Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013"

Transkript

1 Italien Folder om Italien udarbejdet af 6. klasse 2013

2 Fakta om Italien På italiensk kalder indbyggerne landet Repubblica Italiana. Italiens flag består af tre lige brede lodrette bånd i grøn, hvid og rød. Det er inspireret af det franske flag som Napoleon tog med sig til Italien i Italien har et areal på km2, det vil sige at det er 7 gange større end Danmark. 60,6 millioner indbyggere. Befolkningstætheden pr. km2 er 192,9 i Danmark er den 126,1 km2. Landekoden er I. Italien er et I land. Italiens styreform er en republik,(det betyder at man har præsident i stedet for en konge eller dronning). Hovedstaden i Italien hedder Rom. Rom har 3,5 millioner indbyggere, og er den tredje største by i verden. Der er 5,2 millioner indbyggere i Sicilien, der er lidt mindre end Danmark. Sicilien er det fattigste sted i Italien. I Italien er der 90 % Romersk-katolske personer i befolkningen. 2 % er muslimer og de resterende 8 % er andre religioner. Den længste flod i Italien hedder Po. Rom er længere mod nord end New York City.

3 >>BELIGGENHED<< Ligger i syd Europa. Landet er langt og smalt. På kortet ligner det støvle med høj hæl. Hælen peger mod Grækenland, og tåen bliver dyppet i middelhavet. Det meste af Italien er omgivet af hav, derfor kaldes det en halvø. De eneste grænser i landet er mod nord her skiller Alperne landet fra dets naboer: Frankrig, Østrig, Schweiz og Jugoslavien. Mod syd er der kun 145km fra Siciliens kyst til Tunesien i nord Afrika. Det ligger i Europa. Der er 1537 km fra København til Rom i fugleflugt. Vis man køre er der 1907 km, og der tager ca. 18 timer. Du kan køre, flyve eller tage med krydstogt vis du skal til Italien. Landsbeliggenhed i Italien ligger i 6-20 østlige længdegrader og nordlige breddegrader. Italien ligger i den samme tidszone Danmark. Italien har naturlige grænser. >>SJOVE FACTS<< Isvafler stammer fra Italien. Italien har flere hotelværelser end nogen anden national i Europa. Stort set alle unge der ikke er gift bor hos deres forældre. Opera kommer fra Italien. Termometeret stammer fra Italien. Pasta er Italiens nationalret. Mafia er Italiens største virksomhed. Mickey Mouse hedder Topolino på Italiensk. Pizza er et af de eneste ord, som der er kendt over hele verden. Fakta om Italien er udarbejdet af: Elise & Natasha.

4 Italiens befolkning DEN 4. STØRSTE BEFOLKNING i EU. OVERHALEDE 60 MILLIONERMÆRKET 2009 (60,2 millioner indbyggere) 5. HØJSTE BEFOLKNINGSTÆTHED Dvs. 200 PERSONER PR. KM 2. LEVEALDER: MÆND BLIVER 76,6 ÅR, KVINDER BLIVER 82,6 ÅR (I GEN- NEMSNIT). RELIGION - 90% ROMERSK KATOLSKE, 2% MUSLIMER, RESTEN HAR AN- DRE RELIGIONER. ANDRE FAKTA MAFIAEN FYLDER MEGET, BÅDE I DAGLIGDAGEN, MEN OGSÅ AF RE- GERINGENS TID. NUVÆRENDE PRÆSIDENT GIORGIO NAPOLITANO DER ER VALG HVERT 5. ÅR. KENDTE POLITIKKER I ITALIEN: SILVIO BERLUSCONI FØDT DEN 29. SEPTEMBER TIDLIGERE ITALIENSK REGERINGSCHEF, MEDIEEJER OG EJER AF FODBOLDKLUBBEN AC MILAN. HAN ER MANGE MILLIARDÆR. SILVIO BERLUSCONI HAR KONTROL MED NÆSTEN ALLE MEDIER DA HAN EJER DE FLESTE BÅDE TV, AVISER MM. DANNEDE SIT EGET PARTI FORZA ITALIA. EFTER VALGET I 2006 MÅTTE SILVIO BERLUSCONI AFGIVE POSTEN SOM MINISTER. HAN SAD 2 VALGPERIODER I TRÆK. I 2006 TABTE SILVIO BERLUSCONI VALGET TIL ROMANO PRODI. 26. OKTOBER 2012 BLEV SILVIO BERLUSCONI IDØMT 4 ÅRS FÆNG- SEL FOR SKATTESNYD SILVIO BERLUSCONI BLEV SAMMEN MED 10 ANDRE DØMT FOR FUSK MED TV RETTIGHEDERNE. DER ER BLEVET SNYDT FOR 1,8 MILLIARDER KR. SILVIO BERLUSCONI HAR MULIGHED AT ANKE DOMMEN 2 GANGE OG KOMMER FØRST I FÆNGSEL NÅR DE ER UDLØBET

5 MARIO MONTI MARIO MONTI ER BLEVET MINISTER EFTER BERLUSCO- NI FRA 1995 TIL 2004 SAD MARIO MONTI SOM EU KOMMISSÆR FØRST HAVDE HAN ANSVAR FOR DET INDRE MARKED Udarbejdet af: Mattis & Dall.

6 VEJE OG TRAFIK I ROMERRIGET. Romerne byggede et vældigt vejnet i deres rige, efterhånden som det blev udvidet De fik også nedkæmpet de pirater, der tidligere havde hærget og plyndret i middelhavet. Nu blev det mere sikkert at færdes på havet. Da det samtidigt blev meget let at krydse de gamle grænser indenfor det nye Romerrige, skabtes en vældig udvikling af handel og udveksling af ideer mellem folkene. Romernes vejnet er en af deres største bedrifter og mange steder er bedre veje først blevet bygget indenfor de sidste 150 år. Romerske veje kan stadig ses og kan ofte kendes på at de løber i lige linjer over lange stræk. Mange steder i f.eks. England fortæller vejskiltene, at man kører på en gammel romersk vej. Vejene blev ikke kun bygget af hensyn til handelen, de var bygget for, at romerske soldater hurtigt kunne komme rundt i det store rige. Gode veje betød også, at budbringere meget hurtigere kunne nå frem til Rom med nyheder om f.eks. oprør eller krige. Men alligevel kom nyheden ikke hurtigere frem, end en mand kunne ride. En besked fra Rhinområdet kunne være flere dage om at nå til Rom. Nyheder fra Ægypten eller Syrien var uger undervejs. Og selv de bedste veje havde deres problemer med banditter og sne og regn om vinteren, så det var næsten umuligt at komme frem Vogne til fragt blev bygget solide nok, men man brugte kun langsomme okser til at trække dem, romerne havde ikke opfundet et godt seletøj til heste, så de blev kun brugt til meget lette vogne, i romerriget var langsom vejtransport, bedst egnet til korte stræk eller til at transportere små kostbare luksusting Det meste fragt blev transporteret over havet, det var meget billigere og lettere at trække pramme langs med floder eller sejle fragtskibe på åbent hav. Middelhavet var derfor romerrigets vigtigste handelsvej og skibe bragte bl.a. ægyptiske, spanske og afrikanske varer til hovedstaden. Rejserne gik hurtigt hvis vinden var god, men vejret var også en fare, om vinteren stoppede det meste skibsfart, selv om sommeren var det nødvendigt, at vinden kom fra en bestemt retning. og skibe kunne derfor opleve, at vente uger i havn på den rette vindretning. Ude på havet sejlede man bare, der fandtes ikke kompas og nøjagtige søkort på dette tidspunkt. Ikke overraskende frygtede søfolkene havets guder. Romersk havgud Neptun

7 Transport De 3 største lufthavne i Italien tager sig af 62 % af passagertrafikken og 85 % godstrafikken. Manglen på plads nær storbyerne og dårlige veje samt jernbaneforbindelser mellem lufthavne og byer har gjort udviklingen langsommere. De 3 største lufthavne: Fiumicino i Rom Linate og Malpensa i Milano Italiens motorvejsnet er det tredje mest udbyggede i verden efter USA og Tysklands. Hastighedsgrænsen på motorvejen i Italien er 120 km/t Jernbanenettet i Italien er med en samlet længde på km det 17. længste i verden, og drives af Ferrovie dello Stato. Der er ca km vej i Italien, herunder km motorveje. Der er omkring 133 lufthavne i Italien, herunder de to knudepunkter i Malpensa. Der er 27 store havne i Italien, den største i Genova, som også er den næststørste i Middelhavet, efter Marseille km vandveje gennemskærer landet. Transporten til søs er et langsommere, men et billigere alternativ, især når det gælder godstransport. Men også folk som skal til Sicilien, Sardinien og Elba vil gerne spare penge ved at bruge færger i stedet for at flyve.

8 Der findes også km sejlbare floder og 850 km kanaler, men de udnyttes ikke fuldt ud. Prioriteringen af motorveje har gjort, at de offentlige transportsystemer er blevet relativt forsømt. I 1991 bestod 71 % af bytrafikken af privatbiler. I 1993 var der over 28 millioner biler på vejene i Italien, og i hver bil var der 1,9 personer til sammenligning med et EU gennemsnit på 3 personer pr. bil Alitalia er Italiens Nationale flyselskab. Det drives af staten, og flyver til større byer I hele verden. Der er også mange Små flyselskaber, Som flyver mellem byer I Italien og til øerne Det har altid været svært, at rejse til Italien på grund af de mange bjerge. For ca år siden anlagde de et system af veje tværs igennem landet. Nogle af deres veje er stadig i brug i dag. I de sidste 40 år er vejnettet blevet kraftigt udvidet. Udarbejdet af: SP og Peter.

9 Italiens Natur og naturkatastrofer Landskabstyper: Italien består af høje alper og et spændene bjerglandlandskab med gletsjere og søer. I Alperne er der vinter koldt, så hvis du tager hen kan du stå på ski, på nogen af de høje bjerge. Omkring tre fjerdedele af Italien er bakke og bjerglandskab, resten er lavland. Lidt under 50 % af befolkningen bor i lavlands område. Vulkaner: Italiens næst største vulkan er Vesuv. Denne er 1281 m. Vesuv er stille men der er stadig liv i den. Vesuv ligger lige ude for Napoli. Vesuv betragtes som en af de mest farlige vulkaner i verden. Vesuv ligger i byen Pompeji. Den største vulkan er Etna. Den er tre gange støre end Vesuv. Den er nemlig 3323 m. Etna er en meget aktiv vulkan. Den er i gang cirka en gang om året. Etna ligger på østkysten af Sicilien. Det største udbrud kom i Det var så voldsomt, at lavastrømmene nåede helt ned til Catania og ødelagde store dele af byen. Siden 1971 har vulkanen været særdeles aktiv. Jordskælvet i Italien den 1968: I 1969 fandt et stor jordskælv sted i Italien. Jordskælvet blev kaldet Belice. Det skete i Sicilien Regionen natten mellem den 14 og den 15 Januar. Det hele skete i Gibellina Vecchia som blev ødelagt fuldstændig. Belice ødelagde ikke kun Gibellina med også hele Belice Dalen. Jordskælvet i Italien 1908: Tidligt om morgen den 28. december døde over mennesker. Men som om det ikke var nok, kom der en flodbølge lige efter der dræbte endnu flere. Det hele skete i Napoli og Malta, og kunne mærkes helt ved Montenegro og Albanien. Nogen kilder mener at der døde helt op til Skælvet udløste også en Tsunarmi ved kysterne op mod Messinastrædet. Tsunarmien nåede helt op på 6 til 12 meter. Mange flyttede væk. Det største skælv varede 20 sekunder og nåede 7,5 på richter skalaen. Det ødelagde 90 procent af bygningerne. Hvis man giver den et tal fra 0 til 10 i farligheds skalaen får den et 9-tal.

10 Oversvømmelsen i 1966: Arno floden går gennem Florence. Floden er 240 km lang, og strækker sig fra Falterona bjerget i alperne til det Liguriske hav, kun 11 kilometer fra Pisa. Oversvømmelsen ødelagde mange værdigfulde malerier, og førsteudgaves bøger. Men med årene er mange af dem blevet restaureret. Det blev den værste oversvømmelse side Oversvømmelsens forløb 3. November: Efter mange dages regn, begynder dæmningerne La Penna, og Levane at udlede mere end kubik meter vand i sekundet mod Firenze. Klokken 2:30 begynder kældrene i de omkringliggende huse at oversvømme. 4. November: Kl. 4:00 sendes håndværkere ud for at stoppe vandet, da man frygtede at dæmningerne brasede sammen. Man frygtede at hvis det skete, ville en masse vand nå firenze med en hastighed på 60 km i timen. 7:30 Lungare delle Grazie afbryder al gas og strøm i de ramte områder. Klokken 9:00 taber hospitalet også strømmen. Vejene blev blokeret af jordskredene. Vandet blev blandet med olie og mudder hvilket bare gjorde at skaderne blev større. Vandet nåede helt op på 6,7 meter (over normal vandstand) i Santa Croce. Først ved 20:00 tiden begyndte vandet at sænke sig. Udarbejdet af: Julie, Pernille og Carina

11 Klimaet i Italien Italien er et langt land fra nord til syd. Vejret er derfor ikke altid det samme alle steder. Bjerg-regionerne mod nord har kolde vintre med masser af sne og korte somre. Toppen af nogle bjerge er dækket af sne hele året. Længere mod syd kan det meste af landet nyde et middelhavs-klima. Her er sommeren varm og tør. Vinteren er mild, og det regner om forår og efterår. Nær ved kysten bliver varmen om sommeren somme tider kølet af briser fra havet. Om vinteren giver fugtig luft ofte tåge til det lavt liggende land i Po-dalen omkring floden Po og til havne som Venezia. Længst mod syd og på øerne Sicilien og Sardinien er vejret varmt og tørt det meste af året. Om sommeren kan det endda være meget varmt. Den tørre scirocco vind blæser mod nord fra Afrika. Den bringer ofte tørke om sommeren i det sydlige Italien. Den ødelægger også afgrøder længere mod nord. Italiens klima er meget værdsat på grund af dets mildhed, der skyldes halvøens midt i den tempererede zone, hvor den beskyttes mod de kolde vinde i Nord af alperne og opvarmes af middelhavets varme strømme. Minimums temperaturerne varierer fra -20 grader celsius i alpedalene til 10 grader i kystområderne og Syditalien. Maksimums temperaturer ligger omkring grader i hele Italien, dog med udsving på op til 40 graders varme. En voldsom storm i Nord-italien Den 4. august 2002 kom der et kraftigt uvejr med torden og hagl. Bagefter stormen, fandt man hagl så tunge som 700 g. omkring 20 % af frugt og oliven marker blev ødelagt, og fik store skader. Træer blev blæst omkuld hen over jern banerne. Hundredvis af biler fik skader og 30 mennesker blev skadet fordi de blev ramt af hagl. Fakta om klimaet Den kolde, tørre vintervind, der kaldes Bora, kan nå hastigheder på 200 km/t I november 1994 førte voldsomme regnskyl i Norditalien til oversvømmelse: 63 mennesker omkom, og mere end blev hjemløse Badende ved Riserva dello Zingaro på Capri. Varme havtemperatturer bevirker at, folk kan gå i vandet om vinteren. Udarbejdet af: Emilie og Anne-Sofie.

12 Romerrigets geografi Romerriget strakte sig helt fra Den iberiske halvø til de Britiske øer i vest. Derfra strakte den sig øst på ud til Armenien og mod syd ned til Egypten. Det romerske rige bestemte over alt over alle der var i deres rige. De bestemte også over bønderne, hvor meget de måtte høste og hvor meget de måtte sælge. De havde også meget magt rundt omkring ved Middelhavene, det benyttede de til at få de rige fra provinserne til at komme og høste i den frugtbare jord. Der var selvfølgelig masse af grænser så der ikke kunne komme uvedkommende ind i deres territorium. Det var ikke bommer, som man højst sandsynligt ville have brugt i dag, men hvis det kunne lade sig gøre havde de bare floder eller bjerge, der let kunne forsvares af romerne, hvis der nu var nogle der turde vove sig derop. Grænserne kaldte de for Limes Romani. Man havde grænser alle mulige steder, i Skotland, Schweiz, Østrig og i Nord Afrika. Men et sted havde man glemt, nemlig i Mellemøsten. Det var ikke så godt, for det var nemlig romernes største fjender, altså dem fra Mellemøsten. Romerne og Mellemøsten havde mange stridigheder om herredømmet over Armenien men Romerne sejrede oftest.

13 Myten om Romulus og Remus En gang for længe siden levede en ond konge som hed Amulius, han reagerede over byen Alba Longa. Han havde stjålet tronen fra sin storebror Numitor og han flygtede ud i bjergene blandt hyrder for at skjule sig. Amulius dræbte Numitors 2 sønner og tvang hans datter til at blive præstinde, så hun aldrig kunne blive gift eller få børn som kunne hævne sig på ham. Men en dag fødte hun alligevel tvillingdrenge. Han sagde at deres far var krigsguden Mars, som havde besøgt hende en nat i en drøm. Amulius troede ikke på hende og ville have drengene druknet. Hans tjenere satte børnene ud i floden Tiber, de lå i en siv kurv som de drev af sted mod Palatinerhøjen hvor de endte under et figentræ ved bredden af floden. En hun ulv kom forbi, fordi hun havde hørt børnenes gråd. I stedet for at æde dem, opfostrede hun dem og lod dem die hos sig. Kort tid efter kom en gammel fårehyrde forbi han havde set ulve sporene, så Han greb sit spyd og fulgte sporene for at kunne dræbe dyret. Til sin forbavselse så han 2 små drenge sidde sammen med hunulven, som var ved at slikke dem rene. Hyrden tog børnene med hjem til sin kone. parret havde ingen børn, men havde altid ønsket sig det. Derfor besluttede de at tage drengene til sig, så de kaldte dem Romulus og Remus. De voksede op i bjergene ved floden taber. Da de blev ældre, viste de deres styrke og intelligens, at de var fødte ledere. Alle de andre drenge beundrede og respekterede dem. En dag kom et stort skænderi mellem tvillingerne og nogle hyrder som vogtede Numitors kvæg. Hyrderne beskyldte tvillingerne for at have stjålet kvæg, Det udviklede sig til et slagsmål og Remus blev taget til fange. Numitor syntes der var noget bekend ved Remus, og da Remus fortæller hvor gammel han er og om hans tvillingebror, så forstod Numitor at det var hans barnebarn han talte med. Han blev ude af sig selv af glæde. Numitor fortalte hvem han var og om hans onde bror der forsøgte at dræbe dem. Romulus og Remus hjalp deres bedstefar med at genvinde tronen i Albe Longa, de anførte hyrderne i et overraskelses angreb og dræbte Amulius i hans palads. Derefter blev Numitor hyldet af befolkningen som den retmæssige konge. Tvillingerne var nu prinser i Alba Longa, men de var ikke lykkelige. De savnede det gamle liv, de var vokset op i bjerge og ved floden Tiber, hvor de var vokset op. Efter en tid besluttede de at vende tilbage til bjergene, de ville grundlægge deres egen by. Da de kom tilbage, begyndte de med at skændes om hvor byen skulle ligge. Remus mente den skulle ligge på Aventinerhøjen og Romulus mente den skulle ligge på Palatinerhøjen, hvor de var blevet fundet af ulven. Til sidst besluttede de at guderne måtte bestemme, de stillede sig op på hver sin foretrukne høj, og holdt udkig efter fugle på himlen. Fuglene skulle bruges som tegn fra guderne, der gik ikke længe før 6 gribbe kom fly-

14 efter fugle på himlen. Fuglene skulle bruges som tegn fra guderne, der gik ikke længe før 6 gribbe kom flyvene hen over Remus, som råbte: se guderne har valgt mig! Men så fløj 12 gribbe hen over Romulus, som straks begyndte at afstikke grænser og hans mænd begyndte med at grave. Remus så på mens han blev mere og mere vred. Han begyndte med at råbe grimme ting efter sin bror, et stykke tid ignorerede han sin brors grimme råb. Men en dag tog Remus sine mænd, de vågede sig ind over grænsen til Romulus by. De begyndte at slås med skovle og hakker, Remus blev dræbt. I stedet for at sørge over sin brors død, sagde Romulus ondt: sådan vil det gå enhver der forsøger at springe over min bys mure! Den by fik navnet rom til ære for Romulus, han var en klog konge og rea-

15 Romerriget Romerriget var et kæmpe stort rige, som udviklede sig fra at være en lille bystat ved Tiberen til et kæmpe verdensrige. Det var alle landene rundt om middelhavet der var med i riget så derfor kaldte man det selvfølgelig for, Mare Nostrum, vort hav. Verdensriget havde erobret mange lande, rundt om i hele verden. Man brugte byen Rom, som hovedkvarter for romerne. Rom var faktisk bare en bystat, som herskede over en lang række provinser. Rom blev republik, og var det indtil i det sidste år hundrede hvor Jesus Kristus kom og overgik kejseren. Det romerske kejserrige var det største og magtfuldest rige af alle de store storriger der har været. Romerriget blev grundlagt af Augustus efter hans sejr ved søslaget ved Actium 31 f. Kr. Det var et af de største riger i over 200 år. Derefter gik det ned ad for romerne. De begyndte bl.a. at få en meget dårlig økonomi, hvilket ikke var godt for især kejseren. Det blev værre og værre med økonomien, derfor valgte man at dele Romerriget i to. Det Østromerske og Vestromerske Rige. Det gik fint for det Østromerske rige, de havde fået en god økonomi, men det Vestromerske rige gik ikke for godt, det blev nemlig senere hen erobret. Romerriget har haft stor indflydelse på regeringsledelsen, seværdigheder i Rom, retsvidenskab og på mange andre områder i Europa bl.a. romertal og latin. Dengang talte man græsk eller latin. De romerske konger De syv konger på de syv bjerge reagerede fra 753 f.v.t. til 509 f.v.t. og de havde stor betydning for den romerske selvopfattelse. De havde alle navne, som henviste til deres betydning for Rom. Romulus var den første af de syv konger. Da Romulus døde siges det at han steg til himmelen, og blev en gud. Derefter blev Numa konge. Man mente at Numa skabte deres religiøse traditioner. Han efterfulgtes af Hostillius, der var meget kendt for at have meget med millitæret at gøre. Ancus Marcius der blev den næste konge blandede derfor det religiøse med det militære. De tre næste konge høre man ikke så meget om, men man ved at de var meget kendte for at være byplanlæggere. Det var bl.a. dem som skabte den kæmpe store kloak Cloaca Maxima, der stadig er i brug i Rom, dagen i dag.

16 De tre byplanlæggere konger var alle sammen af etruskiske baggrund. Det betyder bare at de kommer fra en lille befolkning i nord Italien. Den sidste konge Tarquinius Superbus kunne ikke lide de etruskiske. Superbus betyder den arrogante eller den hovmodige, og det blev hans skæbne. Grunden til at Tarquinius Superbus blev afsat af tronen er at der var en ældre dame som kunne se i fremtiden, så det skrev hun ned på ni ruller. Den gamle dame kunne dø når som helst så hun skulle bare af med rullerne. Derfor gik hun op til kong Tarquinius Superbus og spurgte om han ville købe dem. Det ville han ikke, da han synes at det var alt for dyrt. Så brændte konen tre af de ni ruller, og spurgte så om han ville købe de resterende seks, men så var prisen bare steget. Da kongen igen sagde nej, brændte damen tre mere af rullerne, og spurgte så om han ville købe dem, men nu var prisen bare steget endnu mere end før. Denne gang sagde han så ja. Rullerne blev lagt i et helligt skrin. Hans skrivere læste dem, når landet havde problemer. Men de manglede en af de ruller der var blevet brændt. Det gjorde befolkningen meget sur, og de sagde at det hele var Tarquinius Superbus skyld, så derfor lavede de opgør, og væltede ham af tronen. Udarbejdet af: Fie & Anne-Mette.

17 Italiens Landbrug og fiskeri. Landbruget. -I Nord: Landbruget i den nordlige del af Italien er kendetegnet ved en stor kornproduktion, ris, sukkerroer, sojabønner, frugt, mælkeprodukter og kødproduktion -I Syd: Syditalien er kendetegnet ved sin frugt- og grøntsagsproduktion, olivenolie og Darum hvede-produktion. Arbejde: Italien: Der er fuldtidsbeskæftigede inden for italiensk landbrug. Der er beskæftigede på tidsbegrænsede kontrakter (mellem dage om året). Italiens Vinindustri. Italien er sammen med Frankrig, de to største vinproducerende lande. Italien er det land i verden, som eksporterer mest vin. Desværre er størstedelen billig vin som benyttes til blanding. Men Italien producerer vin i så store mængder, at der bestemt også eksporteres meget af den gode, den er blot i mindretal. Blandt andet: Norditalien: Amarone, Veneto. Barolo, Cuneo Toscana: Brunello, Montalcino Chianti, Chianti Danmark i forhold til Italien: Danmark har fuldtidsbeskæftigede indenfor landbrug.

18 Fiskeri. Italien er meget kendt for deres fisk. I næsten alle italienske byer kan du gå på fiske markeder. Carloforte Tun: På en lille ø som hedder San Pietro, lidt ude for øen Sardinien kan man finde verdens dyreste (nogen mener verdens bedste) tun på dåse. Den bliver lavet i byen La Punta (Spidsen på dansk) lidt nord for byen som har lagt navn til dåsen, Carloforte. Arbejde: Selvom kyst- og havfiskeri i Middelhavet engagere mere end fiskere er det i stand til at opfylde nationale behov. I år er der italienske fiskefartøjer. Den samlede fangst i 2000: tons. 98 % var havfiskeri. Mængder tun produceret i hele Italien (år 2000): tons Hvis du ville have fingrene i denne dåse, skal du af med 30,80 (229,76 kr.) Vidste du?... At Italiens kyst strækninger KM 2. De italienske øer (Sardinien, Sicilien og de små øer) udgør KM 2 af de Udarbejdet af: Frederik og Mads.

19

20 Skotland Skrever af: Jessica, Lullu & Magnus De har været meget i krig. Specielt da prins Charles Edward Stuart fik støtte fra alle de skotske klaner til kamp mod englænderne og vandt flere slag. Og det har betydet en hel del fordi der var mange der blev skudt fra både England og SKOTLAND! Skotlands regering vil sige farvel til England og goddag til naboerne mod nordøst(danmark, Norge og Sverige). Og deres økonomi og handel giver dem god grund til at se positivt på fremtiden. Økonomi og handel: Mange gamle svær-industrier i Skotland er nu afløst af nye ideer, nye indtjeningsområder og nye job. Regeringen søger at fremme særlige industrier. Efter den globale økonomiske uro, som begyndte i 2008, voksede ledigheden en smule til omkring 8 procent(der arbejder med landbrug og service). Investeringer i de følgende vækstindustrier giver Skotland og dens befolkning god grund til at se positivt på fremtiden. Skotland vil gerne importere flere ting til fx ringridefester. Skotland eksporterer meget Whisky. Danmark kan købe Whisky, og noget af deres stof hjem til Danmark (det de også bruger til deres kilt).

21 Får er vigtige I Skotland de kan spises og der laves tøj ud af deres uld. Highland Cattle er meget vigtige fordi de kan spises og sælges for ca $ og er meget populære. Kør er vigtige i Skotland fordi de giver mælk og kød og man kan bruge deres skin til at lave tæpper med. I Skotland dyrker man: Korn Grønsager Uld Raps. Er Skotland selvforsynet med fødevare?: Ja og nej fordi de kan lave: kød, bacon, mælk, ost og yoghurt men de bestiller også fødevare fra andre lande. De nordiske skove spiller en vigtig rolle for fritidslivet. Skovbrug og fiskeri spiller en stor rolle fordi der er mange skove i Skotland og man fi- Skrevet af: Alexander, Anna-Julia, Josefine

22 I Skotland producere man korn, raps, grøntsager, frugt, uld, og vedvarende energi. De laver korn om til whisky og raps til olie de sælger grøntsagerne og frugten som den er. Ulden fra fårene vævers til garn. Skotlands vigtigste energiformer er kul, gas, og olie. Skotland er gået fra at være selvforsynende med energi til at være afhængig af Primærproduktion Motor vejene i Skotland er faktisk meget veludviklede og de fire vigtigste veje er Europavej E15 Europavej E16 Europavej E18 Europavej E5

23 Skotland Skrevet af: Katrine KJ, Katrine GJ & Oliver Landet hedder: Skotland. Indbyggerne kalder landet for: Alba Flaget se sådan ud: Skotterne kalder landet for: The Saltire. Hovedstaden hedde: Edinburgh og det ligger syd på i Skotland. Der bor 5.1 mio. i hele Skotland. Befolkningens tæthed gør at der bor ca. 66 pr. km 2. De har et konstitutionelt monarki. Et konstitutionelt monarki er et monarki der går i arv i en kongelig familie. Deres monark hedder Elizabeth ΙΙ og hun har regeret siden 1952.

24 Skotlands beliggenhed Skotland ligger i Europa, og afstanden til Skotland fra Sønderborg er 1855 km, så hvis du vil til Skotland, kan du vælge mellem at sejle eller flyve. Når du først er kommet der over, vil du opdage, at Skotland er en time bagud i forhold til Danmark. Skotland har kunstige grænser til England, som det ligger lige op af, men til Norge, Danmark og Amerika er der en naturlig grænse: Atlanterhavet. Skrevet af: Lasse, Lucas, og Marie-Louise

25 Skotland Skrever af: Morten, Julie & Maria Dyr: Bjørne, fisk, laks, gedder, kronhjort, dådyr, kaniner, rotter, hugorm, græshopper, fasaner, agerhøns, skovmår, vildkat, rødegern, odder, soay-får, aberdeen an- gus-køer, shetlandsponyer, eriskay-ponyer, skotsk vildkat, søpapegøje, kjover, delfiner, spækhuggere, tejster, skrå- per, mallemukker, pukkelhvaler, Tejsten. sæler & Kjoven. marsvin. Er dyr truet af mennesker = Skotlands natur er rig og enestående, men også sårbar overfor menneskets påvirkning.

26 Hvilken naturlige planter har Skotland: Alpine planter, insekt ædene planter. Hvordan er landet skabt? For omkring var det meste af Skotland dækket af skov med bøg, eg, ask, røn, birk & fyr. I dag er der kun få steder hvor noget af den rigtige skov stadig lever. Andre steder er skoven blevet ryddet til brændsel, tømmer & græsning, som efterlod det smukke landskab, som vi ser i dag. Hvilken landskab typer finder der? Der er lyserøde og violette lyngblomster, som lægger et tæppe ud over bjergsiderne. To tredjedele er højland, og en tredjedele er lavland. Der findes tørvemoser og klippefyldte bjergområder. Der findes også store Plantager med nåletræer. De fleste øer på Skotland er ubeboede. Mange har af de øer har fantastiske hvide strande, andre er forrevne klipper. Kysten langs de ydre hebrider er præget af machair, en særlig type strandeng, som kun findes i det nordlige del af Europa. Øernes sjældne og uberørte natur besøges af mange turister.

27

28 REPUBLIKKEN IRLAND Indlægget om Irland er lavet af 4. klasse februar 2013 Faktaboks om Irland: Indbyggertal i hele Irland Hovedstaden i republikken Irland Hovedstaden i Nord-Irland Deres mønter hedder Areal Kørsel Kørekort Valgret Købe alkohol Mest populære drengenavne Mest populære pigenavne Mest populære efternavne 4,5 mio Dublin Belfast Euro km2 I venstre side 17 år 18 år 18 år Sean, Jack og Connor Shannon, Ciara og Emma 0`Brien, Murphy, 0 Sullivan Landet hedder Irland. Indbyggerne i Irland kalder selv landet for DEN GRØNNE Ø, 2013i den er dækket af frodigt græs, som vokser godt. Det regner en del og klimaet er godt for græsmarkerne. Landets flag har tre farver: grøn, hvid og orange farve. Grøn betyder: republikken Irland, orange betyder Nord-Irland og hvid betyder fred mellem de to dele.

29 Hovedstaden er Dublin og i Nord-Irland er det Belfast. Irland er ca. 1½ gang større end Danmark. Landet har demokrati det betyder, at folket også bestemmer. I Irland taler man både engelsk og irsk. FRITID De unge er meget katolske, de ber og går i kirke hver lørdag og søndag. De mødes endda med præsten i deres fritid, det synes vi lyder vildt, men i Irland er det meget normalt. Men kirken er ved at miste sin magt i takt med, at de unge begynder at leve frit. MADEN I 1845 ramte kartoffel-pesten Irland, som var under engelsk styre. I London greb regeringen ind og efter DEN STORE SULT, som man kaldte perioden, lagde man kartoffelmarkerne sammen og tilsåede med græs. Så kunne kvæg og får græsse. Senere fandt man ud af at helbrede kartoflen, så den blev rask og god og landbruget voksede igen. I Irland bruger man dambrug, hvor man især avler laks og skaldyr fx østers. SKOLESYSTEMET I DE IRSKE SKOLER GÅR MAN FRA MAN ER 5-6 ÅR TIL MAN ER 15 ÅR. De er gratis og drives af staten. I første år går piger og drenge sammen, men deles så herefter op, så piger går for sig og drenge går for sig. Deres skoledage er længere end vores. De går fra kl. 9 til 16, men har længere spisepause og længere sommerferie. I mange skoler er lærerne munke eller nonner. Irlands nationale og ældste universitet hedder Trinity College og er mere end 400 år gammel. Børn kan også gå på privatskole og så får de tilskud fra staten. SPROG Regeringen har gjort meget for at støtte det irske sprog. Alligevel er der i dag flere, der snakker engelsk end irsk. Det skyldes især TV. Selv i Gaeltacht en lille by i vest Irland - kan alle nu forstå engelsk. Irsk er ellers det første af landets officielle sprog og alle børn skal lære både irsk og engelsk i skolen. I nogle skoler bliver børn kun undervist på irsk, men det er især i de små klasser. På skilte er teksten både skrevet på engelsk og irsk, så alle kan læse og forstå teksterne.

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12

USA... 7. Kina... 11. Side 2 af 12 3. De 5 lande Hæfte 3 De 5 lande Danmark... 3 Grønland... 5 USA... 7 Maldiverne... 9 Kina... 11 Side 2 af 12 Danmark Klimaet bliver som i Nordfrankrig. Det betyder, at der kan dyrkes vin m.m. Men voldsommere

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling

Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling ? Opgaver til fiskerdrengen Laurits fortælling Laurits hus 1. Hvor sover Laurits? A. På gulvet ved ildstedet B. På bordet, der kan klappes sammen. C. På en bænk langs væggen 2. Sover Gertrud i en seng?

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant.

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. 1 David Livingstone fortæller om farlig tur i kano ved Victoria Falls David Livingstone

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958

Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 1 TEMA: REJSER Jeppe Aakjær 1866-1930 Nanna Aakjær 1874-1962 Solvejg (datter) 1908-2001 Esben (søn) 1911-1958 Familien Aakjær rejser meget. I dette hæfte vil du få et lille indblik i hvordan først Jeppe

Læs mere

Energikrisen dengang og nu

Energikrisen dengang og nu Energikrisen dengang og nu Sammenlign olienkrisen i 1973 med årsagerne til stigningen på olie i 2011. Baggrund I 1973 førte en krise mellem Israel på den ene side og Egypten og Syrien på den anden side

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste.

Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 19. april 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 2. søndag efter påske, Joh. 10,11-16. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. Salmer. DDS 331 Uberørt af byens travlhed.

Læs mere

Byudvikling på Limfjordstangerne

Byudvikling på Limfjordstangerne Byudvikling på Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt skal du forsøge at forestille dig, hvordan det har været at leve på Limfjordstangen før det endelige gennembrud i 1862 og frem til i dag, hvor

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923.

De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923. De blev ikke glemt En historie om to Askø-familiers emigration til USA i 1923. Den 10. Maj 1923 giver SS OSCAR II et gigantisk trut i skibsfløjten, da den stævner ud fra Københavns Havn. Ombord på emigrantskibet

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Hverdagsliv i det gamle Egypten

Hverdagsliv i det gamle Egypten Historiefaget.dk: Hverdagsliv i det gamle Egypten Hverdagsliv i det gamle Egypten Vi kender i dag det gamle Egypten fra floden Nilen, pyramiderne, store templer, de spændende faraoer, mumierne og de mærkelige

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Test din viden om verden!

Test din viden om verden! Test din viden om verden! STORBRITANNIEN SVAR: 1. Liverpool 2. London 3. Manchester Hvor stor en del af jordarealet anvendes til landbrug? 1. 24 % 2. 53 % 3. 78 % INDONESIEN 1. Bandung 2. Jakarta 3. Surabaya

Læs mere

Her slutter historien om Kasper.

Her slutter historien om Kasper. KASPERS HISTORIE Hvert år forsvinder der hundredevis af danskere uden at give deres familie eller andre pårørende besked : en mand går ned i kiosken på hjørnet en søndag eftermiddag og kommer aldrig tilbage.

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Jeg er vejen, sandheden og livet

Jeg er vejen, sandheden og livet Jeg er vejen, sandheden og livet Sang PULS nr. 170 Læs Johannesevangeliet 14,1-11 Jeg er vejen, sandheden og livet. Sådan siger Jesus i Johannes-evangeliet. Men hvad betyder det egentlig? Hvad mener han?

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2014..docx. 27-12-2014. side 1. Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2014. Tekster. Luk. 2,1-14 Og da englene havde forladt dem og var vendt tilbage til himlen, sagde hyrderne til hinanden:»lad os gå ind til Betlehem og se det, som er sket,

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 1/23 G4 Indledning Norden De nordiske lande Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark - er små lande sammenlignet med andre lande i verden. Sverige er det største land

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene

KRONBORG. Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder. Svarene findes i børnerummene KRONBORG FR B RN Find og gæt dig gennem salene og lær slottets hemmeligheder at kende Svarene findes i børnerummene til sidst KONGENS KAMMER I Kongens Kammer finder du sporene af de to konger, der har

Læs mere

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog.

Mellemøsten før 1400. Persere, arabere og tyrkere. Perserriget. Romerriget. Vidste du, at.. De arabiske storriger. Arabisk kultur og sprog. Historiefaget.dk: Mellemøsten før 1400 Mellemøsten før 1400 Mellemøstens historie før 1400 var præget af en række store rigers påvirkning. Perserriget, Romerriget, de arabiske storriger og det tyrkiske

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Verdensdelen Europa. Middelalderen. Den Westfalske Fred. Vidste du, at... Europa i verden. 2.verdenskrig. Europa i dag

Verdensdelen Europa. Middelalderen. Den Westfalske Fred. Vidste du, at... Europa i verden. 2.verdenskrig. Europa i dag Historiefaget.dk: Verdensdelen Europa Verdensdelen Europa Europa er ikke bare en geografisk afgrænset verdensdel. Europa er også lande, der hænger sammen historisk, kulturelt, religiøst og politisk. Landene

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Udvandringen til USA. Fra land til by. Drømmen om Amerika. Fakta. Pull- eller push-effekten. De sorte får. Vidste du, at...

Udvandringen til USA. Fra land til by. Drømmen om Amerika. Fakta. Pull- eller push-effekten. De sorte får. Vidste du, at... Historiefaget.dk: Udvandringen til USA Udvandringen til USA Der har altid været mennesker, som rejser fra hjemlandet, enten på ferie, pga. arbejde nogle få år eller måske for hele livet! Fra 1861 til 1930

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. 1. Hvornår kan Søren blive klippet? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvilken barnevogn vælger Karen? 4999 kr. 3995 kr. 2999 kr. X 1. Hvornår kan Søren blive klippet? 18.00 17.00 17.30 2. Hvilken farve er flottest? hvid rød grøn

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284 1 Pinsedag, Thurø Salmer: 290 674 291 294-284 Vi forstår kun sandheden i glimt. Også om vort eget liv. gaverne vi har fået rakt, truslen omkring os, livet og døden, dybden går kun kort op for os, som når

Læs mere

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne Forholdsord fortæller os, hvor noget er i forhold til en anden ting. Fx: Bogen lå på bordet Haven var foran huset Forholdsord kan være: I, under, over, ved siden af, foran, ved, bagved, fra, på, igennem

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 1/23 G3 Indledning Norden De nordiske lande er Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. De nordiske lande er industrialiserede, og befolkningerne har høje indkomster

Læs mere

Verdens fattige flytter til byen

Verdens fattige flytter til byen Verdens fattige flytter til byen Af Henrik Valeur, 2010 Om 20 år vil der være to milliarder flere byboere end i dag. Den udviklingsbistand, verden har brug for, er derfor byudviklingsbistand. FN forventer,

Læs mere

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark

Jann Sjursen, Generalsekretær for Caritas Danmark For millioner af mennesker på vores klode er livet nærmest håbløst: Når et jordskælv smadrer ens hjem og dræber ens familie, synes alt håb ude. Det så vi på TV, da Haiti blev ramt. Eller når børn fødes

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppearbejde: Se på billederne i bogen side 3. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I om dette årti i jeres eget hjemland / verden

Læs mere

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter Portræt af en verdensborger Elise Hahn, Californien Mette Weber Om Konflikter i udlandet Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere