BODRUM. Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BODRUM. Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER"

Transkript

1 BODRUM Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Bodrum. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser SERVICE INKLUDERET HOS FALK LAURITSEN REJSER Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Bodrum og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

3 FALK LAURITSEN REJSER INDHOLD 3 INDHOLD Tyrkiet 4 Bodrum 6 Gümbet 7 Bitez & Göltürkbüku 8 Turgutreis & Torba 9 Flora & Fauna 10 Top 5 seværdigheder 12 Praktiske oplysninger 14 Nøøøj, det for børn 21 Læge 22 Shopping og indkøb 23 Det tyrkiske køkken 24 Gode restauranter 26 Drikkevarer 27 Oplevelser fra Bodrum 28 By- og shopping tour 29

4 4 TYRKIET FALK LAURITSEN REJSER TYRKIET Skønne badestrande og fascinerende naturfænomener Muezzinens indkald til bøn blander sig med taxichaufførernes insisterende dytten, tonerne fra et orientalsk sommerhit og de højlydte stemmer i basaren, hvor der afsættes hundrede år gamle persiske tæpper og nye udgaver af den gamle, traditionelle hovedbeklædning fez. Den beklædning som landsfaderen Atatürk ellers afskaffede, da han grundlagde det moderne Tyrkiet i Arven fra de gamle osmannere Tyrkiet blev skabt på resterne af Det osmanniske rige - et rige som i mere end 600 år var en verdensmagt og som bredte sig over den vestlige del af Asien, den sydøstlige del af Europa samt Nordafrika. I dag er der levn fra storhedstiden overalt i Tyrkiet, herunder i den sprudlende metropol Istanbul, hvor man bl.a. kan se Topkapi-paladset der blev opført i 1453 kort efter osmannernes indtog i det daværende Konstantinopel. Landet og rejsemålene Tyrkiet strækker sig over den anatolske halvø i Thrakien og ligger mellem det sydvestlige Asien og Sydeuropas Balkanregion med grænser til otte meget forskellige lande: Grækenland, Bulgarien, Georgien, Armenien, Aserbajdsjan, samt Iran, Irak og Syrien. Med ca. 75 mio. indbyggere ville det være et af de allerstørste i EU. Største by er Istanbul, hvor der anslået bor omkring 13 mio. indbyggere, men den administrative hovedstad er landets næststørste by, Ankara, hvor der bor omkring 4,5 mio. mennesker.

5 FALK LAURITSEN REJSER TYRKIET 5 Rumænien Ukraine Fakta om Tyrkiet Befolkning: ca. 75 millioner Hovedstad: Ankara (ca. 4,5 mio. indbyggere) Religion: Ca. 98 procent af Tyrkiets befolkning er muslimer størsteparten er sunnimuslimer. Fodbold: Fodbold er stort i Tyrkiet. De bedste klubber ligger i Istanbul, hvor tre konkurrerende tophold, Besiktas, Galatasaray og Fenerbahce kæmper om prestige og guld. Men også landsholdet har vist gode resultater. Bedst ved VM 2002 da det blev til bronze efter 3-2 over Sydkorea. Litteratur: En af verdens største nulevende forfatter er tyrkisk. Orhan Pamuk fik nobelprisen i BULGARIEN Istanbul Ankara Milas Bodrum Marmaris Dalaman Antalya Rhodos Fethiye/ Belek Side Ölüdeniz Alanya TYRKIET CYPERN LIBANON Mange af Tyrkiets mest populære feriemål ligger imidlertid længere sydpå. Det gælder Bodrum og de omkringliggende småbyer Göltürkbükü, Gümbet og Bitez. Foruden at nyde livet i de hvidkalkede huse, der ligger op langs bjergsiderne er der blandt meget andet også mulighed for at gå på eventyr på det arkæologiske undersøiske museum eller tage en udflugt til den græske naboø, Kos, der ligger blot en kort sejltur væk. I Alanya, Belek og Side er der foruden masser af solskinstimer, tyrkiske bade og gode strande også flere kulturhistorisk interessante seværdigheder i nærheden herunder oldtidsteatret Aspendos, der er opført i det 2. århundrede. Marmaris på Tyrkiets sydvestkyst med nabobyen Içmeler og et af Tyrkiets bedste badeområder Ölüdeniz, er et af de få steder langs Middelhavet, hvor Caretta Caretta-havskildpadderne formerer sig, og kun 3,5 timers kørsel fra Ölüdeniz kan man gå på opdagelse i den fascinerende oldtidsby Efesos. Uanset hvor man vælger at slikke solskin, er der spændende kulturseværdigheder og smuk natur i baglandet. Og store ferieminder at tage med sig hjem.

6 6 BODRUM FALK LAURITSEN REJSER BODRUM Halvø på ca. 600 km 2 med et indbyggertal på ca fastboende. Hovedbyen Bodrum har ca indbyggere og består af flere mindre byer, bl.a. Gümbet og Bitez. De charmerende områder har stramme byggeregler; bygningerne må være ikke højere end tre etager og skal holdes i hvid/ naturfarver, hvilket giver byen en ganske særlig charme og atmosfære. Fra Bodrum er der udsigt til den græske ferieø Kos, hvor der dagligt sejler både til, og turen tager ca. 30 minutter. Byen nævnes første gang i år 1100 f. Kr. under navnet Halicarnassus. Mange forskellige folkeslag og herskere har gennem årene præget byen, så Bodrum i dag har en utrolig spændende og farverig fortid. Bodrum-halvøens vartegn er de hvide vindmøller fra 1900-tallet, som i dag står som historiske monumenter. Ved havnefronten ligger den store flotte korsridderborg Skt. Peter smukt omkranset af Ægæer havet. Bodrum byder også på et af antikkens syv vidundere: Ruinerne af kong Mausolos mausoleum og det store amfiteater, der er mere end 2400 år gammelt og oprindeligt havde plads til tilskuere. I sommerperioden afholdes ugentligt koncerter og andre arrangementer i teateret, hvorfra I også har en fantastisk udsigt over byen og havnen. I centrum kan I gå på opdagelse i gågadens mange indkøbsmuligheder, og langs lystbådehavnen ligger caféer og restauranter side om side og lokker med dejlig frokost, mens I nyder det fantastiske havnemiljø og udsigten over havnen. Indtil starten af år 2000 var Bodrum stadig ukendt for mange danskere, men blandt tyrkerne blev byen hurtig populær pga. det behagelige klima og de fantastiske bugter, hvoraf mange stadig er uberørte. De smalle, gamle gader og bygningsværker står i kontrast til nutidens moderne forretninger, caféer og hoteller, og i dag er Bodrum et populært feriemål for både udenlandske og lokale turister.

7 FALK LAURITSEN REJSER GÜMBET 7 GÜMBET Ca. 3,5 km. fra Bodrum ligger Gümbet, og grænsen mellem de to byer kan være svær at finde. Gümbet betyder vand cisterne, og byen har fået navnet efter de utallige cisterner i området, der opsamler regnvand. Gümbet ligger smukt i en hyggelig bugt, og I kan prøve forskellige former for vandsportsaktiviteter eller bare nyde solen i en af områdets mange, store magelige puder. Ved havnen i Gümbet ligger mange Gulet -træbåde, som dagligt sejler til nogle af områdets flotteste bugter langs Bodrum-halvøens kyst. I Gümbet bliver I en del af den livlige feriestemning. Her er gode indkøbsmuligheder, restauranter og barer, og i aftentimerne er der en livlig stemning omkring bargaden, hvor musikken strømmer ud fra barerne og diskotekerne til den lyse morgen.

8 8 BITEZ & GÖLTÜRKBÜKU FALK LAURITSEN REJSER BITEZ Den tidligere landsby Bitez er i dag en hyggelig ferieby ca. 7 km. fra Bodrum, hvor flere udlændinge bor. De gamle stenhuse er i dag omdannet til restauranter og barer, som ligger side om side med hoteller, lejligheder og butikker. Bitez har en mere rolig og afslappet atmosfære end Gümbet og Bodrum. Langs stranden og den hyggelige promenade finder I mange gode caféer, barer og restauranter. I kan også kaste jer ud i et stort udvalg af vandsportsaktiviteter, bl.a. er Bitez det foretrukne sted på halvøen til windsurfing for både begyndere og øvede. Der er gode busforbindelser til Bodrum. GÖLTÜRKBÜKU På egen hånd Göltürkbüku er en lille, charmerende by på den nordlige del af Bodrumhalvøen ca. 20 km. fra Bodrum. Langs strandpromenaden finder I en hyggelig atmosfære, gode restauranter og barer. Der kører minibusser til Bodrum flere gange daglig.

9 FALK LAURITSEN REJSER TURGUTREIS & TORBA 9 TURGUTREIS Turgutreis er bodrumskystens næststørste by, beliggende ca. 20 km fra Bodrum, helt ned til kysten på den vestlige del af Bodrum-halvøen. Turgutreis by har mange muligheder som for eksempel den flotte yatch havn, det hyggelige bazarområde, de mange restauranter, barer og butikker. Desuden valfarter lokale og turister fra hele Bodrum-halvøen til Turgutreis hver lørdag når der både er frugt- og grøntsagsmarked, men også den helt store attraktion som er den lange snoede gade, med alt hvad hjertet kan begære af tøj, sko, tasker og lignende. Fra Turgutreis centrum går der busser til blandt andet Bodrum. TORBA En lille, hyggelig by ca 7 km fra Bodrum centrum, med kun 500 indbyggere. Her findes små, hyggelige restauranter, små butikker, og en rigtig hyggelig strandpromenade. Fra byen findes der gode busforbindelser til Bodrum. Torba byder også på fine muligheder for gåture i baglandet, eller langs vandkanten.

10 10 FLORA & FAUNA FALK LAURITSEN REJSER FLORA Tyrkiet er et stort og imponerende land med forskellige klimazoner, og derfor finder I her mange forskellige planter. Sydkystens flora kan virke afsvedet pga. det tørre vejr især om sommeren og i efteråret, mens I om foråret oplever, hvor grønt det er overalt. I Bodrum-/Milas-området er der subtropisk klima med varme somre og milde vintre, her finder I bl.a. plantager med tobak, citrus og oliven. Nedenfor kan I læse om nogle af de træer, som vokser i Bodrum-området. EUKALYPTUSTRÆET Træet blev i sin tid plantet i sumpområder, hvor malariamyg holdt til i større mængder. Man plantede eukalyptustræet for at udtørre områderne og på den måde udrydde malariamyggene. Træets rødder suger en masse vand, og store sumpområder kan på den måde udtørres på kort tid. Eukalyptustræet vender altid kronen mod solen, og derfor drejer det en smule. Det betyder, at barken skaller af i store flager. I kan også kende eukalyptustræet ved at gnide let på et blad, som dufter særpræget af eukalyptus. PINJETRÆ Træet minder om de danske nåletræer og vokser overalt i Taurusbjergene og ved sydkysten. Pinjetræet adskiller sig fra de danske nåletræer ved, at der sidder tre nåle sammen hvert sted, hvorimod der på de danske nåletræer kun sidder to. Saften fra træet benyttes i fremstilling af retsina. JOHANNESBRØDTRÆET Træet er kendt fra hele middelhavsområdet. Stammen er tyk og knudret med mørkegrønne, læderagtige blade. På træet hænger bønnelignende frugter, som kaldes Johannesbrødet. Frugten er brunsort, når den er moden og har en sødlig smag med svag duft af lakrids. OLIVENTRÆET Træet er let at kende med den sølvgrå farve på undersiden af bladene. Træet begynder først at sætte frugt når det er 8-10 år gammelt og det kan blive op til år gammelt, dog plukkes de bedste oliven, når træet er mellem 30 og 100 år. Høsten af oliven foregår fra november til januar, og om det er grønne eller sorte oliven afhænger af sorten og høsttidspunktet.

11 FALK LAURITSEN REJSER FLORA & FAUNA 11 FAUNA Uanset hvor i Tyrkiet, I befinder jer, er dyrelivet meget mangfoldigt. Udover ca. 450 fuglearter finder I også sumpskildpadder, firben, dådyr og fasaner. I de små landsbyer har næsten hver familie en ko eller en ged, så de er selvforsynende med mælk og ost. Derudover holder tyrkerne husdyr, næsten som vi kender det fra Danmark. INSEKTER Gekkoer er en øgleart, der er mellem 5 og 10 cm lang. Mange ser gekkoerne som nytte dyr, da de spiser myg og er ganske ufarlige. I Tyrkiet findes der også mindre populære insekter som myg og kakerlakker, der trives forrygende i det varme klima. Selv på de største og fineste hoteller kan I ikke helt undgå disse insekter. HUNDE OG KATTE Tyrkiske fårehyrder er meget stolte af deres specielle Kangal-fårehund, der kan holde ulve væk fra fåreflokken. Det er en gammel hunderace, som ikke er blandet med andre racer. Den kan blive op til 1 meter høj og veje op til 65 kg. Det samme gælder Van-katten, der kendes på dens smukke hvide pels, og at den har et grønt og et blåt øje. Katten kaldes også den svømmende kat da ét af dens kendetegn er, at den modsat andre katteracer elsker vand.

12 12 TOP 5 SEVÆRDIGHEDER FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 seværdigheder SKT. PETERS BORGEN Den fantastiske bygning, der dominerer Bodrums havneområde, er fransk arkitektur og bygget i starten af 1500-tallet af Johannitridderne som beskyttelse mod angreb fra pirater og arabere. En af de spændende bygninger på borgområdet er det lille, gotiske kapel, der i 1523 blev omdannet til moske. Borgen blev i 1961 omdannet til museum og er i dag museum for undervandsarkæologi. I 1995 blev det hædret som det bedste europæiske museum. KONG MAUSOLOS MAUSOLEUM Et af verdens syv vidundere fra antikkens verden findes midt i Bodrum. Mausolos regerede frem til sin død i år 353 f. Kr., hvor hans kone igangsatte opførelsen af hans flotte gravsted. Mausoleet var over 50 m højt og er beskrevet som et enormt marmorgravsted med tempelformede søjler og pyramideformet tag, hvor der på toppen stod en vogn trukket af fire heste. Gravstedet stod forholdsvis intakt i næsten 19 århundreder, til det i 1304 blev ødelagt af et jordskælv. I starten af 1500-tallet kom Johannitridderne til øen og benyttede stenene til at bygge Skt. Peter Borgen med. Derfor er kun ruinerne tilbage fra et af de meste imponerende gravsteder. MYNDOS PORTEN Myndos Porten var en del af en 7 km. lang bymur og er i dag det eneste, der står tilbage. Oprindelig er portens tre tårne beskrevet som Tripollion. Den midterste del af porten er helt ødelagt, men ruinerne fra de to andre tårne eksisterer stadig og er bygget af store, tunge, kvadratiske sten. AMFITEATRET Teatret blev bygget i årene f. Kr. og er bygget ind i klippeskråningen med udsigt over Bodrum og oprindeligt med plads til tilskuere. Som alle antikke teatre er det opdelt i tre dele: Skene (scenen), Orchestra (halv-oval del) og Cavea (publikumspladserne). På nogle siddepladser er der indgraveret navne, formentlig på de personer, der har været med til finansiere teatret. DE GAMLE VINDMØLLER Der er mange historier om, hvad vindmøllerne gennem tiden har været brugt til. Vi ved dog, at de er fra det 18. århundrede og frem til 70 erne har de været benyttet til at male/ presse oliven til olivenolie. Møllernes placering på bakke toppen mellem Bodrum og Gümbet-bugterne giver den smukkeste udsigt over Bodrum bugt med Skt. Petersborgen på den ene side og Gümbetbugten på den anden. I klart vejr kan I se til den græske ferieø Kos, der ligger ca. 11 km derfra.

13 FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 SEVÆRDIGHEDER 13 Skt. Peters borgen Oprindelig tegning af Kong Mausolos mausoleum Myndos porten Amfiteatret De gamle vindmøller

14 14 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE oplysninger AKTIVITETER Bodrum byder på et væld af aktiviteter og oplevelser. I kan f.eks. leje mountainbikes og cykle op i bjergene eller opleve den smukke natur på hesteryg. DYKNING Det Ægæiske hav har masser at byde på, gældende både klipper og dyreliv. Havet er desuden utrolig klart og indbydende. For yderligere oplysninger omkring dykning henvend dig til din rejseleder. GOLF Der er en 18-hullers golfbane i Tuzla ca. 25 km fra Bodrum. Desuden ligger der en 5-hullers golfbane i Ortakent ca. 10 km fra Bodrum. For mere information, spørg jeres rejseleder. VANDSPORT Ved strandene i Bodrum-området kan I kaste jer ud i en masse forskellige vandsportsaktiviteter. Prøv bl.a. parasailing, jet ski, vandcykel m.m. Bemærk at priserne varierer fra sted til sted. Vandlandet, Dedeman Aqua park, som ligger i udkanten af Bodrum er stedet hvor børn og barnlige sjæle kan boltre sig i rutsjebaner og pools. AMBASSADE Den danske ambassade ligger i Ankara, ca 700 km fra Bodrum. Royal Danish Embassy Mahatma Gandhi Caddesi Gaziosmanpasa, Ankara Tlf.: Skulle I få brug for at kontakte ambassaden, kan I rette henvendelse til jeres rejseleder. APOTEKER Apotek hedder eczane på tyrkisk, og I finder mange apoteker overalt i byen. Åbningstider for de fleste: Mandag - lørdag kl Søndag er kun enkelte åbne, der findes dog altid et apotek åbent i byen. Hvilket apotek, der er åbent, kan I se i vinduerne af alle apoteker. Husk at gemme kvitteringen og recepten fra lægen, hvis I køber lægeordineret medicin for at få refunderet beløbet hos jeres rejseforsikringsselskab efter hjemkomst til Danmark. AVISER Det er ikke muligt at købe danske aviser i Bodrum, men engelske og tyske aviser. Derudover udgives en tyrkisk avis på engelsk, Tyrkish Daily News, med både indenrigs- og udenrigsnyheder.

15 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 15 BADNING I har rig mulighed for at bade ved de mange skønne strande langs Tyrkiets lange kystlinje. Strandene er meget forskellige; der er både fine sandstrande og strande med større sten og klipper. De fleste steder kan I følge med i badeforholdene ved hjælp af de flag, der sættes op på stranden af de lokale livreddere. Rødt flag: Badning frarådes Gult flag: Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm og hurtigt vejrskifte Grønt flag: Badning ok BANK/ VALUTA Der findes mange banker i Bodrum flest i nærheden af centrum. Banken har åbent mandag fredag kl Mandag er der ofte lange køer og ventetid i banken, så det kan være en god ide at vælge en anden dag. Hvis I vil hæve eller veksle penge, bør I medbringe jeres pas. I kan også veksle kontanter på posthuset, PTT. Ønsker I at hæve kontanter på kreditkort i en automat, råder vi jer til at bruge hæveautomaterne, der ligger i forbindelse med bankerne. Vær opmærksom på, at jeres bank opkræver et gebyr pr. transaktion. BUSSER OG TOG I Bodrum finder I et velfungerende infrastruktursystem med lokale busser. Bybusserne i Tyrkiet er små minibusser der hedder dolmus og farven fortæller jer, hvor den pågældende dolmus kører hen: Den neongrønne dolmus kører fra Bodrum- Gümbet. Den mørkegrønne dolmus kører Bitez- Bodrum. Den orange dolmus kører rundt i Bodrum by. Den gule dolmus kører Bodrum-Torba. Officielt er der stoppesteder for disse busser, men i praksis kan man stige på og af alle steder, ved at give tegn til chaufføren. I betaler, når I stiger på. Når I ønsker at stå af, siger I blot stop, hvorefter chaufføren stopper ved første mulige lejlighed. BØRN Tyrkerne elsker børn. I vil opdage at børnene vil få meget opmærksomhed. Hjælp selv med at sige fra, hvis det bliver for meget. DISKOTEKER OG BARER I har mange muligheder i nattelivet i Bodrum. De fleste barer og diskoteker finder I i bargaden i Gümbet. I Bodrum kan I besøge Europas største flydende diskotek. Der er også en del mindre barer, caféer og restauranter med musik langs stranden.

16 16 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER Barerne langs stranden lukker ved midnatstid, mens diskotekerne i bargaderne først lukker omkring kl DRIKKEPENGE I Tyrkiet er det normalt at give drikkepenge for en serviceydelse. Det gælder både til tjenere, kuffertdrenge, rengøringspersonalet og buschauffører, når I deltager i dagsudflugter. På restauranter er det god skik at lægge 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge, forudsat at I har fået en god service, og at maden var veltilberedt. Bemærk at VAT/KDV ikke er betaling for service, men den lokale moms på 18 %. Til rengøringsdamen kan I lægge et par lira/ euro, som ofte resulterer i lidt ekstra god rengøring på værelset eller i lejligheden i løbet af ferien. Læg drikkepengene på hovedpuden eller lign. så det er tydeligt, at det er drikkepenge og ikke ser ud, som pengene er glemt. Nogle af mønterne er meget lidt værd, og det kan nemt blive betragtet som en fornærmelse, hvis I giver for lidt i drikkepenge. Det er en god ide altid at have småmønter på sig, da også personalet ved offentlige toiletter forventer en mønt efter et toiletbesøg. DRIKKEVAND Vi råder jer til at købe drikkevand på flaske, da vandet i vandhanen har en lidt anderledes bakterieflora, end vi er vant til fra Danmark. Til madlavning, te og kaffe kan I dog sagtens bruge vandet fra hanen. Vandet kan også bruges til tandbørstning. ELEKTRICITET Som i Danmark 220 Volt. FORSYNINGSSVIGT I Tyrkiet oplever man ofte strømsvigt, eller at der pludselig ikke er vand i hanen. Det sker typisk uden forvarsel og oftest om aftenen. Grunden er, at strøm- og vandforsyningen ikke kan følge med, og det kan vare lige fra minutter til flere timer. FRUGT OG GRØNTSAGER I finder mange frugt- og grønthandlere i og omkring Bodrum. På markederne kan I købe frisk frugt og grønt langt billigere end i supermarkederne. Men da der kan være andre bakterier, end I er vant til, anbefaler vi jer at vaske eller skrælle al frugt og grønt. HELLIG- OG FESTDAGE Mange butikker og seværdigheder vil være lukket disse dage: 1. jan.: Nytårsdag. Den gregorianske kalender blev indført i Tyrkiet af Atatürk altså en af republikkens helligdage. 23. apr.: Børnenes dag. Uafhængighedsdagen. 19. maj: Ungdommens og idrættens dag, Atatürks mindedag. 30. aug.: Grundlovsdag/Sejrsdag. Befrielseshæren fik smidt besættelsesmagterne ud af Tyrkiet. 28/6-28/7 Ramadanen. Fastemåned. Troende 2014: muslimer hverken ryger, spiser eller drikker fra solopgang til solnedgang. 3 dage efter Ramadanen: Sukkerfesten. Ramadanens afslutning fejres med masser af søde sager. 29. okt.: Republikkens dag. I 1923 blev Atatürk valgt som republikkens første præsident 10. nov.: Sørgedag. Atatürks dødsdag HENNATATOVERINGER Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af på sengetøj og håndklæder. Sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder. FOTOGRAFERING Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem. Det er tilladt at fotografere i de fleste moskeer, dog ikke de bedende.

17 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 17 HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft gentagne gange. Det er ofte ikke tilladt at medbringe mad- og drikkevarer til hotelværelserne, ligesom håndklæderne fra værelset/ lejligheden ikke må medbringes til hverken pool eller strand. HOVEDPINE, SVIMMELHED OG KVALME Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi råder jer til at drikke 3-4 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. INDKØB OG BUTIKKER I finder ofte små supermarkeder eller minimarkeder i nærheden af hotellet, hvor I kan købe forskellige dagligvarer. Vær opmærksom på, at importerede varer er lidt dyrere end de tyrkisk fremstillede varianter, som I kan finde mange steder. Bodrum byder på mange fristende guld-, skind- og tæppeforretninger, og det er meget fordelagtigt at handle her. Der er mange guldforretninger i byen, og langt fra alle er ærlige med pris og kvalitet. Husk ikke alt der skinner er guld, så vi råder jer til at kigge jer rigtig godt for, inden I handler. Der er også mange skindbutikker, hvor sælgerne ofte vil bevise at skindet er ægte ved at sætte en lighter til, men det behøver I ikke at betvivle, mere vigtigt er det at kontrollere foret og syningerne. De traditionelle, håndknyttede, tyrkiske tæpper er flotte og farvestrålende og er til forskel fra andre håndknyttede tæpper knyttet med dobbeltknytninger. Dette betyder bl.a., at de tyrkiske tæpper tager længere tid at væve og har en formodet længere holdbarhed. Nogle butikker i Bodrum fører også maskinproducerede tæpper, som præsenteres som ægte, håndknyttede tæpper, og det kan være svært at se forskel. Hvis priserne på mærkevarer er 25 % billigere end danske priser, skal I være mere end opmærksomme på, at der kan være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med.

18 18 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER Vi forslår desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb. Bemærk, at kopivarer som ikke er købt til eget forbrug er ulovlige at indføre til Danmark, og Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer til videreslag. Vi råder jer derfor til ikke at købe nogle former for kopivarer på rejsemålet. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige. INSEKTER Uanset hotelkategori kan I støde på insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. MAVEPROBLEMER Der findes andre bakterier i Tyrkiet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. MARKEDER På markedet har I mulighed for at opleve, hvordan de lokale handler. Her er der rigtig gode muligheder for at gøre et godt ferieindkøb. Markederne er åbne ca. fra kl På disse markeder kan I i nogle tilfælde handle om priserne, da de handlende ofte lægger lidt oveni prisen til folk, der ikke taler tyrkisk. MOSKÉER I kan roligt gå ind i en af de mange moskéer i Bodrum. Dog er det ikke tilladt om fredagen, da det er muslimernes helligdag. Når I besøger moskéer, skal I dække ben og arme, samt, for kvindernes vedkommende, håret. POLITI I Bodrum findes to politistationer. Politiet er ofte meget synligt i bybilledet i Bodrum. Her kan I se nødnumre i Tyrkiet: Offentlig ambulance: 112 Brandvæsen: 110 Politi: 155 POST I kan købe postkort og frimærker mange steder i Bodrum. Posthusene er normalt åbne alle ugens dage fra kl Ekspeditionstiden for postkort eller breve er normalt mellem 7 og 10 dage.

19 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 19 PÅKLÆDNING I byen bør I minimum bære T-shirt og shorts - bare skuldre er ok. Badetøj hører til ved stranden eller ved poolen. På stranden er der ikke noget i vejen for at ligge topløs, I skal dog forvente ekstra opmærk somhed. SAFEBOKS På hotellet kan I leje en deponeringsboks, hvor I kan deponere jeres penge og andre værdigenstande. Der findes ikke ret meget kriminalitet i Tyrkiet, men alligevel råder vi jer til at deponere kontanter, pas og andre værdigenstande. SOLEN Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solcreme og undgå så vidt muligt at være i solen mellem kl , hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv - og hinanden. SOUVENIR Der findes forskellige gode souvenirs, som I kan købe i Bodrum. Noget af det, I vil se meget af, er det blå øje, også kaldet Medusas øje, som efter sigende skulle beskytte den, som bærer det. Dette øje må I dog ikke købe selv, da det skal foræres til en for at beskyttelsen virker. Vandpiber kan også være en flot og dekorativ souvenir. Rigtig mange barer har storskærme, hvor I kan følge forskellige sportsbegivenheder flere aftener om ugen. SPROG Man er lidt i tvivl om, hvorfra det tyrkiske sprog stammer. Nogle mener, at det tyrkiske sprog var det, som selcukkerne bragte med sig fra det centrale Asien, hvorfor det skulle være i familie med mongolsk. Andre mener, at sproget er i familie med finsk og ungarsk. Tyrkerne er generelt ikke så gode til fremmedsprog. STRANDE På Bodrum-halvøen finder I flere forskellige strande, hvor I kan leje liggestole og parasoller. Og I kan roligt tage børnene med, da I de fleste steder skal langt ud, før vandet bliver dybt. BODRUM-STRANDEN En flot, grovkornet strand, der ligger centralt og strækker sig hele vejen rundt i bugten med udsigt til byens stolthed, borgen, til den ene side. Er vejret klart, kan I se den græske ferieø, Kos. I sommermånederne lægger store krydstogtskibe til i nærheden. SPORT Tyrkerne er meget passionerede mennesker, også når det kommer til sportsgrene. Den mest populære sportsgren i Tyrkiet er fodbold. Basketball spiller også en stor rolle for tyrkerne. Tyrkisk is Selvom tyrkisk is ikke er specielt kendt i Europa, så har det en lang tradition bag sig. Maras dondurmasi kaldes isen, der stammer fra det østlige Tyrkiet. Den produceres af gedemælk, som skal æltes, samtidig med at den nedkøles. Nogle varianter tilsættes så meget stivelse, at isen skal spises med kniv og gaffel. Oprindelig lavede man kun isen med vaniljesmag, men i dag sælges maras dondurmasi i mange forskellige smagsvarianter.

20 20 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER GÜMBET-STRANDEN Stranden i den idylliske bugt ligger ved en flot promenade med masser af butikker, restauranter og cafeer. Området er hyggeligt og fyldt med liv. Langs stranden kan I prøve flere forskellige vandsportsaktiviteter. BITEZ-STRANDEN Bitez-stranden er et hyggeligt og roligt sted med grovkornet sand. Her finder I også den flotte strandpromenade med butikker og restauranter. Mange steder kan I låne en hængekøje eller prøve forskellige former for vandsportsaktiviteter. CAMEL-BEACH Områdets fineste strand, der ligger på den nordvestlige del af halvøen, ca. 20 km fra Bodrum. Stranden ligger nedenfor klipperne, og her venter dejligt og finkornet sand. Som navnet siger, kan I få en tur rundt i de smukke naturomgivelser på kamelryg. Mange bådudflugter fra Bodrum lægger til ved denne strand. Uanset hvor I befinder jer, bør I overholde flagreglerne. Se afsnittet om Badning for yderligere information. TAXA Taxaerne i Bodrum er gule og er en meget let og billig måde at komme rundt på. Alle taxaer har et taxameter, og når I kører rundt i Bodrum, Bitez og Gümbet, skal disse være slået til, da I ellers kan komme til at betale overpris. Ved længere køreture er det en god ide at aftale en pris, før I kører. TELEFON For at ringe til Danmark skal I ringe abonnementsnummeret. Ved opkald fra Danmark til et tyrkisk nummer ringes 0090 før det ønskede nummer. Det første 0 i nummeret udelades, når man ringer fra udlandet til Tyrkiet eller fra en dansk mobiltelefon. I har mulighed for at ringe direkte fra hotelværelset bemærk dog at det er meget dyrt. Mobiltelefonpriserne svinger meget afhængigt af hvilket dansk teleselskab I benytter. Det er muligt at købe telefonkort på posthuset og i mange supermarkeder samt hos jeres rejseledere. Disse kan benyttes til at ringe fra én af de mange telefonbokse rundt omkring i byen. Dette er oftest den billigste løsning. TIDSFORSKEL Ved ankomst til Bodrum skal uret stilles en time frem. TOILETFORHOLD Afløb og kloakrør er smallere end i Danmark, hvorfor det ikke alle steder er muligt at komme toiletpapir i toilettet uden at stoppe det. De steder, hvor I bør komme papiret i spanden ved siden af toilettet, er det ofte angivet på et skilt. Rengøringspersonalet tømmer spanden jævnligt. TURISTINFORMATION Turistinformationen ligger ved borgen. Der er åbent mandag - fredag fra kl samt lørdag og søndag fra kl TYVERI Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette ved at tænke på følgende: Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat Lad jer ikke narre af blomsterpiger el.lign. Vær opmærksomme, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder.

21 FALK LAURITSEN REJSER NØØJ, DET FOR BØRN 21 Nøøøj, det for børn Når børnene har en god ferie så har forældrene det også. Og børnene stiller helt særlige krav til en god ferie. Derfor har vi uddannet vores rejseledere i børnehøjde, så de kender de bedste strande, ved hvor I kan lege hele dagen og hvor I får de bedste is. Vi tilbyder vores Nøøøj, det for børn-service på alle rejsemål med 24-timers rejselederservice. Flyv med børn På falklauritsen.dk får I 6 tips til en god flyrejse med børn Uddannet i børnehøjde Alle vores rejseledere er uddannet til at give en god ferie for hele familien og tage sig ekstra godt af de mindste. Så de ved præcis, hvad der gør en ferie god for både de allermindste, de lidt ældre og de største børn. Glade børn med i prisen Når I rejser med All Inclusive, får I mad og drikkevarer og glade børn med i prisen. Så kan hele familien få deres livretter og I skal ikke bruge tid på at finde en restaurant når sulten melder sig. De allerbedste tips På falklauritsen.dk finder I altid de bedste tips til jer, der rejser med børn, til jeres konkrete rejsemål. Her kan I finde inspiration til udflugter, aktiviteter, restauranter og hoteller og selvfølgelig hvor I får de bedste is. Falken Laurits Vi har verdens sødeste maskot; Falken Laurits. En sød, lille fyr, der har fløjet det meste af verden rundt, og som guider jer til Falk Lauritsen Rejsers mest børnevenlige oplevelser.

22 22 LÆGE FALK LAURITSEN REJSER LÆGE I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil hjælpe med at sørge for lægehjælp. I kan dog også selv vælge at tage kontakt til lægen ved at henvende jer i receptionen, som kontakter lægen. Lægen vil normalt komme ud på hotellet og medbringe den nødvendige medicin. Vær opmærksom på, at det ikke altid er samme læge, som vi har kontakt til. Vi har kontakt til følgende lægeklinik i Gümbet: MEDLIFE CLINIC Tlf Åbningstider: 24 timer i døgnet Lægen taler engelsk og på hospitalet er der ligeledes ansat engelsk- og tysktalende personale. Det gule sundhedskort gælder ikke længere som rejseforsikring, hverken inden- eller udenfor Europa. Udgifter forbundet med behandling ved lægen og evt. sygehusophold er ikke dækket af den offentlige rejsesygesikring. Det dækkes kun af en privat forsikring. Ved behandling på hospitalet og ved lægen skal I medbringe forsikringskort, kreditkort og pas. Har I tegnet forsikring ved Gouda gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I ofte få refunderet udgiften allerede i Bodrum ved at aflevere kvittering og recept. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en sygdom, der ikke eksisterede før rejsens start. Bemærk, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem.

23 FALK LAURITSEN REJSER SHOPPING & INDKØB 23 SHOPPING & indkøb I den tyrkiske basar og i de mange forretninger er der gode muligheder for at gøre favorable køb. Både når det drejer sig om tæpper, guld og læder eller flotte håndlavede kalabast-lamper og figurer samt håndlavede broderier. Prisen afhænger ofte af jeres handelstalent. De tyrkiske håndknyttede tæpper har en meget lang tradition bag sig. Hver egn i Tyrkiet har sine egne tæpper og historier knyttet dertil. De mest kendte er dog Hereke-tæpperne, som blev lavet specielt til sultanen. Tyrkiet er et af de store skindproducerende lande. Skindkvaliteten er i top, og priserne stadig lavere end i Danmark, så der er gode mulig heder for at gøre en god handel med læderjakker eller tasker. Guldpriser Guldpriserne er steget meget de seneste år, men I kan stadig med fordel købe guldsmykker i Tyrkiet, da forarbejdningen af guldet sker i Tyrkiet til en lav arbejdsløn. Husk ikke alt der skinner er guld! Gennem de seneste år er det blevet populært at købe briller i Tyrkiet. Prisen er ofte kun det halve af den danske, og kvaliteten er i orden. Ofte er det også muligt at få en tid ved en øjenlæge uden forudbestilling og ventetid.

24 24 DET TYRKISKE KØKKEN FALK LAURITSEN REJSER Det tyrkiske KØKKEN Det tyrkiske køkken er kendt langt udover Tyrkiets grænser. Det siges, at det tyrkiske køkken er det tredje bedste i verden efter det franske og det kinesiske. Nedenfor ser I en beskrivelse af et lille udvalg af de smagsoplevelser, der venter jer: FORRETTER De lokale bestiller som regel forskellige forretter, hvor de så tager lidt af hvert. De kaldes meze, og de mest almindelige er: EZME Tomatpure med persille, løg, purløg. Ofte stærkt krydret. HAYDARI Med yoghurt, hvidløg, mint og purløg (minder om græsk tzatziki). SIGARA BÖREGI Butterdej med fetaost og persille. KALAMAR TAVA Friturestegt blæksprutte i ringe. BEYAS PENIR Fetaost. PATLICAN EZMESI Auberginesalat. LAVAS Et pizzalignende brød med sesamfrø, der serveres rygende varmt til meze og spises med smør/kryddersmør. DOLMA Vinblade, peberfrugt, tomater eller kartofler fyldt med bl.a. bulgur, kød, tomater og krydderier. BÔREK Friturestegt butterdej med fetaost og spinat i små ruller. Kaldes populært også for cigarruller. AUBERGINE fyldt med tomat, kød, løg og krydderier.

25 FALK LAURITSEN REJSER DET TYRKISKE KØKKEN 25 HOVEDRETTER DÖNER-KEBAB I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd og lægges i et brød eller rulles ind i dürüm en slags pandekage sammen med salat, løg, krydderier og tomatpuré. SIS-KEBAB Store stykker okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på et spyd. OSMANNISK PANDE Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Servers ofte i lerfad eller over ild. KYLLING KIEVSKI Fint kyllingebrystkød rullet omkring ost og paneret. KÖFTE Tyrkiske kødboller af hakket oksekød med løg, persille og krydderier. SUPPER Tyrkerne elsker at spise suppe især midt om natten. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lign. Men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper. Prøv dig frem med de mange tyrkiske supper som natmad. DESSERT Det er meget almindeligt blot at spise frisk frugt til dessert. I kan også vælge nogle meget søde kager, der ofte er gennemvædet af honning, sirup eller sukkervand så de er utroligt søde.

26 26 GODE RESTAURANTER FALK LAURITSEN REJSER GODE RESTAURANTER I Bodrum finder I et godt udvalg af spændende restauranter. I det følgende præsenterer vi et udvalg af de mange spisesteder. Bordbestilling kan være nødvendigt. ANNE LIVIA Tlf Ønsker I at nyde byens bedste steaks, så er restauranten Anna Livia absolut et besøg værd. Udover at maden er suveræn, vil man også opleve en super service fra et smilende personale, som gerne hjælper jer med at finde en ret, der passer lige præcis jeres ønsker. Prøv eventuelt deres populære Anna Livia steak. Restauranten refunderer udgiften til jeres taxa fra hoteller i Gümbet og Bitez. Reservation anbefales - enten på ovenstående nummer eller hos jeres rejseleder. SULTAN RESTAURANT Tlf Skøn restaurant med god stemning ved stranden i Bitez. Her kan I i dagtimerne nyde en lækker frokost nær stranden og til aften få serveret en udsøgt middag med lyden af bølgernes brus i baggrunden. Restauranten byder på både tyrkisk og internationalt køkken. GOLDEN PLATE Tlf Dejlig restaurant i Bodrum med en skøn beliggenhed lige ned til vandet, hvorfra I kan nyde udsigten til Skt. Peters borgen og følge livet på vandet i Bodrum-bugten. Restauranten byder på et bredt udvalg af tyrkiske retter og lækre fiskespecialiteter. WINDMILL RESTAURANT Tlf På torvet i Gümbet ligger restauranten med byens bedste udsigt. Fra deres terrasse har I en fantastisk udsigt over Gümbetbugten og kan nyde en romantisk atmosfære. I kan også reservere et bord i den gamle vindmølle, som har lagt navn til restauranten og få en helt speciel oplevelse. Køkkenet er internationalt og giver jer et stort udvalg at lækre retter. Reservation og afhentning fra jeres hotel kan arrangeres via jeres rejseleder.

27 FALK LAURITSEN REJSER DRIKKEVARER 27 DRIKKEVARER De lækre tyrkiske specialiteter skal naturligvis ledsages af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere karakteristiske, tyrkiske drikkevarer, som de lokale foretrækker. VIN Tyrkiet har ikke de store vintraditioner, da der ikke blev drukket vin under det Osmanniske Riges styre. Først i 1950 erne begyndte vinproduktionen for alvor i Tyrkiet, og efter godt 50 års erfaring laves der efterhånden ret gode vine. Tyrkiet er faktisk en af verdens største vindrueproducenter. Selvom de fleste vindruer ender som rosiner, benyttes en del stadig til vin. Det er især de vestlige, nordlige og centrale dele af Tyrkiet, hvor der dyrkes vindruer. Det største vinmærke i Tyrkiet hedder Doluca og fås i flere varianter. F.eks. er Doluca Antik værd at smage. Importeret vin er forholdsvis dyrt, så derfor er der ikke mange restauranter, der tilbyder dette. Raki En alkoholisk drik, der er produceret på anisrod og minder om Pernod eller den græske Ouzo. Den er helt klar, men når den blandes med vand, får den en mælkehvid farve og kaldes også for løvemælk. Den har en høj alkoholprocent. ØL Når I skal bestille en øl på tyrkisk, skal I bestille en bira. Hvis I har lyst til at slukke tørsten med en kold øl, kan I prøve Tyrkiets største ølmærke Efes. Det er også muligt at bestille en Tuborg, der er det næststørste tyrkiske ølmærke, som produceres i Tyrkiet på licens fra Danmark. KAFFE Tyrkisk kaffe er lidt anderledes end kaffen, som vi er vant til fra Danmark: Den serveres i en lille kop og er meget stærk, den har ofte bundfald og er tilsat en masse sukker. For at prøve den, skal I bestille en kahve. TE Den mest populære te blandt tyrkerne er æblete, som I vil blive tilbudt mange steder. Den kan serveres både kold og varm. Tyrkerne drikker også en del sort te, çai der ofte er meget stærk og bitter. NON ALKOHOL Tyrkerne nyder også at drikke forskellige ikkealkoholiske drikke som f.eks. visne soda, der er kirsebærjuice blandet med danskvand. En anden specialitet er ayran, der er yoghurt blandet med vand og masser af salt.

28 28 OPLEVELSER FRA BODRUM FALK LAURITSEN REJSER Oplevelser FRA BODRUM Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af Bodrums mest interessante seværdig heder. Nedenfor finder I en kort beskrivelse af nogle af de udflugter, som I har mulighed for at deltage i. I kan finde flere oplysninger i vores udflugtsprogram eller i informationsmappen på jeres hotel eller lejlighedskompleks. I kan tilmelde jer udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet/ lejlighedskomplekset eller bestille dem på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen senest dagen før udflugten finder sted, inden kl og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med tyrkiske lira, euro eller Visa/Dankort. Ud over Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Bodrum på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om områdets mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme.

29 FALK LAURITSEN REJSER OPLEVELSER FRA BODRUM 29 By- og shoppingtur Lær byen at kende allerede i starten af jeres ferie og udnyt muligheden for at se nogle af Bodrums bedste restauranter og butikker. Vores tur rundt i Bodrum giver jer et indblik i den tyrkiske kultur, historie og selvfølgelig de mange muligheder, Bodrum-halvøen byder på. Fra toppen af vindmøllebjerget kan I nyde en af områdets smukkeste udsigter og blive klogere på byens historie og de mange antikke seværdigheder som f. eks. Skt. Peter borgen, det antikke teater og bymuren. Undervejs på turen stifter I bekendtskab med de mange indkøbsmuligheder, byen byder på. Vi besøger Bodrum guldcenter og ser et modeshow hos Natural Lædercenter. En dag med spændende oplevelser for hele familien, der giver et bedre kendskab til Bodrum-halvøen.

30 30 OPLEVELSER FRA BORDRUM FALK LAURITSEN REJSER Hamam/ Tyrkisk bad Start ferien i Tyrkiet med velvære og forkælelse i særklasse. I det tyrkiske bad stifter I bekendtskab med én af Det Osmanniske Riges ældste traditioner. Besøget begynder i den varme sauna, hvor hele kroppen varmes godt igennem, til den er dejlig blød. Herefter fortsætter I til damprummet, hvor I ligger på opvarmede marmorblokke, klar til at få kroppen skrubbet fra top til tå. Bagefter bliver I skummet ind i sæbe og får en let sæbemassage. Den helt rigtige afslutning er en skøn oliemassage af hele kroppen. Efter en tur i hamam vil I føle jer som født på ny. Huden er klar til at tage imod farve fra solens stråler, og I kan fortsætte ferien med fornyet energi. Tyrkisk bad er en ældgammel tradition, der handler om renhed og socialt samvær. Livet i Etrim Tag del i landsbylivet og få en uforglemmelig dag i det ægte Tyrkiet. I besøger en lille lokal landsby, Etrim, som ligger mellem de smukke Taurusbjerge ca. 30 min væk fra Bodrums byliv. Her har I en enestående mulighed for at opleve og blive en del af landsbyens stille liv. Dette er jeres helt egen private udflugt, hvor en af beboerne viser jer rundt og giver jer et indblik i hverdagens bedrifter, landsbyens skikke, traditioner og kultur. I bliver vist rundt i byens smalle gader og stier, besøger byens lille moske og bliver naturligvis introduceret for den islamiske tro. Beboernes stolthed og tradition er at væve tæpper, hvilket de har gjort i mange generationer. I vil også stifte bekendtskab med byens befolkning, de imponerende tyrkiske tæpper og blive inviteret ind i et ægte gammelt tyrkisk hjem. Frokosten består af et traditionelt tyrkisk måltid, bestående af friske grønsager håndplukket fra egen køkkenhave.

31 FALK LAURITSEN REJSER OPLEVELSER FRA BODRUM Bådtur Vi lægger fra kaj i Gümbet i en ægte tyrkisk gület og sejler langs kysten ved Gümbet og Bodrum, mens I kan nyde den fantastiske udsigt over både Bodrum og den græske ferieø Kos fra kystsiden. 31 Ved halvøens bedste og flotteste strand, Camel Beach, kan I gå i land og nyde solen eller bade fra stranden. Undervejs kaster vi anker flere steder, så I kan hoppe i de azurblå bølger fra båden. I kan også blive om bord, slappe af og nyde solen på soldækket. En dag med afslapning på bådens dæk, masser af sol og frisk luft. Kos Tag en smuttur til den populære, græske ferieø Kos, der ligger under en times sejlads fra Bodrum. I Kos by kan I fx se den smukke, gamle havn, hvor et stort antal lystbåde lægger til i sommermånederne eller korsridderborger og det mere end 2000 år gamle amfiteater Odeon. I kan også gå rundt i de smalle og hyggelige gader i byen og opleve hvordan den græske kultur er så meget anderledes fra den tyrkiske. Frokosten kan indtages på en lokal taverne, hvor I kan nyde den gode stemning og smage den græske mad. Hvis I vil opleve øen på en mere aktiv måde, kan I leje en cykel og tage ud til de smukke strande i området eller se nogle af øens seværdigheder udenfor byen. Inkl. transport til færgen og færgebillet.

32 SKÅN MILJØET Genbrug denne håndbog eller giv den til én du kender, som skal på ferie til Bodrum. BADEFERIE MED OPLEVELSER FOR BÅDE STORE OG SMÅ! Læs mere om vores mange spændende rejsemål og få inspiration til jeres næste ferie på falklauritsen.dk Tlf

Marmaris. Den tyrkiske middelhavsperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Marmaris. Den tyrkiske middelhavsperle. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Marmaris Den tyrkiske middelhavsperle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Marmaris. Vi håber, I har fundet

Læs mere

Grand Hotel Bernardin

Grand Hotel Bernardin Grand Hotel Bernardin Velkommen til Grand Hotel Bernardin! Introduktion På den slovenske sydvestkyst finder I en oase af velvære, fantastisk natur og spændende mad. Med udsigt over Middelhavet har Grand

Læs mere

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme.

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. USPOLERET SOL- OG OPLEVELSESFERIE PÅ EGEN HÅND TYRKIET - FRA AALBORG SØNDAG Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. Strand, hav og lækker

Læs mere

Side & Belek. Byen med Dronning Kleopatras borg. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Side & Belek. Byen med Dronning Kleopatras borg. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Alanya, Side & Belek Byen med Dronning Kleopatras borg Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Alanya, Side og

Læs mere

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme.

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. USPOLERET PÅ 1. KLASSE TYRKIET - FRA KASTRUP OG BILLUND Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og alets charme. Hav, strand og lækker mad I Güzelcaml? er det

Læs mere

Postillion Hotel Dordrecht

Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht Postillion Hotel Dordrecht har en rolig beliggenhed i udkanten af den hyggelige kanalby Dordrecht. Introduktion I mellem Rotterdam og Breda i den smukke og historiske by Dordrecht,

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Kære 2.v, Hermed følger relevante informationer til jer og jeres forældre omkring studieturen. Temaet for studieturen er øst og vest, og de deltagende fag

Læs mere

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om St. Maarten. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om St. Maarten Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om St. Maarten Hovedstad Sprog Indbyggere Philipsburg (St. Maarten) og Marigot (Saint Martin) Hollandsk, fransk og engelsk Protestantisme

Læs mere

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September Sjælsro på Samos Den 29/8-5/9 2015 Den 29. August 5. September Oplev 8 dage Med Sjælsro til Samos med direkte fly til det dejlige familiedrevne Anema Hotel I Karlowasi. September en den perfekte måned

Læs mere

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Sydkorea. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydkorea Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Sydkorea Hovedstad Indbyggere Sprog Seoul 49 mio. Koreansk Religion Valuta Areal Buddhisme og kristendom Won 100.210 km2 Herunder kan du

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Sand Hotel Spis en god middag i hotellets smukke restaurant. Der serveres både lokale og internationale retter. Det moderne Sand Hotel ligger tæt på stranden i Kolobrzeg og ikke langt fra byens centrum.

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger

Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien. Praktiske oplysninger Tyrkiet, Grækenland, Makedonien og Albanien Praktiske oplysninger Pas/visum Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldig i mindst 6 måneder ud over opholdet og medbringes som

Læs mere

Værd at vide om Grækenland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Grækenland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grækenland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grækenland Hovedstad Indbyggere Sprog Athen 10,7 mio. Græsk Religion Valuta Areal Græskortodoks Euro 131.957 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme.

Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. USPOLERET PÅ 1. KLASSE TYRKIET - FRA KASTRUP OG BILLUND Ingen madlavning, opvask eller rengøring. Dog dejlig stemning på grund af hotellets og personalets charme. Hav, strand og lækker mad I Güzelcaml?

Læs mere

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Nicaragua. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Nicaragua Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Nicaragua Hovedstad Indbyggere Sprog Managua 5,9 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og protestanter Córdoba 130.000 km2

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

Velkommen til Hotel Tiffany's!

Velkommen til Hotel Tiffany's! Hotel Tiffany's Hotel Tiffany's ligger under 150 m. fra stranden og tilbyder privat strand med liggestole og parasol. Der er desuden en dejlig pool ved hotellet samt mange aktiviteter for børnene. Hotellet

Læs mere

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer

Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer I smukke omgivelser ligger det 4-stjernede hotel Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer. Hotellet er ideelt til miniferier og weekendophold i Holland. Det moderne

Læs mere

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya

Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Dejlig Penthouselejlighed i Bektas ved Alanya 195.000 Euro N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Georgien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Georgien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Georgien Hovedstad Indbyggere Sprog Tbilisi 4,5 mio Georgisk Religion Valuta Areal Kristne, georgisk ortodokse Lari (GEL) 69.700 km2 Herunder

Læs mere

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Tyrkiet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Tyrkiet Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Tyrkiet Hovedstad Indbyggere Sprog Ankara 79 mio. Tyrkisk Religion Valuta Areal Islam Tyrkisk lira (TL) 783.560 km2 Herunder kan du læse

Læs mere

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Bolivia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bolivia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Bolivia Hovedstad Indbyggere Sprog Sucre/La Paz 10,8 mio. Spansk, quechua og aymará Religion Valuta Areal Katolicisme og protestantisme

Læs mere

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Norge. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Norge Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Norge Hovedstad Indbyggere Sprog Oslo 5,2 mio. Norsk Religion Valuta Areal Protestantisme Norsk krone Herunder kan du læse en række praktiske

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Polen. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Polen Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Polen Hovedstad Indbyggere Sprog Warszawa 38,5 mio. Polsk Religion Valuta Areal Katolicisme Zloty 312.000 km2 Læs om valuta, drikkepenge,

Læs mere

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Colombia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Colombia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Colombia Hovedstad Indbyggere Sprog Bogotá 46,7 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Peso 1.141.748 km2 Herunder kan du

Læs mere

Postillion Hotel Haren-Groningen

Postillion Hotel Haren-Groningen Postillion Hotel Haren-Groningen Tæt på universitetsbyen Groningen, ligger Postillion Hotel Haren-Groningen. I groningen kan I besøge Martinikirkens grå tårn fra 1400-tallet, spise frokost i guldkontoret

Læs mere

Værd at vide om. Rusland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rusland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rusland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rusland Hovedstad Indbyggere Sprog Moskva 142 mio. Russisk Religion Valuta Areal Russiskortodoks Rubel 17.075.000 km2 Her kan du læse en

Læs mere

Feriefakta 1 uge: Afrejse fra Billund 7/5, 14/5, 21/5 og 28/5 2015 Hjemkomst til Billund: Ugen efter

Feriefakta 1 uge: Afrejse fra Billund 7/5, 14/5, 21/5 og 28/5 2015 Hjemkomst til Billund: Ugen efter Super Læserrejsetilbud KUN fra kr. 2.699 pr. voksen KUN fra kr. 940 pr. barn Tyrkiet - Side i samarbejde med Herning Folkeblad/Midtjyllands Avis og Spies Side ligger på en halvø, omgivet af lange sandstrande.

Læs mere

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Guatemala. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Guatemala Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Guatemala Hovedstad Indbyggere Sprog Guatemala City 15 mio. Religion Valuta Areal Romerskkatolsk og oprindelige maya-religioner Quetzal

Læs mere

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Rumænien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Rumænien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Rumænien Hovedstad Indbyggere Sprog Bukarest 22 mio. Rumænsk Religion Valuta Areal Rumænskortodoks Rumænske lei 237.500 km2 Herunder kan

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 11.948,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

Hotel Bursztynowy Palac

Hotel Bursztynowy Palac Hotel Bursztynowy Palac Dette elegante og luksuriøse hotel er perfekt til en romantisk miniferie og I vil blive imponerede over hotellets mange smukke detaljer. Her er alt hvad I har brug for på et hyggeligt

Læs mere

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. New Zealand. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om New Zealand Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta New Zealand Indbyggere Hovedstad Sprog 4,4 mio. Wellington Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom New zealandsk dollar 270.534 km2

Læs mere

Freestyle 2015. Engelsk 2015. Cambridge 16-19 år. Bournemouth 16-17 år 19.175 25.725 32.275 14.640 19.665 24.685

Freestyle 2015. Engelsk 2015. Cambridge 16-19 år. Bournemouth 16-17 år 19.175 25.725 32.275 14.640 19.665 24.685 er en sprogrejse for dig fra 16 år, som gerne vil have nogle ugentlige aktiviteter og udflugter Cambridge 16-19 år Engelsk 2015 Den kendte universitetsby Cambridge ligger ca. 90 minutters kørsel nord for

Læs mere

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland

Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland Lejlighedshotel Amari i Chalkidiki på det græske fastland af Henriette Hansen 15. juni 2013 Hotel Amari er et lejlighedshotel på det græske fastland beliggende i en lille skov kun 30 m fra strand. Landsbyen

Læs mere

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern.

Hotel Restaurant Schützenhof auf Fehmarn Sol, strand, golf og natur på Tysklands vidunderlige solskinsø, Femern. Hotel Restaurant Schützenhof auf Hotel Restaurant Schützenhof tilbyder familiære omgivelser i kort afstand til havnen. Introduktion Med et ophold på Hotel Restaurant Schützenhof, vil I befinde Jer lige

Læs mere

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj KØBENAVN 25. april Afrejse fra Københavnden 25 april kl. 06:30 ankomst til Palma kl. 09:25 DK 431 afrejse fra Palma den 02 maj kl. 10:45 ankomst til København kl. 13:45 DK 432 2 maj Afrejse fra København

Læs mere

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli

Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk Unik Penthouselejlighed i Alanya, Cikcilli 248.000 Euro Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Italien 2015. Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21

Italien 2015. Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21 Italien 2015 Fritids- & ungdomsklubben KLUb Allerød Søparken 3 3450 Allerød 48 17 79 21 Information Afgang Fredag d. 26. Juni kl. 10.30 Mødetid kl. 10.00 Bagageindlevering Torsdag d. 25. juni kl. 15.00

Læs mere

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne.

Vi sender en fortegnelse over indkvarteringen til Gaudium, så fordeler de selv deltagerne. Sysselkoret Planlægning af besøg af Gaudium i dagene fra søndag, den 4. maj til tirsdag, den 6. maj. Planlægningsgruppen: Karin BH, Daniel, Jens samt fra bestyrelsen Flemming, Åse og Elisabeth. Referat

Læs mere

Engelsk 2015. Datoer:

Engelsk 2015. Datoer: Cambridge 16-19 år Engelsk 2015 Den kendte universitetsby Cambridge ligger ca. 90 minutters kørsel nord for London. Cambridge universitet består af flere colleges, der alle samlet kaldes Cambridge University.

Læs mere

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Borneo. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Borneo Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Borneo Statshovedstæder Indbyggere Sprog Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam og buddhisme 20 mio. Malaysisk, Religion Valuta Areal Ringgit

Læs mere

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Estland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Estland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Estland Hovedstad Indbyggere Sprog Tallinn 1,3 mio. Estisk Religion Valuta Areal Forskellige former for kristendom Euro Herunder kan du

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Rocky Mountains på hesteryg Rocky Mountains til fods. BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf

Rocky Mountains på hesteryg Rocky Mountains til fods. BENNS Lægårdvej Holstebro Danmark Tlf Aktiv i østlige Canada 8 dage fra 14.398,- pr. person Inkl. fly, overnatning, måltid er iht. p rogram, ud flugter mm. En spændende aktiv rejse der kombinerer storby og natur På denne tur til det østlige

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Country Partner Hotel Lüttje Burg Tag på ferie kun 8 km fra Østersøen og besøg havnebyen Kiel og søområdet ved Plön.

Country Partner Hotel Lüttje Burg Tag på ferie kun 8 km fra Østersøen og besøg havnebyen Kiel og søområdet ved Plön. Country Partner Hotel Lüttje Burg Hotel Lüttje Burg ligger i kort afstand til havnebyen Kiel og det skønne søområde ved Plön. Introduktion Det familievenlige hotel ligger strategisk godt placeret i Slesvig-Holstein,

Læs mere

Country Partner Hotel Lüttje Burg Tag på ferie kun 8 km fra Østersøen og besøg havnebyen Kiel og søområdet ved Plön.

Country Partner Hotel Lüttje Burg Tag på ferie kun 8 km fra Østersøen og besøg havnebyen Kiel og søområdet ved Plön. Country Partner Hotel Lüttje Burg Hotel Lüttje Burg ligger i kort afstand til havnebyen Kiel og det skønne søområde ved Plön. Introduktion Det familievenlige hotel ligger strategisk godt placeret i Slesvig-Holstein,

Læs mere

Inspiration Rejsemål: Mauritius

Inspiration Rejsemål: Mauritius Inspiration Rejsemål: Mauritius Mauritius er en østat, der ligger i den vestlige del af det Indiske Ocean ca. 900 km øst for Madagaskar. Øen har et areal på ca. 1900 km². Store dele af øen er dækket af

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Smart Selection Hotel Istra

Smart Selection Hotel Istra Smart Selection Hotel Istra Velkommen til Smart Selection Hotel Istra! Introduktion Hotel Istra er for dem, der kan lide det pulserende byliv, men samtidig gerne vil nyde en afslappende ferie ved stranden.

Læs mere

Hotel Reinstorf ligger lige ved Lüneburger Heide og den gamle hansestad Lüneburg.

Hotel Reinstorf ligger lige ved Lüneburger Heide og den gamle hansestad Lüneburg. Hotel Reinstorf Hotel Reinstorf ligger lige ved og den gamle hansestad Lüneburg. Introduktion har en unik charme og I forelsker jer straks i det fantastiske landskab. Hotel Reinstorf ligger i den lille

Læs mere

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Turkmenistan. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Turkmenistan Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Turkmenistan Hovedstad Indbyggere Sprog Asjkhabad Ca. 5 mio. Turkmensk og russisk Religion Valuta Areal Muslimer, primært sunniretningen

Læs mere

Skøn Penthouselejlighed med fantastisk udsigt i Kargicak ved Alanya

Skøn Penthouselejlighed med fantastisk udsigt i Kargicak ved Alanya N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Skøn Penthouselejlighed med fantastisk udsigt i Kargicak ved Alanya Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk 209.000 Euro N Ndr. Strandvej

Læs mere

Ørkensand og eminent shopping i Dubai

Ørkensand og eminent shopping i Dubai Ørkensand og eminent shopping i Dubai Besøg verdens højeste bygning, kør rally gennem ørkenens sandklitter og shop i Mall of Emirates. Dubai er fyldt med oplevelser for enhver smag. 9 dage Fra-pris pr.

Læs mere

Udflugter fra Hurghada

Udflugter fra Hurghada Udflugter fra Hurghada Kairo Afgang fra Hurghada, omkring kl. 02.00. Vi kørsel med aircondition bus i 6 timer. Stop i Zaafarana Resthouse efter (ca. 2,5 timer) hvor det er muligt at spise morgenmaden medbragt

Læs mere

Tyrkiet. Scanbird ApS www.scanbird.com. Kultur & Fugle Istanbul & Bursa. med Politiken Plus. 15.-22. september 2015

Tyrkiet. Scanbird ApS www.scanbird.com. Kultur & Fugle Istanbul & Bursa. med Politiken Plus. 15.-22. september 2015 Tyrkiet Kultur & Fugle Istanbul & Bursa 15.-22. september 2015 med Politiken Plus Scanbird ApS www.scanbird.com På grænsen mellem Europa og Asien ligger Istanbul, der før 1931 hed Konstantinopel, hovedstad

Læs mere

Værd at vide om. Malaysia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Malaysia. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Malaysia Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Malaysia Hovedstad Indbyggere Sprog Kuala Lumpur 30 mio. Religion Valuta Areal Sunni-islam og buddhisme Ringgit Malaysisk og kinesisk 329.847

Læs mere

Spis en god middag i hotellets restaurant hvor I kan vælge mellem regionale og internationale retter.

Spis en god middag i hotellets restaurant hvor I kan vælge mellem regionale og internationale retter. Hotel Delfin Tag på ferie til den smukke Østersøkyst og tilbring dage fyldt med sportsaktiviteter, lange vandreture og cykelture langs stranden og i skoven eller tag en tur ud og se seværdighederne i området.

Læs mere

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr

Krakow. 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Krakow 11 Maj 2014, 5 Dages flyrejse for 3095 Kr Storbyferie i Krakow Flyrejser 5 dage Krakow byder på store oplevelser til meget rimelige priser. Tag med til én af Europas smukkeste kulturbyer. Krakow

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Schweiz. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Schweiz Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Schweiz Hovedstad Sprog Indbyggere Bern Tysk, fransk, italiensk, rætoromansk Romerskkatolicisme, franc Schweiziske protestantisme 8,1 mio.

Læs mere

Værd at vide om. Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Sydafrika. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Sydafrika Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Sydafrika Hovedstad Sprog Indbyggere Pretoria Forskellige former for kristendom Afrikaans og engelsk Rand 54 mio. Religion Valuta Areal

Læs mere

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65

BENNS Lægårdvej 86 7500 Holstebro Danmark Tlf. +45 65 65 65 65 På opdagelse i Dansk Vestindien 10 dage fra kr. 16.498,- pr. person Inkl. fly, hotel m.m. Der er mange øer man kan vælge at besøge i det Caribiske hav, så hvorfor skal det så lige være Dansk Vestindien?

Læs mere

ISRAEL ISRAEL. Samlingspunkt for de tre største verdensreligioner PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

ISRAEL ISRAEL. Samlingspunkt for de tre største verdensreligioner PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER ISRAEL ISRAEL Samlingspunkt for de tre største verdensreligioner PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 ISRAEL Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder

Hotel Cristina. Skønne omgivelser i den lille by Limone ved Gardasøens bredder. Hotel Cristina. Introduktion. Hotellet tilbyder Hotel Cristina Introduktion Hotel Cristina ligger i Limone, i den nordlige del af Gardasøen og kun 500 meter fra Gardasøen. Hotellet er placeret på en bakke, hvilket giver en smuk udsigt fra hotellet af,

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Gennemført villa med skøn udsigt i Oba ved Alanya

Gennemført villa med skøn udsigt i Oba ved Alanya N Ndr. Strandvej 119 G 3150 Hellebæk Danmark Gennemført villa med skøn udsigt i Oba ved Alanya Tel.: + 45 7021 0706 Fax: + 45 7021 0705 www.hexacon-realestate.dk 224.000 Euro N Ndr. Strandvej 119 G 3150

Læs mere

Værd at vide om. Østrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Østrig. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Østrig Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Østrig Hovedstad Indbyggere Sprog Wien 8,5 mio. Tysk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro 83.859 km2 Her kan du se fakta og praktiske

Læs mere

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om Bahamas. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Bahamas Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta om Bahamas Hovedstad Indbyggere Sprog Nassau 377.300 Engelsk, kreolsk Religion Valuta Areal Protestantisme og katolicisme Bahamansk dollar

Læs mere

Værd at vide om. Belize. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Belize. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Belize Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Belize Hovedstad Indbyggere Sprog Belmopan 350.000 Spansk, kreolsk, div. mayaindianske dialekter Religion Valuta Areal RomerskkatolskBelizisk

Læs mere

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og

Tæt på hotellet, kun få minutters gang, findes der en række gode restauranter og caféer, og i forlængelse af selve hotellet ligger Florentz Café og 0 år gammel renoveret bygning med smuk facade og rokoko indretning. Zleep Hotel Roskilde Introduktion Det klassiske hotel i Roskilde byder på en historisk overnatning i elegante omgivelser. Det traditionsrige

Læs mere

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2.

Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Mallorca -vandring i og omkring Tramuntana bjergene Lørdag 13. oktober lørdag 20. oktober 2018 Dagsprogram - Tur 2. Dag 1. Ankomst til Palma de Mallorca Bus fra Lufthavnen til Hotel Marina i Puerto de

Læs mere

Værd at vide om. Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Australien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Australien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Australien Hovedstad Indbyggere Sprog Canberra 23,5 mio. Engelsk Religion Valuta Areal Kristendom Australsk dollar Herunder kan du læse

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Værd at vide om. Mexico. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Mexico. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Mexico Rejs med hjerte, hjerne & holdning Mexico fakta Hovedstad Indbyggere Sprog Mexico City 121 mio. Spansk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Peso 1.967.183 km2 Her kan du læse

Læs mere

Værd at vide om. Mongoliet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Mongoliet. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Mongoliet Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Mongoliet Hovedstad Indbyggere Sprog Ulan Bator 3 mio. Mongolsk Religion Valuta Areal Taoisme, konfucianisme og buddhisme Mongolsk tugrik

Læs mere

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte

Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Vin, mad og velvære 9 dage blandt vinmarker i Piemonte Forkæl dig selv med udsøgte vine, gastronomiske oplevelser og besøg hos små vingårde i Barolo, Babaresco og Roeros bølgende bakker - En sansemæssig

Læs mere

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Grønland. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Grønland Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Grønland Hovedstad Indbyggere Sprog Nuuk 57.773 Grønlandsk, dansk Religion Valuta Areal Protestantisme Dansk krone Herunder kan du læse

Læs mere

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser)

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser) Dagsprogram Lørdag 19.9. Afgang København kl. 14.30. Efter mellemlanding i Istanbul ankommer vi til Dalaman kl. 21.25 (måltider er ikke inkluderet på flyene). Transfer fra lufthavnen i Dalaman til pensionen

Læs mere

Mallorca & Menorca. Ekstra fordele på læserrejsen: Middelhavets perler. Med oplevelsespakke i en uge.

Mallorca & Menorca. Ekstra fordele på læserrejsen: Middelhavets perler. Med oplevelsespakke i en uge. Ekstra fordele på læserrejsen: Son Amar aftenudflugt med international underholdning og spisning med 10 % forkøbsrabat. Kort fra Mallorca & Menorca Middelhavets perler Med oplevelsespakke i en uge. Arrangement

Læs mere

Værd at vide om. Oman. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Oman. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Oman Rejs med hjerte, hjerne & holdning Oman fakta Hovedstad Indbyggere Sprog Muscat 3,3 mio. Arabisk Religion Valuta Areal Ibadit-islam Rial omani 309.500 km2 Her kan du læse en række

Læs mere

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE Fra 2. 5. juni 2017 afholdes der Autocamper træf på Bornholm Så grib chancen for at tilbringe en pinse i dejligt selskab og skøn natur med udsigt til vandet.

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

Kurhotel Quellenhof ligger i et atmosfærefyldt tidligere kloster med kort afstand til Bad Bertrichs store thermalbad.

Kurhotel Quellenhof ligger i et atmosfærefyldt tidligere kloster med kort afstand til Bad Bertrichs store thermalbad. Kurhotel Quellenhof Kurhotel Quellenhof ligger i et atmosfærefyldt tidligere kloster med kort afstand til Bad Bertrichs store thermalbad. Introduktion Trænger I til at trække stikket ud? Til at få en pause

Læs mere

Værd at vide om. Dansk Vestindien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Dansk Vestindien. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Dansk Vestindien Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Dansk Vestindien Hovedstad Indbyggere Sprog Charlotte Amalie 104.000 Engelsk Religion Valuta Areal Protestantisme Amerikansk dollar

Læs mere

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning

Værd at vide om. Portugal. Rejs med hjerte, hjerne & holdning Værd at vide om Portugal Rejs med hjerte, hjerne & holdning Fakta Portugal Hovedstad Indbyggere Sprog Lissabon 11 mio. Portugisisk Religion Valuta Areal Romerskkatolicisme Euro 91.831 km2 Herunder kan

Læs mere

Korsika fra syd til nord. Indkvartering MOTIONSCYKLING PÅ SKØNHEDENS Ø KORSIKA FRA SYD TIL NORD

Korsika fra syd til nord. Indkvartering MOTIONSCYKLING PÅ SKØNHEDENS Ø KORSIKA FRA SYD TIL NORD MOTIONSCYKLING PÅ SKØNHEDENS Ø KORSIKA FRA SYD TIL NORD Oplev selv de flotte landskaber, som fotograferne på Tour de France i 2013 viste på de 3 første dage af jubilæumstouren. Oplev den umiddelbare overraskelse

Læs mere

Best Western Hotel Bremen East

Best Western Hotel Bremen East Best Western Hotel Bremen East Velkommen til Best Western Hotel Bremen East! Introduktion Hotellet ligger i rolige omgivelser, tæt på grønne områder. Fra hotellet tager det blot 15 minutter med bus ind

Læs mere

DANEHOFGARDEN LINKS OMKRING CALELLA M.M. RIGTIG PROGRAM I SPANIEN TUR!!! GOD TUR. Danehofgarden i Kroatien Ungarn 2006 2008

DANEHOFGARDEN LINKS OMKRING CALELLA M.M. RIGTIG PROGRAM I SPANIEN TUR!!! GOD TUR. Danehofgarden i Kroatien Ungarn 2006 2008 LINKS OMKRING CALELLA M.M. www.calella-oktoberfest.com Om oktoberfesten i Calella www.inside.danehofgarden.dk Her kan man se nyt om turen mens vi er af sted. www.portaventura.co.uk/theme-park Her skal

Læs mere