Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:"

Transkript

1 Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige og ligetil. Mennesker har leget til alle tider unge og gamle, fattige og rige - til hverdag og til fest. Trangen til at danne et fantasirum ved siden af dagligdagen og de nødvendige pligter er universel. Legen er frivillig og kreativ, og du kan lege alene eller sammen med andre. Når legen er fælles, så gør du noget sammen med andre. Du vælger en ramme sammen, du fylder den ud sammen og du bruger hvad der er ved hånden. Når de fælles regler du laver sammen med andre, bliver fælles for mange andre end jer selv, er legen så småt ved at blive et spil. Legen kan være stille eller legen kan være voldsom, og derfor kræver legen enighed og aktiv medvirken. Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: STIKKE PALLES ØJE UD En kæp på et par meter og to stubbe (øjne). En dyst for to personer hvor det gælder om at trække modstanderen baglæns og derved stikke Palles øje ud (= at vælte stubben). Du må ikke slippe stokken under legen! SLÅ MUNK En munk på en 40 cm og et passende antal kastestokke. En tagfat-leg for et vilkårligt antal deltagere, hvor det i første omgang gælder om at vælte munken med et præcist kast og derefter hente sin kastestok uden at blive fanget af munkevogteren.

2 GÅ TIL ISLAND EFTER SILD, flere personer To klodser på cm En behændighedsleg hvor den ene klods skal placeres så langt fra markeringslinien som muligt, uden at du med hånden eller kroppen rører jorden. KUBB, 6 personer En konge (30 cm), 10 soldater (kubb, 15 cm) og 6 kastestokke. En leg for to hold med op til 6 personer på hvert hold, hvor det gælder om først at fælde modstanderens soldater og til sidst kongen. TALLERKENSPIL En (bord)plade af vilkårlig størrelse og 12 træbrikker (tallerkener). En leg for to personer hvor det gælder om at skyde modstanderens tallerkener ned, således at ens egne tallerkener ender så tæt ved bagerste bordkant som muligt. PUDEKAMP, 2 personer En træhest og to puder. Den første riddertræning hvor det gælder om at slå modstanderen af hesten. MØLLE, 2 personer Et bræt med tre kvadrater forbundet med 4 rette linier og 2 x 9 brikker (24 punkter i alt) Et brætspil for to personer hvor tre brikker på linie danner en mølle og dermed giver ret til at fjerne en af modstanderens brikker.

3 TRÆKKE OKSE, 4 PERSONER To personer, okserne, står på alle fire med fødderne mod hinanden. Kammeraterne ligger på ryggen af dem, ansigt til ansigt, og holder om en pind med hænderne. Okserne kravler i hver sin retning og forsøger at trække modstanderen med sig. Den som trækker modstanderen ned har vundet. Man kan også vinde ved at modstanderen slipper pinden. TYRENS ØJE, en leg for så mange det skal være Et kraftigt reb på 6 12 meter. Tyren er i midten af indhegningen (rebet) der bliver holdt af de øvrige. Det gælder nu om for tyren at fange en af de andre hvis rebet bliver sluppet så indhegningen er åben, kan tyren løbe ud og fange hvem, det skal være. TRÆKKE BÅND, 2 PERSONER De dystende vender ryggen mod hinanden. Læg en 4-5 m lang rebløkke over nakke og skuldre og under armene. Det gælder nu om at gå frem og trække modstanderen med sig. Kan også udføres med en kortere rebløkke, som man holder i hænderne, mens man forsøger at trække modstanderen baglæns eller ud af et bestemt område.

4 TRÆKKE STOK, 2 PERSONER Sid med fodsålerne mod hinanden. Hold en rundstok mellem jer med begge hænder. Den, som trækker modstanderen op fra jorden eller trækker stokken til sig, har vundet. Dysten kan afgøres i en enkelt omgang eller bedst af tre omgange. TRE MAND HØJ, PERSONER Kredstagfat for børn og voksne. Man tager opstilling parvis, den ene bag den anden. Parrene stiller sig i kreds med ca. 5 m s indbyrdes afstand og ansigtet vendt mod midten. To, der ikke deltager i opstillingen, begynder legen, idet den ene jager den anden. Den forfulgte kan unddrage sig forfølgelsen ved at stille sig op foran et af parrene. Der bliver da tre mand høj, hvorfor den bageste må løbe ud som flygtning og søge at komme i sikkerhed ved at stille sig op foran et andet par. Lykkes det forfølgeren at slå flygtningen, må denne ikke gøre genslag. Den, der har slået, skal hurtigt springe hen og danne tre man høj ved nærmeste par, og den bageste af disse tre bliver den nye flygtning. Legen fordrer ikke stor plads, da man skal blive i kredsens nærhed. BARLØB, deltagere Fangeleg for voksne og større børn. En 20 x 25 m stor bane kridtes op. I to af banens hjørner, diagonalt for hinanden, afsættes et 2 x 2 m stort fængsel. Bag hver smalside er der mål. Deltagerne deles i to lige store hold. Hold A sender nu en løber, A1 på banen. Dernæst sender hold B en eller flere (B1, B2, osv.) ud for at fange A1. Hold A må gerne sende en eller flere løbere på banen for at fange B1 og 2. Den der har forladt målet senest, må jage dem, der har forladt målet før ham. Man må til enhver tid løbe hjem i sit eget mål, og man tæller som ny, når man løber ud igen. Bliver en deltager fanget, råber den, der har fanget ham holdt.

5 Legen standser, og deltagerne går til deres mål, undtagen fangerne, der går i fængselet, der ligger modsat deres mål. Herefter begynder legen igen, men hold B starter. Det gælder nu for hold A om at befri sine fanger. Dette sker ved, at en fra holdet A rører fangen. Fangen skal blot have et ben i fængslet, men må ellers strække sig så langt ud på banen, som han kan. Er der to fanger, er det nok, at den ene har et ben i fængslet, mens den anden holder ham i hånden. I dette tilfælde befries begge fanger, når en af dem berøres. Når dette sker, standser legen, og alle begiver sig til eget mål. Lykkes det et hold at fange tre fanger, gives point. Hvis en deltager løber uden for banen, standser legen, og han må gå i fængsel. Løber han derimod ind over grænsen til modstanderens mål, kan han frit bevæge sig tilbage til sit eget mål, men uden for banen, og legen afbrydes ikke. Man leger til et nærmere fastansat antal point eller tid. SO I HUL, stavboldspil, 6-15 deltagere En stok pr. deltager, en bold, soen. På en åben plads graves et ca. 10 cm stort hul, sohullet. Udenom, i en afstand af 3-4 skridt laves med hælen små huller, gårde, en til hver deltager -1. Alle spillere har en hockeystok, og man tager sin gård i besiddelse ved at sætte enden af stokken ned i hullet. Den der ikke får nogen gård er sodriver. Sodriveren forsøger ny at føre soen ind i sohullet. De andre deltagere skal forhindre dette ved at slå bolden bort med deres stokke. Når en spiller fjerner sin stok fra sin gård, hullet, har sodriveren eller en af de andre spillere ret til at bemægtige sig gården ved at stikke sin stok i hullet. Den der derved mister sin gård er nu sodriver. Lykkes det sodriveren at få bolden i sohullet, råber han Heks over Soen og lægger sin stok over hullet. Dernæst vælger sodriveren sig en gård, mens de andre lægger deres stokke på tværs oven på sodriverens stok, hvorefter sodriveren kaster med sin stok kaster alle de andre stokke til vejrs. Det gælder nu om at få fat i sin egen stok og bemægtige sig en gård. Den der kommer sidst er den næste sodriver. Hvis spillet er ved at tabe dynamik, kan man råbe almindelig flyttedag, og alle skal skifte plads, hvorved sodriveren får en ny chance. Hvis sodriveren er ved at give op, kan han forlade soen, idet han råber byen brænder, hvorefter alle skal finde en ny gård.

6 Litteratur: Jørn Møller Gamle idrætslege i Danmark bind 1, So i hul Idrætshistorisk Værksted, 1997 bind 2, Hund i lænke do 1997 bind 3, Føde en bjørn do 1997 bind 4, Snøre vibe do 1997 Dorte Wille Jørgensen Børn og børnelege i middelalderen Middelaldercentret, 1993 Erik Rønholt Brætspil Nyt Nordisk Forlag, 1994 Annki Andersson etc. Kubbhandboken Kubb, 1996 Ebbe Westergren Da kronen kom til Kalmar Carlsen, s. 14 og 82 Dorthe Wille Jørgensen Børn og børnelege i middelalderen Middelaldercentret, Nykøbing F

Brug bolden 1. Gamle lege og boldspil

Brug bolden 1. Gamle lege og boldspil Brug bolden 1 Gamle lege og boldspil Indhold i dette hæfte: Forord: Boldens historie................... 3 Fedtefad og trebold....................... 5 Tårnbold................................ 7 Langbold.................................

Læs mere

Historiske lege 1920erne-30erne

Historiske lege 1920erne-30erne Historiske lege 1920erne-30erne Introduktion Der har ikke altid været meget plads eller tid til at lege. Men børn har dog alligevel altid fundet ud af, hvordan de kunne lege inden for de rammer der var.

Læs mere

Lege som oldemor og oldefar legede, da de var børn

Lege som oldemor og oldefar legede, da de var børn Lege som oldemor og oldefar legede, da de var børn Stikke Palles øje ud Ant al: 2 Du skal b r ug e: en st o k o g t o t r æklo d ser Stil jer ryg mod ryg med en stok m ellem benene Når der bliver råbt

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

5 MINUTTERS AKTIVITETER

5 MINUTTERS AKTIVITETER FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 5 MINUTTERS AKTIVITETER Her kan du finde inspiration og idéer til aktiviteter af 5 minutters varighed, hvis dine elever trænger til en pause, hvor de får pulsen op og ilt til

Læs mere

get moving inspirationskatalog 60 minutter om dagen og gerne mere www.getmoving.dk

get moving inspirationskatalog 60 minutter om dagen og gerne mere www.getmoving.dk get moving 60 minutter om dagen og gerne mere inspirationskatalog www.getmoving.dk Get Moving Inspirationskatalog Sundhedsstyrelsen, 2015 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S Emneord:

Læs mere

1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14

1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14 FODBOLDLEGE ØVELSESFORSLAG 1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14 6. ØVELSER MED 1 BOLD PR. SPILLER 17 7. ØVELSER

Læs mere

6-14 årige. Øvelseshæfte. Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder NU MED NYE ØVELSER. SoccerTrix. - elektroniske lektier

6-14 årige. Øvelseshæfte. Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder NU MED NYE ØVELSER. SoccerTrix. - elektroniske lektier Øvelseshæfte 6-14 årige SoccerTrix - elektroniske lektier Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder til fodboldskolens børn NU MED NYE ØVELSER 2009 Kære DGI fodboldskoleledere og instruktører Vi ønsker

Læs mere

SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN. Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton

SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN. Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton SÆT GANG I LEGEN - NYE LEGE OG IDEER TIL MERE BEVÆGELSE I SKOLEN Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen Lars Hazelton SÆT GANG I LEGEN nye lege og idéer til mere bevægelse i skolen Søren Nabe-Nielsen Kim Larsen

Læs mere

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling Øvelseshæfte over 12 Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling 2009 Kære DGI fodboldskole ledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af vores fodboldskoler i DGI. Det kan

Læs mere

Idékatalog KICKSTARTER. Udarbejdet af:

Idékatalog KICKSTARTER. Udarbejdet af: Udarbejdet af: Deltagere og instruktør,, på Kickstarterkurset august-oktober 2012 Indholdsfortegnelse Generelt... 4 Brætspil på en ny måde... 5 Kryds og bolle (udendørs og indendørs):... 5 Kortene i ringen

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

Armbrøst. Navn: Armbrøst

Armbrøst. Navn: Armbrøst Navn: Armbrøst Armbrøst Beskrivelse: Hæng skiven op på en væg eller dør. Stil dig ca. 2-3 meter fra skiven og skyd med sugekop pilene. Der kan laves en konkurrence med hvor mange point du opnår på 3 pile.

Læs mere

Badminton og leg. www.dgi.dk/badminton. DGIbadminton

Badminton og leg. www.dgi.dk/badminton. DGIbadminton S I V N AA K U D D A V H Badminton og leg www.dgi.dk/badminton DGIbadminton Badminton og leg DGIbadminton Målgruppekursus Udgivet af Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger Badmintonudvalget juli 2002, 2.

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege!

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege! Leg og læring i bevægelsesbåndet Kom lad os lege! Kom lad os lege! er en inspirationsplakat til børn i indskolingen. Dette hæfte indeholder gamle og nye lege samt reglerne på legene. Vi synes, at der er

Læs mere

If you can dream it You can do it!

If you can dream it You can do it! If you can dream it You can do it! 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2 FORORD...4 VEJLEDENDE ÅRSPLAN...5 SVØMNING...6 FÆLLESMÅL...6 Indskoling... 6 Mellemtrin... 6 Overbygning... 7 LÆSEPLAN...7

Læs mere

Træningslege og idrætsaktiviteter

Træningslege og idrætsaktiviteter Træningslege og idrætsaktiviteter til børnetræning i fægtning. Redaktion Martin Wiuff Oktober 2000, opdateret maj 2001 Indholdet ikke offentliggøres eller videregives til andre end medlemmer af Hellerup

Læs mere

Svømmeprogram 3. august 2015

Svømmeprogram 3. august 2015 Svømmeprogram 3. august 2015 Introduktion - Formiddag Reglerne i hallen Navneleg med dyr Vi passer på hinanden i svømmehallen Ikke hoppe i vandet før instruktøren har givet tilladelse hertil Man må ikke

Læs mere

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 TURNERINGSFORMER Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 Indholdsfortegnelse Forord 2 Bondeskak 3 Arm & hjerne skak 3 Lynskak 4 Nedtrapning 4 De tapre riddere 5 Alle-mod-alle turnering 5 Handicapturnering

Læs mere

side 1 af 1 Kropsmatematik

side 1 af 1 Kropsmatematik Kropsmatematik Denne aktivitet kombinerer arbejde med rumfang i klassen. Det vil sige arbejdet med kubikmeter, kubikdecimeter, liter osv. Deltagerne skal lave en kubikmeter og en kubikdecimeter. Det er

Læs mere

Hjælp Julemanden. Lærerark

Hjælp Julemanden. Lærerark Hjælp Julemanden Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 60 min. I bliver budt velkommen af Tivolis underviser, der viser jer til rette i julemandens stue. Eleverne får at vide,

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Johnbold foregår så hurtigt at mange fotos vil være rystede og viser dobbelte steger, hvor der i virkeligheden kun er én streg.

Johnbold foregår så hurtigt at mange fotos vil være rystede og viser dobbelte steger, hvor der i virkeligheden kun er én streg. Johnbold Johnbold er så hurtigt og spændende at man har brug for to dommere Johnbold giver mere motion end noget andet havespil Johnbold gør ikke forskel på mænd og kvinder Johnbold egner sig bedst til

Læs mere

1-2-TRÆNER VOLLEYBALL KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER

1-2-TRÆNER VOLLEYBALL KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER VOLLEYBALL 1 KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER 2 VOLLEYBALL INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen på kursus 3 Underhåndsserv 8 Baggerslag 10 Fingerslag 12 Smash 14 Sådan vælger du de øvelser, som du vil bruge i træningen

Læs mere