BODRUM. Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BODRUM. Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER"

Transkript

1 BODRUM Agæerhavets port PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Bodrum. Vi håber, I har fundet jer godt til rette, slapper af og nyder jeres ferie. Her i håndbogen finder I mange informationer om jeres rejsemål, som vi håber, I vil få glæde af i løbet af jeres ferie. Vi gør opmærksom på, at restauranter, forretninger osv. i denne håndbog samt andet udleveret materiale er nævnt som forslag - og dermed ikke er et udtryk for vores anbefaling af det pågældende sted. Skulle I have yderligere spørgsmål, vil jeres rejseleder altid hjælpe. Vi ønsker jer en god og oplevelsesrig ferie. Med venlig hilsen Falk Lauritsen Rejser SERVICE INKLUDERET HOS FALK LAURITSEN REJSER Informationsmøde Med mindre I rejser På egen hånd, inviterer vi til informationsmøde, hvor vores rejseledere giver jer en række praktiske informationer og oplysninger om Bodrum og fortæller om jeres mange oplevelsesmuligheder. Her kan I også få svar på de spørgsmål, som I måtte have i forbindelse med jeres ferie. Mød jeres rejseleder Vores rejseledere besøger flere gange ugentligt jeres hotel/ feriekompleks, med mindre I rejser På egen hånd. I kan se hvornår i informationsmappen ved receptionen. 24-timers servicetelefon Hvis I ikke har mulighed for at træffe rejselederne på hotellet på de fastsatte tidspunkter, er I velkomne til at kontakte jeres rejseleder på servicetelefonen døgnet rundt:

3 FALK LAURITSEN REJSER INDHOLD 3 INDHOLD Tyrkiet 4 Bodrum 6 Gümbet 7 Bitez & Göltürkbüku 8 Turgutreis & Torba 9 Flora & Fauna 10 Top 5 seværdigheder 12 Praktiske oplysninger 14 Nøøøj, det for børn 21 Læge 22 Shopping og indkøb 23 Det tyrkiske køkken 24 Gode restauranter 26 Drikkevarer 27 Oplevelser fra Bodrum 28 By- og shopping tour 29

4 4 TYRKIET FALK LAURITSEN REJSER TYRKIET Skønne badestrande og fascinerende naturfænomener Muezzinens indkald til bøn blander sig med taxichaufførernes insisterende dytten, tonerne fra et orientalsk sommerhit og de højlydte stemmer i basaren, hvor der afsættes hundrede år gamle persiske tæpper og nye udgaver af den gamle, traditionelle hovedbeklædning fez. Den beklædning som landsfaderen Atatürk ellers afskaffede, da han grundlagde det moderne Tyrkiet i Arven fra de gamle osmannere Tyrkiet blev skabt på resterne af Det osmanniske rige - et rige som i mere end 600 år var en verdensmagt og som bredte sig over den vestlige del af Asien, den sydøstlige del af Europa samt Nordafrika. I dag er der levn fra storhedstiden overalt i Tyrkiet, herunder i den sprudlende metropol Istanbul, hvor man bl.a. kan se Topkapi-paladset der blev opført i 1453 kort efter osmannernes indtog i det daværende Konstantinopel. Landet og rejsemålene Tyrkiet strækker sig over den anatolske halvø i Thrakien og ligger mellem det sydvestlige Asien og Sydeuropas Balkanregion med grænser til otte meget forskellige lande: Grækenland, Bulgarien, Georgien, Armenien, Aserbajdsjan, samt Iran, Irak og Syrien. Med ca. 75 mio. indbyggere ville det være et af de allerstørste i EU. Største by er Istanbul, hvor der anslået bor omkring 13 mio. indbyggere, men den administrative hovedstad er landets næststørste by, Ankara, hvor der bor omkring 4,5 mio. mennesker.

5 FALK LAURITSEN REJSER TYRKIET 5 Rumænien Ukraine Fakta om Tyrkiet Befolkning: ca. 75 millioner Hovedstad: Ankara (ca. 4,5 mio. indbyggere) Religion: Ca. 98 procent af Tyrkiets befolkning er muslimer størsteparten er sunnimuslimer. Fodbold: Fodbold er stort i Tyrkiet. De bedste klubber ligger i Istanbul, hvor tre konkurrerende tophold, Besiktas, Galatasaray og Fenerbahce kæmper om prestige og guld. Men også landsholdet har vist gode resultater. Bedst ved VM 2002 da det blev til bronze efter 3-2 over Sydkorea. Litteratur: En af verdens største nulevende forfatter er tyrkisk. Orhan Pamuk fik nobelprisen i BULGARIEN Istanbul Ankara Milas Bodrum Marmaris Dalaman Antalya Rhodos Fethiye/ Belek Side Ölüdeniz Alanya TYRKIET CYPERN LIBANON Mange af Tyrkiets mest populære feriemål ligger imidlertid længere sydpå. Det gælder Bodrum og de omkringliggende småbyer Göltürkbükü, Gümbet og Bitez. Foruden at nyde livet i de hvidkalkede huse, der ligger op langs bjergsiderne er der blandt meget andet også mulighed for at gå på eventyr på det arkæologiske undersøiske museum eller tage en udflugt til den græske naboø, Kos, der ligger blot en kort sejltur væk. I Alanya, Belek og Side er der foruden masser af solskinstimer, tyrkiske bade og gode strande også flere kulturhistorisk interessante seværdigheder i nærheden herunder oldtidsteatret Aspendos, der er opført i det 2. århundrede. Marmaris på Tyrkiets sydvestkyst med nabobyen Içmeler og et af Tyrkiets bedste badeområder Ölüdeniz, er et af de få steder langs Middelhavet, hvor Caretta Caretta-havskildpadderne formerer sig, og kun 3,5 timers kørsel fra Ölüdeniz kan man gå på opdagelse i den fascinerende oldtidsby Efesos. Uanset hvor man vælger at slikke solskin, er der spændende kulturseværdigheder og smuk natur i baglandet. Og store ferieminder at tage med sig hjem.

6 6 BODRUM FALK LAURITSEN REJSER BODRUM Halvø på ca. 600 km 2 med et indbyggertal på ca fastboende. Hovedbyen Bodrum har ca indbyggere og består af flere mindre byer, bl.a. Gümbet og Bitez. De charmerende områder har stramme byggeregler; bygningerne må være ikke højere end tre etager og skal holdes i hvid/ naturfarver, hvilket giver byen en ganske særlig charme og atmosfære. Fra Bodrum er der udsigt til den græske ferieø Kos, hvor der dagligt sejler både til, og turen tager ca. 30 minutter. Byen nævnes første gang i år 1100 f. Kr. under navnet Halicarnassus. Mange forskellige folkeslag og herskere har gennem årene præget byen, så Bodrum i dag har en utrolig spændende og farverig fortid. Bodrum-halvøens vartegn er de hvide vindmøller fra 1900-tallet, som i dag står som historiske monumenter. Ved havnefronten ligger den store flotte korsridderborg Skt. Peter smukt omkranset af Ægæer havet. Bodrum byder også på et af antikkens syv vidundere: Ruinerne af kong Mausolos mausoleum og det store amfiteater, der er mere end 2400 år gammelt og oprindeligt havde plads til tilskuere. I sommerperioden afholdes ugentligt koncerter og andre arrangementer i teateret, hvorfra I også har en fantastisk udsigt over byen og havnen. I centrum kan I gå på opdagelse i gågadens mange indkøbsmuligheder, og langs lystbådehavnen ligger caféer og restauranter side om side og lokker med dejlig frokost, mens I nyder det fantastiske havnemiljø og udsigten over havnen. Indtil starten af år 2000 var Bodrum stadig ukendt for mange danskere, men blandt tyrkerne blev byen hurtig populær pga. det behagelige klima og de fantastiske bugter, hvoraf mange stadig er uberørte. De smalle, gamle gader og bygningsværker står i kontrast til nutidens moderne forretninger, caféer og hoteller, og i dag er Bodrum et populært feriemål for både udenlandske og lokale turister.

7 FALK LAURITSEN REJSER GÜMBET 7 GÜMBET Ca. 3,5 km. fra Bodrum ligger Gümbet, og grænsen mellem de to byer kan være svær at finde. Gümbet betyder vand cisterne, og byen har fået navnet efter de utallige cisterner i området, der opsamler regnvand. Gümbet ligger smukt i en hyggelig bugt, og I kan prøve forskellige former for vandsportsaktiviteter eller bare nyde solen i en af områdets mange, store magelige puder. Ved havnen i Gümbet ligger mange Gulet -træbåde, som dagligt sejler til nogle af områdets flotteste bugter langs Bodrum-halvøens kyst. I Gümbet bliver I en del af den livlige feriestemning. Her er gode indkøbsmuligheder, restauranter og barer, og i aftentimerne er der en livlig stemning omkring bargaden, hvor musikken strømmer ud fra barerne og diskotekerne til den lyse morgen.

8 8 BITEZ & GÖLTÜRKBÜKU FALK LAURITSEN REJSER BITEZ Den tidligere landsby Bitez er i dag en hyggelig ferieby ca. 7 km. fra Bodrum, hvor flere udlændinge bor. De gamle stenhuse er i dag omdannet til restauranter og barer, som ligger side om side med hoteller, lejligheder og butikker. Bitez har en mere rolig og afslappet atmosfære end Gümbet og Bodrum. Langs stranden og den hyggelige promenade finder I mange gode caféer, barer og restauranter. I kan også kaste jer ud i et stort udvalg af vandsportsaktiviteter, bl.a. er Bitez det foretrukne sted på halvøen til windsurfing for både begyndere og øvede. Der er gode busforbindelser til Bodrum. GÖLTÜRKBÜKU På egen hånd Göltürkbüku er en lille, charmerende by på den nordlige del af Bodrumhalvøen ca. 20 km. fra Bodrum. Langs strandpromenaden finder I en hyggelig atmosfære, gode restauranter og barer. Der kører minibusser til Bodrum flere gange daglig.

9 FALK LAURITSEN REJSER TURGUTREIS & TORBA 9 TURGUTREIS Turgutreis er bodrumskystens næststørste by, beliggende ca. 20 km fra Bodrum, helt ned til kysten på den vestlige del af Bodrum-halvøen. Turgutreis by har mange muligheder som for eksempel den flotte yatch havn, det hyggelige bazarområde, de mange restauranter, barer og butikker. Desuden valfarter lokale og turister fra hele Bodrum-halvøen til Turgutreis hver lørdag når der både er frugt- og grøntsagsmarked, men også den helt store attraktion som er den lange snoede gade, med alt hvad hjertet kan begære af tøj, sko, tasker og lignende. Fra Turgutreis centrum går der busser til blandt andet Bodrum. TORBA En lille, hyggelig by ca 7 km fra Bodrum centrum, med kun 500 indbyggere. Her findes små, hyggelige restauranter, små butikker, og en rigtig hyggelig strandpromenade. Fra byen findes der gode busforbindelser til Bodrum. Torba byder også på fine muligheder for gåture i baglandet, eller langs vandkanten.

10 10 FLORA & FAUNA FALK LAURITSEN REJSER FLORA Tyrkiet er et stort og imponerende land med forskellige klimazoner, og derfor finder I her mange forskellige planter. Sydkystens flora kan virke afsvedet pga. det tørre vejr især om sommeren og i efteråret, mens I om foråret oplever, hvor grønt det er overalt. I Bodrum-/Milas-området er der subtropisk klima med varme somre og milde vintre, her finder I bl.a. plantager med tobak, citrus og oliven. Nedenfor kan I læse om nogle af de træer, som vokser i Bodrum-området. EUKALYPTUSTRÆET Træet blev i sin tid plantet i sumpområder, hvor malariamyg holdt til i større mængder. Man plantede eukalyptustræet for at udtørre områderne og på den måde udrydde malariamyggene. Træets rødder suger en masse vand, og store sumpområder kan på den måde udtørres på kort tid. Eukalyptustræet vender altid kronen mod solen, og derfor drejer det en smule. Det betyder, at barken skaller af i store flager. I kan også kende eukalyptustræet ved at gnide let på et blad, som dufter særpræget af eukalyptus. PINJETRÆ Træet minder om de danske nåletræer og vokser overalt i Taurusbjergene og ved sydkysten. Pinjetræet adskiller sig fra de danske nåletræer ved, at der sidder tre nåle sammen hvert sted, hvorimod der på de danske nåletræer kun sidder to. Saften fra træet benyttes i fremstilling af retsina. JOHANNESBRØDTRÆET Træet er kendt fra hele middelhavsområdet. Stammen er tyk og knudret med mørkegrønne, læderagtige blade. På træet hænger bønnelignende frugter, som kaldes Johannesbrødet. Frugten er brunsort, når den er moden og har en sødlig smag med svag duft af lakrids. OLIVENTRÆET Træet er let at kende med den sølvgrå farve på undersiden af bladene. Træet begynder først at sætte frugt når det er 8-10 år gammelt og det kan blive op til år gammelt, dog plukkes de bedste oliven, når træet er mellem 30 og 100 år. Høsten af oliven foregår fra november til januar, og om det er grønne eller sorte oliven afhænger af sorten og høsttidspunktet.

11 FALK LAURITSEN REJSER FLORA & FAUNA 11 FAUNA Uanset hvor i Tyrkiet, I befinder jer, er dyrelivet meget mangfoldigt. Udover ca. 450 fuglearter finder I også sumpskildpadder, firben, dådyr og fasaner. I de små landsbyer har næsten hver familie en ko eller en ged, så de er selvforsynende med mælk og ost. Derudover holder tyrkerne husdyr, næsten som vi kender det fra Danmark. INSEKTER Gekkoer er en øgleart, der er mellem 5 og 10 cm lang. Mange ser gekkoerne som nytte dyr, da de spiser myg og er ganske ufarlige. I Tyrkiet findes der også mindre populære insekter som myg og kakerlakker, der trives forrygende i det varme klima. Selv på de største og fineste hoteller kan I ikke helt undgå disse insekter. HUNDE OG KATTE Tyrkiske fårehyrder er meget stolte af deres specielle Kangal-fårehund, der kan holde ulve væk fra fåreflokken. Det er en gammel hunderace, som ikke er blandet med andre racer. Den kan blive op til 1 meter høj og veje op til 65 kg. Det samme gælder Van-katten, der kendes på dens smukke hvide pels, og at den har et grønt og et blåt øje. Katten kaldes også den svømmende kat da ét af dens kendetegn er, at den modsat andre katteracer elsker vand.

12 12 TOP 5 SEVÆRDIGHEDER FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 seværdigheder SKT. PETERS BORGEN Den fantastiske bygning, der dominerer Bodrums havneområde, er fransk arkitektur og bygget i starten af 1500-tallet af Johannitridderne som beskyttelse mod angreb fra pirater og arabere. En af de spændende bygninger på borgområdet er det lille, gotiske kapel, der i 1523 blev omdannet til moske. Borgen blev i 1961 omdannet til museum og er i dag museum for undervandsarkæologi. I 1995 blev det hædret som det bedste europæiske museum. KONG MAUSOLOS MAUSOLEUM Et af verdens syv vidundere fra antikkens verden findes midt i Bodrum. Mausolos regerede frem til sin død i år 353 f. Kr., hvor hans kone igangsatte opførelsen af hans flotte gravsted. Mausoleet var over 50 m højt og er beskrevet som et enormt marmorgravsted med tempelformede søjler og pyramideformet tag, hvor der på toppen stod en vogn trukket af fire heste. Gravstedet stod forholdsvis intakt i næsten 19 århundreder, til det i 1304 blev ødelagt af et jordskælv. I starten af 1500-tallet kom Johannitridderne til øen og benyttede stenene til at bygge Skt. Peter Borgen med. Derfor er kun ruinerne tilbage fra et af de meste imponerende gravsteder. MYNDOS PORTEN Myndos Porten var en del af en 7 km. lang bymur og er i dag det eneste, der står tilbage. Oprindelig er portens tre tårne beskrevet som Tripollion. Den midterste del af porten er helt ødelagt, men ruinerne fra de to andre tårne eksisterer stadig og er bygget af store, tunge, kvadratiske sten. AMFITEATRET Teatret blev bygget i årene f. Kr. og er bygget ind i klippeskråningen med udsigt over Bodrum og oprindeligt med plads til tilskuere. Som alle antikke teatre er det opdelt i tre dele: Skene (scenen), Orchestra (halv-oval del) og Cavea (publikumspladserne). På nogle siddepladser er der indgraveret navne, formentlig på de personer, der har været med til finansiere teatret. DE GAMLE VINDMØLLER Der er mange historier om, hvad vindmøllerne gennem tiden har været brugt til. Vi ved dog, at de er fra det 18. århundrede og frem til 70 erne har de været benyttet til at male/ presse oliven til olivenolie. Møllernes placering på bakke toppen mellem Bodrum og Gümbet-bugterne giver den smukkeste udsigt over Bodrum bugt med Skt. Petersborgen på den ene side og Gümbetbugten på den anden. I klart vejr kan I se til den græske ferieø Kos, der ligger ca. 11 km derfra.

13 FALK LAURITSEN REJSER TOP 5 SEVÆRDIGHEDER 13 Skt. Peters borgen Oprindelig tegning af Kong Mausolos mausoleum Myndos porten Amfiteatret De gamle vindmøller

14 14 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE oplysninger AKTIVITETER Bodrum byder på et væld af aktiviteter og oplevelser. I kan f.eks. leje mountainbikes og cykle op i bjergene eller opleve den smukke natur på hesteryg. DYKNING Det Ægæiske hav har masser at byde på, gældende både klipper og dyreliv. Havet er desuden utrolig klart og indbydende. For yderligere oplysninger omkring dykning henvend dig til din rejseleder. GOLF Der er en 18-hullers golfbane i Tuzla ca. 25 km fra Bodrum. Desuden ligger der en 5-hullers golfbane i Ortakent ca. 10 km fra Bodrum. For mere information, spørg jeres rejseleder. VANDSPORT Ved strandene i Bodrum-området kan I kaste jer ud i en masse forskellige vandsportsaktiviteter. Prøv bl.a. parasailing, jet ski, vandcykel m.m. Bemærk at priserne varierer fra sted til sted. Vandlandet, Dedeman Aqua park, som ligger i udkanten af Bodrum er stedet hvor børn og barnlige sjæle kan boltre sig i rutsjebaner og pools. AMBASSADE Den danske ambassade ligger i Ankara, ca 700 km fra Bodrum. Royal Danish Embassy Mahatma Gandhi Caddesi Gaziosmanpasa, Ankara Tlf.: Skulle I få brug for at kontakte ambassaden, kan I rette henvendelse til jeres rejseleder. APOTEKER Apotek hedder eczane på tyrkisk, og I finder mange apoteker overalt i byen. Åbningstider for de fleste: Mandag - lørdag kl Søndag er kun enkelte åbne, der findes dog altid et apotek åbent i byen. Hvilket apotek, der er åbent, kan I se i vinduerne af alle apoteker. Husk at gemme kvitteringen og recepten fra lægen, hvis I køber lægeordineret medicin for at få refunderet beløbet hos jeres rejseforsikringsselskab efter hjemkomst til Danmark. AVISER Det er ikke muligt at købe danske aviser i Bodrum, men engelske og tyske aviser. Derudover udgives en tyrkisk avis på engelsk, Tyrkish Daily News, med både indenrigs- og udenrigsnyheder.

15 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 15 BADNING I har rig mulighed for at bade ved de mange skønne strande langs Tyrkiets lange kystlinje. Strandene er meget forskellige; der er både fine sandstrande og strande med større sten og klipper. De fleste steder kan I følge med i badeforholdene ved hjælp af de flag, der sættes op på stranden af de lokale livreddere. Rødt flag: Badning frarådes Gult flag: Badning er usikkert, risiko for bølger, understrøm og hurtigt vejrskifte Grønt flag: Badning ok BANK/ VALUTA Der findes mange banker i Bodrum flest i nærheden af centrum. Banken har åbent mandag fredag kl Mandag er der ofte lange køer og ventetid i banken, så det kan være en god ide at vælge en anden dag. Hvis I vil hæve eller veksle penge, bør I medbringe jeres pas. I kan også veksle kontanter på posthuset, PTT. Ønsker I at hæve kontanter på kreditkort i en automat, råder vi jer til at bruge hæveautomaterne, der ligger i forbindelse med bankerne. Vær opmærksom på, at jeres bank opkræver et gebyr pr. transaktion. BUSSER OG TOG I Bodrum finder I et velfungerende infrastruktursystem med lokale busser. Bybusserne i Tyrkiet er små minibusser der hedder dolmus og farven fortæller jer, hvor den pågældende dolmus kører hen: Den neongrønne dolmus kører fra Bodrum- Gümbet. Den mørkegrønne dolmus kører Bitez- Bodrum. Den orange dolmus kører rundt i Bodrum by. Den gule dolmus kører Bodrum-Torba. Officielt er der stoppesteder for disse busser, men i praksis kan man stige på og af alle steder, ved at give tegn til chaufføren. I betaler, når I stiger på. Når I ønsker at stå af, siger I blot stop, hvorefter chaufføren stopper ved første mulige lejlighed. BØRN Tyrkerne elsker børn. I vil opdage at børnene vil få meget opmærksomhed. Hjælp selv med at sige fra, hvis det bliver for meget. DISKOTEKER OG BARER I har mange muligheder i nattelivet i Bodrum. De fleste barer og diskoteker finder I i bargaden i Gümbet. I Bodrum kan I besøge Europas største flydende diskotek. Der er også en del mindre barer, caféer og restauranter med musik langs stranden.

16 16 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER Barerne langs stranden lukker ved midnatstid, mens diskotekerne i bargaderne først lukker omkring kl DRIKKEPENGE I Tyrkiet er det normalt at give drikkepenge for en serviceydelse. Det gælder både til tjenere, kuffertdrenge, rengøringspersonalet og buschauffører, når I deltager i dagsudflugter. På restauranter er det god skik at lægge 5-10 % af regningens beløb i drikkepenge, forudsat at I har fået en god service, og at maden var veltilberedt. Bemærk at VAT/KDV ikke er betaling for service, men den lokale moms på 18 %. Til rengøringsdamen kan I lægge et par lira/ euro, som ofte resulterer i lidt ekstra god rengøring på værelset eller i lejligheden i løbet af ferien. Læg drikkepengene på hovedpuden eller lign. så det er tydeligt, at det er drikkepenge og ikke ser ud, som pengene er glemt. Nogle af mønterne er meget lidt værd, og det kan nemt blive betragtet som en fornærmelse, hvis I giver for lidt i drikkepenge. Det er en god ide altid at have småmønter på sig, da også personalet ved offentlige toiletter forventer en mønt efter et toiletbesøg. DRIKKEVAND Vi råder jer til at købe drikkevand på flaske, da vandet i vandhanen har en lidt anderledes bakterieflora, end vi er vant til fra Danmark. Til madlavning, te og kaffe kan I dog sagtens bruge vandet fra hanen. Vandet kan også bruges til tandbørstning. ELEKTRICITET Som i Danmark 220 Volt. FORSYNINGSSVIGT I Tyrkiet oplever man ofte strømsvigt, eller at der pludselig ikke er vand i hanen. Det sker typisk uden forvarsel og oftest om aftenen. Grunden er, at strøm- og vandforsyningen ikke kan følge med, og det kan vare lige fra minutter til flere timer. FRUGT OG GRØNTSAGER I finder mange frugt- og grønthandlere i og omkring Bodrum. På markederne kan I købe frisk frugt og grønt langt billigere end i supermarkederne. Men da der kan være andre bakterier, end I er vant til, anbefaler vi jer at vaske eller skrælle al frugt og grønt. HELLIG- OG FESTDAGE Mange butikker og seværdigheder vil være lukket disse dage: 1. jan.: Nytårsdag. Den gregorianske kalender blev indført i Tyrkiet af Atatürk altså en af republikkens helligdage. 23. apr.: Børnenes dag. Uafhængighedsdagen. 19. maj: Ungdommens og idrættens dag, Atatürks mindedag. 30. aug.: Grundlovsdag/Sejrsdag. Befrielseshæren fik smidt besættelsesmagterne ud af Tyrkiet. 28/6-28/7 Ramadanen. Fastemåned. Troende 2014: muslimer hverken ryger, spiser eller drikker fra solopgang til solnedgang. 3 dage efter Ramadanen: Sukkerfesten. Ramadanens afslutning fejres med masser af søde sager. 29. okt.: Republikkens dag. I 1923 blev Atatürk valgt som republikkens første præsident 10. nov.: Sørgedag. Atatürks dødsdag HENNATATOVERINGER Hennatatoveringer kan fremkalde en allergisk reaktion og smitte af på sengetøj og håndklæder. Sker det, er hotellet berettiget til at kræve erstatning for ødelagt sengetøj og håndklæder. FOTOGRAFERING Spørg altid lokalbefolkningen, før I fotograferer dem. Det er tilladt at fotografere i de fleste moskeer, dog ikke de bedende.

17 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 17 HOTELORDEN Hoteller og lejlighedskomplekser forventer ro efter kl af hensyn til hotellets øvrige gæster. Derudover er det ikke tilladt at opføre sig uforskammet eller uagtsomt i f.eks. beruset tilstand. Hvis I kommer til at ødelægge noget på hotellet, skal I naturligvis erstatte det. Hotellet har ret til at sætte jer på gaden, hvis hotelordenen overtrædes groft gentagne gange. Det er ofte ikke tilladt at medbringe mad- og drikkevarer til hotelværelserne, ligesom håndklæderne fra værelset/ lejligheden ikke må medbringes til hverken pool eller strand. HOVEDPINE, SVIMMELHED OG KVALME Disse symptomer kan tyde på væskemangel. Drik rigeligt med vand i varmen - vi råder jer til at drikke 3-4 liter dagligt. Husk at alkohol og kaffe er vanddrivende og derfor har den modsatte virkning. INDKØB OG BUTIKKER I finder ofte små supermarkeder eller minimarkeder i nærheden af hotellet, hvor I kan købe forskellige dagligvarer. Vær opmærksom på, at importerede varer er lidt dyrere end de tyrkisk fremstillede varianter, som I kan finde mange steder. Bodrum byder på mange fristende guld-, skind- og tæppeforretninger, og det er meget fordelagtigt at handle her. Der er mange guldforretninger i byen, og langt fra alle er ærlige med pris og kvalitet. Husk ikke alt der skinner er guld, så vi råder jer til at kigge jer rigtig godt for, inden I handler. Der er også mange skindbutikker, hvor sælgerne ofte vil bevise at skindet er ægte ved at sætte en lighter til, men det behøver I ikke at betvivle, mere vigtigt er det at kontrollere foret og syningerne. De traditionelle, håndknyttede, tyrkiske tæpper er flotte og farvestrålende og er til forskel fra andre håndknyttede tæpper knyttet med dobbeltknytninger. Dette betyder bl.a., at de tyrkiske tæpper tager længere tid at væve og har en formodet længere holdbarhed. Nogle butikker i Bodrum fører også maskinproducerede tæpper, som præsenteres som ægte, håndknyttede tæpper, og det kan være svært at se forskel. Hvis priserne på mærkevarer er 25 % billigere end danske priser, skal I være mere end opmærksomme på, at der kan være tale om kopivarer. For at undgå kopivarer kan I bede om at få et originalt garantibevis med.

18 18 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER Vi forslår desuden, at I køber jeres varer i de originale butikker frem for markeder, basarer etc. Den samme vare kan variere kraftigt i pris i forskellige butikker, og derfor bør I se jer godt for, når I foretager ferieindkøb. Bemærk, at kopivarer som ikke er købt til eget forbrug er ulovlige at indføre til Danmark, og Skat har ret til at konfiskere, hvad der mistænkes for at være kopivarer til videreslag. Vi råder jer derfor til ikke at købe nogle former for kopivarer på rejsemålet. Det samme gælder effekter fra truede eller fredede dyrearter. Bemærk at varer, hvor der er brugt elfenben, skildpaddeskjold, koraller, kobra eller krokodilleskind er ulovlige. INSEKTER Uanset hotelkategori kan I støde på insekter, som f.eks. myg, myrer og kakerlakker. I kan give besked til rejselederen eller receptionen, som gerne sørger for sprøjtning, hvis I bliver generet af insekter. MAVEPROBLEMER Der findes andre bakterier i Tyrkiet end i Danmark, hvilket kan give problemer med maven. Kontakt lægen, hvis maven ikke er i orden i løbet af et døgn. MARKEDER På markedet har I mulighed for at opleve, hvordan de lokale handler. Her er der rigtig gode muligheder for at gøre et godt ferieindkøb. Markederne er åbne ca. fra kl På disse markeder kan I i nogle tilfælde handle om priserne, da de handlende ofte lægger lidt oveni prisen til folk, der ikke taler tyrkisk. MOSKÉER I kan roligt gå ind i en af de mange moskéer i Bodrum. Dog er det ikke tilladt om fredagen, da det er muslimernes helligdag. Når I besøger moskéer, skal I dække ben og arme, samt, for kvindernes vedkommende, håret. POLITI I Bodrum findes to politistationer. Politiet er ofte meget synligt i bybilledet i Bodrum. Her kan I se nødnumre i Tyrkiet: Offentlig ambulance: 112 Brandvæsen: 110 Politi: 155 POST I kan købe postkort og frimærker mange steder i Bodrum. Posthusene er normalt åbne alle ugens dage fra kl Ekspeditionstiden for postkort eller breve er normalt mellem 7 og 10 dage.

19 FALK LAURITSEN REJSER PRAKTISKE OPLYSNINGER 19 PÅKLÆDNING I byen bør I minimum bære T-shirt og shorts - bare skuldre er ok. Badetøj hører til ved stranden eller ved poolen. På stranden er der ikke noget i vejen for at ligge topløs, I skal dog forvente ekstra opmærk somhed. SAFEBOKS På hotellet kan I leje en deponeringsboks, hvor I kan deponere jeres penge og andre værdigenstande. Der findes ikke ret meget kriminalitet i Tyrkiet, men alligevel råder vi jer til at deponere kontanter, pas og andre værdigenstande. SOLEN Solen er dejlig, men der er god grund til at dyrke den med omtanke. Husk solcreme og undgå så vidt muligt at være i solen mellem kl , hvor solens stråler er ekstra stærke. Hvert år får ca danskere konstateret hudkræft. Pas godt på dig selv - og hinanden. SOUVENIR Der findes forskellige gode souvenirs, som I kan købe i Bodrum. Noget af det, I vil se meget af, er det blå øje, også kaldet Medusas øje, som efter sigende skulle beskytte den, som bærer det. Dette øje må I dog ikke købe selv, da det skal foræres til en for at beskyttelsen virker. Vandpiber kan også være en flot og dekorativ souvenir. Rigtig mange barer har storskærme, hvor I kan følge forskellige sportsbegivenheder flere aftener om ugen. SPROG Man er lidt i tvivl om, hvorfra det tyrkiske sprog stammer. Nogle mener, at det tyrkiske sprog var det, som selcukkerne bragte med sig fra det centrale Asien, hvorfor det skulle være i familie med mongolsk. Andre mener, at sproget er i familie med finsk og ungarsk. Tyrkerne er generelt ikke så gode til fremmedsprog. STRANDE På Bodrum-halvøen finder I flere forskellige strande, hvor I kan leje liggestole og parasoller. Og I kan roligt tage børnene med, da I de fleste steder skal langt ud, før vandet bliver dybt. BODRUM-STRANDEN En flot, grovkornet strand, der ligger centralt og strækker sig hele vejen rundt i bugten med udsigt til byens stolthed, borgen, til den ene side. Er vejret klart, kan I se den græske ferieø, Kos. I sommermånederne lægger store krydstogtskibe til i nærheden. SPORT Tyrkerne er meget passionerede mennesker, også når det kommer til sportsgrene. Den mest populære sportsgren i Tyrkiet er fodbold. Basketball spiller også en stor rolle for tyrkerne. Tyrkisk is Selvom tyrkisk is ikke er specielt kendt i Europa, så har det en lang tradition bag sig. Maras dondurmasi kaldes isen, der stammer fra det østlige Tyrkiet. Den produceres af gedemælk, som skal æltes, samtidig med at den nedkøles. Nogle varianter tilsættes så meget stivelse, at isen skal spises med kniv og gaffel. Oprindelig lavede man kun isen med vaniljesmag, men i dag sælges maras dondurmasi i mange forskellige smagsvarianter.

20 20 PRAKTISKE OPLYSNINGER FALK LAURITSEN REJSER GÜMBET-STRANDEN Stranden i den idylliske bugt ligger ved en flot promenade med masser af butikker, restauranter og cafeer. Området er hyggeligt og fyldt med liv. Langs stranden kan I prøve flere forskellige vandsportsaktiviteter. BITEZ-STRANDEN Bitez-stranden er et hyggeligt og roligt sted med grovkornet sand. Her finder I også den flotte strandpromenade med butikker og restauranter. Mange steder kan I låne en hængekøje eller prøve forskellige former for vandsportsaktiviteter. CAMEL-BEACH Områdets fineste strand, der ligger på den nordvestlige del af halvøen, ca. 20 km fra Bodrum. Stranden ligger nedenfor klipperne, og her venter dejligt og finkornet sand. Som navnet siger, kan I få en tur rundt i de smukke naturomgivelser på kamelryg. Mange bådudflugter fra Bodrum lægger til ved denne strand. Uanset hvor I befinder jer, bør I overholde flagreglerne. Se afsnittet om Badning for yderligere information. TAXA Taxaerne i Bodrum er gule og er en meget let og billig måde at komme rundt på. Alle taxaer har et taxameter, og når I kører rundt i Bodrum, Bitez og Gümbet, skal disse være slået til, da I ellers kan komme til at betale overpris. Ved længere køreture er det en god ide at aftale en pris, før I kører. TELEFON For at ringe til Danmark skal I ringe abonnementsnummeret. Ved opkald fra Danmark til et tyrkisk nummer ringes 0090 før det ønskede nummer. Det første 0 i nummeret udelades, når man ringer fra udlandet til Tyrkiet eller fra en dansk mobiltelefon. I har mulighed for at ringe direkte fra hotelværelset bemærk dog at det er meget dyrt. Mobiltelefonpriserne svinger meget afhængigt af hvilket dansk teleselskab I benytter. Det er muligt at købe telefonkort på posthuset og i mange supermarkeder samt hos jeres rejseledere. Disse kan benyttes til at ringe fra én af de mange telefonbokse rundt omkring i byen. Dette er oftest den billigste løsning. TIDSFORSKEL Ved ankomst til Bodrum skal uret stilles en time frem. TOILETFORHOLD Afløb og kloakrør er smallere end i Danmark, hvorfor det ikke alle steder er muligt at komme toiletpapir i toilettet uden at stoppe det. De steder, hvor I bør komme papiret i spanden ved siden af toilettet, er det ofte angivet på et skilt. Rengøringspersonalet tømmer spanden jævnligt. TURISTINFORMATION Turistinformationen ligger ved borgen. Der er åbent mandag - fredag fra kl samt lørdag og søndag fra kl TYVERI Vi ser desværre af og til, at vores gæster bliver bestjålet, og derfor opfordrer vi jer til selv at forebygge dette ved at tænke på følgende: Lej en safeboks på hotellet til opbevaring af penge og værdigenstande Sørg for ikke at have flere kontanter på jer, end I har råd til at miste Brug en pengekat Lad jer ikke narre af blomsterpiger el.lign. Vær opmærksomme, når I opholder jer på steder med mange mennesker. Lommetyven er oftest på spil i områder med større menneskemængder.

21 FALK LAURITSEN REJSER NØØJ, DET FOR BØRN 21 Nøøøj, det for børn Når børnene har en god ferie så har forældrene det også. Og børnene stiller helt særlige krav til en god ferie. Derfor har vi uddannet vores rejseledere i børnehøjde, så de kender de bedste strande, ved hvor I kan lege hele dagen og hvor I får de bedste is. Vi tilbyder vores Nøøøj, det for børn-service på alle rejsemål med 24-timers rejselederservice. Flyv med børn På falklauritsen.dk får I 6 tips til en god flyrejse med børn Uddannet i børnehøjde Alle vores rejseledere er uddannet til at give en god ferie for hele familien og tage sig ekstra godt af de mindste. Så de ved præcis, hvad der gør en ferie god for både de allermindste, de lidt ældre og de største børn. Glade børn med i prisen Når I rejser med All Inclusive, får I mad og drikkevarer og glade børn med i prisen. Så kan hele familien få deres livretter og I skal ikke bruge tid på at finde en restaurant når sulten melder sig. De allerbedste tips På falklauritsen.dk finder I altid de bedste tips til jer, der rejser med børn, til jeres konkrete rejsemål. Her kan I finde inspiration til udflugter, aktiviteter, restauranter og hoteller og selvfølgelig hvor I får de bedste is. Falken Laurits Vi har verdens sødeste maskot; Falken Laurits. En sød, lille fyr, der har fløjet det meste af verden rundt, og som guider jer til Falk Lauritsen Rejsers mest børnevenlige oplevelser.

22 22 LÆGE FALK LAURITSEN REJSER LÆGE I tilfælde af sygdom er I meget velkomne til at kontakte jeres rejseleder, som vil hjælpe med at sørge for lægehjælp. I kan dog også selv vælge at tage kontakt til lægen ved at henvende jer i receptionen, som kontakter lægen. Lægen vil normalt komme ud på hotellet og medbringe den nødvendige medicin. Vær opmærksom på, at det ikke altid er samme læge, som vi har kontakt til. Vi har kontakt til følgende lægeklinik i Gümbet: MEDLIFE CLINIC Tlf Åbningstider: 24 timer i døgnet Lægen taler engelsk og på hospitalet er der ligeledes ansat engelsk- og tysktalende personale. Det gule sundhedskort gælder ikke længere som rejseforsikring, hverken inden- eller udenfor Europa. Udgifter forbundet med behandling ved lægen og evt. sygehusophold er ikke dækket af den offentlige rejsesygesikring. Det dækkes kun af en privat forsikring. Ved behandling på hospitalet og ved lægen skal I medbringe forsikringskort, kreditkort og pas. Har I tegnet forsikring ved Gouda gennem Falk Lauritsen Rejser, kan I ofte få refunderet udgiften allerede i Bodrum ved at aflevere kvittering og recept. Kontakt venligst jeres rejseleder for yderligere oplysninger. Vi gør opmærksom på, at medicinen kun kan refunderes, hvis den er receptpligtig, og såfremt den er til helbredelse af en sygdom, der ikke eksisterede før rejsens start. Bemærk, at I af såvel forsikringsmæssige hensyn som af hensyn til videre behandling i Danmark selv skal være opmærksomme på at få en kopi af journalen med hjem.

23 FALK LAURITSEN REJSER SHOPPING & INDKØB 23 SHOPPING & indkøb I den tyrkiske basar og i de mange forretninger er der gode muligheder for at gøre favorable køb. Både når det drejer sig om tæpper, guld og læder eller flotte håndlavede kalabast-lamper og figurer samt håndlavede broderier. Prisen afhænger ofte af jeres handelstalent. De tyrkiske håndknyttede tæpper har en meget lang tradition bag sig. Hver egn i Tyrkiet har sine egne tæpper og historier knyttet dertil. De mest kendte er dog Hereke-tæpperne, som blev lavet specielt til sultanen. Tyrkiet er et af de store skindproducerende lande. Skindkvaliteten er i top, og priserne stadig lavere end i Danmark, så der er gode mulig heder for at gøre en god handel med læderjakker eller tasker. Guldpriser Guldpriserne er steget meget de seneste år, men I kan stadig med fordel købe guldsmykker i Tyrkiet, da forarbejdningen af guldet sker i Tyrkiet til en lav arbejdsløn. Husk ikke alt der skinner er guld! Gennem de seneste år er det blevet populært at købe briller i Tyrkiet. Prisen er ofte kun det halve af den danske, og kvaliteten er i orden. Ofte er det også muligt at få en tid ved en øjenlæge uden forudbestilling og ventetid.

24 24 DET TYRKISKE KØKKEN FALK LAURITSEN REJSER Det tyrkiske KØKKEN Det tyrkiske køkken er kendt langt udover Tyrkiets grænser. Det siges, at det tyrkiske køkken er det tredje bedste i verden efter det franske og det kinesiske. Nedenfor ser I en beskrivelse af et lille udvalg af de smagsoplevelser, der venter jer: FORRETTER De lokale bestiller som regel forskellige forretter, hvor de så tager lidt af hvert. De kaldes meze, og de mest almindelige er: EZME Tomatpure med persille, løg, purløg. Ofte stærkt krydret. HAYDARI Med yoghurt, hvidløg, mint og purløg (minder om græsk tzatziki). SIGARA BÖREGI Butterdej med fetaost og persille. KALAMAR TAVA Friturestegt blæksprutte i ringe. BEYAS PENIR Fetaost. PATLICAN EZMESI Auberginesalat. LAVAS Et pizzalignende brød med sesamfrø, der serveres rygende varmt til meze og spises med smør/kryddersmør. DOLMA Vinblade, peberfrugt, tomater eller kartofler fyldt med bl.a. bulgur, kød, tomater og krydderier. BÔREK Friturestegt butterdej med fetaost og spinat i små ruller. Kaldes populært også for cigarruller. AUBERGINE fyldt med tomat, kød, løg og krydderier.

25 FALK LAURITSEN REJSER DET TYRKISKE KØKKEN 25 HOVEDRETTER DÖNER-KEBAB I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd og lægges i et brød eller rulles ind i dürüm en slags pandekage sammen med salat, løg, krydderier og tomatpuré. SIS-KEBAB Store stykker okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på et spyd. OSMANNISK PANDE Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Servers ofte i lerfad eller over ild. KYLLING KIEVSKI Fint kyllingebrystkød rullet omkring ost og paneret. KÖFTE Tyrkiske kødboller af hakket oksekød med løg, persille og krydderier. SUPPER Tyrkerne elsker at spise suppe især midt om natten. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lign. Men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper. Prøv dig frem med de mange tyrkiske supper som natmad. DESSERT Det er meget almindeligt blot at spise frisk frugt til dessert. I kan også vælge nogle meget søde kager, der ofte er gennemvædet af honning, sirup eller sukkervand så de er utroligt søde.

26 26 GODE RESTAURANTER FALK LAURITSEN REJSER GODE RESTAURANTER I Bodrum finder I et godt udvalg af spændende restauranter. I det følgende præsenterer vi et udvalg af de mange spisesteder. Bordbestilling kan være nødvendigt. ANNE LIVIA Tlf Ønsker I at nyde byens bedste steaks, så er restauranten Anna Livia absolut et besøg værd. Udover at maden er suveræn, vil man også opleve en super service fra et smilende personale, som gerne hjælper jer med at finde en ret, der passer lige præcis jeres ønsker. Prøv eventuelt deres populære Anna Livia steak. Restauranten refunderer udgiften til jeres taxa fra hoteller i Gümbet og Bitez. Reservation anbefales - enten på ovenstående nummer eller hos jeres rejseleder. SULTAN RESTAURANT Tlf Skøn restaurant med god stemning ved stranden i Bitez. Her kan I i dagtimerne nyde en lækker frokost nær stranden og til aften få serveret en udsøgt middag med lyden af bølgernes brus i baggrunden. Restauranten byder på både tyrkisk og internationalt køkken. GOLDEN PLATE Tlf Dejlig restaurant i Bodrum med en skøn beliggenhed lige ned til vandet, hvorfra I kan nyde udsigten til Skt. Peters borgen og følge livet på vandet i Bodrum-bugten. Restauranten byder på et bredt udvalg af tyrkiske retter og lækre fiskespecialiteter. WINDMILL RESTAURANT Tlf På torvet i Gümbet ligger restauranten med byens bedste udsigt. Fra deres terrasse har I en fantastisk udsigt over Gümbetbugten og kan nyde en romantisk atmosfære. I kan også reservere et bord i den gamle vindmølle, som har lagt navn til restauranten og få en helt speciel oplevelse. Køkkenet er internationalt og giver jer et stort udvalg at lækre retter. Reservation og afhentning fra jeres hotel kan arrangeres via jeres rejseleder.

27 FALK LAURITSEN REJSER DRIKKEVARER 27 DRIKKEVARER De lækre tyrkiske specialiteter skal naturligvis ledsages af drikkevarer, der matcher retterne. I kan sagtens drikke øl og sodavand til de fleste retter, men vi foreslår, at I også prøver nogle af de mere karakteristiske, tyrkiske drikkevarer, som de lokale foretrækker. VIN Tyrkiet har ikke de store vintraditioner, da der ikke blev drukket vin under det Osmanniske Riges styre. Først i 1950 erne begyndte vinproduktionen for alvor i Tyrkiet, og efter godt 50 års erfaring laves der efterhånden ret gode vine. Tyrkiet er faktisk en af verdens største vindrueproducenter. Selvom de fleste vindruer ender som rosiner, benyttes en del stadig til vin. Det er især de vestlige, nordlige og centrale dele af Tyrkiet, hvor der dyrkes vindruer. Det største vinmærke i Tyrkiet hedder Doluca og fås i flere varianter. F.eks. er Doluca Antik værd at smage. Importeret vin er forholdsvis dyrt, så derfor er der ikke mange restauranter, der tilbyder dette. Raki En alkoholisk drik, der er produceret på anisrod og minder om Pernod eller den græske Ouzo. Den er helt klar, men når den blandes med vand, får den en mælkehvid farve og kaldes også for løvemælk. Den har en høj alkoholprocent. ØL Når I skal bestille en øl på tyrkisk, skal I bestille en bira. Hvis I har lyst til at slukke tørsten med en kold øl, kan I prøve Tyrkiets største ølmærke Efes. Det er også muligt at bestille en Tuborg, der er det næststørste tyrkiske ølmærke, som produceres i Tyrkiet på licens fra Danmark. KAFFE Tyrkisk kaffe er lidt anderledes end kaffen, som vi er vant til fra Danmark: Den serveres i en lille kop og er meget stærk, den har ofte bundfald og er tilsat en masse sukker. For at prøve den, skal I bestille en kahve. TE Den mest populære te blandt tyrkerne er æblete, som I vil blive tilbudt mange steder. Den kan serveres både kold og varm. Tyrkerne drikker også en del sort te, çai der ofte er meget stærk og bitter. NON ALKOHOL Tyrkerne nyder også at drikke forskellige ikkealkoholiske drikke som f.eks. visne soda, der er kirsebærjuice blandet med danskvand. En anden specialitet er ayran, der er yoghurt blandet med vand og masser af salt.

28 28 OPLEVELSER FRA BODRUM FALK LAURITSEN REJSER Oplevelser FRA BODRUM Falk Lauritsen Rejser tilbyder jer spændende oplevelser til nogle af Bodrums mest interessante seværdig heder. Nedenfor finder I en kort beskrivelse af nogle af de udflugter, som I har mulighed for at deltage i. I kan finde flere oplysninger i vores udflugtsprogram eller i informationsmappen på jeres hotel eller lejlighedskompleks. I kan tilmelde jer udflugterne efter informationsmødet, hos jeres rejseleder på hotellet/ lejlighedskomplekset eller bestille dem på servicetelefonen. I skal tilmelde jer udflugterne hos rejselederen senest dagen før udflugten finder sted, inden kl og gerne tidligst muligt, så I undgår udsolgte udflugter. Bemærk, at I også skal betale, når I tilmelder jer. I kan betale med tyrkiske lira, euro eller Visa/Dankort. Ud over Falk Lauritsen Rejsers egne udflugter byder Bodrum på museer, skønne strande og andre oplevelser i naturen, som I kan udforske på egen hånd. Hos jeres rejseleder kan I få inspiration og information om områdets mange muligheder. Falk Lauritsen Rejser forbeholder sig ret til at aflyse udflugter som følge af dårligt vejr eller manglende tilmeldinger. Programændringer kan forekomme.

29 FALK LAURITSEN REJSER OPLEVELSER FRA BODRUM 29 By- og shoppingtur Lær byen at kende allerede i starten af jeres ferie og udnyt muligheden for at se nogle af Bodrums bedste restauranter og butikker. Vores tur rundt i Bodrum giver jer et indblik i den tyrkiske kultur, historie og selvfølgelig de mange muligheder, Bodrum-halvøen byder på. Fra toppen af vindmøllebjerget kan I nyde en af områdets smukkeste udsigter og blive klogere på byens historie og de mange antikke seværdigheder som f. eks. Skt. Peter borgen, det antikke teater og bymuren. Undervejs på turen stifter I bekendtskab med de mange indkøbsmuligheder, byen byder på. Vi besøger Bodrum guldcenter og ser et modeshow hos Natural Lædercenter. En dag med spændende oplevelser for hele familien, der giver et bedre kendskab til Bodrum-halvøen.

30 30 OPLEVELSER FRA BORDRUM FALK LAURITSEN REJSER Hamam/ Tyrkisk bad Start ferien i Tyrkiet med velvære og forkælelse i særklasse. I det tyrkiske bad stifter I bekendtskab med én af Det Osmanniske Riges ældste traditioner. Besøget begynder i den varme sauna, hvor hele kroppen varmes godt igennem, til den er dejlig blød. Herefter fortsætter I til damprummet, hvor I ligger på opvarmede marmorblokke, klar til at få kroppen skrubbet fra top til tå. Bagefter bliver I skummet ind i sæbe og får en let sæbemassage. Den helt rigtige afslutning er en skøn oliemassage af hele kroppen. Efter en tur i hamam vil I føle jer som født på ny. Huden er klar til at tage imod farve fra solens stråler, og I kan fortsætte ferien med fornyet energi. Tyrkisk bad er en ældgammel tradition, der handler om renhed og socialt samvær. Livet i Etrim Tag del i landsbylivet og få en uforglemmelig dag i det ægte Tyrkiet. I besøger en lille lokal landsby, Etrim, som ligger mellem de smukke Taurusbjerge ca. 30 min væk fra Bodrums byliv. Her har I en enestående mulighed for at opleve og blive en del af landsbyens stille liv. Dette er jeres helt egen private udflugt, hvor en af beboerne viser jer rundt og giver jer et indblik i hverdagens bedrifter, landsbyens skikke, traditioner og kultur. I bliver vist rundt i byens smalle gader og stier, besøger byens lille moske og bliver naturligvis introduceret for den islamiske tro. Beboernes stolthed og tradition er at væve tæpper, hvilket de har gjort i mange generationer. I vil også stifte bekendtskab med byens befolkning, de imponerende tyrkiske tæpper og blive inviteret ind i et ægte gammelt tyrkisk hjem. Frokosten består af et traditionelt tyrkisk måltid, bestående af friske grønsager håndplukket fra egen køkkenhave.

31 FALK LAURITSEN REJSER OPLEVELSER FRA BODRUM Bådtur Vi lægger fra kaj i Gümbet i en ægte tyrkisk gület og sejler langs kysten ved Gümbet og Bodrum, mens I kan nyde den fantastiske udsigt over både Bodrum og den græske ferieø Kos fra kystsiden. 31 Ved halvøens bedste og flotteste strand, Camel Beach, kan I gå i land og nyde solen eller bade fra stranden. Undervejs kaster vi anker flere steder, så I kan hoppe i de azurblå bølger fra båden. I kan også blive om bord, slappe af og nyde solen på soldækket. En dag med afslapning på bådens dæk, masser af sol og frisk luft. Kos Tag en smuttur til den populære, græske ferieø Kos, der ligger under en times sejlads fra Bodrum. I Kos by kan I fx se den smukke, gamle havn, hvor et stort antal lystbåde lægger til i sommermånederne eller korsridderborger og det mere end 2000 år gamle amfiteater Odeon. I kan også gå rundt i de smalle og hyggelige gader i byen og opleve hvordan den græske kultur er så meget anderledes fra den tyrkiske. Frokosten kan indtages på en lokal taverne, hvor I kan nyde den gode stemning og smage den græske mad. Hvis I vil opleve øen på en mere aktiv måde, kan I leje en cykel og tage ud til de smukke strande i området eller se nogle af øens seværdigheder udenfor byen. Inkl. transport til færgen og færgebillet.

32 SKÅN MILJØET Genbrug denne håndbog eller giv den til én du kender, som skal på ferie til Bodrum. BADEFERIE MED OPLEVELSER FOR BÅDE STORE OG SMÅ! Læs mere om vores mange spændende rejsemål og få inspiration til jeres næste ferie på falklauritsen.dk Tlf

sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter sharm el sheikh Badeeventyr og kulturhistoriske oplevelser Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Gør din drøm til virkelighed! Følg med os på en snorkeltur til Rødehavets fantastiske

Læs mere

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

OM SAMOS 1 RHODOS. Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER OM SAMOS 1 RHODOS Solens ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 OM SAMOS Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Rhodos. Vi håber, I har fundet

Læs mere

Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Hurghada. Eventyr i sand og vand. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Hurghada Eventyr i sand og vand Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Hurghada, El Gouna, Sahl Hasheesh og

Læs mere

FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS. Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS. Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER FALK LAURITSEN REJSER XXXXX 1 SAMOS Pythagoras ø PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 XXXXX FALK LAURITSEN REJSER Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Bulgarien. bjerglandet med de brede sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 1 Bulgarien bjerglandet med de brede sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Bulgarien Vi håber,

Læs mere

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Om samos 1. Tenerife. Den kanariske vulkanø. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Om samos 1 Tenerife Den kanariske vulkanø Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 Om samos Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Tenerife. Vi håber,

Læs mere

OM KRETA 1 KRETA. Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

OM KRETA 1 KRETA. Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER OM KRETA 1 KRETA Græsk gæstfrihed, charmerende landsbyer og smuk natur PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 OM KRETA Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter falk lauritsen rejser XXXXX 1 mallorca middelhavets perle Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen til Mallorca. Vi

Læs mere

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER SIVOTA // GRÆKENLAND LANZAROTE VULKANØEN MED DE HVIDE SANDSTRANDE PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 LANZAROTE Kære gæster Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjerteligt velkommen

Læs mere

SOMMER TYRKIET FORK ÆL DIG SELV MED EN FERIE TIL TYRKIET

SOMMER TYRKIET FORK ÆL DIG SELV MED EN FERIE TIL TYRKIET SOMMER 2013 TYRKIET FORK ÆL DIG SELV MED EN FERIE TIL TYRKIET 2 : INDHOLD INDHOLD 3 DETUR Inspiration til sommeren GUIDE 4 KONCEPT Hotelkoncepter 6 OMRÅDERNE Hvilket område passer dig 7 UDFLUGTER Udflugter

Læs mere

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter

Dubai. Sandstrande og shopping. Endeløse sandstrande. Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter Dubai Sandstrande og shopping Ras Al Khaimah Endeløse sandstrande Praktisk information Spisesteder Oplevelser & udflugter 2 De forenede arabiske emirater Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig

Læs mere

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande

Thailand. Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande Thailand Forbløffende naturoplevelser, og paradisstrande 2 thailand KÆRE GÆST Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til Thailand. Vi håber, at I har haft en behagelig rejse, og at

Læs mere

Sommer. Tyrkiet Solsikker badning og dejlig atmosfære. Tunesien Fantastiske sandstrande og skønne oplevelser. Klassikeren indbyder til afslapning

Sommer. Tyrkiet Solsikker badning og dejlig atmosfære. Tunesien Fantastiske sandstrande og skønne oplevelser. Klassikeren indbyder til afslapning Sommer 2015 Tyrkiet Solsikker badning og dejlig atmosfære Kreta Klassikeren indbyder til afslapning Tunesien Fantastiske sandstrande og skønne oplevelser 2 : Indhold Læs mere om vores rejser på detur.dk

Læs mere

Velkommen til. Tyrkiet

Velkommen til. Tyrkiet Velkommen til Tyrkiet Star Tours service på rejsemålet Hjertelig velkommen til Alanya, og som gæst hos Star Tour. Vi vil gøre vores bedste, for at du skal få den bedst tænkelige ferie, for os er dit velbefindende

Læs mere

GO BEYOND SIGHTSEEING

GO BEYOND SIGHTSEEING INDLEDNING KILROY s Oplevelsespakker er hjælp til jer for at få det optimale ud af jeres oplevelser på stedet. På en lang række destinationer har vi samlet forslag til jer om, hvad I kan opleve på destinationen

Læs mere

Velkommen. God fornøjelse.

Velkommen. God fornøjelse. Velkommen Nogle kalder Malta en perle, andre et paradis. Hos FolkeFerie.dk er vi enige i begge navne og betegner desuden øen som vores specialitet. Vi har i denne mappe samlet praktisk information, gode

Læs mere

Myanmar. - Det gyldne land. Oversøisk Rejsedag REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED. Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen.

Myanmar. - Det gyldne land. Oversøisk Rejsedag REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED. Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen. REJSEBESKRIVELSE - DAG FOR DAG NYHED Myanmar - Det gyldne land 2015 Spændende rundrejse med dansk rejseleder hele vejen 13 dage Oversøisk Rejsedag Kom og få inspiration og information. Se mere på www.gislev-rejser.dk

Læs mere

JORDAN. Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER

JORDAN. Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER JORDAN Ørkenlandet med de mange seværdigheder PRAKTISK INFORMATION SPISESTEDER OPLEVELSER & UDFLUGTER 2 JORDAN Kære gæst Falk Lauritsen Rejser byder jer rigtig hjertelig velkommen til Jordan. Vi håber,

Læs mere

Albatros store Middelhavskrydstogt

Albatros store Middelhavskrydstogt Albatros store Middelhavskrydstogt Luksuskrydstogt med Norwegian Cruise Lines nyeste skib Norwegian Jade til Middelhavslandenes kulturperler. Istanbul - Izmir - Mykonos - Santorini - Kreta - Alexandria

Læs mere

MAG togo. kreta. Velkommen til Grækenland! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Kreta er en berømt ø! - og turisterne strømmer til!

MAG togo. kreta. Velkommen til Grækenland! Gratis. rejsemagasin til vores gæster. Kreta er en berømt ø! - og turisterne strømmer til! MAG togo kreta Go Velkommen til Grækenland! Kreta er en berømt ø! - og turisterne strømmer til! Gratis rejsemagasin til vores gæster Kreta - MagAbout! Besøg Kreta, en smuk ø ved Grækenland! Kreta har simpelthen

Læs mere

Velkommen til Tyrkiet *

Velkommen til Tyrkiet * Velkommen til Tyrkiet * ALT, HVAD DU HAR BRUG FOR AT VIDE OM DINE GUIDER / OPLEVELSER / UDFLUGTER / PRAKTISK INFORMATION / HJEMREJSE VELKOMMEN TIL BELEK Belek er lig med fredfyldt harmoni og høj kvalitet

Læs mere

TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS. Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme

TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS. Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme TYRKIET INFORMATION OG REJSETIPS Tyrkiets Ambassade Afdelingen for Kultur og Turisme Vesterbrogade 11A 1620 København V Tlf: 33 22 31 00 fax: 33 22 90 68 www.tyrkietturisme.dk e-mail: turkishtourism@mail.tele.dk

Læs mere

VELKOMMEN TIL TYRKIET!

VELKOMMEN TIL TYRKIET! VELKOMMEN TIL TYRKIET! Alle vi guider og aktivitetsguider byder dig og din familie et varmt velkommen her til Tyrkiet. Vi håber, at du får en uforglemmelig ferie hos os. Tyrkiet er et fantastisk land at

Læs mere

Alanya ALT OM THE BOOK DIN GUIDE TIL ALANYA FRA A-Z ALT OM ALANYA THE BOOK INDLEDNING

Alanya ALT OM THE BOOK DIN GUIDE TIL ALANYA FRA A-Z ALT OM ALANYA THE BOOK INDLEDNING Alanya ALT OM THE BOOK 1 1 DIN GUIDE TIL ALANYA FRA A-Z ALT OM ALANYA THE BOOK INDLEDNING Alanya ALT OM THE BOOK DIN GUIDE TIL ALANYA FRA A-Z Alanya ALT OM THE BOOK INDHOLD 07 Forord 13 Alanya fra a-z

Læs mere

Arabiske Nætter. 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf. Rejse til DUBAI og OMAN med

Arabiske Nætter. 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf. Rejse til DUBAI og OMAN med 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Den Persiske Golf Rejse til DUBAI og OMAN med Arabiske Nætter Den Persiske Golf Hor muzstrædet IRAN 9 dages fantastisk krydstogtrejse fra Dubai til Mellemøstens

Læs mere

grækenland Guide til Santorini, Korfu, Rhodos, Skopelos, Zakynthos, Kos og Kreta

grækenland Guide til Santorini, Korfu, Rhodos, Skopelos, Zakynthos, Kos og Kreta Rejsemagasinet Ferie Sommer 2013 apollorejser.dk Skønne bulgarien Gratis magasin Sommer 2013 apollorejser.dk Stort tema Fokus på grækenland Guide til Santorini, Korfu, Rhodos, Skopelos, Zakynthos, Kos

Læs mere

Pris pr. person: kr. 90,- Busleje for 10-20 personer: kr. 1.450,- Busleje for 21-30 personer: kr. 2.190,- Busleje for 31-45 personer: kr. 2.

Pris pr. person: kr. 90,- Busleje for 10-20 personer: kr. 1.450,- Busleje for 21-30 personer: kr. 2.190,- Busleje for 31-45 personer: kr. 2. INDLEDNING KILROY s Oplevelsespakker er hjælp til jer for at få det optimale ud af jeres oplevelser på stedet. På en lang række destinationer har vi samlet forslag til jer om, hvad I kan opleve på destinationen

Læs mere

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur

Indledning Din verden som guide En rejse i Spaniens fortid En rejse i Spaniens nutid Religion Kultur 2 Indledning 3 Din verden som guide 3 En rejse i Spaniens fortid 5 En rejse i Spaniens nutid 5 Religion 6 Kultur 7 Byer 7 Klima og tid 8 Værd at vide om Pineda de Mar 8 Hotel Aqua Promenade 10 Før din

Læs mere

NADANA TOURS. Fælles ferie for alle singler. Sommer. Berlin Samos Kreta Karpathos Costa Brava

NADANA TOURS. Fælles ferie for alle singler. Sommer. Berlin Samos Kreta Karpathos Costa Brava NADANA TOURS Fælles ferie for alle singler Berlin Samos Kreta Karpathos Costa Brava Sommer 2015 Kære gæst velkommen! Du kan rejse til Samos, vores nye rejsemål i Grækenland, til Karpathos og til Kreta.

Læs mere

Klassisk krydstogt til Dansk Vestindien

Klassisk krydstogt til Dansk Vestindien Klassisk krydstogt til Dansk Vestindien Luksuskrydstogt fra Miami til Den Dominikanske Republik, Dansk Vestindien, Tortola og Bahamaøen Great Stirrup Cay 12 dage, med dansk rejseleder Afrejse 13. november

Læs mere