Velkommen til Børnehuset ved Skoven

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til Børnehuset ved Skoven"

Transkript

1 Velkommen til Børnehuset ved Skoven

2 Børnehuset ved Skoven er en del af Ellevang Dagtilbud, som består af 6 afdelinger. Vi er en integreret institution for børn i alderen 0 6 år fordelt i to huse. Vi er normeret til 36 vuggestuebørn i alderen 0-3 år indskrevet i Nøddehuset og 60 børnehavebørn i alderen 3 6 år indskrevet på Trætoppen. Der er ansat 10 pædagoger, fire medhjælpere, en pædagogisk assistent og en pædagogisk leder. I Nøddehuset er børnene aldersintegreret på tre basisstuer. Stuerne er placeret rundt om et centralt fællesrum, som er husets samlingssted. Trætoppen har vi valgt at funktionsopdele: Vi har et kreativt værksted, et rum med forskellige spil og en togbane, et rum med legekøkken, en dukkekrog, Lego Friends og et danserum med udklædningstøj. Derudover har vi Eksperimentariet, som er en glasbygning, hvor vi kan fordybe os i større og længerevarende eksperimenter og projekter. Institutionens profil Vi tager udgangspunkt i et anerkendende og relationsorienteret menneskesyn, og derfor er fællesskabet omdrejningspunktet i Børnehuset ved Skoven. Vi fokuserer på de værdier, som knytter sig til det at indgå i et forpligtende fællesskab. Barnet skal udvikle sig til et selvstændigt individ, der kan hvile i sig selv ud fra egne forudsætninger. Det er vigtigt, at barnet føler sig anerkendt på både følelser, udviklingsniveau, kompetencer og temperament. Det giver selvværd og mod til at klare livets udfordringer.

3 Vi arbejder særligt på at børnene bliver trygge, tror på sig selv og kan bidrage til og profitere af fællesskabet For at kunne blive bevidst om sig selv og udvikle sig, skal man være en del af fællesskabet. Det er derfor også vigtigt for os, at Børnehuset ved Skoven fungerer som en helhed. Indretningen giver gode muligheder for, at børnene kan bevæge sig rundt i husene, og den kan dermed være med til at underbygge og fremme fællesskabet. Dagligdagen i Børnehuset ved Skoven Vi åbner klokken 6.30 i Nøddehuset. Vi modtager dig og dit barn i fællesrummet. Vi tilstræber, at der de fleste dage er både en voksen fra Nøddehuset og Trætoppen fra morgenstunden. Det er vigtigt, at du som forælder siger godmorgen og hilser på både de voksne og de fremmødte børn. Som forælder er du nemlig også en del af Børnehuset ved Skovens fællesskab og rollemodel både for dit eget barn og de andre børn i huset. Klokken 7.30 går børnene fra Trætoppen over til sig selv.

4 Nøddehuset Klokken ca holder vi samling på stuerne. Det er noget som både store og små ser frem til og glæder sig til at deltage i. Samlingen er et organiseret fælleskabsforum. Vi snakker med børnene om, hvem der er kommet, og børnene hjælper med at finde ud af, hvem der mangler. Børnene er en del af fællesskabet, selvom de har fri. Vi synger sange, leger fagtelege og sanglege, hvor man bruger kroppen. Børnene får gode erfaringer med at være en del af et organiseret fællesskab og det at lytte til og respektere hinanden. Vi øver os også i at vente på tur, f.eks. ved at få lov at vælge den næste sang. Under vores samling spiser vi frugt. Hvert barn medbringer to stykker frugt hver mandag, som vi anretter og serverer fælles for børnene. Klokken ca koncentreres arbejdet med indholdet af de pædagogiske læreplaner: Barnets alsidige personlige kompetencer Sociale kompetencer Sprog Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Krop og bevægelse Alle læreplanstemaerne indgår naturligt i hverdagen i større eller mindre omfang. Den overordnede fællesnævner for vores pædagogiske arbejde, dialogen og nærværet med børnene er at vise vejen ind til fællesskabet. Både fællesskabet i Børnehuset og de fællesskaber som børnene skal indgå i senere i livet.

5 Vi tager i skoven, bruger kroppen i naturen, udforsker og lader os udfordre af både naturlegepladser og naturen i sig selv. Vi går ned til køerne, er nede ved søen eller ovre på klatrestammerne og den lange græsbakke. Hver eneste tur i skoven byder på nye og spændende udfordringer for det enkelte barn. Vi er på legepladsen, hvor vi kører på scooter, gynger, leger med sand og vand, klatrer og rutsjer i legetårnet, spiller bold og udforsker legepladsens mange huler og kroge. Vi deler os i mindre grupper og laver aktiviteter, der tilgodeser de forskellige udviklingsniveauer i børnegruppen. Ved at dele os i lidt mindre grupper, oplever vi at have bedre tid til nærvær og fordybelse med det enkelte barn. Vi går i mindre grupper og læser bøger efter metoden dialogisk oplæsning eller læser i større grupper sammen på stuerne. Vi maler billeder og eksperimenterer med farver, form og forskellige materialer. Vi træner motorik og balance bl.a. i puderummet. Vi danser og klæder os ud og lytter til musik både på stuen og i fællesrummet.

6 Vi tilstræber at komme ud med børnene hver dag. Fra klokken ca spiser vi frokostmadpakken. Under spisning er børnene delt i mindre grupper. Nogen sidder i fællesrummet og andre på stuen. De mindre spisegrupper skaber ro omkring spisningen og giver igen mulighed for, at vi som voksne kan koncentrere os om en mindre børnegruppe, og at være nærværende i forhold til det enkelte barn. Spisegrupperne giver også børnene mulighed for at koncentrere sig om maden og øve sig i at være både snakkende og lyttende i et mindre fællesskab. Samtidig støtter vi også det enkelte barn i at øve sig sprogligt i et lidt mindre forum. Efter spisning leger børnene i større eller mindre grupper i puderummet, på stuen eller i fællesrummet. I tidsrummet mellem og gør vi børnene klar til at komme ud og sove middagslur. Vi prioriterer at give os god tid til at få skiftet og puttet det enkelte barn på en hyggelig og tryg måde, så barnet har en oplevelse af, at det er dejligt at komme ud og sove. De mindste børn sover udenfor i barnevogne, de lidt ældre børn sover i krybber i krybberummet. De ældste sover indenfor i sovestuen. Mens børnene sover afvikler vi vores pauser, men der er altid en voksen på stuen eller i fællesrummet, til at være sammen med de børn, der ikke sover, og til at lytte efter de sovende børn. De børn som ikke sover til middag tilbydes at komme over og lege i Trætoppen. Klokken ca begynder vi at spise eftermiddagsmad med de børn, der er vågnet. Eftermiddagsmaden spiser vi ikke samlet, da børnene

7 vågner på forskellige tidspunkter. Der er som regel en voksen, der tager de vågne børn op, og en voksen der sidder på stuen og spiser med børnene. Når det er godt vejr spiser vi også tit udenfor. Efter maden er børnene enten på stuen eller i fællesrummet. Da vi er et åbent hus, må børnene opholde sig hvor de vil, og det giver også børnene mulighed for at bevæge sig rundt i hele huset, når de føler sig trygge og klar til at forlade stuen og udforske nye steder i huset. Dette er med til at styrke fællesskabet både med andre/større børn og voksne, og bidrager til, at alle i huset, både store og små, kender hinanden. I løbet af eftermiddagen bliver børnene hentet, og vi forsøger så vidt muligt at få tid til at snakke med alle forældre, og fortælle jer om, hvordan barnets dag har været. Det er ikke alle eftermiddage, vi har tid til længere snakke, men I er altid velkomne til at bede os om en samtale omkring jeres barn. Trætoppen Klokken ca koncentreres arbejdet med indholdet af de pædagogiske læreplaner: Barnets alsidige personlige kompetencer Sociale kompetencer Sprog

8 Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Krop og bevægelse Alle læreplanstemaerne indgår naturligt i hverdagen i større eller mindre omfang. Den overordnede fællesnævner for vores pædagogiske arbejde, dialogen og nærværet med børnene er at vise vejen ind til fællesskabet. Både fællesskabet i Børnehuset og de fællesskaber som børnene skal indgå i senere i livet. I Trætoppen har vi tre aldersopdelte aktivitetsgrupper. Musvitgruppen i alderen 3 4 år Skovgruppen i alderen 4-5 år Storbørnsgruppen i alderen 5 6 år Vi har defineret formål og indhold i arbejdet med disse grupper i forhold til børnenes alder og udviklingsniveau. I tidsrummet fra 9.30 til ca folder den pædagogiske hverdag sig ud som en bred vifte af aktiviteter både i og udenfor huset.

9 Vi tager i skoven, laver bål, tager på fisketur og hjembringer salamandere og smådyr til nærmere studier i Eksperimentariet. Vi spiller fodbold, passer vores køkkenhaver og bruger kroppen på legepladsen. Vi går i mindre grupper og læser bøger eller læser i større grupper sammen på stuerne. Vi maler billeder og eksperimenterer med farver, form og forskellige materialer. De voksne fungerer som kulturformidlere og guider. Vi træner motorik og balance i puderummet. Vi danser og klæder os ud og eksperimenterer med rolle- og teaterlege. Samling Klokken ca holder vi samling som både børn og voksne glæder sig til. Samlingen er det organiserede fælleskabsforum, hvor børnene lærer at træde frem og fortælle og sætte ord på oplevelser, følelser og sansninger. Vi snakker, diskuterer og kommer børnene i møde med historier, virkelige eller opdigtede, eventyr, skøre indfald og fælles grin. Eller vi leger kimsleg, stopdans eller teaterlege. Mulighederne er uendelige og det er kun fantasien, som sætter grænser.

10 I dette forum får børnene gode erfaringer med at være en del af et organiseret fællesskab. Og det at lytte til og respektere hinanden, at vente på tur og modtage kollektive beskeder bliver sidegevinster i stedet for kompetencemål i sig selv. Fra klokken ca spiser vi frokostmadpakken. Herefter går vi på legepladsen fra ca. kl Vi mener, at udelivet er en vigtig del af et godt børneliv, både sommer og vinter. Årstiderne stimulerer børnenes fantasi og giver forskellige sanseindtryk og muligheder for fysiske udfoldelser. På legepladsen leger børnene i mindre grupper eller fordyber sig to og to i en leg. Vi gynger, leger i sandkassen Klatrer og leger i klatretårnet Cykler, løber, graver huller og leger med vand Spiller fodbold Leger købmandslege og far, mor og børn Leger fangelege og star-wars Passer og vander planterne i vores køkkenhave Fanger smådyr og insekter og holder øje med vores egern i det store piletræ I tidsrummet kl afvikler vi eftermiddagsmåltidet i vores café. Hvis det er meget koldt eller dårligt vejr går vi lidt tidligere ind, mens vi oftest spiser ude om sommeren. Når eftermiddagsmadpakkerne er spist ca leger børnene selv, spiller spil, læser bøger med en voksen, alt imens de første børn begynder at blive hentet. Du er altid velkommen til at få en snak med os om dit barn og høre,

11 hvordan dit barn har haft det i løbet af dagen, og vi ser også gerne, at du som forælder hjælper dit barn med at rydde evt. legesager op, inden du siger farvel og går hjem med dit barn. Omkring klokken er der ryddet op i aktivitetsrummene, og vi samles i fællesrummet eller på legepladsen med de sidste børn. Klokken lukker Børnehuset ved Skoven (om fredagen lukker vi klokken 16.30).

12 Modtagelse af nye børn og forældre Vi lægger meget vægt på, at I og jeres barn får en god start i institutionen. Det er derfor vigtigt I kommer på besøg inden barnet starter, så vi kan få aftalt hvornår og hvordan barnet skal starte. Kan det lade sig gøre, er det en fordel at starte med nogle korte dage, eventuelt sammen med mor eller far. Hvert barn er unikt og reagerer vidt forskelligt på starten i institutionen. Derfor giver vi os tid til at snakke med jer om jeres barn, og vi tilrettelægger et indkørings-forløb sammen med jer. Personale - og forældresamarbejdet Vi ønsker at skabe tryghed og gensidig respekt blandt personale og forældre og forældre imellem. Dette er en forudsætning for, at vi i tillid kan være i en god dialog om børnenes trivsel og om den pædagogiske hverdag i institutionen. Det er vigtigt: at vi får formidlet informationer til hinanden om barnet. at vi får informeret hinanden om forandringer i hverdagen, feks, ferie, sygdom og skilsmisse. at vi får drøftet aktuelle problemer eller spørgsmål, når de opstår. Vi forventer: at du som forælder viser interesse og ansvar for fællesskabet f.eks. via deltagelse i møder, arrangementer og arbejdsdage. at du som forælder viser interesse for de andre børn i huset f.eks. ved at tage initiativ til at indgå i legeaftaler. at du som forælder selv søger information og holder dig orienteret via Børneintra. at du som forælder respekterer og støtter op om institutionens holdninger og værdier.

13 at du som forælder forholder dig til arbejdet i forældrerådet og dagtilbuddets bestyrelse. Personalet vil: Sætte rammen for og være formidler af Børnehuset ved Skovens kultur. Informere dig som forælder om forskellige aktiviteter og deres sammenhæng med den pædagogiske læreplan, både i forhold til det enkelte barn og fællesskabet. Være gode rollemodeller f.eks. ved at vi siger god morgen og farvel Tage ansvar og kontakt med dig som forælder, hvis vi har bekymringer om dit barns trivsel. Inddrage og bruge forældrenes kompetencer og ressourcer i forbindelse med temaarbejde med børnene.

14 Hvis du har brug for flere oplysninger om Børnehuset ved Skoven er du meget velkommen til at ringe og aftale et besøg. Børnehuset ved Skoven Kantorvænget Risskov Nøddehuset tel: Trætoppen tel: Pædagogisk leder Inge lise Grauholm tel: mail:

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Børnehøjen. At lege er at leve...

Børnehøjen. At lege er at leve... Børnehøjen At lege er at leve... Præsentation af Stavtrup Dagtilbud STAVTRUP DAGTILBUD BESTÅR AF 7 AFDELINGER: 1 DAGPLEJEAFDELING OG 6 INSTITUTIONSAFDELINGER, DER TILSAMMEN PASSER CA. 285 BØRN I ALDEREN

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

IDRÆTSINSTITUTIONEN MOTALAGADE

IDRÆTSINSTITUTIONEN MOTALAGADE IDRÆTSINSTITUTIONEN MOTALAGADE Motalagade 6, 8200 Århus N, Tlf.: 23265305 E-mail: brittm@aarhus.dk Velkommen Vi er en idrætsinstitution normeret til 53 børn, hvoraf de 12 er vuggestuebørn. Institutionen

Læs mere

Velkommen til vuggestuen i Solskin

Velkommen til vuggestuen i Solskin Velkommen til vuggestuen i Solskin En ny tid begynder for jeres barn og for jer. Der vil være mange indtryk med nye voksne, nye venner og forventninger børn og voksne imellem. Vuggestuen i Solskin hedder

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Velkommen til. Børnehaven Gammelgården

Velkommen til. Børnehaven Gammelgården Velkommen til Børnehaven Gammelgården Velkommen til Børnehaven Gammelgården Dit barn har fået tilbudt en plads hos os i Børnehaven Gammelgården. Vi vil med denne pjece fortælle lidt om os, om huset og

Læs mere

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl. 6.30-17.00 Fredag kl. 6.30-16.00 Børnehuset Møgelkær havde opstart den 1. april 2008 og er en privat integreret institution. Vi er normeret til 80 børn, 25 vuggestuebørn (0-3 år) og 55 børnehavebørn (3-6 år). I børnehaven er der tre grupper.

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue

Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue Overgang fra hjem til vuggestue. Vuggestuen er ofte barnets første rigtige møde med nye og anderledes omgivelser, hvor det indgår i en sammenhæng med andre børn

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal alle dagtilbud arbejde med pædagogiske læreplaner. De pædagogiske læreplaner skal beskrive institutionens praksis og mål for det pædagogiske arbejde

Læs mere

Velkommen. Kristrup vuggestue.

Velkommen. Kristrup vuggestue. Velkommen Kristrup vuggestue i Her i vuggestuen er vi 52 børn fordelt på 4 stuer og 18 voksne. Vi åbner hverdag kl. 6.20 og lukker igen kl. 16.35 mandag-torsdag. Fredag lukker vi 16.29 Mål og Værdier:

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Velkommen til Vuggestuen Krible Krable

Velkommen til Vuggestuen Krible Krable Velkommen til Vuggestuen Krible Krable - En del af Dagtilbud Hasle Vuggestuen Krible Krable Kalendervej 5 8210 Hasle Pædagogiske leder Amal El-Awad Telefon 41 87 66 68 mail: amael@aarhus.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside: Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer:

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside:   Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer: Børnehuset Fuglsang Velkommen til Vesthuset Hjemmeside: www.fuglsang.ltk.dk Adresse: Geels plads 44 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: Leder Mette Zander: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag: 7:00-17:00

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Velkommen til Legehuset

Velkommen til Legehuset Velkommen til Legehuset Ny i Legehuset I dette dokument har i mulighed for at læse lidt om hvem vi er og hvad vi står for. Sidst er der beskrevet nogle af de mere praktiske ting ved at være barn og forældre

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

Velkommen til Korsholm/Søften Børnehaven Engen, Korsholm Børnehave og Børnehuset Mælkevejen

Velkommen til Korsholm/Søften Børnehaven Engen, Korsholm Børnehave og Børnehuset Mælkevejen Velkommen til Korsholm/Søften Børnehaven Engen, Korsholm Børnehave og Børnehuset Mælkevejen Favrskov Kommune Velkommen til Korsholm/Søften. Vi er et dagtilbud som består af 3 daginstitutioner: Børnehaven

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset Kære forældre. Det handler om at være tryg, ja nu skulle man måske tro, at vi reklamerer for et forsikringsselskab, men det gør vi absolut ikke. Men ordlyden er god nok, for det handler jo netop om, at

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

i Kristrup vuggestue

i Kristrup vuggestue i Kristrup vuggestue Her i vuggestuen er vi 52 børn fordelt på 4 stuer og 18 voksne. Vi åbner hverdag kl. 6.22 og lukker igen kl. 16.35 mandag-torsdag. Fredag lukker vi 16.00 Hverdagen ser nogenlunde sådan

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Velkommen til. Børnehaven i D.I.I. Byleddet. Byleddet 22a, 8220 Brabrand. Telefon

Velkommen til. Børnehaven i D.I.I. Byleddet. Byleddet 22a, 8220 Brabrand. Telefon Velkommen til Børnehaven i D.I.I. Byleddet Byleddet 22a, 8220 Brabrand Telefon 87 13 83 28 Velkommen til børnehaven i Byleddet Med denne lille pjece vil vi gerne byde jeres barn og jer forældre velkommen

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6 4. FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 8 2 af 9 1. INTRODUKTION

Læs mere

Velkommen til Annemariegården!

Velkommen til Annemariegården! Velkommen til Annemariegården! Annemariegården er en integreret institution med ca. 175 børn i alderen 0-10 år. Vi har tre vuggestuegrupper og tre børnehavegrupper, samt et funktionsopdelt fritidshjem

Læs mere

Åparkens Børnehave. Velkommen

Åparkens Børnehave. Velkommen Åparkens Børnehave Velkommen Åparkens børnehave er et levende sted, hvor børnenes leg, fantasi og kreativitet er i højsædet. Vi tilbyder børnene alsidige rammer og aktiviteter, som tilgodeser børnenes

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave

Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Pædagogisk læreplan for Lupinvejens Børnehave Område Børnehusene Buldervang Dagtilbuddets navn Lupinvejens børnehave Pædagogisk læreplan 2014 1 Udarbejdet efter fælles skabelon for pædagogiske læreplaner

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Velkommen, Vannakam, Vælkomin, Merhaba, Ahlan wa. sahlan, Ayubowan, Hosgeldin, Bienvenue. til Børnehaven Rytterparken

Velkommen, Vannakam, Vælkomin, Merhaba, Ahlan wa. sahlan, Ayubowan, Hosgeldin, Bienvenue. til Børnehaven Rytterparken Velkommen, Vannakam, Vælkomin, Merhaba, Ahlan wa sahlan, Ayubowan, Hosgeldin, Bienvenue til Børnehaven Rytterparken 2 Indholdsfortegnelse Velkommen Side 4 Start i børnehaven Side 5 Generel information

Læs mere

i Kristrup vuggestue

i Kristrup vuggestue i Kristrup vuggestue Her i vuggestuen er vi 52 børn fordelt på 4 stuer og 18 voksne. Vi åbner hverdag kl. 6.22 og lukker igen kl. 16.35 mandag-torsdag. Fredag lukker vi 16.00 Mål og Værdier: I Kristrup

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Velkommen til Kontaktinformationer:

Velkommen til Kontaktinformationer: Velkommen til Kontaktinformationer: Vuggestuen Krible Krable Kalendervej 5 8210 Hasle tel: 4187 6668 mail: amael@aarhus.dk Pædagogiske leder: Amal El-Awad Kære nye børn og forældre Med denne pjece vil

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Læreplan og læringsmiljøer i Dagtilbud Skanderborg Midt Trekløveret

Læreplan og læringsmiljøer i Dagtilbud Skanderborg Midt Trekløveret Læreplan og læringsmiljøer i Dagtilbud Skanderborg Midt Trekløveret Hvad er Læring? I Trekløveret forstår vi begrebet læring som en udviklingsproces, der foregår i alle livets sammenhænge. Læring er tilegnelse

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden. se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave

Naturpatruljen. en afdeling i Børnehuset Rytterkilden.  se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Naturpatruljen en afdeling i Børnehuset Rytterkilden http://horsens.inst.dk se under Daginstitution Langmark og Rytterkildens børnehave Velkommen til Naturpatruljen Naturpatruljen er Børnehuset Rytterkildens

Læs mere

Velkommen til Bavnebakken.

Velkommen til Bavnebakken. 1 Velkommen til Bavnebakken. Vi ønsker dig og dit barn velkommen til Bavnebakken. Bavnebakken er en integreret institution med 24 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn. Vi er en del af Kolt-Hasselager dagtilbud,

Læs mere

VELKOMMEN TIL MØLLEHUSET

VELKOMMEN TIL MØLLEHUSET VELKOMMEN TIL MØLLEHUSET Her kan du få svar på dine spørgsmål som ny forælder i Møllehuset Velkommen til Møllehuset Formålet med pjecen her er at besvare de spørgsmål, du som ny forælder måtte have til

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Myretuen. Maribovej 3B 4960 Holeby. Myretuen tlf Skovgruppen tlf / myretuen.lolland.inst.

Myretuen. Maribovej 3B 4960 Holeby. Myretuen tlf Skovgruppen tlf / myretuen.lolland.inst. Maribovej 3B 4960 Holeby Myretuen tlf. 54607107 Skovgruppen tlf. 20232119/20235149 E-mail: myretuen@lolland.dk myretuen.lolland.inst.dk 1 Velkommen i Myretuen Kære børn og forældre Vi vil hermed byde jer

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Velkommen til Annemariegården!

Velkommen til Annemariegården! Velkommen til Annemariegården! Annemariegården er en integreret institution med ca. 175 børn i alderen 0-10 år. Vi har tre vuggestuegrupper og tre børnehavegrupper, samt et funktionsopdelt fritidshjem

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

Børnehuset Frydenlund

Børnehuset Frydenlund Børnehuset Frydenlund 1 2 Mærkedage og traditioner Forår Fastelavn i henholdsvis vuggestue og børnehave Storebørnsture i børnehaven Påskehygge i henholdsvis vuggestue og børnehave Forårsdag i børnehaven,

Læs mere

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus.

Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Velkommen til vuggestuen Hoppelopperne i Vinding Børnehus. Med denne lille forældrepjece vil vi gerne byde jeres barn og jer velkommen i vuggestuen. Vi håber, at nedenstående informationer vil være med

Læs mere

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf tryk 1

Velkommen. Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf tryk 1 Velkommen Adresse: Børnehuset Skovkanten Esrum Hovedgade 21 B 3230 Græsted tlf. 72 49 90 40 tryk 1 Mail: Annette R. Jensen arjen@gribskov.dk (leder) Netti Bromose cnebr@gribskov.dk (daglig pædagogisk leder)

Læs mere