En tid. Radio i huset Thomas er nødt til at købe en radio, der går på batteri, fordi de ikke har indlagt elektricitet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En tid. Radio i huset Thomas er nødt til at købe en radio, der går på batteri, fordi de ikke har indlagt elektricitet."

Transkript

1 Opgaveark 1 Thomas køber en radio Een familie, een radio, eet program I 1940erne var der stadig nogle, der ikke havde radio. Der var kun én radio i hver familie, og derfor lyttede alle i familien til det samme program. Der var kun ét dansk program, men man kunne også høre programmer fra andre lande, for eksempel England og Sverige. Navnene på de forskellige sendere stod på en skala foran på radioen, så man kunne stille ind på den sender den kanal man ville høre. Radio i huset Thomas er nødt til at købe en radio, der går på batteri, fordi de ikke har indlagt elektricitet. Bom-bom-bom-bom I den danske radio-avis kunne man ikke tro på, hvad der blev sagt, fordi tyskerne lavede censur. Derfor var man nødt til at høre nyhederne fra London, hvor der sad en dansker og læste op. Men så satte tyskerne støj-sendere på, så det var svært at høre, hvad der blev sagt. Hvor mange år er Jakob nu? Hvordan får Thomas fat i en billig radio? Hvad gør han for at få radioen til at fungere? Hvorfra bliver der sendt dansk radio-avis? Hvorfor var en fabrik i København blevet sprængt i luften? Hvorfor siger Jakob hurra til den nyhed? Hvad siger Oline og Thomas til sabotagen? Hvad lytter de til efter radio-avisen?

2 Opgaveark 2 Entreprenøren Bunkers Tyskerne byggede bunkers langs vestkysten for at forhindre, at englænderne kunne gå i land. Det er meget solide og stærke bunkers, der er bygget af beton og armeret med jern. De ligger der endnu, men mange af dem er blevet dækket af sand. Generator Benzin var en af de varer, der var rationeret; og derfor kørte bilerne på gas i stedet for. Gassen kom fra en generator bag på bilen. En generator er en slags ovn, der udvikler gas fra træ og tørv. Hvor på den jyske vestkyst blev der bygget bunkers? Hvad er bunkers bygget af? Hvad er Niels fars arbejde, da tyskerne bygger bunkers? Hvad skal græs-tørvene bruges til? Hvorfor vil Thomas ikke sælge græs-tørv fra sin mark? Har du været tæt på de tyske bunkers? Hvad bruges en generator til? Hvorfor var folk forargede over entreprenøren? Hvad siger Niels om sin far? Hvordan ser folk på Niels?

3 Opgaveark 3 De to venner Gode danskere I skolen hører børnene om krigen, og læreren forklarer dem, at det er meget forkert at hjælpe tyskerne. Og så snakker han om gode danskere og danskere, der ikke er så gode. Familie Journalen På landet var der mange, der holdt ugeblad, fordi der var langt til de steder, man kunne købe dem. To almindelige ugeblade var Hus og Hjem og Familie Journalen. Hvad får Jakob og Niels tiden til at gå med, når det er dårligt vejr? Hvad siger Niels om læreren? Hvordan ser Jakob på læreren? Hvad var der sket i skolen? Hvilke planer har de to drenge for hulen? Hvem er på besøg i Niels hjem, da drengene kommer tilbage? Hvad mener Niels med: Du kan sagtens, at du ikke har sådan en far? Hvem hentyder læreren til, når han snakker om gode og ikke gode danskere? Bygger drenge på 14 år stadig huler?

4 Opgaveark 4 Jakob og Niels går til præst/1 Ud af skolen ud at tjene Skoleåret gik fra 1. april til 1. april. Det passede fint med, at børnene blev konfirmeret, når de gik ud af 7. klasse. Og det passede med, at de kunne komme ud at tjene og få deres første plads til 1. maj. De faste skiftedage på landet var 1. november og 1. maj. Højt, tydeligt og rigtigt Børnene skulle lære mange salmer, mens de gik til præst. Nogle præster ville have, at børnene kunne salmerne udenad. Det foregik på den måde, at de fik et vers for, som de skulle lære hjemme til næste gang. Når de så kom til præst, skulle de sige verset - højt, tydeligt og rigtigt. Det ny Testamente og Den lille Katekismus Når børnene gik til præst, brugte de Det ny Testamente og Den lille Katekismus. I Det Ny Testamente kan man blandt andet læse Jule-evangeliet, og i Den lille Katekismus står Fadervor og De ti bud. Hvorfor kommer Jakob ikke ud at tjene, da han er færdig med 7. klasse? Hvorfor går de ikke til præst i præstegården? Hvorfor bryder folk sig ikke om nabo-præsten? Hvad læser han for børnene? Hvilken bog sidder Jakob og bladrer i en dag, da han er til præst? Hvem læser han om? Hvorfor sammenligner Jakob sig med Jesus?

5 Opgaveark 5 Jakob og Niels går til præst/2 Kaj Munk Kaj Munk var præst i Vedersø i Vestjylland. Han var ikke bange for at sige sin mening om tyskerne, og det kostede ham livet. En tidlig morgen i januar blev han hentet, og han måtte forlade sin kone og fire små børn. Tyskerne kørte med ham og standsede på landevejen et stykke før Silkeborg. Her befalede de, at han skulle stå ud af bilen, og så skød de ham og smed ham ned i grøften. Efter krigen blev der sat et kors i grøften på det sted, hvor han blev fundet dræbt, i bakkerne ved Hørbylunde. Hæler En hæler er en person, der hjælper en tyv med at sælge tyvekoster, eller en person, der køber nogle varer, som der er mistanke om kan være tyvekoster. Hvem handler To tyve og en hæler om? Hvad skete der med dem? Hvad har de handlet om? Hvad var prisen? Hvorfor blev det gemt væk? Hvad siger Thomas om hæleren? Hvilken betydning får det for Jakob? Hvem var Kaj Munk? Hvad mener nabopræsten om Kaj Munk? Hvor blev Kaj Munk skudt? Hvordan er stedet markeret?

6 Opgaveark 6 Hunden bliver urolig Hemmelige våben Det var altid om natten, der kom våben fra England til de danske modstandsfolk. Våbnene blev kastet ned fra en flyvemaskine. På flugt De modstandsfolk, der var i fare for at blive afsløret, flygtede hjemmefra og forsøgte at gemme sig. Det samme gjorde de, der var spioner for tyskerne. Hvad vækker Oline midt om natten? Er der andre i huset, der vågner? Hvad siger Thomas, det er, der har gjort hunden urolig? Hvad tager han med, da han går ud? Hvor ligger Jakob og sover? Sover han endnu, da Thomas kommer ind igen? Hvad tror Thomas selv, det er, han har hørt? Hvad vil Oline helst tro, der har vækket hunden? Thomas gør nogle ting, der viser, at han er nervøs. Hvad gør han? Hvad foreslår Thomas for at berolige Oline?

7 Opgaveark 7 En mærkelig dag Købmandsbog Mange folk købte ikke kontant hos købmanden, men betalte en gang om måneden. De varer, man købte, blev noteret i købmandsbogen, og sidst på måneden blev alle beløb talt sammen. Sigtemad En sigtemad er et stykke sigtebrød, der er bagt af sigtemel, og sigtemel er en blanding af hvede- og rugmel. Våben fra England Når der kom våben, gik det til på den måde, at en flyvemaskine kom flyvende lavt og stille, og så blev der kastet våben ud med fald-skærm. Men før nedkastningen var der givet besked i radioen: Hilsen fra London til Søren, Karl og Peter. De steder, hvor der kunne kastes våben ned, havde fået hemmelige person-navne. Indrømmer Jakob, at han var vågen natten før? Hvad siger Thomas, han troede, det var? Hvad var der sket med den fremmede? Hvordan fik gæsten førstehjælp? Hvad har Karl set? Hvad er der sket inde i landsbyen? Hvilken slags motorstøj har der været? Hvorfor skal det være så hemmeligt, at den fremmede bor hos dem?

8 Opgaveark 8 Gæsten Sabotør En sabotør er en person, der laver sabotage. At lave sabotage vil sige, at man bevidst ødelægger noget for andre. Hvad gør Jakob for at få den fremmede at se? Hvor ser han ham første gang? Hvad laver gæsten der? Går han normalt? Hvad siger han til Jakob? Hvorfor er Jakob lidt skuffet over at se ham? Spiser gæsten aftensmad sammen med familien? Hvad laver Oline og Thomas efter aftensmaden? Hvor skal Jakob nu sove? Hvad mon det i virkeligheden er, gæsten leder efter i laden? Hvorfor er Oline ikke helt rolig ved at have ham i huset? Kender Thomas ham? Hvad tror Jakob om gæsten?

9 Opgaveark 9 Pistolen Invasionen Invasion = indtrængen. At invadere = trænge ind i. Når man taler om invasionen betyder det, at man regner med, at englænderne og amerikanerne vil komme og gå i land et eller andet sted på vestkysten af Europa. Hvor lang tid får gæsten maden serveret i gæsteværelset? Betaler han noget for at bo hos Thomas og Oline? Hvordan har han det nu? Hvordan ser han ud? Hvorfor tilbyder Thomas, at den fremmede må låne en cykel? Hvorfor tager han ikke mod tilbudet? Hvad skriver avisen meget om i disse dage? Hvad er det, folk på egnen frygter? Hvor håber man, at de engelske tropper vil gå i land?

10 Opgaveark 10 Hulen i plantagen Spion En spion er en person, der finder hemmelige oplysninger og giver dem videre til fjenden. I ly af natten Om natten foregik der mange ting. Der blev kastet våben ned, der blev lavet sabotage, og folk, der var i fare, flygtede og forsøgte at finde et andet sted at være. Kan De huske I byerne sagde alle folk De til hinanden, hvis de ikke kendte hinanden godt, og børn sagde altid De til fremmede voksne. På landet var det mest præsten og skolelæreren, man sagde De til. Hvor går Jakob og Niels tit hen, når de vil snakke alene? Hvad tror Jakob, den fremmede er for en? Hvad mener Niels far om englænderne og invasionen? Hvilken måde tror Niels, gæsten er kommet på? Kan De huske, siger gæsten. Hvad taler han om? Hvad gør Thomas for at undgå at svare på det med pistolen? Hvorfor vil Thomas ikke svare? Tror du, at gæsten har truffet Oline og Thomas før?

11 Opgaveark 11 Han hedder Kristensen med K Eisenhower Eisenhower var amerikansk general, og han var øverste chef for alle soldater i England før invasionen. Nogle år senere blev han præsident i USA. Stikker En stikker er en person, der svigter sit land ved at give oplysninger og sladre til fjenden. Sand-flugt Når det stormer meget om foråret, går det tit ud over afgrøderne. Værst er det i Vestjylland, hvor der er meget sandjord. Sandet blæser ind over markerne og ødelægger det nye korn og de små roer. Sandet blæser også ind gennem alle små revner i husene, så der ligger sand alle vegne. Hvad er Oline sur over? Hvad siger Thomas om gæsten? Hvilken hilsen fra London kunne Jakob godt tænke sig at høre? Hvordan er vejret ude i klitten i de her dage? Find et par steder, der viser, at Oline og gæsten synes om hinanden: Hvorfor er Thomas ved at være træt af det hele? Er Henrik og Thomas enige, da de snakker om de to mænd, der er blevet skudt?

12 Opgaveark 12 Grundlovsdag Grundloven Danmarks Riges Grundlov er fra 5. juni Der er siden lavet nogle ændringer, for eksempel i Da blev der lavet en ændring i tronfølgerloven, så en datter af kongen også kunne blive tronfølger. Grundloven fejres hvert år den 5. juni med folkefester over hele landet. Se mere om grundloven på internettet. Søg: Danmarks Riges Grundlov Judas-kysset De to linjer, som børnene skal lære udenad, hentyder til en fortælling i bibelen. Her fortælles om påskemåltidet skærtorsdag, hvor soldaterne skal tage Jesus til fange. En af Jesu disciple får penge for at udpege Jesus for soldaterne ved at gå hen og kysse ham. Den discipel hedder Judas. Og kysset, han giver Jesus, kaldes Judas-kysset. Hvem tager med til grundlovsmøde ude fra klitten? Hvor holdes grundlovsmødet? Hvilke sange synger de? Hvad mener præsten med, at vejret ikke er så godt? Hvem har skrevet digtet med de to omtalte linjer? Hvem hentyder de to linjer til? Hvem hentyder linjerne til i 1944? Hvem forråder hvem?

13 Opgaveark 13 Invasionen i Frankrig soldater Den 6. juni begynder de engelske og amerikanske soldater at gå i land i Frankrig, og det varer dage, før de allesammen er kommet i land. Det drejer sig om en halv million soldater. De kommer for at befri landene i Vesteuropa for tyskernes herredømme. To hakkejern Når roerne er kommet op, skal rækkerne af de små planter tyndes ud, så roerne står én og én. Det gør man med et hakkejern på den måde, at man med jernet skubber de planter væk, der er for mange. Senere skal roerne hakkes fri for ukrudt nogle gange. Hvor er Jakob, da der kommer meddelelse i radioen om invasionen? Hvor går børnene hen for at høre det? Hvilket sprog bliver meddelelsen givet på? Hvor er soldaterne gået i land? Hvor mange soldater drejer det sig om? Hvem er i køkkenet, da Jakob kommer fra skole? Hvad laver Thomas og Oline om eftermiddagen? Hvad havde læreren sagt til børnene, før han gav dem fri denne dag, den 6. juni 1944? Hvad snakker Niels og Jakob om ude i hulen? Hvad siger Thomas om Henrik? Hvad siger Oline? Hvad tænker Thomas på, da han snakker om, at alt skal blive normalt igen?

14 Opgaveark 14 Krigen kommer nærmere De sorte indianere i USA Sabotage og schalburgtage Sabotage udføres af danskere for at genere tyskerne. Schalburgtage udføres af tysk-venlige danskere for at hævne sabotagen. Det gøres ved at ødelægge noget rigtig dansk, for eksempel Tivoli i København. Sorte, hvide og rødhuder Folk i USA er indvandret fra hele verden, og derfor er de meget forskellige. Derfor så de amerikanske soldater i anden verdenskrig heller ikke ens ud. Der var både sorte, hvide og rødhuder. Hvad står der en dag i avisen om soldaterne fra USA? Hvad har indianerne gjort for at ligne soldater fra Afrika? Hvad skal drengene bruge for at blive sorte indianere, og hvem vil skaffe det? Hvilke kanaler stiller Thomas nu ind på for at høre nyheder? Hvor kan Jakob og Niels godt lide at få nyhederne fra? Hvorfor det? Den tyske taktik - er som elastik! - Hvad betyder det? Hvad var der sket med Tivoli i København? Hvad siger Thomas om folkene i Schalburg-korpset? Hvad siger Henrik?

15 Opgaveark 15 Marie og Peter Daglejer Mange små ejendomme var ikke store nok til, at en familie kunne leve af det. Derfor var manden tit daglejer ved siden af, og det vil sige, at han arbejdede på dagløn rundt om på gårdene. Imens måtte konen passe det derhjemme. Hun tog sig selvfølgelig af børnene og huset, men hun passede også både køer, grise, høns og have. Og hvis manden var på arbejde i en længere periode, var hun også nødt til at lave markarbejde. Hvilket ærinde har Jakob hos Marie og Peter? Hvorfor kan han godt lide at komme der? Hvordan ser Marie og Peter ud? Har de altid set sådan ud? Har de altid boet alene på deres ejendom? Hvorfor er Peter ikke hjemme? Hvorfor snakker Marie så meget i dag? Hvad er det, Marie er så nysgerrig efter at vide? Får hun noget ud af det? Hvad mener Marie med, at folk snakker for meget? Hvordan mærker Jakob vejret, da han cykler hjem?

16 Opgaveark 16 Sorte indianere i plantagen Visne grene og grannåle Der er mange plantager i Jylland. I de fleste plantager er der grantræer, og de blev plantet for at udnytte den fattige sandjord. Når træerne bliver store, visner de nederste grene og taber nålene. De ligger i et tykt lag under træerne og er bløde at gå på, men til gengæld er det ikke rart at bane sig vej igennem de visne grene. Hvorfor tøver Jakob lidt, da han skal sværtes? Hvorfor er det vigtigt, at de får farven af igen? Hvorfor fortryder de, at de har taget tøjet af overkroppen? Hvordan giver de signal til hinanden? Hvordan kommer de frem, efter at de har taget træskoene af? Hvorfor bliver Niels pludselig ophidset? Hvorfor får de et chok, da de ser»fjenden«? Hvor søger de i sikkerhed? Hvordan kan det være, at Jakob slår og sparker Niels? Hvordan reagerer de, da de har snakket lidt?

17 Opgaveark 17 Brasede kartofler og lyng-te Lyng-te Oline laver mad på samme måde og af de samme ting, som alle ude på landet gør det. Under krigen er det især nødvendigt, at man bruger alt det, man selv har i have, stald og mark. Derfor er menuen: grød, stegt flæsk med kartofler og løgsovs, brød med fårekød og ost. Til maden drikkes te, som er lavet af tørret lyng, fordi rigtig te er rationeret. Hvad serverer Oline til aftensmad? Hvorfor er Henrik der ikke? Hvad for en bog sidder Jakob med? Hvem læser han om? Hvorfor må Jakob ikke sidde og læse ved bordet? Hvad siger Thomas til den sorte arm? Hvad svarer Jakob, da Thomas spørger, hvad han har lavet? Hvad betyder det svar? Hvorfor kan Jakob ikke samle sig til at læse? Hvad skal Jakob inde i gæsteværelset? Hvad siger Jakob, da han får en kniv? Og hvad tænker han? Hvorfor giver Henrik den kniv til Jakob?

18 Opgaveark 18 Aftenturen Folk snakker På græs Hestene arbejder i marken om dagen, og de bliver fodret og vandet hjemme. Om sommeren bliver de sat på græs om natten, og så kan de skiftevis sove eller græsse. Mund- og klovsyge Folk på en ejendom med mund- og klovsyge hos køerne må ikke have kontakt med andre mennesker, og de må ikke sende mælken til mejeriet. Smitte og sladder Mund- og klovsyge er smitsom, men ikke meget farlig. Sladder er også smitsom. Hvordan får Thomas hestene ud på græs? Går hestene frit omkring og græsser? Hvordan klarer Jakob sin hest? Hvad plejer Thomas og Jakob at snakke om? Hvad spørger Jakob pludselig om? Hvordan er svaret fra Thomas? Hvad er det for en sladder, der løber rundt? Hvorfor synes folk, de vil tale med Thomas?

19 Opgaveark 19 Til fødselsdag i Aalborg Modstands-folk Det bliver sværere og sværere for modstands-folkene at undgå at blive afsløret. Hvis de bliver opdaget af tyskerne, er der kun én vej, nemlig at komme i fængsel og senere skudt. Familien fra Hvidsten kro Mændene i familien var ivrige sabotører, og de to døtre havde hjulpet med at skjule personer, der var eftersøgt. Og så havde pigerne irriteret tyskerne ved at gå med national-dragt, når de serverede i kroen. Mændene blev skudt, men de to søstre slap med livet i behold. Hvilken invitation får familien ude i klitten? Hvem tager til fødselsdag? Hvem passer køerne imens? Hvordan er der i restauranten? Hvad er»det lydløse kortspil«? Hvorfor var de nær ikke kommet af sted alligevel? Hvad er der sket i København? I hvilke andre store byer er der uroligheder? Hvordan er det gået Frederiks far? Hvorfor blev de to piger fra Hvidsten Kro hentet af tyskerne?

20 Opgaveark 20 Henrik er væk De henter tørv i mosen Kaffe-erstatning Danskerne ville have kaffe, og så var der nogle firmaer, der begyndte at fremstille kaffe-erstatning. Nogle husmødre fandt selv på råd; de ristede nogle rugkerner på en pande, så de mindede om kaffebønner. I en kaffe-kværn blev rugkernerne til noget, der lignede kaffe. Tørv Det var svært at få noget at fyre med, og så skar man selv tørv i moserne. Tørv er små firkantede stykker mosejord, der bliver tørret ved at ligge i solen og vinden nogle dage. Hestevogn Vognen har ingen sæde til kusken, som må stå op i vognen eller gå ved siden af. Den bruges til mange formål: roer, korn, møg og tørv. Hvem er i køkkenet næste morgen? Hvorfor snakker de om Henrik? Hvor er Jakob? Ved han, hvad Oline og Thomas snakker om? Hvor lang tid tager en tur til mosen og hjem igen? Hvordan klarer Jakob sig, da han bliver tørstig? Hvorfor bryder Thomas sig ikke om at snakke om Henrik? Hvordan ser der ud i Henriks værelse? Hvordan mon Henrik kom af sted ude fra Thomas s? Hvad mener Oline med: det glemmer jeg dig aldrig.

21 Opgaveark 21 Folk holder sammen I fængsel Personer, der hjælper tyskerne, er ikke gode danskere. De skader Danmark i stedet for at hjælpe, og de bliver sat i dansk fængsel, når de bliver afsløret. Under jorden De danske modstands-folk lever livet farligt, og derfor går mange af dem under jorden. Det betyder, at de lever skjult, så tyskerne har svært ved at finde dem. Armbind Modstands-folkene går med armbind, efter at krigen er forbi. Armbindet er blåt med en hvid og to røde striber. Armbindet kan ses på internettet. Søg: armbind Hvad går folk og siger om Henrik? Hvad læser de senere i avisen? Hvorfor var han kommet i fængsel? Hvorfor er sommeren god? Hvor er læreren? Hvordan klarer hans familie sig? Hvordan bliver han fejret, da krigen er forbi? Hvordan kan man se på ham, at han er modstands-mand?

22 Opgaveark 22 Jakob skal på realskole Realskolen Det tog 5 år at tage realeksamen. Der var først 4 år i mellemskolen, der sluttede med mellemskoleeksamen, og så var der 1 år i realklassen, der sluttede med realeksamen. Eleverne var år, når de begyndte i mellemskolen og år, når de sluttede med realeksamen. Den lille tabel den store tabel Børnene skulle lære både den lille og den store tabel udenad. I den lille tabel er 10 gange 10 højest og i den store tabel 10 gange 20. Desuden skulle de kunne alle tal til og med 20 ganget med sig selv. For eksempel 17 gange 17. Hvorfor er Jakobs skoledage så lange? Hvor skal han bo efter høst? Hvilken aftale laver Thomas om betaling? Hvornår cykler han hjemmefra den aften, han flytter? Hvad tænker Jakob på, mens han cykler af sted? Hvorfor standser han og begynder at høre sig selv i 17-tabellen? Hvem snakker folk om denne sommeraften? Hvad mener købmandens datter med, at det var godt, de fik snakket med Thomas? Og hvorfor siger købmanden, at hun skal holde mund?

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

FORORD. Karin Uhrenholt Projektleder og pennefører. Sprogcentret i Kalundborg SIK v/ skoleleder Irene Wiborg irene.wiborg@lof

FORORD. Karin Uhrenholt Projektleder og pennefører. Sprogcentret i Kalundborg SIK v/ skoleleder Irene Wiborg irene.wiborg@lof FORORD Denne bog er et produkt af et konkret projekt, som blev gennemført i det første halvår af 2013 i et samarbejde mellem Børnehuset Østgården og Kalundborg Sprogcenter. Udgangspunktet var bæredygtighed

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010

Erik Bach. Erindringer om stort og småt 1930-2010 Erik Bach Erindringer om stort og småt 1930-2010 1 Erindringer om stort og småt, 1930-2010 Erik Bach 2010 Bogen er sat med Baskerville og trykt hos Bendt Wikke Marketing A/S Printed in Denmark 2010 ISBN

Læs mere

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten

JURGEN BRAUN ANTON SCHMIDT GUSTAV MULLER FRIEDRICH MENDEL. Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Om at forhøre folk: Værnemagten BESÆTTELSEN ROLLER Værnemagten ANTON SCHMIDT Du er 27 år gammel, og det er dig, der bestemmer over den deling af soldater, som Værnemagten har sendt til Vimmerslev. Du er stolt af at være soldat i den

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

JONATANS PÅSKE. af Søren P. Grarup 2007. Jonatans påske - side 1

JONATANS PÅSKE. af Søren P. Grarup 2007. Jonatans påske - side 1 JONATANS PÅSKE af Søren P. Grarup 2007 Jonatans påske - side 1 Velkommen til at tage med på en rejse et par tusind år tilbage i tiden og et par tusind kilometer sydpå - mere præcist til Jerusalem på Jesu

Læs mere

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005

ANDAGT. Bibelen - Guds ord. Læs. Aktivitet. Sang. Bøn. Tekst. puslinge/tumlinge november 2005 Bibelen - Guds ord Joh.20.30-31. Jesus gjorde også mange andre tegn, som hans disciple så; dem er der ikke skrevet om i denne bog. Men dette er skrevet, for at I skal tro, at Jesus er Kristus, Guds søn,

Læs mere

Bette Mands historie

Bette Mands historie Eget forlag Bette Mands historie Bette Mands historie 24 breve til Minner Mand Eget forlag Bette Mands historie 2 Eget forlag Bette Mands historie 3 Minner Mand Bette Mand De to drenge mødtes på kostskolen,

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Det kommer også dig ved

Det kommer også dig ved Else Berenth Det kommer også dig ved mellemgaard Det kommer også dig ved 2012 Else Berenth og Forlaget mellemgaard Sat med Book Antikva Redaktør: Jens Eichler Lorenzen Grafisk produktion: KWG Design, Odense

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A.

Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. Historien om Kirsten og Peter Larsen, U.S.A. En dag i slutningen af maj 1998 modtog Gørdings sognepræst Rikke Ågård et brev fra Martha Christine Hengesteg (født Larsen)fra Portland i Staten Oregon U.S.A.

Læs mere

En fynbos barndom og ungdom

En fynbos barndom og ungdom Eksempel på livshistorie, model 3: En fynbos barndom og ungdom Hans har fået: Tre interviews a cirka halvanden time i eget hjem. Mulighed for at komme med rettelser til teksten. En times korrektur per

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

JORDEN RUNDT I 40 ÅR

JORDEN RUNDT I 40 ÅR JORDEN RUNDT I 40 ÅR TILEGNET Denne bog er tilegnet vores kære, trofaste venner og familiemedlemmer, der gennem alle de år, vi har været missionærer, har hjulpet og opmuntret os, støttet vort arbejde på

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Eventyrlige steder i Ravnsholt Skov

Eventyrlige steder i Ravnsholt Skov Eventyrlige steder i Ravnsholt Skov Historierne er skrevet af Bjørli Lehrmann - som har fået hjælp og inspiration fra Allerøds børn, John Rasmussen og fra gamle myter. Kortet herunder viser de eventyrlige

Læs mere

acd Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning En fælles fortælling skrevet af unge, uledsagede flygtningedrenge fra Afghanistan

acd Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning En fælles fortælling skrevet af unge, uledsagede flygtningedrenge fra Afghanistan acd behandling og rådgivning for flygtninge Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning En fælles fortælling skrevet af unge, uledsagede flygtningedrenge fra Afghanistan Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

BESÆTTELSEN LÆRERMATERIALE

BESÆTTELSEN LÆRERMATERIALE BESÆTTELSEN LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette er et spil, der er udviklet til historieundervisningen til 3.-4. klassetrin. Spillet handler om besættelsestiden i Danmark og giver eleverne mulighed for at

Læs mere

Børn og ældre kommer hinanden ved

Børn og ældre kommer hinanden ved Børn og ældre kommer hinanden ved Hanne Storebjerg og Lise-Lotte Nielsen Samvirkende Menighedsplejer 2005 2 Indholdsfortegnelse: Forord... 5 Vi er i gang... 6 Sofies historie... 8 Malenes historie... 9

Læs mere

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog

HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå HIT MED HISTORIEN 3 Grundbog Af Jens Aage Poulsen Dette er en pdf-fil med Hit med Historien 3, Grundbog Filen er stillet til

Læs mere

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL

Historie. Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL Historie 3 historie3-omslag.indd 1 Historie 3 Erik Dehn & Jens Aage Poulsen GYLDENDAL 11/02/11 14.16 HISTORIE Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 3GYLDENDAL Historie 3 Af Erik Dehn & Jens Aage Poulsen 1. udgave,

Læs mere

IBELCAMPING Bibeltimer 2011

IBELCAMPING Bibeltimer 2011 LEDERHÆFTE IBELCAMPING Bibeltimer 2011 tema kære gud - hør lige her Dette hæfte tilhører: TEMA: Jesus lærer os om bønhørelse KÆRE GUD - HØR LIGE HER OM BØNHØRELSE Jesus ved selv, at det er godt at bede.

Læs mere