S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "S t o r y l i n e. Målgruppe 0-3 år. Af Marianne Hahn"

Transkript

1 S t o r y l i n e Målgruppe 0-3 år Af Marianne Hahn

2 Indholdfortegnelse Historie Teori Motivationshistorie Aktiviteter

3 Teori Værksted Natur Musik Drama Medier

4 Motivationshistorier Værksted Historie 1 Historie 2 Natur Historie 1 Historie 2 Musik Historie 1 Historie 2 Drama Historie 1 Historie 2 Medier Historie 1 Historie 2

5 Aktiviteter Værksted 1. Træ 2. Knagerække Musik 1. Se den lille kattekilling 2. Musik væg Natur 1. Sneglegård 2. Vandfarver i sne Drama 1. Pigen med guldsten 2. Juletræ Medier 1. Vende spil 2. Foto bog

6 2 gode venner På Rolighedsvej bor 2 drenge. Noah bor i et gult hus, med hans mor og far. Silas bor i et rødt hus, med hans mor og far og 5 søstre. De 2 drenge leger sammen altid, de er bedste venner.

7 En dag legede de ude i Silas`s have, de er ved at bygge en hule i et træ. De har fundet en masse brædder, som de hammer sammen med en masse søm, så det bliver en stor flot hule. Nede i Silas`s have bor der en nisse familie, de hjælper med til at bygge hulen. Nisserne er glade for at synge og spille, så arbejdet går som en leg. Nisse bo

8 En af Silas`s søstre, Stella, hjælper også med i dag. Men nisserne driller Stella, de rykker hende i håret. Det skal nisserne passe på med, for Stella har en tryllestav. Med hendes tryllestav kan hun trylle sit hår kort, så nisserne ikke kan rykke i det. Da de er færdig med hulen, holder de en stor fest med alle Silas`s søstre. Den ene søster Karoline har lavet saftevand og nisse mor har bagt pebernødder. Det var en super duper fest.

9 Værksted: Hvordan er fantasi vigtig for barnets udvikling? Fantasi er når vi kan forestille os noget som ikke findes eller ikke er her lige nu. Når vi kan forestille os noget, kan vi med vores kreativitet fremstille et produkt. For at kunne fantasere, må vi have erfaringer. Ved gemme leg lærer børn fra helt små at når den voksne gemmer sig, kommer den voksne altid frem igen, det giver erfaringer. Ved at stimulere børns sanser, opbygger de en erindring som bliver lagret i hukommelsen. Ud fra denne erindring, dannes grundlaget for at børn kan fantasere. Fantasi er grundlæggende for at vi kan være kreative, vi kan forestille os at bygge videre på f.eks. den tegning vi er i gang med at tegne.

10 Natur: Hvordan kan vi give børn viden om økologi? Det natursyn mennesker får i deres barndom, har vist sig at holde, for langt de flestes vedkommende også i voksenlivet. Ved at vi gør børnene nysgerrige på hvad vi kan finde af krible kable i jorden og i vandet, f.eks. i en kort periode følge regnormene, vi finder ude i haven, i et orme bo og se hvad de spiser. Lærer vi børnene at tage ansvar/vare på naturen, vi styrker deres sociale kompetencer, ved at de er fælles om oplevelsen. Vi kan give børnene en indsigt i god bæredygtighed, ved at vise dem at vi på en naturlig måde udnytter naturens resurser, så vi mindst mulig belaster miljøet og naturen. F.eks. ved at vi samler æbler i nærområdet, og ikke køber udenlandske. Vi kan give børnene en indsigt i fra jord til bord, ved at de selv oplever udviklingen fra frø til grønsag. De vil få et ejerskab til det de dyrker, når de selv har været med. I højbedet kan der også dyrkes krydre urter, der stimulere deres sanser, når de rører, dufter og smager.

11 Musik: Hvad kan musik gøre for sprogudviklingen? Lege med lyde og ord er sprog udviklende, det giver børn et større ordforråd. Når børn synger, hører de rytmen i sangen, det gør at de nemt lærer sangen udenad. Fra helt lille laver børn rytme, når de f.eks. slår med ranglen i gulvet. Gennem digtning og dans taler vi til vores sanser, det giver mulighed for at udtrykke sig kreativ. F. eks starte en kendt sang, slå over i et eget digt og lade børn digte videre. Jo flere udtryksformer vi giver børnene både sproglig, musikalske og motoriske, jo flere måder har barnet for at udtrykke sig. Et stort ordforråd gør det nemmere for børn at udtrykke deres følelser, meninger og tanker, de opbygger en social identitet.

12 Drama: Hvad lærer børn af rollelege? Lege skal være sjov. Børn lærer at begå sig socialt, gennem rollelege, De bliver en brik i puslespillet, uanset hvilken rolle de har i legen. Gennem leg stimulere børn deres sanser, og de udviklet deres fysiologi, de opbygger er errinding som de bruger til at videre udvikle legen. Som pædagogisk assistent skal man være en god rolle model, Børn gør ikke det du siger, men det du gør. Så ved at vise børnene aktiviteten og lege med børn, spejler børn sig i den voksne og vil nemmere kunne bruge fantasien. Børn udtrykker sig gennem deres sanser og følelser, ved at skaber mulighed og rum for børn, vil de med deres kreativitet kunne udtrykke sig gennem en skabende æstetisk proces.

13 Medier: Hvad kan små børn lære ved at bruge Ipad? Medier, så som mobiltelefoner, computer og fjernsyn, fylder mere i vores hverdag nu om dage. Udviklingen går hurtigt, alt bliver bedre, hurtigere og billigere, derved også mere tilgængelig for alle. Det giver den pædagogiske assistent mulighed for andre aktiviteter til små børn, aktiviteter der stimulere deres sanser og b. an styrker deres sproglige og sociale/alsidige kompetencer. Man kan styrke børns finmotorik, i tegne og male App`s. Tablet giver mange muligheder, for et godt alternativ til udviklende aktiviteter for små børn. It er en stor del af børns hverdag, og ved at give små børn adgang til tablet i institutionen, kan man give børn nogle udviklende og sunde alternativer til spil. Fra min dagpleje har tablet bl.a. været et godt værktøj til børnenes sprog udvikling, ved at de selv, ud fra de billeder de har taget i løbet af dagen, nemmere kunne sætte ord på deres oplevelser til forældrene.

14 Fortælling 1: Værksted En efterårsdag ligger Noah og Silas og kikker op i træ toppene, hvor alle bladene falder af træerne. De daler lige så stille ned på jorden, nogle flyver lidt, og lander lige i hovedet på Noah og Silas. Det kildrer når bladene rammer drengene i hovedet, eller er det nisserne der kildre, de elsker jo at drille. I dag vil vi male blade på de nøgne grene.

15 Fortælling 2: Værksted Noah og Silas og nisserne leger i hulen, de leger fange leg, og de har det rigtigt sjovt. Alle sveder og har taget jakker og nisse huer af. De skiftes alle til at være den, men nissepigen Amanda har svært ved at fange de store drenge, så nisse Karl Emil tager hende op på skulderne, sådan kan de løbe dobbelt så hurtigt. Nisse mor kommer for at sige det er spisetid, men hun bliver lidt sur, fordi alt overtøjet ligger smidt overalt. Det må vi hjælpe drengene og nisserne med, vi laver knagerækker til deres overtøj.

16 Fortælling 1: Natur Nisserne er på tur i skoven, for at samle nødder og bær til den lange vinter. På deres tur møder de flere af deres venner, også vinbjerg sneglene. Sneglene er også ved at gøre klar til vinteren, men den store skovmaskine har fældet deres ynglings træ, som de plejer at søge ly ved om vinteren. Nisserne invitere sneglene til at bo vinteren over sammen med dem, det bliver sneglene glade for og sammen begiver de sig mod nisse bo. Vi skal lave en snegle gård, så sneglene har et sted at bo.

17 Fortælling 2: Natur Sneen er faldet, og ligger som et tykt lag på jorden. Storesøster Stella sidder i hulen og kikker ud i haven, det er dejligt med al den sne. Men hun syntes at der mangler lidt blomster, Stella elsker blomster. Så hun tager sin tryllestav, og trylle, trylle, try-lø, har hun spredt blomster ud over sneen. I dag skal vi også male i sneen.

18 Fortælling 1: Musik Hele nisse familien er vej, for at besøge en anden nisse familie. De glæder sig til at se deres venner, og går og synger sange. Når de besøger hinanden, synger og spiller de tit hele natten. Det er rigtigt festligt, for nisse mor har også bagt pebernødder. I dag på vores tur i skoven synger vi vores egen sang, mon der kommer nye digte til?

19 Fortælling 2: Musik En dag Noah og Silas går og bygger på hulen, sammen med nisserne, går det ikke så godt. Nisse Jonathan spiller på sin violin, men violinen lyder frygtelig, den piver og hviner, det er ikke rart at høre på. Stella sidder oppe på sit værelse og strikker en dukke, det er umulig at koncentrere sig i larmen fra violinen. Så Stella går ned til hulen, og svinger sin tryllestav, og vupti så lyder violinen godt igen. Og arbejdet går som en leg igen. I dag skal vi finde spande og klokker vi kan sætte på væggen af legehuset, så vi selv kan lave musik.

20 Fortælling 1: Drama Trolde Olde er på besøg hos nisserne, han har været en tur i trolde skoven. Der havde han mødt pigen med guldstenen, hun var så fin i hendes strut kjole. De havde gået rundt i skoven, hvor de havde mødt ræven, men ræven ville ikke snakke, han luskede bare væk. Så mødte de nissen og sammen tryllede de en sø frem, op ad søen kom deres venner klovn fisken og sælen. Det blev en festlig dag, hvor de alle hyggede sig sammen. Vi vil øve os på vores skuespil i dag.

21 Fortælling 2: Drama I morgen er det juleaften, og Noah og Silas glæder sig rigtig meget. Nisse mor har travlt med at forberede maden, hun er i gang med at lave en stor portion risengrød. Noah og Silas er nede i hulen og sammen med alle nisserne er de ved at pynte juletræet, de har i lang tid lavet pynt til træet og de har lavet rigtigt meget. Juletræet bliver rigtig flot, med al pynten og lysene de har fået sat på. Med vores juletræ ude i haven, øver vi os på jule sange.

22 Fortælling 1: Medier I dagene efter juleaften, har nisse familien besøg af deres fætre og kusiner. Børnene er så glade for at se hinanden, de styrter rundt i hele nisse bo. Nisse mor har svært ved at holde styr på alle fætrene og kusinerne, når alle styrter rundt glade og vilde. Så hun sætter sedler med deres navne på ryggen af dem,

23 Fortælling 2: Medier Om vinteren, når sneen ligger højt ude i haven, sidder nisserne oppe i hulen og kikker på billeder af deres venner fra skoven. Nisserne kan ikke gå i den høje sne, for de har korte ben. Derfor er de glade for at de hele sommeren gik og tog billeder af deres venner, så nu kan de sidde og snakke om alt det de lavede i sommers med deres venner. F. eks. den dag hvor de ledte efter musen August, og nisserne til sidst fandt Augusts muse hul. I dag vil vi sætte de billeder vi tog ude i skoven i går, i ibooks som vi kan vise til forældrene. August

24 Aktiviteter 1: Værksted Aktivitets beskrivelse: Materialer: Papir eller kopi af skabelon. Maling, flere forskellige farver. Børnene sætter fingre tryk med forskellige farver, på papiret. Så det ser ud som blade. Vi kan bruge skabelonen med træet eller børnene tegner selv et træ først. En anden mulighed er også at børnene limer tørrede blade på, som de har fundet i naturen og tørret.

25

26

27 Aktivitet 2: Værksted Aktivitetsbeskrivelse: Knagerække Materialer: Et stykke træ, evt. en gren der er fundet i skoven eller ved stranden ca. 30 cm. 3 store søm, hammer, sandpapir, snor og maling. Vi saver et stykke træ i en passende længde og sliber det rigtigt godt, så træet ikke har nogle skarpe kanter. Hamre 2-3 store søm i med afstand, der er knagerne. Til sidst binder vi en snor fast i begge ender og maler træstykket i en valgfri farve

28 Aktiviteter 1: Natur Aktivitetsbeskrivelse: Snegle gård Snegle gård: I et ikke så tilgængelig område af institutionen, hvor der er ikke er megen anden aktivitet. Imellem nogle buske og træer, så der er skygge det meste af dagen. Bygger vi af hønsetråd et område på ca. 1 gange 1 meter, der skal være hønsetråd i alle sider og på toppen. Vinbjerg sneglene giver vi navne, gerne børnenes navne. Navnene kan skrives på sneglehuset, med sprit tus.

29 Aktivitet 2: Natur Materialer: Tomme plast flasker, gerne tomme sulfo flasker. Vand. Frugt farver. Beskrivelse: Vand og frugt farver blandes i flaskerne, og rystes godt sammen. Udenfor sprøjter man det farvet vand ud over sneen, til et maleri. Kun fantasien sætter grænser.

30 Aktivitet 1: Musik Aktivitetsbeskrivelse: Når vi går tur i skoven, synger vi Se den lille kattekilling. Vi har selv digtet nye vers, der passer til hvad vi ser den pågældende dag i skoven f. eks. Om efteråret, når jorden er bar, leder vi efter muse huller, ved træernes rødder. Er det et muse hul?

31 Se den lille kattekilling 1. Se den lille kattekilling Nej hvor er den sød Den har fine hvide poter Og en pels så blød 3. Se den store skov i dag Nej hvor er den grøn Der er gode brombær her Og også gode hindbær 2. Se den lille bitte mus Nej hvor er den sød Den har en hale lang Og en pels så blød 4. Se den store skov i dag Den er grøn, gul, rød Vi må have hatten på For det blæser koldt.

32 Aktivitetsbeskrivelse 2: Musik Vi skal bruge en væg, her er brugt et eksisterende hegn. Man kan også bruge væggen på legehuset eller en støbekrydsfiner plade, der er vandtæt. Skruer og boremaskine. Tin skåle og plastik spande. Pinde til at lave lyd. Rangle med klokker. Stemme gaffel. Laminerede billeder af noder.

33 Aktivitet 1: Drama Materialer: Udklædnings tøj, Strutskørter, trold, ulv, ræv, nisse og fisk, alle klæder sig ud i forskellige kostymer, alt efter hvad man har. Alle danser rundt hele sangen igennem, og f.eks. i digtet med ræven, lusker ræven rundt og vil æde de andre. Aktiviteten er en der gentages over en længere periode, børn lærer nemmere ved vedvarende gentagelser og digter måske videre på sangen.

34 Pigen med guldsten. Gruppesang af Jeanette, Flemming, Pernille, Amalie og Marianne 1. Pigen med guldsten, gik en tur i skoven hun havde- fin- skrudtkjole på. Trylle trylle tryl-lø 4. Ræven luskede frem, for maven var tom, nu vil han have, en rigtig stor vom. Trylle trylle tryl-lø 2. Trolde olde sprang, ud af sin hule, så fløj en ugle, og trolden fik en bule. Trylle trylle tryl-lø 5. Pigen og trolden, mødte en nisse, nisse kunne trylle, det ku pigen osse. Trylle trylle tryl-lø 3. Pigen og trolden, gik videre ind i skoven, ulven tittet frem, men han var for doven. Trylle trylle tryl-lø 6. Nisse og pigen, tryllede søen frem, op af vandet- kom- klovn-fisk og sælen. Trylle trylle tryl-lø.

35 Aktivitet 2: Drama Aktivitetsbeskrivelse: Juletræ på fod. Juletræs pynt. Kogler, fedt og solsikkefrø. Allerede sidst i november, anskaffer vi os et juletræ. Det stiller vi ude i haven, og pynter med børnenes hjemmelavet julepynt. Vi har fundet nogle grankogler i skoven, som vi har dyppet ad flere omgange i en blanding af fedt og solsikkefrø. Dem hænger vi også på juletræet, så der er mad til fuglene. Aktiviteten består i at vi danser om juletræet og øver os på julesange. Da træet står udenfor er det nemmere med mere spontan og vild dans. Træet bliver stående ind i det nye år, så vi kan forsætte med julesangene og andre sange.

36

37 Aktivitet 1: Medier Aktivitetsbeskrivelse: IPad, fotospil, billeder taget med IPad. Lad børnene selv tage billeder med IPad, disse billeder bruges til at lave vendespillet. Følg instrukserne i programmet

38 Aktivitetsbeskrivelse 2: Medier Ipad, Book Creator, ibooks, billeder taget med Ipad. Lad børnene selv tage billeder med Ipad, det kan f.eks. være et bestemt tema, eller en tur man har været på. I Book Creator vælger man hvordan bogen skal se ud, derefter ligger man billederne ind og skriver evt. en lille tekst og ligger lyd på. Efterfølgende ligger man det i ibooks, og der ligger den og kan læses lige så tit man vil. Et alternativ kan også være at tage billeder af f. eks ene gule ting, og derved øve sig på farverne.

39

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter

Find vej ud i naturen året rundt. Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter Find vej ud i naturen året rundt Inspirationshæfte med oplevelser og aktiviteter 2 Indhold Find vej ud i naturen året rundt 3 Mere natur i de små børns hverdag 4 God praksis i naturen 6 Januar-februar

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Grundlæggende pædagogiske mål

Grundlæggende pædagogiske mål Grundlæggende pædagogiske mål Alsidig personlig udvikling I Spiren lægger vi op til at være et omsorgsfuldt og pædagogisk supplement til hjemmet. Vi vil skabe en tryg base for barnet, der kan være udgangspunkt

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Læreplan i Stjerneblomsten.

Læreplan i Stjerneblomsten. Læreplan i Stjerneblomsten. De 6 punkter, som vi kommer ind på i læreplanen, er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sprog. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere.

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Den perfekte jul Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Ordet Fangers store julekonkurrence "Skriv om din perfekte jul" blev en stor succes Ca. 400 skoleelever sendte i julen 2012

Læs mere

LÆREPLAN PÆDAGOGISKE MÅL FOR DE 6 LÆRINGSOMRÅDER I LÆREPLANEN FOR BØRN I ALDEREN 0 TIL 6 ÅR. SPROG

LÆREPLAN PÆDAGOGISKE MÅL FOR DE 6 LÆRINGSOMRÅDER I LÆREPLANEN FOR BØRN I ALDEREN 0 TIL 6 ÅR. SPROG 1 LÆREPLAN Vores formål med det pædagogiske arbejde i henhold til læreplanerne, er at alle barnets potentialer og kompetencer udvikles og, at barnet rustes til at begå sig videre i livet. Vi mener, at

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner.

Følg mig. Jesus ønsker vi skal være hans venner. LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 13 Følg mig Ugens tekst og referencer: Luk 5,1-11. Joh 1,35-42. Den Store Mester, kap. 30. Huskevers: I er mine venner. (Joh 15,14) Hovedformålet er, at børnene Ved, at Jesus

Læs mere

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren)

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren) Lektion 1 (Pottemageren) MÅL Børnene skal forstå, at alle mennesker er skabt af Gud og er vigtige og værdifulde for Ham. TIL LEDEREN Menneskene er helt specielle i forhold til alt det andet Gud har skabt.

Læs mere

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter.

Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. 1 Idekatalog til at arbejde med børns kompetencer, som skal bruges for at lære at håndtere konflikter. Børnehavebørn: At tyde følelser: Tegn 4 forskellige børn: Et der er surt, et der er formærmet, et

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Spring pring Ud i inaturen

Spring pring Ud i inaturen Spring Ud i Naturen Spring Ud i Naturen Velkommen i det grønne... 3 Aktivitetskort...3 5. Risikofyldte lege udvikler børn... 11 Forslag til seks typer af vilde lege... 11 1. Spring Ud i Naturen... 4 Bevægelsesglæden

Læs mere

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog

KARLAS KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens børnebog Skolemateriale S KABALE Musikalsk forestilling baseret på Renée Toft Simonsens roman Dramatiseret af Gunvor Reynberg med musik af

Læs mere

Kommunikation og sprog

Kommunikation og sprog Pædagogiske læreplaner i dagtilbud Sprog 1 Kommunikation og sprog Børns sprogudvikling er et vigtigt tema i den løbende debat om børn. Det er naturligt nok, idet vi lever i et videnssamfund, hvor det gælder

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum SKAb rum Med IdeNtItet SIde 18 børn lærer AF HINANdeN SIde 28 brug MUSIKKeN SoM redskab SIde 38 bakspejlet 14 ForSKNING og Ny VIdeN om dagtilbud, danmarks evalueringsinstitut Er tiden løbet fra samling?

Læs mere

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af

malerier du selv kan lave Nemme Lav selv sæt Et gratis blad for os Miniature folk. Masse af Vis os det som du selv har lavet og som du er stolt af. Her er det kun positivt at prale. Det giver nemlig idéer til andre. Nr 5. 2 Årgang April 2009 Et blad for folk med dukkehuse som hobby. Lavet af

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Læseindlæring/ dansk i indskolingen

Læseindlæring/ dansk i indskolingen Læseindlæring/ dansk i indskolingen Inspirationshæfte GENTOFTE KOMMUNE SKOLEAFDELINGEN Indhold Forord............................................ 3 Navneord og mange intelligenser 2.-3. kl. Skovgårdskolen................

Læs mere

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr?

Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vind og vejr Naturen og naturfænomener Natur-noter (skriv egne kommentarer her) Sne, regn, blæsevejr, overskyet, hedebølge eller tordenvejr? Vejret er et naturfænomen med mange læringsmuligheder og også

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om:

Ud med børnene. - 24 naturbørnehaver fortæller. Læs om: Ud med børnene - 24 naturbørnehaver fortæller Læs om: Drømmefangeren fra Ærøskøbing, Haletudsesøen fra Læsø, græsdukkerne fra Frederikshavn, urtesaltet fra Outrup, dyresporene fra Haderslev, sommerlegene

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere