Rumfartsskolen Virksomhedskatalog

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rumfartsskolen Virksomhedskatalog"

Transkript

1 Rumfartsskolen Virksomhedskatalog Brüel & Kjær Sound and Vibration Measurement A/S... 2 Cobham SATCOM... 5 Danish Aerospace Company... 7 DHI GRAS Falck Schmidt Defence System (Space dept.) Flux A/S FORCE Technology GomSpace ApS Kirkholm Maskiningeniører A/S Ohmatex ApS Rovsing Terma A/S TICRA Weibel Scientific A/S... 34

2 Brüel & Kjær Sound and Vibration Measurement A/S Skodsborgvej Nærum Firmaet producerer vibrationstestsystemer og dataanalyse-systemer, som blandt andet bruges til at simulere og måle de påvirkninger, udstyr udsættes for under opsendelse for at sikre, at det virker efter hensigten, også efter opsendelse. På ESTEC i Noordwijk, Nederlandene har ESA verdens største vibrationstestsystem til vibration af satellitter. Desuden har firmaet en bred portefølje af sensorer, der er designet til at fungere under de ekstreme forhold under opsendelse og i rummet. På Philae, ESAs rumsonde, som landede på en komet i 2014, var der vibrationssensorer og accelerometre monteret på benene til måling af kometoverfladens struktur.

3 Om firmaet Brüel & Kjær hjælper kunder med at løse lyd- og vibrationsudfordringer, og man udvikler avanceret teknologi til måling og styring af lyd og vibration. Firmaet har været markeds- og teknologiledende i over 70 år, og udstyr og ekspertise inden for lyd og vibration spiller en væsentlig rolle i en række brancher, bl.a. biler, luftfart, telekommunikation, grøn energi og miljøstøj. Kontaktperson i firmaet: Ole Thorhauge Telefon

4

5 Cobham SATCOM Lundtoftegårdsvej 93D 2800 Lyngby For tiden arbejder Cobham SATCOM med IRIS-projektet. Der et ESA Artes 10 program, som har til formål at forbedre lufttrafikkontrollen over Europa. Om firmaet Firmaet udvikler, fremstiller, sælger og understøtter enheder til satellit- og radiokommunikation, både til lands, til vands og i luften. Radioer og satellittelefoner markedsføres under navnene AVIATOR, EXPLORER, SAILOR og Sea Tel. De anvendes til samtaler, dataoverførsler og multimediekommunikation, især i egne, hvor traditionelle kommunikationsenheder ikke er opsat eller hvor der har været naturkatastrofer. Kontaktperson i firmaet Pierre Roux telefon

6

7 Danish Aerospace Company Hvidkærvej 31A DK-5250 Odense SV DAC har leveret lungefysiologisk udstyr til europæiske, russiske og amerikanske astronauter, samt i alt 15 kondicykler til brug i rummet indtil nu. DAC varetager ESA-kontrolcenteret USOC, hvorfra videnskabeligt udstyr på ISS kan styres og kontrolleres. Det er udstyr, som har at gøre med respirations- og kredsløbsfysiologi. Kontrolcenteret er koblet sammen med ESAs, NASAs og Ruslands kontrolcentre. Om firmaet Danish Aerospace Company ApS (DAC) udvikler medicinsk udstyr til bemandet rumfart. I løbet af de sidste mere end 25 år har firmaet sammenlagt bygget og fået sendt over 3 ton af sit udstyr ud i rummet. DAC har siden 1988 udviklet fem generationer af respirationsfysiologisk måleudstyr til europæiske, russiske og amerikanske astronauter. To af disse befinder sig i dag på rumstationen. Siden 1993 er der regelmæssigt blevet fløjet kondicykler på alle bemandede opsendelser hos russerne og amerikanerne. Siden har DAC leveret mere end 15 rumkondicykler til NASA.

8 Rumkondicyklerne har fløjet på den russiske rumstation Mir, alle rumfærger siden 1993 og to af dem befinder sig i øjeblikket på Den International Rumstation, ISS. Firmaet har endvidere et af ESAs kontrolcentre, kaldet USOC (User Support and Operations Center), til styring af videnskabeligt udstyr på rumstationen. Danish Aerospace tager sig af respirationsfysiologisk udstyr og forsøg inden for bl.a. kredsløbs- og respirationsfysiologi. Kontaktperson i firmaet Thomas A. E. Andersen telefon

9

10

11 DHI GRAS Agern Allé 5 DK-2970 Hørsholm Firmaet arbejder med satellitbaserede jordobservationer for flere interessenter, blandt andet ESA. Det gælder eksempelvis store projekter omkring vandressourceforvaltning i Afrika og klimatilpasningsprojekter i Sydøstasien. Udover aktiv deltagelse i ESA finansierede projekter har firmaet flere operationelle services og ydelser som baserer sig på jordobservationsdata fra ESA s EO missioner (bl.a. ENVISAT, Sentinel). Om firmaet DHI GRAS er officiel distributør af satellitbilleder fra de globale operatører af satellitter. Udover at distribuere satellitbilleder arbejder DHI GRAS med at analysere billederne for kortlægge miljøforhold i hele verden. DHI GRAS er ejet af DHI, som er en uafhængig forsknings- og konsulentvirksomhed specialiseret i vandmiljø og som igennem 50 år har løst vandproblemer i mere end 140 lande kloden over.

12 Kontaktperson i firmaet Rasmus Borgstrøm Telefon:

13

14 Falck Schmidt Defence System (Space dept.) Oslogade 1, DK-5000 Odense C Firmaet har fremstillet sensorarme til ESAs to sæt CLUSTER-satellitter, og leverer sensorarme til ESAs Solar Orbiter til opsendelse Desuden er der leveret dele til blandt andet ExoMars, Envisat, Rosetta og Bepi Colombo rummissionen til Merkur. Bærende strukturer blandt andet til James Webb Space telecope er leveret af firmaet. Om firmaet Firmaet fremstiller strukturelle dele til satellitter blandt andet af kulfiberkompositmaterialer, kabelholdere og testfaciliteter til mekanisk afprøvning og ekstremt lave temperaturer. De bærende dele er for eksempel gitterstrukturer i satellitter og arme til at montere sensorer på. FSDS er med i Space Styregruppen i Dansk Industri. Kontaktperson i firmaet Frank Tengberg-Hansen Telefonnummer:

15

16

17 Flux A/S Industrivangen Asnæs Elektriske komponenter til Ariane 5 raketten, Rosetta og mange flere rummissioner Desuden komponenter til marsbilen Curiositys vejrstation. Om firmaet Flux A/S designer, producerer og tester specielt designede induktive komponenter, blandt andet spoler og transformere primært anvendt i strømforsyninger og motorstyringer. Flux A/S har leveret mere end induktive komponenter til mere end 100 rumfartsmissioner siden Firmaet er repræsenteret i Rumfartsudvalget, udpeget af Dansk Industri. Kontaktperson i firmaet Lars Almstok Gregersen Telefonnummer: Mail:

18

19 FORCE Technology Park Allé Brøndby Firmaet deltager i teknologiudviklingsprojektet Future Launchers Preparatory Programme, som udvikler nye teknologier til fremtidige løfteraketter. Desuden har firmaet været aktivt i udvikling af Ariane 6 løfteraketten, med udvikling og fremstilling af dysen til de nye Vulcain-hovedmotorer. FORCE Technology har ikke deltaget i egentlig rummissioner. Om firmaet Firmaet leverer ekspertise til europæiske raketprogrammer indenfor områderne fremstilling, sensorer, automatisering og afprøvning. Kontaktperson i firmaet Thomas Aaboe Jensen Telefonnummer: Mail:

20 GomSpace ApS Alfred Nobels Vej 21C, Aalborg Ø - GOMX-3: Udvikling, opsendelse og operation af en innovativ dansk nanosatellit (CubeSat) der sendes i rummet fra den internationale rumstation, mens Andreas Mogensen er på mission i Satellitten skal demonstrere nye teknologier som øger nanosatellitternes evne til at levere brugbare services inden for kommunikation og overvågning. GOMX-3 er en videreudvikling af GOMX-1. GOMX-satellitplatformen leverer vi til mange forskellige projekter i hele verden. - OPSSAT: GomSpace leverer de primære dele af OPSSAT satellitten som bliver den første operationelle ESA nanosatellit. Missionen skal bruges til at teste nye software teknologier som kan accelerere udviklingen af avancerede metoder til at styre fremtidige satellitmissioner. - DOC: I samarbejde med flere europæiske partnere udvikler GomSpace et såkaldt Demise Observation Capsule (DOC) system, som er en nanosatellit der kan holde til at følge rumskrot ned gennem atmosfæren og lave målinger af præcist hvad der sker på rumskrottets vej gennem atmosfæren, hvor det brænder op. Første flyvning forventes i GomSpace har tidligere bl.a. også bidraget til ExoMars programmet og deltaget i ESA analyser vedrørende fremtidig farvandsovervågning fra rummet.

21 Om firmaet GomSpace er den eneste virksomhed i Danmark, der leverer komplette satellitsystemer, og er en førende aktør på verdensmarkedet for nanosatellitter idet vi eksporterer til mere end 40 lande over hele verden. Design og integration foregår hos GomSpace i Aalborg, mens en stor del af produktionen udføres af danske leverandører. GomSpace blev etableret i 2007 af tre studerende, som havde gjort sig deres første erfaringer med nanosatellitter i løbet af deres studie på Aalborg Universitet (AAU) hvor de tog del i AAUs succesfulde studentersatellit program. GomSpace beskæftiger i dag +30 medarbejdere af forskellige nationaliteter. Kontaktperson i firmaet Annette Marquart Telefonnummer: Mail:

22

23

24 Kirkholm Maskiningeniører A/S Christiansmindevej 12 DK-8660 Skanderborg Kirkholm har ikke deltaget direkte i nogle missioner, men har bidraget til forskning forud for missioner til Mars. Firmaet har været med til at udvikle udstyr til at måle vindhastighed, vindretning og støvaflejering på en Mars Rovers solpaneler. Det er blandt andet sket i form at bygning af den Mars-vindtunnel, som er opstillet på Aarhus Universitet. ESA var specielt interesserede i aflejring af støv på de solpaneler som er på deres rovere. Til det formål endte man med at bruge noget Mars-lignende støv, som blev fundet i Rold skov af den tidligere danske fysiker og Mars-forsker Jens Martin Knudsen. Om firmaet Kirkholm Maskiningeniører A/S består af en bred vifte af maskiningeniører, med erfaring fra mange forskellige projekter. Igennem årene har firmaet udført en lang række forskellige projekter i relation til mejerier, offshore installationer, medicinsk udstyr, og altså også rumforskning. Kirkholm kan derfor løse både projekter der bevæger sig på grænsen af det teknisk mulige - og projekter der kræver simple løsninger.

25 Kontaktperson i firmaet Michael Engstrand Kappel Telefonnummer: Mail:

26 Ohmatex ApS Skanderborgvej 234 DK-8260 Viby J Ohmatex laver en intelligent strømpebuks til astronauter på den internationale rumstation ISS. Udstyret forventes at skulle afprøves på rumstationen i Et første trin er en strømpe beregnet til astronauter. Tekstilet har indbygget sensorer som registrerer den elektrisk aktivitet fra musklen (EMG), samt et lys der detekterer indholdet af ilt i og omkring musklen (NIRS). I samarbejde med Københavns Universitet udvikles en teknologi som måler muskelaktivitet og væskeforskydningen under træning i rummet. Udstyret holder øje med effekten af vægtløshed på kroppen og modvirker at man bruger kostbar astronauttid på unødvendige træningsøvelser. Rumteknologien kan også bruges af patienter på jorden til at forebygge hjertesvigt og svangerskabsforgiftning. Om firmaet Ohmatex ApS arbejder med udvikling inden for intelligente tekstiler, hvor man kombinerer tekstil og beklædning med IT teknologi. Ohmatex har arbejdet på kontrakt for ESA siden Herudover er virksomheden beskæftiget med udviklingsopgaver for internationale virksomheder indenfor medico, sport samt sikkerhed.

27 Kontaktperson i firmaet Christian Dalsgaard Telefonnummer: Mail:

28 Rovsing Dyregaardsvej Skovlunde SSVB-Rovsing A/S leverer testsystemer og softwareløsninger til satellitter, og desuden elektronisk udstyr til test af satellitdele. Systemer og software indgår i alle trin af rumforskningen fra planlægning, over simulering og produktion til evaluering. Rovsings software og testapparatur er opstillet blandt andet i adskillige organisationer med relationer til ESA: ESRIN, EUMETSAT, CNES, DLR, CSG. Om firmaet Firmaet er grundlagt i De første space-kontrakter blev indgået med det europæiske rumcenter i Kourou i Fransk Guiana. Senere har firmaet leveret udstyr og software til Ariane, Envisat, Columbusmodulet på ISS, ATV og Sentinel. Kontakt til firmaet Telefon

29

30 Terma A/S Hovmarken Lystrup Terma har bidraget til adskillinge rummissioner, og har også udstyr og software på kommende missioner. Det drejer sig primært om forskellige former for strømforsyningsenheder, software til afprøvning af rumfartøjer og stjernekameraer. Blandt missionerne kan nævnes: Rosetta, Mars Express og Venus Express: Power Conditioning Unit, Central Check Out System and Independent Software Validation Facility Herschel & Planck: Attitude Orbit and Control Software, Software Validation Facility, Central Check-Out System, Mission Control System, Alignment Cameras og forskelligt udstyr til Cassini/Huygens, CryoSat2, Gallileo,SMART-1, ASIM, Solar Orbiter, ExoMars, BepiColombo, Aeolus. Om firmaet Terma har leveret udstyr til rumforskning siden 1972, og er en af de mest erfarne europæiske firmaer i branchen. Erfaringerne dækker alle trin i rummissionerne fra planlægning over konstruktion af afprøvning til bygning af flight-hardware og tilhørende kontrolsoftware.

31 Kontaktperson i firmaet Kasper Rasmussen Telefonnummer: Mail:

32 TICRA Læderstræde 34, 2. DK-1201 København K De fleste satellitter i verden har antenner designet med software fra den danske højteknologiske virksomhed TICRA. TICRA har deltaget i en lang række ESA missioner med design af både hardware og software. Specielt har TICRA deltaget i designet af spejlsystemerne til Planck satellitten. Om firmaet Virksomheden er verdens førende udbyder af software til design af de store antenner, som anvendes til kommunikation mellem satellitten og Jorden. TICRAs software anvendes af NASA, ESA og mange andre virksomheder i verden, som bygger avancerede satellitter. TICRAs software er nøglekomponent i design af antenner til de kommunikationssatellitter, som distribuerer TV og Internet til parabolantenne-modtagere samt til afsides områder på Jorden, f.eks. den internationale skibstrafik. TICRA deltager desuden i en lang række internationale konsulent- og forskningsprojekter, hvor der er brug for virksomhedens unikke viden om analyse og design af store antenner. Kontaktperson i firmaet Michael Lumholt Telefonnummer: Mail:

33

34 Weibel Scientific A/S Solvang , Allerød Weibel fremstiller radarudstyr, blandt andet til overvågning af raketopsendelser. Udstyret er i stand til at følge mange små genstande, for eksempel isoleringsmaterialer og isklumper samtidigt, og det fungerer dermed som en forbedring af sikkerheden ved opsendelser. I ESAsammenhæng har firmaet deltaget ved VEGA, Ariane og Soyuz-opsendelser. Om firmaet Firmaet producerer dopplerradaranlæg, som anvendes til sporing af mange genstande samtidigt, hvor det er særligt vigtigt at registrere både hastigheder og retninger. Kontaktperson i firmaet Janus Engmann Telefonnummer: Mail:

AUSAT. Aarhus Universitets nano-satellit projekt. Hans Kjeldsen Aarhus Universitet

AUSAT. Aarhus Universitets nano-satellit projekt. Hans Kjeldsen Aarhus Universitet AUSAT Aarhus Universitets nano-satellit projekt Hans Kjeldsen Aarhus Universitet Forskningsinfrastruktur Kepler (NASA) PLATO (ESA) Gaia (ESA) TESS (NASA) AUSAT Nordic Optical Telescope, ESO and LSST Stellar

Læs mere

Han er gift og har en datter Ud af 8.413 ansøgere blev han udvalgt sammen med 5 andre. Han har bl.a. boet en uge under vandet for at træne til at

Han er gift og har en datter Ud af 8.413 ansøgere blev han udvalgt sammen med 5 andre. Han har bl.a. boet en uge under vandet for at træne til at Han er gift og har en datter Ud af 8.413 ansøgere blev han udvalgt sammen med 5 andre. Han har bl.a. boet en uge under vandet for at træne til at komme op på ISS Et samarbejde mellem 21 lande Pris: 700

Læs mere

Modul 1-2: Astronauten Andreas

Modul 1-2: Astronauten Andreas Modul 1-2 Modul 1-2: Astronauten Andreas Forestil dig at komme ud i rummet og bo på et hotel, der hele tiden drejer rundt om Jorden. Sådan bliver det for Andreas Mogensen, når han den 1. september 2015

Læs mere

Ændring i SSBV-Rovsing A/S bestyrelse

Ændring i SSBV-Rovsing A/S bestyrelse 20. februar 2015 Meddelelse nr. 196 Ændring i SSBV-Rovsing A/S bestyrelse Bestyrelsesformand Greg Sims har meddelt selskabet, at han med virkning fra i dag ønsker at overgå fra bestyrelsesformand til menigt

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 159 Offentligt. Notat til Udvalgsmøde i Folketinget

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 159 Offentligt. Notat til Udvalgsmøde i Folketinget Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 159 Offentligt Notat til Udvalgsmøde i Folketinget Mange tak fordi vi kan få foretræde for Uddannelses- og Forskningsudvalget med deltagelse

Læs mere

Den måske største tekniske bedrift og også af videnskabelig betydning, var nok landsætningerne af mennesker på Månen.

Den måske største tekniske bedrift og også af videnskabelig betydning, var nok landsætningerne af mennesker på Månen. En hel del ubemandede sonder og satellitter er blevet sendt ud i Rummet. Voyager 1 og 2, som blev sendt ud i 1970 erne er stadig på togt, og er i udkanten af vores Solsystem nu, men sender stadig signaler

Læs mere

DANSK TEKNOLOGI FOR FULD UDBLÆSNING DANMARKS BIDRAG TIL EUROPAS NYE RUMRAKET, ARIANE 6. Thomas Aa. Jensen, FORCE Jonas B.

DANSK TEKNOLOGI FOR FULD UDBLÆSNING DANMARKS BIDRAG TIL EUROPAS NYE RUMRAKET, ARIANE 6. Thomas Aa. Jensen, FORCE Jonas B. DANSK TEKNOLOGI FOR FULD UDBLÆSNING DANMARKS BIDRAG TIL EUROPAS NYE RUMRAKET, ARIANE 6 Thomas Aa. Jensen, FORCE Jonas B. Bjarnø, DTU Space Præsentation Soyuz raketten Force og Ariane 5 Hvordan virker en

Læs mere

Anders Laustsen, Projektkoordinator 17. Juni 2015

Anders Laustsen, Projektkoordinator 17. Juni 2015 Anders Laustsen, Projektkoordinator 17. Juni 2015 Netværkets organisering Hvad er vi sat i verden for? at bygge bro mellem vidensinstitutioner og produktionsvirksomheder med højværdiproduktion med henblik

Læs mere

Danmark i det ydre rum

Danmark i det ydre rum Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 L 128 Bilag 4 Offentligt IDA politik papir marts 2016 Danmark i det ydre rum - Og hjemme igen gmu@ Er Danmark overhovedet en rumfartsnation? Det kan vi efterhånden

Læs mere

PROGRAM FOR ASTRONOMIDAGEN FREDAG, DEN 24. MARTS 2017 RUMASTRONOMI

PROGRAM FOR ASTRONOMIDAGEN FREDAG, DEN 24. MARTS 2017 RUMASTRONOMI PROGRAM FOR ASTRONOMIDAGEN FREDAG, DEN 24. MARTS 2017 H. Kjeldsen, 27.02.2017 RUMASTRONOMI 9.30 Kaffe/te og rumstykker Foran Fysisk Auditorium, bygning 1523-318 10.00 Velkomst Hans Kjeldsen, Institut for

Læs mere

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien ROBOTOOL // velkommen til robotool Velkommen til Robotool RoboTool har siden 1997 beskæftiget sig med udvikling og

Læs mere

Siemens 2011. Siemens globalt og i Danmark

Siemens 2011. Siemens globalt og i Danmark Siemens 2011 Siemens globalt og i Danmark Siemens Aktiv i tre sektorer Omsætning efter region Healthcare 93 mia DKK Energy 190 mia DKK 16% 29% 7,7 % 33% 6% 45% 49% Cross-Sector aktiviteter 36 mia DKK Industry

Læs mere

Forløb af ordinær generalforsamling den 25. oktober 2013

Forløb af ordinær generalforsamling den 25. oktober 2013 25.oktober 2013 Meddelelse nr. 163 Forløb af ordinær generalforsamling den 25. oktober 2013 År 2013, den 25. oktober, kl. 15:00, afholdtes ordinær generalforsamling i SSBV-Rovsing A/S CVR-nr. 16 13 90

Læs mere

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC Fjernstyring af intelligente vandingssystemer Vanding af golfbaner og andre græsarealer via en GPRS/Web løsning Crysbergs udviklingsingeniører blev sat på en spændende opgave, da en af vores samarbejdspartnerne

Læs mere

IT erhvervene i tal Maj 2014

IT erhvervene i tal Maj 2014 IT erhvervene i tal Maj 2014 IT-erhvervene i tal er en årlig publikation, der udarbejdes af BusinessAalborg for BrainsBusiness - ICT North Denmark på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Hensigten

Læs mere

LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN

LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN Bureau Veritas Netværksgruppe LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN Vil du: Have indsigt i, hvordan andre virksomheder arbejder med deres kunders krav inden for disse brancher? Vide mere

Læs mere

Teknologisk Partnerskabs nyhedsbrev december 2007

Teknologisk Partnerskabs nyhedsbrev december 2007 Teknologisk Partnerskabs nyhedsbrev december 2007 I dette nyhedsbrev kan du læse: Ny teknologi sparer to af tre forsøg hos Teknos Vi etablerer os i Australien Endnu en udbytterig HI-messe TP-konference

Læs mere

Erfaringer med offentlig-privat innovation af sundhedsteknologi

Erfaringer med offentlig-privat innovation af sundhedsteknologi Erfaringer med offentlig-privat innovation af sundhedsteknologi Erling Henningsen 1980 Civilingeniør, M.Sc.EE, (Aalborg Universitet) 1981 - Medstifter / direktør for Judex A/S Udvikler software og hardware

Læs mere

www.dmi.dk/dmi/tr09-09

www.dmi.dk/dmi/tr09-09 Teknisk rapport Ørsted 10 år i Rummet 23.2.1999-23.2.2009 Festarrangement og Udstilling på Tycho Brahe Planetarium Peter Stauning København 2009 i Teknisk Rapport tr09-09 Teknisk rapport Ørsted 10 år

Læs mere

PROTOTYPER Inkjet-printer har sendt den traditionelle stencil-screener på pension hos GP Elektronik. SIDE 10. 24. februar 2012 ing.

PROTOTYPER Inkjet-printer har sendt den traditionelle stencil-screener på pension hos GP Elektronik. SIDE 10. 24. februar 2012 ing. Specialsektion POWERELEKTRONIK En helt ny type batterier er nødvendige til fremtidens intelligente forbrugsmålere. SIDE 8 PROTOTYPER Inkjet-printer har sendt den traditionelle stencil-screener på pension

Læs mere

Fremtidens rumfart drømme og virkelighed

Fremtidens rumfart drømme og virkelighed Fremtidens rumfart drømme og virkelighed Steen Eiler Jørgensen Vil rummet fortsat næsten udelukkende være en arena for forskningsmæssig anvendelse, med en håndfuld ubemandede opsendelser årligt? Eller

Læs mere

Drømmerejser Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse:

Drømmerejser Ny Prisma Fysik og kemi 8. Skole: Navn: Klasse: Drømmerejser Ny Prisma Fysik og kemi 8 Skole: Navn: Klasse: Opgave 1 En rumraket skal have en bestemt fart for at slippe væk fra Jorden. Hvor stor er denne fart? Der er 5 svarmuligheder. Sæt et kryds.

Læs mere

Astronomer vil benytte NASA's nye, store Kepler-satellit til at undersøge hvordan stjerner skælver

Astronomer vil benytte NASA's nye, store Kepler-satellit til at undersøge hvordan stjerner skælver Fælles pressemeddelelse fra NASA og konsortiet bag Kepler-satellitten: Astronomer vil benytte NASA's nye, store Kepler-satellit til at undersøge hvordan stjerner skælver Astronomer fra Aarhus Universitet

Læs mere

Innovationsnetværket Dansk Lys

Innovationsnetværket Dansk Lys Innovationsnetværket Dansk Lys Innovationsnetværket Dansk Lys vision & mission Dansk Lys er et nyt dansk innovationsnetværk med fokus på lys og belysning, som med støtte fra Forsknings og Innovationsstyrelsen

Læs mere

INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM. Industriens Kompositlaboratorium

INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM. Industriens Kompositlaboratorium INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM Industriens Kompositlaboratorium 1 Nye muligheder indenfor kompositmaterialer Industriens Kompositlaboratorium (IKL) er et spændende nyt samarbejde mellem FORCE Technology,

Læs mere

DI Innovationskonference

DI Innovationskonference h a n d l e k r a f t i n n o v a t i o n s a m a r b e j d e DI Innovationskonference Workshop B: Succesfuld indførelse af ny teknologi 21-11-2013 Indhold 1. Kort præsentation af SKOV A/S 2. Succesfuld

Læs mere

systems for industrial heat treatment

systems for industrial heat treatment Vision Fornax A/S vil være den foretrukne samarbejdspartner indenfor videnbaserede, kundespecifikke løsninger til industriel varmebehandling. Fornax A/S vil være kendt som en loyal og professionel samarbejdspartner,

Læs mere

Rummet Kalder. Baggrundsviden om raketopsendelser

Rummet Kalder. Baggrundsviden om raketopsendelser Rummet Kalder ESA - S. Corvaja, 2011 Baggrundsviden om raketopsendelser Rakettyper, Soyuz-raketten, drivmidler og den rigtige bane for afsendelse. Materialet giver en introducerende baggrundsviden til

Læs mere

Tirsdag, den 6. marts 2007 Konference: Aluminium offshore Offshore Center Danmark og dansk offshore

Tirsdag, den 6. marts 2007 Konference: Aluminium offshore Offshore Center Danmark og dansk offshore Tirsdag, den 6. marts 2007 Konference: Aluminium offshore 2007 Offshore Center Danmark og dansk offshore 1 Program 1. Offshore Center Danmark - Baggrund og arbejde 2. Offshore sektoren og dens betydning

Læs mere

Danish Water Technology House SE Asia

Danish Water Technology House SE Asia Danish Water Technology House SE Asia Fotograf: Niels Nyholm Din genvej til markedet i Sydøstasien Markedet I Asien er der 580 millioner mennesker, der ikke har adgang til rent drikkevand. Urbaniseringen

Læs mere

Dansk Solvarme ApS arbejder på private og erhverv i hele Skandinavien og har aktiviteter i blandt andet Østeuropa, Afrika og Sydamerika.

Dansk Solvarme ApS arbejder på private og erhverv i hele Skandinavien og har aktiviteter i blandt andet Østeuropa, Afrika og Sydamerika. Firmaprofil (CVR: 30564294) er et 100 procent dansk ejet firma med opstart i 2007 og udspringer af Nørresundby VVS, hvor VVS installatør Lars Christensen igennem mere end 25 år har haft fokus på energioptimering.

Læs mere

Vi kender alle. lyden af stilhed...

Vi kender alle. lyden af stilhed... lindab ventilation Vi kender alle lyden af stilhed... Selv den mindste støj kan virke irriterende. Omvendt vil manglende indeklimaregulering også være et irritationsmoment. Det handler om at finde frem

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. Europæisk rumpolitik. (Forelagt af Kommissionen)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. Europæisk rumpolitik. (Forelagt af Kommissionen) KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 21.1.2003 KOM(2003) 17 Endelig GRØNBOG Europæisk rumpolitik (Forelagt af Kommissionen) GRØNBOG Europæisk rumpolitik Dette dokument er udarbejdet

Læs mere

MISSIONEN TIL MARS BAGGRUNDSMATERIALE. Støttet af: Thomas B. Thriges Fond

MISSIONEN TIL MARS BAGGRUNDSMATERIALE. Støttet af: Thomas B. Thriges Fond BAGGRUNDSMATERIALE Støttet af: Thomas B. Thriges Fond SOLSYSTEMET I centrum af vores solsystem ligger vores stjerne Solen. Omkring Solen kredser 8 planeter. De fire inderste planeter er stenplaneter og

Læs mere

SEGES skaber løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv EN PRÆSENTATION

SEGES skaber løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv EN PRÆSENTATION SEGES skaber løsninger til fremtidens landbrugs- og fødevareerhverv EN PRÆSENTATION HVEM ER SEGES SEGES er det nye navn for Videncentret for Landbrug og Videncenter for Svineproduktion, som pr. 1. januar

Læs mere

Korrigeret indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i SSBV- Rovsing A/S

Korrigeret indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i SSBV- Rovsing A/S 14. marts 2013 Meddelelse nr. 155 Korrigeret indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i SSBV- Rovsing A/S SSBV-Rovsing A/S afholder ekstraordinær generalforsamling på Selskabets adresse, Dyregårdsvej

Læs mere

Andreas Mogensen Skoleforløb

Andreas Mogensen Skoleforløb Andreas Mogensen Skoleforløb Lærervejledning Intro Bemærkninger til enkelte moduler Forløbet er i sin helhed ret omfattende og kan tage mindst et par måneder at gennemføre med 2 timer ugentlig undervisning.

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER "Courtesy NASA/JPL-Caltech." Voyager 1977-2007 30 år og stadig i live OKTOBER 2007 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen

Læs mere

CIRKEL ENERGI Præsenterer Evance Wind Iskra R9000. Temadag om mini- og husstandsmøller

CIRKEL ENERGI Præsenterer Evance Wind Iskra R9000. Temadag om mini- og husstandsmøller CIRKEL ENERGI Præsenterer Evance Wind Iskra R9000 Temadag om mini- og husstandsmøller Evance Winds Historie Grundlagt i 1999 stor vind fra Carter, alle arbejder stadig hos Evance. Forskning og udvikling

Læs mere

Firmaprofil. Springbaner. Landingsmåtter. Trampoliner. Skumredskaber. Traditionelle redskaber. Håndredskaber. Legeredskaber.

Firmaprofil. Springbaner. Landingsmåtter. Trampoliner. Skumredskaber. Traditionelle redskaber. Håndredskaber. Legeredskaber. Firmaprofil Springbaner Landingsmåtter Trampoliner Skumredskaber Traditionelle redskaber Håndredskaber Legeredskaber Rytmegulv Parkour systemer Halprojekter PE-Redskaber PE-Redskaber udvikler og producerer

Læs mere

Biobrændsel. fyringsanlæg. Træpiller. - Flis, halm og træpiller... Fuldautomatiske. www.linka.dk

Biobrændsel. fyringsanlæg. Træpiller. - Flis, halm og træpiller... Fuldautomatiske. www.linka.dk Biobrændsel - Flis, halm og træpiller... Træpiller Fuldautomatiske fyringsanlæg www.linka.dk Fyringsteknologi til biobrændsler Forbrændingsherd Forbrændingsteknik Fyringsteknologien til biobrændsler er

Læs mere

IT-erhvervene i tal 2009

IT-erhvervene i tal 2009 IT-erhvervene i tal 2009 BrainsBusiness - ICT North Denmark kort fortalt... IT-erhvervene i tal er en årlig publikation, der udarbejdes af BrainsBusiness - ICT North Denmark på baggrund af data fra Danmarks

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

STÆRK PÅ OVERFLADEN. Specialist i overfladebehandling og renovering af stål og beton

STÆRK PÅ OVERFLADEN. Specialist i overfladebehandling og renovering af stål og beton STÆRK PÅ OVERFLADEN Specialist i overfladebehandling og renovering af stål og beton Betonrenovering Overfladebehandling Wire Wrapping Glass Flake Lining Specialbelægninger Unikke kompetencer styrker samarbejdet

Læs mere

Internet til områder i Danmark med ingen eller mangelfuld adgang til internettet.

Internet til områder i Danmark med ingen eller mangelfuld adgang til internettet. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13 ULØ alm. del Bilag 48 Offentligt Internet til områder i Danmark med ingen eller mangelfuld adgang til internettet. DÆKKER LANG UDE I SKOVEN Bemærk, vi skifter

Læs mere

Turen til Mars I. Opgaven. Sådan gør vi. ScienceLab

Turen til Mars I. Opgaven. Sådan gør vi. ScienceLab Turen til Mars I Opgaven Internationale rumforskningsorganisationer planlægger at oprette en bemandet rumstation på overfladen af Mars. Som led i forberedelserne ønsker man at undersøge: A. Iltforsyningen.

Læs mere

ZA5212. Flash Eurobarometer 272 (Space Activities of the European Union) Country Specific Questionnaire Denmark

ZA5212. Flash Eurobarometer 272 (Space Activities of the European Union) Country Specific Questionnaire Denmark ZA5212 Flash Eurobarometer 272 (Space Activities of the European Union) Country Specific Questionnaire Denmark FLASH 272 SPACE SURVEY 2009 Q1. Mener du, at rumudforskning og andre aktiviteter i rummet

Læs mere

power to the sea integrerede elektriske løsninger

power to the sea integrerede elektriske løsninger power to the sea integrerede elektriske løsninger fra det store overblik til de små detaljer vi gør det komplicerede enkelt for dig hvor svært skal det være? Der er noget specielt over det maritime. Noget

Læs mere

VEE. VELUX Equipment Efficiency. Præsentation: SESAM seminar 31.3 2011

VEE. VELUX Equipment Efficiency. Præsentation: SESAM seminar 31.3 2011 VEE VELUX Equipment Efficiency Præsentation: SESAM seminar 31.3 2011 Indhold Fakta om VELUX Fakta om VELUX Accessories / Gåsdal Bygningsindustri A/S VEE Præsentation/navn/Dato VELUX Gruppen Etableret i

Læs mere

EMNE 1: PULS, ILTOPTAGELSE OG KONDITION INTRODUKTION

EMNE 1: PULS, ILTOPTAGELSE OG KONDITION INTRODUKTION EMNE 1: PULS, ILTOPTAGELSE OG KONDITION INTRODUKTION På trods af daglig konditionstræning, vil astronauterne når de kommer tilbage til jorden efter længere tids ophold i rummet, mærke at deres knogler

Læs mere

Forløb af ordinær generalforsamling d. 31. oktober 2014 og konstituering af bestyrelsen

Forløb af ordinær generalforsamling d. 31. oktober 2014 og konstituering af bestyrelsen 31. oktober 2014 Meddelelse nr. 191 Forløb af ordinær generalforsamling d. 31. oktober 2014 og konstituering af bestyrelsen År 2014, den 31. oktober, kl. 12:00, afholdtes ordinær generalforsamling i SSBV

Læs mere

Videnseminar om Olie og Gas. Ressourcer og Indvinding OLGAS: Status og perspektiver for dansk offshore ved Offshore Center Danmark Mandag, den 20. marts 2006 www.offshorecenter.dk 1 Program 1. Offshore

Læs mere

Modul 7-10: Rumfart og afstande i Universet

Modul 7-10: Rumfart og afstande i Universet Modul 7-10 Modul 7-10: Rumfart og afstande i Universet Kort rids af rumfartens historie Den første astronaut i rummet var Juri Gagarin, men længe før hans rumfærd var der mange, der forestillede sig, at

Læs mere

Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN P R O G R A M. Kursus

Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN P R O G R A M. Kursus Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN 13480 P R O G R A M Kursus Tr y k b æ r e n d e u d s t Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN 13480 Offshore Center Danmark

Læs mere

Præsenterer: Bygningsteknologi. Fremtidens Intelligente bygninger. ved:

Præsenterer: Bygningsteknologi. Fremtidens Intelligente bygninger. ved: Præsenterer: Bygningsteknologi Fremtidens Intelligente bygninger ved: Sven Hjalholt HJALHOLT Gira Danmark Ingolf Pennerup WAGO Denmark A/S Facts: September 2009/ Oktober 2015 September 2009 170 16.470

Læs mere

Lindoe Offshore Renewables Center. Navn

Lindoe Offshore Renewables Center. Navn Lindoe Offshore Renewables Center Navn email Billede Vision LORC skal være verdens førende center for viden, test og demonstration på området for vedvarende, offshore energi. Mission LORC skaber vækst

Læs mere

BigScience.dk Genvejen til Big Science markedet. Juliette Forneris, BigScience.dk, Teknologisk Institut Cross-Border konference, 10.

BigScience.dk Genvejen til Big Science markedet. Juliette Forneris, BigScience.dk, Teknologisk Institut Cross-Border konference, 10. BigScience.dk Genvejen til Big Science markedet Juliette Forneris, BigScience.dk, Teknologisk Institut Cross-Border konference, 10. marts 2016, Lund Indhold Big Science markedet set fra et dansk perspektiv

Læs mere

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Kort om Aarhus Vand A/S o o o o o Aarhus Vand er et aktieselskab

Læs mere

TOOLS TO TRUST. Værktøjer til sprøjtestøbning i medicoindustrien

TOOLS TO TRUST. Værktøjer til sprøjtestøbning i medicoindustrien TOOLS TO TRUST Værktøjer til sprøjtestøbning i medicoindustrien DEN MINDSTE DETALJE GØR DEN STØRSTE FORSKEL Nøjagtighed kræver indsigt i det, der er vigtigt for vores kunder og deres slutbrugere. Og det

Læs mere

MALEANLÆG AAGAARD EN KOMPETENT SAMARBEJDSPARTNER

MALEANLÆG AAGAARD EN KOMPETENT SAMARBEJDSPARTNER MALEANLÆG AAGAARD EN KOMPETENT SAMARBEJDSPARTNER MALEANLÆG FOR VINDUER Igennem de sidste 42 år har Aagaard Finnrose A/S leveret over 800 komplette lakeringslinier over hele verden. Her er valgt en løsning

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Særtryk. Elevbog/Web. Ida Toldbod Peter Jepsen Anders Artmann Jørgen Løye Christiansen Lisbeth Vive ALINEA

Særtryk. Elevbog/Web. Ida Toldbod Peter Jepsen Anders Artmann Jørgen Løye Christiansen Lisbeth Vive ALINEA Elevbog/Web Ida Toldbod Peter Jepsen Anders Artmann Jørgen Løye Christiansen Lisbeth Vive ALINEA Vildt sjovt! 3.-6. klasse Sig natur er et grundsystem til natur/teknologi, der appellerer til elevernes

Læs mere

Hans Søndergaard & Kim Frandsen (red.) og den menneskelige fysiologi F R Y D E N L U N D

Hans Søndergaard & Kim Frandsen (red.) og den menneskelige fysiologi F R Y D E N L U N D Hans Søndergaard & Kim Frandsen (red.) E K S T R E M S P O R T og den menneskelige fysiologi F R Y D E N L U N D Ekstremsport og den menneskelige fysiologi 1. udgave, 1. oplag 2004 Forfatterneog Frydenlund

Læs mere

we know how 306100108-2000 G R U P P E N

we know how 306100108-2000 G R U P P E N we know how G R U P P E N 02 AVN Gruppens ejere. Fra venstre Henrik Krabbe, Peter Krabbe og Ole Krabbe G R U P P E N Teknik der skaber resultater AVN Gruppen blev grundlagt i 1933 af Alfred V. Nielsen.

Læs mere

Velkommen til foredraget: Intelligente danske strømper holder øje med astronauternes sundhed

Velkommen til foredraget: Intelligente danske strømper holder øje med astronauternes sundhed Velkommen til foredraget: Intelligente danske strømper holder øje med astronauternes sundhed Christian Dalsgaard, Ohmatex Lonnie Petersen, Københavns Universitet 1 Rumfysiologi og hvad der sker på rumstationen

Læs mere

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Internationalisering indhold og konsekvenser Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Forskning på SDU vedr. Born Global virksomheder 897 fremstillingsvirksomheder undersøgt:

Læs mere

Your Partner in Safety

Your Partner in Safety Your Partner in Safety Inspektion og kontrol af det færdige anlæg er en del af opgaven. SafeExIT SafeExIT er specialiseret i sikkerhedsbelysning, eksplosionsbeskyttet el-materiel, samt belysning til industrielle

Læs mere

Havvindmøller 6+ MV. Tommy Petersen Offshore Center Danmark. 24. Januar 2013

Havvindmøller 6+ MV. Tommy Petersen Offshore Center Danmark. 24. Januar 2013 24. Januar 2013 Havvindmøller 6+ MV Tommy Petersen Offshore Center Danmark The copyright of this entire presentation vests by Offshore Center Danmark. All rights reserved. The information contained herein

Læs mere

Godkendelse af medicinsk udstyr

Godkendelse af medicinsk udstyr Godkendelse af medicinsk udstyr 2 Hvad er medicinsk udstyr? Medicoprodukter eller medicinsk udstyr er populært sagt alt det udstyr, der omgiver os hos lægen, på hospitalet eller som hjælpemidler i hjemmeplejen.

Læs mere

Bring lys over driften af belysningen

Bring lys over driften af belysningen Bring lys over driften af belysningen CityTouch LightPoint Asset Management system for belysning CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Velkommen til den nye intelligens inden for belysning. Professionel

Læs mere

SolarEdge. System til distribueret energiopsamling i solcelleanlæg. Firma introduktion 2012

SolarEdge. System til distribueret energiopsamling i solcelleanlæg. Firma introduktion 2012 SolarEdge System til distribueret energiopsamling i solcelleanlæg Firma introduktion 2012 SolarEdge visionen At være den førende leverandør af modul-niveau elektronik for solcelle industrien. At øge tempoet

Læs mere

for the next generation of hybrid and

for the next generation of hybrid and Pedestrian SafetySoundSound Systems for the next generation of hybrid and electric vehicles HVEM ER VI? Thomas Gadegaard: 10 års erfaring med salg og markedsføring senest som global marketingchef for Steinway

Læs mere

Fremtidens menneske i rummet

Fremtidens menneske i rummet Dansk Rumfart nr. 60 juli 2004 Fremtidens menneske i rummet af Lonnie Petersen, stud.med. Panum Instituttet, Københavns Universitet, lonnie@rumfart.dk Mennesket er skabt til at leve på Jorden vi har udviklet

Læs mere

Dansk Rumforskningsinstitut Det Danske Småsatellitprogram

Dansk Rumforskningsinstitut Det Danske Småsatellitprogram Dansk Rumforskningsinstitut Det Danske Småsatellitprogram Småsatellitprogrammet i fremtiden "Rummet" i vor bevidsthed D. 4. okt. 1957 blev verden taget på sengen og kastet ind i rumalderen med Sovjetunionens

Læs mere

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder ROB-EX Scheduler til produktionsplanlægning ROB-EX Scheduler er en standardsoftwareløsning til produktionsplanlægning, som hjælper dig med at styre

Læs mere

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC

FULL SCREEN: CTR+L LUK FULL SCREEN: ESC Kvalitets- og miljøhåndbog Introduktion Denne præsentation informerer om Crysbergs forretningsområde, kvalitetscertificeringer og kvalitetspolitik. Endvidere giver den overordnet indsigt i Crysbergs kvalitetsværktøjer

Læs mere

Den Danske Maritime Fond

Den Danske Maritime Fond Den Danske Maritime Fond Sikkerhedssystem til 2-takts gas-dieselmotorer PARTNER PROJEKTRAPPORT MAN Diesel & Turbo SE Dato: 31 marts 2011 Startdato: 28/09/2009 Projektets referencenummer: 2009-35 Page 1

Læs mere

BA Systems ApS. Anno 2016

BA Systems ApS. Anno 2016 BA Systems ApS Anno 2016 BA Systems, historien Historien Produktområder Installationstyper Kompetencer BA Systems anno 2016 Produkter Reference liste BA Systems, historien BA Systems ApS er 100 % danskejet

Læs mere

Rummet skaber bedre liv på jorden

Rummet skaber bedre liv på jorden Rummet skaber bedre liv på jorden - Fem gode grunde til en dansk rumstrategi Rumudvalgets rådgivning til udformning af en dansk rumpolitik. December 2011 1 Denne side er med vilje blank 2 Rummet skaber

Læs mere

IDA Elteknik på EL & TEKNIK 2016 i Odense Fagtekniske indlæg: 10. 12. maj

IDA Elteknik på EL & TEKNIK 2016 i Odense Fagtekniske indlæg: 10. 12. maj IDA Elteknik på EL & TEKNIK 2016 i Odense Fagtekniske indlæg: 10. 12. maj Elbilen bliver mere end et transportmiddel - Det danske Nikola projekt Tirsdag d. 10. maj 2016 kl. 09.00 09.45 Lokale 26 Nikola

Læs mere

MedTech Innovation!Center. Kick"off møde!18!november!2008 v.!trine!winterø

MedTech Innovation!Center. Kickoff møde!18!november!2008 v.!trine!winterø MedTech Innovation!Center Kick"off møde!18!november!2008 v.!trine!winterø Forudsætning for MTIC Region Midtjylland er et kraftcenter på sundhedsområdet Høj kvalitet af forskningen!! Stort kommercialiseringspotentiale,

Læs mere

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE Lederskab i en turbulent verden Niels Duedahl, CEO, SE Markedet ændrer sig med stor hastighed Vi er nødt til at revidere vores samfundsmodel på mange områder Ny Teknologi og konstant Innovation er det

Læs mere

Nøgletal erhvervsområdet

Nøgletal erhvervsområdet Nøgletal erhvervsområdet Dette notat beskriver erhvervet i Rudersdal med afsæt i en række data indhentet fra Dansk Statistik i marts 2014. Hvor det vurderes relevant sammenlignes Rudersdal med hhv. regionen

Læs mere

Schwankstrålepaneler. Innovative varmeløsninger

Schwankstrålepaneler. Innovative varmeløsninger Schwankstrålepaneler Innovative varmeløsninger Schwank strålepaneler Innovative, energieffektive, hurtige,installationsvenlige og støjsvage Schwanks innovative idéer har sat kursen for industrien i mere

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS

VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS VARMEPUMPE LUFT TIL VAND PRODUKT KATALOG 2011 DANSKSOLVARME APS 1 Hvem er Dansk Varmepumpe og vores partnere DANSKVARMEPUMPE.DK er en del af den efterhånden store familie hvor også DANSKSOLVARME.DK og

Læs mere

Avanceret softwarelogik der optimerer flow management

Avanceret softwarelogik der optimerer flow management Avanceret softwarelogik der optimerer flow management Laboratoriet i Herlev Get your ideas moving Udvikling af mekatronik til industrien og medicosektoren Opstartet i 2009. ApS. 10 mill. i omsætning High

Læs mere

LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN

LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN Bureau Veritas Netværksgruppe LEVERANDØR TIL FLY-, RUM- FARTS- OG FORSVARSINDUSTRIEN Vil du: Have indsigt i, hvordan andre virksomheder arbejder med deres kunders krav inden for disse brancher? Vide mere

Læs mere

OPLEVELSER UDOVER DET SÆDVANLIGE. Jakob Plenge. Rie Rosendal. Lars Plenge

OPLEVELSER UDOVER DET SÆDVANLIGE. Jakob Plenge. Rie Rosendal. Lars Plenge OPLEVELSER UDOVER DET SÆDVANLIGE. Vores mission er at skabe et solidt samarbejde med dig, og i en konstruktiv proces udvikle idéer, som gør, at dit næste arrangement bliver en stor succes. Der stilles

Læs mere

97,3 % DLX PV inverter-serien fra Danfoss Ydelse og fleksibilitet i et brugervenligt design

97,3 % DLX PV inverter-serien fra Danfoss Ydelse og fleksibilitet i et brugervenligt design MAKING MODERN LIVING POSSIBLE DLX PV inverter-serien fra Danfoss Ydelse og fleksibilitet i et brugervenligt design Til installationer i beboelsesområder, fra 2,0 kw til 4,6 kw 97,3 % Maksimumeffektivitet

Læs mere

Danish Subsea Network, AAU, 6. maj 2014. Danish Subsea Network

Danish Subsea Network, AAU, 6. maj 2014. Danish Subsea Network Danish Subsea Network, AAU, 6. maj 2014 Danish Subsea Network Præsentation - Kort præsentation af Offshoreenergy.dk - Strategiske indsatsområder - Oil/Gas O&M Center - Danish Subsea Network Danish Subsea

Læs mere

Foredrag nr. 7 Har du en IT-strategi?

Foredrag nr. 7 Har du en IT-strategi? Foredrag nr. 7 Har du en IT-strategi? IT-drift Landsdækkende IT-service til landbrug Installation og drift af netværk IT support (via fjernbetjening) Softwareudvikling Datalogi Herd Management Statistik

Læs mere

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem gunnar.kramp@alexandra.dk Alexandra Instituttet A/S Anvendelsesorienteret forskning Pervasive computing it i alting Viden baseret på den nyeste forskning

Læs mere

AfiAct II. Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling

AfiAct II. Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling AfiAct II Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling AfiAct II Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling God fertilitetsstyring betyder, at køer kælver med optimale intervaller for at holde mælkeproduktionen

Læs mere

Tænk fremad mod en succesrig fremtid.

Tænk fremad mod en succesrig fremtid. Tænk fremad mod en succesrig fremtid. Essential Business Builder Program you can Der er en enorm fremdrift i de digitale printløsninger. Både printleverandører og kunder har for alvor taget de nye teknologier

Læs mere

- Energy Saving Technology. Veje Til Vækst. 21. november 2013. ZZzero ApS, all rights reserved, Patented technology.

- Energy Saving Technology. Veje Til Vækst. 21. november 2013. ZZzero ApS, all rights reserved, Patented technology. - Energy Saving Technology Veje Til Vækst. 21. november 2013 Lars Malling Cand.merc.jur + HD(O) Praktisk ledererfaring (direktør, bestyrelse, advisory board) DK + Int. MBO + salg ( Exit ) Partner, drifter

Læs mere

Logistikkens dag 2. december 2013

Logistikkens dag 2. december 2013 Logistikkens dag 2. december 2013 Simuleringsmodeller til optimering af produktion og logistik Poul Mose Johansen Kort om Integrate Vi er et kompetent team bestående af 6 konsulenter med lang uddannelsesmæssig

Læs mere

SOLCELLEANLÆG SolarEdge Kummerowsvej 3 9400 Nørresundby Tlf.: (+45) 9631 2020 Fax.: (+45) 9631 2021 www.nordland.dk

SOLCELLEANLÆG SolarEdge Kummerowsvej 3 9400 Nørresundby Tlf.: (+45) 9631 2020 Fax.: (+45) 9631 2021 www.nordland.dk SOLCELLEANLÆG SolarEdge Kummerowsvej 3 9400 Nørresundby Tlf.: (+45) 9631 2020 Fax.: (+45) 9631 2021 www.nordland.dk Producer din egen strøm de næste mange år Reducer dit CO2-udslip Få en sikker og energirigtig

Læs mere

Visionskatalog Danmark som rumfartsnation

Visionskatalog Danmark som rumfartsnation Visionskatalog Danmark som rumfartsnation Konference den 4. september 2007 Foto: Danmarks Rumcenter Arrangeret af: Visionskataloget sådan blev det til Hvad skal vi satse på i Danmark i fremtiden med hensyn

Læs mere

Kometer. Af Mie Ibsen & Marcus Guldager Nordsjællands Grundskole & Gymnasium. http://esamultimedia.esa.int/images/science/rosetta2.

Kometer. Af Mie Ibsen & Marcus Guldager Nordsjællands Grundskole & Gymnasium. http://esamultimedia.esa.int/images/science/rosetta2. Kometer Af Mie Ibsen & Marcus Guldager Nordsjællands Grundskole & Gymnasium http://esamultimedia.esa.int/images/science/rosetta2.jpg Indholdsfortegnelse side Introduktion... 2 Problemformulering... 2 Baggrund...

Læs mere