Skal du købe stationær pc?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skal du købe stationær pc?"

Transkript

1 Skal du købe stationær pc? Selv de billigste stationære computere er i dag kraftige nok til at køre stort set alle de programmer, du får brug for som hjemmebruger. Men stiller du særlige krav til ydelse, anvendelse eller støjniveau, er der alligevel grund til at se sig for. Det er muligvis ikke den bedste reklame for denne artikel. Men realiteten er, at hvis du som gennemsnitsbruger er ude efter en stationær pc til de mest almindelige opgaver og programmer, er der reelt ingen grund til at læse denne tekst til ende. Selv markedets billigste desktop-pc er (der i skrivende stund koster kroner) kan nemlig fint håndtere alt fra netsurf og tekstbehandling til billedredigering. Ja, endda nyere spil, så længe du blot skruer ned for opløsning og den grafiske detaljerigdom. Ligeledes vil du i de fleste tilfælde kunne genanvende det udstyr skærm, tastatur, mus, højttalere etc. du allerede ejer. Derfor skal du som gennemsnitsbruger reelt gøre dig umage for at foretage et decideret fejlkøb. Er du derimod inkarneret spillefugl, videoentusiast eller stiller du særlige krav til design, størrelse og strømforbrug, kan du roligt læse videre. Stor forskel på størrelsen Gennem de seneste mange år har vi vænnet os til, at en stationær computer fylder omtrent som en middelstor rejsekuffert. Men et stigende udbud af mere kompakte komponenter herunder små bundkort og kabinetter samt strømbesparende processorer med et ganske lille kølingsbehov har gjort det muligt at bygge computere, der ikke fylder stort mere end et opslagsværk. Fordelen ved disse maskiner er gerne et ganske lavt strømforbrug, ligesom de typisk også larmer mindre end deres større slægtninge. Den primære ulempe er betydeligt færre udvidelsesmuligheder, da her er plads færre indstikkort sammenlignet med fysisk større pc-modeller. Det lave støjniveau og den begrænsede varmeudledning gør de små pc-typer meget velegnede til kontormiljøer. Men de kan også med fordel anvendes som mediecenter-computere i stuen, hvor man typisk er mindre tolerant overfor blæserstøj end på hjemmekontoret. Omvendt vælger pc-entusiaster med ambitioner om talrige harddiske, avancerede kølerløsninger og dobbelte grafikkort sædvanligvis en større og mere traditionelt udformet pc af tower eller minitower -typen med betydeligt mere plads.

2 Langt de fleste desktop-pc er er den dag i dag som for ti eller femten år siden opbygget omkring et kabinet af mini-tower typen (som det, der her ses på billedet). Over de seneste år er der imidlertid kommet en lang række stationære computere på markedet, der (som den på billedet) fylder betydeligt mindre end de traditionelle modeller. Men de kan blive mindre endnu, hvilket du fx kan se af illustrationen af en mediecenter-pc længere nede i artiklen. Du surfer ikke hurtigere med en dyr pc Blandt de mest udbredte antagelser (som pc-fabrikanterne ikke just har medvirket til at aflive) er den, at du kan surfe hurtigere på nettet ved at købe en kraftig pc. Men den myte er ganske enkelt ikke sand, med mindre du gerne vil afvikle adskillige programmer på én gang for så belastes din computer så hårdt af de andre programmer, at din internetbrowser kører langsommere. Din surfhastighed afhænger nemlig i al væsentlighed ikke af din computers ydeevne, men af din netforbindelses hastighed og selv her er det en sandhed med modifikationer. For antager vi, at du kun har koblet en enkelt pc til din netforbindelse, vil du ikke opleve forøget surfhastighed ved downloadhastigheder på mere end en eller højest to megabit pr. sekund. Hurtigere netværksforbindelser er til gengæld en stor fordel i det øjeblik, flere brugere deler den samme forbindelse. Eller hvis du spiller onlinespil, vil downloade store filer eller gerne vil kunne hente videoklip eller andre mere krævende medietyper i højeste kvalitet via din internetforbindelse.

3 Du betaler meget for de sidste 10 procents ydelse En pc består af en lang række forskellige komponenttyper, hvis optimale funktion afhænger af, at deres ydelse er nogenlunde afstemt efter hinanden. Derfor giver det ingen mening at investere ekstraordinært i en lynhurtig processor og til gengæld spare på hukommelse, harddisk eller grafikkort. For så bremses ydelsen blot af disse komponenter, og du får ingen særlig glæde af din dyre CPU. Hvilket ofte og lidt banalt sammenlignes med at sætte en toptunet V8-motor i en personbil med slidte dæk og underfrankeret gearkasse. Køber du en færdigsamlet pc i supermarked eller elektronikforretning, har fabrikanten sædvanligvis afstemt komponenterne, så de supplerer hinanden. Men sammensætter du selv en pc over nettet, kan du med fordel bede en pc-kyndig bekendt hjælpe dig med at få mest mulig valuta for pengene. I den sammenhæng er det værd at huske, at du navnlig når det drejer sig om køb af processor og grafikkort altid betaler ekstraordinært meget mere for topmodellerne, sammenlignet med hvad du får for pengene ved at vælge produkter to-tre pristrin længere nede af stigen. Således kan du let komme til at betale ekstra for en ydelsesforskel på blot ti %, hvis du vælger en aktuelt bedste processor i stedet for en lidt langsommere model. De penge kan du med fordel bruge på et kraftigere grafikkort, en hurtigere harddisk, ekstra hukommelse eller måske en bedre skærm. Køb ikke mere end du har brug for Traditionelt har strømforbruget ikke været en bestemmende parameter for, om man valgte den ene eller den anden pc, men det er så småt ved at ændre sig. For selv hvis man fraregner den strøm, som skærmen og eventuelle højtalere forbruger, kan en computer med hurtig processor og et kraftigt grafikkort let brænde for kroner ekstra strøm om året ved almindeligt brug end en maskine med mere konservative specifikationer. Desuden medfører de ekstra hestekræfter et større kølingsbehov. Hvilket typisk igen medfører mere larm fra computerens blæsere. Pointen er her, at du hvis du blot skal bruge din pc til tekstbehandling eller netsurf ikke har nødig at købe et regulært fartmonster, der koster unødigt meget i både anskaffelse og drift. Er du en spillefugl? Næsten alle stationære computere har kræfter nok til i et eller andet omfang at afvikle selv nyere pc-spil. Men vil du også køre de allernyeste 3D-titler i høj opløsning med alle grafiske effekter slået til, er der ingen vej uden om at anskaffe en pc med betydeligt flere kræfter og mere hukommelse end den gennemsnitlige kontor-pc. Her er det naturligvis en fordel med en hurtig processor (CPU), men faktisk har grafikkortet en endnu større betydning, da det fungerer som aflastning for processoren, når der skal tegnes flotte og komplicerede scenarier og figurer på din skærm. Det er således ikke usædvanligt, at udgiften til et godt grafikkort udgør helt op mod procent af computerens samlede indkøbspris, når der skal købes en pc til spillebrug.

4 Der er i dag en del kostbare computere på markedet, der er sammensat af specielt med henblik på at kunne afvikle de nyeste 3D-spil i højeste grafiske kvalitet. Nogle er regulære udstyrsstykker som fx den, der er afbilledet her. Foto- og videoredigering Fotoredigering kræver kun ekstra computerkraft i det omfang, du anvender markedets mest avancerede grafiske værktøjer til at forbedre og manipulere dine billeder med. Derimod stiller mere basale programmer såsom dem, du enten downloader gratis eller finder indbygget i computerens styresystem, ikke særlig store krav til din pc s ydeevne. Så her kan en kontor-pc sagtens være med. Anderledes forholder det sig med videoredigering. Her arbejdes med temmelig store filer, hvilket stiller krav til hukommelse og harddisk samt ikke mindst din processor. Her skal du derfor prioritere en hurtig processor, ekstra hukommelse og gerne en stor harddisk, så du ikke løber tør for plads. Når det er sagt, kan du sædvanligvis godt arbejde med videoredigering på en langsommere pc; det tager bare længere tid. Skal du overføre data fra dit videokamera ved hjælp af et såkaldt FireWire-stik (også kendt som IEEE 1394) skal du naturligvis sørge for, at din pc også har sådan et. Mediecenter En mediecenter-pc er reelt en ganske almindelig computer, hvor styresystem og programmer er beregnet til at kunne betjenes via en særlig fjernbetjening. På den måde kan du se de film og fotos, du måtte have liggende på din pc, på fjernsynet i stuen. Ligeledes kan du høre din digitale musik over stereo- eller surroundanlægget. Har computeren en indbygget tv-tuner, kan du også optage udsendelser på computerens harddisk og se den efterfølgende fuldstændig ligesom en harddiskoptager. Skal din mediecenter-pc stå i stuen, vil du typisk vælge en lille, diskret model med et meget lavt støjniveau; de koster dog typisk fra kroner og op dvs. noget mere end en almindelig kontor-pc. Stiller du ikke særlige krav til mediecenter-maskinens størrelse eller udformning, kan du dog få udmærkede modeller til færre penge. Skal mediecenter-computeren sluttes direkte til dit tv, kan du med fordel vælge en model med indbygget HDMI-stik.

5 Skal du have en mediecenter-pc stående i stuen, vil du formentlig sætte pris på, at der er gjort lidt ekstra ud af designet, ligesom den helst ikke skal larme alt for meget. Den viste model er et eksempel på en sådan maskine, der ikke støjer særlig meget og heller ikke fylder meget mere end et velvoksent opslagsværk. Til gengæld koster de små mediecenter-maskiner typisk også fra kroner og op. Komponenter og stik Stationære computere er i dag hyldevarer, der over en bred kam er udstyret stort set ens, nemlig med et bundkort, hvorpå der er monteret processor (CPU) og hukommelse (RAM). På bundkortet er der også monteret netværksforbindelse til kabel (Ethernet) og undertiden også trådløs netforbindelse (WiFi), ligesom vi her også finder indbyggede kredsløb til lyd og sædvanligvis også grafik. Bundkortet håndterer også forbindelse til harddisk og optisk CD/DVD drev (der ofte kan skrive til både DVD- og CD-skiver; på de billigste maskiner kan drevet undertiden kun skrive til CD-skiver). De grafiske kredsløb kan dog være udskilt i et eller flere selvstændige kort, og det vil altid være tilfældet på hurtigere computere, der er særligt beregnet til at håndtere de mest krævende spil. Ligeledes kan maskinen være udstyret med et selvstændigt lydkort, der aflaster den primære processor. Det får musik til at lyde betydeligt bedre, ligesom et selvstændigt lydkort ofte giver mulighed for at slå mere avancerede lydeffekter til i spil. Af de primære stik kan nævnes: USB-porte, der gør det muligt at tilslutte mus, tastatur, eksterne harddiske etc. Des flere USB-porte, des bedre, og ofte vil en bærbare pc være udstyret med mindst seks af slagsen, nemlig fire bag på kabinettet og to på fronten FireWire/IEEE 1394, der typisk anvendes ved tilslutning af visse typer videokameraer Kortlæser, hvormed du kan indsætte hukommelseskort fra eksempelvis digitalkamera eller visse typer videokamera Lydforbindelse (både ind- og udgange). De er typisk monteret både for og bag og anvendes ved tilslutning af højttalere, høretelefoner og mikrofon. Stort set alle stationære computere har i dag udgang til surroundanlæg- eller højttalere, ligesom en del også har digitale lydudgange Video/skærm-stik som minimum af VGA-typen (for analog tilslutning af monitor), men mange har også DVI- eller HDMI-udgang for digital tilslutning af tv eller skærm. Mange computere og grafikkort har flere videoudgange, så du kan tilslutte to skærme på en gang. Sidst opdateret 01/ af Michael C. Svendsen, IT- og Telestyrelsen

6

Indholdsfortegnelse. Computeren

Indholdsfortegnelse. Computeren MTL Indholdsfortegnelse Computeren... 3 Computertyper... 3 Den stationære pc... 3 Den tynde klient... 4 Den bærbare... 4 Palmtop eller PDA... 5 Ydre enheder... 6 Pegeredskabet... 6 Tastatur... 7 Skærm...

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

Alt om netværk. 20 siders tema

Alt om netværk. 20 siders tema 0 siders tema Alt om netværk Netværk i hjemmet sådan gør du Vælg mellem tre netværkstyper Installation og opsætning Del mapper og printer Guide til trådløse routere Guide til homeplugs Spørgsmål og svar

Læs mere

Rigtig god fornøjelse!

Rigtig god fornøjelse! Vildtkameraer er blevet et af de bedste og vigtigste værktøjer i dit jagt arsenal. Uanset om det er før eller i løbet af jagtsæsonen, kan vildtkameraer sættes op og indsamle værdifulde data om dine byttedyrs

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Før køb af akseltrykmåler!

Før køb af akseltrykmåler! Før køb af akseltrykmåler! Flere og flere vognmænd får monteret akseltrykmålere eller mobile vejesystemer i deres biler. I denne folder kan du læse lidt om hvad disse apparater kan, og hvordan de virker.

Læs mere

Eksempel: Hjemme PC-pakke brochure

Eksempel: Hjemme PC-pakke brochure Eksempel: Hjemme PC-pakke brochure Kære medarbejder Den teknologiske udvikling går meget stærkt, det ved alle. Det ændrer de fremtidige kommunikations former for alle og for dig som medarbejder i kommunen.

Læs mere

- om i fremmedsprogsundervisningen. Hvad venter vi på? www.sprogundervisning.dk. Uddannelsesstyrelsens temahæfteserie nr. 4-2000

- om i fremmedsprogsundervisningen. Hvad venter vi på? www.sprogundervisning.dk. Uddannelsesstyrelsens temahæfteserie nr. 4-2000 Hvad venter vi på? it - om i fremmedsprogsundervisningen multimedier RAM www.sprogundervisning.dk CD-ROM it @ Uddannelsesstyrelsens temahæfteserie nr. 4-2000 venter vi på? - om i fremmedsprogsundervisningen

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYT TV - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have en ekstra god grund til at vælge et tv med lavt energiforbrug? Så får du den her: Der er nemlig penge at spare på energiforbruget, bare du holder

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 2

Indholdsfortegnelse. Side 2 www.adesk.dk Indholdsfortegnelse Opsætning af computeren...3 Installation af styresystem...4 Backupprocedurer...5 Vedligehold...6 Vista / Windows 7 Recoverysystem...7 Side 2 Opsætning af computeren Det

Læs mere

Online markedsføring. Den store grundbog. Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen

Online markedsføring. Den store grundbog. Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen Online markedsføring Den store grundbog Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen Online markedsføring Den store grundbog Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider KÆMPE TABLET- TEST. 7 stærke tablets med høj skærmkvalitet

Guide. Foto: Scanpix/Iris. Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider KÆMPE TABLET- TEST. 7 stærke tablets med høj skærmkvalitet Foto: Scanpix/Iris Guide Juli 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 20 sider KÆMPE TABLET- TEST 7 stærke tablets med høj skærmkvalitet INDHOLD: TABLET-TEST Stærke tablets med høj skærmkvalitet...4

Læs mere

GUIDE TIL VALG AF PROJEKTOR

GUIDE TIL VALG AF PROJEKTOR GUIDE TIL VALG AF PROJEKTOR Udbuddet af projektorer er i dag så stort, at det kan være svært, at vælge den model, der passer til det aktuelle formål. Der er stor forskel på hvilken model, der skal vælges

Læs mere

Leasing - hvad skal du være opmærksom på?

Leasing - hvad skal du være opmærksom på? Forberedelse Budget Benzin, diesel eller el Leasing eller køb Bilen ved forhandleren Udstyr Garanti Prøvetur Service Rabat Finansiering Gode råd Forsikring Slutseddel BilBasens købsguide til nye biler

Læs mere

Toyota banker bankerne. Danmarks bedste og billigste billån 2015.

Toyota banker bankerne. Danmarks bedste og billigste billån 2015. Toyota banker bankerne Danmarks bedste og billigste billån 2015. APR. 2015 Her kigges på en Ford Fiesta, der prismæssigt ligger op til 185.000 kroner. Ford er ikke med i testen af billån. Billån test»

Læs mere

Når det kniber med at se skærmen.

Når det kniber med at se skærmen. Når det kniber med at se skærmen. En vejledning i opsætning af pc skærme til personer med nedsat syn. Center for Syn og Hjælpemidler Michael Drevsensvej 1 8270 Højbjerg Når det kniber med at se skærmen.

Læs mere

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2008. Verner er klar til sommeren og måske lidt tv.

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2008. Verner er klar til sommeren og måske lidt tv. Gug - Visse - Dall Antenneforening Juni 2008 Verner er klar til sommeren og måske lidt tv. Gug - Visse - Dall Antenneforening Kontoradresse: GVD Antenneforening Sønder Tranders Vej 16 9210 Aalborg SØ Telefon:

Læs mere

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær

Internettet. *ukkulp#m,bvcm* ÊÀËÑ. Start med 48,- En klassiker og bestseller. Nu i 5. udgave. www.knowware.dk. Torben Kjær 48,- En klassiker og bestseller Start med Torben Kjær Internettet Også til Mac En begynderguide til det globale computernetværk Svar på dine spørgsmål: * internettet, surfe, e-mail, sikkerhed, * chat,

Læs mere

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

Grundlæggende informationsteknologi (IT)

Grundlæggende informationsteknologi (IT) 1 af 21 Grundlæggende informationsteknologi (IT) Indholdsfortegnelse Grundlæggende informationsteknologi (IT)... 1 Indholdsfortegnelse... 1 Kort fortalt... 3 Hvad er så revolutionen?... 3 Offentlige registre...

Læs mere

Planlægning af it-undervisning

Planlægning af it-undervisning Planlægning af it-undervisning IT- & Telestyrelsen, juni 2009. Planlægning af it-undervisning Udgivet af: IT- & Telestyrelsen Publikationen kan hentes på IT- & Telestyrelsens hjemmeside: www.itst.dk ISBN

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Videregående pc-vejledning

Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Videregående pc-vejledning Modul 01: Introduktion Din pc 1 Vi vil behandle brugen af en god, gammel pc det kan være en stationær pc eller en bærbar pc også kaldet en laptop Vi vil ikke behandle

Læs mere

Høreteknik til erhvervsaktive

Høreteknik til erhvervsaktive We help ideas meet the real world DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL Høreteknik til erhvervsaktive Høretekniske Hjælpemidler på arbejdspladsen 2. udgave Maj 2006 DELTA Dansk

Læs mere

bedre lyd bedre design

bedre lyd bedre design System Audio højttalere bedre lyd bedre design www.system-audio.com indholdsfortegnelse System Audio tør være anderledes historien 3 en anderledes idé om lyd og teknologi 4 SA2K den bedste kompakte højttaler

Læs mere

Hvorfor nu dette hér?... 2. Start hér: Trim dit interface!... 3

Hvorfor nu dette hér?... 2. Start hér: Trim dit interface!... 3 Hvorfor nu dette hér?... 2 Nogle generelle overvejelser... 2 Start hér: Trim dit interface!... 3 Tilpas dit skrivebord, og hold orden på tingene... 3 Orden & oprydning sparer tid!... 3 Tilpas (indstil)

Læs mere

OpenOffice Præsentation en introduktion med eksempler

OpenOffice Præsentation en introduktion med eksempler OpenOffice Præsentation en introduktion med eksempler - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: Januar 2008 Opdateret til OpenOffice 3 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...4

Læs mere

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp

Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Læs om alle grundene til at få internet i dit Torp Det er nemt at få internet på dit torp! Bestil nu, og du har internet indenfor en uge Selvom vinteren nærmer sig, er der mange gode grunde til at få internet

Læs mere