J.F. Willumsens portrætter: Vild med iscenesættelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "J.F. Willumsens portrætter: Vild med iscenesættelse"

Transkript

1 klasse J.F. Willumsens portrætter: Vild med iscenesættelse por træt subst.: -tet, plur. -ter: billede af en person min faders p. hænger på væggen; i sin roman giver han et p. af den store skuespiller [fra fransk portrait egl. perf.partc. af ældre fransk portraire af latin portrahere af pro ferm, og trahere trække] Politikens NUDANSK ORDBOG i scene - sætte -else: forfatteren skal selv i. sit stykke; - (overf.) man havde iscenesat en festlig modtagelse af olympiadedeltagerne syn.: jf. INSTRUERE Politikens NUDANSK ORDBOG Iscenesætte betyder at præsentere eller arrangere noget på en bestemt måde. Den danske kunstner Jens Ferdinand Willumsen ( ) var vild med at skabe portrætter, og han iscenesatte sine modeller og sig selv i mange kunstværker. På J.F. Willumsens Museum ser du portrætter, hvor end du vender dig. De er malet, modelleret eller fotograferet af Willumsen, og de forestiller ham selv og alle de mennesker, der omgav ham som familie, venner og modeller. Som kunstner var han optaget af at skildre mennesker og fortolke menneskelige følelser. Det er derfor, det vrimler med mennesker og portrætter i hans kunst. At være sig selv eller en helt anden? Tænker du over, hvornår du er dig selv? Måske eksperimenterer du med roller og identiteter på internettet? Fx på Arto eller Facebook, hvor man kan oprette profiler og iscenesætte sig selv, som man vil måske som en mere sporty udgave af sig selv eller som en helt anden. Har du en profil på internettet? Og hvordan har du iscenesat dig selv? Som kunstner kunne Willumsen også iscenesætte de mennesker, han skabte portrætter af ved hjælp af forskellige malemåder, farver, former og kompositioner. Hvad er et portræt? Et portræt er et kunstværk, som forestiller én eller flere personer, der lever eller har levet. Man sidder model for en kunstner, når man bliver portrætteret. Kunstneren søger ofte både at karakterisere modellens udseende, det ydre, og personlighed, det indre, i portrættet. Når vi ser et portræt, kan vi måske regne ud, hvad personen arbejder med og bruger sin fritid på ud fra beklædning, symboler osv. Vi kan måske også fornemme i hvilket humør, personen er ud fra kunstnerens brug af farver og valg af komposition.

2 Mange portrætter bestilles af den, der skal portrætteres. Andre portrætter bliver til, fordi kunstneren er optaget af en person og har lyst til at portrættere ham eller hende. Portrætter kan inddeles i forskellige kategorier. Malede portrætter kaldes fx brystportrætter, knæportrætter og helfigursportrætter. Inden for skulptur kaldes portrætterne fx for portræthoveder, portrætrelieffer og statuer. J.F. Willumsen: Et øje. Keramisk prøvestykke Glaseret lertøj. 9 x 11 cm Sjælens spejl Øjnene er noget af det første, vi registrerer, når vi ser et andet menneske. Det samme sker, når du ser et portræt. Willumsen var optaget af at fortolke menneskelige følelser i sin kunst. Derfor vrimler det med portrætter og figurer, dvs. mennesker, i hans kunst. Og det er måske også derfor, han skabte Et øje. Øjet er åbent og kigger lige frem. Øjnene kaldes for sjælens spejl. Fordi de røber, hvordan vi har det. Om vi er triste, spændte eller lykkelige. At se på portrætter handler ofte om at se tværs igennem et menneske og fornemme personens humør, tanker og drømme. Her kan du læse om nogle af Willumsens portrætter, som væver sig ind i hans liv og kunstneriske eksperimenter.

3 Selvportrætter en kunstner iscenesætter sig selv Willumsen udførte mange selvportrætter. Arbejdet med selvportrætterne var en måde, han undersøgte sin identitet på og definerede sig selv som kunstner. Dvs. at han blev bevidst om sin egen personlighed og livsmål. Her ser du et par eksempler på hans selvportrætter. Det første er lavet i 1885, da han var en helt ung kunstner. Det sidste er fra 1954, hvor han var over 90 år. J.F. Willumsen: Selvportræt Olie på lærred. 41 x 34 cm

4 J.F. Willumsen: Selvportræt Olie på lærred. 92 x 73 cm Prøv at sammenligne selvportrætterne fra 1885 og I begge billeder kigger Willumsen direkte på os. Det er som om, at han går i dialog med beskueren. Alligevel er billederne meget forskellige. Ungdomsportrættet er malet i en naturalistisk stil. Det betyder, at Willumsen forsøgte at kopiere den sete virkelighed lige så nøjagtigt, som et fotografi kopierer et udsnit af virkeligheden. Det andet portræt fra 1932, som Willumsen malede, da han var blevet 69 år, er malet i en helt anden stil, som kaldes ekspressionisme. Det engelske expression betyder udtryk, og ekspressionisme handler om kunstnerens personlige udtryk og fortolkning af virkeligheden. De store ensfarvede farveflader, den sorte kontur om det hvide hår og øjne og de kulsorte skygger i ansigtet er noget, som Willumsen selv har lagt til. Sådan så han ikke ud i virkeligheden. Måske kommer du til at tænke på tegneserier, når du ser portrættet på grund af forenklingen af figuren til konturer og ensfarvede flader. Hvilket af de to selvportrætter synes du, fortæller mest om Willumsen? Hvorfor?

5 J.F. Willumsen: Selvportræt på sengen i lejligheden i Børsgade. 1899/1900. Aftryk af glasplade. 13 x 17,3 cm Willumsen tog mange selvportrætter med et kamera. Her ser du et af de mere specielle. Han ligger nøgen på sin seng med armene bag hovedet. Som om han ikke ved, at der bliver taget et fotografi. Men det vidste han godt, for han har taget fotografiet med en fjernudløser. Fjernudløserens ledning ligger på hans højre underarm. Det er derfor korrekt at sige, at selvportrættet er iscenesat. Willumsen har nøje arrangeret, hvordan fotografiet skulle se ud for at skabe en helt bestemt stemning. Hvordan vil du beskrive Willumsens kropssprog i selvportrættet? Hvorfor et nøgent selvportræt? Da Willumsen tog selvportrættet boede han alene. Han var gået fra sin første kone Juliette, og han havde forelsket sig i Edith. Men hun var rejst til USA, fordi det var svært at være kæreste med Willumsen, som stadig var gift med Juliette. Ved siden af Willumsen ligger et lille fotografi af en nøgen kvinde, som ligner Edith. Hans selvportræt var måske en kærlig hilsen til hende. Hvordan kan man udtrykke sin kærlighed i et billede? Hvordan ville du gøre det?

6 Familieportræt med mere J.F. Willumsen: Maleren og hans familie Olie på lærred. 230 x 243 cm Familieportrættet fra 1912 viser Willumsen sammen med sin familie: Hustruen Edith og de to døtre Anse og Gersemi. Drengen til venstre i billedet hed Helge Melbin og var ikke i familie med Willumsen. Hvad tror du, at Willumsen vil fortælle med billedet? En måde at analysere billedet på er at undersøge, hvilke modsætninger, Willumsen sætter op i billedet. Prøv fx at sammenligne Willumsens og Ediths kropssprog og humør. Hvem passer ordene på? mor far kunstner kvinde mand blid streng alvorlig mild venlig åben varm arbejde familie koncentreret optaget travl lukket stresset ro energisk Hvorfor tror du, at Willumsen både har fint festtøj på og pensel og palet i hænderne? Den røde baggrundsfarve fylder meget i billedet. Hvilken stemning synes du, farven fremkalder? Er farven bare rød, eller kan du se forskellige nuancer af den røde? Hvilken virkning giver det?

7 Fra selvportræt til monument J.F. Willumsen: En statue af kunstmaleren. Skitse Voks Et af Willumsens mest specielle selvportrætter er en skitse i voks til en statue af kunstmaleren. Hans idé var, at en statue i naturlig størrelse skulle opstilles foran hans kommende museum. Men den blev aldrig til noget. I skitsen ser vi Willumsen majestætisk stående på en sokkel med pensel og palet i hænderne. Han kigger målsat frem for sig, og over skuldrene og på hovedet har han en hættekappe, som er fyldt ud af en blæsende modvind. Hvorfor tro du, at Willumsen kaldte værket for en statue af kunstmaleren i stedet for selvportræt? Hvilke associationer får du, når du ser den urokkelige skikkelse med hættekappe? Skulpturen er uden tvivl det minde, Willumsen ønskede, at eftertiden skulle have af ham som kunstner. Måske var han blevet inspireret af de amerikanske tegneseriehelte Batman og Superman, som netop var blevet populære, til at iklæde sig en superhelt-dragt. En måde at vise omverdenen på, at han kunne noget særligt som kunstner ligesom tegneserieheltene, der havde magiske evner og superkræfter. Synes du, at man kan sammenligne superhelte med en kunstner? Hvorfor eller hvorfor ikke?

8 Bertel Thorvaldsen ( ): Bertel Thorvaldsen med Håbets gudinde. Skitse. Ca Da Willumsen arbejdede på statuen af kunstmaleren var han inspireret af billedhuggeren Bertel Thorvaldsens ( ) selvportrætstatue. Thorvaldsen var 1800-tallets kunstner-stjerne og et stort forbillede for Willumsen. På Thorvaldsens Museum i København kunne Willumsen se Thorvaldsens selvportrætstatue hugget i marmor i naturlig størrelse. Har du selv et forbillede eller et idol? Og hvordan bruger du det i dit liv?

9 Willumsens kvinder og ideer J.F. Willumsen: Frugtbarhed Radering. 24,7 x 34,2 cm Få dage inden Willumsens kone, Juliette, fødte parrets første barn, tegnede Willumsen hende højgravid. Tegningen arbejdede han videre med i en radering. Den viser et helfigursportræt af Juliette. Hun er klædt i en lang kjole, og omkring maven har hun et ternet forklæde. Til højre har Willumsen tegnet et mønster med kornstrå, der breder sig opad igen og igen fra aksene. Nederst til højre har Willumsen skrevet et digt på fransk, som på dansk lyder: Den gamle kunst har sit gamle sprog / Som man lidt efter lidt har lært af forstå / En ny kunst har et nydannet sprog / Som man må lære / Før man kan forstå det Portrættet er meget forenklet. Du kan fx se, hvordan Juliettes hånd kun har antydningen af fingre, og hvordan øjne, næse og mund er enkle streger. En kontur omkranser også hele figuren. Hvad tror du, at de voksende korn og akser kan være symbol på? Læg mærke til, hvordan Willumsen gentager kornstråenes skrå linjer i mønstret på Juliettes forklæde. Hvad fortæller Willumsen med digtet? Og hvordan synes du, at vi skal forstå Willumsens digt i forhold til portrættet af Juliette og kornmotivet? Da Willumsen udstillede raderingen, blev han kritiseret for at tegne som et lille barn. En anmelder skrev, at raderingen nok maa være Kopier efter Tegninger, han har udført i en meget ung Alder jeg antager i sit 5te Aar. Hvorfor tror du, at Willumsen valgte at tegne sådan?

10 J.F. Willumsen: Bjergbestigerske. Skitse Tempera og olie på lærred. 93,5 x 77,5 cm J.F. Willumsen: En bjergbestigerske. Kompositionsskitse Kul og sortkridt på papir. 48,2 x 39 cm Da Willumsen mødte Edith blev han meget forelsket, og hun blev en kvinde, som han portrætterede igen og igen. Både i fotografi, maleri og skulptur. Inden de blev gift, var Willumsen og Edith på rejse sammen i Alperne, og Willumsen fik ideen til et stort portræt af Edith, hvor hun skulle stå i det mægtige bjerglandskab.

11 I hans tegnede skitse kan vi se, hvordan han forestillede sig, at det store billede skulle se ud. Tegningen viser billedets komposition. Han malede også en skitse med Ediths ansigt og overkrop. Hendes hoved er drejet i profil. I baggrunden ser vi landskabets bjerge. Hun har en lys hat og rullekravesweater på, og en løs frakke hænger på hendes skuldre. Med højre hånd støtter hun sig til en vandrestav. Den venstre hånd hviler på hoften. Hvad tror du, Edith kigger på? Eller lader hun sine tanker løbe og drømmene få plads? Hvilke drømme havde unge kvinder i begyndelsen af 1900-tallet? Man kan sige, at vi i portrættet ser Edith gennem Willumsens øjne og pensel. Eller gennem kunstnerens blik, som det kaldes. Prøv at beskrive Edith med fem ord. Hvilke karaktertræk vil Willumsen gerne fremhæve ved sin kæreste? J.F. Willumsen: Portræt af fru Edith Willumsen. Studie efter naturen Olie på lærred. 33 x 26 cm Billedet af Edith er ikke ret stort. Willumsen kaldte billedet for studie efter naturen. Det betyder, at han har malet portrættet, mens Edith sad model for ham. Vi kan også se, at han har malet hurtigt. Med brede penselstrøg og uden ret mange detaljer. Hvilket humør har Willumsen portrætteret Edith i? Prøv at sammenligne portrættet med det andet portræt af Edith. Hvordan synes du, at Willumsens blik på Edith er anderledes?

12 J.F. Willumsen: Fødselsdagskagen. En spøg Olie på lærred. 149 x 91 cm Da Willumsen var 80 år malede han et billede med kæresten Michelle med kokkehue. De blå vinger er uden tvivl en reference til, at hun var hans muse, som gav ham inspiration til hans kunst. Ved første øjekast kan billedet ikke kaldes for et selvportræt. Men prøv at kigge efter. Hvilke tegn i billedet peger på, at billedet faktisk handler om Willumsen selv? Jens Ferdinand Willumsen blev født i Billedets signatur fortæller, at han malede det i Som en spøg har Willumsen eksperimenteret med at male et selvportræt, hvor han ikke selv var fysisk til stede. I stedet er selvportrættet blevet en gåde med tegn, der peger på Willumsens person. De grønne blade omkring hans tallerken er fx en reference til, at han netop på sin 80-års fødselsdag var blevet laurbærkranset af sine venner.

13 Kan døden males? J.F. Willumsen: Himmelgåden. Skitse Olie på lærred. 54 x 65 cm J.F. Willumsen: Himmelgåden Olie på lærred. 220 x 300 cm Willumsens ansigt sidder på en tigerkrop, der svæver i himmelrummet. Tigeren har ikke tigerforben, men arme og hænder. Er det en drøm, fantasi eller måske en forudsigelse? Maleriet er en skitse til et stort billede, der hedder Himmelgåden. Vi kan sagtens genkende Willumsens ansigtstræk, arme og hænder. Faktisk holder han sine arme og hænder som i Maleren og hans familie fra 1912 (5). Men han har hverken pensel eller palet i hænderne.

14 Willumsen ville ikke fortælle, hvad billedet handler om. Han sagde, at man skulle læse billedet. Men vi ved, at billedet var det tredje billede i en billedserie, han kaldte Tizian døende. Hvad tror du, Willumsen vil fortælle med billedet? Og hvorfor har han mon malet sig selv som en tiger? J.F. Willumsen: Hoved af en død soldat på Garnisons Sygehus Olie på lærred. 25,3 x 41 cm Willumsen var ung, da han malede hovedet af en død soldat. Han malede billedet i løbet af en enkelt dag, den 16. maj 1886, hvor han sad på sygehuset foran den døde og malede. Synes du, at man kan kalde billedet af den døde soldat for et portræt? Hvad maler man, når man maler et portræt? Det ydre (kroppen) eller det indre (sjælen)? Eller begge dele?

15 Følsom natur fantastisk fantasi J.F. Willumsen: Tåger og sneklatter på et bjerg Olie på lærred. 127 x 150 cm Willumsen malede mange billeder af bjerge. Da han var ung, rejste han meget i bjergene i Norge og i Alperne i Sydeuropa. Da han blev gammel fandt han sine gamle fotografier og tegninger af bjerge frem og brugte dem til at male nye bjergbilleder efter. Willumsen har malet en stejl bjergskråning med sneklatter, skyer og tåge. Men også meget mere! Han har helt sikkert brugt sin fantasi. Et portræt viser altid et menneske, der lever eller har levet. Men måske er du parat til at udvide begrebet portræt. For kan man ikke sige, at bjergbilledet faktisk er et portræt af Willumsens fantasi? At analysere et portræt Når du analyserer et portræt, er det godt at gøre dig klart, hvilke medspillere, der indgår i læsningen. Figur med portræt og heromkring model + kunstner + beskuer J.F. Willumsen Michelle B. Portræt af Michelle B. Er det fx modellen, der har bestilt portrættet, der bestemmer, hvordan det skal se ud? Eller er portrættet udtryk for kunstnerens blik på modellen? Eller er det din, dvs. beskuerens oplevelse af den portrætterede, der giver en bestemt analyse af værket?

16 Hvor meget kan et portræt sige? Portrætfoto af J.F. Willumsen. 24. maj Fotograf: Thv. Larsen, Berlingske Tidende Se først på portrættet. Læs derefter teksten, som i 1939 blev trykt sammen med portrætfotografiet. Kunstneren er tilsyneladende uældet trods sine 75 Aar. Sit Hoved bærer han fremdeles højt, og det lange, hvide Haar kroner det som en lys Hjelm. Ogsaa de stærke Bryn er hvide, og under dem synes Øjnene stærkere blaa med det på én Gang myndige og milde Blik. (Svend Rindholt sagde dette om Willumsen i Berlingske Aftenavis, ) Måske synes du, at portrætfotoet fortæller meget mere nu. Det er fordi tekst og billede forstærker hinanden. Eksperimenter med at skrive en karakteristik til et portræt af dig selv eller en klassekammerat. Afprøv fx hvor meget teksten kan påvirke beskuerens opfattelse af den portrætterede. Opgave Tegn et portræt af dig selv uden at kigge i et spejl. Hvad er særligt ved dit ansigt? Prøv også at overdrive dine karaktertræk. Så bliver dit selvportræt til en karikatur. Opgave

17 Arbejd med dit selvportræt som en gåde. Hvilke ting fortæller noget om dig, dit liv, din identitet? Lav en collage, hvor du bruger billeder af de ting, der betyder noget for dig. Kan dine venner, forældre og lærere regne gåden ud? Opgave Tag et portrætfoto af dig selv, fx med en mobiltelefon. Eksperimenter med at iscenesætte dig selv på forskellige måder. Prøv også at være dig selv. Hvordan ser du ud, når du er dig selv? Tekst: Marie Laulund. Redaktion: Lisbeth Lund.

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019

Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin. SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb maj 2019 Undervisningsmateriale Grundskolen: Mellemtrin SOLO Rita Kernn-Larsen 7. feb 2019-5. maj 2019 Om udstillingen Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kan ses på Kunsten i Aalborg fra den 7. februar til 5.

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

J. F. Willumsen (1863-1958) En bjergbestigerske, 1904 Olie på lærred. 206 x 169 cm. G.A. Hagemanns Kollegium

J. F. Willumsen (1863-1958) En bjergbestigerske, 1904 Olie på lærred. 206 x 169 cm. G.A. Hagemanns Kollegium J. F. Willumsen (1863-1958) En bjergbestigerske, 1904 Olie på lærred. 206 x 169 cm. G.A. Hagemanns Kollegium J.F. Willumsen (1863-1958) En bjergbestigerske, 1912 Olie på lærred. 210 x 170,5 cm SMK J.F.

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser Maria Lassnig At male med kroppen 18/11 2016 26/2 2017 Om undervisningsmaterialet Dette er et undervisningsmateriale om særudstillingen

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer.

I dyrenes skygge. har flere af Bøggilds dyreskulpturer. I dyrenes skygge Dyr er fascinerende. Deres levevis og bevægelser kan fange interessen hos både børn og voksne. At fange det fascinerende ved et dyr og overføre det til tegning eller skulptur er til gengæld

Læs mere

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen

Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Dyrestudier Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen Introduktion Billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af de mest banebrydende kvindelige billedhuggere i Danmark. Den Hirschsprungske

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition.

Den måde, maleren bygger sit billede op på, kaldes billedets komposition. Komposition - om at bygge et billede op Hvis du har prøvet at bygge et korthus, ved du, hvor vigtigt det er, at hvert kort bliver anbragt helt præcist i forhold til de andre. Ellers braser det hele sammen.

Læs mere

Analyse af Sloggi - reklame

Analyse af Sloggi - reklame Analyse af Sloggi - reklame Genre: Genren er sagprosa. Det er en masseproduceret reklame, som kommer ud til mange mennesker. Medium: Reklamen er trykt i ugebladet Femina nr. 40 fra 1999. Afsenderen: Afsenderen

Læs mere

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN af UFFE CHRISTOFFERSEN 2014 PORTRÆTTET og FARVEN Maleriet byder konstant på nye udfordringer. Den seneste opgave har været et portræt af tidligere regionrådsformand Vibeke

Læs mere

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven

Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Læringsmateriale til: Familieportrætter i Børnehaven Dette forløb er egnet til de 4-5 årige børn Introduktion I skal nu i gang med at tegne og male portrætter. Forløbet er inddelt i fire faser, hvor den

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

golddigger Fire hovedværker

golddigger Fire hovedværker Fire hovedværker GOLDdigger tager afsæt i fire af P.C. Skovgaards landskabsmalerier. Disse hovedværker er udgangspunkt for udforskning af tre perspektiver på Skovgaards identitet som menneske: Hans personlige,

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Afgangsprojekt - Kroppen udtrykt i kunsten Mira & Andreas Art & performance Flakkebjerg Efterskole Problemstilling og indledning Eksperimentere med at flyve. Kunsten

Læs mere

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED

BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED BØRNS GRAFISKE UDTRYK og TEGNESPROGLIGHED I-tegnesættelse af børns kultur og symboler Projektforløb for ældstegruppen Sommerfuglen i Børnehuset Bagterp, Hjørring. Udformet og afviklet af Lina Franke Hedegaard

Læs mere

Kapitel 1. Det l a nge blik

Kapitel 1. Det l a nge blik Kapitel 1 Det l a nge blik Kirurgen sagde:»jeg vil foretage en nethindeoperation på dit venstre øje.«det var gode nyheder, men så fortsatte han med at sige, at jeg skulle rekreere mig efter operationen

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

TA MED TIL 1800-TALLET

TA MED TIL 1800-TALLET TA MED TIL 1800-TALLET - For børn og deres voksne Denne folder vil være en spørgelysten rejsemakker, som bringer dig og din familie rundt i museets samling af kunstværker fra 1800-tallet. ARoS ønsker jer

Læs mere

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Malerier på grænsen mellem verdener En gruppe kunstnere i 1920ernes Paris troede fuldt og fast på, at man igennem kunsten

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER

PETER LUNDBERG OLIEMALERIER PETER LUNDBERG OLIEMALERIER 2 Oliemaleri str. 150 x 150 cm. 2012. Millingbæk fantasi / A Closer Look A Closer Look At The World Behind Siden 1969 har maleren Peter Lundberg håndteret lærred, farver og

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE MED BILLEDHUGGERENS ØJNE Undervisningsmateriale til særudstillingen ILDSJÆL Anne Marie Carl-Nielsen 150 år BRANDTS, Jernbanegade 13, Odense ( tidligere Fyns Kunstmuseum ) Kære underviser De fire opgaver

Læs mere

Del 1. Før læsningen

Del 1. Før læsningen Del 1 Før læsningen Hvem er Sanne Søndergaard? Født i 1980 i Ikast Stand up komiker og forfatter Uddannelse: Student fra Ikast Gymnasium 1999 Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 2004 Debut som stand

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

Omkring et billede 2/10: 9/10: 16/10: 23/10: 30/10: 6/11: 13/11: 20/11: 27/11:

Omkring et billede 2/10: 9/10: 16/10: 23/10: 30/10: 6/11: 13/11: 20/11: 27/11: Omkring et billede Endnu en gang tager vi ud på en historisk billedrejse fra Eckersberg i begyndelsen af 1800-tallet til vores egen samtid med værker af nulevende kunstnere. De 8 billeder er specielt udvalgt,

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Jais Nielsen streger og buer (elevark) to billedkunstlektioner

Jais Nielsen streger og buer (elevark) to billedkunstlektioner Jais Nielsen streger og buer (elevark) to billedkunstlektioner Streger og buer - øvelser på papir Jais var rigtig god til at tegne. Når han skulle lave keramik, tegnede han altid en skitse på papir. På

Læs mere

Fritz Syberg. Selvportræt, 1902. Fritz. Syberg. Kunsten og kærligheden. Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99. Opgaveark ...

Fritz Syberg. Selvportræt, 1902. Fritz. Syberg. Kunsten og kærligheden. Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99. Opgaveark ... Fritz Syberg. Moder og datter, 1898-99 Fritz Syberg. Selvportræt, 1902 Fritz Syberg Kunsten og kærligheden Opgaveark Navn: Klasse:... Fritz Syberg. Høstlandskab (Kerteminde), 1905 Fritz Syberg. Høstbillede,

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

J.F. WILLUMSENS MUSEUM

J.F. WILLUMSENS MUSEUM J.F. WILLUMSENS MUSEUM SAMLING ARKIV MUSEETS KERNEOPGAVER OG VISION De 5 søjler i museumsloven Indsamling Registrering Bevaring Forskning Formidling Vision J.F. Willumsens Museum skal være kendt i offentligheden

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Farvekraft. ad helvede til! Jens Søndergaard. Undervisningsmateriale til mellemtrinnet (4.-6. klassetrin)

Farvekraft. ad helvede til! Jens Søndergaard. Undervisningsmateriale til mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Farvekraft ad helvede til! Jens Søndergaard 1895-1957 Undervisningsmateriale til mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Farvekraft ad helvede til! - Jens Søndergaard 1895-1957 Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Læs mere

Dialogkort. Fra billede til film. Arbejdshæfte. Et idékatalog J.F. WILLUMSENS MUSEUM. Flip-Flapper. Arbejdsark

Dialogkort. Fra billede til film. Arbejdshæfte. Et idékatalog J.F. WILLUMSENS MUSEUM. Flip-Flapper. Arbejdsark Dialogkort Fra billede til film Arbejdshæfte Et idékatalog J.F. WILLUMSENS MUSEUM Flip-Flapper Arbejdsark Indholdsfortegnelse side 4 Introduktion til arbejdsark og dialogkort side 5 At reflektere over

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk

Anna Ancher. - en usædvanlig kvinde. Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. 2009 www.skagensmuseum.dk Anna Ancher - en usædvanlig kvinde Høstarbejdere, 1905. Anna Ancher. Undervisningsmateriale for 7.-10. klasse 2009 www.skagensmuseum.dk Spørgsmål Kender du nogle usædvanlige kvinder fra nutiden? Hvem?

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen Anne-Sophie Rasmussen P.S. Krøyer - Lysets maler Portræt af P.S. Krøyer, Valdemar Poulsen, ca. 1901, Danmarks Kunstbibliotek. 2 P.S. Krøyer Peder Severin Krøyer er en berømt dansk/norsk kunstner, som

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

Selvportræt Selvportræt Selvportræt Selvportræt Selvportræt. Hvem er jeg?

Selvportræt Selvportræt Selvportræt Selvportræt Selvportræt. Hvem er jeg? Mit navn Byen jeg blev født i Kirken jeg blev døbt i Min mor Min far Mine søskende Min morfar og mormor Min farfar og farmor Mit kæledyr Min adresse Min fødselsdato Min fritidsinteresse Jeg samler på Mit

Læs mere

1. Find skulpturen. Danserindebrønden

1. Find skulpturen. Danserindebrønden 1. Find skulpturen Danserindebrønden Mindre børn skal følges og vejledes af en voksen Opgaverne vil føre jer rundt på museet I skal også op på museets 1. sal Den finder du ved at gå op ad trappen i museumsbutikken

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Boble-Byen. - Et indre rum af ro og styrke. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Boble-Byen - Et indre rum af ro og styrke Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

LITTERATURFORLØB klasse

LITTERATURFORLØB klasse LITTERATURFORLØB 2.-4. klasse til Tudetøsen af Bent Haller og Lea Letén BENT HALLER OG LEA LETÉN Tudetøsen forløb af Marianne Eskebæk og Kenneth Jakobsen Bøye INTRO Formål Eleverne får øjnene op for, hvordan

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien)

KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE. ROA (Belgien) KUNSTNERBIOGRAFIER OUTDOOR SURFACE ROA (Belgien) Roa er en belgisk graffitimaler, der generelt maler dyr, der har en relation til det område de bliver malet i. ROA's farvepallette er minimalistisk og ofte

Læs mere

Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst

Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Cao Fei, Whose Utopia, 2006-2007 Introduktion På udstillingen SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst

Læs mere

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN

ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN ET BESØG HOS JOHANNES LARSEN PÅ MØLLEBAKKEN E ELEVHÆFT Johannes Larsen Johannes Larsen blev født i Kerteminde i 1867. Hans forældre havde en stor køb- mands-forretning, og de var ret rige. Forældrene havde

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Måned Emne Materialer Fælles mål

Måned Emne Materialer Fælles mål Måned Emne Materialer Fælles mål Perspektivtegning August Repetition og fortsættelse af perspektivtegning(frontperspektiv) fra 4. klasse og de teknikker der bruges dertil. Vi arbejder med et eller flere

Læs mere

SKULPTURJAGT FIND SKULPTUREN OG SVAR PÅ SPØRGSMÅLENE

SKULPTURJAGT FIND SKULPTUREN OG SVAR PÅ SPØRGSMÅLENE SKULPTURJAGT FIND SKULPTUREN OG SVAR PÅ SPØRGSMÅLENE Til indskolingen Sammen og ud i verden Se jer godt omkring ved indgangen til parken. Hvor finder man Silkeborg Bads logo som kæmpestort kunstværk? Lagde

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Undervisningsmateriale 0.-3. klasse

Undervisningsmateriale 0.-3. klasse Undervisningsmateriale 0.-3. klasse 1 Om Naturmøder J. F. Willumsen er kendt for at male mennesker i sine kunstværker. Men i en række naturbilleder, særligt af bjerge, har han malet naturen uden menneskefigurer.

Læs mere

Lokalbanken fylder 90 år

Lokalbanken fylder 90 år Lokalbanken fylder 90 år og forærer kunst til borgerne tid til nærvær Forord Lokalbanken har fornøjelsen af at præsentere 11 kunstværker, der er blevet indkøbt i anledning af bankens 90-års fødselsdag.

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan.

At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Kommunikation At Tale Når du taler, er det ligesom en bold, du sender af sted. Du skal tænke på, hvor den skal hen, - hvem, der skal have den, - og hvordan. Hvis du har været til en vild fest, er det sikkert

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

19. Afsnit. Martinus som tegner og maler.

19. Afsnit. Martinus som tegner og maler. 1 19. Afsnit Vi husker at Martinus i begyndelsen af sit arbejde med at beskrive sin kosmologi, valgte at fremstille de overordnede træk af kosmologien i form af symbolbilleder, som han selv tegnede og

Læs mere

Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen. Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde

Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen. Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde Mødet med Dansen Bonnie Spliid Søren Langkilde Madsen Med inspiration fra forestillingen Butterflies af Åben dans, Roskilde Bonnie Spliid Jeg er uddannet lærer med liniefag i billedkunst og

Læs mere

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy

Jens Bredholt Ind til benet. Bente Hammershøy Jens Bredholt Ind til benet Bente Hammershøy Bente Hammershøy Ind til benet Jens Bredholt sluser det væsentlige ind, skærer et stykke ud af virkeligheden og fanger og fastholder det essentielle i motivet.

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012

Pressefoto som genre. 1. Overblik - dit førstehåndsindtryk. Årets pressefoto, 2012 Pressefoto som genre Et pressefoto skal umiddelbart brage igennem i en medieret virkelighed Et pressefoto er et øjebliksbillede Et pressefoto er et udsnit af virkeligheden Et pressefoto er redigeret og

Læs mere

STORM P. & KUNSTEN Billedkunst

STORM P. & KUNSTEN Billedkunst & KUNSTEN Billedkunst SOM KUNSTNER Storm P. var både en dygtig maler og tegner. Man kan nemt genkende Storms måde at tegne og male på, lige meget om han har brugt blyant, blæk eller maling eller vekslet

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere