Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 21. april 2016 kl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 21. april 2016 kl"

Transkript

1 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl Sagsnr. 16/62 Maren Munk-Madsen Tel.: Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 21. april 2016 kl Deltagere: Bent Hansen, Jens Stenbæk, Sophie Hæstorp Andersen, Ulla Astman, Stephanie Lose, Leila Lindén, Poul-Erik Svendsen, Susanne Lundvald, Charlotte Fischer, Per Larsen, Lise Müller, Henrik Thorup, Lone Langballe, Anne V. Kristensen, Jess V. Laursen, Martin Geertsen, Susanne Langer Afbud: Mødested: Danske Regioner Dampfærgevej København Ø

2

3 Indholdsfortegnelse 1. Formandens meddelelser, sagsnr. 16/ Godkendelse af åbent referat af møde den 3. marts 2016 i Danske Regioners bestyrelse, sagsnr. 16/ Regionernes regnskab 2015, sagsnr. 16/ Evaluering af Danske Regioners generalforsamling 2016, sagsnr. 15/ Bedre forløbscompliance - færre udeblivelser, sagsnr. 14/ Strategi for forebyggelse, sagsnr. 16/ Folkemødet 2016, sagsnr. 15/ Høring over forslag til gentest, sagsnr. 15/ Danske Regioners EU-prioriteringer 2016, sagsnr. 15/ Ændringer i hverv, sagsnr. 14/ Næste møde, sagsnr. 16/ Eventuelt, sagsnr. 16/62 29

4

5 Side 1 0B1. Formandens meddelelser, sagsnr. 16/62 Resumé Maren Munk-Madsen Indstilling Sagsfremstilling Bilag Ingen.

6 Side 2

7 Side 3 1B2. Godkendelse af åbent referat af møde den 3. marts 2016 i Danske Regioners bestyrelse, sagsnr. 16/62 Resumé Maren Munk-Madsen Indstilling Det indstilles, at referatet godkendes. Sagsfremstilling Bilag Åbent referat af møde den 3. marts 2016 i Danske Regioners bestyrelse.pdf ( ).

8 Side 4

9 Side 5 2B3. Regionernes regnskab 2015, sagsnr. 16/765 Resumé Regionernes endelige regnskabstal for 2015 offentliggøres af Danmarks Statistik den 19. april Der vil blive udleveret en oversigt over tallene på mødet. Sanne Nørgaard Laursen Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning. Sagsfremstilling Bilag Ingen.

10 Side 6

11 Side 7 3B4. Evaluering af Danske Regioners generalforsamling 2016, sagsnr. 15/1006 Resumé Danske Regioners generalforsamling 2016 blev holdt den 7. april 2016 i Centralværkstedet, Århus og Comwell Hotel Aarhus. Der deltog 162 delegerede regionsrådspolitikere og gæster. Trine Friis Af e-dagsorden fremgår et bilag indeholdende artikler i perioden før og efter generalforsamlingen. Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen evaluerer Danske Regioners generalforsamling Sagsfremstilling Danske Regioners generalforsamling blev holdt for 390 deltagere, heraf 162 delegerede. Blandt gæsterne var tre ministre og 24 medlemmer af Folketinget. Statsministeren overbragte regeringens hilsen. Efter den formelle del af generalforsamlingen blev gennemført en todelt debat Sundhed og vækst i hele Danmark, hvor både sundheds- og ældreministeren samt erhvervs- og vækstministeren deltog. Rammerne for generalforsamlingen var Centralværkstedet i Aarhus og gruppemøderne blev holdt på Comwell Hotel Aarhus. Der er udsendt evalueringsskema til de 390 tilmeldte deltagerne. Heraf har 189 besvaret et evalueringsskema, hvilket er en svarprocent på 48,7 %. I 2015 var svarprocenten på 34,3 %. Overordnet set tilkendegav 88 %, at Danske Regioners generalforsamling havde været god eller over middel. Sidste år var tallet 79 %. Debat: Sundhed og vækst i hele Danmark 86 % har tilkendegivet, at debatten om sundhed i hele Danmark var meget relevant eller relevant. 60 % har tilkendegivet, at debatten om vækst i hele Danmark var meget relevant eller relevant.

12 Side 8 Omdelte materialer På generalforsamlingen lancerede Danske Regioner følgende publikationer: Regionernes Resultater Borgernes Sundhedsvæsen 2016 Kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark For Borgernes Sundhedsvæsen tilkendegav 80 %, at materialet var meget relevant eller relevant. For udspillet om kvalificeret arbejdskraft var dette tal 68 % og for Regionernes Resultater 88 %. Presseomtale og digital kommunikation I perioden 13. marts til 14. april 2016 fordeler en overvejende positiv omtale af generalforsamlingen og Danske Regioner i medierne sig således: 59 gange i radio og TV 268 gange i landsdækkende dagblade 969 gange i regionale dagblade 209 gange i landets ugeaviser 159 gange i fagblade og magasiner 147 gange af nyhedsbureauer gange i webkilder Overordnet set blev det en periode med rigtig meget sundhedspolitik i medierne, hvor regionerne fik sat en række dagsordener i pressen. Således var det bl.a. planlagt, at der skulle sættes fokus på det justerede medicinråd, behovet for kvalificeret arbejdskraft, behovet for nye scannere og strålekanoner, behovet for midler til renovering af nedslidte sygehuse og hjertepakker. Antallet af sidevisninger på generalforsamlingssitet GF16 er markant højere end ved sidste generalforsamling -en stigning på 30 % fra til sidevisninger. Som de tidligere år er forsiden hvor der kan ses live-stream fra generalforsamlingen, og hvor vores Twitter-strøm har en fremtrædende plads den mest besøgte side på GF-sitet, ligesom også foto-galleriet er meget velbesøgt. Centralværkstedet 88 % har vurderet Centralværkstedet som godt eller over middel. I kommentarfeltet blev det fremhævet, at stedet var hyggeligt, lidt utraditionelt og med god forplejning og service.

13 Side 9 Generalforsamling 2017 Næste års generalforsamling afholdes den 6. april Konferencen dagen før generalforsamlingen Der deltog 158 til konferencen Regionspolitikerne får ordet, heraf 139 regionspolitikere. Emnet for sessionerne var: Hvordan sikrer vi, at de nationale mål bliver en god og ubureaukratisk ramme for udviklingen af sundhedsvæsenet? Det sammenhængende sundhedsvæsen med fokus på samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og praksissektoren Vækstvirksomheder og de regionale styrkepositioner Medicinforbrug og medicinhåndtering i psykiatrien Konkurrenceudsættelse hvad kan og vil regionerne konkurrenceudsætte? 67 har svaret på evalueringen og af dem vil 66 være interesseret i at deltage i en tilsvarende konference en anden gang. Overordnet vurderer 63 deltagere, at konferencen var god/over middel, et næsten tilsvarende antal vurderer, at der var gode muligheder for at deltage aktivt undervejs, og at de fik et godt/over middel udbytte af sessionerne. Kommentarerne går lige fra konkrete ideer til temaer næste år, ønske om deltagelse udefra, mere styring i sessionerne, mere tid til debat, men særligt nævner flere et ønske om, at vi aktivt sørger for at deltagerne ved sessionerne bliver blandet, og ikke får mulighed for at sætte sig regionsvis. Bilag Presse-GF 16.pdf ( ).

14 Side 10

15 Side 11 4B5. Bedre forløbscompliance - færre udeblivelser, sagsnr. 14/3303 Resumé Der har i længere tid været fokus på udfordringer ved udeblivelser til aftaler i sundhedsvæsenet. Udeblivelser er problematiske i forhold til behandlingen, lighed i sundhed og optimal kapacitetsudnyttelse. Der pågår aktuelt et fællesregionalt projekt, som afprøver udeblivelsesgebyrer og analyserer effekterne af disse. Udeblivelser kan dog skyldes årsager, som gebyrer ikke har effekt på. Der arbejdes derfor med en række andre værktøjer og tiltag, der kan bidrage til at reducere udeblivelser. På den baggrund foreslås det at etablere et nyt partnerskabsprojekt under Borgernes Sundhedsvæsen, der skal fokusere på andre redskaber end bøder til at understøtte forløbscompliance. Trine Petersen Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen godkender igangsættelse af et partnerskabsprojekt i regi af Borgernes Sundhedsvæsen, der finansieres af den tidligere bevilling til Borgernes Sundhedsvæsen i Sagsfremstilling I økonomiaftalen 2013 blev det aftalt, at regionerne skulle undersøge effekterne af udeblivelsesgebyrer med henblik på at understøtte optimal kapacitetsanvendelse. Frem til medio 2017 pågår derfor et fællesregionalt forsøg i Region Midtjylland. Der har blandt andet som følge af forsøget været positiv dialog mellem Danske Regioner, Region Midtjylland og Danske Patienter om at udvikle et supplerende projekt. Dette for at arbejde med en mere nuanceret palet af værktøjer for at fremme forløbscompliance. Forløbscompliance betyder, at borgeren følger den planlagte behandling. Projektet foreslås at have fokus på forløbscompliance frem for at styrke fremmøde eller reducere udeblivelser, fordi formålet med aftaler med sundhedsvæsenet ikke i sig selv er, at borgerne overholder deres aftaler med sundhedsvæsenet. Formålet er, at borgerne får effekt af deres behandling. Endelig signalerer fremmøde for nogle et fysisk møde, hvilket ikke matcher, at digitale muligheder kan inddrages i arbejdet med at designe effektfulde forløb, der er tilpasset borgeren. Vi risikerer således at overse relevante redskaber og tiltag, hvis vi har fokus på fremmøde eller udeblivelser.

16 Side 12 Projektets langsigtede formål er at sikre mere sundhed, mere lighed i sundhed og bedre kapacitetsudnyttelse. På den kortere bane skal projektet kunne videregive anbefalinger til relevante aktører om forslag til videre handling, f.eks. teknologiske, digitale, organisatoriske, kulturelle eller juridiske barrierer. Projektet skal skaffe overblik over eksisterende viden om, hvordan man kan reducere udeblivelser og styrke forløbscompliance. Det kan for eksempel være konkrete erfaringer fra sygehusene samt viden fra adfærdsforskere og nudging. Nudging betyder, at man puffer borgeren i en forudsigelig retning, uden at indskrænke borgerens valg og uden at borgerne straffes f.eks. nyttemæssigt eller økonomisk. Sms-påmindelser er et eksempel på nudging. Projektet skal stimulere, at viden spredes og udvikles på området. Det vil derfor også være væsentligt at få knyttet videns- og forskningsaktører til projektet, der kan bidrage til at opstille og teste hypoteser. Det vil bidrage til øget viden og vil styrke grundlaget for at prioritere mellem relevante redskaber. Det kan også være relevant, når resultaterne fra gebyrforskningen foreligger. Projektets fokus på forløbscompliance afspejler i høj grad borgernes perspektiv. For at kunne indrette sundhedsvæsenet optimalt, er det væsentligt i strukturerne at indtænke, at aftaler med sundhedsvæsenet ikke altid er det vigtigste i borgernes liv. Derfor er projektet et oplagt nyt initiativ under Borgernes Sundhedsvæsen. Projektet foreslås opdelt i tre faser henholdsvis kortlægning, pilotforsøg og opsamling. Med projektet ønsket fremmet en nuanceret palet af værktøjer for at fremme, at borgeren følger den planlagte behandling. Eksempler på mulige fokusområdet kan f.eks. være: Om borgernes indflydelse på mødetidspunkt kan medføre øget ansvar for aftalen. Om gennemsigtighed om prisen på en konkret ydelse kan få nogle borgere til at se konsekvenserne af at udeblive og ændre adfærd. Om indførelse af fælles beslutningstagen kan medføre et fald i antallet af udeblivelser. Det foreslås, at projektet iværksættes straks og løber til medio En forudsætning for projektet er, at der er lokal forankring, og at der videndeles. Danske Regioners rolle vil derfor primært være koordinering samt planlægning af læringsseminarer eller lignende. Danske Regioner har endvidere aftalt en sparringssession på (potentielle) regionale nudging projekter den 19. maj 2016 med to internationale nudging ek-

17 Side 13 sperter: professor Cass R. Sunstein, Harvard University, og professor Lucia Reisch, CBS. Økonomi Det forventes, at projekterne egenfinansieres, men der vil indenfor rammerne af den bevilling på kroner, som bestyrelsen har afsat til Borgernes sundhedsvæsen i 2016 blive afholdt læringsseminarer og lignede relevante aktiviteter, der kan understøtte fællesregional læring og spredning. Sekretariatets bemærkninger Sundhedsudvalget behandler sagen på deres møde torsdag den 14. april Psykiatri- og Socialudvalget behandler sagen på deres møde den 14. april Bilag Ingen.

18 Side 14

19 Side 15 5B6. Strategi for forebyggelse, sagsnr. 16/835 Resumé Danske Regioners generalforsamling vedtog den 7. april 2016, at der skal udarbejdes et forslag til en strategi for en samfundsmæssig og sammenhængende forebyggelsesindsats. Bestyrelsen skal på baggrund af generalforsamlingens vedtagelse drøfte tilrettelæggelsen af dette arbejde. Rikke Gravlev Poulsen Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen beder Danske Regioners sundhedsudvalg om at udarbejde et udkast til strategi for en samfundsmæssig og sammenhængende forebyggelsesindsats til forelæggelse for bestyrelsen inden udgangen af Sagsfremstilling Danske Regioners generalforsamling vedtog den 7. april 2016, at der skal udarbejdes et forslag til en strategi for en samfundsmæssig og sammenhængende forebyggelsesindsats. Forslaget, som var stillet af regionsrådsmedlem Torben Kjær, Ø, Region Hovedstaden lyder: Danske Regioners bestyrelse påtager sig, at der udarbejdes forslag til en strategi for en samfundsmæssig og sammenhængende forebyggelsesindsats for at undgå, at så mange mennesker får kroniske og andre sygdomme, som fremskrivninger viser, og som hænger sammen med ulighed i sundhed. Bestyrelsen indstillede forslaget til godkendelse, idet forebyggelse og tidlig opsporing er en vigtig del af den samlede sundhedsindsats, og det er oplagt, at staten, regionerne og kommunerne går sammen om en national strategi på dette område. I forlængelse af regionernes strategiske fokus på at tage ansvar for det samlede sundhedsvæsen vil Danske Regioner på baggrund af generalforsamlingens vedtagelse udarbejde et politisk udspil rettet mod kommuner og staten om, hvordan regionerne ser en national sammenhængende forebyggelsesindsats. På baggrund heraf foreslås det, at det videre arbejde med strategien forankres i Danske Regioners sundhedsudvalg, således at bestyrelsen kan præsenteres for et forslag til strategi inden udgangen af 2016.

20 Side 16 Bilag Ingen.

21 Side 17 6B7. Folkemødet 2016, sagsnr. 15/1363 Resumé Danske Regioners telt skal igen være rammen om fire dage med gode og skarpe debatter om sundhed og regional vækst. Med 18 debatter i teltet fastholder vi regionernes aktive og synlige tilstedeværelse på Folkemødet. Mindst to debatter får deltagelse af en minister. Der vil undervejs være mulighed for en kop kaffe, opladning af mobiltelefoner mm. i loungeområdet bagest i teltet. Eva M. Weinreich- Jensen Indstilling Det indstilles, at orienteringen tages til efterretning. Sagsfremstilling Danske Regioners aktiviteter på Folkemødet 2016 planlægges ud fra samme koncept som i 2015 med debattelt, fælles åbningsarrangement og reception for regionale politikere torsdag den 16. juni kl Debatter i Danske Regioners telt Debatterne i teltet dækker både sundhedsområdet og det regionale udviklingsområde. Pt. er der 18 debatter. Danske Regioner arrangerer selv de syv. Sundheds- og ældreministeren og erhvervs- og vækstministeren deltager i to af dem. Emnet for det fælles åbningsarrangement er: Den politiske debat mellem politikere og borgere. Her vil de regionale politikere og øvrige deltagere blive udfordret på, hvor langt de er villige til at gå for at debattere med borgerne. Oplysningen om debat og reception er sendt til regionssekretariaterne i november måned, med henblik på at det kan indgå i regionernes planlægning af folkemødedeltagelsen. Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland er gået sammen om at holde to fælles arrangementer i teltet. Region Sjælland arrangerer herudover én debat i teltet. I lighed med sidste år har vi givet andre organisationer mulighed for at låne teltet til debatter med regionale vinkler og politikere. I år er det Danske Patienter, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, et netværk af 16 sundhedsorganisationer, Hjerteforeningen, Tænketanken EUROPA,

22 Side 18 Unge Patienter og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. De står for de resterende 8 debatter. Praktiske oplysninger ift. Danske Regioners telt Teltet indrettes som i 2015 med både scene og loungeområde, hvor det vil være muligt at få opladet sin mobiltelefon, få kaffe/vand mm. Teltet har samme placering ved Allinge Røgeri som sidste år. Praktiske oplysninger ift. bestyrelsesmødet Bestyrelsesmødet finder sted den 16. juni kl på Hotel Radisson Blu, Rønne. Efter frokosten vil der kl. 13 være bustransport til Allinge, til åbningen af Folkemødet. Flere oplysninger om de praktiske forhold i relation til overnatningssteder hvis det er via Danske Regioner vil blive sendt til bestyrelsen sidst i maj. Bilag Ingen.

23 Side 19 7B8. Høring over forslag til gentest, sagsnr. 15/1648 Resumé Justitsministeriet sendte den 8. februar 2016 et lovforslag om ændringer af lov om forsikringsaftaler og lov om tilsyn med firmapensionskasser i høring. I høringssvaret støtter Danske Regioner, at der er fastholdt samt strammet op på reglerne for forsikringsselskaberne og firmapensionskasserne, hvad angår indhentelse og anvendelse af bl.a. gentest. Deres muligheder for at anvende helbredsoplysninger begrænses sådan, at der heller ikke gives adgang til viden om familiens sygdomshistorik. Dette understøtter muligheden for personlig medicin. Johanne Flowers Parning Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen godkender høringssvar til Justitsministeriet. Sagsfremstilling Med lovforslaget foreslås det, at det fremover ikke skal være tilladt for forsikringsselskaber og pensionskasser at anmode om, indhente eller modtage og bruge oplysninger om slægtninges aktuelle eller tidligere helbredstilstand ved tegning mv. af forsikringer eller pensioner. Som det er i dag, kan selskaberne kræve information om både tidligere og aktuelle sygdomsforløb i familien. Oplysningerne bruges til at vurdere forsikringstagerens risiko for selv senere i livet at blive syg. I nogle tilfælde kan oplysningerne betyde, at den enkelte ikke får mulighed for at tegne en forsikring. I lovforslaget fra Justitsministeriet lægges der vægt på, at det langt fra er givet, at man har arvet sin families sygdomme. Selv hvis man er arveligt disponeret for en sygdom, er det ikke sikkert, at man udvikler sygdommen. Det store fokus på forebyggelse inden for lægevidenskaben har desuden medført, at langt de fleste arvelige sygdomme bremses og behandles, før de udvikler sig. Forbuddet mod at modtage oplysninger om forsikrings- eller pensionstagerens arveanlæg indebærer også, at forsikringsselskaber og pensionskasser skal nægte at modtage oplysninger, som den pågældende forsøger at fremlægge om sådanne forhold.

24 Side 20 I høringssvaret støtter Danske Regioner, at der i lovforslaget er fastholdt samt strammet op på reglerne for forsikringsselskaberne og firmapensionskasserne, hvad angår indhentelse og anvendelse af bl.a. gentest ved tegning mv. af forsikringer og pensioner samt, at forsikringsselskabernes og pensionskassernes muligheder for at anvende helbredsoplysninger begrænses sådan, at der ikke gives adgang til viden om familiens sygdomshistorik. Det bemærkes, at lovforslaget bidrager til muligheden for mere individuel behandling baseret på gentest. Med forbehold for den politiske behandling påregner Justitsministeriet, at lovforslaget kan træde i kraft til 1. juli 2016 Link til høringsportalen: Sekretariatets bemærkninger Det var ikke muligt inden for høringsfristen at behandle høringssvaret politisk. Danske Regioner har derfor indsendt administrativt høringssvar til Justitsministeriet den 7. marts 2016 med forbehold for politisk godkendelse. Høringssvaret er udarbejdet på baggrund af høring i regionerne. Regionerne havde ingen bemærkninger til lovforslaget. Høringssvaret er behandlet i Sundhedsudvalget den 14. april 2016 og behandles i Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde den 21. april Bilag Høringssvar vedr. lovforslag om bl.a. gentest ( ).

25 Side 21 8B9. Danske Regioners EU-prioriteringer 2016, sagsnr. 15/2455 Resumé Danske Regioner bruger sin interessevaretagelse i EU-systemet på de områder, hvor beslutninger i EU-systemet kan påvirke foreningens indsatsområder i en positiv retning, eksempelvis vedrørende den langsigtede politik for støtte til regional udvikling og konkurrenceaspektet i forhold til medicin. Desuden vil indsatsen også handle om EU-politikker på det ansættelsesretlige område og endelig implementering af EU-lovgivning i Danmark med fokus på EUforordningen om beskyttelse af personlige data. I bl.a. EU s Regionsudvalg er danske regionale politikere med til at behandle de EU-sager, Danske Regioner har interesser i. Asger Andreasen Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen godkender, at ressourcerne til Danske Regioners EUlobbyaktiviteter i 2016 hovedsageligt koncentreres om følgende fire emner: EU s langsigtede regionalpolitik, Implementering af EU-forordningen om persondatabeskyttelse, EU s politikker på det ansættelsesretlige område samt udfordringer i EU-lande vedrørende stigende udgifter til medicin. Sagsfremstilling EU-lovgivning har stor indflydelse på regionernes opgavevaretagelse. Omkring 40 procent af punkterne på regionsrådenes dagsordener er direkte eller indirekte påvirket af EU-lovgivning og EU-initiativer, viser Danske Regioners seneste analyse. Det handler f.eks. om indkøb og dermed EU-udbud af nyt udstyr til et sygehus eller om anvendelsen af EU-støtte til regional udvikling. Cirka 16 ud af EU-Kommissionens 23 nye initiativer er relevante for Danske Regioners interessevaretagelse. Derudover vil både Europa-Parlamentet og EU s Regionsudvalg fremsætte et stigende antal initiativer af egen drift. Der tages derfor forbehold for ændringer i Danske Regioners EUinteressevaretagelse afhængig af udviklingen i europæisk politik. Sekretariatet vurderer, at der er fire emner, som er meget væsentlige for regionerne. Emnerne kan indeholde flere konkrete lovgivningsinitiativer. De fire emner er:

26 Side EU s langsigtede regionalpolitik Regionerne i Danmark supplerer hvert år deres egne regionale udviklingsmidler med ca. 350 millioner kroner fra EU s struktur- og investeringsfonde. Pengene investeres aktivt i projekter, der skaber mere vækst og beskæftigelse. Den danske indsats har skabt flere tusinde nye jobs i de virksomheder, som har deltaget i EU-projekter. EU-Kommissionen planlægger i 2016 at se på, hvordan EU-midlerne bedre målrettes mod EU s aktuelle udfordringer og prioriteter. På længere sigt efter 2020 er der en risiko for reduktion eller helt bortfald af EU s støtte til de mere udviklede regioner, herunder regionerne i Danmark. Danske Regioner vil derfor aktivt påvirke processen og arbejde for EU-midler til alle regioner i EU efter 2020 samt arbejde for et hensigtsmæssigt samlet EUbudget , som sikrer midler til regional udvikling på ca. samme niveau som i dag. 2. Implementering af EU-forordningen om persondatabeskyttelse Ultimo 2015 blev der opnået enighed om EU-forordningen om persondatabeskyttelse. Forordningen afvejer hensynet til at styrke borgernes privatlivsbeskyttelse med brug af persondata i offentlighedens interesse. Danske Regioner har været særligt opmærksom på, at forordningen ville kunne bringe Danmarks førende position inden for sundhedsforskning i fare. I løbet af beslutningsprocessen er der heldigvis blevet lyttet til flere af de kritikpunkter, som blandt andre Danske Regioner har rejst. Den vedtagne forordningstekst sikrer, at der også fremover kan gennemføres forskning på data af høj kvalitet i Danmark. Forordningen forventes at få betydelige konsekvenser på det ansættelsesretlige område. I øjeblikket arbejder arbejdsgiverorganisationerne i Danmark sammen med Justitsministeriet med henblik på at afklare, hvilke lovgivningsmæssige ændringer forordningen vil medføre, hvordan Datatilsynets rolle bliver samt udarbejdelse af vejledning til forordningen. Danske Regioner vil søge størst mulig indflydelse på den danske implementering, så der skabes en nuanceret forståelse af forskning, patientbehandling, kvalitetsudvikling, samt regionernes opgaver som arbejdsgivere og dataansvarlige myndigheder. 3. EU politikker på det ansættelsesretlige område Hovedfokusområderne som arbejdsgivere er bl.a.; arbejdstid, social sikring, arbejdsmiljø, balance mellem arbejdsliv og privatliv mm.

27 Side 23 EU-Kommissionen vil revidere dele af lovgivningen på arbejdsmiljøområdet. Den proces er væsentlig at følge tæt for at sikre, at resultatet bliver hensigtsmæssigt for regionerne. Det forberedende arbejde for EU s nye arbejdstidsregler har længe været undervejs. En revision af det nuværende arbejdstidsdirektiv kan få store konsekvenser for regionerne. Det forventes, at EU-Kommissionen fremsætter forslag om et revideret arbejdstidsdirektiv i I sin tale om unionens tilstand, nævnte kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, en søjle af sociale rettigheder. Det er endnu uvist, hvad der præcist ligger i overskriften, men EU-Kommissionen taler selv om fælles principper og værdier for sociale rettigheder som eksempelvis ret til minimumsløn, arbejdsmiljørettigheder og minimumbeskyttelse af arbejdstid. Der er således lagt op til, at Danske Regioner følger udviklingen inden for dette initiativ tæt. EU-Kommissionens pakke om arbejdskraftens mobilitet i EU vil bl.a. se på en målrettet revision af EU s direktiv om udstationering af arbejdstagere. EU- Kommissionen vil desuden fremlægge et forslag om en ny tilgang til lovlig indvandring. Arbejdet med mobilitetspakken skal også ses i sammenhæng med de aktuelle migrationsstrømme, kontrol af læger fra udlandet samt Danske Regioners arbejde med implementering af det såkaldte håndhævelsesdirektiv vedr. solidarisk ansvar for overholdelse af overenskomster og aftaler for udstationerede medarbejdere. 4. Fælles udfordringer i EU vedrørende stigende udgifter til medicin Generelt i alle EU-lande forventes det, at der både kommer flere nye lægemidler på markedet, så vi kan behandle flere sygdomme, samtidig med, at antallet af behandlingskrævende patienter vil stige som følge af den demografiske udvikling. Lægemidlerne vil endvidere blive mere målrettet konkrete patientgrupper. Danske Regioner vil i 2016 have fokus på konkurrenceaspektet i EU i forhold til medicin. Det handler om dels at være opmærksom på EU-sager, hvor prissætningen på medicin er i spil, dels at se på eventuelle samarbejdsmodeller på tværs af grænser. Prissætning på medicin indgår ikke i EU-Kommissionens arbejdsprogram, så der kommer ingen EU-initiativer på området. Det vil derfor handle om frivillige aftaler medlemslandene imellem. Det nuværende hollandske EUformandskab har medicinpriser på dagsordenen for deres formandsperiode.

28 Side 24 Flere fora for interessevaretagelse Danske Regioners EU-interessevaretagelse foregår i flere forskellige fora både på politisk niveau og på embedsmandsniveau. I Det Europæiske Regionsudvalg er danske regionale politikere med til at behandle de EU-sager, Danske Regioner har interesser i. Det sker på cirka 40 møder årligt, hvor en eller flere danske medlemmer af Regionsudvalget deltager. Derudover er Danske Regioner også politisk repræsenteret i Council of European Municipalities and Regions (CEMR), hvor Danske Regioner sammen med søsterorganisationer fra andre europæiske lande varetager decentrale myndigheders interesser på tværs af Europa. Endelig varetager Danske Regioner en række opgaver på embedsmandsniveau i Europæisk organisation for offentlige arbejdsgivere (CEEP). Det er bl.a. i regi af CEEP, at Danske Regioner bidrager til og deltager i forhandlingen af aftaler mellem arbejdsmarkedets parter på europæisk niveau. Herudover spiller CEEP en ikke ubetydelig rolle som officiel høringspart for EU-Kommissionen i arbejdsmarkedsrelaterede spørgsmål. Bilag Liste over relevante EU-sager 2016 ( ).

29 Side 25 9B10. Ændringer i hverv, sagsnr. 14/1546 Resumé Venstre ønsker at foretage ændring i partiets repræsentation Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg. Bente Kragelund Jønsson Dansk Folkeparti ønsker at foretage ændring i partiets repræsentation i Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg og Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Indstilling Det indstilles, at bestyrelsen tager ændringerne i hverv til efterretning. Sagsfremstilling Venstre har pr. 1. marts 2016 foretaget ændring i partiets repræsentation i Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg. Regionsrådsmedlem Jørgen Winther udtræder af udvalget. Nyt medlem er regionsrådsmedlem Steen Jakobsen, V, Region Midtjylland. Dansk Folkeparti har pr. 1. april 2016 foretaget ændring i partiets repræsentation i Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg samt Regionernes Lønnings- og Takstnævn. Regionsrådsmedlem Daniel Nørhave udtræder af udvalget. Nyt medlem er 1. næstformand, regionsrådsmedlem Peter Jacobsen, O, Region Sjælland. Bilag Ingen.

30 Side 26

31 Side 27 10B11. Næste møde, sagsnr. 16/62 Resumé Maren Munk-Madsen Indstilling Det indstilles, at næste møde holdes torsdag den 26. maj 2016 kl i Regionernes Hus. Sagsfremstilling Bilag Ingen.

32 Side 28

33 Side 29 11B12. Eventuelt, sagsnr. 16/62 Resumé Maren Munk-Madsen Indstilling Sagsfremstilling Bilag Ingen.

34

35 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl Sagsnr. 16/60 Maren Munk-Madsen Tel.: Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. marts 2016 kl Deltagere: Afbud: Regionsdirektører: Bent Hansen, Jens Stenbæk, Sophie Hæstorp Andersen, Ulla Astman, Stephanie Lose, Leila Lindén, Poul-Erik Svendsen, Per Larsen, Henrik Thorup, Lone Langballe, Anne V. Kristensen, Jess V. Laursen, Susanne Langer Charlotte Fischer, Lise Müller, Susanne Lundvald, Martin Geertsen Hjalte Aaberg, Jacob Steengaard Madsen, Jane Kraglund, Jens Andersen, Svend Særkjær Deltagere fra Adam Wolf, Erik Jylling, Gitte Bengtsson, Rikke Margrethe Friis, Katrine Tang, Lotte Pedersen (pkt. 5), Kristian sekretariatet: Terp (pkt. 5), Trine Friis (referent)

36 Side 2 1. Formandens meddelelser, sagsnr. 16/60 Rigsrevisionens undersøgelse af regionernes styring af den ambulante psykiatri Formanden orienterede om, at Rigsrevisionen er ved at lave en beretning om regionernes styring af den ambulante psykiatri. Beretningen forventes offentliggjort umiddelbart efter statsrevisorernes møde den 30. marts Trepartsforhandlinger Formanden orienterede om, at den 26. februar 2016 blev den første delaftale indgået i de igangværende trepartsforhandlinger. Delaftalen blev omdelt. Brug af Avastin til behandling af våd-amd Formanden orienterede om status for brugen af Avastin til våd-amd. Regionernes økonomi 2015 Den standardiserede økonomiopfølgning for 4. kvartal 2015 blev omdelt. Formanden orienterede om det forventede resultat af regionernes regnskaber for Godkendelse af åbent referat af møde den 4. februar 2016 i Danske Regioners bestyrelse, sagsnr. 16/60 Bestyrelsen godkendte referatet. 3. Danske Regioners generalforsamling 2016, sagsnr. 15/1006 Bestyrelsen godkendte program og dagsorden for Danske Regioners generalforsamling Bestyrelsen tog de tre indkomne forslag fra Enhedslisten, som fremsendt til bestyrelsen den 26. februar 2016, til efterretning. Bestyrelsen besluttede endvidere at indstille forslag til Danske Regioners generalforsamling, som fremsendt til bestyrelsen den 2. marts 2016.

37 Side 3 De fire forslag vil fremgå af pkt. 6 på generalforsamlingens dagsorden. Resumé Godkendelse af dagsorden og program for Danske Regioners generalforsamling den 7. april Mødekalender 2017, sagsnr. 16/456 Bestyrelsen godkendte mødekalender for 2017 samt dagene for udvalgsmøder. Resumé Danske Regioners politiske mødekalender for 2017 forelægges allerede nu af hensyn til regionernes mødeplanlægning for næste år. 5. Danske Regioner Regnskab 2015, sagsnr. 16/461 Bestyrelsen godkendte Danske Regioners regnskab for 2015, og bestyrelsen underskrev regnskab og Revisionsprotokollat. Resumé Danske Regioners regnskab aflægges i overensstemmelse med årsregnskabslovens regler for klasse A virksomheder. Årsregnskabet er revideret af BDO Statsautoriseret Revisionsaktieselskab. Danske Regioners resultatopgørelse for 2015 udviser et driftsoverskud på 5,9 millioner kroner. De finansielle poster før urealiserede kursgevinster udviser et underskud på 11,1 millioner kroner, idet der er indtægter på 8,1 millioner kroner og omkostninger på 19,2 millioner kroner. Driftsresultatet før urealiserede kursgevinster udgør dermed -5,2 millioner kroner. Dette er en forbedring på 33,1 millioner kroner i forhold til det budgetterede driftsresultat for 2015 på -38,3 millioner kroner. Med de urealiserede kapitalgevinster på 6 millioner kroner fås et overskud af foreningens drift på 0,8 millioner kroner. Hertil kommer 13,6 millioner kroner i udgifter til projekter, der er bevilget som flerårige rammebevillinger. Resultatet af foreningens drift er dermed et underskud på 12,7 millioner kroner. Danske Regioners balance pr. 31. december 2015 balancerer med 661,9 millioner kroner. Egenkapitalen udgør ultimo millioner kroner, hvilket er et fald på 12,7 millioner kroner i forhold til primo egenkapitalen.

38 Side 4 6. Høring af lov om kliniske forsøg med lægemidler, sagsnr. 15/285 Bestyrelsen godkendte høringssvar til Sundheds- og Ældreministeriet. Med referatet udsendes et uddybende notat. Resumé Europa-Parlamentet og Ministerrådet vedtog i foråret 2014 EU-forordning nr. 536/2014 om kliniske forsøg med humanmedicinske lægemidler, dvs. lægemidler til mennesker. Forordningen indeholder nye krav til den videnskabsetiske vurdering af ansøgninger om gennemførelse af lægemiddelforsøg. Det drejer sig bl.a. om snævrere tidsrammer og tættere koordinering. Lovforslaget om kliniske forsøg med lægemidler skal fastlægge de administrative rammer for godkendelse og opfølgning. I høringssvaret støtter Danske Regioner nedsættelsen af nye videnskabsetiske lægemiddelkomitéer, at det er ønskeligt med fortsat dansk resumé af forsøgene samt at der skal være dansk myndighedsgodkendelse af forsøgene. 7. Høring over forslag til ændring af lovgivning vedrørende Styrelsen for Patientsikkerheds fremtidige tilsyn, sagsnr. 16/538 Bestyrelsen besluttede, at bestyrelsens medlemmer har mulighed for at fremsende skriftlige kommentarer til høringssvaret med frist tirsdag den 8. marts Resumé Sundheds- og Ældreministeriet har udsendt høring over forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og forskellige andre love (Styrelsen for Patientsikkerheds fremtidige tilsyn m.v.). Lovforslaget har til formål at styrke patientsikkerheden ved at implementere risikobaseret tilsyn i sundhedsvæsenet og give Styrelsen for Patientsikkerhed øgede handlemuligheder overfor sundhedspersoner og behandlingssteder, som ikke lever op til relevante krav. 8. Kortlægning af retspsykiatrien, sagsnr. 14/2516 Bestyrelsen tog kortlægningen af retspsykiatrien til efterretning. Bestyrelsen godkendte, at Danske Regioner arbejder for, at domstolene i højere grad anvender tiltalefrafald ved ny mindre alvorlig kriminalitet og hvor den retspsykiatriske patient i forvejen har udsigt til et langvarigt behandlingsfor-

39 Side 5 løb, samt at misbrugsbehandling kan indgå som en del af behandlingsdommen. Med referatet udsendes et uddybende notat. Resumé En ekspertgruppe under Sundheds- og Ældreministeriet peger i en kortlægning af retspsykiatrien på en række mulige forklaringer på, at antallet af retspsykiatriske patienter er tredoblet siden årtusindskiftet. Kortlægningen er bl.a. gennemført på politisk opfordring fra Danske Regioner. Som noget nyt tyder kortlægningen på, at en væsentlig del af forklaringen på det stigende antal retspsykiatriske patienter dels skal findes i ændret retspraksis, dels kan forklares ved et øget misbrug af blandt andet euforiserende stoffer og deraf afledt kriminalitet blandt mennesker med psykiske lidelser. Danske Regioner har på sekretariatsmøde med Sundheds- og Ældreministeriet samt Justitsministeriet opfordret til, at der dels tages initiativ til at tilpasse retspraksis gennem øget brug af tiltalefrafald, dels at misbrugsbehandling inddrages som en del af behandlingsdommene, hvor det er relevant. Sidstnævnte indebærer et øget kommunalt ansvar for det samlede retspsykiatriske patientforløb. 9. Borgerinddragelse i Borgernes Sundhedsvæsen, sagsnr. 15/1498 Bestyrelsen konstaterede, at regionerne hver især arbejder videre med forskellige inddragelsesinitiativer i 2016, og bad sekretariatet om at arbejde videre med en fælles ramme for borgerdialogprojekter i de fem regioner i Resumé Borgernes Sundhedsvæsen skal udvikles på borgernes præmisser, og derfor spiller borgernes stemme en vigtig rolle i udvikling og implementering. Dialog med borgerne stod centralt i udviklingen af borgermøderne i februar Der er en række dialog- og inddragelsesinitiativer i de enkelte regioner, og i dette tilfælde et regionalt tilrettelagt initiativ med udgangspunkt i en fælles ramme. Der lægges op til, at der i efteråret 2016 gennemføres en dialogaktivitet om inddragelse af patienter og pårørende i alle regioner. Det følges op af endnu et landsdækkende dialoginitiativ i 2017, der skal tænkes sammen med fokus på det aktive demokrati og valgdeltagelsen til regionsvalget.

40 Side Konference om brugerinddragelse i sundhedsvæsenet 2016, sagsnr. 16/245 Bestyrelsen godkendte, at Danske Regioner afholder konference om brugerinddragelse i sundhedsvæsenet i samarbejde med Danske Patienter, ViBIS, KL og Sundhedsstyrelsen Bestyrelsen godkendte, at Danske Regioner dækker en fjerdedel af et eventuelt underskud fra de reserverede midler til Borgernes Sundhedsvæsen. Bestyrelsen bad sekretariatet undersøge om datoen for afholdelse af konferencen kan flyttes, da Region Nordjylland holder regionsrådsmøde den 25. oktober Resumé Danske Regioner har sammen med KL, Sundhedsstyrelsen, Danske Patienter og Videnscenter for brugerinddragelse (ViBIS) drøftet mulighederne for i efteråret 2016 igen at holde en konference om brugerinddragelse. Konferencen bygger videre på foregående konferencer i 2012 og 2014 og fastholder fokus på vigtigheden af brugerinddragelse i sundhedsvæsenet med udgangspunkt i den seneste viden og erfaringer på området. Konferencen planlægges afholdt den 25. oktober Forhandlinger om en ny social- og sundhedsassistentuddannelse, sagsnr. 14/1599 Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. Resumé Sekretariatet forhandler fortsat med KL og FOA om en ny social- og sundhedsassistentuddannelse. Forhandlingen med KL drejer sig om økonomien forbundet med en ny uddannelse, herunder også fordelingen af lønudgiften mellem kommuner og regioner. På mødet gives en mundtlig status på forhandlingerne. Forhandlingerne om en ny uddannelse kører parallelt med forhandlingerne om en ny dimensionering for blandt andet SOSU-assistentuddannelsen, der skal træde i kraft den 1. januar Drøftelserne om en ny dimensionering er

41 Side 7 midlertidigt sat på standby og afventer, at parterne når til enighed om en ny uddannelse. Den tidligere dimensionering udløb med udgangen af 2015, og der er ikke fastsat en dimensionering for Regionerne oplyser dog, at de i 2016 forventer at opretholde antallet af ansættelser af SOSU-assistentelever svarende til dimensioneringen i Derudover er flere regioner i dialog med kommunerne om muligheden for at øge antallet af elever i 2016 for at imødekomme kommunernes behov for flere SOSU-assistenter. 12. Status vedr. sengekapacitet, sagsnr. 15/1466 Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. Resumé I forbindelse med temadrøftelse vedrørende overbelægning på sygehusene på bestyrelsesmødet den 12. november 2015, efterspurgte bestyrelsen en oversigt over antallet af senge i Den tidligere forelagte oversigt over sengetallet i henholdsvis 2007 og 2020 er således opdateret med antallet af senge i Generelle orienteringer, sagsnr. 16/60 Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. Resumé Følgende emner er til orientering: Aftale om vækst og udvikling i hele Danmark Mulige lovgivningsmæssige barrierer for Scale-up Denmark Indikatorrapporten Indblik i Sundhedsvæsenets resultater Næste møde, sagsnr. 16/60 Næste møde holdes onsdag den 6. april 2016 kl på Comwell Aarhus i forbindelse med Danske Regioners generalforsamling. 15. Eventuelt, sagsnr. 16/60 Per Larsen bad om en status for i hvilket omfang optikere tilbyder helbredstjek.

42

43 Til Justitsministeriet Lovforslag om bl.a. gentest Sag nr. 15/1648 Dokumentnr /16 Johanne Flowers Parning Tel Finansministeriet har den 8. februar 2016 fremsendt et udkast til lov om ændring af lov om forsikringsaftaler og lov om tilsyn med firmapensionskasser. Danske Regioner støtter, at der i lovforslaget er fastholdt samt strammet op på reglerne for forsikringsselskaberne og firmapensionskasserne, hvad angår indhentelse af og anvendelse af bl.a. gentest ved tegning mv. af forsikringer og pensioner samt, at forsikringsselskabernes og pensionskassernes muligheder for at anvende helbredsoplysninger begrænses, sådan at der ikke gives adgang til viden om familiens sygdomshistorik. Lovforslaget er et bidrag til bedre individuel behandling herunder udvikling af personlig medicin. Med venlig hilsen Tommy Kjelsgaard

44

45 Liste over relevante EU-sager i Udover sager som står på Kommissionens arbejdsprogram, vil Europa-Parlamentet og Regionsudvalget komme med en række initiativudtalelser, som Danske Regioner har interesse i at følge. Initiativ 1 En ny dagsorden for nye færdigheder i Europa 2 Ny start for forældre, der arbejder 3 Revision af den flerårige finansielle ramme (FFR) for Beskrivelse Dagsordenen sigter mod at fremme udvikling af færdigheder, herunder gensidig anerkendelse af kvalifikationer, at støtte erhvervsuddannelse og højere uddannelse og at udnytte det fulde potentiale af digitale arbejdspladser. Danske Regioners interesse: Uddannelse og kompetenceudvikling er væsentligt for erhvervsudviklingen i regionerne og en afgørende parameter for at sikre kvalificeret arbejdskraft. Et sæt lovgivningsmæssige og ikkelovgivningsmæssige foranstaltninger til at håndtere de udfordringer for balance mellem arbejde og privatliv, som forældre, der arbejder, er konfronteret med, og til støtte for kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet. Danske Regioners interesse: EU-lovgivning på det arbejdsretslige område påvirker regionerne som arbejdsgivere. Ved revisionen af FFR vil der blive set på, hvordan finansieringen af de prioriteter, som EU står over for, bedre kan målrettes. Der vil også blive set på, hvordan EU-budgettet kan gøres mere resultatorienteret, og hvordan gældende regler kan forenkles Danske Regioners interesse: En enklere administration af f.eks. de europæiske strukturfonde og Horisont 2020 vil gøre deltagelsen nemmere for danske projektpartnere. 4 Gennemførelse af strategien for det digitale indre marked. Strategien for det digitale indre marked vil bl.a. lovgivningsforslag om portabilitet, revision af forordningen om forbrugerbeskyttelsessamarbejde et lovgivningsforslag om frie datastrømme. Danske Regioners interesse: Strategien kan både påvirke regionernes administration af data og spille ind på den regionale dagsorden for etablering af bredbånd i hele Danmark. 5 En pakke om Energiunionen Pakken af lovgivningsforslag vil bl.a. omhandle vedvarende energi, herunder bæredygtighedskriterier for biomasse og energieffektivitet, herunder energieffektivitet for bygninger. Danske Regioners interesse: Erhvervsudviklingen i regionerne handler bl.a. om tiltag indenfor vedvarende energi, bæredygtighed og energieffektivitet. 6 En pakke om arbejdskraftmobilitet Dette initiativ består at en meddelelse om arbejdskraftmobilitet, en målrettet revision af direktivet om udstationering af arbejdstagere og revision af forordninger om koordinering af social sikring. Danske Regioners interesse: Mobilitetspakken skal bl.a. ses i sammenhæng med de aktuelle migrationsstrømme samt Danske Regioners arbejde vedr. solidarisk ansvar for overholdelse af

46 7 Opfølgning på strategien for det indre marked 8 En søjle for sociale rettigheder 9 Gennemførelsen af en europæisk sikkerhedsdagsorden 10 Forslag til en interinstitutionel aftale om et obligatorisk åbenhedsregister 11 Europæiske standarder for offentlige udbud og indkøb 12 Lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen 13 Forordning om persondatabeskyttelse 14 EU s fremtidige politik for regionaludvikling overenskomster og aftaler for udstationerede medarbejdere. EU-Kommissionen vil realisere strategien for det indre marked f.eks. gennem tiltag til hjælp for små og mellemstore virksomheder (SMV'er) og nystartede virksomheder, initiativer til regulering af erhverv, lovgivningsinitiativer, der kan fremme grænseoverskridende levering af tjenesteydelser, håndtere reguleringsmæssige barrierer for vigtige bygge- og anlægsydelser. Danske Regioners interesse: Et velfungerende indre marked og hjælp til virksomheder er med til at understøtte den regionale erhvervsudvikling. I initiativet vil der blive taget fat om de huller, der er i eksisterende lovgivning, og der vil blive fastlagt fælles principper og referencer for at opnå større konvergens for beskæftigelse og social sikring. Danske Regioners interesse: Der kan blive tale om f.eks. ret til minimumsløn, arbejdsmiljørettigheder og beskyttelse af arbejdstid, som griber ind i den danske overenskomstmodel. Foranstaltninger til gennemførelse af den europæiske sikkerhedsdagsorden, som handler om alt fra terrorisme, skydevåben, kontantløse betalinger og cypersikkerhed. Danske Regioners interesse: Vedr. cypersikkerhed kan den europæiske sikkerhedsdagsorden påvirke regionernes ansvar for sikker behandling og opbevaring af data. Forslaget til en interinstitutionel aftale med Europa-Parlamentet og Rådet sigter mod at skabe større åbenhed og ansvarlighed ved at gøre åbenhedsregistret obligatorisk for alle interesserepræsentanter, der søger at påvirke beslutningsprocessen i hver af de tre institutioner. Danske Regioners interesse: Det er vigtigt at gøre EU-institutionerne opmærksom på, at der er forskel på interessevaretagere. Danske Regioner repræsentere et decentralt myndighedsniveau og bør ikke stå opført i et åbenhedsregister side om side med f.eks. tobaksindustrien. Kommissionen vil ajourføre sine standardformularer i forbindelse med udbudsbekendtgørelser om offentlige udbud. Danske Regioners interesse: Regionerne sender årligt indkøb for ca. 38 milliarder kr. i offentligt udbud. Opfølgning af Rådets direktiv af 12. juni 1989 forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet, samt 23 hermed forbundne direktiver. Danske Regioners interesse: EU-lovgivning vedr. arbejdsmiljø vil påvirke regionerne som arbejdsgivere. Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger (generel forordning om databeskyttelse). Danske Regioners interesse: at påvirke den danske implementering, så den bliver hensigtsmæssig for regionernes forskning, patientbehandling, kvalitetsudvikling og opgaver som arbejdsgivere og dataansvarlige myndigheder. Kommissionen åbner i 2016 for de første drøftelser om anvendelsen af EU s finansielle rammer efter Det er ikke en fastlagt om den

47 15 Revision af arbejdstidsdirektivet 16 Fælles udfordringer i EUlande i relation til stigende udgifter til medicin nuværende strukturfondspolitik videreføres. Danske Regioners interesse: Regionerne i Danmark modtager ca. 350 mio. kr. årligt fra EU s strukturfonde og bør arbejde for at EU s kommende budgetperiode vil indeholde midler til regional udvikling på ca. samme niveau som i dag. EU-Kommissionen har annonceret en revision af arbejdstidsdirektivet og det forventes, at Kommissionen fremsætter et forslag herom i Danske Regioners interesse: En revision af det nuværende arbejdstidsdirektiv kan for konsekvenser for regionerne som arbejdsgivere. Prissætning på medicin indgår ikke i EU-Kommissionens arbejdsprogram, så der kommer ingen EU-initiativer på området. Det vil derfor handle om frivillige aftaler medlemslandene imellem. Danske Regioners interesse: Fokus på konkurrenceaspektet i EU i forhold til medicin. Det handler om, dels at være opmærksom på EUsager, hvor prissætningen på medicin er i spil, dels at se på eventuelle samarbejdsmodeller på tværs af grænser.

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. marts 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. marts 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 10-03-2016 Sagsnr. 16/60 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 21. april 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 21. april 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 27-04-2016 Sagsnr. 16/62 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. maj 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 02-06-2016 Sagsnr. 16/64 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. august 2015 kl

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. august 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 18-08-2015 Sagsnr. 15/1655 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. december 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 17-12-2015 Sagsnr. 15/739 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 07-03-2017 MDR-2017-00012 Maren Munk-Madsen Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 2. marts 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m. fl. 27-04-2017 MDR-2017-00014 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 20. april 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26. februar 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 06-03-2015 Sagsnr. 15/36 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 26.

Læs mere

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse

Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-10-2017 EMN-2017-01847 1090806 Maren Munk-Madsen Åbent referat af møde den 12. oktober 2017 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Bent Hansen,

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 29. september 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 06-10-2016 Sagsnr. 16/69 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 19. marts 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 19. marts 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 20-03-2015 Sagsnr. 15/43 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-04-2018 EMN-2018-00010 Maren Munk-Madsen Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Afbud: Regionsdirektører: Deltagere

Læs mere

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet den 7. februar 2014)

Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som følge af aflysning af mødet den 7. februar 2014) Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 13-02-2014 Sagsnr. 14/355 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: ma@regioner.dk Åbent referat af skriftlig votering i Danske Regioners Bestyrelse (som

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 4. februar 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 4. februar 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 09-02-2016 Sagsnr. 16/59 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. april 2014

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 10. april 2014 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 29-04-2014 Sagsnr. 14/1468 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse 2014-2018

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 18. maj 2017 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 18. maj 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014 2018 m.fl. 19-05-2017 EMN-2017-01842 1054823 Maren Munk-Madsen Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 18. maj 2017 kl. 10.30 Deltagere:

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. september 2015 kl. 10.30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. september 2015 kl. 10.30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 08-09-2015 Sagsnr. 15/736 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 24. august 2017 kl

Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 24. august 2017 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. Åbent referat af møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 24. august 2017 kl. 10.30 31-08-2017 EMN-2017-01845 1078053 Maren Munk-Madsen

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 11042013 Sagsnr. 13/582 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 05042013

Læs mere

Referat af møde den 16. maj 2019 i Danske Regioners bestyrelse

Referat af møde den 16. maj 2019 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. Referat af møde den 16. maj 2019 i Danske Regioners bestyrelse 22-05-2019 EMN-2019-00137 1279458 Maren Munk-Madsen Deltagere: Afbud: Regionsdirektører:

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 5. december 2014 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 5. december 2014 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 06-12-2014 Sagsnr. 14/1960 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 27. oktober 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 27. oktober 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 31-10-2016 Sagsnr. 16/70 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 15. december 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 15. december 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 21-12-2016 Sagsnr. 16/72 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Introduktion Oversigten indeholder både sager, der fortsætter fra 2017 og nye sager fra Kommissionens arbejdsprogram 2018. Kommissionens arbejdsprogram indeholder

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse den 22. januar 2015

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse den 22. januar 2015 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 23-01-2015 Sagsnr. 15/35 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse den 22.

Læs mere

Referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 26. september 2014

Referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 26. september 2014 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 31-10-2014 Sagsnr. 14/1956 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Åbent referat af møde den 8. februar 2018 i Danske Regioners bestyrelse

Åbent referat af møde den 8. februar 2018 i Danske Regioners bestyrelse Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. Åbent referat af møde den 8. februar 2018 i Danske Regioners bestyrelse 15-02-2018 EMN-2018-00007 1126732 Maren Munk-Madsen Deltagere: Afbud: Regionsdirektører:

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 14032012 Sagsnr. 12/335 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 02032012

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners Bestyrelse torsdag den 28. august 2014 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners Bestyrelse torsdag den 28. august 2014 kl Medlemmerne af Danske Regioners Bestyrelse 2014-2018 m.fl. 04-09-2014 Sagsnr. 14/1747 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners Bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 11:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 30082011 Sagsnr. 11/1353 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den

Læs mere

Kvartalsrapport fra 1. december 2009 til 31. marts 2010 fra akkrediteringsnævnet

Kvartalsrapport fra 1. december 2009 til 31. marts 2010 fra akkrediteringsnævnet R E F E R A T Bestyrelsesmøde Sted: Sundhedsstyrelsen, mødelokale 502 Dato: 3. juni 2010 Tid: Kl. 9.30-12.00 (mødet afsluttes med frokost) Deltagere Jesper Fisker (formand) Jens Elkjær (næstformand) Lone

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 13-03-2013 Sagsnr. 13/467 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 23-05-2013 Sagsnr. 13/820 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 13:00 i Allinge

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den kl. 13:00 i Allinge Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-06-2012 Sagsnr. 12/1047 Anette Budtz-Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den

Læs mere

Åbent referat af møde den 14. december 2017 i Danske Regioners bestyrelse

Åbent referat af møde den 14. december 2017 i Danske Regioners bestyrelse Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. Åbent referat af møde den 14. december 2017 i Danske Regioners bestyrelse 20-12-2017 EMN-2017-01850 1107169 Maren Munk-Madsen Deltagere: Bent Hansen, Stephanie

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 14. marts 2014

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 14. marts 2014 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 18-03-2014 Sagsnr. 14/580 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den 14.

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 9. juni 2015 Forslag om bedre lovgivning i EU Europa-Kommissionen fremlagde

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 04-10-2012 Sagsnr. 11/1678 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 8. oktober 2015 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 8. oktober 2015 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 12-10-2015 Sagsnr. 15/737 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

KONKLUSIONER SUNDHEDSKOORDINATIONSUDVALGET. Tirsdag den 26. november Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr.

KONKLUSIONER SUNDHEDSKOORDINATIONSUDVALGET. Tirsdag den 26. november Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr. KONKLUSIONER Tirsdag den 26. november 2013 Kl. 8.30 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2 Møde nr. 5 Medlemmer: Charlotte Fischer, Region Hovedstaden Julie Herdal Molbech, Region Hovedstaden (Afbud)

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 25. august 2016 kl

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 25. august 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 01-09-2016 Sagsnr. 16/68 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den kl. 16:00

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den kl. 16:00 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 27042011 Sagsnr. 11/658 Annette Budtz Jørgensen Tel.: 3529 8263 Email: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse onsdag den 13042011

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Juni 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Juni 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

BILAG. til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

BILAG. til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 27.10.2015 COM(2015) 610 final ANNEX 1 BILAG til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Referat af møde den 8. november 2018 i Danske Regioners bestyrelse

Referat af møde den 8. november 2018 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. Referat af møde den 8. november 2018 i Danske Regioners bestyrelse 15-11-2018 EMN-2018-00015 1238304 Maren Munk-Madsen Deltagere: Stephanie Lose, Ulla

Læs mere

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen 7.9.2015 1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen Indledning I dag førstebehandler regionsrådet budget 2016. På sundhedsområdet

Læs mere

Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009

Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009 Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur Referat fra møde i Det midlertidige udvalg om evaluering af den politiske struktur den 20. august 2009 Til stede: Regionsrådsmedlemmer: Bent

Læs mere

Danske Regioners bestyrelse og udvalg

Danske Regioners bestyrelse og udvalg Danske Regioners bestyrelse og udvalg 2018-2022 Danske Regioner bestyrelse Formand Stephanie Lose V Syddanmark 1. næstformand Ulla Astman A Nordjylland 2. næstformand Henrik Thorup DF Hovedstaden Medlem

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011

Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011 Hovedudvalget informationspunkter til skriftlig behandling 1. november 2011 Indholdsfortegnelse Sags nr. Side 1. Opsamling og referat til orientering 1 2. Evaluering af MED 3 3. Budget 2012 2015 5 Bilagsoversigt

Læs mere

Referat til ÆLDRERÅDSMØDE

Referat til ÆLDRERÅDSMØDE Referat til ÆLDRERÅDSMØDE Der indkaldes hermed til møde i ældrerådet i Holbæk Kommune Tid: Onsdag den 11.04.2018 kl. 10.00 14.00 Sted: Elisabethcentret lokale 1 D, Carl Reffsvej 2, Holbæk Der serveres

Læs mere

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik

Danske Regioners arbejdsgiverpolitik 05-12-2014 Danske Regioners arbejdsgiverpolitik Danske Regioners vision som arbejdsgiverorganisation er at: Understøtte opgavevaretagelsen Danske Regioner vil skabe de bedste rammer for regionernes opgavevaretagelse

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet

Internt notatark. Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Sundhedsområdet Dato 26. marts 2014 Sagsnr. 14/4401 Emne: Redegørelse for PLO overenskomst betydning for sundhedsområdet Lørdag den 1. marts 2014 lykkes

Læs mere

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region

Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Dagsorden for møde i kommunaldirektørnetværket i den midtjyske region Tid og sted: Fredag 8. april 2016, fra kl. 9.00 til 11.00 Scandic Silkeborg, Udgaardsvej 2, 8600 Silkeborg. Deltagere: Kommunaldirektørerne

Læs mere

Udvalgs-/mødereferat. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts L For referat: Karen Fischer-Nielsen. Dato for udarbejdelse: 11.

Udvalgs-/mødereferat. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts L For referat: Karen Fischer-Nielsen. Dato for udarbejdelse: 11. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts 2014 Dato for udarbejdelse: 11. april 2014 L For referat: Karen Fischer-Nielsen Deltagere: Kirsten Ægidius Kirsten Thoke (pkt. 1-5 og 7) Rikke Vigstrup Dalgaard

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser September 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 10/2014 om hospitalernes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Hvor i Styrelsesloven og/eller Region Hovedstadens bestemmelser, findes en vedtagelse,

Hvor i Styrelsesloven og/eller Region Hovedstadens bestemmelser, findes en vedtagelse, Sekretariatet Råds- og udvalgsteam POLITIKERSPØRGSMÅL Direkte 38665026 j.nr. 18039288 Dato: 16. august 2018 Spørgsmål nr.: 124-18 Dato: 8. august 2018 Stillet af: Finn Rudaizky (O) Besvarelse udsendt den:

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åben dagsorden. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åben dagsorden. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åben dagsorden til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 3. marts 2014 Mødetidspunkt: 14:30 Mødelokale: Medlemmer: 211, Mødelokale Camilla Schwalbe, Allan S. Andersen, Anders

Læs mere

D A G S O R D E N. EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 21. august 2012 Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr.

D A G S O R D E N. EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 21. august 2012 Kl Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2. Møde nr. T I L L Æ G S D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Tirsdag den 21. august 2012 Kl. 16.00 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H2 Møde nr. 8 Medlemmer: Vibeke Storm

Læs mere

Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium onsdag den 20. marts kl

Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium onsdag den 20. marts kl Dagsorden til møde i bestyrelsen ved Horsens Gymnasium onsdag den 20. marts 2012. kl. 16.00 19.30. Afbud: Arne Kjær, Anne-Marie Illum, Patrick Strunge Andersen. Statsautoriseret revisor Allan Hess Andersen

Læs mere

KKR NOTAT. Dagsorden til møde i politisk praktikpladsforum den 20. maj

KKR NOTAT. Dagsorden til møde i politisk praktikpladsforum den 20. maj NOTAT KKR HOVEDSTADEN Dagsorden til møde i politisk praktikpladsforum den 20. maj Mødetidspunkt: Onsdag den 20. maj 2015, kl. 14-16 Mødested: Lyngby-Taarbæk, mødested følger senere. Deltagere: Byrådsmedlem

Læs mere

Referat. Uddannelsesråd Rebild

Referat. Uddannelsesråd Rebild Mødedato: Mødetidspunkt: 16:30 Sted: Referat Mødelokale K8, Kælderen, Østre Allé 6, Støvring Møde slut: 17.20 Fraværende: Henrik Christensen. 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 8 Godkendelse af

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social

Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen Sekretariat, Kommunikation og HR Tingvej 15 A, 2. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social Dagsorden til møde i Hoved-MEDudvalget for

Læs mere

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Dagsorden: 1. Referater til underskrift Der foreligger referat fra HBM 18/02/10 til underskrift 2. Mødeaktivitet og rulledagsorden

Læs mere

B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN

B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN EKSTRAORDINÆRT MØDE FORRETNINGSUDVALGET Onsdag den 21. december 2011 Kl. 08.30 Regionsgården i Hillerød, mødelokale H6 Møde nr. 19 Medlemmer: Vibeke Storm Rasmussen Leila

Læs mere

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543

Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0543 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens meddelelse Smart Regulation in the European Union, COM(2010) 543 Resumé Kommissionen

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30

Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den kl. 10:30 Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 06-06-2012 Sagsnr. 12/916 Annette Budtz- Jørgensen Tel.: 3529 8263 E-mail: abj@regioner.dk Åbent referat fra møde i Danske Regioners bestyrelse fredag den

Læs mere

Referat af 6. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) onsdag den 9. november 2011

Referat af 6. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) onsdag den 9. november 2011 02-12-2011 Sag nr. 09/1736 Dokumentnr. 54388/11 Thomas Birk Andersen Tel. 24 47 35 75 Referat af 6. møde i Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) onsdag den 9. november 2011 E-mail: tad@regioner.dk

Læs mere

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Udvalget for værdibaseret styring :00. Regionsgården, mødelokale H6 og H7

MØDETIDSPUNKT MØDESTED MEDLEMMER. Udvalget for værdibaseret styring :00. Regionsgården, mødelokale H6 og H7 DAGSORDEN Udvalget for værdibaseret styring - mødesager Udvalget for værdibaseret styring MØDETIDSPUNKT 07-02-2018 16:00 MØDESTED Regionsgården, mødelokale H6 og H7 MEDLEMMER Karin Friis Bach Özkan Kocak

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Beskæftigelsesudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Revision af direktivet om arbejdsmarkedsrelaterede

Læs mere

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR

BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR BESLUTNINGER REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALGET VEDR. SYGEHUSSTRUKTUR Tirsdag den 19. september 2006 Kl. 15.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale H23 Møde nr. 4 Medlemmer: Jørgen Christensen

Læs mere

Dagsorden: Med venlig hilsen Lisbeth Lintz Formand for Overlægeforeningen

Dagsorden: Med venlig hilsen Lisbeth Lintz Formand for Overlægeforeningen Overlægeforeningens ordinære forårsrepræsentantskabsmøde mandag den 1. april 2019 fra kl. 10.30 til ca. 16.00 på Comwell Århus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Behandling

Læs mere

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Følgende sager behandles på mødet Meddelelser 2 Budget 2009-2012 - opstart i fagudvalgene 3 Strategioplæg på Beskæftigelses- og Erhvervsområdet

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. marts 2016 kl

Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag den 3. marts 2016 kl Medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse 2014-2018 m.fl. 25-02-2016 Sagsnr. 16/60 Maren Munk-Madsen Tel.: 3529 8165 E-mail: mma@regioner.dk Åben dagsorden for møde i Danske Regioners bestyrelse torsdag

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

Udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Turisme. Beslutningsreferat. af møde den 30. maj 2011 kl i Udvalgsværelset

Udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Turisme. Beslutningsreferat. af møde den 30. maj 2011 kl i Udvalgsværelset Udvalget for Beskæftigelse, Erhverv og Turisme Beslutningsreferat af møde den kl. 16.00 i Udvalgsværelset Indholdsfortegnelse ÅBEN DAGSORDEN 157 GODKENDELSE AF DAGSORDEN... 4 158 ORIENTERING FRA FORMANDEN...

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 10.04.2008 kl. 16:15 Mødelokale 2, Kerteminde Rådhus Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 67. Forslag til grundaftaler... 3 68. Patientrettetforebyggelse

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Møde nr.: 2011/02 Mødedato: torsdag den Mødetidspunkt: 08:30-11:30. Amtstue Alle 71

Referat. Ældrerådet. Møde nr.: 2011/02 Mødedato: torsdag den Mødetidspunkt: 08:30-11:30. Amtstue Alle 71 Referat Møde nr.: 2011/02 Mødedato: torsdag den 24-02-2011 Mødetidspunkt: 08:30-11:30 Mødested: Grå mødelokale Amtstue Alle 71 Medlemmer Inger Glerup Ejgil Risager Kirsten Bandholtz Birgit Thomsen Jørgen

Læs mere