KBH. Jeg passer på miljøet for vores børns fremtid. læs mere på side 6-7

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KBH. Jeg passer på miljøet for vores børns fremtid. læs mere på side 6-7"

Transkript

1 nyhedsbrev fra københavns kommune JUNI 2009 AFFALD KBH Jeg passer på miljøet for vores børns fremtid SORTER DIT AFFALD find nærmeste Genbrugsstation læs mere på side 2-3 SPAR PÅ SKRALDET følg varens vej fra jord til jord læs mere på side 4-5 HUS ELLER LEJLIGHED? få direkte info om de affaldsordninger, som gælder for dig læs mere på side 6-7

2 02 Papir bli r til papir vidste du? Mange tror, det ikke kan betale sig at sortere deres affald. De har hørt, at det hele alligevel bare bliver kørt til forbrænding. Men det er ikke sandt. Hvis du afleverer dine aluminiumsdåser uden pant i glascontaineren eller på genbrugsstationen, så smeltes de om og kan blive til den stegepande, som du laver spejlæg på søndag morgen. Københavnerne smed sidste år ton husholdningsaffald ud. Den gode nyhed er, at mængden faktisk er faldet med ton fra 2007 til 2008, hvilket svarer til, at hver københavner har smidt 38 kg mindre affald ud. De plastikflasker, som der ikke er pant på, kan faktisk også genanvendes. De kan smeltes om og blive til f.eks. lune fleecetrøjer. Se mere om Vestforbrændings kampagne på Papir bliver igen til papir, og pap bliver til pap, hvis du husker at sortere det fra din dagrenovation. Det er dog vigtigt, at det er rimeligt rent pizzabakker med madrester kan ikke genanvendes. Men når du står med pappet, der f.eks. var om tandpastatuben eller om det nye tv, så husk at sortere det fra, så vi kan genanvende det. Fjern dog først plastik, flamingo og den slags, inden du afleverer det i papbeholderen. Sådan genanvendes pap Pap og karton kan opløses i vand, og fibrene kan bruges igen hele 10 gange. På fabrikkerne gennemgår pappet en proces, hvor det opløses i vand, tilsættes forskellige stivelsesmidler, presses og tørres til nyt pap. Dette bruges blandt andet til rørene i køkkenruller og toiletruller, til tidsskriftholdere, bagsiden af A4-blokke og meget andet. Ingen madrester Men inden pap og karton kan gennemgå denne proces, står det i længere perioder presset sammen i store baller på op til 500 kilo. Det betyder, at hvis der ligger bare en smule madrester i pappet, vil hele ballen blive angrebet af mug. Så må det i stedet brændes sammen med dagrenovationen. Læs mere på: klimakbh.dk Få et gratis klimatjek Alle der bor i Københavns Kommune kan få et gratis klimatjek af én times varighed. Her gennemgår du og en klimakonsulent i fællesskab din bolig for at finde ud af, hvordan du på en enkel måde kan spare energi, CO2 og penge. Gennemsnitligt har klimabesøgene foreløbig medført årlige besparelser på kr. pr husstand, så der ér noget at hente. De københavnske skraldebiler bakker de næste måneder op om klimaåret i byens gader og stræder. Opfordringen lyder SPAR PÅ SKRALDET og SORTER DIT AFFALD Klimaet vil dig for det Bestil dit klimabesøg på så deltager du samtidig i konkurrencen om flotte præmier.

3 SORTER DIT AFFALD 03 FIND DEN NÆRMESTE store Genbrugsstationer København S Vermlandsgade Genbrugsstation Herjedalgade København S Hverdage (1/4-30/9) Hverdage (1/10-31/3) Lør/søn og helligdage Valby Kulbanevej Valby Hverdage Lør/søn og helligdage København SV Vasbygade København SV Hverdage Lør/søn og helligdage NÆRGENBRUGSSTATIONer Christianshavn Christiania Nærgenbrugsstation Sydområdet Christiania Alle dage Nørrebro Gartnergade København N Tirsdag Lørdag Nørrebro Møllegade København N Onsdag Lørdag Tingbjerg Ved Bygården Brønshøj Onsdag Lørdag BRUG genbrugs stationen Hvis du er en hyppig gæst på en af Kø benhavns genbrugsstationer, kender du sikkert alt til småt brændbart og ved, at dele af udtjente fjernsyn eller computere kan genanvendes. Men besøger du genbrugsstationen sjældent, så fortvivl ikke, for der er altid hjælp at få. Du kan komme af med langt det meste af dit affald på genbrugsstationerne, men køkkenaffald og andet let fordærveligt affald må du aflevere i din egen skraldespand. På pladserne findes der uddannet personale, som kan fortælle dig, hvor du kan komme af med den gamle mølædte sofa, det imprægnerede træ eller det ituslåede spejl. Klare sække Husk at dit affald skal afleveres i klare sække, så man kan se indholdet og få det i den rigtige container. For jo bedre, du sorterer, jo mere kan vi genanvende. I dag genanvendes ca. 2/3 af de materialer, der afleveres på genbrugsstationerne. Tæt på dig I København har vi to typer af genbrugs stationer: Genbrugsstationerne er større end nærgenbrugsstationerne. Det er kun på de store genbrugsstationer, du har adgang med bil. På stationerne findes der desuden byttecentre, som du kan sætte dit affald i, hvis du synes, det er for godt til at blive smidt ud. Så kan andre få glæde af det. Læs mere om regler og muligheder på: OBS For enkelte typer affald kan du kun aflevere en vis mængde pr. dag. Der er ikke adgang for køretøjer på nærgenbrugsstationerne.

4 04 VIDSTE DU... VARENS VEJ FRA JORD TIL JORD Når du ser den i butikken, er det glæden ved at eje og forbruge, der slår dig. Men selv om en vare kan være en billig og flygtig fornøjelse for dig, kan den godt koste miljø og klima dyrt både før og efter at du er færdig med at bruge den. Det tænker de færreste på. Derfor inviterer vi dig her med på en tur igennem varens vej fra produktionen til hånd teringen i affaldssystemet. GENBRUG Produktion/ transport butik hjemme hos DIG produktion Når en vare produceres, bruges der mængder af råvarer og energi til udvikling, produktion og forfinelse. I dette led skabes en masse affald, som forbrugeren aldrig ser. Både i forbindelse med selve produktionen og på vejen til butikkerne og ud til forbrugerne er der desuden en masse transport, som igen skaber affald, bruger energi og giver forurening. VIDSTE DU AT En mobiltelefon på 75 gram skaber 75 kilo affald i produktionen. En pc på 1,5 kilo skaber 1,5 tons affald i produktionen. En guldring med diamant skaber 8 tons affald i produktionen. HJEMME HOS DIG Naturligvis skal der være plads til at have det rart og sjovt. Og vi har alle brug for mange forskellige ting i vores dagligdag. Men hvis vi tænker os lidt om, kan der være både penge på privatøkonomien og belastning af det store miljøregnskab at spare. HAR DU TÆNKT PÅ AT Hvis din familie nøjes med at indkøbe det mad, I spiser, kan I minimere madspildet og spare gennemsnitligt ca kr. om året. Hvis der ikke er mere plads i skabene eller på legetøjshylder ne, så kan I bytte med venner og familie og på den måde få nyt. Hvis du deler bil, haveredskaber og andet med din nabo, fylder og koster det kun halvt så meget. Du kan selv som forbruger påvirke producenterne. Stil krav og vælg varer med mindst mulig emballage f.eks. kan du købe din mælk eller cornflakes i poser i stedet for i kartoner.

5 SPAR PÅ SKRALDET 05 GENBRUG Forbrænding Er du færdig med ting eller materialer, som stadig kan bruges, tilbyd dem da til andre det vil både gøre modtagerne glade og spare på ressourcerne. Sælg dem på nettet, giv dem til naboen eller stil dem på byttehylderne i boligforeningen, eller i byttecentret på genbrugsstationen. Flasker afleveres naturligvis til genbrug i supermarkedet så får du også din pant tilbage. FORBRÆNDING Affalds - indsamling DEPONERING Skraldet, som ikke kan genbruges eller genanvendes, brændes på Amagerforbrænding eller Vestforbrænding ved meget høje temperaturer. Energien herfra bruges til at skabe elektricitet og fjernvarme til byen, så vi slipper for at bruge f.eks. olie til dette. AFFALDSINDSAMLING Genanvendelse I København arbejder 325 skraldemænd og 130 skraldebiler hver dag for at indsamle byens husholdningsaffald. Dagrenovation, haveaffald, storskrald, farligt affald osv. skal hver for sig hentes på byens knap adresser og sendes de rette steder hen i affaldssystemet. GENANVENDELSE DEPONERING Det betaler sig at sortere: Kan murstene ikke genbruges, fordi de er blevet til brokker, kan de genanvendes i f.eks vejbelægning. Ituslået glas og flasker smeltes om og genanvendes. Haveaffald bliver til kompost, og jern bliver omstøbt til nye produkter. Pap bliver til nyt pap, og dit gamle papir kan fx blive til et nyhedsbrev som dette, der er trykt på genbrugspapir. Benyt derfor de tilbud, vi stiller til rådighed i din gård, ved din villa eller på genbrugsstationerne og spar på den måde miljøet for at skulle udvinde nye ressourcer. En mindre del af affaldet kommer på en regulær losseplads eller et specialdepot. Det er ting, som tager uendelig lang tid at nedbryde, f.eks. toiletkummer og trykimprægneret træ. Det betyder, at disse ressourcer ikke længere gør nogen som helst nytte, men udelukkende ligger og fylder op. Og når en losseplads er fuld, må man finde en ny.

6 06 TIL DIG DER BOR I LEJLIGHED Genbrug byggematerialer I rigtig mange københavnerlejligheder findes f.eks. vinduer, døre, håndtag, klinker eller kakler, som sagtens kan genbruges til at give en ansigtsløftning og et personligt præg, når du skal renovere badeværelse eller køkken. Faktisk kan resultatet blive både billigere og meget mere autentisk. Så tænk både på din stil og på miljøet, inden du flår de gamle fliser ned af væggen og kører dem på genbrugsstationen. Læs om hvor du gør af dit byggeaffald på: Farligt affald Nem kontakt Københavns Affaldsservice tager om kort tid et nyt IT system i brug, som skal gøre det nemmere at servicere din ejendom som affaldskunde. Blandt andet ønsker vi at kunne nedbringe telefonventetid ved at kommunikere med den hos jer, som har ansvaret for affaldet via eller telefon. Derfor har vi brug for din hjælp: Fortæl den affaldsansvarlige i din etageejendom, at han/hun kan indtaste sine oplysninger på affald, så vil vi lettere kunne kommunikere sammen i fremtiden. Vi mailes eller ringes ved. Din vicevært eller den, der har ansvaret for affaldet i din opgang kan altid bede om hjælp hos en kommunal affaldskonsulent til at sikre, at jeres farlige affald håndteres rigtigt. Men har I ikke en vicevært i ejendommen, kan du stadig komme af med både terpentin, malingsrester og andet farligt affald på en miljørigtig måde. Hvis din ejendom ikke er med i viceværtordningen, kan det farlige affald afleveres gratis enten på en genbrugsstation eller til miljøbilen. Miljøbilen kører i store dele af København, og er en særlig type skraldebil, som er beregnet til at modtage farligt affald. Bilen har faste månedlige stop forskellige steder i byen. I miljøbilens køreplan kan du finde nærmeste stop, datoer og tidspunkter. Ved miljøbilen kan du også få gode råd om, hvordan du skal håndtere og skaffe dig miljørigtigt af med farligt affald. Find miljøbilens køreplan på: Du kan aflevere medicinrester og kanyler på apoteket og malingsrester hos farvehandleren. Sådan STORSKRALD skal du stille storskrald LEJLIGHED til afhentning Vis hensyn til dine naboer og folk, der kører eller går forbi jeres opgang, hvis I skal have hentet storskrald. Storskrald hører ikke til på hverken fortov eller vej, med mindre det bliver hentet samme dag. Når I stabler jeres storskrald, hjælp da skraldemanden, så bunker og dynger maks når op til brysthøjde. Stil storskraldet frem kort tid inden klokken 7 om morgenen den dag, hvor det bliver hentet. Husk at mange af de ting, der stilles til storskrald kan bruges af andre. Spørg naboen eller gå ind på hvor du kan forære din gamle sofa eller cykel til en, som står og mangler netop den.

7 TIL DIG DER BOR I HUS 07 Den røde boks Farligt affald og småt elektronikaffald i husholdningsaffaldet er en stor kilde til forurening. Samtidig er det et af de steder, hvor du nemt kan gøre en stor forskel for miljøet. De fleste villaer i København har modtaget en rød boks til opbevaring af farligt affald og småt elektronikaffald. Den røde boks bliver tømt fire gange om året. Når boksen skal tømmes, skal du stille boksen ud på selve tømmedagen. Boksen skal stå, så skraldemanden kan se den fra fortovet, så tæt på lågen som muligt. For at undgå at friste børn og andre nysgerrige sjæle er det dog vigtigt, at den ikke står på selve fortovet. Opbevar boksen på et sikkert sted i din kælder, garage eller et lignende sted i årets løb. Du er altid velkommen til at benytte en af kommunens genbrugsstationer til dit farlige affald, hvis du foretrækker det frem for den røde boks. Læs meget mere om farligt affald på: Den røde boks skal stå tæt på skellet, så skraldemanden kan se den fra vejen, men må ikke stilles ude på fortovet. BYGGEAFFALD STORSKRALD HUS IKKE PÅ FORTOVET Stil ikke dit byggeaffald på fortovet til gene for de forbipasserende. Læs om hvad der er byggeaffald, og hvad du skal gøre ved det, på: Stil dit storskrald ud på fortovet tidligst aftenen før og senest klokken 6 om morgenen, den dag skraldevognen skal hente det. Du kan godt bestille afhentning af storskrald uden for de fastlagte afhentningsdatoer. I perioden 2 uger før og 2 uger efter de faste afhentningsdatoer kræves dog betaling, ellers er det gratis. Storskrald skal kunne håndteres af 2 mand uden hjælpemidler. Mange af de ting, der stilles til storskrald kan bruges af andre. På kan du forære ting væk, som andre måske kan have glæde af, eller selv finde ting du kan bruge.

8 08 Nyt fra Affald KBH FOKUS PÅ DIT AFFALD OG EFFEKTEN PÅ MILJØ OG KLIMA vi gerne vil betale for at få fat i. Men tilbage efter maden, eller når dukken, stolen eller husholdningsmaskinen er pakket ud eller brugt op, ligger affaldet. Og inden vi fik varen på bordet, medførte den faktisk også en hel del affald. rigtigt, kan vi spare træer ved at lave gammelt papir om til nyt papir, og vi kan sikre, at farligt affald ikke forurener vores grundvand. Kendskabet til disse budskab er er så vigtigt, at vi har valgt at lave et nyhedsbrev til dig om dem. Information om affald skal hjælpe dig til at hjælpe kommunen med klimaet. Affald og skrald er det, der bliver tilbage, når vi har snuppet alt det gode; det som Se affaldet som en ressource Derfor er det vigtigt, at vi alle forholder os til, og véd hvordan vi skal behandle vores affald rigtigt: Spar på emballagen. Genbrug hvad der kan genbruges. Og sortér dit affald, så vi kan genanvende ressourcerne til nye produkter og på den måde spare miljøet. Hvis du sorterer SUSSIE FRA AFFALDS CALL CENTER Vi tager skraldet Mellem 1200 og 1400 mennesker ringer hver uge til Affaldsservice for at få hjælp og råd om affald over telefonen. Kunderne ringer typisk for at høre, hvordan de skal sortere deres affald, eller hvad de må smide i dagrenovationen. Vi vil meget gerne hjælpe, uanset hvad det drejer sig om, og vi bestræber os på at besvare 70 % af alle opkald indenfor 30 sekunder, fortæller Sussie fra Affaldsservice. Hun opfordrer i øvrigt københavnerne til at ringe allerede dagen efter, hvis deres Find mere info på nettet Nyhedsbrevet Affald KBH giver dig spotnyheder om de ting, som kommunen kan se, der er behov for at minde københavnerne om i den daglige drift af affaldet. Men de allerfleste informationer og servicefunktioner kan du finde her: dagrenovation ikke er blevet hentet som planlagt. Det er vigtigt, at kunderne ringer, så vi kan få sendt beskeden videre til vores renovatører. Mandag skal man dog væbne sig med lidt tålmodighed det er nemlig vores travleste dag på telefonen. Men der er jo altid mulighed for at skrive til os pr. mail, lyder opfordringen fra Sussie. Affaldsservice giver råd og vejledning over telefon eller . Du kan også selv finde oplysninger og vejledning på vores hjemmeside: Layout: Essensen.com. foto: Gitte Lotinga, Thierry Wieleman, Lars Sick, Le Lyby. Ansv. redaktør: Områdechef Jens Purup, Københavns Kommune. papir bli r til papir Center for Miljø Kalvebod Brygge 45 Postboks København V Affaldsservice Call center # 2 Hvis du har generelle spørgsmål om affald og daglig drift. Kundeteam # 1 Hvis du har spørgsmål om registrering, betaling el.lign.

mindre AFFALD Sådan undgår du at smide ud

mindre AFFALD Sådan undgår du at smide ud nyhedsbrev fra københavns kommune juni 2010 AFFALD KBH sorteringsguide RIV UD OG GEM læs mere på BAGSIDEN mindre AFFALD Sådan undgår du at smide ud læs mere på side 2 HUS ELLER LEJLIGHED? ELSPAREPÆRER

Læs mere

sortering Dit affald er penge værd

sortering Dit affald er penge værd nyhedsbrev fra københavns kommune september 2010 AFFALD KBH guide til genbrugsstationer RIV UD OG GEM læs mere på BAGSIDEN sortering Dit affald er penge værd læs mere på side 2 og 3 HUS ELLER LEJLIGHED?

Læs mere

KBH. Julens affald sådan skaffer du dig. læs mere på side 2. læs mere på side 5

KBH. Julens affald sådan skaffer du dig. læs mere på side 2. læs mere på side 5 nyhedsbrev fra københavns kommune DECEMBER 2009 AFFALD KBH MILJØBILENS KØREPLAN RIV UD OG GEM læs mere på BAGSIDEN Julens affald sådan skaffer du dig af med juletræet læs mere på side 2 HUS ELLER LEJLIGHED?

Læs mere

AFFALD. læs mere på side 4-5

AFFALD. læs mere på side 4-5 nyhedsbrev fra københavns kommune SEPTEMBER 2009 AFFALD KBH SORTERINGs- GUIDE RIV UD OG GEM læs mere på BAGSIDEN AFFALD ER OGSÅ KLIMA SÅ MEGET CO2 KAN DU SPARE VED AT SORTERE læs mere på side 3 HUS ELLER

Læs mere

Skidt for sig. & glas for sig. God affaldshåndtering er et spørgsmål om sortering. Tag med på Affaldsterminalen og lad dig inspirere af profferne.

Skidt for sig. & glas for sig. God affaldshåndtering er et spørgsmål om sortering. Tag med på Affaldsterminalen og lad dig inspirere af profferne. Affaldshæfte 2012 Skidt for sig & glas for sig God affaldshåndtering er et spørgsmål om sortering. Tag med på Affaldsterminalen og lad dig inspirere af profferne. Side 6 Nyt&nemt: App og sms-service side

Læs mere

Det nye affaldshæfte 2011. tema: Affaldssortering. Oversigt over. storskraldsruten. side 32-43. På tur for et renere randers

Det nye affaldshæfte 2011. tema: Affaldssortering. Oversigt over. storskraldsruten. side 32-43. På tur for et renere randers Det nye affaldshæfte 2011 tema: Affaldssortering På tur for et renere randers Oversigt over storskraldsruten side 32-43 Jeg er også en synder! Indrømmet! En gang imellem kommer jeg til at smide et stykke

Læs mere

Flasker fyldes mange gange Plastdunke bliver til fleecetrøjer Aviser som køkkenrulle

Flasker fyldes mange gange Plastdunke bliver til fleecetrøjer Aviser som køkkenrulle Affaldshæfte 2015 Flasker fyldes mange gange De fleste hele flasker skylles grundigt og fyldes op igen. En flaske kan bruges op til 25 gange, før man er nødt til at smelte dem om. Skår og konservesglas

Læs mere

skoleavisen com Miljø Natur & Teknik Dansk Fysik & Kemi Et undervisningstilbud fra metroxpress og Turbine Forlaget En dansker: Affald i skolen:

skoleavisen com Miljø Natur & Teknik Dansk Fysik & Kemi Et undervisningstilbud fra metroxpress og Turbine Forlaget En dansker: Affald i skolen: Miljø skoleavisen com Et undervisningstilbud fra metroxpress og Turbine Forlaget Natur & Teknik Dansk Fysik & Kemi Nr. 16 Produceret i samarbejde med En dansker: Mobiltelefon: Affald i skolen: Farligt

Læs mere

Affaldshåndbog Sådan håndterer du dit affald i Herning Kommune

Affaldshåndbog Sådan håndterer du dit affald i Herning Kommune Affaldshåndbog Sådan håndterer du dit affald i Herning Kommune Brændbart Aviser & blade Adgangsvejen Selvbetjening Haveaffald Storskrald Glas & flasker Genbrugsplads Problemaffald Indholdsfortegnelse 10

Læs mere

TØNDER FORSYNING 2014

TØNDER FORSYNING 2014 TØNDER FORSYNING 2014 DRIKKEVAND SPILDEVAND AFFALD Indhold SPILDEVAND...8 VAND...4 SIKKER AFHENTNING...12 DAGRENOVATION...15 GENBRUGS- INDSAMLING...18 STORSKRALD...20 MILJØKASSE...21 GENBRUGS- PLADS...23

Læs mere

Forsyningskalender 2011 Information om spildevand og affald

Forsyningskalender 2011 Information om spildevand og affald Forsyningskalender 2011 Information om spildevand og affald Miljø - med ren samvittighed Favrskov FORSYNING Nyt forsyningsselskab 25. maj 2010 blev Favrskov Forsyning A/S, Favrskov Spildevand A/S og Favrskov

Læs mere

I DIN BUTIK FÅ STYR PÅ MILJØET HÅNDTERING AF MILJØ I SMÅ BUTIKKER

I DIN BUTIK FÅ STYR PÅ MILJØET HÅNDTERING AF MILJØ I SMÅ BUTIKKER FÅ STYR PÅ MILJØET I DIN BUTIK HÅNDTERING AF MILJØ I SMÅ BUTIKKER FÅ FLERE KUNDER SPAR PENGE UNDGÅ BØDER OG PROBLEMER MED MYNDIGHEDER HAV DET GODT NÅR DU ER PÅ ARBEJDE FÅ RÅDGIVNING INDLEDNING 3 FÅ STYR

Læs mere

rapport NULskrald mindre affald mere liv

rapport NULskrald mindre affald mere liv rapport NULskrald mindre affald mere liv intro NULskrald Boligforening I 2014 har vi i Sønderborg Kommune og Sønderborg Forsyning udført projekt Nulskrald Boligforening hos boligforeningen B42s lokale

Læs mere

Indhold. Tryk: CS Grafisk A/S Tekst: Affaldskontoret Design: Frederikssund Kommune, Kommunikation Layout: Sylvester Hvid & Co. Nr. 21689 www.shc.

Indhold. Tryk: CS Grafisk A/S Tekst: Affaldskontoret Design: Frederikssund Kommune, Kommunikation Layout: Sylvester Hvid & Co. Nr. 21689 www.shc. Affaldsguide 2015 Indhold 9. årgang Frederikssund Kommune Fotograf: Kenneth Jensen. Motiver fra Frederikssund og omegn Tryk: CS Grafisk A/S Tekst: Affaldskontoret Design: Frederikssund Kommune, Kommunikation

Læs mere

Skrald! Kun til udlån. Hvis du er ekstra nysgerrig, kan du tage denne. nørdefolder. med rundt i udstillingen, hvor du kan læse mere, om det du ser.

Skrald! Kun til udlån. Hvis du er ekstra nysgerrig, kan du tage denne. nørdefolder. med rundt i udstillingen, hvor du kan læse mere, om det du ser. nørdefolder Skrald! Hvis du er ekstra nysgerrig, kan du tage denne nørdefolder med rundt i udstillingen, hvor du kan læse mere, om det du ser. Kun til udlån Intro Skrald er en del af byens liv. Vi lever

Læs mere

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte

AFFALD. - før, nu og i fremtiden. Aktivitetshæfte AFFALD - før, nu og i fremtiden Aktivitetshæfte STENALDEREN Jæger og fisker LANDET I 1700-TALLET UDE PÅ LANDET BYEN I 1700-TALLET LIVET FRA 1930-1970 Da FARFAR var ung INDE I BYEN BYEN FRA 1850-1930 LIVET

Læs mere

f w d a l ko m AFFALDSHÆFTE med kalender for afhentning af storskrald og haveaffald

f w d a l ko m AFFALDSHÆFTE med kalender for afhentning af storskrald og haveaffald af fal d ld ETTET fa f A PÅ N G t Mi TJENIN w k/ VBE w SEL w. ege d a l ko m n mu e. d AFFALDSHÆFTE med kalender for afhentning af storskrald og haveaffald 2014 BRUG "MIT AFFALD" PÅ VORES HJEMMESIDE På

Læs mere

Forord Hvad er en affaldsplan Lovgivning Planens opbygning Datagrundlag Planen Handlingsplan Mål 1 Indsatsområde 1 Indsatsområde 2 Indsatsområde 3

Forord Hvad er en affaldsplan Lovgivning Planens opbygning Datagrundlag Planen Handlingsplan Mål 1 Indsatsområde 1 Indsatsområde 2 Indsatsområde 3 Forord Hvad er en affaldsplan Lovgivning Planens opbygning Datagrundlag Planen Handlingsplan Mål 1 Indsatsområde 1 Indsatsområde 2 Indsatsområde 3 Mål 2 Indsatsområde 1 Indsatsområde 2 Indsatsområde 3

Læs mere

Adfærdsændrende Kommunikation

Adfærdsændrende Kommunikation Adfærdsændrende Kommunikation Indledning AFFALDSHÅNDTERING I GRØNSTED KOMMUNE Vores afsluttende opgave i Kom/IT er at vi skal planlægge, designe og fremstille et kommunikationsprodukt der skal have en

Læs mere

Forbrugerpanelet om lukkelovens og forskellige tiltag i dagligvarebutikkers indflydelse på madspild

Forbrugerpanelet om lukkelovens og forskellige tiltag i dagligvarebutikkers indflydelse på madspild Forbrugerpanelet om lukkelovens og forskellige tiltag i dagligvarebutikkers indflydelse på madspild Madspild og lukkeloven Den 1. Oktober 2012 blev lukkeloven liberaliseret i Danmark. Dette har medført,

Læs mere

Sorteringsvejledning 2013

Sorteringsvejledning 2013 Sorteringsvejledning 2013 App Akkumulatorer Apotekerordning Asbestholdigt affald Batterier Bekæmpelsesmidler Bestiller ordning Aalborg Forsyning, Renovation har nu også en Skidt App: Hjælp os med at holde

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Genbrugsavisen. Genbrug i 350 år

Genbrugsavisen. Genbrug i 350 år Genbrugsavisen Til alle husstande, kontorer og butikker i Kolding Kommune Affald, genbrug og miljø april 2010 Information fra Kolding Kommune»Stop spild af mad«er en forbrugerbevægelse, som ønsker at bekæmpe

Læs mere

Tønder Forsyning. drikkevand spildevand affald

Tønder Forsyning. drikkevand spildevand affald 2015 Tønder Forsyning drikkevand spildevand affald VELKOMMEN TIL TØNDER FORSYNING Forsyningsområdet er og vil i fremtiden være en branche i en rivende udvikling. Nye teknologiske muligheder kombineret

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Almene boliger kan være etplans-huse, rækkehuse, lejligheder, ungdomsboliger, ældreboliger. Nogle er nye og andre er gamle.

Almene boliger kan være etplans-huse, rækkehuse, lejligheder, ungdomsboliger, ældreboliger. Nogle er nye og andre er gamle. At bo i en almen bolig Velkommen Til lykke med jeres nye bolig. Vi håber I bliver glade for den og for at bo i vores boligorganisation. Denne pjece indeholder oplysninger om jeres bolig og om boligorganisationen,

Læs mere

Nyhedsbrev. September 2011 2011 - A/B HENRIKSHØJ

Nyhedsbrev. September 2011 2011 - A/B HENRIKSHØJ Nyhedsbrev September 2011 Indhold Nyhedsbrev september 2011 Velkommen fra bestyrelsen 3 Nyt fra viceværten 4-5 Skybrud den 2. juli 2011 6-7 Vedligeholdelsesprojekter og nye tiltag 8-12 Historisk tilbageblik

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2012

Bestyrelsens beretning 2012 Bestyrelsens beretning 2012 Det er altid en meget spændende proces at forme beretningen op til en generalforsamling. Den opgave giver os nemlig mulighed for at standse lidt op gøre status over, hvad vi

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere