Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013"

Transkript

1 Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013

2 Fakta om Italien På italiensk kalder indbyggerne landet Repubblica Italiana. Italiens flag består af tre lige brede lodrette bånd i grøn, hvid og rød. Det er inspireret af det franske flag som Napoleon tog med sig til Italien i Italien har et areal på km2, det vil sige at det er 7 gange større end Danmark. 60,6 millioner indbyggere. Befolkningstætheden pr. km2 er 192,9 i Danmark er den 126,1 km2. Landekoden er I. Italien er et I land. Italiens styreform er en republik,(det betyder at man har præsident i stedet for en konge eller dronning). Hovedstaden i Italien hedder Rom. Rom har 3,5 millioner indbyggere, og er den tredje største by i verden. Der er 5,2 millioner indbyggere i Sicilien, der er lidt mindre end Danmark. Sicilien er det fattigste sted i Italien. I Italien er der 90 % Romersk-katolske personer i befolkningen. 2 % er muslimer og de resterende 8 % er andre religioner. Den længste flod i Italien hedder Po. Rom er længere mod nord end New York City.

3 >>BELIGGENHED<< Ligger i syd Europa. Landet er langt og smalt. På kortet ligner det støvle med høj hæl. Hælen peger mod Grækenland, og tåen bliver dyppet i middelhavet. Det meste af Italien er omgivet af hav, derfor kaldes det en halvø. De eneste grænser i landet er mod nord her skiller Alperne landet fra dets naboer: Frankrig, Østrig, Schweiz og Jugoslavien. Mod syd er der kun 145km fra Siciliens kyst til Tunesien i nord Afrika. Det ligger i Europa. Der er 1537 km fra København til Rom i fugleflugt. Vis man køre er der 1907 km, og der tager ca. 18 timer. Du kan køre, flyve eller tage med krydstogt vis du skal til Italien. Landsbeliggenhed i Italien ligger i 6-20 østlige længdegrader og nordlige breddegrader. Italien ligger i den samme tidszone Danmark. Italien har naturlige grænser. >>SJOVE FACTS<< Isvafler stammer fra Italien. Italien har flere hotelværelser end nogen anden national i Europa. Stort set alle unge der ikke er gift bor hos deres forældre. Opera kommer fra Italien. Termometeret stammer fra Italien. Pasta er Italiens nationalret. Mafia er Italiens største virksomhed. Mickey Mouse hedder Topolino på Italiensk. Pizza er et af de eneste ord, som der er kendt over hele verden. Fakta om Italien er udarbejdet af: Elise & Natasha.

4 Italiens befolkning DEN 4. STØRSTE BEFOLKNING i EU. OVERHALEDE 60 MILLIONERMÆRKET 2009 (60,2 millioner indbyggere) 5. HØJSTE BEFOLKNINGSTÆTHED Dvs. 200 PERSONER PR. KM 2. LEVEALDER: MÆND BLIVER 76,6 ÅR, KVINDER BLIVER 82,6 ÅR (I GEN- NEMSNIT). RELIGION - 90% ROMERSK KATOLSKE, 2% MUSLIMER, RESTEN HAR AN- DRE RELIGIONER. ANDRE FAKTA MAFIAEN FYLDER MEGET, BÅDE I DAGLIGDAGEN, MEN OGSÅ AF RE- GERINGENS TID. NUVÆRENDE PRÆSIDENT GIORGIO NAPOLITANO DER ER VALG HVERT 5. ÅR. KENDTE POLITIKKER I ITALIEN: SILVIO BERLUSCONI FØDT DEN 29. SEPTEMBER TIDLIGERE ITALIENSK REGERINGSCHEF, MEDIEEJER OG EJER AF FODBOLDKLUBBEN AC MILAN. HAN ER MANGE MILLIARDÆR. SILVIO BERLUSCONI HAR KONTROL MED NÆSTEN ALLE MEDIER DA HAN EJER DE FLESTE BÅDE TV, AVISER MM. DANNEDE SIT EGET PARTI FORZA ITALIA. EFTER VALGET I 2006 MÅTTE SILVIO BERLUSCONI AFGIVE POSTEN SOM MINISTER. HAN SAD 2 VALGPERIODER I TRÆK. I 2006 TABTE SILVIO BERLUSCONI VALGET TIL ROMANO PRODI. 26. OKTOBER 2012 BLEV SILVIO BERLUSCONI IDØMT 4 ÅRS FÆNG- SEL FOR SKATTESNYD SILVIO BERLUSCONI BLEV SAMMEN MED 10 ANDRE DØMT FOR FUSK MED TV RETTIGHEDERNE. DER ER BLEVET SNYDT FOR 1,8 MILLIARDER KR. SILVIO BERLUSCONI HAR MULIGHED AT ANKE DOMMEN 2 GANGE OG KOMMER FØRST I FÆNGSEL NÅR DE ER UDLØBET

5 MARIO MONTI MARIO MONTI ER BLEVET MINISTER EFTER BERLUSCO- NI FRA 1995 TIL 2004 SAD MARIO MONTI SOM EU KOMMISSÆR FØRST HAVDE HAN ANSVAR FOR DET INDRE MARKED Udarbejdet af: Mattis & Dall.

6 VEJE OG TRAFIK I ROMERRIGET. Romerne byggede et vældigt vejnet i deres rige, efterhånden som det blev udvidet De fik også nedkæmpet de pirater, der tidligere havde hærget og plyndret i middelhavet. Nu blev det mere sikkert at færdes på havet. Da det samtidigt blev meget let at krydse de gamle grænser indenfor det nye Romerrige, skabtes en vældig udvikling af handel og udveksling af ideer mellem folkene. Romernes vejnet er en af deres største bedrifter og mange steder er bedre veje først blevet bygget indenfor de sidste 150 år. Romerske veje kan stadig ses og kan ofte kendes på at de løber i lige linjer over lange stræk. Mange steder i f.eks. England fortæller vejskiltene, at man kører på en gammel romersk vej. Vejene blev ikke kun bygget af hensyn til handelen, de var bygget for, at romerske soldater hurtigt kunne komme rundt i det store rige. Gode veje betød også, at budbringere meget hurtigere kunne nå frem til Rom med nyheder om f.eks. oprør eller krige. Men alligevel kom nyheden ikke hurtigere frem, end en mand kunne ride. En besked fra Rhinområdet kunne være flere dage om at nå til Rom. Nyheder fra Ægypten eller Syrien var uger undervejs. Og selv de bedste veje havde deres problemer med banditter og sne og regn om vinteren, så det var næsten umuligt at komme frem Vogne til fragt blev bygget solide nok, men man brugte kun langsomme okser til at trække dem, romerne havde ikke opfundet et godt seletøj til heste, så de blev kun brugt til meget lette vogne, i romerriget var langsom vejtransport, bedst egnet til korte stræk eller til at transportere små kostbare luksusting Det meste fragt blev transporteret over havet, det var meget billigere og lettere at trække pramme langs med floder eller sejle fragtskibe på åbent hav. Middelhavet var derfor romerrigets vigtigste handelsvej og skibe bragte bl.a. ægyptiske, spanske og afrikanske varer til hovedstaden. Rejserne gik hurtigt hvis vinden var god, men vejret var også en fare, om vinteren stoppede det meste skibsfart, selv om sommeren var det nødvendigt, at vinden kom fra en bestemt retning. og skibe kunne derfor opleve, at vente uger i havn på den rette vindretning. Ude på havet sejlede man bare, der fandtes ikke kompas og nøjagtige søkort på dette tidspunkt. Ikke overraskende frygtede søfolkene havets guder. Romersk havgud Neptun

7 Transport De 3 største lufthavne i Italien tager sig af 62 % af passagertrafikken og 85 % godstrafikken. Manglen på plads nær storbyerne og dårlige veje samt jernbaneforbindelser mellem lufthavne og byer har gjort udviklingen langsommere. De 3 største lufthavne: Fiumicino i Rom Linate og Malpensa i Milano Italiens motorvejsnet er det tredje mest udbyggede i verden efter USA og Tysklands. Hastighedsgrænsen på motorvejen i Italien er 120 km/t Jernbanenettet i Italien er med en samlet længde på km det 17. længste i verden, og drives af Ferrovie dello Stato. Der er ca km vej i Italien, herunder km motorveje. Der er omkring 133 lufthavne i Italien, herunder de to knudepunkter i Malpensa. Der er 27 store havne i Italien, den største i Genova, som også er den næststørste i Middelhavet, efter Marseille km vandveje gennemskærer landet. Transporten til søs er et langsommere, men et billigere alternativ, især når det gælder godstransport. Men også folk som skal til Sicilien, Sardinien og Elba vil gerne spare penge ved at bruge færger i stedet for at flyve.

8 Der findes også km sejlbare floder og 850 km kanaler, men de udnyttes ikke fuldt ud. Prioriteringen af motorveje har gjort, at de offentlige transportsystemer er blevet relativt forsømt. I 1991 bestod 71 % af bytrafikken af privatbiler. I 1993 var der over 28 millioner biler på vejene i Italien, og i hver bil var der 1,9 personer til sammenligning med et EU gennemsnit på 3 personer pr. bil Alitalia er Italiens Nationale flyselskab. Det drives af staten, og flyver til større byer I hele verden. Der er også mange Små flyselskaber, Som flyver mellem byer I Italien og til øerne Det har altid været svært, at rejse til Italien på grund af de mange bjerge. For ca år siden anlagde de et system af veje tværs igennem landet. Nogle af deres veje er stadig i brug i dag. I de sidste 40 år er vejnettet blevet kraftigt udvidet. Udarbejdet af: SP og Peter.

9 Italiens Natur og naturkatastrofer Landskabstyper: Italien består af høje alper og et spændene bjerglandlandskab med gletsjere og søer. I Alperne er der vinter koldt, så hvis du tager hen kan du stå på ski, på nogen af de høje bjerge. Omkring tre fjerdedele af Italien er bakke og bjerglandskab, resten er lavland. Lidt under 50 % af befolkningen bor i lavlands område. Vulkaner: Italiens næst største vulkan er Vesuv. Denne er 1281 m. Vesuv er stille men der er stadig liv i den. Vesuv ligger lige ude for Napoli. Vesuv betragtes som en af de mest farlige vulkaner i verden. Vesuv ligger i byen Pompeji. Den største vulkan er Etna. Den er tre gange støre end Vesuv. Den er nemlig 3323 m. Etna er en meget aktiv vulkan. Den er i gang cirka en gang om året. Etna ligger på østkysten af Sicilien. Det største udbrud kom i Det var så voldsomt, at lavastrømmene nåede helt ned til Catania og ødelagde store dele af byen. Siden 1971 har vulkanen været særdeles aktiv. Jordskælvet i Italien den 1968: I 1969 fandt et stor jordskælv sted i Italien. Jordskælvet blev kaldet Belice. Det skete i Sicilien Regionen natten mellem den 14 og den 15 Januar. Det hele skete i Gibellina Vecchia som blev ødelagt fuldstændig. Belice ødelagde ikke kun Gibellina med også hele Belice Dalen. Jordskælvet i Italien 1908: Tidligt om morgen den 28. december døde over mennesker. Men som om det ikke var nok, kom der en flodbølge lige efter der dræbte endnu flere. Det hele skete i Napoli og Malta, og kunne mærkes helt ved Montenegro og Albanien. Nogen kilder mener at der døde helt op til Skælvet udløste også en Tsunarmi ved kysterne op mod Messinastrædet. Tsunarmien nåede helt op på 6 til 12 meter. Mange flyttede væk. Det største skælv varede 20 sekunder og nåede 7,5 på richter skalaen. Det ødelagde 90 procent af bygningerne. Hvis man giver den et tal fra 0 til 10 i farligheds skalaen får den et 9-tal.

10 Oversvømmelsen i 1966: Arno floden går gennem Florence. Floden er 240 km lang, og strækker sig fra Falterona bjerget i alperne til det Liguriske hav, kun 11 kilometer fra Pisa. Oversvømmelsen ødelagde mange værdigfulde malerier, og førsteudgaves bøger. Men med årene er mange af dem blevet restaureret. Det blev den værste oversvømmelse side Oversvømmelsens forløb 3. November: Efter mange dages regn, begynder dæmningerne La Penna, og Levane at udlede mere end kubik meter vand i sekundet mod Firenze. Klokken 2:30 begynder kældrene i de omkringliggende huse at oversvømme. 4. November: Kl. 4:00 sendes håndværkere ud for at stoppe vandet, da man frygtede at dæmningerne brasede sammen. Man frygtede at hvis det skete, ville en masse vand nå firenze med en hastighed på 60 km i timen. 7:30 Lungare delle Grazie afbryder al gas og strøm i de ramte områder. Klokken 9:00 taber hospitalet også strømmen. Vejene blev blokeret af jordskredene. Vandet blev blandet med olie og mudder hvilket bare gjorde at skaderne blev større. Vandet nåede helt op på 6,7 meter (over normal vandstand) i Santa Croce. Først ved 20:00 tiden begyndte vandet at sænke sig. Udarbejdet af: Julie, Pernille og Carina

11 Klimaet i Italien Italien er et langt land fra nord til syd. Vejret er derfor ikke altid det samme alle steder. Bjerg-regionerne mod nord har kolde vintre med masser af sne og korte somre. Toppen af nogle bjerge er dækket af sne hele året. Længere mod syd kan det meste af landet nyde et middelhavs-klima. Her er sommeren varm og tør. Vinteren er mild, og det regner om forår og efterår. Nær ved kysten bliver varmen om sommeren somme tider kølet af briser fra havet. Om vinteren giver fugtig luft ofte tåge til det lavt liggende land i Po-dalen omkring floden Po og til havne som Venezia. Længst mod syd og på øerne Sicilien og Sardinien er vejret varmt og tørt det meste af året. Om sommeren kan det endda være meget varmt. Den tørre scirocco vind blæser mod nord fra Afrika. Den bringer ofte tørke om sommeren i det sydlige Italien. Den ødelægger også afgrøder længere mod nord. Italiens klima er meget værdsat på grund af dets mildhed, der skyldes halvøens midt i den tempererede zone, hvor den beskyttes mod de kolde vinde i Nord af alperne og opvarmes af middelhavets varme strømme. Minimums temperaturerne varierer fra -20 grader celsius i alpedalene til 10 grader i kystområderne og Syditalien. Maksimums temperaturer ligger omkring grader i hele Italien, dog med udsving på op til 40 graders varme. En voldsom storm i Nord-italien Den 4. august 2002 kom der et kraftigt uvejr med torden og hagl. Bagefter stormen, fandt man hagl så tunge som 700 g. omkring 20 % af frugt og oliven marker blev ødelagt, og fik store skader. Træer blev blæst omkuld hen over jern banerne. Hundredvis af biler fik skader og 30 mennesker blev skadet fordi de blev ramt af hagl. Fakta om klimaet Den kolde, tørre vintervind, der kaldes Bora, kan nå hastigheder på 200 km/t I november 1994 førte voldsomme regnskyl i Norditalien til oversvømmelse: 63 mennesker omkom, og mere end blev hjemløse Badende ved Riserva dello Zingaro på Capri. Varme havtemperatturer bevirker at, folk kan gå i vandet om vinteren. Udarbejdet af: Emilie og Anne-Sofie.

12 Romerrigets geografi Romerriget strakte sig helt fra Den iberiske halvø til de Britiske øer i vest. Derfra strakte den sig øst på ud til Armenien og mod syd ned til Egypten. Det romerske rige bestemte over alt over alle der var i deres rige. De bestemte også over bønderne, hvor meget de måtte høste og hvor meget de måtte sælge. De havde også meget magt rundt omkring ved Middelhavene, det benyttede de til at få de rige fra provinserne til at komme og høste i den frugtbare jord. Der var selvfølgelig masse af grænser så der ikke kunne komme uvedkommende ind i deres territorium. Det var ikke bommer, som man højst sandsynligt ville have brugt i dag, men hvis det kunne lade sig gøre havde de bare floder eller bjerge, der let kunne forsvares af romerne, hvis der nu var nogle der turde vove sig derop. Grænserne kaldte de for Limes Romani. Man havde grænser alle mulige steder, i Skotland, Schweiz, Østrig og i Nord Afrika. Men et sted havde man glemt, nemlig i Mellemøsten. Det var ikke så godt, for det var nemlig romernes største fjender, altså dem fra Mellemøsten. Romerne og Mellemøsten havde mange stridigheder om herredømmet over Armenien men Romerne sejrede oftest.

13 Myten om Romulus og Remus En gang for længe siden levede en ond konge som hed Amulius, han reagerede over byen Alba Longa. Han havde stjålet tronen fra sin storebror Numitor og han flygtede ud i bjergene blandt hyrder for at skjule sig. Amulius dræbte Numitors 2 sønner og tvang hans datter til at blive præstinde, så hun aldrig kunne blive gift eller få børn som kunne hævne sig på ham. Men en dag fødte hun alligevel tvillingdrenge. Han sagde at deres far var krigsguden Mars, som havde besøgt hende en nat i en drøm. Amulius troede ikke på hende og ville have drengene druknet. Hans tjenere satte børnene ud i floden Tiber, de lå i en siv kurv som de drev af sted mod Palatinerhøjen hvor de endte under et figentræ ved bredden af floden. En hun ulv kom forbi, fordi hun havde hørt børnenes gråd. I stedet for at æde dem, opfostrede hun dem og lod dem die hos sig. Kort tid efter kom en gammel fårehyrde forbi han havde set ulve sporene, så Han greb sit spyd og fulgte sporene for at kunne dræbe dyret. Til sin forbavselse så han 2 små drenge sidde sammen med hunulven, som var ved at slikke dem rene. Hyrden tog børnene med hjem til sin kone. parret havde ingen børn, men havde altid ønsket sig det. Derfor besluttede de at tage drengene til sig, så de kaldte dem Romulus og Remus. De voksede op i bjergene ved floden taber. Da de blev ældre, viste de deres styrke og intelligens, at de var fødte ledere. Alle de andre drenge beundrede og respekterede dem. En dag kom et stort skænderi mellem tvillingerne og nogle hyrder som vogtede Numitors kvæg. Hyrderne beskyldte tvillingerne for at have stjålet kvæg, Det udviklede sig til et slagsmål og Remus blev taget til fange. Numitor syntes der var noget bekend ved Remus, og da Remus fortæller hvor gammel han er og om hans tvillingebror, så forstod Numitor at det var hans barnebarn han talte med. Han blev ude af sig selv af glæde. Numitor fortalte hvem han var og om hans onde bror der forsøgte at dræbe dem. Romulus og Remus hjalp deres bedstefar med at genvinde tronen i Albe Longa, de anførte hyrderne i et overraskelses angreb og dræbte Amulius i hans palads. Derefter blev Numitor hyldet af befolkningen som den retmæssige konge. Tvillingerne var nu prinser i Alba Longa, men de var ikke lykkelige. De savnede det gamle liv, de var vokset op i bjerge og ved floden Tiber, hvor de var vokset op. Efter en tid besluttede de at vende tilbage til bjergene, de ville grundlægge deres egen by. Da de kom tilbage, begyndte de med at skændes om hvor byen skulle ligge. Remus mente den skulle ligge på Aventinerhøjen og Romulus mente den skulle ligge på Palatinerhøjen, hvor de var blevet fundet af ulven. Til sidst besluttede de at guderne måtte bestemme, de stillede sig op på hver sin foretrukne høj, og holdt udkig efter fugle på himlen. Fuglene skulle bruges som tegn fra guderne, der gik ikke længe før 6 gribbe kom fly-

14 efter fugle på himlen. Fuglene skulle bruges som tegn fra guderne, der gik ikke længe før 6 gribbe kom flyvene hen over Remus, som råbte: se guderne har valgt mig! Men så fløj 12 gribbe hen over Romulus, som straks begyndte at afstikke grænser og hans mænd begyndte med at grave. Remus så på mens han blev mere og mere vred. Han begyndte med at råbe grimme ting efter sin bror, et stykke tid ignorerede han sin brors grimme råb. Men en dag tog Remus sine mænd, de vågede sig ind over grænsen til Romulus by. De begyndte at slås med skovle og hakker, Remus blev dræbt. I stedet for at sørge over sin brors død, sagde Romulus ondt: sådan vil det gå enhver der forsøger at springe over min bys mure! Den by fik navnet rom til ære for Romulus, han var en klog konge og rea-

15 Romerriget Romerriget var et kæmpe stort rige, som udviklede sig fra at være en lille bystat ved Tiberen til et kæmpe verdensrige. Det var alle landene rundt om middelhavet der var med i riget så derfor kaldte man det selvfølgelig for, Mare Nostrum, vort hav. Verdensriget havde erobret mange lande, rundt om i hele verden. Man brugte byen Rom, som hovedkvarter for romerne. Rom var faktisk bare en bystat, som herskede over en lang række provinser. Rom blev republik, og var det indtil i det sidste år hundrede hvor Jesus Kristus kom og overgik kejseren. Det romerske kejserrige var det største og magtfuldest rige af alle de store storriger der har været. Romerriget blev grundlagt af Augustus efter hans sejr ved søslaget ved Actium 31 f. Kr. Det var et af de største riger i over 200 år. Derefter gik det ned ad for romerne. De begyndte bl.a. at få en meget dårlig økonomi, hvilket ikke var godt for især kejseren. Det blev værre og værre med økonomien, derfor valgte man at dele Romerriget i to. Det Østromerske og Vestromerske Rige. Det gik fint for det Østromerske rige, de havde fået en god økonomi, men det Vestromerske rige gik ikke for godt, det blev nemlig senere hen erobret. Romerriget har haft stor indflydelse på regeringsledelsen, seværdigheder i Rom, retsvidenskab og på mange andre områder i Europa bl.a. romertal og latin. Dengang talte man græsk eller latin. De romerske konger De syv konger på de syv bjerge reagerede fra 753 f.v.t. til 509 f.v.t. og de havde stor betydning for den romerske selvopfattelse. De havde alle navne, som henviste til deres betydning for Rom. Romulus var den første af de syv konger. Da Romulus døde siges det at han steg til himmelen, og blev en gud. Derefter blev Numa konge. Man mente at Numa skabte deres religiøse traditioner. Han efterfulgtes af Hostillius, der var meget kendt for at have meget med millitæret at gøre. Ancus Marcius der blev den næste konge blandede derfor det religiøse med det militære. De tre næste konge høre man ikke så meget om, men man ved at de var meget kendte for at være byplanlæggere. Det var bl.a. dem som skabte den kæmpe store kloak Cloaca Maxima, der stadig er i brug i Rom, dagen i dag.

16 De tre byplanlæggere konger var alle sammen af etruskiske baggrund. Det betyder bare at de kommer fra en lille befolkning i nord Italien. Den sidste konge Tarquinius Superbus kunne ikke lide de etruskiske. Superbus betyder den arrogante eller den hovmodige, og det blev hans skæbne. Grunden til at Tarquinius Superbus blev afsat af tronen er at der var en ældre dame som kunne se i fremtiden, så det skrev hun ned på ni ruller. Den gamle dame kunne dø når som helst så hun skulle bare af med rullerne. Derfor gik hun op til kong Tarquinius Superbus og spurgte om han ville købe dem. Det ville han ikke, da han synes at det var alt for dyrt. Så brændte konen tre af de ni ruller, og spurgte så om han ville købe de resterende seks, men så var prisen bare steget. Da kongen igen sagde nej, brændte damen tre mere af rullerne, og spurgte så om han ville købe dem, men nu var prisen bare steget endnu mere end før. Denne gang sagde han så ja. Rullerne blev lagt i et helligt skrin. Hans skrivere læste dem, når landet havde problemer. Men de manglede en af de ruller der var blevet brændt. Det gjorde befolkningen meget sur, og de sagde at det hele var Tarquinius Superbus skyld, så derfor lavede de opgør, og væltede ham af tronen. Udarbejdet af: Fie & Anne-Mette.

17 Italiens Landbrug og fiskeri. Landbruget. -I Nord: Landbruget i den nordlige del af Italien er kendetegnet ved en stor kornproduktion, ris, sukkerroer, sojabønner, frugt, mælkeprodukter og kødproduktion -I Syd: Syditalien er kendetegnet ved sin frugt- og grøntsagsproduktion, olivenolie og Darum hvede-produktion. Arbejde: Italien: Der er fuldtidsbeskæftigede inden for italiensk landbrug. Der er beskæftigede på tidsbegrænsede kontrakter (mellem dage om året). Italiens Vinindustri. Italien er sammen med Frankrig, de to største vinproducerende lande. Italien er det land i verden, som eksporterer mest vin. Desværre er størstedelen billig vin som benyttes til blanding. Men Italien producerer vin i så store mængder, at der bestemt også eksporteres meget af den gode, den er blot i mindretal. Blandt andet: Norditalien: Amarone, Veneto. Barolo, Cuneo Toscana: Brunello, Montalcino Chianti, Chianti Danmark i forhold til Italien: Danmark har fuldtidsbeskæftigede indenfor landbrug.

18 Fiskeri. Italien er meget kendt for deres fisk. I næsten alle italienske byer kan du gå på fiske markeder. Carloforte Tun: På en lille ø som hedder San Pietro, lidt ude for øen Sardinien kan man finde verdens dyreste (nogen mener verdens bedste) tun på dåse. Den bliver lavet i byen La Punta (Spidsen på dansk) lidt nord for byen som har lagt navn til dåsen, Carloforte. Arbejde: Selvom kyst- og havfiskeri i Middelhavet engagere mere end fiskere er det i stand til at opfylde nationale behov. I år er der italienske fiskefartøjer. Den samlede fangst i 2000: tons. 98 % var havfiskeri. Mængder tun produceret i hele Italien (år 2000): tons Hvis du ville have fingrene i denne dåse, skal du af med 30,80 (229,76 kr.) Vidste du?... At Italiens kyst strækninger KM 2. De italienske øer (Sardinien, Sicilien og de små øer) udgør KM 2 af de Udarbejdet af: Frederik og Mads.

19

20 Skotland Skrever af: Jessica, Lullu & Magnus De har været meget i krig. Specielt da prins Charles Edward Stuart fik støtte fra alle de skotske klaner til kamp mod englænderne og vandt flere slag. Og det har betydet en hel del fordi der var mange der blev skudt fra både England og SKOTLAND! Skotlands regering vil sige farvel til England og goddag til naboerne mod nordøst(danmark, Norge og Sverige). Og deres økonomi og handel giver dem god grund til at se positivt på fremtiden. Økonomi og handel: Mange gamle svær-industrier i Skotland er nu afløst af nye ideer, nye indtjeningsområder og nye job. Regeringen søger at fremme særlige industrier. Efter den globale økonomiske uro, som begyndte i 2008, voksede ledigheden en smule til omkring 8 procent(der arbejder med landbrug og service). Investeringer i de følgende vækstindustrier giver Skotland og dens befolkning god grund til at se positivt på fremtiden. Skotland vil gerne importere flere ting til fx ringridefester. Skotland eksporterer meget Whisky. Danmark kan købe Whisky, og noget af deres stof hjem til Danmark (det de også bruger til deres kilt).

21 Får er vigtige I Skotland de kan spises og der laves tøj ud af deres uld. Highland Cattle er meget vigtige fordi de kan spises og sælges for ca $ og er meget populære. Kør er vigtige i Skotland fordi de giver mælk og kød og man kan bruge deres skin til at lave tæpper med. I Skotland dyrker man: Korn Grønsager Uld Raps. Er Skotland selvforsynet med fødevare?: Ja og nej fordi de kan lave: kød, bacon, mælk, ost og yoghurt men de bestiller også fødevare fra andre lande. De nordiske skove spiller en vigtig rolle for fritidslivet. Skovbrug og fiskeri spiller en stor rolle fordi der er mange skove i Skotland og man fi- Skrevet af: Alexander, Anna-Julia, Josefine

22 I Skotland producere man korn, raps, grøntsager, frugt, uld, og vedvarende energi. De laver korn om til whisky og raps til olie de sælger grøntsagerne og frugten som den er. Ulden fra fårene vævers til garn. Skotlands vigtigste energiformer er kul, gas, og olie. Skotland er gået fra at være selvforsynende med energi til at være afhængig af Primærproduktion Motor vejene i Skotland er faktisk meget veludviklede og de fire vigtigste veje er Europavej E15 Europavej E16 Europavej E18 Europavej E5

23 Skotland Skrevet af: Katrine KJ, Katrine GJ & Oliver Landet hedder: Skotland. Indbyggerne kalder landet for: Alba Flaget se sådan ud: Skotterne kalder landet for: The Saltire. Hovedstaden hedde: Edinburgh og det ligger syd på i Skotland. Der bor 5.1 mio. i hele Skotland. Befolkningens tæthed gør at der bor ca. 66 pr. km 2. De har et konstitutionelt monarki. Et konstitutionelt monarki er et monarki der går i arv i en kongelig familie. Deres monark hedder Elizabeth ΙΙ og hun har regeret siden 1952.

24 Skotlands beliggenhed Skotland ligger i Europa, og afstanden til Skotland fra Sønderborg er 1855 km, så hvis du vil til Skotland, kan du vælge mellem at sejle eller flyve. Når du først er kommet der over, vil du opdage, at Skotland er en time bagud i forhold til Danmark. Skotland har kunstige grænser til England, som det ligger lige op af, men til Norge, Danmark og Amerika er der en naturlig grænse: Atlanterhavet. Skrevet af: Lasse, Lucas, og Marie-Louise

25 Skotland Skrever af: Morten, Julie & Maria Dyr: Bjørne, fisk, laks, gedder, kronhjort, dådyr, kaniner, rotter, hugorm, græshopper, fasaner, agerhøns, skovmår, vildkat, rødegern, odder, soay-får, aberdeen an- gus-køer, shetlandsponyer, eriskay-ponyer, skotsk vildkat, søpapegøje, kjover, delfiner, spækhuggere, tejster, skrå- per, mallemukker, pukkelhvaler, Tejsten. sæler & Kjoven. marsvin. Er dyr truet af mennesker = Skotlands natur er rig og enestående, men også sårbar overfor menneskets påvirkning.

26 Hvilken naturlige planter har Skotland: Alpine planter, insekt ædene planter. Hvordan er landet skabt? For omkring var det meste af Skotland dækket af skov med bøg, eg, ask, røn, birk & fyr. I dag er der kun få steder hvor noget af den rigtige skov stadig lever. Andre steder er skoven blevet ryddet til brændsel, tømmer & græsning, som efterlod det smukke landskab, som vi ser i dag. Hvilken landskab typer finder der? Der er lyserøde og violette lyngblomster, som lægger et tæppe ud over bjergsiderne. To tredjedele er højland, og en tredjedele er lavland. Der findes tørvemoser og klippefyldte bjergområder. Der findes også store Plantager med nåletræer. De fleste øer på Skotland er ubeboede. Mange har af de øer har fantastiske hvide strande, andre er forrevne klipper. Kysten langs de ydre hebrider er præget af machair, en særlig type strandeng, som kun findes i det nordlige del af Europa. Øernes sjældne og uberørte natur besøges af mange turister.

27

28 REPUBLIKKEN IRLAND Indlægget om Irland er lavet af 4. klasse februar 2013 Faktaboks om Irland: Indbyggertal i hele Irland Hovedstaden i republikken Irland Hovedstaden i Nord-Irland Deres mønter hedder Areal Kørsel Kørekort Valgret Købe alkohol Mest populære drengenavne Mest populære pigenavne Mest populære efternavne 4,5 mio Dublin Belfast Euro km2 I venstre side 17 år 18 år 18 år Sean, Jack og Connor Shannon, Ciara og Emma 0`Brien, Murphy, 0 Sullivan Landet hedder Irland. Indbyggerne i Irland kalder selv landet for DEN GRØNNE Ø, 2013i den er dækket af frodigt græs, som vokser godt. Det regner en del og klimaet er godt for græsmarkerne. Landets flag har tre farver: grøn, hvid og orange farve. Grøn betyder: republikken Irland, orange betyder Nord-Irland og hvid betyder fred mellem de to dele.

29 Hovedstaden er Dublin og i Nord-Irland er det Belfast. Irland er ca. 1½ gang større end Danmark. Landet har demokrati det betyder, at folket også bestemmer. I Irland taler man både engelsk og irsk. FRITID De unge er meget katolske, de ber og går i kirke hver lørdag og søndag. De mødes endda med præsten i deres fritid, det synes vi lyder vildt, men i Irland er det meget normalt. Men kirken er ved at miste sin magt i takt med, at de unge begynder at leve frit. MADEN I 1845 ramte kartoffel-pesten Irland, som var under engelsk styre. I London greb regeringen ind og efter DEN STORE SULT, som man kaldte perioden, lagde man kartoffelmarkerne sammen og tilsåede med græs. Så kunne kvæg og får græsse. Senere fandt man ud af at helbrede kartoflen, så den blev rask og god og landbruget voksede igen. I Irland bruger man dambrug, hvor man især avler laks og skaldyr fx østers. SKOLESYSTEMET I DE IRSKE SKOLER GÅR MAN FRA MAN ER 5-6 ÅR TIL MAN ER 15 ÅR. De er gratis og drives af staten. I første år går piger og drenge sammen, men deles så herefter op, så piger går for sig og drenge går for sig. Deres skoledage er længere end vores. De går fra kl. 9 til 16, men har længere spisepause og længere sommerferie. I mange skoler er lærerne munke eller nonner. Irlands nationale og ældste universitet hedder Trinity College og er mere end 400 år gammel. Børn kan også gå på privatskole og så får de tilskud fra staten. SPROG Regeringen har gjort meget for at støtte det irske sprog. Alligevel er der i dag flere, der snakker engelsk end irsk. Det skyldes især TV. Selv i Gaeltacht en lille by i vest Irland - kan alle nu forstå engelsk. Irsk er ellers det første af landets officielle sprog og alle børn skal lære både irsk og engelsk i skolen. I nogle skoler bliver børn kun undervist på irsk, men det er især i de små klasser. På skilte er teksten både skrevet på engelsk og irsk, så alle kan læse og forstå teksterne.

HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 5 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 5, Grundbog. Filen er stillet til

Læs mere

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen

Verden er skæv. Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå Verden er skæv Af Anne Mette Poulsen; Lene Poulsen Jensen Dette er en pdf-fil med Verden er skæv Filen er stillet til rådighed

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 3, Grundbog Filen er stillet til

Læs mere

12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde?

12-årige Min troede, han skulle drukne. s.19. s.4 DILEMMA: s.16. s.10. s.28 FLYGTEDE FRA VANDET: s.8. Hvad vil DU redde? FLYGTEDE FRA VANDET: 12-årige Min troede, han skulle drukne KLAR TIL NÆSTE OVERSVØMMELSE Jeg skal redde naboens datter s.16 s.4 VANDET STIGER - DRUKNER DANMARK? DILEMMA: Hvad vil DU redde? s.19 s.10 INTERVIEW

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

DU STORE VERDEN. Af Troels Gollander

DU STORE VERDEN. Af Troels Gollander ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå DU STORE VERDEN Af Troels Gollander Dette er en pdf-fil med Du store verden Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

GLOBUS A. Af Troels Gollander

GLOBUS A. Af Troels Gollander ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå GLOBUS A Af Troels Gollander Dette er en pdf-fil med Globus A Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

DET HISTORISKE OVERBLIK

DET HISTORISKE OVERBLIK ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå DET HISTORISKE OVERBLIK Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Det historiske overblik Filen er stillet til rådighed for

Læs mere

Kenya 19 Chuma mit navn betyder stål 19 23 Aktiviteter 23. Ghana 27 Angel min mor kalder mig Engel 27 32 Aktiviteter 32

Kenya 19 Chuma mit navn betyder stål 19 23 Aktiviteter 23. Ghana 27 Angel min mor kalder mig Engel 27 32 Aktiviteter 32 FORTID FOR BEGYNDERE AFRIKA INDHOLD 3 Dette hæfte handler om børn i Afrika 3 3 Når i går i gang 3 4 Besøg på Nationalmuseet 4 7 Fortid for begyndere 7 8 Om det afrikanske kontinent 8 9 Kort over Afrika

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 7 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 7 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 7 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 7, Grundbog Filen er stillet til

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå VEJR OG UVEJR Af Peter Bering Dette er en pdf-fil med Vejr og uvejr. Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN

1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 1 IDA-MARIE RENDTORFF GEPARD-DRENGEN 2 Ida-Marie Rendtorff Ida-Marie Rendtorff er ikke helt sikker på lige præcis, hvornår hendes forfatterskab begyndte. Måske var det dengang, hun som 3-årig drak blæk.

Læs mere

TEST: TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen. [s. 33] Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu

TEST: TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen. [s. 33] Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu Vores land er ved at forsvinde i havet. Tataua Pese fra Tuvalu TØRKE I ETIOPIEN: 16-årige Husseen Ali spiser kun en gang om dagen OL FOR ORKANER: Se, hvem der har fyret den mest af de sidste ti år DE VÆRSTE

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6

Nationalmuseet 2013 En stor tak til Erindringsmøntmidlerne for økonomisk Støtte til projektet Fortid for begyndere. isbn: 978-87-7602-213-6 FORTID FOR BEGYNDERE INDHOLD 3 Introduktion til pædagogen 3 6 Ægte vikingeskatte 6 8 Vikingernes mange rejser 8 10 Hvordan så vikingerne ud? 10 12 Gunulf og Ragnhild 12 17 Vikingernes tro 17 21 Odins visdom

Læs mere

Malta. Rejsebrev 20. - 30. september 2009. Tekst og Foto Vagn Særkjær

Malta. Rejsebrev 20. - 30. september 2009. Tekst og Foto Vagn Særkjær Malta Rejsebrev 20. - 30. september 2009 Tekst og Foto Vagn Særkjær På vej til Malta Malta har, i mange år, stået som et af vores rejsemål. Og nu kom så tiden, hvor det kunne lade sig gøre, at besøge den

Læs mere

BØRNENES U-LANDSKALENDER. Måne båden. Lærervejledning MIKALA KLUBIEN FOTOS: JØRGEN SCHYTTE

BØRNENES U-LANDSKALENDER. Måne båden. Lærervejledning MIKALA KLUBIEN FOTOS: JØRGEN SCHYTTE BØRNENES U-LANDSKALENDER Måne båden Lærervejledning MIKALA KLUBIEN FOTOS: JØRGEN SCHYTTE Danida i Niger Danidas arbejde i Niger er især fokuseret omkring landets store miljøproblemer. Vand er ikke nemt

Læs mere

Tales of Glory. Tekstgennemgang. Vi skal adlyde Gud mere end Mennesker Daniel og løverne. Til brug i kirke og klub. Tekst: Daniel 6,6-27

Tales of Glory. Tekstgennemgang. Vi skal adlyde Gud mere end Mennesker Daniel og løverne. Til brug i kirke og klub. Tekst: Daniel 6,6-27 1 Vi skal adlyde Gud mere end Mennesker Daniel og løverne Tekst: Daniel 6,6-27 Rekvisitter fra En løve, Daniel og en væg. Ledertanker: Kender du Daniels tro, mod og frimodighed? Hvis du havde været Daniel

Læs mere

Hvad klimaændringerne gør ved verden. af Sissel og Louise, 8.b, Dåstrup skole

Hvad klimaændringerne gør ved verden. af Sissel og Louise, 8.b, Dåstrup skole Hvad klimaændringerne gør ved verden. af Sissel og Louise, 8.b, Dåstrup skole Klimaændringerne i verden ødelægger vores klode. CO2 udslippet er blevet så stort, at der må gøres en forskel, hvis vi vil

Læs mere

En lille stump. Kina

En lille stump. Kina En lille stump af det mægtige Kina Frede Lauritsen - Side 2 - Så står vi her 31. marts 1997 i Beijing lufthavns ankomsthal. Den er særdeles kedelig en 100 meter lang hallignende bygning med ganske få souvenirbutikker

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Rhodos 13. - 20. maj 2012

Rhodos 13. - 20. maj 2012 Rhodos 13. - 20. maj 2012 Tekst og foto Vagn Særkjær 1 Indledning Vi har på tidligere rejser haft Johanniterordenen som et tema. Og sådan var det også under vores besøg på Rhodos. Der var dramatik omkring

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen

Dagbog: Min tid i Grønland. Anker Sørensen Anker Sørensen 1 Dagbog: Min tid i Grønland Anker Sørensen 1965 1971. og besøg i sommeren 1998. Onsdag,d.11.8.1965. Dagen er nået, og med stor forventning om det, der venter mig af oplevelser og arbejde,

Læs mere

Redaktion: Ole B. Clausen, Tom Døllner, Nils Hansen, Ivab Jacobsen og Jørgen Steen

Redaktion: Ole B. Clausen, Tom Døllner, Nils Hansen, Ivab Jacobsen og Jørgen Steen Geotoper 2 Redaktion: Ole B. Clausen, Tom Døllner, Nils Hansen, Ivab Jacobsen og Jørgen Steen Forfattere: Lennie Boesen, Ole B. Clausen, Tom Døllner, Lene Poulsen Jensen, Per Nordby Jensen, Nils Hansen

Læs mere

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007

Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Tur med autocamper til Rusland og Sibirien 2007 Det hele startede i september 2006. Arthur, Eva og Kaj var ved at planlægge en tur gennem Ukraine og Rusland helt til Sibirien. Vi var netop kommet hjem

Læs mere

Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE. rigdom i fattige lande TURBINE

Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE. rigdom i fattige lande TURBINE Peter Bejder & Kaare Øster GLOBAL LYKKE rigdom i fattige lande TURBINE Peter Bejder & Kaare Øster samt Turbine Layout: Søren Kirkemann Tryk: Johnsen, Grenaa Printed in Denmark 2012 1. udgave, 1. oplag

Læs mere

Danji Bhanderi Mit Danmark

Danji Bhanderi Mit Danmark Danji Bhanderi Mit Danmark John Lykkegaard Forlaget Mine Erindringer Danji Bhanderi Mit Danmark Danji Bhanderi www.postapotek.com udgivet september 2008 2. oplag John Lykkegaard Forlaget Mine Erindringer

Læs mere