DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog"

Transkript

1 DRENGEN der gik BAGLÆNS Undervisnings-e-bog Et touch værd! En UNDERVISNINGS-E-BOG tilpasset børneromanen "Drengen der gik baglæns" med fokus på læse- og fortællestrategier, samt indeholdende differentierede læringsmål. Produceret af Kristina Riisgaard

2 om MATERIALET I denne undervisnings-e-bog vil I blive guidet igennem arbejdet med børneromanen "Drengen der gik baglæns". I kan her læse hvordan I skal bruge e-bogen: 1) I skal bruge denne e-bog til at udarbejde jeres helt egen e-bog. 2) I kan i denne e-bog løbende læse hvorfor I skal arbejde med romanen, som I skal. Det er det vi kalder for mål i undervisningen. Hold godt øje med dette ikon INDHOLD FØR I læser MENS I læser - Læselog - Læringslog EFTER I har læst 3) I e-bogen kan I læse, hvilke opgaver I skal arbejde med, og hvornår I skal skrive og arbejde med jeres egen e-bog. Kig efter dette ikon 4) I kan i e-bogen læse hvornår I skal bruge jeres logbog og hvad I skal notere i den. Når I skal bruge jeres logbog, vil I se dette ikon 5) Når I møder dette ikon skal I trykke på det og I vil kunne høre lyd Prøv bare at trykke :)

3 OPGAVER (KAP. 1) FØR I læser * Hvad tror I at "Drengen der gik baglæns" handler om? Overskriften til afsnittet skal hedde: Romanens titel * Efter at I har fået læst kapitel 1 højt, hvad tror I så nu romanen handler om? Overskriften til afsnittet skal hedde: Meddigtning ud fra kapitel 1 Tænke over en titels betydning for en tekst Lektie: Læs kap Notér, hvad du får at vide om fortælleren. - Notér, hvilken type fortæller du møder. - Notér, hvilke andre personer du møder.

4 OPGAVER (KAP. 2+3) MENS I læser * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Makér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel 2+3 * Lav, i fælleskab med jeres makker, et begrebskort over fortælleren i romanen. Nedenfor ses et eksempel på hvad et begrebskort er. I skal i midten skrive navnet på fortælleren, og så rundt i de andre cirkler skrive forskellige ting der beskriver personen. I må gerne lave flere cirkler end som vist på tegningen. I skal lave det på et blankt stykke papir og så tage et billede med jeres ipad og derefter indsætte det i jeres e-bog. personer i en tekst Markér afsnittet med titlen: Begrebskort over fortælleren i romanen

5 Lektie: Læs kap Notér, hvordan stemningen er i hjemmet i kap. 4 - Notér, hvad du får at vide om Andreas og Mikkels forhold. - Notér, hvordan Andreas beskriver sine tanker og følelser sidst i kap. 4 og kap. 5. Notér centrale sætninger fra teksten. Lære hvordan man kan beskrive tanker og følelser i en tekst OPGAVER (KAP. 4+5) Fælles på klassen: * Når I læser kap. 4 og 5 oplever I to steder at skriften ændres. Hvor er det? Og hvorfor gør den det? * Andreas skriver, at det er vigtigt hvordan man siger farvel til folk. Er I enige med ham om det? Og er der en rigtig måde at sige farvel på?

6 * Skriveopgave: Andreas siger på et tidspunkt i teksten, Vi skulle være blevet inde i huset. Der var der rart. Skriv sammen, hvad I tror der var sket, hvis de var blevet inde i huset? Markér afsnittet med titlen: Hvis Andreas og Mikkel var blevet inde i huset var stemning og miljø i en tekst OPGAVER (KAP. 6+7) Lektie: Læs kap Notér stemningen i kap Notér overordnet hvad du ser for dig, når du læser kap. 7. * Brug jeres logbogsnotater og lav et skema i jeres e-bog som følgende: Fyld skemaet ud med jeres noter. Markér afsnittet med titlen: Stemning

7 * Snak igen om hvorfor skriften i romanen sommetider skifter til kursiv. Hvad har juicekartonen med det at gøre? * De forestillingsbilleder, man danner i hovedet, når man læser, kaldes det indre scenario. I kap. 7 læser du om Andreas beskrivelser, til Mikkel, af det nye hus og mødet med det. Brug dine logbogsnotater og tegn hvordan du forestiller dig det ser ud. Tag efterfølgende billeder af jeres tegninger og indsæt dem i jeres e-bog. Skriv en overskrift der passer til jeres billeder. personer i en tekst OPGAVER (KAP. 8+9) Lektie: Læs kap Notér, hvad du hører om Andreas og deres nye hus. - Notér, hvad der fortælles om Andreas forældre. - Notér alle de ritualer Andreas har. Hvad tror du det er for noget? Fælles på klassen: * Hvad er det for nogle ritualer Andreas har? * Tror I, at dette kunne have noget med titlen på romanen at gøre? Hvis ja, hvordan?

8 * I skal nu arbejde videre med personerne i romanen. Brug jeres notater fra jeres læselog og kig evt. tilbage i bogen (find hjælp på den næste side) og opstil og udfyld følgende skema: Markér skemaet med titlen: Personer i "Drengen der gik baglæns" Hjælp til at udfylde skema: (HUSK også at bruge jeres egne notater fra jeres læselog, og hvad I ellers kan huske fra hvad I har læst!) Lektie: Læs kap Notér, hvad faren mener med, at det er en helt ny morgen? - Notér, hvad faren beskriver Andreas og ham som på s. 48 (en bestemt slags kammerater). Hvad mener faren med det, tror I?

9 LÆS om sammenligninger i boksen nedenfor. Kan det have noget med farens beskrivelse at gøre? sammenligninger i en tekst OPGAVER (KAP ) Markér afsnittet med en titel der passer til jeres tekst. Hvad er en sammenligning: En sammenligning kan fx være mellem noget, der er sket i virkeligheden og noget billedligt. I nogle situationer er det nemmere at beskrive en anden situation, der kan fungere som et billede på det, der i virkeligheden er sket. * Med hvilke ord beskriver faren den "nye" morgen? Hvordan vil I beskrive den med ord? Markér afsnittet med titlen: En ny morgen * Skriv kort, hvorfor I tror, faren beskriver ham og Andreas som soldaterkammerater, der har været i krig. Hvad er det for en krig, han snakker om? Er det en rigtig krig? Lektie: Læs kap Notér, hvad Andreas skriver omkring Mikkel s. 51 nederst. - Notér, hvilke nye personer Andreas møder.

10 Lære hvordan man kan beskrive tanker og følelser i en tekst Lektie: Læs kap Notér Andreas rute hjem fra skole. - Notér stemningen i kap. 15. * Introduktion til feedback og feedbackøvelser (feedbackspil og interview omkring læringslog) OPGAVER (KAP ) * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Markér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel * Tal med din makker om hvilke følelser og tanker Andreas beskriver på s. 51. Markér afsnittet med titlen: Andreas' følelser og tanker? Lektie: Læs kap Notér, hvordan sorg beskrives i de to kapitler. Notér både Andreas' og hans forældres. Notér både ord og sætninger fra teksten der beskriver, hvordan de hver især føler sorg. - Notér, hvilken detalje du hører om Andreas' ritualer på s. 69.

11 hvordan et emne som sorg kan beskrives i en tekst OPGAVER (KAP ) Lektie: Læs kap Notér, hvad du hører om tid i kapitlerne og hvilken betydning tiden har. - Notér, hvad Andreas fortæller Mikkel, at han må gøre i kap Notér om du mener det er virkeligt det der sker i kap. 19. * Skriv, hver især, i jeres læselog i 5 minutter hvad I kommer til at tænke på når overskriften er sorg. * Skriv i jeres e-bog: - Hvordan Andreas føler sorg. - Hvordan faren føler sorg. - Hvordan moren føler sorg. Markér afsnittet med en titel I synes passer til jeres tekst.

12 Lære at arbejde med tid i en tekst Lektie: Læs kap Notér, hvilke tanker og følelser Andreas beskriver i kap. 20. Læs kapitlet mere end én gang, for at få så mange notater med som muligt. - Notér, hvad det er Andreas skal nå i kap. 21. OPGAVER (KAP ) * Skriv i jeres e-bog hvad tiden betyder for Andreas? Hvorfor kigger han hele tiden på sit ur? Markér afsnittet med titlen: Tid * Skriv ned, hvad I tror Andreas ønsker at gøre med tiden i de næste kapitler, og hvorfor I tror at han vil det.

13 synsvinkel i en tekst OPGAVER (KAP ) Synsvinkel: Den vinkel en historie fortælles fra. Hvis h istorien fortælles fra x s synsvinkel, ser vi historien gennem x s øjne. * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Markér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel * Skriv ned, hvilken synsvinkel I mener at denne historie fortælles fra. Er I i tvivl om, hvad en synsvinkel er, så find hjælp i boksen i e-bogen på næste side. Markér afsnittet med titlen: Synsvinkel.

14 Lektie: Læs kap Notér, hvilken typer fortæller du møder i romanen. Formulér det så godt du kan. - Notér, hvad Andreas laver, mens de andre i klassen tegner dyr. - Notér i hovedtræk, hvad kap. 23 handler om. Sker det i virkeligheden? fortællerforhold i en tekst OPGAVER (KAP ) * Skriv et kort resumé af kapitlerne i fælleskab med din makker. Markér afsnittet med titlen: Resumé af kapitel * Skriv ned, hvilken type fortæller I er nået frem til at historien fortælles gennem. Er I i tvivl om, hvad en fortæller er, så find hjælp i boksen i e-bogen på næste side. Markér afsnittet med titlen: Fortæller

15 Fo rt æ l l e r : D e n s te m m e, so m fortælleren har valgt at fortælle historien gennem. Fortælleren kan være en jeg-fortæller eller en 3. persons-fortæller. Fortælleren er ikke lig forfatteren. * Lav en linje hvor I skriver ned, hvad Andreas oplever når han går tilbage i tiden. Forsøg at få så mange deltaljer med som muligt. Fx, at når han kommer forbi den kæmpe skorsten, så kryber røgen ned i stedet for op. Hvad oplever han mere af anderledes ting på hans rute? Find hjælp til hvordan I skal lave ruten på billedet nedenfor. Lektie: Læs kap Notér, hvorfor at du ikke mener, at Andreas har brug for walkien mere. - Notér, hvad det er for en opgave Andreas mener, at han har i kap. 25, s. 94. Notér, hvordan han løser opgaven. Tegn linjen i pages eller på papir!

16 at gå i dybden med en tekst EKSTRA OPGAVE, hvis man bliver færdig: * Brug tid på at gå tilbage i jeres e-bog og rette til, uddybe opgaver og gøre lidt ekstra ud af udseendet (layoutet). Har I husket at bruge punktum, at starte med stort osv. i jeres opgavebesvarelser? Husk, at det snart er tid til at jeres e- bøger skal afleveres :) OPGAVER (KAP ) * Skriv, I jeres e-bog hvad det er for en opgave Andreas skal løse. Brug tid på at uddybe jeres svar. Markér afsnittet med en titel I synes passer til afsnittet. * Skriv, hvordan han løser opgaven, og hvorfor at I tror, at han skal gøre det. Brug tid på at gå i dybden med teksten. Hvorfor er det, at Andreas går tilbage i tiden og gør de ting han gør? Lektie: Læs kap Notér, hvordan Andreas reagerer på at Mikkel er kommet? Er han "rigtig" kommet tilbage? - Notér, hvad Mikkel siger i hans tale. - Notér, hvad der får Mikkel til at gå. Hvorfor tror du, at han går?

17 hvordan en hovedpersons tanker/følelser kan have betydning for en teksts stemning * Skriv ned, hvorfor I ikke tror at Andreas har noget imod at Bent flytter ind. OPGAVER (KAP ) * Skriv, hvad I tror det er for en verden Andreas befinder sig i. Uddyb hvorfor I tror, at han befinder sig i den slags verden. Markér afsnittet med en titel der beskriver den verden, I mener at Andreas befinder sig i. * Optag en lydfil, hvor I lader som om, at I holder Mikkels tale for Andreas. Lektie: Læs kap Notér, hvorfor du tror, at Andreas vil gå forlæns igen. - Notér, hvad du tror, at andre vil kunne bruge juicekartonen til. - Notér, hvorfor du tror, at Andreas ikke længere tænker så meget på streger, striber og på at dunke sig på brystet. Markér lydfilen med overskriften: Mikkels tale til Andreas

18 at samle op på en handlings betydning * Skriv, hvad I tror der sker videre i Andreas liv. I skal mindst skrive 5 linjer. Markér afsnittet med titlen: Andreas' fremtid OPGAVER (KAP ) * Skriv, hvad I tror Andreas mener, at andre kan bruge juicekartonen til, og hvorfor I tror, at han ikke mere tænker så meget på streger, striber og på at dunke sig på brystet. Markér afsnittet med en titel I synes passer til afsnittet.

19 LÆSE- og FORTÆLLESTRATEGIER EFTER I har læst * I skal nu samle op på hvilke læse- og fortællestrategier I har arbejdet med i dette forløb. Dette gør I ved at udfylde skemaerne på næste side. De er lavet til jer i kopi, så I blot skal udfylde de tomme felter. Når I skal udfylde felterne, skal I bruge både jeres logbog og min undervisnings-e-bog. Husk, at man kan sagtens have arbejdet med de samme strategier i flere kapitler. Når I skal notere hvilke kapitler, I har arbejdet med, med de forskellige LÆSESTRATEGIER, skal I kigge særligt på, hvad I har skulle notere derhjemme og på hvilke opgaver I har skulle lave dertil. Lære at udpege læse- og fortællestrategier Når I skal notere hvilke FORTÆLLESTRATEGIER I har arbejdet med, skal I kigge særligt på målene for forløbet. En fortællestrategi er fx at arbejde med en romans titel. Når I har udfyldt skemaerne, tager I et billede af dem og indsætter dem i jeres e-bog. Markér afsnittet med titlen: Læsestrategier og fortællestrategier brugt i arbejdet med "Drengen der gik baglæns"

20 Tekster handler om mange forskellige ting, men hvad vil I mene det allervigtigste er i denne tekst? Det allervigtigste i en tekst kan siges med meget få ord. Det kan fx være længsel efter frihed eller opgør med forældre. Man kan også sige, at teksten handler om noget, men drejer sig om noget andet. Det, teksten drejer sig om, kaldes tekstens tema. TEMA Lære at arbejde med tema i en tekst * Skriv, hvad I mener teksten handler om. Markér afsnittet med titlen: "Drengen der gik baglæns" handler om: * Skriv, hvad I mener teksten drejer sig om, altså hvad I mener er teksten tema. Markér afsnittet med titlen: "Drengen der gik baglæns" drejer sig om:

21 GENRE Lære at arbejde med genren i en tekst * Hvad gør "Drengen der gik baglæns" til en realistisk fortælling? * Hvilket realistisk problem tager romanen udgangspunkt i? * Kunne fortællingen foregå et sted i verden i dag? Hvor? Markér afsnittet med titlen: Genren - en realistisk fortælling Realistiske fortællinger er fortæl l inger, der l ig ner virkelighedens verden uden helt at være det. "Drengen der gik baglæns" handler om en drengs virkelige liv. Det virkelige liv kaldes også det realistiske liv. Fortællingen o m " D r e n g e n d e r g i k baglæns" er opdigtet, men skrevet som en realistisk fortælling, der kunne være foregået i virkeligheden. Eleverne spiller feedbackspil og der interviewes omkring arbejdet med læringsloggen.

22 Lære at samle op på en tekst ved brug af en figur OVERSIGT over forløbets differentierede Tænke over en titels betydning for en tekst personer i en tekst LÆRINGSMÅL Lære hvordan man kan beskrive tanker og følelser i en tekst stemning og miljø i en tekst FORTÆLLINGSANSIGT sammenligninger i en tekst hvordan et emne som sorg kan beskrives i en tekst tid i en tekst synsvinkel i en tekst * I skal nu, med al jeres viden omkring børneromanen "Drengen der g ik baglæns", udfylde kopiarket "FORTÆLLINGSANSIGT". fortællerforhold i en tekst at gå i dybden med en tekst hvordan en hovedpersons tanker/ følelser kan have betydning for en teksts stemning at samle op på en handlings betydning Når I har udfyldt ansigtet, tager I et billede af det og indsætter i jeres e-bog. Lære at udpege læseog fortællestrategier tema i en tekst genren i en tekst Lære at samle op på en tekst ved brug af en figur Markér billedet med titlen: Opsamling af romanen med fortællingsansigt En læse- og fortællerig oplevelse!

Forløb: Oversigt over opgaver. --Mindmap i klassen om motivationer og drivkræfter. Herefter individuel mindmap og parvis refleksion

Forløb: Oversigt over opgaver. --Mindmap i klassen om motivationer og drivkræfter. Herefter individuel mindmap og parvis refleksion lærersider 23 2. OMGANG OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 24 lærersider Fokus Ali har valgt et håndværksfag. Film og materiale lægger vægt på valget for de unge, der ikke bryder sig om at læse og skrive, men som

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Samlet bilag. Logbog observationer. Matematik v/britt. Matematik v/britt. Idræt v/henrik. Observationer af Mathias. Observationer af Aisha

Samlet bilag. Logbog observationer. Matematik v/britt. Matematik v/britt. Idræt v/henrik. Observationer af Mathias. Observationer af Aisha Samlet bilag Logbog observationer Matematik v/britt Dato og tidspunkt: d. 7/10 2013, kl. 12:00-12:45 Observationer af Mathias Siger ikke så meget. Sidder stille og arbejder med sin siddemand. Skriver ned,

Læs mere

Pædagogisk vejledning til

Pædagogisk vejledning til 1 Pædagogisk vejledning til 1 Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Helle Rahbek VIA Center for Undervisningsmidler 1 DET SKJULTE KORT af Morten Dürr Målgruppe: 6.-7.klasse Bogen er læseteknisk ikke svær

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn

Pjece til forældre. Lyst til at lære. - Sådan lærer dit barn Pjece til forældre Lyst til at lære - Sådan lærer dit barn Kære forælder Udgivet af: Aarhus Kommune Børn og Unge Pædagogisk Afdeling Udgivet: Første udgave, januar 2011 Copyright: Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Pædagogisk vejledning til KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Udarbejdet af pædagogisk konsulent Sara Sejrskild Rejsenhus TIL LÆREREN Litteraturundervisning på mellemtrinnet skal fokuserer på genre,

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra 1 2 Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra Nadia skal ikke bo hjemme mere. Hun skal flytte. Først til et børnehjem og så til en plejefamilie, som

Læs mere

SIDE 1 DANSK. Avisen i skolehaven

SIDE 1 DANSK. Avisen i skolehaven SIDE 1 DANSK avisen i skolehaven DANSK Avisen i skolehaven SIDE 2 DANSK avisen i skolehaven DANSK AVISEN I SKOLEHAVEN 3 DANSK AVISEN I SKOLEHAVEN INTRODUKTION Dette forløb kombinerer arbejdet med at fremstille

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Kanondag på Skovvangskolen - Patienten

Kanondag på Skovvangskolen - Patienten Kanondag på Skovvangskolen - Patienten Indledning I forbindelse med vores arbejde med skønlitteratur på seminariet, har vi fået muligheden for at overtage tre 7. Klasser til en hel dag med kanontekster.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

DEADLINE ATHEN. et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER

DEADLINE ATHEN. et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER DEADLINE ATHEN et interaktivt rollespil ELEVAKTIVITETER INDHOLD Klar, parat, start flygt ind i spillet 3 Fakta 4 Sådan arbejder du journalistisk med Deadline Athen 5 Aktiviteter 6 Indledende aktiviteter

Læs mere