Bornholmer Tidende Forår 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bornholmer Tidende Forår 2015"

Transkript

1 Bornholmer Tidende Forår 2015 Advarsel Der er en reklame med bagerst i dokumentet med en helt urimelig anprisning. Vintersysler Skyrider 13 rørs super fra 1937 To-R 3½ rørs super fra 1939 Med alderen har HiFi fået en anden mening for mig. De høje toner høres ikke mere, forvrængning høres derimod. Derfor er AM radio blevet interessant igen. Kvaliteten af selve udsendelserne er nemlig meget høj. Uffe og Mogens har foræret mig radioer fra 20'erne, jeg satte transistorer i rørfatningerne. Det er retmodtagere, god lyd, men kræver lang antenne. Målet er at ombygge min 13 rørs Skyrider superhetorodyn til en transistorradio. Radioen fra Chicago, som kostede 137,50 dollar i 1937, har tilstrækkelig båndbredde (12 khz) og følsomhed. De gamle radioer er sjove at se på, og man kan ikke få moderne AM-radioer, der duer. Lian og Rene kom engang slæbende med en To-R 3½ rørs super fra 1939, der havde stået på tømreværkstedet i Nakskov. Den var en god lille en at begynde at eksperimenterne med. 4 transistorer, 3 bambuspinde, 3 Tordenskjold tændstikker senere, skrattede den lystigt. Effektforbruget gik fra 58 watt ned til ½ watt. Højtaleren (dansk opfindelse!) skrattede fordi den havde fanget masser af de jernfilspåner, der har været i luften på værkstedet. På langbølge kan man høre morgengymnastik fra Kalundborg, Droitwich, Paris osv. Disse stationer ligger, hvor de altid har ligget. På mellembølge er der sket ændringer. Radioen gik kun til 1400 khz, og fx RTL (tidligere Radio Luxemborg -skiftede navn i 1966) ligger på 1440 khz, fordi landene i 1948 ved en konvention i København blev enige om nye frekvenser. RTL kan genkendes på musikken, som er den samme som fra din ungdom. Den taler tysk nu, men de taler tydeligt. Jeg kan efterhånden ikke forstå dansk, da DR foretrækker folk, der mumler og ikke udtaler ordene korrekt. Hvem helvede over 25 år kan forstå Mads Mikkelsen? Rusten, mange spoletråde var tæret over Transistorerne blev sat i gamle rørsokler Kernerne i MF trafoerne var sat i gevind lavet af voks. Derfor måtte jeg efter trimningen fæste kernerne til bambuspinde, som blev kilet fat i paprørerene med tændstikker. Mystisk. Benene på transistor tetroden sad direkte over de tilsvarende på det gamle EF9 pentoderør, altså gate1 over gitter1, gate 2 over gitter 2 osv. Det gamle CBL1 udgangsrør havde dioder indbygget. Så BUZ11 transistoren har fået hjælp af en diode OA81.

2 Der skal selvfølgeligt eksperimenteres lidt med forskellige koblinger. Der var mange ting, jeg har ventet på at kunne komme til at prøve siden jeg var dreng. Min mor jagende mig altid ud, når solen skinnede. Men de andre unger råbte: "Helle for ikke at ha' Fac med". Så stod jeg der, alene og spildte tiden. En af de ting, jeg ikke fik prøvet dengang var en Hi-Fi AM signalensretter jeg fandt i en bog, jeg havde købt i Berlin. Jeg var kommet til Berlin, som vedhæng til nogle skolepatruljer, fordi jeg havde skrevet en stil om Berlin. Om det var fordi Vibes farbror, der dengang var min dansklærer, synes, at jeg skulle lære virkelighedes Berlin at kende, ved jeg ikke. men jeg var så heldig, at jeg kom til at bo hos en, hvis far arbejdede hos Telefunken. Der lærte jeg, at min navn "Fac" udtales som "fuck" i Berlin. Derfor har jeg valgt et andet bandeord. Rugbrødet Da jeg fik en ordentlig bageform af Lian, begyndte jeg at bage 1800 grams brød.. Af 100% fuldkorn. Bemærk venligst, at i købebrød er der ofte kun % fuldkorn. Endda fylder de det med polerede kerner, og alle ved da, at kineserne blev syge, da de begyndte at spise polerede ris. Nå, hvis man ikke tygger dem, passerer de gennem maven uden at gøre skade, hvis de da ikke sætte sig fast. Et fænomen, der kun findes i Danmark, da alle andre folkeslag ikke bruger hele korn i deres brød. Nå, men det jeg vil fortælle, er at når jeg ikke havde kærnemælk til mit brød, brugte jeg jogurt. Indtil den dag, så jeg på TV hvordan man laver jogurt. Det gør man med bæ-bleer, man henter i danske vuggestuer, for som de sagde, er bæen prima der, fordi de bakterier man skal bruge, har overlevet turen gennem babyen. Æv! Kærnemælken her er fin, den er ægte fra de kerner smør om onsdagen. Lurpak, selvfølgelig. Den Lurpak man kan købe her på øen er fra Holsterbro. Det er sådan, at ikke-arla mejerier, skal betale 2 kr. til Arla per pakke smør for at bruge kvalitetsmærket "Lurpak". Mælken til en del af Klemerskes ost, kommer fra Skåne, da man ikke må producerer mælk nok på Bornholm pga kvoteordningerne. Der males mel, selvfølgeligt bornholms økologisk Der var et bagekursus på Rusker Feriecenter. Det strakte sig over 2 dage, så det gad jeg ikke. Men begivenheden blev vist på TV, og der stod en mand og sagde, at de brugte nymalet mel. Men han sagde også, at han bagte til 14 dage ad gangen! Hvad? Så hvorfor alle de anstrengelser med frisk mel, når han spiser gammelt brød? Mejeriet kan sælge al den ost de kan producere til USA, hvor der findes folk, der ønsker kvalitet. I virkeligheden gider de dårligt at sælge til Bornholmerne, som aftager 5% af mælken.

3 Vinteren er ovre Mit hjemmekontruerede trædrivhus står stadigt efter efterårets og vinterens storme. Ovre i "skoven", var en høj gran væltet af vinden. I marts vælder blomsterne frem, de har navne allesammen, og kun Vibe kender dem. Vi har blå og hvide anamoner, men der er 5 forskellige i sprækkedalen i Rutsker. Den blegblå stammer fra Gisselfelt. Vibe bruger et helt værelse til planteskole. Specielle røde plantelamper søger for væksten. De første tulipaner dukker op i hønsegården i slutningen af marts.

4 Sommertid Den 15. østlige længdegrad, der som bekendt er den, der angiver centraleuropæisk og den "rigtige" danske normaltid, løber gennem Bornholm. Den 15. østlige længdegrad kommer i land nordfra ved Fittinge i Saltuna syd for Gudhjem og forlader øen igen videre mod syd ved Slusegård i Pedersker Sømark. Et mindre anlæg og en sten markerer dette geografiske knudepunkt. Jeg må minde om, at det eneste sted i landet hvor klokken går korrekt, er her på Bornholm! Her er klokken 12 middag, når solen står lige i syd. Det vil den gøre i København 9 minutter senere, og i Esbjerg hele 25 minutter forsinket! Hidtil har bornholmerne slet og ret kaldt fænomenet Fittingetid eller Gudhjemtid! Slusegård Den 55. nordlige breddegrad skærer den 15. østlige længdegrad syd for Slusegård. Forårsarbejder Der skal laves virksomhedsselvangivelse med solceller, og jeg skulle finde ud af, hvorfor jeg ikke fik ældrecheken: Jeg havde sørget for, at der stod mindre end kr. på lønkontoen. Man skal også ind på Vibes og min Borgerservice, Udbetaling Danmark, og SKAT, og skrive 0 kr under likvide midler og udenlandske indtægter. Jeg har ikke pengene i madressen som mange ældre er nødt til for at få ældrecheken. Jeg har gemt grunkerne på en kapitalpension, og der kan jeg heller ikke komme til at bruge dem... Politikerne har meget travlt med folk på kontanthjælp og førtidspension. Men de er ikke opmærksomme på, at vi bønder modtager langt flere støttekroner end folk på kontanthjælp! Og at administrationen af det, slår alle rekorder! Nå, men jeg udfylder et "Fællesskema" og tegner vores græsmarker ind på et kort. Reglerne laves om hver år. Sidste år hed det enkeltbetaling, i år skal jeg søge om grundbetaling. Hvad værre er, at nu skal jeg bevise, at jeg er aktiv landmand. Men det er ligesom et spil. Det har ikke en skid med den virkelige verden at gøre. Grænsen mod syd. Jeg har tegnet de røde stregner på kortet. Jeg skal holde mig inden for de gule streger, som viser hvad der er berettiget til støtte. DET ER MEGET FRISTENDE AT TEGNE MIG IND PÅ NABOEN, KRUSEGÅRDS MARK og få græspenge for det også, selv om han har foderkorn der.

5 Krusegård bag Knarremosen Naboen Efter Danish Crown i Rønne truede med at lukke, hvis de ikke fik flere slagtesvin, satte naboen et stor byggeri igang. I mellemtiden, har russerne lukket for importen af danske svin som gengæld for sanktionerne mod dem. Så priserne er faldet, så det bliver svært at få udvidelsen til at hænge sammen. Da naboen skulle låne penge til byggeriet, ville Nordea kun gå med i projektet, hvis naboen brugte billige polske arbejdere til byggeriet. Det gjorde de 50 arbejdsløse bygningsarbejder på øen meget sure, så de har stået nede på Knarregårdsvej og demonstreret. Det værste er dog, at den jyske underleverandør betalte de polske arbejdere løn for 37 timer om ugen, men de skulle arbejde 60 timer. Jydefirmaet blev dømt til at betale den fulde løn, men ejeren havde erklæret sig konkurs dagen før. Mærkeligt nok er der opstået et nyt firma på stedet med samme direktør. Bilen Lupoen er 16 år, og så melder spørgsmålet sig: Ny bil? Vibe ville ikke af med den, den har kun to pedaler - og hun har endelig fået et kørekort. Og den kører 30 km på literen. Vi fik den altså synet en gang til. Men inden havde jeg bedt min økologiske mekaniker om at gøre noget ved rusten på panelet. Han er ved at bygge en lade. Økologiske bønder skal selv opbevare kornet til det skal males. Alle andre kan bare aflevere det på møllen i Aakirkeby. Han var mere interesseret i sit byggeri end at lave min bil. Jeg havde aftalt med ham, at han skulle håndmale, når han havde fjernet rusten, da det holder bedre. Så drømte jeg, at han havde malet panelerne sorte. Dagen efer, da jeg ringede til ham, for at høre, om han ikke snart var færdig, foreslog han, at male panelerne sorte! Fordi det var svært at ramme bilens farve. Vibe var ligeglad. Så han fik sin vilje. Bagefter synes jeg, at det ser godt ud. Den blev synet 10 dage for sent, fredag 13/2. Trods datoen gik den glat igennem.

6 Printeren Vores Xerox6100/Samsung CLP550 nægter skrive efter 11 år. Rød lampe og den sagde: "skift gul og cyan toner". Men det har jeg gjort - og de koster 800 kr stykket, -hvor dum kan man være? Øv, øv og 3 gange øv. Det sidder tællere i nogle tonerbokse, andre har bare modstande, så der må sidde ekstra tællere i printeren uafhængning af tonerboksen. De andre gange, jeg har skiftet toner, har de ikke været tomme, men den kørte igen, når jeg skiftede dem. Jeg har prøvet alle metoder og trick jeg kunne finde på nettet til at få printeren til at nulstille tællerne. Pis! Vibe har ringet til skaldemændene, at de kan hente den. Den vejer 27 kg. Nu har jeg købt en HP Officejet Pro 8100 eprinter N811a kr. 635,-. Den skulle være 50% billigere i blæk end en laserprinter, og den kan både dupleks og printe 20 sider i minuttet ligesom laserprinteren. Der følger alle mulige oplysninger om hvordan den installeres på Windows og Apple. Ikke en skid om Linus, men det er nok fordi man ikke skal gøre noget, når man kører Linux, der er en fil, der hedder HPLIP. Det kørte straks trådløst. Dagen efter kørte den ikke trådløst, men kun med USB kabel. Hvad? I nogle tonerbokse sidder tællere I andre tonerbokse sidder modstande Routeren Mange timer senere fandt jeg ud af, at jeg heller ikke kunne komme på internettet. Det var den skide router, der var kaput. Den var ny, skiftet i august sidste år. Pis! Man starter altid som nummer 18 i telefonkøen hos FullRate. Den første ½ time får man at vide, at alle liner er optaget og at man skal prøve senere. SÅ starter tælleren med nr. 18 i køen. Teknikeren fortalt at den nye router, der ville kommer, var kraftigere, for den havde to antenner. Vrøvl, den har to antenner, fordi den har to frekvenser 2,4 GHz og 5 GHz. Pis Når jeg bliver sur, råber jeg pis, pis, pis. Men min far fortalte mig engang, at det hedder "pis og papir". Det, fortalte han, skyldtes, at i gamle dage var den en gartner, som dyrkede søde jordbær og som betalte for at få lov til at hente lokumsspandene hos parcelisterne. Men en dag opdagede en kvinde, der boede alene, at han betalte mere hos de andre end hos hende. Så da han kom igen, for hun ud og råbte efter gartneren. "Hvorfor får jeg mindre for min gødning?". Hertil replikerede gartneren: "Dit er ikke andet end Pis og Papir". Konfekt hedder lokum på tyrkisk!

7 Færgeforliget Man nedlægger IC Bornholm. Så hvis man vil med tog til Ystad skal man skifte til svensk Pågatåg og det vil folk med hunde og cykler være nødt til, da busserne ikke tager den slags med. For at det ikke skal være løgn, så fjerner man også færgen Povl Anker, som henter 85% af tyskerne til Bornholm. Men at flytte tyskere mener trafikministren ikke er et dansk problem... Desværre kan katamaranen ikke sejle i 4 meter bølger, så den er tit aflyst, men det kan Povl Anker. Forliget betyder, at man sparer 30 millioner, som man så kan bruge på Metroen og jyske motorveje. Man har oplyst, at man har brugt 1½ milliard på at søge efter et sted til atomaffaldet. Her var East Mary (Østermarie) i spil. Men man har endnu ikke gjort sig klart, om det skal graves ned eller stilles oven på jorden. For 1½ milliard kunne danskerne sejle gratis med alle færger i 10 år. Flyvende bornholmsrejsende skal fremover bruge udenrigsterminalen i Kastrup. Skal man så have sit pas med? Bornholmerflyet.dk/DAT har en sommerrute mellem Billund og Bornholm. Men hvad skal man i Billund uden sin bil? Folk, der flytter fra Rødovre eller Hvidovre til Rønne, og den ene pendler til København med fly, vil have kr mere til sig selv per måned efter flytningen. Hvis man bor i Whiskybæltet og sælger sit hus, så kan man formentlig pensionere sig selv straks efter flytningen til øen. Solformørkelsen Der var mange amatørfotografer ude at tage billeder af den delvise solformørkelse, men jeg er mere imponeret over nordlystet, som en amatør tog ved Hammerodde samme dag.

8 Aprilsnar Sidste år, læste jeg om restauranten i Ekkodalen, som havde fået installeret en rørledning til bryggeriet i Svaneke, så de aldrig løb tør for øl. Det syntes jeg lød som en fornuftig investering. Der er jo kilometer lange ølrør i Parken. Efter en kamp, tømmer de rørerne og fester i flere dage. I år læste jeg at restauranten i Ekkodalen havde fået lov at skyde en bison. Man forklarede, at man skulle af med tyrekalvene og at den højstbydende ville få retten til at skyde en. Ekkodalen skulle have budt kr og den heldige jæger ses på billedet. Jeg var halvvejs på vej til Ekkodalen for at få en bisonbøf... Påskeæg Vibe kom ind til mig i EDB-rummet med et æg, som hun havde fundet i hønsegården. Nu er jeg ikke den største onitolog, jeg kan akurat se forskel på en lørdagskylling og en lommelærke, men mon ikke det er et fasanæg? Auktion Der vat løsøreauktion i Aakirkeby. Vi kom en time før tiden for at kunne besigtige tingene. Men vi måtte holde helt oppe ved Å kirke, da der var parkeret biler hele vejen ned til hallerne i Aakirkeby. Jeg ville se hvad de nysynede biler gik for. En stor røremaskine til rugbrødet var vel heller ikke af vejen. 2 timer senere solgte de stadig cykler, som var de første som kom under hammeren. Så vi gad ikke vente længere og gik til et marked i nabohallen. Der købte Vibe en tværstribet lang jumper, som hun endnu ikke har pakket ud.

9 OBS! SENSATION OBS! Spar penge og genkald de glade minder fra før mobilzombiernes tid! Med dansk brugsanvisning! Hvorfor ikke bringe minderne tilbage til skoletiden med denne flotte og gammeldags blyant med en kapacitiv dut i enden til brug af mobilzombier. Med denne blyant har du en anderledes ting, der ikke bare kan bruges af mobilzombier, men også af mennesker, der kan skrive rigtigt og tegne på papir. Du kan nu lave indkøbssedler inden du tager i byen. Derved sparer du tusindvis af kroner og får det rigtige med hjem! Alle dine venner og kollegaer vil misunde dig dit anderledes dobbeltfunktions værktøj, som sparer tid og gør dig effektiv. Brugsanvisning OBS: Læs hele brugsanvisningen og sikkerhedsafsnittet inden brugen. Tænd/sluk flig Mobilzombienden er aktiv og klar, så snart pegefingeren berører tænd/sluk fligen i dutenden. Hermed forhindres tumper i at bruge apperatet. Mobil-zombi-gummi-dutten Når blyantspidsen er slidt, så giv den en tur i blyantspidseren, og den er som ny igen! Lad være med at prøve at spidse gummidutten. Made in Rutsker Blyantspidsen Specifikationer Brugt Viking Skjoldunge blyant med blød stift i denne ene ende og en ledende gummidut i den anden ende. Kompatibel til de fleste stykker papir i lyse farver samt med iphone/ipad/ipod/androidtelefoner/android-tabletter Vidste du? Et kapacitiv berøringsfølsom skærmpanel består af en isolator såsom glas, belagt med en gennemsigtig leder såsom indiumtinoxid. Når en elektrisk leder/finger berører skærmens overflade, sker en kapacitetsændring på berøringsstedet, som registreres af enheden. Sikkerhed Hold spidsen væk fra øjne og kroppen. Kan tygges, men indtagelse frarådes.

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik!

Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik! Bornholmer Tidende Bedre en Populær Mekanik! Efterår 2014 ICH BIN EIN BORNHOLMER Berlinmuren løb langs Bornholmer Straße. Bornholmerne kalder Vibe og jeg, og vores slags, for førdere. Førder er den bornholmske

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring

S P E C I A L. UGANDA en rejse til Nilens udspring S P E C I A L UGANDA en rejse til Nilens udspring CARITAS SPECIAL Man sk al bare følge Nil en hel e ve jen Kort om Uganda UGANDA Hvad er fattigdom? 12 ud af 100 børn dør inden deres 5 -års fødselsdag Det

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Kære Morten Pedersen. Vi glæder mig til at se dig. Venlig hilsen. AF - Fyn

Kære Morten Pedersen. Vi glæder mig til at se dig. Venlig hilsen. AF - Fyn Kære Spiller Tak fordi du har valgt at spille mit scenarie. Kompasset er et scenarie baseret på forskellige oplevelser fra det virkelige liv. Selvfølgeligt opstillet, da det jo er til rollespil. Derfor

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Tysklandsarbejder 1941-42

Tysklandsarbejder 1941-42 Gartner Povl Christiansen 1923-2006 Tysklandsarbejder 1941-42 Povl Christiansen er født 1923 i Gundstrup på Nordfyn. Hans far var smed Lars Peder Christiansen. Povl har skrevet sine erindringer om drengeår,

Læs mere

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed.

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed. Arbejdererindring J.nr. 03/004/01 - Mand Mit navn er HEN Hvornår er du født? D. 19.10.18 i Horsens, Søndergade 41. Hvor mange søskende havde du? Jeg havde 15. Er du så selv nr. 16? Nej jeg er nr. 4 fra

Læs mere

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys.

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. Interview med Maria M: Jeg blev først gravid ved nummer ni gang faktisk. I: Når for søren. 5 M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. I: Okay.

Læs mere

Bilag 1: 22/3 Baren. Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna

Bilag 1: 22/3 Baren. Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna BILAG 1 Bilag 1: 22/3 Baren Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna Bilag 1.1, Sabrina Da vi ankommer til Baren kl. 11 om aftenen, er der allerede en del mennesker

Læs mere

Bilag 5, Fokusgruppesamtale nr. 1

Bilag 5, Fokusgruppesamtale nr. 1 Deltagere: Sanne (S): Tidligere kunde i DB, har valgt at skifte Cathrine (C): Aldrig været kunde i DB Sophie (Soph): Følger sine forældres bankengagement ikke kunde i DB Jeppe (J): Tidligere kunde i DB

Læs mere

sv: Jeg er uddannet som socialpædagog, og har haft 2½ år på Sam-Basis på RUC,

sv: Jeg er uddannet som socialpædagog, og har haft 2½ år på Sam-Basis på RUC, sp: ja! sp: Nåh ja, det ved jeg ikke, om du har lyst til lige at læse de der spørgsmål igennem, så du ved, hvad det er vi er interesseret i at spørge dig om? sv: Joh, det kunne jeg godt gøre. Pause sv:

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

Fur Turistforening Inge Shee Stenøre 10 7884 Fur 97 59 30 53

Fur Turistforening Inge Shee Stenøre 10 7884 Fur 97 59 30 53 Uge 49 Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Weekend Indledning side 2 & 3. Interview med Elly Poulsen & Annie Christensen side 4. Interview med Søren Bobs, Villy Johansen & Eva Holmboe side 5. Interview

Læs mere

flere penge. Altså, man kommer aldrig rigtig op af det. For lige så snart man får sin indkomst, så skal de bare bruges igen. I: hvordan skaber du

flere penge. Altså, man kommer aldrig rigtig op af det. For lige så snart man får sin indkomst, så skal de bare bruges igen. I: hvordan skaber du Interview nr. 1 Bilag 8: Transskription af interview med ung mand udeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 11.15-12.15 Interviewperson (IP): Ung mand, udeboende Interviewer

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Hvad blev der af ham?

Hvad blev der af ham? Hvad blev der af ham? Hvorfor kun gå én vej? En mand skal i dag både være den bløde familie far og den lidenskabelige elsker. Han skal turde sige til og fra efter sine egne behov og følelser. Med andre

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage

Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage 2 Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage Tilbage i topform på jobbet og i privaten Kirsti Hauge Weightless Ink 3 Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage Af Kirsti Hauge 1. udgave,

Læs mere

Nr. 3. 2010. side 3. side 8. side 16. side 17. Totalt styr på ferien side 22. - da hun ville være mor. side 4

Nr. 3. 2010. side 3. side 8. side 16. side 17. Totalt styr på ferien side 22. - da hun ville være mor. side 4 Nr. 3. 2010 magasinet Fyret FyretTota Chat med din a-kasse side 3 Saftig sladder på jobbet side 8 Sommerens fedeste gadgets side 16 Scor jobbet med et super cv! side 17 Totalt styr på ferien side 22 -

Læs mere