1 8. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 17. juli 2016 kl. 10.00. Salmer: 736/392/436/686//672/439/701/651 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Sommerferietid. Søndag,

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49

7.s.e.trin. II 2016 Bejsnap 9.00, Ølgod 10.30 751 28 516 675 49 Der tales en del om frygt i evangeliet til i dag. Der er da også nok at være bange for. Der sker frygtelige ting i denne verden. Det har der vel altid gjort. Og vi har nok altid frygtet, at vi skulle blive

Læs mere

6. På hvilket telefonnummer kan man bestille et dagarrangement?

6. På hvilket telefonnummer kan man bestille et dagarrangement? Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvilken motorvej skal man tage? 2. Hvornår har regnskoven åbent torsdag d. 24/5? 3.

Læs mere

Forberedelsesmateriale

Forberedelsesmateriale Forberedelsesmateriale til skolekoncert med Aarhus Symfoniorkester oktober 2013 Musik flugt, drømme og håb s. 2 Lærerbrev s. 3 Elevark 1 om at skulle til koncert s. 4 Elevark 2 med øvelser om musik og

Læs mere

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB

En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB En mini e-bog til dig fra Aros Business Academy 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB 7 FEJL DU IKKE MÅ BEGÅ, NÅR DU SØGER JOB Kan du svare klart på alle 7 spørgsmål i den her bog? Hvis ikke, så begår

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

og standse angrebet, således at de ikke dræber hele vores art. Michelles sygdom havde givet mig ideen. De vil stadig fjerne alle spor og springe

og standse angrebet, således at de ikke dræber hele vores art. Michelles sygdom havde givet mig ideen. De vil stadig fjerne alle spor og springe Kapitel 19 Ligheder Min plan om at kontakte Rådet med det samme, røg i vasken. Hvad mekanikeren havde fået pillet ved var ikke til at sige, men det var ikke bare en ledning der skulle sættes rigtigt sammen.

Læs mere

Spørgeskema Valby Kulturdage. Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11

Spørgeskema Valby Kulturdage. Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11 Spørgeskema Valby Kulturdage Besvarelser indsamlet fra 16/10-17/11 Spørgeskema Undersøgelsen løb fra 16/10-17/11 127 besvarelser Delt på hjemmeside, i nyhedsbrev og på Facebook Hvem har svaret? Aldersspredning

Læs mere

Fantastiske Fjällbacka

Fantastiske Fjällbacka Fantastiske Fjällbacka BY LARS ULLITZ ON 22. JULI 2014 I løbet af vinteren snusede jeg fra tid til anden rundt på Erik Sjöstedts hjemmeside www.kajak.nu. En overordentlig inspirerende hjemmeside. Oftere

Læs mere

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF

KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF 10/28/2015 KOM/IT DESIGN MANUAL AF SAF Af Nichlas, Lizette, Jake og jonas indholdsfortegnelse Inledning... 3 Problemformulering... 3 Om SAF.... 3 Brainstorming for SAF... 3 Valg af idé.... 4 Færdige produkt...

Læs mere

2 KONG 4,8-17; PROFETER OG KONGER, S. 117-120. En baby dreng. Huskevers: Vær gode mod hinanden. 1 TESS 5,15. Budskabet: Vi kan hjælpe andre.

2 KONG 4,8-17; PROFETER OG KONGER, S. 117-120. En baby dreng. Huskevers: Vær gode mod hinanden. 1 TESS 5,15. Budskabet: Vi kan hjælpe andre. 2 KONG 4,8-17; PROFETER OG KONGER, S. 117-120. En baby dreng Huskevers: Vær gode mod hinanden. 1 TESS 5,15 Budskabet: Vi kan hjælpe andre. Aron kan godt lide at lege med babyen. Se babyens lille hånd.

Læs mere

TERMINSPRØVEORIENTERING

TERMINSPRØVEORIENTERING TERMINSPRØVEORIENTERING HF 2016 TERMINSPRØVEORIENTERING HF 2016 Kære HF-kursist ved Horsens HF & VUC. I denne folder finder du en lang række praktiske oplysninger vedrørende terminsprøverne. Hvis du har

Læs mere

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37

Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Tekster: 3. mos 19.1-2.9-18, Gal. 2. 16-21, Luk 10.23-37 Salmer: Vejby 9.00: 749 I østen stiger 493 Gud Herren så 164 Øjne, I var lykkelige (Mel. Egmose) 518 På Guds nåde Lihme 10.30: 749 I østen stiger

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi. Refleksionsark. Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Projekt Guidet egenbeslutning og epilepsi Refleksionsark Tilpasset fra: Vibeke Zoffmann: Guidet Egen-Beslutning, 2004. Label: Refleksionsark, der er udfyldt og drøftet 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation

Læs mere

Hvis vi er heldige, kan der til august køres fra fantasianlægget og op på modulerne.

Hvis vi er heldige, kan der til august køres fra fantasianlægget og op på modulerne. 1 Formanden skriver Nu er sommeren kommet, efter at kikke på hvilke måned vi er i, men kikkes der på vejret så virker det ikke til sommer. Så er det jo godt vi har nogle indendørs sysler vi kan arbejde

Læs mere

Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016

Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016 Hou Lokalhistoriske Arkiv fylder 5 år, den 8.september 2016 Netop nu, hvor sæsonen skydes i gang for den kommende vinter, kan vi gøre status over de første 5 år. Vi har nået meget på de 5 år, først og

Læs mere

Derfor bør du give dig selv

Derfor bør du give dig selv Derfor bør du give dig selv alenetid Der kan være store fordele ved at være alene. Det giver dig mulighed for at slappe helt af, uden at du behøver bekymre dig om andre og deres bekymringer. Det er en

Læs mere

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb.

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb. Rejsebrev 6. Torsdag den 10 april kører vi fra Porto. Vi følger den lille gule vej på kortet, N 108, der snor sig langs bredden af Dourofloden. På kortet er vejen markeret med grønt stort set hele vejen

Læs mere

Personlig Erfarings LOG (PE Log)

Personlig Erfarings LOG (PE Log) Personlig Erfarings LOG (PE Log) PE Log en er dit personlige redskab, som kan hjælpe dig med at udvikle dig som instruktør. PE loggen består af to dele: En planlægningsdel, som er et skema med 6 spørgsmål.

Læs mere

Undersøgelsen viser på nordisk plan generelt de samme tendenser i de nordiske lande, men man ser også en række forskelle.

Undersøgelsen viser på nordisk plan generelt de samme tendenser i de nordiske lande, men man ser også en række forskelle. Fremtidens bank Undersøgelse af ønsker til den ideelle bank Internetbanken Nordnet har ved hjælp af Novus Opinion gennemført en undersøgelse af de nordiske forbrugeres ønsker til den ideelle bank i dag

Læs mere

Læreplan med billeder: Natur og Naturfænomener

Læreplan med billeder: Natur og Naturfænomener Under lup. Naturen kommer under lup. Der findes mange spændende dyr, der kigges nærmere på under lup. Her er indfanget en lille edderkop og en larve. Vi finder bøger og billeder frem og læser om de dyr,

Læs mere

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien.

Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vis industrien frem! Flere unge skal have en uddannelse inden for industrien. Vær med til at tage ansvar og åbn dørene til din virksomhed. Drejebog til virksomheder i samarbejde med Tresu Group, FKSSlamson

Læs mere

DALSLANDS KANAL. Her plejes en kulturarv. sider af inspiration KULTURHISTORIE & NATUR NOGLE GANGE ER REJSEN VIGTIGERE END AT NÅ I MÅL 2016

DALSLANDS KANAL. Her plejes en kulturarv. sider af inspiration KULTURHISTORIE & NATUR NOGLE GANGE ER REJSEN VIGTIGERE END AT NÅ I MÅL 2016 DALSLANDS KANAL NOGLE GANGE ER REJSEN VIGTIGERE END AT NÅ I MÅL 2016 150 ÅR i 2018 Her plejes en kulturarv 32 sider af inspiration KULTURHISTORIE & NATUR Trods vejret, kun tilfredse gæster Sommeren 2016

Læs mere

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES

bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES 1/6 bepeaked BEPEAKED - GØR DET ENKELT AT LYKKES Hvorfor skal det være svært at få den krop du ønsker dig? Gør det enkelt for dig selv, og læs denne start guide. BEGYNDER GUIDE - team bepeaked www.bepeaked.dk

Læs mere

Sommertur til Berlin

Sommertur til Berlin Sommertur til Berlin 15 Juni 2016, 5 dags busrejse med Vitus Pris: 3495 Kr Inkluderet i prisen 4-stjernet bus 4 nætter på Hotel Sylter Hof*** 1 x brunch (1. dag) 4 x morgenmad 2 x middag (1. og 4. dag)

Læs mere

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og

Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og Der er i de senere år kommet mere opmærksomhed på barnets sprogudvikling. Sprogudviklingen har indflydelse på barnets kommunikation med andre og senere barnets læse-og skrivefærdigheder. Faktorer der

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand KOST-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Gina Liisborg Formand, Kost- og Servicesektoren Nedslidning er et stort problem, hvis man fx. arbejder i et køkken eller med rengøring

Læs mere

Kompetencer i centrum

Kompetencer i centrum Kompetencer i centrum Virksomheds- 0g kompetencecenteret HK Hovedstaden tilbyder professionel hjælp, når du skal styrke dine kompetencer og komme videre i dit arbejdsliv. / / / Er du på jagt efter et nyt

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 10. klasse til ungdomsuddannelse eller anden aktivitet Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af,

Læs mere

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675

2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 1 2.søndag efter II. Sct. Pauls kirke 10. april 2016 kl. 10.00. Salmer: 2/434/219/482//662/439/458/675 Åbningshilsen Kl. 11.30 er der kirkefrokost og kl. 12.15 fortsætter denne kirkedag. Vi skal markere

Læs mere

Velkommen til Viruplund

Velkommen til Viruplund Velkommen til Viruplund Afdelingsbestyrelsen i Viruplund byder dig hermed velkommen. Vi har skrevet dette velkomstbrev som en hjælp til nye beboere, og det er vores håb, at du vil tage dig tid til at læse

Læs mere

proyectos@fundacionfana.org

proyectos@fundacionfana.org Rejsebrev 1 Studerendes navn: Christian Camilo Nielsen Studienummer: E-mail.: Chri40@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 2 praktik Praktik fra til: dd.mm.år: 1/14-2014 6/1-2015 Institutionens navn: Institutionens

Læs mere

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige

Prøveeksemplar. Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Hvordan har du det i børnehaven? Spørgsmål om børnemiljø til de 4-6-årige Bemærk: Dette er et prøveeksemplar. De spørgeskemaer, børnehaven skal udlevere til børnene, skal udskrives i Børnemiljøtermometeret

Læs mere

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG JONATAN BESØG. Bibeltime 3 DUKKETEATER I M499. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M499 DAVID OG JONATAN Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 18,1-4; 23,14-18; 24,1-25 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Kappe og evt. sværd, bue, bælte, Mørkt gardin = hule

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Brug den rigtige kasse

Brug den rigtige kasse Pakketips 1 Tips du vil elske - Pakning Brug den rigtige kasse Du vil typisk få brug for fire små til mellemstore flyttekasser for hver stor. Brug de små kasser til tunge ting, f.eks. bøger eller tallerkner;

Læs mere

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og foto: frost Ideen med at skrive lidt om Lillebælts Nordlige del er at fortælle om de oplevelser og muligheder der er her, og så er det også mit farvand her har jeg sejlet i 60 år men der er stadig noget

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Nyhedsbrev. Naturcenter Herstedhøje

Nyhedsbrev. Naturcenter Herstedhøje Naturcenter Herstedhøje Herstedhøje Alle 1 2620 Albertslund Tlf. 43 47 02 03 E-mail tur@nst.dk www.herstedhoeje.dk Nyhedsbrev Naturcenter Herstedhøje Vinter/ Forår 2016 Kære brugere af Naturcenter Herstedhøje

Læs mere

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11

18.s.e.trin. I med tema: Hænder Særgudstjeneste i Strellev 4. oktober 2015 51 675 370 367-11 Du skal elske Herren din Gud, siger Jesus. Det er det første og største bud. Men et andet bud står lige med det: Du skal elske din næste som dig selv. Men hvad betyder det, at man skal elske andre lige

Læs mere

Stop mobning. -du har også et ansvar

Stop mobning. -du har også et ansvar Stop mobning -du har også et ansvar Du kan være med til at stoppe mobning Mobning på arbejdspladsen gør stor skade på den, det går ud over. Mobning koster også virksomheden dyrt, når samarbejdet blandt

Læs mere

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser,

Traditionen tro byder august september på forældremøder i de enkelte klasser, Vi skrev i første nummer af Fællesnyt, at vi ville udkomme én gang i kvartalet. Det bryder vi allerede her i andet nummer, hvor I kan læse om konfirmationsforberedelse i 7. klasse, en sjov bemærkning og

Læs mere

Pedersenssuresokker88@gmail.com. 01/08-2011 til 31/1-2012. Haraldvangen 17, østsidevegen Hurdal, Norge. www.haraldvangen.no

Pedersenssuresokker88@gmail.com. 01/08-2011 til 31/1-2012. Haraldvangen 17, østsidevegen Hurdal, Norge. www.haraldvangen.no Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Praktik fra til: dd.mm.år: Institutionens navn: Institutionens adresse: Institutionens kontakt e-mail og evt. www: Mikael Pedersen PS10223

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling

Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evaluering af mentorforløb - udarbejdet af mentor Natalia Frøhling Evalueringen er lavet i december 2012 med 5 unge mellem 18-30 år to unge kvinder og tre unge mænd. Mentor har interviewet Mentees, transskriberet

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Delmængder af Rummet

Delmængder af Rummet Delmængder af Rummet Frank Nasser 11. juli 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring

Service i rengøring. Service i rengøring. Daglig erhvervsrengøring Service i rengøring Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring.

Læs mere

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl

Øen der ikke vil dø. Teskt af Julie Hammer Lauridsen og Michala Rosendahl Foto af Michala Rosendahl Øen der ikke vil dø I Kattegat ligger Tunø og kæmper. Selvom befolkningstallet på øen har været stabilt de sidste ti år, er fremtiden usikker. For det er ikke nemt at lokke unge mennesker til en ø, hvor

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Jeg vil håbe alle vore medlemmer har haft en god jul samt får et godt nytår.

Jeg vil håbe alle vore medlemmer har haft en god jul samt får et godt nytår. 1 Jeg vil håbe alle vore medlemmer har haft en god jul samt får et godt nytår. VMJK har i 2015 budt 7 nye medlemmer velkomme. 7 nye medlemmer som er faldet godt til i vores klub. Så tak til vores gamle

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde.

I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I børnehavegrupperne har vi i det forgangne år haft fokus på kreative aktiviteter; ikke som en fastlagt aktivitet lagt

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016

Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen. D. 21. juni 2016 Møde for kommende forældre på Gerbrandskolen D. 21. juni 2016 Snak før mødestart Sig goddag til din sidemand og spørg ham/hende om, hvordan hun mener, at hun som forældre bedst hjælpe sit barn til en god

Læs mere

FAQ. Waoo! Web TV på computeren. Fiberbredbånd TV Telefoni

FAQ. Waoo! Web TV på computeren. Fiberbredbånd TV Telefoni FAQ Waoo! Web TV på computeren Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold Waoo! Web TV på computeren...4 Waoo! Bio på Waoo! Web TV...7 Fiberbredbånd TV Telefoni 02 Waoo! Web TV på computeren Hvem kan få Waoo! Web

Læs mere

Efterårsholdet 2016. Forår 2010. Velkommen til Egå Ungdoms-Højskole Vi ses den 2. januar. Se program på bagsiden

Efterårsholdet 2016. Forår 2010. Velkommen til Egå Ungdoms-Højskole Vi ses den 2. januar. Se program på bagsiden Efterårsholdet 2016 Forår 2010 Velkommen til Egå Ungdoms-Højskole Vi ses den 2. januar Se program på bagsiden Velkommen til Egå Kære kommende højskoleelev på Egå Ungdoms-Højskole. Vi vil byde dig hjertelig

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Kære 9. klasse, kære dimittender

Kære 9. klasse, kære dimittender 1 Kære 9. klasse, kære dimittender Først vil jeg naturligvis ønske jer et stort til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt at have læseferie, men det er et

Læs mere