ORØ VIKINGEFESTIVAL JULI. PILGRIMSTOGTET.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ORØ VIKINGEFESTIVAL 22. 24. JULI. PILGRIMSTOGTET."

Transkript

1 ORØ VIKINGEFESTIVAL JULI. PILGRIMSTOGTET.

2 TOGTET FRA VIKINGETID TIL MIDDELALDER juli stævner en vikingeflåde ud fra Roskilde for at besøge en række sjællandske havne som led i det store kulturoplevelsesprojekt Da Danmark blev til, fra vikingekonger til valdemarer. Første stop på ruten er Orø, hvor vi i samarbejde med Holbæk Kommune, Holbæk Museum og Turistkontoret har arrangeret en storstilet vikingefestival som ramme omkring skibenes besøg og Orø s tema: PilgrimsTOGTET. I spidsen for flåden sejler vikingeskibene Havhingsten og Aslak, samt middelalderskibet Agnete, og de forventes at glide ind i Orø havn omkring kl. 19 mandag aften, hvor der i tråd med den gamle tradition med baunebålskæder sendes varsel om skibenes ankomst ved at vi tænder baunebål to steder på øen. Det første modtager vikingerne ved Børrehoved, hvilket er historisk korrekt, og det andet antændes til denne særlige lejlighed på Tornholm, så det er synligt fra havnen. Både Havhingsten og Aslak er rekonstruktioner af oprindelige vikingeskibe, og bygget med kopier af vikingernes originale værktøjer og af de samme materialer og efter samme konstruktionsprincipper, som blev brugt på de originale skibe. Havhingsten er Danmarks længste vikingeskib, og har en besætning på godt 60 mand m/k.

3 FAKTA OM ORØ. Orø er en ø på godt 14 km², der ligger midt i Isefjorden, med en færge til Holbæk og færge til Hammer Bakke. Den er ca. 6,4 km. på den ene led, og ca. 4,5 km. på den anden. Øen har 867 indbyggere, og der ligger fire landsbyer som er: Bybjerg, Brønde, Gamløse og Næsby. Der er omkring 1200 sommerhuse på øen. Den kaldes også DRONNING MARGRETHES Ø Orøs historie rødder rækker tilbage til stenalderen, hvorfra der er fundet adskillige køkkenmøddinger rundt om, og mange stenøkser, dolke, pilespidser mv. Der findes en stor samling heraf på Det Lille Museum Ourø-minder. Bronzealderen er rigt repræsenteret, idet der på et tidspunkt har været omkring 125 bronzealderhøje på øen. Ved Bybjerg er fundet grave fra vikingetiden, hustomter og en rigt udsmykket høvdingeøkse, der nu befinder sig på Nationalmuseet. Landsbynavnene Gamløse, Bybjerg og Næsby, antages at stamme fra før vikingetiden, hvor der var en livlig aktivitet på øen, hvilket Orø Kirke står som et historisk bevis for. Den antages at være bygget i første halvdel af 1100-tallet, og nogle af munkestenene hertil kan meget vel være taget fra det slot, der har stået på Margrethebakken, men som der nu ikke er synlige rester tilbage af.

4

5 5 BODER OG TELTE PÅ FESTIVALPLADSEN:!"Info og samariter: v. Miljøstationen. - Sekretariat for Togtet v. Miljøstationen. - Lene Andersen. Bod nr. 2: Raku med runer og helleristninger samt glassmykker. - Trine Rex Bod nr. 4: Smykker i samarbejde med Holbæk Museum - Uffe Hansen: Bod nr. 6: Vikinge-tatoo's on the spot - moderne udførelse. - Spisestedet Orø. Bod nr. 8: Salg af Pilgrimsmadpakker. - Betalingsbod & Festivalledelse. Bod nr. 19: Information, Foldere, Program, Kontaktsted. - Smag og Føl på Mjød og Øl. Bod nr. 1: Mød Danmarksmesteren i mjødbrygning, Karin Sloth. - Vikingeskibsmuseet Roskilde. Bod nr. 2: Skriv runer i sværd, sy læderpunge, lav smykker af glasperler. - Benkte Faith Freja Nielsen. Økologisk garvede skind og brikvævning (pyntebånd). - Oliver Lindhardt-Roux. Historisk værksted med fremstilling og salg af flet, keramik og snedkeri, samt formidling af metode og proces. - Michael Sasserson. Fortællinger og formidling af den nordiske historie og mytologi, ud fra fantastiske skulpturer af fedtsten. - John Andreasen & Gunvor Tind - Oubjerggaard Smedeskole: Mest for børn. Prøv evner som smed, og lav din egen kniv. Fletteskole: Flet et armbånd i farvet uldgarn efter gl. vikingemønster. - Zafir og Tom Nordulf. Stort telt med spændende varer og produkter fra vikingetiden. - Kristian Olsvig (Ølsmeden). Historisk øl fra sen vikingetid/tidlig middelalder + formidling heraf. - Connie Andersen. [I Bjarnes Bådehus.] Salg af Øko-sandwich og vand, lav dit eget kalkmateri, salg af diverse. - Valdemars værksted: Middelalder-værksted fra Historiens Hus i Ringsted. Kreere punge til mønter, snore til et bælte eller et skjold, du kan male med dit våbenskjold. Skriv med middelalderbogstaver, fjerpen og blæk og meget, meget mere.

6 PROGRAM for Vikingefestival og TOGTET på Orø: Festival en åbningstider: MANDAG d. 22. juli TIRSDAG d. 23. juli ONSDAG d. 24. juli MANDAG d. 22. JULI: Kl : Festivalpladsen åbner med spisetelt, boder og vikingemarked. KL : Orø modtager vikingeskibene med baunebål og musik v. Pøbel. KL : Havhingsten, Aslak og Agnete glider ind i havnen. KL : Festivalpladsen lukker. TIRSDAG d. 23. JULI: KL : Festivalpladsen åbner. KL : Officiel åbning af PilgrimsTOGTET på Orø, med stafetoverrækkelse, tale, musik v. Pøbel samt en til lejligheden opstillet ildsprudlende drage.. KL : De flyvende Køer inviterer børn til at spille med i det interaktive rollespil Hastværk er lastværk, Pilgrim Kl : Musik ved middelaldertrioen Pøbel Kl : De flyvende Køer inviterer børn til at spille med i det interaktive rollespil Hastværk er lastværk, Pilgrim KL : Foredrag ved forfatteren Ib Michael KL : Niels Skousen giver akustisk koncert. Som direkte overgang fra Niels Skousen s Knud Lavard, hvor et munkekor synger med på omkvædet, er der mulighed for at gå med i en procession med et Kl : Gregoriansk munkekor i procession til Orø Kirke, hvor der vil være Kl : Middelaldergudstjeneste med Kirsten Schmidt og Benedikte Brisson. Kl : Havnefest med "Folkemusik" i Spiseteltet v. John Vestergaard & Co. KL : Festivalpladsen lukker.

7 ONSDAG d. 24. JULI: KL : Festivalpladsen åbner. KL : Flåden afsejler. Musik v. Pøbel. KL : Festivalpladsen lukker og slukker. PÅ FESTIVAL PLADSEN ER DER OGSÅ: KROPPENS TEGN: Genskabelse af historiske vikingetatoveringer, og perspektivering til vikingetidens indflydelse på nutidens opfattelse af tatoveringer (og deres betydning). Få en viking/munke frisure, og prøv trællens/stormandens tøj, eller vikingens ringbrynje. KORS OG HAMMER: En udstilling af Peter Madsens Valhalla-tegninger i modspil til Kristendommens fortællinger. BAYEUX-TAPETET. KunstPåOrø, suppleret af kunstnere udefra, står for at dekorere Orø s del af tæppet på store plader, om vores historie med inspiration fra Normandiets berømte Bayeux-tapet, et maleri, der visuelt fortæller historien om Da Danmark blev til. På Orø. Spiseteltet serverer følgende: Mandag serveres der grillstegt oksefilet og grisekøller med salat og flute/brød. Kr. 75,- Tirsdag serveres der grillstegt pattegris med salat og flute/brød. Kr. 75,- Onsdag serveres der evt. rester som ovenstående, måske som biksemad.. Kr. 75,- Herudover vil der fra tirsdag være en muslingesuppe med hønsekød til kr. 75,- Samt salg af pølser & brød. Fl. Vin kr. 75,- Fadøl kr. 30,- 1/2 vand kr. 25,- Krus kaffe kr. 10,- Alle madbilletter og anden servering i Spiseteltet som øl, vand, kaffe og vin betales i Bod nr. 10, "Betalingsboden", overfor Spiseteltet. Musik i Spiseteltet: Mandag aften: Tirsdag aften: Gunnar Guitar og Band The Montana TrioBoys Special. Folkemusik v. John Vestergaard.

8 8 Rundt på øen - Øvrige festival-aktiviteter: Galleri ArtDoor - Næsbygade 7 Workshop indenfor nålebinding fra kl til Historiefortæller og skuespilleren Trine Lindhardt-Roux fortæller om Sigurd Fafnersbane og Skabelsesmyten kl og Smagsprøver på Orø Mjød og røget elg og dyrekølle. Der er åbent både i Galleriet, Butikken og Kaffe & Te huset. Hestebedgård, Kattekærstrædet 10, Bybjerg Plancheudstilling om Orø i vikingetid og tidlig middelalder. De væsentligste fund på Orø og med beskrivelse af Orø s centrale placering i Isefjorden dengang. Orøkorset, pragtøksen, Stensbjerg og Dr. Margrethes Slot, korset og relikviets magt, Venderne og De Fredsløse mm.. Åbent 22-24/7 kl Entre: Kr. 20,- Børn under 12 år: Gratis. Orø Museum, Bygaden 56, Bybjerg Lille plancheudstilling om Orø i vikingetid og tidlig middelalder Kopier af Orøkorset udstilles Mappe med baggrundsmateriale fremlægges til gennemsyn Åbent 23-24/7 kl Entre 10 kr., børn under 12 år gratis Orø Kirke, Bygaden 52, Bybjerg. En af Danmarks ældste kirker, opført i 1100-tallet, et religiøst og kulturelt monument for en lang proces der strækker sig tilbage til vikingetiden. Der indgår en middelalder-gudstjeneste d. 23. i det store program for havnen. Vandtårnet på Margrethebakken (bag Orø Kro). Kulturhistorisk udstilling om Orø s historie, bl. a. Dronning Margrethe d. I s Slot. Skulpturel og kunstnerisk udsmykning i kalkmalerisk stil om Orø s sagn og myter. Skulptur og maleri: Steen B. Langvad. Planchetekster: Ole Nielsen. Holbæk Museum udstiller her bl.a. Orø-Korset (i kopi), og den sovende pilgrim, med 5 muslingeskaller for hele 5 pilgrimsvandringer til Santiago de Compostella. Rundt på øen Øvrige serveringssteder: Hotel Orø Kro, Bygaden 57 tænder grill en for de mange der kommer forbi på vej op til Vandtårnet - og der er musik v. Anne og Søren. Krostuen, Bygaden 57 severer øl. vand. kaffe, fast-food og is. Marliese s Gårdcafé, Langdal 4 har åbent med økologisk køkken, der byder på frokost og brunch, kaffe og kage, is og andre delikatesser. Oro Camping, Nørrestængevej 27 har åbent i kiosken alle dage, med alm. is og vaffelis, burgere, sandwich, pizza er, pitabrød mv.

9 9 ORØ KORSET - én af Danmarks fineste skatte. Korset blev fundet i 1849, ved Salvigbugten, af en ung pige ved navn Bodil Margrethe Hansdatter, og kaldes derfor også Margrethe-korset efter finderen. Der har været mange spændende teorier om, hvorledes dette kostbare relikviekors er havnet her på øen, på det seneste også et skuespil... Orø korset er udført på et nordisk værksted med byzantinsk inspiration mellem årene og hænger i en kæde med dyrehoveder. Ornamenterne afspejler overgangensperioden mellem de gamle nordiske guder og kristendommen. På forsiden ses den korsfæstede Jesus, der træder på hedenskabets drage. Over hans hoved ses Guds højre hånd mellem sol og måne, og til højre og venstre for Jesu arme to små figurer, antageligt Jomfru Maria og Johannes Døberen. På korsarmen læses ordene OLAFC VNVnCE (Olaf Konge). På bagsiden ses Jomfru Maria med slør og evangeliebogen. Over hende svæver due, som et symbol på bebudelsen, og bogstaverne S MA (Sancta Maria). Ved siderne ses to helgener og de græske bogstaver A og O (omega), for Kristus som livets begyndelse og ende. Kors og kæde består af 310 gr. 22 karat guld. Selve korset er 8,3 cm højt og 6,25 cm bredt. Det er i dag udstillet på Nationalmuseet, mens en kopi kan ses på museet Ourø Minder. Én af dem går på, at det har være båret af Roskilde-bispen Jens Grand, som måske har tabt det under flugten fra de vilde vikinger med Erik Præstehader i spidsen, eller at det er blevet røvet og gemt som tyvegods. Men kan også forestille sig at der er en forbindelse til et fredsmøde her på øen mellem de danske og norske i Måske et kongevalg på Isøre? Måske har Roskilde-bispen båret det i forbindelse med, at der skulle aflægges ed, og i hine tider blev denne stærkere, jo større kraft der var i den genstand, der blev aflagt ed på. Og relikvier havde en vældig kraft. Så lad os slutte med vise Havtrolden i Isefjorden, der her skræmmes bort ved synet af Sct. Lucius hovedskal.

10 10 VAGTPOSTERNE PÅ ORØ Orø-vikingerne byder velkommen til besætningen på Havhingsten, Aslak og Agnete med baunebål, som der er Orø-historie i, fordi øen i vikingetiden og middelalderen Da Danmark blev til var helt centralt placeret, da transporten især foregik ad søvejen. Her havde Isefjorden stor handelsmæssig og strategisk betydning pga. indsejlingen til Lejre, Roskilde, Holbæk mv. og med baunebål kunne man via en varslingskæde sende besked fra indsejlingen ved Isøre og ind til fjordens inderste kroge. Orø s navn var i gammel tid Wartherø, vagternes ø, fordi man herfra kunne overvåge hele Isefjorden. Det afspejles bl.a. i navnene Børrehoved og Børre Klak. Da ordet Børre er sjællandsk dialektform for borg har der altså været flere borge, men hvad de bestod af og hvor store de har været ved vi intet præcist om i dag. Ved Børre Klak blev der omkring 1870 sløjfet et halvcirkelformet voldsted, som der findes en simpel tegning af, udført af Nationalmuseet, men fra udkigsposten på Børrehoved er der intet tilbage, bortset fra en cirkelformet aftegning i kornet omkring høsttid, der kunne antyde, at der her engang har været en forhøjning med et rundt tårn af træ, som det kendes fra andre steder med bemandede udsigtsposter. I tilfælde af fjendtlige skibe, kunne der via baunebål sendes varselskæde fra Isøre, over Orø til Tuse Næs, Holbæk-området og Tempelvig, såvel som over Rytterhøj, Kiknæs, Hvorhage og Kongehøj til Roskilde, Haraldsborg og Lejre. På Orø har vi en grum og spændende beretning om sørøveren Svend Børre, der blev fanget og halshugget. Hvorefter hans hoved blev sat på en stage til skræk og advarsel. Tegning&Steen&B.&Langvad Vagtposterne var betroede mænd, og de spillede en livsvigtig rolle, hvilket afspejles i en forordning udstedt på Sjællands Landsting i 1428, hvor der står (i fri oversættelse til nutidsdansk) : "Den, der bliver hjemme og ikke møder op, når fjenden er i landet og bavnen brænder, skal hænges fra sin egen bjælke". Christian d. IV, udstedte i forbindelse med krigen i 1627, strenge bestemmelser om bauner, og sidste gang de blev benyttet var under krigen i Sønderjylland i 1864.

11

12 ! PARKER BILEN HER: BAG MC-KLUBBEN, BRØNDEVEJ 49. TAK til vores sponsor DAGLI BRUGSEN ORØ. til Orø Bådelaug for gæstfrihed og generøsitet. og til aktivisterne ikke mindst - de frivillige - og alle andre der har kæmpet for ideen og bidraget til at denne festival kunne lykkes. Tekst og redaktion: Arne Katholm og Styregruppen Orø. Tryk: Ø-Kontoret.

Ny kloak er en gevinst for miljøet 153, juni 2013, pris 20,-

Ny kloak er en gevinst for miljøet 153, juni 2013, pris 20,- Ny kloak er en gevinst for miljøet 153, juni 2013, pris 20,- Der er lort på riven. Løftet direkte op fra en grøft på strandengen ved Brønde. Kloakmester Niels E. Nielsen ved godt hvad han finder, så han

Læs mere

ORØ NYT. Bådelauget er klar til at bygge nyt på havnen. Orø Badmintonklub kåret som den bedste i landsdelen. Næsby profiler.

ORØ NYT. Bådelauget er klar til at bygge nyt på havnen. Orø Badmintonklub kåret som den bedste i landsdelen. Næsby profiler. ORØ NYT Bådelauget er klar til at bygge nyt på havnen Nr 152 april 2013 Næsby profiler I dette blad sætter vi fokus på nogle af Næsbys spændende personligheder. Der er Leif, som har Danmarks smukkeste

Læs mere

Kommunalt indgreb mod gylle på vej

Kommunalt indgreb mod gylle på vej Kommunalt indgreb mod gylle på vej 164 APRIL 2015 Af Simon Bordal Hansen Betydelige arealer på Orø er stærkt forurenet af nitrat, som stammer fra udledningen af husdyrgødning på markerne. Et par steder

Læs mere

Holbækfærgen får bedre sejlplan

Holbækfærgen får bedre sejlplan ORØ NYT Nr151 februar 2013 Ny kloak koster Orø mange millioner Foto: Holbæk Forsyning A/S Vi har alle brug for hinandens nåde Efter 25 år som præst på Orø, kan Kirsten Schmidt se tilbage. Og hun ser et

Læs mere

Det går godt for øens håndværkere

Det går godt for øens håndværkere 160 august 2014 pris 25,- Kære læser! Vi har brug for din økonomiske støtte. Derfor starter vi en kampagne for at få flere støttemedlemmer. Orønyt er gratis for alle, der får det hjem i postkassen. Vores

Læs mere

Flere elever for første gang i 15 år

Flere elever for første gang i 15 år Flere elever for første gang i 15 år AUGUST 2015 Nr. 166. Pris 25,- kr inkl. moms Farverne, Hanne og Alexander I Næsby ligger øens absolut mest farverige Kaffe og Tehus. Bag det lille mirakel er ikke en

Læs mere

ORØ NYT. Orø-dag sætter nye rekorder. Vores lokale badminton-helte. En chokerende torsdag i Majs liv. På charmetur til Københavnstrup

ORØ NYT. Orø-dag sætter nye rekorder. Vores lokale badminton-helte. En chokerende torsdag i Majs liv. På charmetur til Københavnstrup ORØ NYT Orø-dag sætter nye rekorder Nr147 juni 2012 En chokerende torsdag i Majs liv En ganske almindelig torsdag bragte chokerende nyt til en af medarbejderne på dette blad. En hjernescanning afslørede

Læs mere

Nøl og afbud i sagen om drikkevandet. Holbæk Kommune sidder på hænderne og landmændene melder afbud til møderne. Så grelt håndteres

Nøl og afbud i sagen om drikkevandet. Holbæk Kommune sidder på hænderne og landmændene melder afbud til møderne. Så grelt håndteres Nøl og afbud i sagen om drikkevandet Holbæk Kommune sidder på hænderne og landmændene melder afbud til møderne. Så grelt håndteres den alvorlige nitrat-trussel mod drikkevandet i Færgebakkernes vandværks

Læs mere

hals Sommeravis Så blev der for alvor dækket Historien om hunden Læs side 10 De går efter det gode liv Læs side 16-17

hals Sommeravis Så blev der for alvor dækket Historien om hunden Læs side 10 De går efter det gode liv Læs side 16-17 LOplevelser og information til hele sommeren 2009 NR. 01 Sommeren 2009 ÅRGANG 1 hals Sommeravis gem avisen Så blev der for Historien om hunden Læs side 10 alvor dækket op i Lohals I år kan besøgende vælge

Læs mere

Forsamlingshuset får en ny chance

Forsamlingshuset får en ny chance Forsamlingshuset får en ny chance 154, august 2013, pris 20,- Nu ejer Orøs borgere selv forsamlingshuset. Men hvad skal det så bruges til? Det er der borgermøde om den 26. september. Foto: Ib Ballisager

Læs mere

Stednavne for øen Orø i Isefjord gennem tiderne - samt baggrund for stednavne for lokaliteter på Orø.

Stednavne for øen Orø i Isefjord gennem tiderne - samt baggrund for stednavne for lokaliteter på Orø. Stednavne for øen Orø i Isefjord gennem tiderne - samt baggrund for stednavne for lokaliteter på Orø. Variationer i stednavnet Orø gennem tiderne. År Benævnelser Basisoplysninger 1268 Warthærø VJb 1231

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Af Simon Bordal Hansen

Af Simon Bordal Hansen ORØ NYT Nr.144 december 2011, 20,- kr. God jul, Orø! Må vi her på bladet ønske læserne en god jul og et godt nytår. Og sende et stort tak til vores annoncører. Uden dem var der ikke noget blad. Du læser

Læs mere

Hald Vind. Feernes hjem. Se side 10-11.

Hald Vind. Feernes hjem. Se side 10-11. Hald Vind Feernes hjem. Se side 10-11. NR. 2 33. ÅRGANG APRIL 2015 Hald Vind Det selvejende lokalblad Hald Vind udgives af den til enhver tid siddende redaktion, der supplerer sig selv. Redaktionsmedlemmerne

Læs mere

Vejrup Endrup. For Vejrup og Vester Nykirke sogne Nyt

Vejrup Endrup. For Vejrup og Vester Nykirke sogne Nyt Vejrup Endrup For Vejrup og Vester Nykirke sogne Nyt En festlig afslutning på 5 forrygende dage til Vejrup Sportsfest Pigerne her, har en god tilgang til fælles sang, sammen med Kandis søndag aften. 23.

Læs mere

Nummer 61. for Øster Brønderslev og Hallund området. Bålhøjfestival. Byfest Sommerfest. Nabohjælp. Konfirmander Kirke-Nyt.

Nummer 61. for Øster Brønderslev og Hallund området. Bålhøjfestival. Byfest Sommerfest. Nabohjælp. Konfirmander Kirke-Nyt. LOKALBLADET for Øster Brønderslev og Hallund området Bålhøjfestival Byfest Sommerfest Nabohjælp Konfirmander Kirke-Nyt Idéklubben Motion Efterlysninger Nabohjælp Nummer 61 maj - september 2011 Guld, penge

Læs mere

HELNÆSPOSTEN 8. AUGUST 2009 4. årgang nr. 8 Løssalg 15,00 kr. foto: Dan R-J

HELNÆSPOSTEN 8. AUGUST 2009 4. årgang nr. 8 Løssalg 15,00 kr. foto: Dan R-J HELNÆSPOSTEN 8 AUGUST 2009 4. årgang nr. 8 Løssalg 15,00 kr. Befolkningsforeningen Odden, gamle lege i spil Side 7 foto: Dan R-J Pumpefest Kø til grillpølser Side 16 En spændende historie, der ikke måtte

Læs mere

... En undervisningsavis fra. kulturarv. Om fortidsminder, historie og gamle dage. Opgaver på www.undervisningsavisen.dk

... En undervisningsavis fra. kulturarv. Om fortidsminder, historie og gamle dage. Opgaver på www.undervisningsavisen.dk En undervisningsavis fra og 2005 kulturarv Om fortidsminder, historie og gamle dage Opgaver på www.undervisningsavisen.dk 2 Hvad er kulturarv? Undervisningsavisen har spurgt en række danskere om, hvad

Læs mere

Vangede i Skole. Fest- og Kulturdage se side 3. Pladevenner se side 12. se side 8. Ny konkurrence. Sommer 2014. Se flere foto. www.vangede.

Vangede i Skole. Fest- og Kulturdage se side 3. Pladevenner se side 12. se side 8. Ny konkurrence. Sommer 2014. Se flere foto. www.vangede. Sommer 2014 79. nummer 21. årgang Gang i Vangede I sidste nr. af Vangede Avis søsatte vi nogle nye arrangementer under Vangedes Venner. Vi havde hele tre lokalhistoriske arrangementer: Skoler i Vangede,

Læs mere

Rock og rollespil på Tåsinge

Rock og rollespil på Tåsinge Efterår 2011 Årgang 1 Rock og rollespil på Tåsinge Valdemar Slot spiller en central rolle for livet på Tåsinge. Det 360 år gamle slot er med årene blevet ramme for forskellige kulturelle begivenheder Læs

Læs mere

Aktivitets program 01//2013. Holstebro Museum. Strandingsmuseum St. George

Aktivitets program 01//2013. Holstebro Museum. Strandingsmuseum St. George Aktivitets program 01//2013 Holstebro Museum Strandingsmuseum St. George Særudstillinger Danmark i krig af Peter Carlsen Af Simone Aaberg Kern The Glorious Defeat af Morten Schelde Lørdag den 23. marts

Læs mere

Solnedgang over træskibsstævnet

Solnedgang over træskibsstævnet NR. 6 AUGUST 2014 40. ÅRGANG Solnedgang over træskibsstævnet Formand ( G 17) Materialeudvalget ( E 20) Hans Petersen Tlf. 40 42 68 87 formand@assens-sejlklub.dk Bjarne Simonsen Tlf. 22 97 17 50 materiel@assens-sejlklub.dk

Læs mere

skræppebladet med andre øjne nr. april 2015

skræppebladet med andre øjne nr. april 2015 Med andre øjne besøger Odinsgård - side 4 Alt sejler i Havnehusene - side 8 Afdelingssekretærer med mange opgaver - side 13 Ordinære afdelingsmøder foråret 2015 - side 15 t 4 8 13 15 med andre øjne Skræppebladet

Læs mere

Klenodier på spil. Genstande på Nationalmuseet

Klenodier på spil. Genstande på Nationalmuseet Klenodier på spil Genstande på Nationalmuseet Bødlens økse Den måde, mennesker gennem tiden har levet og tænkt på, præger de genstande, de efterlader sig. Alle genstande er en del af en eller flere større

Læs mere

VI-TO. Lokalbladet for Tornby-Vidstrup

VI-TO. Lokalbladet for Tornby-Vidstrup VI-TO Lokalbladet for Tornby-Vidstrup Syttende årgang Nr. 3 Juni - Juli 2012 Indholdsfortegnelse side Leder........................ 2 Havbakken.................... 3 Tornby Forsamlingshus.......... 4 Tornby-Vidstrup

Læs mere

AKTIVITETSKALENDER 2015 2016

AKTIVITETSKALENDER 2015 2016 AKTIVITETSKALENDER 2015 2016 APRIL 2015 1. April Sælsafari med traktorbus. Tag med traktorbussen kl. 14.00 på tur ud i Limfjorden ad den kilometerlange dæmning ved Rønlandmøllerne. Undervejs fortæller

Læs mere

33. ÅRGANG JUNI Nr. 5 KONTAKTBLAD FOR TYBJERG - AVERSI - TYVELSE - SANDBY - VRANGSTRUP

33. ÅRGANG JUNI Nr. 5 KONTAKTBLAD FOR TYBJERG - AVERSI - TYVELSE - SANDBY - VRANGSTRUP 33. ÅRGANG JUNI Nr. 5 2014 KONTAKTBLAD FOR TYBJERG - AVERSI - TYVELSE - SANDBY - VRANGSTRUP FORENINGER & KONTAKTPERSONER MENIGHEDSRÅDENE I TYBJERG, AVERSI, TYVELSE OG VRANGRSTUP Formand: Ida Laustsen tlf.

Læs mere

Hurra - Lyset er tilbage

Hurra - Lyset er tilbage Overskrift 9,1 fortsætter 18,1 Tekst indrykket venstre/højre 1 cm. lederen 12 pkt. Bundrude 19,5 cm 48 årgang 1. April Nr. 04 2010 Hurra - Lyset er tilbage Nu er dagen fuld af sang, sådan starter Aakjærs

Læs mere

Aktivitets program 01//2015

Aktivitets program 01//2015 Aktivitets program 01//2015 SÆRUDSTILLINGER Kan ses til og med tirsdag den 6. april 2015 MIN SKAT - passion for ting Udstillingen MIN SKAT passion for ting er et kulturhistorisk kalejdoskop af ting og

Læs mere

Vor Frue Sogn Svendborg April Maj Juni Juli 2013. Dagmarkors Billedet indgår i Byzans-udstilling i Vor Frue kirke

Vor Frue Sogn Svendborg April Maj Juni Juli 2013. Dagmarkors Billedet indgår i Byzans-udstilling i Vor Frue kirke Vor Frue Sogn Svendborg April Maj Juni Juli 2013 Dagmarkors Billedet indgår i Byzans-udstilling i Vor Frue kirke 1 Byens grønne kile og Vor Frue Jeg var i december til præsentation af de 5 forslag til

Læs mere