INDEX Udgivet af Miljøpunkt Indre by - Christianshavn Regnbuepladsen 7 st København V

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDEX 02. 04. 06. 08. 12. 16. 18. 20. 22. 26. Udgivet af Miljøpunkt Indre by - Christianshavn Regnbuepladsen 7 st. 1550 København V www.a21."

Transkript

1

2 Udgivet af Miljøpunkt Indre by - Christianshavn Regnbuepladsen 7 st København V CVR: INDEX Green Walks - fra asfalt til mere grønt i byen er udgivet af Miljøpunkt Indre by Christianshavn. Publikationen er støttet af midler fra Københavns kommune. Sharing Copenhagen/Lokaludvalgene Forfattere: Mette Dam Nielsen projektmedarbejder Sabine Buurgaard Sørensen projektmedarbejder Anne-Mette Wehmüller, centerleder og redaktør Billeder taget af: Sabine Buurgaard Sørensen, Mette Dam Nielsen, Peder Clement og Poul Smith INTRODUKTION GRØNNERE BYRUM GRØNNE GÅRDE GRØNT TAG PÅ SKUR FACADEBEPLANTNING DET GRØNNE CHRISTIANIA HVORDAN FREMMES BIODIVERSITET AFFALD OG GENBRUG I BYRUMMET LOPPEMARKED, GENBRUG OG RE-DESIGN SOFIEBADET, ET BÆREDYGTIGT KONCEPT Layout: Anne-Kirstine Ellern (Grafisk Designer) Tak til Paul Smith og Peder Clement for faglig rådgivning og billeder fra turen Svanemærket tryksag

3 02. GREEN WALKS FRA ASFALT TIL GRØNT I BYEN Hvis jeg gav dig træer, hvor ville du så plante dem? Sådan lød optakten til en række guidede grønne gåture, som Miljøpunkt Indre by Christianshavn arrangerede i forbindelse med Miljøugen Hensigten med turene var at give borgere muligheden for grønne oplevelser ved at vise lokale, grønne løsninger i byrummet og ved at formidle og inspirere til fremtidige løsninger, som borgeren selv kan være med til at gøre til virkelighed. Green walks fra asfalt til grønt i byen er et inspirationshæfte, om hvordan vi kan skabe et grønnere nærmiljø i København. Brugen af planter, træer og byforgrønnelse i vores tætbebyggede hovedstad handler om at udnytte planternes naturlige egenskaber til at løse forskellige miljømæssige problemstillinger. Blandt andet handler det om at udnytte træer, planter og grønne tage til regnvandshåndtering i en tid med kraftigere regnbyger og skybrud. Hæftet er både tiltænkt beslutningstagere (politikere og embedsmænd i Københavns kommune) og dig som gerne selv vil gøre en forskel i dit nærmiljø. Inspirationshæftet tager udgangspunkt i 5 gåture (arrangeret af Miljøpunktet) og indeholder inspiration og små råd til hvordan vi får et grønnere København lokalt. God læselyst, Anne-Mette Wehmüller, centerleder Miljøpunkt Indre by Christianshavn

4 04. GRØNNERE BYRUM OM GREEN WALKS FRA ASFALT TIL GRØNT Før og efter billeder, hvor ideer til grønne forbedringer er plottet ind. I København, vores tæt-bebyggede hovedstad, er mange flader domineret af belægning af forskellig art. Her er der oplagt mulighed for at skabe små grønne oaser, der kan bryde den rå belægning og skabe stemning. Billederne nedenfor viser hvordan man bl.a., uden at det generer, kan indrette en parkeringsplads, med beplantede bede eller helleanlæg samt udnytte den brede belagte havnefront til at skabe et grønt miljø. I februar juni 2014 afholdt Miljøpunkt Indre by - Christianshavn en række Green Walks med temaerne: byforgrønnelse i gårde, facadebeplantning, genbrug og re-design, biodiversitet i byen samt plantning af flere træer i byen. I samarbejde med Miljøpunktet udpegede deltagerne (primært lokale borgere) steder, i deres lokalområde, som kan gøres grønnere. Forslagene er videregivet til Københavns Kommunes forvaltning og baggrunden beskrives her. Deltagere på Green Walk på Christianshavn.

5 06. GRØNNE GÅRDE HVORFOR OG HVORDAN? INTEGRER DINE AFFALDSSYSTEMER OG SKURE MED GRØNNE LØSNINGER. Når solen opvarmer mursten, tage og belægninger, lagres solenergien i materialerne. Husene danner læ for vinden, så der kun sker en ringe afkøling. Typisk er temperaturen op til flere grader højere i tæt bebyggede områder. Den lagrede varme stiger op og afkøles i de højere luftlag, som derved danner regn. Når fast belægning erstattes af blomsterbede, buske, træer og anden beplantning, er det med til at nedkøle byen og derved med til at reducere dannelsen af kraftige regnskyl. I planterne bruges solenergien til at fordampe vand, kaldet transpiration, og optage CO2, kaldet assimilation. Denne fordampning øger luftfugtigheden og sænker temperaturen i byluften. Udover nedkøling er planterne også med til at tilbageholde og optage regnvand under større regnskyl. Derudover tiltrækker grønne gårde fugle, bier, sommerfugle m.m. der gør gårdene til en større oplevelse, en glæde at opholde sig i og til et sted hvor man kan følge årstiderne. Beplantning omkring og over skraldespandeog cykelskure giver skygge og dermed afkøling. Beplantningen formindsker desuden lugtgener, samt integrerer affaldssystemet i gårdmiljøet. Skur til skraldespande. Her beplantet med Efeu og Vildvin. Her skaber Blåregn et smukt dække over skraldespande. Her ses et affaldssystem, som er anbragt i den nordlige ende af en ejendom, med en Tobakspipeplante som overdække. Bøgehæk klippet i form over sraldespande.

6 08. GRØNT TAG PÅ SKUR INDRET DIN GÅRD UD FRA LYS, SKYGGE, FARVER OG STEMNING. Byens temperatur er 2-3 C varmere end det omkringliggende land og gårdene er at betragte som sunken gardens, nedsænkede Deltagerne i den første tur besøgte Brøstekarreen på Christianshavn, hvor Miljøpunktet har opsat et grønt tag på et stort skur. Taget er er beplantet med flere arter af stenurt (Sedum). Opsætningen af taget er sket i samarbejde med en dansk producent af grønne tage og gårdlauget. haver, med en skygge- eller solside. Det kan udnyttes til større artsvariation. Det kølige skovagtige i skyggesiden og det nærmest mediterrane i solsiden. I solsiden trives Oliven, Laurbær, Abrikos, Vin, Figen og andre eksotiske arter. De kølige og skyggefulde områder kan udnyttes til at skabe en skovstemning af høje eller lave træer med tæt krone. "Små træer som Hyld, mindre Ahorn, Træ omgivet af Efeu giver et lille område med skovstemning i byen. Små træer som hyld, mindre ahorn, korneller, tjørn og æble kan sagtens skabe skovstemning. Planterne på det grønne tag vil kunne optage op til 50 % af den årlige mængde nedbør samt forsinke vandets vej mod kloakkerne under kraftigere regnskyl. Derudover vil grønne tage bl.a. også forvandle de traditionelle tagflader til grønne oaser, som vil øge biodiversiteten og forbedre luftkvaliteten i byerne. Dette er blot nogle af fordelene ved brugen af grønne tage i byen. Korneller, Tjørn og Æble, kan sagten skabe skovstemning." Slyngplanter som Efeu og Kaprifolie vokser op af skyggefulde træer. Som bunddække kan man plante Bregne, Hosta og andre skyggeelskende planter. Ønsker man at skabe lys, samtidig med at bevare høje og skyggefulde træer, kan man vælge at opstamme træerne og lade lyset trænge ind under trækronen, vælge at plante smalle lyse træer, hvor slagskyggen hurtigt bevæger sig eller plante træer med en åben krone. Forskellige sorter af hindbær trives i skygge. Her er valgt forskellige typer af Hosta, med varierende grønne farver, der ligeledes trives i skygge.

7 10. SKAB RUM I DIN GÅRD TILTRÆK FUGLE OG INSEKTER I DIN GÅRD Der kan skabes større beplantningsflader, Plant varieret. Sår man, i potter eller ved anlæggelse af små bevoksede hegn og bede, en blanding af blomsterplanter og afskærmede kroge. krydderurter, tiltrækkes insekter. Nogle er med til at holde bladlusene nede og Figentræ gennem espalier er brugt som adskillelse ud til gangareal. andre hjælper til med bestøvning. Gode insektplanter er f.eks. Sporebaldrian, Isop, Timian, Lavendel, Rød- og Hvidkløver, Nellike, Okseøje, Rosmarin, Purløg og Bellis. For fugle er det fordelagtigt med træer og buske der producerer føde i form af frø og frugter. Bl.a. Hassel, Eg, Tjørn, Alm. Røn, Seljerøn, Æble, Slåen, Kræge, Staudebede med mange blomster til glæde for bier, sommerfugle og andre insekter. Klematis op ad espalier. Mirabel og Fuglekirsebær. Ønsker man flere dagsommerfugle kan man plante Sommerfuglebuske, Kæmpejernurt, Hjulkrone, Honningurt, Solhat, Fingerbøl, Pragtskær og Marietidsel. Natsommerfugle foretrækker arter som Fælles areal omkranset med buske. I baggrunden ses små opholdskroge. Buskrose brugt til afskærmning. Tobaksplanter, Sæbeurt, Lægekulsukker og Gedeblad. Potter på flise underlag.

8 12. FACADEBEPLANTNING Op igennem historien har planter været fokus er herved også blevet rettet mod de brugt på tage samt vertikalt på facader både vertikale flader. I Indre København findes af praktiske men også af æstetiske årsager. mange blanke gavle og mure, med mulighed I nyere tid har denne brug af planter for anlæggelse af facadebeplantning, som været minimeret med den begrundelse at vil give husene og området en helt ny facadebeplantning har en ødelæggende karakter. påvirkning på murværket. Disse konklusioner er der nu i byggebranchen Facadebeplantninger har potentiale for at enighed om, skyldes manglende vedligehold skabe forskellige udtryk. Der kan bruges en og opsyn med bygningernes facader. Dette plante med et tykt løvdække, en plante der skal man tage hensyn til ved anlæggelse af gør det muligt at dække store overflader facadebeplantning. fuldstændigt eller en plante med kraftig blomstring og duft. Mulighederne er mange. I de seneste år er der kommet fokus på Her er blot nævnt nogle af dem. nødvendigheden af brugen af planter i byerne, især hvis flader hovedsageligt domineres af beton, asfalt og fliser. Denne De største facadebeplantninger består oftest af selvhæftende klatreplanter. Dog er det også disse planter der oftest fjernes, grundet en frygt for skade på murværket. Der er mange fordele ved anlæggelse af facadebeplantning, bl.a. den temperaturisolerende effekt, som holder varmen inde om vinteren og køler om sommeren, hvilket medfører et markant lavere energiforbrug. Derudover skabes et rigt dyreliv i beplantningerne, der fungerer som levested for både fugle og insekter. I storbyerne, hvor man kæmper meget imod uønsket graffiti, kan facadebeplantningerne fungere som et skjold for de blottede gavle og facader, som derved ikke indbyder til graffiti. Facadeplanter er en samlet betegnelse for klatre- og slyngplanter, som vokser op ad en mur eller facade. Planter der bruges til facadebeplantning kan inddeles i 4 grupper. Selvhæftende: Hæfter direkte til mur ved hjælp af specielle hæfteorganer, eksempelvis Klatrehortensia (Hydrangea anomala), Almindelig Vedbend (Hedera helix) og Rådhusvin (Parthenocissus tricuspidata). Slyngplanter: Fæstner sig ved at sno skuddene i spiral opad. Kræver støtte i form af espalier. Eksempler: Klematis (Clematis sp.), Kaprifolie (Lonicera sp.) og Kinesisk Blåregn (Wisteria sinensis). Klatreplanter: Har udviklet forskellige artsspecifikke klatrefunktioner. Kræver støtte. Eksempel: Almindelig Vildvin (Parthenocissus vitacea). Rankende planter: Slyng- klatreplanter uden klatreorganer. Kræver støtte og opbinding. Eksempel: Slyngrose (Rosa sp.).

9 14. STØTTE OG/ELLER OPBINDING PLEJE BESKÆRING OG KLIPNING Som tidligere beskrevet kræver nogle facadeplanter en form for opbinding eller støtte imens andre hæfter udmærket på egen hånd. Dog skal man tænke på, at anlægger man en facadebeplantning ud mod en gade med trafik og menneskelig aktivitet, er det vigtigt at beskytte alle planter, så de får en god start på væksten. Dette kunne f.eks. være i form af et gitter, der sørger for at planten ikke bliver beskadiget af parkerede cykler, skraldespande osv. samt en afskærmning der beskytter mod saltning. På billederne nedenfor ses eksempler på facadebeplantninger, som blev vist frem på Green Walk 5. Det er vigtigt, at man ved anlæggelse af facadebeplantning indtænker pleje. Nogle facadeplanter kræver beskæring, for at deres vækst ikke kommer til at skade huset de vokser op ad. Når en plante når toppen af gavlen skal den klippes tilbage for at skåne tag, murkam og tagrender, det samme er gældende omkring vinduer og andre åbninger. Slyngrose (Rosa New dawn ). Brolæggerstræde, plantet i Klatrehortensia (Hydrangea anomala).teglgårdstræde. Rådhusvin (Parthenocissus tricuspidata). Valkendorfs Kollegium, Sct. Peders Stræde. Almindelig Vedbend (Hedera helix) og Slyngrose (Rosa sp.). Magstræde.

10 16. DET GRØNNE CHRISTIANIA En af de grønne gåture fandt sted på Christiania. Meningen var at sætte fokus på Christiania som et eksempel på en grøn oase midt i storbyen. Erfaringer herfra kan bruges andre steder i København. "Foreningen til bevarelse og udvikling af Christianias frie natur" opstod som et modspil til statens krav om at rydde området for huse, fælde størstedelen af træerne på området og fjerne Rørsumpen for at tilbageføre fortidsmindet, som det oprindeligt så ud i 1700 tallet. På Christiania findes en helt unik biodiversitet for en storby. Rørskoven dækker 1,7 hektar, heraf 1,5 hektar saltsump og 0,2 hektar ferskvandsump dette er et af de største rørskovområder i byen. Rørskoven er vigtig, da den giver ly og mad for både ynglefugle, insekter og padder. Christiania har også mange forskellige slags træer, masser af krat og vilde urter, der huser et meget varieret dyreliv. Den uberørte Kaninø, der fungerer som fugleø, får lov at stå uberørt. Den huser bl.a. en fiskehejre koloni, og er natlogi for byens Alliker og Krager. Christiania har kæmpet en kamp for at bevare biodiversiteten, hviket gør, at man kan opleve en enestående rekreativ bynær natur. Naturen og den ro der findes her, er en lise for sjælen, hvor man kan restituere mentalt i et ellers stressende byliv. Udsigt ud over Stadsgraven, hvor træerne får lov at gro.

11 18. HVORDAN FREMMES BIODIVERSITET Synet på naturpleje og en grundlæggende forståelse af levesteder for dyr kan betyde forskelen mellem ødelæggelse og bevarelse. Christiania har en naturforståelse, hvor biodiversiteten sættes i højsæde. Her ønsker man at lade gamle træer stå, samt at styne eller topkappe fældningstruede træer. Det giver gode forudsætninger for en lang række arter af insekter og svampe. Fugle, som Fluesnapper, Rødstjert, forskellige mejser, Allike, Spætte og Træløber, lever i træhuler og sprækker. Ligeledes har flagermus brug for gamle træer med huler, når de går i vinterhi samt til sommerophold og ynglekolonier. Lind, Eg og idet hele taget mange forskellige træarter huser tilsvarende mange forskellige insekter, der danner fødegrundlaget for en bred vifte af dyrearter. Afskårne eller nedfaldende materialer fra buske, træer og græs ligger rundt omkring og tiltrækker mange insekter. Dette er især fordelagtigt for regnorme, snegle og andre nedbrydere. De mange krat, kvasog stenbunker, der findes på området, er med til at give skjulesteder for biller, mus og andre små dyr. Der er obseveret over 100 forskellige fuglearter på Christiania og sjældne sommerfuglearter. Der findes flagermus, ræve, pindsvin, tudser, Vandsalemander og en mængde forskellige vandinsekter mm. Det kan du selv gøre! Mejse ruger i et dødt elmetræ. Fuglesøjle, der viser billeder og tekst af de over 100 fugle arter der findes på Christiania. Hvordan hjælper du med at fremme biodiversiteten? - Plant så varieret som muligt. Vælg træer, buske, stauder og urter med forskellige frugter, nødder og bær. - Lad mindre områder i græsplænen vokse naturligt til med vilde planter. Man kan nøjes med at slå græsset langs stier og omkring bænke og andet inventar. - Skab skjul og huler. Kvas-, flis- og stenbunker gir beskyttelse, læ, formerings- og overvintrings muligheder for insekter. Læg dem under buskadser, hvis man ikke ønsker at have dem i øjemål. - Integrer kompostbunker af afskårne materialer fra buske, træer og græsplæner i gårdmiljøet. Pindsvin lever af insekter snegle, regnorme og andre nedbrydere der findes i kompost bunker. - Lad et dødt træ stå eller skær toppen af i 4.m. højde og plant slyngplanter op af.

12 20. AFFALD OG GENBRUG I BYRUMMET I DET FØLGENDE AFSNIT HAR VI BESØGT NOGLE LOKALE BUTIKKER DER ALLE ARBEJDER MED BÆRE- DYGTIGE BYGGEMATERIALER OG GENANVENDELSE AF TING, SOM ELLERS VAR HAVNET I SKRALDESPANDET. Legetøj, lavet ud af gamle træstænger fra et vejarbejde, af: Sort Slips Hvidt Slips.

13 22. LOPPEMARKED, GENBRUG OG RE-DESIGN I FORBINDELSE MED MILJØPUNKTETS ÅRLIGE LOPPEMARKED, BLEV DER ARRANGERET EN TUR TIL FIRE BUTIKKER MED HVER DERES KONCEPT INDEN FOR GENBRUG OG RE-DESIGN. Det bæredygtige i at genbruge er at skabe nye vaner og bevidst tage afstand fra brug-og-smid-væk mentaliteten. I dag har vi en tendens til at følge moden. Når vi klæder os i moderigtigt tøj, er det for at markere vores kulturelle og sociale status eller for at signalere, at vi tilhører en bestemt gruppe. Moden skifter hurtigere, hvilket fører til større forbrug. Dette øger produktionen i tøj- og tekstilindustrien, som er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Før i tiden blev de fleste materialer genbrugt, idet det tog mange timer at fremstille produkterne udelukkende ved håndkraft. Det var omfattende og tidskrævende processer, som har ændret sig med industrialiseringen og har medført, at fremstillingen af tøj og tekstiler i dag både går hurtigere og er billigere. Nogle designere re-designer tøj af genbrugstøj, designer af tekstilrester fra fabrikker eller genbruger tøj og tilsætter nye tekstiler i designet. Selv om vi nok ikke kan stoppe modeindustrien, kan vi som forbrugere være med til at skabe bedre og mere bæredygtige forbrugsmønstre. Måske har man nogle gamle bukser, man ikke har brugt i årevis, der igen bliver interessante sammen med en nykøbt jakke, eller man finder noget tøj i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder, der kan kombineres på nye og spændende måder. Det er ikke kun tekstiler og tøj, der kan genbruges. Stort set alle materialer, vi ellers smider ud, kan bruges igen på nye og anderledes måder. Kolonihaven er en butik bestående af 24 designere, der re-designer af genbrugs materialer og reststoffer fra tøjfabrikker mm. Butikken sælger bl.a. tøj, smykker, punge og tasker og tilbyder at reperationer og oplægning af bukser mm. Billeder fra Kolonihaven. Robotterne er fremstillet af jernskråt og sjalet er syet ud af genbrugstøj.

14 24. Butikken Salam er en Fair Trade butik der støtter fattige producenter i u-lande, hvor produktionen foregår på en måde der er sund for både mennesker og miljø og sikre producenterne en bedre betaling end de ellers ville få fra store firmaer, der presser priserne ned. Mange af produkterne er fremstillet i genbrugsmaterialer. Butikken Sort Slips Hvidt Slips designer og syr kollektioner af forskellige aflagte bomuldsmaterialer, som kasseret sengetøj, tjenerforklæder og hospitalskitler leveret fra De Forenede Dampvaskerier. Stoffernes kvalitet forlænger tøjets holdbarhed. Butikken sælger også hjemme kreerede sprællemænd og andre figurer lavet af genbrugstræ. Affaldskurven er fremstillet af papir, bordet af brædder fra et nedlagt skur og musikinstrumenterne af tørret frugt og af dåser. Vintage butikken FN92, sælger og re-designer antikke brudekjoler og kjoler fra érne. Kjolerne er i god kvalitet og kunststoffer er bandlyste. Dragter syet af tjenerforklæder. Billeder fra Vintage butikken FN92. Spraldemanden skabt af træ fra frugt - og grøntsagskasser. Legetøj, lavet ud af gamle træstænger fra et vejarbejde.

15 26. SOFIEBADET EKSEMPEL PÅ ET BÆREDYGTIGT KONCEPT ØKOLOGISK BÆREDYGTIGE BYGGEMATERIALER En af turene gik forbi Sofiebadet på Christianshavn, som i dag fungerer som et økologisk wellness center. Det er samtidig et sted til inspiration for grønne løsninger og hensyn til vores fremtid. Sofiebadet blev i 1909 anlagt som en Brusebadeanstalt. Foreningen Sofiebadet fik huset fredet i 2000 på grund af det enestående interiør. I dag kan man tage brusebad, karbad, kurbad og tyrkisk bad hamam. Der tilbydes forskellige former for behandling: saunagus, saltpeeling, muddermaske, hamam-massage og meget andet. Der bruges økologiske produkter som sæber og olier til badning samt til rengøring og vaskeri. Man kan købe økologiske badeprodukter, creme og masker. Økologisk kaffe, the, Wellnessdrik, frugt og tapas, kan købes og nydes i Sofiebadets lille café. Sofie badets hovedhus er nænsomt renoveret og energioptimeret. Tilbygningen "Det Lille Palæ" er et eksempel på økologisk og bæredygtigt byggeri. Der er brugt materialer som perlitte isolering fremstillet af en vulkansk bjergart, lindoliemaling, ubrændte lersten, lergulve behandlet med linolie og bivoks, blyfri vandhaner og energiglas i forsatsruder. Til det tyrkiske bad hamam og inventar er der brugt genbrugsbyggematerialer.

16 28. MINIMERING OG GENBRUG AF EL, VAND OG VARME Den er indbyggede finske masseovn udnytter gasserne i forbrændingen, så den brænder rent. Ovnen opvarmer hamam samt den vandbårne opvarmning af navlesten. Varmen fra brusevandet og spildevandet genbruges. Der er etableret et regnvandsopsamling til toiletskyld i badets 3 toiletter. I gården er der etableret solceller. For fremtiden ønskes en mere vedvarende energi og der arbejder nu med opsamling af regnvand til det fremtidige Watsubassin, samt genbrug af spildevandet fra badevandet. Det grå spildevand skal ved biologisk rensning genbruges til toiletter og vaskemaskine. Det kan du selv gøre! - Bruge økologisk sæbe til opvask, tøjvask, hårvask og håndvask. Bruge økologiske cremer. - Købe bæredygtige materialer når du køber interiør, selv skal bygge og/eller male. - Spise og drikke varer der er fremstillet økologisk på en bæredygtig måde. - Støtte op om udviklingen af energikilder der produceres ved hjælp af vedvarende energi.

17 Miljøpunkt Indre By - Christianshavn Regnbuepladsen 7 st. tv 1550 København GRAFISK DESIGN & LAYOUT: ANNE-KIRSTINE ELLERN - PRINTET HOS: Tlf: CVR: ISBN: Printet på svanemærket papir Svanemærket tryksag

ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY

ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY Udgivet af Miljøpunkt Indre by - Christianshavn Rådhuspladsen 77 st. 1550 København V www.a21.dk CVR: 31 69 00 80 Publikationen er udarbejdet af

Læs mere

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer

Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Dato: 26-11-2009 Videnblad nr. 08.01-22 Emne: Træer Bytræer er med til at afbøde virkningerne af klimaændringer Træer og grønne områder kan være med til at hjælpe os gennem en hverdag med et ændret klima.

Læs mere

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE!

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! for a sustainable EUROPE GREEN CITIES STYRK DEN BIOLOGISKE MANGFOLDIGHED SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! DET HANDLER OM BIODIVERSITET CAMPAIGN FINANCED WITH AID FROM THE EUROPEAN

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet.

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. 1 September 2012 Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. Friarealerne i Hyldespjældet er planlagt med idé og omhu. De gennemgående stræder og torve er beplantet med ahorn (spidsløn) for stræderne

Læs mere

Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn. d. 17. maj 2017.

Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn. d. 17. maj 2017. 1 Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn d. 17. maj 2017. Baggrund I forbindelse med Københavns Kommunes nye træpolitik indsamles der forslag til særligt værdifulde og ikoniske

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 18 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Beplantning: Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET KRAT KLIPPET

Læs mere

Tårnby Kommunes træpolitik

Tårnby Kommunes træpolitik Tårnby Kommunes træpolitik TÅRNBY KOMMUNE TEKNISK FORVALTNING 2019 Træpolitikken og dens seks hovedmål Tårnby Kommune ønsker at være en grøn kommune med attraktive byrum med frodige træer og grønne naturområder.

Læs mere

Drift af grønne områder ved skoler

Drift af grønne områder ved skoler Drift af grønne områder ved skoler Park & Natur har ansvaret for vedligeholdelse af alt det grønne omkring institutionerne i Aalborg kommune. For at brugernes forventninger svarer til det, der udføres

Læs mere

Elementbeskrivelser: Beplantninger Beplantnings--faggruppen UDBUD 2012

Elementbeskrivelser: Beplantninger Beplantnings--faggruppen UDBUD 2012 B01 Prydbuske. Prydbuske bruges solitært (= enkeltstående) eller i grupper. Oplevelsen sker primært i kraft af buskenes blomstring, løv, høstfarve, frugter eller anden særlig karakter. Den enkelte plantes

Læs mere

KØBENHAVNS GÅRDHAVER

KØBENHAVNS GÅRDHAVER KØBENHAVNS GÅRDHAVER NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandler sig fra en grå baggård til en grøn oase med duften af blomster, græs og masser af solskin? KØBENHAVNS GARDHAVER Å EN

Læs mere

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006

Den Grønne Firkant. Reetablering af: 19. april 2006 19. april 2006 Reetablering af: Den Grønne Firkant Det overordnede ønske for reetableringen af gården er at genskabe den helhed området tidligere repræsenterede, samtidig med at man bevarer eller genskaber

Læs mere

BORGERPANELET VORES ODENSE

BORGERPANELET VORES ODENSE BORGERPANELET VORES ODENSE Tema: Danmarks grønneste storby Samlede resultater 2. kvartal, maj 2017 KORT OM UNDERSØGELSEN Der gennemføres årligt tre undersøgelser i Odense Kommunes borgerpanel. Nærværende

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Drømmen om en jordbærvæg

Drømmen om en jordbærvæg www.agroblock.dk Agro Block magasinet 1 INSPIRATION TIL HAVEN Drømmen om en jordbærvæg SOL OG SOMMER. DUFTEN OG SMAGEN AF FRISKE JORDBÆR. Sol og sommer. Duften og smagen af friske jordbær. Børn der leger.

Læs mere

Læbælter. Dybdepløjet / reolpløjet. Antal Rækker. Alm. pløjet Renhold Ingen renhold. 1a 3 x x. 1c 3 x x. 1d 3 x x. 1f 6 x x x.

Læbælter. Dybdepløjet / reolpløjet. Antal Rækker. Alm. pløjet Renhold Ingen renhold. 1a 3 x x. 1c 3 x x. 1d 3 x x. 1f 6 x x x. Læbælter Læbælter - nr. 1 på demonstrationsarealet Der er en meget lang tradition for at plante læbælter i Danmark. Rundt omkring står der stadig rester af de første enkeltrækkede læbælter af sitka- eller

Læs mere

TRÆPOLITIK. April 2019

TRÆPOLITIK. April 2019 TRÆPOLITIK April 2019 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning:... 1 Træernes betydning for by, natur og mennesker... 1 Vision... 2 Værdier... 2 Strategiske mål... 3 Vi vil bevare eksisterende

Læs mere

Byforgrønnelsens betydning for bymiljøet

Byforgrønnelsens betydning for bymiljøet Byforgrønnelsens betydning for bymiljøet Tagvand Grundvand Regnvand Lodret Grønt Jens Hvass oplæg ved Byforgrønningsarrangement for beboerne i boligforeninger 2400 NV Bispebjerg Lokaludvalg 13.03.2012

Læs mere

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen det handler om Hvad gør du i GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen Om at have... have Vi kender det alle sammen. Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet alle tilløb

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven Noter fra havevandring på Terrasserne 14. september 2015.09.15 Vi havde en rigtig fin vandring sammen med Allan. 10 12 medlemmer trodsede udsigten til regn og deltog nogle stødte til, andre faldt fra.

Læs mere

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen NORDISK MILJØMÆRKNING Grundlæg fremtiden Grundvand betyder meget i Danmark. I modsætning til andre lande er dansk drikkevand baseret på grundvand, der kun kræver en let rensning. Vi bor ovenpå vores drikkevand.

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 15 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET FRUGTBUSKE KRAT BUSKET MED

Læs mere

2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER

2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER RENOVERING AF GÅRDHUSENE ALBERTSLUND VEST 2. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER Lar / vision Lokal afledning af regnvand En metode til at håndtere overfladevand fra bygninger, pladser og veje Hvordan kan det gøres

Læs mere

til ha ndtering af regnvand i haven

til ha ndtering af regnvand i haven Regnvand i haveninspiration til ha ndtering af regnvand i haven Regnvand på overfladen Klimaforandringer og de øgede nedbørsmængder gør det attraktivt at håndtere regnvand lokalt, således det ikke ender

Læs mere

Anlægsgartner Hegn Naturpleje

Anlægsgartner Hegn Naturpleje Anlægsgartner Hegn Naturpleje Passion er drivkraften Når du vælger Vejle Anlægsteknik til at etablere grønne områder, haveanlæg, indkørsler og indhegning, gør vi det med passion og fokus på kvalitet.

Læs mere

NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandles fra en grå, trang baggård til en grøn oase med blomster, træer, liv og fællesskab?

NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandles fra en grå, trang baggård til en grøn oase med blomster, træer, liv og fællesskab? NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandles fra en grå, trang baggård til en grøn oase med blomster, træer, liv og fællesskab? EN HAVE I JERES GÅRD? Alle københavnere skal have mulighed

Læs mere

Frodige uderum ved stier og huse

Frodige uderum ved stier og huse Frodige uderum ved stier og huse Blomstrende sommerfuglebuske, tæt grønt bunddække og et væld af stauder lad os få mangfoldigheden tilbage. Buske og stauder sætter sanserne i spil og giver afslappende

Læs mere

Natur - H.C. Andersen Haven

Natur - H.C. Andersen Haven Natur - H.C. Andersen Haven Park med ådal og bymæssigt præg Eventyrhaven er på 2,8 ha (28.000 kvm) og hovedindtrykket af en stille og frodig park er bevaret fra parkens tidligste år. En stor kvalitet ved

Læs mere

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Bestøvning - Både honningbier og vilde bier er vigtige for udbytte og kvalitet - Større diversitet kan give bedre bestøvning Honningbi

Læs mere

TÅSINGE PLADS. En lokal grøn oase, hvor regnvand skaber rammer for leg, ophold og nye møder.

TÅSINGE PLADS. En lokal grøn oase, hvor regnvand skaber rammer for leg, ophold og nye møder. TÅSINGE PLADS En lokal grøn oase, hvor regnvand skaber rammer for leg, ophold og nye møder. TÅSINGE PLADS første byrum i KLIMAkvarter Borgerdrevet byfornyelse Københavns Kommunes første klimatilpassede

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

GÅRDHAVE Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gadekarréen

GÅRDHAVE Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gadekarréen Beslutning beslutning FÆLLES FÆLLES GÅRDHAVE Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gade 2-12, Lange Müllers Gade 20- Otto 22, Landskronagade Mallings Gade 2-12, 57-67 Lange

Læs mere

Regnvand i Boligforeninger. Inspiration til håndtering af regnvand på fællesarealer

Regnvand i Boligforeninger. Inspiration til håndtering af regnvand på fællesarealer Regnvand i Boligforeninger Inspiration til håndtering af regnvand på fællesarealer Kan regnvand være en ressource - for boligforeninger Klimaforandringer og de øgede nedbørsmængder gør det attraktivt at

Læs mere

Etablering og pleje af levende hegn

Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Det vildtvenlige hegn er kendetegnet ved.at det er tæt i bunden. Derfor skal man sørge for at pleje hegnet i tide, så buskene får

Læs mere

Materialer. Materialer. Materialer. Materialer. Miljø. Miljø. Miljø. Miljø. Mulighed for genbrug ved genbrug og bortskaffelse. Giftige hjælpestoffer

Materialer. Materialer. Materialer. Materialer. Miljø. Miljø. Miljø. Miljø. Mulighed for genbrug ved genbrug og bortskaffelse. Giftige hjælpestoffer Materialer Mulighed for genbrug ved genbrug og bortskaffelse Produktion af byggematerialer er forbundet med CO udledning. De fleste byggematerialer er begrænsede og kan ikke genskabes. Dette påvirker nutidige

Læs mere

Indsatsområder i prioriteret rækkefølge tidsmæssigt

Indsatsområder i prioriteret rækkefølge tidsmæssigt FREDENSBJERGPARKEN GENEREL PLEJE Klipning af pur mellem boligblokke. Beskæring af beplantninger frem til renovering eller udskiftning. Vedligeholdelse af nyplantninger efter 3 års etableringspleje. 11.

Læs mere

Drift Lokal og vedligeholdelse

Drift Lokal og vedligeholdelse Drift Lokal og vedligeholdelse nedsivning af LAR Anlæg af regnvand Praktiske erfaringer Fordele og muligheder som grundejer Forord I forbindelse med et udført LAR Projekt er det vigtigt med en god overlevering

Læs mere

Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand

Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand Regnvand hos virksomheder Inspiration til lokal ha ndtering af regnvand Klimabevidst håndtering af regnvand Klimaforandringer og øgede nedbørsmængder giver udfordringer med oversvømmelser af kældre og

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

Gør dig nogle overvejelser, inden

Gør dig nogle overvejelser, inden Af Tine Edinger og Susie Helsing Nielsen. Foto: Tine Edinger Gør dig nogle overvejelser, inden du anlægger en duftende terrasse: Det er vigtigt at vælge forskellige blomster, der blomstrer i hele udendørssæsonen,

Læs mere

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE DET HANDLER OM HVAD GØR DU I GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE Albertslund / Brøndby / Glostrup / Hvidovre København / Rødovre / Vallensbæk 20535_Folder_A5.indd

Læs mere

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL

ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL ODENSE KOMMUNES BORGERPANEL Borgerpanelet i Odense Kommune "Vores Odense" giver alle borgere, som er fyldt 18 år og bor i Odense Kommune, en mulighed for at komme med deres input til kommunens arbejde.

Læs mere

side 1 af 8 STØVRING BYTORV

side 1 af 8 STØVRING BYTORV 042015 side 1 af 8 STØVRING BYTORV Pladsen idé vision Velkommen til Støvring Bytorv. Visionen med nærværende projektforslag har været at skabe et nyt bytorv med en klar rumlig og funktionel identitet,

Læs mere

Arbejdsark til By under vand

Arbejdsark til By under vand Arbejdsark til By under vand I Danmark regner det meget. Men de seneste år er der sket noget med typen af regnvejret i Danmark. Måske har du set i TV Avisen, hvor de snakker om, at det har regnet så meget,

Læs mere

Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013

Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013 Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013 Opsummering året 2013 Miljøpunkt Indre By - Christianshavn havde i 2013 særlig fokus på tre hovedområder: Byforgrønnelse (herunder klimatilpasning),

Læs mere

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om Viden om Byens træer og buske er levested for masser af dyr. Bare fordi vi ikke kan se dem, kan de sagtens være der alligevel. Insekter og andet kryb og kravl sidder fast på undersiden af blade og grene

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

Regnvand som en ressource

Regnvand som en ressource Regnvand som en ressource Få inspiration til din egen regnvandshave Indhold LAR Lokal Håndtering af Regnvand................................... 4 i græsplæne.............................................6

Læs mere

Faktaark. Solitærtræer og remisser i produktionslandskabet. Solitærtræer. Store naturværdier i de gamle træer. Understøtter og forstærker landskabet

Faktaark. Solitærtræer og remisser i produktionslandskabet. Solitærtræer. Store naturværdier i de gamle træer. Understøtter og forstærker landskabet Faktaark Januar 2013 Solitærtræer og remisser i produktionslandskabet Solitærtræer Dette faktaark sætter fokus på bevarelsen og nyskabelse af solitærtræer (enkeltstående træer) i landskabet. Mange landmænd

Læs mere

Forurenet jord i haven

Forurenet jord i haven Koncern Miljø Følg disse fem enkle forholdsregler så kan du undgå gener Indret haven, så du ikke har bar jord nogen steder Dyrk grøntsager og frugter, der vokser tæt på jorden, i ren jord Undgå at komme

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

- Hvorfor nybyggeri? - Indledende undersøgelser - Skitseforslag - Landskabsbearbejdning - Facaderenovering - Forbedringer i den enkelte bolig -

- Hvorfor nybyggeri? - Indledende undersøgelser - Skitseforslag - Landskabsbearbejdning - Facaderenovering - Forbedringer i den enkelte bolig - LÆRKEPARKEN - Hvorfor nybyggeri? - Indledende undersøgelser - Skitseforslag - Landskabsbearbejdning - Facaderenovering - Forbedringer i den enkelte bolig - Spørgsmål Lærkeparken i dag ca. 11.000 m2 uudnyttet

Læs mere

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb Teknik og Miljø 2008 Vandløb Træers betydning for de åbne vandløb Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande.

Læs mere

FÆLLES GÅRDHAVE VEST FORSLAG. Skt. Hans Gade-karréen

FÆLLES GÅRDHAVE VEST FORSLAG. Skt. Hans Gade-karréen FORSLAG FÆLLES GÅRDHAVE Skt. Hans Gade-karréen VEST Ravnsborggade 5-7, Nørrebrogade 20-24 samt Fælledvej 2, 4 og 10 Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 2. juni 2014 at sende dette forslag i høring. Frem

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Strategi for Bytræer. - et element i en attraktiv og levende by

Strategi for Bytræer. - et element i en attraktiv og levende by Strategi for Bytræer - et element i en attraktiv og levende by 1 Strategi for Bytræer Strategi for Bytræer i Odense Kommune 2013 2023 er udarbejdet i 2013. Odense Kommune By og Kulturforvaltningen Park

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE KOMMUNEPLAN Tema om træpolitik

SOLRØD KOMMUNE KOMMUNEPLAN Tema om træpolitik SOLRØD KOMMUNE KOMMUNEPLAN 2017 Tema om træpolitik Indhold Mål for træer Træer er med til at danne det grønne billede i kommunen, der understøtter Byrådets vision om "det bedste sted at leve og bo i hovedstadsområdet".

Læs mere

Celastrus orbiculatus Højde cm. Kr. pr. stk. ved Træmorder 1 stk. 10 stk. Vækst Meget kraftigvoksende, slyngende co. opb. Grønt, gul høstfarve

Celastrus orbiculatus Højde cm. Kr. pr. stk. ved Træmorder 1 stk. 10 stk. Vækst Meget kraftigvoksende, slyngende co. opb. Grønt, gul høstfarve Actinidia kolomikta Højde cm. Kr. pr. stk. ved Kamæleonbusk 1 stk. 10 stk. Vækst Svagt slyngende co. opb. Grønt med hvide/rosa skudspidser sol. 7,5 l co. opb. 150-200 Små hvide med duft, delvis skjult

Læs mere

Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler

Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler Københavns Kommune Amager Øst Lokaludvalg Evalueringsskema for projekter støttet af lokaludvalgets puljemidler Projekttitel fra ansøgningen Sansehave på Strandparkcentret Dato for projektets afholdelse?

Læs mere

SØSPORTEN - LANDSKAB

SØSPORTEN - LANDSKAB SØSPORTEN - LANDSKAB Hjortholmsvej/Kystpromenaden Myndighedsprojekt 22. marts 2017 Dokk1 Havnepladsen SØSPORTEN/BEDDINGEN/AVA Strandbaren Bolig Bolig Bolig Kommende havnebad Ungdomsboliger Udkigsposten

Læs mere

ROSER TIL BYEN INSPIRATION TIL DIG, DER GERNE VIL SKABE FLERE GRØNNE FACADER I INDRE BY, KØBENHAVN

ROSER TIL BYEN INSPIRATION TIL DIG, DER GERNE VIL SKABE FLERE GRØNNE FACADER I INDRE BY, KØBENHAVN ROSER TIL BYEN INSPIRATION TIL DIG, DER GERNE VIL SKABE FLERE GRØNNE FACADER I INDRE BY, KØBENHAVN FARVER DUFT OG RENERE LUFT Flere grønne byrum, som kan understøtte det særpræg, der er i vores gader -

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

HARALDSHUS 18-42, PRÆSENTATION AF GÅRDANLÆG FORSLAG

HARALDSHUS 18-42, PRÆSENTATION AF GÅRDANLÆG FORSLAG HARALDSHUS 18-42, PRÆSENTATION AF GÅRDANLÆG FORSLAG POPULUS landskabsarkitektur, CVR: 36463295 Langebrogade 6J, 4., 1411 København K, www.populus-co.dk SITUATIONSANALYSE OMRÅDE og EJENDOMME SITUATIONSANALYSE

Læs mere

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side Indholdsfortegnelse: Græs Brugsplæne 2 Græsflade 3 Fælledgræs 4 Naturgræs 5 Buske Bunddækkende buske 6 Prydbuske 7 Busket 8 Krat 9 Hæk Hæk 10 Fritvoksende hæk 11 Hegn 12 Træer Fritvoksende træer 13 Trægrupper

Læs mere

HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start

HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start PLANTER og RUMKatrine Thuesen landskabsarkitekt MDL Sandbjergvej 3, 2970 Hørsholm Tlf. 4542 0204-2679 2850 www.planterogrum.dk HØJAGERPARKEN 1 - FRIAREALER Registrering, områdeinddeling og pleje-start

Læs mere

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Status for naturen i DK Hvilken natur skal med? Overskud af næringstoffer Naturpleje af græsland Naturpleje af overset natur Integrer

Læs mere

Baldersgade 2-4, 8 og 10, Dagmarsgade 41, Ægirsgade 1-23 og Nørrebrogade 190-194

Baldersgade 2-4, 8 og 10, Dagmarsgade 41, Ægirsgade 1-23 og Nørrebrogade 190-194 Bilag 5 BESLUTNING FÆLLES GÅRDHAVE Baldersgade 2-4, 8 og 10, Dagmarsgade 41, Ægirsgade 1-23 og Nørrebrogade 190-194 Borgerrepræsentationen har XX. YYY 2015 truffet byfornyelsesbeslutning om indretning

Læs mere

Natur kan lindre stress, smerter og depression

Natur kan lindre stress, smerter og depression NATUR kan lindre stress, smerter og depression fremhæves i en række undersøgelser som afgørende for lindring af stress, smerter og depression*. er et vigtigt element for patienter, pårørende og personale.

Læs mere

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter

Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Nem have Vælg disse træer, buske og klatreplanter Gør din have nem at holde med disse buske, klatreplanter og små træer. Nemme træer og buske er sunde og robuste planter, som klarer sig godt i det danske

Læs mere

Beslutning om fælles gårdanlæg for karré 4 på Frederiksberg

Beslutning om fælles gårdanlæg for karré 4 på Frederiksberg Beslutning om fælles gårdanlæg for karré 4 på Frederiksberg Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 8. september 2014 27-02-2008 24-10-2014 Beslutningen om fælles gårdanlæg for karré 4 Frederiksberg Kommune

Læs mere

Sofiebadet og vandet økologi, kærlighed og ildsjæle

Sofiebadet og vandet økologi, kærlighed og ildsjæle Sofiebadet og vandet økologi, kærlighed og ildsjæle Artikel af Anne Poulsen, daglig leder af Sofiebadet Sofiebadet åbnede som kurbad i år 2009, et hundrede år efter at Sofiegades brusebadeanstalt blev

Læs mere

Regnvand i haven. Inspiration til løsninger

Regnvand i haven. Inspiration til løsninger Regnvand i haven Inspiration til løsninger Håndter regnvandet i din egen have Denne folder giver eksempler på, hvilke anlæg du kan etablere på din grund, hvis du vil håndtere dit eget regnvand i stedet

Læs mere

Ordensreglement. Afdeling 38 Engkærgårds Allé Tornøegade 12, 8300 Odder. Telefon:

Ordensreglement. Afdeling 38 Engkærgårds Allé Tornøegade 12, 8300 Odder. Telefon: Ordensreglement Afdeling 38 Engkærgårds Allé 106-238 Adresse: Tornøegade 12, 8300 Odder Telefon: 70 27 97 97 Hjemmeside: E-mail: www.domibolig.dk mail@domibolig.dk Telefon- og ekspeditionstid: mandag kl.

Læs mere

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT

Tidsplan CENTRALE SPØRGSMÅL DET MENER BYRÅDET BYGGE BÆREDYGTIGT Tidsplan DET MENER BYRÅDET Udbygningen af området skal ske i etaper og afstemmes med en udvikling af bymidten i øvrigt CENTRALE SPØRGSMÅL Hvordan kan området fungere som bydel, selv om det udbygges i etaper?

Læs mere

den levende legeplads

den levende legeplads RNATURVEJLEDE RNATURVEJLEDE Læs mere Hent inspiration og ideer til børnevenlige Krible Krable aktiviteter m.m. www.natur-vejleder.dk/krible-krable1 www.kriblekrable.nu www.dr.dk/kriblekrable den levende

Læs mere

Københavns gårdhaver Nyt liv til jeres gård?

Københavns gårdhaver Nyt liv til jeres gård? Københavns gårdhaver Nyt liv til jeres gård? Drømmer I om, at jeres gård forvandler sig fra en grå baggård til en grøn oase med duften af blomster, græs og masser af solskin? KØBENHAVNS GARDHAVER Å EN

Læs mere

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark

Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Grundejerforeningen Smidstrup Strandpark Notat vedrørende søområdet Side 1 Baggrund Grundejerforeningen Smidstup Strandpark ønsker at få set på deres lille søområde med nye øjne samt fokus på de rekreative

Læs mere

Blik på helheden giver nye muligheder

Blik på helheden giver nye muligheder Blik på helheden giver nye muligheder Vores samfund forandrer sig. Blot inden for de seneste årtier er store industriområder blevet forladt. Mange egne i Danmark er samtidig blevet tydeligt mærket af,

Læs mere

Grønne tage. det livgivende, klima tilpassede alternativ

Grønne tage. det livgivende, klima tilpassede alternativ Grønne tage det livgivende, klima tilpassede alternativ fotokredit 8-tallet / Ty Stange / forside og side 2, 3, og 7 Toldboderne / Byggros / side 4 og 5 Peblinge Dosseringen og sedum / Gitte Lotinga /

Læs mere

schønherr / stedet kommer først

schønherr / stedet kommer først schønherr / stedet kommer først program merværdi klimatilpasningsstempel? alle steder er forskellige alle steder har deres eget helt særlige karakteristika, nogen steder emmer af historie, stemning og

Læs mere

Regnvand i haven. Regnbede - side 4. Faskiner - side 3. Nedsivning på græs - side 5. Andre løsninger- side 6 NATUR OG MILJØ

Regnvand i haven. Regnbede - side 4. Faskiner - side 3. Nedsivning på græs - side 5. Andre løsninger- side 6 NATUR OG MILJØ Faskiner - side 3 Regnbede - side 4 Nedsivning på græs - side 5 Andre løsninger- side 6 NATUR OG MILJØ Rørcentret. Maj 2012 Nedsivning af regnvand Hvad er lokal nedsivning af regnvand? Regnvand, der falder

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring.

Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring. Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om 40.000 kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring. Vil du have en grøn klimavej? En vej er ikke bare en vej. Den kan

Læs mere

Regnvand som en ressource

Regnvand som en ressource Regnvand som en ressource Få inspiration til din egen regnvandshave Faskiner Regnbede Græsplænen Opsamling af regnvand Permeable belægninger Grønne tage LAR Lokal Håndtering af Regnvand Hvad er lokal nedsivning

Læs mere

HAVEJE-ATELLIERNE 27681

HAVEJE-ATELLIERNE 27681 HAVEJE-ATELLIERNE 27681 BESKRIVELSE HAVEJE-ATELLIERNE INTENTION En spændende udviklings proces er i gang( ) Variation, kreativitet og liv på gaden. Et sted der er rart at være for dem der bor der, og tiltrækker

Læs mere

Nominerede nyheder til Floradania Innovation Award 2014

Nominerede nyheder til Floradania Innovation Award 2014 INDOOR PLANTS 2014 Clematis hybrida x Tekla Garland Evipo069(N) Poulsen Roser A/S Poulsen Roser A/S har som de første forædlet en klematis med den nye egenskab, at den kan anvendes som indendørs potteplante

Læs mere

VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK

VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK 1 De stigende regnmængder er en stor udfordring for vores by. Men ved at gribe udfordringen rigtigt an kan vi sikre byen mod regn samtidig med,

Læs mere

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år?

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år? Eksempler på spørgsmål til Miljørevision Svarene på spørgsmålene kan findes i et samarbejde med det tekniske personale, ved at spørge elever og lærere og ved selv at undersøge forholdene. Vand Hvor mange

Læs mere

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose

På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose På jagt med øjne og ører i Lyngby Åmose Om brochuren Dette lille hæfte er lavet af Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Lyngby- Taarbæk Kommune. Vi håber, at det vil kunne give jer en ekstra

Læs mere

Regnvand i haven. Inspirationspjece til borgere i Rudersdal Kommune. Regnbede - side 4. Faskiner - side 3. Nedsivning på græs - side 5

Regnvand i haven. Inspirationspjece til borgere i Rudersdal Kommune. Regnbede - side 4. Faskiner - side 3. Nedsivning på græs - side 5 Regnvand i haven Faskiner - side 3 Regnbede - side 4 Nedsivning på græs - side 5 Andre løsninger- side 6 Inspirationspjece til borgere i Rudersdal Kommune Nedsivning af regnvand Hvad er lokal nedsivning

Læs mere

Våde bassiner og damme

Våde bassiner og damme Nedsivning på græs Regnvand løber direkte ud over en græsflade. Her siver det ned og vander græsset og ender i grundvandet eller i dræn under plænen. Er det tagvand, løber det de første par meter via en

Læs mere

FORTÆLLINGEN OM DELTAET. Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet.

FORTÆLLINGEN OM DELTAET. Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet. FORTÆLLINGEN OM DELTAET Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet. LIDT HISTORIE Byen i karréen - det historiske København København var oprindelig bebygget

Læs mere

Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13. Udarbejdet af Landskabsarkitekt Lars Bach Designhaver ApS.

Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13. Udarbejdet af Landskabsarkitekt Lars Bach Designhaver ApS. Kort vurdering af landskabet omkring Elbæk Husene. 1/13 1956 Specielt inden for det markerede felt har området forandret sig meget siden 1956. Strandengen / overdrevet var dengang uden nogen form for bevoksning.

Læs mere

FÆLLES GÅRDHAVE Rødegårds karreen

FÆLLES GÅRDHAVE Rødegårds karreen BESLUTNING FÆLLES GÅRDHAVE Rødegårds karreen Øresundsvej 27 37, Rødegård 2 18, Lyongade 24 38, Spaniensgade 21 27 Borgerrepræsentationen har XX.YY.2012 godkendt Teknik- og Miljøforvaltningens byfornyelsesbeslutning

Læs mere

Borgermøde om Tåsinge Plads

Borgermøde om Tåsinge Plads Borgermøde Ny Tåsinge Plads Den 27. september 2012 Borgermøde om Tåsinge Plads 27. september 2012 kl. 19-21 på Vennemindevej 39 Resumé Borgermødet blev afholdt den 27. september 2012 kl. 19-21 med omkring

Læs mere

TRÆPOLITIK STEVNS KOMMUNE

TRÆPOLITIK STEVNS KOMMUNE TRÆPOLITIK STEVNS KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse 1. FORORD... 3 2. INDLEDNING... 3 2.1 Formål... 3 2.2 De overordnede mål... 3 2.3 Afgrænsning... 4 3. TRÆETS FYSIOLOGI... 4 3.1 Introduktion til træets fysiologi...

Læs mere