Folketingets Lovsekretariat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folketingets Lovsekretariat"

Transkript

1 Folketingets Lovsekretariat ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. marts 2007 Vedlagt fremsender jeg i 80 eksemplarer min endelige besvarelse af spørgsmål S 1560 stillet af Martin Henriksen (DF) den 15. december ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade København K Med venlig hilsen Tlf Fax CVR-nr oem@oem.dk Bendt Bendtsen

2 ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN Endelig besvarelse af spørgsmål S 1560 stillet af Martin Henriksen (DF) den 15. december marts 2007 Spørgsmål S 1560: Kan ministeren oplyse, om København og Frederiksberg har gennemført initiativer i hver deres kommuner med henblik på at øge tilgængeligheden for ældre, børn og unge med et handicap? Svar: Som jeg oplyste i min foreløbige besvarelse af 2. januar 2007, har min endelige besvarelse af spørgsmålet afventet bidrag fra Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade København K Tlf Fax oem@oem.dk Disse bidrag foreligger nu. Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til: Københavns Kommune oplyser: Nedenfor redegøres for de initiativer, Københavns Kommune har iværksat de seneste år eller har planlagt at iværksætte i Initiativer igangsat eller gennemført i Københavns Kommune med henblik på at øge tilgængeligheden til børn, unge og ældre med handicap: Børn og unge Pr. 1. januar 2007 er Københavns Kommunes indsats overfor børn med handicap samlet i ét børneteam, der dækker hele byen. Hermed samles indgangen for familier med et barn med handicap ét sted, og de medarbejdere med særlig kompetence på området samles. Dette vil styrke indsatsen over for børn med handicap. I forbindelse med renoveringen af legepladsen på Sankt Annæ Plads i 2005 har Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning ønsket at skabe bedre tilgængelighed for alle børn. Det har bl.a. betydet, at der er udlagt gummifaldunderlag, som gør det muligt for børn med handicap, kørestolsbrugere og gangbesværede at komme frem til og benytte legeredskaberne, som også er valgt med henblik på, at flest mulige børn skal kunne benytte legepladsen. Dette projekt er udviklet i dialog mellem Københavns Kommune og en privat leverandør af legepladser. Projektet afsluttes i 2007.

3 3 Ældre Københavns Kommune har i 2005 etableret et aktivitetscenter, et træningscenter samt et sundhedscenter til ældre. I forbindelse med etableringen af centrene har Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning sikret, at centrene er tilgængelige for ældre med handicap. Desuden har Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning lagt ny flisebelægning i haven på et plejecenter i København. I den tidligere have var der øget risiko for, at beboerne faldt på grund af den ujævne flisebelægning, stokke sank i på grund af det bløde græs, og det var umuligt at køre med kørestole henover den gamle flisebelægning. Erfaringen er, at langt flere nu benytter sig af at komme ud i haven. Byplanlægning Det er Københavns Kommunes vision, at København skal være en tilgængelig by, hvor alle borgere med og uden midlertidige eller varige funktionsnedsættelser har reel bevægelsesfrihed og nemt kan færdes. Københavns Kommune har derfor vedtaget handlingsplanen Den tilgængelige by, som konkret implementeres i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning. Målet med handlingsplanen er en bedre og mere tilgængelig by for alle - herunder børn, unge og ældre med handicap. Denne indsats sker ved at skabe et net af tilgængelige ruter, som forbinder de vigtigste gader og knudepunkter i alle bydelene. I 2006 er de første ruter i Indre By registreret og analyseret, og der er udarbejdet et projektforslag, som forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i marts Anlægsarbejderne i forbindelse med den første rute forventes igangsat i indeværende år. I forbindelse med registreringen af tilgængelighedsnettets ruter igennem byen, vil der også blive kigget på handicappedes adgang til og muligheder for at bruge de offentlige legepladser, boldbure, skaterbaner, badeanlæg, strande etc., der ligger langs med ruterne. Københavns Kommune har endvidere iværksat en Toiletplan med henblik på at sikre handicapvenlige toiletter i København. Der er bevilget 28 mio. kr. til opsætning af 25 nye toiletenheder, som er tilgængelige for alle. Fem enheder opsættes i 2007 og evalueres i samarbejde med Københavns Kommunes Handicapråd, inden de øvrige 20 enheder opsættes, så mulige forbedringer kan implementeres. Endelig indgår aspektet Tilgængelighed for alle herunder handicappede - i alle store projekter om kollektiv trafik, som behandles i disse år. Herunder etableringen af Ringbaneforbindelsen og Metroen samt planlægningen af den kommende Metroring en forbindelse i Det centrale Byområde.

4 4 Tilgængelighed for alle indgår også i planlægningen af den konkrete byomdannelse i København. Tilgængeligheden for handicappede på Rådhuset vil desuden blive forbedret både på kort og lang sigt. Boliger og centre for borgerhenvendelser Københavns Kommune er meget opmærksom på tilgængelighed for handicappede ved ny- og ombygninger af alle boliger, tilbud, ydelsessteder samt centre for borgerhenvendelser. Således inddrager samtlige forvaltninger i Københavns Kommune tilgængelighed ved planlægning af nye anlæg samt ved modernisering eller ombygning af boliger mv. Desuden vil det tilstræbes at etablere handicapparkeringspladser ved alle steder for borgerhenvendelser. Københavns Kommune er endvidere i gang med at udvide den direkte service til borgerne ved at udvide antallet af Borgerservicecentre i København. I forbindelse med udvidelsen vil det blive sikret, at centrene er handicaptilgængelige. Endelig lanceres i 2007 en ny hjemmeside HandiMap som er et geografisk kort over København, hvor alle tilgængelighedsoplysninger om Københavns Kommunes tilbud, kulturelle institutioner samt forskellige øvrige oplysninger af relevans for borgere med et handicap beskrives. Kultur- og idrætstilbud til mennesker med handicap Københavns Kommune har forbedret forholdene for borgere med handicap på en række kultur- og fritidstilbud. Blandt andet er toiletforholdene samt adgangs- og parkeringsforholdene blevet forbedret i løbet af I 2005 blev tilbuddet Bogen kommer iværksat. Bogen kommer er et tilbud om at levere materiale til familier med handicappede/-langtidssyge børn, som ikke selv kan komme til bibliotekerne. På bibliotekerne er også i 2005 installeret internetadgang med syntetisk tale, og forsøg er igangsat med zoomtekst. Desuden har et af Københavns Kommunes biblioteker opsat en teleslynge og ansat en døvetolk. Kraftwerket et demokrati- og projektværksted for unge københavnere har hidtil ikke tilladt, at bevægelseshæmmede kan få adgang til faciliteter eller aktiviteter, der tilbydes på grund af ejendommens forhold. Med finansiering fra 5 millionerspuljen til forbedring af handicapforhold etableres en indvendig elevator samt trappelift, som giver fuld adgang for bevægelseshæmmede til alle tre etager og dermed til alle kulturelle og sociale aktiviteter og arrangementer samt faciliteter. Beskæftigelse til mennesker med handicap I forbindelse med etableringen af de nye jobcentre i Københavns Kommune har handicaptilgængelighed haft et særligt fokus. Der er desuden skabt mulighed for, at handicappede kan anvende IT-udstyr.

5 5 Som led i en opfølgning på etableringen af jobcentrene vil også indgå en evaluering af deres handicaptilgængelighed. I den forbindelse vil det blive vurderet, om de steder, der opfylder mindstekravene, eventuelt skal udbygges med henblik på bedre handicaptilgængelighed. Interne procedurer i Københavns Kommune Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg skal fremover præsenteres for en tilgængelighedsvurdering i forbindelse med udvalgsindstillinger fra forvaltningen. Dette betyder, at der ikke kan planlægges anlægsprojekter i Københavns Kommune uden, at tilgængelighedsoplysninger er inddraget i beslutningsgrundlaget. Tilgængelighed bliver dermed en lige så naturlig del af planlægningen som eksempelvis økonomi og miljø. De første erfaringer med beslutningens konsekvenser vil blive forelagt og drøftet med Københavns Kommunes Handicapråd og Ældrerådet i første halvår af Med afsæt i et generelt øget fokus på tilgængelighed bliver der primo 2007 ansat en intern tilgængelighedskoordinator i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, som kan sikre, at forvaltningens tilgængelighedsstrategi bliver implementeret, samt at midlerne anvendes effektivt i et tilgængelighedsperspektiv. Frederiksberg Kommune oplyser følgende: Kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune vedtog i marts 2005 Tilgængelighedsplan for Frederiksberg. I et samarbejde med kommunens Ældreråd og daværende Handicap- og Brugerråd blev der udpeget en lang række vigtige rejsemål, hvorimellem der er udpeget 14 tilgængelighedsruter. Alle tilgængelighedsproblemer på ruterne er blevet registreret, og der er udarbejdet et løsningskatalog med forslag til løsningsmuligheder. Endelig er der udarbejdet en prioriterings- og handlingsplan. Frederiksberg Kommune har allerede gennemført de første forbedringstiltag på tilgængelighedsruterne, og dette arbejde fortsætter løbende. Udover Tilgængelighedsplanen har Frederiksberg Kommune fået uddannet to tilgængelighedsrevisorer, som reviderer de anlægsprojekter, kommunen gennemfører, og alle ingeniører, der arbejder med anlægsprojekter, har haft mulighed for på egen krop at prøve, hvorledes det er at være henholdsvis blind eller kørestolsbruger. Herved sikres en bedre forståelse for de problemer, handicappede kan komme ud for i det offentlige rum. Frederiksberg Kommune har et Regulativ for Råden over Vejareal, som blandt andet har til hensigt at sikre, at kommunens fortove og pladser har tilstrækkelig passagebredde ved forretningernes skilte og udeserveringer. I bestemmelserne for kommunens gravetilladelser indgår ligeledes krav, der omhandler tilgængelighed.

6 6 Frederiksberg Kommune har siden juli 1992 haft to servicebuslinier som supplement til den almindelige busdrift. Busserne betjener offentlige myndigheder som f.eks. hospital, rådhus og politistation samt plejehjem, plejeboliger og dagcentre. Busserne er handicapvenlige. Hvad angår tilgængelighed i offentlige bygninger, tager Frederiksberg Kommunes tilrettelæggelse af indsatsen overfor handicappede udgangspunkt i FN s standardregler om lige muligheder for handicappede. Kommunens handicappolitik henvender sig til personer med betydelig eller varig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Der tilstræbes handicapvenlig adgang til kulturinstitutioner, idrætsanlæg, offentlige myndigheder og andre offentlige indendørs steder. Brugervenligheden bliver altid nøje gennemgået ved renovering eller udbygning af nye kultur- og idrætsfaciliteter. Allerede i 1999 tiltrådte Magistraten en indstilling om at udarbejde en handlingsplan for forbedring af tilgængeligheden for handicappede medborgere til bygninger, veje, informationer mm. i kommunen. Arbejdet foregik på baggrund af en projektbeskrivelse, udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for alle kommunens direktorater, Handicap- og Brugerråd og Center for Tilgængelighed. Arbejdet omfattede: A) En grov registrering af 214 kommunale bygninger. Registreringen omfattede følgende forhold: parkeringsmuligheder for handicappede, adgangsforhold til bygninger herunder niveaufri adgang, evt. trin, belægningstyper på adgangsveje, automatiske døre mm., muligheder for at komme rundt i bygningerne og handicapegnede toiletter. B) En detailregistrering af 50 bygninger, som blev udtaget med udgangspunkt i ovenstående registrering. Detailregistreringen omfattede bibliotekerne, folkeskolerne, gymnasier, idrætsanlæg og administrationsbygninger. Fire daginstitutioner i kommunens østlige del blev taget med, fordi der manglede daginstitutioner med niveaufri adgang i denne del af byen. Detailregistreringen blev udført af FK-Ejendom, Center for Tilgængelighed og et antal handicappede brugere i Med baggrund i denne registrering blev der udarbejdet en handlingsplan for forbedringen af tilgængelighed i disse bygninger. Handlingsplanens anbefalinger indgik i budgetforhandlinger for Målene indenfor bygningsområdet er bl.a. følgende: De offentlige bygninger skal så vidt muligt være fysisk tilgængelige for handicappede. Rådhuset har været i centrum i forbindelse med dette mål. Forbedringer af tilgængelighed i Rådhuset omfatter automatisk døråbning, handicaptoiletter (målet er ét toilet pr. etage), hjælpemidler til hørehandicappede, som fx visuelle alarmer o.l., skiltning, handicapelevator i forhallen samt

7 7 facadebelysning. Der er blevet etableret handicapvenlige elevatorer i hhv (Vest-indgangen) og 2002 (forhal til Rådhushallen). Kommunen skal have egnede bygninger til rådighed for skolefritidsordning og fritidstilbud for handicappede børn og unge. Handicappede skal integreres i den eksisterende boligmasse, eller der skal etableres bofællesskaber under forudsætning af, at der er flere voksne med sammenfaldende handicap (handicapboliger og botilbud for voksne udviklingshæmmede personer eller personer med autisme). I kommunen findes følgende tilbud for handicappede: Dagtilbud til børn: 3 børnehaver med plads til i alt ca. 110 børn. 1 fritidshjem med plads til 32 børn. Handicapboliger: 111 boliger. Botilbud for voksne udviklingshæmmede personer: 6 ejendomme med plads til ca. 60 beboere. Botilbud til voksne med personer med autisme: 2 institutioner med 13 pladser i alt. Dagcentre og daghjem mm.: 2 institutioner med ca. 90 pladser. Klubtilbud: 1 værested og aftenklub. Der foregår fortsat en indsats for at optimere tilgængeligheden for handicappede ved alle om-, til- og nybygninger på kommunens bygninger.

Strategi for fysisk tilgængelighed

Strategi for fysisk tilgængelighed Strategi for fysisk tilgængelighed Handicap-, psykiatriog udsatteområdet 1 Foto: Karen Dahlin Vi i Naturen Varde Kommunes vision Vi i Naturen skal naturligvis gælde for alle borgere også borgere med forskellige

Læs mere

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning:

Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18. Tilgængelighed. Målsætning: 1 Forslag til nogle mål og delmål til arbejdet i Handicaprådet 2014-18 Tilgængelighed Tilgængelighed skal sikres for alle Der skal være fysisk tilgængelighed så alle borgere med handicap kan bruge boliger

Læs mere

Handlingsplan for Faxe Kommunes

Handlingsplan for Faxe Kommunes Handlingsplan for Faxe Kommunes HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed 1

Læs mere

Inspektion af Nationalmuseet den 2. oktober 2009

Inspektion af Nationalmuseet den 2. oktober 2009 Inspektion af Nationalmuseet den 2. oktober 2009 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00070-1/PK 2/5 Den 5. september 2011 afgav ombudsmanden opfølgningsrapport nr. 1 om inspektion af Nationalmuseet den 2. oktober

Læs mere

HANDICAPPOLITIK I JAMMERBUGT

HANDICAPPOLITIK I JAMMERBUGT HANDICAPPOLITIK I JAMMERBUGT Baggrund I juni 2007 besluttede Kommunalbestyrelsen, at Jammerbugt Kommune skulle udarbejde en handicappolitik. Politikken skal være med til at understøtte visionen om, at

Læs mere

Københavns Ældreråds høringssvar af forslag til nyt lokalt busnet

Københavns Ældreråds høringssvar af forslag til nyt lokalt busnet Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Københavns Ældreråds høringssvar af forslag til nyt lokalt busnet Københavns Ældreråd takker for høring modtaget den 5. januar 2018 af forslag til nyt lokalt

Læs mere

TILGÆNGELIGHEDS- BESTEMMELSERNE I BR

TILGÆNGELIGHEDS- BESTEMMELSERNE I BR TILGÆNGELIGHEDS- BESTEMMELSERNE I BR 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg v. Arkitekt Carsten Lykke Graversen, cag@tbst.dk Trafik- og Byggestyrelsen, Center for Byggeri Temadag Nyborg Strand 14.04.2016

Læs mere

Jammerbugt Kommunes. Handicappolitik

Jammerbugt Kommunes. Handicappolitik Jammerbugt Kommunes Handicappolitik Godkendt i Kommunalbestyrelsen den 22.-3. 2012 BAGGRUND I juni 2007 besluttede Kommunalbestyrelsen, at Jammerbugt Kommune skulle udarbejde en handicappolitik. Politikken

Læs mere

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden.

Derfor henstillede jeg i den endelige rapport til at kommunen gør sin handicappolitik mere tilgængelig på hjemmesiden. 1/1 Den 24. oktober 2007 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 26. oktober 2006 af handicaptilgængeligheden på Københavns Rådhus. I rapporten bad jeg kommunen om udtalelser og om underretning

Læs mere

Tilgængelighedsplan for Frederiksberg Kommune

Tilgængelighedsplan for Frederiksberg Kommune Tilgængelighedsplan for Frederiksberg Kommune Af Simon Birkebæk, Via Trafik og Lene Pind, Frederiksberg Kommune Indledning Frederiksberg Kommune, Teknisk Direktorat, Vej og Parkafdelingen har i samarbejde

Læs mere

10. Amager Vest. Amager Vest, Tilgængelighedsplan

10. Amager Vest. Amager Vest, Tilgængelighedsplan 10. Amager Vest Amager Vest, Tilgængelighedsplan 02.03.2017 Resultaterne fra kortlægningen af Amager Vest præsenteres på følgende sider. Kortlægningen indeholder et oversigtskort med de udpegede tilgængelighedsruter

Læs mere

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2015. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår.

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2015. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2015 ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskemaet skal udfyldes og underskrives inden det sendes til Energistyrelsen

Læs mere

Jeg modtog med brev af 6. marts 2006 kommunens udtalelser.

Jeg modtog med brev af 6. marts 2006 kommunens udtalelser. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 15. september 2005 af handicaptilgængeligheden på Esbjerg Rådhus. I rapporten bad jeg kommunen om udtalelser

Læs mere

Handicappolitik for Fanø Kommune 2011-2015

Handicappolitik for Fanø Kommune 2011-2015 Handicappolitik for Fanø Kommune 2011-2015 Vedtaget i Fanø Byråd den 21. januar 2008 revideret udgave vedtaget den 11. april 2011 Handicappolitik for Fanø Kommune 2011 2015 Indholdsfortegnelse Forord/Indledning...

Læs mere

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag

Handicappolitik HVIDOVRE KOMMUNES. - et sammendrag Handicappolitik S - et sammendrag Indhold Tilgængelighed 4 Information/kommunikation 6 Uddannelse og læring 8 Beskæftigelse 10 Kultur og fritid 12 Rehabilitering 14 Bolig 16 Hvordan bliver det til virkelighed?

Læs mere

Handicappolitik i Syddjurs Kommune

Handicappolitik i Syddjurs Kommune Vedtaget i Syddjurs Byråd den 19. december 2013 Side 1 af 11 1. INDLEDNING... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Overordnede mål:... 4 1.3 Generelle mål:... 4 1.4 Indsatsområder... 4 2. MÅLSÆTNINGER... 4 2.1 Det tekniske

Læs mere

Handleplan for handicappolitikken 2020 og 2021

Handleplan for handicappolitikken 2020 og 2021 Handleplan for handicappolitikken 2020 og 2021 Handleplanen for handicappolitikken tager udgangspunkt i Rødovres handicappolitik. Formålet med handleplanen er at udpege temaer og indsatser, som bidrager

Læs mere

Retur til index. Handicappolitik

Retur til index. Handicappolitik 1 1 Handicappolitik 2 Index Forord... 3 Samarbejde med Ishøj Kommune... 4 målsætninger... 4 Samarbejde... 4 God service... 4 Tilgængelighed... 4 Børn... 4 Uddannelse... 5 Adgang til arbejde... 5 Fridtid,

Læs mere

Handicappolitik for Fanø Kommune

Handicappolitik for Fanø Kommune Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Vedtaget i Fanø Byråd den 15.12.2014 Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Begrebsafklaring... 4 Formål / målgruppe... 4

Læs mere

Dok.nr. 12/ /MWA

Dok.nr. 12/ /MWA Inspektion af Slagelsee byrum den 1. oktober 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/03260-24/MWA 2/6 Den 21. oktober 2013 afgav jeg en endelig rapport om inspektion af Slagelse byrum den 1. oktober 2012. I rapporten

Læs mere

Tilgængelighedsudvalg - TGU Holstebro Kommune

Tilgængelighedsudvalg - TGU Holstebro Kommune Møde nr. 02-2017 Onsdag den 29. november 2017 I mødet deltog: Fra TGU: Jørgen Ahler, Jytte von Seelen, Benny Vittrup, Poul Lindholt Mikkelsen. Fra Teknik og Miljø (TM): Anders Debel, Annette Vognbjerg

Læs mere

HANDICAPPOLITIK 2015-2019

HANDICAPPOLITIK 2015-2019 HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed Indhold Forord... 3 Indledning...

Læs mere

Handicaprådets Handleplan

Handicaprådets Handleplan SOLRØD KOMMUNE HANDICAPRÅDET Handicaprådets Handleplan Valgperiode 2005-2009 Valgperiode 2005-2009 Indholdsfortegnelse. INDHOLDSFORTEGNELSE.... 1 INDLEDNING OG BAGGRUND.... 2 FORMÅL OG MÅLSÆTNING... 2

Læs mere

Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune

Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune Tilgængelighedsstrategi For Mariagerfjord kommune 1 Tilgængelighedsstrategi for Mariagerfjord Kommune 2017 Forord Mariagerfjord Kommune skal være et godt sted at leve, bo og arbejde. Det gælder naturligvis

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 1. september Aarhus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 1. september Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 1. september 2016 Status på Aarhus Kommunes Handicappolitik- Aarhus for alle! 1. Resume Dette er den anden statusredegørelse vedrørende

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2015-2017 Her indsættes foto af Krudtuglerne der optræder - hvis personerne på billedet kan godkende, at vi bruger det. Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i

Læs mere

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen Handicappolitik 2018 Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken

Læs mere

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018 Handicappolitik 2018 INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken i Horsens Kommune Målgrupper Handicapbegrebet Handicapkonventionen fra De Forenede Nationer Vision, værdier og menneskesyn Fokus o Børn,

Læs mere

E t s k r i d t f o r a n. nogle er kommet længere end andre

E t s k r i d t f o r a n. nogle er kommet længere end andre nogle er kommet længere end andre E t s k r i d t f o r a n Et skridt foran Kolding som foregangskommune Kolding kommune har siden 1996 arbejdet med implementeringen af FNs Standardregler ud fra princippet

Læs mere

Handicaprådet DAGSORDEN

Handicaprådet DAGSORDEN Handicaprådet DAGSORDEN Sted: Mødelokale 4, rådhuset Dato: Onsdag den 16. januar 2019 Start kl.: 15:00 Slut kl.: 17:30 Medlemmer: Kaj Aagaard Alice Brask Peter Hjulmand Winnie Joan Åkesson Kåre Lehmann

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18-11-2003 via Magistraten Tlf. nr.: 89402185 Jour. nr.: Ref.: LD Forslag om

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

Den 31. januar 2005 udsendte jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om inspektion af handicaptilgængelighed på rådhuset i Århus Kommune den 27. april 2004.

Den 31. januar 2005 udsendte jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om inspektion af handicaptilgængelighed på rådhuset i Århus Kommune den 27. april 2004. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. januar 2005 udsendte jeg opfølgningsrapport (nr. 1) om inspektion af handicaptilgængelighed på rådhuset i Århus Kommune den 27. april 2004. Jeg har herefter modtaget breve

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Furesø Kommune Kontaktperson Karina Paludan Meyer Mette Hammer Sørensen Tlf. nr. 72 35 5604 72 35 4814 Mail.: kpm@furesoe.dk mhs@furesoe.dk Skemaet er tænkt som et værktøj

Læs mere

BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER. Den danske banekonference 5. maj 2015

BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER. Den danske banekonference 5. maj 2015 BEVÆGELSESHÆMMEDE OG LETBANER Den danske banekonference 5. maj 2015 DET CENTRALE HANDICAPRÅD Formål Skal rådgive regeringen, Folketinget og andre om handicapspørgsmål og er forum for dialog mellem centrale

Læs mere

Handleplaner. 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken

Handleplaner. 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken Social- og Sundhedssekretariatet Dok. nr. 306-2009-1889039 Handleplaner 1. etape af udmøntningen af Handicap- og Psykiatripolitikken Funktionsnedsættelsen i sig selv gør ikke den enkelte handicappet. Handicappet

Læs mere

Skanderborg Kommunes Handicappolitik

Skanderborg Kommunes Handicappolitik Skanderborg Kommunes Handicappolitik Lige muligheder og rettigheder for mennesker med handicap Vision Formål Udviklingsmål Opfølgning 1 Indledning Vision Byrådet besluttede i februar 2007 at pålægge Sundheds-

Læs mere

TM133 Tilgængelighedsteams

TM133 Tilgængelighedsteams KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen BUDGETNOTAT Den 28. august 2018 TM133 Tilgængelighedsteams Baggrund Der er blevet bestilt et budgetnotat til Budget 2019 om oprettelse af tilgængelighedsteams

Læs mere

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014

Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014 Hjørring Kommune HANDICAPPOLITIKKEN 19. december 2014 Side 1. Slutstatus for handleplan 2013 og 2014 Hjørring Kommunes Handicappolitik, der blev vedtaget i februar 2012, har til formål at sikre, at borgere

Læs mere

Retningslinjer for brugerindflydelse

Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet retningslinjer for brugerindflydelse inden for. Retningslinjerne er udformet

Læs mere

Orientering fra Skole- og Kulturforvaltningen.

Orientering fra Skole- og Kulturforvaltningen. Punkt 12. Orientering fra Skole- og Kulturforvaltningen.. Evaluering af Handicaprådets høringssvar jvf. beslutning på sidste møde i Handicaprådet I 2012 havde Skole- og Kulturforvaltningen punktet Rammeaftale

Læs mere

Flytteskema for klinikker i praksissektoren

Flytteskema for klinikker i praksissektoren Flytteskema for klinikker i praksissektoren Oplysninger om nuværende og kommende kliniks indretning og adgangsforhold for bevægelseshæmmede 1. Hvad er klinikkens navn og adresse? Ydernummer: Ydernummer:

Læs mere

Adgang for alle. -guide for tilgængelighed

Adgang for alle. -guide for tilgængelighed Adgang for alle -guide for tilgængelighed www.gladsaxe.dk Forord Det er mig en stor glæde at kunne præsentere første udgave af Gladsaxe tilgængelighedsguide. Guiden er en oversigt over tilgængelighedsforhold

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

Teknik og Miljøudvalget

Teknik og Miljøudvalget Teknik og Miljøudvalget Social- holdningsmæssig og kulturel tilgængelighed Handlingsmål: - Fokus på borgere med handicap og pårørende i det daglige på tværs af alle fagområder - Opfordrer i stillingsopslag

Læs mere

Notat. Til: Ringsted Kommune. Kopi til: 11. januar Transportplanprojekt i Ringsted Kommune - indledende kortlægning. Baggrund og indledning

Notat. Til: Ringsted Kommune. Kopi til: 11. januar Transportplanprojekt i Ringsted Kommune - indledende kortlægning. Baggrund og indledning Notat Til: Ringsted Kommune Kopi til: Movia Sagsnummer Sag-335988 Movit-3642330 Sagsbehandler MIR Direkte +45 36 13 19 91 Fax - MIR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 11. januar 2018

Læs mere

Rapport om tilgængelighed til rådhuse og jobcentre samt undersøgelse af tilgængeligheden til de offentlige hjemmesider og edbbaserede

Rapport om tilgængelighed til rådhuse og jobcentre samt undersøgelse af tilgængeligheden til de offentlige hjemmesider og edbbaserede Det Politisk-Økonomiske Udvalg PØU alm. del - Bilag 54 Offentligt 19. december 2006 Rapport om tilgængelighed til rådhuse og jobcentre samt undersøgelse af tilgængeligheden til de offentlige hjemmesider

Læs mere

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet.

Visionen i kommunens handicappolitik er, at Rødovre vil være landets bedste kommune for borgere med handicap, hvor alle har lige muligheder i livet. Indledning Under overskriften Lige muligheder i livet har Rødovre Kommune udviklet en handicappolitik, der sætter rammen for denne handleplan på handicapområdet. Visionen i kommunens handicappolitik er,

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Farum Vejgård Anbefalinger vedrørende tilgængeligheden til institutionen 1 Opgavens formål Furesø Kommune har bedt God Adgang gennemgå Farum Vejgård med henblik på at afdække

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune 2008-2012 Det hele menneske Handicappolitik Gentofte Kommune Vision Gentofte Kommune ønsker at være en god kommune at bo og leve i for alle borgere, og handicappolitikken skal være det fælles grundlag,

Læs mere

Jeg modtog kommunens udtalelse i brev af 13. september 2007.

Jeg modtog kommunens udtalelse i brev af 13. september 2007. Retsudvalget REU alm. del - Bilag 63 Offentligt FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. januar 2007 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. oktober 2006 af handicaptilgængeligheden på Københavns Rådhus.

Læs mere

Referat. Handicaprådet 7. sept St. Magleby Stuen, Rådhuset kl

Referat. Handicaprådet 7. sept St. Magleby Stuen, Rådhuset kl Referat Handicaprådet 7. sept. 2017 St. Magleby Stuen, Rådhuset kl. 15.30-17.00 Medlemmer: Palle Bjerregaard, Per Hansen, Tonny Bengtsson, Svend Mathiasen (T), Morten Dreyer (O), Flemming Andersen Indhold

Læs mere

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget

Kommissorium for. Senior- og Handicapudvalget Kommissorium for Senior- og Handicapudvalget 2018-2021 Baggrund Byrådet har et særligt ansvar overfor borgere med særlige fysiske eller psykiske behov. Byrådet ønsker en rehabiliterende tilgang for at

Læs mere

BY FOR ALLE Aktivitetsplan 2009

BY FOR ALLE Aktivitetsplan 2009 Aktivitsplan 2009 beskriver, hvordan arbejder med tilgængeligheden i København i det kommende år, og hvad vi har lavet i 2008. Indhold Hvad er? Overordnet mål Fokus Sådan arbejder vi med tilgængelighed

Læs mere

Tilgængelighed. Karoline Grum-Schwensen - Tilgængelighedskoordinator mkgs@fredensborg.dk

Tilgængelighed. Karoline Grum-Schwensen - Tilgængelighedskoordinator mkgs@fredensborg.dk Tilgængelighed Karoline Grum-Schwensen - Tilgængelighedskoordinator mkgs@fredensborg.dk FN Handicapkonvention - Trådte i kraft i Danmark august 2009 UDDRAG FRA FN-KONVENTIONENS ARTIKEL 9: KOMMUNEN SKAL

Læs mere

Ældrebolighandlingsplan 2. etape. Norddjurs Kommune

Ældrebolighandlingsplan 2. etape. Norddjurs Kommune Ældrebolighandlingsplan 2. etape Norddjurs Kommune 17. april 2009 Dok. nr. 49984-09 / 50019-09 / 52320-09 / 56515-09 Indledning I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til ældrebolighandlingsplanens

Læs mere

Hej Jens. Til orientering er vedhæftet generel beskrivelse fra Energistyrelsen om tilgængelighedspuljen 2013 samt Energistyrelsens ansøgningsskema.

Hej Jens. Til orientering er vedhæftet generel beskrivelse fra Energistyrelsen om tilgængelighedspuljen 2013 samt Energistyrelsens ansøgningsskema. From:Sissi Balling Engelsen To:'jensholst@mail.tele.dk';Inge Marie Grann Sørensen Subject:Tilgængelighedspuljen 2013 - Stenvad Mosebrugscenter - udtalelse Hej Jens Som aftalt i torsdags den 11. juli 2013

Læs mere

Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011

Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011 Handicappolitik i Kerteminde Kommune 2010-2011 Kerteminde Kommunes handicappolitik tager udgangspunkt i FN s standardregler fra 1993 om ligestilling af handicappede med andre borgere. Endvidere har Regeringens

Læs mere

Kortlægning af tilgængelighedstiltag

Kortlægning af tilgængelighedstiltag Kortlægning af tilgængelighedstiltag / Joanna Mai Skibsted og Karen Lind Lauritzen, Kbh. Kommune Lene Hansen og Camilla Hummer, MOE Omverdensinddragelse Workshop 31.01.2017 Velkomst v/joanna Mai Skibsted

Læs mere

Handicappolitik for. Glostrup Kommune

Handicappolitik for. Glostrup Kommune Glostrup Kommune Handicappolitik for Glostrup Kommune 1. Indledning Kommunerne har med kommunalreformen overtaget forsynings-, finansierings- og myndighedsansvaret for de fleste opgaver inden for handicapområdet.

Læs mere

Bedre livskvalitet med sundhedstjek

Bedre livskvalitet med sundhedstjek Bedre livskvalitet med sundhedstjek Indsatsen er knyttet til Strategimål 1, Et ligeværdigt liv, da den drejer sig om at sikre lighed i sundhed. En dansk undersøgelse fra 2014 viste, at mennesker med udviklingshæmning

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

Introduktion til Temagruppe B:

Introduktion til Temagruppe B: Introduktion til Temagruppe B: VEJ EU s uddannelse i Tilgængelighedsrevision Revision i praksis Eksempler på hvordan 1 Hvem taler? Trafikingeniør og trafiksikkerhedsrevisor Far til 4, heraf handicappet

Læs mere

Oversigt over forvaltningernes indsatser i Københavns Kommunes sundhedspolitik Længe Leve København

Oversigt over forvaltningernes indsatser i Københavns Kommunes sundhedspolitik Længe Leve København Oversigt over forvaltningernes indsatser i Københavns Kommunes sundhedspolitik 2011-14 Længe Leve København Teknik- og Miljøforvaltningen: Fortsætte udbyggelsen af et sammenhængende netværk af gåruter,

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Mærkeordningen God Adgang

Mærkeordningen God Adgang Mærkeordningen God Adgang Kildehuset Anbefalinger vedrørende tilgængeligheden til institutionen 1 Opgavens formål Furesø Kommune har bedt God Adgang gennemgå Børnehaven Kildehuset med henblik på at afdække

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet. Afd. for By, Bolig og Ejendom. Dr. Neergaardsvej 152970. Hørsholm+45 4586 5533. www.sbi.

Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet. Afd. for By, Bolig og Ejendom. Dr. Neergaardsvej 152970. Hørsholm+45 4586 5533. www.sbi. Statens Byggeforskningsinstitut, SBiAalborg Universitet Afd. for By, Bolig og Ejendom Dr. Neergaardsvej 152970 Hørsholm+45 4586 5533 www.sbi.dk Hvad er tilgængelighed? Begrebet er tæt forbundet med Design

Læs mere

Ældre og handicappede

Ældre og handicappede Ældre og handicappede Redegørelse - Ældre og handicappede Ældre Vallensbæk Kommune ønsker at tilbyde kommunens ældre en tryg tilværelse på egne betingelser og at tage særlig hensyn til svage ældres behov.

Læs mere

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c ligeværd og lige muligheder - ud fra egne præmisser HANDICAPPOLITIK

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Afbud: Hjørdis Espensen, Bjarne Mortensen, Knud Johnsen, Steen Reinhold Jeppson og Svend Aage Sørensen.

Afbud: Hjørdis Espensen, Bjarne Mortensen, Knud Johnsen, Steen Reinhold Jeppson og Svend Aage Sørensen. Referat Møde i Teknik- og Miljøudvalget Dato: Tirsdag den 10. oktober 2017 kl. 12.30 til 14.30 Sted: Sjællandsgade 40, Bygning I, lokale 102 Medlemmer: Svend Aage Sørensen (formand), Vera Eckhardt (næstforkvinde),

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik 1 Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud Børn og Unge Børnemiljø i dagtilbud 1 Indledning Folketinget vedtog i maj 2006 loven om vurderinger af børnemiljø i dagtilbud. Lover trådte i kraft d. 1. juli 2006 for dagtilbud og pr. 1. januar 2007 for

Læs mere

9. Amager Øst. Amager Øst, Bydelskortlægning

9. Amager Øst. Amager Øst, Bydelskortlægning 9. Amager Øst Resultaterne fra kortlægningen i Amager Øst præsenteres på følgende sider. Kortlægningen indeholder et oversigtskort med de udpegede tilgængelighedsruter og rejsemål i bydelen, som fx tog-

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Referat af borgermødet om handicappolitikken i Gentofte kommune 18.9.2012

Referat af borgermødet om handicappolitikken i Gentofte kommune 18.9.2012 Referat af borgermødet om handicappolitikken i Gentofte kommune 18.9.2012 Den 18. september inviterede borgmester Hans Toft og Handicaprådet til borgermøde på Gentofte Rådhus, hvor temaet var evalueringen

Læs mere

HANDICAPRÅDET FOR NORDFYNS KOMMUNE

HANDICAPRÅDET FOR NORDFYNS KOMMUNE HANDICAPRÅDET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 28 TIRSDAG DEN 8. DECEMBER 2009, KL. 16.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Handicaprådet 8. december 2009 Side: 2 Fraværende: Til behandling forelå:

Læs mere

ET STØRSTE HANDICAP ER UVIDENHED

ET STØRSTE HANDICAP ER UVIDENHED HANDICAPPOLITIK Indhold Grundlag for handicappolitikken 4 Tilgængelighed - fysisk 7 Tilgængelighed - information/kommunikation 8 Uddannelse og læring 9 Beskæftigelse 10 Kultur og fritid 11 Rehabilitering

Læs mere

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser

Handlingsplan 2009-2012. Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser Handlingsplan 2009-2012 Job og uddannelse for borgere med varige funktionsnedsættelser 1. december 2008 1 1. FORMÅL Handicapstrategien på beskæftigelsesområdet supplerer Københavns Kommunes overordnede

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rødovre Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rødovre Kommune Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Rødovre Kommune Kontaktperson Christian Hjorth Tlf. nr. 36377549 Mail.: rk@rk.dk (att. Christian Hjorth) Skemaet er tænkt som et værktøj til brug ved kommunens udarbejdelse

Læs mere

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Psykiatri- og Handicapafdelingen

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Psykiatri- og Handicapafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Psykiatri- og Handicapafdelingen Status på implementering af Gladsaxe Kommunes handicappolitik NOTAT Dato: 5. august 2010 Af: Simon Jensen Beskrivelse

Læs mere

Status på handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik

Status på handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik BILAG 2 Status på handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 UDVALG: Økonomiudvalget Tværgående målsætninger 3.1.6 Tilgængelighed Status 2012 Økonomi Evt. videreførelse Initiativ 1: Sikring

Læs mere

Principper for inddragelse af råd, nævn, dialogfora mv. i Hjørring Kommune

Principper for inddragelse af råd, nævn, dialogfora mv. i Hjørring Kommune Principper for inddragelse af råd, nævn, dialogfora mv. i Hjørring Kommune Hjørring Kommune 1 2 1.0. Overordnede principper for inddragelse af kommunens råd, nævn, dialogfora mv. i den politiske beslutningsproces

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag

Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at der bør afsættes 575.000 kr. (2005-priser) til at udarbejde informationsmateriale om handicaptilgængelighed

Læs mere

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune 1 Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle gange op og tænker på, hvor meget i vores daglige liv, vi egentlig tager for givet. Ishøj Kommune

Læs mere

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune

Indstilling. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 11. november 2013. Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Den 11. november 2013 Aktivitetslokaler til borgere med udviklingshæmning Forslag om opførelse af integrerede aktivitetslokaler

Læs mere

1. at Frederiksberg Kommunes trafikbestilling til Movia for det lokale busnet baseres på linje 12, 26, 37 og 68 som angivet i Movias forslag,

1. at Frederiksberg Kommunes trafikbestilling til Movia for det lokale busnet baseres på linje 12, 26, 37 og 68 som angivet i Movias forslag, 105. Bestilling til Movia af det resterende busnet til åbningen af Cityringen Åbent - 13.05.16-G01-3-17 Resumé Den 12. marts 2018 blev By- og Miljøudvalget forelagt resultaterne af høringen af det nye

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår.

Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013. ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskema TILGÆNGELIGHEDSPULJE 2013 ALLE felterne i ansøgningsskemaet skal udfyldes, med mindre andet fremgår. Ansøgningsskemaet skal udfyldes og underskrives inden det sendes til Energistyrelsen

Læs mere

Bilag X. Den decentrale organisering

Bilag X. Den decentrale organisering KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Til Strukturudvalget 02-11-2012 Sagsnr. 2012-162993 Bilag X. Den decentrale organisering Indholdet i nærværende notat svarer til indholdet

Læs mere

Handicaprådets årsberetning 2017

Handicaprådets årsberetning 2017 Handicaprådets årsberetning 2017 1 1. december 2017 Forord Rådet har gennemført de planlagte temadrøftelser og har deltaget aktivt på konferencer og workshops med det mål at fremføre og sætte fokus på

Læs mere

Til brug for min opfølgningsrapport (nr. 1) modtog jeg herefter amtets og sygehusets udtalelser.

Til brug for min opfølgningsrapport (nr. 1) modtog jeg herefter amtets og sygehusets udtalelser. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. august 2003 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 13. juni 2003 af Sygehus Vestsjælland, Ringsted Sygehus. I rapporten bad jeg amtet om udtalelser og om underretning

Læs mere

Handicappolitik Thisted Kommune

Handicappolitik Thisted Kommune Handicappolitik Thisted Kommune Indledning... 2 Formål... 2 Grundprincipper... 2 Indsatsområder... 3 Tilgængelighed... 3 De fysiske omgivelser... 4 Information... 4 Uddannelse... 4 Arbejde og social sikring...

Læs mere

Odense Kommunes. Mennesket før handicappet - et liv på egne præmisser

Odense Kommunes. Mennesket før handicappet - et liv på egne præmisser Odense Kommunes Handicappolitik Mennesket før handicappet - et liv på egne præmisser Odense Kommunes Handicappolitik Odense Kommunes Handicappolitik Mennesket før handicappet et liv på egne præmisser Udgivet

Læs mere

gladsaxe.dk Handicappolitik for Gladsaxe Kommune 2010-2013 1

gladsaxe.dk Handicappolitik for Gladsaxe Kommune 2010-2013 1 gladsaxe.dk Handicappolitik for Gladsaxe Kommune 2010-2013 1 Forord I Gladsaxe Komwr vi tradition for at være på forkant med udviklingen ikke mindst på handicapområdet. Vi etablerede således bruger- og

Læs mere

Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen

Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen Tilgængelighed i Region Hovedstadens sundhedsvæsen Udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde, Patientinddragelsesudvalget og Regionshandicaprådet Den 11. oktober 2017, kl. 19.15 19.55 11. oktober 2017 1

Læs mere