Overtagelse af de tyske østprovinser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Overtagelse af de tyske østprovinser"

Transkript

1 Overtagelse af de tyske østprovinser Polske tropper kom som en del af den Røde Hær ind i de østlige tyske provinser. Den tyske befolkning var værgeløst udsat for overgreb fra de røde soldater; mord, voldtægter og plyndringer hørte til dagligdagen. De nye polske myndigheder begyndte at fordrive den tyske befolkning mod vest. Ledelsen i Warszawa ønskede at skabe fuldbyrdede kendsgerninger forud for sejrsmagternes beslutning om den polske vestgrænse. De tyskere, som i første omgang var blevet tilbage, var fuldstændig retsløse, de blev eksproprieret. En del blev sendt i arbejdslejre, hvor de omkom. De polske myndigheder kopierede de undertrykkelsesmetoder, som de tyske besættere tidligere havde anvendt i Polen, om end i væsentlig mindre målestok. Og der var hverken tilintetgørelseslejre eller statsligt organiserede massemord eller massehenrettelser. Den store masse af tyskere, som blev fordrevet eller tvangsflyttet fra Polen, var gamle, kvinder og børn. En del overlevede ikke transporterne og marcherne mod vest. En anden del af tyskerne blev deporteret til Sovjetunionen. Opbygning af den polske forvaltning For den tyske befolkning betød den Røde Hærs fremmarch begyndelsen på en tid med frygt, elendighed og kaos. Efter de kæmpende tropper kom enheder, som havde lov til at plyndre, og som skulle anrette størst mulige ødelæggelser. De røde soldater, som i overvejende grad stammede fra jævne familier i provinsen, skulle nemlig ikke opleve, at byerne og landsbyerne i det Tyske Rige havde en væsentlig højere levestandard end i Sovjetunionen, som i henhold til propagandaen skulle være det højest udviklede land. De var af hærens propagandaafdelinger blevet opfordret til at tage hævn for

2 122 Overtagelse af de tyske østprovinser Aleksander Zawadzki ( ) Endnu i dag er gader over hele Śląsk (Schlesien), som er opkaldt efter Zawadzki. Fra 1945 til 1948 var han wojwode i Śląsk og hermed ansvarlig for organiseringen af fordrivelsen og tvangsflytningen af tyskerne. Allerede inden de Tre Stores konference i Potsdam, hvor det blev besluttet at placere områderne øst for Oder og Neiβe under polsk forvaltning, udstedte han en række dekreter, som fratog tyskerne rettigheder og ejendom. Zawadzki var en typisk kadrekommunist; under krigen var han blevet skolet i USSR. Han var først politruk (politisk officer) ved en partisanenhed, dernæst allerede med rang af general stedfortrædende propagandachef. I begyndelsen af halvtredserne, på højdepunktet for stalinismen i Polen, blev han først vicepremierminister og derpå som formand for statsrådet endog statsoverhoved for folkerepublikken.. de forbrydelser, som tyskerne havde begået i Sovjetunionen, for millioner af dræbte civile, for krigsfanger, der var døde af sult, for ødelæggelse af byer og for tilintetgørelse af hele egne gennem den brændte jords taktik. Hverken den tyske befolkning eller Kremls amerikanske og britiske forbundsfæller vidste, at Stalin for længst havde truffet beslutning om fremtiden for de tyske områder øst for Oder og Neiβe inklusive Stettin: De skulle blive polske. Moskva havde den 26. juli 1944 indgået en hemmelig aftale om dette med den provisoriske polske regering, som frem for alt bestod af polske kommunister, der var blevet skolet i Moskva. 1 Derfor overdrog den sovjetiske militærkommandantur fra marts 1945 officielt Schlesien, Pommern, Danzig og Østpreussens sydlige del til de polske myndigheder. Den nordlige del af Østpreussen blev derimod erklæret for sovjetisk territorium. USSR s statslige forsvarskomité, hvis formand var ingen ringere end Stalin, havde inden da formelt opfordret den provisoriske regering til at opbygge en egen forvaltning i de områder, som var blevet erobret af den Røde Hær.

3 Opbygning af den polske forvaltning 123 Hermed pressede den sovjetiske regering polakkerne til at skynde sig. De vestallierede betragtede nemlig Moskvas politik med stigende mistro. I parlamenterne i London og Washington begyndte en diskussion om Jaltakonferencens beslutninger, ifølge hvilke alle østcentral- og sydøsteuropæiske stater, inklusive den sovjetiske besættelseszone i Tyskland, skulle være underlagt Moskvas kontrol. Fuldbyrdede kendsgerninger Den polske forvaltning var imidlertid fortsat afhængig af de sovjetiske militærkommandører og kunne ikke trumfe sin egen vilje igennem i stridsspørgsmål. Władysław Gomułka, lederen af de polske kommunister, udgav ved et møde med partiaktivister parolen om, at der skulle skabes fuldbyrdede kendsgerninger ; tyske førkrigsterritorier skulle hurtigst muligt inkorporeres. 2 Til de første foranstaltninger hørte udskiftning af tyske stednavne og vejskilte med polske. For ledelsen i Warszawa var opstilling af politienheder et prioriteret anliggende; disse blev efter sovjetisk forbillede benævnt miliz. Medlemmer af militsen blev fra begyndelsen af også indsat som den kommunistiske ledelses kamptropper mod politiske konkurrenter. I begyndelsen ansatte militsofficerer frivillige på tilfældig basis, herunder mange tidligere tvangsarbejdere. I de områder, som ifølge Gomułka hurtigst muligt skulle integreres i Polen, fik militsmedlemmerne i vidtgående omfang frie hænder over for den derboende tyske befolkning, som per dekret fik frataget alle rettigheder. Talrige øjenvidner berettede senere om forbrydelser, som netop blev begået af den kommunistisk kontrollerede milits, men ikke retsforfulgt. Meget alvorlige forbrydelser som rovmord og drab var på ingen måde sjældne, lige så lidt som voldtægter var det. Men frem for alt var militsmedlemmerne frygtet som tyve- og røverbander, således som det fremgår af flere tusind beretninger, som Forbundsministeriet for Fordrevne samlede i 1950 erne. 3 I de senere år er der også blevet offentliggjort polske dokumenter, hvori tvangsflyttede fra Øst- og Centralpolen klager over den omfattende kriminalitet inden for egen ordensmagts rækker. I mange beretninger fra året 1945, som de tyske myndigheder senere offentliggjorde i uddrag, blev den polske milits beskyldt for systematisk at have terroriseret den hjemmehørende befolkning.

4 124 Overtagelse af de tyske østprovinser Tyskerne var i realiteten retsløse. Militsen beskyttede dem ikke mod overgreb fra bander, og domstolene tog sig ikke af begåede forbrydelser. Der er dokumenteret talrige tilfælde, hvor tyskere, der havde været udsat for overgreb, henvendte sig til den sovjetiske militærkommandantur for at få beskyttelse. På jagt efter varulve Militsen, polsk militær og enheder af den Røde Hær gennemsøgte de ødelagte byer, landsbyerne og i et vist omfang også skovene på jagt efter varulve * og andre hemmelige nazistiske organisationer såvel som tyvebander. I nogle områder havde de nydannede regionale myndigheder allerede på eget initiativ eksproprieret tyskerne. Således erklærede wojwoden i Śląsk, general Alexander Zawadzki, der residerede i Katowice, allerede den 29. januar 1945, altså endnu før konferencen i Jalta, i en bekendtgørelse samtlige gårde og landbrugsredskaber for den polske stats ejendom. 4 Med et dekret af 2. marts blev tyskerne i alle de generhvervede områder frataget deres samlede ejendom. Den 6. maj trådte bekendtgørelsen om forladt og opgivet ejendom i kraft, ifølge hvilken flygtninge og fordrevnes ejendom overgik til den polske stats besiddelse. Zawadzki pålagde jernbanepersonalet ikke at sælge billetter til tyskere. 5 I en anordning fra myndighederne blev det polakker forbudt at give hånd til tyskere og at sætte sig ved et bord sammen med dem, fordi dette var en skændsel for Polen. 6 Tyskerne måtte endvidere ikke besidde polske penge. Til at begynde med var rigsmark stadig en parallelvaluta, men i juni 1945 blev den endegyldigt erstattet af złoty. Denne var nu det eneste gyldige betalingsmiddel og måtte kun udbetales til polske statsborgere samt til tyskere, der som fagfolk var tvangsudskrevet til de kommunale virksomheder og industrien. Hermed var områderne øst * Varulve refererer til en tysk plan for optilling af det, som i dag ville blive kaldt stay behind-enheder, - altså enheder, der skulle føre en guerilla bag de fremrykkende allierede styrker. Planen blev af propagandaminister Joseph Goebbels givet det mytolgiske navn Werwolf. Werwolf fik ingen militær betydning, og der synes i det hele taget at herske nogen tvivl om omfanget af Werwolf-operationer. Ikke desto mindre jagtede besættelsesmyndigheder formodede varurve medlemmer af Werwolf i besættelseszonerne og de annekterede områder, hvilket kun førte til yderligere repressalier mod den tyske befolkning. (o.a.)

5 Utøjlede fordrivelser 125 for Oder og Neiβe reelt blevet annekteret af Polen endnu inden Potsdamkonferencen var afsluttet. Utøjlede fordrivelser Fordrivelsen af de tyskere, som ikke var flygtet for den Røde Hær, stod centralt i de fuldbyrdede kendsgerningers politik, som Gomułka fremskyndede. Hertil kom, at ifølge historikeres vurderinger var omkring en million mennesker vendt tilbage til deres hjemsteder efter kamphandlingernes ophør. Gomułka erklærede; Vi må smide dem alle ud, for en stat bygger man på en nation og ikke på mange befolkningsgrupper. 7 Edward Ochab, den provisoriske regerings generalbefuldmægtigede for de genvundne områder og en af Gomułkas kampfæller, erklærede: Man må overveje, hvorledes man kan smide de tyskere ud, som endnu befinder sig i de genvundne områder. Vi opdeler befolkningen i tre grupper. Den første smider vi under anvendelse af vore tekniske muligheder direkte ud, eller vi driver dem i flokke over på den anden side af Odra og Nysa [de polske navne for Oder og Neiβe]. Den anden gruppe består af tyskere, som er beskæftiget på områder i industrien, hvor vi mangler fagfolk, og de bliver her, indtil vi selv råder over de nødvendige tekniske kapaciteter. Den tredje gruppe af tyskere er dem, som er overflødige i byerne, men som vi på grund af mangel på transportmidler ikke kan fjerne; dem flytter vi ud i provinsen, hvor de kan arbejde, indtil situationen er moden til, at vi kan sende dem over Odra. 8 Det var i første omgang den sovjetiske militærforvaltning, der bestemte over befolkningens skæbne. Det hemmelige politi NKVD arresterede titusinder af tyske mænd, næsten alle, som overhovedet var blevet tilbage. Der var næppe nogen nazister blandt dem og hvor det var tilfældet, var de kun af lavere rang. Alle højere NS-funktionærer var rettidigt draget af sted. De fleste af de tilbageblevne havde afvist at flygte mod vest, fordi de forventede, at de ikke ville være i fare. De havde ikke haft poster i det Tredje Rige, og de havde på ingen måde gjort sig skyldige over for polakkerne.

6 126 Overtagelse af de tyske østprovinser De sovjetiske militærmyndigheder interesserede sig ikke for de arresteredes holdning under NS-herredømmet. Alle tyskere gjaldt tværtimod som hitlerister. Et aldrig efterforsket antal blev uden nogen form for retsforhandling skudt på stedet som angivelige hitlerister. Ifølge tyske beregninger omkom efter 1945 mindst tyskere som følge af voldshandlinger i det polske magtområde; det overvældende flertal af disse blev uden tvivl dræbt af sovjetiske soldater og medlemmer af det hemmelige politi. Polske historikere opgør endog tallet af tyskere, som omkom efter kamphandlingerne, til for Oder-Neiβe-området samt den nordlige del af Østpreussen. Ifølge opgørelsen blev flertallet dræbt af røde soldater eller omkom under strabadserne ved deportationen langt ind i Sovjetunionen. Officersbordeller og Sibirien Også de polske myndigheder betragtede uden forskel alle tyskere som fjender af det polske folk, som Gomułka udtrykte det. Erklærede nazi-modstandere, heriblandt kommunister og socialdemokrater, der havde været i koncentrations lejr, blev lige som gejstlige på ingen måde undtaget fra repressionerne. I flere byer krævede militsen under trussel om den strengeste straf, at alle mænd mellem 17 og 50 år skulle indfinde sig på samlepladser med skiftetøj og levnedsmidler til to uger. De skulle, således lød det, istandsætte ødelagte veje, broer og jernbanestrækninger. Den polske milits gennemsøgte alle huse, hvor der formodedes at være tyskere. Imidlertid blev mændene, herunder også drenge på 14 og gamle mænd på 70, ikke sat til oprydnings- og reparationsarbejde i deres hjemegne, men deporteret til Sovjetunionen. 9 Ifølge beregninger fra Forbundsrepublikkens eksperter blev der i foråret og sommeren 1945 deporteret omkring tyskere fra de østlige områder samt fra Danzig og Polen i dets førkrigsgrænser til Sovjetunionen. Mere end en tredjedel, nemlig omkring , overlevede ikke tvangsarbejdet. 10 Endvidere blev talrige kvinder sendt til den Røde Hærs officersbordeller. Med støtte fra den Røde Hær indledte de polske myndigheder, i begyndelsen ubemærket af verdensoffentligheden, tøjlesløse fordrivelser, som vestlige politikere senere skulle udtrykke det. Den hur -

7 Utøjlede fordrivelser 127 Tyske flygtninge i Oberschlesien i januar den originale billedtekst lyder: I isnende kulde afventer denne famile på en vogn, for sammen med andre beboere fra deres hjemegn at kunne drage i sikkerhed i Vesten. tige etablering af en forvaltning i områderne øst for Odra og Nysa havde højeste prioritet for partichef Gomułka, og han overtog selv ledelsen af det særligt oprettede Ministerium for de Genvundne Områder. Flytningsaktionerne, der blev gennemført under tvang og vold, blev efterfølgende legitimeret gennem Lov og udstødning af fjendtlige elementer fra det polske fællesskab fra 6. maj Spærring af broerne I forsommeren begyndte den systematiske fordrivelse af tyskerne; de fleste måtte forlade deres hjemby i kvægwaggoner. Togpersonalet gjorde som regel fælles sag med plyndringsfolkene, hvori der også indgik mange medlemmer af den polske milits. 11 Den tyske befolkning blev i henhold til en anordning fra Republikken Polens regering opfordret til at forlade det polske statsområde, selv om der ikke fandtes nogen folkeretslig forpligtende aftale om den polske stats grænser. Videre hed det i de regeringsbefuldmægtigedes befalinger: Alle personer, som ikke efterkommer denne opfordring, fjernes med magt. 12 De berørte indbyggere skulle have lov til at medbringe 20 kilo bagage.

8 128 Overtagelse af de tyske østprovinser Disse foranstaltninger forløb altid efter samme mønster: En trop soldater omringede om natten et hus, beboerne blev for det meste under anvendelse af geværkolber pryglet ud af sengene, udplyndret og måtte til fods begive sig af sted. Tusinder, frem for alt syge og gamle, overlevede ikke fodmarcherne til Oder og Neiβe, som ofte varede mange dage. En fordreven bondekone berettede, at en opstadset polsk pige med grydelåg havde slået takten til hendes trøstesløse march. 13 Mange flygtninge blev, når de var nået til Oder eller Neiβe, af polske soldater tvunget til at underskrive en erklæring med følgende indhold: 1. Vi rejser frivilligt. 2. Vi har ingen krav på den polske stat. 3. Vi lover aldrig at vende tilbage. 14 Mens titusinder drog mod vest under ledsagelse af polske soldater og militsmedlemmer, forsøgte tusinder at vende tilbage til deres hjemsteder i modsat retning. Først i juni 1945 spærrede polske soldater samtlige broer over Oder og Neiβe for hjemvendende. Gomułka havde inden da advaret om, at tyskernes tilbagevenden udgjorde en trussel mod de allieredes aftaler. Ledelsen i Warszawa beordrede derfor fem divisioner af den netop opstillede, nye polske hær til Odra og Nysa. I en beretning hedder det: Mens kolonnerne med retning mod Schlesien endnu kørte ud ad vejene med højt belæssede vogne og fulde af håb om snart at kunne begynde på ny i hjem stavnen,. kom der fra Schlesien et trøstesløst tog af udviste, nedslåede og forsultne mennesker, som slæbte sig ud ad vejene. På små vogne og barnevogne trak og skubbede de deres sølle bagage. Jeg så et hestekøretøj uden heste, foran hvilket der var spændt seks børn, og som en gravid kvinde skubbede bagpå. [ ] Og hele tiden råbte de uden håb til dem, der var på vej mod Schlesien: Vend om! Polakken tager alt fra jer. Han vil udplyndre jer lige som os. 15 En præst i Görlitz noterede i sin dagbog: De strømme af hjemvendende flygtninge, som bølger mod øst, bliver fra i dag af standset af svært bevæbnede kommandoer. I hundrede- og tusindvis står de dér med deres forspændte køretøjer. 16

9 Retsløshed og tvangsarbejde 129 Ordnet og humant Men hermed var problemet med aftyskningen af de genvundne områder, som det hed i de officielle skrivelser, på ingen måde løst for de polske myndigheder. For dels var det lykkedes for en del af flygtningene at vende hjem, inden Oder-broerne blev spærret, dels var størstedelen af befolkningen blevet tilbage. Ifølge beregninger fra tyske historikere befandt der sig i sommeren 1945 mere end fem millioner tyskere øst for Oder og Neiβe, altså halvdelen af indbyggerne fra før krigen, men overvejende kvinder, børn og gamle. For næsten alle mænd var faldet, befandt sig i krigsfangenskab eller var blevet deporteret til Sovjetunionen. 17 Alene i det i vidt omfang ødelagte Breslau levede der atter mennesker. 18 Det var netop antallet af tyskere, som var forblevet øst for Oder og Neiβe, der blev et af de stridspunkter mellem Churchill og Stalin, som der ikke kunne opnås enighed om. Ikke desto mindre besluttede sejrsmagterne, at tvangsflytningerne i første omgang skulle udsættes, indtil det Allierede Kontrolråd havde udarbejdet en genhusningsplan, som skulle forhindre det værste kaos. I Potsdamprotokollen hed det eksplicit, at aktionerne skulle gennemføres på en ordnet og human måde. De polske myndigheder overholdt imidlertid ikke dette påbud: Efter en kort afbrydelse kørte deportationstogene atter, og kolonnerne af fordrevne drog atter mod vest. Planen, der forudså flytning af to millioner tyskere fra Odra-Nysa-Omåderne til den britiske zone og yderligere 1,5 millioner til den sovjetiske zone, blev fremlagt i november 1945 på det tidspunkt havde det polske militær og militsen allerede stort set opfyldt Stalins mål. Retsløshed og tvangsarbejde Tyskerne måtte til enhver tid regne med mishandlinger fra røde soldater eller polske militsfolk. I mange tyskeres opfattelse opførte polakkerne sig mere brutalt og grusomt mod dem end russerne, selvom disse i især de første dage efter erobringen af områderne vilkårligt havde skudt civile. 19 Russerne blev ganske vist anset for at

10 130 Overtagelse af de tyske østprovinser være uberegnelige, men kunne også vise sig overraskende hjælpsomme, hvis det gjaldt om at hjælpe små børn. Der foreligger dog også beretninger fra tyskere, som regelmæssigt fik levnedsmiddelpakker fra polakker, og som endog blev skjult af polakker. 20 Militsen havde til opgave at fratage tyskerne ønsket om at forblive i deres hjemegn, og i overensstemmelse hermed gennemførte de sikkerhedsforanstaltninger mod folkeforrædere. Hertil hørte vilkårlige arrestationer; de tilbageholdte havde ingen indsigelsesret. Fængslerne i det samlede område, som nu blev kontrolleret af den Røde Hær og den polske milits, var overfyldte. Således var der i et fængsel i Wrocław (Breslau), som tidligere havde modtaget 500 indsatte, anbragt omkring tyskere. I en beretning hedder det: Vi var stuvet sammen som dyr. I løbet af de seks uger var der ikke en dråbe vand til at vaske sig med og intet lys. Om natten kunne man ikke lukke et øje på grund af utøj. Til forrettelse af vores nødtørft var der i hvert rum en gammel spand, hvis indhold udsendte en frygtelig stank. Halvvoksne knægte fra militsen gjorde det til en daglig fornøjelse at plage de arme fanger, slå dem, sparke dem og jage dem med hunde. 21 Cellerne blev ikke opvarmet om vinteren, og en tynd bygsuppe var det eneste daglige måltid. Størstedelen af fangerne døde af svækkelse eller af sygdomme, som ikke blev behandlet. Flugt fra fængsler og interneringslejre var underlagt dødsstraf, og det gjaldt også for bortskaffelse af formueværdier. Angreb og ydmygelser En række dekreter og love fratog tyskerne ikke blot deres ejendom, men også deres borgerlige rettigheder. Mange steder bestemte myndighederne, at tyskerne skulle kunne kendes på afstand: Ligesom de polske tvangsarbejdere havde måttet bære et stort påsyet P, skulle tyskerne anlægge et hvidt armbind med et stort N (for Niemiec tysker). Mange polske militschefer lod med kridt tegne et stort hagekors på ryggen af de tyskere, de udtog til tvangsarbejde. De således mærkede mennesker var ifølge talrige beretninger udsat for angreb og ydmygelser på gaden. Tyskerne måtte på forlangende rømme deres huse og boliger, som per dekret var overgået til den polske stats ejendom. Nyankomne fra Polen kunne efter eget forgodtbefindende sætte de tyskere, som

11 Retsløshed og tvangsarbejde 131 endnu boede inden for deres egne fire vægge, på gaden, hvis de syntes om deres bolig. De udsatte måtte enten flytte ind hos andre tyskere, indrette sig i forfaldne boliger, i kældre eller på lofter, som blev anset for uanvendelige til polakker, eller endog søge tilflugt i ruiner for i det mindste at have tag over hovedet. I flere byer måtte tyskerne flytte til særligt udpegede gader; disse kvarterer blev af myndighederne betegnet tysker-ghettoer. I Wrocław var en hel bydel forudset til ghetto; planerne var allerede udarbejdet, og militsen var begyndt at rense de øvrige bykvarterer for tyskere. Men Gomułka standsede dette projekt. Ledelsen i Warszawa stræbte nemlig efter en hurtig fordrivelse af tyskerne fra Wrocław for hurtigst muligt at give byen en polsk karakter. 22 Ruiner og ghettoer Også sult skulle drive tyskerne ud af landet, og i den forbindelse tog myndighederne det med i købet, at de svageste omkom. I mange byer var levnedsmiddelrationerne tre gange så store for polakker som for tyskere, i det mindste på papiret. For tyskerne måtte nemlig stille sig op i enden af køen på fordelingsstederne og måtte ofte gå tomhændet derfra. I mange områder fik de overhovedet ingen levnedsmiddelkort og var altså henvist til at tigge og til naboers godgørenhed. Den officielt dokumenterede høje dødelighed blandt tyskerne kunne først og fremmest henføres til underernæring. 23 Tilfælde af tyfus var også stigende. De katastrofale hygiejniske forhold i de ødelagte byer førte til udbrud af epidemier, især blandt de dårligt ernærede tyskere. Plettyfus, dysenteri og difteritis bredte sig, og især gamle mennesker og småbørn døde. Hos kvinderne var kønssygdomme udbredte som følge af sovjetsoldaternes voldtægter. 24 De få fungerende sygestationer måtte kun udlevere gratis medicin til polakker. De tilbageblevne tyskere måtte sælge resten af de ejendele, som de indtil da havde kunnet redde, for at overleve. Mange tiggede, og ikke så få kvinder følte sig tvunget til prostitution for at få levnedsmidler. Enhver polak havde ret til at påtvinge tyskere ubetalt arbejde. Mange steder måtte kvinder og gamle rydde ruiner af vejen.

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4.

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4. Side 1 - Opgavesæt til 6.-8. klasse A Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Selvom det var en

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig Historie synopsis 2 2. verdenskrig I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den 2. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne til krigen. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater RESSOURCE 4 Under Anden Verdenskrig blev millioner af mennesker ofre for massehenrettelser, deportation, sult, tvangsarbejde, koncentrationslejre og bombardementer. Flygtninge og fordrevne personer Serbere

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget.

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget. Kilde Denne traktat mellem Nazityskland og Sovjetunionen var grundlaget for den tyske invasion af Polen en uge senere, som indvarslede den 2. Verdenskrig i Europa. Den anden del af traktaten forblev hemmelig

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Ofre/gerningsmænd. Disposition: - Indledning - hvorfor har vi valgt emnet - Viden - Produkt - Afslutning og konklusion. Powerpoint.

Ofre/gerningsmænd. Disposition: - Indledning - hvorfor har vi valgt emnet - Viden - Produkt - Afslutning og konklusion. Powerpoint. Ofre/gerningsmænd Problemstilling: - Hvem var ofre og gerningsmænd under holocaust, hvordan endte de i denne situation, og hvad har det haft af konsekvenser for dem? Disposition: - Indledning - hvorfor

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Med den voksende jødeforfølgelse i 30 ernes Tyskland steg behovet for jødisk udvandring. De fleste lande, inklusiv Danmark, var dog ikke villige til

Læs mere

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland og Sovjetunionen indgår en pagt. September 1. september: Tyskland angriber Polen. 2. verdenskrig begynder

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL FOMUSOH IVO FEH, CAMEROUN 1) Hvorfor sidder Ivo i fængsel? 2) Hvad stod der i sms en? 3) Hvem er Boko Haram? 4) Hvorfor mener myndighederne, at Ivo og hans venner er en trussel mod

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Reinhard Heydrich bødlen  Vejledning Lærer Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer Reinhard Heydrich bødlen Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS-Hitlers elite Udsendelse 3: Reinhard Heydrich bødlen. --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Den kolde krigs afslutning

Den kolde krigs afslutning Historiefaget.dk: Den kolde krigs afslutning Den kolde krigs afslutning Den kolde krig sluttede i 1989 til 1991. Det er der forskellige forklaringer på. Nogle forklaringer lægger mest vægt på USA's vedvarende

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Den kolde krigs oprindelse

Den kolde krigs oprindelse Den kolde krigs oprindelse Forskellige interesser År 1945 var begyndelsen på en lang periode med uenigheder og misforståelser mellem Sovjetunionen (USSR) og dens tidligere allierede i Vesten (især USA)

Læs mere

Den 7. april mindes vi ofrene fra folkedrabet i Rwanda

Den 7. april mindes vi ofrene fra folkedrabet i Rwanda Den 7. april mindes vi ofrene fra folkedrabet i Rwanda Hvert år den 7. april samles de fleste indbyggere i Rwanda og mindes de mellem 800.000 til en million mennesker, der brutalt blev slået ihjel under

Læs mere

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8:

FNs 2015 mål Mål 1: Mål 2 Mål 3: Mål 4: Mål 5: Mål 6: Mål 7: Mål 8: FNs 2015 mål Mål 1: Udrydde ekstrem fattigdom og sult Mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle Mål 3: Fremme ligestilling mellem kønnene Mål 4: Reducere børnedødeligheden Mål 5: Reducere dødeligheden

Læs mere

Optakten til 2. verdenskrig

Optakten til 2. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 2. verdenskrig Optakten til 2. verdenskrig Da 1. verdenskrig sluttede i 1918, lå store dele af Europa i ruiner. Alle var enige om, at krigen aldrig måtte gentage sig. Men

Læs mere

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK

INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK INITIATIVER TIL IMØDEGÅELSE AF RADIKALISERING I DANMARK December 2014 Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti Religiøs radikalisering og ekstremisme er en alvorlig trussel

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

SKIFTENDE TRUSLER OG. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er et trusselsbillede? Hvad kendetegner terror?

SKIFTENDE TRUSLER OG. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er et trusselsbillede? Hvad kendetegner terror? SKIFTENDE TRUSLER OG FJENDEBILLEDER Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema kommer vi omkring - hvad vi føler os truet af og hvorfor vi skaber fjendebilleder Hvad er et trusselsbillede? Et trusselsbillede

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: De lange knives nat Vejledning Lærer Titel: "De lange knives nat" Vejledning Lærer De lange knives nat Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS- Hitlers elite Udsendelse 1: De lange knives nat ----------------------------------------------------------------

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

Opgaver til På vej til fronten

Opgaver til På vej til fronten Opgaver til På vej til fronten 1. Krigens parter Hvem kæmpede mod hinanden under 1. Verdenskrig? _ 2. Skyttegrave Hvor lå skyttegravene? _ 3. Livet i skyttegravene Hvordan forestiller du dig, at livet

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL ALBERT WOODFOX, USA 1) Hvorfor sidder Albert Woodfox i fængsel? 2) Hvorfor sidder Albert Woodfox i isolationsfængsel? 3) Mener du, at det er retfærdigt at sætte Albert Woodfox i isolationsfængsel

Læs mere

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6

kasperbergholt.dk/jesus Bibelgnask Jos 6 Bibelgnask Jos 6 kasperbergholt.dk/jesus Sinajs bjerg Konstitueres som Guds folk Love og retningslinjer Sidste gang Forhistorie 4 Mos 10: forlader Sinaj Tabernakel Oprør straf 4 Mos 13: Spejdere Oprør

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

Oksbøl Den tyske flygtningelejr

Oksbøl Den tyske flygtningelejr Oksbøl 1949-45 Den tyske flygtningelejr Find en, der kan svare på spørgsmålet Underskrift: Hvornår ankom de første flygtninge til Oksbøllejren? Hvor mange flygtninge boede der i flygtningelejren, da der

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl.

Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Hemmelige grave i Husbjerg Klit ved Oksbøl. Familierne i Randers og Århus blev gennem Røde Kors underrettet om, at deres sønner og pårørende ved blevet dødsdømt ved den tyske standret i Århus og, at de

Læs mere

Gallup om danskernes paratviden

Gallup om danskernes paratviden TNS Dato: 23. august 2013 Projekt: 59437 Feltperiode: Den 20.23. august 2013 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 eller derover Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse:

Læs mere

Klassiske St. Petersburg

Klassiske St. Petersburg Klassiske 5 Dage / 4 Nætter Mandag til : DAG 1 Mandag DAG 2 Tirsdag DAG 3 Onsdag Transfer fra lufthavnen Pulkovo til hotellet Byrundtur I St. Petersburg Flygt til Eremitage Museet DAG 4 Torsdag DAG 5 Besøg

Læs mere

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg!

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! I går døde tre kurdiske unge mænd - teenagere! Den ene af dem hed Kamuran Bilin. Dræbt af det tyrkiske politi, som med militære kampvogne

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa 1 Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa Indskrevet d. 20-07-2013. af Michael Augard. http://komtiljesus.dk/profetisk-syn-om-muslimernes-skaebne-i-danmark-og-europa Et profetisk

Læs mere

Børns rettigheder. - Bilag 3

Børns rettigheder. - Bilag 3 Børns rettigheder - Bilag 3 Artikel 1: Aldersgrænsen for et barn I børnekonventionen forstås et barn som et menneske under 18 år. Artikel 2: Lige rettigheder for alle Børnekonventionens rettigheder gælder

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige.

THERESIENSTADT. Telegram fra Christian X i anledning af modtagerens hjemkomst fra Theresienstadt via Sverige. MITZVAH Det lykkedes den danske regering at undgå særlige jødelove i Danmark efter den tyske besættelse i 1940: Ingen jødestjerne, ingen udelukkelse fra erhverv eller beslaglæggelse af ejendom. Efter regeringens

Læs mere

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør.

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. KVK Mark. 16,1-8 2015 Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. Opstandelse kan opleves som et menneskehav, der skyller

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Efteropgaver Mission Kold Krig

Efteropgaver Mission Kold Krig Efteropgaver Mission Kold Krig Trumandoktrinen Præsident Truman stod bag Trumandoktrinen i USA. Undersøg Trumandoktrinens betydning for Den kolde krig. Se elevopgave om Trumandoktrinen herunder Spionage

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Besøg i heltebyen Volgograd

Besøg i heltebyen Volgograd Besøg i heltebyen Volgograd Slaget ved Stalingrad fremstår formodentlig som en af de vigtigste begivenheder i det 20. århundrede, hvis ikke hele verdenshistorien. Slagets omfang, blodighed og betydning

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.

I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil. GRUNDLOVSTALE 2015 I dag for 100 år siden fik Danmark en ny grundlov. Med den fik kvinder og tjenestefolk uden egen husstand stemmeret. Tænk engang. (Smil.) Det var en milepæl i udviklingen af det dengang

Læs mere

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb

N I. Arbejdsark. Orienteringsløb V Orienteringsløb - Klip et sæt bogstaver ud til hvert hold (kopiér dette ark i samme antal som antal hold). Husk at fordele bogstaverne ud på posterne. Grupperne får udleveret disse bogstaver, når de

Læs mere

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter

Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Valgfri protokol til konventionen om barnets rettigheder vedrørende inddragelse af børn i væbnede konflikter Vedtaget og åbnet for underskrivelse og ratificering den 25. maj 2000 De i denne protokol deltagende

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland:

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland: ANTISEMITISME Antisemitisme betyder: Fordomme, modvilje og had mod jøder som gruppe. Nazisternes forsøg på at udrydde alle jøder i Europa under 2. Verdenskrig (Holocaust) er det mest ekstreme udtryk i

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording

Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 1 Prædiken til 7. s. e. trin. kl. 10.15 i Bording 743 Nu rinder solen op 46 Sorrig og glæde 516 - Klynke og klage 28 De dybeste lag i mit hjerte 675 Gud vi er i gode hænder Den 9. april 1945 ved daggry

Læs mere

Ellas fortælling - tysk flygtning under 2. verdenskrig.

Ellas fortælling - tysk flygtning under 2. verdenskrig. Ellas fortælling - tysk flygtning under 2. verdenskrig. Flugten starter Vi boede på en bondegård i Fichtenwalde 7 km fra den gamle grænse til Polen. Vi var 4 søskende, hvor jeg var den næstældste, født

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. i henhold til artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 552/97 om tvangsarbejde i Myanmar/Burma

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. i henhold til artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 552/97 om tvangsarbejde i Myanmar/Burma EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.9.2012 COM(2012) 525 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET i henhold til artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 552/97 om tvangsarbejde i Myanmar/Burma DA DA RAPPORT

Læs mere

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT

Livsstil og risikoadfærd. 8. og 9. klasse 2012 og Indhold NOTAT NOTAT Livsstil og risikoadfærd 8. og 9. klasse og Indhold Baggrund... 2 Fire kategorier af risikoadfærd... 3 Resumé... 4 Risikoadfærd... 4 De unges risikoadfærd fordelt på skoler... 5 Skolen... 7 Mobberi...

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den

Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den Ligestillingsminister Lykke Friis til Mandag Morgens konference om vold i nære relationer den 11. januar 2011. 13 min. [Overskrift] Intro: Godt nytår og mange tak for rapporten. 11. januar 2011 KADAH/DORBI

Læs mere

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu...

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu... Meirrion, galaksens hovedstad og handelscentrum, er nu overtaget af Trebanden bestående af førende handelsfyrster... Herfra kontrolleres tilværelsen for milliarder af intelligensvæsner... Den mest ambitiøse

Læs mere

Hvad skunken gemte. en krigshistorie

Hvad skunken gemte. en krigshistorie Hvad skunken gemte en krigshistorie En vadsæk fra 2. Verdenskrig så dagens lys efter 42 års glemsel i skunken under taget på Sct. Hans Skole, da nysgerrige elever søgte locations til en gyserfilm. 1/24

Læs mere

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003.

Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Det juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak 18. marts 2003. Udenrigsministeriet om det juridiske grundlag Udgangspunktet for vurderingen af det folkeretlige grundlag er

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10.

Bruger Side Prædiken til 7.s.e.trinitatis Prædiken til 7. søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 19,1-10. Bruger Side 1 30-07-2017 Prædiken til 7. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Luk. 19,1-10. Små historier kan rejse store spørgsmål. Det er sommetider sådan at i en lille hverdagshandling sker der store

Læs mere

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945

Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Sygeplejerskerne og de hvide busser - Sygeplejerskernes indsats under den store redningsaktion fra de tyske koncentrationslejre 1944-1945 Dansk Sygeplejehistorisk Museum Sygeplejerskerne og de hvide busser

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

7. Churchill-klubbens betydning

7. Churchill-klubbens betydning 7. Churchill-klubbens betydning Anholdelsen af Churchill-klubben fik ikke Katedralskolens elever til at gå ud og lave sabotage med det samme. Efter krigen lavede rektoren på Aalborg Katedralskole en bog

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Liu Tianlong fremvises

Liu Tianlong fremvises Foto:Scanpix/AFP Liu Tianlong fremvises for tilskuerne på et stadion i Chengdu, inden han henrettes for mord og røveri. Nakkeskud er den mest udbredte henrettelsesmetode i I flere år har der været rapporter

Læs mere

KAPITEL 4 T OG TIL INTETSTEDS

KAPITEL 4 T OG TIL INTETSTEDS KAPITEL 4 T OG TIL INTETSTEDS NKVD-kaptajnen og hans soldater førte os til et fængsel fra det 18. århundrede i Równe godt tre timer væk. Dér blev vi sat sammen med hundredvis af andre, som havde været

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere