HØJ KVALITET BEDRE OMSORG MERE BÆREDYGTIGHED FOR FÆRRE PENGE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJ KVALITET BEDRE OMSORG MERE BÆREDYGTIGHED FOR FÆRRE PENGE"

Transkript

1 HØJ KVALITET BEDRE OMSORG MERE BÆREDYGTIGHED FOR FÆRRE PENGE DET ER DA SUND FORNUFT

2

3 BAGGRUNDEN FOR DUVAIR VARMLUFTDYNER DUVAIR varmluftdyner kom til verden, fordi de på Bornholms Hospitals anæstesi-afdeling manglede et alternativ: Engangstæpper var dyre i brug og en dårlig løsning for miljøet og Liza Gibler og hendes kolleger var ikke imponerede over de produkter der var på markedet. Med opbakning fra gode kolleger på Bornholms Hospital og på opfordring af gamle kolleger på Rigshospitalet afd 2044 opstod ideen om og modet til at skabe DUVAIR varmluftdyner. Liza Gibler er uddannet operationssygeplejerske, intensivsygeplejerske og anæstesisygeplejerske, som er hendes nuværende arbejde og baggrunden for opfindelsen af dynerne.

4 FORDELENE VED DUVAIR VARMLUFTDYNER DUVAIR varmluftdyner er vaskbare og kan genbruges midst 150 gange. Det giver en langt bedre totaløkonomi i forhold til engangsdyner. DUVAIR varmluftdyner giver patienter optimale forhold og øget komfort. Dynerne sikrer en konstant kropstemperatur under operation - og det skaber mulighed for en hurtigere restitution. Miljøet spares for en unødig belastning. Varmluftdynernes lange livscyklus reducerer mængden af affald, sparer ressourcer og og minimerer CO2-udslip. ØKONOMI + Der er mange penge at spare ved at anvende DUVAIR dyner. Når alle udgifter til anskaffelse, vask og håndtering medregnes er det billigere at anvende DUVAIR i forhold til engangsprodukter. Venligst kontakt DUVAIR for en præcis udregning af økonomien i det aktuelle tilfælde. + Af hensyn til miljøet bør man anvende flergangsprodukter fremfor engangsprodukter. KONKLUSION Da både funktion, komfort og økonomi tæller til flergangsdynens fordel, kan det hermed konkluderes: + De funktionelle fordele ved flergangsdynerne betyder sparet tid, bedre varmeterapi og dermed bedre anæstesi og hurtigere opvågning. + Flergangsdynernes store komfort betyder øget patienttilfredshed. + De økonomiske fordele gør at man f. eks. kan tilbyde flere patienter varmluftterapi.

5 DUVAIR ENGANGSDYNER Duvair varmluftdyner er vaskbare og kan genbruges mindst 150 gange. I forhold til engangsdyner betyder det en langt bedre totaløkonomi + betydelig pladsbesparelse i forbindelse med opbevaring + intet affald og dermed mindre miljøbelastning. Derfor er Duvair det mest bæredygtige valg.

6 FAKTA OM ENGANGSTÆPPER KONTRA DUVAIR VASKBARE TEKSTIL VARMLUFT DYNER FUNKTION Engangstæpper af papir og plastic - Har relativt store huller, som giver mærkbart træk når luften strømmer ud af hullerne med høj hastighed. - Er ikke sterile. Den eneste gode grund til at anvende engangsartikler, er at man ønsker at være sikker på steriliteten. - Findes kun i få standardiserede faconer og størrelser; derfor vil man ofte opleve at skulle anvende et tæppe som ikke passer til patientens lejring, og således spildes meget tid på at prøve at få tæppet til at dække patienten blot nogenlunde. - Skal bindes og tapes fast for at blive liggende i den ønskede position. Tape er også nødvendig for at udelukke træk ind i operationsfeltet. Det er besværligt og tidskrævende at påføre dette tape. DUVAIR flergangsdyner af tekstil + Fordeler den varme luft over patienten ved hjælp af lav-impuls indblæsning; et begreb som kendes fra ventilationsteknik, hvor man ønsker fuldstændig trækfri indblæsning. På grund af de utallige mikroskopiske huller i indblæsningsstoffet, optræder der ingen fornemmelse af træk. + Fnugger ikke eller udsender andre partikler i operationsstuen. + Kan leveres i specialdesign efter afdelingens ønsker. + Findes i mange udformninger, som er tilpasset de forskellige lejringer, som anvendes ved forskellige typer operationer. Dette betyder at det er meget nemt at lægge dynen på, fordi den passer til den aktuelle lejring. KOMFORT Engangstæpper af papir og plastic - Er ikke komfortable og patientvenlige, idet de forholdsvis stive materialer gør det besværligt at svøbe tæppet om patienten, og tilrette pasformen til den enkelte patient. DUVAIR flergangsdyner af tekstil + Er komfortable og patientvenlige, idet de bløde materialer gør det nemt at forme dynen omkring patienten, som vil opleve en høj grad af velvære og komfort ved at være omgivet af bløde tekstiler.

7 OVERKROP DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Dækker bryst, arme og skuldre under indgreb på nedre halvdel af kroppen. Størrelse ca. 70 x 210 cm Vægt ca. 300 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i ryg eller maveleje, med armene anbragt ud fra eller langs med kroppen. 2 Anbring dynen så den dækker overkrop, arme og hænder. 3 Tilslut varmeblæserens slange til den studs der er nærmest og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Afluk den ikke anvendte studs ved at trække i snoren. 5 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

8 LANG OVERKROP DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Dækker bryst, mave, arme og skuldre under indgreb på nedre del af kroppen. Størrelse ca. 120 x 210 cm Vægt ca. 400 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i ryg eller maveleje, med armene anbragt ud fra eller langs med kroppen. 2 Anbring dynen så den dækker overkrop, arme og hænder. 3 Tilslut varmeblæserens slange til den studs der er nærmest og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Afluk den ikke anvendte studs ved at trække i snoren. 5 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

9 3/4 KROP DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Dækker nederste del af kroppen ved indgreb i bryst, skuldre, arme, hals eller hoved. Størrelse ca. 110 x 150 cm Vægt ca. 350 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i ryg eller maveleje, med armene anbragt langs med kroppen. 2 Anbring dynen så den dækker den ønskede del af kroppen, undtagen hovedet. 3 Tilslut varmeblæserens slange til studsen og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

10 Duvair varmetæpper gør det nemmere at bevare patienternes kropstemperatur, selv under store og langvarige operationer. De gør vores arbejde nemmere og øger patienternes komfort. Vi har en del patienter, som skal opereres flere gange, og de giver klart udtryk for, at varmetæpperne gør en forskel DORTHE NIELSEN, ANÆSTESISYGEPLEJERSKE PÅ RIGSHOSPITALET Duvair varmluftdyner giver dine patienter optimale forhold og øget komfort. Dynerne sikrer en konstant kropstemperatur under operation det skaber mulighed for en hurtigere restitution. Derfor foretrækker sygeplejersker Duvair.

11 HELKROP DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Dækker hele kroppen, ved indgreb i hals og hoved. Størrelse ca. 110 x 200 cm Vægt ca. 500 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i ryg eller maveleje, med armene anbragt ud fra eller langs med kroppen. 2 Anbring dynen så den dækker hele kroppen undtagen hovedet. 3 Tilslut varmeblæserens slange til studsen og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

12 ISOLERET HELKROP DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Dækker hele kroppen. Specielt til genopvarmning af meget kolde patienter og til transportbrug. Isoleret med 3M Thinsulate. Størrelse ca. 120 x 220 cm. Vægt ca g. Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til hypoterme patienter der ligger ned. 2 Anbring dynen så den dækker hele kroppen undtagen hovedet. 3 Tilslut varmeblæserens slange til studsen og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

13 UNIVERSAL DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Dækker hoved, ryg, skulder og arme ved simpelt sideleje. Kan også bruges til rygoperationer. Størrelse ca. 120 x 150 cm Vægt ca. 300 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i ryg, mave eller sideleje. 2 Anbring dynen så den dækker overkrop, arme og hænder. Ved sideleje dækkes også hovedet. 3 Tilslut varmeblæserens slange til den studs der er nærmest og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Afluk den ikke anvendte studs ved at trække i snoren. 5 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

14 HYBRID DYNE BESTILLINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Specialdyne til brug ved robotkirurgi. Dækker hele kroppen undtagen abdominalregionen på patient der ligger i rygleje. Størrelse ca. 120 x 235 cm Vægt ca. 550 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i ryg, mave eller sideleje. 2 Anbring dynen så den dækker overkrop, arme og hænder. Ved sideleje dækkes også hovedet. 3 Tilslut varmeblæserens slange til den studs der er nærmest og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Afluk den ikke anvendte studs ved at trække i snoren. 5 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

15 The OR staff tried the Duvair Warm air duvets on board in all the different surgical rooms last week. They LOVE the Duvair Warm air duvets. We would really like to switch to using these instead of purchasing plastic disposable blankets for each surgery INDKØBSANSVARLIG FOR MERCY SHIPS Miljøet spares for en unødig belastning. Varmluftdynernes lange livscyklus reducerer mængden af affald, sparer ressourcer og og minimerer CO2-udslip. Det er én af grundene til, at Mercy Ships foretrækker Duvair. Læs om Mercy Ships på

16 EXTENSIONSLEJE DYNE BESTILLINGSNR. HØJRE EXTENSIONSLEJE: / VENSTRE EXTENSIONSLEJE: PRODUKTBESKIVELSE Specialdyne til anvendelse under operationer i extensionsleje f. eks. coll. fem. operation. Størrelse ca. 170 x 180 cm Vægt ca. 500 g Bestillingsnr.: Højre extensionsleje: Venstre extensionsleje: BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i højre/venstre extensionsleje, med armen anbragt ud fra kroppen på armstøtte og benet løftet i benholder og den anden arm på brystet. 2 Anbring dynen så den dækker bryst, skuldre, arme, hænder og det løftede ben. Anbring fodlommen over foden på det løftede ben. 3 Tilslut varmeblæserens slange til den studs der er nærmest og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

17 BABY DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Lille dyne specielt til baby og små børn. Til operationsstue. Størrelse ca. 90 x 110 cm Vægt ca. 200 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes ved operation på baby eller små børn. Patienten lægges ovenpå dynen. 2 Tilslut varmeblæserens slange til den ønskede studs og fastgør den ved at trække i snoren. 3 Afluk den ikke anvendte studs ved at trække i snoren. 4 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

18 SKULDER DYNE BESTIILINGSNR / PRODUKTBESKIVELSE Dækker hele kroppen undtagen hovedet og den skulder og arm der skal opereres. Anvendes til patienter i siddende, halvsiddende eller rygliggende leje ved operationer i skulderen. Størrelse ca. 180 x 220 cm Vægt ca. 600 g Højre skulder: Bestillingsnr Venstre skulder: Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter i siddende, halvsiddende eller rygliggende leje ved operationer i skulderen. 2 Anbring dynen så den dækker hele kroppen undtagen hovedet og den skulder og arm der skal opereres. 3 Tilslut varmeblæserens slange til studsen og fastgør den ved at trække i snoren. 4 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

19 SLANGE DYNE BESTIILINGSNR PRODUKTBESKIVELSE Omslutter kroppen og benene fra siden når patienten ligger i ryg eller maveleje. Størrelse ca. 30 x 400 cm Vægt ca. 300 g Bestillingsnr BRUGSANVISNING 1 Anvendes til patienter der ligger i ryg eller maveleje. 2 Anbring dynen så den omslutter patientens ben og krop fra siderne. 3 Dynen kan tilpasses i længden ved at sammenrulle den ikke ønskede del. 4 Tilslut varmeblæserens slange til studsen og fastgør den ved at trække i snoren. 5 Start varmeblæseren og vælg en passende lufttemperatur.

20 DUVAIR ENGANGSDYNE C Varmen i en Duvair dyne fordeles meget jævnt udover hele dynens areal. Sammenlignet med engangsdyner er Duvair også betydeligt varmere og derfor en mere effektiv løsning. Derfor foretrækker patienter Duvair.

21 MATERIALESPECIFIKATIONER OG GARANTIBESTEMMELSER Den lyseblå side, som altid vender mod patienten er fremstillet af Polyester Microfiber: MicroPES. Den mørkeblå side, som altid vender bort fra patienten er fremstillet af Polyurethan Coated MicroPES. MicroPES fibrene har Økotex godkendelse klasse 1 (produkter til baby). For mere information om Økotex standarden, henvises til hvor alle grænseværdier for de undersøgte skadestoffer er angivet, men kort fortalt, er der meget lave grænseværdier for alle kendte skadestoffer også allergifremkaldende, carcinogene osv. Babydynens (REF 92257) mørkeblå side er fremstillet af uncoated MicroPES, idet den som den eneste anvendes ved at patienten placeres ovenpå dynen, og undersiden ( den mørkeblå ) vender nedad mod operationslejet. Fordi materialet ikke er coated, vil blod og andre væsker kunne transporteres igennem dynen nedad til afdækningen på operations-bordet. Der er gennemført en måling af luftbårne partikler i 10 cm afstand af en DUVAIR varmluft dyne i et rent rum med dynen opblæst af en varmluftblæser. Denne måling bekræfter at dynerne ikke afgiver nogen partikler, heller ikke dyner som er vasket mange gange. Målerapporten kan rekvireres efter ønske. Der er gennemført en serie af målinger med 3 forskellige varmluft blæsere. Disse målinger beviser at DUVAIR varmluft dyner ikke kompromitterer den indbyggede sikkerhed i blæserne. Målerapporten kan rekvireres efter ønske. Bemærk: Dynens lyseblå side skal altid vende mod patienten. Dynen anvendes til at optimere patientens kropstemperatur når den tilsluttes en varmluftblæser med følgende karakteristik: Maksimal luftmængde: 100 m3 / time og maksimal lufttemperatur: 46 C. Dynen skal vaskes ifølge vaskeanvisningen før ibrugtagning og efter hver anvendelse. Advarsel: Overvåg patientens kropstemperatur med jævne mellemrum. Anvend ikke varmluftterapi på iskæmiske kropsdele, da det kan medføre varmeskader. Udvis særlig opmærksomhed ved patienter med dårlig cirkulation. Varmluftblæserens slange skal altid tilsluttes dynen, således at luften passerer plant over og ikke direkte ind mod huden. Tildæk aldrig patientens frie luftveje med dynen. Der ydes i 2 år fra købsdato reklamationsret over fabrikationsfejl i syning eller i de anvendte materialer. Der er bevilget designbeskyttelse af dynernes udformning. Dynerne er CE mærket som medicinsk udstyr klasse 1. GMDN kode: 36931

22 VASKEINSTRUKTIONER Materiale: Polyester Microfiber: MicroPES og Polyurethan coated MicroPES. MicroPES fibrene har Økotex godkendelse klasse 1 Det garanteres at dynerne kan vaskes mindst 150 gange uden forringelse af de tekniske egenskaber. Vaskeanvisningen skal naturligvis overholdes for at denne garanti er gældende. Der garanteres ikke mod mindre ændringer i farver og anden kosmetisk ændring af dynens udseende i løbet af dynens levetid. Alle DUVAIR dynerne bør vaskes i vaskemaskine ved 95 C og kan tørres i tørretumbler ved temperaturer op til 120 C. Bemærk at dynerne bør vaskes separat, men gerne sammen med andre dyner, de første 2 vaske, da MicroPES materialet kan afgive en smule overskudsfarve. Dynerne skal vaskes før de tages i brug første gang og derefter altid efter hver brug. På grund af overskudsfarve vaskes de separat de første 2 gange. Sidste hold skyllevand tilsættes skyllemiddel med antistatiske egenskaber. Erfaringer viser, at dynerne bliver helt rene ved denne vaskeprocedure, dog kan der ses et problem med (gurkemeje)farvet sprit, (ofte fejlagtigt kaldet Jod sprit), idet det kraftige gule farvestof kan være vanskeligt at vaske ud. Man bør derfor instruere operationspersonalet om ikke at spilde farvet sprit på dynen. Dynerne kan tåle damp autoklave 134 C / 2 bar, men der er ikke udført afprøvning af steriliteten efter autoklavering. Det garanteres således ikke at dynerne er sterile efter autoklavering, men det bekræftes at dynerne tåler temperatur og tryk. Dynerne kan stryges ved lav temperatur. Dynerne tåler ikke kemisk rens eller klorblegning.

23 FARVEKODNING AF SNORE OG SNOREHOLDERE Model Best.nr. Snore Snoreholder Overkrop Hvid Hvid Lang overkrop Sort Hvid ¾ krop Sort Blå Helkrop Hvid Blå Isoleret helkrop dyne Hvid Grøn Universal Hvid Sort Højre extension Sort Grøn Venstre extension Sort Rød Hybrid Sort Sort Baby Hvid Rød Højre skulder Rød Grøn Venstre skulder Rød Rød Slange Hvid Mørk blå

24 ØSTRE SLAMRAVEJ NEXØ DANMARK TLF

Guide til nyt lys. Det rigtige lys til boligen

Guide til nyt lys. Det rigtige lys til boligen Guide til nyt lys Det rigtige lys til boligen Klar besked om godt lys og Go Energi Da EU valgte at udfase glødepæren, kom der for alvor fart i udviklingen af mere energieffektive lyskilder både til at

Læs mere

Før De tager Deres nye køleskab i brug

Før De tager Deres nye køleskab i brug Køleskabet DA Kære kunde! Tillykke med Deres valg af et Gorenje køleskab. Det er et meget fornuftigt valg, da et køleskab fra Gorenje forener både økonomi og kvalitet i et moderne og gennemtænkt design.

Læs mere

FØR VASKEMASKINEN TAGES I BRUG

FØR VASKEMASKINEN TAGES I BRUG DEFINITION AF BRUG Denne vaskemaskine er udelukkende beregnet til vask og centrifugering af vasketøj, der er velegnet til vask i vaskemaskine, i de mængder, der er normale for private husholdninger. Overhold

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER

BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER BRANCHEVEJLEDNING GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER GODT ARBEJDSMILJØ I VASKERIER 2012 Indholdsfortegenlse Forord 1 Indledning 2 Få overblik og et godt samarbejde om arbejdsmiljøet 3 Arbejdspladsvurderingen

Læs mere

Handy Glidlet, model 100, 110, 120

Handy Glidlet, model 100, 110, 120 Handy Glidlet, model 100, 110, 120 Brugsanvisning Dansk 7DK160188-02 Handy Glidlet Lang Handy Glidlet Kort Handy Glidlet Bred Produktoversigt Produkt Model Varenr. Størrelse Mål (a x b) Handy Glidlet Kort,

Læs mere

Branchevejledning for bedemænd og ansatte i krematorier

Branchevejledning for bedemænd og ansatte i krematorier Branchevejledning for bedemænd og ansatte i krematorier Bedemænd og ansatte i krematorier varetager en meget væsentlig samfundsmæssig opgave med at sikre et værdigt forløb i forbindelse med begravelse

Læs mere

Køle/fryseskab. Før De tager Deres nye skab i brug. Kære kunde! Bemærk! Før De tager Deres nye skab i brug...3. Vendbare døre...11. Vigtigt!...

Køle/fryseskab. Før De tager Deres nye skab i brug. Kære kunde! Bemærk! Før De tager Deres nye skab i brug...3. Vendbare døre...11. Vigtigt!... Køle/fryseskab Kære kunde! Tillykke med Deres valg af et Gorenje køle/fryseskab. Det er et meget fornuftigt valg, da et skab fra Gorenje forener både økonomi og kvalitet i et moderne og gennemtænkt design.

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER INDHOLD LEJLIGHEDENS RUM.................................. 3 TEMPERATUREN..................................... 4 BRUG ALLE RADIATORER..............................

Læs mere

Maling skyld i voldsom allergistigning

Maling skyld i voldsom allergistigning Af Stine Ramlyng FOTO: David Askholm Tema Maling skyld i voldsom allergistigning Konserveringsmidlet med det knap så mundrette navn methylisothiazolinone, er skyld i så voldsom en stigning af allergiske

Læs mere

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16

indhold Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 8 Side 9 Side 10 Side 12 Side 13 Side 14 Side 16 børn i bilen 2009 indhold indhold Side 3 Myter og fakta Side 4 Det siger loven Side 5 Børn og airbags Side 6 0-13 måneder vægt indtil 13 kg. Side 8 9 måneder - 4 år vægt fra 9-18 kg. Side 9 Over fire år

Læs mere

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre

Varmen på rette sted. sådan gør du din varmeregning mindre Varmen på rette sted sådan gør du din varmeregning mindre Udgivet af SEAS-NVE Strømmen Hovedgaden 36 4520 Svinninge tlf. 70 29 29 29 www.seas-nve.dk Faktuelle oplysninger og inspiration til Varmen på rette

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Kompendium til sikkerhedskursus

Kompendium til sikkerhedskursus Kompendium til sikkerhedskursus Indhold 1 Indledning 1 2 Klatring med topsikring 4 2.1 Påtagning og tilspænding af klatresele................... 5 2.2 Syning af dobbelt ottetalsknude i selen...................

Læs mere

fixeteknik for stofbrugere

fixeteknik for stofbrugere fixeteknik for stofbrugere Dette er en oversættelse af The Safer Injecting Handbook, skrevet af Jon Derricott og Andrew Preston, først publiceret i UK af Exchange Supplies www.exchangesupplies.org. Den

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og Aarhus Universitet og erstatter tidligere udsendte vejledninger om hovedlus. Den henvender sig især til de kommunale

Læs mere

BRUGSANVISNING MB3197-DK-B

BRUGSANVISNING MB3197-DK-B BRUGSANVISNING DA -B Tillykke med den nye manuelle kørestol Indledning Kvalitet og funktioner er nøgleord for alle kørestole i Handicare serien. Exigo 30 bliver fremstillet af Handicare Produktion AS.

Læs mere

Brugsanvisning. Vaskemaskine W 5825. da-dk

Brugsanvisning. Vaskemaskine W 5825. da-dk Brugsanvisning Vaskemaskine W 5825 da-dk Læs venligst brugsanvisningen inden opstilling, installation og ibrugtagning for at undgå skader på personer og produkt. M.-Nr. 09 494 010 Miljøbeskyttelse Bortskaffelse

Læs mere

En guide for transkønnede

En guide for transkønnede En guide for transkønnede Indholdsfortegnelse OM EN GUIDE FOR TRANSKØNNEDE... 3 FORORD... 4 AFSNIT 1. TRANSKØNNET HVAD BETYDER DET?... 7 AFSNIT 2. SPRING UD FOR FAMILIE & VENNER?... 13 AFSNIT 3. HORMONBEHANDLING

Læs mere

Hegn til Heste. Informationshæfte om hegn, opsætning, materialer og lovkrav. Poda hegn Danmark A/S Øde Hastrupvej 65 4000 Roskilde Tlf.

Hegn til Heste. Informationshæfte om hegn, opsætning, materialer og lovkrav. Poda hegn Danmark A/S Øde Hastrupvej 65 4000 Roskilde Tlf. Hegn til Heste Informationshæfte om hegn, opsætning, materialer og lovkrav. Indledning Pt. side 1.0 3 Hestenes reaktionsmønster 1.1 3 Foldenes formål, udstyr og størrelse 1.2 5 Hvad er årsagen til heste

Læs mere

Projekt 4.6 Didaktisk oplæg til et eksperimenterende forløb med fokus på modellering og repræsentationsformer

Projekt 4.6 Didaktisk oplæg til et eksperimenterende forløb med fokus på modellering og repræsentationsformer rojekter: Kapitel. rojekt.6 Eksperimenterende forløb med fokus på modellering og repræsentationsformer rojekt.6 idaktisk oplæg til et eksperimenterende forløb med fokus på modellering og repræsentationsformer

Læs mere

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser

Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag. 20+ år med. energibesparelser Danfoss varmepumper Den fremtidssikrede investering, der betaler sig hver eneste dag 20+ år med energibesparelser Med en forventet levetid på mere end 20 år sikrer en investering i en Danfoss varmepumpe

Læs mere

Hvor længe holder en vindmølle?

Hvor længe holder en vindmølle? for mølleejere drift & vedligeholdelse Hvor længe holder en vindmølle? Af Strange Skriver Teknisk konsulent i Danmarks Vindmølleforening Hvor længe holder en vindmølle? Det korte svar er: Lige så længe

Læs mere

Iltbehandling i dagligdagen

Iltbehandling i dagligdagen Iltbehandling i dagligdagen En patientvejledning fra Danmarks Lungeforening www.lunge.dk Danmarks Lungeforening :: www.lunge.dk :: 1 Indhold Indledning... 3 Kroppen har brug for ilt... 4 Iltbehandling...

Læs mere

KORT OG GODT OM TERMORUDER

KORT OG GODT OM TERMORUDER KORT OG GODT OM TERMORUDER INFORMATION KORT OG GODT OM TERMORUDER SIDE 2 Indholdsfortegnelse Termorudens historie... 3 Termoruders talrige muligheder... 4 Energiglas... 5 Energimærkningsordningen... 5

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Lærervejledning til Er du el-tjekket?

Lærervejledning til Er du el-tjekket? Er du el-tjekket? - et undervisningsmateriale til fysik i folkeskolens 7. til 9. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Den spænding man dør

Læs mere

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel

Dyner og puder. Vælg med Varefakta fordi der er forskel Dyner og puder Vælg med Varefakta fordi der er forskel Udvalget af dyner og puder i butikkerne er meget stort og kan virke uoverskueligt. Denne pjece er ment som en hjælp til at finde ud af, hvilken type

Læs mere

Varde Thurø 11. Installations og Brugervejledning. 1. udgave 01.06.2012 FOR-1141 DK

Varde Thurø 11. Installations og Brugervejledning. 1. udgave 01.06.2012 FOR-1141 DK Varde Thurø 11 Installations og Brugervejledning 1. udgave 01.06.2012 FOR-1141 DK 1 2 Tillykke med Deres nye brændeovn Varde Ovne A/S er et dansk firma, der har specialiseret sig i funktionelle, miljørigtige

Læs mere

Helstegt pattegris fra A til Z

Helstegt pattegris fra A til Z Helstegt pattegris fra A til Z Torben Aagaard 8. august 2005 Til min 30 års fødselsdag havde jeg besluttet, at menuen skulle bestå af helstegt pattegris. Mine tidligere erfaringer med svinet rakte kun

Læs mere