BOM-BAR-DÉR PETER. Skuespil i 4 akter. af Knud Pedersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BOM-BAR-DÉR PETER. Skuespil i 4 akter. af Knud Pedersen"

Transkript

1 1 BOM-BAR-DÉR PETER Skuespil i 4 akter af Knud Pedersen

2 2 Personerne: Zar Peter den Store, Selvhersker over Rusland Zarevitch Alexei, Zarens søn og tronfølger Nikitin Zotov, Lystighedens Patriark Alexander Menchikow Zar Peters ven Francois Lefort Zar Peters ven Fjodor Ramodanowskij, leder af Moskvas hemmelige politi van Velde ingeniør Platov ingeniør Den Afsindige Spøgelset (Klokke-Maria s afdøde mand) Ærkeenglen Gabriel Mary Hamilton Anne Mons Klokke-Maria Fyrster, generaler, bojarer, livgardister fra Preobraschensky-regimentet, bøddel og bøddelsvende, dansepiger, drenge, lakajer, dværge, bjørne, Sct. Bernhardshunde, heste. 1. akt: - Druk, 2. Akt: - Hor, 3. Akt: - Vold, 4. Akt: - Mord.

3 3 1. akt Handlingen i 1. akt foregår i og udenfor Zar Peter den Store s slot Preobraschenskowa nord for Moskva. Før tæppet går op. 6 Strelitzergardister nærmer sig fra venstre på deres vagtrunde. Lyden af deres støvler bliver højere og højere. Ved fuld lydstyrke passerer de scenen en anfører går i spidsen for dem og de forsvinder ud mod højre, samtidig med at lyden af deres støvler fortaber sig. En af de bageste livvagter er to hoveder højere end de øvrige, dårlig skabt, med for høje hofter. Han har kejtede bevægelse, som om han er uden styr på sin egen størrelse. I skal se, det er nok Peter selv, der morer sig med at deltage som menig i sin egen livvagt. To mænd kommer ind fra venstre foran det sænkede fortæppe. De må gerne komme i trojka. Og det må gerne sne. De er klædt i varme pelse. Den ene bærer lange ruller papirer under armen. Fra højre ruller en gammel hvidhåret kone ind siddende på en vaklende tremmevogn forspændt med en stor Sct. Bernhardshund, måske med en stor DOME likørtønde om halsen, selvom jeg ikke i øjeblikket ved, hvad den skal bruges til. Den er altid rar at ha ved hånden i dette akt. Den gamle har mistet sin forstand. Hun er pjaltet klædt og omgivet af store sække fyldt med tøj og ting. De to mænd, ingeniørerne Platov og van Velde, er på vej ind til Peter, Zaren over Rusland, hele Ruslands selvhersker og befrier. Er det derinde han bor? (Han peger ind mod tæppet) Den gamle afsindige (idet hun rækker hånden ud for at tigge af de to hun har en lille lerkrukke i van Velde:- Bor man på en kro? Bor man i et horehus eller i et torturkammer og på et skafot? Han bor ikke. Han huserer. Han huserer her. Hans hus er til at husere i. Og du kan bande på, han huserer. Han er hele Ruslands hustyran. hånden):- Jeg kan sy med vand. Jeg syr så fint som spindelvæv. Kaster jeg en hel balje vand over hovedet, har

4 4 jeg syet en dragt. Om vinteren kan jeg strikke varmt tøj. Med sne strikker jeg med uldent vand. De to værdiger hende ikke et blik, men undersøger fortæppet, mens lyden af livvagterne nu kommer fra højre mod venstre, akkompagneret af den afsindiges råb og besværgelser. Hun taler russisk nu, men siger det samme som før. En blød pels (- han berører fortæppet kælent, men vender sig så imod Platov ) Jeg har også hørt, at han er blød indeni van Velde:- Som flint. Sådan en snitflade ser silkeblød ud. Det skal man ikke lade sig narre af. Is med sort vand under! Han er fyldt med døde mårer og hermeliner. Det er mange år siden, de listede rundt på varme frierpoter. van Velde rækker en flaske til Platov efter at have taget en slurk for at varme sig. Den afsindige:- Pas på, Velde, med at lugte af brændevin, hvis Peter er ædru. Han banker dig af misundelse. van Velde:- Taler du sådan om hans Zaristiske majestæt, den store og evigt berømmelige Zar Peter Alexeiovitch. Livvagten er passeret, mens den afsindige har skreget efter dem først på russisk, derefter det samme på dansk. Den afsindige:- Giv mig Nikolaj og Andrei tilbage! (Til de to fortsætter hun) Spørg Peter, hvor han har gjort af mine

5 5 drenge, så skal I se hans frygtelige ansigt. Det sprutter af tårer til mit strikketøj. Platov (tager en slurk og kaster resten af flasken hen til den gamle, der begynder at hælde indholdet i hundens halstønde):- Så du den sidste livgardist, det lange rær, der dårligt kunne holde takten. Det er Zaren selv, der morer sig med at lege sin egen livvagt som menig Strelitzer. Han er ude at gå med hunden. Han er på gårdtur i sit eget fængsel. Sin egen fangevogter. Han er bange for at blive sluppet løs. Bare rolig, han sidder derinde, når vi kommer frem. Så du ikke øjnene var ved at falde ud af hovedet på ham, da han så os. Det var lige før han forlod geleddet for at spørge, hvad fanden vi skulle her. van Velde står og ser tænksomt efter garderne, mens lyden af deres skridt fortaber sig ude til venstre. Den afsindige:- Peter, før mig til mine børn! Platov (hører ikke afbrydelserne, men fortsætter mørkt):- En ung hofmand af høj bojarbyrd, som spurgte til hans søns helbred, huggede han ned på stedet Han sprøjter tårer og spyt ud af ansigtet Den afsindige:- Så trak han tøjet af ham og klædte et svin ud med hans jakke. Det tog en time at få bugt med svinet og hyleriet. Dødesigesnak varsler mere død. Jeg kan ikke sy tøj med blod. Jeg skal bruge tynde hvide tråde. Jeg skal bruge hvid Vand. Den afsindige:- Han ordnede selv hele begravelsen, som om det var hans nærmeste ven og rejste en mindesten over ham, selvom han havde myrdet ham. Alt skulle gå rigtigt til. Til begravelsen åd de svinet.

6 6 Hvor har du det fra? van Velde:- Sådan er virkeligheden. Og du kan bande på, at han er virkelighed. van Velde (tydeligt dårligt tilpas):- Lad os få hestene ind og få dem skiftet, så vi kan komme tilbage i nat. Platov (grinende):- I nat! Det tror du! Hvor lang tid tager et raserianfald. Når Peter først hører om bojarernes uro oppe hos os. Du behøver ikke overdrive. van Velde:- De vil forhindre ham i at bygge skibe. Og da skibe er Lillefars lunger og hjerte, er det det samme som at be ham om at dø. van Velde:- Har du tænkt dig at fortælle det på den måde? Platov (idet han holder papirrullerne op i luften):- De her tegninger behøvede vi ikke selv rejse med. Han skal bare skrive under: BOM BAR DER PETER. Vi kommer efter en underskrift og giver ham en overskrift. Godkend tegningen. Skibet får du ikke. Hvordan vil han reagere på bojarernes oprør? van Velde:- I bedste fald sender han sine strelitzere med tilbage til skovene. I værste fald rejser han selv med. Så kan ingen føle sig sikker. Kom. Lad os komme i gang.

7 7 Under dette sidste er de første medvirkende i 1. akt kommet ind på scenen og er gået ind bag fortæppet, alle standset af den afsindige, der vil give dem en besked med ind til Zaren. Mærkelige billeder viser sig uklare på tæppet som skygger, ja som en regn af tråde, der vindes op i et stort garnnøgle, men den afsindige bevæger sig besværet og tungt ind midt foran fortæppet. Hun ser opgivende efter Platov og van Velde, der er forsvundet ud til venstre og vender sig ud mod publikum, men hun græder. Så stiller hun sig op med let spredte rystende ben og reverenter pisser og pisser mindst 25 liter mens hun råber op. Den afsindige:- Fader Vor! Du som er i Himlene! Helliget vorde dit navn! Komme dit Rige! Ske din vilje! Jeg syr alt mit undertøj selv. Hele mit liv er et vandfald, der løber ned i Peters blodtrug. Jeg kan ikke sy tøj med blod. Blod er til at dø i. Giv mig mine drenge tilbage. 2. Scene Idet den afsindige synker sammen på knæ og stirrer op ad det store fortæppe, begynder hvid røg at lægge sig om hendes fødder som indledningen til et drømmesyn. På tæppet kastes computerdias, der fylder hele tæppet. Lige over hende ses i filmisk virkelighed hendes to drenge 5 til 7 år gamle hvidklædte i den tids Gatsbytøj. Peter! Det er Niko og Andrei, der kalder fra gården! Kom ud og leg med os. Du lovede det i går. Peter! Det er Nikolaj og Andrei, der kalder fra gården. Der ruller både i lysshowet på fortæppet og som forgrund i virkeligheden legetøjskanoner ind fra begge sider. Den kun 6-årige Peter ruller ind i en lille guldkaret forspændt en dværgpony. Han ledsages af sin huslærer Zotov, der er et halvt hundrede år, og den knap tyveårige Menchikow. Nikolaj og Andrei (ind fra venstre, råbende og kaldende):- Menchikow:- Hvor i himlens navn har I fået alle de legesager fra. Har I tømt Tyrkiet?

8 8 Den afsindige (griber fortvivlet og med svag røst op mod sine drenge) :- Jeg kan ikke klippe jer ud af luften. Kom hjem til mig. Det er blevet sent. I skal hjem i seng. Det er alt for sent at lege. Men drengene er kun optaget af Peter og løber begejstrede hen til de tre fra hoffet. Vi skal lege krig, Peter. Du har selv lovet det. Vi har alt, hvad du bad om. Nye kanoner. Vi har selv bygget dem. Peter springer ud af sin karet og undersøger ivrigt en kanon, der er rullet ind ved siden af ham. Så henvender han sig til sin lærer Zotov. Nikolaj:- Andrei:- Nu holder du kæft, Zotov. Både over for Sophie og Ivan og hvem der ellers råder dig til, hvad du skal råde mig til. Det er mig, der bestemmer her. Det er min legeplads. Zotov (halvfuld):- Vi skal lege sprut-krudt-krig, lille Bom-bar-der. Kurve med frugt, meloner, græskar, appelsiner og æbler bæres af drenge ind som ammunitionen, der lyser op i grønne røde lystige farver. Kanoner ruller ind over hele fortæppet og står opstillet imod hinanden som en dyb kile over hele tæppet med levende film. Den hvide røg udgør indramningen af det fantastiske skue. Nikolaj og Andrei (i munden på hinanden):- Gamle Kruschkow har skaffet våben fra krudtkammeret imod en kasse Mosel. Peter (allerede fuldt optaget af legen):- Giv mig en frakke af tysk Mosel og grønt fløjl før vi går i gang. (Han håndterer en legetøjskanon, som om det var en 3-hjulet cykel.)

9 9 Og jeg vil have lange støvler af glas. Zotov river proppen af en flaske og drikker. Menchikow trækker ham ned på gulvet i en græstue. Sæt dig her. Peter får vrøvl, når Sophie opdager det her. Lad os holde os udenfor. Lille Peter pisser på Sophie og Sophie pisser på ham. Det skal vi ikke blande os i. Jeg løber efter støvler. Jeg med. Jeg ved, hvor de gemmer dem. Støvler er vigtigere end krudt. Det siger Kruschkow også. Og han har forstand på krig. Der høres kanonskud og råb fra fortæppets lysshow. Peter kommanderer sine egne, og der vild tumult, mens den filmede krig på fortæppet og det virkelige slagsmål forløber mere organiseret som en rigtig krig. Mellem børn. Andrei:- Menchikow:- Zotov:- Andrei:- Nikolaj:- Bliv! I er fjenden! Vi skal ha fjender for at kunne slås. (Flere drenge kommer til på Peters side og opfører sig nærmest som vor tids rockere) Krigen er begyndt. I har selv bedt om den..i er svenskere og tyrkere hen til jeres kanoner. I bliver skudt i tusinde stumper og stykker. 4 drenge på Peters side bærer et stort vandtrug ind. Andre går til angreb med køller. Nikolaj og Andrei forsvarer sig.

10 10 Den afsindige (skrigende i vilde klageråb, der prøver at overdøve kanonlarmen):- Mine børn! Mine børn! Hvad gør du med mine børn! Mange råb er nu på russisk. Kanoner skydes af med høje brag. Der skydes med meloner og kastes med æbler. Begge hold beskytter sig bag hjemmelavede skjolde af træ. Nogle drenge er gået over på Nikolaj og Andrei s side og Peter er rasende og skriger forrædere efter dem. Nikolaj og Andrei rammes af et kanonskud med græskar og meloner. De falder omkuld og gribes af nogle af Peters venner, der holder deres hoveder ned i vandtruget, ned under vandet. I begyndelsen spjætter de vildt med benene. Men efterhånden bliver de stille, og de druknede drenge smides ind midt på gulvet. Det er Peter selv, der med de bare næver har druknet dem. Du har dræbt mine drenge, Peter. Du er en beskidt knægt. Du har leget dig til deres død. Du har druknet dem ihjel. Menchikow og Zotov følger distraherede og verdenfjerne med i, hvad der foregår. Jeg synes, de blev så stille. Er der ikke mere at drikke? Alle er blevet stille og betragter de to døde drenge, der ligger som ofre for den afsindige leg. De ligger korslagte. Den afsindige hulker stille. Langt borte høres trommehvirvel og et signalhorn. Lyden forsvinder igen. Peter griner pludselig højt og lidt vanvittig skingert, da han ser, hvordan der skydes æbler og appelsiner ud gennem en hjemmelavet kuglesprøjte på filmlærredet. (Tegnefilm.) Den afsindige (skrigende):- Zotov:- Man kan ikke føre krig uden nogen skal dø Skulle det måske hellere have været mig? (Han ser sig hovent omkring) Hvis nogen skal dø og det skal nogen skulle det måske så være mig?

11 11 Menchikow (idet han rejser sig op):- Er I så færdige med at lege? Zotov (snalret):- Solen går ned, som en klokke, der falder i vandet. Peter (hidsigt råbende):- Skulle det måske hellere have været mig?! Den afsindige forsøger at kaste sig over Peter, men bliver brutalt slynget tilside af Menchikow. Peter hurtigt ud med sine kammerater. Den afsindige skriger ulykkeligt og humper ud så godt hun kan trækkende hund og tremmevogn efter sig. Zotov og Menchikow står tilbage. En stille trommehvirvel høres i det fjerne. Det mørkner, og en klokke høres langt borte. To grotesk klædte dværge kravler ivrigt diskuterende ind bag fortæppet, som om de slet ikke hører med i stykket. Resterende personer, der medvirker i 1. akt, kommer ligeså stille ind, nogle læsende i deres rollehefter. Alle forsvinder bag fortæppet. Zotov (men han går ud støttende sig til Menchikows skulder, og mens de begge hører den fjerne klokke, og mørket sænker sig dybere og dybere) :- Som en klokke, der er faldet i vandet, men ikke kan synke. Og langsomt fyldes med vand. Først nu går fortæppet op for 1. akt. 3. Scene. Soveværelset i Peter den Stores lille palads, ikke større end en almindelig strandvejsvilla set indefra. Og nedefra, når man sidder på en af de forreste rækker. Dværge sidder på hug og spiller terninger i Peters uredte seng. De er omringet af lakajer, der

12 12 behandler og betjener dværgene, som var de Zaren selv. Alligevel virker det lidt, som om lakajerne optræder som en slags fritidspædagoger. Peter er i natkjole med en grøn korporalsuniformsjakke over. Han er ved at fylde hele gulvet med glas. Han har lagt sin lange hvide kridtpibe fra sig. Mindst 600 glas er anbragt i lange rækker på gulvet som jordbærbede, der løber hele vejen bagud til scenens bagvæg. Peter (råbende til alle og ingen):- Potter, bægre, krus, glas, lerdunke, kander. Overalt! Kom og hjælp. Vi skal ha mange flere. Flasker! Fester! Nej, bliv hvor I er alle sammen. Det er min fest. I vælter bare det hele. (Han ser sig imponeret omkring) Ruslands Have! Fyldt med øl og brændevin. Likører. Fisk! Potterne er skibe, der sejler på Ruslands bølger. Død for dagen. Død for dagen i Arkangelsk. Rød for solnedgangen i Pereslavi. Hvid for himlen over Neva. Hvid for skumsprøjt. Skål! Drik med. I snyder mig! Lillefar, hvor er den blå farve, som er havet? Der er ikke noget blåt at drikke. Vi kan ikke blot drikke. Blåt vand til os. Tre drukne lakajer (idet de raver hen imod ham fra sengen):- Grønt er havet. Havet er en korporalsuniform! Rundt om hele kroppen. Havet arbejder hele tiden, som Rusland og jeg. Den ene lakaj:- Vandet bevæger sig på samme sted, selvom bølgerne løber. Skide være med bølgerne! Den anden lakaj:- Havets muskler bulner under et grønt klæde af vand. Sollyset sejler kapsejlads på de grønne toppe. 4. Scene. Peters gamle huslærer Zotov er lige så stille kommet ind og står og iagttager Peters glasarmada

13 13 udover gulvet. Han ledsages af Menchikow, der holder sig i baggrunden. Zotov! Gamle pavezar. Hvem fanden har givet dig lov til at lade skægget gro som tang i vandet. Er du ikke blevet for gammel til skæg? Peter slår ud efter den gamle mand, der falder på knæ for Peters slag og ligger ved hans fødder. Rigtigt! Ned på knæ. Fej gulvet med den støvekost, du har hængende under hagen. Peter (spytter på gulvet):- Zotov:- Mine knæ er gamle og skøre som krystalglas. Peter (falder på knæ ved siden af den gamle):- Ned til dig. Jeg kommer jo ned til dig, Nitruschka. Hjælp mig med at skænke. Har dine knæ som det første besluttet at forlade din synkende skude? Nej! Kan du ikke se, hvor rask jeg er? (Zotov står på hænder. Han svajer lidt og ramler så i gulvet med et klask.) Peter gør ham kunsten efter. Peter ler og dansepiger bærer fade med vin og frugter frem. Der rulles også tønder ind med tysk øl. Dværgene slår kobøtter på sengen til ære for Zotov og Peter. De råber Zotovs navn, men på mange forskellige måder: Skotov, Zotof, Kotov, Kolotov. Hvorfor lo zoto så koko og moto gik lokomotiwis kikowska i zopogokikow. Zotov (forskrækket):- Hvad kommer du for, Zotov? Ved du ikke, at jeg fester på denne hellige Sebastians dag, hvor alle ulykker fejres med en fest? Peter går en rundgang mellem glassene. Han stirrer sig selv i fjæset i et spejl. Vrænger af sit fjæs og rækker tunge i alkoholiske grimasser. Han ramler omkuld, men hager sig fast ved den gamle, som han omfavner.

14 14 Vi skal ikke drikke. Vi skal arbejde. (Han ser fortvivlet udover de mange glas.) Vi skal arbejde med at drikke. Dværgene (grinende henne fra sengen):- Det var dig selv, der ville. Du roder selv, Lillefar. Du er selv ude om det. Du pisser i sengen om natten. Peter (idet kan kyler et glas mod dværgene, så det knuses i tusinde splinter mod bagvæggen):- Hold kæft. Det er ikke jer, jeg taler med. I er en gang forvokset utøj. (Højtideligt som en fuld bordtaler) Jeg tale med himmelens sendebud på jorden, skyggen, som du ikke kan springe over. Ruslands far og menneskehedens befrier. Zaristiske majestæt, store og berømmelige herre, Peter Alexeiovitch Peter smiler indsmigrende, som en gammel luder, til sin gamle lærer og skåler med ham. Han tager en stribe glas i armene og går syngende rundt som en amme med et lille svøbelsesbarn på armen. Han stopper op foran Zotov og betyder for ham uden ord, at han skal tage et nyt krus op. Bind vanter på mine hænder, så jeg ikke kan løfte et glas. Jeg skal være ædru i dag Zotov (rejser sig og går bedende hen til Zaren):- Dit skæg! Jeg vil ikke ha folk omkring mig med skæg. Rusland skal ikke vokse nedad. Skæg vokser nedad. Prischka! (en af lakajerne) Hent en kniv, så vi kan skære hovedet eller skægget af den gamle. Zotov:- Hvorfor i dag, hvor der er fest. (Til lakajerne og pigerne) Stil flere glas på række og fyld dem. Peter (springer rundt som en bold kastet rundt af en indre hånd):- Ruslands drikke er mig. Jeg er Ruslands skål. Min mund er Ruslands skød Og bag mit skød (han

15 15 ræber af fuld hals) ligger hele Ruslands fremtid og 2 meter under Ruslands skød ligger Rusland røvhul. Der forsvinder al det, vi skal af med som blomsterkæder af røvhuller, der er i gang døgnet rundt.

16 16 Peter vælter så lang han er, og hans kridtpibe ramler en hel stribe glas omkuld, som endnu ikke er stillet ned på gulvet. Zotov:- Jeg vil kysse dig lille russer. Og så bagefter har jeg en lillebitte bøn til dig, nådige hellige havbund, hvor al Ruslands sand ligger fast under havet, hvor skaller og sten hviler i fred og fiskene svømmer som helgener rundt og beskytter hvert eneste af dine skridt og dine små undersåtters krabbebevægelser. Vi har kun dig at stole på. Peter (vagtsom. Han rejser sig op på knæ, mens han ræber og klapper krusets låg i med tommelfingeren):- Jeg er både hav og havbund. Og jeg er regnen, der styrter fra en skyfri himmel. For jeg er også himlen. Forstår du det, gamle narrefar? Jeg har gået og set Du er jo blind. Zotov (forlegen):- Zotov:- Følt mig for. Der er flere måder at se på end din, men egen hellige øjesten. Det er den unge pige fra klokketårnet. Hun ringer så dejligt med klokkerne. Jeg kommer til at tænke på hendes lænder, hver gang jeg hører lyden af hendes kirkeklokker. Jeg er begyndt at høre dem, også når hun slet ikke ringer. I dagevis står jeg bare og venter på, hun skal komme forbi mig på vej hen til sit klokketårn. Men hun går forskellige veje. Jeg kan ikke finde hende. Jeg vil gifte mig med hende. Jeg vil bede dig om at komme med til mit bryllup. Du inviterer for, at hun ikke skal vove at sige nej! Du tør ikke spørge hende, hvis du ikke har mig med. Er det sådan? (Han løfter den gamle op fra gulvet i begge sine arme og smider ham fra sig på sengen midt imellem de hylende og skrigende dværge.) Hvordan vil du finde en ung pige om natten? Kan du ikke nøjes med at elske med dine liderlige tanker. Klokkernes lænder!! Ha! Den er go! Lad mig se din klokkependel, gamle fissefar. (Peter prøver at trække bukserne af den gamle).

17 17 Den gamle Zotov græder højt. Peter ler højt. Hvor vover du at tale om at giftes. Du kan jo hverken kneppe eller slås. Jeg kan elske og være trofast. Det sætter nogen større pris på. At elske har jeg lært af den Hellige Jomfru, at være trofast har jeg lært af dig. Du er trofast! Du er satan selv. Alle Ruslands piger beder den Hellige Jomfru om, at du må ramle død om. Lillefar. Lillefar. Hold nu op for dit gode hjertes skyld. Satan selv, når et skørt er i nærheden. Zotov:- Zotov:- Zotov:- Hvad mister du ved at hjælpe en gammel ven. Har jeg ikke hjulpet dig til en fest, selvom du ikke fortjente den? Kan du huske, da vi kom hjem fra Assof. Det var fanden ikke nogen sejr, vi kunne tage hjem og feste for. Men du ville så du dog kunne bruge din dejlige store russiske mund Lillefar, absolut have os til at lyve og fortælle dem derhjemme, at vi havde sejret, så vi kunne holde en stor fest. Kan du huske den fest? (Peter springer op med mord i blikket og iagttager den gamle huslærer skulende og mistænksom.) Der gik 14 dage, hvor ingen i hele Moskva var ædru, før de opdagede, at vi ikke havde sejret, men fået så mange tæsk, at vi dårligt kunne kravle hjem til øltønderne igen. Men du ville ha din fest. Nu er det mig, der trænger til en fest, der hedder kærlighed. Kærlighed med bryllup. Peter (omfavner Zotov):-

18 18 Så leger vi bryllup og laver kærlighed eller leger kærlighed og laver bryllup. Jeg har jo aldrig kunnet nægte dig noget, gamle pavegris. Sig til fyrst Ramodanowskij, at han skal lægge hus til. Han har en god seng til jer. Lad de seks største købmænd bringe mad og vin, musik og lys og fanden og hans pumpestok til festen. Sig til pigen, at hvis hun siger nej, siger hun nej til at bære min lille brud, til at være hele Ruslands lille skød og sukkerkop. Zotov falder på knæ og kysser Peters skospænder. Peter tager bestik af roderiet og råber op. Kom herhen alle sammen. Herhen på linie. Et, to, et, to! Eins, zwei, drei, los! Vores far er god til at rode. Dit liv består i at rode og rydde op. Og så begynder du forfra. Sådan er det altid. Rode og rydde op, rode og rydde op. Alle stiller op. Dværgene (fra sengen):- Så er der væddeløb. Den, der kommer først til bunden at sin række, har vundet vundet den Hellige Jomfru til sin kæreste. Alle kravler med rumperne i vejret, stopper op, tømmer glas og fortsætter. 5. Scene Alexei (kommer ind fra højre):- Ak ja. Hvad skal man dog sige til det. Jeg er fuld uden at drikke. Dog drikker også jeg for at ingen skal opdage det. Til sidst er jeg som de andre. (2 bojarer kommer ind fra venstre. De ser Peter.) 1. Bojar:- Han myrder gamle Rusland.

19 19 2. Bojar:- Vi må ha hans søn på vort parti. Men det er han allerede. Der går han. Kom her min søn. Du står mellem verden og flammerne. Du leger med ilden. 1. Bojar:- Pjat, jeg leger slet ikke. 2. Bojar:- Slut dig til os, mens tid er. Bare et godt råd. Vi vil hælde dig i din fars glas. 1. Bojar:- I skal ha øksen, skal I, hvis I forråder min far. Din far forråder gamle Rusland. 1. Bojar:- I er forrædere. Bort. Bonderøve! 2. Bojar:- Pas på dig selv. Rusland behøver dig. 1. Bojar:- Ud! Eller min far skal vise jer Rusland. Så skal I se Rusland.

20 20 6. Scene Mary Hamilton kommer ind. Jeg har søgt dig overalt. Jeg kan ikke mere. Kære veninde. Skal du redde dit liv, må du flygte. Jeg kan ikke flygte. Og du slet ikke. Selvfølgelig. Lad os stikke af. Begge to. Her er alligevel ingenting at blive for. Ord, Alexei. Din far vil altid finde os. Han søger kun en anledning til at ramme dig. Det er ude med os. Hvorfor afviste du de to bojarer? Mary (til Alexei):- Jeg forråder ingen. Men hør nu efter: Du kan sige til min far, at det er mit barn du bærer i dig. Så vil hele Rusland elske dig. Jeg kan elske det som en broder og dig som en søster eller noget andet, vi kan kalde, som vi vil. Skal vi ikke sandt? Bare det var så nemt. Og din far skal ikke slippe så let. Jeg kan ikke mere. Jeg kan ikke mere. Alexei (råbende efter Mary, der forsvinder):- Jeg elsker min far ulykkeligt. Vore stjernetegn kikser sammen. Han hader mig. Og jeg hjælper ham til at hade mig, hvis vi flygtede sammen. Lad os hjælpe ham. (For sig selv.) Jeg hjælper ham også, hvis jeg siger, at min bror er min søn. Ak flugten er bare ingen sted. Den er netop ingen sted. Flugten er stedløs. (Går).

21 21 7. Scene Peter har slet ikke set sin søn eller Mary eller de 2 bojarer. Zotov (protesterende overfor Peter):- Men der er jo dobbelt så mange glas i min række. 1. lakaj:- Nu må jeg give op! Hold kæft! Hold kæft, siger jeg. I kan krable så langt I kan. Kan I forlange det bedre? Den, der kommer længst har vundet. Peter stiller omhyggeligt små ikoner op for enden af hver række langs scenens bagvæg og tænder små vokslys ud for hver. Der er noget praktisk effektivt over ham. Han er den fødte legeonkel, der er i stand til at tage enhver leg i dybeste alvor. Nu skal vi ud og sejle. Årerne ud og kom i gang! Det kan vi slet ikke nå, Lillefar. Jeg skal giftes i nat. Vi kan kun nå et almindeligt gilde. 8. Scene Platov og van Velde kommer lige så stille ind. Peter er straks nysgerrig og går hen og snuser mistænksomt op og ned ad dem, som om han er en hund. Her står en strelitzergardist på hver side af de to. Peter (alkoholisk rasende):- Zotov:- Jeg så jer udenfor Preobraschenskova. I ligner to af mine ingeniører fra skovene. I må lige vente

22 22 lidt. Vi er lige ved at redde en ung lykkelig kærlighed i land med tørre fødder og våde bukser. Tag frit for jer, så vi kan få ryddet op Ser du, Zotov, bliver det ikke standsmæssigt, så bliver det tilstandsmæssigt, så bliver det tilstandsmæssigt, selvom du er syvogfirs Fireogfirs og blind og slap og liderlig i stedet for stærk, og pigen kun er tyve, selvom hun allerede er enke, og har ringet med andre klokker før. (Peter er tydeligt misundelig. Der er noget, der går fra ham.) Du er ikke misundelig? Zotov:- Zotov:- Hold kæften! Alt er mit og alle piger i Rusland. Det er mig, der skal forplante Rusland. Kun fordi du er så gammel, så du kan dø i morgen skal du få lov. Vi kan ikke forhandle den aftale her. Vi kan ikke forhandle den andre steder. Peter er stolt af sin replik og gentager den højtideligt for dværgene, der bare griner af ham. van Velde:- Peter (der udmærket har hørt Platov, er helt blå i hovedet af raseri. Han sprutter nærmest spyt ud af ansigtet):- De, der ikke hjælper mig med at tømme disse smukke glas, skal pisse alle tomme glas fulde, om de kan eller ej. De skal pisse menneskevin fra deres egne flasker.

23 23 De skal pisse menneskevin fra deres egne flasker. Hvad siger I så? I et sanseløst orgie bevæger alle sig på alle fire med rumpen i vejret langsom bagud, mens de to ingeniører står og betragter det tåbelige sceneri med deres tegninger og papirer i hænderne. Ingeniører på arbejde til fest i arbejdstiden. Nogle musikanter kommer spillende og dansende ind, men Peter går straks til angreb på dem. Ingen musik nu. Musik forstyrrer. (Han kan dog ikke lade være med at beundre en dansende bjørn, der spiller på balalajka. van Velde (til Platov):- Hvem er den gamle? Zotov, Zarens gamle læremester. Han har lært Peter, hvordan man river skyer ned fra himlen for at pisse dem op i luften igen. Han har udnævnt Zotov til narrepave. Han er Ruslands pave, og Zaren behandler ham sådan: Pave Zotov den første og sidste. Kan du se de to dværge, der har smidt sig op i Zarens seng pudekampen derovre i hjørnet? van Velde:- Det lange hyl elsker de små dværge. Han kan ikke få dem små nok. En af dem har han udnævnt til Zar over alle dværge i Rusland. Og han mener det. Han var kun almindelig fuld. Sommetider sover de sammen som en hund med hvalpe, en so med grise. Han er bange for at sove alene. Han er mørkeræd. Satan til Zotov! Han forlanger, jeg skal gøre det umulige på et øjeblik. Han tror, jeg er Gud for Paven. (Han skriger op.) Det er jeg bare ikke. Jeg er Bom-Bar-Der Peter. (Peter ramler om på gulvet, klynkende) Skaf mig en kanon. Et af de store glas derhenne. Hæld det fuld af krudt og kugler, så jeg kan skyde mig selv indvendig fra. Nu!

24 24 van Velde trækker sig forskrækket tilside. Peter var ved at ramle ind i ham, og det er første gang han oplever ham i et frygteligt nærbillede. Platov (upåvirket af situationen, følger bare med småsludrende, som om han har oplevet dette her mange gange tidligere):- Zaren udnævnte Zotov til Pave, da han afslørede ham i at stå i et telt i Polen med fem svenske soldaterkoner og undersøge dem med en ladestok. Han ville måle om de havde samme dybde som de russiske piger indvendig. Havde de det? Peter blev rasende. Han er i virkeligheden meget snerpet, hvis det ikke er ren misundelse. Derfor hjorde han Zotov til Pave og påbød ham afholdenhed fra kvinder indtil Jesu genkomst på jorden. Platov, står du og snakker ondt om mig? Hvad er det for en polsk jøde, du har bragt med dig? van Velde:- Guds fred med dig, hellige far. Du ved, jeg taler aldrig ondt. Og så er van Velde ikke polsk jøde men hollandsk skibsbygger oppe fra skovene og min nærmeste medarbejder. Det er farligt at rejse alene med den uro, der er i landet. Uro? Hvad er det for papirer, og hvorfor står I sådan og lusker? I ligner en ansøgning. Vi vil ikke forstyrre. van Velde:- Dine bojarer gør knuder i skovene. Der er uro overalt. De har forbudt os at hugge de skove, vi skal bruge til at bygge dine skibe.

25 25 Vi skal bruge en skov per skib. van Velde:- Dine bojarer siger, at der er forbud mod at fælde et eneste russisk træ. At al træ skal vokse for at gøre Rusland større Ligesom al skæg skal væk, fordi det vokser nedad og gør Rusland mindre. Peter er kommet i dårligt line ved Platovs ord om bojarerne og ser rasende på afbryderen. Platov kaster et livsskræmt blik på den uerfarne van Velde, der leger med sit liv med den slags ytringer. Peter fejer flot med en albue et bord rent for tomme flasker, og de folder papirerne ud over bordet. Her er opstillingen over de skove, vi skal bruge. van Velde (opmuntret af Platovs veltalenhed og modtagelse):- Jeg hørte ikke, hvad den idiot sagde, og det kan han være glad for. Platov, kom herhen. Lad mig skrive en ordre til de svinehunde i Preschenskij. De leger også med deres liv. Er det skibstegningerne? De vil holde træet for sig selv. Sig til de svinepelse, at I skal ha lov til at fælde så meget træ, I kan overkomme på 5 dage. Tag 500 mand og slå træer omkuld dag og nat. Vil du ha mine strelitzere med dig, mit barn, eller skal jeg selv Platov (afsides):- Gud Fader bevares vel. (Til Peter) Hvis du skriver under her og sætter dit segl, så er det nok. Peter skuler ondt til van Velde, der rækker ham en pennefjer.

26 26 Jeg skal gerne skrive efter jeres diktat. Du skal lade som om du ikke eksisterer, hvis du har lyst til at vende tilbage, hvor du kom fra. Jeg kender godt din type. Peter skriver under. Det varer en evighed, og det er, som om drikkegildet på gulvet benytter lejligheden til et lille hvil. 9. Scene Peter er på stikkerne igen. van Velde:- Det var det! Og så kan du sige til bojarerne i Preschenskij, at hvis de ikke makker ret kommer de til at mangle noget at sætte deres nathuer nedover. (Mistænksom) Har de kontaktet min søn? Ved I det? Bojarerne elsker din søn Alexei som sig selv. Zotov nærmer sig forsigtigt. van Velde:- Hold din kæft! Jeg gider ikke høre om troløshed. (Med et indsmigrende smil som en gammel luder) Du kommer fra Holland? Jeg fik en dejlig tandtrækker med fra Saandam, da jeg besøgte Holland? Den har reddet mange mennesker. Den kan redde dig med. Skaf musik! Vi skal ha trommer. Jeg er Ruslands største Janitsjar. Zotov:- Må jeg gå i gang med bryllupsforberedelserne, Lillefar? Jeg skal i et langvarigt russisk bad i den store badstue i Moskva.

27 27 Peter (idet han ikke flytter sit blik fra van Velde):- Gå du bare, Zotov. Vi kommer, når vi har drukket op. Zotov forsvinder lettet. Han tager dværgene med sig. van Velde (skræmt af Peters sideblikke):- Skal vi ikke bringe dine ordrer til godsejerne med det samme? Jeg kører gerne, selvom det er mørkt. Peter gør en lang pause og sikrer sig, at resten under udmattelse og dødeligt drukne halvt bevidstløse fortsætter arbejdet på vej gennem rækken under stønnen og bræk. Han er sit bedste lune. Nu går alt ad helvede til. Han går hen og løfter det største glas. Peter (i alkoholisk raseri):- Har du da slet ikke forstået, her skal drikkes. Det er vigtigere end alle verdens bojarer. I skal have to af mine gardister ved hver side. Prøver I på at drikke langsomt eller halve glas eller hælde min gode Mosel overbord fra jeres skibes skrog, så vil de slå hovedet af jer, som man slår hatten af et æg. (Indforstået og venligt til Platov, skal han ikke skal føle, truslen også gælder ham) Har du nogensinde tænkt over, Platov, at man ikke kan hænge et æg? Polens, Tysklands, Englands..(Han gør en lang pause, hvor han ser sig listigt omkring) og Sveriges skål. Skål for døden, som vi har vundet over. (Peter skal til at drikke). van Velde:- Skal vi ikke også skåle for din søn Zaritsaen Alexei, Zar Peter? (Det er tydeligt, van Velde her gør et forsøg på at vende Zarens utilpashed med ham ved, hvad han tror er en venlighed, men simpelthen er det værste, han kan komme til at sige.) For Guds skyld, Velde! Peter udstøder et skrig og vælter sig over den uforberedte van Velde og tvinger ham i gulvet med et slag, og fråden står ham om munden, mens han hyler og skriger. Spyt og tårer flyder ud af Peters

28 28 ansigt, der er rødt og ophovnet. Han trækker en kniv frem af sin lomme, ser på den og kaster den fra sig igen. De øvrige stimler forskrækkede sammen, nogle med et fedtet glas i hånden. Skal du ødelægge det fredselskende russiske drikkelag. Han trækker sin tandtang frem fra lommen og begynder under hyl og skrål fra van Velde at trække alle tænderne ud af munden på ham. Efterhånden som han river en tand løs kaster han den fra sig på gulvet mellem fødderne på de rædselsslagne andre, der står som slagtekvæg lammede af, hvad de oplever. Platov gemmer sit ansigt i hænderne og vender ryggen til, knust over at han ikke bedre havde forberedt sin ven på mødet med dette rovdyr. Peter rejser sig omsider svedig og vanvittig op fra det blodige ansigt, der engang var van Velde. Han ser sig om. Er der andre, der har lyst til at nævne Alexeis navn på denne fest? 10. Scene Alexei kommer ind fra højre med 2 venner og Mary Hamilton. De ser bestyrtet den skamferede van Velde liggende på gulvet. Kære far. Jeg hørte du nævnte mit navn. Ville du mig noget? Peter river et gardin tilside og river det med et ryk ned fra vinduet. Tårer og spyt flyder fra hans pseudoepileptiske ansigt, der krymper sig i smerte og uro. Peter raver længe omkring. Han smider gardinet over van Velde. Så opdager han Alexei, Mary Hamilton og Alexeis 2 venner.

29 29 Der ligger en gammel kone udenfor din port. Hun har en besked til dig. (Henvendt til sine venner) Nu vil jeg hen på en rigtig russisk kro og lukke min mund med det stærkeste, vi kan opdrive. Fjodor, og du Vassily. Kom med. Vi følger først vores veninde hjem. Med et barn i maven skal man ikke drikke for to. Heller ikke selvom barnets far synes at drikke for hele Rusland. Jeg kan ikke tåle synet af mænd, der er trætte, når de intet har bestilt. Orgiet er gået i stå. Alle er på vej ud. Peter løber hen og griber Mary Hamilton i armen. Peter (idet han følger dem med rasende blikke):- Bliv her. Dig vil jeg snakke med, når de andre er skrubbet af. 11. Scene Kom her hen til mig, lille Mary. (Han klapper hende på maven) Nå, har Alexei udstoppet din lille halmsæk med en julebuk? Han har ikke rørt mig. Kun du har drukket mig fuld med barn. Peter (smiskende og helt personforandret som ramt af det lyn, der hedder synet af en smuk kvinde):- Hvorfor mig! Hvorfor mit barn? Jeg har kun leget med dig. Det får man ikke børn af. Kan du ikke huske vi legede blindebuk. Under en kæmpefest. Jeg husker den, som var det i går. Det får man ikke Mary (begynder at græde):- Alexei rører kun min mund. Man kan ikke få børn den vej. Det ved du godt. Han skriver hellere digte noget med silketræer og vilde svaner, der æder gule kødbananer. Alt sådan noget. Det får man ingen børn af. Han har så mange mærkelige ideer om dyr. Det får jeg ingen børn af. Jeg har sagt til ham, at det eneste dyr, jeg kunne ligge med, var hans far. Jeg sagde det kun for sjov, men han tog det straks alvorligt.

30 30 Beskylder du min søn for at have arrangeret det hele! Og overværet det. Ja, det at vi legede blindebuk, som du kalder det, selvom du nu ikke havde bind om den enøjede dernede, og du havde bundet om mit ansigt med mine skørter. Belurede Alexei min søn Alexei sin fars blusel. (Lang pause) Den hellige skrift kaster forbandelse over den, der afdækker sin fars blusel. Det står ord for ord i skriften. Det ophidsede ham, sagde han. Det tror jeg! Det var satans. Sig mig ærligt: har du aldrig modtaget livgivende sæd fra ham? Det har kun hans hule hånd. Det får man heller ingen børn af. Han er udstyret med en forstuvet tommelfinger. Vi må finde en mere blufærdig kone til ham og til dig til dig må vi finde en rigtig russisk stådreng. Det er for sent. Peter (idet han ser på hendes bristefærdige mave):- Du skal giftes. Et barn skal have en far. Og det er ikke mig! Du ved vel, min lille due, at der er både torturkammer og skafot til den, der udspreder det rygte, at den hellige Zar eller bare den hellige ånd har gjort en russisk pige med barn. Det er et dødeligt rygte. Mary går ud.

31 31 Sig til Alexei, jeg vil tale med ham. 12. Scene Zar Peter (alene):- Hvad skulle lille Anna Mons sige, hvis jeg bad hende ligge med en anden. Selv med en hel tønde brændevin i maven er jeg dog i stand til at lade hende patte af min gode sutteflaske. Jeg har hende endda mistænkt for at sælge ud af min sæd til fremmede for penge! Det er trofasthed. Jeg vil låne Alexei det apparat, jeg fik som gave af kongen af England. Han skal bare snøre det om sine lænder. Er der kun mørkt i sovekammeret, føler en kvinde intet mærkværdigt derved Tværtimod! Vi skal bare huske en ting: apparatet er konstrueret, så ingen sygdom kan trænge ind, og ingen sæd kan trænge ud. Derfor må vi klippe spidsen af, så sæden kan flyde uhindret fra mand til kvinde. Jeg har gemt det apparat i mit russiske skatkammer. Tæppe for 1. Akt.

32 32 Eventuelt læsestykke i kataloget. Læsestykke: Den pige, Nikitin Zotov møder på sin vej til at ringe solen op og ned må være knyttet til en af Moskvas mindre kirker, hvoraf der var fyrre gange fyrre. Der bliver ringet med kirkeklokkerne i Rusland ved hver mulig lejlighed: ved bryllupper, ved dødsfald, bekendtgørelse af fester ved religiøse højtider, ja ind imellem ved private festligheder. Det starter med, at nogle stimler sammen omkring de store klokker, hvoraf nogle er i sølv, andre i malm eller bronze, og den er vejer mere end 31 tons. De første ringninger efterfølges af andre og snart genlyder Moskva af tusinder af klokker. Sommetider ringer de hele natten igennem, så ingen i Moskva kan få lukket et øje. Ikke kun de religiøse russere var derfor fortørnede over, at Zar Peter nedrev mange af klokkerne for at smelte dem om til kanoner. Ved åbningen af 2. Akt sker en lille daglig hændelse, som ikke nærmere forklares, men som jeg gerne vil forklare baggrunden for. Udenfor Zarens palads, lige under et vindue oppe på tredje sal, som kaldes bønnevinduet, står en kasse, der nærmest ligner et fuglebur. Et tov fører fra kassen op til vinduet, og en gang om dagen hejses kassen op og tages ind gennem bønnevinduet, hvorefter den tømmes og sænkes ned igen på samme plads. Kassen er pladseret her, for at almindelige russere heri kan lægge direkte bønskrivelser og ansøgninger til Zaren personligt. En gang om dagen tømmes kassen, og Zaren læser alle indkomne breve. Forresten vil jeg gerne tilstå, at de 600 glas, der er opstillet i 1. Akt kun er et lille udsnit af de glas, som Zaren lod opstille ved den omtalte lejlighed. Jeg beklager, at pladsforhold gør denne indskrænkning nødvendig.

33 33 2. Akt 1. Scene Før tæppet går op udspilles følgende scene foran tæppet: Ved seks høje skrivepulte står skrivere med lange fjerpenne. Bag tæppet er der fuld gang i bryllupsforberedelserne. Peter vandrer i langskaftede militærstøvler iført sin grønne korporalsjakke frem og tilbage på gulvet. Han dikterer snart til den ene, snart den anden. Så retter han lidt på sin diktat til den ene, erindrer den anden om en bagatel. Ind imellem knalder han en signet ned i hjørnet af et dokument, og kurerer, fastbundet med gaze, så de er ét med deres små stærke heste, rider forbi for at hente breve og forordninger til rigets fjerneste afkroge fra Tundraen til Krim. De taktfaste skridt fra livgardens vagtpatruljer høres ustandseligt udenfor. Der er fakler og kærter, og Peter ryger lystigt på sin lange kridtpibe og slår sommetider om sig med en sort stok med et stort sølvhoved, et skæfte der siges allerede at have knust hjernen på tyve skrivere. Skriv det som en forordning, opslå det på kirkeportene. Lad præsterne læse det op i kirkerne. Alle fyrsters og bojarers sønner skal rejse ud. Også selvom kun én søn er tilbage på godset Ja, hvis der kun er en eneste, kan han få lov til kun at rejse bort en kortere tid. Men rejse skal de fandeme alle sammen, om de så skal ride på satan selv. England, Holland. Og de dummeste kan nøjes med Tyskland og Polen. Der lærer de noget i en fart. De klogeste skal til England, for englænderen er snu. Og hollænderne! De kan lære os at sejle. Lær sejlkunst at hollænderne! Køb skibe af dem og sejl dem til Nevamundingen. Rusland betaler gerne for den rigdom. Det er som at købe penge. (Peter dikterer til en anden):- Det jord, som Kroitschiwi-klostret af dovenskab ikke har opdyrket tilfalder nu efter vi gentagne gange har påtalt sagen straks til os. Skriv til dem, at det er prisen for deres hellige driverliv. Det er billigt sluppet. Skriv således: I fortjener at jages ud på markerne som hunde med jeres abbed i spidsen med en tot ild i røven.lov dem, de kan få jorden tilbage. I kan få jeres jord tilbage, hvis I uden nogen tøven gør en rejse til alle Ruslands klostre og fortæller mig.uden nogen

34 34 forsinkelse.hvor meget jord, der ligger uopdyrket under kirken. (Han ligner igen en bordelmutter) De dovne helligrøve svanser den dagen lang og gynger mere med hinanden over sengegærdet end de står bøjet over markarbejde. De røvpuler sig en seneskedehindebetændelse til. Skriveren:- Hvad for en sygdom? Kan vi ikke kalde den noget latinsk, hvis det er en rigtig sygdom, Deres Majestæt omtaler? Peter (farer over det stakkels menneske):- Det er en sygdom, de får på værfterne i Holland, når de pukler som gale. Sådan en sygdom kan vel også fås på pikken. Du skal bare skrive, som jeg siger. (Han vender tilbage til den anden skriver):- Og når de kommer tilbage skal de henvende sig til mig personligt og fortælle, hvilke færdigheder, de har lært I skal kunne tale til mig i det lands sprog, I har besøgt Sprog er det allervigtigste. (Videre til den anden skriver. Bag fortæppet finder han en flaske frem, som han tømmer i et eneste drag og kaster bort):- Og så til invitationerne til Nikitin Zotovs voldtægt af et bryllup. Indbyd høfligt, men med særlig delikatesse, ikke for hastigt, den mand, hvis familie er meget ældre end fanden! Byd også tyve horer over 80 som brudepiger, og glem ikke den mand, der ledte efter kvinder i fjorten dage uden at finde. Husk den døde, som var gift med enken. Inviter alle døde og næsten døde, og husk også ham, som er født i Aleppo, og som har stemme til at synge. Og alle, der forstår sig på at lave mad og brygge godt øl og brænde vin. Peter vandrer frem og tilbage i fornøjet forventning til de forestående løjer. Forberedelserne er stadig i fuld gang bag scenetæppet. Instrumenter, dyrebrøl og råb høres. Peter (til en af skriverne med en lang replik, som han indover næste scene vender tilbage til):- Markarow! Vi skal skrive til Kurbatov om flere skatter. Den der med de regeringsstemplede papirer var genial. Vi kan nu finde frem til alle handler og dermed alle penge bare ved at kræve et stempel på alle kontrakterne for at de har gyldighed. Kurbatov er et geni. Folk, der kommer fra fattigdom har forstand på, hvor man skal finde pengene. Nu er der ingen grænser for, hvad vi skal lægge skat på: Der skal skat på senge, på bade, på mælk (med et fiffigt glimt i øjet) på modermælk. På værtshuse, ædruelighed, skat på ildsteder om vinteren på meloner, agurker, rabarber. De, der er

35 35 medlem af en religiøs sekt, skal betale dobbelt. Hedninger skal betale deres hoved. Vi lægger skat på ægteskabet. Ægteskab kan man godt kalde lidt af en luksus skal for at sove. Der er nogen det sover i det hellige Rusland! Mens vi slider og slæber! Men kan vi tage skat af vand? Nej! Vand er en foræring fra himlen Og dog! Nej! Vand er en gave. Eller er det? Hvad med sne? Is er en indpakket gave med vand. Men man kan dog godt forlange skat af en gave. Ellers ville alting bare blive kaldt for gaver. Vi lægger skat på is, når det ligger nytteløst i gryder og kar. De kan jo bare smelte isen. Men så skal de bruge ildstedet. Og vi har lagt skat på ildsteder. Havet derimod! Det skal vi ikke have skat på! Ingen skat der! Og dog! Nej, vel? Kunne man ikke bare lægge en lille smule skat på f.eks. på på på uventet regn under tørke. Den regn er jo rede for bojaren. Hvorfor skulle han ikke betale lidt skat af uventede penge, når han betaler af de ventede? Vi lægger skat på alt salt! Tobak, tjære, kridt, gummi og marieglas! Man skal betale for at kunne se ud af sin stue. Det er som at gå i teater. Og der skal skat på teater Ligkister! Begravelser! Så går ingen fri. Begravelser rammer alle. Man kan ikke lade være med at begrave dem, som ikke betaler skat for begravelsen, Lillefar. Hvad vil du gøre af dem? Var der mere Deres Majestæt? Markarow:- De kan blive begravet i helvede, hvis de ikke betaler. Der skal ingen ende være. Døden skal ikke redde skattesnyderen. Den kan stoppe ham. Men ikke redde ham. Skat på hatte! Skat på skæg. Skat på støvler det er en vejskat, så vi også får skat fra dem, som går udenom vejene Vi lægger skat på skyerne og så har vi løst problemet med ikke at lægge skat på vand for vi kan vil ikke lægge skat på begge dele eller? Og dog! Nej! Skat på skyerne, de driver over os alle og gør det nemt for enhver bare at se op i luften for at finde ud af, om de skylder noget i dag. (Peter ser ud på himlen med en veltilfreds mine.) Markarow:- Markarow. Skriv til general Ramodanowskij, at han skal henrette alle, som snyder staten for så meget, som går til køb af en stump hamp.

36 36 Deres Majestæt har selvfølgelig overvejet følgerne af denne befaling? Fortsæt med at skrive Peter (gentager det sidste, ler højt og omfavner Markarow, hvorefter han beder ham droppe hele Den sag skal skæres pølsevis, bid for bid 2. Scene Pludselig får Peter øje på Platov ude i kulissen. Markarow:- Markarow:- Deres Majestæt ønsker at leve alene i Rusland uden undersåtter? Vi stjæler jo alle lidt her og der. Nogle lidt, andre meget Men ingen kan sige, at de ikke stjæler. Rusland stjæler lidt af Rusland hele tiden. sagen):- Hej, der har vi Platov Med et ansigt som en hængerøv. Kom ind og få en opsang med til dine sure godsejere. Jeg vil gerne rejse snart. Der er allerede gået et døgn, hvor dine værfter har ligget stille. Det ligner ikke dig at tillade, at noget går i stå. Hvorfor er du så ikke rejst i går? Platov (kommer ind fra højre):- Jeg søger et kloster til van Velde. Min bedste ven vil gå i kloster. Efter han har haft fornøjelsen

37 37 Ti stille. Det er mig, der bestemmer. Har han ikke lært det. Lærer den hollænder da aldrig noget. Føre sig frem første gang, han er ved hoffet. Hvis Deres Majestæt vil undskylde, at han har kun to muligheder: enten bruge munden til druk eller sine læber til at bede bønner til Guds moder. Det er den fremtid I har givet en af jeres dygtigste ingeniører på værftet. Han foretrækker det sidste. Peter (ubehageligt berørt):- Du kan sende ham til Serge-Troisky-klostret med et brev fra mig Så bli r han aldrig lukket ind En af skriverne (for sig selv):- Så skal de nok tage imod ham. (Til en skriver) Skriv at den tandløse har været dum nok til at vædde om, hvem der kunne bide en sten midt over. Og at så brækkede han alle sine tænder. Skriv at fra hans røde gummer kan de forvente de blideste bønner. Skriv at det eneste, han ikke kan, er at fløjte. (Peter er alene om at more sig). Platov har manerer og resignation. Men der er ingen tvivl om, hvad han mener. Peter afviser forvirret og ubehagelig berørt at beskæftige sig mere med Platov. Han går videre til skriverne, men vender så tilbage til Platov, som efter en pludselig indskydelse:- Platov min egen, jeg vil sørge for dit liv. Du skal få en god erstatning for din hollænder. Vi skal ha flere indbydelser: lad den hundredårige præst ved Magdalene-kirken forrette vielsen i en passende udklædning, f.eks. den han bruger, når han velsigner drikkefesterne. Lad hofnarrerne møde i fantastiske kostumer med dyrehoveder og kattehaler. Lad seks komme udklædte som rotter på ryggen af hinanden. (Han bliver helt overstadig. Han er i sit es). Indbyd alle blinde oldinge og alle Ruslands lirekasser, så de kan gå foran i processionen. Og for at hylde den senile kærlighedskriger på vej til sit sidste slag skal der indbydes tre generaler. De skal gå foran lirekasserne som trommeslagere, så alle moskovitter ser, hvad den game fissefarce har på tapetet. Skriv til fyrst Golovkin, at vi foretrækker, han holder brylluppet om natten, så vi kan invitere fanden

38 38 med som hædersgæst. Det lange brev dikteres ind imellem de andre breve, han går og dikterer på denne måde optræder brevene næsten som en dialog ført af Peter med forskellige. Således dikterer han også samtidig dette, som han henvender sig til med en ny skriver. Peter går over mod den fjerneste skriver. Skriv og spørg til Galina Metscherkiwis sygdom, som hun har klaget over så længe. Skriv, jeg har hørt, hendes hovedsmerter vil forsvinde, hvis hun nøje overholder denne kur: hun skal spise en stor spiseskefuld vodka hvert kvarter! Find det brev, hvor jeg gør Fjodor Ramodanowskij til politidirektør over Moskva. Peter hejser en vidjekurv op fra vinduet og læser brevene fra utilfredse moskovitter i den. 2. Scene Peter går længe frem og tilbage på gulvet i dybe tanker. Så henvender han sig til en ny skriver. Peter (til en skriver):- Skriv følgende til general Ramodanowskij: Nu, hvor din Zar og velgører har ladet dig indtræde som politidirektør i Moskva og du ikke får ringe betaling og anseelse for dit arbejde, vil jeg bede dig diskret at opbygge en liden afdeling, der optrænes i hemmeligt at kunne følge i skyggen af min dyrebare søn og tronens efterfølger, så vi kan have indseende med, hvem han kommer sammen med og kalder sine venner. Notér deres navne og skriv øverst på listen, dem han oftest ser. Herefter beder jeg dig uden nogen forsinkelse anholde alle disse min elskede søns nærmeste venner. Vi skal vide, hvad de søger at forføre ham med, siden han er så mærkelig. Du må strække dem på pinebænken i torturkammeret, indtil de indrømmer det, vi har grund til at mistænke dem for.

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 3 SESS: 15 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 PIA JUUL SKADEN roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 4 SESS: 14 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 Skaden Pia Juul/Tiderne

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

PROLOG. Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen

PROLOG. Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen 5 PROLOG Stemme: Søndag morgen klokken 7.28 forlod Djævelen sit pensionatsværelse og gik ned til torvet. Her stillede han sig op og så på menneskene. Han så straks at det er kærligheden der er vidunderet.

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale.

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale. TVM OPTAGELSESPRØVER 2011 Opgave 1: Skriv to historier Løs de følgende opgaver. 1/ Beskriv en konkret detalje fra dagen i dag på en måde, så læseren forstår, hvorfor du trækker lige præcis den frem. Giv

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege

Hej. skal vi lege? Legehæfte -Danselege Hej skal vi lege? Legehæfte -Danselege Danseleg leg nr 1 - Boogie Woogie Legebeskrivelse: Deltagerne står i åben kreds med ansigtet ind mod midten. - Man gør de ting, man synger. Så tager vi højre fod

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Den største kunst er kærlighed

Den største kunst er kærlighed Claus Holm Thomsen Den største kunst er kærlighed TORGARD Den største kunst er kærlighed Claus Holm Thomsen 2010 www.clausholmthomsen.dk Omslag: Henrik Koitzsch Bogen er sat med Utopia hos BookPartnerMedia

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Studie. Kristi genkomst

Studie. Kristi genkomst Studie 14 Kristi genkomst 77 Åbningshistorie Der er mange skilte, der får mig til at grine. Nogle skyldes trykfejl, der giver et helt andet billede end det tiltænkte, f.eks. Levende børn. Andre er bare

Læs mere

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen?

Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Julesøndag 2013 Hvad er det egentlige i livet, i kærligheden, i troen, i bønnen? Dette hellige evangelium skrives af evangelisten Matthæus: Da de vise mænd var rejst, se, da viser Herrens engel sig i en

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Præstens hemmelighed

Præstens hemmelighed Den lå på bordet. Pia vidste, hun ikke måtte røre den, men det trak i hver en fiber i hendes krop for at kigge i den. Den var hendes fars og han havde udtrykkeligt fortalt, at ingen måtte åbne den, for

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Ungdom og skoleliv I Seoul

Ungdom og skoleliv I Seoul Uddannelsesfeber Ungdom og skoleliv I Seoul Testokrati Børns kundskaber Velfærdssamfundets overlevelse Vesten Jeg har hørt, at I Vesten der kan unge mennesker rejse. Rejse verden rundt, hvis de vil. Det

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag Appetizer: Simon Spies blev engang spurgt om han foretrak at være fattig eller rig, og han svarede: Ja, livet kommer jo ikke an på penge, og jeg har prøvet begge dele, men jeg vil til enhver tid foretrække

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger

Spørgsmål til. elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Dialog et spil om holdninger Spørgsmål til elever BØRN, UNGE OG ALKOHOL Dialog et spil om holdninger Elever FORMÅL At I hører hinandens synspunkter og erfaringer. At gruppen diskuterer disse. At give ideer til fælles normer. At give

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Engle synger for hyrderne

Engle synger for hyrderne LUK 2,1; 1 THESS 4,16-17; ÅB 1,7; 14,1-3; 21; 22; ; DEN STORE MESTER, S. 25-28; VIDNESBYRD FOR MENIGHEDEN, BIND 1, S. 60-61, 67-70 Engle synger for hyrderne Huskevers: Med evig kærlighed har jeg elsket

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney

Party-tip. disneyjunior.dk. DisneyJunior.co.uk. Disney Party-tip DisneyJunior.co.uk ø Bed dine venner om at klæde sig ud som pirater til partyet! Så kan du uddele priser for bedste piratudklædning! Rul invitationen, som du udskrev fra denne side, sammen, og

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle

Nogle af os er kede af det, fordi vi savner nogen, eller måske en bestemt, at være sammen med. Nogle af os går og småskændes, fordi det skulle Juleaften, domkirken 16.30 : 94 Det kimer nu, 119 Julen har bragt, 104 Et barn er født, 120 Dejlig er jorden. 1.salme, Salutation og kollekt med korsvar, Koret: "Højlovet være han som kommer i Herrens

Læs mere

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og

Rettigheder skal erhverves. De skal være. velerhvervede. Det er ligesom en tankegang, der fylder mere og Rettigheder skal erhverves. De skal være 3.s.e.trinitatis, 21.6.2015. Domkirken 10: 3 Lovsynger Herren, 435 Aleneste Gud, 289 Nu bede vi, 492 Guds igenfødte, 31 Til himlene. Nadver: 493 Gud Herren så.

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

sten kan man falde ned fra, slå sig på og snuble over. Men klipper og sten er også rigtig godt og solidt

sten kan man falde ned fra, slå sig på og snuble over. Men klipper og sten er også rigtig godt og solidt Femte søndag efter trinitatis. 8.juli 2012. Domkirken og Gråbrødre: 4 Giv mig Gud, (396 Min mund), 332 På Jerusalem det ny, 582 At tro er at komme, (754 Gud ske tak), 775 Der står et slot. Altergang: 147

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag.

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 16/3-14 Kirkedag: 3.s.i fasten/b Tekst: Mk 9,14-29 Salmer: SK: 28 * 388 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 LL: 28 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 Så blev det

Læs mere

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten.

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten. Fyrtøjet Eventyr af Hans Christian Andersen - 001 D er kom en soldat marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to! Han havde sit tornyster på ryggen og en sabel ved siden, for han havde været i krigen,

Læs mere

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort Bes An For lutning: al efterladte: sinkelse: 1. Begravelsen En aften dør bedstefaren i familien af et hjerteanfald. Ifølge familiens tro skal liget brændes på et ligbål af træ. Den ældste søn skal kløve

Læs mere

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole Man King - Færdigt manus af Hald Ege Efterskole SCENE 1.EXT. GADE, FORAN BUTIK.DAG Jonas (16 år) sidder på en bænk og tegner nogle træer og buske på sin blok. En lettere flippet, men egentlig godt udseende

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere