En tid. Radio i huset Thomas er nødt til at købe en radio, der går på batteri, fordi de ikke har indlagt elektricitet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En tid. Radio i huset Thomas er nødt til at købe en radio, der går på batteri, fordi de ikke har indlagt elektricitet."

Transkript

1 Opgaveark 1 Thomas køber en radio Een familie, een radio, eet program I 1940erne var der stadig nogle, der ikke havde radio. Der var kun én radio i hver familie, og derfor lyttede alle i familien til det samme program. Der var kun ét dansk program, men man kunne også høre programmer fra andre lande, for eksempel England og Sverige. Navnene på de forskellige sendere stod på en skala foran på radioen, så man kunne stille ind på den sender den kanal man ville høre. Radio i huset Thomas er nødt til at købe en radio, der går på batteri, fordi de ikke har indlagt elektricitet. Bom-bom-bom-bom I den danske radio-avis kunne man ikke tro på, hvad der blev sagt, fordi tyskerne lavede censur. Derfor var man nødt til at høre nyhederne fra London, hvor der sad en dansker og læste op. Men så satte tyskerne støj-sendere på, så det var svært at høre, hvad der blev sagt. Hvor mange år er Jakob nu? Hvordan får Thomas fat i en billig radio? Hvad gør han for at få radioen til at fungere? Hvorfra bliver der sendt dansk radio-avis? Hvorfor var en fabrik i København blevet sprængt i luften? Hvorfor siger Jakob hurra til den nyhed? Hvad siger Oline og Thomas til sabotagen? Hvad lytter de til efter radio-avisen?

2 Opgaveark 2 Entreprenøren Bunkers Tyskerne byggede bunkers langs vestkysten for at forhindre, at englænderne kunne gå i land. Det er meget solide og stærke bunkers, der er bygget af beton og armeret med jern. De ligger der endnu, men mange af dem er blevet dækket af sand. Generator Benzin var en af de varer, der var rationeret; og derfor kørte bilerne på gas i stedet for. Gassen kom fra en generator bag på bilen. En generator er en slags ovn, der udvikler gas fra træ og tørv. Hvor på den jyske vestkyst blev der bygget bunkers? Hvad er bunkers bygget af? Hvad er Niels fars arbejde, da tyskerne bygger bunkers? Hvad skal græs-tørvene bruges til? Hvorfor vil Thomas ikke sælge græs-tørv fra sin mark? Har du været tæt på de tyske bunkers? Hvad bruges en generator til? Hvorfor var folk forargede over entreprenøren? Hvad siger Niels om sin far? Hvordan ser folk på Niels?

3 Opgaveark 3 De to venner Gode danskere I skolen hører børnene om krigen, og læreren forklarer dem, at det er meget forkert at hjælpe tyskerne. Og så snakker han om gode danskere og danskere, der ikke er så gode. Familie Journalen På landet var der mange, der holdt ugeblad, fordi der var langt til de steder, man kunne købe dem. To almindelige ugeblade var Hus og Hjem og Familie Journalen. Hvad får Jakob og Niels tiden til at gå med, når det er dårligt vejr? Hvad siger Niels om læreren? Hvordan ser Jakob på læreren? Hvad var der sket i skolen? Hvilke planer har de to drenge for hulen? Hvem er på besøg i Niels hjem, da drengene kommer tilbage? Hvad mener Niels med: Du kan sagtens, at du ikke har sådan en far? Hvem hentyder læreren til, når han snakker om gode og ikke gode danskere? Bygger drenge på 14 år stadig huler?

4 Opgaveark 4 Jakob og Niels går til præst/1 Ud af skolen ud at tjene Skoleåret gik fra 1. april til 1. april. Det passede fint med, at børnene blev konfirmeret, når de gik ud af 7. klasse. Og det passede med, at de kunne komme ud at tjene og få deres første plads til 1. maj. De faste skiftedage på landet var 1. november og 1. maj. Højt, tydeligt og rigtigt Børnene skulle lære mange salmer, mens de gik til præst. Nogle præster ville have, at børnene kunne salmerne udenad. Det foregik på den måde, at de fik et vers for, som de skulle lære hjemme til næste gang. Når de så kom til præst, skulle de sige verset - højt, tydeligt og rigtigt. Det ny Testamente og Den lille Katekismus Når børnene gik til præst, brugte de Det ny Testamente og Den lille Katekismus. I Det Ny Testamente kan man blandt andet læse Jule-evangeliet, og i Den lille Katekismus står Fadervor og De ti bud. Hvorfor kommer Jakob ikke ud at tjene, da han er færdig med 7. klasse? Hvorfor går de ikke til præst i præstegården? Hvorfor bryder folk sig ikke om nabo-præsten? Hvad læser han for børnene? Hvilken bog sidder Jakob og bladrer i en dag, da han er til præst? Hvem læser han om? Hvorfor sammenligner Jakob sig med Jesus?

5 Opgaveark 5 Jakob og Niels går til præst/2 Kaj Munk Kaj Munk var præst i Vedersø i Vestjylland. Han var ikke bange for at sige sin mening om tyskerne, og det kostede ham livet. En tidlig morgen i januar blev han hentet, og han måtte forlade sin kone og fire små børn. Tyskerne kørte med ham og standsede på landevejen et stykke før Silkeborg. Her befalede de, at han skulle stå ud af bilen, og så skød de ham og smed ham ned i grøften. Efter krigen blev der sat et kors i grøften på det sted, hvor han blev fundet dræbt, i bakkerne ved Hørbylunde. Hæler En hæler er en person, der hjælper en tyv med at sælge tyvekoster, eller en person, der køber nogle varer, som der er mistanke om kan være tyvekoster. Hvem handler To tyve og en hæler om? Hvad skete der med dem? Hvad har de handlet om? Hvad var prisen? Hvorfor blev det gemt væk? Hvad siger Thomas om hæleren? Hvilken betydning får det for Jakob? Hvem var Kaj Munk? Hvad mener nabopræsten om Kaj Munk? Hvor blev Kaj Munk skudt? Hvordan er stedet markeret?

6 Opgaveark 6 Hunden bliver urolig Hemmelige våben Det var altid om natten, der kom våben fra England til de danske modstandsfolk. Våbnene blev kastet ned fra en flyvemaskine. På flugt De modstandsfolk, der var i fare for at blive afsløret, flygtede hjemmefra og forsøgte at gemme sig. Det samme gjorde de, der var spioner for tyskerne. Hvad vækker Oline midt om natten? Er der andre i huset, der vågner? Hvad siger Thomas, det er, der har gjort hunden urolig? Hvad tager han med, da han går ud? Hvor ligger Jakob og sover? Sover han endnu, da Thomas kommer ind igen? Hvad tror Thomas selv, det er, han har hørt? Hvad vil Oline helst tro, der har vækket hunden? Thomas gør nogle ting, der viser, at han er nervøs. Hvad gør han? Hvad foreslår Thomas for at berolige Oline?

7 Opgaveark 7 En mærkelig dag Købmandsbog Mange folk købte ikke kontant hos købmanden, men betalte en gang om måneden. De varer, man købte, blev noteret i købmandsbogen, og sidst på måneden blev alle beløb talt sammen. Sigtemad En sigtemad er et stykke sigtebrød, der er bagt af sigtemel, og sigtemel er en blanding af hvede- og rugmel. Våben fra England Når der kom våben, gik det til på den måde, at en flyvemaskine kom flyvende lavt og stille, og så blev der kastet våben ud med fald-skærm. Men før nedkastningen var der givet besked i radioen: Hilsen fra London til Søren, Karl og Peter. De steder, hvor der kunne kastes våben ned, havde fået hemmelige person-navne. Indrømmer Jakob, at han var vågen natten før? Hvad siger Thomas, han troede, det var? Hvad var der sket med den fremmede? Hvordan fik gæsten førstehjælp? Hvad har Karl set? Hvad er der sket inde i landsbyen? Hvilken slags motorstøj har der været? Hvorfor skal det være så hemmeligt, at den fremmede bor hos dem?

8 Opgaveark 8 Gæsten Sabotør En sabotør er en person, der laver sabotage. At lave sabotage vil sige, at man bevidst ødelægger noget for andre. Hvad gør Jakob for at få den fremmede at se? Hvor ser han ham første gang? Hvad laver gæsten der? Går han normalt? Hvad siger han til Jakob? Hvorfor er Jakob lidt skuffet over at se ham? Spiser gæsten aftensmad sammen med familien? Hvad laver Oline og Thomas efter aftensmaden? Hvor skal Jakob nu sove? Hvad mon det i virkeligheden er, gæsten leder efter i laden? Hvorfor er Oline ikke helt rolig ved at have ham i huset? Kender Thomas ham? Hvad tror Jakob om gæsten?

9 Opgaveark 9 Pistolen Invasionen Invasion = indtrængen. At invadere = trænge ind i. Når man taler om invasionen betyder det, at man regner med, at englænderne og amerikanerne vil komme og gå i land et eller andet sted på vestkysten af Europa. Hvor lang tid får gæsten maden serveret i gæsteværelset? Betaler han noget for at bo hos Thomas og Oline? Hvordan har han det nu? Hvordan ser han ud? Hvorfor tilbyder Thomas, at den fremmede må låne en cykel? Hvorfor tager han ikke mod tilbudet? Hvad skriver avisen meget om i disse dage? Hvad er det, folk på egnen frygter? Hvor håber man, at de engelske tropper vil gå i land?

10 Opgaveark 10 Hulen i plantagen Spion En spion er en person, der finder hemmelige oplysninger og giver dem videre til fjenden. I ly af natten Om natten foregik der mange ting. Der blev kastet våben ned, der blev lavet sabotage, og folk, der var i fare, flygtede og forsøgte at finde et andet sted at være. Kan De huske I byerne sagde alle folk De til hinanden, hvis de ikke kendte hinanden godt, og børn sagde altid De til fremmede voksne. På landet var det mest præsten og skolelæreren, man sagde De til. Hvor går Jakob og Niels tit hen, når de vil snakke alene? Hvad tror Jakob, den fremmede er for en? Hvad mener Niels far om englænderne og invasionen? Hvilken måde tror Niels, gæsten er kommet på? Kan De huske, siger gæsten. Hvad taler han om? Hvad gør Thomas for at undgå at svare på det med pistolen? Hvorfor vil Thomas ikke svare? Tror du, at gæsten har truffet Oline og Thomas før?

11 Opgaveark 11 Han hedder Kristensen med K Eisenhower Eisenhower var amerikansk general, og han var øverste chef for alle soldater i England før invasionen. Nogle år senere blev han præsident i USA. Stikker En stikker er en person, der svigter sit land ved at give oplysninger og sladre til fjenden. Sand-flugt Når det stormer meget om foråret, går det tit ud over afgrøderne. Værst er det i Vestjylland, hvor der er meget sandjord. Sandet blæser ind over markerne og ødelægger det nye korn og de små roer. Sandet blæser også ind gennem alle små revner i husene, så der ligger sand alle vegne. Hvad er Oline sur over? Hvad siger Thomas om gæsten? Hvilken hilsen fra London kunne Jakob godt tænke sig at høre? Hvordan er vejret ude i klitten i de her dage? Find et par steder, der viser, at Oline og gæsten synes om hinanden: Hvorfor er Thomas ved at være træt af det hele? Er Henrik og Thomas enige, da de snakker om de to mænd, der er blevet skudt?

12 Opgaveark 12 Grundlovsdag Grundloven Danmarks Riges Grundlov er fra 5. juni Der er siden lavet nogle ændringer, for eksempel i Da blev der lavet en ændring i tronfølgerloven, så en datter af kongen også kunne blive tronfølger. Grundloven fejres hvert år den 5. juni med folkefester over hele landet. Se mere om grundloven på internettet. Søg: Danmarks Riges Grundlov Judas-kysset De to linjer, som børnene skal lære udenad, hentyder til en fortælling i bibelen. Her fortælles om påskemåltidet skærtorsdag, hvor soldaterne skal tage Jesus til fange. En af Jesu disciple får penge for at udpege Jesus for soldaterne ved at gå hen og kysse ham. Den discipel hedder Judas. Og kysset, han giver Jesus, kaldes Judas-kysset. Hvem tager med til grundlovsmøde ude fra klitten? Hvor holdes grundlovsmødet? Hvilke sange synger de? Hvad mener præsten med, at vejret ikke er så godt? Hvem har skrevet digtet med de to omtalte linjer? Hvem hentyder de to linjer til? Hvem hentyder linjerne til i 1944? Hvem forråder hvem?

13 Opgaveark 13 Invasionen i Frankrig soldater Den 6. juni begynder de engelske og amerikanske soldater at gå i land i Frankrig, og det varer dage, før de allesammen er kommet i land. Det drejer sig om en halv million soldater. De kommer for at befri landene i Vesteuropa for tyskernes herredømme. To hakkejern Når roerne er kommet op, skal rækkerne af de små planter tyndes ud, så roerne står én og én. Det gør man med et hakkejern på den måde, at man med jernet skubber de planter væk, der er for mange. Senere skal roerne hakkes fri for ukrudt nogle gange. Hvor er Jakob, da der kommer meddelelse i radioen om invasionen? Hvor går børnene hen for at høre det? Hvilket sprog bliver meddelelsen givet på? Hvor er soldaterne gået i land? Hvor mange soldater drejer det sig om? Hvem er i køkkenet, da Jakob kommer fra skole? Hvad laver Thomas og Oline om eftermiddagen? Hvad havde læreren sagt til børnene, før han gav dem fri denne dag, den 6. juni 1944? Hvad snakker Niels og Jakob om ude i hulen? Hvad siger Thomas om Henrik? Hvad siger Oline? Hvad tænker Thomas på, da han snakker om, at alt skal blive normalt igen?

14 Opgaveark 14 Krigen kommer nærmere De sorte indianere i USA Sabotage og schalburgtage Sabotage udføres af danskere for at genere tyskerne. Schalburgtage udføres af tysk-venlige danskere for at hævne sabotagen. Det gøres ved at ødelægge noget rigtig dansk, for eksempel Tivoli i København. Sorte, hvide og rødhuder Folk i USA er indvandret fra hele verden, og derfor er de meget forskellige. Derfor så de amerikanske soldater i anden verdenskrig heller ikke ens ud. Der var både sorte, hvide og rødhuder. Hvad står der en dag i avisen om soldaterne fra USA? Hvad har indianerne gjort for at ligne soldater fra Afrika? Hvad skal drengene bruge for at blive sorte indianere, og hvem vil skaffe det? Hvilke kanaler stiller Thomas nu ind på for at høre nyheder? Hvor kan Jakob og Niels godt lide at få nyhederne fra? Hvorfor det? Den tyske taktik - er som elastik! - Hvad betyder det? Hvad var der sket med Tivoli i København? Hvad siger Thomas om folkene i Schalburg-korpset? Hvad siger Henrik?

15 Opgaveark 15 Marie og Peter Daglejer Mange små ejendomme var ikke store nok til, at en familie kunne leve af det. Derfor var manden tit daglejer ved siden af, og det vil sige, at han arbejdede på dagløn rundt om på gårdene. Imens måtte konen passe det derhjemme. Hun tog sig selvfølgelig af børnene og huset, men hun passede også både køer, grise, høns og have. Og hvis manden var på arbejde i en længere periode, var hun også nødt til at lave markarbejde. Hvilket ærinde har Jakob hos Marie og Peter? Hvorfor kan han godt lide at komme der? Hvordan ser Marie og Peter ud? Har de altid set sådan ud? Har de altid boet alene på deres ejendom? Hvorfor er Peter ikke hjemme? Hvorfor snakker Marie så meget i dag? Hvad er det, Marie er så nysgerrig efter at vide? Får hun noget ud af det? Hvad mener Marie med, at folk snakker for meget? Hvordan mærker Jakob vejret, da han cykler hjem?

16 Opgaveark 16 Sorte indianere i plantagen Visne grene og grannåle Der er mange plantager i Jylland. I de fleste plantager er der grantræer, og de blev plantet for at udnytte den fattige sandjord. Når træerne bliver store, visner de nederste grene og taber nålene. De ligger i et tykt lag under træerne og er bløde at gå på, men til gengæld er det ikke rart at bane sig vej igennem de visne grene. Hvorfor tøver Jakob lidt, da han skal sværtes? Hvorfor er det vigtigt, at de får farven af igen? Hvorfor fortryder de, at de har taget tøjet af overkroppen? Hvordan giver de signal til hinanden? Hvordan kommer de frem, efter at de har taget træskoene af? Hvorfor bliver Niels pludselig ophidset? Hvorfor får de et chok, da de ser»fjenden«? Hvor søger de i sikkerhed? Hvordan kan det være, at Jakob slår og sparker Niels? Hvordan reagerer de, da de har snakket lidt?

17 Opgaveark 17 Brasede kartofler og lyng-te Lyng-te Oline laver mad på samme måde og af de samme ting, som alle ude på landet gør det. Under krigen er det især nødvendigt, at man bruger alt det, man selv har i have, stald og mark. Derfor er menuen: grød, stegt flæsk med kartofler og løgsovs, brød med fårekød og ost. Til maden drikkes te, som er lavet af tørret lyng, fordi rigtig te er rationeret. Hvad serverer Oline til aftensmad? Hvorfor er Henrik der ikke? Hvad for en bog sidder Jakob med? Hvem læser han om? Hvorfor må Jakob ikke sidde og læse ved bordet? Hvad siger Thomas til den sorte arm? Hvad svarer Jakob, da Thomas spørger, hvad han har lavet? Hvad betyder det svar? Hvorfor kan Jakob ikke samle sig til at læse? Hvad skal Jakob inde i gæsteværelset? Hvad siger Jakob, da han får en kniv? Og hvad tænker han? Hvorfor giver Henrik den kniv til Jakob?

18 Opgaveark 18 Aftenturen Folk snakker På græs Hestene arbejder i marken om dagen, og de bliver fodret og vandet hjemme. Om sommeren bliver de sat på græs om natten, og så kan de skiftevis sove eller græsse. Mund- og klovsyge Folk på en ejendom med mund- og klovsyge hos køerne må ikke have kontakt med andre mennesker, og de må ikke sende mælken til mejeriet. Smitte og sladder Mund- og klovsyge er smitsom, men ikke meget farlig. Sladder er også smitsom. Hvordan får Thomas hestene ud på græs? Går hestene frit omkring og græsser? Hvordan klarer Jakob sin hest? Hvad plejer Thomas og Jakob at snakke om? Hvad spørger Jakob pludselig om? Hvordan er svaret fra Thomas? Hvad er det for en sladder, der løber rundt? Hvorfor synes folk, de vil tale med Thomas?

19 Opgaveark 19 Til fødselsdag i Aalborg Modstands-folk Det bliver sværere og sværere for modstands-folkene at undgå at blive afsløret. Hvis de bliver opdaget af tyskerne, er der kun én vej, nemlig at komme i fængsel og senere skudt. Familien fra Hvidsten kro Mændene i familien var ivrige sabotører, og de to døtre havde hjulpet med at skjule personer, der var eftersøgt. Og så havde pigerne irriteret tyskerne ved at gå med national-dragt, når de serverede i kroen. Mændene blev skudt, men de to søstre slap med livet i behold. Hvilken invitation får familien ude i klitten? Hvem tager til fødselsdag? Hvem passer køerne imens? Hvordan er der i restauranten? Hvad er»det lydløse kortspil«? Hvorfor var de nær ikke kommet af sted alligevel? Hvad er der sket i København? I hvilke andre store byer er der uroligheder? Hvordan er det gået Frederiks far? Hvorfor blev de to piger fra Hvidsten Kro hentet af tyskerne?

20 Opgaveark 20 Henrik er væk De henter tørv i mosen Kaffe-erstatning Danskerne ville have kaffe, og så var der nogle firmaer, der begyndte at fremstille kaffe-erstatning. Nogle husmødre fandt selv på råd; de ristede nogle rugkerner på en pande, så de mindede om kaffebønner. I en kaffe-kværn blev rugkernerne til noget, der lignede kaffe. Tørv Det var svært at få noget at fyre med, og så skar man selv tørv i moserne. Tørv er små firkantede stykker mosejord, der bliver tørret ved at ligge i solen og vinden nogle dage. Hestevogn Vognen har ingen sæde til kusken, som må stå op i vognen eller gå ved siden af. Den bruges til mange formål: roer, korn, møg og tørv. Hvem er i køkkenet næste morgen? Hvorfor snakker de om Henrik? Hvor er Jakob? Ved han, hvad Oline og Thomas snakker om? Hvor lang tid tager en tur til mosen og hjem igen? Hvordan klarer Jakob sig, da han bliver tørstig? Hvorfor bryder Thomas sig ikke om at snakke om Henrik? Hvordan ser der ud i Henriks værelse? Hvordan mon Henrik kom af sted ude fra Thomas s? Hvad mener Oline med: det glemmer jeg dig aldrig.

21 Opgaveark 21 Folk holder sammen I fængsel Personer, der hjælper tyskerne, er ikke gode danskere. De skader Danmark i stedet for at hjælpe, og de bliver sat i dansk fængsel, når de bliver afsløret. Under jorden De danske modstands-folk lever livet farligt, og derfor går mange af dem under jorden. Det betyder, at de lever skjult, så tyskerne har svært ved at finde dem. Armbind Modstands-folkene går med armbind, efter at krigen er forbi. Armbindet er blåt med en hvid og to røde striber. Armbindet kan ses på internettet. Søg: armbind Hvad går folk og siger om Henrik? Hvad læser de senere i avisen? Hvorfor var han kommet i fængsel? Hvorfor er sommeren god? Hvor er læreren? Hvordan klarer hans familie sig? Hvordan bliver han fejret, da krigen er forbi? Hvordan kan man se på ham, at han er modstands-mand?

22 Opgaveark 22 Jakob skal på realskole Realskolen Det tog 5 år at tage realeksamen. Der var først 4 år i mellemskolen, der sluttede med mellemskoleeksamen, og så var der 1 år i realklassen, der sluttede med realeksamen. Eleverne var år, når de begyndte i mellemskolen og år, når de sluttede med realeksamen. Den lille tabel den store tabel Børnene skulle lære både den lille og den store tabel udenad. I den lille tabel er 10 gange 10 højest og i den store tabel 10 gange 20. Desuden skulle de kunne alle tal til og med 20 ganget med sig selv. For eksempel 17 gange 17. Hvorfor er Jakobs skoledage så lange? Hvor skal han bo efter høst? Hvilken aftale laver Thomas om betaling? Hvornår cykler han hjemmefra den aften, han flytter? Hvad tænker Jakob på, mens han cykler af sted? Hvorfor standser han og begynder at høre sig selv i 17-tabellen? Hvem snakker folk om denne sommeraften? Hvad mener købmandens datter med, at det var godt, de fik snakket med Thomas? Og hvorfor siger købmanden, at hun skal holde mund?

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab Jesus besøger en mand ved navn Lazarus og søstrene Martha og Maria. De bor i Betania. Martha er i køkkenet og Jesus spiser sammen med sine disciple. Maria hjælper ikke til. I stedet for tager hun en meget

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17. Bruger Side 1 20-09-2015 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2015 Tekst. Lukas 17,11-17. Når døden rammer livet. I september måned fejrer vi høsten, at den er kommet i hus, og i år var det sen høst

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 32-36 Sådan kan det bruges I hjemmet Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 32: David salves til konge Nøglesætning: Gud ser dig og kender dit

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 12-16. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 12-16 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 12: Josef - yndlingsbarnet Nøglesætning: Gud har en plan for dit

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70

Spøgelsestoget. 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 14. D E C E M B E R Spøgelsestoget 7 gange 6 er 42 7 gange 7 er 49 7 gange 8 er 55 nej 56 7 gange 9 er 63 7 gange 10 er 70 1 Jeg kan snart 7-tabellen, jeg skal bare øve mig lidt mere. Det er bare så flovt

Læs mere

8. december Hans Snedker

8. december Hans Snedker 8. december Hans Snedker 8. DECEMBER Hans Snedker bor lige ved siden af os. Han bor på en meget lille gård sammen med sin bror Rasmus. De har ingen koner, de er bare de to. Hans er ikke snedker, men husmand,

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 3.APRIL 2016 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag, 441,2 Nu sad de der så igen. Det var det samme sted. Men det var så også det

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

8. DECEMBER. Anna Krogh

8. DECEMBER. Anna Krogh 8. DECEMBER Anna Krogh Niels Chr. og mig trasker hjemad ad den gamle landevej til Hillerslev. Den er blind nu, efter at den nye vej blev lavet, så her kan vi lege uden at være bange for biler. Det er jeg

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom Ledervejledning TeenTools Katekismus er et ledermateriale som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder eller dig som har andet arbejde med teenagere kan bruge og finde inspiration i. Vi siger forkyndelse

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Ja, påskens budskab er et ord om, hvad der aldrig sker på jord, og det et ord helt stillet blot og værgeløst mod verdens spot.

Ja, påskens budskab er et ord om, hvad der aldrig sker på jord, og det et ord helt stillet blot og værgeløst mod verdens spot. PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3. SEPTEMBER 2017 12. SETRIN AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 BRAHETROLLEBORG KL. 14 Tekster: Sl. 115,1-9; 2. Kor. 3,4-9; Mark. 7,31-37 Salmer: 28,309,443,388,10 Ja, påskens budskab

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var

Journal i Den var kun i avisen om søndagen. Knold og Tot var Radiserne Tegneseriens historie. Man ved ikke, hvilken der var den første tegneserie i verden. En af de første tegneserier hed Knold og Tot. Det var en mand fra USA, som tegnede den. Han tegnede den til

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Salmer: 70 du kom til vor runde jord 10 alt hvad som fuglevinger fik 370 menneske din egen magt 787 du som har tændt Herren er mit lys og min frelse, hvem skal

Læs mere

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen!

Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, jeg foretrækker ørkenen! Du ved måske ikke at jeg har studeret i Oxford, i London, i New York og Paris, men jeg foretrækker ørkenen! 17 Hmm Hvorfor det? Fordi den er ren! Det bliver ikke let at komme ind i Turban-fortet Det er

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28.

Bruger Side Prædiken til 2.s.i fasten Prædiken til 2.søndag i fasten Tekst. Matt. 15,21-28. Bruger Side 1 12-03-2017 Prædiken til 2.søndag i fasten 2017. Tekst. Matt. 15,21-28. Først. Hvor stærkt er et reb? Jeg har fået hængt et reb op her. Hvad kan det bære? Foreslå at vi hænger et barn op i

Læs mere

Side 1. Flyv ikke højt. historien om ikaros.

Side 1. Flyv ikke højt. historien om ikaros. Side 1 Flyv ikke højt historien om ikaros Side 2 Personer: Kong Minos Daidalos Ikaros Side 3 Flyv ikke højt historien om ikaros 1 Kong Minos 4 2 Et flot palads 6 3 En labyrint 8 4 En fælde 10 5 Vagten

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

2. Hvad lavede Churchill-klubben?

2. Hvad lavede Churchill-klubben? 2. Hvad lavede Churchill-klubben? Churchill-klubben gjorde hvad de kunne for at drille og genere tyskerne. De stjal tyske våben og ødelagde tyske skilte. De prøvede at ødelægge motoren på parkerede tyske

Læs mere

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN 6. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Hvidbjerg v. Å Mattæus 19, 16-26 Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN De vidste det allerede i 1241, da jyske lov

Læs mere

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø

4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. december Mere om Kong Vinter og Madam Tø 4. DECEMBER Jeg kan næsten ikke vente, til jeg kommer i skole i dag. Jeg er så spændt på at høre resten af historien om Ole, Onkel Rimfrost og Kong Vinter, ja,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. 30-08-2015 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. En kollega sagde engang noget, som jeg kom til at tænke på, da jeg skulle forberede prædikenen til i dag over den barmhjertige

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Københavnerdrengen 1

Københavnerdrengen 1 18. DECEMBER Københavnerdrengen 1 Vi har fået en københavnerdreng og han hedder Frederik. Det var mors idé. Hun mente, det var synd for de mange børn i København, der slet ikke fik nogen sommerferie, men

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Opgaver til Bliver der krig?

Opgaver til Bliver der krig? Opgaver til Bliver der krig? 1. Dannevirke På billedet side 5 kan du se noget af Dannevirke-volden. Hvilken del var mon lettest at forsvare den gamle del som du ser i forgrunden, eller den nye del? Hvorfor?

Læs mere

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme.

1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. Få eller have 1) Have bruger man om noget permanent: Jeg har en cykel derhjemme. 2) Få bruger man om en forandring eller udvikling. Derfor er det næsten altid få, når årsagen til forandringen er nævnt

Læs mere

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér?

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér? Prædiken til 2. påskedag 2014. Salme 16,5-11 - 1.Korinterbrev 15,12-20 - Johannesevangeliet 20,1-18 Er det mon sådan, at en sejr kan ligge gemt i nederlaget? Det har været temaet, som har klinget med i

Læs mere