YDELSESBESKRIVELSE RÅDGIVNING R05. Geotekniske offshore undersøgelser for Roskilde Fjord forbindelsen. Frederikssund Elverdam SEPTEMBER 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "YDELSESBESKRIVELSE RÅDGIVNING R05. Geotekniske offshore undersøgelser for Roskilde Fjord forbindelsen. Frederikssund Elverdam SEPTEMBER 2014"

Transkript

1 YDELSESBESKRIVELSE RÅDGIVNING R05 Geotekniske offshore undersøgelser for Roskilde Fjord forbindelsen Frederikssund Elverdam SEPTEMBER 2014

2 GEOTEKNISKE OFF SHORE UNDERSØGELSER OG RÅDGIVNING: YDELSESBESKRIVELSE 1. GENERELLE PROJEKTOPLYSNINGER OG FORUDSÆTNINGER 1.1 Indledning Vejdirektoratet er i det følgende benævnt VD, mens Roskilde Fjordforbindelsen i det følgende er benævnt 'projektet'. En stor del af projektet består af en højbro over Roskilde Fjord, en 1360 meter lang bro, der krydser fjorden. Dette dokument beskriver omfanget af de geotekniske undersøgelser, der kræves for at kunne evaluere funderingsdesign og konstruktion af fundamenterne til højbroen. De fleste af undersøgelserne gennemføres offshore. Dette dokument skal læses sammen med "Betingelser om udbud og tilbud (BUT)" og følgende udbudsmateriale: A. Tilbudsliste (TBL) B. Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) C. Ydelsesbeskrivelse (YB, dette dokument) D. Styring og Samarbejde E. Særlige Betingelser for Rådgivning (SBR) F. Tegningsbilag G. Faktuelle rapporter om tidligere jordbundsundersøgelser (Datarapporter) Eftersom der kun er orienterende viden om de geologiske og geotekniske forhold langs broens linjeføring, er formålet med disse geotekniske felt- og laboratorieundersøgelser at afdække den geologiske og geotekniske formation og identificere de geotekniske projekteringsparametre, som er nødvendige for at kunne evaluere de forskellige funderingsalternativer. Da broens endelige geometriske og strukturelle konfiguration (spænd, etc.) endnu ikke er fastlagt, kan det blive nødvendigt at modificere og/eller supplere undersøgelsernes aktuelle omfang med yderligere felt- og laboratorieundersøgelser. Denne beskrivelse er baseret på en konstruktion med kort afstand mellem brofagene, og dermed belyser undersøgelserne heri en mulig maksimumsløsning dvs. en konstruktion, som kræver det størst mulige antal fundamentelementer og dermed undersøgelsessteder. Hvis den alternative højbroløsning vælges af VD, kan ydelsesbeskrivelsen reduceres. Kravet om en reduktion af ydelsen kræver bekræftelse fra VD.

3 Følgende dokumentation er leveret i tegningsbilag F og i datararapporter G for at give entreprenørerne yderligere oplysninger: Bathymetrisk tegning Model af jordbunden Faktuelle rapporter fra tidligere jordbundsundersøgelser Disse dokumenter er kun til orientering, og entreprenøren bør ikke ukritisk forlade sig på oplysningerne i dem. Det bemærkes, at projektet primært ligger i et Natura 2000-område. 1.2 Grundlag Formålet med dette dokument er at beskrive de ydelser, som leverandøren af jordbundsundersøgelsen må forvente at skulle levere samt beskrive krav, som skal være opfyldt af leverandører af jordbundsundersøgelsen, i det følgende kaldet 'entreprenøren'. Dette dokument omhandler de geotekniske undersøgelser, der er nødvendige for at konstruere broens pillefundamenter offshore og onshore samt de tilhørende landfæster. De ydelser, der er beskrevet i de følgende afsnit, er planlagt til at blive udført i perioden De ydelser, der skal leveres, omfatter geotekniske undersøgelser til brofundamenterne i designet af højbroen over Roskilde Fjord. 1.3 Formålet med de geotekniske undersøgelser Dette afsnit beskriver omfanget af offshore og onshore geotekniske felt- og laboratorieundersøgelser som skal udføres vedrørende højbroens del af Roskilde Fjordforbindelsen. De foreslåede undersøgelser er nødvendige for at fremskaffe data, som skal bruges som grundlag for design og valg af fundamenttype til bropiller og landfæster, dimensionering, valg af byggeproces og driftsmæssige integritet for højbroen. De nødvendige data omfatter stedspecifikke oplysninger om: Geologiske jord- og klippeformationer, stratificering og variation. Geoteknisk jordklassifikations- og indeksegenskaber. Jordstyrke-, deformations- og konsolideringskarakteristika. Klippens (kalkens/kridtets) styrke- og deformationskarakteristika. 1.4 Omfang af geoteknisk undersøgelse Den geotekniske undersøgelse omtalt i afsnit 4 er udviklet for at vurdere de lodrette og vandrette variationer i havbunden og fastlægge den geologiske oprindelse for jord- og klippeformationer. Den fulde ydelsesbeskrivelse og leverandørens forpligtelser fastlægges ved henvisning til udbudsmaterialet. Nedenstående er en oversigt over ydelserne:

4 Samarbejde med de relevante myndigheder for at opnå tilladelser og licenser, så arbejdet kan udføres. Placering af feltundersøgelserne Feltundersøgelser: kerneboringer, geofysiske undersøgelser gennem borehul, indsamling af jord- og klippeprøver (kridt) og standard-/ctp-forsøg, herunder dissipationsforsøg af porevandstryk. Rutinemæssige laboratorieundersøgelser: jordklassifikationsforsøg og fastlæggelse af indeksegenskaber. Avancerede laboratorieundersøgelser: fastlæggelse af styrke-, kompressions- og konsolideringsegenskaber. Datarapportering af resultater af geoteknisk parametre. Levering af profiler og datarapporter i udkast og endelig udgave Levering af AGS-data. Fjordens vanddybde og miljø kan kræve specialudstyr, og tilbudsgiver skal vælge udstyr og metoder, der egner sig til at udføre den undersøgelse, der beskrives i dette dokument. Undersøgelserne er fastlagt med henblik på at levere faktuelle oplysninger til brug for projektet og evaluere alternative fundamenter. Eftersom broens udformning ikke er endeligt afklaret, er løsningen med det største antal fundamentelementer valgt, og omfanget af de geotekniske jordbundsundersøgelser fastlagt tilsvarende. 1.5 Tidsplan for undersøgelser Et Gantt-diagram indeholdende en oversigt over feltarbejde, laboratorieundersøgelser og rapportering er vedlagt som Bilag B. Der er to kontrakmilepæle for projektet, som er: Planlagt startdato for borearbejdet, in-situ forsøg osv. (ID 4 på vedlagte oversigt) Levering af endelig datarapport (ID 11 på vedlagte oversigt) Det forventes, at offshore geotekniske feltundersøgelser påbegyndes i november 2014 og afsluttes i januar Der bør være særligt opmærksom på potentielle indløbs-/ afløbsforhold og vanddybder i fjorden.

5 Den tidsperiode, der er til rådighed for undersøgelserne skal tages i betragtning i tilbuddet, når der planlægges offshore-arbejder, vælges skibe, platforme og forsøgsudstyr, samt type og antal undersøgelsesenheder, der kræves for at afslutte feltarbejderne i tide. Der planlægges 20 mulige undersøgelsessteder. Det gør det muligt at have en feltundersøgelse pr. fundamentelement på højbroen: 18 brofag og 2 landfæster. 1.6 Europæiske standarder for geotekniske undersøgelser og forsøg Geotekniske undersøgelser og forsøg skal udføres i henhold til følgende standarder: EN :2004. Eurocode 7- Geoteknik Del 1:: Generelle regler Herunder DK NA:2013. EN :2007. Eurocode 7- Geoteknik Del 2:: Jordbundsundersøgelser og prøvning. Herunder DK NA: DS/EN ISO :2003 Geoteknisk undersøgelse og prøvning. Identifikation og klassificering af sten. Identifikation og beskrivelse DS/EN ISO :2006 Geoteknisk undersøgelse og prøvning - Prøveudtagning ved borings- og udgravningsmetoder og grundvandsmålinger DGF Bulletin 1 Vejledning i ingeniørgeologisk prøvebeskrivelse" DGF Bulletin 14 Felthåndbogen BS 7022:1989 Guide to Geophysical Logging of Boreholes for Hydrogeological Purposes En liste over relevante CEN ISO/TS geotekniske undersøgelses- og prøvestandarder findes i Bilag A. 1.7 Vejledninger Udover relevante geotekniske standarder indeholder det vejledende dokument udarbejdet af Teknisk Komité 1 under International Society for Soil Mechanics and Geotechnical Engineering (ISSMGE) nyttig information om udførelsen af kystnære og/eller offshore geotekniske projekter Geotechnical & Geophysical Investigations for Offshore and Nearshore Developments, september Offshore-undersøgelser VD vil fastlægge adgangsforhold til stedet og placering af alle boringer. De endelige boringer kan blive flyttet i forhold til dem, der nævnes i udbudsmaterialet. Endelig placering vil blive fastsat af rådgiver. Der skal gives et varsel på fem arbejdsdage før adgang er påkrævet.

6 Rækkefølgen af boringer afgøres af VD's repræsentant på stedet efter forslag fra entreprenør. Når en boring er iværksat, skal den gennemføres fortløbende og uden ugrundet ophold. Rådgivers godkendelse skal indhentes før arbejdet påbegyndes og før boringer afsluttes. Geotekniske undersøgelser kan gennemføres fra specialbyggede boreskibe eller boreplatforme. Dette dokument omhandler ikke typer af og krav til fartøjer eller boreplatforme, som skal anvendes til udførelse af de foreslåede undersøgelser. Tilbudsgiverne bør inkludere oplysninger om de fartøjer, de ønsker at anvende i deres tilbud. Det forudses, at den primære boremetode på vand kan foregå med en Geobor S- borerig, f.eks. på en Jack - up boreplatform. Generelt gælder, at vanddybden i fjorden er mellem 1 og 8 m, og det valgte udstyr bør afspejle dette. Særligt skal man være opmærksom i områder af med blød jord (f.eks. gytje, der formentlig findes mellem kn til 7+100), hvor benenes nedtrængningsdybde kan være meget stor, og udstyret skal vælges ud fra sådanne hensyn. Platforme skal kunne anvendes til både roterende og slagboreteknikker, prøvetagning af høj kvalitet og prøvning på stedet. Ved valg af løfteenhed skal benenes nedtrængningsdybde tages med i betragtning for at sikre, at platformens ben er tilstrækkeligt lange, og at de ikke bryder igennem under installationen. Dette er særligt vigtigt på områder, hvor man forventer blød havbund eller tynde, hårde lag over blødere jordlag. Skibet eller boreplatform skal vælges af entreprenøren, med særlig hensyntagen til ovennævnte miljøer. Vanddybde på vestsiden af fjorden ligger desuden på et lavt niveau (ca. 1 m eller derunder) helt op til 200 m ud fra kystlinjen, og entreprenøren skal sikre, at det valgte skib eller platform kan udføre undersøgelsen i lavvandede farvande. Skibe, som udfører kerneboring eller prøvninger på stedet, skal forblive lodret over bore-/forsøgsstedet. Hvor der er begrænset vanddybde og vandet er moderat roligt, kan der anvendes forankringer til at fastholde eventuel pram/ponton. 1.9 Positioneringssystem Moderne GPS med høj præcision på ±0,01 m i X-, Y- og Z-koordinater (der kan give meget nøjagtige resultater ved at inkludere signaler fra eksisterende referencestationer, som kan korrigere lokale fejl) er nødvendig. Dette kaldes Differential Global Positioning System (DGPS). For at begrænse det nødvendige antal radiofrekvenser og for at opnå forbedret pålidelighed og nøjagtighed anbefales det at benytte et projektspecifikt globalt navigationssatellitsystem (GNSS) med fire reference- eller transmissionsstationer omkring projektområdet. Stationerne sender signaler til et kontrolcenter, som transmitterer Real Time Kinematic (RTK) data til landmålere, som arbejder i projektområdet.

7 De omtrentlige koordinater for undersøgelsesstedet kan findes på Tegning nr. 2 i Tegningsbilaget. Den endelige placering af undersøgelsesstederne fastsættes af entreprenøren inden for en 6 m radius fra koordinaterne i tegning nr. 2 i Tegningsbilaget Levering af data i realtid Entreprenøren skal være i stand til at levere in-situ forsøgsdata fra CPTu i realtid, som rådgiver kan se online. Feltlogs over boringer skal scannes og mailes til VD's repræsentant og rådgiver ved hver arbejdsdags afslutning Almindelige betingelser Entreprenøren er pligtig til at give og opretholde passende trafiksikkerhed og - styringsforanstaltninger for at beskytte offentligheden og jordarbejder både under opbygning og udførelse af jordbundsundersøgelser. Der skal træffes foranstaltninger i henhold til lovmæssige krav og anbefalinger i det øvrige udbudsmateriale og eventuelle ændringer heraf. Hvor forholdene i særlige tilfælde er ikke omfattet af anbefalingerne, skal entreprenøren fremsende forslag til håndtering af denne situation, som skal godkendes af VD's repræsentant mindst en uge, før arbejdet foreslås udført. Entreprenøren skal levere alt lys, autoværn, hegn, håndlister, opslagstavler, vagter og andet, der er nødvendigt for at sikre, at arbejde og offentligheden beskyttes og er sikret i hele aftalens løbetid. Det er entreprenørens ansvar at vurdere og levere de nødvendige supportfartøjer, autoværn, hegn, gelændere osv. for at sikre medarbejderne og forhindre, at udstyr falder i vandet. Pontonen/prammen skal kunne opererer sikkert på de vanddybder, der fremgår af den bathymetriske undersøgelse i tegning nr. 2 i Tegningsbilaget. Entreprenøren bør være opmærksom på, at denne bathymetriske undersøgelse af havbunden kun er vejledende, og der gives ingen garanti for dens nøjagtighed. En bemandet sikkerhedsbåd med redningsudstyr skal være til stede, når der er personale til stede på pontonen/prammen. Entreprenøren skal udlevere navn og telefonnummer på en medarbejder, der kan kontaktes (24 timer) af VD, hvis der opstår en nødsituation i forbindelse med arbejdet. Entreprenørens projektleder skal have mulighed for at besvare opkald til mobiltelefon fra VD's repræsentant og rådgiver inden for normal arbejdstid for hele aftalens varighed. Boringen skal stoppes på den dybde, hvor rådgiver mener, at der er fremskaffet tilstrækkelige oplysninger om de geotekniske forhold. VD forbeholder sig ret til at indstille arbejdet på et hvilket som helst tidspunkt, hvis boringen, i rådgivers eller VD's repræsentants øjne, virker for dyb, eller hvis de geotekniske forhold er af en sådan beskaffenhed, at fortsat boring ikke ville være til gavn for projektet.

8 Entreprenøren skal have godkendelse fra VD's repræsentant eller rådgiver, før borings- /efterforskningsudstyr flyttes til et andet undersøgelsessted VD-repræsentantens faciliteter VD-repræsentantens faciliteter er beskrevet i udbudsdokumentet 'Styring og Samarbejde' Transport Transport er beskrevet i udbudsdokumentet 'Styring og Samarbejde' Søfartsmæssige sikkerhedskrav Søfartsmæssige sikkerhedskrav er beskrevet i udbudsdokumentet 'Styring og Samarbejde' Entreprenørens faglige personale Krav til entreprenørens faglige personale er fastlagt i udbudsdokumentet 'Styring og Samarbejde'. 2. BESKRIVELSE AF PROJEKTET Roskilde Fjordforbindelsen ved Frederikssund er en tosporet motorvej, som omfatter en højbro over Roskilde Fjord (efterfølgende kaldet 'fjorden' ), som beskrevet i projektets VVM-rapport (vurdering af virkning på miljøet) under løsning S1. Offshore-undersøgelserne beskrevet i dette dokument skal undersøge overgangen over fjorden i form af den foreslåede højbro. Højbroen har en længde på ca meter mellem landfæster og en fri navigationshøjde på 22 meter over vandet.

9 Figur 1 - Fugleperspektiv af en af de projektløsninger, der overvejes for VVMmotorvejsprojektet i fjordområdet [Rambøll VVM 2009, 2010 og 2013] 2.1 Bro I Figur 2 vises en repræsentativ del af den meter lange bro med en formodet afstand mellem bropillerne på 73,5 m: det svarer til "Løsning 2". Der er to muligheder, der lige nu overvejes: Løsning 1 og 2 med spænd på henholdsvis 82 meter og 73,5 meter. Figur 2 - Opstalt af løsning 2 for højbro med spænd på 73,5 meter Den geotekniske jordbundsundersøgelse er beregnet på basis af ovenstående udformningsløsning med det maksimale antal fundamenter og dertil hørende omfang af de geotekniske jordbundsundersøgelser Brofundering Det forventes generelt, at bropillerne vil være pælefunderet i et antal, der ligger mellem 12 og 45 pr. fundament. Pæleteknologien er endnu ikke valgt. Det endelige design er endnu ikke er fastlagt, men de to løsninger, der overvejes, har henholdsvis 16 bropiller med 82 meters spænd eller 18 bropiller med 73,5 meters spænd.

10 Fundamenterne beregnes til at have et areal på mellem 60 og 100m2, og fundamentet og bropillerne skal have sikkerhed mod skibsstød med bropillekapaciteter på 5MN ved 1,5 m DVR Fundering til landfæster Landfæsternes design er ikke endeligt afklaret, men både det østlige og vestlige landfæster forventes at blive direkte funderet på baggrund af udførte forundersøgelser og beregninger. Yderligere undersøgelser i området er nødvendige og derfor er disse omfattet af disse Geotekniske Undersøgelser. 3. TIDLIGERE UNDERSØGELSER Der er udført flere geotekniske og geofysiske undersøgelser i området af fjorden for dette projekt. Disse er vedlagt som udbudsmateriale G (Datarapporter) og er opsummeret i de følgende afsnit. Disse dokumenter er kun til orientering, og entreprenøren bør ikke forlade sig ukritisk på oplysningerne i dem. 3.1 Geotekniske undersøgelser Det kendte omfang af aktiviteter, der er foretaget af COWI omfattede blandt andet: boring, forsøg in-situ forsøg (feltvingeforsøg (FVT), SPT og CPT), geofysisk logging, jordprøvetagning (både forstyrret og uforstyrret), grundvandsprøver til kemisk analyse, pejlerør til grundvandsovervågning, begrænset mængde laboratorieklassifikationsforsøg og oppumpningsforsøg. Tidligere undersøgelser omfatter bl.a. følgende: a) COWI: Dokumenter dateret 2009 (se udbudsdokument G). Disse er blevet suppleret med en række ældre arkiverede boringsjournaler fra tidligere undersøgelser i projektområdet. 3.2 Geofysiske undersøgelser Formålet med de geofysiske undersøgelser, der har været foretaget indtil nu, har været at dokumentere havbundens beskaffenhed og stigning samt objekter på den. Samtidig kan geofysiske oplysninger hjælpe til at fastslå generelle geologiske forhold ved at identificere forskellige jord- og klippelag. Endvidere skal disse undersøgelser bidrage til arkæologiske og miljømæssige oplysninger. Gennemførelse af geofysiske målinger og resultaterne er beskrevet i rapporten "Roskilde Fjordforbindelsen. Geofysisk undersøgelse af havbunden og seismiske undersøgelser på dybt vand 2014", Roskilde Fjordforbindelsen. Rambøll, Rev 1, (se udbudsdokument G). De seismiske undersøgelser var begrænset til en vanddybde på mindst 1 meter og omfattede: Bathymetrisk måling ved multibeam-ekkolod (MBES)

11 Bestemmelse af havbunden ved hjælp af side-scan sonar og lokalisering af unormale objekter på havbunden (f.eks. kabler). Pinger Sub Bottom Profiler for at kortlægge toppen af istidssediment og postglaciale aflejringer Magnetometer for at opdage unormale tilstande Seismiske undersøgelser med GEO Sparker. Yderligere oplysninger om undersøgelsens metoder kan findes i Rambølls faktuelle rapport, vedlagt som udbudsdokument G (Datarapporter). Resultaterne af undersøgelsen er resumeret som følger: Bathymetri Området, der er omfattet af de store linjer, blev begrænset til områder med en vanddybde på -1m DVR90 eller mere. Havbunden varierer mellem -1 og -10 m DVR90 inden for det undersøgte område, men baseret på andre undersøgelser forventes det, at den største dybde er på ca. -7.5m DVR90. Det dybeste område svarer til den N-S gående forkastning i fjordens midte. Alle dybdereferencer er angivet som m DVR Side-scan sonar Følgende jordtyper blev identificeret: Tang, gytje med skaller, gravearbejde (uvis sedimenttype) og klitter (uvis sedimenttype). Der blev fundet to fremspring på havbunden samt et ukendt objekt. De fundne klitter kunne være ophobninger af sand, men sonarresultaterne viste, at sediment svarer til gytje med skaller, derfor usikkerhed om sedimenttype. Gravearbejdet er ligeledes afgrænset af en stigning i vanddybde og afdækker dybere sedimenter, som ikke kan klassificeres af side-scan sonar Magnetometer De uregelmæssigheder på havbunden, der er registreret af magnetometeret, afslørede ikke deres oprindelse ud over at vise, at de sandsynligvis er af geologisk oprindelse Seismisk profilering Generelt er undergrunden i undersøgelsesområdet karakteriseret ved istidsaflejringer på dybder mellem -5 til -20 m DVR90, som er dækket af postglaciale havaflejringer. Kalkoverfladen blev undersøgt og viste god sammenhæng med de boringer, der er udført i fjorden. Men den fastlagde dybde til kalk/kridt i midten af forkastningen er ca. 10 m lavere end boringerne viser..

12 3.3 Geologisk model Ud fra tidligere geologiske, geotekniske og geofysiske undersøgelser er følgende geologiske model fastlagt. Det skal bemærkes, at følgende beskrivelse af jordlag er baseret på begrænsede oplysninger, der er indhentet fra steder i nærheden af den foreslåede bro og derfor skal fortolkes med forsigtighed. Det forventes, at leverandøren af jordbundsundersøgelserne har viden om dansk geologi og har erfaringer fra tidligere med at arbejde i de forventede jordtyper. Den foreløbige geologiske model vedlægges som tegning nr. 2 i Tegningsbilaget og kombinerer oplysninger fra tidligere undersøgelser, herunder geofysiske undersøgelser. En oversigt over de geologiske lag er beskrevet i det følgende.. Nedenstående oplysninger er baseret på foreliggende data og forventes at blive opdateret på baggrund af resultatet af denne undersøgelse. Nedenstående oplysninger og den foreløbige geologiske model er alene til orientering, og entreprenøren kan ikke forlade sig ukritisk på oplysningerne i den Kalkoverfladen (præ-kvaternær) Kalkoverfladen langs den foreslåede linjeføring for projektet påvirkes af den forkastning i fjorden, hvor der findes en fordybning i kalkoverfladen. I selve fjorden falder kalkoverfladen fra ca. kote -9.2 m DVR90 til kote m DVR90. Erfaringer fra andre projekter viser, at dansk kalk hovedsagelig består af en karbonatbasis med et variabelt indhold af flint enten som sten eller som lag. Lagets mekaniske egenskaber er i store træk fastlagt på baggrund af data fra de enkelte steder, graden af induration, omfang og fraktureringens art. Graden af induration er et udtryk for graden af calcit-cementering og forkisling Istidsaflejringer (kvartære) Morænesediment er aflejret i form af ler, silt, fin til grov sand og grus. Tykkelsen af disse aflejringer varierer mellem 10 og 25 meter på begge sider af fjorden med større variation observeret inde i selve fjorden. Den fastslåede tykkelse på istidsaflejringer i fjorden når ca. 1 meter i den centrale del (tyndeste lag), mens det i den østlige side af fjorden, formentlig tæt på forkastningen i Roskilde Fjord, har en tykkelse på næsten 25 meter Senglaciale aflejringer Siden fjorden i fortiden var en stor smelteflod, er der blevet deponeret betydelige mængder af senglaciale sedimenter i form af sand, grus og lokalt ler og silt. Derfor findes der senglaciale aflejringer i fjordens område, hvor tykkelsen varierer fra ca. 1 meter op til 12 meter.

13 3.3.4 Postglaciale aflejringer Postglaciale aflejringer i form af ferskvandsgytje (mudder), tørv og muslingebanker findes på tværs af fjorden. Inden for de postglaciale muslingebanker blev der også aflejret gytje og tørv, sand og ler. Tykkelsen af disse postglaciale aflejringer varierer mellem 1 og 10 meter. Det laveste niveau af postglaciale aflejringer (hvor de findes) er ca. -15 m DVR Geotekniske parametre Sammen med historiske data og litteratur om jordtyper i området har de tidligere undersøgelser været anvendt til at etablere geotekniske parametre for de fundne materialer. I de fleste tilfælde har det ikke være muligt at udføre direkte beregning eller vurdering af parametre, og de er derfor beregnet på grundlag af publicerede sammenhænge for den bestemte type jord eller lignende jordtyper. Disse geotekniske parametre er kun til orientering og entreprenøren bør ikke forlade sig ukritisk på oplysningerne i dem.

14 August 2014 Ydelsesbeskrivelse Niels Jørgen Larsen Tabel 1 - Foreløbige geotekniske parametre Vandindhold Plasticitetsindeks Rumvægt enhed Hydraulisk ledningsevne Friktionsvinkel Effektiv kohæsion Udrænet forskydningsstyrke Youngs modul i drænede forhold Youngs modul i udrænede forhold Forkonsolideringstryk Materiale w PI Γ k ϕ c c u E E u σ p [%] [%] [kn/m3] [m/s] [ ] [kpa] [kpa] [MPa] [MPa] [kpa] Øverste muldlag *** - 25*** *** - Opfyldt land Tørv * * 10-3 to 10-2 * * - Gytje * 10-6 to 10-5 * 25-30* Skaller Postglacialt sand 8, *

15 Vandindhold Plasticitetsindeks Rumvægt enhed Hydraulisk ledningsevne Friktionsvinkel Effektiv kohæsion Udrænet forskydningsstyrke Youngs modul i drænede forhold Youngs modul i udrænede forhold Forkonsolideringstryk Materiale w PI Γ k ϕ c c u E E u σ p [%] [%] [kn/m3] [m/s] [ ] [kpa] [kpa] [MPa] [MPa] [kpa] Sent aflejret istidssand , to 10-1 * Sent aflejret istidsler , to 10-4 * 33 (4<PI<7%)** 22 (20<PI<43)** 0 (4<PI<7%)** 7.2 (20<PI<43)** Kohæsivt moræneler ,9 15,8-23,2 (21,5)**** 10-7 to 10-5 * 33 (4<PI<7%)** 22 (20<PI<43)** 0 (4<PI<7%)** 9.0 (20<PI<43)** Ikkekohæsivt moræneler ,7-22,8 (20,5)**** Kalksten (+) ( * ) fra COWI's Tekniske Notat, der støtter Fase 2; ( ** ) baseret på Sorensen & Okkels (2013); ( *** ) anslået på baggrund af erfaringer;

16 ( **** ) anbefalede værdi; (+) meget afhængig af graden af fraktur osv.

17 August 2014 Ydelsesbeskrivelse Niels Jørgen Larsen Opsummering af geologisk model De geologiske lag langs højbroens rute kan opsummeres som følger: Gytje findes generelt over hele fjordens havbund i tykkelser fra tæt på nul op til 10 meter. Muslingebanker findes på den vestlige side af fjorden i tykkelser op til 5 meter. Post og senglaciale aflejringer af sand, silt og ler findes i dybder ned til ca. 10 meter. Herunder træffes der glaciale aflejringer, hovedsageligt i form af moræneler, men også i form af smeltevandssand, silt og ler. De glaciale lag har en meget varieret sammensætning. Ved -15 m til -45 m DVR90 forventes der kalk. Det øverste lag kalk er formentlig eroderet. Der findes en grafisk fremstilling af en foreløbig geologisk model i tegning nr. 2 i Tegningsbilaget. 4. PROGRAM FOR GEOTEKNISKE UNDERSØGELSER Dette afsnit beskriver de geotekniske felt- og laboratorieundersøgelser, der skal gennemføres. Geotekniske undersøgelser skal omfatte en kombination af følgende metoder: Boring- og prøveudtagning. Geofysiske målinger i kalk. In-situ-forsøg for at sikre præcis stratificering og bestemmelse af geotekniske parametre: - CPTu på alle undersøgelsessteder, seismiske dilatometerforsøg (sdmt), feltvingeforsøg (FVT) og SPT, hvor det er relevant Rutinemæssige laboratorieundersøgelser hvor indeksegenskaber og tekniske parametre fastlægges. Avancerede laboratorieprøver for at bestemme styrke- og deformationsegenskaber. Et vejledende program for forsøg i hvert borehul findes i Bilag C og den endelige liste af forsøg bliver besluttet på stedet efter aftale med rådgiveren og VD's repræsentant. 4.1 VD's repræsentant VD forbeholder sig ret til at udsende en rådgiver eller repræsentant til at deltage i dataindsamling i feltet / om bord og overvåge fremdrift og i samarbejde med entreprenøren løbende at optimere datakvalitet eller beslutte at indstille forsøg på grund af vejret, bølger eller andre omstændigheder, som entreprenørens ikke kan kontrollere. VD forbeholder sig ret til at kassere forsøg, som ikke overholder standard og få dem gentaget uden ekstra omkostninger.

18 4.2 Krav til boringer Eftersom entreprenøren skal foreslå en boremetode, er en række bestemte krav nævnt her, som er relevante for forskellige typer jord/klippeformationer, der er konstateret. De oplysninger herunder, der vil være gældende, afhænger af den forsøgsmetode, der vælges endeligt. Boringer over vand skal være så dybe, at de trænger 10 meter ned i kalken eller til den dybde, der er forudsat i Tabel 2. Boringer på land skal være så dybe, at de trænger 5 meter ned i kalken. Den mindste nominelle diameter på foringsrøret er 200 mm. Før boringen igangsættes på jordoverfladen, skal det sikres, at det første foringsrør er tilstrækkeligt stort til at sikre, at boringen kan gennemføres til den planlagte dybde. Roterende prøveudtagning skal frembringe kerner med cirkulært tværsnit på mindst 102 mm i diameter i hele kernens længde. Borets type og beskaffenhed, fremføringshastigheder og styring af bor skal være sådan, så der kan udtages komplette kerner i den enkelte boring, hvor forholdende gør det muligt. Kerner på mindre end 90 % i en boring vil normalt ikke blive godkendt, medmindre rådgiveren konstaterer, at en mere komplet udtagelse vil være vanskelig under de herskende forhold. Rådgiveren skal informeres, når der udtages kerner på mindre end 90 %. Når en udtaget kerne er mindre end 90 % fra en boring, skal næste boringslængde reduceres til 50 % af den forrige dybde, medmindre andet er aftalt med rådgiver og så videre ned til en længde på minimum 0,5 m. Denne procedure skal følges i forbindelse med boring. Åbne "ODEX-boringer" eller roterende slagboring kan udføres hvor kerneboring ikke er effektiv, eller hvor rådgiveren bestemmer det. Hvor aftalen kræver det eller rådgiveren anmoder om det, skal SPT udføres. Alle borerigge skal kunne udføre SPT. Dybden skal være angivet på kernen med holdbare markeringer af en type, som er godkendt af rådgiveren ved intervaller på én meter og ved alle væsentlige ændringer af jordlag og ved afslutning af hver boring. Såfremt det ikke lykkes at udtage en prøve, skal kernen mærkes med den dybde, hvor kernetabet fandt sted og mængden af kernetab. Placeringen, boringsnummer og dybde af kernen i forhold til indholdet af kassen skal fremgå tydeligt med permanent blæk på mærkater, inde i æsken, på toppen og på hver ende af kassen. Alle mærker og etiketter skal nemt kunne fotograferes efterfølgende. Borehuller på land tildækkes med cement/bentonitmørtel. Alle prøver skal transporteres til entreprenøren og opbevares på et beskyttet, sikkert og tørt sted i mindst 12 måneder efter afslutningen af den endelige faktuelle rapport. Prøverne skal opbevares på en måde, så alle prøver nemt kan ses. Efter denne periode skal entreprenøren aflevere alle prøver til VD på et sted angivet af VD's repræsentant.

19 VD's repræsentant og rådgiveren skal i hele kontraktens varighed have adgang til at inspicere prøverne hos entreprenøren. Alle kernekasser, der anvendes til at opbevare kerner er VD's ejendom. Udover kravene i beskrivelsen, skal entreprenøren tage fotografier af kernerne, mens de er friske forud for logging, helst den dag, hvor kernerne udtages, men altid inden for 72 timer efter udtagning. Alle borekernerne skal fotograferes i farve og gråtone (f. eks. Kodak) i et passende størrelses- og dybdeforhold. Hver kernekasse skal vises på et fotografi med en størrelse på 175 mm x 125 mm. Hvis der stødes på kampesten, klippe og andre hårde lag, skal der foretages slagboring med mejsel for at trænge ind og bryde det tilstrækkeligt op, til at der kan udtages og identificeres fragmenter. Der skal føres detaljeret journal over, hvor meget tid der bruges på mejsling, og hvor lang tid det tager at trænge igennem forhindringen. Der må højst bruges to timer på mejsling ved forhindringer, medmindre rådgiveren eller VD's repræsentant udtrykkeligt har givet tilladelse til andet. Hvis der stødes på artesisk vand, skal entreprenøren straks informere rådgiver og forsøge at holde den artesiske trykhøjde ved at forlænge foringsrøret over den eksisterende jordoverflade med højst 1 meter. I tilfælde hvor den artesiske trykhøjde er over 1 meter over jordoverfladen, skal entreprenøren forsegle boringen og montere trykmåler og omløb til at måle det artesiske vands trykhøjde. 4.3 Identifikation af forsøgsmetoder Følgende forkortelser anvendes i dette dokument og i tilbudslisten for at identificere feltundersøgelsesmetoder: BH CPT CPTu sdmt RQD SPT VST FVT Borehul. Cone Penetration Test (CPT-forsøg) CPT-forsøg med måling af porevandstryk (Piezo-cone Penetration Test). Seismisk forsøg med fladt dilatometer. Rock Quality Designation. Standard penetrationstest. Laboratorievingeforsøg. Feltvingeforsøg. Følgende forkortelser anvendes i dette dokument for at identificere laboratorieundersøgelsesmetoder: CID CIU UU CAU/CK0U CAD/CK0D DSS ILOed Isotropt konsolideret, drænet triaksialforsøg. Isotropt konsolideret, udrænet triaksialforsøg. Ukonsolideret, udrænet triaksialforsøg. Anisotrop/K0- konsolideret, udrænet triaksialforsøg. Anisotrop/K0- konsolideret, drænet triaksialforsøg. Skæreboksforsøg. Ødometer-test med øget belastning

20 Planlægning, udførelse og dokumentation af felt- og laboratorieforsøg skal overholde Eurocode 7 Del 2, med inkorporering af DK NA: Det er vigtigt, at alt udstyr, som anvendes i undersøgelsesforløbet, er i perfekt stand. Alt elektronisk og mekanisk udstyr skal kalibreres før brug, og relevante certifikater skal afleveres til VD's repræsentant/rådgiver på forlangende Geologiske profiler De geologiske profiler, som kan forventes, er beskrevet i afsnit 3.3. Det er vigtigt, at der anvendes relevante undersøgelsesmetoder (eller en kombination af forskellige metoder) til at udlede de nødvendige informationer. 4.5 Forsøgslokalitet og forsøgsdybde Den endelige udformning af broen og dermed også placeringen af fundamenterne er endnu ikke besluttet. Det foreslås derfor, at offshore-undersøgelserne gennemføres for brodesignet i henhold til Tegning nr. 2 i tegningsbilaget og udformningen vist i Figur 3. Med udgangspunkt i de tidligere udførte undersøgelser omtalt i tidligere afsnit er følgende oplysninger fortolket for borehul i denne geologiske undersøgelse, jf. Tabel 2. Identifikationen af undersøgelsespunkter (ID Nr.) er baseret på broens spændvidde, som vist i Figur 2. Tabel 2 - Anslået havbundskote, vanddybde, dybde til top af kalk og tykkelse af jordlag. Borehullets ID Anslået havbundskote [DVR90] Anslået vanddybde [m] Anslået top af kalk [DVR90] Anslået tykkelse af jordlag [m] BHA1 landboring BH1 landboring BH BH BH BH BH BH BH BH BH BH BH BH BH BH BH BH17 landboring BH18 landboring BHA2 landboring Påkrævet penetration af kalk [m]

21 Bemærk, at disse oplysninger kun er vejledende. De faktiske værdier kan afvige fra værdierne i Tabel 2 Ved hvert undersøgelsespunkt skal prøver og forsøg foretages i henhold til nedenstående foreløbige plan: Identifikation af forsøgslokalitet. Fastlæggelse af position og højde. Start- og sluttidspunkt for hver forsøg. Måling af vanddybde (til havbund). Standard penetrationstest (SPT). Sonderingsforsøg (CPTu) med to dissipationsforsøg af porevandtryk pr. CPTulokalitet. Seismiske forsøg med fladt dilatometer (sdmt) på udvalgte steder. Boring og/eller kerneboring. Prøvetagning af jord og/eller klippe. Som angivet ovenfor skal alle forsøg udføres i henhold til de nyeste versioner af ENstandarder, se Bilag A, CEN ISO/TS Standarder - Geotekniske undersøgelser og prøvning. I Figur 3 vises den foreløbige placering af forsøg på hvert forsøgslokalitet. Figur 3 Undersøgelsespunkternes placering.

22 4.6 In-situ forsøg Det er vigtigt, at alle forsøgsdata evalueres og fortolkes på stedet med henblik på at verificere, at de forventede data er nået. Alle data skal opbevares elektronisk og være tilgængeligt i AGS-format. Nærmere oplysninger om de enkelte test er beskrevet nedenfor Tryksonderingsforsøg med måling af porevandstryk (CPTu) Som hovedregel og medmindre det ikke er praktisk muligt anbefales det at starte undersøgelserne på de enkelte forsøgslokaliteter med en CPTu-test af havbunden. Testene vil sandsynligvis trænge igennem de bløde og mellemhårde jordlag. Sondens nedtrængningsdybde skal mindst være til det forvitrede kalk. Hvis sonden ikke kan nå langt nok ned, f.eks. kun ned til moræneleret, skal entreprenøren lave et borehul på dette sted. Entreprenøren skal herefter foretage en CPTu i boringen, hvor slutdybden vil være angivet af dybden til undergrunden bestemt fra borehullet. CPTu-test udføres for hver 1,5 meter. Entreprenøren skal kontrollere og registrere keglefoden efter hvert af disse tryk og registrere hvilket materiale, der sidder fast på sonden som en indikation af, hvilket materiale sonden sidst stødte på. Sonden rengøres efter hver test. Den nominelle kapacitet på havbunden og af CPT-udstyret skal være 20 tons, medmindre andet er aftalt. Der skal udføres to dissipationsforsøg af porevandtryk pr. CPTu-lokalitet for at fastlægge grundvandsforhold og fordeling af porevandtryk i forskellige jordformationer. I betragtning af den moderate vanddybde vurderes det, at der på de fleste prøvningssteder kan anvendes konventionelt udstyr til CPTu-forsøgene Der er dog udviklet særligt CPT-udstyr til offhore-undersøgelser ved større vanddybde. Der henvises til vejledningsdokument ISSMGE TC 1 som omtalt i afsnit Standard penetrationstest (SPT) Der udføres standardpenetrationstest for hver 0,5 meter på stederne for landboringerne. Disse forventes udført til en dybde på 20 meter, eller de kan afsluttes ved en lavere dybde efter instruks fra rådgiveren. De udføres kun i ikke-kohæsivt materiale Feltvingeforsøg (FVT) Der udføres feltvingeforsøg for hver 1 meter i kohæsivt materiale, der er fundet i undersøgelserne. Der henvises til DGF Bulletin 14 "Felthåndbogen" vedrørende den procedure, der skal følges ved udførelse af dette forsøg Seismisk forsøg med fladt dilatometer (sdmt) Der udføres forsøg med måling af transversalbølger på udvalgte steder på land og/eller på vand. En vejledende placering for disse forsøg er angivet grafisk i Bilag C.

23 Der henvises til vejledningsdokument ISSMGE TC 16 "Flat Dilatometer Test (DMT) in Soil Investigations" (2001) og til ASTM D "Standard Test Methods for Downhole Seismic Testing" vedrørende de procedurer, der skal følges for arbejdets udførelse og indrapportering af disse forsøg. En seismisk undervandshammer skal anvendes som energikilde ved undersøgelsessteder over vand. 4.7 Geofysisk logging i boring Geofysisk logging i boringens kalklag skal foretages i alle borehuller i overensstemmelse med international best practice og BS Følgende data skal mindst indsamles: Dummysonde til at bekræfte boringens dybde og stabilitet Naturlig gamma Densitet / porøsitet Fokuseret resistivitet Kaliperlog Temperatur / ledningsevne Flow logs 4.8 Prøvetagning af jord og klippe Generelt Jord- og klippeprøver skal tages fra hver enkelt geologisk formation for at indhente repræsentativ information om jord- og klippelag. Afhængig af jordtype tages henholdsvis uforstyrrede (kohæsionsjord) og forstyrrede prøver af jordarterne. Forberedelse, hyppighed og metode til udtagning af prøver, samt størrelsen, opbevaring og håndtering heraf skal ske i henhold til anbefalingerne i DGF Bulletin 14 "Felthåndbogen" og kravene i DS/EN ISO Entreprenøren skal hver dag give rådgiveren en oversigt over de prøver, der er udtaget fra hver boring. Oplysningerne skal fremlægges i tabelformat med detaljer vedrørende prøven (borehul, dybde, type mv.) i en lodret kolonne i venstre side af tabellen og en liste over mulige laboratorieforsøg i en vandret række i toppen af tabellen. De laboratorieundersøgelser, der skal foretages af alle indsamlede prøver, skal være aftalt med rådgiveren.

24 Der skal tages forstyrrede prøver og prøver af høj kvalitet fra borehullerne til brug for geotekniske forsøg. I borehuller udtages skiftevis prøver og prøver i større volumen med 1 meters mellemrum fra havbundsaflejringer og finkornede moræneaflejringer startende med en stor prøve øverst i aflejringen. Mindre forstyrrede prøver udtages ved hver ændring i jordtype eller konsistens og ved hver stor prøve i kohæsionsjord. Prøver udtaget med grab er en af de mest almindelige metoder til prøveudtagning fra havbunden. Grab kan anvendes til at udtage prøver af de fleste jordtyper på havbunden, men det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse. Selvom prøverne ikke giver detaljerede oplysninger, kan de anvendes på forskellige måder, f.eks.: Prøver i større volumen til identifikation af havbundens materialer Miljøprøvning Undersøgelser før opgravning (dredging) Identifikation af jord til morfologisk kortlægning og verificering af geofysiske undersøgelser. Prøver udtaget med grab tages på hver offshore-undersøgelseslokalitet inden for en afstand af 10 meter fra broens midterlinje. Entreprenøren kan selv vælge boremetode og -udstyr til at indhente de foreskrevne prøver, såfremt fremgangsmåden ikke er anført i tilbuddet. Hvis der stødes på artesiske forhold, skal entreprenøren underrette rådgiveren og aftale hvilke foranstaltninger, der skal træffes. Prøver af havvand skal tages på lokaliteter anført af rådgiveren Prøvetagningsudstyr Til boring af borehuller anbefales det, at der anvendes et Geobor S-rig. Erfaring fra regionen tyder på, at kerneprøver kan hentes fra medium til stive jordaflejringer samt fra kalk. Hvis der ikke kan udtages kerneprøver (f.eks. i de meget bløde øverste materialelag og i gytje), anbefales konventionel slag- eller snegleboring med stempelprøver. Prøveudtagningsudstyret skal være godkendt af VD's repræsentant og rådgiveren. Entreprenøren skal i sit tilbud angive fabrikat og type af det prøveudtagningsudstyr, han foreslår at anvende. Entreprenøren skal endvidere i sit tilbud angive den række af jordstyrker, hvortil det foreslåede system kan anvendes. Formålet er at få indsamlet prøver, der er så næsten uforstyrrede som muligt. Prøverørene skal have en minimumslængde på 600 mm og skal mindst have en indvendig diameter på 100 mm (UT100 eller tilsvarende). Rørene skal være lavet af stål eller aluminium. Rør med plastikbelægning må ikke anvendes i stedet for stål- eller aluminiumsrør til prøveudtagning. Rørene bør have en skarp, skærende kant og have passende indvendig plads.

25 Indersiden af de enkelte prøverør skal være glat, ren og korrosionsbestandig. Den skærende kant og eventuelle ringpakninger skal efterses for slid eller tegn på skader og skal kasseres, hvis de er slidte eller beskadigede. Den indvendige overflade af røret skal være parallel og rørets arealforhold (som anført i EN ISO :2006) skal ligge inden for intervallet %. Røret skal smøres let indvendigt og udvendigt med enten vaseline eller vegetabilsk olie før brug. Entreprenøren skal angive, hvilke han agter at anvende, inden arbejdet på stedet påbegyndes. Det skal kontrolleres, at de forskellige bevægelige dele i prøveudtageren fungerer frit, før prøveudtageren sænkes ned i borehullet Tilsyn Når stempeludtageren eller den tyndvæggede prøveudtager er i brug, skal det ske under direkte tilsyn af en erfaren teknisk assistent blandt entreprenørens medarbejdere, som er fuldt erfaren i brugen heraf. Rigoperatøren kan påtage sig denne rolle, hvis denne har relevant erfaring med den pågældende prøveudtagningsteknik Føring af prøveudtageren Ved prøveudtagning med både stempeludtager og tyndvægget udtager skal der foretages og registreres en nøjagtig måling af den dybde, hvorfra de enkelte prøver udtages, slaglængden og længden af den indsamlede prøve. Hvis man støder på forhindringer, skal prøveudtageren trækkes tilbage, og der udtages en anden prøve, når forhindringen er fjernet. Umiddelbart efter at prøven er udtaget, skal prøveudtageren trækkes op fra jorden og prøverøret adskilles fra prøveudtageren. Der skal tages forholdsregler for at sikre, at prøven ikke bevæger sig inde i prøverøret, og at der ikke er andre mekaniske forstyrrelser. Deformationer og beskadigelse af prøvetagningsrøret på over 1 mm skal noteres. Efter instruks fra rådgiveren, skal der foretages et håndvingeforsøg i toppen og bunden af hver prøve inden forsegling. Entreprenøren skal føre prøvetageren ned til det påtænkte prøveudtagningniveau, hvis det er praktisk muligt. Prøvetageren skal føres mindst minimum 0,30 m ned under bunden af boringen inden prøveudtagning startes. Prøvetageren skal presses ned i en glidende bevægelse, mens stemplet er forsvarligt fastgjort, så det bliver siddende. Rørene skal føres ind i leret ved hjælp af hydraulik ved et konstant tryk over en periode på mellem 10 minutter og 30 minutter. Tiden skal registreres. Prøverøret skal være i jorden i yderligere 5 minutter, og derefter trækkes lodret op, uden at det påvirkes af stangens rotation. Der skal angives en metode til måling af nøjagtig gennemføring af røret og det maksimale tryk.

26 4.8.5 Prøvetagning i bløde jordarter For at udtage prøver af høj kvalitet skal der anvendes velegnet udstyr/metoder til bløde jordarter. Medmindre det med en Geobor S-rig er muligt at udtage jordprøver i kvalitetsklasse 1 i henhold til EU-7-2, skal der anvendes konventionel slag- og snegleboringsmetoder med prøveudtagning med stempeludtager eller tyndvægget udtager. Udtagning med stempelprøvetager giver prøver af bedre kvalitet i henhold til EF7-2. Stempelprøver skal have en indvendig diameter på 100 mm. Prøverør skal være helt nye (ubrugt) og være fremstillet i stål eller aluminium. Rør med plastikbeklædning må ikke anvendes i stedet for prøveudtagningsrør af stål eller aluminium. Stempelprøveudtageren skal have en skærende kant på 5º, og jordprøverne skal være mindst 300 mm lange. Stempelprøverne skal dobbeltforsegles med voks, tape og låg, når der er lavet en visuel beskrivelse og vingeforsøg. Stempelprøver skal opbevares og transporteres stående. Transportbeholdere skal være udformet på en sådan måde, at hver enkelt prøve er isoleret og polstret for at minimere generne fra vibration. Hvis stempelprøveudtagere ikke kan benyttes, kan der i stedet anvendes tyndvæggede prøverør med en diameter på mindst 70mm Medium til stive jordarter (glacialt moræneler) I medium til stive lerarter skal der foretages kerneboring. Denne udtagning skal udgøre mindst 90 %. Hvis kernetabet er større end 10% i en udtagningsproces, skal længden af de efterfølgende udtagninger halveres. Hvis kernetabet efter halvering af længden af den efterfølgende udtagning stadig er større end 10 %, kan prøveudtagningsmetoden ændres efter rådgiverens godkendelse. Prøveudtagningen bør udføres med stempelprøveudtagere. Hvis stempelprøveudtagere ikke kan benyttes, kan der i stedet anvendes tyndvæggede prøveudtagere (med en diameter på mindst 70mm) i henhold til de kriterier, der er opstillet i afsnit Når dette ikke er muligt f.eks. i tætlejret sand, kan der anvendes hammer-prøveudtagere. Når hammer-prøveudtagere skal bruges på lavt vand, kan der anvendes stænger. Ved større vanddybder kan der anvendes wire-line DTH (wire-line down-the-hole hammer). Tælling af hammerslag fra dette prøvetagningsudstyr svarer generelt ikke til SPTdata, primært på grund af energitab. I visse tilfælde, f.eks. i stenholdigt ler eller jord med sten og kampesten, kan det være nødvendigt at anvende kerneboring Kerneboring I overgangszonen fra jord til klippe (kalk) kan man forvente at møde klippefragmenter. Det er også sandsynligt, at det øverste kalklag er sprækket. Det er vigtigt, at der tages klippeprøver ned til en dybde af 10 meter i det intakte kalklag. Det er afgørende for dette projekt, at der tages prøver fra den forvitrede/sprækkede zone af kalken, og at den afgrænses.

27 Hvis kernetabet er større end 10% i en udtagningsproces, skal længden af de efterfølgende udtagninger halveres. Kerneboringer under vand med en roterende boreenhed kan anvendes til at udtage uforstyrrede prøver af hårdere jord- og klippetyper, som regel på lavt vand. For at kunne udtage uforstyrrede boreprøver af høj kvalitet skal kernerøret være statisk. Roterende prøveudtagere er udformet med dobbelte eller tredobbelte rør, hvor det inderste rør fungerer som foring, det midterste, hvis det findes, fungerer som holder, og det roterende, ydre rør holder det hule borehoved. Idet den roterende boreenhed skærer igennem jorden og klippen, passerer den skabte kerne ind i foringen i relativ uforstyrret tilstand Håndtering af jord- og klippeprøver Prøvehåndteringen og laboratoriets arbejde skal omfatte: Der skal tages forholdsregler for at sikre, at der ikke sker ændringer i fugtindholdet i prøven, efter den er udtaget. En lille mængde smeltet voks med lavt smeltepunkt skal hældes over hver ende af prøven og et voksforseglingslåg skal lægges i voksen senest 30 minutter, efter prøven er fjernet fra jorden. Når voksen er stivnet, skal der tilføjes mere voks for at færdiggøre forseglingen. Eventuel afstand mellem voksen og enderne af prøverørene skal udfyldes og sikre at endepropper kan monteres. Prøven skal være tydelig mærket med projektnavn, borehulnummer, prøvenummer og prøvedybde. Toppen af prøven skal også mærkes tydeligt. Entreprenørens mandskab, som er ansvarlig for tilsynet med prøveudtagningen, skal udfylde et registreringsskema, f.eks. som vist i Tabel C1. Dette skal fremsendes sammen med boreoperatørens daglige registreringsskema. Tabel C1: Registreringsskema

28 Alle prøver skal være fjernet fra pladsen, så de kan være fremme på laboratoriet senest fire dage, efter de er taget: Prøvehåndtering på stedet i henhold til DGF Bulletin 14 "Felthåndbogen" og DS/EN ISO :2006. Opbevaring af prøver i temperaturkontrolleret miljø før test.. Geologisk prøvebeskrivelse i henhold til procedure beskrevet i DGF Bulletin 1. Farvefotografi af prøven fra boringerne. Mærkning og opbevaring af prøver, som er udvalgt til avancerede laboratorieforsøg og til geologisk datering. Avancerede forsøg af udvalgte prøver som beskrevet af rådgiveren. Transport/returnering af resterende prøvemateriale fra laboratorier til prøvebeholdere og opbevaring på stedet efter anvisning. Umiddelbart efter forsegling skal prøverørene placeres lodret i solide trækasser, som er opdelt på passende vis, og som er pakket på en måde, så prøverne ikke bevæger sig eller beskadiges under transporten til laboratoriet. Kasserne skal håndteres på en måde, så prøverne står oprejst, indtil de fjernes fra kasserne for at blive undersøgt. Der skal udvises stor forsigtighed for at sikre, at kasserne med prøver beskyttes mod stød, rystelser og store temperaturudsving i alle faser af transporten og opbevaringen. Regelmæssig rapportering af forsøgsresultater. Ubrugt prøvemateriale skal opbevares i 1 år (frostfrit). Prøverne fra boringerne skal håndteres som følger: Efter måling af de udtagne prøver skal hammerprøver og trykprøver udtaget i Shelby-rør renses for borestøv/-spåner. Der skal udføres vingeforsøg (VST) i hver ende af prøven, som derefter forsegles med propper. Prøver, taget med et prøverør delt på langs i to halvrør, skal stoppes i plastikposer og forsegles. Når kerneprøver er fjernet fra røret, skal de omgående overføres til et PVC-rør delt på langs i to halvrør, renses (ved at fjerne borevæsker og -støv) hvorefter prøvens tilstand kan fastlægges. Formålet med laboratorieundersøgelserne er: Klassificering af jord- og klippetype, herunder kemiske behandlinger i henhold til EN 206-1:2002. Bestemmelse af indeksegenskaber. Bestemmelse af jord-/klippestyrke. Bestemmelse af jord-/klippestivhed. Bestemmelse af kompressions- og konsolideringsegenskaber for kohæsionsjord. Laboratorieundersøgelser skal udføres på udvalgte, repræsentative prøver. Kvaliteten af prøverne til laboratorieundersøgelser har stor betydning for forsøgsresultaternes på-

Rådgivning 93200.R03. Geotekniske offshore undersøgelser og rådgivning. Sjælland (Masnedø) - Falster

Rådgivning 93200.R03. Geotekniske offshore undersøgelser og rådgivning. Sjælland (Masnedø) - Falster YDELSESBESKRIVELSE Rådgivning 93200.R03 Storstrømsbroen Geotekniske offshore undersøgelser og rådgivning Sjælland (Masnedø) - Falster september 2013 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER E-MAIL TELEFON September

Læs mere

Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Rådgivning R03. Geotekniske offshore undersøgelser og rådgivning. Sjælland (Masnedø) - Falster

Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Rådgivning R03. Geotekniske offshore undersøgelser og rådgivning. Sjælland (Masnedø) - Falster Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Rådgivning 93200.R03 Storstrømsbroen Geotekniske offshore undersøgelser og rådgivning Sjælland (Masnedø) - Falster september 2013 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

Læs mere

Referenceblad for SPT-forsøg

Referenceblad for SPT-forsøg Referenceblad for SPT-forsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité September 1995 1. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af SPT-forsøg eller Standard Penetration Test

Læs mere

DS/EN 1997-2 DK NA:2013

DS/EN 1997-2 DK NA:2013 Nationalt anneks til Eurocode 7: Geoteknik Del 2: Jordbundsundersøgelser og prøvning Forord Dette nationale anneks (NA) er en revision af DS/EN 1997-2 DK NA:2011 og erstatter dette fra fra 2013-05-15.

Læs mere

Målemetodens historie og baggrund Delft, 1950 erne, soft soils

Målemetodens historie og baggrund Delft, 1950 erne, soft soils Page 1 Page 2 Agenda Lidt om målemetodens historie og baggrund Udstyret og måleprocedure, måleparametre De udledte parametre Case m. sammenligning af data Vurdering af metoden Fra Wikipedia: A dilatometer

Læs mere

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN

FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Fredensborg Kommune Juni FORHØJELSE AF DIGE I NIVÅ HAVN Geoteknisk undersøgelse PROJEKT Forhøjelse af dige i Nivå Havn Geoteknisk forundersøgelse Fredensborg Kommune. juni Bilagsfortegnelse: Version Udarbejdet

Læs mere

Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager

Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager Eksempler på praktisk anvendelse af geofysiske undersøgelsesmetoder på forureningssager Jesper Damgaard (civilingeniør), Jarle Henssel (geofysiker) og Ole Frits Nielsen (geofysiker), afdelingen for Vand,

Læs mere

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT

Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 Halsnæs Kommune Søndergade 57A, Hundested ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSESRAPPORT Februar 2010 1

Læs mere

Definition af jordens styrke Jordens styrke er evnen til at modstå forskydning i jordskelettet fremkaldt af en ydre påvirkning.

Definition af jordens styrke Jordens styrke er evnen til at modstå forskydning i jordskelettet fremkaldt af en ydre påvirkning. Jordens styrke Definition af jordens styrke Jordens styrke er evnen til at modstå forskydning i jordskelettet fremkaldt af en ydre påvirkning. De Danske jordarter (udenfor Bornholm) kan deles op i to hovedgrupper.

Læs mere

Renovering af kaj i Rudkøbing Havn

Renovering af kaj i Rudkøbing Havn Langeland Kommune Renovering af kaj i Rudkøbing Havn Geoteknisk undersøgelsesrapport Data Rapport nr. 1 Juli 2011 Renovering af kaj i Rudkøbing Havn 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Undersøgelsens formål

Læs mere

DS/EN DK NA:2011

DS/EN DK NA:2011 Nationalt anneks til Eurocode 7: Geoteknik Del 2: Jordbundsundersøgelser og prøvning Forord Dette nationale anneks (NA) er det første danske NA til EN 1997-2. Dette NA er gældende fra 2011-07-01. I overgangsperioden

Læs mere

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

2 Mark- og laboratoriearbejde 3. 4 Afsluttende bemærkninger 5 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT CHR. HANSEN A/S GEOTEKNISKE UNDERSØGELSER FOR PPLADS ADRESSE COWI A/S Parallelvej 8 Kongens Lyngby TLF 45 56 4 FAX 45 56 4 99 99 WWW cowi.dk GEOTEKNISK DATARAPPORT INDHOLD Indledning Mark og laboratoriearbejde

Læs mere

CONE PENETRATION TESTING - CPTU. SEISMISK CPTu - SCPTu SEISMISK DILATOMETER - SDMT PRØVEUDTAGELSE - MOSTAP ICONE MAGNETO

CONE PENETRATION TESTING - CPTU. SEISMISK CPTu - SCPTu SEISMISK DILATOMETER - SDMT PRØVEUDTAGELSE - MOSTAP ICONE MAGNETO CONE PENETRATION TESTING - CPTU cm og cm sonder med poretryksmålere Autotolkning af geologi og jordparametre (γ, cu, Dr, φ, E ) SEISMISK CPTu - SCPTu Kombinerer CPT målinger (qc, fs, u) og seismiske målinger

Læs mere

Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej

Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej Vejdirektoratet Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej Entreprise 1210.24 Geoteknisk datarapport Januar 2010 Tilslutning af vestlige ramper til Jyllingevej. 1210.24. Geoteknisk datarapport 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser

Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Startside Forrige kap. Næste kap. Sammenfatning af de geologiske/geotekniske undersøgelser Copyright Trafikministeriet, 1996 1. INDLEDNING Klienten for de aktuelle geologiske/geotekniske undersøgelser

Læs mere

Boringer og prøvetagning. Jan Dannemand Andersen GEO

Boringer og prøvetagning. Jan Dannemand Andersen GEO Boringer og prøvetagning Jan Dannemand Andersen GEO Agenda Valg af boreteknik og -værktøj Eksempler på fejltolkninger Forede eller uforede boringer? 10-07-2011 2 Boremetoder og redskaber ved normale boringer

Læs mere

GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ

GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ OKTOBER 0 ODDER KOMMUNE GROBSHULEVEJ, ODDER OMFARTSVEJ GEOTEKNISK DATARAPPORT ADRESSE COI A/S Parallelvej 800 Kongens Lyngby TLF 6 0 00 00 FAX 6 0 99 99 cowi.dk OKTOBER 0 ODDER KOMMUNE GROBSHULEVEJ, ODDER

Læs mere

Til de bydende på Udbud R04 / R02 Geofysiske undersøgelser

Til de bydende på Udbud R04 / R02 Geofysiske undersøgelser DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. oktober 2013 13/17967-4 John Halkjær Kristiansen jhk@vd.dk 7244 3668 Til de bydende på Udbud 93200.R04 / 14210.R02 Geofysiske undersøgelser RÅDGIVNING- GEOFYSISKE

Læs mere

Dgf møde april 2017 Nik Okkels

Dgf møde april 2017 Nik Okkels Dgf møde april 2017 Nik Okkels Side 2 CEN/TC 341 og ISO/TC 182 Geotechnical investigation and Side 3 TC ernes arbejdsopgaver Disse 2 tekniske komiteer (TC) administrere standarder på henholdsvis europæisk

Læs mere

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 Rev. 1 HELSINGØR KONGEVEJEN SEPTEMBER 2007 BYGHERRE:

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 Rev. 1 HELSINGØR KONGEVEJEN SEPTEMBER 2007 BYGHERRE: GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 Rev. 1 HELSINGØR KONGEVEJEN SEPTEMBER 2007 BYGHERRE: Helsingør, Kongevejen Side 1 Klient : Vejdirektoratet Rekvirent : Carl Jensen Krogh: Grontmij Carl Bro Veje Øst Udgivelsesdato

Læs mere

Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler

Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler Conefaktor i Søvindmergel, Septarieler og fedt moræneler Nik Okkels GEO, Danmark, nio@geo.dk Marianne Bondo Hoff GEO, Danmark, mbh@geo.dk Morten Rasmussen GEO, Danmark, msr@geo.dk Abstract: I forbindelse

Læs mere

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE

Region Sjælland. Juni 2015 RÅSTOFKORTLÆGNING FASE 1- GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE Region Sjælland Juni RÅSTOFKORTLÆGNING FASE - GUNDSØMAGLE KORTLÆGNINGSOMRÅDE PROJEKT Region Sjælland Råstofkortlægning, sand grus og sten, Fase Gundsømagle Projekt nr. Dokument nr. Version Udarbejdet af

Læs mere

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn

Notat. 1. Formål. Allingvej rørbassin - forundersøgelser. : Bo Bonnerup. Til. : Jacob Goth, Charlotte Krohn Notat Allingvej rørbassin - forundersøgelser Projekt: Allingvej rørbassin Udfærdiget af: Jacob Goth, Charlotte Krohn Projektnummer: 30.5228.41 Dato: 16. maj, 2018 Projektleder: Bo Bonnerup Kontrolleret

Læs mere

YDELSESBESKRIVELSE AGGERS.R01. Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014

YDELSESBESKRIVELSE AGGERS.R01. Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014 YDELSESBESKRIVELSE AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014 1. GENERELT Vejdirektoratet planlægger at gennemføre en forstærkning af Aggersundbroen og Sallingsundbroen

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE GEOTEKNISK UNDERSØGELSE Jernbanevej 10, Hvalsø Dato: 26. november 2013 DMR-sagsnr.: 2013-0818 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58 52 24 11 Jerslev J 70 22 06 55

Læs mere

Råstofkortlægning fase 2

Råstofkortlægning fase 2 Rødekro - Mjøls 2012 Råstofkortlægning fase 2 Sand, grus og sten nr. 2 Februar 2013 Kolofon Region Syddanmark Råstofkortlægning, sand, grus og sten, fase 2, nr. 2 Mjøls Grontmij A/S Udgivelsesdato : 8.

Læs mere

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning

Vurdering af forhold ved grundvandssænkning Notat Projektnavn Kunde Projektleder GVI - ny opvisningsbane Gentofte Kommune Morten Stryhn Hansen Projektnummer 3531800113 Dokument ID Til Udarbejdet af Kvalitetssikret af Godkendt af Vurdering af forhold

Læs mere

1. Generelt. Notat. Projekt Ballasttal Rambøll Danmark A/S. Plastindustrien i Danmark. EPS sektionen. J. Lorin Rasmussen

1. Generelt. Notat. Projekt Ballasttal Rambøll Danmark A/S. Plastindustrien i Danmark. EPS sektionen. J. Lorin Rasmussen Notat Projekt Ballasttal Rambøll Danmark A/S Kunde Emne Fra Til Plastindustrien i Danmark, EPS sektionen Ballasttal J. Lorin Rasmussen Plastindustrien i Danmark. EPS sektionen c/o Sundolitt A/S Att.: Claus

Læs mere

Funder Ådal. Geotekniske undersøgelser

Funder Ådal. Geotekniske undersøgelser . Geotekniske undersøgelser Geotekniske undersøgelser ved Morten Jørgensen, NIRAS A/S Resultater og tolkning ved Jane Lysebjerg Friis, NIRAS A/S Typer af geotekniske undersøgelser Boringer Cone Penetration

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 566 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 566 Offentligt Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 566 Offentligt Udkast MINISTEREN Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato 25. marts 2009 Dok.id J. nr. 004-U18-920 Frederiksholms Kanal

Læs mere

Renovering af kaj i Ristinge Havn

Renovering af kaj i Ristinge Havn Langeland Kommune Renovering af kaj i Ristinge Havn Geoteknisk undersøgelsesrapport Data Rapport nr. 1 Juli 2011 Renovering af kaj i Ristinge Havn 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Undersøgelsens formål 2

Læs mere

Hillerød Kommune. September ULLERØD NORD - BYGGEMODNING Geoteknisk undersøgelse Triumfbuen

Hillerød Kommune. September ULLERØD NORD - BYGGEMODNING Geoteknisk undersøgelse Triumfbuen Hillerød Kommune September 0 ULLERØD NORD - BYGGEMODNING Geoteknisk undersøgelse Triumfbuen PROJEKT Ullerød Nord, Triumfbuen Geoteknisk undersøgelse Hillerød Kommune. september 0 Projekt nr. Version Udarbejdet

Læs mere

OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ

OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ Vejdirektoratet August 2016 OVERFØRING LUNDEGÅRDSVEJ Geo- og miljøteknisk rapport PROJEKT Geo- og miljøteknisk rapport Vejdirektoratet Projekt nr. 225618 Version 1 Udarbejdet af TSC/TBJ Kontrolleret af

Læs mere

H07017 STØJSKÆRM E45 NORDJYSKE MOTORVEJ RANDERS S, VIBORGVEJ S

H07017 STØJSKÆRM E45 NORDJYSKE MOTORVEJ RANDERS S, VIBORGVEJ S APRIL 0 VEJDIREKTORATET H0707 STØJSKÆRM E5 NORDJYSKE MOTORVEJ RANDERS S, VIBORGVEJ S GEOTEKNISK DATARAPPORT RAPPORT NR. ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +5 5 0 00 00 FAX

Læs mere

MEJRUP. Luren, Tværpilen og Skjoldet. 1. Indholdsfortegnelse

MEJRUP. Luren, Tværpilen og Skjoldet. 1. Indholdsfortegnelse MEJRUP. Luren, Tværpilen og Skjoldet. 1 Indholdsfortegnelse Side 1 Undersøgelsens formål 3 2 Tidligere undersøgelser 3 3 Mark- og laboratoriearbejde 3 4 Koter 4 5 Jordbunds- og vandspejlsforhold 5 6 Funderingsforhold

Læs mere

Nordkystens Fremtid. Forundersøgelser. Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE

Nordkystens Fremtid. Forundersøgelser. Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE Nordkystens Fremtid Forundersøgelser Geologisk og geoteknisk desk study GRIBSKOV KOMMUNE 23. FEBRUAR 2018 Indhold 1 Indledning 3 2 Generelle geologiske forhold 3 2.1 Delstrækningerne 5 3 Estimeret sedimentvolumen

Læs mere

Referenceblad for vingeforsøg

Referenceblad for vingeforsøg Referenceblad for vingeforsøg Dansk Geoteknisk Forenings Feltkomité Revision August 999. INDLEDNING Dette referenceblad beskriver retningslinier for udførelse af vingeforsøg i kohæsionsjord. Ved vingeforsøg

Læs mere

Boretilsyn Prøvekvalitet og udtagning af jordprøver fra boringer

Boretilsyn Prøvekvalitet og udtagning af jordprøver fra boringer Gør tanke til handling VIA University College Boretilsyn Prøvekvalitet og udtagning af jordprøver fra boringer Jette Sørensen 28. november 2014 Prøvekvalitet Prøvekvaliteten for jordprøver fra boringer

Læs mere

Strømningsfordeling i mættet zone

Strømningsfordeling i mættet zone Strømningsfordeling i mættet zone Definition af strømningsfordeling i mættet zone På grund af variationer i jordlagenes hydrauliske ledningsvene kan der være store forskelle i grundvandets vertikale strømningsfordeling

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER AGGERS.R01. Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014

UDBUDSBETINGELSER AGGERS.R01. Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014 UDBUDSBETINGELSER AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen i Limfjorden JULI 2014 2 af 7 Indhold AGGERS.R01 INDHOLDSFORTEGNELSE BESTEMMELSER OM UDBUD OG TILBUD (BUT)... 3 1. Alment... 3

Læs mere

Langtidsmonitering for geotekniske parametre på soil mixing

Langtidsmonitering for geotekniske parametre på soil mixing Langtidsmonitering for geotekniske parametre på soil mixing Case studier fra Skuldelev og Hagfors i Sverige VINTERMØDE 2019, TEMADAG 1, Klaus Weber, M.Sc.,Seniorprojektleder Langtidsmonitering for geotekniske

Læs mere

Intro. Oplæg: Skrotning af vingeforsøg? Korrektion af vingeforsøg i dyndet ler Bare fortæl, hvad du normalt plejer at gøre!

Intro. Oplæg: Skrotning af vingeforsøg? Korrektion af vingeforsøg i dyndet ler Bare fortæl, hvad du normalt plejer at gøre! Page 1 Page 2 Intro Oplæg: Skrotning af vingeforsøg? Korrektion af vingeforsøg i dyndet ler Bare fortæl, hvad du normalt plejer at gøre! Min påstand: Danske geoteknikere bruger vingeforsøg og har stor

Læs mere

DGF feltkomite. Referenceblad 9 Boringers udførelse, indretning og sløjfning

DGF feltkomite. Referenceblad 9 Boringers udførelse, indretning og sløjfning DGF feltkomite Referenceblad 9 Boringers udførelse, indretning og sløjfning Åben faglig gruppe under DGF Feltkomitéen forestår pt.: Udgivelse af tekniske referenceblade Afholdelse af specielle møder i

Læs mere

Geoteknisk undersøgelse Sag nr Parameterundersøgelse Smørkildevej 3400 Hillerød. Vi er ikke nærmere bekendt med projektet.

Geoteknisk undersøgelse Sag nr Parameterundersøgelse Smørkildevej 3400 Hillerød. Vi er ikke nærmere bekendt med projektet. DJ MILJØ & GEOTEKNIK P/S RÅDGIVENDE INGENIØRER FRI Geoteknisk undersøgelse Sag nr. Parameterundersøgelse Smørkildevej Hillerød. Formål Formål med undersøgelsen er at give en orientering om jordbundsforholdene

Læs mere

MATERIALERNES ANVENDELIGHED

MATERIALERNES ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr 5 Skanderborg, den 14-06-2012 MATERIALERNES ANVENDELIGHED ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende

Læs mere

Geoteknisk undersøgelse Sag nr.: Osted Idrætscenter Engtoften 24 Osted

Geoteknisk undersøgelse Sag nr.: Osted Idrætscenter Engtoften 24 Osted DJ MILJØ & GEOTEKNIK P/S RÅDGIVENDE INGENIØRER FRI Geoteknisk undersøgelse Sag nr.: 7 Osted Idrætscenter Engtoften Osted. Formål: Formål med undersøgelsen er at give en orientering om jordbundsforholdene

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 Assens Sukkerfabrik, Matrikel 89i, 56 Assens Dato: 25. september 2017 DMR-sagsnr.: 2017-1434 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58

Læs mere

Udbudsbetingelser Rådgivning

Udbudsbetingelser Rådgivning Udbudsbetingelser Rådgivning 93200.R09 Supplerende geotekniske undersøgelser Storstrømsbroen November 2016 Dokumentnr. 16/11848-3 2 af 7 Indhold 93200.R09 Supplerende geotekniske undersøgelser INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED

AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED VD Standard bilag nr. 5 Skanderborg, den 18-10-2012 AFGRAVNINGSMATERIALERS ANVENDELIGHED I nærværende bilag er jordarternes egenskaber beskrevet generelt med henblik på deres anvendelse til følgende formål:

Læs mere

Ejendomsselskabet Kildevej ApS. November 2014. BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport

Ejendomsselskabet Kildevej ApS. November 2014. BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport Ejendomsselskabet Kildevej ApS November 2014 BYGGEMODNING KILDEBUEN, SVEJBÆK Geoteknisk undersøgelsesrapport PROJEKT Byggemodning Kildebuen, Svejbæk Geoteknisk undersøgelsesrapport Ejendomsselskabet Kildevej

Læs mere

Geologisk kortlægning

Geologisk kortlægning Lodbjerg - Blåvands Huk December 2001 Kystdirektoratet Trafikministeriet December 2001 Indhold side 1. Indledning 1 2. Geologiske feltundersøgelser 2 3. Resultatet af undersøgelsen 3 4. Det videre forløb

Læs mere

Geoteknisk Forundersøgelse

Geoteknisk Forundersøgelse Entreprise Geoteknisk Forundersøgelse Denne del dækker over de geotekniske forhold ved Kennedy Arkaden. Herunder behandlingen af den geotekniske rapport og den foreliggende geotekniske rapport. I afsnittet

Læs mere

NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data

NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data MAJ 2731 Mikkel H. Thomsen NY MASNEDSUNDBRO Marinarkæologisk screening af geofysiske og geotekniske data MAJ 2731 KUAS 2013-7.26.01-0031

Læs mere

Udvikling af styrede underboringer til udtagning af poreluft og jordprøver under bygninger og anlæg

Udvikling af styrede underboringer til udtagning af poreluft og jordprøver under bygninger og anlæg ATV Vintermøde 2014 Temadag 1, Ny undersøgelsesmetoder i teori og praksis Udvikling af styrede underboringer til udtagning af poreluft og jordprøver under bygninger og anlæg Christian Buck, Projektleder,

Læs mere

VINGEFORSØG, FVT. Kirsten Luke, Geo

VINGEFORSØG, FVT. Kirsten Luke, Geo VINGEFORSØG, FVT Kirsten Luke, Geo Side 2 VINGESTYRKE Vingeudstyret (håndvinge, dybdevinge, laboratorievinge) Beregning af vingestyrken c v Usikkerheder ved måling af c v Vingeforsøg til bestemmelse af

Læs mere

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2.

1. Indledning. Figur 1. Alternative placeringer af Havvindmølleparken HR 2. 1. Indledning. Nærværende rapport er udarbejdet for Energi E2, som bidrag til en vurdering af placering af Vindmølleparken ved HR2. Som baggrund for rapporten er der foretaget en gennemgang og vurdering

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 Industrivej 7A, 7900 Nykøbing Mors Dato: 27. september 2016 DMR-sagsnr.: 2016-0688 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58 52 24 11 Jerslev

Læs mere

Roskilde, Trekroner, Ageren. Parcelhusudstykning Supplerende geotekniske undersøgelser til parceller. GEO projekt nr Rapport 1,

Roskilde, Trekroner, Ageren. Parcelhusudstykning Supplerende geotekniske undersøgelser til parceller. GEO projekt nr Rapport 1, Roskilde, Trekroner, Ageren. Parcelhusudstykning Supplerende geotekniske undersøgelser til parceller GEO projekt nr. 37410 Rapport 1, 2014-03-24 Sammenfatning I Trekroner i Roskilde skal der, i forbindelse

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 2 Nordre Havnekaj, 5300 Kerteminde Dato: 21. marts 2019 DMR-sagsnr.: 2017-1484 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58 52 24 11 Jerslev

Læs mere

Mul10 ProSafe Tagdækkernes faldsikringssystem

Mul10 ProSafe Tagdækkernes faldsikringssystem Mul10 ProSafe Tagdækkernes faldsikringssystem Dokumentation / kvalitetssikring w w w.m u l 1 0 p rosa fe.d k 1 MUL10 ProSafe Testet Test og teknisk rapport Mul10 ProSafe er testet og certificeret i henhold

Læs mere

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE OFFSHORE GEOTEKNIK I FORBINDELSE MED PROJEKTERING AF NY STORSTRØMSBRO

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE OFFSHORE GEOTEKNIK I FORBINDELSE MED PROJEKTERING AF NY STORSTRØMSBRO DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 14. september 2013 13/16532- Niels Gottlieb ng@vd.dk 7244 3623 AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE OFFSHORE GEOTEKNIK I FORBINDELSE MED PROJEKTERING AF NY

Læs mere

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1

NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1 1 Titel: Udtagning af sedimentprøve til analyse for miljøfremmede stoffer i søer. Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Liselotte Sander Johansson Fagdatacenter for Ferskvand Institut for Bioscience

Læs mere

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD

GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD GEOTEKNISK RAPPORT NR. 1 ODDER ØSTERLUNDEN 21 SAKSILD JUNI 2006 Sag 24.0683.01 Geoteknisk rapport nr. 1 Odder, Østerlunden 21, Saksild Side 1 Orienterende jordbundsundersøgelse Klient : Odder Kommune Rådhusgade

Læs mere

Betydningen af dræning ved udførelse af CPT i siltet jord

Betydningen af dræning ved udførelse af CPT i siltet jord Betydningen af dræning ved udførelse af CPT i siltet jord Dansk Geoteknisk Forening - Undersøgelsesmetoder 31. marts 2011 Rikke Poulsen Institut for Byggeri og anlæg Aalborg Universitet 1 Agenda Hvem er

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen

Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Wintershall Noordzee BV P.O. Box 1011 NL 2280 CA Rijswijk Netherlands Miljøstyrelsen Virksomheder J.nr. MST-400-00012 Ref. hebec/emibm 16. december 2016 Generel

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER FOR ROSKILDE FJORD FORBINDELSEN

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER FOR ROSKILDE FJORD FORBINDELSEN DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VEDRØRENDE GEOTEKNISKE OFFSHORE UNDERSØGELSER

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2

Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet et på dybt vand fra vindmølleparken Horns Rev 2 NMU j.nr. 2493 Jørgen Dencker Rapport over gennemgang af arkiver og surveydata i kabeltracéet

Læs mere

Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen, Sallingsundbroen og Svendborgsundbroen.

Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen, Sallingsundbroen og Svendborgsundbroen. Tilbuds- og afregningsgrundlag TAG AGGERS.R01 Geotekniske undersøgelser ved Aggersundbroen, Sallingsundbroen og Svendborgsundbroen September 2014 1 af 3 TILBUDS- OG AFREGNINGSGRUNDLAG (TAG) TAG angiver

Læs mere

Blomstervænget 38. Grundsalg Kalkværksvej 10 Postbox 539 8100 Århus C.

Blomstervænget 38. Grundsalg Kalkværksvej 10 Postbox 539 8100 Århus C. Byggemodningsafd. september 2009. 835 Villaparceller. Blomstervænget 38 Indledning Parcelkort Matrikulære forhold Salgsvilkår Forsyningsselskaber Jordbundsforhold Geoteknisk rapport Deklarationer Arkæologi

Læs mere

DGF - Dimensioneringshåndbog

DGF - Dimensioneringshåndbog DGF - Dimensioneringshåndbog Jordtryk Spunsvægge og støttemure Torben Thorsen, GEO trt@geo.dk DGF - Dimensioneringshåndbog Dimensioneringshåndbog bliver en håndbog for dimensionering af geotekniske konstruktioner

Læs mere

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg

Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg Temadag om geotermi og varmelagring Dansk Fjervarme, møde i Kolding den 20. november 2018 Varmelagring i dybe formationer ved Aalborg En undersøgelse af de geologiske muligheder for varmelagring i undergrunden

Læs mere

Geologisk kortlægning ved Hammersholt

Geologisk kortlægning ved Hammersholt Center for Regional Udvikling, Region Hovedstaden Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Geologisk kortlægning ved Hammersholt Råstofboringer og korrelation med eksisterende data i interesseområde

Læs mere

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben.

Under opførslen af pumpestationen vil grundvandet midlertidigt skulle sænkes for at kunne etablere byggegruben. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6660 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Pumpestation Linderupvej Påvirkning af strandeng ved midlertidig grundvandssænkning under

Læs mere

ECO PARK, RØNNEDE BYGGEMODNING ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSE

ECO PARK, RØNNEDE BYGGEMODNING ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSE Til Faxe Kommune Dokumenttype Geoteknisk rapport nr. Sagsnr. 00000 Dato 0-0-07 ECO PARK, RØNNEDE BYGGEMODNING ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSE ECO PARK, RØNNEDE ORIENTERENDE GEOTEKNISK UNDERSØGELSE

Læs mere

Afpropning af sonderinger. Region Hovedstadens krav og anbefalinger

Afpropning af sonderinger. Region Hovedstadens krav og anbefalinger Afpropning af sonderinger Region Hovedstadens krav og anbefalinger ATV Temadag 6. marts 2017 Anna Toft Historik Sonderinger trykkes ned og fortrænger jord Lille diameter, lukker sig selv, derfor ikke risiko

Læs mere

Betydningen af dræning ved udførelse af CPT i siltet jord

Betydningen af dræning ved udførelse af CPT i siltet jord Betydningen af dræning ved udførelse af CPT i siltet jord Dansk Geoteknisk Forening Undersøgelsesmetoder 31. marts 2011 Rikke Poulsen Institut for Byggeri og anlæg Aalborg Universitet 1 Agenda Hvem er

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1

GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 GEOTEKNISK UNDERSØGELSE NR. 1 Stationsvej 3, 6261 Bredebro Dato: 19. september 2018 DMR-sagsnr.: 2018-1145 Version: 1 Geoteknik - Din rådgiver gør en forskel Ry 86 95 06 55 Slagelse 58 52 24 11 Jerslev

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning

Indkaldelse af ansøgninger om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning GEOTERMI SK ENE RG I T IL F JERNVARME FORSYNI NG Oktober 2010 Rev. februar 2013 Indkaldelse af ansøgninger om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning

Læs mere

Geoteknisk Rapport. Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge Sag nr.:

Geoteknisk Rapport. Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge Sag nr.: Geoteknisk Rapport Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge Sag nr.: 22.863 Jord Teknik A/S Borupvang 5E 2750 Ballerup Tlf. 4492 2244 Mail: jt@jord-teknik.dk CVR-nr. 37297607 Sag: Stodager/Fuldager, Hvissinge

Læs mere

Bilag 9. Ændringshåndtering. Udbud af Medical Device Information Collection

Bilag 9. Ændringshåndtering. Udbud af Medical Device Information Collection Bilag 9 Ændringshåndtering Udbud af INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med Bilag: Formålet med dette Bilag

Læs mere

Geologisk, geofysisk og hydrologisk karakterisering på Naverland 26; Opstilling af hydrogeologisk konceptuel model.

Geologisk, geofysisk og hydrologisk karakterisering på Naverland 26; Opstilling af hydrogeologisk konceptuel model. Geologisk, geofysisk og hydrologisk karakterisering på Naverland 26; Opstilling af hydrogeologisk konceptuel model. Jesper Damgaard, civilingeniør, afdelingen for Vand, Geologi og Geofysik 1 COWIs opgaver

Læs mere

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VED- RØRENDE H20.06.R01 STØJSKÆRM VED KONGSTED N. RASTEPLADS.

AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VED- RØRENDE H20.06.R01 STØJSKÆRM VED KONGSTED N. RASTEPLADS. Dato 10. juli 2014 Sagsbehandler Anja Ernfelt Poulsen Mail aea@vd.dk Telefon 7244 3743 Dokument 14/07245-2 Side 1/1 AFTALE OM RÅDGIVNING OG BISTAND VED- RØRENDE H20.06.R01 STØJSKÆRM VED KONGSTED N. RASTEPLADS.

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne.

Århus Havn er hovedsagelig anlagt ved opfyldning af et tidligere havdækket område i kombination med uddybning for havnebassinerne. Søvindmergel Nik Okkels GEO, Danmark, nio@geo.dk Karsten Juul GEO, Danmark, knj@geo.dk Abstract: Søvindmergel er en meget fed, sprækket tertiær ler med et plasticitetsindeks, der varierer mellem 50 og

Læs mere

Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes)

Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes) Geotermi i Farum Information om seismiske undersøgelser Forventet tidsrum: 1. maj 30. juli 2013 (ret til ændringer forbeholdes) Farum Fjernvarme fik i 2012 koncession l undersøgelse og indvinding af geotermisk

Læs mere

Ryegaard Grusgrav Vådgravning 1. Vurdering af miljøpåvirkninger fra råstofgravning under grundvandsspejlet I Ryegaard Grusgrav, Frederikssund Kommune.

Ryegaard Grusgrav Vådgravning 1. Vurdering af miljøpåvirkninger fra råstofgravning under grundvandsspejlet I Ryegaard Grusgrav, Frederikssund Kommune. Ryegaard Grusgrav Vådgravning 1 NOTAT Vurdering af miljøpåvirkninger fra råstofgravning under grundvandsspejlet I Ryegaard Grusgrav, Frederikssund Kommune. Baggrund Ryegaard Grusgrav planlægger at indvinde

Læs mere

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015

Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 1 Georadartest på Gasvej 17-19, Horsens. Juni, 2015 Indledning Der er udført en mindre test med georadar på grunden med udgangspunkt i bestemmelse af gennemtrængning af radarsignalerne. Endvidere er der

Læs mere

Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne

Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne Bestemmelse af hydraulisk ledningsevne Med henblik på at bestemme den hydrauliske ledningsevne for de benyttede sandtyper er der udført en række forsøg til bestemmelse af disse. Formål Den hydrauliske

Læs mere

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton

Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Udbudsforskrifter for Ubundne bærelag af knust asfalt og beton Af civilingeniør Caroline Hejlesen, Per Aarsleff A/S Resume Udbudsforskriften for Ubundne bærelag med knust asfalt er opbygget på samme måde

Læs mere

Banebranchen Konference 2014

Banebranchen Konference 2014 Banebranchen Konference 2014 Tema: Lillebæltsbroen Room 5 Ved Niels Mortensen, nmgeo, & Søren Boysen, Banedanmark Søren Boysen: Forstærkning af Lillebæltsbroens fundering Niels Mortensen: Plastisk ler

Læs mere

Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum.

Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum. Erfaringer fra projektering og udførelse af stor byggegrube i Aalborg centrum. Carsten S. Sørensen COWI, Danmark, css@cowi.dk Rene Mølgaard Jensen Aarsleff, Danmark, rmj@aarsleff.com Indledning I Aalborg,

Læs mere

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32.

Situationsplan. OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Situationsplan OBS Ryttervænget 32 er delt mellem nr. 30 og nr. 34. Ryttervænget 34 har herefter fået nummeret 32. Oversigtskort JORDBUNDSUNDERSØGELSE FOR PARCELHUS TOFTLUND, RYTTERVÆNGET 26 GEOTEKNISK

Læs mere

RÅDGIVNING H20.06.R01

RÅDGIVNING H20.06.R01 TILBUDS- OG AFREGNINGSGRUNDLAG (TAG) RÅDGIVNING H20.06.R01 Rådgivning vedrørende støjskærm ved Kongsted N. rasteplads AUGUST 2014 Tilbuds- og afregningsgrundlag (TAG) Der skal afgives tilbud på den vedlagte

Læs mere

Svendborgsundbroen. Skibsstødssikring af Svendborgsundbroen Informationsmøde, september 2015

Svendborgsundbroen. Skibsstødssikring af Svendborgsundbroen Informationsmøde, september 2015 Svendborgsundbroen Skibsstødssikring af Svendborgsundbroen Informationsmøde, september 2015 Hvad er skibsstødssikring? Vejdirektoratet er i gang med at at sikre Svendborgsundbroen mod skibsstød. Hvad er

Læs mere

HOLING SØ AHORNBAKKEN NR. 23

HOLING SØ AHORNBAKKEN NR. 23 Til Herning Kommune Dokumenttype Geoteknisk rapport Dato September 2012 HOLING SØ AHORNBAKKEN NR. 23 HOLING SØ AHORNBAKKEN NR. 23 Revision 0 Dato 2012-09-01 Udarbejdet af ANHT Kontrolleret af MIHK Godkendt

Læs mere

Bilag 4.A s MASH. Indhold

Bilag 4.A s MASH. Indhold Bilag 4.A s MASH Indhold 1.1 Indledning 1 1.1.1 Formål med undersøgelsen 1 1.1.2 Beskrivelse af smash metoden 1 1.2 s MASH målinger (omfang, placering og resultater) 1.2.1 Undersøgelsens forløb 5 5 1.2.2

Læs mere

INSTRUKTION: ANVENDELSE AF STÅLFUNDAMENTER

INSTRUKTION: ANVENDELSE AF STÅLFUNDAMENTER DOKUMENTNR. UDARBEJDET GODKENDT ENHED [ESDH-dok.nummer] [Initialer] [Dato] [Initialer] [Dato] [ANL-xxx] GYLDIGHEDSOMRÅDE [Hvor gælder dokumentet] MÅLGRUPPE [For hvem gælder dokumentet] INSTRUKTION: ANVENDELSE

Læs mere