Hvad er Lindholm Høje?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er Lindholm Høje?"

Transkript

1 Hvad er Lindholm Høje? 1 Lindholm Høje ligger på et højde drag ved Nørresundby med udsigt ud over Limfjorden og Aalborg. Her er et stort og sjældent oldtids minde fra jernalderen og vikingetiden år På Lindholm Høje ligger der hundred vis af sten i forskellige mønstre og formationer. For mere end tusinde år siden blev mennesker begravet her, og stenene blev sat rundt om gravene. Indenfor cirkelen af sten blev mennesker brændt, når de døde. Tekst udarbejdet af: Thea Højvang Rasmussen. Illustrationer af: David Fuentes Lopez

2 Hvad er Lindholm Høje? 2 Lindholm Høje har ikke altid set ud, som det gør nu. I vikingetiden fløj der sand ind og dækkede markerne, så afgrøderne blev blæst væk eller dækket af sand. Til sidst måtte menneskene flytte, fordi sandet hele tiden fløj ind og dækkede det hele. Toppen af højen har været dækket af sand lige indtil arkæologerne fandt gravene på Lindholm Høje. Arkæologerne gravede stenene fri under fire meter sand

3 Hvad er vikingetiden? 3 Arkivfoto fra udgravningen i 1950 erne, hvor man fjernede flere meter sand Vikingetiden varede fra år Den er blevet kaldt for vikingetiden, fordi den er opkaldt efter vikingerne, som boede i Danmark, Norge og Sverige. Vikingetiden kender vi fra for tællinger om vikingernes togter ude i verden, hvor de plyndrede andre lande. De fleste vikinger blev dog hjemme i Danmark og levede af agerbrug. Her dyrkede de jorden, mens de fredeligt handlede med andre handelsmænd fra Norge, Sverige og andre fjernere lande. I dag ved vi en masse om vikingetiden, fordi arkæologerne har gravet i jorden og fundet ting fra vikingetiden.

4 Landskabet langs Limfjorden 4 For mere end 1000 år siden så landskabet omkring Limfjorden lidt anderledes ud end i dag. Vikingerne kunne sejle ud i havet i begge ender af Limfjorden. Lindholm Høje var en bakke som lå ved Limfjorden. De kunne sejle tæt ind til landsbyen op ad Lindholm Å. Oppe fra Lindholm Høje kunne man se ud til Limfjorden. Der var ikke så mange træer, som der er nu. På den anden side af Limfjorden lå en handelsplads, som i 1000-tallet voksede til en by. Byen blev kaldt Alabu og senere Aalborg. Vikingerne kunne sejle over fjorden og handle med hinanden. Vikingerne handlede også med norske og engelske handelsmænd, som kom i skibe med deres varer.

5 Hvad er en arkæolog? 5 Bæltespænde med dekoration Korsformet fibel Dragtnål Øse fundet i brønd En arkæolog graver i jorden og leder efter ting fra fortiden. Det kan fx være spor efter huse, smykker, våben, krukker eller skeletter af mennesker og dyr. De ting, en arkæolog finder, kalder man for fund. Nogle gange finder almindelige mennesker også ting i jorden, såsom flintøkser fra stenalderen og perler fra vikingetiden. Næsten alt det, vi ved om vikingetiden, har arkæologerne fundet ud af ved udgravninger i jorden.

6 Hvad ved du om vikingerne? 6 Hvor mange år varede vikingetiden og hvad er vikingetiden? Hvad ved du om vikingerne? Hvad vil du gerne vide om vikingetiden?

7 Svala og Hauk Hej jeg hedder Svala og det er min bror Hauk. 7 Vi bor her på bakken sammen med vores familie. Vores familie har altid boet her og arbejdet på markerne. Men nu flyver sandet hele tiden ind og dækker vores marker. Det er et hårdt arbejde at skulle fjerne alt sandet igen. Hvis vi ikke flytter sandet, så kan vi ikke dyrke korn og få mad. Hauk og jeg vil prøve at ofre til guderne, så kan det være, at de vil hjælpe os. Jeg tror, at vi skal ofre til Frej. Han er gud for frugtbarhed og alle planter. Men først skal du lige se hvor vi bor, følg bare med. Svala og Hauk er to vikingebørn, som vil tage jer rundt i livet i vikingetiden. De vil fortælle om livet på Lindholm Høje, som det måske kunne have været for over 1000 år siden. Svala og Hauk er søskende og bor på Lindholm Høje i et langhus sammen med deres forældre og tre andre søskende.

8 Dagligliv på Lindholm Høje 8 Vi bor her sammen med vores familie på en gård. Vores gård ligger sammen med to andre, så det er som en lille landsby. Vi er fælles om mange ting her. Vores familier hjælper hinanden, når der skal arbejdes i marken. Bedstemor og bedstefar bor over i en anden landsby. Deres landsby ligger ikke ret langt væk, så vi kan nemt gå derover. Vi hjælper dem tit. De er ved at blive gamle og kan ikke holde til så hårdt arbejde mere. Vikingerne boede i langhuse i små landsbyer på Lindholm Høje. De længste langhuse fundet i Danmark kunne være op til 30 meter. Der fandtes også små huse, som kaldes for grubehuse. Det var små huse, som var gravet en meter ned i jorden. De blev brugt som værksteder. Alle landsbyer havde en brønd. Den var oftest firkantet og sørgede for at menneskene kunne få frisk vand. Vikingerne havde også veje og broer. De lagde lange planker på jorden for at undgå at gå i mudderet. Der kunne nemt blive mudret rundt om husene i dårligt vejr.

9 Dagligliv på Lindholm Høje 9 Vores hus er langt, så kan vi bo i den ene ende, og i den anden ende ligger stalden. Her kan alle vores dyr bo om vinteren. Det er rigtig hyggeligt at lytte til dem om natten. I midten af huset ligger ildstedet, vi kalder det for arnen. Her laver mor mad, og her sidder vi om aftenen, når vi kommer hjem fra markerne. Der er ikke andet lys end bålet derinde, og så er det dejligt varmt. Udenfor huset har vi en lille hytte, som er gravet ned i jorden. Hytten bruger vi til at spinde uld i. Vi har mange får og vi klipper ulden af dem hvert år, for ulden er meget vigtig for os. Ulden laver vi tøj af, og mor skal lave meget tøj til alle os børn. Så hun har brug for et arbejdshus, hvor hun kan spinde ulden, inden hun skal i gang med at væve på væven. Skriv, hvad du tror, at folkene inde i huset laver?

10 Hygiejne og sygdom 10 Rester af en kam. Tænderne sidder meget tæt som på en lusekam, for at man kunne rede alt utøj ud af håret Diskuter, hvilke sygdomme I har haft, og om tror I, at en viking ville dø af den sygdom? De voksne går i badstue en gang om ugen. De er alle fælles om badstuen. Der er rigtig varmt inde og jeg har hørt, at man kan dø af hede, hvis man bliver derinde for lang tid. Bagefter barberer mændene sig og reder håret. Vi er 5 børn, men vi har haft to andre søskende, men de er døde. Små børn bliver rigtig tit syge og så dør de nogle gange. Det sker tit om vinteren har mor fortalt os, især når det er rigtig koldt og der ikke er så meget mad. Vi kan ikke dyrke korn eller grøntsager på marken om vinteren. Derfor må vi leve af det mad, som vi har dyrket om sommeren. Nogen gange er der dårlige høstår, hvor vejret ikke har været godt. Så høster vi ikke så meget og må spare på maden til om vinteren. Vikingerne har haft mange forskellige sygdomme. Det kunne være sygdomme på grund af hårdt arbejde fx slidgigt. Det var der mange vikinger, der havde. Der var også mange, der havde dårlige tænder. Maden var hård at tygge og sled vikingernes tænder. Dengang havde man ikke tandbørster. Så ofte faldt flere tænder ud. Mange af de sygdomme, som var smitsomme, kunne vikingerne ikke helbrede. De kunne fx dø af lungebetændelse og almindelig influenza. Sårede krigere døde også af fx sværdhug. Men det var ofte, fordi der gik betændelse i sårene. Vikingerne havde nemlig ikke den rigtige medicin imod bakterier og betændelse.

11 Trælle og frie vikinger 11 Vikingerne troede, at der fandtes tre slags mennesker i verden: trælle, frie mennesker og de rige mennesker. Et digt fra vikingetiden, som hedder Rigs vandring fortæller, at der fandtes tre forskellige slags mennesker. Sådan bestemte guderne at det skulle være. Guden Heimdal tog ned til menneskenes verden. Han forklædte sig og kaldte sig for Rig. Han besøgåte først en meget fattig mand og kone, som ikke havde nogen børn. Han boede hos dem i nogle dage og tog så videre på sin vandring. Ni måneder efter fødte konen en dreng, som hun kaldte Træl. Træl blev den fattigste af alle menneskene. Han skulle være slave for de andre. Rig gik videre og besøgte en mand og en kone som boede på en gård og her boede han også et par nætter og ni måneder efter fødte konen en søn, som kom til at hedde Bonde. Bonde var en fri mand og skulle dyrke jorden og passe gården. Til sidst besøgte Rig en meget rig mand og hans kone. De boede på en meget stor gård og efter Rigs besøg fødte konen en søn, som kom til at hedde Konge. Konge bestemte over alle de andre og skulle styre landet.

12 Trælle og frie vikinger 12 Tegn Svala og Hauks familie. Alle familierne her i vores landsby har trælle. Ved du hvad en træl er? Vi har to trælle Eldgrim og Groa. De arbejder på gården og har boet hos os i mange år. De bor inde i huset i den ende, hvor stalden er. Eldgrim og Groa får ikke det samme at spise som os. De får kun grød og brød eller rester, og må selv lave deres eget tøj. Om sommeren er de store børn ude i marken for at arbejde sammen med far og Eldgrim. Mor og Groa arbejder på gården med at spinde uld, væve, lave mad og passe gården. Hauk og jeg er ikke gamle nok til at lave markarbejde endnu. I stedet for vogter vi får ude på engene. Vores mindste søster er for lille til at komme med os, så hun er derhjemme hos mor. Vi arbejder alle sammen på gården, men jeg kender en dreng, hvis far ejer den største gård i en anden og større landsby. Han behøver ikke at arbejde så meget som os. Det har de trællene til at gøre for dem, men vores familie er slet ikke rige nok til at have mere end to trælle, så vi skal også være med til at arbejde.

13 Markarbejde og husdyr 13 Alle vores dyr går ude på engene det meste af året og spiser græs. Vi har tre okser og to heste til at gå derude. Vores får går også derude. Dem skal Hauk og jeg passe på. Vi skal sørge for at fårene ikke løber væk. Vores familie arbejder hele sommeren i marken og vi har vores egne marker. Vi dyrker korn og grøntsager på markerne, men først skal vi rydde jorden for træer, sten og ukrudt inden vi kan så. Så skal jorden pløjes marken med en plov, som vores okser trækker. Efter pløjningen skal vi hjælpe med at så byg, rug og havre på marken, som skal bruges til at lave brød og grød af. Havren bruger vi også til foder til dyrene til vinter. Når vi skal høste til efteråret skiftes mændene til at hjælpe med at høste hinandens marker. Vikingernes dyr skulle arbejde og de skulle give mad. De dyr der skulle arbejde var heste og kvæg. De blev brugt som trækdyr foran vogne og plove. Både heste og kvæget var mindre end dem, vi har i dag. Heste blev også brugt til at ride på. De dyr som gav mad var grise, får og høns. Kvæget gav også mad. Vikingerne fik mælk, kød, uld og æg fra dyrene. De kunne lave smør og ost fra mælken og de kunne lave tøj af ulden, derfor var dyrene meget vigtige for vikingerne.

14 Kost og madlavning 14 Diskuter på klassen, hvad jeres livret er og hvad tror I, vikingernes livret var dengang? Min mor laver mad på det åbne ildsted inde i huset. Hun laver tit kogte retter eller grød til os. Vi får tit gryderetter med fisk fra fjorden og grøntsager, som vi dyrker på marken eller urter vi finder i skoven. Om sommeren kan vi finde mange forskellige bær og frugter i skoven. Når vi får gæster, så slagter far nogle gange en ung ko og steger det i en grube i jorden. Skindet bruger vi til at lave sko, bælter eller punge af og vi laver drikkehorn og knapper af hornene. Hele koen bliver brugt. Vikingerne spiste kød af okse, svin, får, høns og fisk. De havde ikke nogen køleskabe eller frysere, så kødet blev enten saltet, tørret eller røget, så kunne det holde sig længere. Vikingerne dyrkede også grøntsager på markerne. De havde ærter, bønner, kål, løg og karse. Fra skove og marker samlede de æbler, blommer, brombær, hindbær, skovjordbær, slåen, hyldebær og hasselnødder. Salt var meget vigtig for vikingerne. Det blev indvundet af havvand eller importeret fra udlandet og var meget dyrt. Man havde ikke sukker, i stedet for brugte man honning til at søde maden. Korn kunne koges til grød eller males til mel på en drejekværn og bages til brød. Melet indeholdt mange urenheder, som sled på tænderne. Brød blev lavet som fladbrød på pander over den åbne ild eller bagt i bageovne. Vikingerne kogte eller stegte i gryder eller på spid over ildstedet. Der fandtes også ovne udenfor, som man kunne bage eller stege i.

15 Handel og vikingernes skibe 15 Fars bror Sigtrygg er rejst ud i verden, og han kommer kun hjem engang imellem. Når han er hjemme, så fortæller han om, hvad han har oplevet på sine rejser. Han ejer en del af et skib sammen med nogle andre mænd, som de selv har bygget. Så sejler de til Norge eller England med handelsvarer. De tager klæder og korn med og bytter for varer, som de tager med hjem til vores handelsplads. Havet var meget vigtigt for vikingerne, for vand var den nemmeste og hurtigste vej omkring. De kunne sejle ud i verden og handle med andre. Vikingerne var dygtige til at bygge skibe Deres skibe var hurtige og nemme at styre. Fra skjaldedigtning og runeindskrifter har arkæologerne fundet vikingernes navn for skibe som skeith, snekkja og knarr. Vikingerne kunne selv lave mange ting, men de havde også brug for at handle sig til andre varer. Trælle blev nogle gange købt i andre lande og bragt med hjem, og man købte fine ting som smukke perler, smykker og glasting, som man ikke selv kunne lave. I vikingetiden kom handelsskibe fra Norge og England ind i Limfjorden og handlede med vikingerne fra Alabu og Lindholm Høje.

16 Handel og vikingernes skibe 16 Det tager lang tid at sejle frem og tilbage. Han har set mange mærkelige ting på sine rejser. Han har set havdyr, som var så store som okser og have lange tænder. Men det bedste ved hans rejser er de flotte ting, som han har med hjem. Nogle gange bytter han sine varer for smukke perler og smykker. Perlerne putter vi på snor og laver halskæder af dem, som vi har på til fest. Tegn vikingernes handelsruter fra Limfjorden til Norge og England på kortet og indtegn på kortet de byer som vikingerne handlede med i de lande.

17 Religion og tro 17 Vikingerne troede på mange forskellige guder og overjordiske væsener. Deres guder kalder vi for de nordiske guder. Guderne blev kaldt aser og de boede i deres egen verden, Asgård, som man kun kunne komme til ved at gå over regnbuen Bifrost eller flyve dertil. Gudernes fjender var Jætterne, som boede i Udgård og i øde egne. Guderne skulle beskytte menneskene mod jætterne. I Asgård stod borgen Valhalla, som betyder de dødes hal. Den tilhørte gudernes konge, Odin. Han var den mægtigste og største af alle guderne. Han vidste alt, fordi han havde to ravne Hugin og Munin, som hver dag fløj ud og så og hørte alt, hvad der skete i verden. De vendte hver aften tilbage og fortalte, hvad de havde set. Odin var også den klogeste af alle guderne, for han havde drukket af Mimers brønd, som bliver kaldt visdommens brønd. Han havde et spyd, Gungnir, som altid ramte sit mål og ikke kunne knækkes. Odin havde også en hest Sleipnir, som havde otte ben og derfor kunne den løbe hurtigst af alle dyr.

18 Religion og tro 18 Tegn tre af guderne, som boede i Asgård og tegn de kendetegn, som de hver havde. Guderne er meget vigtige for os mennesker. De kan hjælpe os, hvis vi har problemer eller hvis man gerne vil have krigslykke, kan man ofre til guderne. Men man skal ære guderne og behandle dem med respekt ellers kan de straffe dig. Odin er den øverste gud, og han bestemmer over de andre guder. Thor er den stærkeste gud. Når det tordner, betyder det, at han er på vej ud at slå jætter ihjel. Thor var den stærkeste af alle guderne. Han bekæmpede jætterne og Midgårdsormen. Han kørte over himlen i sin kærre med to geder spændt foran, og når han svingede sin hammer Mjølner, lynede og tordnede det. Loke var gud for løgn og misgerninger. Han var tit meget udspekuleret og sørgede altid for at gøre ting, som kom ham selv til gode. Loke var far til Midgårdsormen, som var så lang, at den kunne omslutte hele verden og nå sin egen hale. Den boede i havet. Lokes andet barn var Hel, som var gudinde for dødsriget, hvor folk fra Midgård kom hen, hvis de ikke blev udvalgt til at komme til Valhalla. Hans tredje barn var Fenris ulven, som blev så stor, at guderne måtte binde ham med en magisk kæde. Frej og Freja var frugtbarhedsguder. Frej sørgede for god høst og hans tvillingesøster Freja sørgede for, at menneskene var frugtbare og kunne få mange børn, derfor var hun også en slags kærlighedsgudinde. Hun havde en falkeham, som hun tog på og fløj ud i verden forklædt som en fugl. Hun havde en vogn, som blev trukket af katte. Hun havde hjælperne Valkyrierne, som fløj ned og hentede de døde krigere på slagmarken og bar dem til Valhalla.

19 Ofringer Tegn Svala og Hauk og de ting, som de ofrer i mosen. Skriv en bøn til Frej. Nu er vi nået helt ud til mosen, her er lidt uhyggeligt. Her er helt stille og meget sumpet. Man skal passe på ikke at træde ud i mosen. Vi har hørt, at den er bundløs. 19 Vi har taget nogle ting med, som vi kan ofre til Frej. Vi vil ofre en kniv og en skål grød. Vi håber at Frej vil hjælpe os, og få sandet væk fra vores marker. Lad os skynde os at ofre og komme væk igen. Gamle bedstefar Kolbein har fortalt os, at man i gamle dage ofrede mennesker her i mosen. Lad os bede til Frej og kaste tingene ud i mosen til ham. Menneskene skulle opføre sig rigtigt, ære guder og de andre overnaturlige væsener og give dem, hvad der tilhørte dem. Det betød, at menneskene skulle ofre til guderne. Vikingerne på Lindholm Høje tilbad også guderne og sørgede for at ære dem. De ofrede i moser eller søer i omegnen. Vandet var nærmest en telefonlinje til guderne. Der er fundet mange ofringer i moser bl.a. våben, smykker og hår. Ved bestemte lejligheder kom bønderne fra en egn sammen for at ære guderne ved et blòtmåltid i høvdingens hal. Ved et blòtmåltid spiste og drak vikingerne sammen og ofrede et dyr til guderne.

20 Gravskik Tegn en viking i sit fineste tøj med hans ting på et ligbål 20 Når menneskene døde kom de enten til Hel eller Valhalla. Valhalla var for udvalgte krigere, som var døde i kamp og som havde kæmpet ekstra tappert. De døde krigere blev ført til Valhalla af valkyrierne, som hentede dem på slagmarken og derefter skulle de feste i Valhalla. Hvis man ikke var kriger, som døde i kamp, kom man ned til Hel. Vikingerne begravede de døde i deres fineste tøj og gav dem udstyr med i graven til den sidste rejse, enten til Hel eller Valhal. Den døde fik mad, drikke og sit udstyr med. Hvis det var en mand, fik han sine våben med, redskaber fra dagligdagens arbejde og måske sin hund eller en træl. Kvinder fik sine fineste smykker med, deres redskaber og en træl. De grave, man kan se på Lindholm Høje, er brandgrave. Når en viking døde, blev der bygget et bål indenfor cirkelen af sten, og den døde blev lagt ovenpå bålet og brændt. Stenene kunne være lagt som trekanter, firkanter eller cirkler. De kunne også være formet som skibe. En gravplads med sten ovenpå kalder arkæologerne for en skibssætning.

21 Kristendommen Find fem ting på tegningen, som ikke fandtes i vikingetiden Smeden laver både gudslam og Thorshammere. Svala kan bedst lide gudslam. Dem synes hun er pæne. Jeg vil hellere have en Thors hammer for Thor er den stærkeste af alle guderne, og han beskytter os mod jætterne. 21 I vikingetiden kom kristendommen til Danmark. Vikingerne kendte godt til kristendommen, for de havde mødt kristne ude i verden, når de havde været på handelsrejser eller vikingetogter. De to religioner levede side om side i vikingetiden indtil Danmark blev et kristent land i slutningen af vikingetiden. Den danske kong Harald Blåtand satte i ca. år 960 en stor runesten i Jelling, hvor der stod: Harald konge bød gøre kumler disse efter Gorm fader sin og efter Thyra moder sin, den Harald som sig vandt Danmark al og Norge og Danerne gjorde kristne. Det tog mange år, inden alle vikinger var kristne. Ikke alle ville bare lige skifte Odin og Thor ud med Gud og Jesus. Nogle vikinger troede faktisk på begge dele i mange år. På Lindholm Høje er der fundet spor efter både asetro og kristendommen. Der er fundet små Thors hammere og brocher med guds lam, som er et kristent symbol.

22 Runer og sprog 22 Kender du runer? Jeg kan ikke læse dem, men min fars bror kan både skrive og læse dem. Han siger, at Odin har opfundet dem, da han lod sig spidde af et spyd og sat fast på træet Yggdrasil i ni dage og nætter. Prøv at se om du kan tyde de runer, der står her på det her knivskaft. Den har min mor haft i mange år, men jeg ved ikke, hvad der står på den. Vikingerne snakkede dansk tunge i vikingetiden, udtrykket kom fra udlandet, men vi ved ikke hvordan det har lydt. Det har i hvert fald ikke lydt som det dansk, vi taler i dag. Der var forskel på sprogene i Norge, Sverige og Danmark. I Sverige og Danmark har man talt østnordisk og i Norge har man talt vestnordisk. Vikingernes runer var udviklet fra runer, som blev skabt omkring 200 år efter Kristi fødsel. Runerne er formet med lodrette og skrå linjer for at de nemmere kunne ses skåret ind i træ. Det nordiske runealfabet bestod af 16 runer. F O TH A R G H N I/E A S T B M L Y Find de navne i blandt klassen, som er vikingenavne. Stav dit eget navn med runer. Det var nemmere at skære lige streger i træ frem for den buede skrift vi kender i dag. Vikingerne ristede også runerne ind i runesten, knogler, kamme, bælter og mange andre ting. Lidt ligesom når vi skriver vores navn på nogle ting, vi ejer.

23 Hvad ved du nu om vikinger? 23

24 Hvad snakker de om? 24

De nordiske guder. Aser: Odin:

De nordiske guder. Aser: Odin: De nordiske guder. Aser: Odin: Odin er søn af Bor og Bestla. Sammen med sine brødre Vile og Ve skabte han de første mennesker Ask og Embla. Odin er gift med Frigg. Odin er den øverste Gud blandt Asene.

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Gudernes Fugledegård

Gudernes Fugledegård Gudernes Fugledegård Tag med Freja rundt på gudernes Fugledegård en aktivitet for børn og voksne Nationalmuseet Denne aktivitet er for børn i alle aldre. Mindre børn kan have brug for hjælp fra en voksen,

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger RUNESTEN Signe og Bjørn hjælper hver dag deres far med arbejdet, så han kan nå at blive færdig med høvdingens store runesten inden solhvervsfesten. Billeder og runeindskrift

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n Ældre bronzealder. 2000-1100 før Kristi fødsel Læsetekst for Folkeskolens 3.-6. klassetrin Solens folk Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j

Læs mere

Der har, som digtet fortæller, været store forskelle mellem træl, bonde og høvding.

Der har, som digtet fortæller, været store forskelle mellem træl, bonde og høvding. Mad i vikingetiden Hvad spiste vikingerne? Og hvordan tilberedte de maden? Det er i sagens natur svært at svare klart på disse spørgsmål, men viden fra fund og fortællinger kan hjælpe os lidt med, hvilke

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Oldtiden for børnehavebørn

Oldtiden for børnehavebørn Arbejd med jernalderen hjemme i børnehaven. Find bl.a. ud af hvordan jernalder-mennesket levede, hvordan de gik klædt og hvad de spiste. Lav selv jernaldermad. Tag på Esbjerg Museum og få fortællingen

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Skolemateriale. 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM

Illerup Ådal. - fjendens ansigt. Skolemateriale. 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM Illerup Ådal - fjendens ansigt Skolemateriale udarbejdet til Moesgård Museums udstilling om offerfundet fra Illerup ådal 3.-5. klasse MOESGÅRD MUSEUM MOESGÅRD MUSEUM Indhold 1. Det store slag... 2 2. Hvad

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo

Lad klassen opleve. Hvolris Jernalderlandsby. En anden tid - et andet tempo Lad klassen opleve Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo Hvolris Jernalderlandsby En anden tid - et andet tempo I 1960`erne fandt og udgravede man de første arkæologiske spor efter vores

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s

Tre Huse. en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s en sortner jord synker i hav de lyse stjerner slukkespå himlen ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s Tre Huse Nu skal et jo ikke være kamp og heltedåd det hele og efter et hårdt

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Historien bag Hulbjerg

Historien bag Hulbjerg Historien bag Hulbjerg Om bondestenalderen og Hulbjerg jættestue på Langeland Historiefaget. Skrevet direkte til eleverne. v/ Pia Sigmund Her kigger vi ind i historien, Hårfagers stemme. Hvis I allerede

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Nordisk mytologi i børnehøjde en litteraturliste Listen er udarbejdet af Køge Bibliotek

Nordisk mytologi i børnehøjde en litteraturliste Listen er udarbejdet af Køge Bibliotek Nordisk mytologi i børnehøjde en litteraturliste Listen er udarbejdet af Køge Bibliotek Letlæste bøger Nordiske guder Serie: De små fagbøger Tegninger: Christian Würgler Hansen Kampen om magten illustreret

Læs mere

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket

Oldtiden for 0.-3.kl. Esbjerg Museum. Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket Arbejd med jernalderen hjemme på skolen. Find bl.a. ud af hvordan jernaldermennesket levede, hvordan de gik klædt og hvad de spiste. Lav selv jernaldermad. Tag bagefter på Esbjerg Museum og få fortællingen

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Danmark på Ansgars tid Danmark i Vikingetiden ca.750 1050

Danmark på Ansgars tid Danmark i Vikingetiden ca.750 1050 Danmark på Ansgars tid Danmark i Vikingetiden ca.750 1050 1. Den europæiske sammenhæng 2. Begyndende rigsdannelse 3. De første byer 4. Den vældige ekspansion 5. Den gamle tro og den nye Europa ca. 800

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG DØDEN SOM EN OVERGANG OPGAVE TIL: TIR NAN OG PUNKT 3 Hvad sker der, når vi dør? Døden er fravær af liv. Livet er en forudsætning for døden. Det, der ikke er eller har været i live, kan heller ikke dø.

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste.

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 19. april 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. Salmer. DDS 331 Uberørt af byens travlhed.

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

En historie om mad. Dagligliv i Kongernes Nyborg

En historie om mad. Dagligliv i Kongernes Nyborg En historie om mad Sild at koge Saltet Sild legges i blød en Nat/ Siden siudes reglet eller ureglet. Sæt Biuggryn eller Haffregryn i blød en Nat/ Udi Melck bland den med Pebber og Corender/ eller smaa

Læs mere

Hvornår? Hvor? Hvem og hvor mange? Hvordan kommer vi derop? Tema Pris Rover / Senior Ugens Program Hjælp Hejk Lejren

Hvornår? Hvor? Hvem og hvor mange? Hvordan kommer vi derop? Tema Pris Rover / Senior Ugens Program Hjælp Hejk Lejren Hvornår? Hvor? Hvem og hvor mange? Hvordan kommer vi derop? Tema Pris Rover / Senior Ugens Program Hjælp Hejk Lejren Friendship Camp 2008 05-12 of July 2008 Scouts from the twin municipalities Hvidovre,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere e-vitamin E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere E-vitamin beskytter dig mod røg og forurening i den luft, du indånder Pigen her har brug for mere E-vitamin, end da

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle

Amitheswary. I Danmark er der respekt for alle Amitheswary I Danmark er der respekt for alle Amitheswary er 46 år og kommer fra Sri Lanka. Hun har været i Danmark siden 1992 34 Livet i Sri Lanka I Sri Lanka boede jeg sammen med min familie. Jeg har

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Rabarber på syretrip Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Ord på spil Slå en streg få

Læs mere

Opgaver til Hjemmets fire vægge

Opgaver til Hjemmets fire vægge Opgaver til Hjemmets fire vægge 1 Møblér Pouls lejlighed Diskuter og tegn, hvordan I mener, Pouls lejlighed så ud. Tegn, klip og klister møbler på tegningen. Husk etageseng, sovesofa og alt det andet en

Læs mere

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT

HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT UNDERVISNING FRA MIDTJYLLANDS FRIKIRKE - AUGUST 2012 Finlandsgade 53, 7430 Ikast Telefon: 40 78 78 29 Internet: www.mjkk.dk E-mail: info@mjfk.dk HVAD VIL DE SIGE AT BÆRE FRUGT Som kristen bør man have

Læs mere

Jægerstenalder. Stenalderen. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jægerstenalder. Stenalderen. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jægerstenalder Vidste du... at der levede ca. 1000 mennesker i Danmark i begyndelsen af jægerstenalderen? I dag er vi 5,5 millioner mennesker i Danmark. I jægerstenalderen levede mennesket af at jage,

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke. Søndag d. 8. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække Salmer DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide DDS 29:

Læs mere

Nyt fra Redaktionen. Velkommen til det 10 nummer af Heldagsnyt i år 2010.

Nyt fra Redaktionen. Velkommen til det 10 nummer af Heldagsnyt i år 2010. November 2010 Nyt fra Redaktionen Velkommen til det 10 nummer af Heldagsnyt i år 2010. HeldagsNyt er et blad med mange funktioner og en god mulighed for at finde ud af hvad der rør sig i heldagsskolen.

Læs mere

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge En dag finder Gris en magisk kasse der kan kopiere alt der bliver lagt i den. Gris beskytter den så meget og bliver så mistænktsom af enhver der vil bruge den at han tyger til drastiske metoder. Han tvinger

Læs mere

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG

TIR NAN OG DØDEN SOM EN OVERGANG Når døden er en overgang Et menneskes liv består af mange overgange, hvor vi går fra én tilstand til en anden. Overgangene markerer, at en person har bevæget sig fra ét sted i livet til et andet: Vi bliver

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer

Mal Galegården. og lær hvordan du undgår skrammer Mal Galegården og lær hvordan du undgår skrammer Spændende og farligt sted at lege Der er mange ting, man kan lave på en gård fuld af spændende maskiner og dyr, stald og lade, marker og have. Desværre

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr

EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin. Mad fra dyr Mad fra dyr tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Mad-logbog EAT menu Økologi og dyrevelfærd Bakterie-bal, nej tak Minimejeri Spis op eller not Mad i Danmarkshistorien Vege hvad for en? Intro En del

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Telefon nummer: 99 45 49 70 JULEÅBENTHUS.

Telefon nummer: 99 45 49 70 JULEÅBENTHUS. Telefon nummer: 99 45 49 70 JULEÅBENTHUS. Torsdag d. 9. december inviterer vi alle Stjernehusets børn, forældre og søskende til Julehygge. Traditionen tro stiller vi an med små værksteder, hvor der kan

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Holme sogns tilblivelse.

Holme sogns tilblivelse. De følgende sider er sendt i Århus Nærradio i 1991. Udsendelsen var tilrettelagt af nu afdøde viceinspektør på Rundhøjskolen Vagn Jensen, som gennem mange år opbyggede Holme sogns lokalhistoriske arkiv

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen?

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Julesøndag 2013 Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Dette hellige evangelium skrives af evangelisten Matthæus: Da de vise mænd var rejst, se, da viser Herrens engel sig i en

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk

Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Bilag 1: Introduktion i brug af dolk Det er vigtigt, at pigerne lærer at håndtere og respektere dolken. Derfor disse regler: n er et redskab ikke legetøj. Snit altid væk fra dig selv. Brug aldrig dolk,

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Fars hjælper. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Vi tjener Gud når vi gør vores bedste.

Fars hjælper. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Vi tjener Gud når vi gør vores bedste. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 9 Fars hjælper Ugens tekst og referencer: Matt 13,55. Mark 6,3. Den Store Mester, kap. 7. Huskevers: Også en dreng kendes på sine gerninger. (Ordsp 20,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Kvartermærker for 4. Nationale Støttebataljon

Kvartermærker for 4. Nationale Støttebataljon Kilde: 4. Nationale Støttebataljon 1 NSE - kvartermærke Motto Perpetuum Mobile Kvartermærker for 4. Nationale Støttebataljon Betydning Perpetuum mobile er latin og er navnet på en maskine, som enten kan

Læs mere

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6 FORTID FOR BEGYNDERE INDHOLD 3 Introduktion til pædagogen 3 6 Ægte vikingeskatte 6 8 Vikingernes mange rejser 8 10 Hvordan så vikingerne ud? 10 12 Gunulf og Ragnhild 12 17 Vikingernes tro 17 21 Odins visdom

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch I dag er det med at holde tungen lige i munden og ørene stive. Teksten er en typisk Johannestekst, snørklet og svært forståeligt. I hvert fald sådan

Læs mere