Dansk Naturhistorisk Forening

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk Naturhistorisk Forening"

Transkript

1 Dansk Naturhistorisk Forening Indhold Mødekalender forår 2017 Resuméer af foredrag Indkaldelse til årets ordinære generalforsamling Indkaldelse til indstillinger for det Schibbye ske præmielegat Medlems adresser til mailingliste Mødekalender forår Torsdagsforedrag i Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø 23/ Mag. Scient. Bent Lauge Madsen : Vandløbslov og vandløbskvalitet: 30 års erfaringer. 09/ Lektor emeritus Niels Bonde: 2017 ekskursion til Nord Italien 16/ Seniorforsker Bertel Nilsson (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS) : Sammenhængen mellem grundvand, søer og biologiske forhold 23/ Professor Jens M. Olesen (Bioscience, Århus universitet): Økologiske netværk på øer 06/ Biolog og videnskabsforfatter Hanne Strager: Det store ædegilde. Observationer af spækhuggere og pukkelhvaler oven vande og undervands - i Nordnorge. 20/ PhD. Student Brett C. Gonzalez (Institute of biology, KU): The allure of cave scale worms: investigating their phylogenetic positions, unique morphologies, and adaptations 04/ Skov- og Landskabsingeniør Jens Vinge: Udsætning af elg i Lille Vildmose, Danmark BEMÆRK VENLIGST TIDSPUNKT 04/ Ordinær generalforsamling NB: Påkrævede parkeringstilladelser udleveres ved hvert foredrag.

2 Torsdag d. 23/02 kl , Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø Vandløbslov og vandløbskvalitet: 30 års erfaringer Mag. Scient. Bent Lauge Madsen Vandløbene er landskabets vener, der afleder det overskydende vand. De er skabt af, og de vedligeholdes af det strømmende vands kræfter. Undervejs mod havet skaber og vedligeholder disse fluviale kræfter gentagne, varierede og forudsigelige mønstre af levesteder for specialiserede dyr og planter i vandløbet og i dets nærmeste omgivelser: Åsengen. Den økologiske driver er de gentagne forstyrrelser. Men vandløbene er styret af mere end naturlove: De er afgørende for menneskelige aktiviteter, på godt og på ondt. Derfor er juridiske vandløbslove nødvendige. Den første danske er fra Den sidste er fra 1983, og den skal afløses af en ny i Den vandløbslov, der trådte i kraft 1983, brød med mere end 700 års danske skrevne vandløbslove, der kun handlede om vandets afledning og brug: Vandets afledning skal (fortsat) sikres, fx gennem vedligeholdelse, men der skal tages de hensyn, der er fastlagt i anden lovgivning. Begrebet vandløbskvalitet kom ind i vandløbsloven: God vandkvalitet er ikke nok, der skal være gode fysiske forhold - og meget mere, se figuren. Foredraget handler om den indsats, der gennem de 30 år har vendt natur- og miljøudviklingen i vandløb til den gode side, som Natur- og landbrugskommissionen konkluderede. Der bliver i foredraget lagt stor vægt på de fluviale kræfter og deres evne til at forme vandløbet, ofte hjulpet af en restaurering, men først og fremmest hjulpet af hensigtsmæssig grødeskæring. Med tiden er der kommet mere fokus på ådalen og på hele vandløbssystemet, især i forbindelse med øgede oversvømmelser. De 30 års indsats er ikke altid ikke gået gnidningsfrit, og der er stærke kræfter i gang for igen at flytte fokus fra miljø til afvanding. Det er endt med, at regeringen vil lave en ny vandløbslov i 2017, og forarbejderne er begyndt. Hvad den lov kan komme til at betyde for den fortsatte udvikling i vore vandløb, vil foredragsholderen give sine begrundede bud på.

3 Torsdag d. 09/03 kl. 19:30, Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø 2017 ekskursion til Nord Italien Turleder: Niels Bonde Aftenens foredrag er en introduktion til årets foreningsrejse som vil gå til det nordlige Italien med Palæontolog Niels Bonde som guide og rejseleder. Turen vil foregå med tog og lejet bus, og vi besøger naturhistoriske museer og samlinger, enkelte fossil-lokaliteter, samt kunstmuseer, og `turisteri` indlagt. Her den foreløbige plan: 29/9 Fly til Milano, hvor Naturhistorisk Museum og samling besøges lørdag og weekend i øvrigt kan gå med turisteri. 2/10 Tog til Torino og besøg på Naturhistorisk Museum 4/10 Tog via Milano til Bergamo og besøg på Naturhistorisk Museum 5/10 Bustur til lokalitet med tidlige flyveøgler og fisk fra øvre Trias. 6/10 Bus 150 km til Verona og besøg ved Naturhistorisk Museum og samling. 7/10 Turisteri og mulighed for fx. koncert el teater. 8/10 Ankomst til Bolcas som huser to museer m fossile fisk etc. fra M. Eocæn, verdens tidligst beskrevne fossile fauna, samt fossil-lokaliteten, nærmest en mineskakt. 9/10 Besøg ved Padova Naturhistorisk Museum som rummer en stor Bolca udstilling og Kvartære pattedyr. 10/10 Ankomst Venezia og besøg ved det store Naturhist.oriske Museum 11/10 Turisteri i Venezia og hen på aftenen transport til Bologna 12/10 Besøg på Bologna Naturhistorisk Museum 13/10 Transport til Firenze, Besøg ved Naturhistorisk Museum og turisteri 14/10 Kunstmuseer, Ponte Veccio og turisteri. 15/10 Transport til Milano, evt. direkte til Malpensa lufthavn og fly hjem. Den annoncerede rejseplan skal betragtes som foreløbig og kan ændre sig. På foredragsdagen vil detaljerne ligge klart og der vil være plads til uddybende spørgsmål om praktikaliteter med videre. Der er i skrivende stund usikkerhed om muligheden for museumsbesøg et par mandage og et muligt alternativ til Padova kunne derfor blive et besøg ved Pisa med det `skæve tårn` og et Naturhistorisk Museum. Turens pris vil afhænge af antallet af deltagere men forsøges holdt kun lidt over 1000 kr. pr. dag for transport og indkvartering (flersengsværelser), mens fortæring og indgangsbilletter er uden for budget, og evt. behov for dobbelt eller enkeltværelse også kan koste ekstra.. Turen afholdes med 12 til omkring 20 deltagere efter princip 'først til mølle'. Gældende tilmelding sker ved indbetaling af foreløbigt kr. til Nordea kto samt til dnf@snm.ku.dk og nielsb.pal@gmail.com. Deltagere er selv ansvarlig for det europæiske blå sygesikringskort og personlig rejseforsikring.

4 Torsdag d. 16/03 kl , Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø Sammenhængen mellem grundvand, søer og biologiske forhold Seniorforsker Bertel Nilsson (GEUS) Efter ti års bevilling fra Villum Kann Rasmussen Fonden er Center for Sørestaurering (CLEAR) ved at nå sin afslutning. Formålet med centrets arbejde har været at etablere ny viden om, hvordan man kan bringe de meget næringsrige og uklare søer til en mere klarvandet tilstand og hvorledes de mere næringsfattige lobeliesøer kan sikres mod yderligere forringelse. Endelig har der i centrets forskning været fokus på at få en større viden om hvorledes grundvand, søer og biologi er koblet. Det er det sidste formål der er centrum for dette foredrag. Der gives eksempler fra arbejdet i de to jyske søer Hampen sø og Vængsø. Hampen sø er påvirket af næringsstof, der udvaskes til søen fra omkringliggende marker med konventionel landbrugsdrift via grundvandet til søens bund. Vængsø er belastet af fosforholdige geologiske aflejringer i søens omgivelser, der over en tidsskala på tusinder af år udvaskes til søen. Vængsø karakteriseres som en naturlig eutrof sø. De biologiske forhold i søerne er således betinget af forhold der sker i oplandet og det omgivende grundvand som følge af menneske- og naturskabte forhold. Problemstillingerne er komplekse og kræver et samarbejde på tværs af discipliner som geologi, hydrologi og biologi. Fællesforedrag I selskab af Dansk Botanisk Forening

5 Torsdag d. 23/03 kl , Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø Økologiske netværk på øer Professor Jens M. Olesen (Bioscience, Århus universitet) Det er gammel visdom, at naturen på øer er mere simpel end på fastland, men præcist hvordan og hvorfor er dårligere undersøgt. Jeg vil fortælle om, hvordan naturen er opbygget på øer generelt og give en række eksempler fra forskellige dele af verden (især fra De kanariske Øer, Azorerne, Caribien, Galapagos, Mauritius, Indonesien og Polynesien). Jeg vil bl.a. vise, hvor afhængige øer er af det omgivende hav, og hvad trækfugle betyder for øers økologiske netværk. Endelig vil jeg vise, hvordan øer svinger mellem forskellige tilstande alt efter, om de har store rovdyr eller ej. Fællesforedrag I selskab af Dansk Botanisk Forening

6 Torsdag d. 06/04 kl , Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø Det store ædegilde. Observationer af spækhuggere og pukkelhvaler oven vande og undervands - i Nordnorge. Biolog og videnskabsforfatter Hanne Strager I 2010 blev der observeret spækhuggere og pukkelhvaler i Andfjorden i Nordnorge midt om vinteren. Det var starten på et usædvanligt naturfænomen, der foreløbig har varet i syv år. Silden trækker ind mod kysten om vinteren og har i de seneste år forekommet i så enormt antal, at et stort antal af spækhuggere, pukkelhvaler og sommetider også finhvaler har kunnet fouragere side om side. Denne relation mellem spækhuggere og sild har været kendt i århundreder og førte i 1900-tallet til en statsstøttet fangst, hvor tusindvis af spækhuggere blev skudt. I 2016 ledede jeg en ekspedition for Statens Naturhistoriske Museum til området. Formålet med ekspeditionen var dels i samarbejde med danske og norske forskere at satellit-mærke spækhuggere, tage biopsier og Id-billeder af både spækhugger og pukkelhvaler; dels at filme hvalernes adfærd under vandet og på overfladen. I løbet ad de næsten 4 uger vi var i området lykkedes det os sammen med nordmændene at mærke 15 spækhuggere og tage biosier af op mod 100 dyr. Vi fik også enestående optagelser af både spækhuggerne og pukkelhvalerne og en lidt bedre forståelse for dynamikken mellem de to arter. Foredraget præsenterer de foreløbige resultater af forskningsprojektet og desuden vises nogle af de enestående optagelser, blandt andet filmet fra en drone, af spækhuggere og pukkelhvaler. Undervej vil også komme ind på silden og dens vandringer og deres betydning for spækhuggerne.

7 Torsdag d. 20/04 kl , Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø The allure of cave scale worms: investigating their phylogenetic positions, unique morphologies, and adaptations PhD. Student Brett C. Gonzalez (Institute of biology, KU) Anchialine cave habitats encompass land-locked water bodies of marine origin, partially isolated from the sea and harboring unique endemic fauna that may hold the key to elucidating evolutionary and biogeographic processes. Anchialine fauna are uniquely adapted, persisting under extreme environmental conditions, total darkness, limited oxygen, and particular hydrological and biogeochemical parameters. Unbeknown, crustaceans dominate the biodiversity, but continuous investigations have revealed a large and hidden diversity of annelids, including those known as scale worms (Aphroditiformia). Scale worms are one of the most diverse families of annelids (<1200) found in all marine habitats, reflecting a complex evolutionary history that has permitted a vast array of adaptations and life history traits. Among this diversity are two anchialine scale worms from the family Polynoidae; Gesiella jameensis and Pelagomacellicephala iliffei, found at opposite sides of the Atlantic and in caves born of significantly different age and geology. Together, these anchialine scale worms are of putative deep-sea ancestry, classified within a subfamily known only from bathyal/abyssal depths. Morphological examination of these anchialine cave scale worms revealed similar morphologies, including lack of eyes and pigmentation, elongated sensory appendages, and a swimming lifestyle, all that have been suggested to be troglomorphic (reductive/constructive traits) adaptations to the anchialine cave environment. Throughout this talk, I will highlight our most recent findings, including ongoing morphological and phylogenetic investigations of scale worms from undersampled extreme environments. Our results represent the first model-based phylogeny to showcase rare anchialine genera (Gesiella and Pelagomacellicephala), being recovered within a clade of strictly deep-sea taxa. These findings support a deep-sea ancestry and a single colonization event into marine subterranean environments prior to the opening of the Atlantic. Furthermore, our access to unique and rare anchialine scale worms has allowed the first investigation among annelids to test for troglomorphism (=cave adaptations) using phylogenetic generalized linear mixed models (PGLMMs) across both behavioral and morphological traits. Results from our PGLMMs showed significant correlation between environment and dorsal cirri length, illustrating that the observed morphology within Gesiella and Pelagomacellicephala represents troglomorphic adaptations to anchialine environments and that of a swimming lifestyle.

8 Torsdag d. 04/05 kl , Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø Baggrund Udsætning af elg i Lille Vildmose, Danmark Skov- og Landskabsingeniør Jens Vinge Projektarealet er beliggende i Lille Vildmose cirka 25 km sydøst for Aalborg i det nordøstlige Himmerland, Danmark. Området består udelukkende af privatejede arealer. Lille Vildmose er omfattet af en stor landskabsfredning på 76 km 2 med Tofte Mose, som den største og bedst bevarede højmose i Nordvesteuropa. Fredningen har skabt mulighed for en række naturplejetiltag i området herunder etablering af et nyt vildthegn i den del af terrænet, der kaldes Mellemområdet. Området er desuden en del af et stort Natura 2000-område: Lille Vildmose, Tofte Skov og Høstemark Skov, som er både habitat- og fuglebeskyttelsesområde. I Lille Vildmose foregår der i perioden et EU LIFE-støttet naturgenopretningsprojekt. Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Aage V. Jensen Naturfond, Aalborg Kommune og Naturstyrelsen. Aalborg Kommune har i samarbejde med Aage V. Jensen Naturfond fået udarbejdet en videnskabelig udredning fra Københavns Universitet, der analyserer forskellige græsningsdyrs potentiale i forhold til områdets naturplejeudfordringer og økologiske rammebetingelser. Indhegning af Mellemområdet Elge og krondyr er et bærende element i Mellemområdets fremtidige naturplejeindsats. Forud for dyrenes udsætning i området etableres et stormasket trådhegn (stålgærde) med en højde på 2,5 m monteret på træpæle af robinie. Hegnet indpasses i landskabet, så det i videst muligt omfang skjules af enten vegetation eller terrænforskelle. Den samlede hegnslinje bliver godt 29 km lang og indhegner et område på knap ha. Udsætning af elge Ifølge den nuværende tidsplan etableres hegnet i løbet af 2015/16. Elgene planlægges importeret til Mellemområdet ultimo 2015, hvor de efter ophold i et mindre vinterhegn kan udsluses til det store hegn omkring medio Krondyrene indbringes fra de tilstødende indhegninger i Høstemark Skov og Mose og/eller Tofte Skov og Mose primo Figur: Til venstre fremgår Mellemområdets nye indhegning (rød skravering), nordlige del af Tofte Skov og Moses eksisterende indhegning (grøn skravering) og sydlig del af Høstemark Skov og Moses eksisterende indhegning (gul skravering). Til højre fremvises to forskellige

9 DNF Generalforsamling Indkaldelse til årets ordinære generalforsamling Tid: 4. maj 2017 kl Mødested: Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning v. Jos Kielgast 3. Fremlæggelse af revideret regnskab for DNF v. Lars Vilhelmsen 4. Fremlæggelse af revideret regnskab for Danmarks Fauna v. Lars Vilhelmsen 5. Forslag fra Bestyrelsen om nedlæggelse af separat konto for Danmarks Fauna og overførsel af midler og depot fra denne til DNFs generelle konto 6. Forslag fra medlemmerne (skal være bestyrelsen i hænde senest 4. april) 7. Valg af bestyrelsen 8. Valg af revisorer 9. Uddeling af den Schibbye'ske Præmie 10. Eventuelt ad punkt 5) Der er udkommet 88 bind i bogserien Danmarks Fauna ; serien udgives af DNF. På DK Faunas konto stod der pr. 1/ ca DKK. Der er ikke umiddelbart udsigt til, at der kommer flere bind. Bestyrelsen foreslår derfor, at indhold af DK Faunas konto og det tilhørende depot overføres til DNFs andre konti, hvor de kan anvendes til andre af foreningens aktiviteter (rejselegater, årsskrift mm.) ad punkt 7) Følgende bestyrelsesmedlemmer er på valg i år: Jos Kielgast, Niels Bonde, Jette Eibye-Jacobsen, Zandra Sigvardt og Signe Frost. Følgende stiller op som nye bestyrelsesmedlemmer: Jens Høeg, Morten Simonsen

10 Schibbye'ske Præmie 2017 Hermed indkaldes indstillinger til årets Schibbye'ske Præmielegat Dansk Naturhistorisk Forening varetager det Schibbye'ske Præmielegat som i forbindelse med foreningens generalforsamling kan uddeles til en særlig fremtrædende yngre forsker. Legatet gives for et arbejde der udemærker sig indenfor en af de naturhistoriske discipliner: zoologi, botanik og geologi eller en kombination af disse. Kandidater melder ikke sig selv, men indstilles til bestyrelsen af en person i det relevante miljø. Udover æren følger der kr. med præmien. Udgangspunktet for tildelingen er et videnskabeligt arbejde publiceret inden for de tre foregående år ( ). Præmiemodtageren må ikke have været fastansat i en videnskabelig stilling på det tidspunkt hvor arbejdet blev udført. I denne sammenhæng betragtes PhDstuderende ikke som fastansatte. Kandidaten behøver ikke være medlem af Dansk Naturhistorisk Forening. Der må gerne være tale om en artikel skrevet af flere forfattere, men i så fald skal det være tydeligt at kandidaten har været primus motor i arbejdet. Det præmierede arbejde skal være publiceret eller accepteret til publikation. Indstilling og et eksemplar af det indstillede videnskabelige arbejde (som pdf) sendes senest mandag d. 4. april 2017 til Dansk Naturhistorisk Forening på til dnf@snm.ku.dk. Foreningens generalforsamling finder sted den 4. maj 2017 kl. 19:30 Kontakt: DNFs bestyrelse/formand Jos Kielgast - dnf@snm.ku.dk Mailingliste Til medlemmer som endnu ikke har registreret deres vil vi gerne endnu engang opfordrer til det. Registrering gøres nemmest ved at gå ind på foreningens hjemmeside ( dnf.ku.dk/mailingliste/) og indskrive 1) Navn, 2) adresse, i de dertil indrettede felter det tager max. 1 minut. Vi lover naturligvis at medlemmers -adresser udelukkende vil blive anvendt til at informere om foreningsrelaterede aktiviteter, aflysninger og lignende. Med venlig hilsen Bestyrelsen

LIFE LILLE VILDMOSE. Introduktion til projektområde og delprojekter. Roar S. Poulsen Aalborg Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen

LIFE LILLE VILDMOSE. Introduktion til projektområde og delprojekter. Roar S. Poulsen Aalborg Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen LIFE LILLE VILDMOSE Introduktion til projektområde og delprojekter Roar S. Poulsen Aalborg Kommune LIFE - Lille Vildmose - introduktion til projektområdet Lille Vildmose Rammerne: Oprindelse Udstrækning

Læs mere

Program November 2015 April 2016

Program November 2015 April 2016 Program November 2015 April 2016 "Formanden har ordet..." Kære naturven, du står nu med foreningens program for vintersæsonen i hånden. Og selv om det er vinter med ikke mange planter i naturen, så går

Læs mere

Billund. grundvandskort for Billund. regionalt Klimainitiativ Grundvandskort: projektområde billund. Regional Udviklingsplan

Billund. grundvandskort for Billund. regionalt Klimainitiativ Grundvandskort: projektområde billund. Regional Udviklingsplan Regional Udviklingsplan grundvandskort for Billund et værktøj til aktiv klimatilpasning Billund Klimaforandringer Planlægning Risiko-områder By- og erhvervsudvikling regionalt Klimainitiativ Grundvandskort:

Læs mere

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2015

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2015 Jydsk Naturhistorisk Forening Naturkalender 2015 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen - året rundt Jydsk Naturhistorisk Forening er en sammenslutning af de to tidligere foreninger Jydsk

Læs mere

Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge

Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge Ansøgning om bevilling til naturskolen på Lille Vildmosecentret, 2016 Danmarks største højmose, naturgenopretning og elge Indholdsfortegnelse: Indledning... 2 Formål... 2 Ansøgt beløb... 3 Lille Vildmosecentret...

Læs mere

Indkaldelse til ordinær DM-Generalforsamling og Branchedag 2013

Indkaldelse til ordinær DM-Generalforsamling og Branchedag 2013 TIL SAMTLIGE AKTIVE MEDLEMMER SAMT UDSALGSSTEDER Kolding den 3. oktober 2013 MH/hhh Indkaldelse til ordinær DM-Generalforsamling og Branchedag 2013 Torsdag den 21. november 2013 Trinity Hotel & Konference

Læs mere

TM 28 - Naturårsmøde

TM 28 - Naturårsmøde TM 28 - Naturårsmøde Formål: Målgruppe: At få ny viden om det der rører sig på naturområdet og at opbygge netværk blandt medarbejdere, der arbejder med pleje og administration af natur. Naturårsmødet har

Læs mere

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2016

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2016 Jydsk Naturhistorisk Forening Naturkalender 2016 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen - året rundt Jydsk Naturhistorisk Forening er en sammenslutning af de to tidligere foreninger Jydsk

Læs mere

Generalforsamling 2013

Generalforsamling 2013 Generalforsamling 2013 Den 26. februar, klokken 17.15, SP207, Solbjerg Plads 3, 2000 Frederiksberg Dagsorden: 1. Bestyrelsens beretning fremlægges til godkendelse Beretningen vedlægges. 2. Regnskabet fremlægges

Læs mere

Målopfyldelse i danske vandløb - overvejelser om anvendelse af virkemidler

Målopfyldelse i danske vandløb - overvejelser om anvendelse af virkemidler Målopfyldelse i danske vandløb - overvejelser om anvendelse af virkemidler Konference om vandløb og vandråd 10. April 2014 Kolding Flemming Gertz Disposition Rammer og undtagelser Hydromorfologi Eksempler

Læs mere

- vandløbsvedligeholdelse set i perspektiv af de

- vandløbsvedligeholdelse set i perspektiv af de Danske vandløb - vandløbsvedligeholdelse set i perspektiv af de grundlæggende mekanismer Torben Larsen Institut for Byggeri og Anlæg Aalborg Universitet TL@civil.aau.dk Foredrag for LandboNord, Brønderslev

Læs mere

Dansk Botanisk Forening

Dansk Botanisk Forening Dansk Botanisk Forening Jyllandskredsen Generalforsamling lørdag den 12. marts 2016 Gefion Gymnasium Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Beretning om Jyllandskredsens virksomhed i 2015 3. Orientering om Nationalpark

Læs mere

Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading jagtforening

Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading jagtforening Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading jagtforening Program 2017 Ordinær Generalforsamling, torsdag den 26-01-2017 kl. 19.30 I Mundelstrup jagtforenings klubhus Stillingvej 2, 8471 Sabro Dagsorden 1

Læs mere

MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET

MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET MEDLEMSBLADET Rigtig godt nytår til alle vore medlemmer. Vi bliver stadig flere. Vi har nu registreret 989 medlemmer, og bestyrelsen håber, at vi når 1000 inden generalforsamlingen onsdag den 21. marts 2012 (se nærmere

Læs mere

LIFE Lille Vildmose LIFE10 NAT/DK/102

LIFE Lille Vildmose LIFE10 NAT/DK/102 LIFE Lille Vildmose LIFE10 NAT/DK/102 Projektperiode: 01/09/2011-31/12/2016 Budget: 41,7 mio. kr. 13-12-2011 Offentligt møde på Mou Skole 1 Indhold i oplæg Hvad er LIFE? Hvem står bag projektet? Hvorfor

Læs mere

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D

Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D Erhvervs praktik Program for erhvervspraktik på Science and Technology Uge 44, 2016 Hold D MANDAG BIOLOGI 9.00 Registrering i Vandrehallen og derefter møde i holdets stamlokale D2 9.05 9.40 Introduktion

Læs mere

Dansk Laryngologisk Selskabs Årsmøde 2009 State of the Art in Phonosurgery

Dansk Laryngologisk Selskabs Årsmøde 2009 State of the Art in Phonosurgery Dansk Laryngologisk Selskabs Årsmøde 2009 State of the Art in Phonosurgery Mødet afholdes på Vejle Sygehus i lokalet På Bjerget, Kabbeltoft 25, 7100 Vejle. fredag den 16. Januar 2009. Programmet opdateres

Læs mere

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland

Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Redigeret af: Mads C. Forchhammer Hans Meltofte Morten Rasch Aarhus Universitetsforlag Naturen og klimaændringerne i Nordøstgrønland Danmarks Miljøundersøgelser,

Læs mere

Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading afdeling

Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading afdeling Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading afdeling Program 2016 Ordinær Generalforsamling, torsdag den 14-01-2016 kl. 19.30 Dagsorden 1 Valg af dirigent. I Mundelstrup jagtforenings klubhus Stillingvej

Læs mere

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø på matr. nr. 12d Den mellemste Del, Idom med adressen Høgsbjergvej 17, 7500 Holstebro Side 1/5 Skovdyrkerforeningen Vestjylland Nupark 47F 7500 Holstebro Att. Bo T. Simonsen Dato: 03-11-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-148-15 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805

Læs mere

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland 2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

Plantekongres : Målrettet indsats

Plantekongres : Målrettet indsats /U Beskrivelse itler på indlæg Indlægsholdere Min. 45 Målrettet kvælstofregulering I løbet af 2016 fastlægges principperne for den nye regulering af landbrugets kvælstofanvendelse i marken. Den skal gælde

Læs mere

Fra pædagogik til uddannelsesvidenskab

Fra pædagogik til uddannelsesvidenskab EMPIRISK DANNELSESFORSKNING 3 Fra pædagogik til uddannelsesvidenskab Konference 21. - 22. marts 2019 på Vingsted hotel & konferencecenter ucsyd.dk På konferencen sættes spot på mødet mellem fag, dannelse

Læs mere

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger.

Vi foreslår, at der inden gravearbejdet påbegyndes, undersøges, om det kan blive nødvendigt at omlægge eller udføre dræn i tætte ledninger. Plan og Kultur Leif Glasdam Jensen Linien 27 5683 Haarby 14. juni 2018 Sags id: 2018-0059 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af en sø so ansøgt på ejendommen matr.

Læs mere

Østjysk. naturkalender 2011

Østjysk. naturkalender 2011 Østjysk naturkalender 0 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen året rundt Med støtte fra Friluftsrådet og Dansk Magisterforening har vi i år mulighed for at omdele Østjysk Naturkalender

Læs mere

Dokumentation Søoplande

Dokumentation Søoplande Dokumentation Søoplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. april 2015 Ane Kjeldgaard og Hans Estrup Andersen Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 6

Læs mere

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program Testcenter Østerild Landboforeningen Odder Skanderborg Program 2015 2016 Biograftur i Odder + efterfølgende middag på Italia. Mandag d.16. februar 2015 kl. 16.00. Odder biograf har været så venlige at

Læs mere

LOVE FOR DANSK GEOLOGISK FORENING

LOVE FOR DANSK GEOLOGISK FORENING LOVE FOR DANSK GEOLOGISK FORENING Foreningens formål er at fremme interessen for geologi og beslægtede videnskaber, at knytte deres dyrkere nærmere sammen og særlig virke for udbredelsen af kendskab til

Læs mere

Nyhedsbrev februar 2015

Nyhedsbrev februar 2015 Nyhedsbrev februar 2015 Kære medlemmer Kastellets 350 år blev fejret efter alle kunstens regler den 1. november 2014 med opvisninger, gardehusarer, musik, rundvisninger, og Slaget på Kirkepladsen, men

Læs mere

Torsdag den 22.09. Kl. 10.00 - Afhentning i lufthavnen af bussen og afrejse mod øst til Narewka. Lettere mellemmåltid undervejs.

Torsdag den 22.09. Kl. 10.00 - Afhentning i lufthavnen af bussen og afrejse mod øst til Narewka. Lettere mellemmåltid undervejs. Kære turdeltager til Bialowieza turen. Her kommer det endelige program for hele turen. Kl. 06.00 Møde i Kastrup Lufthavn. Kl. 08.00 fly til Warszawa (SK 751) Kl. 09.20 - Ankomst til Warszawa Torsdag den

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2.

Søen placeres som angivet på figur 1 med en afstand på mindst 2 meter til skel og med et areal på op til ca. 650 m 2. Til Jens Jørgen Abildskov, Fredskovvej 10, 5883 Oure Sendt med email: abildskov@vetnet.dk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 arne.bruun@svendborg.dk

Læs mere

Naturplejenetværkets træf 2016 på naturlokaliteter i Jammerbugt Kommune den 28. 29. maj

Naturplejenetværkets træf 2016 på naturlokaliteter i Jammerbugt Kommune den 28. 29. maj Naturplejenetværkets træf 2016 på naturlokaliteter i Jammerbugt Kommune den 28. 29. maj Du indbydes hermed til DN Naturplejenetværkstræf 2016 i Jammerbugt Kommune i weekenden den. 28. 29. maj fra lørdag

Læs mere

Martin Søndergaard, DMU, fagmøde marts 06. Politiken i går:! "! #! $!!!! %

Martin Søndergaard, DMU, fagmøde marts 06. Politiken i går:! ! #! $!!!! % Martin Søndergaard, DMU, fagmøde marts 06 Politiken i går:! "! #! $!!!! % 1 !" #$%% &'(')* +#$$% &%%('%%, -+./0 2500 2000 1500 1000 500 0 < 0,1 ha 0,1-1 ha 0 1900 1950 1980 1900 1950 1980 Data fra Århus

Læs mere

Generalforsamling i Dansk Hortonomforening. Lørdag den 19. september 2015 Kulsbjerg Skydeterræn Vordingborg

Generalforsamling i Dansk Hortonomforening. Lørdag den 19. september 2015 Kulsbjerg Skydeterræn Vordingborg Generalforsamling i Dansk Hortonomforening Lørdag den 19. september 2015 Kulsbjerg Skydeterræn Vordingborg 1 Forsvaret er Danmarks næststørste naturforvalter Forsvaret ejer et samlet areal på ca. 33.000

Læs mere

STATUS FOR DCE AARHUS UNIVERSITET DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DCE RÅDGIVNINGSPANEL 27. OKTOBER 2017 HANNE BACH DIREKTØR

STATUS FOR DCE AARHUS UNIVERSITET DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DCE RÅDGIVNINGSPANEL 27. OKTOBER 2017 HANNE BACH DIREKTØR STATUS FOR DCE DCE Siden sidst, organisatorisk /Rammeaftale Halvårstatus 2017 for s rammeaftale med MFVM Ydelsesaftaler volumen: Natur og vand (71,9 mio. kr.) Luft, emissioner og risikovurdering (41,3

Læs mere

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015 Holbæk Arkæologiklub Mejerigården oktober 2015 Nyhedsbrev vinter 2016 Generalforsamlingen Den 17. november 2015 var det tid at afholde den ordinære generalforsamling. Der var denne gang et fremmøde på

Læs mere

Danmarks Jægerforbund. Skjoldelev - Lading afdeling. Program 2019

Danmarks Jægerforbund. Skjoldelev - Lading afdeling. Program 2019 Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading afdeling Program 2019 Ordinær Generalforsamling, torsdag den 24-01-2019 kl. 19.30 Dagsorden 1 Valg af dirigent. I Skjoldelev forsamlingshus Torvet 8, 8471 Sabro

Læs mere

Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr A-108

Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr A-108 15. Juni Fonden Arboretet Sønderborg den 10. december 2015 Kirkegårdsvej 3A 2970 Hørsholm Orientering - midtvejdsevaluering Naturprojekt Nordals, Naturpleje på Strandenge på Nordals ref nr. 2014-A-108

Læs mere

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 Onsdag den 15. januar kl. 14.00:... Foredrag: Det gode liv hvad er det? Tirsdag den 11. februar kl. 19.00:... Generalforsamling Onsdag den 26. marts kl. 14.00:... Foredrag

Læs mere

Perspektiver i anvendelse af hydrologisk data assimilation (HydroCast)

Perspektiver i anvendelse af hydrologisk data assimilation (HydroCast) Perspektiver i anvendelse af hydrologisk data assimilation (HydroCast) Jacob Kidmose (GEUS), Henrik Madsen (DHI), Jens Christian Refsgaard (GEUS) De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

Læs mere

Danmarks Jordbrugsvidenskabelige Ph.d.-forening Emdrupvej 28 A, 2100 København Ø, tlf ,

Danmarks Jordbrugsvidenskabelige Ph.d.-forening Emdrupvej 28 A, 2100 København Ø, tlf , Danmarks Jordbrugsvidenskabelige Ph.d.-forening Emdrupvej 28 A, 2100 København Ø, tlf. 33212800, e-mail post@jordbrugsakademikerne.dk Referat Foredrag og Debatmøde ved Kathrine Richardson samt Generalforsamling

Læs mere

TOFTE SKOV OG MOSE Status 2012 TOFTE SKOV OG MOSE - STATUS 2012 Redaktion: Poul Hald-Mortensen Layout og tilrettelægning: Lars Abrahamsen Akavareller: Jens Gregersen Hovedfotograf: Jan Skriver Udgivet

Læs mere

Revision Er foretaget ved en gennemgang af regnskaberne, hvor der samtidig er konstateret indestående på

Revision Er foretaget ved en gennemgang af regnskaberne, hvor der samtidig er konstateret indestående på Generalforsamling 2016 - B1960 Badminton NØRREBROHALLEN - 0804-2016 1) Generalforsamlingen vælger følgende referent og ordstyrer Ordstyrer: Henning Jensen Referent: Morten Thygesen Endvidere godkendes

Læs mere

HK Senior Djursland Program 2018

HK Senior Djursland Program 2018 HK Senior Djursland Program 2018 Praktiske oplysninger Seniorklubben bestyrelse 2017 Formand: Ruth Nyhus, tlf. 86325881 mail: jephus@stofanet.dk Næstformand: Inge Ejsing Rasmussen, tlf. 30225530 mail:

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 42 marts 2013

Nyhedsbrev nr. 42 marts 2013 Tirsdag d. 5. marts 2013 Nyhedsbrev nr. 42 marts 2013 Jan Skriver s fotoudstilling på Nordkraft blev en stor suces: Udstillingen åbnede officielt med fernisering søndag d. 10. februar kl. 16.00. Mange

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Nyheder fra Dansk Reumatologisk Selskab - nyhedsbrev 16. februar 2018

Nyheder fra Dansk Reumatologisk Selskab - nyhedsbrev 16. februar 2018 Nyheder fra Dansk Reumatologisk Selskab - nyhedsbrev 16. februar 2018 Nyheder fra Dansk Reumatologisk Selskab Kære DRS-medlem Der indkaldes hermed til generalforsamling i DRS fredag den 20/4 2018 kl. 16.15-18.00

Læs mere

Seminar om vandrammedirektivet: værktøjer og virkemidler, Foulum, 27. februar 2018 Grundvands- og skala aspekter -Nitrat transport og reduktion

Seminar om vandrammedirektivet: værktøjer og virkemidler, Foulum, 27. februar 2018 Grundvands- og skala aspekter -Nitrat transport og reduktion Seminar om vandrammedirektivet: værktøjer og virkemidler, Foulum, 27. februar 2018 Grundvands- og skala aspekter -Nitrat transport og reduktion Seniorforsker Anker Lajer Højberg, GEUS Indhold Relevans

Læs mere

VEDTÆGTER. INTO-CPS Association

VEDTÆGTER. INTO-CPS Association VEDTÆGTER For foreningen INTO-CPS Association CVR-nr.: 38914529 1. Navn 1.1 Foreningens navn er INTO-CPS Association. 2. Hjemsted 2.1 Foreningens hjemsted er Aarhus Kommune. Foreningens postadresse er

Læs mere

Vedtægter for Odsherred Detektorforening

Vedtægter for Odsherred Detektorforening Vedtægter for Odsherred Detektorforening 1 Foreningens navn og hjemsted. Foreningens navn er Odsherred Detektorforening. Den er hjemmehørende i Ods- herred Kommune og er stiftet den 26. august 2008. 2

Læs mere

Indkaldelse til Generalforsamling i Grundejerforeningen Svenstruphøj. Torsdag den 15. april 2010 kl. 19.30 i Sognegården Gammel Viborg Vej 17

Indkaldelse til Generalforsamling i Grundejerforeningen Svenstruphøj. Torsdag den 15. april 2010 kl. 19.30 i Sognegården Gammel Viborg Vej 17 Indkaldelse til Generalforsamling i Torsdag den 15. april 2010 kl. 19.30 i Sognegården Gammel Viborg Vej 17 Vedlagt: Dagsorden i henhold til vedtægterne Revideret regnskab for 2009 Bestyrelsens forslag

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

RIBE KUNST MUSEUM April 2006

RIBE KUNST MUSEUM April 2006 RIBE KUNST MUSEUM April 2006 Brødremenighedens Bageri Det Gamle Honningkagebageri Christiansfeld RIBE KUNSTFORENING 1 KALENDER April 13. april kl. 14.00-15.00: Tag moster med på museet. Familieomvisning

Læs mere

Natura 2000 Basisanalyse

Natura 2000 Basisanalyse J.nr. SNS 303-00028 Den 20. marts 2007 Natura 2000 Basisanalyse Udarbejdet af Landsdelscenter Midtjylland for skovbevoksede fredskovsarealer i: Habitatområde nr. H228 Stenholt Skov og Stenholt Mose INDHOLD

Læs mere

THE SCANDINAVIA-JAPAN SASAKAWA FOUNDATION

THE SCANDINAVIA-JAPAN SASAKAWA FOUNDATION THE SCANDINAVIA-JAPAN SASAKAWA FOUNDATION Beretning Udfyldes på dansk eller engelsk Denne forside findes også i elektronisk form på vores webside. Vi foretrækker at modtage en digital version, såfremt

Læs mere

sammen om landbrug og natur Velkommen til et naturligt samarbejde

sammen om landbrug og natur Velkommen til et naturligt samarbejde sammen om landbrug og natur Velkommen til et naturligt samarbejde Om Smart Natura Smart Natura er et projekt, der gennem samarbejde og aktiv inddragelse af lodsejere skal sikre en smidig og omkostningseffektiv

Læs mere

Rødsand laboratoriet et samarbejde mellem KU, Femern & DHI

Rødsand laboratoriet et samarbejde mellem KU, Femern & DHI Rødsand laboratoriet et samarbejde mellem KU, Femern & DHI Ulrik Lumborg DHI Rødsand laboratoriet I 2012 var det erkendt at Rødsand lagune ville være et fokusområde i forbindelse med etableringen af Femernforbindelsen

Læs mere

Cyklister i Kolding. Lapning i fin stil. Nr. 1 feb. 2007

Cyklister i Kolding. Lapning i fin stil. Nr. 1 feb. 2007 Lapning i fin stil Cyklister i Kolding Nr. 1 feb. 2007 Turudvalget Møder med Teknisk Forvaltning VCTA Indkaldelse til generalforsamling 29. 3 Göta kanal/göta Elv H.P. s fotos fra efterårets cykelture DANSK

Læs mere

Søren Hertz Kari Killén Benny Andersen Lisbeth Zornig Andersen Stinne Højer Mathiasen Jan Trøjborg

Søren Hertz Kari Killén Benny Andersen Lisbeth Zornig Andersen Stinne Højer Mathiasen Jan Trøjborg Søren Hertz Kari Killén Benny Andersen Lisbeth Zornig Andersen Stinne Højer Mathiasen Jan Trøjborg Velkommen til Børnekonferencen 2012 Børnekonferencen 2012 bliver afholdt tirsdag d. 20. marts 2012 på

Læs mere

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2017

Jydsk Naturhistorisk Forening. Naturkalender 2017 Jydsk Naturhistorisk Forening Naturkalender 2017 Vi arbejder for gode og spændende oplevelser i naturen - året rundt Jydsk Naturhistorisk Forening arrangerer ekskursioner, foredrag og konferencer, og udgiver

Læs mere

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjen i Silkeborg Kommune Dispensation til

Læs mere

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19.

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19. Adresselabels 12 Kalenderen ISSN 1602 9577 1 Den 26. oktober kl. 13.30 Tur til Københavns Rådhus Sted: Foran Københavns Rådhus (Rådhuspladsen) Den 13. november kl. 19.30 Foredrag om Rakkerne Ved Mette

Læs mere

Big data. Anvendelse af Miljøportalen i forskning og undervisning

Big data. Anvendelse af Miljøportalen i forskning og undervisning Big data Anvendelse af Miljøportalen i forskning og undervisning Mogens Flindt Biologisk Institut Syddansk Universitet Aalborg d. 28/10-2014 Mogens Kandidat og PhD I akvatisk økologi Bach i datalogi. Forskning

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Til Ikast-Brande Kommune Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Ikast-Brande Kommune har den 18. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med ansøgning Miljøgodkendelse

Læs mere

Ordinær generalforsamling. 21. marts 2007

Ordinær generalforsamling. 21. marts 2007 Ordinær generalforsamling 21. marts 2007 William Rentzmann bød velkommen til de fremmødte, specielt bød han velkommen til de to foredragsholdere, Martina Henze og Henning Nørbæk. Han henviste til den udsendte

Læs mere

Praktiske informationer

Praktiske informationer HK Senior Djursland Praktiske informationer Seniorklubben bestyrelse 2016 Formand: Ruth Nyhuus, tlf. 86325881 mail: jephus@stofanet.dk Næstformand: Inge Ejsing Rasmussen, tlf. 86363640 mail:ejsing.rasmussen@gmail.com

Læs mere

Danmarks arealmæssigt største klimatilpasnings- og naturprojekt

Danmarks arealmæssigt største klimatilpasnings- og naturprojekt Karlstrup, Karlslunde og Engstrup Moser Orienteringsmøde 14. april 2015 Danmarks arealmæssigt største klimatilpasnings- og naturprojekt Henrik Lynghus, lyn@niras.dk - NIRAS Karlstrup Mose vand- og naturprojekt

Læs mere

JAN WILLEM ANTON BLOTEN Sortemosevej Gudbjerg Sydfyn. Høring af vandløbsregulering af privat drænledning, matr. nr. 3a Lakkendrup, Gudbjerg

JAN WILLEM ANTON BLOTEN Sortemosevej Gudbjerg Sydfyn. Høring af vandløbsregulering af privat drænledning, matr. nr. 3a Lakkendrup, Gudbjerg JAN WILLEM ANTON BLOTEN Sortemosevej 7 5892 Gudbjerg Sydfyn Miljø, Erhverv og Teknik Natur og Miljø Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge 19. februar 2019 Sagsid: 18/28887 Afdeling: Natur og Miljø Høring

Læs mere

NETVÆRK DANYARD. Januar Kære medlemmer og familie. Godt Nytår! Med venlig hilsen NETVÆRK DANYARD. Jens Lyngby Hansen Formand

NETVÆRK DANYARD. Januar Kære medlemmer og familie. Godt Nytår! Med venlig hilsen NETVÆRK DANYARD. Jens Lyngby Hansen Formand Januar 2018 Kære medlemmer og familie. Der har i den forløbne uge været afholdt bestyrelsesmøde i vores lille forening, og jeg kan herfra sende jer alle en hilsen og ønsket om et godt og på alle måder

Læs mere

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet Open access Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet 2 (OA) spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at gøre dine videnskabelige publikationer mere synlige og tilgængelige online handler

Læs mere

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019 SKIVE KUNSTFORENING HAVNEVEJ 14 DK-7800 SKIVE WWW.SKIVEKUNSTFORENING.DK KONTAKT@SKIVEKUNSTFORENING.DK Arrangør: Skive Kunstforenings rejsegruppe Kunstrejse til Madrid og Toledo den 25.-30. maj 2019 Så

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Dispensation fra naturbeskyttelsesloven Naturstyrelsen Østsjælland Fægyden 1 3500 Værløse Att: Karina Bank Arikan Dispensation til naturpleje af et mindre moseareal på matr.nr. 39 Borup Sø, Værløse, beliggende

Læs mere

Nyt fra Kalundborg Turistforening Februar 2014

Nyt fra Kalundborg Turistforening Februar 2014 Nyt fra Kalundborg Turistforening Februar 2014 Indkaldelse til generalforsamling i Kalundborg Turistforening tirsdag den 25. marts 2014 kl. 17.30 på Kalundborg Vandrerhjem Stadion Allé 5 4400 Kalundborg

Læs mere

Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Teknik & Økonomi Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Lovgrundlag

Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Teknik & Økonomi Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Lovgrundlag Villy Elmer Nielsen Kolstrupvej 64 Grindsted Mk 7200 Grindsted Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Dato: 25-01-2018 Billund Kommune har den 12. december 2018 modtaget

Læs mere

V E D T Æ G T E R. for. Nordisk Forening til Udgivelse af BCPT

V E D T Æ G T E R. for. Nordisk Forening til Udgivelse af BCPT J.nr. 17013 Endelig udgave 01.11.2013 AC/ah V E D T Æ G T E R for Nordisk Forening til Udgivelse af BCPT (F.M.B.A) (CVR.NR. 20905115) Foreningens navn, hjemsted og formål 1 Foreningens navn er Nordisk

Læs mere

Etablering af ny sø ved Kalbjergvej 3, 7500 Holstebro

Etablering af ny sø ved Kalbjergvej 3, 7500 Holstebro Side 1/5 Kelvin Høj Øgendahl Kalbjergvej 3 7500 Holstebro Dato: 27-10-2015 Sagsnr.: 01.03.03-P19-26-12 Henv. til: Payman Hassan Sidiq Natur og miljø Direkte tlf.: 9611 7805 Afdeling tlf.:9611 7557 teknik.miljoe@holstebro.dk

Læs mere

Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading afdeling

Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading afdeling Danmarks Jægerforbund Skjoldelev - Lading afdeling Program 2015 Ordinær Generalforsamling d. 15-1 2015 kl. 1930 I Mundelstrup jagtforenings klubhus Stillingvej 2, 8471 Sabro Dagsorden: 1. Valg af dirigent.

Læs mere

Tilladelse til skovrejsning Dato:

Tilladelse til skovrejsning Dato: Tilladelse til skovrejsning Dato: 09-10-2017 Billund Kommune har den 20. september 2017 modtaget ansøgning om skovrejsning på del af matr. 5a, Kirkeby By, Sdr. Omme beliggende på adressen Hovedgaden 77,

Læs mere

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer #BREVFLET# Aalborg Kommune, Plan og Udvikling Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby 14. november 2014 Deltag i debatten Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune har modtaget en ansøgning om

Læs mere

Vedtægter for Dansk Geologisk Forening

Vedtægter for Dansk Geologisk Forening Vedtægter for Dansk Geologisk Forening Vedtægter for Dansk Geologisk Forening 1 Navn Stk.1. Foreningens navn er Dansk Geologisk Forening (DGF), stiftet d. 16. januar 1893 i København. Stk. 2. I internationale

Læs mere

Regnvandsledning gennem Stenløse by

Regnvandsledning gennem Stenløse by Regnvandsledning gennem Stenløse by Vi flytter Stenløse Å. Under jorden i det gamle åtracé lægger vi en regnvandsledning, som kan transportere regnvandet væk fra byen. Hegn Skel Hæk I dag Stenløse Å ligger

Læs mere

Generelforsamlingen afholdes på. Carlsberg Museum & Business Centre. Valby Langgade 1, 1799 København V. Festmiddagen afholdes efterfølgende på

Generelforsamlingen afholdes på. Carlsberg Museum & Business Centre. Valby Langgade 1, 1799 København V. Festmiddagen afholdes efterfølgende på INVITATION GENERALFORSAMLING & ÅRSFEST DANMARKS FARVE- OG LIMINDUSTRI FREDAG DEN 10. APRIL 2015 Generelforsamlingen afholdes på Carlsberg Museum & Business Centre Valby Langgade 1, 1799 København V Festmiddagen

Læs mere

1 uge med hiking på is og kajak i Sydgrønland

1 uge med hiking på is og kajak i Sydgrønland 1 uge med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

Meditation & Selvudvikling

Meditation & Selvudvikling Nordisk Sjælesorgssymposium om Meditation & Selvudvikling Den 3.-5. oktober 2012 Med bl.a. biskop Kjeld Holm, professor Steen Hildebrandt, lektor Klaus B. Bærentsen idehistoriker Michael Jahn og hospitalspræst

Læs mere

TURPROGRAM: DN Aalborg inviterer på ture i lokalområdet!

TURPROGRAM: DN Aalborg inviterer på ture i lokalområdet! TURPROGRAM: DN Aalborg inviterer på ture i lokalområdet! TUR 1 Flora og fauna-tur til Lille Vildmose (LANG) Kl. 12.30: Afgang med bus fra hotellet TUR 4 Tur til Reno-Nord (KORT) Kl. 13.00: Afgang med bus

Læs mere

ØHOP PÅ FALKLANDSØERNE

ØHOP PÅ FALKLANDSØERNE 8 DAGE, SEPTEMBER - APRIL ØHOP PÅ FALKLANDSØERNE SEA LION ISLAND, PEBBLE ISLAND, EAST FALKLAND MED VOLUNTEER BAY OPLEV KONGEPINGVINER, SØELEFANTER OG MEGET MERE KORT FORTALT REJSEKODE: VSE-051 DAG 01 DAG

Læs mere

Generalforsamling i Ensted Idrætsforening torsdag den 28. februar 2019

Generalforsamling i Ensted Idrætsforening torsdag den 28. februar 2019 Generalforsamling i Ensted Idrætsforening torsdag den 28. februar 2019 Dagsorden 1. Valg af dirigent. Else Gehrke valgt 2. Valg af protokolfører. Lars Damkjær valgt 3. Beretning om foreningens virke ved

Læs mere

Bramming ModelBaneKlub Dagsorden til Generalforsamling den 25/02-14.

Bramming ModelBaneKlub Dagsorden til Generalforsamling den 25/02-14. Bramming ModelBaneKlub Dagsorden til Generalforsamling den 25/02-14. 1. Valg af 2 stemmetællere, dirigent og referent. 2. Formandens beretning. 3. Fremlæggelse af det reviderede regnskab 4. Forelæggelse

Læs mere

ÅRSRAPPORT 2015. Lille Vildmosecentret

ÅRSRAPPORT 2015. Lille Vildmosecentret ÅRSRAPPORT 2015 Lille Vildmosecentret Sæson 2015 I 2015 var der på Lille Vildmosecentret fokus på realiseringen af masterplanen, som blev præsenteret den 24. september 2014. Planen fokuserer primært på

Læs mere

Dagsorden BESTYRELSESMØDE. Sted: Værløse Dato: 12. april 2014. Steen, Lars, Anette, Ulla. Deltagere: Ikke mødt:

Dagsorden BESTYRELSESMØDE. Sted: Værløse Dato: 12. april 2014. Steen, Lars, Anette, Ulla. Deltagere: Ikke mødt: BESTYRELSESMØDE Sted: Værløse Dato: 12. april 2014 Deltagere: Steen, Lars, Anette, Ulla Ikke mødt: Afbud: Referent: Uffe Ulla Dagsorden 1.0 Valg af referent... 2 2.0 Kommentarer til sidste referat... 2

Læs mere

Referat fra generalforsamling. Ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Stangkjær. Torsdag den 21. marts 2013 kl. 19.

Referat fra generalforsamling. Ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Stangkjær. Torsdag den 21. marts 2013 kl. 19. GRUNDEJER FORENINGEN STANGKJÆR Referat fra generalforsamling Ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Stangkjær Torsdag den 21. marts 2013 kl. 19.00 i Kulturhuset Dagsorden ifølge vedtægterne: 1.

Læs mere

PROGRAM 2016. Midtvendsyssels Lærerkreds. Fraktion 4. Slut på vinteren. Forår på Samsø. Farsø og Jenle. Julearrangement. Midtvendsyssels Lærerkreds

PROGRAM 2016. Midtvendsyssels Lærerkreds. Fraktion 4. Slut på vinteren. Forår på Samsø. Farsø og Jenle. Julearrangement. Midtvendsyssels Lærerkreds Midtvendsyssels Lærerkreds Fraktion 4 Slut på vinteren Forår på Samsø Farsø og Jenle Julearrangement PROGRAM 2016 Midtvendsyssels Lærerkreds Grønnegade 52, 9700 Brønderslev Tlf. 98 80 19 33 150@dlf.org

Læs mere

VIDEN OM DANMARKS NATUR INDDRAGELSE AF FRIVILLIGE

VIDEN OM DANMARKS NATUR INDDRAGELSE AF FRIVILLIGE VIDEN OM DANMARKS NATUR INDDRAGELSE AF FRIVILLIGE MYNDIGHEDERNES NATURDATA MYNDIGHEDERNES NATURDATA PR. 15/12 2013 Type Metode Periode Datamængde Artslister Registreringer Levesteder 2010-2011 16.000 300.000

Læs mere

Kulturarrangementer September, Oktober, November og December 2014

Kulturarrangementer September, Oktober, November og December 2014 Side 12 Sindklubben: Fælleskab og store oplevelser. Sind klubben Nygade 2-4 7400 Herning T: 97220172 Vigtige meddelelser: Tilmeldinger/ Du er først tilmeldt et betaling: arrangement når du har betalt!

Læs mere

Projektbeskrivelse Skægs Mølle

Projektbeskrivelse Skægs Mølle Projektbeskrivelse Skægs Mølle Ansøgning til brug ved myndighedsgodkendelser efter skovloven, naturbeskyttelsesloven og planloven Billede 1: Overløbsværket ved Skægs Mølle Projektejer Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

Skriftlig beretning Ordinær generalforsamling 29. april 2018

Skriftlig beretning Ordinær generalforsamling 29. april 2018 Dyrlægeskovens Lodsejerlag Nykøbing Sjælland Skriftlig beretning Ordinær generalforsamling 29. april 2018 Bestyrelsen for Lodsejerlaget opfordrer naturligvis lodsejerne til at deltage på årets generalforsamling.

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om skovrejsning, Nautrupvej 41, 7830 Vinderup

Klage over afslag på ansøgning om skovrejsning, Nautrupvej 41, 7830 Vinderup Holstebro Kommune Att. Byggeri og ejendomme Rådhuset Kirkestræde 11 7500 Holstebro - sendt på email: teknik.miljoe@holstebro.dk Steffen Vestergaard Nautrupvej 41 7830 Vinderup Mobil 23 74 27 84 Steffenvestergaard@live.dk

Læs mere

Bestyrelsesmøde - referat nr. 04

Bestyrelsesmøde - referat nr. 04 Mødereferat nr. 04 Turismens Venner Hans Schacksvej 5 5300 Kerteminde Tlf. 65 3211 21 sbr@visitkerteminde.dk Bestyrelsesmøde - referat nr. 04 Mandag den 7. maj kl.10.00 på Kerteminde Turistbureau, Hans

Læs mere