Kikkenborgen. November Særnummer i anledning af Dragør Lokalhistoriske Forenings 20 års jubilæum

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kikkenborgen. November 2015. Særnummer i anledning af Dragør Lokalhistoriske Forenings 20 års jubilæum"

Transkript

1 Kikkenborgen November 2015 Særnummer i anledning af Dragør Lokalhistoriske Forenings 20 års jubilæum

2 DLF s logo er tegnet af Niels Febber Andersen. Lokalarkivets kikkenborg er fotograferet af Jørgen D. Petersen. Kikkenborgen er et fælles blad for Dragør Lokalhistoriske Forening og Dragør Lokalarkiv. Bladet udsendes til DLF s medlemmer og uddeles til alle interesserede fra Lokalarkivet og bibliotekerne. Bladet bliver også lagt på Lokalarkivets og DLF s hjemmesider. Redaktion: Henning Sørensen. Forsidebilledet er et postkort sendt i Posttasken kan på det originale kort åbnes og indeholder nogle små minaturepostkort med motiver fra Dragør. Dragør Lokalhistoriske Forening info@dragoer-lokalhistorie.dk Formand: Claus Ehlers. Schoutgården 41, 2791 Dragør. Tlf: Næstformand: Lis Klynge, Søvej 7a, 2791 Dragør. Tlf Sekretær: Dines Bogø, Ulspilsager 57, 2791 Dragør. Tlf / Kasserer: Leise Hansen, Krudttårnsvej 143, 2., 2791 Dragør. Tlf Kontakt vedr. medlemskab: Irene F. Larsen, Drogdensvej 2, 2791 Dragør. Tlf Få nyheder om arrangementer og andre aktiviteter fra foreningen på . Send din -adresse til info@dragoer-lokalhistorie.dk. Dragør Lokalarkiv Stationsvej 5, 2791 Dragør. Tlf lokalarkivet@dragoer.dk Åbningstider: Tirsdag Torsdag samt efter aftale. Se også den lokalhistoriske side på Facebook:

3 20 år med Dragør Lokalhistoriske Forening Den 14. november 1995 samledes fire historieinteresserede personer til et møde hos Dines Bogø på hans bopæl Ulspilsager 57. På mødet enedes man om at stifte en lokalhistorisk forening, hvor interesserede medlemmer kunne mødes for at blive beriget om lokalhistorie primært knyttet til Sydamager. Kurt Mathisen tiltrådte som foreningens formand og Dines Bogø som sekretær. Efter et enkelt planlæggende bestyrelsesmøde indkaldtes til den første ordinære generalforsamling den 19. marts 1996, hvor Claus Ehlers indtrådte som bestyrelsesmedlem. Efter generalforsamlingen holdt orlogskaptajn Peter Thorning Christensen et interessant foredrag om Københavns befæstning, herunder specielt om militære anlæg på Amager og Saltholm. Selv om deltagerantallet var beskedent var kursen lagt til en god og bæredygtig fremtid for Dragør Lokalhistoriske Forening. Medlemsorientering Allerede to måneder senere så medlemsbladet DLF-Nyt dagens lys, og det har efterfølgende løbende givet medlemmerne en fyldig orientering om aktiviteter og arrangementer. DLF-Nyt udkom som medlemsblad fire gange om året, og blev snart suppleret med DLF-Special, hvor særlige emner af lokalhistorisk interesse blev behandlet i længere artikler. I 2012 blev indgået et samarbejde med Dragør Lokalarkiv om fælles udgivelse, og Kikkenborgen blev nu medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og Nyt fra Dragør Lokalarkiv. Kikkenborgen udkommer fire gange om året og trykkes nu også i farver. Siden foreningens stiftelse er der i alt udgivet 77 numre af DLF-Nyt og specialudgaver samt 15 numre af Kikkenborgen. En ganske imponerende Første nummer af DLF-Nyt fra maj udgivelse gennem de forgangne 20 år. Alle afholdte arrangementer er omtalt. Ved indmeldelse i foreningen får man tildelt et medlemsnummer, og ved jubilæet er man nået til medlem nr Et imponerende antal for en lokalhistorisk forening. Kurt Mathisen har som formand sammen med foreningens utrættelige sekretær Dines Bogø stået for foreningens succes gennem årene. Desværre måtte foreningen sige farvel til Kurt Mathisen ved hans alt for tidlige bortgang den 2. maj i år. Kurt nåede således ikke at opleve 20-års jubilæet for den forening, der stod hans hjerte så nær, og

4 hvor han som ihærdig ildsjæl har beriget foreningens arbejde siden etableringen. Men hans indsats vil stå med flammeskrift i foreningens historie. Ved Kurts død indtrådte bestyrelsens næstformand Claus Ehlers som formand. Mange arrangementer Det vil føre for vidt at omtale de mange arrangementer foreningen har stået for gennem årene, men enkelte af de større skal nævnes. Foruden foredrag har der været gennemført adskillige byvandringer i Dragør, i Søvang, i Sundby, på Christianshavn og i København. Og alle med sigte på historiske forbindelser til Dragør. Udflugtsmål har blandt andet være Drogden Fyr og Saltholm, som begge er besøgt flere gange. Endvidere har der været besøg på særlige historiske steder, blandt andet Lufthavnens Brandstation, Kommandobygningen under Nyboder Skole, Københavns Rådhus, Raketstation Birkelund, Tårnby Politigård og Dommerkontor, Kongelunden, Dragør Havn, Wilhelm Lauritzens gamle terminal, Dragør Fort, Kongelundsfort, Ejbybunkeren mm. Af større arrangementer kan nævnes afsløringen af mindepladen for Sophus Falck, som foreningen sponsorerede og hvor mere end fem hundrede af byens borgere havde fundet vej til Sophus Falcks Alle, med deres store optog af blandt andet historiske brand- og redningskøretøjer. Foreningen har også stået for større udgivelser blandt andet Martha Zimlings Min barndom på Saltholm og Befrielsen 4. maj 1945 med aktuelle fotos og beskrivelser fra de hektiske dage og begivenheder på Sydamager. Endelig skal nævnes, at det var Dragør Lokalhistoriske Forening som tog initiativ til at pladsen/anlægget ved indgangen til Dragør blev navngivet.

5 Indtil år 2000 optrådte den på officielle kort med betegnelsen Plads eller Anlæg. Efter en navnekonkurrence og langvarige politiske drøftelser bestemte kommunalbestyrelsen i december 2000, at pladsen blev navngivet Nordre Væl. Navngivningen fandt sted et år efter at skulpturen Dragør Båden blev afsløret på pladsen. Den blev skænket til byen af Ny Carlsberg Fonden og opsat med støtte fra skibsreder Per Henriksen. Bestyrelsesmøde i Dragør Lokalhistoriske Forening den 13. februar Det sidste møde i foreningen Kurt kunne deltage i. Fra venstre Irene Larsen, Leise Hansen og arkivleder Henning Sørensen. Fra højre Kurt Mathisen, Claus Ehlers og Dines Bogø.

6 Georg Ibsens konditori og bageri Georg Ibsen blev født i Dragør 1897 og blev udlært som Dragør Jernbanestation ca. konditor i Han arbejdede som konditor i På arealet i København, Malmö og Dragør (hos Scheller) indtil forgrunden spillede I 1921 rejste han til USA, hvor hans søster og brødre Dragør-drengene fodbold havde etableret sig. Han arbejdede i New York indtil og byens unge damer 1924, hvorefter han rejste til Dragør for at starte sin hockey. Omrejsende forretning. tivolier havde i mange år Oktober 1924 købte Ibsen en grund på hjørnet af opstillet gynger og Stationspladsen og Linde Allé, og fik her bygget et flot karusseller på dette sted. I hus med bageri og konditori. Huset på Linde Allé 1 blev 1925 blev der her bygget bygget af murermester Valdemar Holm efter næsten en bagerforretning. samme tegning som Holms eget hus på Linde Allé 11. Forretningen blev åbnet april Placeringen overfor Amagerbanens endestation var valgt, p.gr.a. persontrafikken på stedet. I 1926 blev Georg Ibsen gift med Nathalie (Nalle) og sammen med sin hustru oparbejdede han forretningen. Butikken havde indgang fra stationspladsen og udstillingsvinduer mod pladsen og Linde Allé. Bag butikken var der et serveringsværelse, hvor der blev serveret kaffe m.m. Lokalet blev bl.a. benyttet af Amagerbanens billettører, hos hvem bagerens Roxy-kager var ret populære. Om sommeren var der servering i haven, hvor der var plantet lindetræer, der dannede båse, hvor man kunne sidde i læ. Mod stationspladsen var der en lille kiosk, med bl.a. salg af Solbjerg is.

7 Bagermester Georg Ibsen i sin nyerhvervede Ford på stationspladsen. Foto Bager Ibsen købt en gammel Ford og startede en brødrute, Med bilen betjente han bl.a. teltlejren ved krudthuset, Sydstrandens sommerhuse og Søvang. Filialer I 1931 åbnede han en filial i Søvang på Birkevej. Den blev senere flyttet til Hovedgaden i Store Magleby, hvor der nu er cykelforretning. I filialen på Hovedgaden var der også håndkøbsudsalg fra Tårnby Apotek og bladsalg. Kransekager og lagkager blev leveret langt omkring, så den gamle Ford blev hurtigt udskiftet med en ny model. Forretninger som denne havde dengang åbent hver dag, normalt mellem 6.00 og De eneste lukkedage var juledag og påskedag, og der var ingen ferielukning. Ibsen var ivrig deltager i byens foreningsliv, og bl.a. var han formand for kegleklubben, så der var gang i sagerne. Georg Ibsen foran forretningen i 1927.

8 Besættelsestiden Under Besættelsen blev der stilstand i forretningen. Der var vareknaphed og brændsel til ovnen var svært at skaffe. Bilen blev opklodset og udskiftet med en tre-hjulet cykel med kasse og ind imellem med en lånt hestevogn. I 1944 blev Georg Ibsen arresteret af Gestapo, fordi han var involveret i transporter af jøder, allierede piloter og andre, der skulle til Sverige. Huset på stationspladsen blev også benyttet som opsamlingssted. Ibsen var interneret og kom først tilbage til Dragør den 6. maj I den periode blev forretningen drevet af hans hustru. Da helbredet var blevet dårligt og lysten til at drive forretning mindsket, lukkede Ibsen filialen i Store Magleby i Forretningen på stationspladsen lukkede i 1950, og huset blev omdannet til beboelse. Bent Ibsen Artiklen stod i DLF-nyt 1997, nr. 1. Bent Ibsen døde i På besøg hos Jens Peter De fleste i Dragør kendte, eller har hørt om Jens Peter s cykler. Cykelhandler Jens Peter Andersen, der er født i 1909, har nu været pensioneret i over 20 år. Under et besøg i hjemmet, har Jens Peter fortalt lidt om sin tid i Dragør. Mine forældre Johanne og Martin Andersen boede i Strandgade 23 her i Dragør. Jeg blev udlært som kleinsmed hos Vølund i Sundbyøster. Jeg har også været hos kunstværksted Doberg & Søn i Lille Strandstræde i København og hos smedefirmaet Peter Møller. Fra 1931 var jeg arbejdsløs i over to år. Selv om jeg fik kørekort til automobil, var der stadig ikke noget arbejde at opdrive. Sammen med Angela åbnede vi en grøntforretning i Strandgade 23, hvor mine forældre også hjalp til. Det gik ikke rigtigt med den forretning, og i en periode var jeg på Wieders væverier, men da Wieder blev nødt til at indskrænke, blev jeg igen arbejdsløs. Wieder forsøgte at tage et socialt hensyn, således at de ansatte, der ikke havde en uddannelse, fik lov at blive ved væveriet. Cykelhandler Allerede som barn havde jeg skilt og samlet cykler. I 1935 lejede jeg mig ind hos Robert Hansen i Autoparken på Kirkevej. I én af garagerne reparerede jeg cykler. Robert Hansen solgte også cykler fra sin nu nedrevne ejendom på hjørnet af Linde Allé og Kirkevej. Jeg startede i 1938 som selvstændig cykelhandler og reparatør i en lade i Trein Jylmanns Gang. Jeg havde fået forbindelse med en cykelgrosserer, der gav mig materialer for 500 kr, så jeg kunne starte som selvstændig. I marts 1939 lejede jeg Strandlinien 27. Det var Buch s tidligere isforretning, der havde stået tom længe. Huslejen på Strandlinien var 75 kr. i kvartalet. En cykel kostede kontant enten 145 eller 150 kr. afhængig af udstyr. Også dengang solgte man cykler på afdrag. Af mine gamle regnskaber kan jeg se, at afdragene på cyklerne var på 3 kr. pr. uge.

9 Jens Peter i forretningen. Foto ca Cykler og ikke mindst dæk og slanger blev hurtigt en mangelvare efter udbruddet af 2. Verdenskrig. I 1941 havde jeg kun én cykel tilbage. Den blev solgt med udstyr for 200 kr. Nå, men salget af den cykel gav os da brød på bordet et stykke tid. Brandmand I 1940 søgte jeg ind ved Dragør kommunale brandvæsen. Det blev til i alt 40 år som brandmand. I efteråret 1943 fik jeg brev fra kommunalbestyrelsen om, at jeg var udnævnt til brandassistent med et tillæg af 50 kr. årligt. Brevet var underskrevet af Rudolf Wieder og Svend Iversen. Der var man ekstra vagter i den periode p.gr.a. luftalarmerne. Dengang Jens Peter sammen med Dragørs brandkorps i Han står som nr. 4. fra venstre.

10 holdt kommunens vejvæsen også til på brandstationen. Da Kaj Leth holdt op, blev jeg stationsleder. Brandvæsenet undgik direkte konfrontationer med tyskerne. Jens Peter husker dog en mindre sag. De blev kaldt til Dehlsens Hotel (Dragør Badehotel, red.), som tyskerne havde beslaglagt. En dansker havde forsøgt at stikke ild til en madras, der lå på én af de mange opstillede senge i salen. Den 5. maj 1945 kom Jens Peter til brandtstationen i Nyby efter nedskydningen af Kampmann Arnild. Jeg forsøgte at komme ind på brandstationen, men måtte opgive, da jeg blev beskudt fra et vindue i den grå skole. Da det hollandske fly styrtede ned i lufthavnen i slutningen af januar 1947, så jeg selve nedstyrtningen fra havnen. Jeg styrtede op på brandstationen og gjorde brandkøretøjet klar. Vi var hurtigt fremme, da vi kunne køre gennem Lufthavn Syd. Dragørs sprøjte var det eneste deltagende køretøj, der havde vandtank. Andet arbejde i cykelforretningen Da man ikke kunne leve af at være cykelhandler under krigen, og jobbet som brandmand kun var et bijob, måtte der gøres noget andet. Angela, som Jens Peter blev gift med i 1931, havde også været på Wieders væverier. Hun startede en mindre rulleforretning i baglokalet på cykelforretningen. Jeg gik i gang med at reparere og handle med kakkelovne. Kakkelovnene skulle bl.a. Jens Peter med en kunde foran forretningen på Strandlinien 27. Foto ca

11 have isat nye sten. Kakkelovnene hentede jeg på tre-hjulede budcykel hos kunderne, reparerede dem i forretningen og bragte dem derefter ud igen og opsatte dem. Noget af arbejdet kunne dog foregå hos kunderne. Turen med de tunge kakkelovne gik både til Nordstranden og Søvang. Angela passede cykel- og rulleforretningen, når jeg var væk. Angela kunne tjene 13 kr. om ugen ved at have rulleforretningen. En sommerdag i 1944 stillede den danske Gestapo-mand Helge Klein Nielsen i forretningen, og spurgte, om jeg kunne hjælpe ham til Sverige. Det kendte jeg selvfølgelig ikke noget til, sagde jeg. Senere samme år, fik jeg igen kontakt med Gestapo-folkene fra Villa Pax. De havde købt en kakkelovn af mig, og nu ville de have mig til at opsætte den i Gruberts beslaglagte villa på Annasvej. Mens jeg bankede hul til skorstenen, stod der en Gestapo-mand og overvågede arbejdet. Måske var man bange for, at jeg skulle snuppe nogle af de mange uniformer eller hjelme med dødningehoveder. På de tidspunkt var hele Annasvej spærret af med pigtråd. Der blev også tid til at bygge en cykelbil til mælkeudsalgsejer Evald Hansen. Cykelbilen blev vist frem i København, hvor den vandt andenpræmie i en konkurrence med pedalbiler. Cykelbilen medvirkede også i et indslag i en kortfilm, der blev vist i biografen. Spøgefuldheder Jens Peter har altid haft tid til en lille snak med kunderne, og ofte måtte han fremvise sin store samling af ølflasker og øldåser. Gennem årene var det blevet til en anseelig samling. Mange fremmedartede flaske prydede hylderne, hjembragt af kunder, flypersonale m.fl. Ofte morede kunderne sig over Jens Peters spøgefuldheder og hans små skilte i forretningen. Da oliekrisen kradsede i begyndelsen af halvfjerdserne, reklamerede jeg i forretningen med Her er olie nok. Vores søn pyntede ofte vinduet, og mange kiggede forbi, for at se, hvad vi nu havde fundet på. Mange husker sikkert stadig den 25-øre, som lå på gulvet i forretningen. Utallige er de gange, hvor en ny kunde diskret har sat foden på mønten, for så at ville samle den op, når Jens Peter vendte ryggen til. Men mønten var sømmet fast på gulvet. Kundernes cykler blev repareret i den rækkefølge, de blev afleveret, men der var dog undtagelser. En dag stod en lille dreng med sin punkterede cykel og bad så mindeligt Jens Peter om han ikke ville lave cyklen med det samme. Du må vente, der er andre cykler, der skal ordnes først! Drengen så helt elendig ud, så jeg sagde til ham, at hvis han gik hjem og tissede imens, så ville jeg se, hvad jeg

12 kunne gøre. Men der gik lang tid, inden drengen var tilbage. Jeg kunne altså ikke, Jens Peter, sagde drengen næsten grædende. Han blev dog jublende glad igen, da jeg afleverede den færdige cykel til ham. Sammen med postbud Strøbæk afholdt Jens Peter hvert år julefrokost. I forretningen var der dækket op på et klapbord med fin dug, lys osv. De kolde snaps blev nydt og øllerne var ikke hentet fra hylderne, men af mere ordinære mærker. Jens Peter lukker og slukker I 1976 solgte Jens Peter forretningen til Viggo Mühldorff. Jeg havde gerne set, at den store samling af ølflasker og dåser i cykelforretningen var blevet bevaret, da jeg lukkede på Strandlinien. Jeg spurgte mange steder, med der var ikke rigtig interesse for at overtage samlingen og med stor sorg, måtte jeg skille mig af med den. Flere år efter kom der flere forespørgsler på samlingen. Jeg kunne nok fortælle mere, men det kan jo komme en anden gang. Det har været en dejlig tid som cykelhandler og brandmand og Angela har været en stor støtte for mig. Artiklen stod i DLF-nyt 1997, nr.2. Danmarks længste badebro Søvang, hvis areal er mere end tre gange så stort som hele den gamle by i Dragør, og som omfatter én af Danmarks største grundejerforeninger med mere end 600 parceller, har altid levet sit eget, stille liv i kommunen. Da Søvang i sin tid blev dannet ved en udstykning i 1918, var der lavet en tegning over området, hvor man kunne se badehuse på stranden. Søvang var altså i tegnerens Søvangs lille badebro omkring Den er lidt kortere end Danmarks længste badebro, som ligger et lille stykke derfra.

13 fantasi tænkt som en slags Bellevue, med flot sandstrand og skønne bademuligheder direkte fra kysten. Det med sandstranden var nu mildt overdrevet, for skulle man bade fra det meget lave vand og den sten- og tangfyldte strand, var det nødvendigt med en badebro en laaaang badebro. Der gik da heller ikke mange år, før der blev etableret badebro på Søvangs kyst. Dels til at bade fra og dels til at fortøje joller til brug for småfiskeri, og til at sejle badeture til Søvangs mange fine sandrevler. Badebro fra begyndelsen af 1920 erne I Dines Bogø s bog om Søvang (Del 2) er Søvangs badebro omtalt, og det fastslås, at badebroen første gang er udlagt mellem 1926 og Det var grundejerforeningens daværende næstformand, murermester Jacob Eriksen, Poppelvej 136, som var initiativtager til det store projekt. I en protokol fra 1925 blev der stillet forslag om at bygge en badebro, og i en protokol fra 1929 fremgår det, at badebroen er etableret, og at murermester Eriksen er formand for badekonsortiet. På det ældste luftfoto fra Søvang fra 1929 ses kystlinjen og badebroen tydeligt, med samme placering som i dag ud for Søvej 59. Selv om der ikke eksisterer en stump af materialerne fra den oprindelige badebro, så ligger den fortsat på nøjagtig samme sted og med den samme imponerende længde 275 meter. Og mon ikke både længde og alder er rekord blandt Danmarks mange badebroer? Hvorfor badebroen er placeret, som den er, kan der vist ikke være tvivl om. Midt ud for Søvangs kyst ligger en stor sten, den største blandt mange sten, og den har utvivlsomt virket dragende for alle badende. Badestenen eller Den store sten ligger ca. 300 meter fra kysten, og det må have været en drøm for beboerne at kunne komme helt derud via en bro. Søvang Badelaug Badebroen blev fra starten drevet af Søvang Badelaug, hvortil beboerne kunne købe badekort for sæsonen. Indtægter ved salg af kortet betalte udgifterne til vedligeholdelsen, udlægning og nedtagning af badebroen. Nogle år senere blev endnu en badebro bygget i Søvang ud for Søvej nr. 33. Denne bro var noget kortere og med mindre brohoved, og blev derfor kaldt den lille bro. Også denne bro lever i dag, og stadig på privat basis gennem Søvang Brolaug med ca. 35 medlemmer. På såvel den store badebro som den lille blev der holdt streng justits med, at ingen uvedkommende fik adgang til badebroens lyksaligheder. På den lille badebro var der midtvejs opsat en dør med spærre, og kun medlemmer havde naturligvis nøgle. På den store badebro blev justitsen opretholdt ved en bademester, der i folkemunde gik under navnet baderotten og som med hård hånd tog vare på, at kun medlemmer, der havde betalt kontingent, fik adgang. Den store badebro er på mange måder enestående og er en del af Søvangs identitet, særpræg og kultur.

14 Lærer Madsens svømmeundervisning ved Søvangs badebro blev hvert år afsluttet med et svømmestævne. Èt år var der så mange tilskuere, at broen braste sammen. Foto Badebroen i 1950 erne I mine drengeår i 1950 erne var der et utroligt liv og masser af aktivitet på badebroen. Hver morgen kl uanset vejret var der svømmeundervisning under ledelse af den myndige, men elskelige svømmelærer Madsen, og ved sæsonens afslutning blev der holdt officielle svømmeprøver, hvor man kunne tage svømmemærker i guld, sølv og bronze. Der blev også afholdt svømmestævner med konkurrencer og præmier. Brohovedet var dengang meget stort, og bassinets indre bredde var som svømmehaller på 25 meter. Søvangs initiativrige marketenderiejer og sommerkøbmand, Børge Andersen, så i begyndelsen af 1950 erne store muligheder i den livlige trafik på badebroen. Og resolut opførte han en is- og slikbod på en platform midt på broen ved børnetrappen. Salget gik naturligvis strygende på varme sommerdage, og omsætningen var i top. Der var blot det problem, at de badende som regel kom i badetøj og derfor ikke havde kontanter på sig. Det blev klaret ved at notere de skyldige beløb op i en bog, men det viste sig, at pengene efterfølgende var næste umulige at opkræve, så is- og slikboden overlevede desværre kun en enkelt sommer. Ved et lykketræf er denne isbod bevaret på film, idet lystspilfilmen Ved Kongelunden, med Dirch Passer og Ove Spogøe blev optaget denne sommer (1953) og ved en scene følger men skuespillerne på vej ud ad Søvangs badebro med den hyggelige og særprægede isbod!

15 Konstruktionen Oprindeligt blev badebroen konstrueret med nedhamrede bukke, som brofagene hvilede på. Alt var af træ, og der var selvfølgelig store, løbende udgifter til vedligeholdelse og fornyelser. Omkring 1960 forsøgte man at gøre den inderste del af badebroen permanent ved hjælp af store, fyldte betonrør, som brofagene hvilede på. Denne opgave blev udført af Søvangs navnkundige vulkanisør og entreprenør Gummi-Larsen, fra villa Refugium. Det har altid været nødvendigt at nedtage brohovedet og det meste af badebroen om vinteren, idet isen selv ved en mild isvinter, fuldstændig ville ødelægge badebroen og sandsynligvis fjerne den fra kysten. Og efterårs- og vinterstorme med højvande ville ligeledes være aldeles ødelæggende. Ved en tidlig efterårsstorm den 18. oktober 1967 led badebroen betydelig skade, og badelaugets medlemmer havde ikke mulighed for selv at klare de store problemer af såvel økonomisk som praktisk art. Kort efter blev badebroen derfor overtaget af Søvangs Grundejerforening, hvorved en bredere kreds kunne bidrage til broens omkostninger. Danmarks længste badebro I 1997 blev den 275,7 meter lange badebro optaget i Guinness rekordbog som Danmarks længste badebro. Dette gav omtale i lokalpressen, i dagspressen og sågar i TV og Søvang kom for alvor på landkortet og blev pludselig mere synlig i Dragør kommune. Claus Ehlers Artiklen stod i DLF-nyt 1998, nr. 1. Her gengivet i forkortet form. Efter optagelsen i Guinness Rekordbog er badebroen blevet forlænget til 279,1 meter. Det er nemt at huske, for længden er det samme som Dragør Kommunes postnummer: 2791.

16 Sophus Falck i Dragør Redningskorpsets stifter direktør Sophus Falck havde i 1923 fået bygget et sommerhus i Dragør. Nærmere bestemt i den udstykning i daværende Store Magleby kommune, der lå på sydsiden af Kirkevej ikke så langt fra Dragør Kirke. Grundene var udstykket fra Aldershvilegården. Sophus Falck havde købt tre grunde i udstykningen, og på den nordligste af grundene blev sommerhuset opført. Her nød han om sommeren tilværelsen sammen med sin mangeårige veninde Helene Schmidt og deres fælles søn Einar. På de to andre grunde var der indrettet urtehave og legeplads til Einar. Om vinteren boede Helene Schmidt, Sophus Falck og deres søn på Amager Fælledvej. Officielt boede Sophus Falck i Reventlowsgade hos hustruen Thyra Petra Falck få skridt fra redningskorpsets daværende hovedstation i Tietgensgade. Vejen I marts 1926 blev grundejerforeningen Kirkevejens Villaby, stiftet og på et forslag fra forsamlingen blev vejen med Falcks sommerhus døbt Sophus Falcks Allé. Dengang fandtes reglen sikkert også om, at man ikke opkaldte veje, pladser m.v. efter nulevende personer, men i dette tilfælde opnåede Sophus Falck at bo på sin egen vej i fire måneder. Sophus Falck var ikke ukendt med Dragør og St. Magleby. Han nære ven grosserer Kai Lippmann fra Kastrup tilbragte megen tid på Amager med at samle forskellige genstande fra gårdene til Amagermuseet. Kai Lippmann fik også sin vej i Dragør, men den blev dog først navngivet nogle år efter Lippmanns død. Sophus Falck fulgte levende med i aktiviteterne på Sydamager. Bl.a. deltog han gerne som gæst ved den årlige tøndeslagning, og ofte lod han sine brandfolk træne med brandslukning i Store Magleby og Dragør. Ved opvisningerne var hans tre officielle sønner Rudolph, Harry og William ofte med.

17 Sophus Falck dør En uge før Sophus Falck døde, havde han været i sommerhuset, hvor han havde plukket mange blomster. Derefter var han taget ind på Hovedstationen i Tietgensgade. Her havde han delt blomsterne ud til mandskabet i garagerne og personalet på kontorerne, og umiddelbart efter blev han indlagt på Københavns Amts Sygehus på Nyelandsvej på Frederiksberg med et smertende mavesår. Sophus Falck døde på hospitalet den 29. juli 1926 kl i forbindelse med en tilstødende lungebetændelse. Sophus Falck havde netop været stærkt optaget af at opbygge såkaldte Zonebrandvagter i kommunerne Sophus Falcks sommerhus omkring Det er dog ikke rundt omkring i landet. Den Falck der står i haven, men en senere beboer af huset. 4. august 1926 blev redningskorpsets stifter, Sophus Falck, begravet under stor højtidelighed fra Holmens Kirke. Ved kisten stod en æresvagt af redningskorpsets funktionærer i uniform. Alle redningsstationer i Danmark, brandvæsener, politiet og mange assuranceselskaber var repræsenteret i det store følge. Store Magleby kommune var repræsenteret af sognerådsformand, gårdejer D. B. Dirchsen. Mindeplade Lørdag den 29. juli 2006, på 80-årsdagen for Sophus Falcks død, opsatte Dragør Lokalhistoriske Forening en mindeplade på Sophus Falcks Allé 11. Direktør Frederik Madsen fra Falcks Museum afslørede pladen og Falcks Redningskorps var repræsenteret med flere ældre og nyere køretøjer. Artiklen stod i DLF-Special, juli 2006.

18 Drogden Fyr I 1936 flyttede den 30-årige stenfisker Arne Nielsen til Dragør, da han havde fået opgaven med at færdigbygge fundamentet til Drogden Fyr. Det nye faste fyr skulle afløse fyrskibet Drogden på Quartus-grunden, hvor der siden 1837 havde været udlagt forskellige fyrskibe. Arne Nielsen lejede en lejlighed på øverste etage i Villa Blushøj på Engvej. Lige ud for villaen ligger bronzehøjen Blushøj og måske har der herfra bl.a. i Middelalderen flammet fyrbål! Hebe-Nielsen I september 1936 købte Arne Nielsen skibet Hebe. Naturligt nok blev stenfiskeren i daglig tale i Dragør så omtalt som Hebe-Nielsen. I 1944 sejlede skibet Hebe med dynamit til modstandsbevægelsen. Dette blev opdaget, og i juli 1944 blev skipper og besætning anholdt af Gestapo fra Villa Pax. Stenfiskerfartøjet Hebe blev beslaglagt af tyskerne, og Hebe blev ødelagt i Kiel under et luftangreb. Fyret Drogden Fyr skulle lede skibsfarten gennem den dengang 8 meter dybe gravede rende. Fyret, der er bygget af jernbeton, er 30 meter højt (16 meter over vandet) og 17 meter bredt. Fra tarten var det udstyret med luftsirene, radiofyr og elektrisk drevet vinkelfyr. Besætningen var på 4-5 mand. I 1937 skriver kommunalbestyrelsesmedlem og autoparkejer (anlægget over for Dragør Kirke) Robert Hansen om det nye fyr, der blev indviet i juni. Et gammeldags fyrskib krævede en besætning på 11 mand, men på det nye faste fyr kan man klare sig med fire mand, hvoraf to mand altid er i tjeneste. Drogdens bundfaste fyr afløste i 1937 det fyrskib, der i hundrede år havde ligget i Øresund.

19 Soklen til Drogden Fyr blev bygget i Københavns Havn og derfra bugseret ud til sin endelige plads. Fundamentet er 13 meter højt. Foto Robert Hansen oplyser mange detaljer yderligere om fyret, og dette er gengivet i en artikel skrevet af forhenværende lokalarkivar Birte Hjorth. Forbindelse til land sørgede Fyr- og Vagervæsenet for med kutteren Gerda III. Gerda III ligger i dag i en museumshavn i USA, som et minde om de mange jøder, der blev reddet fra Danmark til Sverige bl.a. via Dragør. Under krigen var der udstationeret en mindre gruppe tyske soldater på fyret. De skulle bl.a. passe den opstillede luftværnskanon. Engelske fly beskød flere gange fyret, og angrebene blev besvaret af tyskerne. Ved en mindre højtidelighed fik det tyske mandskab overrakt medaljer, da man sagde, at det var deres fortjeneste, at et engelsk fly var styrtet ned i Østersøen. Daværende fyrmester Steffensen måtte finde sig i de ubudne gæster, der også i august 1943 beordrede fyret camouflagemalet. Ændringer Set fra Dragør har fyret ikke forandret sig siden Tæt på kan man se, at der er kommet flere og andre typer antenner. Men alligevel, den 21. december 1999 var der mange, der kiggede en ekstra gang ud mod fyret. Tidligere var det det grønne blink, man altid så, men efter ændring af sejlrenden var det nu det røde blink, man så ude fra Drogden fyr. I dag betjenes fyret af Farvandsvæsenets Gerda IV, og fyret er blevet moderniseret på mange måder. Dines Bogø

20 En Dragør-dreng fortæller Dragør Stationsplads og etageejendommen Lindegården (til venstre) fotograferet omkring Jeg har valgt at stå af toget på Dragør jernbanestation engang i fyrrerne. Dengang var der 2000 indbyggere i Dragør. Jeg vil forsøge at gå en tur igennem byen og fortælle om de mange forretninger, vi dengang kunne møde på vores vej og om de huse, der er blevet bygget eller revet ned siden. Vi går ud på stationspladsen og ser til venstre, her kan vi se jernbanekiosken oppe ved Stationsvej. På den anden side af pladsen ligger Arnbo s store have med det røde hus, hvor telefoncentralen er, og her sidder fru Arnbo og kobler alle dem i byen, som har telefon, med næsten alle andre telefoner i hele Verden. Vi går ned ad Lindealle. På venstre side ligger en græsmark, og over den kan man se helt over til Højerup. Her ligger rækkehusene i dag og i noget af Arnbo s have Lindegården. På højre side ligger Ibsens bageri og forretning. Det var en af de syv bagere, der dengang var i Dragør. På højre side ved Kirkevej ligger Autoparken, den ligger der stadigt, men ejeren dengang hed Robert Hansen. Han var ikke en hr. hvem som helst i byen. Foruden autopark og taxakørsel havde han også en overgang et røgeri her, og under krigen leverede han gasgeneratorbrænde. Han var skibsreder for den første færge til Limhamn. Efter krigen var det Turisten, den sejlede med passagerer bl. a. til Bellevue, senere var det et lille fragtskib Anna Rita, som desværre forsvandt i Østersøen med mand og mus. Han var også redaktør af Dragør Tidende, vores lokalavis dengang, og lokalpolitiker var han også. På hjørnet under privaten var der senere slikforretningen Bamse. På det andet hjørne, som hedder Bøhms bakke, ligger Kaj Leths røde villa. Der kom jeg meget som dreng, og legede med Dirch, som jeg

21 senere var på skoleskibet Danmark sammen med. Den villa måtte sammen med det gamle Højerup lade livet for det nye Højerup, efter min mening et dårligt bytte. Går vi mod Dragørhjørnet, så ligger Kokkens slikforretning på hjørnet ved Højerup. Ved siden af har han en lille tobaksforretning. Kokken hed Arthur Jensen, han havde været kok på fortet. Han var en flink og festlig mand, der ku vi godt lide at komme og snakke med ham, da vi var børn På det modsatte hjørne ligger Lous bageri og kaffebar. Her blev senere grøntforretning og nu er der pizzabar. Dragør-hjørnet med slikbutikken og det gamle Højerup i baggrunden. Vi går over Dragørhjørnet, her ligger på venstre side et lille anlæg med sø og springvand, her står en lille drengefigur midt ude i søen og sprøjter med vand, det er lille Peter. Han står i dag oppe i det nye anlæg ved Enggården i en lille sø. Det anlæg er væk i dag, der er nu en plads, som hedder Nordre Væl. Går vi over E. C. Hammersvej ligger Irma s forretninger på hjørnet, hvor Bistroen ligger i dag. På det andet hjørne er der indgang til en lille skomager- og skotøjsforretning, den er også med i Bistroen nu. Den sidste, der var skomager der, var Thorvald Nielsen. Derefter kommer Schous sæbehus og i hakket barber Christiansens forretning, så kommer Riess-Sørensens kiosk og derefter Ravns købmandsforretning, her kunne man ofte se prins Knud i Irma på hjørnet af Kongevejen og E. C. Hammersvej.

22 baglokalet, hvad mon han lavede der? Alle forretningerne har i dag skiftet navn og ejer, og det er nu helt andre ting, der bli r rakt over disken. På den anden side af Kongevejen ligger først Adrian Petersen ( Den høje kønne ) s grøntforretning, så kommer isenkræmmer Lindsby og derefter slagter Weber. Heller ingen af de 3 forretninger er der mere, som det de var til den gang. På hjørnet af Badstuevælen boede Felix Steffensen, han var Danmarks sidste kobberstikker, jeg gik i klasse med hans datter, men det har selvfølgelig ikke noget at gøre med byens forretninger. Kongevejen med boghandelen på hjørnet ved Badstuevælen. Da Dragørs forretninger ikke kun ligger på Kongevejen, vil jeg dreje til højre og gå ned over Badstuevælen, men inden da, skal vi kaste et blik ned ad Kongevejen. På højre hånd ligger Kommandørboligen. Her har Tage Nielsen boghandel og lidt længere henne har Kindler sin fiskeforretning med levende fisk i et bassin, og ved siden af er der en osteforretning, hvor vandet løber ned ad vinduerne. Begge forretninger er senere blevet brugt til meget andet. I øvrigt har Irma ligget der en gang, men det var før min tid. Fisk kunne man selvfølgelig altid købe på havnen, men her lå også en fiskeforretning. Fra Dampskibsbroen, ved det store slæbested, kunne man gå ud til Edv. Schmidt s skur på pæle. Her under gik der levende fisk i hyttefade, som han solgte. Han blev i øvrigt også kaldt Grossereren. Samme Schmidt udlejede også fladbundede pramme her og i kajakhavnen. Ville man have sig en rotur, kunne man leje en jolle af Magleby i Maglebys Havn. Fisk kunne man også købe af Sildejens i Bagergangen og af enkefru Ehm fra Strandstræde, når hun gik rundt i gaderne med sin trækvogn. Men nu tilbage til Kongevejen. Hele Kommandørboligen ejede fru Schou. Mutter Schou kaldte vi hende. Hun havde selv håndkøbsudsalg i indgangen til det, der i dag

23 er Dragør Apotek. Rundt om hjørnet i samme hus, men ud til Badstuevælen, ligger Damerne, det er en trikotageforretning drevet af 2 ældre damer. Her blev senere solgt sko og nu flot dameundertøj. Kigger vi igen ned ad Kongevejen, kan vi på højre hånd se Clausens bageri og forretning, som senere blev til bager Iversens. I huset derefter er der bag om en cykelsmed, og senere havde Friis sin isenkræmmerforretning her. På det næste hjørne ligger Louis Petersen s (Lullepip) og senere Bothmann s købmandsforretning. Ser vi helt over mod biografen kan vi se Floras hjemmebageri. Hun lavede verdens bedste karamelkager. Midt i det hele ligger Jansens firelængede gård, som desværre blev revet ned. På grunden lå Irma, så Super- Brugsen og nu igen Irma. Men lad os nu gå ned ad Badstuevælen, som jeg i dag ynder at kalde Marcuspladsen, opkaldt efter Harry Marcussen, som først havde grønthandel og senere glarmesterforretning der, så Flash, og nu ligger Dragør Biograf med Floras Hjemmebageri. På hjørnet af Strandgade og Vægterstræde lå en slagterforretning indtil huset blev nedrevet i Sydbank der. På den anden side ligger fru Møllers slagterforretning, det blev senere Einar Svendsens. Ved siden af og midt for på pladsen ligger en stor grå bygning med 3 etager. I dag er den gulkalket. I stuen til venstre havde Marie Sørensen sit middagskøkken. Her spiste mange af byens enlige, dog mest mænd, alle deres måltider. På hjørnet af Strandgade ligger Borgerforeningen og på den anden side Tatol, som bestyres af fru Brandt-Jensen. Her kan man bl.a. købe sæbe. Det resulterede i, at hendes søn Christian blev kaldt Sæve-Christian resten af sit

24 liv. Jeg tror, at skomager Nielsen senere havde forretning der. Ser man til højre, kan man ane Slikmutter på hjørnet af Vestgrønningen. Ser man til venstre, kan man se det hus, hvor Jens Peter-cykelsmed s mor sælger grøntsager. Går man gennem lågen fra Trejn Jylmanns Gang, møder man hans far, som køber gammelt jern, ham kaldte vi jernmanden. Gammelt jern fandt vi på lossepladsen. På det næste hjørne ligger et højt hus, her har været vaskeri og senere slagter. Det hus er der ikke mere. På det modsatte hjørne ligger fru Madsens mejeriudsalg. Når man lukker døren op rammer den en klokke, og fru Madsen kommer ud. Hverken hende eller forretningen er der mere. Helt nede på hjørnet ved havnen kan man se H. T. Jans s Eftf. Cai Petersens købmandshandel. Her kan man i dag gå ind og købe et hus af ejendomsmægler Bøgvald. Købmand Cai Petersen i butikken på hjørnet af Strandgade og Strandlinien. Foto Vi går nu ned ad Slippen til Von Ostensgade. På hjørnet ligger købmand Nielsen s forretning og ser vi til højre, kan vi se Gasjans forretning, her sælges der blyanter, papir og legetøj m.m. Helt oppe på hjørnet ved Vestgrønningen ligger Marchen Lyngby s garnforretning.

25 Ser vi til venstre i Von Ostensgade, kan vi se Leudo Steffensens forretning, her kan man også købe garn. Skråt over for ligger Lodsstræde og ser vi ned ad den, kan vi se bager Mogensens forretning. Deres søn blev kaldt Peter Måne, ham kendte alle i byen. Fortsætter vi ned til Strandstræde, møder vi igen en bagerforretning, det er bager Jørgensens. De havde også en søn, han blev kaldt Krummen. Men nu tilbage til Slippen. Går vi over Jens Eyberts Plads til Chr. Mølstedsgade, kan vi se Evald Hansens mejeriudsalg til venstre. Jeg kan svagt huske, da der var slagterforretning her og til den anden side købmand. Før den tid var der skibsproviantering i hele huset, men det kan jeg ikke huske. Jeg har set et billede, hvor senere skibsreder Hans Isbrandtsen, som var reder for det skæve skib Flying Enterprice, står udenfor som bydreng. Ser vi til højre op ad gaden, kan vi se et lille hus med en grøn låge. Går vi igennem den, kommer vi ind i gården bagom, hvor Marie Jans har sin rulleforretning. Her får de fleste i byen rullet deres duge og sengetøj. Hun blev selvfølgelig kaldt Rullemarie. Ser vi ned ad Sønderstræde, kan vi se Gunnar og Ingeborg Hagels bageri og forretning. Jeg blev i øvrigt allerede, da jeg var dreng, vildt forelsket i Bente, en af deres tvillingedøtre. Vi blev senere gift, fik børn og børnebørn og nåede også at fejre guldbryllup sammen. Lidt længere henne ligger skomager Laurits Jensen s forretning. De er døvstumme, så for at kunne høre, når der er kunder i forretningen, hænger der et tungt lod i døren, og når det rammer gulvet ryster hele huset. Også ovre i Strandstræde er der en døvstum skomager, han hedder Johan Petersen og hans søn hedder Pedro også kaldet Petrus. Han var bomstærk og kunne ses på havnen hver dag, hvor han hjalp alt og alle. Selvom han var døvstum, kunne vi alle forstå ham, for han havde sin egen måde at kommunikere på. Længere nede ad Sønderstræde ligger Ejner Petersens grøntforretning. Han bliver kaldt Savskæreren. Her har jeg været bydreng en gang. Vi er nu nået ud til Bymandsgade, og ser vi til venstre, kan vi se Fogdens Plads. Lidt længere nede ligger Byskriverstræde, i min barndom hed den Brøndstræde. Ser vi til højre her, kan man se et stort Ejnar Petersen foran sin grøntforretning på hjørnet af Sønderstræde og Bymandsgade. Foto ca

26 skilt, hvor der står A. B. Mortensens Købmandshandel. Går man ind der, kommer Mary, en af hans to døtre ud og spørger på rigtig dragørsk, hvad skal det være. Her kan man købe alt lige fra håndskåret pølse til ålekroge, og når man bliver gammel nok øl efter lukketid. Fra Sønderstræde kan man også se over på den anden side af Rønne Alle. Her ligger en stor rød villa, som hedder Riberhus. Går man ind gennem døren, kan man til højre se Riber stå i sin købmandsforretning og til venstre Hallgren i sin slagterforretning. På den anden side af Batterivej ligger Slikmarie s forretning. Her kan man blandt meget andet godt købe noget, som hedder nas, det koster 5 øre. Men nu tilbage til Bymandsgade. Vi går op mod Vestgrønningen og over Blegerstræde. Her ligger på hjørnet Ejnar Rasmussens hestevognmandsforretning. Det er selvfølgelig ikke en forretning, hvor varerne bliver taget ned fra en hylde, men skal du have et par sække koks fra gasværket, formbrændsel, optændingspinde til kakkelovnen eller lidt jord til haven, så er det her, du skal henvende dig. I stalden står hans heste og i gården hans vogne. Ejnar og hans bror Arthur kan du møde hver dag på hestevognen et eller andet sted i byen eller på deres jorde ved Krudttårnsvej, der hvor nu noget af Strandparken ligger i dag. Her dyrker de alt slags grønt, og meget af det bliver solgt til byens grønthandlere. Går vi videre, kan vi oppe i hjørnet af pladsen ved Missionshuset se et lille hus, som er bygget ind i plankeværket. Her sælger enkefru Greisen bl. a. is og sodavand. Jeg husker hende som en ret sur dame, som altid skældte os børn ud. Men årsagen har nok været, at under krigen, hvor tyskerne havde taget skolen, var vi et par klasser, som gik i skole i Missionshuset. I frikvarteret legede vi på pladsen uden for, og det har nok ikke været lydløst. Går vi videre, står vi snart på Vestgrønningen og her slutter mine erindringer om forretningerne i de krogede gader fra den gang i fyrrerne. Men der var også forretninger uden for den gamle by. På Strandlinien var der tre. Ved havnepladsen solgte Jan Schwartz is, forretningen ligger der stadig. Længere ude ad vejen havde Jens Peter sin cykelsmedje, her ligger nu et lille beboelseshus. Lidt længere ude støder vi igen på en forretning, hvor der sælges is og slik, men kun om sommeren. Da jeg var barn hed den Ellemor s bod, og den gang kostede en musling-is 10 øre. Strandlinien, hvor der tidligere var forretninger, der solgte is. Til venstre Ellemors iskiosk. Udateret foto.

27 Også på den anden side af Vestgrønningen, var der nogle forretninger men inden vi skal høre om dem, synes jeg, vi skal gå en tur og opleve det, der dengang skete i byen om natten og i de tidlige morgentimer. Det første vi møder er natvognen, det var den vogn, som kørte rundt i byen og tømte folks lokummer. Dem var der mange af den gang, og først mange år senere var det slut. Senere på natten kom et par mælkebiler, på den ene stod der Solbjerg og på den anden Enigheden. De læssede deres varer af ved de forretninger, som solgte mejeriprodukter. Da var bagerne gået i gang med deres morgenbrød. Så dukkede mælkebudene op på deres budcykler. De satte mælk og fløde af på Ella Mühldorf foran købmandsforretningen på hjørnet af Grønnevej og Vestgrønningen. Foto trappen foran folks dør. Det var i flasker af glas og med en rigtig mælkekapsel. En af dem var Svend mælkemand, ham kendte alle os, som gik i skole, for i spisefrikvarteret solgte han mælk oppe ved skolen. Svend Hansen, som han rigtigt hed, havde senere sammen med sin kone mejeriudsalget på Grønnevej, som de passede flittigt i mange år. Det overtog de efter fru Andersen, som boede i huset. Her har senere været flere andre former for forretning. På den anden side af vejen lå der en lille grøntforretning, den er der heller ikke mere. Her byggede elektriker Johansen et hus, hvor nu tre generationer har haft værksted og forretning.. På første salen er der beboelse. Forretningen er nu lukket. I nyere tid er

28 der blevet gjort mange forsøg med forskellige forretninger på Grønnevej, men ingen med større succes. I det høje hus på hjørnet af Vestgrønningen havde Palm Petersen, også kaldet Rødbeden, i 1940 erne og mange år senere vaskeri. Da det lukkede, var der her i flere år en købmandsforretning, som også er lukket nu. Rundt om hjørnet havde Johansen sin kiosk og cigarforretning. Her kunne man dengang i hans automat trække 10 cigaretter for 50 øre, men så var der også 10 øre tilbage i pakken. Det ved jeg, for her blev vi tit sendt hen af lærer Andersen for at trække cigaretter til ham. Efter Johansen havde Olufsen kiosken til den lukkede. Nu kan jeg ikke erindre flere forretninger fra den gamle by. Jeg har med vilje undladt at nævne alle forretningerne på Kongevejen, for det er der, andre der har gjort, bl. a. Birte Hjort og Svend Jans i bogen Kongevejen - Kongens Vej. Det er utroligt, at så mange forretninger kunne leve af så få mennesker, som der boede i det gamle Dragør den gang. Det ville heller ikke kunne lade sig gøre i dag, men den gang var det på en helt anden måde, man levede. I de fleste familier tog manden på arbejde, og konen gik hjemme og passede børnene og huset, købte ind og lavede mad. Alle indkøb foregik i Dragør. Om sommeren havde alle forretninger nok at lave, for da var alle flyttet ud i deres sommerhuse både på Nord- og Sydstranden. I den gamle by var mange flyttet ud i deres udhus, så resten af huset kunne lejes ud til dem, vi kaldte landliggere. De boede ofte samme sted år efter år. Det var selvfølgelig også et godt tilskud til familiens økonomi. Nu tror jeg ikke, at jeg kan få halet mere ud af min tur rundt i byen og vil derfor slutte her. Artiklen stod i DLF-special, august Artiklen er skrevet af Jens Lydom Christensen. Han døde i 2012, kort efter at han viste rundt i sin by ved en byvandring for Dragør Lokalhistoriske Forening. Du kan læse flere artikler fra DLF-Nyt og Kikkenborgen på Dragør Lokalhistoriske Forenings hjemmeside: En del af den ældre, lokalhistoriske litteratur er tilgængelig på Dragør Lokalarkivs hjemmeside:

29 Kejserlodsen Mange kender Kejserlodsen, der som den ældste af Dragørs lodser, kom om bord, når kongers og kejseres skibe skulle gennem Øresund. Tilnavnet siges at være opstået, fordi der i København var en lods, der havde det tilsvarende hverv. Han blev kaldt kongelodsen, og naturligvis skulle Dragør ikke stå tilbage for storbyen. Nu kommer der en bog om Frederik Vilhelm Møller, som kejserlodsens rigtige navn var. Det er hans børnebørn, der i samarbejde med Dragør Lokalarkiv har samlet historier og billeder fra Møllers spændende liv. I bogen får man også et portræt af Frederik Møllers og hans hustrus forfædre samt deres børn. Titlen er Kejserlodsen og hans familie og bogen præsenteres den lørdag den 14. november i Lokalarkivet. Frederik Møller med datteren Mathilde. Foto Kunstnerkolonien Dragør Dragør har gennem tiden tiltrukket mange kunstnere og i begyndelsen af 1900-tallet var der en hel lille kunstnerkoloni i byen. Christian Mølsted og Viggo Johansen kender mange, men også lidt mindre kendte navne, som Eiler Sørensen, Elias Petersen og Olga Lau var i byen i perioder og malede motiver herfra. Kunsthistoriker Tina Høgh Nielsen er i øjeblikket ansat på Dragør Lokalarkiv og laver her en kortlægning af kunstnere og kunstværker. Har du malerier, der er relateret til Dragør, vil hun gerne høre fra dig. Tirsdag den 26. januar 2016 fortæller hun om kendte og ukendte Dragør-malere. Det sker ved et arrangement på Dragør Bibliotek kl Alle er velkommen og der er gratis adgang.

30 Gåseholderen fortalte Det fortælles, at kromanden Svend Hansen Gynge, engang han havde besøg af Frederik den 3. på en af dennes svanejagter, havde tøjret sine gæs på kroens tag. Da kongen spurgte ham, hvorfor han gjorde det, svarede han, at han ingen jord havde at tøjre dem på. Kongen forærede ham da et stykke jord langs stranden lige nord for byen - det areal som senere blev benævnt "Løkken" og strækker sig ud til nuværende Annasvej. Det skete i Den 6. oktober havde Dragør Lokalhistoriske Forening inviteret til en aften om gæs. Dragørgæssene er jo berømte vidt omkring, og har en lang historie. Arkivleder Henning Sørensen fortalte om gæs i Dragør gennem tiden og gåseholder Ole Svendsen tog tråden op og fortalte om sin far, der var gåseholder og hvordan han selv senere blev aktiv i Gåserepublikken. Efterfølgende blev den præmierede film "Den sidste gåseholder" fra 2003 vist for de ca. 65 fremmødte. Heldigvis er titlen ikke helt rigtig, for Ole Svendsen fortalte, at der nu kommer nye og yngre gåseholdere til i gåserepublikken. Både indlæg og film blev modtaget positivt og spørgelysten var stor. Kunstneren Lone Larsen viste mange af sine gåsebilleder og Bent Larsen, søn af afdød gåseholder, havde medbragt en stor udstoppet gase. Gåseholder Ole Svendsen og Bent Larsens udstoppede gase på besøg i Kedelhuset på Wiedergården. Foto: Dines Bogø.

31 Vær med til at fejre Dragør Lokalhistoriske Forenings 20 års jubilæum Lørdag den 14. november 2015 markeres jubilæet på Dragør Lokalarkiv, der denne dag afholder den årlige Arkivernes Dag kl Kl er Dragør Lokalhistoriske Forening er vært ved et glas, der bliver holdt festtaler, og jubilæumsudgaven af Kikkenborgen udleveres til interesserede. Arkivernes Dag er åben for alle, og alle er naturligvis velkommen til at deltage i arrangementet. Selve jubilæumsfesten foregår på Dragør Fort tirsdag den 17. november kl , hvor menuen i restauranten står på Danmarks Nationalret : stegt flæsk med persillesovs. Efter spisningen er der jubilæumstaler og underholdning, og aftenen afsluttes med fremvisning af udvalgte numre fra Dragør Revyens 90 års jubilæumsforestilling med titlen Fort og Godt en Kanonrevy. Revyen blev spillet for fulde huse i foråret med stor succes. Jubilæumsfesten er forbeholdt medlemmer af Dragør Lokalhistoriske Forening, og prisen for deltagelse er fastsat til kr. 175 pr. person incl. spisning og DVD af hele jubilæumsrevyen. Der er plads til i alt 75 gæster, og biletter sælges efter princippet først til mølle. Billetter kan købes direkte her: Du kan også finde linket på

32 Returadresse: DLF v/irene Larsen Drogdensvej Dragør Kommende arrangementer Lørdag den 14. november 2015 kl Åbent hus i Dragør Lokalarkiv I anledning af den årlige Arkivernes Dag holder Lokalarkivet ekstraordinært åbent. Kl markeres Dragør Lokalhistoriske Forenings 20 års jubilæum og kl præsenteres bogen Kejserlodsen og hans familie Tirsdag den 17. november 2015 kl Jubilæumsfest i Dragør Lokalhistoriske Forening Dragør Fort. For medlemmer af Dragør Lokalhistoriske Forening. Se nærmere på forrige side. Tirsdag den 26. januar 2016 kl Kunstnerkolonien Dragør Foredrag om kunst og kunstnere med relation til Dragør. Onsdag den 9. marts 2016 kl Generalforsamling i Dragør Lokalhistoriske Forening Efter generalforsamlingen får vi besøg af Dragørs turist- og erhvervschef Claus Rex. Onsdag den 6. april 2016 Byvandring i skibsredernes fodspor. Martin Hans Borg er guide på en tur gennem Dragør, og fortæller undervejs om nogle af byens skibsredere. Se nærmere i næste nummer af Kikkenborgen. Næste nummer af Kikkenborgen udkommer omkring 1. februar 2016

DLF special. En Dragør dreng fortæller Jens Lydom beretter om forretninger i Dragør

DLF special. En Dragør dreng fortæller Jens Lydom beretter om forretninger i Dragør DLF special Tillæg til Dragør Lokalhistoriske Forenings medlemsblad. Nr. 1 August 2011 16. årgang En Dragør dreng fortæller Jens Lydom beretter om forretninger i Dragør Jens Lydom Christensen har boet

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 Landindpektørboligen. I 1889 startede landinspektør H. P. Jacobsen sin landinspektørvirksomhed

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2

Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2 Stendysse på Tvevadgårdens mark 2010/2 Siden sidst. Onsdag d. 13. januar. Foredrag ved forfatter Vibeke Nørgård Nielsen om Johannes Larsen o g Island. Foredraget blev ledsaget af dejlige lysbilleder fra

Læs mere

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening Parti fra Hudevad 2009/1 Siden sidst. Udflugt til Ladbyskibet d. 13. 9. 2008 En dejlig solrig lørdag i september drog 15 personer til Ladby. Det blev en oplivende

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1897. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013.

Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Væltesbakkes historie Af Thomas Østergaard efter mundtlige fortællinger af Jane Holt på Sandgaarden Øster Hurup d. 25. marts 2013. Historien om et gammelt klitområde i Nr. Hurup, som gik fra at være dårligt

Læs mere

Kikkenborgen. Februar 2014. Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv

Kikkenborgen. Februar 2014. Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv Kikkenborgen Februar 2014 Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv DLF s logo er tegnet af Niels Febber Andersen. Lokalarkivets kikkenborg er fotograferet af Jørgen

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Siden sidst. Lørdag d. 26/9/09 var Lokalhistorisk Forening på udflugt til Hjelholts Uldspinderi, Langå Vi blev guidet rundt af indehaveren og fik fortalt

Læs mere

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført

Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført Sterup Andelsmejeri Sterup Andelsmejeri stiftet d. 3. marts 1879. Grunden købt af Peter Eriksen for 150 kr. Det gamle mejeri fra starten, blev opført for 16.000 kr. Nuværende bygninger opført i 1929 for

Læs mere

Historien om en håndværksvirksomhed

Historien om en håndværksvirksomhed Velkommen til historien om Solvang VVS At det blev Solvang VVS som skulle blive omdrejningspunktet i denne historie var på ingen måde planlagt, idet den ligesågodt kunne være skrevet med udgangspunkt i

Læs mere

Kikkenborgen. Oktober 2013. Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv

Kikkenborgen. Oktober 2013. Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv Kikkenborgen Oktober 2013 Medlemsblad for Dragør Lokalhistoriske Forening og nyt fra Dragør Lokalarkiv DLF s logo er tegnet af Niels Febber Andersen. Lokalarkivets kikkenborg er fotograferet af Jørgen

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Gilleleje Marineforening

Gilleleje Marineforening Gilleleje Marineforening Nr. 19 december 2011 Adresse Gilleleje Marineforening ønsker alle medlemmer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår I gamle dage Inspireret af Søren Svendsens foredrag om gamle

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller BORGGADE 4 Thorsø 1910. I forgrunden mellem banen og Borggade 6, kan man se et hul, hvor der er udgravet mergel fra, samme sted hvor Jens A. Møller byggede Thorsø Automobilforretning. Men efterhånden kom

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Luftfoto fra Laurine og Hans Laurits ejendom

Luftfoto fra Laurine og Hans Laurits ejendom Luftfoto fra Laurine og Hans Laurits ejendom 2016-2 1 Siden sidst. Tirsdag den 19. januar: Foredrag på friskolen i samarbejde med Nutidens Husmødre, Foreningen Norden, Friskolen og Lokalhistorisk Forening.

Læs mere

Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov

Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov Hårbølle by og Stenminerne Af Olga Skov Byen er nævnt første gang ifølge Trap i 1513-33 dengang som Harrebølle, senere fra 1536 som Haarbølle. Skolen i Hårbølle. Skolen er en gammel Rytterskole, bygget

Læs mere

STAD. Kannikegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: Stenders Forlag Eneberettiget 21803. Fotograf: Ukendt. (ubrugt) B2

STAD. Kannikegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: Stenders Forlag Eneberettiget 21803. Fotograf: Ukendt. (ubrugt) B2 GRENAA GAMLE STAD Kannikegade B2 Kannikegade ca. år 1910, nærmest ses bindingsværkshuset nr. 12 snedker Sofus Carlsens, nr. 14 er maler Oluf Carlsens, begge huse er i dag revet ned i forbindelse med reguleringen

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2

Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Fra broen ved Marius Pedersen 2012-2 Siden sidst Torsdag den 19 januar var der foredrag i Friskolen hvor tidligere højskolelærer Per Sonne fortalte om Frithof Nansen der krydsede Grønlands indlandsis.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

101 år ved Tranum Strand

101 år ved Tranum Strand 101 år ved Tranum Strand Kommenterede fotos fra Klaus Darlings fortælling ved generalforsamlingen 21. juli 2018 Indledning: Den ældste del af sommerhusområdet Tranum Strand har et særpræg, som kendetegner

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Kapitel 1 Hvad ryger farmor? Hvor er Kokos mor? Hvor blev Koko født? Hvorfor dækkede far rokokostolen til? Hvor står rokokostolen nu? Hvor gammel er Koko? Hvem bestemte,

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans Kringle Nielsen Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 6 af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg På det tidspunkt i 1957/58, hvor jeg var ung svend på konditori Sct. Knud i Odense, blev jeg kontaktet af en af de sidste to medlemmer

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

GRENAA GAMLE STAD. Oversigt. 2.01 Søndergade 2.07 Nytorv/Violskrænten 2.09 Lillegade

GRENAA GAMLE STAD. Oversigt. 2.01 Søndergade 2.07 Nytorv/Violskrænten 2.09 Lillegade GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

NR.11 DECEMBER 2011 24. ÅRGANG. Broarbejde

NR.11 DECEMBER 2011 24. ÅRGANG. Broarbejde ODENSE SEJLKLUB KLUBNYT NR.11 DECEMBER 2011 24. ÅRGANG Broarbejde Det store projekt skrider godt frem og de nye flydebroer ligger allerede og flyder i havnen. Ikke på den rigtige plads men vi kan da se

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Generalforsamling 2014

Generalforsamling 2014 Generalforsamling 2014 DAGENS MATCH: (No. 1: 2 ks. Manneklubbolde/No. 2: 4 fl. vin/no. 3: 4 Manneklubtrøjer) No. 1: Allan Hansen, Mogens Lundh, Kaj Mortensen (31 point), Svend Skiby 103 point No. 2: Torben

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind.

NB. Hvis du kommer efter kl. 14.30 bedes du ringe på mobil 28633403, så kommer vi og lukker dig ind. Årgang 22 Nr. 1/2013 Medlemsblad for foreningen Legetøjets venner Næste møde: Torsdag den 3. januar 2013 kl. 14.30 Lyshøjgårdsvej 103, kælderen 2500 Valby Månedens emne: Det samler jeg også på. NB. Hvis

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Vi var kun 9 Veteraner, der tog af sted fra Udbygade klokken 9:00 i dag, og så var vi hele 4 voksne med på turen. Vi gik ned ad Sjællandsgade for at

Læs mere

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Helle Larsen, Hune Bageri Merete Hansen, Hune Blokhus Cykeludlejning Baggrunden/opstarten på samarbejde med Naturstyrelsen Merete Startede samarbejde

Læs mere

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen

Kunstbiblioteket. Anne-Sophie Rasmussen Anne-Sophie Rasmussen P.S. Krøyer - Lysets maler Portræt af P.S. Krøyer, Valdemar Poulsen, ca. 1901, Danmarks Kunstbibliotek. 2 P.S. Krøyer Peder Severin Krøyer er en berømt dansk/norsk kunstner, som

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa

Østerbrogade. Udgiver: Vilhelm Hansen, Grenaa Østerbrogade Amtssygehuset Østerbrogade nr. 20 fra 1901, blev bygget til afløsning af det gamle Amtssygehus som siden 1860 havde ligget på Grønland nr. 47 og blev i 1922 afløst af sygehuset på Baunehøj.

Læs mere

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er

dem fra hinanden. Henning kan godt li regning, men det er måske fordi, han ikke kan læse så godt endnu. Han siger også, at hans far siger, at det er Jeg skal i skole - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke ha taget med Rasmus Mælkekusk, nu kommer du for sent i skole. Og se hvor du drypper

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889.

Jens Peter Hansen. Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Jens Peter Hansen Jens Peter Hansen blev født i Råby den 27. juli 1889. Hans forældre var Hans Peter Hansen født den 16. maj 1864 og Sidse Kirstine Hansen født den 14. november 1854. De flyttede lidt rundt

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

September 2010 11. Årgang Nr. 3

September 2010 11. Årgang Nr. 3 September 2010 11. Årgang Nr. 3 www.marna.dk Formanden har ordet Per Thomsen Hej allesammen i foreningen Marna.Sejlsæsonen er ved at gå på held og vi har sidste Mandagssejlads d. 25 okt. kl. 1830. Når

Læs mere

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013

Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg. Bevilget beløb Sep. 2013 Sagsnummer: 25 Navn: Varga Vilma Alder: 83 Ansøgt om: Medicin/lægebesøg Ansøgt om beløb 0 Lei pr. måned Bevilget beløb 2012 400 Lei i alt Bevilget beløb Apr. 2013 500 Lei Bevilget beløb Sep. 2013 500 Lei

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Til gildeledelse, vicere, redaktør, gruppeledere, webmaster repræsentanter og herolder. Husk gilderådsmødet i hulen d. 31. maj kl. 19.00 Ved evt.

Til gildeledelse, vicere, redaktør, gruppeledere, webmaster repræsentanter og herolder. Husk gilderådsmødet i hulen d. 31. maj kl. 19.00 Ved evt. Maj 2012 Der var engang en blomsterkyndig, som skulle afgøre, hvilken blomst der er allersmukkest. Han rejste rundt i hele verden, Men alle sagde, at lige bestemt deres undlingsblomst er den smukkeste.

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Karla og Gert skal på ferie. Kapitel 1. Kapitel 2.

Karla og Gert skal på ferie. Kapitel 1. Kapitel 2. Karla og Gert skal på ferie. To personer ankommer i skib til Mombasa i Kenya. De skal møde en person på Hotel Royal. Her får de udleveret et kort over dele af det centrale Afrika. Kapitel 1. Mig og min

Læs mere

Arkivar Jytte Skaaning og min kone Inger Clausen på Korsør Lokalhistoriske Arkiv. Foto: Arne

Arkivar Jytte Skaaning og min kone Inger Clausen på Korsør Lokalhistoriske Arkiv. Foto: Arne Familien fra Korsør 14. august 2014 Endnu en gang har en henvendelse fra andre slægtsforskere giver en masse ny viden om slægten. Denne gang drejer det sig om slægtsforsker Steen Hald Kjeldsen, der skrev

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 10 - oktober 2013 Helenenyt Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

På Læsø 16. - 20. april 2007

På Læsø 16. - 20. april 2007 På Læsø 16. - 20. april 2007 Med Vicki Morten Nina Kasper Martin og Jytte, Alex og Peter Mandag Vi kørte i to busser, skolens røde og Mortens grå Transit, fra Limfjordsskolen klokken 9.15 over Aalborg

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018 BYTUREN Sommerkonkurrence for børn -------- 15. juni 25. august 2018 Tag børn eller børnebørn i hånden og prøv Middelfart Kultur & Biblioteks gå-det-selv-tur i Middelfart. Følg ruten, svar på spørgsmål

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe.

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe. Vi kører blade Jeg er lige kommet hjem fra skole, har klædt om, og ved ikke rigtig hvad jeg skal lave. Jeg går op på mit værelse og tager kassen med mit legetøj. I kassen ligger alt mit Tekno ingeniørsæt,

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen

Nyhedsbrev om vagtordningen. Kære medlemmer af vagtordningen SOLRØD STRANDS GRUNDEJERFORENING Solrød Strand - maj 2015 Nyhedsbrev om vagtordningen Kære medlemmer af vagtordningen i Solrød Strands Grundejerforening, i Jersie Strands Grundejerforening og i grundejerforeninger

Læs mere

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Peder Sandahl Skov: Erindringer Smedemester Peder Sandahl Skov (1919-2006) har skrevet sine erindringer under titlen "Fra Socialistunge til fhv. smedemester". Det er blevet

Læs mere

Gratis skaffer 49 kroner

Gratis skaffer 49 kroner Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen VITELLO Gratis skaffer 49 kroner Gyldendal Leg og Lær VITELLO skaffer 49 kroner Jeg hedder Jeg er år Jeg bor Jeg har fødselsdag den Min livret er Min mor hedder Min

Læs mere

Kære generalforsamlingsdeltagere: Jeg vil gerne, som formand for bestyrelsen, byde jer alle sammen velkommen til den 100. generalforsamling i Hvalsø Brugsforening. 100-års jubilæum. Som sagde i min velkomst

Læs mere

Januar 2006. Medlemsblad for

Januar 2006. Medlemsblad for Januar 2006. Medlemsblad for Allinge-Sandvig Byforenings Bestyrelse. Formand: Anders Koefoed Larsen, Kampeløkken 9, 3770 Allinge, tlf. 56 48 06 17, e-mail: akl@vip.cybercity.dk Næstformand: Richardt Bendtsen,

Læs mere

Helenenyt. Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 7 - juli 2013 Helenenyt Nr. 7 (juli - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email: mgr@ok-helenesminde.dk

Læs mere

BELLEVUE STRAND 1880-2012

BELLEVUE STRAND 1880-2012 BELLEVUE STRAND 1880-2012 Strandvejen 419 Årstal: 1880 Gentofte Kommune, Klampenborg, Bellevue Strandpavillonen som hørte til kroen Gamle Bellevue, set fra sydøst med Øresund i baggrunden. Den lå ved dampskibsbroen

Læs mere