Indtryk fra et besøg i Israel/Palæstina v/else Marie Madsen, medlem af det mellemkirkelige stiftsudvalg i Ribe.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indtryk fra et besøg i Israel/Palæstina v/else Marie Madsen, medlem af det mellemkirkelige stiftsudvalg i Ribe."

Transkript

1 HÅBET SOM VI ALDRIG MÅ MISTE! Indtryk fra et besøg i Israel/Palæstina v/else Marie Madsen, medlem af det mellemkirkelige stiftsudvalg i Ribe. Når man har besøgt Betlehem på Vestbredden i Israel/Palæstina er det ellers nærliggende at blive grebet af håbløshed og rådvildhed. I den sidste uge af juni i år havde jeg den store oplevelse at deltage i en dansk kulturuge med temaet Broer til gensidig forståelse og inspiration arrangeret af Betlehems Venner (BV) i samarbejde med det internationale Center i Betlehem (ICB). Jeg var med som repræsentant for Ribe Stifts mellemkirkelige udvalg sammen med en gruppe på 25 personer. Gruppen bestod bl.a. af teatret Møllen fra Haderslev, Ida Gormsen band, professor, dr. theol. Knud Jeppesen, formand for Betlehems Venner, biskop Niels Henrik Arendt, næstformand, domorganist Kristian Krogsø fra Århus, journalist Kåre Gade, høj- og efterskolefolk m.fl. Jeg rejste sammen med biskop Niels Henrik Arendt og forstanderparret Vita og Bent Andreasen, Løgumkloster Højskole. Jeg var den eneste i det lille selskab, som skulle besøge Israel/Palæstina for første gang. Mine rejsefæller havde forberedt mig på, at vi sandsynligvis ville komme i et 3. grads forhør ved ankomsten til Tel Aviv. Det gik nu forholdsvis smertefrit, selv om der bestemt ikke er megen imødekommenhed, når de israelske myndigheder bliver bekendt med, at man skal til Betlehem. Vi ankom natten mellem fredag og lørdag og skulle afhentes af en palæstinensisk taxachauffør, der havde tilladelse til at køre ind i Israel. Det er der langtfra alle, der har. Man kan se på nummerpladernes farve om det er en palæstinensisk eller en israelsk taxa, idet førstnævnte har grønne nummerplader og de israelske har gule. Efter en del ventetid og nogle telefonopkald til vores kontakt på ICB dukkede taxachaufføren endelig op. På trods af mørket fik jeg alligevel et førstehåndsindtryk af landet ikke mindst takket være mine 3 rejsefæller. Efter at have passeret Jerusalem kørte vi ad en vej, som var meget lidt oplyst. Årsagen var, at vi kørte en

2 omvej for at undgå nogle checkpoints. Jeg fandt senere ud af, at når man skal til/fra Betlehem sker det via stærkt bevogtede checkpoints med unge israelske mænd og kvinder (18-20 år) i militæruniformer og med skarpladte maskinpistoler. Og fra alle sider ser man den 8 m høje mur, der sætter skel mellem Jerusalem og Betlehem. Skræmmende og dybt frustrerende. 2. Muren var ikke til at komme uden om. Nogle steder strakte den sig så langt øjet rakte. Det var en rystende oplevelse. Vi skulle bo i gæstehuset på ICB, som er et meget smukt kulturcenter (se i tilknytning til den lutherske kirke i Betlehem. Leder og inspirator er pastor Mitri Raheb, der var en af hovedtalerne på Danske Kirkedage i Haderslev i Mødet med Mitri Raheb var et af turens højdepunkter. Et fantastisk og utrætteligt menneske, der arbejder for demokrati, forståelse, håb og fred i det konfliktramte Mellemøsten. Sydafrika havde Nelson Mandela Palæstina har Mitri Raheb.

3 Kulturugen skulle tage sin begyndelse mandag. Så vi havde weekenden til at være turister. Vi legede en taxa lørdag og søndag som skulle køre os til Vestbredden af Israel. Lørdag besøgte vi det Døde Hav, hvor vi også badede. En meget speciel oplevelse, da man ikke kan komme under vandet på grund af det høje saltindhold. Efter nogle timer ved havet, fortsatte vi til Jeriko, der antages at være verdens ældste by. Her gjorde vi bl.a. stop ved morbærfigentræet, som Zakæus kravlede op i for at se Jesus. Søndag gik turen til Galilæa med besøg i Nazareth, Genesaret Sø og Kapernaum. Det er en ubeskrivelig oplevelse, at gå rundt alle de steder, hvor håbet fødtes for 2000 år siden. 3. Bent Andreasen forsøger at finde en perlekæde, der matcher Vita`s hår overvåget af Niels Henrik Arendt. Billedet er taget med morbærfigentræet som baggrund.

4 Mandag aften skulle kulturugen åbnes og det skete ved et festligt arrangement, med taler af formanden for Betlehems Venner professor Knud Jeppesen, pastor Mitri Raheb og Rolf Holmboe fra det danske repræsentationskontor i Ramallah. Herefter underholdt Ida Gormsen band med en forrygende koncert. En lille gruppe fra Teatret Møllen overraskede med en lille humoristisk perle og en lokal palæstinensisk teatergruppe optrådte med et stykke, der skulle fortælle om unges problemer med at leve i det indespærrede Betlehem. 4. Formand for Betlehems Venner professor, dr. theol. Knud Jeppesen og næstformand biskop Niels Henrik Arendt ved åbningen af kulturugen.

5 Ud over det allerede nævnte var der en meget bred vifte af arrangementer i ugens løb. Workshops hvor der var tværkulturelle drøftelser om folkelige og samfundsmæssige spørgsmål. Det var utroligt spændende og udfordrende at møde disse venlige og diskussionslystne palæstinensere og lærerigt for begge parter! Der blev lavet workshops med musik og teater rundt omkring på byens skoler, i flygtningelejre og børnelandsby. Et meget stort antal palæstinensiske børn fik på den måde et løft i en ellers noget mistrøstig hverdag. Der var undervisning i ikonmaling, foredrag, debatter og en orgelkoncert med domorganist Kristian Krogsø, store fællesspisninger med henholdsvis dansk og palæstinensisk buffet. Det hele sluttede med en gudstjeneste i Julekirken, den lutherske menigheds kirke, med prædiken af Knud Jeppesen. Han var i perioden vice-rektor ved Tantur i Jerusalem et økumenisk institut for teologiske studier - og oplevede således sammen med sin kone Ida Jeppesen den sidste intifada i 2002 på nærmeste hold. En oplevelse som har sat sig dybe spor hos dem begge. 5. Plakaten der kunne ses mange steder i byen.

6 Målet med kulturugen var at bygge broer mellem palæstinensere og os, der er så heldige at leve på et sted i verden, hvor den personlige frihed er så selvfølgelig, at vi næppe skænker det en tanke til daglig. Overalt i byen stødte man på kulturugens plakat med en bro formet af danske og palæstinensiske flag. Og overalt i byen blev man mødt med glade smil og et Welcome, når vi fortalte, hvor vi kom fra. Mit billede af Betlehem har ændret sig en hel del efter mit besøg i byen. Der er en skærende kontrast mellem nutidens virkelighed, hvor Betlehem er blevet et af verdens brændpunkter og mine barnedrømme om Jesusbarnet i krybben i stalden, de hellige tre konger, engle der vandrer op og ned af salmens tonestige, og Vorherre selv der byder Guds Fred. Mange palæstinensiske borgere i Betlehem har aldrig sat deres ben i Jerusalem, som ligger blot syv kilometer borte. Det gælder både muslimske og kristne palæstinensere. Hvis man har behov for at besøge Jerusalem eller andre steder i Israel, skal man søge om det. Og det er langt fra alle, der opnår tilladelse. Den officielle israelske begrundelse for restriktionerne er spørgsmålet om sikkerhed. Den israelsk/palæstinensiske konflikt har efter min bedste overbevisning ikke nogen vinder. Men det er et faktum, at palæstinenserne er berøvet helt elementære menneskerettigheder, hvoraf deres manglende bevægelsesfrihed er at sammenligne med apartheidlignende tilstande. Mange i verdensoffentligheden sætter nu deres lid til Obama-administrationens nye mellemøstpolitik. I forbindelse med hans besøg i mellemøsten for nylig krævede han et stop for bosættelsespolitikken på Vestbredden. Det er nye toner. Men der vil uden tvivl gå lang tid, før freden sænker sig over Betlehem. Og i givet fald hvad er løsningen? 6.

7 Da jeg har mit daglige arbejde på LEGO, havde jeg selvfølgelig medbragt LEGO æsker så mange, som jeg nu kunne have i bagagen. De blev givet til børnene i børne-haven på Dar al Kalima skolen, som er en del af det undervisningcenter, Mitri Raheb har taget initiativ til. Desværre havde børnene sommerferie. Men skolens rektor samt 3 lærere var mødt op for at modtage æskerne. Den ene af lærerne havde i dagens anledning bagt en kage, som vi fik serveret sammen med sodavand. Det var en stor oplevelse at se den glæde, det skabte hos de voksne og den taknemlighed, de gav udtryk for. LEGO er ikke legetøj ret mange børn har i Palæstina, da det er meget kostbart. Så det faldt på et tørt sted. 7. Skolens rektor, Mitri Raheb og de 3 lærer ved overrækkelsen

8 8. Som tidligere nævnt var èn af turens højdepunkter mødet med Mitri Raheb og den drøftelse, hele gruppen havde med ham på èn af turens sidste dage. Han sammenfattede den politiske situation i 5 punkter: For meget opmærksomhed, men for lidt handling! For meget politik, men for lidt omsorg for befolkningen, byerne og samfundet! For meget religion (jeg siger dette som præst), men for lidt åndelighed! For meget hjælp, men for lidt udvikling! For mange resolutioner, men næsten ingen beskyttelse! Dette er meget kort vores problem!

9 9. Mitri Raheb fortalte, at næst efter Washington, er han den person, der modtager flest politiske delegationer. Så han er begyndt at sige nej tak, fordi han oplever, at det kun bliver til ord men ingen handling. Nu vil han se resultater. Folk i Betlehem kan kun forholde sig til det de ser murer og stadigt voksende bosættelser. Så derfor vil han i samarbejde med den lutherske kirke arbejde med andre facts on the ground - skoler, klinikker og kulturelle institutioner. Han forsøger at fremme et ægte håb, som er baseret på tro og ikke på tvivlsomme politiske udsagn. Vi er ikke fattige, vi er blevet gjort fattige gennem et system af politisk, social og økonomisk uretfærdighed! Han fortsatte: Hvis man ser på Vestbredden i dag ligner det et stykke schweizer ost. Israel får osten og palæstinenserne bliver proppet ned i hullerne. Hullerne er omgivet af en mur. Israel har taget landet, vandet og natur ressourcerne og det meste af turismen! Vi skal bygge broer ikke murer og vi må aldrig miste håbet! sluttede Mitri Raheb. Det var bl.a. formålet med danske kulturuge at bygge bro, skabe dialog og bidrage til håbet.

December 2007. Læs om: Det bedste ligger. SE med andre øjne. Hvor himlen møder

December 2007. Læs om: Det bedste ligger. SE med andre øjne. Hvor himlen møder December 2007 Læs om: Det bedste ligger forude SE med andre øjne Hvor himlen møder jorden Klumme [ 2] Elevsnapshot side 3 SE om hjørnet side 4 SE med andre øjne side 6 Dybdegående side 8 Musikkoncert side

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker

Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag. Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker MINDSPOT Aftryk - Unge i Århus Mindspot, Borgerservice og Biblioteker, 2009 1. udgave, 1. oplag Copyright 2009 Mindspot, Borgerservice og Biblioteker ISBN 978-87-89860-32-9 Mindspot er støttet af Styrelsen

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Vidensgrundlag September 2012 Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Udgiver: Udarbejdet af: Grafisk kommunikation & design: Forlag: Tryk:

Læs mere

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn

DAVID G. BENNER. At åbne sig for Gud. Lectio divina som ramme for et liv i bøn DAVID G. BENNER At åbne sig for Gud Lectio divina som ramme for et liv i bøn 5 Indhold Introduktion: Forvandlende åbenhed over for Gud 7 1. Mere end du kan forestille dig 11 2. Forberedelse til det guddommelige

Læs mere

Min livs healings rejse til John of God i Brasilien af Lene & Lone

Min livs healings rejse til John of God i Brasilien af Lene & Lone 1 Min livs healings rejse til John of God i Brasilien af Lene & Lone Lene Rantzau, 45 år, Storvorde (tarmcancer marts 2012 og svulst i bækken jan. 2013) Jeg fik i januar 2013 besked af lægerne, at jeg

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

Rapport fra 14 dage i forrygende Kina.

Rapport fra 14 dage i forrygende Kina. Rapport fra 14 dage i forrygende Kina. Af Hans Raun Iversen hri@teol.ku.dk Rammerne Sammen med min kone, sognepræst i Avedøre, Ida Kongsbak, har jeg været på en stor, men tidsmæssigt kun ganske kort tur

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Sammen OM MENIGHEDSPLEJE. TEMA: Fodvaskningen og vor tid. Nyheder om menighedspleje - på landsplan og lokalt

Sammen OM MENIGHEDSPLEJE. TEMA: Fodvaskningen og vor tid. Nyheder om menighedspleje - på landsplan og lokalt Sammen OM MENIGHEDSPLEJE TEMA: Fodvaskningen og vor tid Nyheder om menighedspleje - på landsplan og lokalt 1MARTS 2000 Valby Tingsted 7 2500 Valby Telefon 36 46 66 66 Telefax 36 30 34 20 E-mail: smp@menighedsplejer.dk

Læs mere

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Handicaporganisationer er også for etniske minoriteter Skrevet af: Benedikte Møller Kristensen, SUMH Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Projektets baggrund... 7 Anbefalinger til handicaporganisationer,

Læs mere

Jeg må indledningsvis konstatere, at det har været et begivenhedsrigt og på mange måder historisk år for os.

Jeg må indledningsvis konstatere, at det har været et begivenhedsrigt og på mange måder historisk år for os. Mundtlig beretning 2014 Jeg må indledningsvis konstatere, at det har været et begivenhedsrigt og på mange måder historisk år for os. Jeg tror ikke, der var nogen, der i deres vildeste fantasi havde kunnet

Læs mere

kvinder kunne samtaler med en præst være en hjælp. Der findes i dag en række tilbud, hvis man er i risiko for at udvikle fødselsdepression

kvinder kunne samtaler med en præst være en hjælp. Der findes i dag en række tilbud, hvis man er i risiko for at udvikle fødselsdepression Tekst: Alex Kjær Foto: Michael Bo Rasmussen NÅR LYKKEN IKKE MELDER SIG Præst Therese Strand Nielsen efterlyser åndelig hjælp og støtte til gravide med ondt i livet Der er fokus på faldende dåbstal i folkekirken.

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Marts 2005 8 A A S E O G P E R

Marts 2005 8 A A S E O G P E R Marts 2005 Netop i disse uger har vi travlt med at arrangere Ordet og Israels sommerstævne, som skal finde sted på Djurslands Efterskole, og tilmeldingerne løber ind i en lind strøm. Sidste år var der

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Den lille Prins og Ræven I Antoine de Saint-Exupérys eventyr om Den lille Prins, der forlader sin asteroide for at finde nogle venner på de andre planeter, møder

Læs mere

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Katja Jørgensen Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Aalborg 2007 Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde 1. udgave

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Aalborg Øst. Hverdag og fællesskab. Ann-Dorte Christensen Sune Qvotrup Jensen

Aalborg Øst. Hverdag og fællesskab. Ann-Dorte Christensen Sune Qvotrup Jensen Aalborg Øst Hverdag og fællesskab Ann-Dorte Christensen Sune Qvotrup Jensen Der er trods alt forskel på Aalborg Øst og Aalborg Øst ( ) Der er rimelig mere fredeligt på den anden side af Humlebakken. Tingene

Læs mere

Når to bliver til én OMSORG FOR ÆLDRE EFTERLADTE UNDERVISNINGSMATERIALE OG INSPIRATION TIL AT UDARBEJDE EN HANDLEPLAN FOR ÆLDRE I SORG.

Når to bliver til én OMSORG FOR ÆLDRE EFTERLADTE UNDERVISNINGSMATERIALE OG INSPIRATION TIL AT UDARBEJDE EN HANDLEPLAN FOR ÆLDRE I SORG. Når to bliver til én OMSORG FOR ÆLDRE EFTERLADTE UNDERVISNINGSMATERIALE OG INSPIRATION TIL AT UDARBEJDE EN HANDLEPLAN FOR ÆLDRE I SORG. 2 PROJEKTETS STYREGRUPPE ANNALISA LINDUM, psykoterapeut, sygeplejerske,

Læs mere

Fremtidens præst. Foredrag og debat på konference arrangeret af kirkeministeren

Fremtidens præst. Foredrag og debat på konference arrangeret af kirkeministeren Fremtidens præst Foredrag og debat på konference arrangeret af kirkeministeren Kirkeministeriet 1998 1 Fremtidens præst Foredrag og debat på konference arrangeret af kirkeministeren Forfatterne og Kirkeministeriet

Læs mere

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG "EN BY PÅ VEJ, EN BØNNEGUIDE TIL 14 DAGES BØN FOR AALBORG er den syvende publikation fra Aalborg Præstenetværk. Visionen bag er at kalde byens kristne og kirker til bøn for byen ved starten af det nye

Læs mere

SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR

SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR a SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG SORG NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR Jorit Tellervo b SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG PAVI har modtaget støtte fra A.P. Møllers Fond til projektet Sorg når

Læs mere