Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen."

Transkript

1 Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele madens tur fra jord til bord samlet på et sted - i det vi kalder Steensgaards værdikæde: Vi dyrker vores eget foder, dyrene græsser på Steensgaards marker, og når de bliver slagtet, foregår det i vores eget slagtehus. Bagefter bliver kødet solgt i Gårdbutikken, så dine voksne kan tage det med hjem og lave lækker mad til dig eller I kan blive i Spiseriet og lade kokken lave det for jer. Men allerførst vil han fortælle dig lidt om Steensgaard. Steensgaard er nemlig ikke bare et landbrug, men et PRINCIP-landbrug. Ved du, hvad princip betyder? På Steensgaard har vi en del principper. Men det vigtigste er, at: Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. og få mere at vide om den vision, mission og de kerneværdier, der danner fundamentet for vores principlandbrug.

2 Marken Vores første stop er på marken. Det er nemlig her det hele starter. Her vokser det foder, som dyrene spiser og der vokser også korn, som bliver malet til mel, så man kan bage brød af det. Alle vores marker er økologiske. Det betyder, at Steensgaards landmænd ikke sprøjter med gift, som gør din mad og naturen mindre sund. I stedet har de lavet områder i markerne med blomster, græs og urter, som jeg og de andre insekter, der hjælper landmanden med at holde markerne, synes er meget sjove at lege og bo i. Det synes fuglene og de vilde dyr også. Kan du se nogle fugle eller vilde dyr? Måske en hare eller en lille markmus? For at gøre det nemt at finde den økologiske mad, når man handler, er der lavet et økomærke, som man sætter på alle økologiske ting. Det ser sådan her ud: Har du set mærket før? markerne.

3 Køkkenhaven I Køkkenhaven og drivhuset gror der en masse dejlige grøntsager, frugter og krydderurter. Nogle af dem bruger kokken oppe i Spiseriet, og andre af dem putter slagterne i pølserne. F.eks. putter de mynte i lammepølsen, som bliver solgt oppe i Gårdbutikken. Ved du, hvordan mynte ser ud? Prøv at sætte næsen ned til mynten og duft Den dufter dejligt, ikk? Jeg spiser kun visne blade og jord, men hvis jeg kunne spise grøntsager, så tror jeg min yndlingsgrøntsag ville være grønkål. Hvad er din yndlingsgrøntsag? Kan du se den i Køkkenhaven? køkkenhaven.

4 Foderet I denne lade opbevarer vi det meste af dyrenes foder. Det er altsammen dyrket her på Steensgaard, så vi ved lige præcis, hvad vores dyr får at spise. Kvæget og fårene på marken spiser mest græs, men grisene spiser også bælgplanter, som er fulde af proteiner, der gør dem store og stærke - og så spiser de noget, som mennesker også gør... Hvad tror du, det er? Hvis du kigger ind i hjørnet, kan du se en bunke brød. Det er brød, der er lavet af kornet fra vores marker og som vi får tilbage fra bageren, når han ikke har solgt det dagen før. Det kan grisene nemlig også rigtig godt lide at spise, og så går det ikke til spilde... Smart, ikk? Hvad gør I for at undgå madspild hjemme ved jer? Og har du nogle gode ideer til, hvad man ellers kan bruge daggammelt brød til? dyrenes foder.

5 Grisene Grisene på Steensgaard går ude hele livet og ligesom mig elsker de at rode i jorden. Men grisene laver ikke lange gange, som jeg gør. De roder efter græs, urter og rødder, som landmanden sår på deres marker. Det kan de gøre, fordi de ikke har ring i trynen, som så mange andre grise har. Jagten på mad er lidt ligesom en skattejagt for grisene og når de finder skatten, så spiser de den. Det gør dem glade og får deres kød til at smage endnu bedre. Kan du se nogle skatte på marken? Solsikker, grønkål, kløver eller andet? Når grisene har brug for skygge eller læ, går de ind i de små hytter på markerne, og det er også her at soen føder sine smågrise. Hvor mange hytter kan du se på marken? grisenes forhold.

6 Fårene Selvom fårene på Steensgaard tilhører den eneste danske fårerace, der findes i Danmark, ligner de ikke så mange andre får. De er nemlig ikke hvide. Kan du se, hvilken farve de har i stedet? Faktisk er de også en slags superhelte-får. Deres særlige kraft findes i deres lort, som indeholder en masse næringsstoffer, der er gode for jorden, og som får planterne til at vokse hurtigere. Det er særligt vigtigt her på Steensgaard, fordi vi hverken bruger kunstgødning eller gylle fra andre landmænd på vores marker. Istedet flytter vi alle vores får rundt, så de kan gøde jorden for os. På hele Steensgaard har vi i alt ca. 120 får. Hvor mange kan du se på marken lige nu? Og kan du tælle til 120? fårene.

7 Kvæget Kvæget på Steensgaard lever så vidt muligt kun af græs fra markerne. Det er nemlig ikke naturligt for kvæg at spise korn. Kornet gør dem hurtigt tykke, og nogle gange gør det dem dårlige, fordi det kommer alt for hurtigt igennem deres maver. Ved du, hvor mange maver en ko har? Når kvæget spiser græs, tygger det drøv. Det betyder, at det tygger maden af flere omgange - og at det skal igennem alle fire maver, før det kommer ud som en kokasse og lander på marken. Kan du få øje på nogle kokasser derfra, hvor du står? At kvæget spiser græs istedet for korn betyder også, at oksekødet ikke bare smager bedre, men at det faktisk er sundere, fordi det indeholder flere af de sunde fedtsyrer, som din krop skal bruge for at vokse og blive stærk. Er du allerede stærk? Og kan du løbe hele vejen til næste skilt? kvæget.

8 Slagtehuset Her er Slagtehuset. Det er her, dyrene bliver lavet til mad. Dyrene på Steensgaard er heldige. For de slipper for den lange køretur, som mange andre dyr skal ud på, når de skal slagtes og som kan være både hård og ubehagelig for dem. Vi er også heldige. For kødet smager meget bedre, når dyrene ikke har været bange og stressede, inden de bliver slagtet. Hvad er dit yndlingskød? Og ved du hvilket dyr, det kommer fra? Når vi har slagtet, bruger vi hele dyret. F.eks. så tørrer vi grisenes ører, og sælger dem som hundeslik. Hvilket stykke af dyret, vil du helst spise?, hvordan vi slagter.

9 Modningskælderen Kan du se den store bakke foran dig? Det er ikke bare en bakke, men en rigtig hule. Nede i hulen er der to rum, hvor slagterne hænger skinker, salamier og andre lækkerier op, som skal hvile sig i noget tid for at blive helt perfekte. Derfor kalder man hulen for en modningskælder. Kan du huske historien om den store stygge ulv og de tre små grise? Det eneste hus, der holdt, var det som var bygget i mursten. Modningskælderen er også bygget af mursten, men det er ikke kun fordi, den skal holde. Det er også fordi, murstenene sammen med jorden ovenpå hulen giver den helt perfekte luft i rummene og på den måde også de bedste skinker og salamier. Har du lyst til at se nogle af de ting, der har hængt i modningskælderen? Hvis Gårdbutikken er åben, kan du gå hen til køledisken og spørge, så er jeg sikker på, at en af de ansatte vil vise dig det.

10 Hestestalden En gang for længe siden stod der heste i Hestestalden. Men det gør der ikke mere. På Steensgaard er de nemlig vilde med at lave god mad af gårdens egne grøntsager og dyr, og den glæde vil de gerne dele med jer alle. Derfor har de lavet Hestestalden om til et stort køkken med plads til mange mennesker ad gangen. Kan du godt lide at lave mad? Måske hjælper du dine forældre med aftensmaden derhjemme? Nogle gange får Hestestalden besøg af en kok og en masse børn. Så lærer han f.eks. alle børnene, hvordan man laver sin egen pølse ud af kød fra Slagtehuset og krydderurter fra Køkkenhaven. Andre gange får vi besøg af en hel flok voksne, som også gerne vil lære at lave mad helt fra bunden. Hvad er din yndlingsret? Ved du, hvilket dyr, den er lavet af og hvad for nogle grøntsager, der er i den?

11 Gårdbutik & Spiseri Så er vi nået til enden af Steensgaards værdikæde og turens sidste stop. Her må jeg ikke gå ind, så jeg siger farvel nu og glæder mig til at se dig en anden god gang. Hvis Gårdbutikken er åben, kan du gå ind og se, hvordan al kødet fra dyrene ligger i køledisken lige klar til at lave lækker mad af. Prøv f.eks at se grillpølserne. Dem laver slagteren hver torsdag af en af grisene fra marken. Hvilken slags pølse kan du aller bedst lide? Har du set de store vinduer i restauranten? Hvis du går hen og kigger ind af dem, kan du se lige ind i Slagtehuset og hvis han er der, kan du vinke til kokken, mens han står i køkkenet og laver dejlig mad. Måske skal han lave lidt frokost eller aftensmad til dig en dag? og læs mere om, hvad vi tilbyder.

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Da hele klassen var vildt kologo e. Historie- og opgavehæfte

Da hele klassen var vildt kologo e. Historie- og opgavehæfte Da hele klassen var vildt kologo e Historie- og opgavehæfte Da hele klassen var vildt kologo e Hugo og Asta sidder oppe i skolen. De skal have temauge, og de er alle sammen kommet med forslag til emner.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter.

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. 1 Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. Børnehavebørn: At tyde følelser: Tegn 4 forskellige børn: Et der er surt, et der er formærmet, et

Læs mere

Madpakken - fra Oldtiden til nu

Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakkens historie Har du en madpakke med i skole hver dag? Hvad er der i den? Måske forskellige slags spændende brød og pålæg? Men sådan har madpakken ikke altid set ud.

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Kan man se det på dem, når de har røget hash?

Kan man se det på dem, når de har røget hash? Kan man se det på dem, når de har røget hash? Når forældre og medarbejdere på de københavnske skoler gerne vil vide noget om unge og rusmidler, har U-turn et godt tilbud: To behandlere og en ung er klar

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

Haver til Maver E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G K A R E N W I S TO F T

Haver til Maver E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G K A R E N W I S TO F T Haver til Maver E VA L U E R I N G, F O R S K N I N G S B A S E R I N G O G F Ø L G E F O R S K N I N G K A R E N W I S TO F T Formål At evaluere det eksisterende Haver til Maver med henblik på at: A)

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer

Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Vores nye sko kov Børnetekst Thorstein Thomsen Tegninger Bettina B. Reimer Udgivet af Skov- og Naturstyrelsen og Dansk Skovforening i forbindelse med Skovens Dag 2000. Dette hæfte er udgivet af Skov- og

Læs mere

Et godt liv. Et liv med fundament

Et godt liv. Et liv med fundament Et godt liv Er det overhovedet muligt at udtale sig om, hvad et godt liv er? Er det ikke noget individuelt? Til dels. Det kommer meget an på, hvilke fortolkninger vi lægger ned over de begivenheder eller

Læs mere

Krudtuglens første mad

Krudtuglens første mad Krudtuglens første mad fra 4 måneder til 1 år Hvad, hvornår og hvorfor økologisk... 2 3 Kære læser 4 Al begyndelse behøver ikke at være svær 6 Grød 8 Frugt 10 Grøntsager 12 Brød, ris & pasta 14 Kød, fisk

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL

FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND 10 EKSEMPLER PÅ DÅRLIG TRAFIKSTIL FIND SKILTET! FOR ALLE Her skal I lægge de ti trafiksskilte ud på gulvet i en rundkreds med ca. en halv meters mellemrum. Alle børn stiller sig ind i midten én er

Læs mere

Hvad er det, du siger -4

Hvad er det, du siger -4 Hvad er det, du siger -4 Dine ord skaber Mål: Børn indser, at det, vi siger, gør noget i os selv, andre og den verden, vi lever i. Ord bliver ofte til handling. At sige gode og positive ord skaber noget

Læs mere

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION

MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION MANGLER DU EN IDÉ? IDEER & INSPIRATION Vi har samlet en række aktiviteter fra tidligere værter ved gårdbesøg. Tanken er, at I som værter kan gøre brug af hinandens erfaringer med aktiviteter på gårdene.

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere