Data Protection Officer (DPO): DPO-krav og outsourcing af DPO-rollen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Data Protection Officer (DPO): DPO-krav og outsourcing af DPO-rollen"

Transkript

1 Data Protection Officer (DPO): DPO-krav og outsourcing af DPO-rollen Thomas Munk Rasmussen og Charlotte Bagger Tranberg 2 DPO-krav 1

2 3 DPO-rollen GDPR art Hvem har pligt til at udpege en DPO? Offentlige myndigheder (undtagen domstole) opgave i samfundets interesse eller i forbindelse med offentlig myndighedsudøvelse Forvaltningslovens 1, stk. 1-2 Private virksomheder, hvis kerneaktivitet består af databehandling, der i medfør af deres karakter, omfang og/eller formål kræver regelmæssig og systematisk overvågning af registrerede i stort omfang Private virksomheder, hvis kerneaktivitet består af databehandling i stort omfang af særlige kategorier af personoplysninger eller oplysninger om straffedomme og straffelovsovertrædelser DPO en udpeges på baggrund af sine faglige kvalifikationer, herunder persondataretlig ekspertise påser, at GDPR overholdes og rådgiver ledelsen i den forbindelse inddrages tilstrækkeligt og rettidigt i alle spørgsmål vedrørende beskyttelse af personoplysninger skal være uafhængig og må ikke modtage instrukser vedrørende udførelsen af sine opgaver kan udføre andre opgaver og have andre pligter, så længe det ikke medfører en interessekonflikt 4 Obligatorisk DPO Dataansvarliges pligt til at udpege en DPO ctr. databehandleres pligt til at udpege en DPO Medfører DPO-pligt hos den dataansvarlige automatisk DPO-pligt hos dennes databehandlere og vice versa? Offentlige myndigheder Offentlige opgaver der varetages af private (fx forsyningsselskaber, public service broadcasting mv.) Brug af private databehandlere 2

3 5 DPO ens kvalifikationer hvor meget skal DPO en vide? DPO en skal udpeges på grundlag af sine faglige kvalifikationer, navnlig ekspertise inden for persondataret og -praksis samt evne til at udføre de opgaver, der er fastlagt i GDPR. Præamblen, pkt. 97: Den nødvendige ekspertise bør navnlig fastlægges i henhold til de databehandlingsaktiviteter, der foretages, og den beskyttelse de personoplysninger, som den dataansvarlige eller databehandleren behandler, kræver. Faglige kvalifikationer og ekspertise DPO en udpeges under hensyntagen til følsomheden, kompleksiteten og mængden af data, som virksomheden/myndigheden behandler Kendskab til national og europæisk databeskyttelseslovgivning og praksis og en indgående forståelse af GDPR Branchekendskab og kendskab til organisationen Evne til at udføre opgaver. Dækker både personlige kvalifikationer (viden) og position i organisationen Én eller flere personer (DPO-team/goveranace)? 6 Generelle krav i forordningen vedrørende DPO Den dataansvarlige/databehandleren skal sikre, at DPO en ikke modtager instrukser vedr. udførelsen af sine opgaver Rapporterer direkte til øverste ledelsesniveau (C-level stilling) DPO en skal underlægges tavshedspligt/fortrolighed vedrørende udførelsen af sine opgaver (i overensstemmelse med EU-ret/lovgivningen i en medlemsstat) DPO en kan udføre andre opgaver/pligter Vær opmærksom på interessekonflikt! BCR-politik skal indeholde beskrivelse af DPO ens opgaver 3

4 7 Hvornår skal DPO en på banen? Så tidligt som muligt involvering af DPO en fra et tidligt stadie sikrer, at aktiviteter gennemføres med compliance for øje, en privacy by design-tilgang i overensstemmelse med GDPR Tidlig involvering af DPO en bør være en standardprocedure DPO en bør anskues som en sparrings- og samarbejdspartner partner i organisationen i forbindelse med nye tiltag og projekter DPO en skal involveres, når der gennemføres en DPIA DPO en skal samarbejde med og være kontaktpunkt for de relevante tilsynsmyndigheder (bl.a. høre tilsynsmyndigheden, når det er nødvendigt) 8 Hvordan sikres det, at DPO en involveres på det rigtige tidspunkt? Anbefalinger fra Artikel 29-gruppen: DPO en bør inviteres til regelmæssigt at deltage i ledelsesmøder DPO en bør være til stede, når der skal træffes beslutninger, der har berøring med databeskyttelse DPO en skal have relevant information tilsendt i god tid, så vedkommende har mulighed for at give den korrekte rådgivning DPO ens råd bør altid tillægges betydelig vægt Hvis DPO ens råd ikke følges, bør årsagen hertil kunne dokumenteres DPO en bør inddrages straks I tilfælde af sikkerhedsbrud eller lignende Der kan udfærdiges en vejledning for, hvornår DPO en skal konsulteres 4

5 9 At vælge den rette DPO Kravet om uafhængighed DPO en må ikke modtage instrukser vedrørende udførelsen af sine opgaver Dette krav gælder uanset om der er tale om en intern eller en ekstern DPO DPO en kan ikke træffe beslutninger udover hvad der er fastsat i GDPR (art. 39) Deltids-DPO interessekonflikter DPO en kan varetage andre opgaver men disse må ikke resultere i en interessekonflikt DPO en må ikke i forbindelse med andre opgaver agere dataansvarlig, herunder træffe beslutning om formålet med og midlerne til en given behandling Stillinger i direktionen vil ofte resultere i en interessekonflikt Intern / ekstern DPO Ekstern DPO skal også opfylde kravet om uafhængighed Hvad passer bedst til organisationen SME ctr. store globale koncerner? Komplekse datastrømme Kompleks organisation Kan advokater, revisorer mv. varetage DPO-rollen for klienter/kunder? 10 Sanktioner over for DPO en DPO en må ikke afskediges eller straffes for at udføre sine opgaver Gælder både direkte og indirekte straffe Fx fravær af eller forsinkelse af forfremmelse eller nægtelse af at modtage personalegoder, som andre ansatte modtager En trussel om en straf er også omfattet af forbuddet DPO en kan afskediges på baggrund af almindelige ansættelsesretlige regler funktionærloven eller overenskomst Lovforslag: tavshedspligt for DPO er i private virksomheder bødebelagt 5

6 11 12 Outsourcing af DPO-rollen 6

7 13 Indeholdte ydelser i DPO-service Information Bech-Bruun DPO Lab : Interaktiv platform med adgang til vejledninger, nyheder og seneste praksis Krypteret transmission, begrænset adgang og log Uddannelse Juridisk opdatering på to årlige netværksmøder E-learning platform (indhold skal skræddersyes) Årlig audit og rapporteringsmøde med organisationens ledelse Kontrol af, om regler, politikker og konsekvensanalyser efterleves Rapport indeholdende risikovurdering og anbefalinger. 14 Indeholdte ydelser i DPO-service Kontaktpunkt og bindeled over for borgere/kunder Visitering af indsigtsanmodninger og klager m.m. Administration af korrespondance med borgere/kunder og tilsynsmyndighed (Sagsbehandling ud over ekspedition afregnes efter medgået tid) Kontaktpunkt og bindeled over for tilsynsmyndigheder 24-timers emergency-assistance i forbindelse med sikkerhedsbrud, der involverer personoplysninger Deltagelse i fysiske kontrolbesøg fra tilsynsmyndighed Juridisk hotline service Telefonisk sparring med specialister efter behov 7

8 15 Indeholdte ydelser i DPO-service Rådgivning i forbindelse med konsekvensanalyser, sikkerhed og registreredes rettigheder Løbende dialog med fast tilknyttet specialist Deltagelse i månedligt møde i fx sikkerhedsudvalg Ansvar og fortrolighed Ansvarsforsikring, advokatetiske regler og lovbestemt tavshedspligt Tjenesteydelseskontrakt Der indgås en tjenesteydelseskontrakt for ét år af gangen Abonnementsbetaling kvartalsmæssigt forud 16 Kontakt Thomas Munk Rasmussen Charlotte Bagger Tranberg Partner København Persondataspecialist Aarhus CCI IP & Technology T M E T M E København Danmark Aarhus Danmark Shanghai Kina T

Data Protection Officer: krav og outsourcing af DPO-rollen. Uddannelsesdagen 2017

Data Protection Officer: krav og outsourcing af DPO-rollen. Uddannelsesdagen 2017 Data Protection Officer: krav og outsourcing af DPO-rollen Uddannelsesdagen 2017 Corporate Compliance & Investigations Vi er eksperter indenfor Compliance & interne undersøgelser Vi laver risikoanalyser,

Læs mere

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen

Persondataforordningen Data Protection Officer. Advokat, Marie Albæk Jacobsen Persondataforordningen Data Protection Officer Advokat, Marie Albæk Jacobsen 2 Data Protection Officer - DPO Data Protection Officer (DPO) Databeskyttelsesrådgiver Ny bestemmelse - har ikke tidligere været

Læs mere

Rollen som DPO. September 2016

Rollen som DPO. September 2016 Rollen som September 2016 2 Udpegning af Hvilke organisationer (både dataansvarlige og databehandlere) skal have en (artikel 37)? Offentlige myndigheder (undtagen domstole) Private virksomheder, hvis kerneaktivitet

Læs mere

Persondataforordningen

Persondataforordningen Persondataforordningen Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved partner Thomas Munk Rasmussen og persondataspecialist, ph.d. Charlotte Bagger Tranberg 2 Aktuelt persondataret Brud på sikkerheden

Læs mere

Overblik over persondataforordningen

Overblik over persondataforordningen Overblik over persondataforordningen November 2016 2 Sanktioner Overtrædelsestype: Indhentning af samtykke ift. børn Behandlinger, som ikke kræver identifikation Data protection by Design/Default Delt

Læs mere

WP243 BILAG OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

WP243 BILAG OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL WP243 BILAG OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL Formålet med dette bilag er at besvare, i et forenklet og letlæseligt format, nogle af de centrale spørgsmål, som organisationer eventuelt har med hensyn til de nye

Læs mere

Stormøde om databeskyttelsesforordningen 9. februar 2017

Stormøde om databeskyttelsesforordningen 9. februar 2017 Stormøde om databeskyttelsesforordningen 9. februar 2017 Dagens progam 13.00-13.15: Velkomst v/jens Teilberg Søndergaard (Justitsministeriet) 13.15-13.30: Efterårets workshopforløb med erhvervslivet v/katrine

Læs mere

Hvorfor er informationssikkerhed et ledelsesansvar?

Hvorfor er informationssikkerhed et ledelsesansvar? Hvorfor er informationssikkerhed et ledelsesansvar? - EU-persondataforordningens konsekvenser Persondataspecialist, ph.d., Charlotte Bagger Tranberg Informationssikkerhed er et ledelsesansvar Arbejdet

Læs mere

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017

Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Økonomiforvaltningen NOTAT Til Økonomi- og Indenrigsministeriet 18. september 2017 Udtalelse om databeskyttelsesrådgiverens opgaver er forenelige med chefen for Intern Revisions opgaver. Københavns Kommune

Læs mere

Persondata og sikkerhedsbrud

Persondata og sikkerhedsbrud 1 Persondata og sikkerhedsbrud Tirsdag den 10. maj 2016 2 Hvad er et sikkerhedsbrud? Brud på persondatasikkerheden": Brud på sikkerheden, der fører til hændelig eller ulovlig tilintetgørelse, tab, ændring,

Læs mere

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Uddannelse til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Bliv uddannet Data Protection Officer (DPO) til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren.

Læs mere

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen

Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen www.pwc.dk Overblik over Justitsministeriets betænkning og de væsentligste ændringer i persondataforordningen Juni 2017 Indhold Indledning 03 Overblik over regulering 04 Justitsministeriets betænkning

Læs mere

Den nye persondataforordning. 2. februar 2017

Den nye persondataforordning. 2. februar 2017 Den nye persondataforordning 2. februar 2017 Vores persondata compliance team er forankret i afdelingen for Corporate Compliance & Investigations Det største advokatkontor i Danmark* Retsområder Arbejdsret

Læs mere

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU s persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner

Persondataforordningen. Henrik Aslund Pedersen Partner www.pwc.dk Persondataforordningen Morgenmøde Henrik Aslund Pedersen Partner Revision. Skat. Rådgivning. Hvorfor en ny Persondataforordning? EU persondataforordning - Morgenmøde Hillerød 2 Hvorfor en ny

Læs mere

Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar?

Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar? Persondataretlig compliance - Hvordan bliver din organisation klar? København, den 26. maj 2016 2 Projektoverblik Fase 1: Foranalyse 2: Planlægning 3: Analyse 4: Risk mitigation 5: Procedurer 6: Forankring

Læs mere

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse

EU s persondataforordning. Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse EU s persondataforordning Chefkonsulent Karsten Vest Nielsen Kontor for It-sikkerhed og Databeskyttelse Disposition Kort om forordningen Implementering - Processen i Justitsministeriet og UVM i forhold

Læs mere

Overblik over persondataforordningen

Overblik over persondataforordningen Overblik over persondataforordningen København, den 26. maj 2016 2 Agenda Hvad er personoplysninger? Status på persondataforordningen Væsentligste ændringer: Oplysningskategorier Behandlingsbestemmelser

Læs mere

Persondata fra en it-vinkel. Dansk Fjernvarme

Persondata fra en it-vinkel. Dansk Fjernvarme Persondata fra en it-vinkel Dansk Fjernvarme Indarbejdelse i it-systemer Forordningen stiller ikke konkrete krav til it-systemer men it kan understøtte efterlevelsen af forordningens krav på nogle områder

Læs mere

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995)

Persondataforordningen & kommuner. Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall. Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Persondataforordningen & kommuner Vejle, 5. maj 2015 Advokat, partner Nis Peter Dall Forordningen I dag Persondataloven (fra 2000) Baseret på persondatadirektivet (fra 1995) Forskelle i implementering

Læs mere

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker

Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning. Danske Vandværker Vandforsyningens håndtering af den kommende persondataforordning Danske Vandværker Praktiske spørgsmål vi modtog Hvem har ansvaret for beskyttelse af forbrugernes persondata? Er medlemslister i ringbindsmapper

Læs mere

Databehandleraftaler. Ved partner Thomas Munk Rasmussen, Bech-Bruun

Databehandleraftaler. Ved partner Thomas Munk Rasmussen, Bech-Bruun Databehandleraftaler Ved partner Thomas Munk Rasmussen, Bech-Bruun 2 Databehandleraftaler - Agenda Personoplysninger eksempler Begreberne dataansvarlig og databehandler Krav om databehandleraftale Indholdsmæssige

Læs mere

DPO ens rolle i praksis. 13. Juni 2016 Advokat Lars Japp Haslund

DPO ens rolle i praksis. 13. Juni 2016 Advokat Lars Japp Haslund DPO ens rolle i praksis 13. Juni 2016 Advokat Lars Japp Haslund 2 DPO ens rolle i praksis 1 2 3 4 ROCKWOOL Group Data Privacy Compliance project DPO hvornår og hvorfor DPO ens rolle i praksis 1 ROCKWOOL

Læs mere

Gå-hjem-møde Persondataforordning

Gå-hjem-møde Persondataforordning Gå-hjem-møde Persondataforordning Lars Japp Haslund Advokat (CIPM/CIPP/E) Bech-Bruun Mette Haagensen Advokat, juridisk konsulent Ejendomsforeningen Danmark Tidsplan 15.00 Velkomst 15.10 Persondataforordningen

Læs mere

Gå-hjem-møde Persondataforordning

Gå-hjem-møde Persondataforordning Gå-hjem-møde Persondataforordning Pernille Nyholm Gaarskjær Persondataspecialist Bech-Bruun Mette Haagensen Advokat, juridisk konsulent Ejendomsforeningen Danmark Tidsplan 15.00 Velkomst 15.05 Persondataforordningen

Læs mere

Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder

Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder Whistleblowerordninger i offentlige myndigheder Aarhus, den 3. november 2016 Agenda 2 1. Er det et lovkrav? 2. Er der behov for en whistleblowerordning for offentlige myndigheder? 3. Juridiske udfordringer

Læs mere

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017

Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv. Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Persondataforordningen fra Dansk Energis perspektiv Xellent inspirationsdag, 1. juni 2017 Brancheorganisationen Mathilde Øelund Jensen Konsulent cand. Jur. Direkte: 35 300 422 msj@danskenergi.dk Agenda

Læs mere

Persondataretlig compliance i praksis. Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa

Persondataretlig compliance i praksis. Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa Persondataretlig compliance i praksis Uddannelsesdagen 28. maj 2015 v/ partner Thomas Munk Rasmussen og partner Mikkel Friis Rossa Compliance hvorfor er det vigtigt nu? Øget fokus på persondata Den teknologisk

Læs mere

SISCON GDPR I revisionsmæssigt perspektiv incl. præcisering vedrørned DPIA

SISCON GDPR I revisionsmæssigt perspektiv incl. præcisering vedrørned DPIA SISCON GDPR I revisionsmæssigt perspektiv incl. præcisering vedrørned DPIA Peter Kold, EY 15. September 2016 Præcisering vedr. DPIA - Konsekvensanalyse Til konferencedeltagerne: Spørgsmålet fra salen vedrørende

Læs mere

Bank & Finans IP & Technology

Bank & Finans IP & Technology Den 7. november 2013 Nyhedsbrev Bank & Finans IP & Technology Forslag til obligatoriske interne whistleblowerordninger i finansielle virksomheder Finanstilsynet sendte den 15. august 2013 forslag til lov

Læs mere

Den nye persondataforordning. Advokat Marie Albæk Jacobsen DEIC-konference, den 6. oktober 2015

Den nye persondataforordning. Advokat Marie Albæk Jacobsen DEIC-konference, den 6. oktober 2015 Den nye persondataforordning Advokat Marie Albæk Jacobsen DEIC-konference, den 6. oktober 2015 2 Den kommende forordning Kommissionens forslag til en persondataforordning, KOM(2012)11 af 25. januar 2012

Læs mere

Persondataforordningen: Første danske fortolkningsbidrag

Persondataforordningen: Første danske fortolkningsbidrag Persondataforordningen: Første danske fortolkningsbidrag 22. august 2017 2 Agenda Status på persondataforordningen og tidsplan Persondatakategorier De registreredes rettigheder Pause Ansvarlighed, dokumentationskrav

Læs mere

Er I klar til den nye persondataforordning?

Er I klar til den nye persondataforordning? Er I klar til den nye persondataforordning? Nye regler om persondata på vej I december 2015 blev der opnået enighed om en ny persondataforordning. Forordningen indeholder en række nye og ændrede regler

Læs mere

Den nye persondataforordning. 17. maj 2016

Den nye persondataforordning. 17. maj 2016 Den nye persondataforordning 17. maj 2016 2 Agenda Hvad er personoplysninger? Status på processen mod forordningens ikrafttrædelse Væsentligste ændringer: Oplysningskategorier Behandlingsbestemmelser Skærpede

Læs mere

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard

Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard www.pwc.dk Persondataforordningen...den nye erklæringsstandard September 2017 Revision. Skat. Rådgivning. Personsdataforordningen igen. Udkast til erklæring i høring hos revisorer, advokater, databehandlere,

Læs mere

Få en globalt anerkendt persondatacertificering

Få en globalt anerkendt persondatacertificering Få en globalt anerkendt persondatacertificering CIPP/E, CIPM, CIPT eller DPO DPO READY 1 BLIV SPECIALIST I PERSONDATA OG DATABESKYTTELSE 25. maj 2018 og den nye databeskyttelsesforordning nærmer sig! Du

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Persondataforordningen: Første danske fortolkningsbidrag

Persondataforordningen: Første danske fortolkningsbidrag Persondataforordningen: Første danske fortolkningsbidrag 27. juni 2017 2 Agenda Status på persondataforordningen og tidsplan Persondatakategorier De registreredes rettigheder Ansvarlighed, dokumentationskrav

Læs mere

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016

Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Grab n Go: Session 2 EU s persondataforordning og hvad så?!? 17. marts 2016 Introduktion 2016 Deloitte 2 Introduktion: Den nye EU-persondataforordning Rationale Forskelle i hastigheden af lovgivningsmæssige

Læs mere

Rigsarkivets konference 2. november 2016

Rigsarkivets konference 2. november 2016 Pligten til at huske retten til at blive glemt Rigsarkivets konference 2. november 2016 Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet Persondatabeskyttelse: afvejning af hensyn Privatlivets fred Informations-

Læs mere

Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015

Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015 Hvilke forberedelser kræver EUpersondataforordningen? Klaus Kongsted, kka@dubex.dk Dubex A/S, 11. juni 2015 Agenda Hvordan ser det ud i dag? Hvem vedrører forordningen? Skal min organisation gøre noget?

Læs mere

Tjekliste til databehandleraftaler

Tjekliste til databehandleraftaler Tjekliste til databehandleraftaler Bruun & Hjejle har i november 2017 udarbejdet denne tjekliste til brug for gennemgang af databehandleraftaler modtaget fra samarbejdspartnere. Tjeklistens pkt. 1 indeholder

Læs mere

Persondata, compliance og datasikkerhed. Ved Charlotte Bagger Tranberg

Persondata, compliance og datasikkerhed. Ved Charlotte Bagger Tranberg Persondata, compliance og datasikkerhed Ved Charlotte Bagger Tranberg 2 Agenda Indledende bemærkninger Status på den kommende persondataforordning Persondata compliance Datasikkerhed Indledende bemærkninger

Læs mere

Tjekliste til arbejde med persondata. Branchefælleskab for Intelligent Energi

Tjekliste til arbejde med persondata. Branchefælleskab for Intelligent Energi Tjekliste til arbejde med persondata Branchefælleskab for Intelligent Energi Dataanvendelse i energisektoren Smart Grid, Smart Energi, Smart City og Smart Home er bare nogle af de begreber, som relaterer

Læs mere

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle

Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Birgitte Toxværd Bruun & Hjejle Databeskyttelsesforordningen og lidt om den ny markedsføringslov Temadag for dækbranchen Dækbranchen Danmark, onsdag den. 20. september 2017 Birgitte Toxværd, advokat Fra

Læs mere

DEN KOMMENDE EU-FORORDNING

DEN KOMMENDE EU-FORORDNING DEN KOMMENDE EU-FORORDNING Aarhus, 5. april 2016 Daiga Grunte-Sonne, advokat SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK 62 60 67 11 DEN KOMMENDE EU-FORORDNING Januar 2012 Forslag fra Kommissionen

Læs mere

ARTIKEL 29-GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE

ARTIKEL 29-GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE ARTIKEL 29-GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE 16/DA WP 243 rev.01 Retningslinjer for databeskyttelsesrådgivere Vedtaget den 13. december 2016 Senest revideret og vedtaget den 5. april 2017 Denne arbejdsgruppe

Læs mere

Få en globalt anerkendt persondata-certificering

Få en globalt anerkendt persondata-certificering Få en globalt anerkendt persondata-certificering CIPP/E, CIPM, CIPT eller DPO DPO READY 1 BLIV KLAR TIL DEN NYE DATABESKYTTELSESFORORDNING JUC har flere forskellige tilbud, der gør dig klar til databeskyttelsesforordningen

Læs mere

Undervisningsplan for certifikat i persondataret

Undervisningsplan for certifikat i persondataret Indhold Om undervisningen... 2 Dag 1: 29. april 2017... 3 Dag 1: Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Forberedelse Introduktion til persondataretten... 3 Dag 1: Grundlæggende persondataret, første

Læs mere

Pia Conradsen, 25. april 2017 Finder anvendelse pr. d. 25. maj 2018 i Danmark Baggrund, formål og anvendelse Interessenter Databehandler Persondata Sonlincs aktiviteter og overordnet plan Anbefalinger

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE Bilag til Aftale om Danløn

DATABEHANDLERAFTALE Bilag til Aftale om Danløn DATABEHANDLERAFTALE Bilag til Aftale om Danløn Denne databehandleraftale er et bilag til den mellem Parterne indgåede Aftale om Danløn ( Aftalen om Danløn ) og udgør en integreret del deraf jf. Aftalen

Læs mere

Vejledning om databeskyttelsesrådgivere

Vejledning om databeskyttelsesrådgivere Vejledning om databeskyttelsesrådgivere September 2017 0 Indhold 1 Forord 3 1.1 Databeskyttelsesrådgivere øget fokus på ansvarlighed ( accountability ) 3 1.2 Andre relevante kilder 4 2 Hvad er en databeskyttelsesrådgiver?

Læs mere

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning?

1. Har jeres organisation kendskab til den nye databeskyttelsesforordning? Her finder I 12 spørgsmål, som I, der er dataansvarlige, med fordel kan forholde jer til allerede nu for at forberede jer på den nye databeskyttelsesforordning, som finder anvendelse fra den 25. maj 2018.

Læs mere

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018

Persondatareguleringen. Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Persondatareguleringen Hvorfor, hvornår, systemet og lidt om maj 2018 Hvorfor? I er så meget i et brændpunkt for persondataretten, at vi er nødt til at stige op i helikopteren. Hvad tænker EU? Hvad tænker

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN. DRF s årsmøde, april 2017

PERSONDATAFORORDNINGEN. DRF s årsmøde, april 2017 PERSONDATAFORORDNINGEN DRF s årsmøde, april 2017 Historik Hvad er persondataloven? Nuværende lov i DK fra nr. 421 af 31. maj 2000 Gammel EU lovgivning fra 1990 erne Rdir 95/46 om beskyttelse af fysiske

Læs mere

PERSONDATAKONFERENCEN - FORORDNINGENS DOKUMENTATIONSKRAV. Advokat Pia Kirstine Voldmester

PERSONDATAKONFERENCEN - FORORDNINGENS DOKUMENTATIONSKRAV. Advokat Pia Kirstine Voldmester PERSONDATAKONFERENCEN - FORORDNINGENS DOKUMENTATIONSKRAV Advokat Pia Kirstine Voldmester DOKUMENTATIONSKRAV OG INTERN KONTROL Udspringer af Forordningsforlagets krav om accountability Ønske om realitet

Læs mere

Praktisk persondatacompliance

Praktisk persondatacompliance Praktisk persondatacompliance November 2016 2 Praktisk compliance med forordningen Særregler - regulering af særlige forhold Rettigheder - den registreredes rettighedskatalog Grundprincipper - berører

Læs mere

General Data Protection Regulation

General Data Protection Regulation General Data Protection Regulation Agenda Overblik over forordningen Kamstrup Security Organisation Dataansvarlig/Databehandler Produkt design Kamstrup GDPR fremadrettet 2 General Data Protection Regulation

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Silkeborg Kommune Søvej Silkeborg CVR. nr.: (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Silkeborg Kommune Søvej Silkeborg CVR. nr.: (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem Silkeborg Kommune Søvej 1 8600 Silkeborg CVR. nr.: 29 18 96 41 (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Furesø Kommune Stiager Værløse CVR. nr.: (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Furesø Kommune Stiager Værløse CVR. nr.: (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem Furesø Kommune Stiager 2 3500 Værløse CVR. nr.: 29188327 (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren ) er der

Læs mere

Lidt om mig selv. Konsulentstillinger hos hhv. KMD og WM-data. Uddannelse: Data Protection Officer, IT & digitaliseringsledelse, Cand. Merc.

Lidt om mig selv. Konsulentstillinger hos hhv. KMD og WM-data. Uddannelse: Data Protection Officer, IT & digitaliseringsledelse, Cand. Merc. Lidt om mig selv 2015 nu Konsulent/DPO med fokus på informationssikkerhed og persondatasikkerhed 2007 2015 IT-chef og sikkerhedsansvarlig i Haderslev Kommune 2003 2007 Chef for fælles Udviklings og Driftscenter

Læs mere

EU-FORORDNING OM PERSONDATA I UDKAST

EU-FORORDNING OM PERSONDATA I UDKAST Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

Plesner Certifikat i Persondataret

Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Plesner Certifikat i Persondataret Med vedtagelsen af EU's persondataforordning indføres et krav om udpegning af en Data Protection Officer (DPO) for en række organisationer,

Læs mere

(Dataansvarlig og Databehandler herefter under et benævnt Parterne og enkeltvis Part )

(Dataansvarlig og Databehandler herefter under et benævnt Parterne og enkeltvis Part ) Databehandleraftale 1 Mellem: Firma: Cvr-nr.: Adresse: Postnr. ( Dataansvarlig ) By: Og: MedCom Cvr-nr.: 26919991 Forskerparken 10 5230 Odense M ( Databehandler ) (Dataansvarlig og Databehandler herefter

Læs mere

Big Data i fremtidens persondataret

Big Data i fremtidens persondataret Big Data i fremtidens persondataret Charlotte Bagger Tranberg, persondataspecialist, ph.d. Den 2. oktober 2013 2 Udnyttelse af Big Data i den offentlige sektor Den offentlige sektor har adgang til store

Læs mere

6.1 Introduktion. Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab Indhold. Denne artikel har følgende

6.1 Introduktion. Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab Indhold. Denne artikel har følgende HR Dokumenter Forlaget Andersen A/S 6.1 Introduktion Af Jeppe Høyer Jørgensen, LETT Advokatpartnerselskab jej@lett.dk Indhold Denne artikel har følgende 1. Indledning 2. Persondataloven gældende regler

Læs mere

Persondatacompliance

Persondatacompliance Persondatacompliance Ved Thomas Munk Rasmussen 2 Nyt regime på vej GDPR fra maj 2018 Hvorfor egentlig så meget fokus på persondata nu? Selskabslovens 115: I kapitalselskaber, der har en bestyrelse, skal

Læs mere

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Persondataforordningen Overblik over initiativer og ansvar Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Rasmus Lund Advokat, partner Leder af persondata team Agenda Henning Mortensen, DI har givet overblik

Læs mere

Forordningen: Data Protection Officer, jura og sikkerhed. Lars Boye, Dubex A/S ESL-efteruddannelsen, den 9. marts 2016

Forordningen: Data Protection Officer, jura og sikkerhed. Lars Boye, Dubex A/S ESL-efteruddannelsen, den 9. marts 2016 Forordningen: Data Protection Officer, jura og sikkerhed Lars Boye, Dubex A/S ESL-efteruddannelsen, den 9. marts 2016 Præsentation Dubex A/S Specialister i og laver kun IT-sikkerhed siden 1997 60 medarbejdere

Læs mere

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse

Dispensation fra lov om kommunernes styrelse Københavns Kommune Borgerrepræsentationens Sekretariat Att.: Sekretariatschef Flemming Dubgaard Hansen FDH@okf.kk.dk Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2017-4111

Læs mere

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren

Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Data Protection Officer Til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Uddannelse til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren Bliv uddannet Data Protection Officer (DPO) til lægemiddelindustrien og sundhedssektoren.

Læs mere

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PRÆSENTATION DAN B. LARSEN Advokat (H), Partner hos DAHL Advokatfirma Udvalgte beskæftigelsesområder: Forsyningsselskaber

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN?

PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN? PERSONDATAFORORDNINGEN STATUS???? OG ER DER NOGET NYT I DEN? Jacob Bjørnsholm Madsen, BL, Juridisk Konsulent 3. Maj Hotel Nyborg Strand, EBF Seminar Hvorfor en persondatalov? Persondataloven af 1. juli

Læs mere

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017

Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Regler om persondata Koordinatormøde den 28. nov. 2017 Gældende regler i persondataloven I dag er det den danske persondatalov, der beskriver reglerne for, hvordan personoplysninger må indsamles, opbevares

Læs mere

INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN. Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016

INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN. Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016 INTRO TIL PERSONDATAFORORDNINGEN Væsentligste nyskabelser af relevans for IT-leverandører 8. juni 2016 DAGENS PROGRAM 1. Introduktion Dagens emne Dagens indlægsholder Persondataforordningen 2. Persondata

Læs mere

Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen. 8. november 2017

Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen. 8. november 2017 Nye regler på vej Status på arbejdet med databeskyttelsesforordningen 8. november 2017 Program Baggrunden for betænkningen Betænkningens hovedkonklusioner og konkrete nedslag Det kommende lovforslag Vejledninger

Læs mere

Persondata i sundhedsapps

Persondata i sundhedsapps 11. OKTOBER 2016 Side 1 Persondata i sundhedsapps Side 2 Overblik og indflyvning Indflyvning Persondataloven bliver til databeskyttelsesforordningen Gælder for elektronisk behandling af personoplysninger

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

Uddannelsesdagen 2015. Mette Klingsten og Morten Hove Tang-Jensen Den 28. maj 2015

Uddannelsesdagen 2015. Mette Klingsten og Morten Hove Tang-Jensen Den 28. maj 2015 Uddannelsesdagen 2015 Mette Klingsten og Morten Hove Tang-Jensen Den 28. maj 2015 CSR: Whistleblowing Forretningsstrategi og tiltag ved implementeringen af whistleblowerordninger 3 4 Forankring af CSR

Læs mere

BPO og IT-outsourcing. Ved persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg

BPO og IT-outsourcing. Ved persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg BPO og IT-outsourcing Ved persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg Hvad er outsourcing? Definition: Outsourcing er defineret som hel eller delvis udflytning af forretningsaktiviteter (kerne- eller

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Uddannelses- og Forskningsudvalget og Retsudvalget EU-konsulenterne EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer

Læs mere

Databeskyttelse og cyber risk-forsikringer

Databeskyttelse og cyber risk-forsikringer Databeskyttelse og cyber risk-forsikringer v/ partner Anne Buhl Bjelke & Den offentlige uddannelsesdag 2014 persondataspecialist Charlotte Bagger Tranberg Persondataretlige aspekter Personoplysninger kun

Læs mere

UDBYDES BÅDE FORÅR OG EFTERÅR DPO-uddannelsen

UDBYDES BÅDE FORÅR OG EFTERÅR DPO-uddannelsen UDBYDES BÅDE FORÅR OG EFTERÅR 2017 DPO-uddannelsen Bliv uddannet Data Protection Officer (DPO) eller databeskyttelsesansvarlig. Med vores DPO-uddannelse bliver du klædt på til at implementere den nye persondataforordning

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

DEN NYE PERSONDATAFORORDNING. er din virksomhed klar?

DEN NYE PERSONDATAFORORDNING. er din virksomhed klar? DEN NYE PERSONDATAFORORDNING er din virksomhed klar? DEN NYE PERSONDATAFORORDNING ER DIN VIRKSOMHED KLAR? Den nye europæiske persondataforordning, General Data Protection Regulation, træder i kraft den

Læs mere

Vejledning om informationssikkerhed

Vejledning om informationssikkerhed Vejledning om informationssikkerhed Birgitte Drewes, afdelingschef, Sundhedsdatastyrelsen Marchen Lyngby, fuldmægtig, Sundhedsdatastyrelsen Vejledningen kan downloades her: http://sundhedsdatastyrelsen.dk/da/rammer-og-retningslinjer/om-informationssikkerhed

Læs mere

Antikorruption og hvidvask

Antikorruption og hvidvask Antikorruption og hvidvask Har din virksomhed et complianceprogram, der sikrer, at I arbejder inden for reglernes område? 2 3 Lovgivningen ændrer sig. Tiden ændrer sig også. Det er i dag ikke altid nok,

Læs mere

KOMBIT OG SIKKERHED NU, OM LIDT OG FREMTIDEN

KOMBIT OG SIKKERHED NU, OM LIDT OG FREMTIDEN KOMBIT OG SIKKERHED NU, OM LIDT OG FREMTIDEN Kommunedage den 30. maj 1. juni 2017 Projektleder Louise Dalby og chefkonsulent Nina Uhland Hvem gør hvad i forhold til sikkerhed KL og KOMBIT? Hvilke fremtidsplaner

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. [XXXX] Kommune [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Kommunen )

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. [XXXX] Kommune [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Kommunen ) DATABEHANDLERAFTALE Mellem [XXXX] Kommune [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Kommunen ) og [Leverandørens navn] [adresse] [postnr. og by] CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren ) er

Læs mere

Bliv klar til Persondataforordningen

Bliv klar til Persondataforordningen Bliv klar til Persondataforordningen Der indføres væsentlige ændringer og nyskabelser, i forhold til den nuværende persondatalov, der træder i kraft maj 2018. Den nye persondatalov vil i de fleste virksomheder

Læs mere

Erhvervsrådet i Høje-Taastrup 30. august Advokat Karina Bertelsen, CIPP/E, ADVODAN

Erhvervsrådet i Høje-Taastrup 30. august Advokat Karina Bertelsen, CIPP/E, ADVODAN Erhvervsrådet i Høje-Taastrup 30. august 2017 Advokat Karina Bertelsen, CIPP/E, ADVODAN PROGRAM Præsentation Del 1: General Data Protection Regulation (GDPR) / EUforordningen Del 2: GDPR i praksis Del

Læs mere

Sikkerhed & Revision 2016 den 2. september B:4 Stream B Governance, Risk & Compliance

Sikkerhed & Revision 2016 den 2. september B:4 Stream B Governance, Risk & Compliance OVERVEJELSER I FORHOLD TIL NY PERSONDATAFORORDNING HERUNDER DPO Sikkerhed & Revision 2016 den 2. september 2016 B:4 Stream B Governance, Risk & Compliance AGENDA Præsentation Hvorfor Persondata Hvor er

Læs mere

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen

7. NOVEMBER Side 1. Udbud og persondata. Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 1 Udbud og persondata Advokat Jesper Nørøxe samt advokat Rasmus Holm Hansen Side 2 Det nye retlige landskab forordningen Persondataloven (og bekendtgørelserne udstedt i medfør af den) ophæves Forordningen

Læs mere

Personoplysninger. Jens Hørlück

Personoplysninger. Jens Hørlück Personoplysninger Enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysisk person (den registrerede) Vi bør have kontrol over vores personoplysninger. Det er vigtigt at skabe den tillid,

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Svendborg Kommune Ramsherred Svendborg CVR. nr.: (herefter Kommunen ) XXXXXX xxxxxx xxxx

DATABEHANDLERAFTALE. Mellem. Svendborg Kommune Ramsherred Svendborg CVR. nr.: (herefter Kommunen ) XXXXXX xxxxxx xxxx DATABEHANDLERAFTALE Mellem Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg CVR. nr.: 29189730 (herefter Kommunen ) og XXXXXX xxxxxx xxxx CVR. nr.: [XXXX] (herefter Leverandøren ) er der indgået nedenstående

Læs mere

I KORT FORM FORORDNINGEN GDPR PERSONDATA PERSONDATA FORORDNINGEN

I KORT FORM FORORDNINGEN GDPR PERSONDATA PERSONDATA FORORDNINGEN PERSONDATA I KORT FORM Persondataforordningen får virkning fra den 25. maj 2018. Fra denne dato skal alle virksomheder kunne dokumentere, at de overholder forordningen og dens mange nye krav. Denne vejledning

Læs mere

Persondataforordningen. Konsekvenser for virksomheder

Persondataforordningen. Konsekvenser for virksomheder Persondataforordningen Konsekvenser for virksomheder Sikkerhedsforanstaltninger (A32) Sikkerhedsforanstaltninger Der skal iværksættes passende tekniske og organisatoriske sikkerhedstiltag Psedonymisering

Læs mere

Data protection impact assessment

Data protection impact assessment Data protection impact assessment Data protection impact assessment DPIA Den dataansvarlige skal gennemføres en DPIA under forudsætning af: Anvendelse af nye teknologier Betydeligt omfang, formålets karakter,

Læs mere

1 Bliv klar til EU s nye Persondataforordning Bliv klar til EU s Persondataforordning GDPR

1 Bliv klar til EU s nye Persondataforordning Bliv klar til EU s Persondataforordning GDPR Bliv klar til EU s nye Persondataforordning Bliv klar til EU s Persondataforordning GDPR Bliv klar til EU s Persondataforordning (GDPR) Bliv klar til EU s Persondataforordning (GDPR) Er i klar til de nye

Læs mere

Persondataforordningen og offentlige organisationer

Persondataforordningen og offentlige organisationer Persondataforordningen og offentlige organisationer Nis Peter Dall, advokat, partner BvHD Gladsaxe, den 30. oktober 2012 www.bvhd.dk Forordning, ikke et direktiv 2 1 Forordning, ikke direktiv Hvad betyder

Læs mere