Generelt om dæk. Gadedæk. Mønstre slicks. Slicks

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Generelt om dæk. Gadedæk. Mønstre slicks. Slicks"

Transkript

1 Generelt om dæk Generelt kan man sige om dæk at temperaturen i dækket er afgørende for hvor godt det står fast på vejen. Jo mere specielt og avanceret et dæk er, jo sværere er det at holde varmt rundt på banen. Nyere sportsdæk af anerkendte fabrikater, er alle meget gode og alsidige og lette at holde varme. Et godt eksempel på at almindelige sportsdæk fungerer rigtig godt er at Superbike-kører Jeremy McWilliams kun er ca. 4 sekunder langsommere på en S1000RR standard med Bridgestone S20 standarddæk end i Superbike tankevækkende! Gadedæk Hvis man vil køre stærkt på gadedæk, skal man være opmærksom på, at man er nødt til at sænke sit dæktryk på en trackday. Jo hurtigere man kører, jo mere stresser man dækket og øger dermed arbejdstemperaturen. At temperaturen bliver høj på sine gadedæk er ikke en dårlig ting, dette medfører blot at dækket bider bedre fat til asfalten. Mønstre slicks Mønster trackday dæk, som eksempelvis Bridgestone Battlax R10, giver lidt bedre feedback og opfører sig lidt som gadedæk. De "slipper" langsomt og du føler du trækker streger hvis du presser dem. De bliver ca grader varmere end slicks og derfor nemmere at holde varme grundet mønsteret, der arbejder mere. Slicks Slicks har marginalt bedre grip, men mere følsomt overfor korrekt set-up. Der findes flere typer af slicks, som passer til forskellige former for kørestil. Egentligt kan man sige at slicks kun bør bruges til konkurrence og af habile kørere. Hvad numrene og bokstaverne på siden af dækket betyder

2 F.eks. Michelin 180/55 ZR17 M/C (73W) 180 = Første nummer viser bredden på dækket i milimeter 55 = Andet nummer viser højden på dækket i %, i forhold til breden, dvs. 55% af 180mm, som i dette tilfælde er 99mm. Z = Er den første af 2 indikatorer for maksimum hastighed for dækket. Z indikerer et maximum på 240+ km/t Se øvrige her R = Radial 17 = Er hjulets størrelse i tommer M/C = Beregnet på Motorcykel (MC) 73 = Max vægtbelastning "Load index", 73 indikerer 412kg Se øvrige her W = Er den anden indikator for maksimumhastihed for dækket. W indikerer et maximum på 270km/t ved en last med 412kg. Se øvrige her Vedligeholdelse / opbevaring Dæk på motorcykel Når du ikke kører på motorcyklen kan det anbefales at løfte dækkene fra jorden ved hjælp af dækløftere, eller alternativt enten klodse cyklen op eller hejse den og således også aflaste din affjedring foruden dækkene. Kan du hverken løfte eller hejse motorcyklen, pump da dine dæk til den maksimalt anbefalede tryk (typisk 0,2-0,3 bar over standard) for at bevare deres form under opbevaringen. Løse dæk Når dækkene opbevares løst, skal du sørge for de er placeret væk fra varme forårsaget af varmerør og elektriske appararter. Opbevar dine dæk væk fra lys; ideelt set i et køligt, tørt område. Frem for alt, skal du ikke gemme dem i nærheden af opløsningsmidler (brændstof, olie osv.).. Undgå at stable dæk i bunker over lange perioder. Må man vende sine dæk om? Er du begynder og kører på gadedæk: Har du slidt mere af højre side af dækket end den venstre skal du IKKE overveje at vende dækket, og derved kører mod dækkets kørselsretning, for at få det meste ud af slidfladen. et dæks sammensætning er svejset sammen så det bliver sammen når det roterer i den korrekte kørselsrotation. Vendes dækket om er der riciko for at dækket skilles. Kort sagt: Lad vær med at vende dækket, da det kan skilles fra hinanden i dækkets compound samlinger. Er du erfaren og kører på slicks eller simi slicks: Så kan man godt vende sine dæk om, men højest 1 gang. Dækket bliver kun ringere og ringere at køre på.

3 Dækslid Herunder er nogle typiske eksempler på korrekt og forkert slid på dæk. Nogle typer slid kan indikerer forkert dæktryk, andre typer slid kan afsløre en forkert opsat affjedring. Fordæk med for højt dæktryk Viser dit fordæk meget lidt tegn på slid? Dette kunne være et dæk der har kørt på bane med gadetryk. Sænk lufttrykket Et dæk kan virke som det skal, men ikke blive presset. Prøv i højere grad at påvirke fordækket mod asfalten ved at bruge bagbremsen for at "sætte" cyklen. Tap et par PSI af dækket for derved at lade dækket forme sig mere fladt og derved få en større kontaktflade. Fordæk som udsættes for "hård" kørsel Dette dæk er hårdt presset. Typisk for en aggressiv kørestil, hvor der bremses hårdt på vej ind i et sving og hvor der gasses aggresivt ud. Køreren er hård på bremsen og dækket er begyndt at udvikle et bånd af afkørt gummi, hvilket ses som kugler langs siderne af dækket. Lidt på samme måde som på kanterne af et bagdæk under acceleration. Et fordæk bør kun påvirkes fremadrettet og derfor kun efterlade et glat mønster. Ved hårde opbremsninger opsamler fordækket også mere afkørt gummi, som kan ses som små "klatter" på midten af dækket. Når der bremses ind i sving forhøjer man chancen for at forhjulet skrider, da dette er under et for stort press.

4 Bagdæk med affjedringsproblemer Affjedringsproblemer kan være forårsaget af for blød eller hård affjedring - kompression og/eller returdæmpning Et generelt tegn på et affjedringsproblem er et bånd af "løs" gummi på dækket Ser det ud som om gummiets sammensætning bliver "revet" ud eller er der ophobning af gummi er det tegn på at dækket bliver overbelastet. Markant slid midt på dækket Kan det være tegn på at dækket ikke fungerer ordentligt når køreren sidder oprejst på cyklen og giver gas. Affjedringen kan være for blød, og medføre at dækket hopper under acceleration og river det fra hinanden. Løsning: Forsøg at formindske "rebound" og øge kompressionsdæmpningen. Det bevirker at cyklens bagende ikke hopper men istedet vil blive nede og mindske kræfterne mod gummiet og derved skåne dækket. Markant slid på siden af dækket Slid der ændrer sig i bredden rundt om dækket En indikator for at slidet skyldes returdæmpningen. Går sliddet IKKE hele vejen rundt om dækket? Sliddet kan både skyldes returdæmpningen og kompressionen eller en kombination af dem begge. Har området umiddelbart FØR mønstersporet rejst sig? Er det en indikator for at returdæmpningen er for langsom. Har området umiddelbart EFTER mønstersporet rejst sig? Er det en indikator for at returdæmpningen er for hurtig.

5 Bagdæk med Kold-rivning Kold-rivning (cold-tear) - Når der er ikke nok varme i dækket til at det klæber sig til asfalten. Ved kold-rivning er rillerne ganske dybe og formet som en fingernegl. Kan man vippe en luns og se en fordybning i gummiet, er det et tegn på kold-rivning. Kold-rivning er når gummiet bliver flået fysisk af basen, fordi det ikke er varmt nok til at kunne forme sig til asfalten. Overfladen af dækket superopvarmes, mens selve dækket er under arbejdstemperatur. Kold-rivning kan skyldes for meget tryk i dækket, men kan også ske hvis dækket har kørt på eks. en primær højresvingsbane, hvor højre side af dækket slides normalt og venstre side kold-rives da denne side ikke opnår arbejdstemperatur. Dækket skal ikke kasseres, da det ikke fejler noget. Dækket vil blive slidt normalt igen, hvis det får korrekte arbejdsbetingelser. Løsning: Sænk dæktrykket en smule. Hjælper det ikke kan det evt. afhjælpes ved hjælp af dækvarmere, så dækkene har den korrekte starttemperatur.

6 Bagdæk med Varm-rivning Varm-rivning (hot-tear) - Når der genereres for meget varme i dækket og det overopheder. Ved varm-rivning har dækket for meget kontakt til asfalten, hvorved overfladen begynder at "smelte" af dækket. Varm-rivning kan ligne kold-rivning, man vil blot ikke kunne se/mærke forbydninger under afrivningerne, gummiet vil også se ud til at blive skuppet ud mod yderkanten af dækket af centrifugalkraften. Løsning: Øg dæktrykket for at mindste varmeudviklingen.

7 Bagdæk med KORREKT slidtage Velfungerende dæk med god affjedring - Høj svinghastighed Dækket fungerer rigtig godt. Gummiet bliver ikke overbelastet og i stedet for at blive rippet, har det et overflademønster som en appelsin. Ser man nærmere på det slidte område, ser det næsten ud som om gummiet har kroge og der er tråde af gummi. Dette er tegn på at dækket fungerer korrekt. Ved halv nedlægning bliver gummiet tvunget ned i hullerne imellem asfaltens sten af cyklens kraft og vægt, hvor det bider sig fast og giver vejgreb. Man kan forestille sig at gummiet arbejder som velcro i dette tilfælde. Det vidste dæk er kørt ved høj svinghastighed og ikke stresset af en meget kraftig cykel eller en aggressiv kører. Værd at bemærke, er en smal stribe ubrugt gummi langs kanten af dækket. Dette betyder ikke nødvendigvis at køreren ikke har nok nedlægning i sving, det er typisk for dæk med en høj profil.

8 Bagdæk med KORREKT slidtage Perfekt slid Dette er præcis sådan dit dæk skal se ud efter en trackday. Det viser næsten ikke noget slid. Til trods for at der næsten intet gummi er langs ydersiden af dækket, viser det en balanceret cykel der ikke stresser. Affjedring, kører og dæk arbejder perfekt sammen. Der er ikke meget tegn på slid, appelsinhuden går lige fra midten til ydersiden af dækket og viser at køreren kører jævnt og affjedring fungerer som den skal. Bagdæk med blåligt skær Undrer du dig over et blåligt skær på dine dæk Dette er helt normalt. Dækkene indeholder olie der holder dækket blødt, det er denne olie der kommer til overfladen når dækket køler ned. Olie, og det blålige skær, køres af næste gang dækket køres. Det er denne process der kaldes en varmecyklus, dækket kan gennemgå et vis antal varmecykluser før der ikke er nok olie i dækket til at holde det effektivt.

9 Bagdæk - Dødt/Skal skiftes! Helt færdigt dæk - gråligt fordi olien i dækket er "kogt" væk = ingen greb. Dækket rives frem for at forme sig omkring asfalten. Skal kasseres. Dette dæk har været brugt for mange gange og haft for mange varmecykluser. Ydersiden af dækket er blevet skør hvilket har forårsaget at dækket er blevet rippet op isteder for at blive kornet. Et sådan dæk ser ofte gråt og hårdt ud frem for at have en naturlig blød og sort overflade. Dækket er ved sit livs ende og kan ikke yde noget greb overhovedet. Dækket er decideret farligt at kører på.

10 Dæktryk Mange sætter deres lid på dækmærker og gummiblandinger, og udelade emnet dæktryk i deres overvejelser. Udover at udføre den væsentlige funktion at holde dækket fast på hjul, påvirker dæktryk en række forskellige faktorer. Mens de fleste kørere ved, at forkert tryk kan reducere dækkets levetid, kan dæktrykket også have en dramatisk påvirkning på håndtering og stabilitet. Kør med lavere dæktryk på trackdays For optimal ydelse, når der køres på bane, anbefaler dækproducenter normalt at der køres med lavere tryk end hvis der køres på gaden. Hvorfor så det? Det lavere tryk giver mulighed for en større kontaktflade og derfor mere greb i svingene. Da maksimalt greb jo er en god ting, hvorfor så ikke bare køre med det lavere dæktryk på gaden? Øget greb i svingene kommer på bekostning af stabilitet og føling. Ved lavere tryk falder stabilitet liniært, og uanset hvor talentfuld en kører er, vil de fleste tilbringe en stor procentdel af deres tid oprejst ved almindelig vejkørsel. En sidegevinst ved at anvende det korrekte tryk er, at forhjulet vil opføre sig mere præcist og kunne reagerer hurtigere - en god ting hvis man eksempelvis er nødsaget til at lave en pludselig undvigemanøvre. For det andet, kan du nemt overophede dine dæk ved et for lavt dæktryk ved at køre i en lige linje. Det lavere tryk sikrer nemlig en stor kontaktflade, og derved øget friktion og varmeudvikling. Guide ved brug af gadedæk på trackdays Start med at måle dækkets "koldtryk". Er det almindelige gadedæk, så tag instruktionsbogens anvisninger som udgangspunkt. Her finder du motorcykelfabrikantens anbefalinger som passer til din motorcykel. Har du ikke manualen ved hånden, så start med 30,5psi/2.1bar for og 26psi/1.8bar bag (målt kold tryk). Når du kommer på banen, vil dækket blive varmt, og trykket vil stige. Derfor, når du kommer ind fra et pas i ryttergården skal du checke trykket og justere ned så du rammer overstående igen. Der skal forventes en trykstigning på 2-4 psi i fordæk og 6-8 i bagdækket (fra kold til anbefalet dæktemperatur). Når du har kørt et par pas bør det være muligt at vurdere om du kører med et for højt eller for lavt dæktryk. Brug TrackdayGuidens Dækslidsvejledning til at vurderer dette.

11 Hvad påvirker dæktrykket? Personvægt: Jo tungere en person der sidder på motorcyklen jo større vil kontaktfladen med asfalten blive og jo større bliver varmeudviklingen, hvilket medfører større tryk i dækket (da luften udvider sig). Dækkonstruktion: Dæk med hårde gummityper skal køre med mindre dæktryk end blødere gummityper. Dagens temperatur: Den udendørs temperatur vil påvirke dækkets temperaturudvikling. Bager soler på asfalten og er luften 30 grader, bliver dækkets temperatur højere end på en kølig overskyet dag. Dækkets temperatur: Trykket i dækket vil stige i takt med dækkets temperatur. Typisk er forskellen mellem et koldt og et varmt dæk 2-6 psi bar Standard dæktryk Dækproducenterne bruger en masse energi på at finde ud af hvilke standardtryk, der giver det bedste kompromis mellem ydelse og dækslid på gaden. Mens nogle producenter anbefaler at køre med det dæktryk, der er anført i instruktionsbogen for den enkelte motorcyklen, anbefaler et betydeligt antal producenter, som Metzeler og Pirelli, tryk der skal køres på bestemte dæk / cykel kombinationer. Gør derfor dig selv en tjeneste og spørg din dækforhandler eller tjek dækfabrikanten dæktrykstabeller. Hvad er korrekt "arbejdstemperatur"? Dækproducenterne vil typisk have en tabel over optimal arbejdstemperatur. Det bedste redskab til at fastslå, om en særligt tryk arbejder for eller imod et dæk, er brugen af, et pyrometer (infrarød temperaturmålet) til at vurdere, om gummiet har nået producentens anbefalede temperatur. Du skal måle dækkets temperatur straks du kommer ud fra banen, da varmen hurtigt forsvinder i dækket. En tommefingeregel for en god arbejdstemperatur (= godt greb) er 70 grader. Tjek ofte dit dæktryk Tjek trykket før hver kørertur! Da dæk altid vil tabe lidt luft over tid! Lidt at tænke over hvis du kører med Metzler / Pirelli Metzeler / Pirelli anslår at mellem 75 og 80 procent af anmeldte garantidækskader er forårsaget af for lavt dæktryk og derved kørers egen skyld. Prisen på dæk taget i betragtning, er det en god investere i tid at gå på i dit dæks dæktryk, ydermere er det en billig forsikring af din egen sikkerhed på motorcyklen. Bruger du dækvarmere Så vær opmærksom på at dækvarmere er 45 min - 1 time om at varme dækkene op.

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hestens holdning Af Henrik Johansen Hesten skal altid arbejde i en holdning, hvor det er fysisk muligt for den at udføre det, vi forlanger af den. Hesten må altså ikke på nogen

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch Detaljerne tæller når det gælder Fotograf Mick Anderson Henriette Koch 2 Bogen er til gratis download 1. udgave marts 2003 6. udgave marts 2015 Forfatter: Henriette Koch Forord Der findes bøger om sejlads,

Læs mere

TRAILERGUIDE DEN STORE. Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? ALT OM TRAILERKØRSEL

TRAILERGUIDE DEN STORE. Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? ALT OM TRAILERKØRSEL ALT OM TRAILERKØRSEL DEN STORE TRAILERGUIDE Hvordan vælger du den rette trailer - og hvordan får du og din hest størst glæde af traileren? Hvilke regler gælder? Få eksperternes tips til trailer læsning

Læs mere

Tandemankring to anker for at maksimere holdekraften

Tandemankring to anker for at maksimere holdekraften Tandemankring to anker for at maksimere holdekraften Lidt om teorien og de praktiske aspekter af tandemankring Tandemankring er meget populær blandt cruisers. Kigger vi på internet debatsider, vrimler

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte A B C D E F Risiko og konsekvens Side 4 Knallertens udstyr Side 12 Køreteknik Side 15 Placering, orientering og tegngivning Side 18 Kryds og rundkørsler Side 21 Andre trafikanter

Læs mere

Er du forberedt på vinterkørsel?

Er du forberedt på vinterkørsel? Er du forberedt på vinterkørsel? Dette er en guide som du kan gå frem efter, når du forbereder dig, din familie og din bil til vinterkørsel. Jo bedre du er forberedt, jo større chance for at komme sikkert

Læs mere

Shamata og Vipassana

Shamata og Vipassana Shamata og Vipassana Meditations-instruktioner Kommentar v. Geshe Pema Samten 10. - 11. maj 2008 i Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme PHENDELING TRYK Kopiering af denne publikation, eller dele af

Læs mere

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug

Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug 1 Sikkerhedsinstruktioner og gode råd om brug INDLEDNING Dækket er den eneste kontakt mellem køretøjet og underlaget. Det er derfor vigtigt at bevare dækkenes gode kvaliteter og præstationer. For at gøre

Læs mere

Kompendium til sikkerhedskursus

Kompendium til sikkerhedskursus Kompendium til sikkerhedskursus Indhold 1 Indledning 1 2 Klatring med topsikring 4 2.1 Påtagning og tilspænding af klatresele................... 5 2.2 Syning af dobbelt ottetalsknude i selen...................

Læs mere

Dansk 2011 YOU-Q. Alle rettigheder forbeholdt.

Dansk 2011 YOU-Q. Alle rettigheder forbeholdt. BRUGSANVISNING SAMM Dansk 2011 YOU-Q Alle rettigheder forbeholdt. Informationen, som er givet heri, må ikke mangfoldiggøres og/eller udgives på nogen måde, på tryk, i fotokopi, på mikrofilm eller på nogen

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

1. Bevægelse... 3 2. Det frie fald... 6 3. Kræfter... 8 4. Newtons love... 9 5. Gnidningskræfter... 12 6. Arbejde... 13 7. Mekanisk energi...

1. Bevægelse... 3 2. Det frie fald... 6 3. Kræfter... 8 4. Newtons love... 9 5. Gnidningskræfter... 12 6. Arbejde... 13 7. Mekanisk energi... Indholdsfortegnelse 1. Bevægelse... 3. Det frie fald... 6 3. Kræfter... 8 4. Newtons love... 9 5. Gnidningskræfter... 1 6. Arbejde... 13 7. Mekanisk energi... 19 Opgaver... 5 1. Bevægelse En vigtig del

Læs mere

VEJLEDNING FOR BØRSCHEFEN

VEJLEDNING FOR BØRSCHEFEN VEJLEDNING FOR BØRSCHEFEN Børsen er helt central i ToughRoad og børschefen er central på børsen. Chefen er instruktør, der hjælper spillerne i gang og superviserer dem i dagens løb. Samtidig kan chefen

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

Arbejdsteknik. I PDF en kan du læse mere om:

Arbejdsteknik. I PDF en kan du læse mere om: Der er en lang række retningslinjer for, hvordan medarbejderne kan arbejde sikkert og sundt. Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne er instrueret i god arbejdsteknik og dermed mindsker belastningen

Læs mere

Hvordan laver man begynderbaner?

Hvordan laver man begynderbaner? Hvordan laver man begynderbaner? Ovenstående spørgsmål er vel ganske enkelt, men alligevel på samme tid helt kryptisk! For hvad menes der egentlig: Hvordan laver banelæggerne af i dag baner til vores begyndere

Læs mere

Vers. 02-12.07. Hvorfor træne med. pulsur? Udarbejdet af OBH Nordica A/S i samarbejde med tidligere landstræner Thomas Nolan

Vers. 02-12.07. Hvorfor træne med. pulsur? Udarbejdet af OBH Nordica A/S i samarbejde med tidligere landstræner Thomas Nolan Vers. 02-12.07 Hvorfor træne med pulsur? Udarbejdet af OBH Nordica A/S i samarbejde med tidligere landstræner Thomas Nolan Thomas Nolan CV 2007 15 års erfaring som professionel løbetræner, heraf 4 år som

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere

Derfor skal du investere

Derfor skal du investere Derfor skal du investere Investering er ofte lig med store kursudsving og mange bekymringer. Er det ikke bedre blot at spare op og undgå risiko? Nej, for hvis du ikke investerer, mister du penge hver dag,

Læs mere

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series

arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Performance series arbejde med motorsav del 2 arbejde med motorsav avanceret vejledning i mere sikker og effektiv brug af en motorsav del 2 Husqvarna Skov & Have. Tlf. 70 26 47 70. Fax 45 87 72 25. www.husqvarna.dk Copyright

Læs mere

Før køb af akseltrykmåler!

Før køb af akseltrykmåler! Før køb af akseltrykmåler! Flere og flere vognmænd får monteret akseltrykmålere eller mobile vejesystemer i deres biler. I denne folder kan du læse lidt om hvad disse apparater kan, og hvordan de virker.

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvor hurtigt kan vi gå frem Af Henrik Johansen At uddanne heste er som en lang, spændende rejse brolagt med lærerige oplevelser. For at komme fra et punkt til et andet må der findes

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere