Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/ Ad C. III. Lolland-Falster. Øllingesøgård (26/8).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/7 1771. Ad C. III. Lolland-Falster. Øllingesøgård (26/8)."

Transkript

1 Ad C. III. Lolland-Falster. Øllingesøgård (26/8). Der er ej andet ved Øllingesøgård end nogle små parker, hvorudi kunne haves skikkelig fiskeri af karper, karusser og gedder, når man kunne få bønderne til at holde samme i stand ved rensning, som nu ved hoveriets megen indskrænkning holdes tilbage,og her i bønderbyerne kan være nogle såkaldede by stievler, hvorudi undertiden kan fås lidet fisk af karusser og gedder.- Videre af fiskerir findes her ej på godset. Øllingesøgård d. 26. aug L. Fogh. Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/ Ad C. III. Lolland-Falster. Bådesgård (28/8). På spm. kan herfra ikke gives nogen oplysning videre end da stranden grænser nær hertil, kunne almuen der af drage mere fordel med fiskeri end de gøre, hvortil de og have været opmuntret ved fiskegarns og de fornødne redskabers anskaffelse, som haver kostet herskabet imod 300 rd.; men da ingen enten af husmænd eller andre ville befatte sig dermed eller lade sig undervise at omgås med fiskeri, i den sted andre provinsers indbyggere, som og er danske undersåtter, betjene ; sig af sildefiskeriet, udbrede deres garn her på grunden og drage en del penge af landet for Sild,er den ganske bekostning spildt. Baadesgaard d. 28. aug A.L.C: Westerholt.

2 Ad C. III. Lolland-Falster. Gottesgabe gods (30/8). Fiskeriet betræffende. l. Det lidet fiskeri, som drives af 2 husmænd, boende på Alboe her af godset, består alene af sild, hornfisk og undertiden torsk. 2. Hvilke alt falder i salt vand. 3. De redskaber, som hertil bruges, er et bundgarn, som sættes ved nogle i stranden nedrammede pæle, og undertiden bruges i et såkaldet torskegarn. 4. Denne sort fiske bliver ej af vedkommende fisker behandlet,men straks ligesom den er fanget,bortsolgt 5. Fiskeriet med det benævnte bundgarn tager sin begyndelse om foråret,når vandet er åben, og vedvarer til maj måneds udgang, fra hvilken tid og indtil høsten det omtalte torskegarn alene bruges. 6. Hvor stort et kvantum af hver slags fisk årlig er falden! er ikke bleven reflekteret, siden samme uberedt bliver bort solgte. 7. Der bliver ej noget af de ommeldte sorter fisk udskibede. 8. Den afsættes i Naksov, som er nærmeste købstad. 9. De tvende mænd, som alene beboer denne plads, driver arbejdet, og ligesom fangsten er, bliver også deres belønning, siden de til ingen derfor gør regnskab Til dette fiskeri bliver alene brugt en liden fyrrejolle. 11. Siden som er meldt ej noget af fornævnte fisk behandles på stedet, så konsumeres ej heller dertil noget salt. 12. De omtalte fiskeredskaber bliver af vedkommende fiskere selv forfærdigede,men af fustager bruges ingen. 13. Fangsten er ingen tider af synderlig betydenhed og især har den været mangfoldig ringe i år, så omkostningerne, end sige umagen, næppe bliver betalt, hvortil man ej kan udfinde årsagen. 14. Anden indretning eller fiskeremedier end hidtil har været brugt indses ikke at kan være tjenlig på dette sted, hvor der ikke er meget ved fangsten at gøre. Gottesgabe den 30. aug J.S. Myller(?)

3 stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/ Ad C. III. Lolland-Falster. Rudberggård (5/9). Rudberggårds og Fritzholms godser. Men hvad fiskeriet betræffer,da falder derved at erindre: at siden beboerne som meldt ikke ere søvante, de ej heller have nogen tid til overs fra deres avlings bedrift, og de vande, som anstøde deres grunde, ere alene nogle vige og indløbe fra havet imellem landene; så er det eneste fiskeri, som af dennem i det salte vand vorder øvet, at nogle få husmænd, undertiden når de dertil have lejlighed, enten med glibe eller på nogle små både med stangværk gå ud for at fange nogle ål til deres egen husholdnings fornødenhed, dog er dette fiskeri på en tid af 10 år så mærkelig aftaget,uden dertil at vide årsagen, at beboerne sjælden få mere end det,de selv til et måltid kunne forbruge. Af fiskerier i fersk vand eller søer her på godserne haves ingen, men af karper og karusser har man hidtil her ved gården haft god forråd i de dertil omkring gården i forrige tider med største bekostning anlagde grave og fiskeparker, dog er det befrygtelig, at denne herlighed tilligemed flere med tiden aldeles vil gå til grunde, siden jeg ikke ser nogen mulighed udi,at få dennem oprensede ved bønderne, når noget af hovedgårds jorderne skal bedrives og ikke udyrket henligge. Rudberggaard den 5. septbr C. Knuth(?) Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/ ad C. III. Lolland-Falster. Bremmersvold (19/8). Bremmersvold og Kierstrup godser. Her er alene på disse godser 2 små byer navnlig Sandagger og Handermelle, hvilke ligger ved strandkanten imod Rødsand. Bønderne, som bor der udi, har ingen lejlighed formedelst deres avlings drift, at udrette noget ved fiskeriet, mens nogle fattige husmænd der i byerne, tager imellem ud på en båd i godt vejr for at stange ål, og om foråret og efteråret,,når silden går ind på grundene, kan de og imellem få en ringe fangst af sild. Hvad lidet de får af disse slags fiske, sælger de ferske enten i byerne hos dem selv, eller og forbruger det til deres egen fattige husholdning og ingenlunde kan nedlægge eller salte noget deraf. Deres både ere for små at begive sig ud på dybet med, så deres fiskeri er af ringe og ingen betydenhed, og stædernes situation er heller ikke meget bekvem at nogen anlæg af betydelig fiskeri der kunne foretages; thi sligt er forsøgt for nogle år siden med sildefiskeri, mens belønnede ikke umagen, da Rødsand er dem hinderlig der udi. Ferske søer er her på godserne ingen, undtagen at en liden by Sørup bestående af 3 gårde har rettighed at fiske i Maribo sø, så vidt deres grunde strækker sig, mens ingen af disse bønder betjener sig deraf, undtagen i foråret, da de kan få i rusen eller tener nogle gedder. Det øvrige fiskeri belønner ikke møjen der i søen, og bøndernes avlings drift hindrer dem og derfra. Bremmersvold den 19. aug J. Thouboe.

4 ad C. III. Lolland-Falster. Søeholt (19/8). Her ved Søeholt ere tvende anselige søer, hver for sig tæt ved gården beliggende, hvorudi i overflødighed er gedder, aborrer, brasen, suder og ål med flere slags småfisk, som mit høje herskab haver anvendt anselige bekostninger på, ved fiskerredskab af store og små våder, togger (taagere),ruser og indrettede ålekister, samt de behøvende både; så og ved at holde fisker til at fortsætte fiskeriet med de fornødne folk og videre; men derimod når velsignelsen har været nogenledes,har man med besværlighed næppe kunne fået for pundet en skilling; da den desuden ej er afsætlig uden for så vidt nogle få omliggende i højeste en gang om ugen kan købe sig en ret; af hvilke årsag mit herskab ved min tiltrædelse som forvalter udi deres tjeneste formedelst afgang af den forrige fisker måtte okkordere det på den nåde bort, til en anden således: l) Alt det her ved søerne værende fisker-redskab blev hannem uden nogen betaling overdraget,at bruge og benyttede, så meget han kunne, imod han ved fratrædelsen leverede samme fra sig udi den stand, det da var, eller og den vurdere(de) betaling. 2) Skulle hannem forundes tvende gange om året et bud fra hver gårdbeboere om vinteren til at vække ishuller for fiskedrætten; men siden at hjælpe sig selv. 3) Fri hus, ildebrand og græsning til sig og sine kreaturer. 4) Derfore skulle han alene holde herskabets bord ved lige af søer,parker og damme med en ret fisk daglig, og siden at måtte gøre sig det øvrige så nyttig, som han ville. Så betydelig nu som dette fiskeri kunne være, ligeså ringe indkomst ses heraf mit herskab at have; ej heller har fiskeren siden gjort sig stor fordelagtighed deraf, uden han til nød for sine og sig har haft føde men da hannem nu er nægtet den fornødne hjælp om vinteren og ej fra hoveriet kan undværes de ansatte gangdage /:især efter den allernådigste hoveriforordning,hvorved mit såvelsom ethvert herskab må lade anselige jords-måle ligge udyrket:/ haver han opsagt sin kontrakt og ej mere vil have med fiskeriet at bestille.- Parke- og dammefiskeriet, som her er en del, vil virkelig og i tiden ophøre aldeles, formedelst folkehjælp, om noget af hoveriet skal forrettes, ved avlingen. Søeholt d. 19. aug C. Olesen.

5 Stiftamtmændenes ind. ef. Kmr.-skr. af 23/ Ad C. III. Lolland-Falster. Nielstrup (22/8). Orebygård og Nielstruppe...Fiskerierne vedk. Disse ere her af ringeste betydenhed, derfore må folge ubetydelige 1. Landet er her plat og ubekvem til at drive fisk, så aleneste til husholdning haves i nogle få vandste der i særdeleshed karusser og gedder. 2. Udi ovenanførte saltvands å (mellem Orebygd. og Nielstuppe) fanges og derefter bortsælges nogen sild og hornfisk. 3. Til sild små og få garn og til hornfisk kroge besatte med rejer. 4. Her bruges ingen behandling men staraks forhandling mest til fersk spise. 5. Udi foråret og efterhøsten nogen ringe sild og udi maj ligeså hornfisken. 6. Aldeles ingen kvantum. 7. Slet ingen. 8. Den ringe afsætning sker til nærmeste strandbeboere à 6 ved stranden boende husmænd betjene dem der af til liden næringshjælp og fortjener derved årligen 6 à 8 rdr. 10. De ovenanførte bruge hertil 4 små norske fyrrebåde. 11. Af disse husmænd slet intet. 12. De få brugende garn forfærdige de selv, krogene købes i købstaden. 13. Forskellen udi velsignelsen er årligen ikke synderlig at mærke, et sildig forår, uvejr og nogle til forhindring længe vedvarende vinde kan forvolde nogen forandring til afgang. 14. Aaens smalhed imellem landene, strømmens ringe dybhed og sluttelig ubekvemme grund give ingen håb om fiskeriets opkomst der. Nielstrup d. 22. aug H. Flindt.

6 Ad C. III. Lolland-Falster. Ourebygård (10/8). Fiskeriet her ved stedet er aldeles ej værd at nævne, en husmand kan undertiden om foråret og efter høst fange en snes sild med et sættegarn, vel og undertiden om sommeren fange nogle ål på krog, som dog ej er af betydenhed. Det er al den oplysning, herfra stedet kan meddeles. Ourebygård den 10. aug C.G. Holck. Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/ Ad C. III. Lolland-Falster. Fuglsang (17/8). Fuglsang og Prierskov gårde og godser. b) Fiskerierne vedkommende. Om de til besvarelse i denne videnskab fremsatte 14 poster må svares det samme som til forrige, at såsom her til gårde og godser ingen ferske søer /: nogle små parker undtagen:/ eller saltvandsfiskerier findes eller drives, så kan som ubekendt derom heller ingen oplysning eller underretning herfra meddeles. Fuglsang den 17. aug B. Stub Fuldmægtig ved gård og gods ad Christiansholm intet at anmelde fra grevskabet Christiansholm Christiansholm d. 19. aug Sletting. Forpagter ved bemeldte grevskab.

7 Ad C. III. Lolland-Falster. Stubbekøbing (15/8).I (b) Fiskerierne vedkommende. på l. til 13. post inklusive. Her ved stedet er ingen, som lægger sig efter fiskeri alene, jeg har for nogle år siden anskaffet mig en svensk mand, i Sverrig har været fisker, for hvilken jeg imellem 3 ferske søer, jeg er lodtagen i, og stranden har bygget hus, denne alene her ved stedet lever af fiskeri, hvortil jeg holder ham fri hus, ildebrand og 3 både, hvorfor han alene til min husholdning imellem leverer en ret fisk, resten af hvad han fanger, betjener han sig selv af og sælger alt levende, dels til byens indvånere, og dels til liebhavere på landet for 4 sk. pundet. Den sort fisk, her falder og af ham fanges, består af gedder, aborrer, brasen, skaller og suder i de ferske søer, men i stranden alene gedder, aborrer og skaller, som i bonite langt overgår de i de ferske søer falder. Det dertil brugende fiskeredskab består af vad,not, sætte garn og ruser, som alt af ham selv, hustru og børn ved forskud forfærdiger af hamp. Med sig at fiske haver han i højeste 2 mænd, som nyder for deres arbejde 1/3 del af, hvad der fanges. Større kvantitet af fisk har han hidindtil ikke kunnet bringe til veje end straks levende her ved stedet og på landet afsættes, følgelig ingen virkes, tørres eller saltes mindre udskibes. Tiden ellers, på hvilken den bedste fangst falder i stranden, er for- og efteråret, når godt vejr indfalder. 14. Mig synes, her fattes flittige folk, der havde lyst til at arbejde både til egen og publici nytte, hvorfor fra fremmede og andre steder slige folk ville forskaffes forskud til redskaber med videre reqvisita gøres, da vil formodes, at fiskeri af sild, torsk og andre sorter fisk så vel her som andre steder med fordel kunne drives. Og kunne det ikke være utjenlig, om præmier bleve uddelte til den eller dem, som beviste at have fanget af stranden et vist antal fisk, og mere til den, der bragte levende strand gedder og aborrer til Kbhvn. Stubbekøbing den 15. aug Jørgen Scheel.

8 Ad C. III. Lolland-Falster. Nykøbing F. (31/8). b) Fiskerierne vedkommende. l. Her ved byen eller på byens grund er ingen ferskvandsfiskeri videre end hvad udi vandstederne på byens marker kan være af vedkommende lodsejer, på hvis grund sådan vandsteder falder, hensat af nogle få karper eller karusser, alene til ejerens egen husholdnings brug. 2. Saltvands fiske i stranden her ved byen falder ikke videre end lidt gedder og aborrer, som fanges med ruser, og ål med gliv, ålejern og kroge, samt rejer med gliv og rejegarn. 3. Ved 2. post besvaret. 4. Efter 2. postes formæld her faldende fiske af så liden betydenhed, at de ikke behandles anderledes end straksen fortæres. 5. I foråret, når vandet mildes. 6. Ved 4. post besvaret. 7. Slet ingen udskibes. 8. på ingen steder. 9. Ingen i særdeleshed, da 3 a 4 af byens indvånere alene på en tid af 14 dage til 3 uger i foråret med deres små joller kan tage ud på stranden at sætte ruser og krog, og som meldt ikke får videre end de mesten selv straksen, ligesom fanges, kan fortære. 10. Ikke uden 3 a 4 små, Joller,som ved 9. post er ommeldt. 11. Ikke videre end hvad til de få fiskes kogning og spisning straksen medgår, da ikke noget deraf nedsaltes. 12. Fiskeredskaberne forfærdiges her i 1andet,og fustager dertil bruges ikke. 13. Er i aftagelse formedelst vejr1iget,da næsten intet af noget slags her i år er falden. 14. Fiskeriet her i stranden kunne muligvis blive bedre, når her var de, som retteligen forstod hvorledes skulle behandles,og havde evne de dertil udfordrende redskaber at anskaffe. Nykøbing i Falster den 31. aug R. Allerup.

9 Ad C. III. Lolland-Falster. Nysted (28/9). b) Fiskerierne vedkommende. l og 2. De her i de salte vande drivende fiskerier består besynderlig af sild og torsk, lidet af gedder, ål og aborrer. I de ferske søer her i landet gives alle slags fiske; men de drives ikke Maribo og Søeholts søer undtagen. 3. Er almindelig fiskegarn bundsat i saltvand. 4.De fleste sælges straks ferske uden anden behandling. 5. Saltvandets reelle fiskerier er mest for- og efterår. 6. Kan ikke bestemmes, men er efter årets beskaffenhed og fiskenes gang eller træk. 7. Her udskibes ingen, men de sælges straks i landet 8. Her i byen og nærheden på landet. 9. Almindelig en 16 mennesker har ved fiskeriet arbejde, og når fisketiden er, og samme falder lykkelig har de og deres familje deraf den meste næring og underhold. 10. Her bruges 4 både, men ingen fartøj. 11. Er vanskelig at bestemme, dog kan man formodentlig sætte ½ læst, når silden går vel til. 12. Ja forfærdiges mest her i landet og noget i Kbh 13. Fiskefangsten er meget ulige,dog synes den hellere at stå i af- end tiltagelse, og årsagen må søges besynderligen i fiskernes alt for svage kræfter til de fornødne redskabers anskaffelse, så vel som og enten en del i deres uvidenhed eller efterladenhed. 14. Skal herefter blive besvaret. Andet punkt,der betræffer fiskeriet: Da denne punkt uden tvivl udgør eller burde udgøre den 3. del af Danmarks reelle nærings vej, så var det at ønske, at sammes undersøgning måtte foretages med alvorlighed, og understøttes med fornødenhed, men jeg standses i mit ønske, når jeg kaster tankerne hen til Danmarks indbyggeres almindelige fattige skæbne, og lægger dertil hvad jeg har ved mange lejligheder bemærket, nemlig nationens uvilje eller liden lyst til fiskeriet. Sandhed bliver det dog altid, at Danmark har den lykkeligste situation i denne post, og hvad skulle lade os tvivle om velsignelsen af fiskenes gang og ophold hos os. Qvæstionen bliver altså: har nationen den rette videnskab, lyst og kræfter til del uomgængelige redskabers anskaffelse. Jeg tror at kunne bevise alle disse mangler hos folket,når jeg sætter denne liden og fattige by til eksempel: Den har ufejlbar den allerfordelagtigste beliggenhed og situation til fiskeri, og når folket havde lyst til at drive fiskeriet og de fornødne kræfter til retskafne både eller fartøjer samt redskabers anskaffelse, ville fiskeriet upåtvivlelig kunne drives med sådan force, at landet derved vandt årlig nogle 1000 og måske jeg sagde ikke formeget,når jeg nævnede millioner. Strandens almindelige fiskerier består af torsk, aborre, ål og flyndre, men det som jeg berører som det reelle er sildefiskeriet,der går til for- og efterår, og hvilket er det, der drives så ufuldkommen og med så liden suces, at samme de flest tider næppe betaler umagen, da jeg dog upåtvivlelig tror, det kunne drives således, at ikke alene mange mennesker derved kunne have udkomme og næring,men landet i almindelighed derved vinde betydelige fordele og spare nogle Der bliver efter min indsigt ingen anden grund til manglen i dets fortsættelse end de trende dele, jeg har berørt: ulyst, fejlende indsigt og kræfter. Jeg må først berøre strandens fordelagtighed i betragtning af dens situation. Ongefær en halv mil fra reden eller havnen her ligger en strækning,rødsand kaldet. Samme trækker en linje for fjorden, og har alene 2 smalle indløb, det ene langs med Gedser og det andet ved det såkaldte Vestre Mærke. Igennem disse indløb går strømmen bestandig fra Østersøen, og man kan da vel ikke andet end tro, at alle de berørte i søen eller stranden gående fiske

10 søger der igennem, og at der altså besynderlig udkrævedes ikkuns lyst og de rette redskabers anskaffelse. Vel vil de her værende fiskere fastsætte, at fisken ikke går så vel til som i forrige tider, men jeg tror denne grund bør sættes mer i folkets eller fiskernes indbildning og efterladenhed end virkeligheden; og mon ikke det kunne tjene til bevis, hvad man ved om det sildefiskeri, der er anlagt med så formidabel og stor succes ved Kattegattet og indløbet til Østersøen samt adskillige andre steder alt under understøttelse af den svenske regering; hvilket fiskeri allerede har nået den fuldkommenhed,at der ikkun fattes en forsigtigere behandling med sildens nedsaltning, førend den ufejlbarlig vil gøre et betydeligt indgreb i den norske sildehandel. Jeg siger da mon det ikke kunne tjene til bevis, og lære vore danske indbyggere på kysterne af Østersøen, der ligger Kattegattet og Bæltet så nær, hvor silden, der bekend er en trækfisk, uden at have nogen blivende sted, passerer bade om våren og høsten. Visseligen må silden upåtvivlelig kunne træffes og fanges,og en ubodelig skam og skade for riget og folket, at de ikke vil betjene sig af den velsignelse, gud giver. Så vel og mulig tror jeg og silde fiskeriet her kunne bringes til fuldkommenhed; men som før sagt med større flid og andre redskaber. De her værende fiskere opvarter nogle gange om efteråret denne betydelige fangst, mens ikkuns i stille og godt vejr med små åbne både og nogle sættegarn, der i påkommende uvej er underkast mange fortrædelige omstændigheder og tilføjende skade. Er vejrliget noget urolig, tager deres garn nogen skade, eller få de en a 2 gange ikke umagen betalt, ere de straks skrækket fra at continuere. De kan og tør ikke hasardere, og jeg tror det og med deres redskaber er uden nytte. Derimod tror jeg,der til dette fiskeri udkrævedes anderledes og bedre fartøjer såvelsom og andre redskaber, besynderlig de såkaldte bundgarn, og om de endelig skulle være underkast nogen farlighed, da drivgarn, der uden tvivl vare de retteste til silden som en træk-fisk. Kort sagt, omskønt det er uden for min indsigt at skrive om fiskeriet, så tror jeg dog upåtvivlelig, at samme her ved stedet ved en nøjere undersøgning vel befindes således, at det blev regeringens allerhøjeste opmærksomhed værd; ligesom og at en liden understøttelse fra h.kgl.m.s kasse ville være nok til at sætte det i fuldkommen stand, og i det mindste i den stand, at landet kurme fuldkommen fourneres med dette slags fiske, og et anselig overskud gå til fremmede. Fordelen blev da fattelig at silden kunne sælges her for 3 a 4 mk. 1 fj når den efter sildefangstens beskaffenhed koster Norge 7,8,9,10,11 a 12 mk. og foruden det, så var det at ønske,den forskel der er i sundheden af fiske og flæske eller kødspisen, hvilket sidste for en stor del svækker det danske folks sundhed og kræfter. Ja, hvad ville fiskeriet og ikke give for betydelige fordele hos landmanden, der i deres sted igen kunne sælge til udførsel sit flæsk, som her i landene så dyre fortæres i så stor overflødighed, når man betragter, hvad det koster at føde et svin, forinden det kan spises. Jeg har efter den mig tillagde høje ordre så løselig berørt nogle af de anmærkninger, som spørgsmålet indeholder, men det fordrer og fortjener visselig en langt anden og yderligere undersøgning, og sådan som ikke enten kan ventes eller fordres af den, der ej har praktiseret eller kender qvæstionen i grundene. Nysted d. 28. septbr Gierlev.

11 Ad C. III. Lolland-Falster. Rødby (7/10). b. Fiskeriet vedkommende Da bruges sådant ikke af Rødby beboere uden ålefangsten om natten ved det såkaldet blus, eller på skridt om efteråret, en mil derfra kommer Ærboer for at fange sild, som sælges ferske til bønder og andre. Maribo den 7. Oktbr H.C. Aagaard. Mariboe (7/10). b. Fiskeriet vedkommende \ Da er intet fiskeri i salt vand til denne by,men i de herved liggende ferske søer. Maribo den 7. oktbr H.C. Aagaard. Saxkøbing (20/8). B. Fiskerierne vedkommende Da er her til denne by hverken salt eller ferskvandsfiskeri, altså kan ej heller derom gøres nogen forslag til forbedring. Saxkøbing den 20. aug B. Skyller (?)

12 Ad C. III. Lolland-Falster. Nakskov (20/8). b) Fiskerierne vedkommende. l & 2. Af de få søfolk her i byen, men mest af beboerne på en liden ø beliggende i byens f jord,bliver hele året igennem, sålænge stranden er åben fanget ål,flynder og små torsk i stranden,men ferske søer er her i egnen ingen, følgelig falder ej heller her sådant fiskeri. 3. Flyndere og torsk fanges ved kroge,men ålene slås med Jern. 4. Det lidet kvantum af forommeldte slags fisk, som her falder, indbringes til byen daglig, når vejrliget det tillader, og daglig fortæres. 5. Om foråret fanges desuden ved bundgarn en mil herfra byen hornfisk og vårsild, dog ej i større kvantitet end efterhånden fortæres, men for 30 år siden blev i efterhøst af beboerne i Marstal på Ærø i det store bælt imellem Låland og Langeland fanget en stor del gode høstsild,som af indvånerne her i egnen bleve indsaltede til eget brug vinteren over, men da dette fiskeri derefter årlig slog fejl, har disse Erreboer nu i nogle år ikke dermed befattet sig Ere besvarede under Foruden byens egne søfolk, der ej oftere fisker end når de ikke ere på farten, ere 10 a 12 familier på den liden ø her i fjorden, Langø kaldet, som ernærer sig med daglig fiskeri. 10. Ikkun få små fyrre joller bruges her i fjorden til fiskeri. 11. Fiskene fortæres daglig følgelig bruges der kun lidet småt salt. 12. Fiskergarnene forfærdiger fiskerne selv, men krogene købes i kramboderne her i byen. 13. Ved svaret på 5. qv. er tilkendegivet, at sildefiskeriet i det store bælt ved efterhøsttiden næsten rent har ophørt, hvad årsag dertil kan være, vides ikke. 14. Siden der er over en mil her fra byen til de store bælt, de søfarende her i byen desuden ere i armelige omstændigheder, og ingen evne haver til at gøre forsøg om et eller andet fiskeri i bæltet kunne anskåges, så kan vi ingen forslag gøre til fiskeriets opkomst her ved stedet. Nakskov den 20. aug O.(?) Skyller. F. Jensen. R. Walter. H.U. Sandberg.

13 Ad C. III. Lolland-Falster. Friderichsdal (12/10. Under min forstrand Friederichsdahl er et sted Corsenache kaldet, som således af naturen er situeret, og at det til et fiskeleje er meget bekvem. Under samme er den allerbedste lejlighed til sildefangst, men stedets beboere, som ere bønder og uvante til søen og fiskeri, kan ikke benytte sig deraf, og langtfraliggende fra Fyn, Sjælland og andre steder, kommer vel under landet for at betjene sig deraf; de åringer sildefangsten slår ind, trækker en mængde, som et bevis på at fangsten er af betydning; men langt fra ikke får den del,som de ellers kunne,ifald de på landet var boende for samme til sine rette tider at oppasse. Det som nu skulle bevæge retskafne fiskere at forlade deres hjemstavn og sætte sig ned her i Lolland for at betjene sig af et fiskeri,som i begyndelsen med store både, bundgarn og fiskeredskab, når de ej selv havde penge dertil ville fordybe dem i gæld, var friheder og privilegier det, der som et drive hjul under deres forventende fortjeneste og fordele, at deres børn afkom af deres derpå anvendte bekostning og møje, kunne høste nytten, måtte animere dem dertil. Det var derfor at ønske til dette fiskeris opkomst, hvortil hr. Oeder gør proposition, at h.kgl.m. samme ville priviligere således: at de fiskere, som nedsatte sig i Corsenache under min gård Friderichsdahl her i Lolland henhørende, hvor de af mig som ejer skulle blive indrømmet huse enten med eller uden jord, ligesom de forlangte, måtte fra den gæld,som de kom til at sætte sig udi for både og fiskevåders bekostelige anskaffelse, være tilladte, ej alene at nyde denne fiskefangst ene og alene upræjudiceret af andre,men endog til en desto mere opmuntring og beflittelse for sig og efterkommere i 20 år fra nedsættelsen af at være befriet for udskrivning til kongens tjeneste enten til lands eller vands, så og for alle personelle tynger af hvad navn nævnes kan for sig selv, kone, børn og de folk, som til fiskeriet behøvedes. På. sådan en made ville der nok være dem, som fik lyst til at nedsætte sig i Corsenache og på denne så nyttige fiskefangst gjorde bekostning. Da det ikke var at påtvivle /:næst den højestes velsignelse, som er over alting:/ at her jo ville blive en fordelagtig sildefangst til nytte og føde for det almindelige, i den sted, at samme nu så godt som bruges intet af sig i mangel af rette fiskere og oppasning. Har naturen dannet noget til det menneskelige køns nytte, er de uforsvarligt imod mange, ikke at betjene sig deraf. Friederichsdahl den 12. oktbr Chr. Friderick v. Knuth.

14 ad C. III. Lolland-Falster. Stubbekøbing toldsted 27/8). Af ferskvandsfiskeri ved jeg ej at nogen jorddrot, som ejer de ferske søer, dermed driver nogen negotie, men i forrige tider, førend fiskerierne blev bortforpagtet og landet blev solgt, gaves der en mængde af karper, karusser, gedder og aborrer. 2. Saltvandsfiskeri er her meget lidet og var, da her i, byen ere ingen fiskere, men de få sorter, som sjælden falder, er aborrer, flyndre, gedder og ål, som kommer fra Bogø, 3. Fiskeredskaberne ere kroge og garn Den liden kvantum, som her falder, bliver spist ferske og falder mest om foråret, da det er rart at få nogen fisk om sommeren, derfor ej kan udføres til andre, steder. 9. Her i byen ere ingen, som lever af fiskeri Siden her intet fiskeri falder, bruges ej heller nogle fartøjer, salt eller fustager, men 1½ mil her fra stedet er et fiskerleje, som kaldes Hæsnæs, de lever af skønt fiskeriet har der i en del åringer været meget slet frem for i forrige tider, deres fiskeri er sild og torsk, som alt i disse åringer bliver spist ferske og kan endda ej fås sjælden og til nød. 14. Enten bemt. slette fiskeri er guds straf, mangel af formue, videnskab eller arbejde, ved jeg ikke, men må overlade det til andres skønsomhed, som er bedre stedets situation og omstændigheder bekendt. Stubbekøbing den 27. aug Hans Borg. b. Fiskerierne vedkommende, Det, som kaldes fiskerier, er her ikke, Ferske vandes fiske haves her i byen meget sjælden, og saltvandsfiske er her lidet af en kort tid i foråret, neml. torsk, sild, flynder, gedder, aborrer og rejer; en kort tid i efteråret: lidet af sild; og i det hele år: lidet af ål, dog ikke daglig. Give gud en sand herrens frygt udi alle hjerter, da blev alting bedre, og fiskerierne ligeså, som efter sigende her har været mængden af, og således at l skp. saltvands aborre er købt for 3 sk. Stubbekøbing den l. septbr J. Koefoed.

15 Ad C. III. Lolland-Falster. Nykbg. toldsted (13/8) l. Her i landet er meget vel conditioneret ferskvandsfiskeri, som forhen i bund og grund ved separat forpagtning var ruineret, indtil i året 1757 jeg antog samme i forpagtning, som vedvarede på 9.år, imod årlig afgift 150 rdr. i det sted deraf forhen ikkun blev svaret årlig omtrent 92 rdr. og dog ruineret. Uagtet jeg førte og satte bemt. fiskeri i fuldkommen god stand, i henseende til dæmninger, render, postværker og oprensninger med videre, samt besætning af karper og dobbelt så mange karusser, med mange andre sorter fiske af gedder, aborrer og brasen /:i det sted jeg ved tiltrædelsen ikke bekom nogen slig besætnings fiske, som mig burde været leveret med fiskeriet efter kontrakten, men samme har måttet købt:/ mig til utrolig store bekost ninger, da landet blev solgt, blev bemt. fiskeri ved de i beskikkede kgl. kommissærers foranstaltning, tilligemed al min overbesætning, bemt. kvantum fiske, mig fratagen, og ikke alene kontrakten tilsidesat, men rent ophævet på ulovlig og uforsvarlig måde,uden nogen med mig derom forhen skete forening og afhandling, eller mindste refusion og godtgørelse for alle de derpå gjorte bekostninger og mig,tilhørende overbesætningsfisk, hvorved jeg har fordybet mig i gæld og er sat i yderste armod, som er deres exellence herr geheimeråd og amtmand von Oertz nok som alt bekendt, ligesom og at jeg ofte har andraget for det kgl. rentekammer og samme så fuldkommen lovlig bevist, uden erstatnings erholdelse i mindste måde, der har afskrækket og betaget mig i mine kummerlige omstændigheder, al lyst til at tænke mere på fiskeri eller andre tings forbedring og opkomst; ønsker at herr finansråden eller andre lige så retsindige ville tage sig min sag an og udfinde noget middel og råd til min opkomst og oprejsning udi sådan min forurettelse og erlidte store skade, da jeg ikke søger og påstår andet, end det enhver retsindig, og den, der har fornuft og begreb om ret og uret, vil og kan med en god samvittighed tilkende mig, thi erfaring om alt efter min gjorte forestilling af 7. decbr. 1768,erklæring af 25. april og amtmandens betænkning derover af 10 maj 1769,med hvad videre derefter i den begivenhed er passeret, kan vel erholdes udi rytterdistrikternes kontor på det kgl. Rentekammer; fiskeriet ellers i det ferske vand består af karper, karusser, gedder, aborrer, brasen, horker og ål foruden andre sorter gemene små fiske. 2. I stranden og det salte vand falder og sker her i tolddistriktet ikke meget fiskeri, som dog kunne være lejlighed til efter grundenes beskaffenhed, når nogen her som på andre steder ville lægge sig derefter og anskaffe redskaber dertil. 3. Der fiskes med våd og ruser i de ferske søer, og dammene afløber og derefter udfiskes, som proprietærerne kunne føre sig til bedre nytte og interesse, end det sker da de ej fiske mere, end de selv fortærer og bruger, uden undertiden forærer bort, som ikke er meget, så de ej sælger for betaling eller udfører det ringeste deraf, og således har det sig og med den ringe fiskning i strande som er efter gedder og aborrer med våd og ruser og ål med gliv og ålejern, rejer med gliv og rejegarn. 4. Af næstforegående 3. posts anførsel kan sluttes behandlingen. 5. Udi og på de tider, hver sort fiske lege/:som derfor ikke er det retteste:/ bliver der især fisket nemlig i febr. de store gedder, marti de små gedder, april og maj aborrer, juni brasen, juli karper først og tilsidst karusser og i aug.,hvorved kommer de såkaldte karpekarusser en blanding, eller om vinteren ved istrækning og af og til om året fanges og stanges ålene og rejerne på sin visse tid om foråret,når vandet mildes, ellers var det at ønske resonnen hvorfor ingen karpekarusser findes med rogn eller yngle med hverandre. 6. Efter 3. posts forklaring, ikkun lidet strandfisk, men et stort forråd af ferskvandsfisk, som dog ej er at gøre regning over, siden der ikke meget fiskes,ellers kunne være mere til af begge slags, når ejerne forstod det og ville lægge sig derefter. 7. Slet ingen del efter 2. posts forklaring. 8..På ingen steder. 9. Ingen personer i særdeleshed derved ernæres, da enhver der har fiskeri og fiskerettighed, forretter det ved deres eller andres tilhørende og tjenestefolk, ingen virkelig fisker i landet uden for proprietær agent von Westen, som udretter meget lidet med ham, i mangel af redskabers anskaffelse og sådan løn, som sådan en mand kan leve af. 10. Slet ingen i særdeleshed, uden omtrent l liden båd i hver sø, hvor og når der fiskes.

16 11. Ikke mere salt forbruges, uden den del til fiskenes kogning og spisning medgår. 12. Fiskeredskaber så meget her bruges, forfærdiges her, men fustager bruges ikke. 13. Den liden del fisk, der fiskes i stranden, er visselig i aftagelse formedelst vejrliget, og ferskvandsfiskene i ere og exponeret ved stærke vintre og mest ved megen, sne og forandring af frost og tø, når det indfalder ofte i forvinteren for jul. 14. Det vil komme an på at udsætte præmier og udgives bevillinger til hvem, der det forstår, at fiske hvor der bedst og mest kunne fiskes, når ejerne og de fiskeberettigede ikke enten det forstår eller vil bringe fiskeriet an til opkomst, som en stor herlighed i et land, derhos forbud at iagttages at fiskningen ikke foretages i de ferske vande på legetiderne,hvorved mange tusinde fiske, når 3 rognkorn giver en fisk, bliver omkommet, da fiske uden des, ligesom andre kreaturer i deres yngel og legetid ikke ere behagelige og sunde at spise med videre. Nykbg. toldkammer den 13. aug Brun. Tolder.

ad C. VII. Aarhus stift. Aarhus(17/9).

ad C. VII. Aarhus stift. Aarhus(17/9). ad C. VII. Aarhus stift. Aarhus(17/9)....indsender besvarelser fra stiftets købstæder... I Udi Haureballegård og Stiernholms amter er ingen sådant fiskeri enten af salt eller ferske vande, at de kunne

Læs mere

Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/7 1771. Ad C. II. Bornholms amt (5/12).

Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/7 1771. Ad C. II. Bornholms amt (5/12). Stiftamtmændenes indb. ef. Kmr.-skr. af 23/7 1771. Ad C. II. Bornholms amt (5/12). b. Fiskerierne vedkommende. 1. Ferskvandsfiskerierne her på landet er af ringe betydenhed; store søer findes her ingen

Læs mere

1873-17. Hasle og Freersløv Sogneraad Den 22. Juni 1873

1873-17. Hasle og Freersløv Sogneraad Den 22. Juni 1873 1873-17 Hasle og Freersløv Sogneraad Den 22. Juni 1873 Efterat have modtaget den med det ærede Udvalgs behagelige Skrivelse af 17de April d.a. fulgte Farsøes Udskrift undlader man ikke herved at anerkjende

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Michael Dupont. Pasprotokoller. Et redskab for slægtsforskeren

Michael Dupont. Pasprotokoller. Et redskab for slægtsforskeren Michael Dupont Pasprotokoller Et redskab for slægtsforskeren Hvad kan pasprotokoller bruges til? - Følge en persons færden - Hvor en person kommer fra - Hvor en person rejser hen Hvad vi skal se på - Rejsepas

Læs mere

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22- Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-33. Se om mennesker, der tilsyneladende kan overkomme alt og som ikke løber ind i modgang siger man undertiden, at de kan gå

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD

Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Bønnens grundvold JESUS ACADEMY TEMA: BØN ER FÆLLESSKAB MED GUD Alle mennesker beder på et eller andet tidspunkt, selv om man måske ikke bekender sig som troende. Når man oplever livskriser, så er det

Læs mere

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN

Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN 6. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Hvidbjerg v. Å Mattæus 19, 16-26 Herre, lær mig at gå den vej, du vil have, at jeg går, og følg mig på vejen. AMEN De vidste det allerede i 1241, da jyske lov

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

2. De som kan haves her i fjorden i det salte vand er ikkuns også få og består i ål, flynderer og små krabber.

2. De som kan haves her i fjorden i det salte vand er ikkuns også få og består i ål, flynderer og små krabber. Ad C. IV. Fyens stift. Odense. (26/8). B. Fiskerierne vedkommende. l. Her i landet og ved Odense er fisken i de ferske, vande meget rar og kostbar, og iblandt ikke er at få for penge, de som kan haves

Læs mere

Blandt hedenold (Sigmunds vísa)

Blandt hedenold (Sigmunds vísa) Blandt hedenold (Sigmunds vísa) Blandt hedenold de Nordens gjæve helte, og Sigmund var den ædle Færøersmand. :/: Af alle dem, som spændte sværd ved bælte, i kampen ingen djærvere end han. :/: 2. Ved mangt

Læs mere

Prædiken til nytårsaften kl. 15.00 i Engesvang

Prædiken til nytårsaften kl. 15.00 i Engesvang 1 Prædiken til nytårsaften kl. 15.00 i Engesvang 717 I går var hveden moden - på den svenske folkemelodi 59 - Jesus os til trøst og gavn 108 Lovet være du Jesus Krist 712 - Vær velkommen, Herrens år Jeg

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Stoormægtigste Monarch. Allernaadigste Arve Konge og Herre!

Stoormægtigste Monarch. Allernaadigste Arve Konge og Herre! Stoormægtigste Monarch Allernaadigste Arve Konge og Herre! Deris Kongelig Majestet har det allernaadigst behaget udi sit til os af 28. December 1731 ergangne Rescript, at anordne det Effterschrefne til

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Michael Dupont. Pasprotokoller Et redskab for slægtsforskeren

Michael Dupont. Pasprotokoller Et redskab for slægtsforskeren Michael Dupont Pasprotokoller Et redskab for slægtsforskeren Hvad kan pas protokoller bruges til - Følge en persons færden - Hvor en person kommer fra - Hvor en person rejser hen Hvad kan vi ellers se

Læs mere

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (dåb + kirkekaffe) Tema: God forvaltning Salmer: 749, 683, 448; 728, 375 Evangelium: Luk. 16,1-9 Sikke en svindler vi hører om i dag! Han har snydt sin herre, og nu hvor det er ved

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 23. september 1950 Henvisning: Denne oversættelse følger nøjagtigt det stenografisk protokollerede foredrag, som Bruno Gröning holdt den 23. september 1950 for mongoler hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. For at

Læs mere

Proposition I Hvis jeg har samme chance for at få a eller b, er det for mig lige så meget værd som a + b

Proposition I Hvis jeg har samme chance for at få a eller b, er det for mig lige så meget værd som a + b vil have samme chance for at få eller 7 skilling i et retmæssigt spil, som det senere vil blive vist. Proposition I Hvis jeg har samme chance for at få a eller b, er det for mig lige så meget værd som

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes.

Ark No 17/1873 Veile. udlaant Justitsraad Schiødt 22/ Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. Ark No 17/1873 Veile Amthuus d 30/4 73. Nrv. Indstr. og 2 Planer udlaant Justitsraad Schiødt 22/10 19 Indenrigsministeriet har under 26de d.m. tilskrevet Amtet saaledes. I det med Amtets paategnede Erklæring

Læs mere

Kjærgaard Birk. Tingdag den 21. november 1600. Angående herredsfoged Niels Lassens 12 gods.

Kjærgaard Birk. Tingdag den 21. november 1600. Angående herredsfoged Niels Lassens 12 gods. 145 Kjærgaard Birk. Tingdag den 21. november 1600. Angående herredsfoged Niels Lassens 12 gods. Peder Barfod i Sædding, på Byrge Trolle hans vegne, lod læse et åbent uforseglet papirsbrev med Byrge Trolle

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Ark No 18/1871 d: 7de Aug

Ark No 18/1871 d: 7de Aug Ark No 18/1871 d: 7de Aug. 1871. I Anledning af Byraadets Skr: af 1ste Januar tillader man sig at meddele. Forinden Sogneraadet kan indlade sig paa at betale det omskrevne Pengebeløb til Veile Skolevæsen

Læs mere

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11.

Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Prædiken til 14. s.e.trin., Vor Frue kirke, 6. sept. 2015. Lukas 17,11-19. Salmer: 728, 434, 447, 674,1-2, 30 / 730, 467, 476, 11. Af domprovst Anders Gadegaard Alt er givet os. Taknemmeligheden er den

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

7. søndag efter trinitatis I Salmer: 743, 36, 597, 492, 477, 471

7. søndag efter trinitatis I Salmer: 743, 36, 597, 492, 477, 471 7. søndag efter trinitatis I Salmer: 743, 36, 597, 492, 477, 471 Zakæus var nok blevet mobbet, fordi han var lille og sky. Nu hævned han sig gennem jobbet; som tolder i Jeriko by. Sådan lyder det første

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 1 11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 Åbningshilsen Skoleferien er slut, de fleste er ved at være tilbage fra

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Jagtbrev fra Lolland. Et stykke journalistik af. Kaj Munk

Jagtbrev fra Lolland. Et stykke journalistik af. Kaj Munk Et stykke journalistik af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Det rekreative fiskeri i Øresund fra tun til torsk. Claus R. Sparrevohn Biolog ved DTU Aqua og ivrig lystfisker

Det rekreative fiskeri i Øresund fra tun til torsk. Claus R. Sparrevohn Biolog ved DTU Aqua og ivrig lystfisker Det rekreative fiskeri i Øresund fra tun til torsk Claus R. Sparrevohn Biolog ved DTU Aqua og ivrig lystfisker Agenda Hvad er det rekreative fiskeri, Lystfiskeri, Fritidsfiskeri, Økonomiske og samfundsmæssige

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER 2017 22.SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 Kære Herre og Gud, det, som du vil give mig, vil jeg varm om hjertet tage imod og sige

Læs mere

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske.

Så er I her, og i dag er I midtpunkt som I aldrig før har været det, jo måske da I blev født og dagene, der fulgte. Men det kan I jo ikke huske. 1 Prædiken til konfirmation 4. maj kl. 9.45 & 11.00 751 Gud ske tak og lov 557 Her vil ties udvalgte vers 17 Altmægtige og kære Gud udvalgte vers 439 O, du Gud lam 70 Du kom til vor runde jord 4. maj 11.00

Læs mere

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909. Disse kort og breve har jeg fået lov til at afskrive og offentliggøre af Gert Sørensen, som har fået dem af

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m.

Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m. 10. December 1828. Fr. f. Danmark, ang. de Foranstaltninger, der blive at træffe for at hindre reisende Haandværkssvendes Omflakken i Landet, m. m. Cancell. p. 216. C.T. p. 969). Gr. Kongen har bragt i

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

biperson i Det nye Testamente. Alligevel ved vi betydeligt mere om hvad han spiste: nemlig det han kunne finde i ørkenen, honning og vilde biers

biperson i Det nye Testamente. Alligevel ved vi betydeligt mere om hvad han spiste: nemlig det han kunne finde i ørkenen, honning og vilde biers Tekster: Es 35, 1 Kor 4,1-5, Matt 11,2-10 Salmer: 733: Skyerne gråner 78: Blomstre 89: Vi sidder - 86: Hvorledes skal jeg 438 Hellig 79.6 Velsignet være Gud, vor drot (Mel Alt hvad som fuglevinger) 80:

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue

Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Sanghæfte Rosportssangen Tilegnet Fredericia Roklub af Laue Mel.: Fra Arild s Tid drog ud paa farten. Vi Rosportsfolk er raske Gutter, vor Krop har Solens gyldne Lød, og vi af Kraft og Sundhed strutter,

Læs mere

GUDSBEGREBET.I.ISLAM

GUDSBEGREBET.I.ISLAM GUDSBEGREBET.I.ISLAM I Allahs Navn, den Nådige, den Barmhjertige. Det er et kendt faktum, at ethvert sprog har et eller flere udtryk, som bruges i forbindelse med Gud og undertiden i forbindelse med mindre

Læs mere

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00

Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 14. s. e. trin. 21. sept. 2014 kl. 10.00 747 Lysets engel 448 Fyldt af glæde 441 Alle mine kilder 157 Betesdasøjlernes buegange Bernhard Christensen Nadververs 143 v. 7 på Op alle folk på

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET F. FISKERIUDB1TTET af C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET I de af Fiskeridirektoratet aarligt udgivne Fiskeriberetninger gives der bl. a. Oplysninger om Fangsten fra saa godt som alle større Brugsfiskerier

Læs mere

LEKTION 5 SPILFØRING I SANSKONTRAKTER

LEKTION 5 SPILFØRING I SANSKONTRAKTER LEKTIO 5 PILFØRIG I AKOTRAKTER elv om det er meget vanskeligt at opstille entydige regler for spilføringen, er der nogle principper, der næsten altid kan følges i sanskontrakter: 1. Tæl dine topstik 2.

Læs mere

Ark No 6/1874 Vejle den 19 Oktbr 1874. Da jeg er forhindret fra i morgen at være tilstede i Byraadets Møde, men jeg dog kunde ønske, at min Mening om et nyt Apotheks Anlæg heri Byen, hvorom der formentligen

Læs mere

det brager løs igen: pas nu lige på, klap hesten, spis brød til, du bestemmer ikke altså sådan over

det brager løs igen: pas nu lige på, klap hesten, spis brød til, du bestemmer ikke altså sådan over Nytårsdag 2014. Domkirken 14.00: 712 Vær velkommen, 713 For dig, O Herre, 717 I går, 588 Herre gør, 118 Julen har englelyd. Nadver: 587 Guds egen kære søn. Nu ligger der så et ubrugt år foran os. Sådan

Læs mere

Forældrekøb efterfølgende afståelse

Forældrekøb efterfølgende afståelse - 1 Forældrekøb efterfølgende afståelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Køb af bolig til familiemedlemmer eller andre nærtstående er efterhånden blevet udbredt. Typisk er der tale om forældrekøb,

Læs mere

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han 22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: 753-523-522 885-845-598 Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han selv skal gå over. Det er rigtigt. Vi er klart afhængige

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Prædiken til 12. s. e. trin. 7. sept. 2014 kl. 10.00

Prædiken til 12. s. e. trin. 7. sept. 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 12. s. e. trin. 7. sept. 2014 kl. 10.00 5 O, havde jeg dog tusinde tunger 406 Søndag morgen fra de døde 276 dommer over levende og døde 695 Nåden hun er af kongeblod 439 O, du Guds lam 387

Læs mere

Forretningsorden for Næstved Byråd

Forretningsorden for Næstved Byråd Forretningsorden for Næstved Byråd Byrådets møder 1. Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jf. kommunestyrelsesloven 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949

Tale af Bruno Gröning, Rosenheim, 31. august 1949 Henvisning: Dette er en oversættelse af den stenografisk protokollerede tale af Bruno Gröning den 31. august 1949 om aftenen på Traberhof ved Rosenheim. For at sikre kildens ægthed, blev der bevidst givet

Læs mere

Artikel 1. Denne Konvention omfatter følgende Farvande:

Artikel 1. Denne Konvention omfatter følgende Farvande: BKI nr 228 af 21/06/1933 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 63.D.31. Senere ændringer til forskriften BKI nr 8 af 27/01/1986 BKI

Læs mere

Det er meget vigtigt, at vi er med så langt. Det er også vigtigt for mig, at vi kan følge hinanden i dette. For fortællingen om

Det er meget vigtigt, at vi er med så langt. Det er også vigtigt for mig, at vi kan følge hinanden i dette. For fortællingen om Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 8. december 2013 Kirkedag: 2.s.i advent/b Tekst: Matt 25,1-13 Salmer: SK: 268 * 447 * 49 * 258 * 272 * 275,2 * 275,3-6 LL: 268 * 258 * 272 * 275,2 * 275,3-6

Læs mere

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Gjøl Kulturmiljø nr. 56 Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Emne(-r) Fiskerleje, marina, ophalersteder, udskibningssted, kystvendt herregård, fiskeri og minkavl Sted/Topografi

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn.

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 10. maj 2015 Kirkedag: 5.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,23b-28 Salmer: SK: 743 * 635 * 686 * 586 * 474 * 584 LL: 743 * 447 * 449 * 586 * 584 Jeg vil godt indlede

Læs mere

Hvordan skal man bede? Med frimodighed, tro og konkret.

Hvordan skal man bede? Med frimodighed, tro og konkret. Hvordan skal man bede? Med frimodighed, tro og konkret. Er der faste regler for hvordan man skal bede? NEJ Men skriften giver os nogle gode anvisninger Ren i hjertet Frimodig Frimodig Frimodig Tro og

Læs mere

Byrådssag 1871-52. Frederikshavn 16 Decbr. 1871

Byrådssag 1871-52. Frederikshavn 16 Decbr. 1871 Byrådssag 1871-52 Frederikshavn 16 Decbr. 1871 Foranlediget af en under 14 de ds. modtagen Skrivelse fra Byfogedcentoiret, hvori jeg opfordres til uopholdeligen at indbetale Communeskat for 3 die Qvt.

Læs mere

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10.

1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Forslag til ny Forretningsorden Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede døre, jfr. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2. Følgende

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34

15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 15. Søndag efter Trinitatis 2013, Hurup og Gettrup Mattæus 6, 24 34 Herre, lær mig at søge dit rige og din retfærdighed og giv mig så alt andet i tilgift. AMEN Ja, den er god med dig, Jesus! Sådan fristes

Læs mere

LIVET PÅ BRYGGEN. K a l ø v i g f i s k e r n e s n y h e d s b r e v o g s t e d e t f o r v e n s k a b e l i g m o b n i n g m. v.

LIVET PÅ BRYGGEN. K a l ø v i g f i s k e r n e s n y h e d s b r e v o g s t e d e t f o r v e n s k a b e l i g m o b n i n g m. v. LIVET PÅ BRYGGEN Å R G AN G 5 N u m m e r 2 0 K a l ø v i g f i s k e r n e s n y h e d s b r e v o g s t e d e t f o r v e n s k a b e l i g m o b n i n g m. v. Fiskene er tilbage Der er godt nyt til

Læs mere

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp.

er der næstekærlighedsbuddet og på den anden side muligheden eller mangel på samme for at yde hjælp. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 30. august 2015 Kirkedag: 13.s.e.Trin/A Tekst: Luk 10,23-37 Salmer: SK: 754 * 370 * 488 * 164,4 * 697 LL: 754 * 447 * 674,1-2+7 * 370 * 488 * 164,4 * 697

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse FORRETNINGSORDEN for Thisted Kommunalbestyrelse Marts 2015 Dok. 1896067 2 Indholdsfortegnelse Side Kommunalbestyrelsens møder ------------------------------------------------------------ 4 Udsendelse af

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015

TRO VIRKER ALTID. Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 1 TRO VIRKER ALTID Kim Torp, søndag d. 25. januar 2015 TROENS 2 BASISELEMENTER 1. Gud er til 2. Gud lønner dem der søger Ham Hebræerbrevet 11:6 Men uden tro er det umuligt at behage ham; for den, som kommer

Læs mere

Peder Palladius: Om Brudeoffer

Peder Palladius: Om Brudeoffer Peder Palladius visitatsbog Peder Palladius (1503-1560) var den første lutheranske biskop på Sjælland. I årene 1538-43 besøgte han samtlige kirker på Sjælland for at påse, hvordan den nye tro blev forvaltet,

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven

Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke. Salmer: 236 305 224 // 241 227 235. Maria Magdalene ved graven Prædiken til 2. påskedag 2016 i Jægersborg Kirke Salmer: 236 305 224 // 241 227 235 Maria Magdalene ved graven 1. Jeg har igennem årene mødt mange enker og enkemænd, men nok mest enker, som har fortalt

Læs mere

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække.

Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. 1 Nollund Kirke. Fredag d. 29. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til langfredag, Mark. 15,20-39. 1. tekstrække. Salmer. DDS 193 O hoved, højt forhånet (gerne Hasslers mel.). DDS 197 Min Gud,

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 61 Åbningshistorie På sommerlejre har jeg ofte arrangeret en aktivitet, hvor lejrdeltagerne skulle bygge en borg men hvert medlem af gruppen havde enten hænderne bundet

Læs mere

21. søndag efter trinitatis

21. søndag efter trinitatis 21. søndag efter trinitatis Sneum kirke, søndag den 9. november kl.10.15-21.søndag efter trinitatis Gud Fader, Søn og Helligånd, du som er i himlen og på jorden, alle menneskers liv tilhører dig. Tak fordi

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere