Du er klog som en bog, Sofie!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Du er klog som en bog, Sofie!"

Transkript

1 Du er klog som en bog, Sofie!

2 Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen handler om Sofie, der altid har haft problemer med disse ting. Særlig slemt har det været i skoleårene. Bogen henvender sig til dig, der er 7 12 år, og til andre, der kan have glæde af at læse om Sofie, for eksempel familie, søskende, venner og lærere.

3 Hej! Jeg hedder Sofie, og jeg er ti år. Jeg går i fjerde klasse. Jeg har noget, der hedder ADHD. For mig betyder det, at jeg har problemer med opmærksomhed og med at koncentrere mig. Nu skal du høre min historie!

4 En helt almindelig dag. Mor vækker mig. Det er skoledag igen. Jeg håber, det bliver en god dag bedre end i går. Jeg forstår ikke, hvorfor mor altid bliver så vred på mig. Hun herser altid med mig... og det gør alle andre for resten også. Nu råber hun igen Sofie, stå så op! Ellers kommer du for sent i skole!

5 Ved morgenbordet bliver mor irriteret, fordi jeg ikke spiser min morgenmad op, og fordi jeg ikke skynder mig nok. Hun siger, at jeg hele tiden sidder og tænker på noget andet. Da hun ikke kan finde mine vanter, bliver hun sur på mig igen. Men så kommer jeg i tanker om, at vanterne nok hænger på min krog i skolen I sidste uge mistede jeg et par helt nye fingervanter... Det er ikke særlig sjovt at gå i skole, når mor er vred, men jeg må jo bare prøve at tage mig sammen, så det ikke sker igen. Jeg mister tit mine ting. Derhjemme synes de, jeg er en rigtig Sjuske-Sofie.

6 I skolen har jeg det okay, men nogle af mine klassekammerater er meget støjende. Og somme tider orker jeg ikke at lave så meget. Det er værst om eftermiddagen, når jeg bliver træt. Jeg synes, det er svært at høre, hvad læreren siger, og jeg forstår ikke altid, hvad hun mener. Så sidder jeg bare og tænker på noget andet, som jeg synes er sjovt.

7 Mette fra klassen er den, der forstyrrer mig allermest hun snakker altid. Hun rækker aldrig hånden op, og hun løber tit omkring i klasseværelset. Det, synes jeg, er lidt træls. Når nogen spidser blyanter, hoster eller hvisker, bliver jeg også let forstyrret. Det gør det svært for mig at koncentrere mig om de ting, jeg skal. Jeg har svært ved at koncentrere mig om skolearbejdet og høre efter, hvad læreren siger, i ret lang tid ad gangen. Allerhelst ville jeg have høretelefoner på, men det er jo pinligt at sidde med høretelefoner på, når ingen andre gør det! Det mærkelige ved det hele er, at jeg nogle gange godt kan høre efter og koncentrere mig længe, mens jeg andre gange slet ikke kan. Men det er selvfølgelig, når vi laver noget sjovt. Det, jeg allerbedst kan lide, er, når vi selv skal digte historier, og når vi får lov til at tegne. Det er jeg rigtig god til faktisk den bedste i klassen, siger vores lærer.

8 I skolens kantine larmer det meget, når alle skal spise samtidig. Somme tider når jeg ikke at spise op, før alle mine klassekammerater er gået. Så går jeg også, selv om jeg ikke er færdig med at spise.

9 Jeg kan huske en gang, hvor klassen skulle på udflugt. Jeg havde glemt at få rygsæk og madpakke med. Det var ikke mors skyld, for hun vidste slet ikke, at vi skulle på udflugt. Jeg havde glemt at tage sedlen med hjem, som læreren havde givet os om udflugten. Den lå stadig på min hylde. Jeg havde mest lyst til at sige, at jeg havde ondt i maven, og gå hjem

10 I frikvartererne har jeg en ven, jeg leger med, men når hun leger med de andre piger, trisser jeg bare alene rundt i skolegården. Det kan både være kedeligt og dejligt at være alene. Men somme tider bliver jeg ked af det, fordi jeg ikke har ret mange venner.

11 Når jeg kommer hjem fra skole, er jeg sulten, træt og tit lidt gnaven. Så kommer mor og jeg ofte op at skændes om et eller andet. Jeg bliver rigtig gal på hende og råber grimme ting.

12 Nogle gange har jeg lektier for. Så hjælper mor og far mig, for ellers orker jeg ikke at lave dem færdig. Det kan vare flere timer, og somme tider når jeg alligevel ikke at lave alle mine lektier. Det føles, som om skolen sluger al min energi, så jeg ikke har kræfter til andet.

13 Når hele familien spiser aftensmad sammen, ender det ofte i ballade. Det er som regel min lillebror, der driller mig, men jeg får altid skylden. Far siger, at jeg er den store og burde være den klogeste, men så bliver jeg rigtig gal og går fra bordet. Så har jeg lyst til at løbe ind på mit værelse og gemme mig. Det føles, som om jeg gør alting forkert, og det gør mig rigtig ked af det.

14 Om aftenen, når jeg skal i seng, har jeg tit svært ved at falde i søvn. Jeg ligger længe og tænker på alt det, der er sket i løbet af dagen. Hvorfor er alle hele tiden sure på mig, selv om jeg prøver at gøre mit bedste? Jeg har heller ikke lyst til selv at være sur, men det sker bare. Når jeg skuffer andre, er det ikke med vilje, og jeg siger altid undskyld til mor bagefter... men dagen efter starter det hele forfra igen.

15 Somme tider hører jeg min mor og far snakke om mig, når de tror, jeg sover. De snakker om, hvad der dog kan være i vejen med mig? Om der mon er noget alvorligt galt?

16 Når vi er til forældresamtale, siger læreren altid, at jeg er så stille. Hun tror, jeg er genert. Jeg rækker aldrig hånden op. Når læreren spørger mig om noget, svarer jeg tit forkert, og det er rigtig pinligt. Ofte drømmer jeg mig væk og tænker på helt andre ting. Efter forældresamtalen plejer mor at sige, at det da ikke kan være mig, læreren taler om, for derhjemme er jeg næsten altid hidsig som en hveps.

17 Nu skal du høre, hvad der skete hos psykologen og lægen. For et stykke tid siden fik skolen ordnet det sådan, at jeg kunne besøge skolens psykolog mærkeligt navn, for resten! Han ville gerne møde mig for at se, om jeg kunne koncentrere mig, og for at stille mig nogle spørgsmål. Det var sjovt at gå dér, for der var roligt og rart. Og han syntes, jeg var en klog pige. Senere skulle jeg besøge en læge, der også stillede mig spørgsmål og ville vide alt om mig. Hun spurgte til skolen, familien, vennerne, og hvad jeg godt kunne lide at lave. Da jeg var færdig, og lægen havde fået svar på alle sine spørgsmål, sagde hun, at jeg har noget, der hedder ADHD.

18 Det betyder, at jeg har svært ved at bevare opmærksomheden og koncentrere mig, selv om jeg prøver. Lægen sagde, at jeg somme tider har for lidt energi, og så har jeg ikke overskud til at høre efter og arbejde godt. Det er næsten som at køre bil uden benzin, sagde hun.

19 For mig er alting blevet meget bedre, efter at jeg har fået at vide, at jeg har ADHD. De fleste ved, at jeg har problemer med opmærksomhed og koncentration. Så vi prøver hele tiden at udtænke smarte løsninger, der kan hjælpe mig. For eksempel sidder jeg nu helt oppe foran i klassen, og når min lærer mener, at jeg sidder og dagdrømmer, banker hun mig let på skulderen.

20 Min lærer og jeg laver en liste over mine opgaver, så jeg kan strege dem ud, efterhånden som jeg får dem færdig. Før i tiden blev min lærer vred, hvis jeg ikke havde lavet mine lektier, men nu ved hun, at nogle dage fungerer bedre end andre. Og det ved mor og far også. De ved, at jeg gerne vil være dygtig, men at det ikke altid lykkes for mig. Det bedste er, at jeg oftere får at vide, at jeg arbejder godt og er dygtig og at det går fremad med mig.

21 I nogle timer får jeg lov til at arbejde i en lille gruppe. Mette fra klassen er også med i gruppen. Hun har ligesom jeg svært ved at koncentrere sig, men hun er alligevel meget anderledes end mig. Hun snakker hele tiden og kan ikke vente, til det bliver hendes tur. Somme tider bliver hun rigtig hidsig og slås med de andre børn. Hun arbejder hurtigt, men vores lærer siger, at hun er lidt for hurtig og ikke gør tingene ordentligt færdig. Mette har også ADHD, men på en anden måde. Hun har også problemer med at koncentrere sig og gør ikke sine opgaver færdig og hun handler tit, før hun tænker. Desuden har hun svært ved at sidde stille det er, som om hun har myrer i bukserne.

22 I vores lille gruppe arbejder både hun og jeg bedre, for her bliver vi ikke hele tiden forstyrret, og vi har en lærer, der husker os på, hvad vi er i gang med. Det går meget bedre i skolen og derhjemme nu, hvor alle ved, at jeg har ADHD. Men det fungerer ikke altid lige godt, og derfor vil lægen gerne have, at jeg skal prøve en medicin, der kan hjælpe mig, så jeg bedre kan koncentrere mig.

23 Jeg vidste slet ikke, at der fandtes sådan en medicin. Mor og far havde masser af spørgsmål til lægen. Hun besvarede vores spørgsmål om medicinen og fortalte, hvordan jeg skulle tage den. Vi besluttede i fællesskab, at jeg skulle prøve medicinen. Og jeg skulle huske at fortælle, hvis jeg ikke havde det godt, og hvis medicinen ikke hjalp. Nu har jeg taget medicinen i nogle uger. I klassen fungerer alting meget bedre, og jeg er næsten aldrig med i den lille gruppe mere. Derhjemme går det bedre med lektierne, og jeg er ikke længere så træt og sur. Vi skændes heller ikke så meget derhjemme mere mor bliver ikke så tit vred, og det er skønt.

24 Min klassekammerat Mette er også begyndt at få medicin. Og det har virkelig hjulpet! Nu sidder hun stille i klassen og rækker hånden op, når hun vil sige noget. Hun er blevet min bedste ven, og vi leger tit sammen. Nu ligner vi ligesom hinanden mere, end vi gjorde før. Jeg har fået lidt mere energi, og Mette lidt mindre. Man kan godt sige, at jeg fungerer lidt anderledes end andre! Heldigvis er skolen ikke længere så kedelig og træls nu er det faktisk sjovt at gå i skole. Min mor, far og lillebror er også blevet meget sødere. Det er, som om de har forandret sig eller er det mon mig, der har forandret mig...?

25 Oplæg til manuskript: Børnelæge Nils-Åke Nilsson og børnesygeplejerske Gunilla Ström-Karlsson, Børnemodtagelsen Baltazar, Motala Illustrationer: Tobias Flygar Alle rettigheder tilhører Janssen-Cilag A/S Janssen-Cilag A/S, Hammerbakken 19, DK-3460 Birkerød. Tel Fax JC

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen

Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen 25 De dårlige minder bliver brugt til noget godt Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen Mit navn er Marianne Christensen. Jeg er 45 år, børneergoterapeut, og jeg bor i Ringe

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En arbejdsbog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Manden der blandt andet var en sko

Manden der blandt andet var en sko Manden der blandt andet var en sko Jens Blendstrup 1 Det er lørdag formiddag i et hus i Smørum Nedre. Der sidder en mand under køkkenbordet. Nu kommer der en kvinde ind og sætter sig i en stol og trækker

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter.

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. 1 Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. Børnehavebørn: At tyde følelser: Tegn 4 forskellige børn: Et der er surt, et der er formærmet, et

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere