Hvad er Lindholm Høje?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er Lindholm Høje?"

Transkript

1 Hvad er Lindholm Høje? 1 Lindholm Høje ligger på et højde drag ved Nørresundby med udsigt ud over Limfjorden og Aalborg. Her er et stort og sjældent oldtids minde fra jernalderen og vikingetiden år På Lindholm Høje ligger der hundred vis af sten i forskellige mønstre og formationer. For mere end tusinde år siden blev mennesker begravet her, og stenene blev sat rundt om gravene. Indenfor cirkelen af sten blev mennesker brændt, når de døde. Tekst udarbejdet af: Thea Højvang Rasmussen. Illustrationer af: David Fuentes Lopez

2 Hvad er Lindholm Høje? 2 Lindholm Høje har ikke altid set ud, som det gør nu. I vikingetiden fløj der sand ind og dækkede markerne, så afgrøderne blev blæst væk eller dækket af sand. Til sidst måtte menneskene flytte, fordi sandet hele tiden fløj ind og dækkede det hele. Toppen af højen har været dækket af sand lige indtil arkæologerne fandt gravene på Lindholm Høje. Arkæologerne gravede stenene fri under fire meter sand

3 Hvad er vikingetiden? 3 Arkivfoto fra udgravningen i 1950 erne, hvor man fjernede flere meter sand Vikingetiden varede fra år Den er blevet kaldt for vikingetiden, fordi den er opkaldt efter vikingerne, som boede i Danmark, Norge og Sverige. Vikingetiden kender vi fra for tællinger om vikingernes togter ude i verden, hvor de plyndrede andre lande. De fleste vikinger blev dog hjemme i Danmark og levede af agerbrug. Her dyrkede de jorden, mens de fredeligt handlede med andre handelsmænd fra Norge, Sverige og andre fjernere lande. I dag ved vi en masse om vikingetiden, fordi arkæologerne har gravet i jorden og fundet ting fra vikingetiden.

4 Landskabet langs Limfjorden 4 For mere end 1000 år siden så landskabet omkring Limfjorden lidt anderledes ud end i dag. Vikingerne kunne sejle ud i havet i begge ender af Limfjorden. Lindholm Høje var en bakke som lå ved Limfjorden. De kunne sejle tæt ind til landsbyen op ad Lindholm Å. Oppe fra Lindholm Høje kunne man se ud til Limfjorden. Der var ikke så mange træer, som der er nu. På den anden side af Limfjorden lå en handelsplads, som i 1000-tallet voksede til en by. Byen blev kaldt Alabu og senere Aalborg. Vikingerne kunne sejle over fjorden og handle med hinanden. Vikingerne handlede også med norske og engelske handelsmænd, som kom i skibe med deres varer.

5 Hvad er en arkæolog? 5 Bæltespænde med dekoration Korsformet fibel Dragtnål Øse fundet i brønd En arkæolog graver i jorden og leder efter ting fra fortiden. Det kan fx være spor efter huse, smykker, våben, krukker eller skeletter af mennesker og dyr. De ting, en arkæolog finder, kalder man for fund. Nogle gange finder almindelige mennesker også ting i jorden, såsom flintøkser fra stenalderen og perler fra vikingetiden. Næsten alt det, vi ved om vikingetiden, har arkæologerne fundet ud af ved udgravninger i jorden.

6 Hvad ved du om vikingerne? 6 Hvor mange år varede vikingetiden og hvad er vikingetiden? Hvad ved du om vikingerne? Hvad vil du gerne vide om vikingetiden?

7 Svala og Hauk Hej jeg hedder Svala og det er min bror Hauk. 7 Vi bor her på bakken sammen med vores familie. Vores familie har altid boet her og arbejdet på markerne. Men nu flyver sandet hele tiden ind og dækker vores marker. Det er et hårdt arbejde at skulle fjerne alt sandet igen. Hvis vi ikke flytter sandet, så kan vi ikke dyrke korn og få mad. Hauk og jeg vil prøve at ofre til guderne, så kan det være, at de vil hjælpe os. Jeg tror, at vi skal ofre til Frej. Han er gud for frugtbarhed og alle planter. Men først skal du lige se hvor vi bor, følg bare med. Svala og Hauk er to vikingebørn, som vil tage jer rundt i livet i vikingetiden. De vil fortælle om livet på Lindholm Høje, som det måske kunne have været for over 1000 år siden. Svala og Hauk er søskende og bor på Lindholm Høje i et langhus sammen med deres forældre og tre andre søskende.

8 Dagligliv på Lindholm Høje 8 Vi bor her sammen med vores familie på en gård. Vores gård ligger sammen med to andre, så det er som en lille landsby. Vi er fælles om mange ting her. Vores familier hjælper hinanden, når der skal arbejdes i marken. Bedstemor og bedstefar bor over i en anden landsby. Deres landsby ligger ikke ret langt væk, så vi kan nemt gå derover. Vi hjælper dem tit. De er ved at blive gamle og kan ikke holde til så hårdt arbejde mere. Vikingerne boede i langhuse i små landsbyer på Lindholm Høje. De længste langhuse fundet i Danmark kunne være op til 30 meter. Der fandtes også små huse, som kaldes for grubehuse. Det var små huse, som var gravet en meter ned i jorden. De blev brugt som værksteder. Alle landsbyer havde en brønd. Den var oftest firkantet og sørgede for at menneskene kunne få frisk vand. Vikingerne havde også veje og broer. De lagde lange planker på jorden for at undgå at gå i mudderet. Der kunne nemt blive mudret rundt om husene i dårligt vejr.

9 Dagligliv på Lindholm Høje 9 Vores hus er langt, så kan vi bo i den ene ende, og i den anden ende ligger stalden. Her kan alle vores dyr bo om vinteren. Det er rigtig hyggeligt at lytte til dem om natten. I midten af huset ligger ildstedet, vi kalder det for arnen. Her laver mor mad, og her sidder vi om aftenen, når vi kommer hjem fra markerne. Der er ikke andet lys end bålet derinde, og så er det dejligt varmt. Udenfor huset har vi en lille hytte, som er gravet ned i jorden. Hytten bruger vi til at spinde uld i. Vi har mange får og vi klipper ulden af dem hvert år, for ulden er meget vigtig for os. Ulden laver vi tøj af, og mor skal lave meget tøj til alle os børn. Så hun har brug for et arbejdshus, hvor hun kan spinde ulden, inden hun skal i gang med at væve på væven. Skriv, hvad du tror, at folkene inde i huset laver?

10 Hygiejne og sygdom 10 Rester af en kam. Tænderne sidder meget tæt som på en lusekam, for at man kunne rede alt utøj ud af håret Diskuter, hvilke sygdomme I har haft, og om tror I, at en viking ville dø af den sygdom? De voksne går i badstue en gang om ugen. De er alle fælles om badstuen. Der er rigtig varmt inde og jeg har hørt, at man kan dø af hede, hvis man bliver derinde for lang tid. Bagefter barberer mændene sig og reder håret. Vi er 5 børn, men vi har haft to andre søskende, men de er døde. Små børn bliver rigtig tit syge og så dør de nogle gange. Det sker tit om vinteren har mor fortalt os, især når det er rigtig koldt og der ikke er så meget mad. Vi kan ikke dyrke korn eller grøntsager på marken om vinteren. Derfor må vi leve af det mad, som vi har dyrket om sommeren. Nogen gange er der dårlige høstår, hvor vejret ikke har været godt. Så høster vi ikke så meget og må spare på maden til om vinteren. Vikingerne har haft mange forskellige sygdomme. Det kunne være sygdomme på grund af hårdt arbejde fx slidgigt. Det var der mange vikinger, der havde. Der var også mange, der havde dårlige tænder. Maden var hård at tygge og sled vikingernes tænder. Dengang havde man ikke tandbørster. Så ofte faldt flere tænder ud. Mange af de sygdomme, som var smitsomme, kunne vikingerne ikke helbrede. De kunne fx dø af lungebetændelse og almindelig influenza. Sårede krigere døde også af fx sværdhug. Men det var ofte, fordi der gik betændelse i sårene. Vikingerne havde nemlig ikke den rigtige medicin imod bakterier og betændelse.

11 Trælle og frie vikinger 11 Vikingerne troede, at der fandtes tre slags mennesker i verden: trælle, frie mennesker og de rige mennesker. Et digt fra vikingetiden, som hedder Rigs vandring fortæller, at der fandtes tre forskellige slags mennesker. Sådan bestemte guderne at det skulle være. Guden Heimdal tog ned til menneskenes verden. Han forklædte sig og kaldte sig for Rig. Han besøgåte først en meget fattig mand og kone, som ikke havde nogen børn. Han boede hos dem i nogle dage og tog så videre på sin vandring. Ni måneder efter fødte konen en dreng, som hun kaldte Træl. Træl blev den fattigste af alle menneskene. Han skulle være slave for de andre. Rig gik videre og besøgte en mand og en kone som boede på en gård og her boede han også et par nætter og ni måneder efter fødte konen en søn, som kom til at hedde Bonde. Bonde var en fri mand og skulle dyrke jorden og passe gården. Til sidst besøgte Rig en meget rig mand og hans kone. De boede på en meget stor gård og efter Rigs besøg fødte konen en søn, som kom til at hedde Konge. Konge bestemte over alle de andre og skulle styre landet.

12 Trælle og frie vikinger 12 Tegn Svala og Hauks familie. Alle familierne her i vores landsby har trælle. Ved du hvad en træl er? Vi har to trælle Eldgrim og Groa. De arbejder på gården og har boet hos os i mange år. De bor inde i huset i den ende, hvor stalden er. Eldgrim og Groa får ikke det samme at spise som os. De får kun grød og brød eller rester, og må selv lave deres eget tøj. Om sommeren er de store børn ude i marken for at arbejde sammen med far og Eldgrim. Mor og Groa arbejder på gården med at spinde uld, væve, lave mad og passe gården. Hauk og jeg er ikke gamle nok til at lave markarbejde endnu. I stedet for vogter vi får ude på engene. Vores mindste søster er for lille til at komme med os, så hun er derhjemme hos mor. Vi arbejder alle sammen på gården, men jeg kender en dreng, hvis far ejer den største gård i en anden og større landsby. Han behøver ikke at arbejde så meget som os. Det har de trællene til at gøre for dem, men vores familie er slet ikke rige nok til at have mere end to trælle, så vi skal også være med til at arbejde.

13 Markarbejde og husdyr 13 Alle vores dyr går ude på engene det meste af året og spiser græs. Vi har tre okser og to heste til at gå derude. Vores får går også derude. Dem skal Hauk og jeg passe på. Vi skal sørge for at fårene ikke løber væk. Vores familie arbejder hele sommeren i marken og vi har vores egne marker. Vi dyrker korn og grøntsager på markerne, men først skal vi rydde jorden for træer, sten og ukrudt inden vi kan så. Så skal jorden pløjes marken med en plov, som vores okser trækker. Efter pløjningen skal vi hjælpe med at så byg, rug og havre på marken, som skal bruges til at lave brød og grød af. Havren bruger vi også til foder til dyrene til vinter. Når vi skal høste til efteråret skiftes mændene til at hjælpe med at høste hinandens marker. Vikingernes dyr skulle arbejde og de skulle give mad. De dyr der skulle arbejde var heste og kvæg. De blev brugt som trækdyr foran vogne og plove. Både heste og kvæget var mindre end dem, vi har i dag. Heste blev også brugt til at ride på. De dyr som gav mad var grise, får og høns. Kvæget gav også mad. Vikingerne fik mælk, kød, uld og æg fra dyrene. De kunne lave smør og ost fra mælken og de kunne lave tøj af ulden, derfor var dyrene meget vigtige for vikingerne.

14 Kost og madlavning 14 Diskuter på klassen, hvad jeres livret er og hvad tror I, vikingernes livret var dengang? Min mor laver mad på det åbne ildsted inde i huset. Hun laver tit kogte retter eller grød til os. Vi får tit gryderetter med fisk fra fjorden og grøntsager, som vi dyrker på marken eller urter vi finder i skoven. Om sommeren kan vi finde mange forskellige bær og frugter i skoven. Når vi får gæster, så slagter far nogle gange en ung ko og steger det i en grube i jorden. Skindet bruger vi til at lave sko, bælter eller punge af og vi laver drikkehorn og knapper af hornene. Hele koen bliver brugt. Vikingerne spiste kød af okse, svin, får, høns og fisk. De havde ikke nogen køleskabe eller frysere, så kødet blev enten saltet, tørret eller røget, så kunne det holde sig længere. Vikingerne dyrkede også grøntsager på markerne. De havde ærter, bønner, kål, løg og karse. Fra skove og marker samlede de æbler, blommer, brombær, hindbær, skovjordbær, slåen, hyldebær og hasselnødder. Salt var meget vigtig for vikingerne. Det blev indvundet af havvand eller importeret fra udlandet og var meget dyrt. Man havde ikke sukker, i stedet for brugte man honning til at søde maden. Korn kunne koges til grød eller males til mel på en drejekværn og bages til brød. Melet indeholdt mange urenheder, som sled på tænderne. Brød blev lavet som fladbrød på pander over den åbne ild eller bagt i bageovne. Vikingerne kogte eller stegte i gryder eller på spid over ildstedet. Der fandtes også ovne udenfor, som man kunne bage eller stege i.

15 Handel og vikingernes skibe 15 Fars bror Sigtrygg er rejst ud i verden, og han kommer kun hjem engang imellem. Når han er hjemme, så fortæller han om, hvad han har oplevet på sine rejser. Han ejer en del af et skib sammen med nogle andre mænd, som de selv har bygget. Så sejler de til Norge eller England med handelsvarer. De tager klæder og korn med og bytter for varer, som de tager med hjem til vores handelsplads. Havet var meget vigtigt for vikingerne, for vand var den nemmeste og hurtigste vej omkring. De kunne sejle ud i verden og handle med andre. Vikingerne var dygtige til at bygge skibe Deres skibe var hurtige og nemme at styre. Fra skjaldedigtning og runeindskrifter har arkæologerne fundet vikingernes navn for skibe som skeith, snekkja og knarr. Vikingerne kunne selv lave mange ting, men de havde også brug for at handle sig til andre varer. Trælle blev nogle gange købt i andre lande og bragt med hjem, og man købte fine ting som smukke perler, smykker og glasting, som man ikke selv kunne lave. I vikingetiden kom handelsskibe fra Norge og England ind i Limfjorden og handlede med vikingerne fra Alabu og Lindholm Høje.

16 Handel og vikingernes skibe 16 Det tager lang tid at sejle frem og tilbage. Han har set mange mærkelige ting på sine rejser. Han har set havdyr, som var så store som okser og have lange tænder. Men det bedste ved hans rejser er de flotte ting, som han har med hjem. Nogle gange bytter han sine varer for smukke perler og smykker. Perlerne putter vi på snor og laver halskæder af dem, som vi har på til fest. Tegn vikingernes handelsruter fra Limfjorden til Norge og England på kortet og indtegn på kortet de byer som vikingerne handlede med i de lande.

17 Religion og tro 17 Vikingerne troede på mange forskellige guder og overjordiske væsener. Deres guder kalder vi for de nordiske guder. Guderne blev kaldt aser og de boede i deres egen verden, Asgård, som man kun kunne komme til ved at gå over regnbuen Bifrost eller flyve dertil. Gudernes fjender var Jætterne, som boede i Udgård og i øde egne. Guderne skulle beskytte menneskene mod jætterne. I Asgård stod borgen Valhalla, som betyder de dødes hal. Den tilhørte gudernes konge, Odin. Han var den mægtigste og største af alle guderne. Han vidste alt, fordi han havde to ravne Hugin og Munin, som hver dag fløj ud og så og hørte alt, hvad der skete i verden. De vendte hver aften tilbage og fortalte, hvad de havde set. Odin var også den klogeste af alle guderne, for han havde drukket af Mimers brønd, som bliver kaldt visdommens brønd. Han havde et spyd, Gungnir, som altid ramte sit mål og ikke kunne knækkes. Odin havde også en hest Sleipnir, som havde otte ben og derfor kunne den løbe hurtigst af alle dyr.

18 Religion og tro 18 Tegn tre af guderne, som boede i Asgård og tegn de kendetegn, som de hver havde. Guderne er meget vigtige for os mennesker. De kan hjælpe os, hvis vi har problemer eller hvis man gerne vil have krigslykke, kan man ofre til guderne. Men man skal ære guderne og behandle dem med respekt ellers kan de straffe dig. Odin er den øverste gud, og han bestemmer over de andre guder. Thor er den stærkeste gud. Når det tordner, betyder det, at han er på vej ud at slå jætter ihjel. Thor var den stærkeste af alle guderne. Han bekæmpede jætterne og Midgårdsormen. Han kørte over himlen i sin kærre med to geder spændt foran, og når han svingede sin hammer Mjølner, lynede og tordnede det. Loke var gud for løgn og misgerninger. Han var tit meget udspekuleret og sørgede altid for at gøre ting, som kom ham selv til gode. Loke var far til Midgårdsormen, som var så lang, at den kunne omslutte hele verden og nå sin egen hale. Den boede i havet. Lokes andet barn var Hel, som var gudinde for dødsriget, hvor folk fra Midgård kom hen, hvis de ikke blev udvalgt til at komme til Valhalla. Hans tredje barn var Fenris ulven, som blev så stor, at guderne måtte binde ham med en magisk kæde. Frej og Freja var frugtbarhedsguder. Frej sørgede for god høst og hans tvillingesøster Freja sørgede for, at menneskene var frugtbare og kunne få mange børn, derfor var hun også en slags kærlighedsgudinde. Hun havde en falkeham, som hun tog på og fløj ud i verden forklædt som en fugl. Hun havde en vogn, som blev trukket af katte. Hun havde hjælperne Valkyrierne, som fløj ned og hentede de døde krigere på slagmarken og bar dem til Valhalla.

19 Ofringer Tegn Svala og Hauk og de ting, som de ofrer i mosen. Skriv en bøn til Frej. Nu er vi nået helt ud til mosen, her er lidt uhyggeligt. Her er helt stille og meget sumpet. Man skal passe på ikke at træde ud i mosen. Vi har hørt, at den er bundløs. 19 Vi har taget nogle ting med, som vi kan ofre til Frej. Vi vil ofre en kniv og en skål grød. Vi håber at Frej vil hjælpe os, og få sandet væk fra vores marker. Lad os skynde os at ofre og komme væk igen. Gamle bedstefar Kolbein har fortalt os, at man i gamle dage ofrede mennesker her i mosen. Lad os bede til Frej og kaste tingene ud i mosen til ham. Menneskene skulle opføre sig rigtigt, ære guder og de andre overnaturlige væsener og give dem, hvad der tilhørte dem. Det betød, at menneskene skulle ofre til guderne. Vikingerne på Lindholm Høje tilbad også guderne og sørgede for at ære dem. De ofrede i moser eller søer i omegnen. Vandet var nærmest en telefonlinje til guderne. Der er fundet mange ofringer i moser bl.a. våben, smykker og hår. Ved bestemte lejligheder kom bønderne fra en egn sammen for at ære guderne ved et blòtmåltid i høvdingens hal. Ved et blòtmåltid spiste og drak vikingerne sammen og ofrede et dyr til guderne.

20 Gravskik Tegn en viking i sit fineste tøj med hans ting på et ligbål 20 Når menneskene døde kom de enten til Hel eller Valhalla. Valhalla var for udvalgte krigere, som var døde i kamp og som havde kæmpet ekstra tappert. De døde krigere blev ført til Valhalla af valkyrierne, som hentede dem på slagmarken og derefter skulle de feste i Valhalla. Hvis man ikke var kriger, som døde i kamp, kom man ned til Hel. Vikingerne begravede de døde i deres fineste tøj og gav dem udstyr med i graven til den sidste rejse, enten til Hel eller Valhal. Den døde fik mad, drikke og sit udstyr med. Hvis det var en mand, fik han sine våben med, redskaber fra dagligdagens arbejde og måske sin hund eller en træl. Kvinder fik sine fineste smykker med, deres redskaber og en træl. De grave, man kan se på Lindholm Høje, er brandgrave. Når en viking døde, blev der bygget et bål indenfor cirkelen af sten, og den døde blev lagt ovenpå bålet og brændt. Stenene kunne være lagt som trekanter, firkanter eller cirkler. De kunne også være formet som skibe. En gravplads med sten ovenpå kalder arkæologerne for en skibssætning.

21 Kristendommen Find fem ting på tegningen, som ikke fandtes i vikingetiden Smeden laver både gudslam og Thorshammere. Svala kan bedst lide gudslam. Dem synes hun er pæne. Jeg vil hellere have en Thors hammer for Thor er den stærkeste af alle guderne, og han beskytter os mod jætterne. 21 I vikingetiden kom kristendommen til Danmark. Vikingerne kendte godt til kristendommen, for de havde mødt kristne ude i verden, når de havde været på handelsrejser eller vikingetogter. De to religioner levede side om side i vikingetiden indtil Danmark blev et kristent land i slutningen af vikingetiden. Den danske kong Harald Blåtand satte i ca. år 960 en stor runesten i Jelling, hvor der stod: Harald konge bød gøre kumler disse efter Gorm fader sin og efter Thyra moder sin, den Harald som sig vandt Danmark al og Norge og Danerne gjorde kristne. Det tog mange år, inden alle vikinger var kristne. Ikke alle ville bare lige skifte Odin og Thor ud med Gud og Jesus. Nogle vikinger troede faktisk på begge dele i mange år. På Lindholm Høje er der fundet spor efter både asetro og kristendommen. Der er fundet små Thors hammere og brocher med guds lam, som er et kristent symbol.

22 Runer og sprog 22 Kender du runer? Jeg kan ikke læse dem, men min fars bror kan både skrive og læse dem. Han siger, at Odin har opfundet dem, da han lod sig spidde af et spyd og sat fast på træet Yggdrasil i ni dage og nætter. Prøv at se om du kan tyde de runer, der står her på det her knivskaft. Den har min mor haft i mange år, men jeg ved ikke, hvad der står på den. Vikingerne snakkede dansk tunge i vikingetiden, udtrykket kom fra udlandet, men vi ved ikke hvordan det har lydt. Det har i hvert fald ikke lydt som det dansk, vi taler i dag. Der var forskel på sprogene i Norge, Sverige og Danmark. I Sverige og Danmark har man talt østnordisk og i Norge har man talt vestnordisk. Vikingernes runer var udviklet fra runer, som blev skabt omkring 200 år efter Kristi fødsel. Runerne er formet med lodrette og skrå linjer for at de nemmere kunne ses skåret ind i træ. Det nordiske runealfabet bestod af 16 runer. F O TH A R G H N I/E A S T B M L Y Find de navne i blandt klassen, som er vikingenavne. Stav dit eget navn med runer. Det var nemmere at skære lige streger i træ frem for den buede skrift vi kender i dag. Vikingerne ristede også runerne ind i runesten, knogler, kamme, bælter og mange andre ting. Lidt ligesom når vi skriver vores navn på nogle ting, vi ejer.

23 Hvad ved du nu om vikinger? 23

24 Hvad snakker de om? 24

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Den sidste del af jernalderen kaldes vikingetid. For 2500 til 1000 år siden var der

Læs mere

De nordiske guder. Aser: Odin:

De nordiske guder. Aser: Odin: De nordiske guder. Aser: Odin: Odin er søn af Bor og Bestla. Sammen med sine brødre Vile og Ve skabte han de første mennesker Ask og Embla. Odin er gift med Frigg. Odin er den øverste Gud blandt Asene.

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4

Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Mit Østfyn - Besøg Ladbykongens grav. Introduktion og ekspertteams 1-4 Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav ELEVHÆFTE Den eneste skibs-grav Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den er

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Gudernes Fugledegård

Gudernes Fugledegård Gudernes Fugledegård Tag med Freja rundt på gudernes Fugledegård en aktivitet for børn og voksne Nationalmuseet Denne aktivitet er for børn i alle aldre. Mindre børn kan have brug for hjælp fra en voksen,

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Vikinger. Guder Runer og ragnarok.

Vikinger. Guder Runer og ragnarok. Vikinger Guder Runer og ragnarok. Jannik 6 kl. 2005 Emne af Indholdsfortegnelse. Side 2. Emnebegrundelse og spørgsmål til emnet. side 3. Hvem var vikingerne. Side 4 vikingernes angreb. Side 5 Guderne.

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Tor rejser og Balder dør

Tor rejser og Balder dør Opgaver til Tor rejser og Balder dør Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs forordet side 3-7. 1. Nævn navnene på nogle af de nordiske guder? 2. Hvordan var verden delt? Prøv at tegne verden.

Læs mere

Side 3.. SKIBET. historien om Noas ark.

Side 3.. SKIBET. historien om Noas ark. Side 3 SKIBET historien om Noas ark 1 En god mand 4 2 Skibet 6 3 Dyrene 8 4 Mad til alle 10 5 Det regner 12 6 Duen 14 7 Land 16 8 Den grønne jord 18 9 Noas bøn 20 10 Løftet 22 Side 4 En god mand Engang

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Tales of GloryTil brug i dit hjem

Tales of GloryTil brug i dit hjem Daniels Gud er den stærkeste og hjælper sit folk 1 Daniel i løvekulen Tales of GloryTil brug i dit hjem Målgruppe: 2 9 år Bibeltekst: Dan 6,6-27 Rekvisitter: Grundsæt. Pointe: Daniels Gud er den stærkeste

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Nordisk Mytologi. De 9 Verdener De 9 Heim

Nordisk Mytologi. De 9 Verdener De 9 Heim Nordisk Mytologi De 9 Verdener De 9 Heim Menneskenes verden Midgård Asernes verden Asgård Vanernes verden Vanaheim Jætternes verden - Jotunheim Alfernes verden - Alfheim Dværgenes verden Svartalfheim De

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer.

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer. Hvor der i den østlige del af Skrillinge nu bygges boliger, har der også tidligere i lange perioder boet mennesker. Ved omfattende udgravninger fra 2000 til 2006 har arkæologer fra Odense Bys Museer fundet

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Side 3.. Bålet. historien om Kain og Abel.

Side 3.. Bålet. historien om Kain og Abel. Side 3 Bålet historien om Kain og Abel 1 To sønner 4 2 En bror 6 3 På marken 8 4 Tak til Gud 10 5 De to bål 12 6 Gud taler 14 7 Kain dræber Abel 16 8 Kain lyver 18 9 En hård straf 20 10 Et nyt land 22

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad?

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal var den første der skrev satire. Han skrev om rom. Nævn mindst 2 ting han rasende over. Satire Larm, kriminalitet,

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 3.s. i fasten 2015.docx 08-03-2015. side 1. Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. side 1 Prædiken til 3. s. i fasten 2015. Tekst: Luk. 11,14-28. Gud er den stærkeste magt, som kan beskytte et menneske på dets vej gennem livet. Jeg vil tage jer med til landet med 13 måneders solskin.

Læs mere

Bibelstudie: Kvinder i Bibelen

Bibelstudie: Kvinder i Bibelen Læs 1 Joh. 4,4 Maria Magdalene havde fået hjælp af Jesus, og nu levede hun med ham, som Herre i sit liv. Hvorfor bliver man nødt til at vælge mellem Jesus eller djævelen? Læs Matt 6,24 Hvad betyder det

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk JELLING JELLING OG KONGEMAGTEN Jelling er rammen om et af de vigtigste monumenter fra Danmarks vikingetid. Der er flere grunde til, at Jelling-monumentet er så betydningsfuldt, som det er. For det første

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s Tre Huse Nu skal et jo ikke være kamp og heltedåd det hele og efter et hårdt

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet

At sidde under figentræet og se gedekiddene springe rundt bag huset. At stå ved brønden og se børnene lege på torvet Tekster: Zak 9,9-10, Fil 2,5-11, Matt 21,1-9. Salmer: 176: Se, hvor nu Jesus træder (mel.: Min død er mig til gode) 177: Kom, sandhedskonge (mel.: Her ser jeg da et lam at gå) 172: Se, vi går op til Jerusalem

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Lad det vokse -2. Satan stjæler de gode frø på vejen.

Lad det vokse -2. Satan stjæler de gode frø på vejen. Lad det vokse -2 Satan stjæler de gode frø på vejen. Mål: Børn lærer om forudsætninger for vækst; børn lærer hvilke ting, der kan stå vækst i vejen; børn indser, at det ikke er deres fejl, når andre vælger

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn! Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden.

Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn! Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden. Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn Forløbet: Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden. Morgensang fortælling med 0. og 1. klasse - lille puster Præsentation af

Læs mere

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser.

Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. Temadage om vikinger i autentiske omgivelser. 4 temadage for elever fra 4 årgange - 0.kl., 4.kl., valghold (7., 8. og 9.kl.) og sprogklasser. I de%e hæ(e kan du finde før-under og e(er materiale for en

Læs mere

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum

I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum I slægt med Odin jernalderforløb på Viborg Museum Målgruppe: 3.-4. klasse I slægt med Odin handler om jernaldermenneskets liv og død. Hvordan boede de i jernalderen her på egnen? Hvad levede de af? Og

Læs mere

LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK

LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK E ELEVHÆFT 1 Gravhøj 400 m INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion, læses af alle TEMA 1, Livet 9 TEMA 2, Døden 14 TEMA 3, Religion og tro 18 TEMA 4, Rejsen

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Fra istid til bøgetid Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit Fra istid til bøgetid Henrik Sell og Anne Rosendal, Naturhistorisk

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. Ord udgør en meget stor og vigtig del af vores liv. Man kan næsten sige det, at ord er liv. Nogen af os er snakker meget, andre snakker

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 18.s.e.trinitatis 2014.docx 19-10-2014 side 1. Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. 19-10-2014 side 1 Prædiken til 18. s. e. trinitatis 2014. Læsning. Johs. 15,1-11. En juni dag i 1767 kæmpende en kvinde for sit barn og sit liv i fødselsveer. I den stråtækte gård i Munklinde var familien

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter

Vikingerne Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n Ældre bronzealder. 2000-1100 før Kristi fødsel Læsetekst for Folkeskolens 3.-6. klassetrin Solens folk Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j

Læs mere

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Opgaver og aktiviteter 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Opgaver og aktiviteter 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM Illerup Ådal - fjendens ansigt Opgaver og aktiviteter 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM 2. Hvad fandt man i Illerup ådal? Hjælp arkæologerne med at finde de forskellige genstande på en tegning

Læs mere

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark

Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Tidsrejse til en befæstet stormandsgård i 1100tallets Danmark Ulvsborg Historisk Værksted er landets eneste oplevelsescenter, der prøver at rekonstruere og levendegøre brydningstiden i Danmark

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere