Hvad er Lindholm Høje?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er Lindholm Høje?"

Transkript

1 Hvad er Lindholm Høje? 1 Lindholm Høje ligger på et højde drag ved Nørresundby med udsigt ud over Limfjorden og Aalborg. Her er et stort og sjældent oldtids minde fra jernalderen og vikingetiden år På Lindholm Høje ligger der hundred vis af sten i forskellige mønstre og formationer. For mere end tusinde år siden blev mennesker begravet her, og stenene blev sat rundt om gravene. Indenfor cirkelen af sten blev mennesker brændt, når de døde. Tekst udarbejdet af: Thea Højvang Rasmussen. Illustrationer af: David Fuentes Lopez

2 Hvad er Lindholm Høje? 2 Lindholm Høje har ikke altid set ud, som det gør nu. I vikingetiden fløj der sand ind og dækkede markerne, så afgrøderne blev blæst væk eller dækket af sand. Til sidst måtte menneskene flytte, fordi sandet hele tiden fløj ind og dækkede det hele. Toppen af højen har været dækket af sand lige indtil arkæologerne fandt gravene på Lindholm Høje. Arkæologerne gravede stenene fri under fire meter sand

3 Hvad er vikingetiden? 3 Arkivfoto fra udgravningen i 1950 erne, hvor man fjernede flere meter sand Vikingetiden varede fra år Den er blevet kaldt for vikingetiden, fordi den er opkaldt efter vikingerne, som boede i Danmark, Norge og Sverige. Vikingetiden kender vi fra for tællinger om vikingernes togter ude i verden, hvor de plyndrede andre lande. De fleste vikinger blev dog hjemme i Danmark og levede af agerbrug. Her dyrkede de jorden, mens de fredeligt handlede med andre handelsmænd fra Norge, Sverige og andre fjernere lande. I dag ved vi en masse om vikingetiden, fordi arkæologerne har gravet i jorden og fundet ting fra vikingetiden.

4 Landskabet langs Limfjorden 4 For mere end 1000 år siden så landskabet omkring Limfjorden lidt anderledes ud end i dag. Vikingerne kunne sejle ud i havet i begge ender af Limfjorden. Lindholm Høje var en bakke som lå ved Limfjorden. De kunne sejle tæt ind til landsbyen op ad Lindholm Å. Oppe fra Lindholm Høje kunne man se ud til Limfjorden. Der var ikke så mange træer, som der er nu. På den anden side af Limfjorden lå en handelsplads, som i 1000-tallet voksede til en by. Byen blev kaldt Alabu og senere Aalborg. Vikingerne kunne sejle over fjorden og handle med hinanden. Vikingerne handlede også med norske og engelske handelsmænd, som kom i skibe med deres varer.

5 Hvad er en arkæolog? 5 Bæltespænde med dekoration Korsformet fibel Dragtnål Øse fundet i brønd En arkæolog graver i jorden og leder efter ting fra fortiden. Det kan fx være spor efter huse, smykker, våben, krukker eller skeletter af mennesker og dyr. De ting, en arkæolog finder, kalder man for fund. Nogle gange finder almindelige mennesker også ting i jorden, såsom flintøkser fra stenalderen og perler fra vikingetiden. Næsten alt det, vi ved om vikingetiden, har arkæologerne fundet ud af ved udgravninger i jorden.

6 Hvad ved du om vikingerne? 6 Hvor mange år varede vikingetiden og hvad er vikingetiden? Hvad ved du om vikingerne? Hvad vil du gerne vide om vikingetiden?

7 Svala og Hauk Hej jeg hedder Svala og det er min bror Hauk. 7 Vi bor her på bakken sammen med vores familie. Vores familie har altid boet her og arbejdet på markerne. Men nu flyver sandet hele tiden ind og dækker vores marker. Det er et hårdt arbejde at skulle fjerne alt sandet igen. Hvis vi ikke flytter sandet, så kan vi ikke dyrke korn og få mad. Hauk og jeg vil prøve at ofre til guderne, så kan det være, at de vil hjælpe os. Jeg tror, at vi skal ofre til Frej. Han er gud for frugtbarhed og alle planter. Men først skal du lige se hvor vi bor, følg bare med. Svala og Hauk er to vikingebørn, som vil tage jer rundt i livet i vikingetiden. De vil fortælle om livet på Lindholm Høje, som det måske kunne have været for over 1000 år siden. Svala og Hauk er søskende og bor på Lindholm Høje i et langhus sammen med deres forældre og tre andre søskende.

8 Dagligliv på Lindholm Høje 8 Vi bor her sammen med vores familie på en gård. Vores gård ligger sammen med to andre, så det er som en lille landsby. Vi er fælles om mange ting her. Vores familier hjælper hinanden, når der skal arbejdes i marken. Bedstemor og bedstefar bor over i en anden landsby. Deres landsby ligger ikke ret langt væk, så vi kan nemt gå derover. Vi hjælper dem tit. De er ved at blive gamle og kan ikke holde til så hårdt arbejde mere. Vikingerne boede i langhuse i små landsbyer på Lindholm Høje. De længste langhuse fundet i Danmark kunne være op til 30 meter. Der fandtes også små huse, som kaldes for grubehuse. Det var små huse, som var gravet en meter ned i jorden. De blev brugt som værksteder. Alle landsbyer havde en brønd. Den var oftest firkantet og sørgede for at menneskene kunne få frisk vand. Vikingerne havde også veje og broer. De lagde lange planker på jorden for at undgå at gå i mudderet. Der kunne nemt blive mudret rundt om husene i dårligt vejr.

9 Dagligliv på Lindholm Høje 9 Vores hus er langt, så kan vi bo i den ene ende, og i den anden ende ligger stalden. Her kan alle vores dyr bo om vinteren. Det er rigtig hyggeligt at lytte til dem om natten. I midten af huset ligger ildstedet, vi kalder det for arnen. Her laver mor mad, og her sidder vi om aftenen, når vi kommer hjem fra markerne. Der er ikke andet lys end bålet derinde, og så er det dejligt varmt. Udenfor huset har vi en lille hytte, som er gravet ned i jorden. Hytten bruger vi til at spinde uld i. Vi har mange får og vi klipper ulden af dem hvert år, for ulden er meget vigtig for os. Ulden laver vi tøj af, og mor skal lave meget tøj til alle os børn. Så hun har brug for et arbejdshus, hvor hun kan spinde ulden, inden hun skal i gang med at væve på væven. Skriv, hvad du tror, at folkene inde i huset laver?

10 Hygiejne og sygdom 10 Rester af en kam. Tænderne sidder meget tæt som på en lusekam, for at man kunne rede alt utøj ud af håret Diskuter, hvilke sygdomme I har haft, og om tror I, at en viking ville dø af den sygdom? De voksne går i badstue en gang om ugen. De er alle fælles om badstuen. Der er rigtig varmt inde og jeg har hørt, at man kan dø af hede, hvis man bliver derinde for lang tid. Bagefter barberer mændene sig og reder håret. Vi er 5 børn, men vi har haft to andre søskende, men de er døde. Små børn bliver rigtig tit syge og så dør de nogle gange. Det sker tit om vinteren har mor fortalt os, især når det er rigtig koldt og der ikke er så meget mad. Vi kan ikke dyrke korn eller grøntsager på marken om vinteren. Derfor må vi leve af det mad, som vi har dyrket om sommeren. Nogen gange er der dårlige høstår, hvor vejret ikke har været godt. Så høster vi ikke så meget og må spare på maden til om vinteren. Vikingerne har haft mange forskellige sygdomme. Det kunne være sygdomme på grund af hårdt arbejde fx slidgigt. Det var der mange vikinger, der havde. Der var også mange, der havde dårlige tænder. Maden var hård at tygge og sled vikingernes tænder. Dengang havde man ikke tandbørster. Så ofte faldt flere tænder ud. Mange af de sygdomme, som var smitsomme, kunne vikingerne ikke helbrede. De kunne fx dø af lungebetændelse og almindelig influenza. Sårede krigere døde også af fx sværdhug. Men det var ofte, fordi der gik betændelse i sårene. Vikingerne havde nemlig ikke den rigtige medicin imod bakterier og betændelse.

11 Trælle og frie vikinger 11 Vikingerne troede, at der fandtes tre slags mennesker i verden: trælle, frie mennesker og de rige mennesker. Et digt fra vikingetiden, som hedder Rigs vandring fortæller, at der fandtes tre forskellige slags mennesker. Sådan bestemte guderne at det skulle være. Guden Heimdal tog ned til menneskenes verden. Han forklædte sig og kaldte sig for Rig. Han besøgåte først en meget fattig mand og kone, som ikke havde nogen børn. Han boede hos dem i nogle dage og tog så videre på sin vandring. Ni måneder efter fødte konen en dreng, som hun kaldte Træl. Træl blev den fattigste af alle menneskene. Han skulle være slave for de andre. Rig gik videre og besøgte en mand og en kone som boede på en gård og her boede han også et par nætter og ni måneder efter fødte konen en søn, som kom til at hedde Bonde. Bonde var en fri mand og skulle dyrke jorden og passe gården. Til sidst besøgte Rig en meget rig mand og hans kone. De boede på en meget stor gård og efter Rigs besøg fødte konen en søn, som kom til at hedde Konge. Konge bestemte over alle de andre og skulle styre landet.

12 Trælle og frie vikinger 12 Tegn Svala og Hauks familie. Alle familierne her i vores landsby har trælle. Ved du hvad en træl er? Vi har to trælle Eldgrim og Groa. De arbejder på gården og har boet hos os i mange år. De bor inde i huset i den ende, hvor stalden er. Eldgrim og Groa får ikke det samme at spise som os. De får kun grød og brød eller rester, og må selv lave deres eget tøj. Om sommeren er de store børn ude i marken for at arbejde sammen med far og Eldgrim. Mor og Groa arbejder på gården med at spinde uld, væve, lave mad og passe gården. Hauk og jeg er ikke gamle nok til at lave markarbejde endnu. I stedet for vogter vi får ude på engene. Vores mindste søster er for lille til at komme med os, så hun er derhjemme hos mor. Vi arbejder alle sammen på gården, men jeg kender en dreng, hvis far ejer den største gård i en anden og større landsby. Han behøver ikke at arbejde så meget som os. Det har de trællene til at gøre for dem, men vores familie er slet ikke rige nok til at have mere end to trælle, så vi skal også være med til at arbejde.

13 Markarbejde og husdyr 13 Alle vores dyr går ude på engene det meste af året og spiser græs. Vi har tre okser og to heste til at gå derude. Vores får går også derude. Dem skal Hauk og jeg passe på. Vi skal sørge for at fårene ikke løber væk. Vores familie arbejder hele sommeren i marken og vi har vores egne marker. Vi dyrker korn og grøntsager på markerne, men først skal vi rydde jorden for træer, sten og ukrudt inden vi kan så. Så skal jorden pløjes marken med en plov, som vores okser trækker. Efter pløjningen skal vi hjælpe med at så byg, rug og havre på marken, som skal bruges til at lave brød og grød af. Havren bruger vi også til foder til dyrene til vinter. Når vi skal høste til efteråret skiftes mændene til at hjælpe med at høste hinandens marker. Vikingernes dyr skulle arbejde og de skulle give mad. De dyr der skulle arbejde var heste og kvæg. De blev brugt som trækdyr foran vogne og plove. Både heste og kvæget var mindre end dem, vi har i dag. Heste blev også brugt til at ride på. De dyr som gav mad var grise, får og høns. Kvæget gav også mad. Vikingerne fik mælk, kød, uld og æg fra dyrene. De kunne lave smør og ost fra mælken og de kunne lave tøj af ulden, derfor var dyrene meget vigtige for vikingerne.

14 Kost og madlavning 14 Diskuter på klassen, hvad jeres livret er og hvad tror I, vikingernes livret var dengang? Min mor laver mad på det åbne ildsted inde i huset. Hun laver tit kogte retter eller grød til os. Vi får tit gryderetter med fisk fra fjorden og grøntsager, som vi dyrker på marken eller urter vi finder i skoven. Om sommeren kan vi finde mange forskellige bær og frugter i skoven. Når vi får gæster, så slagter far nogle gange en ung ko og steger det i en grube i jorden. Skindet bruger vi til at lave sko, bælter eller punge af og vi laver drikkehorn og knapper af hornene. Hele koen bliver brugt. Vikingerne spiste kød af okse, svin, får, høns og fisk. De havde ikke nogen køleskabe eller frysere, så kødet blev enten saltet, tørret eller røget, så kunne det holde sig længere. Vikingerne dyrkede også grøntsager på markerne. De havde ærter, bønner, kål, løg og karse. Fra skove og marker samlede de æbler, blommer, brombær, hindbær, skovjordbær, slåen, hyldebær og hasselnødder. Salt var meget vigtig for vikingerne. Det blev indvundet af havvand eller importeret fra udlandet og var meget dyrt. Man havde ikke sukker, i stedet for brugte man honning til at søde maden. Korn kunne koges til grød eller males til mel på en drejekværn og bages til brød. Melet indeholdt mange urenheder, som sled på tænderne. Brød blev lavet som fladbrød på pander over den åbne ild eller bagt i bageovne. Vikingerne kogte eller stegte i gryder eller på spid over ildstedet. Der fandtes også ovne udenfor, som man kunne bage eller stege i.

15 Handel og vikingernes skibe 15 Fars bror Sigtrygg er rejst ud i verden, og han kommer kun hjem engang imellem. Når han er hjemme, så fortæller han om, hvad han har oplevet på sine rejser. Han ejer en del af et skib sammen med nogle andre mænd, som de selv har bygget. Så sejler de til Norge eller England med handelsvarer. De tager klæder og korn med og bytter for varer, som de tager med hjem til vores handelsplads. Havet var meget vigtigt for vikingerne, for vand var den nemmeste og hurtigste vej omkring. De kunne sejle ud i verden og handle med andre. Vikingerne var dygtige til at bygge skibe Deres skibe var hurtige og nemme at styre. Fra skjaldedigtning og runeindskrifter har arkæologerne fundet vikingernes navn for skibe som skeith, snekkja og knarr. Vikingerne kunne selv lave mange ting, men de havde også brug for at handle sig til andre varer. Trælle blev nogle gange købt i andre lande og bragt med hjem, og man købte fine ting som smukke perler, smykker og glasting, som man ikke selv kunne lave. I vikingetiden kom handelsskibe fra Norge og England ind i Limfjorden og handlede med vikingerne fra Alabu og Lindholm Høje.

16 Handel og vikingernes skibe 16 Det tager lang tid at sejle frem og tilbage. Han har set mange mærkelige ting på sine rejser. Han har set havdyr, som var så store som okser og have lange tænder. Men det bedste ved hans rejser er de flotte ting, som han har med hjem. Nogle gange bytter han sine varer for smukke perler og smykker. Perlerne putter vi på snor og laver halskæder af dem, som vi har på til fest. Tegn vikingernes handelsruter fra Limfjorden til Norge og England på kortet og indtegn på kortet de byer som vikingerne handlede med i de lande.

17 Religion og tro 17 Vikingerne troede på mange forskellige guder og overjordiske væsener. Deres guder kalder vi for de nordiske guder. Guderne blev kaldt aser og de boede i deres egen verden, Asgård, som man kun kunne komme til ved at gå over regnbuen Bifrost eller flyve dertil. Gudernes fjender var Jætterne, som boede i Udgård og i øde egne. Guderne skulle beskytte menneskene mod jætterne. I Asgård stod borgen Valhalla, som betyder de dødes hal. Den tilhørte gudernes konge, Odin. Han var den mægtigste og største af alle guderne. Han vidste alt, fordi han havde to ravne Hugin og Munin, som hver dag fløj ud og så og hørte alt, hvad der skete i verden. De vendte hver aften tilbage og fortalte, hvad de havde set. Odin var også den klogeste af alle guderne, for han havde drukket af Mimers brønd, som bliver kaldt visdommens brønd. Han havde et spyd, Gungnir, som altid ramte sit mål og ikke kunne knækkes. Odin havde også en hest Sleipnir, som havde otte ben og derfor kunne den løbe hurtigst af alle dyr.

18 Religion og tro 18 Tegn tre af guderne, som boede i Asgård og tegn de kendetegn, som de hver havde. Guderne er meget vigtige for os mennesker. De kan hjælpe os, hvis vi har problemer eller hvis man gerne vil have krigslykke, kan man ofre til guderne. Men man skal ære guderne og behandle dem med respekt ellers kan de straffe dig. Odin er den øverste gud, og han bestemmer over de andre guder. Thor er den stærkeste gud. Når det tordner, betyder det, at han er på vej ud at slå jætter ihjel. Thor var den stærkeste af alle guderne. Han bekæmpede jætterne og Midgårdsormen. Han kørte over himlen i sin kærre med to geder spændt foran, og når han svingede sin hammer Mjølner, lynede og tordnede det. Loke var gud for løgn og misgerninger. Han var tit meget udspekuleret og sørgede altid for at gøre ting, som kom ham selv til gode. Loke var far til Midgårdsormen, som var så lang, at den kunne omslutte hele verden og nå sin egen hale. Den boede i havet. Lokes andet barn var Hel, som var gudinde for dødsriget, hvor folk fra Midgård kom hen, hvis de ikke blev udvalgt til at komme til Valhalla. Hans tredje barn var Fenris ulven, som blev så stor, at guderne måtte binde ham med en magisk kæde. Frej og Freja var frugtbarhedsguder. Frej sørgede for god høst og hans tvillingesøster Freja sørgede for, at menneskene var frugtbare og kunne få mange børn, derfor var hun også en slags kærlighedsgudinde. Hun havde en falkeham, som hun tog på og fløj ud i verden forklædt som en fugl. Hun havde en vogn, som blev trukket af katte. Hun havde hjælperne Valkyrierne, som fløj ned og hentede de døde krigere på slagmarken og bar dem til Valhalla.

19 Ofringer Tegn Svala og Hauk og de ting, som de ofrer i mosen. Skriv en bøn til Frej. Nu er vi nået helt ud til mosen, her er lidt uhyggeligt. Her er helt stille og meget sumpet. Man skal passe på ikke at træde ud i mosen. Vi har hørt, at den er bundløs. 19 Vi har taget nogle ting med, som vi kan ofre til Frej. Vi vil ofre en kniv og en skål grød. Vi håber at Frej vil hjælpe os, og få sandet væk fra vores marker. Lad os skynde os at ofre og komme væk igen. Gamle bedstefar Kolbein har fortalt os, at man i gamle dage ofrede mennesker her i mosen. Lad os bede til Frej og kaste tingene ud i mosen til ham. Menneskene skulle opføre sig rigtigt, ære guder og de andre overnaturlige væsener og give dem, hvad der tilhørte dem. Det betød, at menneskene skulle ofre til guderne. Vikingerne på Lindholm Høje tilbad også guderne og sørgede for at ære dem. De ofrede i moser eller søer i omegnen. Vandet var nærmest en telefonlinje til guderne. Der er fundet mange ofringer i moser bl.a. våben, smykker og hår. Ved bestemte lejligheder kom bønderne fra en egn sammen for at ære guderne ved et blòtmåltid i høvdingens hal. Ved et blòtmåltid spiste og drak vikingerne sammen og ofrede et dyr til guderne.

20 Gravskik Tegn en viking i sit fineste tøj med hans ting på et ligbål 20 Når menneskene døde kom de enten til Hel eller Valhalla. Valhalla var for udvalgte krigere, som var døde i kamp og som havde kæmpet ekstra tappert. De døde krigere blev ført til Valhalla af valkyrierne, som hentede dem på slagmarken og derefter skulle de feste i Valhalla. Hvis man ikke var kriger, som døde i kamp, kom man ned til Hel. Vikingerne begravede de døde i deres fineste tøj og gav dem udstyr med i graven til den sidste rejse, enten til Hel eller Valhal. Den døde fik mad, drikke og sit udstyr med. Hvis det var en mand, fik han sine våben med, redskaber fra dagligdagens arbejde og måske sin hund eller en træl. Kvinder fik sine fineste smykker med, deres redskaber og en træl. De grave, man kan se på Lindholm Høje, er brandgrave. Når en viking døde, blev der bygget et bål indenfor cirkelen af sten, og den døde blev lagt ovenpå bålet og brændt. Stenene kunne være lagt som trekanter, firkanter eller cirkler. De kunne også være formet som skibe. En gravplads med sten ovenpå kalder arkæologerne for en skibssætning.

21 Kristendommen Find fem ting på tegningen, som ikke fandtes i vikingetiden Smeden laver både gudslam og Thorshammere. Svala kan bedst lide gudslam. Dem synes hun er pæne. Jeg vil hellere have en Thors hammer for Thor er den stærkeste af alle guderne, og han beskytter os mod jætterne. 21 I vikingetiden kom kristendommen til Danmark. Vikingerne kendte godt til kristendommen, for de havde mødt kristne ude i verden, når de havde været på handelsrejser eller vikingetogter. De to religioner levede side om side i vikingetiden indtil Danmark blev et kristent land i slutningen af vikingetiden. Den danske kong Harald Blåtand satte i ca. år 960 en stor runesten i Jelling, hvor der stod: Harald konge bød gøre kumler disse efter Gorm fader sin og efter Thyra moder sin, den Harald som sig vandt Danmark al og Norge og Danerne gjorde kristne. Det tog mange år, inden alle vikinger var kristne. Ikke alle ville bare lige skifte Odin og Thor ud med Gud og Jesus. Nogle vikinger troede faktisk på begge dele i mange år. På Lindholm Høje er der fundet spor efter både asetro og kristendommen. Der er fundet små Thors hammere og brocher med guds lam, som er et kristent symbol.

22 Runer og sprog 22 Kender du runer? Jeg kan ikke læse dem, men min fars bror kan både skrive og læse dem. Han siger, at Odin har opfundet dem, da han lod sig spidde af et spyd og sat fast på træet Yggdrasil i ni dage og nætter. Prøv at se om du kan tyde de runer, der står her på det her knivskaft. Den har min mor haft i mange år, men jeg ved ikke, hvad der står på den. Vikingerne snakkede dansk tunge i vikingetiden, udtrykket kom fra udlandet, men vi ved ikke hvordan det har lydt. Det har i hvert fald ikke lydt som det dansk, vi taler i dag. Der var forskel på sprogene i Norge, Sverige og Danmark. I Sverige og Danmark har man talt østnordisk og i Norge har man talt vestnordisk. Vikingernes runer var udviklet fra runer, som blev skabt omkring 200 år efter Kristi fødsel. Runerne er formet med lodrette og skrå linjer for at de nemmere kunne ses skåret ind i træ. Det nordiske runealfabet bestod af 16 runer. F O TH A R G H N I/E A S T B M L Y Find de navne i blandt klassen, som er vikingenavne. Stav dit eget navn med runer. Det var nemmere at skære lige streger i træ frem for den buede skrift vi kender i dag. Vikingerne ristede også runerne ind i runesten, knogler, kamme, bælter og mange andre ting. Lidt ligesom når vi skriver vores navn på nogle ting, vi ejer.

23 Hvad ved du nu om vikinger? 23

24 Hvad snakker de om? 24

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6 FORTID FOR BEGYNDERE INDHOLD 3 Introduktion til pædagogen 3 6 Ægte vikingeskatte 6 8 Vikingernes mange rejser 8 10 Hvordan så vikingerne ud? 10 12 Gunulf og Ragnhild 12 17 Vikingernes tro 17 21 Odins visdom

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 3, Grundbog Filen er stillet til

Læs mere

ROLLER. dramaioldtiden.natmus.dk

ROLLER. dramaioldtiden.natmus.dk ROLLER VEJLEDNING TIL ROLLERNE: Sæt jer sammen i 2-mandsgrupper, og lær jeres identitet at kende. Find ud af, hvordan I kunne have set ud (tyk/tynd, rødhåret/lyshåret osv.). Hvad for noget tøj kunne I

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

Vikingekongens Grav. Undervisningsmateriale til Vikingemuseet Ladby

Vikingekongens Grav. Undervisningsmateriale til Vikingemuseet Ladby Vikingekongens Grav Undervisningsmateriale til Vikingemuseet Ladby Kim Linnet, Kulturregion Fyn Foråret 2014 Introduktion til læreren Velkommen til Vikingekongens Grav. Dette læringsmateriale er tilrettelagt

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler Delemne

Læs mere

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K

Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Børnenes U-landskalender 2012 Elevbog 1 Af Charlotte Blay Foto: Jørgen Schytte. Illustrationer: Ursula Seeberg og Ib-K Ghana af Charlotte Blay 4 Kapitel 1 5 Det er ikke så længe siden, de fik en skole

Læs mere

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket levede, hvordan de gik klædt og hvad de spiste. Lav selv jernaldermad. Tag bagefter på Esbjerg Museum og få fortællingen

Læs mere

Madpakken - fra Oldtiden til nu

Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakkens historie Har du en madpakke med i skole hver dag? Hvad er der i den? Måske forskellige slags spændende brød og pålæg? Men sådan har madpakken ikke altid set ud.

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Gamle sagn og fortællinger. 25 Sværdet i stenen historien om kong Arthur 25 32 Robin Hood 32 37 Ridderpigen Jeanne 37. 43 Aktiviteter og ideer 43

Gamle sagn og fortællinger. 25 Sværdet i stenen historien om kong Arthur 25 32 Robin Hood 32 37 Ridderpigen Jeanne 37. 43 Aktiviteter og ideer 43 FORTID FOR BEGYNDERE INDHOLD 3 Dette hæfte handler om riddere 3 4 Fortid for begyndere 4 4 Ridderbesøg på Nationalmuseet 4 6 Riddernes verden 6 9 Ridderskole 9 12 Ridderliv 12 14 Livet på borgen 14 19

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE

FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE FOR T I D F O R B E GY N DE R E R I DDERE 03 Dette hæfte handler om Riddere 03 04 Ridderbesøg på Nationalmuseet 04 04 Fortid for begyndere 04 05 Ridderens Verden 05 17 Ridderhunden Rolf 17 19 Gode venner

Læs mere

... En undervisningsavis fra. gamle dage. Om kulturarv, fortidsminder og historie. Opgaver på www.undervisningsavisen.dk

... En undervisningsavis fra. gamle dage. Om kulturarv, fortidsminder og historie. Opgaver på www.undervisningsavisen.dk En undervisningsavis fra og 2005 gamle dage Om kulturarv, fortidsminder og historie Opgaver på www.undervisningsavisen.dk 2 G A M L E D A G E Nørreport dukkede op fra dybet Da metroen skulle bygges, var

Læs mere

SMIL HLUSTUNAR- ÆFINGAR

SMIL HLUSTUNAR- ÆFINGAR SMIL HLUSTUNAR- ÆFINGAR I SMIL Hlustunaræfingar Smil til verden og verden smiler til dig Smil til verden og verden smiler til dig NÁMSGAGNASTOFNUN 9052 Efnisyfirlit Smil Verkefnabók A 1 Vikingerne...3

Læs mere

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7

INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 EN VIKINGEFEST INDHOLD INDLEDNING 2 INVITATIONER 2-7 FORBEREDELSER OPSKRIFTER Tørrede æbler 8 Honningslik 8 Figurboller 9 FESTLIG UDSMYKNING Pyntedug 10 En guirlande af vikinger 11 Vikingeskjolde til bordet

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

I den nordiske mytologi tilhører en gren af gudeslægten Tilhører en anden gren af gudeslægten. Jætternes tilholdssted i Jotunheim

I den nordiske mytologi tilhører en gren af gudeslægten Tilhører en anden gren af gudeslægten. Jætternes tilholdssted i Jotunheim Aserne Vanerne Asgård Midgård Udgård Valhal Hel Ragnarok Bifrost Grungner Mjølner Hugin og Munin Fenrisulven Midgårdsormen Jotunheim Sleipner Tandgnjost Tandgrisner Draupner Yggdrasil Gleipner.. Odin Thor

Læs mere

Vikingernes møde med andre kulturer

Vikingernes møde med andre kulturer Vikingernes møde med andre kulturer Hej, mit navn er Matgoggur, og jeg har brug for din hjælp. Engang græssede jeg på de grønneste af alle marker. Det var markerne i gudernes land, Asgård. Desværre kom

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder

Aktivitetshæfte. indsamling kulturmøde rettigheder Aktivitetshæfte indsamling kulturmøde rettigheder Hvem er med i U-TURN UGANDA udvalget? Jeanet Flørnæss Fischer, formand Tine Lykke Stenum, sekretær Thomas Heie Nielsen, fotograf Bettina Alveen Line Bram

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE

Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE Eventyr H.C. ANDERSEN 2005 NUDANSK UDGAVE NUDANSK UDGAVE H.C. ANDERSEN Eventyr 2005 DET KONGELIGE BIBLIOTEK H.C. Andersen Eventyrbog til Indvandrerfamilier er udgivet af Det Kongelige Bibliotek og udarbejdet

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 5, Grundbog. Filen er stillet til

Læs mere

Pilte og væbnere. Alle har ret til mad. Aktiviteter for: FDFs missionsprojekt i 2010-2011

Pilte og væbnere. Alle har ret til mad. Aktiviteter for: FDFs missionsprojekt i 2010-2011 Aktiviteter for: Pilte og væbnere FDFs missionsprojekt i 2010-2011 Alle har ret til mad Dette hætet har modtaget støtte fra Danidas Oplysningsbevilling www.noedhjaelp.dk www.silkeborghojskole.dk FDF.dk/zambia

Læs mere