ORØ VIKINGEFESTIVAL JULI. PILGRIMSTOGTET.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ORØ VIKINGEFESTIVAL 22. 24. JULI. PILGRIMSTOGTET."

Transkript

1 ORØ VIKINGEFESTIVAL JULI. PILGRIMSTOGTET.

2 TOGTET FRA VIKINGETID TIL MIDDELALDER juli stævner en vikingeflåde ud fra Roskilde for at besøge en række sjællandske havne som led i det store kulturoplevelsesprojekt Da Danmark blev til, fra vikingekonger til valdemarer. Første stop på ruten er Orø, hvor vi i samarbejde med Holbæk Kommune, Holbæk Museum og Turistkontoret har arrangeret en storstilet vikingefestival som ramme omkring skibenes besøg og Orø s tema: PilgrimsTOGTET. I spidsen for flåden sejler vikingeskibene Havhingsten og Aslak, samt middelalderskibet Agnete, og de forventes at glide ind i Orø havn omkring kl. 19 mandag aften, hvor der i tråd med den gamle tradition med baunebålskæder sendes varsel om skibenes ankomst ved at vi tænder baunebål to steder på øen. Det første modtager vikingerne ved Børrehoved, hvilket er historisk korrekt, og det andet antændes til denne særlige lejlighed på Tornholm, så det er synligt fra havnen. Både Havhingsten og Aslak er rekonstruktioner af oprindelige vikingeskibe, og bygget med kopier af vikingernes originale værktøjer og af de samme materialer og efter samme konstruktionsprincipper, som blev brugt på de originale skibe. Havhingsten er Danmarks længste vikingeskib, og har en besætning på godt 60 mand m/k.

3 FAKTA OM ORØ. Orø er en ø på godt 14 km², der ligger midt i Isefjorden, med en færge til Holbæk og færge til Hammer Bakke. Den er ca. 6,4 km. på den ene led, og ca. 4,5 km. på den anden. Øen har 867 indbyggere, og der ligger fire landsbyer som er: Bybjerg, Brønde, Gamløse og Næsby. Der er omkring 1200 sommerhuse på øen. Den kaldes også DRONNING MARGRETHES Ø Orøs historie rødder rækker tilbage til stenalderen, hvorfra der er fundet adskillige køkkenmøddinger rundt om, og mange stenøkser, dolke, pilespidser mv. Der findes en stor samling heraf på Det Lille Museum Ourø-minder. Bronzealderen er rigt repræsenteret, idet der på et tidspunkt har været omkring 125 bronzealderhøje på øen. Ved Bybjerg er fundet grave fra vikingetiden, hustomter og en rigt udsmykket høvdingeøkse, der nu befinder sig på Nationalmuseet. Landsbynavnene Gamløse, Bybjerg og Næsby, antages at stamme fra før vikingetiden, hvor der var en livlig aktivitet på øen, hvilket Orø Kirke står som et historisk bevis for. Den antages at være bygget i første halvdel af 1100-tallet, og nogle af munkestenene hertil kan meget vel være taget fra det slot, der har stået på Margrethebakken, men som der nu ikke er synlige rester tilbage af.

4

5 5 BODER OG TELTE PÅ FESTIVALPLADSEN:!"Info og samariter: v. Miljøstationen. - Sekretariat for Togtet v. Miljøstationen. - Lene Andersen. Bod nr. 2: Raku med runer og helleristninger samt glassmykker. - Trine Rex Bod nr. 4: Smykker i samarbejde med Holbæk Museum - Uffe Hansen: Bod nr. 6: Vikinge-tatoo's on the spot - moderne udførelse. - Spisestedet Orø. Bod nr. 8: Salg af Pilgrimsmadpakker. - Betalingsbod & Festivalledelse. Bod nr. 19: Information, Foldere, Program, Kontaktsted. - Smag og Føl på Mjød og Øl. Bod nr. 1: Mød Danmarksmesteren i mjødbrygning, Karin Sloth. - Vikingeskibsmuseet Roskilde. Bod nr. 2: Skriv runer i sværd, sy læderpunge, lav smykker af glasperler. - Benkte Faith Freja Nielsen. Økologisk garvede skind og brikvævning (pyntebånd). - Oliver Lindhardt-Roux. Historisk værksted med fremstilling og salg af flet, keramik og snedkeri, samt formidling af metode og proces. - Michael Sasserson. Fortællinger og formidling af den nordiske historie og mytologi, ud fra fantastiske skulpturer af fedtsten. - John Andreasen & Gunvor Tind - Oubjerggaard Smedeskole: Mest for børn. Prøv evner som smed, og lav din egen kniv. Fletteskole: Flet et armbånd i farvet uldgarn efter gl. vikingemønster. - Zafir og Tom Nordulf. Stort telt med spændende varer og produkter fra vikingetiden. - Kristian Olsvig (Ølsmeden). Historisk øl fra sen vikingetid/tidlig middelalder + formidling heraf. - Connie Andersen. [I Bjarnes Bådehus.] Salg af Øko-sandwich og vand, lav dit eget kalkmateri, salg af diverse. - Valdemars værksted: Middelalder-værksted fra Historiens Hus i Ringsted. Kreere punge til mønter, snore til et bælte eller et skjold, du kan male med dit våbenskjold. Skriv med middelalderbogstaver, fjerpen og blæk og meget, meget mere.

6 PROGRAM for Vikingefestival og TOGTET på Orø: Festival en åbningstider: MANDAG d. 22. juli TIRSDAG d. 23. juli ONSDAG d. 24. juli MANDAG d. 22. JULI: Kl : Festivalpladsen åbner med spisetelt, boder og vikingemarked. KL : Orø modtager vikingeskibene med baunebål og musik v. Pøbel. KL : Havhingsten, Aslak og Agnete glider ind i havnen. KL : Festivalpladsen lukker. TIRSDAG d. 23. JULI: KL : Festivalpladsen åbner. KL : Officiel åbning af PilgrimsTOGTET på Orø, med stafetoverrækkelse, tale, musik v. Pøbel samt en til lejligheden opstillet ildsprudlende drage.. KL : De flyvende Køer inviterer børn til at spille med i det interaktive rollespil Hastværk er lastværk, Pilgrim Kl : Musik ved middelaldertrioen Pøbel Kl : De flyvende Køer inviterer børn til at spille med i det interaktive rollespil Hastværk er lastværk, Pilgrim KL : Foredrag ved forfatteren Ib Michael KL : Niels Skousen giver akustisk koncert. Som direkte overgang fra Niels Skousen s Knud Lavard, hvor et munkekor synger med på omkvædet, er der mulighed for at gå med i en procession med et Kl : Gregoriansk munkekor i procession til Orø Kirke, hvor der vil være Kl : Middelaldergudstjeneste med Kirsten Schmidt og Benedikte Brisson. Kl : Havnefest med "Folkemusik" i Spiseteltet v. John Vestergaard & Co. KL : Festivalpladsen lukker.

7 ONSDAG d. 24. JULI: KL : Festivalpladsen åbner. KL : Flåden afsejler. Musik v. Pøbel. KL : Festivalpladsen lukker og slukker. PÅ FESTIVAL PLADSEN ER DER OGSÅ: KROPPENS TEGN: Genskabelse af historiske vikingetatoveringer, og perspektivering til vikingetidens indflydelse på nutidens opfattelse af tatoveringer (og deres betydning). Få en viking/munke frisure, og prøv trællens/stormandens tøj, eller vikingens ringbrynje. KORS OG HAMMER: En udstilling af Peter Madsens Valhalla-tegninger i modspil til Kristendommens fortællinger. BAYEUX-TAPETET. KunstPåOrø, suppleret af kunstnere udefra, står for at dekorere Orø s del af tæppet på store plader, om vores historie med inspiration fra Normandiets berømte Bayeux-tapet, et maleri, der visuelt fortæller historien om Da Danmark blev til. På Orø. Spiseteltet serverer følgende: Mandag serveres der grillstegt oksefilet og grisekøller med salat og flute/brød. Kr. 75,- Tirsdag serveres der grillstegt pattegris med salat og flute/brød. Kr. 75,- Onsdag serveres der evt. rester som ovenstående, måske som biksemad.. Kr. 75,- Herudover vil der fra tirsdag være en muslingesuppe med hønsekød til kr. 75,- Samt salg af pølser & brød. Fl. Vin kr. 75,- Fadøl kr. 30,- 1/2 vand kr. 25,- Krus kaffe kr. 10,- Alle madbilletter og anden servering i Spiseteltet som øl, vand, kaffe og vin betales i Bod nr. 10, "Betalingsboden", overfor Spiseteltet. Musik i Spiseteltet: Mandag aften: Tirsdag aften: Gunnar Guitar og Band The Montana TrioBoys Special. Folkemusik v. John Vestergaard.

8 8 Rundt på øen - Øvrige festival-aktiviteter: Galleri ArtDoor - Næsbygade 7 Workshop indenfor nålebinding fra kl til Historiefortæller og skuespilleren Trine Lindhardt-Roux fortæller om Sigurd Fafnersbane og Skabelsesmyten kl og Smagsprøver på Orø Mjød og røget elg og dyrekølle. Der er åbent både i Galleriet, Butikken og Kaffe & Te huset. Hestebedgård, Kattekærstrædet 10, Bybjerg Plancheudstilling om Orø i vikingetid og tidlig middelalder. De væsentligste fund på Orø og med beskrivelse af Orø s centrale placering i Isefjorden dengang. Orøkorset, pragtøksen, Stensbjerg og Dr. Margrethes Slot, korset og relikviets magt, Venderne og De Fredsløse mm.. Åbent 22-24/7 kl Entre: Kr. 20,- Børn under 12 år: Gratis. Orø Museum, Bygaden 56, Bybjerg Lille plancheudstilling om Orø i vikingetid og tidlig middelalder Kopier af Orøkorset udstilles Mappe med baggrundsmateriale fremlægges til gennemsyn Åbent 23-24/7 kl Entre 10 kr., børn under 12 år gratis Orø Kirke, Bygaden 52, Bybjerg. En af Danmarks ældste kirker, opført i 1100-tallet, et religiøst og kulturelt monument for en lang proces der strækker sig tilbage til vikingetiden. Der indgår en middelalder-gudstjeneste d. 23. i det store program for havnen. Vandtårnet på Margrethebakken (bag Orø Kro). Kulturhistorisk udstilling om Orø s historie, bl. a. Dronning Margrethe d. I s Slot. Skulpturel og kunstnerisk udsmykning i kalkmalerisk stil om Orø s sagn og myter. Skulptur og maleri: Steen B. Langvad. Planchetekster: Ole Nielsen. Holbæk Museum udstiller her bl.a. Orø-Korset (i kopi), og den sovende pilgrim, med 5 muslingeskaller for hele 5 pilgrimsvandringer til Santiago de Compostella. Rundt på øen Øvrige serveringssteder: Hotel Orø Kro, Bygaden 57 tænder grill en for de mange der kommer forbi på vej op til Vandtårnet - og der er musik v. Anne og Søren. Krostuen, Bygaden 57 severer øl. vand. kaffe, fast-food og is. Marliese s Gårdcafé, Langdal 4 har åbent med økologisk køkken, der byder på frokost og brunch, kaffe og kage, is og andre delikatesser. Oro Camping, Nørrestængevej 27 har åbent i kiosken alle dage, med alm. is og vaffelis, burgere, sandwich, pizza er, pitabrød mv.

9 9 ORØ KORSET - én af Danmarks fineste skatte. Korset blev fundet i 1849, ved Salvigbugten, af en ung pige ved navn Bodil Margrethe Hansdatter, og kaldes derfor også Margrethe-korset efter finderen. Der har været mange spændende teorier om, hvorledes dette kostbare relikviekors er havnet her på øen, på det seneste også et skuespil... Orø korset er udført på et nordisk værksted med byzantinsk inspiration mellem årene og hænger i en kæde med dyrehoveder. Ornamenterne afspejler overgangensperioden mellem de gamle nordiske guder og kristendommen. På forsiden ses den korsfæstede Jesus, der træder på hedenskabets drage. Over hans hoved ses Guds højre hånd mellem sol og måne, og til højre og venstre for Jesu arme to små figurer, antageligt Jomfru Maria og Johannes Døberen. På korsarmen læses ordene OLAFC VNVnCE (Olaf Konge). På bagsiden ses Jomfru Maria med slør og evangeliebogen. Over hende svæver due, som et symbol på bebudelsen, og bogstaverne S MA (Sancta Maria). Ved siderne ses to helgener og de græske bogstaver A og O (omega), for Kristus som livets begyndelse og ende. Kors og kæde består af 310 gr. 22 karat guld. Selve korset er 8,3 cm højt og 6,25 cm bredt. Det er i dag udstillet på Nationalmuseet, mens en kopi kan ses på museet Ourø Minder. Én af dem går på, at det har være båret af Roskilde-bispen Jens Grand, som måske har tabt det under flugten fra de vilde vikinger med Erik Præstehader i spidsen, eller at det er blevet røvet og gemt som tyvegods. Men kan også forestille sig at der er en forbindelse til et fredsmøde her på øen mellem de danske og norske i Måske et kongevalg på Isøre? Måske har Roskilde-bispen båret det i forbindelse med, at der skulle aflægges ed, og i hine tider blev denne stærkere, jo større kraft der var i den genstand, der blev aflagt ed på. Og relikvier havde en vældig kraft. Så lad os slutte med vise Havtrolden i Isefjorden, der her skræmmes bort ved synet af Sct. Lucius hovedskal.

10 10 VAGTPOSTERNE PÅ ORØ Orø-vikingerne byder velkommen til besætningen på Havhingsten, Aslak og Agnete med baunebål, som der er Orø-historie i, fordi øen i vikingetiden og middelalderen Da Danmark blev til var helt centralt placeret, da transporten især foregik ad søvejen. Her havde Isefjorden stor handelsmæssig og strategisk betydning pga. indsejlingen til Lejre, Roskilde, Holbæk mv. og med baunebål kunne man via en varslingskæde sende besked fra indsejlingen ved Isøre og ind til fjordens inderste kroge. Orø s navn var i gammel tid Wartherø, vagternes ø, fordi man herfra kunne overvåge hele Isefjorden. Det afspejles bl.a. i navnene Børrehoved og Børre Klak. Da ordet Børre er sjællandsk dialektform for borg har der altså været flere borge, men hvad de bestod af og hvor store de har været ved vi intet præcist om i dag. Ved Børre Klak blev der omkring 1870 sløjfet et halvcirkelformet voldsted, som der findes en simpel tegning af, udført af Nationalmuseet, men fra udkigsposten på Børrehoved er der intet tilbage, bortset fra en cirkelformet aftegning i kornet omkring høsttid, der kunne antyde, at der her engang har været en forhøjning med et rundt tårn af træ, som det kendes fra andre steder med bemandede udsigtsposter. I tilfælde af fjendtlige skibe, kunne der via baunebål sendes varselskæde fra Isøre, over Orø til Tuse Næs, Holbæk-området og Tempelvig, såvel som over Rytterhøj, Kiknæs, Hvorhage og Kongehøj til Roskilde, Haraldsborg og Lejre. På Orø har vi en grum og spændende beretning om sørøveren Svend Børre, der blev fanget og halshugget. Hvorefter hans hoved blev sat på en stage til skræk og advarsel. Tegning&Steen&B.&Langvad Vagtposterne var betroede mænd, og de spillede en livsvigtig rolle, hvilket afspejles i en forordning udstedt på Sjællands Landsting i 1428, hvor der står (i fri oversættelse til nutidsdansk) : "Den, der bliver hjemme og ikke møder op, når fjenden er i landet og bavnen brænder, skal hænges fra sin egen bjælke". Christian d. IV, udstedte i forbindelse med krigen i 1627, strenge bestemmelser om bauner, og sidste gang de blev benyttet var under krigen i Sønderjylland i 1864.

11

12 ! PARKER BILEN HER: BAG MC-KLUBBEN, BRØNDEVEJ 49. TAK til vores sponsor DAGLI BRUGSEN ORØ. til Orø Bådelaug for gæstfrihed og generøsitet. og til aktivisterne ikke mindst - de frivillige - og alle andre der har kæmpet for ideen og bidraget til at denne festival kunne lykkes. Tekst og redaktion: Arne Katholm og Styregruppen Orø. Tryk: Ø-Kontoret.

No.4 Juli/August Anno Domini 2013, 22.Aarg. Togtet 2013 Oroe. a Danmark blev til - fra vikinger til valdemarer

No.4 Juli/August Anno Domini 2013, 22.Aarg. Togtet 2013 Oroe. a Danmark blev til - fra vikinger til valdemarer No.4 Juli/August Anno Domini 2013, 22.Aarg. Togtet 2013 Oroe a Danmark blev til - fra vikinger til valdemarer 1 Redaktionelt: Ansvarshavende redaktør: Kirsten Schmidt. Deadline for næste nummer af Orø

Læs mere

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012

ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 ARRANGEMENTER I NATURPARK ÅMOSEN EFTERÅR & VINTER 2012 MEGET I VENTE! Du modtager denne oversigt over de kommende arrangementer i Naturpark Åmosen, fordi du har skrevet dig på vores nyhedsliste under et

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted. Roskilde havn

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted. Roskilde havn Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Kors katalog Fall/Winter

Kors katalog Fall/Winter Kors katalog Fall/Winter 2017-18 LUND COPENHAGEN Lund Copenhagens historie er helt unik. Med rødder tilbage til 1858 har Lund Copenhagen i dag status som et af Danmarks ældste smykkehuse. I 1985 overtog

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Det historiske museum i Kutaisi

Det historiske museum i Kutaisi Det historiske museum i Kutaisi Niko Berdzenishvilis historiske museum ligger i den vestlige del af Georgien. Her opbevares georgiske guldsmedearbejder fra det 10. til 18. århundrede, som hørte hjemme

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Arrangementer og åbningstider i perioden 19. februar 1. marts

Arrangementer og åbningstider i perioden 19. februar 1. marts Arrangementer og åbningstider i perioden 19. februar 1. marts Alle dage til og med den 23. februar For store som små bliv kunstner for en dag, og mal dit eget billede hos billedkunstner Margit Rasmussen,

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

Arrangementer og åbningstider i perioden 12. 28. februar

Arrangementer og åbningstider i perioden 12. 28. februar Arrangementer og åbningstider i perioden 12. 28. februar Alle dage fra den 8. til og med den 23. februar For store som små bliv kunstner for en dag, og mal dit eget billede hos billedkunstner Margit Rasmussen,

Læs mere

Festmenuer Orø Kro Bygaden 57, Orø 4300 Holbæk Tlf. 59 47 00 06 oroekro@mail.dk www.oroekro.dk

Festmenuer Orø Kro Bygaden 57, Orø 4300 Holbæk Tlf. 59 47 00 06 oroekro@mail.dk www.oroekro.dk Festmenuer Forretter Gravad laks 75,- serveret på brød med dilddressing Kold dampet laks 95,- med asparges og vinaigrette sauce Varmrøget laks 95,- med honning og mandler. Hertil salat og krydderurtedressing

Læs mere

200 skuespillere og statister genopfører

200 skuespillere og statister genopfører Sønderborg Centrum Kl. 14.00-18.00 Optakt til 1864 Markedsdage De 20 markedstelte opstilles og åbner på Rådhustorvet, Rønhaveplads og Apotekerhaven. Skuespillere og statister deltager først fra lørdag.

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Se den opdaterede vagtplan på Norbohuset.dk Der afholdes medhjælper fest sidst i august.

Se den opdaterede vagtplan på Norbohuset.dk Der afholdes medhjælper fest sidst i august. Har du mulighed for at hjælpe, til en eller flere af vores aktiviteter kan du kontakte de ansvarlige for de enkelte boder og aktiviteter herunder. Fodbold - Mikael 60231725 Børne diskotek - Martin 2065

Læs mere

PILGRIM PÅ VIA SELANDIA

PILGRIM PÅ VIA SELANDIA PILGRIM PÅ VIA SELANDIA Roskilde Domkirke til Maribo Domkirke Fra lørdag den 21. maj til søndag den 29. maj 2016 I forbindelse med Maribos 600 års jubilæum åbnes dørene for PilgrimsHuset Maribo, som bliver

Læs mere

Fredag d. 7/6 Kl Brunch i Café oasen Husk tilmelding. Onsdag d. 12/6 Kl Gudstjeneste i Hover kirke - Husk tilmelding

Fredag d. 7/6 Kl Brunch i Café oasen Husk tilmelding. Onsdag d. 12/6 Kl Gudstjeneste i Hover kirke - Husk tilmelding Hovergården Juni 2019 Dato Tid Arrangement Uge 23 Torsdag d. 6/6 Kl. 13.30 Banko Torsdag d. 6/6 Frisør Sanne er i huset, ring for bestilling af tid på tlf. 2061 0972 Fredag d. 7/6 Kl. 10.30 Brunch i Café

Læs mere

DET SKER PÅ LANGELAND. Januar 2015. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder LANGELAND - KOM OG VÆR TIL

DET SKER PÅ LANGELAND. Januar 2015. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder LANGELAND - KOM OG VÆR TIL DET SKER PÅ LANGELAND Januar 2015 Museer, seværdigheder, spisesteder Koncerter, guidede ture og meget mere LANGELAND - KOM OG VÆR TIL Museer Østergade 25 Tullebølle Bygaden 51 Brovej 12 Da Rocken Kom Over

Læs mere

DET SKER PÅ LANGELAND. Januar 2016. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder LANGELAND - KOM OG VÆR TIL

DET SKER PÅ LANGELAND. Januar 2016. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder LANGELAND - KOM OG VÆR TIL DET SKER PÅ LANGELAND Januar 2016 Museer, seværdigheder, spisesteder Koncerter, guidede ture og meget mere LANGELAND - KOM OG VÆR TIL Museer Østergade 25 Østergade 25 Bevares - I evighedens tjeneste Udstilling

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven

KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven KOM UD OG LÆR! - om Oldtiden i baghaven Forløb 11 HISTORIE 4-6 klasse Oldtiden ligger mere end 1000 år tilbage med sten-, bronze- og jernalder. Alligevel kan vi stadig finde spor fra dengang i landskabet

Læs mere

Særnummer - marts 2018 Forenings- og kirkeblad for Venøs beboere og venner af Venø. Grati færg

Særnummer - marts 2018 Forenings- og kirkeblad for Venøs beboere og venner af Venø. Grati færg Særnummer - marts 2018 Forenings- og kirkeblad for Venøs beboere og venner af Venø Grati s færg e 25. marts 2. april 2018 1 Søndag den 25. marts 09:00 12:00 "Åben dør" hos Venøsund Fisk og Skaldyr og Venø

Læs mere

SCT. OLAI SOGN PROGRAM 2013 / 2014 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE

SCT. OLAI SOGN PROGRAM 2013 / 2014 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE Søndagscafé i sct. olai sognegård SCT. OLAI SOGN PROGRAM 2013 / 2014 SØNDAGSCAFÉ KIRKEKONCERTER ANDRE ARRANGEMENTER SCT. OLAI SOGNEGÅRD SKAGENSVEJ 210, HØJENE indholdsfortegnelse Dato Emne Side 8. september

Læs mere

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og 0 år gammel renoveret bygning med smuk facade og rokoko indretning. Zleep Hotel Roskilde Introduktion Det klassiske hotel i Roskilde byder på en historisk overnatning i elegante omgivelser. Det traditionsrige

Læs mere

KØLKÆR/FASTERHOLT S. G.

KØLKÆR/FASTERHOLT S. G. i Kølkær 3. juni - 7. juni 2014 KØLKÆR/FASTERHOLT S. G. og I. Velkommen til endnu en byfest i Kølkær. Landsby med vilje. Tirsdag den 3. juni 2014 Byfesten starter med fællesspisning i hallens cafeteria.

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør

Telefon- og Turtjenestens program for. Dragør Telefon- og Turtjenestens program for Dragør 2018 Hvad er Turtjenesten? Turtjenesten tilbyder ældre hjemmeboende borgere med et lille socialt netværk mulighed for at få dejlige oplevelser sammen med andre

Læs mere

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord

Narsaq maj 2011. Narsaq i billeder. Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Narsaq i billeder Tirsdag 3. maj Mellemlanding i Sønder Strømfjord Vi tager fra Kastrup tirsdag 3. maj kl. 9.00 mod Narsaq med mellemlanding i Sønder Strømfjord og Narsarsuaq. Kl. 17 lokal tid er vi indkvarteret

Læs mere

Indkaldelse til generalforsamling. Generalforsamling i 2010 afholdes mandag den 1. marts kl. 19.00 i Lindeværftet..

Indkaldelse til generalforsamling. Generalforsamling i 2010 afholdes mandag den 1. marts kl. 19.00 i Lindeværftet.. NYHEDSBREV Januar 2010 15. årgang Nr.1 Dagsorden Indkaldelse til generalforsamling Generalforsamling i 2010 afholdes mandag den 1. marts kl. 19.00 i Lindeværftet.. 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning

Læs mere

Særnummer - april 2019 Forenings- og kirkeblad for Venøs beboere og venner af Venø. Gratis færge. 13. til 22. april

Særnummer - april 2019 Forenings- og kirkeblad for Venøs beboere og venner af Venø. Gratis færge. 13. til 22. april Særnummer - april 2019 Forenings- og kirkeblad for Venøs beboere og venner af Venø Gratis færge 13. til 22. april 1 Lørdag den 13. april 10:00 12:00 Strandrensning, mødested: Venø Havn, afslutning med

Læs mere

Ugekalender for Jammerbugten

Ugekalender for Jammerbugten Ugekalender for Jammerbugten Fra fredag den 10. juli - søndag den 19. juli udgives hver uge af Jammerbugt Turistbureau Redaktør: Anitta Olesen. Mail: aol@jammerbugt.dk Dato/tid Fredag den 10. juli - søndag

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

JUNI 2015. Maglebrænde Sogns Beboerforening www.maglebraendeforsamlingshus.dk

JUNI 2015. Maglebrænde Sogns Beboerforening www.maglebraendeforsamlingshus.dk JUNI 2015 Maglebrænde Sogns Beboerforening www.maglebraendeforsamlingshus.dk Bestyrelsen Kaj Andersen og Henny Boch har ønsket at udtræde af bestyrelsen. I stedet er indtrådt Niels Hansen og Carl Petersen.

Læs mere

Juni Sydtoften Grindsted Tlf.:

Juni Sydtoften Grindsted Tlf.: Juni 2017 Sydtoften 8 7200 Grindsted Tlf.: 72 13 10 40 Himmelblaa@billund.dk http://billund.dk/cafehimmelblaa 1 Café Himmelblå Udgives af Café Himmelblå. Redaktion: Alice Henriksen (ansv.) Knud Erik Hansen

Læs mere

SKITSETEGNING OVER FUNDET

SKITSETEGNING OVER FUNDET SKITSETEGNING OVER FUNDET Herunder kan du se, hvilket syn der mødte arkæologerne, da de startede udgravningen. Glasperler Hornkam Bælteplade Guldarmring Snoreskørt Bronzedolk Arkæologerne kunne se, at:

Læs mere

Høsttale på Høstmarkedet 2014

Høsttale på Høstmarkedet 2014 Høsttale på Høstmarkedet 2014 Lige så længe vi mennesker har eksisteret har vi holdt markeder. I stenalderen, i vikingetiden, i middelalderen. Markedet var livsnerven, hjerteslaget. Og det uanset om man

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

August, september og oktober Bestyrelsen :

August, september og oktober Bestyrelsen : Orientering fra bestyrelsen : Ved samkørsel betales der 2,00 kr. pr. bil pr. km., som deles ligeligt mellem personer i bilen. Vi opretholder stadig vores rygepolitik i offentlige bygninger, med ikke at

Læs mere

Sommerskole Fra viking til.

Sommerskole Fra viking til. 2015 Sommerskole Fra viking til. DAGBOG Kirkeladen - Stenum www.de4kirker.dk Årets Sommerskole blev en succes. 60 børn havde sammen med en flok frivillige en hyggelig uge med mange aktiviteter og gode

Læs mere

SØNDAG D. 21. MAJ FREDAG D. 19. MAJ LØRDAG D. 20. MAJ

SØNDAG D. 21. MAJ FREDAG D. 19. MAJ LØRDAG D. 20. MAJ FREDAG D. 19. MAJ SØNDAG D. 21. MAJ Kl. 14.00 17.00: Kl. 15.00 19.00: Dansens dag Spisebilletter til gris sælges fra kl. 16.00 I løbet af søndagen får vi besøg af Haderslev Kommunes Sundhedsbus, Skibelund

Læs mere

HJØRRING TURISTFART. Forslag til 1-dagsture. Oplev dejlige Danmark... med HJØRRING TURISTFART. For yderligere information: Ring på

HJØRRING TURISTFART. Forslag til 1-dagsture. Oplev dejlige Danmark... med HJØRRING TURISTFART. For yderligere information: Ring på Oplev dejlige Danmark... med Forslag til 1-dagsture 2017 For yderligere information: Ring på 98 92 86 46 Oplev dejlige Danmark... med Rømø/Sylt/Tyskland Torsdag 4. maj + Tirsdag 30. maj Tag med til skønne

Læs mere

DET SKER PÅ LANGELAND. April 2016. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder LANGELAND - KOM OG VÆR TIL

DET SKER PÅ LANGELAND. April 2016. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder LANGELAND - KOM OG VÆR TIL DET SKER PÅ LANGELAND April 2016 Museer, seværdigheder, spisesteder Koncerter, guidede ture og meget mere LANGELAND - KOM OG VÆR TIL Museer Stengadevej 24 Østergade 25 Jens Winthersvej 12 Havnegade 2

Læs mere

Månedsprogram. Seniorhuset V.O.C. Februar Fællesskab og tid til snak

Månedsprogram. Seniorhuset V.O.C. Februar Fællesskab og tid til snak Månedsprogram Februar 2017 Seniorhuset V.O.C. Fællesskab og tid til snak Godt nytår Alle i Seniorhuset ønskes et godt og velsignet nytår. Et år hvor vi sammen fortsætter den udvikling der er i gang En

Læs mere

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud

Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Til grupper der vil besøge Vendsyssel Historiske Museum, har vi nogle helt specielle tilbud Vendsyssel Historiske Museum har fem afdelinger, og alle steder er der mulighed for, at grupper kan bestille

Læs mere

Oplev og spis på Langeland. August 2012. www.langeland.dk LANGELAND - KOM OG VÆR TIL

Oplev og spis på Langeland. August 2012. www.langeland.dk LANGELAND - KOM OG VÆR TIL Oplev og spis på Langeland August 2012 www.langeland.dk LANGELAND - KOM OG VÆR TIL Museer Strynø Bådsamlingen på Strynø Strynø Brovej 12 Tlf.50981306 Koldkrigsmuseum Vognsbjergvej 4 B Langelandsfort Kågårdsvej

Læs mere

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015

TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015 TIL FRIVILLIGE PÅ HOSPICE SJÆLLAND NYHEDSBREV MAJ 2015 Kære alle, Med disse smukke blomstrende grene plukket af Lena Løbner - vil jeg ønske jer en god maj måned. Så kan jeg fortælle jer, at jeg er blevet

Læs mere

Rollespil til museer

Rollespil til museer Rollespil til museer Det interaktive museum Nytænkende og underholdende formidling Rollespilsakademiet har gennem årene lavet en lang række rollespil for både store og små museer. Fælles for dem alle

Læs mere

Om Ladbyskibsgraven. Indhold. Ladbyskibet bliver fundet og udgravet. Ladbyskibet kommer i avisen

Om Ladbyskibsgraven. Indhold. Ladbyskibet bliver fundet og udgravet. Ladbyskibet kommer i avisen Om Ladbyskibsgraven Ladbyskibsgraven er Danmarks eneste vikingeskibsgrav. Den findes på Vikingemuseet Ladby ved Kerteminde. Her kommer der lidt om Ladbyskibesgraven: Udgravningen, museet, fundene i graven,

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

DET SKER PÅ LANGELAND. November 2013. www.langeland.dk. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder

DET SKER PÅ LANGELAND. November 2013. www.langeland.dk. Koncerter, guidede ture og meget mere. Museer, seværdigheder, spisesteder DET SKER PÅ LANGELAND November 2013 Museer, seværdigheder, spisesteder Koncerter, guidede ture og meget mere www.langeland.dk LANGELAND - KOM OG VÆR TIL Museer Svendborg Dronningemaen 30 Naturama Et vildt

Læs mere

Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2

Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2 Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2 Siden sidst. Onsdag d. 13. januar. Foredrag ved forfatter Vibeke Nørgård Nielsen om Johannes Larsen o g Island. Foredraget blev ledsaget af dejlige lysbilleder fra

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

www.hanstholm-camping.dk

www.hanstholm-camping.dk Familieweekend - Seniortra ef - Faetter-kusinefest Hamborgvej 95. DK-7730 Hanstholm. Tel. +45 97 96 51 98 www.hanstholm-camping.dk Senior-træf 1 på Hanstholm Camping Torsdag d. 26. søndag d. 29. april

Læs mere

PROGRAM: Torsdag den 19. marts kl. 19.30-22: Nyborg i Danehoftiden Erland Porsmose Torsdag den 16. april kl. 18.30-21 Ørbæklunde Gods.

PROGRAM: Torsdag den 19. marts kl. 19.30-22: Nyborg i Danehoftiden Erland Porsmose Torsdag den 16. april kl. 18.30-21 Ørbæklunde Gods. PROGRAM: Torsdag den 19. marts kl. 19.30-22: Nyborg i Danehoftiden. Debat og fortælling ved museumsdirektør Erland Porsmose, Østfyns Museer. Fortælling om perioden 1250 1413, dengang Nyborg Slot var regeringssæde

Læs mere

2n s studierejse til Wien forår 2017

2n s studierejse til Wien forår 2017 1 2n s studierejse til Wien forår 2017 Mandag d. 27/3-17 Efter indkvartering på Hotel Mozart stod programmet på kvartersanalyse i grupper: Kend dit kvarter. Om aftenen hørte vi en blueskoncert på (Jazz-)spillestedet

Læs mere

Værksted Initialer Lokale Antal 0.kl. 1.kl. 2.kl. 3.kl. 4.kl. 5.kl. 6.kl. 7.kl. 8.kl. 9.kl.

Værksted Initialer Lokale Antal 0.kl. 1.kl. 2.kl. 3.kl. 4.kl. 5.kl. 6.kl. 7.kl. 8.kl. 9.kl. Værksted Initialer Lokale Antal 0.kl. 1.kl. 2.kl. 3.kl. 4.kl. 5.kl. 6.kl. 7.kl. 8.kl. 9.kl. elever Dragter, bælter, armbånd. I dette LS+JL Håndarbejde 24 x x x værksted skal du lave din egen kjortel, som

Læs mere

Vallekilde-Hørve Friskole.

Vallekilde-Hørve Friskole. Vallekilde-Hørve Friskole. 31. maj Fredagsbrev nr. 742 Næste uger: 2. juni 3. juni 4. juni 5.juni 6. juni 7. juni Udlej. baunen Tandpleje kl. 8.20 Prøve mdt. dansk Spireloppen strandtur Prøve mdt. dansk

Læs mere

BAUNEPOSTEN. April & maj

BAUNEPOSTEN. April & maj BAUNEPOSTEN April & maj 2015 Redaktionen Henriette Tranberg..40 24 99 80 Mail: htr@ltk.dk Karin Andersen 40 24 99 70 Mail: kaan@ltk.dk Indlæg til Bauneposten, løsning på krydsord og lign. kan afleveres

Læs mere

FAF siloen forsøges inddraget i Festivalen

FAF siloen forsøges inddraget i Festivalen Nyhedsbrev 2 FAF siloen forsøges inddraget i Festivalen Som skrevet i avisen har Festivalen søgt kommunen om tilladelse til, at inddrage FAF siloen på Nordre havnekaj i dette års Art festival. Idet FAF-siloen

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Museet Ribes Vikinger Læringstilbud 2014-2015 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år 1700. Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på

Læs mere

Indsendelse #7260 Roskilde Kommune. Dashboard Indhold Affiliated content

Indsendelse #7260 Roskilde Kommune. Dashboard Indhold Affiliated content Indsendelse #7260 Roskilde Kommune http://roskilde.dk/node/69715/submission/7260 Side 1 af 4 18-02-2016 Dashboard Indhold Affiliated content Hej Vibekedh Log ud Hjem» Ansøgning til Kulturpuljen» Webform

Læs mere

Program for Landdistrikternes Uge

Program for Landdistrikternes Uge Program for Landdistrikternes Uge For 16. gang afholdes i Sønderho Landdistrikternes Uge 11. til 18. oktober 2015 Søndag d. 11. oktober. Kl. 9.30: Gudstjeneste i Sønderho Kirke. Arrangør: Nordby og Sønderho

Læs mere

Dagstur til børnenes vel for beboerne på Hovergården. Tirsdag d. 21/5 Kl Ud i det blå Husk tilmelding til dagcentret

Dagstur til børnenes vel for beboerne på Hovergården. Tirsdag d. 21/5 Kl Ud i det blå Husk tilmelding til dagcentret Hovergården Maj 2019 Dato Tid Arrangement Uge 19 Mandag d. 6/5 Kl. 13.30 Banko Tirsdag d. 7/5 Kl. 13.30 Seniordanserne Onsdag d. 8/5 Kl. 13.30 Gudstjeneste Torsdag d. 9/5 Frisør Sanne er i huset, ring

Læs mere

VSVAvisen. September 2013. Vordingborg Sociale Virksomhed

VSVAvisen. September 2013. Vordingborg Sociale Virksomhed VSVAvisen September 2013 Vordingborg Sociale Virksomhed Nyt siden sidst - Regentparret var på besøg i vores kommune. - Miljøminister Ida Auken kom forbi Hyldevang. Danmarks Den 5. september besøgte Dronning

Læs mere

Velkommen til Ø-marked, Ø-kunst og Ø-sammenslutningens generalforsamling i dagene den 20.-22. maj i Struer og på Venø

Velkommen til Ø-marked, Ø-kunst og Ø-sammenslutningens generalforsamling i dagene den 20.-22. maj i Struer og på Venø Maj 2016 Forenings og kirkeblad for Venøs beboere og venner af Venø Velkommen til Ø-marked, Ø-kunst og Ø-sammenslutningens generalforsamling i dagene den 20.-22. maj i Struer og på Venø VenøBoen og venøboerne

Læs mere

Kunstmuseet i Tbilisi

Kunstmuseet i Tbilisi Kunstmuseet i Tbilisi Shalva Amiranashvili-kunstmuseet ligger i Georgiens hovedstad Tbilisi og er en del af det georgiske nationalmuseum. Attraktionen er guldsmedeafdelingen. Her opbevares georgisk guldsmedearbejder

Læs mere

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras

Historisk Bibliotek. Vikingerne. Jens Pietras Historisk Bibliotek Vikingerne Jens Pietras Danmarks Tropekolonier Forlaget Meloni 2011 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jens Pietras Redaktør: Sara Louise Harbo & Malene Mygind Serieredaktører: Henning

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Hvad er Hals Erhvervsforening. Hvorfor Tall ships race. Plan indtil nu. Leverandører. Hovedsponsorer. Sponsor eksponering. Økonomi.

Hvad er Hals Erhvervsforening. Hvorfor Tall ships race. Plan indtil nu. Leverandører. Hovedsponsorer. Sponsor eksponering. Økonomi. Hvad er Hals Erhvervsforening. Hvorfor Tall ships race. Organisation. Plan indtil nu. Leverandører. Kort over havn og p-områder. Hovedsponsorer. Sponsor eksponering. Markedsføring. Økonomi. Hvad er Hals

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Havkajak festival september ved det skønne Slesvig med ture på slien. (der Slei)

Havkajak festival september ved det skønne Slesvig med ture på slien. (der Slei) Havkajak netværk Syd og DGI inviterer til Havkajak festival 2019 27-29 september ved det skønne Slesvig med ture på slien. (der Slei) Festival plads er: Mysunde Hytten Magarethewall Brodersby 12 ro-kilometer

Læs mere

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014 Sommerkursus 2014 29. juni 5. juli 2014 Musik og Teaterhøjskolen vil summe af livsglæde, musik, udendørsaktiviteter, foredrag og hyggeligt samvær for dig, som har lyst til at være en del af et fællesskab

Læs mere

Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august til 1. september 2018

Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august til 1. september 2018 Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august til 1. september 2018 Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august - 1. september 2018 Dette højskolekursus handler om Bornholm. Øens historie og kulturhistorie,

Læs mere

Otte hit i efteråret FOLKEKIRKEN I GLADSAXE

Otte hit i efteråret FOLKEKIRKEN I GLADSAXE Otte hit i efteråret FOLKEKIRKEN I GLADSAXE Folkekirken i Gladsaxe kom indenfor! Spaghetti-gudstjeneste Søborgmagle Kirke... 1 Første gang: onsdag den 27. august kl. 17.30 Kirkerne i Gladsaxe kommune prøver

Læs mere

FORFATTERNE ombord på Fylla

FORFATTERNE ombord på Fylla FORFATTERNE ombord på Fylla Bodil Steensen-Leth Cand.Phil. i engelsk 1972. Litteraturanmelder på Jyllands-Posten 1978-1998. Godsejerfrue på Steensgård, debuterede i 1984 med novellesamlingen Pandæmonien

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Vikingernes billedfortællinger

Vikingernes billedfortællinger Vikingernes billedfortællinger Når borgere og bønder samles om ilden i byhøvdingens store hus i Ripa for at holde ting, kan de på hallens malede vægge opleve historien om byens grundlæggelse. Lige fra

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

S c h a n d t o r p. På Distriktets vegne Ole Danielsen, Distriktsgildemester

S c h a n d t o r p. På Distriktets vegne Ole Danielsen, Distriktsgildemester S c h a n d t o r p 1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 29. ÅRGANG NUMMER 5 MAJ 2012 Der indkaldes herved til Distriktsgildeting onsdag den 9. maj 2012 kl. 19.30 på Porskjær, Porskjærvej 45, 8464 Galten.

Læs mere

Møn før 1657 10. Mølleporten i Stege

Møn før 1657 10. Mølleporten i Stege Om Møns indbyggertal Mølleporten i Stege Omkring 1650 var indbyggertallet på Møn ca. 5500. Der var på det tidspunkt 546 gårde, 254 huse og 10 ikke-landmænd (præster, degne og ridefogder). De største landsbyer

Læs mere

Solgte billet og billetpris gennem årene: ( ) ( )

Solgte billet og billetpris gennem årene: ( ) ( ) Solgte billet og billetpris gennem årene: ( ) ( ) Solgte billet og billetpris gennem årene: 1 Billet 1.1 Kenneth skal på Roskilde Festival Sommeren 2010. En fuld festivalbillet koster 1675 kr. Kenneth

Læs mere

Diverse turforslag / begivenheder

Diverse turforslag / begivenheder MCOC Aktiviteter 2014/2015 Diverse turforslag / begivenheder De gentagne begivenheder skal ses som inspiration til, hvor turen kan gå hen, men ingen siger at det skal være sådan. Forslag til ture er altid

Læs mere

Cykle mellem tvende have

Cykle mellem tvende have Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord Cykle mellem tvende have Naturskønne cykelture mellem Nord- og Sydslesvig 21. juni 27. juni 2015 Efter 150-året for 1864 vil vi cykle rundt i grænselandet:

Læs mere

PROGRAM FOR SENIORHØJSKOLEN MØDESTEDET KIRKEGADE 26, 5884 GUDME

PROGRAM FOR SENIORHØJSKOLEN MØDESTEDET KIRKEGADE 26, 5884 GUDME PROGRAM FOR SENIORHØJSKOLEN MØDESTEDET KIRKEGADE 26, 5884 GUDME VINTER/FORÅR 2012 STEDET FOR DIG! INSPIRATION - HYGGE SAMVÆR Kære deltagere! Så påbegyndes resten af sæsonen i Seniorhøjskolen Mødestedet

Læs mere

1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 27. ÅRGANG NUMMER 11 DECEMBER 2010. 1. Gildes Nytårs Gildehal 2011

1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 27. ÅRGANG NUMMER 11 DECEMBER 2010. 1. Gildes Nytårs Gildehal 2011 S c h a n d t o r p 1. og 2. Skanderborg Sct. Georgs Gilder 27. ÅRGANG NUMMER 11 DECEMBER 2010 1. Gildes Nytårs Gildehal 2011 Mandag den 10. januar kl. 19.00 i Skanderborg Kirkecenter Kirkebakken 4 (v.

Læs mere

Indbydelse til årets ø-tur med DN 20. marts 2016

Indbydelse til årets ø-tur med DN 20. marts 2016 Danske Naturister Sjælland www.naturister.dk/sjaelland/ Indbydelse til årets ø-tur med DN 20. marts 2016 Årets ø-tur for naturister går som tidligere bekendtgjort til Orø i weekenden 27. 29. maj. Tilmeldingsskema

Læs mere

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program Testcenter Østerild Landboforeningen Odder Skanderborg Program 2015 2016 Biograftur i Odder + efterfølgende middag på Italia. Mandag d.16. februar 2015 kl. 16.00. Odder biograf har været så venlige at

Læs mere

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019 SKIVE KUNSTFORENING HAVNEVEJ 14 DK-7800 SKIVE WWW.SKIVEKUNSTFORENING.DK KONTAKT@SKIVEKUNSTFORENING.DK Arrangør: Skive Kunstforenings rejsegruppe Kunstrejse til Madrid og Toledo den 25.-30. maj 2019 Så

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Festival kataloget 2013 er på gaden

Festival kataloget 2013 er på gaden Nyhedsbrev 4 Festival kataloget 2013 er på gaden Ligesom sidste år er deltagertallet på festivalen stigende. I år deltager 101 kunstnere fra i alt 12 lande i de ni dage festivalen varer. Alene den lokale

Læs mere

Aktivitetskalender for 2016. For pensionister i Vends Herreds Lærerkreds. Julefrokost 2015. for pensionerede lærere

Aktivitetskalender for 2016. For pensionister i Vends Herreds Lærerkreds. Julefrokost 2015. for pensionerede lærere Julefrokost 2015 for pensionerede lærere Mandag d. 7.dec. kl. 12.00 på Hotel Park Prisen er 150 kr. for medlemmer og ikke medlemsberettigede ledsagere. Andre deltagere 300 kr. Der er tilmelding efter først

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Det sker i Brøndby. Kulturhuset Brønden

Det sker i Brøndby. Kulturhuset Brønden KULTURKALENDER OKTOBER 2014 Det sker i Brøndby Lørdag den 25. oktober kl. 20.00 Irsk aften med Trad Lads & Green Steps Kulturhuset Brønden Kulturkalender oktober 2014 Det sker i Brøndby KULTURKALENDER

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende 1 2 Padron 3 En smuk promenade langs med floden Sar. 4 Men vand var det småt med. 5

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere