De to bedragere. Opgave 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De to bedragere. Opgave 1"

Transkript

1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de i små grupper om teksten og laver brainstorm på, hvilke andre former for bedrag de kan komme i tanke om. De skriver stikord i boksen under teksten. Hver gruppe præsenterer stikordene i plenum. Instruktion: Læs teksten. Kender du den? Hvad handler den om? De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det. Han elskede at vise sit tøj frem, og han rejste kun rundt i sit land, for at folk skulle beundre hans nye, fine tøj. En dag kom der to bedragere op til kejseren. De sagde, at de var vævere. De kunne væve det smukkeste stof i de dejligste farver og mønstre. Og så var det sådan, at det ikke var alle, der kunne se det tøj, der blev syet af stoffet. Det var nemlig usynligt for mennesker, der var dårlige til deres arbejde eller var helt utrolig dumme.»sådan noget tøj skal I sy til mig«, sagde kejseren. Han tænkte, at det ville være godt, hvis han kunne finde ud af, hvem der ikke passede sit arbejde i hans land. Og det ville også være rart for ham at kunne kende de kloge fra de dumme. Kejseren gav de to bedragere mange penge, for at de straks skulle gå i gang med arbejdet. Men bedragerne lod bare, som om de arbejdede. Hver morgen kom de og satte sig til at væve, men væven var tom. De forlangte silke og guld, men gemte det væk til sig selv. Kig i ordbogen for at kontrollere, hvad bedrag og bedrager betyder. Sæt jer sammen to og to, og snak om andre eksempler på bedrag, som I selv har oplevet eller har læst om. Skriv stikord i kassen nedenunder, og referér til hele klassen.

2 Alernativ opgave 1: Forhandlingsdictogloss Der kan også varmes op til temaet ved at bruge teksten»de to bedragere«som forhandlingsdictogloss, men så skal kursisterne naturligvis først have udleveret teksten bagefter. Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag minutter. Organisering: Smågruppearbejde Fremgangsmåde: Kursisterne instrueres i, at de skal lytte til et afsnit ad gangen at de ikke må skrive, mens de lytter at de skal snakke om, hvad afsnittet handler om at de på skift, afsnit for afsnit, skal fungere som skrivere og konsulenter for skriveren. Når hver gruppe har skrevet en tekst med fire afsnit, byttes der tekster, og grupperne læser hinandens tekster. I plenum snakkes der om, hvordan historien fortsætter, og om temaerne bedrag, bedrageri og bedragere. NB: Som optakt til dictoglossen snakkes der evt. om et billede af en væver ved sin væv. De to bedragere Der var engang en kejser. Han holdt så meget af smukt, nyt tøj, at han brugte alle sine penge på det. Han elskede at vise sit tøj frem, og han rejste kun rundt i sit land, for at folk skulle beundre hans nye, fine tøj. En dag kom der to bedragere op til kejseren. De sagde, at de var vævere. De kunne væve det smukkeste stof i de dejligste farver og mønstre. Og så var det sådan, at det ikke var alle, der kunne se det tøj, der blev syet af stoffet. Det var nemlig usynligt for mennesker, der var dårlige til deres arbejde eller var helt utrolig dumme.»sådan noget tøj skal I sy til mig«, sagde kejseren. Han tænkte, at det ville være godt, hvis han kunne finde ud af, hvem der ikke passede sit arbejde i hans land. Og det ville også være rart for ham at kunne kende de kloge fra de dumme. Kejseren gav de to bedragere mange penge, for at de straks skulle gå i gang med arbejdet. Men bedragerne lod bare, som om de arbejdede. Hver morgen kom de og satte sig til at væve, men væven var tom. De forlangte silke og guld, men gemte det væk til sig selv.

3 Opgave 2 Formål: Omhyggelig global læsning for at forstå sammenhængen i en tekst minutter Organisering: Individuelt arbejde/pararbejde NØGLE: Instruktion: Find den sætning, som passer dårligst i hvert afsnit, og streg den ud. 1. Anne Elise var blevet gift med Robert for mange år siden. Hun syntes, at hun havde været meget heldig med at få ham til mand. Hun kunne ikke lide at støvsuge. Hun vidste, at mange kvinder var misundelige på hende, fordi hun havde sådan en dygtig og rar og smuk mand. Hun havde altid været stolt af ham. 2. Da Anne Elise blev mor, holdt hun op med at arbejde. Hun syntes, det var dejligt at være hjemmegående husmor. Og da børnene begyndte at gå i skole, fik hun tid til at dyrke sine interesser. Hun interesserede sig for Indien og indisk kultur. Robert tjente mange penge. Især holdt hun meget af at lytte til indisk musik. 3. Anne Elise havde i flere år haft en lille butik i en sidegade, men for et halvt års tid siden havde hun åbnet en lidt større butik på Gågaden. Hun dyrkede yoga en time hver formiddag. Men da hun ikke skulle leve af butikken, var den kun åben om eftermiddagen. 4. Viktor gik ind på en café for at få en kop kaffe og kigge på folk. Der var en meget gammel kirke i byen. Der var ikke nogen ledige borde, men der var en ledig stol ved et bord, hvor der sad to unge kvinder. Viktor gik hen til bordet og spurgte, om han måtte sidde der.

4 Opgave 3 Formål: Omhyggelig global læsning for at forstå sammenhængen i en tekst Ca. 15 minutter Organisering: Individuelt arbejde/pararbejde NØGLE: Instruktion: Under teksten står der syv sætninger. Prøv at finde de fem sætninger, som passer i teksten. Der er to sætninger, du ikke skal bruge. Katja var alene. Hun besluttede straks at gå i gang med at undersøge Viktors papirer. Hun følte, at hun blev nødt til at finde ud af, hvad det var, han havde lavet. Men hun havde ikke siddet mange minutter ved hans skrivebord, før det ringede på døren. (1) Hun låste døren til kontoret og gemte nøglen. Så gik hun ud og lukkede op. Der stod en ung mand uden for døren. (2) Katja fortrød, at hun havde åbnet. Manden sagde, han hed Vasilij og var en af Viktors venner. (3) Katja inviterede ham ikke indenfor. Men han var ligeglad, han skubbede hende væk og gik ind i stuen. Han sagde, at han var kommet for at hente nogle film, som var hans. Katja blev mere og mere bange for ham og ville løbe efter hjælp. Men Vasilij holdt hende fast og truede hende med en kniv. (4) Nu turde hun slet ikke røre sig. Hun stod bare og kiggede på, mens han rodede alle hendes skuffer igennem. Han blev sur, da han ikke fandt det, han ledte efter. (5) Heldigvis ringede telefonen. Han gav hende lov til at tage den. Det var hendes veninde Line, der ringede for at høre, hvordan hun havde det. Katja prøvede at få Line til at forstå, at hun skulle kontakte politiet. Og det lykkedes, uden at Vasilij fattede mistanke. C E Katja måtte ikke tage telefonen. Han vred hendes arm om på ryggen.

5 Opgave 4 To korte tekster, der hver består af ti helsætninger, foreslås anvendt på to forskellige måder: Som en decideret læseopgave eller som en variant af dictogloss, som man kunne kalde sætningsvirvarsdictogloss. Hvis man vælger denne variant, skal man naturligvis først udlevere teksterne, når opgaverne er løst. Første variant: Formål: Omhyggelig global læsning 2 15 minutter Organisering: Individuelt arbejde/pararbejde NØGLE: A Instruktion: Sæt sætningerne i den rækkefølge, der giver bedst mening. Vis rækkefølgen med tallene fra 1 til 10. RÆKKEFØLGE a Hun bladrede lidt i papirerne, men hun forstod ikke, hvad der stod. 6 b Inde i skabet lå der papirer og andre ting. 5 c Det var ikke dansk, men det var heller ikke russisk. 7 d Så hentede hun en hammer og en skruetrækker fra værktøjskassen ude i køkkenet. 2 e Hun opgav at prøve at forstå, hvad der stod. 10 f Katja ledte længe efter en nøgle til skabet på kontoret, men hun fandt ikke nogen. 1 g Men det her var normale bogstaver, selvom de så lidt mærkelige ud. 9 h Hun havde fået lært sig nogle af de russiske bogstaver. 8 i Efter nogle få slag sprang lågen op. 4 j Hun pressede skruetrækkeren ind mod nøglehullet i skabslågen og slog, så hårdt hun kunne, på den med hammeren. 3 B RÆKKEFØLGE a Han åbnede handskerummet, tog revolveren og stak den i frakkelommen. 3 b Viktor stod lige bag ham. 9 c Han begyndte at gå udad. 6 d Så steg han ud af bilen og kiggede sig omkring. 4 e Han parkerede på pladsen tæt ved den lange mole. 2 f Først da han var næsten ude for enden af molen, hørte han skridt bag sig. 7 g Der var ingen mennesker at se. 5 h Robert kørte ned til havnen. 1 i»har du pengene med?«spurgte han. 10 j Han vendte sig hurtigt om. 8

6 Alternativ opgave 4: Sætningsvirvarsdictogloss Formål: At skabe en sammenhængende tekst minutter Organisering: Smågruppearbejde Fremgangsmåde: Sætningerne læses højt i forkert rækkefølge to gange i normalt tempo uden pauser, så kursisterne kun kan nå at notere nøgleord ned. De forsøger at rekonstruere sætningerne og forhandler sig frem til en meningsfuld rækkefølge. De renskriver den sammenhængende tekst. Derefter bytter de tekst med en anden gruppe og ser på forskelle og ligheder mellem de to tekster. Også evt. sprogfejl kommenteres. A (Rigtig rækkefølge) 1. Katja ledte længe efter en nøgle til skabet på kontoret, men hun fandt ikke nogen. 2. Så hentede hun en hammer og en skruetrækker fra værktøjskassen ude i køkkenet. 3. Hun pressede skruetrækkeren ind mod nøglehullet i skabslågen og slog, så hårdt hun kunne på den med hammeren. 4. Efter nogle få slag sprang lågen op. 5. Inde i skabet lå der papirer og andre ting. 6. Hun bladrede lidt i papirerne, men hun forstod ikke, hvad der stod. 7. Det var ikke dansk, men det var heller ikke russisk. 8. Hun havde fået lært sig nogle af de russiske bogstaver. 9. Men det her var normale bogstaver, selvom de så lidt mærkelige ud. 10. Hun opgav at prøve at forstå, hvad der stod. B (Rigtig rækkefølge) 1. Robert kørte ned til havnen. 2. Han parkerede bilen tæt ved den lange mole. 3. Han åbnede handskerummet, tog revolveren og stak den i frakkelommen. 4. Så steg han ud af bilen og kiggede sig omkring. 5. Der var ingen mennesker at se. 6. Han begyndte at gå udad. 7. Først da han var ude for enden af molen, hørte han skridt bag sig. 8. Han vendte sig hurtigt om. 9. Viktor stod lige bag ham. 10.»Har du pengene med?«spurgte han.

7 Opgave 5 Formål: Omhyggelig lokal læsning 3 6 minutter Organisering: Individuelt arbejde/pararbejde NØGLE: Instruktion: I kassen under hver tekst står der ti ord. Brug seks af dem til at sætte ind i tekstens huller, så det giver mening: A Da Anne Elise havde fået sit første barn, blev hun hjemmegående husmor. Men det var først, da børnene begyndte i skolen, at hun fik tid til at dyrke sine interesser. Hun interesserede sig for Indien og indisk kultur. Noget af det bedste hun vidste, var at ligge og lytte til indisk musik. Hun tog på en lang ferie til Indien, og da hun kom hjem derfra, åbnede hun en lille butik med indiske stoffer. da lukkede bedste kom åbnede værste blev gik når fik B De begyndte at skrive sammen, og Katja fik arrangeret, at Viktor kunne komme en måned til Danmark. Hun garanterede for alle udgifter ved besøget. Han kunne bo i et værelse i forældrenes store hus. Hendes mor syntes, det var spændende med en russisk kunstner. Hendes far var mere skeptisk.»jeg håber sandelig ikke, Katja bliver forelsket i ham. Han er mere end ti år ældre end hende,«sagde han til sin kone. løbe kedeligt mindre for spændende i med skrive til mere C Robert begyndte langsomt at gå ud mod molen. Der var stadig ingen at se. Da han var næsten helt ude ved enden, hørte han skridt bag ved sig. Hvem var det? Han stoppede. Skridtene stoppede også. Så var det Viktor. Hvem skulle det ellers være? Robert vendte sig om. Dér stod Viktor lige bag ham. Robert kiggede lige ind i et par meget lyseblå øjne. Viktor smilede.»nå, du holdt aftalen?«spurgte han. ud bag ind foran svarede hvem holdt hvad brød spurgte

8 Opgave 6 Formål: At teste ordforråd, morfologi og syntaks 3 10 minutter Beskrivelse: Se instruktion NØGLE: Instruktion: Gør teksten hel igen. De to første sætninger er der ikke gjort noget ved. I resten af teksten er der i hvert andet ord fjernet bogstaver bagfra. Hvis ordet har 2, 4, 6 eller 8 bogstaver, er der fjernet 1, 2 eller 4 bogstaver. Hvis ordet har 3, 5, 7 eller 9 bogstaver, er der fjernet 2, 3, 4 eller 5 bogstaver. A Katja holdt op med at arbejde. Hun koncentrerede sig om at passe de to børn. Hun var meget alene, for Viktor var somme tider væk i lange perioder. I begyndelsen af deres ægteskab havde Katja følt at hun havde fået, en ven for livet én, hun kunne snakke med om alt.»vi snakker så godt med hinanden,«sagde hun til familie og venner.»viktor fylder hele mit liv. Jeg har slet ikke brug for andre.«b Katja kiggede igen på uret. Klokken var fire. Nu skulle hun snart af sted efter børnene. Bagefter skulle hun købe ind til aftensmad og lade, som om alt var helt normalt. Hun håbede, at Viktor ville være der, når de kom hjem. Hun sagde til sig selv, at hun ikke ville skælde ud, hvis han var der, når hun kom hjem med børnene. C Robert gik frem og tilbage i stuen. Anne Elise sad i sofaen. Hun ventede på, hvad han havde at fortælle. Han sagde stadigvæk ikke noget. Hun sagde, at hun ikke kunne holde det ud mere. Robert kiggede på hende. Hans øjne var uklare, nærmest tågede. Sådan havde hun aldrig set ham før.»jeg skal lige have noget at drikke«, sagde han,»jeg er helt tør i munden«. Han gik ud i køkkenet og kom tilbage med et glas vand i hånden.

9 Opgave 7 Formål: At arbejde med at gøre en enkel tekst mere kompleks og detaljeret Første variant: 30 minutter. Anden variant: 45 minutter Organisering: Smågruppearbejde Fremgangsmåde: Første variant: Den korte tekst udleveres, og hver gruppe diskuterer, hvordan de kan udvide teksten med flere detaljer og beskrivende adjektiver. Derefter byttes der tekst med en anden gruppe, og der snakkes om ligheder og forskelle mellem de to tekster. Også evt. sprogfejl kommenteres. Anden variant (dictogloss): Teksten udleveres ikke, men læses op to gange, første gang i sin helhed, anden gang med korte pauser mellem hver sætning. Kursisterne noterer nøgleord ned. De rekonstruerer teksten vha. nøgleordene, og derfra fortsættes som i første variant. Instruktion: Prøv at udvide teksten nedenunder, fx med adjektiver. Anne Elise gik ude i køkkenet. Hun ordnede kartofler. Hun lagde dem i en gryde. Hun skar kød i stykker. Hun lagde det i et fad. Hun lavede aftensmad til Robert. Hun og Robert skulle snakke. Der var ting, hun ikke vidste. De skulle sidde inde i stuen og snakke. Hun tog æbler, appelsiner og vindruer. De skulle have frugtsalat til dessert. Skriv din tekst her:

10 Opgave 8 Formål: At leve sig ind i bogens temaer og personer. At skrive brev minutter til hver af de tre opgaver Organisering: Individuelt arbejde/pararbejde Instruktion: Skriv et brev! Situation 1: Du er Robert. Du er kommet i fængsel, og du vil skrive et brev til Regitze. Skriv et brev, der slutter med sætningerne:... Nu har jeg prøvet at fortælle, hvad det er, jeg har gjort. Og jeg ved, det må være svært for dig at forstå. Men jeg håber alligevel, at du tilgiver mig engang. Jeg håber også, at du ikke glemmer alle de gode ting, vi to har haft sammen. De kærligste hilsner din far Situation 2: Du er Katja. Du vil skrive et brev til din far. Skriv et brev, der begynder med sætningerne: Kære far Det var jo som så mange gange før dig, der fik ret. Men nu vil jeg alligevel prøve at fortælle dig, at Viktor også havde nogle gode sider. Situation 3: Du er Anne Elise. Du vil skrive et brev til Katja. Skriv et brev, der slutter med sætningerne:... Så det er nok bedst vi ikke mødes, men jeg synes alligevel, at jeg lige ville fortælle dig, hvad jeg tænker om hele denne forfærdelige sag. Og så ønsker jeg dig og dine børn alt det bedste i fremtiden. De venligste tanker Anne Elise Engelund

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen

MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN hvor er du? Første bog i Danmark om adoption fortalt af den biologiske mor. Aniella Bonnichsen MIT BARN HVOR ER DU? BAGSIDETEKST Adoption bringer mange tanker og følelser i spil. I bøger, aviser,

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Familiens liv og hverdag år 1900

Familiens liv og hverdag år 1900 Familiens liv og hverdag år 1900 Århundredeskiftet Børneliv Mad og Køkken Ægteskab Bolig Arbejde Introduktion Hvorfor ser Danmark ud, som det gør i dag? Historien kan hjælpe os med at få svar på det spørgsmål.

Læs mere

Kejserens nye 1 klæder

Kejserens nye 1 klæder Kejserens nye 1 klæder Af H.C. Andersen (1805-1875) Eventyret er udgivet i 1837 For mange år siden levede en kejser, som 2 holdt så uhyre meget af smukke nye klæder, at han gav alle sine penge ud for 3

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere