Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013"

Transkript

1 Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013

2 Fakta om Italien På italiensk kalder indbyggerne landet Repubblica Italiana. Italiens flag består af tre lige brede lodrette bånd i grøn, hvid og rød. Det er inspireret af det franske flag som Napoleon tog med sig til Italien i Italien har et areal på km2, det vil sige at det er 7 gange større end Danmark. 60,6 millioner indbyggere. Befolkningstætheden pr. km2 er 192,9 i Danmark er den 126,1 km2. Landekoden er I. Italien er et I land. Italiens styreform er en republik,(det betyder at man har præsident i stedet for en konge eller dronning). Hovedstaden i Italien hedder Rom. Rom har 3,5 millioner indbyggere, og er den tredje største by i verden. Der er 5,2 millioner indbyggere i Sicilien, der er lidt mindre end Danmark. Sicilien er det fattigste sted i Italien. I Italien er der 90 % Romersk-katolske personer i befolkningen. 2 % er muslimer og de resterende 8 % er andre religioner. Den længste flod i Italien hedder Po. Rom er længere mod nord end New York City.

3 >>BELIGGENHED<< Ligger i syd Europa. Landet er langt og smalt. På kortet ligner det støvle med høj hæl. Hælen peger mod Grækenland, og tåen bliver dyppet i middelhavet. Det meste af Italien er omgivet af hav, derfor kaldes det en halvø. De eneste grænser i landet er mod nord her skiller Alperne landet fra dets naboer: Frankrig, Østrig, Schweiz og Jugoslavien. Mod syd er der kun 145km fra Siciliens kyst til Tunesien i nord Afrika. Det ligger i Europa. Der er 1537 km fra København til Rom i fugleflugt. Vis man køre er der 1907 km, og der tager ca. 18 timer. Du kan køre, flyve eller tage med krydstogt vis du skal til Italien. Landsbeliggenhed i Italien ligger i 6-20 østlige længdegrader og nordlige breddegrader. Italien ligger i den samme tidszone Danmark. Italien har naturlige grænser. >>SJOVE FACTS<< Isvafler stammer fra Italien. Italien har flere hotelværelser end nogen anden national i Europa. Stort set alle unge der ikke er gift bor hos deres forældre. Opera kommer fra Italien. Termometeret stammer fra Italien. Pasta er Italiens nationalret. Mafia er Italiens største virksomhed. Mickey Mouse hedder Topolino på Italiensk. Pizza er et af de eneste ord, som der er kendt over hele verden. Fakta om Italien er udarbejdet af: Elise & Natasha.

4 Italiens befolkning DEN 4. STØRSTE BEFOLKNING i EU. OVERHALEDE 60 MILLIONERMÆRKET 2009 (60,2 millioner indbyggere) 5. HØJSTE BEFOLKNINGSTÆTHED Dvs. 200 PERSONER PR. KM 2. LEVEALDER: MÆND BLIVER 76,6 ÅR, KVINDER BLIVER 82,6 ÅR (I GEN- NEMSNIT). RELIGION - 90% ROMERSK KATOLSKE, 2% MUSLIMER, RESTEN HAR AN- DRE RELIGIONER. ANDRE FAKTA MAFIAEN FYLDER MEGET, BÅDE I DAGLIGDAGEN, MEN OGSÅ AF RE- GERINGENS TID. NUVÆRENDE PRÆSIDENT GIORGIO NAPOLITANO DER ER VALG HVERT 5. ÅR. KENDTE POLITIKKER I ITALIEN: SILVIO BERLUSCONI FØDT DEN 29. SEPTEMBER TIDLIGERE ITALIENSK REGERINGSCHEF, MEDIEEJER OG EJER AF FODBOLDKLUBBEN AC MILAN. HAN ER MANGE MILLIARDÆR. SILVIO BERLUSCONI HAR KONTROL MED NÆSTEN ALLE MEDIER DA HAN EJER DE FLESTE BÅDE TV, AVISER MM. DANNEDE SIT EGET PARTI FORZA ITALIA. EFTER VALGET I 2006 MÅTTE SILVIO BERLUSCONI AFGIVE POSTEN SOM MINISTER. HAN SAD 2 VALGPERIODER I TRÆK. I 2006 TABTE SILVIO BERLUSCONI VALGET TIL ROMANO PRODI. 26. OKTOBER 2012 BLEV SILVIO BERLUSCONI IDØMT 4 ÅRS FÆNG- SEL FOR SKATTESNYD SILVIO BERLUSCONI BLEV SAMMEN MED 10 ANDRE DØMT FOR FUSK MED TV RETTIGHEDERNE. DER ER BLEVET SNYDT FOR 1,8 MILLIARDER KR. SILVIO BERLUSCONI HAR MULIGHED AT ANKE DOMMEN 2 GANGE OG KOMMER FØRST I FÆNGSEL NÅR DE ER UDLØBET

5 MARIO MONTI MARIO MONTI ER BLEVET MINISTER EFTER BERLUSCO- NI FRA 1995 TIL 2004 SAD MARIO MONTI SOM EU KOMMISSÆR FØRST HAVDE HAN ANSVAR FOR DET INDRE MARKED Udarbejdet af: Mattis & Dall.

6 VEJE OG TRAFIK I ROMERRIGET. Romerne byggede et vældigt vejnet i deres rige, efterhånden som det blev udvidet De fik også nedkæmpet de pirater, der tidligere havde hærget og plyndret i middelhavet. Nu blev det mere sikkert at færdes på havet. Da det samtidigt blev meget let at krydse de gamle grænser indenfor det nye Romerrige, skabtes en vældig udvikling af handel og udveksling af ideer mellem folkene. Romernes vejnet er en af deres største bedrifter og mange steder er bedre veje først blevet bygget indenfor de sidste 150 år. Romerske veje kan stadig ses og kan ofte kendes på at de løber i lige linjer over lange stræk. Mange steder i f.eks. England fortæller vejskiltene, at man kører på en gammel romersk vej. Vejene blev ikke kun bygget af hensyn til handelen, de var bygget for, at romerske soldater hurtigt kunne komme rundt i det store rige. Gode veje betød også, at budbringere meget hurtigere kunne nå frem til Rom med nyheder om f.eks. oprør eller krige. Men alligevel kom nyheden ikke hurtigere frem, end en mand kunne ride. En besked fra Rhinområdet kunne være flere dage om at nå til Rom. Nyheder fra Ægypten eller Syrien var uger undervejs. Og selv de bedste veje havde deres problemer med banditter og sne og regn om vinteren, så det var næsten umuligt at komme frem Vogne til fragt blev bygget solide nok, men man brugte kun langsomme okser til at trække dem, romerne havde ikke opfundet et godt seletøj til heste, så de blev kun brugt til meget lette vogne, i romerriget var langsom vejtransport, bedst egnet til korte stræk eller til at transportere små kostbare luksusting Det meste fragt blev transporteret over havet, det var meget billigere og lettere at trække pramme langs med floder eller sejle fragtskibe på åbent hav. Middelhavet var derfor romerrigets vigtigste handelsvej og skibe bragte bl.a. ægyptiske, spanske og afrikanske varer til hovedstaden. Rejserne gik hurtigt hvis vinden var god, men vejret var også en fare, om vinteren stoppede det meste skibsfart, selv om sommeren var det nødvendigt, at vinden kom fra en bestemt retning. og skibe kunne derfor opleve, at vente uger i havn på den rette vindretning. Ude på havet sejlede man bare, der fandtes ikke kompas og nøjagtige søkort på dette tidspunkt. Ikke overraskende frygtede søfolkene havets guder. Romersk havgud Neptun

7 Transport De 3 største lufthavne i Italien tager sig af 62 % af passagertrafikken og 85 % godstrafikken. Manglen på plads nær storbyerne og dårlige veje samt jernbaneforbindelser mellem lufthavne og byer har gjort udviklingen langsommere. De 3 største lufthavne: Fiumicino i Rom Linate og Malpensa i Milano Italiens motorvejsnet er det tredje mest udbyggede i verden efter USA og Tysklands. Hastighedsgrænsen på motorvejen i Italien er 120 km/t Jernbanenettet i Italien er med en samlet længde på km det 17. længste i verden, og drives af Ferrovie dello Stato. Der er ca km vej i Italien, herunder km motorveje. Der er omkring 133 lufthavne i Italien, herunder de to knudepunkter i Malpensa. Der er 27 store havne i Italien, den største i Genova, som også er den næststørste i Middelhavet, efter Marseille km vandveje gennemskærer landet. Transporten til søs er et langsommere, men et billigere alternativ, især når det gælder godstransport. Men også folk som skal til Sicilien, Sardinien og Elba vil gerne spare penge ved at bruge færger i stedet for at flyve.

8 Der findes også km sejlbare floder og 850 km kanaler, men de udnyttes ikke fuldt ud. Prioriteringen af motorveje har gjort, at de offentlige transportsystemer er blevet relativt forsømt. I 1991 bestod 71 % af bytrafikken af privatbiler. I 1993 var der over 28 millioner biler på vejene i Italien, og i hver bil var der 1,9 personer til sammenligning med et EU gennemsnit på 3 personer pr. bil Alitalia er Italiens Nationale flyselskab. Det drives af staten, og flyver til større byer I hele verden. Der er også mange Små flyselskaber, Som flyver mellem byer I Italien og til øerne Det har altid været svært, at rejse til Italien på grund af de mange bjerge. For ca år siden anlagde de et system af veje tværs igennem landet. Nogle af deres veje er stadig i brug i dag. I de sidste 40 år er vejnettet blevet kraftigt udvidet. Udarbejdet af: SP og Peter.

9 Italiens Natur og naturkatastrofer Landskabstyper: Italien består af høje alper og et spændene bjerglandlandskab med gletsjere og søer. I Alperne er der vinter koldt, så hvis du tager hen kan du stå på ski, på nogen af de høje bjerge. Omkring tre fjerdedele af Italien er bakke og bjerglandskab, resten er lavland. Lidt under 50 % af befolkningen bor i lavlands område. Vulkaner: Italiens næst største vulkan er Vesuv. Denne er 1281 m. Vesuv er stille men der er stadig liv i den. Vesuv ligger lige ude for Napoli. Vesuv betragtes som en af de mest farlige vulkaner i verden. Vesuv ligger i byen Pompeji. Den største vulkan er Etna. Den er tre gange støre end Vesuv. Den er nemlig 3323 m. Etna er en meget aktiv vulkan. Den er i gang cirka en gang om året. Etna ligger på østkysten af Sicilien. Det største udbrud kom i Det var så voldsomt, at lavastrømmene nåede helt ned til Catania og ødelagde store dele af byen. Siden 1971 har vulkanen været særdeles aktiv. Jordskælvet i Italien den 1968: I 1969 fandt et stor jordskælv sted i Italien. Jordskælvet blev kaldet Belice. Det skete i Sicilien Regionen natten mellem den 14 og den 15 Januar. Det hele skete i Gibellina Vecchia som blev ødelagt fuldstændig. Belice ødelagde ikke kun Gibellina med også hele Belice Dalen. Jordskælvet i Italien 1908: Tidligt om morgen den 28. december døde over mennesker. Men som om det ikke var nok, kom der en flodbølge lige efter der dræbte endnu flere. Det hele skete i Napoli og Malta, og kunne mærkes helt ved Montenegro og Albanien. Nogen kilder mener at der døde helt op til Skælvet udløste også en Tsunarmi ved kysterne op mod Messinastrædet. Tsunarmien nåede helt op på 6 til 12 meter. Mange flyttede væk. Det største skælv varede 20 sekunder og nåede 7,5 på richter skalaen. Det ødelagde 90 procent af bygningerne. Hvis man giver den et tal fra 0 til 10 i farligheds skalaen får den et 9-tal.

10 Oversvømmelsen i 1966: Arno floden går gennem Florence. Floden er 240 km lang, og strækker sig fra Falterona bjerget i alperne til det Liguriske hav, kun 11 kilometer fra Pisa. Oversvømmelsen ødelagde mange værdigfulde malerier, og førsteudgaves bøger. Men med årene er mange af dem blevet restaureret. Det blev den værste oversvømmelse side Oversvømmelsens forløb 3. November: Efter mange dages regn, begynder dæmningerne La Penna, og Levane at udlede mere end kubik meter vand i sekundet mod Firenze. Klokken 2:30 begynder kældrene i de omkringliggende huse at oversvømme. 4. November: Kl. 4:00 sendes håndværkere ud for at stoppe vandet, da man frygtede at dæmningerne brasede sammen. Man frygtede at hvis det skete, ville en masse vand nå firenze med en hastighed på 60 km i timen. 7:30 Lungare delle Grazie afbryder al gas og strøm i de ramte områder. Klokken 9:00 taber hospitalet også strømmen. Vejene blev blokeret af jordskredene. Vandet blev blandet med olie og mudder hvilket bare gjorde at skaderne blev større. Vandet nåede helt op på 6,7 meter (over normal vandstand) i Santa Croce. Først ved 20:00 tiden begyndte vandet at sænke sig. Udarbejdet af: Julie, Pernille og Carina

11 Klimaet i Italien Italien er et langt land fra nord til syd. Vejret er derfor ikke altid det samme alle steder. Bjerg-regionerne mod nord har kolde vintre med masser af sne og korte somre. Toppen af nogle bjerge er dækket af sne hele året. Længere mod syd kan det meste af landet nyde et middelhavs-klima. Her er sommeren varm og tør. Vinteren er mild, og det regner om forår og efterår. Nær ved kysten bliver varmen om sommeren somme tider kølet af briser fra havet. Om vinteren giver fugtig luft ofte tåge til det lavt liggende land i Po-dalen omkring floden Po og til havne som Venezia. Længst mod syd og på øerne Sicilien og Sardinien er vejret varmt og tørt det meste af året. Om sommeren kan det endda være meget varmt. Den tørre scirocco vind blæser mod nord fra Afrika. Den bringer ofte tørke om sommeren i det sydlige Italien. Den ødelægger også afgrøder længere mod nord. Italiens klima er meget værdsat på grund af dets mildhed, der skyldes halvøens midt i den tempererede zone, hvor den beskyttes mod de kolde vinde i Nord af alperne og opvarmes af middelhavets varme strømme. Minimums temperaturerne varierer fra -20 grader celsius i alpedalene til 10 grader i kystområderne og Syditalien. Maksimums temperaturer ligger omkring grader i hele Italien, dog med udsving på op til 40 graders varme. En voldsom storm i Nord-italien Den 4. august 2002 kom der et kraftigt uvejr med torden og hagl. Bagefter stormen, fandt man hagl så tunge som 700 g. omkring 20 % af frugt og oliven marker blev ødelagt, og fik store skader. Træer blev blæst omkuld hen over jern banerne. Hundredvis af biler fik skader og 30 mennesker blev skadet fordi de blev ramt af hagl. Fakta om klimaet Den kolde, tørre vintervind, der kaldes Bora, kan nå hastigheder på 200 km/t I november 1994 førte voldsomme regnskyl i Norditalien til oversvømmelse: 63 mennesker omkom, og mere end blev hjemløse Badende ved Riserva dello Zingaro på Capri. Varme havtemperatturer bevirker at, folk kan gå i vandet om vinteren. Udarbejdet af: Emilie og Anne-Sofie.

12 Romerrigets geografi Romerriget strakte sig helt fra Den iberiske halvø til de Britiske øer i vest. Derfra strakte den sig øst på ud til Armenien og mod syd ned til Egypten. Det romerske rige bestemte over alt over alle der var i deres rige. De bestemte også over bønderne, hvor meget de måtte høste og hvor meget de måtte sælge. De havde også meget magt rundt omkring ved Middelhavene, det benyttede de til at få de rige fra provinserne til at komme og høste i den frugtbare jord. Der var selvfølgelig masse af grænser så der ikke kunne komme uvedkommende ind i deres territorium. Det var ikke bommer, som man højst sandsynligt ville have brugt i dag, men hvis det kunne lade sig gøre havde de bare floder eller bjerge, der let kunne forsvares af romerne, hvis der nu var nogle der turde vove sig derop. Grænserne kaldte de for Limes Romani. Man havde grænser alle mulige steder, i Skotland, Schweiz, Østrig og i Nord Afrika. Men et sted havde man glemt, nemlig i Mellemøsten. Det var ikke så godt, for det var nemlig romernes største fjender, altså dem fra Mellemøsten. Romerne og Mellemøsten havde mange stridigheder om herredømmet over Armenien men Romerne sejrede oftest.

13 Myten om Romulus og Remus En gang for længe siden levede en ond konge som hed Amulius, han reagerede over byen Alba Longa. Han havde stjålet tronen fra sin storebror Numitor og han flygtede ud i bjergene blandt hyrder for at skjule sig. Amulius dræbte Numitors 2 sønner og tvang hans datter til at blive præstinde, så hun aldrig kunne blive gift eller få børn som kunne hævne sig på ham. Men en dag fødte hun alligevel tvillingdrenge. Han sagde at deres far var krigsguden Mars, som havde besøgt hende en nat i en drøm. Amulius troede ikke på hende og ville have drengene druknet. Hans tjenere satte børnene ud i floden Tiber, de lå i en siv kurv som de drev af sted mod Palatinerhøjen hvor de endte under et figentræ ved bredden af floden. En hun ulv kom forbi, fordi hun havde hørt børnenes gråd. I stedet for at æde dem, opfostrede hun dem og lod dem die hos sig. Kort tid efter kom en gammel fårehyrde forbi han havde set ulve sporene, så Han greb sit spyd og fulgte sporene for at kunne dræbe dyret. Til sin forbavselse så han 2 små drenge sidde sammen med hunulven, som var ved at slikke dem rene. Hyrden tog børnene med hjem til sin kone. parret havde ingen børn, men havde altid ønsket sig det. Derfor besluttede de at tage drengene til sig, så de kaldte dem Romulus og Remus. De voksede op i bjergene ved floden taber. Da de blev ældre, viste de deres styrke og intelligens, at de var fødte ledere. Alle de andre drenge beundrede og respekterede dem. En dag kom et stort skænderi mellem tvillingerne og nogle hyrder som vogtede Numitors kvæg. Hyrderne beskyldte tvillingerne for at have stjålet kvæg, Det udviklede sig til et slagsmål og Remus blev taget til fange. Numitor syntes der var noget bekend ved Remus, og da Remus fortæller hvor gammel han er og om hans tvillingebror, så forstod Numitor at det var hans barnebarn han talte med. Han blev ude af sig selv af glæde. Numitor fortalte hvem han var og om hans onde bror der forsøgte at dræbe dem. Romulus og Remus hjalp deres bedstefar med at genvinde tronen i Albe Longa, de anførte hyrderne i et overraskelses angreb og dræbte Amulius i hans palads. Derefter blev Numitor hyldet af befolkningen som den retmæssige konge. Tvillingerne var nu prinser i Alba Longa, men de var ikke lykkelige. De savnede det gamle liv, de var vokset op i bjerge og ved floden Tiber, hvor de var vokset op. Efter en tid besluttede de at vende tilbage til bjergene, de ville grundlægge deres egen by. Da de kom tilbage, begyndte de med at skændes om hvor byen skulle ligge. Remus mente den skulle ligge på Aventinerhøjen og Romulus mente den skulle ligge på Palatinerhøjen, hvor de var blevet fundet af ulven. Til sidst besluttede de at guderne måtte bestemme, de stillede sig op på hver sin foretrukne høj, og holdt udkig efter fugle på himlen. Fuglene skulle bruges som tegn fra guderne, der gik ikke længe før 6 gribbe kom fly-

14 efter fugle på himlen. Fuglene skulle bruges som tegn fra guderne, der gik ikke længe før 6 gribbe kom flyvene hen over Remus, som råbte: se guderne har valgt mig! Men så fløj 12 gribbe hen over Romulus, som straks begyndte at afstikke grænser og hans mænd begyndte med at grave. Remus så på mens han blev mere og mere vred. Han begyndte med at råbe grimme ting efter sin bror, et stykke tid ignorerede han sin brors grimme råb. Men en dag tog Remus sine mænd, de vågede sig ind over grænsen til Romulus by. De begyndte at slås med skovle og hakker, Remus blev dræbt. I stedet for at sørge over sin brors død, sagde Romulus ondt: sådan vil det gå enhver der forsøger at springe over min bys mure! Den by fik navnet rom til ære for Romulus, han var en klog konge og rea-

15 Romerriget Romerriget var et kæmpe stort rige, som udviklede sig fra at være en lille bystat ved Tiberen til et kæmpe verdensrige. Det var alle landene rundt om middelhavet der var med i riget så derfor kaldte man det selvfølgelig for, Mare Nostrum, vort hav. Verdensriget havde erobret mange lande, rundt om i hele verden. Man brugte byen Rom, som hovedkvarter for romerne. Rom var faktisk bare en bystat, som herskede over en lang række provinser. Rom blev republik, og var det indtil i det sidste år hundrede hvor Jesus Kristus kom og overgik kejseren. Det romerske kejserrige var det største og magtfuldest rige af alle de store storriger der har været. Romerriget blev grundlagt af Augustus efter hans sejr ved søslaget ved Actium 31 f. Kr. Det var et af de største riger i over 200 år. Derefter gik det ned ad for romerne. De begyndte bl.a. at få en meget dårlig økonomi, hvilket ikke var godt for især kejseren. Det blev værre og værre med økonomien, derfor valgte man at dele Romerriget i to. Det Østromerske og Vestromerske Rige. Det gik fint for det Østromerske rige, de havde fået en god økonomi, men det Vestromerske rige gik ikke for godt, det blev nemlig senere hen erobret. Romerriget har haft stor indflydelse på regeringsledelsen, seværdigheder i Rom, retsvidenskab og på mange andre områder i Europa bl.a. romertal og latin. Dengang talte man græsk eller latin. De romerske konger De syv konger på de syv bjerge reagerede fra 753 f.v.t. til 509 f.v.t. og de havde stor betydning for den romerske selvopfattelse. De havde alle navne, som henviste til deres betydning for Rom. Romulus var den første af de syv konger. Da Romulus døde siges det at han steg til himmelen, og blev en gud. Derefter blev Numa konge. Man mente at Numa skabte deres religiøse traditioner. Han efterfulgtes af Hostillius, der var meget kendt for at have meget med millitæret at gøre. Ancus Marcius der blev den næste konge blandede derfor det religiøse med det militære. De tre næste konge høre man ikke så meget om, men man ved at de var meget kendte for at være byplanlæggere. Det var bl.a. dem som skabte den kæmpe store kloak Cloaca Maxima, der stadig er i brug i Rom, dagen i dag.

16 De tre byplanlæggere konger var alle sammen af etruskiske baggrund. Det betyder bare at de kommer fra en lille befolkning i nord Italien. Den sidste konge Tarquinius Superbus kunne ikke lide de etruskiske. Superbus betyder den arrogante eller den hovmodige, og det blev hans skæbne. Grunden til at Tarquinius Superbus blev afsat af tronen er at der var en ældre dame som kunne se i fremtiden, så det skrev hun ned på ni ruller. Den gamle dame kunne dø når som helst så hun skulle bare af med rullerne. Derfor gik hun op til kong Tarquinius Superbus og spurgte om han ville købe dem. Det ville han ikke, da han synes at det var alt for dyrt. Så brændte konen tre af de ni ruller, og spurgte så om han ville købe de resterende seks, men så var prisen bare steget. Da kongen igen sagde nej, brændte damen tre mere af rullerne, og spurgte så om han ville købe dem, men nu var prisen bare steget endnu mere end før. Denne gang sagde han så ja. Rullerne blev lagt i et helligt skrin. Hans skrivere læste dem, når landet havde problemer. Men de manglede en af de ruller der var blevet brændt. Det gjorde befolkningen meget sur, og de sagde at det hele var Tarquinius Superbus skyld, så derfor lavede de opgør, og væltede ham af tronen. Udarbejdet af: Fie & Anne-Mette.

17 Italiens Landbrug og fiskeri. Landbruget. -I Nord: Landbruget i den nordlige del af Italien er kendetegnet ved en stor kornproduktion, ris, sukkerroer, sojabønner, frugt, mælkeprodukter og kødproduktion -I Syd: Syditalien er kendetegnet ved sin frugt- og grøntsagsproduktion, olivenolie og Darum hvede-produktion. Arbejde: Italien: Der er fuldtidsbeskæftigede inden for italiensk landbrug. Der er beskæftigede på tidsbegrænsede kontrakter (mellem dage om året). Italiens Vinindustri. Italien er sammen med Frankrig, de to største vinproducerende lande. Italien er det land i verden, som eksporterer mest vin. Desværre er størstedelen billig vin som benyttes til blanding. Men Italien producerer vin i så store mængder, at der bestemt også eksporteres meget af den gode, den er blot i mindretal. Blandt andet: Norditalien: Amarone, Veneto. Barolo, Cuneo Toscana: Brunello, Montalcino Chianti, Chianti Danmark i forhold til Italien: Danmark har fuldtidsbeskæftigede indenfor landbrug.

18 Fiskeri. Italien er meget kendt for deres fisk. I næsten alle italienske byer kan du gå på fiske markeder. Carloforte Tun: På en lille ø som hedder San Pietro, lidt ude for øen Sardinien kan man finde verdens dyreste (nogen mener verdens bedste) tun på dåse. Den bliver lavet i byen La Punta (Spidsen på dansk) lidt nord for byen som har lagt navn til dåsen, Carloforte. Arbejde: Selvom kyst- og havfiskeri i Middelhavet engagere mere end fiskere er det i stand til at opfylde nationale behov. I år er der italienske fiskefartøjer. Den samlede fangst i 2000: tons. 98 % var havfiskeri. Mængder tun produceret i hele Italien (år 2000): tons Hvis du ville have fingrene i denne dåse, skal du af med 30,80 (229,76 kr.) Vidste du?... At Italiens kyst strækninger KM 2. De italienske øer (Sardinien, Sicilien og de små øer) udgør KM 2 af de Udarbejdet af: Frederik og Mads.

19

20 Skotland Skrever af: Jessica, Lullu & Magnus De har været meget i krig. Specielt da prins Charles Edward Stuart fik støtte fra alle de skotske klaner til kamp mod englænderne og vandt flere slag. Og det har betydet en hel del fordi der var mange der blev skudt fra både England og SKOTLAND! Skotlands regering vil sige farvel til England og goddag til naboerne mod nordøst(danmark, Norge og Sverige). Og deres økonomi og handel giver dem god grund til at se positivt på fremtiden. Økonomi og handel: Mange gamle svær-industrier i Skotland er nu afløst af nye ideer, nye indtjeningsområder og nye job. Regeringen søger at fremme særlige industrier. Efter den globale økonomiske uro, som begyndte i 2008, voksede ledigheden en smule til omkring 8 procent(der arbejder med landbrug og service). Investeringer i de følgende vækstindustrier giver Skotland og dens befolkning god grund til at se positivt på fremtiden. Skotland vil gerne importere flere ting til fx ringridefester. Skotland eksporterer meget Whisky. Danmark kan købe Whisky, og noget af deres stof hjem til Danmark (det de også bruger til deres kilt).

21 Får er vigtige I Skotland de kan spises og der laves tøj ud af deres uld. Highland Cattle er meget vigtige fordi de kan spises og sælges for ca $ og er meget populære. Kør er vigtige i Skotland fordi de giver mælk og kød og man kan bruge deres skin til at lave tæpper med. I Skotland dyrker man: Korn Grønsager Uld Raps. Er Skotland selvforsynet med fødevare?: Ja og nej fordi de kan lave: kød, bacon, mælk, ost og yoghurt men de bestiller også fødevare fra andre lande. De nordiske skove spiller en vigtig rolle for fritidslivet. Skovbrug og fiskeri spiller en stor rolle fordi der er mange skove i Skotland og man fi- Skrevet af: Alexander, Anna-Julia, Josefine

22 I Skotland producere man korn, raps, grøntsager, frugt, uld, og vedvarende energi. De laver korn om til whisky og raps til olie de sælger grøntsagerne og frugten som den er. Ulden fra fårene vævers til garn. Skotlands vigtigste energiformer er kul, gas, og olie. Skotland er gået fra at være selvforsynende med energi til at være afhængig af Primærproduktion Motor vejene i Skotland er faktisk meget veludviklede og de fire vigtigste veje er Europavej E15 Europavej E16 Europavej E18 Europavej E5

23 Skotland Skrevet af: Katrine KJ, Katrine GJ & Oliver Landet hedder: Skotland. Indbyggerne kalder landet for: Alba Flaget se sådan ud: Skotterne kalder landet for: The Saltire. Hovedstaden hedde: Edinburgh og det ligger syd på i Skotland. Der bor 5.1 mio. i hele Skotland. Befolkningens tæthed gør at der bor ca. 66 pr. km 2. De har et konstitutionelt monarki. Et konstitutionelt monarki er et monarki der går i arv i en kongelig familie. Deres monark hedder Elizabeth ΙΙ og hun har regeret siden 1952.

24 Skotlands beliggenhed Skotland ligger i Europa, og afstanden til Skotland fra Sønderborg er 1855 km, så hvis du vil til Skotland, kan du vælge mellem at sejle eller flyve. Når du først er kommet der over, vil du opdage, at Skotland er en time bagud i forhold til Danmark. Skotland har kunstige grænser til England, som det ligger lige op af, men til Norge, Danmark og Amerika er der en naturlig grænse: Atlanterhavet. Skrevet af: Lasse, Lucas, og Marie-Louise

25 Skotland Skrever af: Morten, Julie & Maria Dyr: Bjørne, fisk, laks, gedder, kronhjort, dådyr, kaniner, rotter, hugorm, græshopper, fasaner, agerhøns, skovmår, vildkat, rødegern, odder, soay-får, aberdeen an- gus-køer, shetlandsponyer, eriskay-ponyer, skotsk vildkat, søpapegøje, kjover, delfiner, spækhuggere, tejster, skrå- per, mallemukker, pukkelhvaler, Tejsten. sæler & Kjoven. marsvin. Er dyr truet af mennesker = Skotlands natur er rig og enestående, men også sårbar overfor menneskets påvirkning.

26 Hvilken naturlige planter har Skotland: Alpine planter, insekt ædene planter. Hvordan er landet skabt? For omkring var det meste af Skotland dækket af skov med bøg, eg, ask, røn, birk & fyr. I dag er der kun få steder hvor noget af den rigtige skov stadig lever. Andre steder er skoven blevet ryddet til brændsel, tømmer & græsning, som efterlod det smukke landskab, som vi ser i dag. Hvilken landskab typer finder der? Der er lyserøde og violette lyngblomster, som lægger et tæppe ud over bjergsiderne. To tredjedele er højland, og en tredjedele er lavland. Der findes tørvemoser og klippefyldte bjergområder. Der findes også store Plantager med nåletræer. De fleste øer på Skotland er ubeboede. Mange har af de øer har fantastiske hvide strande, andre er forrevne klipper. Kysten langs de ydre hebrider er præget af machair, en særlig type strandeng, som kun findes i det nordlige del af Europa. Øernes sjældne og uberørte natur besøges af mange turister.

27

28 REPUBLIKKEN IRLAND Indlægget om Irland er lavet af 4. klasse februar 2013 Faktaboks om Irland: Indbyggertal i hele Irland Hovedstaden i republikken Irland Hovedstaden i Nord-Irland Deres mønter hedder Areal Kørsel Kørekort Valgret Købe alkohol Mest populære drengenavne Mest populære pigenavne Mest populære efternavne 4,5 mio Dublin Belfast Euro km2 I venstre side 17 år 18 år 18 år Sean, Jack og Connor Shannon, Ciara og Emma 0`Brien, Murphy, 0 Sullivan Landet hedder Irland. Indbyggerne i Irland kalder selv landet for DEN GRØNNE Ø, 2013i den er dækket af frodigt græs, som vokser godt. Det regner en del og klimaet er godt for græsmarkerne. Landets flag har tre farver: grøn, hvid og orange farve. Grøn betyder: republikken Irland, orange betyder Nord-Irland og hvid betyder fred mellem de to dele.

29 Hovedstaden er Dublin og i Nord-Irland er det Belfast. Irland er ca. 1½ gang større end Danmark. Landet har demokrati det betyder, at folket også bestemmer. I Irland taler man både engelsk og irsk. FRITID De unge er meget katolske, de ber og går i kirke hver lørdag og søndag. De mødes endda med præsten i deres fritid, det synes vi lyder vildt, men i Irland er det meget normalt. Men kirken er ved at miste sin magt i takt med, at de unge begynder at leve frit. MADEN I 1845 ramte kartoffel-pesten Irland, som var under engelsk styre. I London greb regeringen ind og efter DEN STORE SULT, som man kaldte perioden, lagde man kartoffelmarkerne sammen og tilsåede med græs. Så kunne kvæg og får græsse. Senere fandt man ud af at helbrede kartoflen, så den blev rask og god og landbruget voksede igen. I Irland bruger man dambrug, hvor man især avler laks og skaldyr fx østers. SKOLESYSTEMET I DE IRSKE SKOLER GÅR MAN FRA MAN ER 5-6 ÅR TIL MAN ER 15 ÅR. De er gratis og drives af staten. I første år går piger og drenge sammen, men deles så herefter op, så piger går for sig og drenge går for sig. Deres skoledage er længere end vores. De går fra kl. 9 til 16, men har længere spisepause og længere sommerferie. I mange skoler er lærerne munke eller nonner. Irlands nationale og ældste universitet hedder Trinity College og er mere end 400 år gammel. Børn kan også gå på privatskole og så får de tilskud fra staten. SPROG Regeringen har gjort meget for at støtte det irske sprog. Alligevel er der i dag flere, der snakker engelsk end irsk. Det skyldes især TV. Selv i Gaeltacht en lille by i vest Irland - kan alle nu forstå engelsk. Irsk er ellers det første af landets officielle sprog og alle børn skal lære både irsk og engelsk i skolen. I nogle skoler bliver børn kun undervist på irsk, men det er især i de små klasser. På skilte er teksten både skrevet på engelsk og irsk, så alle kan læse og forstå teksterne.

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus.

Side 1. Ulvens børn. historien om romulus og remus. Side 1 Ulvens børn historien om romulus og remus Side 2 Personer: Numitor Amulius Rea Romulus Remus Side 3 Ulvens børn historien om romulus og remus 1 Tronen 4 2 Guden Mars 6 3 To sønner 8 4 Romulus og

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Kap Verde. snedker eller elektriker. Eller en videregående uddannelse som for eksempel skolelærer. SKOLESYSTEM

Kap Verde. snedker eller elektriker. Eller en videregående uddannelse som for eksempel skolelærer. SKOLESYSTEM Kap Verde Alliance KAP VERDE Den lille, klippefyldte ø-republik, Kap Verde, ligger i Atlanterhavet ud for Vestafrikas kyst. Befolkningen på 426.998 mennesker bor fordelt på i alt ni øer, der er af vulkansk

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Af Kathrine Graasbøll - illustrationer af Anne Majlund Her er Kartoffel Karl. Karl er en sød og rar kartoffel. Han ligger trygt i en kælder sammen med sin store

Læs mere

Fortsat fra forsiden:

Fortsat fra forsiden: Fortsat fra forsiden: (Læs også allersidste nyt på www.bluedaneatlantic.blogspot.dk) Historisk set, har øen været beboet, ligesom de andre øer her i Caribien af Caribindianerne, og de kaldte øen Madinia

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en konge, som drog på jagt i en stor skov. Han forfulgte et dyr så ivrigt, at ingen af hans folk kunne følge ham. Om aftenen opdagede han, at

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

Tales of GloryTil brug i dit hjem

Tales of GloryTil brug i dit hjem Daniels Gud er den stærkeste og hjælper sit folk 1 Daniel i løvekulen Tales of GloryTil brug i dit hjem Målgruppe: 2 9 år Bibeltekst: Dan 6,6-27 Rekvisitter: Grundsæt. Pointe: Daniels Gud er den stærkeste

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Side 1. Lys i håret. historien om santa lucia.

Side 1. Lys i håret. historien om santa lucia. Side 1 Lys i håret historien om santa lucia Side 2 Personer: Lucia Lucias mor Paulo Side 3 Lys i håret historien om santa lucia 1 Mor er syg 4 2 Agates grav 6 3 Et smukt lys 8 4 Paulo 10 5 Lucias øjne

Læs mere

FÓLKASKÚLIN DANSKT 9. FLOKKUR MARS 2014. spurningar til tekstatilfarið. Skúlin ásetir sjálvur dag og tíð fyri royndarpróvtøkuna

FÓLKASKÚLIN DANSKT 9. FLOKKUR MARS 2014. spurningar til tekstatilfarið. Skúlin ásetir sjálvur dag og tíð fyri royndarpróvtøkuna Navn: Flokkur: M E N T A M Á L A R Á Ð I Ð FÓLKASKÚLIN DANSKT 9. FLOKKUR MARS 2014 lesifatan spurningar til tekstatilfarið Skúlin ásetir sjálvur dag og tíð fyri royndarpróvtøkuna Samlað tíð til máluppgávuna,

Læs mere

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B

STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B STED+SANS Rougsøskolen i Ørsted Tekster af 6.A og 6.B HVAD NU HVIS Hvis Holbæk ikke var en by, så ville min ged falde om. Hvis Randers blev overtaget af fisk, så ville jeg pisse på et træ. Hvis jeg var

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 PIRLS 2011 Hæfte 10 PIRLS & TIMSS anmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 Vejledning I dette hæfte skal du læse nogle tekster og svare på spørgsmål om det, du læser. u vil måske synes, at noget

Læs mere

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø

21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø 21. søndag efter Trinitatis 2013 - Hurup, Helligsø Der var en gang og det er så længe siden, at vi måske er hen ved 800 år før Jesus blev født. Så blandt gamle fortællinger, så har jeg besluttet at tage

Læs mere

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen.

Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og turde tro det altid! Amen. 1 Konfirmationer 2012. Salmer: 478, 29, 70 / 68, 192v1,3,7, 370. Tekster: Sl. 8 og Joh. 10.11-16.... Gud, tak for, at vi hører sammen med dig og fordi du går med os i livet. Vil du lade os huske det og

Læs mere

Vikinger. Guder Runer og ragnarok.

Vikinger. Guder Runer og ragnarok. Vikinger Guder Runer og ragnarok. Jannik 6 kl. 2005 Emne af Indholdsfortegnelse. Side 2. Emnebegrundelse og spørgsmål til emnet. side 3. Hvem var vikingerne. Side 4 vikingernes angreb. Side 5 Guderne.

Læs mere

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad?

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal var den første der skrev satire. Han skrev om rom. Nævn mindst 2 ting han rasende over. Satire Larm, kriminalitet,

Læs mere

En anden familie og ferie

En anden familie og ferie Mit navn er Timon Mader. Jeg er 14 år gammel og blev født den 11.01.2002 i Flensborg, hvor vi boede indtil jeg var 2 år gammel. Med 2 år flyttede jeg til Danmark, hvor jeg så gik i tysk børnehave. Vi boede

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Projektdage uge på 3. årgang. Vi arbejder med. Juleevangeliet. Navn:

Projektdage uge på 3. årgang. Vi arbejder med. Juleevangeliet. Navn: Projektdage uge 49+50 på 3. årgang Vi arbejder med Juleevangeliet Navn: 2 Indholdsfortegnelse Side 4-5 Første del af juleevangeliet. Side 6-7 Samle-ark fra julefortællingen. Side 8 Anden del af julefortællingen

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

4. s. e. trin. I 2017 Ølgod 9.00 og Bejsnap

4. s. e. trin. I 2017 Ølgod 9.00 og Bejsnap I tegneserien Radiserne spørger Nuser engang Trine, hvorfor hun er blevet psykolog. Hun svarer, at det er fordi hun har talent for at se andres fejl. Hvad så med dine egne, spørger Nuser. Ja, dem har jeg

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Side 3.. Bålet. historien om Kain og Abel.

Side 3.. Bålet. historien om Kain og Abel. Side 3 Bålet historien om Kain og Abel 1 To sønner 4 2 En bror 6 3 På marken 8 4 Tak til Gud 10 5 De to bål 12 6 Gud taler 14 7 Kain dræber Abel 16 8 Kain lyver 18 9 En hård straf 20 10 Et nyt land 22

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb V Orienteringsløb - Klip et sæt bogstaver ud til hvert hold (kopiér dette ark i samme antal som antal hold). Husk at fordele bogstaverne ud på posterne. Grupperne får udleveret disse bogstaver, når de

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Jeg bygger kirken -5

Jeg bygger kirken -5 Jeg kirken - Udholdenhed og forfølgelse Mål: At være kristen er ikke bare nemt og dejligt. Det vil koste os alt. Mange gange vil vi føle en trang til at opgive, og tit oplever vi, at andre er imod os,

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere