Dark Sky Møn og Nyord Certificering af Overnatningssteder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dark Sky Møn og Nyord Certificering af Overnatningssteder"

Transkript

1 Dark Sky Møn og Nyord Certificering af Overnatningssteder DSMN :

2 Formål Møn og Nyord har en efter danske forhold enestående mørk nat, med meget begrænset lysforurening. Den mørke nat gør det til en stor naturoplevelse at være ude under en stjernefyldt nattehimmel, samtidig med at ens sanser skærpes, så man lægger mærke til de lyde og dufte der fylder natten. Overnatningsstederne på Møn og Nyord har en vigtig rolle i formidlingen af vores mørke nat. Da størstedelen af deres gæster kommer fra områder med anseelige mængder lysforurening. Det vil derfor være på overnatningsstederne at de fleste gæster møder og oplever den mørke mønske nat. Oplevelsen for de gæster som besøger og overnatter på Møn og Nyord bliver renere og større, når overnatningsstederne optimere deres udendørsbelysning, så den ikke genere udsynet eller ødelægger oplevelsen af mørke. Målet er at gæsterne får en så stærk oplevelse at de vender tilbage. Overnatningssteder på Møn og Nyord kan certificeres efter hvor meget de gør for at deres gæster kan opleve den mørke nat og stjernehimlen fra overnatningsstedet. Dette dokument beskriver kravene der skal opfyldes for at overnatningssteder på Møn og Nyord kan bliver DSMN-Certificeret. Gyldighed Det foreliggende dokument gælder kun de overnatningssteder, der befinder sig i Dark Sky Community områder. Overnatningssteder, der befinder sig i eller ønsker at tilslutte sig Dark Sky Park områder, skal leve op til skrappere krav, som er defineret i DSMN-02. Definitioner Overnatningssted Overnatningssted, defineres som steder der tilbyder overnatning mod betaling. Begrebet omfatter bl.a. Bed & Breakfast, Campingpladser, Vandrehjem, Hotel og i visse tilfælde teltpladser. AT Arbejdstilsynet Bevægelsessensor Elektronisk føler og kontaktor som tænder for lyskilden, når sensoren registrere bevægelse indenfor dens synsfelt. Bevægelsessensor er normalt også sammenbygget med en timerfunktion. Blænding Blænding fremkommer, når der inden for synsfeltet findes flader eller lyskilder, der er væsentlig lysere end det, øjet betragter. Lyskilder inkludere også matteret glaskupler i lysarmaturer. Certificeret Overnatningssted som har erhvervet et DSMN-Certifikat.

3 CCT Correlated Color Temperatur, farvetemperatur. Angives i Kelvin K Sollys, som mennesket oplever som hvidt lys, har CCT på 5600K. Lyskilder med en varm lysfarve, har typisk en CCT på 3000K eller derunder. Deep-Sky objekter Astro-jargon for alt udenfor solsystemet. Eksempler er galakser, lysende gaståger, åbne stjernehobe, dobbeltstjerner, planetariske tåger og meget andet. Eksempler på nogle tydelige og nemme deep-sky objekter er Andromedagalaksen, Oriontågen, Syvstjernen og Ringtågen. Det horisontale plan Et tænkt vandret plan, som skærer igennem centeret af lyskilden. DSMN Dark Sky Møn og Nyord. Et fælles begreb, der dækker over både Dark Sky Park Møns Klint og Dark Sky Community på Møn og Nyord. FCO Full Cut Off, et lysarmatur som ikke sender lys over det horisontale plan. Et lysarmatur som sender lys over det horisontale plan, betragtes som FCO, hvis det er monteret under et tag / udhæng, som skærmer lige så effektiv mod lys over det horisontale plan, som et rigtigt FCO. Et effektiv FCO modvirker blænding, ved at skjule lyskilden inde i lysarmaturet og sende lyset derhen hvor det skal bruges. LED Light-Emitting Diode. Lysdiodelamper, højeffektive transducer som omsætter elektrisk energi til lys. Lyskilde Er lysgiveren. Omfatter alle typer lysgiver. Eksempler er de gammeldags glødepærer, halogenpære, lysstofrør, sparelamper og LED-lamper. Lysarmatur En elektromekanisk komponent hvori der kan installeres en eller flere lyskilder. Lysarmaturer kan være udstyret med elektronik som styrer timer og / eller bevægelsessensorer. Lumen Lysstyrken af en lyskilde. Lumen afløser Watt W, som vi kender fra de udgået glødelamper. Fordi de moderne lyskilder er meget mere effektive end glødepærer, kan vi ikke længere bruge Watt som angivelse for lysstyrke. Her træder Lumen i stedet. Lux Er belysningen på en flade. Almindelig kontorbelysning er på lux. Fuldmånen belyser med 0,27 lux. Skumringsrelæ Relæ med indbygget lyssensor som registrerer lysintensiteten i omgivelserne. Relæet slutter (tænder) en strømkreds, når lysintensiteten er mindre end en af brugeren forudindstillet værdi.

4 Timer Elektronisk enhed som slutter (tænder) en strømkreds i et tidsrum. Tidsrummet kan indstilles af brugeren.

5 Certificering Krav 0. Generel information 0.1. DSMN-Certificeringen udføres af den administrative gruppe, som administrer arbejdet med Dark Sky Park og Dark Sky Community Møn og Nyord. DSMN-Certificeringen er i tråd med de krav som International Dark Sky Association (IDA) stiller for at et område kan få IDA s blåstempling og certificering som International Dark Sky Community Certificeringen er opdelt i fem kvalitetsklasser. Klasserne angives stigende fra et til fem stjerner, hvor fem stjerner er den bedste klasse Krav til de fem klasser er listet op nedenfor. Tabel 1 angiver hvilke krav der skal være opfyldt for de enkelte klasser. Certifikatet udstedes først når alle kravene til en klasse er opfyldt eller overgået I hver klasse er der mindst to krav som skal være opfyldt. Er der overlappende underkrav i mellem kravene, er det det skrappeste underkrav som gælder. Eksempelvis vil et underkrav om CCT på 2500K være skrappere end 2700K og det vil derfor være de 2500K som skal opfyldes Når et overnatningssted ansøger om at blive DSMN-Certificeret, skal overnatningsstedet fremsende teknisk beskrivelse af alle udendørslysarmaturer på overnatningsstedet. Overnatningsstedet skal dokumenter de tiltag der er foretaget, for at opfylde den klasse der ansøges til. Beskrivelse af hvordan og hvad der skal dokumenteres ved ansøgningen, er nærmere beskrevet i DSMN Et overnatningssted med gyldig DSMN-Certificering, må benytte certificeringen som led i sin markedsføring. Se afsnittene Gyldighed af certificering og Bortfald af certificering for detaljer. Tabel 1 Klasse Krav * + + ** + + *** + + **** ***** + + +

6 Krav Udendørslyskilder er skiftet til laveste mulig lumen. Områder hvor der udføres let arbejde skal overholder AT s krav om 50 lux Stier og gangarealer med meget færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E1, 7 lux på gangarealet. Eksempel: Gangareal med meget færdsel kan være stien mellem overnatningsstedets reception og parkeringspladsen. Stier og gangarealer med lidt færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E2, 4 lux på gangarealet. Eksempel: Stier ud til separate hytter Lyskildernes CCT skal være på eller under 3000K Der skal så vidt muligt anvendes timer og/eller bevægelsessensorer på alle udendørslyskilder Lyskilder på over 1000 lumens skal installeres i FCO Summen af de installerede lysarmaturer, som stråler over det horisontale plan, må ikke overstige 800 lumens pr m 2 grundareal. Eksempel: Grundareal 2000 m 2, installeret 10 lyskilder á 200 lumens. Lyskilderne er installeret i lysarmaturer som sender lys over det horisontale plan. Samlet installeret lumens er på 2000 lumens, svarende til 1000 lumens pr m 2, hvilket er 200 lumens over grænsen. Ved at skifte to af lysarmaturerne til FCO kan kravet opfyldes, da to stk. lyskilder á 200 lumens udgår af regnestykket. Den samlet installerede lumens bliver da 8 lyskilder á 200 lumens = 1600 lumens eller 800 lumens pr m Strategiske lysarmaturer skiftes til FCO, så 1.6 opfyldes Informationsmaterialet DSMN-31 er tilstede på værelser eller i receptionen. Forklarer hvorfor Møn og Nyords nat er speciel og om korrekt udendørsbelysning i natten. Krav Udendørslyskilder er skiftet til laveste mulig lumen. Områder hvor der skal udføres let arbejde skal overholder AT s krav om 50 lux Stier og gangarealer med meget færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E1, 7 lux på gangarealet. Eksempel: Gangareal med meget færdsel kan være stien mellem overnatningsstedets reception og parkeringspladsen. Stier og gangarealer med lidt færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E2, 4 lux på gangarealet. Eksempel: Stier ud til separate hytter Lyskildernes CCT skal være på eller under 3000K.

7 2.4. Der skal så vidt muligt anvendes timer og/eller bevægelsessensorer på alle udendørslyskilder Lyskilder på over 1000 lumens skal installeres i FCO og skal være udstyret med en timer-funktion Summen af de installerede lysarmaturer, som stråler over det horisontale plan, må ikke overstige 200 lumens pr m 2 grundareal. Se udregningseksempel under Strategiske lysarmaturer skiftes til FCO, så 2.5 opfyldes Informationsmaterialet DSMN-31 er tilstede på værelser eller i receptionen. Forklarer hvorfor Møn og Nyords nat er speciel og om korrekt udendørsbelysning i natten. Krav Der er afsat et mørkt område i haven til at betragte stjernehimlen / opleve natten fra Er det muligt at se ind i en oplyst bygning fra 3.1, skal der etableres en afskærmning, så øjet ikke blændes af det indendørsbelysning. Eksempler på afskærmning: Høj hæk, buske, læskærm, mørklægningsgardiner etc For at højner oplevelsen af natten stiller overnatningsstedet et eller flere fornødenheder tilrådighed for gæsterne. Eksempler på fornødenheder: Liggestole, soveposer, tæpper, liggeunderlag, varme drikke etc. Krav Alle udendørslysarmaturer er skiftet til FCO Udendørslyskilder er skiftet til laveste mulig lumen Områder hvor der udføres let arbejde skal overholder AT s krav om 50 lux. Lyset skal være styret af timer og/eller bevægelsessensor, så det kun er tændt når der arbejdes i området Stier og gangarealer med meget færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E1, 7 lux på gangarealet. Eksempel: Gangareal med meget færdsel kan være stien mellem overnatningsstedets reception og parkeringspladsen. Stier og gangarealer med lidt færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E2, 4 lux på gangarealet. Eksempel: Stier ud til separate hytter Lysarmaturer som er synlig fra 3.1, skal der anvendes lyskilder med CCT på eller under 2100K De øvrige lyskilder skal have en CCT på eller under 2700K Der anvendes timer og/eller bevægelsessensorer på mindst 80% (opgjort på antal) af alle udendørslyskilder. Eksklusivt fra de 80% er lyskilder langs stier og gangarealer som overholder Informationsmaterialet DSMN-31 er tilstede på værelser eller i receptionen. Forklarer hvorfor Møn og Nyords nat er speciel og om korrekt udendørsbelysning i natten.

8 Krav Den certificeret har været i kontakt med naboejendomme inden for en radius af 500 m og fået dem til at skifte til FCO Skilte tilhørende overnatningsstedet, må ikke være belyst. Skiltene kan udføres med reflekterende materialer og / eller lyse farver. Krav Alle udendørslysarmaturer er skiftet til FCO Udendørslyskilder er skiftet til laveste mulig lumen Områder hvor der udføres let arbejde skal overholder AT s krav om 50 lux. Lyset skal være styret af timer og/eller bevægelsessensor, så det kun er tændt når der arbejdes i området Stier og gangarealer med meget færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E1, 7 lux på gangarealet. Eksempel: Gangareal med meget færdsel kan være stien mellem overnatningsstedets reception og parkeringspladsen. Stier og gangarealer med lidt færdsel skal overholde vejbelysningsklasse E3, 1,5 lux på gangarealet. Eksempel: Stier ud til separate hytter Lysarmaturer som er synlig fra 3.1, skal der anvendes lyskilder med CCT på eller under 2100K De øvrige lyskilder skal have en CCT på eller under 2700K Overnatningsstedet anvender Mørketid. Mindst 80% (opgjort i lumens) af alle udendørslyskilder skal slukkes (afbrydes med en timer) mellem kl og kl Under Mørketid. Begrænset udendørsbelysning til orientering, typisk ved døre, kan forblive tændt eller styret af bevægelsessensor. Lyskilderne må ikke overstige 130 Lumens, hvis de forbliver tændt. 6.5 skal overholdes Udenfor Mørketid, skal der anvendes timer og/eller bevægelsessensorer på mindst 80% (opgjort på antal) af alle udendørslyskilder Informationsmaterialet DSMN-31 er tilstede på værelser eller i receptionen. Forklarer hvorfor Møn og Nyords nat er speciel og om korrekt udendørsbelysning i natten Overnatningsstedet skal være i stand til at formidle om og fremvise stjernehimlen til gæsterne. Minimumskrav er; at de nemmest genkendelige stjernebilleder skal kunne udpeges og mytologien omkring dem genfortælles på inspirerende vis. Være i stand til at udpege og fortælle om planeterne og de klareste deep-sky objekter. Endvidere være i stand til at fremvise objekterne i en håndkikkert eller et teleskop.

9 Opfyldelse af minimumskravet skal dokumenteres med kursusbevis. Note: Forholdende omkring kursus er ikke på plads endnu. Detaljer følger i en opdatering af dette dokument. Udstedelse af certificering Certifikatet udstedes af Arbejdsgruppen for DSMN Møn. Gyldighed af Certificering Certificeringen er gyldig fra udstedelsestidspunkt og to år frem. Den certificeret skal hvert år i august måned, senest d. 31. august, fremsende oplysningsskema DSMN-23 til XXX@XXX.dk. Certificeringen fornyes ved at den certificeret senest en uge før udløbsdatoen, fremsender oplysningsskema DSMN-23 til XXX@XXX.dk. I forbindelse med fornyelsen af certificeringen, kan den certificeret klasse ændres op eller ned. En certificering kan ændres indenfor gyldighedsperioden på de to år, ved at den certificeret fremsende oplysningsskemaet igen, med nye oplysninger. Bortfald af certificering En certificering bortfalder hvis, De fremsendte oplysninger om udendørslysinstallationer ikke stemmer overens med de faktiske installationer. DSMN-23 med anmodning om fornyelsen af certificeringen udebliver. Der fremsendes til påmindelse om de manglende oplysninger en gang. en udsendes cirka en uge efter udløbesdatoen. Certificeringen bortfalder helt en måned efter udløbesdatoen. Certificering opnås igen, ved at gennemføre en komplet ansøgning, som beskrevet i DSMN-22.

10 Note I afsnittene Udstedelse af certificering, Gyldighed af certificering og Bortfald af certificering er der nogle ansvarshavende og administrative opgaver som skal fastlægges. I løbet af projektet skal der findes nogle permanente løsninger og formuleringen ændres, så det bliver sikret at administrationen af certifikaterne ikke ophøre når Møn og Nyord en gang har fået certifikatet fra IDA og projektet er lukket. Endvidere er det vigtigt at den administrative byrde ikke blive for stor for nogen af parterne.

Teori om lysberegning

Teori om lysberegning Indhold Teori om lysberegning... 1 Afstandsreglen (lysudbredelse)... 2 Lysfordelingskurve... 4 Lyspunktberegning... 5 Forskellige typer belysningsstyrke... 10 Beregning af belysningsstyrken fra flere lyskilder...

Læs mere

Lys Kvalitet Energi. Glødepærens udfasning. Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys

Lys Kvalitet Energi. Glødepærens udfasning. Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys Glødepærens udfasning Lys Kvalitet Energi Astrid Espenhain, Dansk Center for Lys Hvad er lys? Lyskildetyper Hvad skal man vælge? Lovstof og energibestemmelser Udskiftningsmuligheder i d Spektralfordeling

Læs mere

Dark Sky Møn & Nyord. Møn Biosfæreområdets værktøjskasse. Foto Thomas IX RO OG FORDYBELSE VÆRKTØJSKASSE 1

Dark Sky Møn & Nyord. Møn Biosfæreområdets værktøjskasse. Foto Thomas IX RO OG FORDYBELSE VÆRKTØJSKASSE 1 Fordybelse og Dark Sky Møn & Nyord Møn Biosfæreområdets værktøjskasse Foto Thomas IX RO OG FORDYBELSE VÆRKTØJSKASSE 1 Introduktion Denne artikel hjælper dig med at fremme Møn Biosfæreområdet som et sted,

Læs mere

Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer

Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer Udsendelsen DR Penge om De Dyre Sparepærer Onsdag den 29.02.2012 viste DR Penge en udsendelse om De Dyre Sparepærer. Baggrunden for udsendelsen er den kommende udfasning af glødepæren, hvor det pr. 1/9-2012

Læs mere

LYSSENSOR PAM42-3. HN 1406 og HN 3300. Brugervejledning

LYSSENSOR PAM42-3. HN 1406 og HN 3300. Brugervejledning LYSSENSOR PAM42-3 HN 1406 og HN 3300 Brugervejledning PIR (Bevægelsessensor) PIR linse INTRODUKTION Denne bevægelsessensor kontrollerer automatisk sikkerheds-/behagelighedslys med en effekt på op til 1000W.

Læs mere

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn.

Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-vejledningen beskriver Arbejdstilsynets krav

Læs mere

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata

Belysning indhold. Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Belysning indhold Formål med belysning Hvad er et belysningsanlæg? Komponenter i belysningssanlæg Lovkrav Energisparepotentialer Erfaringsdata Formål l med belysning Dagslys er den bedste form for belysning

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER Aikaterini Argyraki, Carsten Dam-Hansen, Jakob Munkgaard Andersen, Anders Thorseth, Dennis Corell, Søren S. Hansen, Peter Poulsen, Jesper Wollf og Paul

Læs mere

A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave

A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave A LED Santiago 16W HF sensor og Master / Slave A LED Santiago LED lampe med soft dæmp er forsynet med HF sensor og master/slave funktion. Santiago kan trådløst kommunikere mellem Master og Slave.aled.dk

Læs mere

KUGLELAMPE MED PIR-SENSOR

KUGLELAMPE MED PIR-SENSOR KUGLELAMPE MED PIR-SENSOR HN 1294 HN 8990 Læs brugervejledningen omhyggeligt, før lampen opsættes og tages i brug. Gem brugervejledningen til senere brug. INTRODUKTION 1. LAMPESKÆRM 2. BEVÆGELSESSENSOR

Læs mere

At-VEJLEDNING. Kunstig belysning. A.1.5 Februar 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996

At-VEJLEDNING. Kunstig belysning. A.1.5 Februar 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 At-VEJLEDNING A.1.5 Februar 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.16 af januar 1996 Kunstig belysning Vejledning om kunstig belysning på faste arbejdssteder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger

Læs mere

Ny belysning i boligen. Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København.

Ny belysning i boligen. Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ny belysning i boligen Omø, 30. oktober 2012 Ann Vikkelsø, energivejleder. Energitjenesten København. Ann Vikkelsø Energitjenesten København Energiingeniør Energivejleder Energitjek i boliger, mm. av@energitjenesten.dk

Læs mere

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Gode råd til dig, der skal skifte pære 1 Vær sikker på, at lysstyrken (målt i lumen) passer til dit formål. Se oversigten Farvel til watt - Goddag til lumen

Læs mere

LYSKILDE GUIDE Sådan sparer du energi med LED

LYSKILDE GUIDE Sådan sparer du energi med LED LYSKILDE GUIDE Sådan sparer du energi med LED GUIDE LYSKILDE www.startrading.com DECORATION LED ILLUMINATION LED SPOTLIGHT LED fremtidens belysning LED fremtidens belysning LED Sparer energi LED pærer

Læs mere

Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING

Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING Belysningskampagnen 2009 De gamle pærer har mistet gløden Elsparefonden vil gerne hjælpe med at gøre den kommende udfasning

Læs mere

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lyskvalitet og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lyskvalitet og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Problem: vi har begrænsede energi-resourcer kunstlys bruger energi hele

Læs mere

Brugsvejledning. Intelligent LED loftslampe IP20. www.green- id.dk Side 1

Brugsvejledning. Intelligent LED loftslampe IP20. www.green- id.dk Side 1 Brugsvejledning Intelligent LED loftslampe IP20 www.green- id.dk Side 1 Brug Denne lampe er en indendørslampe til brug i fx: Huse Kontorer Butikker Skoler Hoteller Hospitaler Tekniske data Input: AC 220-240V,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1 Belysning 0 1 EL BELYSNING Belysning Elforbrug til belysning omfatter: Forbrug i benyttelsestiden Forbrug uden for benyttelsestiden Standby forbrug Der skelnes mellem to former

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1. Belysning 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE EL 0 1 Belysning 0 1 EL BELYSNING Registrering Der foretages en entydig registrering af: anlægsbeskrivelse af belysningsanlæg zone areal almen belysning, installeret effekt i brugstiden,

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 36_017 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 07_018 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Belysning HORTUS Solcellelampe med sensor sort... 6

INDHOLDSFORTEGNELSE. Belysning HORTUS Solcellelampe med sensor sort... 6 INDHOLDSFORTEGNELSE Belysning... 1 HORTUS Solcellelampe med sensor sort... 1 HORTUS Solcellelampe med sensor sort 2-pak... 2 HORTUS Solcellelampe med sensor sort til vægmontering... 3 HORTUS Solcellelampe

Læs mere

KIKKERT STJERNETUR APRIL-MAJ KL 2200

KIKKERT STJERNETUR APRIL-MAJ KL 2200 STJERNETUR APRIL-MAJ KL 2200 KØBENHAVN (GPS: 55 40 N - 12 33 Ø) STJERNETÅGER- ÅBNE STJERNEHOBE - KUGLEHOBE - GALAKSER - KOMETER - PLANETER - STJERNER MAGNITUDE (SYNLIGHED) OBJEKT -26.8 SOLEN -12.5 FULDMÅNE

Læs mere

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Læs mere på bagsiden. Hent appen Lysguiden NY PÆRE. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Hent appen Lysguiden Læs mere på bagsiden NY PÆRE - hvad skal jeg vide, før jeg køber? Gode råd til dig, der skal skifte pære 1 Gå efter en -pære med energimærke A+, når du køber ny pære. -pærer bruger

Læs mere

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE

IKEA Smart belysning TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN, SURTE Produktguide IKEA Smart belysning, FLOALT, JORMLIEN, SURTE 32_018 GODT AT VIDE Dette symbol findes på emballagen på alle de produkter, der indgår i IKEA Smart belysning. En bedre hverdag derhjemme med

Læs mere

Styr, mål og alarmer hvad du ønsker via din mobil...uanset hvor du er! SMS

Styr, mål og alarmer hvad du ønsker via din mobil...uanset hvor du er! SMS Styr, mål og alarmer hvad du ønsker via din mobil...uanset hvor du er! SMS Produkter Ontech GSM 9030 Til indendørs brug Kontrollerbar 230 V- udgang Ontech GSM 9020 Til udendørs brug (IP65) 9-30V strømforsyning

Læs mere

kl. 10-17! Jagten på Dark Sky og naturens skatte Tema for Påsken 2015 Grib tiden og jagt nutidens skatte i Påsken på Møns Klint

kl. 10-17! Jagten på Dark Sky og naturens skatte Tema for Påsken 2015 Grib tiden og jagt nutidens skatte i Påsken på Møns Klint GEOCEN MØNS K VILD PÅ OPLEVELSER FO Læs mere på www.moensklintresort.dk TIL Tema for Påsken 2015 Jagten på Dark Sky og naturens skatte Grib tiden og jagt nutidens skatte i Påsken på Møns Klint Ved 3 overnatnin

Læs mere

Måling af nattehimlens kvalitet. Dark Sky Community Møn og Nyord. Dec. 2013 til nov. 2015

Måling af nattehimlens kvalitet. Dark Sky Community Møn og Nyord. Dec. 2013 til nov. 2015 Måling af nattehimlens kvalitet Dark Sky Community Møn og Nyord Dec. 13 til nov. 15,75,25 14-11-24 14-11-25 04:00 Tom Axelsen Dark Sky Møn og Nyord Nattehimlens kvalitet over Dark Sky Community Møn og

Læs mere

Solcellelamper, der altid fungerer

Solcellelamper, der altid fungerer Solcellelamper, der altid fungerer XSolar Ingen energiudgifter. Ingen strømtilslutning. Ingen kompromiser, hverken om sommeren eller om vinteren. Her er de, verdens mest effektive solcellelamper. LED-lyssystemet

Læs mere

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Udarbejdet: KMU KS: ASE Udarbejdet af ÅF Lighting 2017 5589not001-Rev2-Principper for belysning og armaturvalg.docx Indhold 1 Overordnede

Læs mere

Al vores bordbelysning til køkken er designet med indbygget LED, der bruger op til 85% mindre energi og holder 20 gange længere end glødepærer.

Al vores bordbelysning til køkken er designet med indbygget LED, der bruger op til 85% mindre energi og holder 20 gange længere end glødepærer. 31_015 Produktguide Køkkenbelysning Arbejdet i køkkenet bliver nemmere, sjovere og mere sikkert, når du har et godt og ensartet lys på hele bordpladen. Monter skabsbelysning oven på vægskabene, så du kan

Læs mere

IDÉBESKRIVELSE OG BELYSNINGSBESKRIVELSE

IDÉBESKRIVELSE OG BELYSNINGSBESKRIVELSE IDÉBESKRIVELSE Alt afhænger af lyset det ses i. Vores krop mærker belysningens påvirkning og belysningens stemningsdannende rum. Derfor ønsker vi at broens belysning skal underbygge fornemmelsen af eventyr

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

Informationsseminar. Osram Otra Lighting Philips Lys GE Lighting Megaman Danmark Solar Danmark Lemvigh Müller

Informationsseminar. Osram Otra Lighting Philips Lys GE Lighting Megaman Danmark Solar Danmark Lemvigh Müller Glødepærens udfasning Informationsseminar Samarbejde med Phips lys Program 19. august: Odense 20. august: Vejen 24. august: Ålborg 26. august: København 27. august: København 3. september: Århus Program

Læs mere

Jeg viste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst!

Jeg viste ikke om fiskene har brug for lys og om jeg kunne øge størrelse, fremme farver og parringslyst! Indholdsfortegnelse: Forord Side 1 Hvad betyder lys for fisk, mig og planter? Side 1 Lysstyrke og beregning! Side 2 LUX Side 3 Lumen! Side 3 PAR Side 3 Farve temperatur! Side 4 Farvegengivelse Side 5 Ra

Læs mere

INSTRUKTIONSVEJLEDNING MODEL # 22023

INSTRUKTIONSVEJLEDNING MODEL # 22023 INSTRUKTIONSVEJLEDNING MODEL # 22023 HVAD ER DER I ÆSKEN Vi anbefaler, at du gemmer dit teleskops æske, så den kan bruges til opbevaring af dit teleskop, når det ikke er i brug. Åbn æsken forsigtigt, da

Læs mere

Hvorfor spare på energien? Hvad kan der spares ved de forskellige alternative typer lyskilder? Hvornår udfases de forskellige typer glødelamper?

Hvorfor spare på energien? Hvad kan der spares ved de forskellige alternative typer lyskilder? Hvornår udfases de forskellige typer glødelamper? Hvorfor spare på energien? Hvad kan der spares ved de forskellige alternative typer lyskilder? Hvornår udfases de forskellige typer glødelamper? v/poul Erik Pedersen, Elsparefonden Indhold Formål med udfasning

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Status for Program LED til belysning

Status for Program LED til belysning Status for Program LED til belysning Kenneth Munck, direktør er et videncenter, der indsamler og formidler viden om lys og belysning. Vi giver uvildige svar og gode råd samt afholder kurser, seminarer

Læs mere

DANSK / EUROPÆISK STANDARD DS/EN 1838

DANSK / EUROPÆISK STANDARD DS/EN 1838 Ikke-autoriseret oversættelse 2/12 DANSK / EUROPÆISK STANDARD DS/EN 1838 Denne standard er frit oversat fra engelsk og må ikke anvendes som reference. Bilag er ikke oversat, men medtaget på originalsproget.

Læs mere

Elforbrug og energirigtige skoler

Elforbrug og energirigtige skoler Elforbrug og energirigtige skoler Elevark - Fysik/kemi Et undervisningsforløb udviklet til 7.-9. klassetrin FK1 grundbegreber el Spændingsforskel volt, V I daglig tale kaldet spænding. Spændingen måles

Læs mere

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse Visuel komfort sætter mennesket i centrum Alle udendørs miljøer bør planlægges med mennesket i fokus og med hensyn til, hvordan mennesker reagerer og fungerer.

Læs mere

Rødekro Andelsboligforening

Rødekro Andelsboligforening Rødekro Andelsboligforening H v a d s k a l j e g k i k k e p å, f o r a t s p a r e p e n g e p å e l f o r b r u g e t t i l l y s Få mere at vide om de nye sparepærer og LED Belysning 2 Sådan vælger

Læs mere

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i september 2010?

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i september 2010? Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i september 2010? Jupiter Planeten Jupiter vil i september være fremme hele natten. Jupiter vil den 01.09 stå op i øst kl. 20.48, og lidt senere vil man have god

Læs mere

Skift til energieffektivt lys. Oversigter med alternativer til udfasede, ineffektive lyskilder

Skift til energieffektivt lys. Oversigter med alternativer til udfasede, ineffektive lyskilder Skift til energieffektivt lys Oversigter med alternativer til udfasede, ineffektive lyskilder EU s retningslinjer for trinvis udfasning af ineffektive lyskilder EU-direktivet 2005/32/U (EcoDesign s krav

Læs mere

HORTUS Solcellelampe med sensor, glaskuppel, 6 SMD

HORTUS Solcellelampe med sensor, glaskuppel, 6 SMD HORTUS Solcellelampe med sensor, glaskuppel, 6 SMD med glaskuppel og bevægelsessensor. I løbet af dagen lades de opladelige batterier af det sollys der rammer solcelle panelet. Ved hjælp af den opladede

Læs mere

Brugervejledning til Mini DVR Alarm

Brugervejledning til Mini DVR Alarm Brugervejledning til Mini DVR Alarm Indholdsfortegnelse Information om kameraet... 3 Grundlæggende funktioner.... 3 Diagram over kameraet.. 3 Kameraets tilslutninger samt indikatorer... 4 Knapper på kameraets

Læs mere

Gældende for alle lygter er at farvetemperaturen ligger i området 5.500-7000 º Kelvin.

Gældende for alle lygter er at farvetemperaturen ligger i området 5.500-7000 º Kelvin. Dykkerlygter fra DRAGONSUB Gældende for alle lygter er at farvetemperaturen ligger i området 5.500-7000 º Kelvin. Alle lygter er trykprøvet til 200 m. Lygterne har relativt lang brændings tid da der benyttes

Læs mere

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends...

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... AAA lys 14.9.10 Lys & lyskilder Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... Lys Lysbegreber Lyskilder Lysformer/lysdesign Bud på trends...og forudsigelse Hvem snakker?? Ib Mogensen,

Læs mere

Omsorgscentret Fælledgården

Omsorgscentret Fælledgården På 1. sal på Fælledgården, trænger der til en kærlig hånd. Der er ikke blevet gjort meget de sidste 30 år, for der er ikke penge til de gamle. Både personale og beboere virker meget glade for at være der.

Læs mere

EWINDOW SKAB TRIVSEL ALLE DE STEDER, HVOR SOLEN IKKE NÅR FREM MED DØGNRYTMELYS FRA EWINDOW

EWINDOW SKAB TRIVSEL ALLE DE STEDER, HVOR SOLEN IKKE NÅR FREM MED DØGNRYTMELYS FRA EWINDOW EWINDOW SKAB TRIVSEL ALLE DE STEDER, HVOR SOLEN IKKE NÅR FREM MED DØGNRYTMELYS FRA EWINDOW Ewindow skaber effektfuld belysning og stemning SKAB DAGSLYS, HVOR NATURLIGT LYS ER BEGRÆNSET Vi opholder os det

Læs mere

Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde

Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde Ombygning til LED - renovering af parklampe inkl. lyskilde Mange parklampearmaturer er stadig i så god en kvalitet, at det næsten vil være en dødssynd at skrotte dem, og en erstatning med et nyt lysarmatur,

Læs mere

Dagslys til mørke rum og gangarealer. VELUX lystunnel til skråt og fladt tag

Dagslys til mørke rum og gangarealer. VELUX lystunnel til skråt og fladt tag Dagslys til mørke rum og gangarealer VELUX lystunnel til skråt og fladt tag VELUX Danmark A/S 2013 velux.dk Ethvert rum har ret til dagslys Der er noget trist over rum uden ordentligt dagslys. Ofte ender

Læs mere

Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3

Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3 44097 INDHOLDSFORTEGNELSE Opgaver - Belysningsteknik - anv. af lystekniske grundbegreber...3 2-12 Rekv. 7 Prod. 29-11-2005-13:13 Ordre 10720 EFU Opgave 1 Beskriv med ord følgende begreber: Lysstyrke Lysstrøm

Læs mere

Regulativer for EU-statsborgere og medlemmer af deres familier. Generelle bestemmelser

Regulativer for EU-statsborgere og medlemmer af deres familier. Generelle bestemmelser Regulativer for EU-statsborgere og medlemmer af deres familier Generelle bestemmelser Beslutning om ophold på Polsk territorium for EU statsborgere gives umiddelbart og i tilfælde af medlemmer i familien,

Læs mere

Nattehimlen februar 2017

Nattehimlen februar 2017 Nattehimlen februar 2017 Fuldmånen befinder sig delvis i Jordens skygge under en penumbral måneformørkelse. Credit: Radoslaw Ziomber/Wikipedia Commons. 2. februar 2017 Find den klare hvide stjerne Spica

Læs mere

Spar energi i dit parkeringshus

Spar energi i dit parkeringshus Spar energi i dit parkeringshus - Helhedsløsning, hurtig opgradering eller Long Life løsning? Tre måder at spare energi i dit parkeringshus Nedenfor præsenterer vi tre af vores mest energieffektive løsninger

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og ByggestyrelsenErhvervs- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for

Læs mere

Vi vil alligevel forsøge at få brugerne til at tænke på om der er brug for at lyset er tændt og om vi kan få dem til at slukke efter sig.

Vi vil alligevel forsøge at få brugerne til at tænke på om der er brug for at lyset er tændt og om vi kan få dem til at slukke efter sig. Adfærds datalogning Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Problemformulering... 2 Udvikling af dataloggerne... 2 Sensorer... 5 Lysmåling... 6 Bevægelses måling... 6 Opsætning af loggerne... 8 PIR... 8

Læs mere

LED-pærer. Sådan vælger du.

LED-pærer. Sådan vælger du. 07_018 LED-pærer. Sådan vælger du. LED er den mest energieffektive form for belysning, der findes. LED-pærer bruger mindre energi og holder op til 20 gange længere end traditionelle glødepærer. Her får

Læs mere

Tilføjelse af Z-Wave enheder til Home Center

Tilføjelse af Z-Wave enheder til Home Center Tilføjelse af Z-Wave enheder til Home Center Dit Fibaro system kan have op til 230 Z-Wave enheder tilsluttet til det. Nedenfor kan du læse hvordan du tilføjer Fibaro enheder til din Home Center Lite eller

Læs mere

Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger

Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger - Vilkår for reklameskilte og vareudstillinger Kopi af tilladelse skal altid være tilgængelig og kunne fremvises ved tilsyn. Indgangspartier, opgange, porte, cykelstativer og lignende må ikke blokeres,

Læs mere

Nattehimlen juli 2018

Nattehimlen juli 2018 Nattehimlen juli 2018 Mars fanget af Damian Peach juni 2018. Endnu en måned til at betragte planeterne Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Mars med det blotte øje. Og mens Jupiter og Saturn forbliver store,

Læs mere

Produktguide INTEGRERET KØKKENBELYSNING

Produktguide INTEGRERET KØKKENBELYSNING Produktguide INTEGRERET KØKKENBELYSNING 31_017 God funktionsbelysning Belysning er vigtig i alle køkkener både når det gælder sikkerhed og udseende. Et godt og ensartet lys på hele bordpladen gør madlavningen

Læs mere

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri

LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri LK Teklon Inspiration til erhvervsrenovering og -byggeri Intelligente funktioner på tværs Når en erhvervsbygning skal renoveres eller bygges, er der gennem de seneste år kommet nye punkter på ønskesedlen.

Læs mere

Fjerkræ nr FarmTest. Måling af lys i slagtekyllingestalde

Fjerkræ nr FarmTest. Måling af lys i slagtekyllingestalde Fjerkræ nr. 5 2006 FarmTest Måling af lys i slagtekyllingestalde Måling af lys i slagtekyllingestalde Af Lars Harritsø og Palle Vinstrup, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Fjerkræ Titel: Måling

Læs mere

Kontor. Kontorbelysning. Kombiner et LED-armatur med et intelligent lysstyringssystem for at opnå størst mulig effektivitet og besparelse

Kontor. Kontorbelysning. Kombiner et LED-armatur med et intelligent lysstyringssystem for at opnå størst mulig effektivitet og besparelse er Kontor Kombiner et LED-armatur med et intelligent lysstyringssystem for at opnå størst mulig effektivitet og besparelse Energibesparelser på op til 65% til kontorbelysning: CoreLine Recessed LED34S

Læs mere

RAAM / CULTIMA. Forhandler Manual C961

RAAM / CULTIMA. Forhandler Manual C961 RAAM / CULTIMA Forhandler Manual C961 Indhold Materiale og farve 3 Funktioner og knapper 3 Funktioner 4 Brugergrænseflade 5 TÆND/SLUK 5 Gå-funktion 6 Baggrundslys 6 Batteriniveau 7 TRIP nulstilling 7 Fejlkoder

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Lysstyring. Indendørsbelysning

Lysstyring. Indendørsbelysning Lysstyring Indendørsbelysning Energy piano 30 Sep 2018 Indhold 1. Hvorfor Lysstyring 2. Forskellige former for lysstyring (Overblik) 3. Afgørende for valg af Lysstyring 4. Dagslys 4.1 Velvære og Integration

Læs mere

LED HÅNDBOG. Lighting the Future. Lighting the future

LED HÅNDBOG. Lighting the Future. Lighting the future LED HÅNDBOG Lighting the Future Indholdsfortegnelse: Introduktion 1 Standarder 2 Lysstyring 3 Effektivitet Farve 4 5 Pålidenhed Teknik 6 7 INTRODUKTION I alle byer spiller planlægningen af byens belysning

Læs mere

PRIS- OG PRODUKTLISTE Jan. 2013 INDUSTRIEL LED BELYSNING

PRIS- OG PRODUKTLISTE Jan. 2013 INDUSTRIEL LED BELYSNING Professionel belysning 28 år med import og salg af elektronik Begoniavej 1 8541 Skødstrup Tel. 6080 4500 www.ledpartner.dk smj@ledpartner.dk CVR DK2552 9405 PRIS- OG PRODUKTLISTE Jan. 2013 Gyldig fra 1.

Læs mere

Fig. 1. De elektromagnetiske svingningers anvendelse. Det synlige lys udgør kun en meget ringe del af svingningernes anvendelse.

Fig. 1. De elektromagnetiske svingningers anvendelse. Det synlige lys udgør kun en meget ringe del af svingningernes anvendelse. Lys og planter. Elektromagnetiske svingninger. Uden at beskrive teorien bag de elektromagnetiske svingninger kender vi alle til fænomenets udnyttelse i form af f.eks. radiobølger, radar, varme, lys, og

Læs mere

Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift BELYSNING. Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima

Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift BELYSNING. Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima Uddannelse af driftsansvarlige energirigtig drift BELYSNING Jørn Bødker og Peter Poulsen Energi og Klima Kontorer Lejlighedsarbejde Vedvarende arbejde Gange og trappe 200 lux 500 lux 50 lux Rengøring af

Læs mere

Ungt Lys. Dansk Center for Lys

Ungt Lys. Dansk Center for Lys Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, konferencer,

Læs mere

LED-armaturer. Juli Tænker du kortsigtet eller langsigtet? Professionelle el-installatører vælger Philips LED-armaturer

LED-armaturer. Juli Tænker du kortsigtet eller langsigtet? Professionelle el-installatører vælger Philips LED-armaturer LED-armaturer Juli 2018 Tænker du kortsigtet eller langsigtet? Professionelle el-installatører vælger Philips LED-armaturer s 1 Vores belysningsprodukter, -systemer og -services ændrer fuldstændig den

Læs mere

Oversigt over skolernes belysningsanlæg

Oversigt over skolernes belysningsanlæg Oversigt over skolernes belysningsanlæg December 2017 Indholdsfortegnelse Skolen ved Bülowsvej Side 1 Skolen på Duevej Side 12 Lindevangskolen Side 13 Ny Hollænderskolen Side 21 Skolen på Nyelandsvej Side

Læs mere

FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING

FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING LANDBRUG/STUTTERIER FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING Ved en udskiftning af belysningsarmaturer får du dels en energioptimering og samtidig et langt bedre lys... Du får en lavere elregning

Læs mere

DIODELYS/LED LYS PÆRER & LYSBÅND TIL: ALT I 12 VOLT. SPRØJTER LANDBRUGS-MASKINER TRAILERE/BILER HUS/HJEM LED LYSBÅND LEVERES I METERMÅL

DIODELYS/LED LYS PÆRER & LYSBÅND TIL: ALT I 12 VOLT. SPRØJTER LANDBRUGS-MASKINER TRAILERE/BILER HUS/HJEM LED LYSBÅND LEVERES I METERMÅL UDVIKLET TIL LANDBRUGET DIODELYS/LED LYS PÆRER & LYSBÅND TIL: SPRØJTER LANDBRUGS-MASKINER TRAILERE/BILER HUS/HJEM ALT I 12 VOLT. LED LYSBÅND LEVERES I METERMÅL WWW.JEPOTECH.DK HVAD FÅR DU UD AF AT BRUGE

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for følgende rammer: 1 Gyldighed

Læs mere

BELYSNING TIL INDUSTRI

BELYSNING TIL INDUSTRI BELYSNING TIL INDUSTRI FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING Ved en udskiftning af belysningsarmaturer får du dels en energioptimering og samtidig et langt bedre lys... Du får en lavere elregning

Læs mere

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a.

Lyssætning af museumsudstillinger. Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lyssætning af museumsudstillinger Eskild Bjerre Laursen arkitekt m.a.a. Lys nok? Øjet er i stand til at adaptere med en faktor 5.000 Enheder Candela kommer af candle. Er et udtryk for en lyskildeintensitet,

Læs mere

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED

Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri. Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri Skilteteknik - Lys, skiltning og brug af LED Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 Målformulering 4 Indhold i undervisningen Grundviden Grundviden om lys og

Læs mere

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Information om Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Certificering af indbrudshæmmende produkter beregnet til indbygning som skalsikring af bygninger. Dancert-sekretariat:

Læs mere

VELUX lystunnel Dagslys til mørke rum og gangarealer

VELUX lystunnel Dagslys til mørke rum og gangarealer VELUX lystunnel Dagslys til mørke rum og gangarealer VELUX 2011 www.velux.dk Lad dagslyset finde vej til selv de mørkeste hjørner En VELUX lystunnel leder dagslyset ind gennem taget til svært tilgængelige

Læs mere

Avancerede funktioner - elegant design

Avancerede funktioner - elegant design Avancerede funktioner - elegant design Avancerede funktioner - elegant design Velkommen til Schneider Electrics komplette KNX-koncept. Vores produkter og løsninger er ikke blot udviklet med fokus på høj

Læs mere

Legepladscertificeringen

Legepladscertificeringen Side 1 af 6 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Legepladscertificeringens formål og grundlag... 2 1.1. Formål.... 2 1.2. Organisation... 2 1.3. Certificeringsgrundlag og kontrolomfang... 2 1.4. Vilkår og ansvarsforhold...

Læs mere

Plan og Miljø. Forskrift for støj og vibrationer

Plan og Miljø. Forskrift for støj og vibrationer Plan og Miljø Forskrift for støj og vibrationer Forskrift for støj og vibrationer Formål Formålet med denne forskrift er, at forebygge og begrænse gener fra støj og vibrationer i Frederikssund Kommune,

Læs mere

Niko Home Control. Det smarte hjem

Niko Home Control. Det smarte hjem Niko Home Control Det smarte hjem Introduktion Dit hjem bliver smart med Niko Gør livet mere komfortabelt og sikkert, samtidig med at du sparer mest mulig energi. Niko Home Control er en ny intelligent

Læs mere

Avancerede funktioner i elegant dansk design. KNX-koncept

Avancerede funktioner i elegant dansk design. KNX-koncept Avancerede funktioner i elegant dansk design KNX-koncept Velkommen til Schneider Electric s komplette KNX-koncept Vores produkter og løsninger er ikke blot udviklet med fokus på høj funktionalitet. De

Læs mere

INDRET UDELYS SPAR DIT FORM FUNKTION ENERGIFORBRUG LYS & MILJØ ENERGI & PENGE

INDRET UDELYS SPAR DIT FORM FUNKTION ENERGIFORBRUG LYS & MILJØ ENERGI & PENGE INDRET DIT UDELYS FORM FUNKTION ENERGIFORBRUG Gennem mere end 60 år har Konstsmide designet og produceret udendørsbelysning. Klassiske lamper, stilrene lamper, minimalistiske lamper. Lamper der viser vej,

Læs mere

Notat. Vindmøller på Mejlflak supplerende oplysninger. Til Aarhus Byråd. Planlægning og Byggeri. Den 10. oktober 2012

Notat. Vindmøller på Mejlflak supplerende oplysninger. Til Aarhus Byråd. Planlægning og Byggeri. Den 10. oktober 2012 Notat Til Aarhus Byråd Den 10. oktober 2012 Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Aarhus Kommune Vindmøller på Mejlflak supplerende oplysninger 1. Konklusion Dette notat indeholder redegørelser og svar

Læs mere

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret.

Lysets farve måles i Kelvin efter en skala nogenlunde som vist på nedenstående planche, hvor forskellige lysforhold er indikeret. Hvidbalance Noter til Kibæk Fotoklub den 1/2 2017 Af Jørgen D. Vestergaard Et (ikke-selvlysende) objekt har den farve, som det lys det reflekterer. Det betyder dermed at objektets farve er afhængig af

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen

Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen Arbejdsmiljøuddannelse for medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen At-vejledning F.3.7 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.1 Sikkerhedsgruppens arbejdsmiljøuddannelse, marts 2006. Denne At-vejledning

Læs mere

Lyskilder ÅF Lighting

Lyskilder ÅF Lighting Lyskilder ÅF Lighting Lyskilder Elektriske lyskilder Glødelamper/ temperaturstrålere Udladningslamper/ luminescensstrålere Lysdioder Natrium Kviksølv Standard 230 V Halogen Lavtryk Højtryk Lavtryk Højtryk

Læs mere

Fjerkræ nr. 6 2008. FarmTest. Måling af lys i konsumægsstalde

Fjerkræ nr. 6 2008. FarmTest. Måling af lys i konsumægsstalde Fjerkræ nr. 6 2008 FarmTest Måling af lys i konsumægsstalde Måling af lys i konsumægs- stalde Af Palle Vinstrup, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Fjerkræ Titel: Måling af lys i konsumægsstalde

Læs mere

N O T AT T I L FOLKE TI NGETS EUROP AU D V AL G

N O T AT T I L FOLKE TI NGETS EUROP AU D V AL G Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 572 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGETS EUROP AU D V AL G 14. august 2012 J.nr. 3401/1001-4559 Ref. BJH Notat til Folketingets Europaudvalg om forslag fra

Læs mere

september 2009 Professionel LED belysning

september 2009 Professionel LED belysning GN september 2009 Professionel LED belysning SunFlux LED lyskilder GN Belysning A/S er blevet forhandler og enedistributør af Sunflux LED lyskilder til det professionelle el- og installatørmarked i Danmark.

Læs mere

SeeTool - KNX løsninger til

SeeTool - KNX løsninger til SeeTool - KNX løsninger til Erhvervsbygninger Program 6.0.0.0.0.3 Dagslysstyring tænd/sluk med PIR og manuel betjening - Lysstyringsfunktioner Løsningen kombinerer to moduser: automatisk og manuel Ved

Læs mere