Anlægning og etablering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anlægning og etablering"

Transkript

1 Anlægning og etablering Bassiner op til l. Et bassin på under 500 liter må betegnes som uegnet til permanent opholdssted for fisk. Men selv helt små bassiner kan sagtens indrettes således, at de bliver en lille skøn oase med masser af liv. Skal du til at anlægge dit første bassin, skal du først gøre op med dig selv om du tror at denne hobby vil blive noget som du kan komme til at bruge mange timer på, eller om du kun er interesseret i at lave et anlæg der blot skal give lidt liv og som ikke skal være noget som du skal bruge tid på hver uge. Når denne beslutning er truffet, skal du beslutte dig for om du skal have koi og/eller stør i bassinet, eller om du vil nøjes med guldfisk og andre mindre fisk. Når alle disse beslutninger er truffet og du er nået til at du ikke mener at det vil blive en decideret hobby for dig og du vil holde dig til guldfisk, så er et bassin på op til 5000 liter et passende valg og et sådan bassin kan etableres for et beløb der når du er færdig vil have kostet 2-4 kroner pr. liter vand uden fisk, som en god tommelfingerregel, det kan sagtens blive både billigere og dyre men et gennemsnit vil ligge indenfor dette prislag. Bassiner op til l. De mellemstor bassiner gør det muligt for dig at holde alle typer af de almindelige fisk, der udbydes til vores havedamme. Hvis jeg skulle anbefale nybegyndere en god størrelse, ville det blive indenfor denne gruppe som jeg ville anbefale. Et bassin i denne størrelse gør det muligt, at starte op med et bassin som har en størrelse der gør at bassinet er stabilt, både hvad angår temperaturudsving og vandværdier. Der skal ikke herske nogen tvivl om at langt de fleste havedamsejer har et bassin i denne størrelse. Er du sikker på, at du vil investere tid i havedamshobbyen, så vil du spare penge ved at begynde med et bassin fra denne gruppe, i stedet for først at starte med et mindre bassin, og så først derefter anlægger et bassin der passer til dine krav og behov. Et andet argument som bruges meget er plads, men husk at hvis dit bassin er to meter dybt to meter bredt og tre meter langt så er det på liter. Så det er vel ikke det, der skal begrænse dig. En gennemsnitlig etableringspris vil for denne størrelse bassin ligge på mellem 2-6 kroner pr. liter vand uden fisk. Bassiner op til l. De store bassiner på optil liter er pladskrævende og kan ikke anbefales til en nybegynder, da anlægsomkostningerne er for store, men der er ingen tvivl om at store bassiner er mere stabile og der sker derfor ikke så store udsving i vandkvaliteten. Er du fra starten sikke på at det er havedamshobbyen du vil bruge din fritid på, så skal du helt sikkert vælge et bassin der ikke om et år eller to sætter begrænsningen, men du skal passe på, at du ikke lader dig rive

2 med af en stemning og en ide om at det er det du vil, som så strander med et projekt som er vokset dig over hovedet. Til de store bassiner skal der naturligvis bruges meget tid til anlægningen, for at slutresultatet bliver det som du ønsker, da arealet der skal anlægges er så stort som det er, derfor er en stram planlægning nødvendig, for at projektet ikke løber skævt. Et bassin af denne størrelse bør altid anlægges med bunddræn, om du så vil lave en sugebrønd og lade dit filter være pumpefødt eller du vil have et bunddrænsfødt filter må være en smagssag, men for at lette arbejdet kan der ikke herske tvivl om, at denne størrelse bassiner har bunddræn. En gennemsnitlig etableringspris vil for denne størrelse bassin ligge på mellem 1-6 kroner pr. liter vand uden fisk. Bassiner over l. De allerstørste bassiner som der laves kan efter min personlige smag også blive for store, hvilket vil besværliggøre for eksempel indfangningen af fisk. Derfor vil jeg sige at maksimumbredden på en dam ikke bør overstige 6 meter, for at bassinet skal se naturligt ud bør længden ikke overstige meter, men du kan sagtens have en dybde på 3 meter, hvilket vil give et liter indhold på liter i et rektangulært bassin. Men jeg vil sige, at det er bedre at have tre bassiner på liter end et på liter, fordi det er svært at overskue bassinet og at have en nær kontakt med fiskene. De der anlægger denne størrelse bassiner behøves ikke den store rådgivning i forbindelse med anlægningen, da de næsten alle har mindst et bassin bag sig. Men alligevel skal der nogle gange lige huskes på vigtigheden i planlægning af et projekt af et sådan omfang er strengt nødvendigt, ikke bare på det praktiske men helt klart også på det økonomiske. Skitser og forklaringer vedrørende bassinets form På næste side kan du se en grafisk forklaring på hvilken en type bassinform du bør vælge, for at slippe for at du laver for mange problemer for dig selv og øger udgifterne på grund af at du skal installerer langt flere bunddræn/pumper for at forhindre slamophobninger, ligesom kraftigere pumper og flere udløb og måske også flere overfladeskimmere kan blive nødvendigt. Selv om du har valgt en regulær form, så kan det blive nødvendigt at have flere udløb, for at forhindre slamophobninger, dette problem løses dog hurtigt med et Y-stykke og en hane, så du kan regulerer flowet efter behov, men det kan betyde at du skal investere i en kraftigere pumpe, så tænk på alle disse faktorer under anlægningen, så du ikke får uventede problemer og ekstra omkostninger, når du tror du står klar med det færdige anlæg. Samtidigt bør du også tænke på fiskenes tryghed når du etablerer dit bassin.

3 markerer hvor mange bunddræn du har behov for hvis bassinet er på omkring liter. O markerer din overfladeskimmer. Pilen markerer indløbet retur fra filteret. Regulære former hvor der ikke opstår zoner hvor vandet står stille, så der er mulighed for at tungt slam vil bundfælde her, uden mulighed for at blive transporteret videre til filteret. Samtidig vil fiskene ikke så nemt kunne trænges op i en krog af eventuelle rovdyr. Overdrevne iregulære form, der er næsten umulig at ligge folie i, der vil i et sådan bassin opstå så mange folder, at der dels vil være mulighed for, at fiskene fanges i disse folder, og dels vil disse folder kunne huse store mængder af slam, som blot vil opbobe sig her, indtil det bliver et problem. Rovdyr vil have lettere spil her, da det vil være muligt for dem at jagte fiskene op i et hjørne, hvor flugtmulighederne ikke er tilstede. En anden ting der skal tages med i beregningerne allerede på dette tidspunkt, er placering af filter og eventuelle vandfald. For løftehøjden, som altid beregnes fra bassinets vandoverflade, spiller den altafgørende rolle for valget af pumpe. Du kan sagtens have en løftehøjde på flere meter, når blot du er klar over og indforstået med, at det vil koste på flere punkter, dels vil du have behov for en kraftigere pumpe og denne pumpe vil bruge langt mere strøm, så træf beslutning om du er villig til, at have disse yderlige omkostninger inden du placerer filter og vandfald.

4 Placering. Nu beslutningen er truffet om at haven skal forskønnes med et vandanlæg, starter man med at udvælge den korrekte placering af anlægget, er der tale om mindre anlæg uden eller med kun meget lidt blankt vand skal der ikke tages nogen særlige hensyn. Er valget faldet på et større anlæg som kan være levested for vandlevende dyr skal der tages forskellige hensyn. Anlægget skal så vidt muligt placeres, så det bliver en naturlig del af haven, det skal placeres så de nedfaldene blade om efteråret ikke lander direkte i bassinet, hvis det er muligt, det vil sige ikke under store træer som jo også danner skygge for bassinet. Samtidig vil træets rødder dels besværliggøre gravearbejdet og graves der for mange rødder over kan træet tage skade og dø eller blive så ustabilt, at det vil vælte i en storm og der er mulighed for at træets rødder på langt sigt vil kunne gnave imod bassinfolien under deres vækst og store rødder fra store træer har store kræfter. De kan hvis du er meget uheldig skade folien og måske endda være skyld i at der opstår et hul. Antallet af solskinstimer i sommerperioden skal optimalt være mellem 7-9 timer dagligt, det gør, at vandtemperaturen holdes så jævn som muligt, at planterne i og omkring bassinet trives, men samtidig reduceres mængden af alger der kan produceres. Det næste der skal tages højde for er udsynet til bassinet, det må anbefales at bassinet kan studeres fra en eller flere af havens opholdspladser. Planlæg også hvor filteranlægget skal placeres. Den bedste måde at vurdere den rigtige placering af bassin og filter er ved at udlægge en vandslange i den form som anlægget skal have. Se denne placering an nogle dage og ret til hvis det er nødvendigt. Herefter kan der graves en rende i et halvt spadestiks dybde hele vejen rundt hvorefter der lægges sort plastik ud over jorden i bassin området, lad den udlagte plastik ende i den opgravede rende. Renden dækkes nu med den opgravede jord plastikken vil nu gøre det ud for vandoverfladen og giver det bedste billede af det færdige resultat. En tilskåret træplade eller pap kan udgøre filteret. Sørg for at filterets placering skjules så meget som det er muligt, samtidigt med at det er let tilgængeligt, så rensning og vedligeholdelse bliver så nemt som muligt. Det vil altid være optimalt hvis filteranlægget kan placeres tæt på bassinet i et hus med tilstrækkelig plads, således, at det kan rengøres og vedligeholdes uanset vejret. Enten kan et eksisterende redskabsskur inddrages eller du kan bygge et filterhus der kan dække begge formål, hvis det er muligt. Husk, at det er sådan at du vil se positivt på dine egne planer og du vil ofte have en tendens til at overse huller eller deciderede fejl i din planlægning, så gennemgå dine planer og ideer med andre, helst med både folk som har et havebassin i forvejen og andre som ikke har et bassin.

5 Lyt til hvad de siger til dit projekt og tag imod deres input, men husk at det er dit projekt og i sidste ende dig der bestemmer, så bed dine besøgende om at se på ideen med en positiv attitude, de skal ikke stoppe dig i at lave dit bassin men rådgive dig om ting som de måske bemærker og som du har overset. Opstår der alvorlig tvivl om hvordan du skal løse et eller andet opstået problem, så henvend endelig til os så vil vi kan hjælpe dig, eller hvis det bringes på banen at du har brug for et besøg af en virkelig ekspert der arbejder som konsulent, så tag endelig imod tilbuddet om at få et besøg, selv om det skulle koste lidt, da der vil være stor sandsynlighed for, at hvis der er et stort problem som vil kræve et besøg så vil pengene være givet godt ud, da det i sidste ende vil kunne spare dig for dyre fejltagelser. Valg af rette sted. Ikke direkte under store træer på grund af løvfældningen. Ikke for meget direkte sol 6-8 timer er optimalt det giver mindst mulig algevækst og de mindste temperaturudsving. Således at bassinet kan betragtes mest muligt og dog alligevel et så roligt sted som muligt. Det er sjældent muligt at opfylde alle de ovenstående krav og hvis man står i den situation er de ovenstående krav listet i den rækkefølge der er vigtigst startende med den vigtigste først. Bassinets form. Inden gravearbejdet begynder er det en god ide, at vælge bassinets form. Sørg for at bassinet får en så regulær form som muligt, med det menes en form der ikke gør, at der bliver stillestående vand i dele af bassinet. En vandslange er et virkelig godt værktøj til at vælge form og størrelse af bassinet, læg vandslangen ud i den del af haven hvor du ønsker bassinet skal være, skab dit kommende bassin ved at bruge vandslangen som skabelon, der danner en omkransning af det kommende bassin. Lad vandslangen ligge nogle dage, ret eventuelt på den indtil du er tilfreds. For at få et billede af det færdige bassin, så kan du nu grave en rende hele vejen rundt langs vandslangen, det skal være ca. et spadestik dybt (husk at lægge jorden uden for det kommende bassin), når du har gravet renden lægger du sort plastik ud så det dækker hele det indre område, læg jorden på plads i renden, så det holder på plastikken. På denne måde får du en overflade der minder om den kommende vandoverflade, det kan være en god ide, at bruge denne metode, hvis man er meget i tvivl om placeringen og lysindfaldet i huset. Gravearbejde. Planlæg gravearbejdet, så det ikke spolere resten af haven. Udvælg de steder hvor den opgravede jord skal bruges eller oplagres, lav køreveje til transporten. Hvis jorden skal bortskaffes og/eller der skal bruges maskiner, så er det bedst at sikre sig, at alle aftaler er på plads til de aftalte datoer.

6 Grav først overfladejorden af i ca. et spadestiks dybde (hvis jorden skal genbruges, så er det vigtigt at dele de forskellige typer af jord op, da den dybere jord oftest ikke er særligt egnet til at plante i), ret nu fladen af så du får et vandret plan i en dybde der ligger mellem 20 og 40 cm under overfladen, det gør det lettere at grave ud fra. Og det gør det følgende gravearbejde lettere, nu har man et fast udgangspunkt, lad herefter en mindst cm bred kant stå i denne dybde, langs hele bassinet, det vil blive til plantezone og kantafslutning i det færdige bassin. Start nu det dybe gravearbejde, husk, at grave med så lodrette sider som muligt helt til bunden, på denne måde opnås det bedst mulige bassin både hvad angår fiskenes tryghed og for at mindske algevæksten mest mulig (trådalger har de bedste vækstbetingelser på vandrette flader med en vanddybde på under 50 cm). Grav bunden så den falder let (5-10 grader) mod det/de steder der skal være bunddræn, eller pumpen skal placeres i det færdige bassin. Inden gravearbejdet er slut, så skal alle sten nu samles op, så de ikke kan skære hul i bassinfolien. Vælger man et bassin med bunddræn skal man nu grave ud til disse og planlægge hvor filteret skal placeres, så der kan graves ud til det. Bunddræn er gerne til større anlæg (over 5000 liter), det kan til større anlæg anbefales, at støbe mindst bunden i filtergraven og bassinet. Valg af teknik. Det første du skal købe, er folie og fibertex, hvor meget du skal bruge måler du således; find det bredeste sted af bassinet og mål med en snor der følger udgravningen hele vejen, mål snoren og læg hertil en meter til afslutning. Find derefter det længste sted af bassinet og mål med en snor der følger udgravningen hele vejen, mål snoren og læg en meter til afslutning til. Du har nu de to mål du skal bruge til at indkøbe både folie og fibertex, køb 10 % ekstra fibertex, så har du, nok til at stille sten og andet dekorationsmateriale på, når du skal lave kantafslutningen. Når der skal vælges teknik, så er det bedst at tale med forretningen, så du bliver rådgivet bedst muligt, så du ikke falder i en af de mange faldgrubber der er, for det kan komme til at koste mange penge. Pumpe og filter kan først indkøbes, når du kender det rette mængde af vand i din dam, det er dog en god ide at se på de forskellige anlæg, inden du lægger folie og fibertex, da du skal montere bunddræn og rør hvis du vælger en bunddrænsfødt løsning. Fordelen ved bunddræn er; at alle tekniske installationer er monteret på land og er lette at skjule, da de skal graves ned så vandoverfladen i filteret er i niveau med bassinets vandoverflade, da vandet selv løber til (reglen om forbundne kar) og pumpes ud, samt det at der altid suges fra dammens dybeste punkt. Du skal ikke hale en pumpe op på land, for at inspicere og vedligeholde den. Den største fordel er, at du får den mest effektive bestråling af grønalgerne i dit UVC-anlæg, da det vand der passerer igennem først har været gennem filtret og derfor fri for smudspartikler. Ulempen ved bunddrænsfødte anlæg er, at de små fisk i dammen kan svømme op i filteret, derfor egner bunddræn sig ikke til damme med fisk på under 15

7 cm. Det pumpefødte anlægs fordele er, at de oftest fås som kompakt anlæg der er sammenbyggede, så de fylder mindst muligt, samt at de gør det muligt at holde alle størrelser fisk, uden at være bange for, at de mindste fisk skal fiskes op af filteret, samt at pumpen kan flyttes rundt i bassinet, så der kan suges fra flere stede. Ulempen er at filtret skal stå over vandoverfladen, da vandet pumpes op i filteret og selv løber retur, med mindre det valgte anlæg er et trykfilter. Så efter vandpåfyldningen kræves endnu en tur til dit havedamscenter, eller deres hjemmeside, for at gøre disse ind-køb. Du bør dog nu indkøbe eventuel belysning til bassinet, især hvis det skal placeres under vand, da du så spares for en dukkert, for at foretage en senere undervands montage. Luftpumpe og springvand kan godt indkøbes nu. 2 x max. dybde + max. brede + 1 meter = foliebrede 2 x max. dybde + max. længde + 1 meter = folielængde Udlægning af folie og fibertex. At lægge fibertex ud inden folien lægges er meget vigtigt, da den er beskyttelsen mod indtrængende sten og rødder, overlap altid banerne med mindst 20 cm (gerne meget mere) og vær sikker på at jord og sten ikke er kommet til at ligge på fibertexen sørg for at der er så få folder som muligt, jo lettere er det, at undgå folder når folien lægges. Et godt råd er at vande fibertexen undervejs, så er den mindre flyvsk at arbejde med. Er der bunddræn skæres der nu fri til dem. Nu skal folien lægges i, folien er ret tung og det er vigtigt at den ikke skrabes under montagen, så vær folk nok til at lægge den i, bedst er det at folde den helt ud (hvis der er plads til det) og så løfte den på plads, ellers kan folien foldes, så man går ud fra et fixpunkt i bassinet, hvor den sammenfoldede folie placeres og foldes ud herfra. Igen er der bunddræn monteres dette/disse nu og skal derefter tørre i mindst 24 timer. Husk, at hvis du skal have lys under vandet i dit bassin, så er nu, det er smart at montere det. Nu er det tid til at tjekke vandmåleren, skrive ned hvad den står på når du starter vandpåfyldningen. Fyld nu vand 20 cm op i mens du retter folderne i bunden. Fortsæt med at fylde vand på og rette folder indtil bassinet er fyldt. Belysning. Belysning af bassinet gør, at du også i de mørke timer kan få gavn af din havedam, da den nu bliver en slags lysskulptur i haven. Vær dog opmærksom på, at hvis du tænder og slukker undervandslys kan det stresse dine fisk.

8 Flydelys og lamper omkring bassinet, er blot med til at skabe hygge omkring bassinet. Du kan købe færdige anlæg der kan styre din belysning, der findes så mange forskellige lamper, at kun fantasien sætter grænser for hvordan du kan oplyse dit bassin og dets omgivelser. Vandpåfyldning. Imens bassinet fyldes skal der rettes folder, det foregår ved at der trækkes let hele kanten rundt, det er næsten altid umuligt helt at undgå folder, men det er muligt at minimere folderne til næsten ingenting. Husk at aflæse vandmåleren både før du starter og når bassinet er fuldt. Tilsæt nu den mængde probiotika der passer til mængden af vand. Og ja, flere ting i dette afsnit står her to gange, men det er fordi det er vigtigt og ofte glemmes. Tekniktilslutning. Efter at have indkøbt det valgte filteranlæg, så skal det tilsluttes og startes op, så filteret kan modne og blive klar til at håndtere og nedbryde affalds og næringsstoffer fra fiskene. Uv-anlægget skal startes for at sikrere der ikke opstår grønalger. Luftpumpen startes, for at sætte skub i alle de biologiske processer. Husk at spænde alle spændebånd og samlinger og kontroller om der er utætheder og gør det de første par dage, og spænd efter hvis det er nødvendigt. Plantning, dekoration og kantafslutning. Nu er det tid til, at være kreativ der er ikke noget rigtigt og forkert her. Men lidt råd kan være gavnlige. Placering af sten bør foregå med sikker hånd, så der ikke sker uheld, der medføre skader på folie eller udstyr, pas på ikke stenene kommer til at stå som en tandrække hele kanten rundt, lav brud med større og mindre sten samt med plantezoner, og andre former for dekorationsmateriale. Vigtigst af alt er det at få dækket alt folie og få skåret den overskydende folie væk, vær forsigtig med dette. Husk det er nemmere skjule folie end at lappe folie. Husk ekstra fibertex under sten og andre tunge materialer. Det er vigtigt, at dekorations materialerne ikke indeholder skadelige stoffer, eller kalk (kalk får Ph-værdien til at stige, hvilket er skadeligt for fiskene, det er let at kontrollere om der er kalk i materialet dryp et par dråber saltsyre på, bruser det op er det ikke egnet som dekorationsmateriale). Disse faktorer kan have fatal indvirkning på livet i dammen. Men ved brug af sin sunde fornuft undgås de store ulykker. Sørg for, at der ikke er direkte forbindelse mellem den omgivende jord og vandet i bassinet, da der derved opstår en sugende effekt. Til plantning bruges egnede potter og kurve, brug kun planter der er købt til formålet, da planter fra naturen eller andre bassiner kan have sygdomme og /eller snyltere med sig, der er uønskede i bassinet. Det er vigtigt, at fiskene ikke kan komme til planterne, da de så kan finde på at rode i jorden, det klares ved at slutte af med lidt ral (sten i op til 2 cm størrelse) i toppen af potten.

9 Brug den rette jord til planterne, da gødet jord både kan skade fiskene og give uønsket algevækst. Fisk. Kronen på værket er, når der kommer liv i bassinet. Sørg for, at måle vandkvaliteten løbende, inden der indkøbes fisk, der går mindst 5-8 uger før filteret og vandet er modnet så meget, at det kan anbefales at sætte fisk i bassinet. Køb nogle få fisk til at starte med, og suppler så op lidt efter lidt, en dam med et godt fungerende filter kan huse cm fisk pr liter vand, men husk på, at fiskene vokser, så derfor skal der være plads til at de kan vokse. Bedst er det kun at have cm fisk pr liter, så er der vokseplads og det er muligt at købe lige netop den fisk man mangler til at fuldende projektet. Husk, at tage fotos gennem hele projektet, det er tit noget man glemmer, det er sjovt at se disse fotos siden hen. Sammenfatning af bassinopbygning. Materialevalg. Vælg altid kun materialer der ikke er skadelige for fisk, planter og den omgivende natur. Af sten anbefales det kun at bruge granit, da mange andre sten typer kan indeholde skadelige stoffer og kalk. Pas på at der ikke er for skarpe kanter på stenene da det kan skade gummifolie eller fisk. Man kan kontrollere om der er kalk i en sten, ved at dryppe et par dråber saltsyre på den. Brug i det hele taget din fornuft når du anlægger bassinet, er du i tvivl om en sten indeholder noget skadeligt, så undlad at bruge den. Er du i tvivl om et materiale er egnet, så kontakt en fagmand så er du på den sikre side. Klyner egner sig ikke til at bruge som kantafslutning til bassiner. De sænker Ph-værdien voldsomt og vil efterhånden opløses og ende i filteret. Der bør også tages forholdsregler for brug af trærødder, brug ikke friskt træ og ikke rødder fra frugt- eller nåletræer. Alle former for metal (bortset fra rustfrit stål) bør ikke findes i bassinet, da de kan være giftige eller på anden måde skade fiskene. Granitral eller andre sten i bunden af bassinet er ikke at anbefale, hvis der skal være fisk i bassinet, da slam vil samle sig der. Teknik. Vedrørende valg af teknik, kontakt altid fagfolk for rådgivning. Det er altid bedre at vælge en lidt større løsning, end der egentligt er nødvendig. Årsagen til det er at jo større anlægget er, jo mindre vedligeholdelse. Planlæg placeringen af anlægget, inden gravearbejdet går i gang.

10 Køb ikke filteranlægget før der er fyldt vand i bassinet, så får du ikke problemet med, at der er mere vand end du troede. Bassinet. Placer bassinet et sted hvor det kan betragtes ordentligt og hvor ikke de omkringstående træer og buske tilsviner bassinet for meget. Lav bassinet med så lige sider som muligt (dette mindsker algevæksten) og lav bassinet så dybt som muligt. HUSK, når det er tid til at fylde bassinet med vand så aflæs vandmåleren inden, så ved du nøjagtigt hvor mange liter vand der er i bassinet. Det er vigtigt, at vide dette både ved valg af filter og hvis du skal tilsætte et eller andet produkt til vandet. Guldfisk mindst 80 cm helst mindst 1 meter. Koi mindst 120 cm helst 1,5 meter, gerne 2-3 meter. Stør kræver meget ilt og god vandbevægelse, de kan ikke bakke og pas derfor på, at der ikke opstår lange fangearme af trådalger. Form. Vælg en form der er så regulær som muligt, for mange tanger og halvøer giver problemer med hensyn til cirkulation og ilægning at gummifolie, der vil folde unødigt meget og der vil opstå lunker, hvor slam vil samle sig og være med til at forurene bassinet. Gummifolie og fibertex / Glasfiber / Gummihud: Gummifolie og fibertex er den mest almindelige løsning og kræver ikke ret meget forarbejde for at bruge. De to andre kræver at der støbes inden og er mest til store anlæg (over liter). Gravearbejde. Sørg altid for at udgrave bassinet så pænt som muligt, da alle bump og ujævnheder vil kunne ses når der er fyldt vand på anlægget. Fjern alle de synlige sten der er både i bunden og op af siderne. Vandpåfyldning og finish. Nu er det tid til at tjekke vandmåleren, skrive ned hvad den står på når du starter vandpåfyldningen. Fyld nu vand 20 cm op imens du retter folderne i bunden. Fortsæt med at fylde vand på og rette folder indtil bassinet er fyldt, det foregår ved at der trækkes let hele kanten rundt, det er næsten altid umuligt at helt undgå folder men det er muligt at minimere folderne til næsten ingenting. Husk at aflæse vandmåleren både før du starter og når bassinet er fuldt. Så er det tid til at være kreativ og få lavet en ordentlig kantafslutning, så der ikke kan ses folie det kræver omhu og ikke mindst tid. Men glæden ved det færdige arbejde er alt besværet værd, du vil høste mange roser for dit arbejde, da et bassin hvor der ikke er synlig folie vil virke meget mere naturligt og vil kunne indgå i resten af haveanlægget uden at virke kunstigt.

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål

I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Nyhedsbrev d. 29. maj 2015 I dette nyhedsbrev forsætter vi hvor vi slap i det forgående, hvor vi havde følgende spørgsmål Hej Koi Team Enghavegaard Jeg har en bakki shower med en sieve foran, som jeg ikke

Læs mere

Havens fisk. Benny B. Larsen F. Ingemann Hansen. Vælg de rigtige fisk til havedammen. Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år

Havens fisk. Benny B. Larsen F. Ingemann Hansen. Vælg de rigtige fisk til havedammen. Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år Her præsenteres de mest almindelige bassinfisk og nogle af de mere specielle arter, så der skulle være mulighed for at finde passende fisk til alle bassin størrelser.

Læs mere

Test af FIL-Reset Trykfilter Med indbygget 24 watt UV

Test af FIL-Reset Trykfilter Med indbygget 24 watt UV Trykfilter Med indbygget 24 watt UV Start den 12. juli 2011 Bassin 2 x 4 meter og 70 cm. dyb. Beboer 5 sumpskildpadder & 26 guldfisk 15. juli 2011 Algerne har skiftet farve, de er blevet mørkere. 2 skildpadder

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil 80 cm MOVE Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor

Læs mere

Instruktioner til spor

Instruktioner til spor Instruktioner til spor Indhold Introduktion... 2 Generelle sikkerheds regler... 2 Leverede enheder... 3 Ting du selv skal huske... 3 Anbefalet værktøj... 3 Landskabs forberedelser... 4 Samling af sporsektioner...

Læs mere

DEN BLÅ GUIDE TIL BETON SWIMMINGPOOL

DEN BLÅ GUIDE TIL BETON SWIMMINGPOOL DEN BLÅ GUIDE TIL BETON SWIMMINGPOOL Berle Pool & Spa er med sine mange år i branchen landets største og ældste specialfirma inden for swimmingpools, inde og udespa. Vi leverer idag løsninger til alle

Læs mere

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til.

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til. Samtalevandring d. 9. maj 2012. Sanne, 23 år. Studerende på KEA. Bor på Jagtvej. Interviewer: Så lad os gå den her vej. Sanne: Ja. Interviewer: Fedt, you re mine nej. Sanne: Ej fuck, Maria har jo ikke

Læs mere

Bedre vandmiljø i Knolden's sø

Bedre vandmiljø i Knolden's sø Bedre vandmiljø i Knolden's sø Søens tilstand Søen er 15 x 25 meter. Dybeste sted er måske 1½-2 meter. Søer er vokset til med vandplanten hornblad. Der er også et 20-40 centimeter tykt lag næringsrigt

Læs mere

HUSK: Alle tilbud er gældende fra lørdag den 30. marts til og med søndag den 7. april 2019

HUSK: Alle tilbud er gældende fra lørdag den 30. marts til og med søndag den 7. april 2019 Efter vi har knoklet hele efteråret og vinteren - glæder det os, at vi nu kan åbne dørene, lørdag den 30. marts, med et endnu større udvalg, da vores nye store koi afdeling er blevet færdig, og dette med

Læs mere

Teknisk udstyr Filtrering Hvorfor Når du nu har brugt både tid og penge på at anlægge dit bassin, så kommer de næste store udfordringer, det er nu

Teknisk udstyr Filtrering Hvorfor Når du nu har brugt både tid og penge på at anlægge dit bassin, så kommer de næste store udfordringer, det er nu Teknisk udstyr Filtrering Hvorfor Når du nu har brugt både tid og penge på at anlægge dit bassin, så kommer de næste store udfordringer, det er nu tid til at vælge hvilket filter der skal renholde dit

Læs mere

»Sådan får De bedre vand-vaner«

»Sådan får De bedre vand-vaner« »Sådan får De bedre vand-vaner«danske Vandværkers Forening Det forventer vi af drikkevandet: Det er billigt Det er ikke sundhedsfarligt at drikke Det smager godt Det er klart Det er køligt Det lugter ikke

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Klasse 2 - Prydakvarier

Klasse 2 - Prydakvarier DAS-1-2002 Bedømmelsesregler - Klasse 2 - Prydakvarier side 7 Klasse 2 - Prydakvarier Med prydakvarier menes akvarier med en blandet fiske- og plantesamling, hvor hovedvægten er lagt på det dekorative.

Læs mere

LUFTPUMPER & LUFTTILBEHØR

LUFTPUMPER & LUFTTILBEHØR LUFTPUMPER & LUFTTILBEHØR Side Afsnit 8 2 ECO-Oxy 3 ECO-Oxy 4 Luftsten 5 AIR-Set 6 Lufttilbehør 7 Diffusere 8 Spindrifter 9 OXY-Light 10 Spindrifter dræn og hætte Afsnit 8 side 1 Mere luft - med mindre

Læs mere

Varekatalog for filter

Varekatalog for filter 0 Varekatalog for filter Opdateret den 25. marts 2013 Filter Skimmer og Filtermateriale: Måtter Svampe Medie Varekatalog 1 Vare : Easy Pod m/luftpumpe Nexus Easy 210 Vare nr : 3301 3302 Beskrivelse : Max

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Spildevandscenter Avedøre Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse I Formål: På renseanlægget renses et mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes

Læs mere

Varekatalog for filter

Varekatalog for filter - 0 - Varekatalog for filter Opdateret den 1 marts 2017 Filter Skimmer og Filtermateriale: Måtter Svampe Medie Varekatalog - 1 - Vare: Easy Pod m/luftpumpe Nexus Easy 210 Vare-nr : 3301 3302 Beskrivelse:

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk Instruktion for vedligeholdelse og brug af Husvandværk 76600018 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Så har jeg boret huller i aluminiumsprofilen, og boret den fast i den nederste MDF-plade.

Så har jeg boret huller i aluminiumsprofilen, og boret den fast i den nederste MDF-plade. Jeg har altid bøjet en del i akryl, og altid brugt en varmluftblæser til formålet. Det var hvad jeg havde til rådighed og fungerede fint når man først har fået lidt erfaring med det. Man kan så købe en

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer og opfylder SO krav. Det beplantede filter med aktiv beluftning (Forced Bed Aeration, FBA ): Bundfældningstank pumpebrønd

Læs mere

Mangler der noget, eller er der vare der er i stykker, skal De

Mangler der noget, eller er der vare der er i stykker, skal De Montagevejledning: Brænderum vare nr. 16632-1 Grundmål: 198x198 cm. 2050 2868 2170 1980 2170 Læs denne vejledning grundigt igennem. Undersøg om materialet stemmer overens med det leverede. Mangler der

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang

Sy en falkehætte. Kuglepen til optegning. En god kniv til at skære i læder (hobbykniv) En krumsyl. Hygpiper og en hammer - eller en hultang Sy en falkehætte Falkonerer over hele kloden bruger hætter til en del af deres rovfugle. Her i Norden har falkonerer også brugt hætter siden middelalderen. Hætten gør at fuglen ikke kan se noget. Det får

Læs mere

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25

Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper / 25 Instruktion for vedligeholdelse og brug af Hydroforpumper 76600017 / 25 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand, elektrisk stød og personlig skade under installation og anvendelse af din pumpe, anbefales

Læs mere

Opdateret: 04.03.2013. Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 158

Opdateret: 04.03.2013. Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 158 Opdateret: 04.03.203 Monteringsvejledning Scoop Light, naturcontainer # 58 Montage af Scoop Scoop leveres i 2 dele Scoop kun til træer og buske Scoop er udelukkende til tilplantning af træer og buske og

Læs mere

Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning

Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning Gedser Fjernvarmes gode råd om opvarmning FJERNVARME ET GENBRUGSSYSTEM BOLIGENS RUM BRUG ALLE RADIATORER Princippet i en fjernvarmeforsyning er enkelt. Fra varmeværket pumper man opvarmet fjernvarmevand

Læs mere

Hej XXXXX Rigtigt godt emne da der er flere parameter i dette spørgsmål som der skal tages stilling til.

Hej XXXXX Rigtigt godt emne da der er flere parameter i dette spørgsmål som der skal tages stilling til. Nyhedsbrev d. 22. maj. 2015 Vi har modtaget en del spørgsmål fra kunder omkring stort og småt, vi forsøger hele tiden at besvare alle spørgsmålene direkte på mail. De spørgsmål som rammer bredeste tages

Læs mere

Oceaner af klasse og stil

Oceaner af klasse og stil Oceaner af klasse og stil Kom godt igang Når du får lyst til at udsmykke dit hjem med et dekorativt akvarium, bør du starte med at vælge den bedst egnede plads. Placeringen skal være der, hvor du helst

Læs mere

Det koster vandet. Gør dit hus klar til regnvejr. Hold øje med kloakken. Nordvand klimasikrer. Pas på vandspild

Det koster vandet. Gør dit hus klar til regnvejr. Hold øje med kloakken. Nordvand klimasikrer. Pas på vandspild Til samtlige husstande i Gentofte Kommune Vi klarer vandet Det koster vandet Gør dit hus klar til regnvejr Hold øje med kloakken Nordvand klimasikrer Pas på vandspild rent drikkevand rent badevand rent

Læs mere

Watercare Olie-/benzinudskillere, klasse I

Watercare Olie-/benzinudskillere, klasse I Watercare Olie-/benzinudskillere, klasse I Installations- og vedligeholdelsesvejledning Konstruktion Watercare olie-/benzinudskillere er rotationsstøbte i middelsvært langlineært polyethylen (PE) med uovertruffen

Læs mere

Pilefordampningsanlæg med hævertpumpe

Pilefordampningsanlæg med hævertpumpe DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Pilefordampningsanlæg med hævertpumpe Installationsadresse: Dato: Pilefordampningsanlægget er dimensioneret for personer Pilefordampningsanlæg: Husets spildevand/afløb

Læs mere

Pilefordampningsanlæg

Pilefordampningsanlæg DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Pilefordampningsanlæg Installationsadresse : Dato : Pilefordampningsanlægget er dimensioneret for personer Pilefordampningsanlæg: Husets spildevand/afløb afledes til

Læs mere

Pool & Spa Sandfilterpumpe HN7892 SAND PUMP MANUAL. Sand filter pump Best.nr. 7892. 220-240V~, 50Hz, 120W Hmax 1.6m Hmin 0.25m IPX5.

Pool & Spa Sandfilterpumpe HN7892 SAND PUMP MANUAL. Sand filter pump Best.nr. 7892. 220-240V~, 50Hz, 120W Hmax 1.6m Hmin 0.25m IPX5. SAND PUMP MANUAL Sand filter pump Best.nr. 7892 220-240V~, 50Hz, 120W Hmax 1.6m Hmin 0.25m IPX5 Side 1 Vigtige sikkerhedsanvisninger for Sandfilterpumpe Følgende vigtige punkter skal læses og forstås inden

Læs mere

Dykpumpe DAVIDSENshop.dk

Dykpumpe DAVIDSENshop.dk Dykpumpe 9135939 DAVIDSENshop.dk Industrivej 36 DK-6580 Vamdrup Tlf.: 78 77 48 00 e-mail: mail@davidsenshop.dk Kære kunde, Vi takker for din tillid til vores produkter! Læs brugsvejledningen omhyggeligt,

Læs mere

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 4. 6. klasse

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 4. 6. klasse Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 4. 6. klasse 1 Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 4.-6. klasse 7 lektionsopgaver: a. Vandet i Hillerød...........................................3 b. Et lille vandkredsløb.......................................5

Læs mere

Råd og vejledning om brug af fjernvarme:

Råd og vejledning om brug af fjernvarme: Råd og vejledning om brug af fjernvarme: FJERNVARME - ET GENBRUGSSYSTEM Princippet i en fjernvarmeforsyning er enkelt. Fra varmeværket pumper man opvarmet fjernvarmevand ud til forbrugerne. Hos forbrugerne

Læs mere

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr

JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr EAN nr JET HAVEPUMPE 600 W INSTRUKTIONSMANUAL Art nr 76600050 EAN nr 5709133912611 Læs hele denne instruktion igennem før pumpen anvendes. Gem den til senere brug. 1/6 ADVARSEL! For at reducere risikoen for brand,

Læs mere

Nye beholdere til det genanvendelige affald

Nye beholdere til det genanvendelige affald sammen om GENBRUG Nye beholdere til det genanvendelige affald Pap, papir, plast, glas og metal er værdifulde ressourcer, som kan genbruges til nye produkter. Men det kræver, at det sorteres fra og ikke

Læs mere

Varekatalog for filter

Varekatalog for filter - 0 - Varekatalog for filter Opdateret den 29. juni 2014 Filter Skimmer og Filtermateriale: Måtter Svampe Medie Varekatalog - 1 - Vare: Easy Pod m/luftpumpe Nexus Easy 210 Vare-nr : 3301 3302 Beskrivelse:

Læs mere

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2

Hjælpeinstruktør Kapitel 9.2 Tips til at komme godt i gang Det er ekstra vigtigt at starte rigtigt med begyndere i kano, fordi det er sværere for dem at se fremskridt, i forhold til kajak. Så for at de ikke mister modet, men derimod

Læs mere

JFC kalvehytte blev vurderet hos tre landmænd både sommer og vinter.

JFC kalvehytte blev vurderet hos tre landmænd både sommer og vinter. JFC kalvehytte JFC kalvehytte blev vurderet hos tre landmænd både sommer og vinter. Hyttetype Helstøbt enkelthytte Materiale Polyethylen plast, galvaniseret stål Indkøbt Før 2000 (købt brugte), 2000, 2002

Læs mere

Anlægsgartner Hegn Naturpleje

Anlægsgartner Hegn Naturpleje Anlægsgartner Hegn Naturpleje Passion er drivkraften Når du vælger Vejle Anlægsteknik til at etablere grønne områder, haveanlæg, indkørsler og indhegning, gør vi det med passion og fokus på kvalitet.

Læs mere

MilPlanTM VÆGBEPLANTNINGSSYSTEMER. Systemer til forbedring af byrum og landskab

MilPlanTM VÆGBEPLANTNINGSSYSTEMER. Systemer til forbedring af byrum og landskab MilPlanTM VÆGBEPLANTNINGSSYSTEMER Systemer til forbedring af byrum og landskab Wiresystemer til kontrolleret vegetation på lodrette flader 2 Tlf.: (+45) 44 97 10 99 Email: landskab@milford.dk www.milford.dk

Læs mere

Beskrivelse af Tangspærre

Beskrivelse af Tangspærre Beskrivelse af Tangspærre Baggrunden I 2012 deltog vi i DM i Entrepreneurship med en ide om at holde tang og brandmænd væk fra strandene. Ideen vandt DM og fik så stor efterfølgende respons, at grundlaget

Læs mere

Fordybelsesopgave. Billedkunst Grafik

Fordybelsesopgave. Billedkunst Grafik Fordybelsesopgave Billedkunst Grafik Indledning I starten af forløbet var jeg i meget i tvivl om, hvad jeg ville arbejde med i min fordybelsesopgave, indtil min billedkunstlærerinde, Anne,, foreslog mig

Læs mere

Tag din have med, når du flytter

Tag din have med, når du flytter Tag din have med, når du flytter Kan du ikke bære at skulle forlade de planter i haven, som betyder meget for dig? Bare rolig du kan tage mange af dem med. Læs hvordan her. Har du fået et frugttræ på din

Læs mere

VANDPLEJE. VELDA vandbehandlingsprodukter plejer og regulerer havedammen, så både fisk og planter får optimale livsbetingelser.

VANDPLEJE. VELDA vandbehandlingsprodukter plejer og regulerer havedammen, så både fisk og planter får optimale livsbetingelser. VANDPLEJE VELDA vandbehandlingsprodukter plejer og regulerer havedammen, så både fisk og planter får optimale livsbetingelser. Alle vandbehandlingsprodukter virker hurtigt og effektivt, og er uskadelige

Læs mere

Det skal du bruge. Lav selv: lysende julepynt. Materialer: Værktøj:

Det skal du bruge. Lav selv: lysende julepynt. Materialer: Værktøj: Lav selv: lysende julepynt Det skal du bruge Lav et juletræ af karton og få det til at lyse med en lysdiode, et batteri og lidt kobbertape. Følg denne trin-for-trin vejledning og lav lysende julepynt som

Læs mere

DirectEspaña I/S, Industrivej Bække Ring til os: +(45)

DirectEspaña I/S, Industrivej Bække Ring til os: +(45) Brug god tid, til at læse denne vejledning om hvordan du planlægger din succes med dit vandingsanlæg. Automatisk vanding = en smuk & sund ridehal /-bane Du har brug for et godt underlag, for at træne optimalt.

Læs mere

Lidt flere...stemningsbilleder fra Åbent værksted

Lidt flere...stemningsbilleder fra Åbent værksted Lidt flere...stemningsbilleder fra Åbent værksted Gavnø julemesse 2015 Lidt stemningsbilleder fra årets julemesse på Gavnø slot. Her er Hanne og Lone vores fantastiske hjælpere lige fanget i en stille

Læs mere

Under en tur i Botantisk Have faldt jeg i snak med en plantebiolog, der gerne hjælper læserne med at blive klogere på planternes gøren og laden.

Under en tur i Botantisk Have faldt jeg i snak med en plantebiolog, der gerne hjælper læserne med at blive klogere på planternes gøren og laden. Det er blevet en vane og vi undrer os ikke over, hvorfor nogle træer og buske beholder deres blade, mens andre kaster dem af sig. Vi får et svar af en af en specialist som arbejder i Botanisk Have. Planter

Læs mere

Anlægteknik. Trinvis vejledning for anlæg af en belægning med fald

Anlægteknik. Trinvis vejledning for anlæg af en belægning med fald Anlægteknik Trinvis vejledning for anlæg af en belægning med fald 1 Markering af området Området hvor der skal lægges fliser markeres med stikkere eller træpløkke Husk at lægge 20 25 cm til i hver side,

Læs mere

MANUAL UNICLEAN UNICLEAN UNICLEAN-2

MANUAL UNICLEAN UNICLEAN UNICLEAN-2 MANUAL UNICLEAN UNICLEAN UNICLEAN-2 INDHOLDSFORTEGNELSE MANUAL... SIDE 3 MASKINE... SIDE 3 TYPE... SIDE 3 ANVENDELSE... SIDE 3 MONTERING... SIDE 3 DEMONTERING... SIDE 3 DRIFT... SIDE 3 VEDLIGEHOLD... SIDE

Læs mere

Renovering af agterkahyt på Speedy.

Renovering af agterkahyt på Speedy. Renovering af agterkahyt på Speedy. Efter at forkahytten sidste år blev renoveret er turen nu kommet til agterkahytten, da denne også i høj grad trængte til en kærlig hånd. Jeg startede på projektet lige

Læs mere

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg Nedsivningsanlæg I et nedsivningsanlæg bortskaffes spildevandet ved, at vandet siver ned gennem jordlagene til grundvandet. Spildevandet pumpes fra bundfældningstanken over i selve nedsivningsanlægget,

Læs mere

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste.

Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. Installationsvejledning I denne vejledning er der angivet varenumre i parentes efter omtalte monteringsdele, så du kan finde dem i vores prisliste. 1 Indhold 1 Sikkerhedsregler ved brug af centralstøvsugeren...............

Læs mere

Husk de 5 baderåd. 1. Lær at svømme. 4. Lær stranden at kende. 2. Gå aldrig alene i vandet. 5. Slip ikke børnene af syne. 3. Læs vinden og vandet

Husk de 5 baderåd. 1. Lær at svømme. 4. Lær stranden at kende. 2. Gå aldrig alene i vandet. 5. Slip ikke børnene af syne. 3. Læs vinden og vandet Husk de 5 baderåd Havet er en voldsom naturkraft, som kræver, at vi omgås det med fornuft og respekt. Derfor har TrygFonden og Dansk Svømmeunion udviklet 5 baderåd, der samler og forenkler de mange badeslogans

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 21. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 21 Af: Marianne Bachmann Andersen Blomster til sommeren Billede: Sommerblomster.jpg Så blev det endelig varmt med shorts, solbriller og solcreme på menuen. Haven er nu blevet

Læs mere

N O T A T. Opsamling på interviews vedr. drivveje på større besætninger med malkekøer

N O T A T. Opsamling på interviews vedr. drivveje på større besætninger med malkekøer November 2011 N O T A T Opsamling på interviews vedr. drivveje på større besætninger med malkekøer på græs I forbindelse med GUDP-projektet Teknik til afgræsning har Økologisk Landsforening interviewet

Læs mere

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730

BOBY 730 SELVKØRENDE SÅMASKINE FOR INSTRUKTIONSBOG FOR BOBY 730 FOR SELVKØRENDE SÅMASKINE BOBY 730 IMPORTØR: SØNDERUP MASKINHANDEL A/S TLF. 98 65 32 55 FAX 98 65 33 00 www.ferrarimaskiner.dk - www.bcsmaskiner.dk 1 INDHOLDSFORTEGNELSE CE... 3 INTRODUKTION... 3 1.0 FORHINDRING

Læs mere

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie og er formstabilt. Det kan tåle vejr og vind uden

Læs mere

LÆGNINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING LÆGNING AF B O L I G V I N Y L G Ø R - D E T- S E LV - S Å DA N!

LÆGNINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING LÆGNING AF B O L I G V I N Y L G Ø R - D E T- S E LV - S Å DA N! LÆGNINGS- & MONTERINGSVEJLEDNING LÆGNING AF B O L I G V I N Y L G Ø R - D E T- S E LV - S Å DA N! LÆGNING AF B O L Et vinylgulv skal lægges næsten som et væg-til-væg tæppe, og er du vant til at foretage

Læs mere

BREATHE 55. Installationsguide. Sustain Solutions Rønnegade 1, 2100 KBH Ø CVR Version 1

BREATHE 55. Installationsguide. Sustain Solutions Rønnegade 1, 2100 KBH Ø CVR Version 1 Installationsguide Emballagens indhold Tjek at du har alle delene (1-7) 1 2 4 6 3 5 7 1. Udvendig hætte 2. Strips 4 stk. 3. Ø90 mm rør 4. Ø250 mm rør 5. Vægdæksel 6. Rotorveksler 7. Indvendigt låg 1 Respektafstande

Læs mere

CYKELHOLDER TIL MONTAGE PÅ TRÆKKROG

CYKELHOLDER TIL MONTAGE PÅ TRÆKKROG BRUGERMANUAL CYKELHOLDER TIL MONTAGE PÅ TRÆKKROG ART NR 17500955 EAN NR 5709133170271 LÆS VENLIGST DENNE MANUAL FØR BRUG! 1 INDHOLD 1. Sikkerhed 2. Godkendelse 3. Værktøj til samling 4. Leveringsomfang

Læs mere

RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE

RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE RENGØRINGSMANUAL GREENFIRE RENGØRING OG VEDLIGEHOLD Ovnen behøver ikke megen rengøring, hvis de anvendte piller er af en god kvalitet. Før der foretages nogen form for rengøring og/eller vedligehold på

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Montagevejledning for Purus Corner

Montagevejledning for Purus Corner Montagevejledning for Purus Corner Purus Corner er universal til montering i hjørne eller op mod væg. VIGTIGT Klinke/flisetykkelsen skal kendes før montage af Purus Corner. Læs hele denne anvisning før

Læs mere

V 50/60Hz 220W

V 50/60Hz 220W STØVSUGER MODEL: P5 Best.nr. 1315 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 220W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG OG

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. Flisegang med lys

Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. Flisegang med lys Arbejdet er i fuld gang. Kantsten støbes fast i beton, før der lægges belægningssten. LeT svært Sværhedsgrad: Det er kun middelsvært at lægge en ordentlig flisegang. Men det er til gengæld hårdt arbejde,

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer og opfylder SO-krav. : Bundfældningstank pumpebrønd beplantet filter afløb Husets spildevand ledes til en bundfældningstank, hvor der foregår en

Læs mere

TINTA. Monteringsvejledning Guideline

TINTA. Monteringsvejledning Guideline TINTA Monteringsvejledning Guideline 1 Generelt Ved montering af et køkken er der nogle generelle regler som du altid skal huske. Disse står beskrevet i Installation af køkken - guideline som er et hæfte

Læs mere

Men inden du går igang, tjek at alle delene er der. Der skal være;

Men inden du går igang, tjek at alle delene er der. Der skal være; Brugsanvisning til honnningpressen. Vægtstangspressen. Honningpresning er et honning-høst alternativ til slyngning af honning. Ved presningen iltes honningen ikke så kraftigt som ved slyngningen, hvilket

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Ort-O-Mate er et meget brugervenligt værktøj, der anvendes til aftagning af støtte- og kompressionsstrømper.

Ort-O-Mate er et meget brugervenligt værktøj, der anvendes til aftagning af støtte- og kompressionsstrømper. Ort O Mate ORT O MATE Danish CARE Supply Ort-O-Mate er et meget brugervenligt værktøj, der anvendes til aftagning af støtte- og kompressionsstrømper. De Ort-O-Mate is een gebruiksv hulpmiddel voor het

Læs mere

Sapro bekæmper sygdomme, som forårsages af skimmelinfektioner. Sapro helbreder finne-råd, mundskimmel og hudsløring hurtigt og effektivt.

Sapro bekæmper sygdomme, som forårsages af skimmelinfektioner. Sapro helbreder finne-råd, mundskimmel og hudsløring hurtigt og effektivt. FISKEPLEJE VELDA plejemidler kurerer hurtigt og effektivt fiskesygdomme, hvis behandlingen foretages rettidigt. Bactimon bekæmper sygdomme, som er forårsaget af bakterielle infektioner. Bactimon helbreder

Læs mere

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk

PLANSILOELEMENTER Agro og industri. rc-beton.dk PLANSILOELEMENTER Agro og industri rc-beton.dk RC PLANSILO ET KOMPLET SILOSYSTEM Med plansiloer fra RC Beton fås et komplet fremtidssikret silosystem til landbrug og industri. Her er der tænkt på alle

Læs mere

Stormbox installationsvejledning

Stormbox installationsvejledning Stormbox installationsvejledning Generelt STORMBOX-kassetterne skal installeres i overensstemmelse med denne montagevejledning samt evt. lokale forskrifter.. Store mængder af vand infiltreres på et koncentreret

Læs mere

Breathe 55 Installationsguide

Breathe 55 Installationsguide Breathe 55 Installationsguide Anbefalinger installation af Breathe Den elektriske installation af Breathe 55 bør kun foretages af en autoriseret el-installatør eller af Sustain Solutions. Den elektriske

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Monterings- og brugsvejledning. 3N1 NeoTank. Tank til 3N1 kogende vandhane (98 C)

Monterings- og brugsvejledning. 3N1 NeoTank. Tank til 3N1 kogende vandhane (98 C) Monterings- og brugsvejledning 3N1 NeoTank Tank til 3N1 kogende vandhane (98 C) Hvad du bør vide, inden du begynder For sikker installation og brug af din nye NeoTank til din kogende vandhane (98 C), beder

Læs mere

LUXOR - RUSTFRIT STÅL HÅNDKLÆDETØRRRER TEKNISKE DETALJER HÅNDKLÆDETØRRER.DK P R O D U K T B L A D

LUXOR - RUSTFRIT STÅL HÅNDKLÆDETØRRRER TEKNISKE DETALJER HÅNDKLÆDETØRRER.DK P R O D U K T B L A D LUXO - USTFIT STÅL E TENISE ALJE P O U T B L A E. 1. 3. 2. Funktionsbeskrivelse: Nr. 1 : ontrollamper for drift af el-patron. Når disse lampe lyser, varmer el-patronen for at opnår den ønskede temperatur.

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne

Beer Machine Q/A. minutter. Herefter er monteringen nemmere Pensel evt. lidt madolie på indersiden af holderne Beer Machine Q/A Samling og test Problem Den store firkantede pakning hopper op i hjørnerne Holderne kan være svære at montere efter pakningen er monteret Beer Machine holder ikke trykket Beer Machine

Læs mere

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb Græs Havefliserne kan lægges direkte på græs. Det er både en nem, hurtig og alsidig lægningsmetode. Ved at placere 20 mm flisen direkte på græsset sikrer du fleksibilitet og mobilitet. Denne metode er

Læs mere

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning?

Regnvandstønde. Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandstønde Hvordan nedsætter jeg min vandregning? Regnvandsopsamling er et enkel og billigt system til vandbesparelser. Du behøver nemlig ikke nødvendigvis at bruge rent drikkevand til toiletskyl,

Læs mere

REDSKABSHUS. Brugervejledning og samleinstruktioner. Mål: H. 181/159 x B. 226.5 x D. 119 cm. Best.nr. HN8922

REDSKABSHUS. Brugervejledning og samleinstruktioner. Mål: H. 181/159 x B. 226.5 x D. 119 cm. Best.nr. HN8922 REDSKABSHUS Best.nr. HN8922 Brugervejledning og samleinstruktioner Mål: H. 181/159 x B. 226.5 x D. 119 cm. OBS: Man skal være mindst to til at samle skuret og man må påregne en arbejdstid hertil på 2-3

Læs mere

Udplantning af persillerod

Udplantning af persillerod Udplantning af persillerod Kan man plante gulerødder? I flere andre grønsagskulturer har man løst udfordringerne med ukrudtbekæmpelse i økologisk produktion ved at skifte fra såning til udplantning. Generelt

Læs mere

Indendørs trampolin. Bruger- & samlevejledning. Sikkerhedsinstruktioner, vedligeholdelse & teknikker gælder for følgende modeller:

Indendørs trampolin. Bruger- & samlevejledning. Sikkerhedsinstruktioner, vedligeholdelse & teknikker gælder for følgende modeller: Indendørs trampolin Bruger- & samlevejledning Sikkerhedsinstruktioner, vedligeholdelse & teknikker gælder for følgende modeller: 38'' (97 cm) Trampolin 48'' (122 cm) Trampolin Made by Garlando srl Via

Læs mere

For at tilsikre sikker og korrekt brug skal anvisningerne i denne vejledning læses grundigt og følges. Vejledningen bedes opbevaret godt.

For at tilsikre sikker og korrekt brug skal anvisningerne i denne vejledning læses grundigt og følges. Vejledningen bedes opbevaret godt. OB115N DA For at tilsikre sikker og korrekt brug skal anvisningerne i denne vejledning læses grundigt og følges. Vejledningen bedes opbevaret godt. ELEKTRISK HÅNDTØRRER INSTALLATIONSVEJLEDNING VIGTIGT!

Læs mere

Parodontitis de løse tænders sygdom

Parodontitis de løse tænders sygdom Parodontitis de løse tænders sygdom Hvad er parodontitis? Parodontitis er infektion i den knogle, som tænderne sidder fast i. Parodontitis opstår ved ubehandlet betændelse i tandkødet i en længere periode.

Læs mere

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE AFSNIT 6: BADEVÆRELSE Den 23.04.2018 47 Badeværelset i din lejlighed er en såkaldt badekabine, der leveres nøglefærdigt på byggepladsen og monteres samtidig med facader og vægge. Væggene er lavet af krydsarmeret

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER INDHOLD LEJLIGHEDENS RUM.................................. 3 TEMPERATUREN..................................... 4 BRUG ALLE RADIATORER..............................

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med fosforbrønd: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank med en fosforfældningsbrønd

Læs mere

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR

BeoLab 1. Brugervejledning. ENTER v/henriksens ELEKTR BeoLab 1 Brugervejledning BeoLab 1 højttaleren leveres i to kasser: Den ene indeholder søjlen, og den anden indeholder bundpladen. Denne betjeningsvejledning beskriver, hvordan du samler BeoLab 1 højttalersøjlen

Læs mere

Udnyt pladsen rør ingen hindringer

Udnyt pladsen rør ingen hindringer Udnyt pladsen rør ingen hindringer [før] Masser af rør, der samler støv og tager plads op. Nu skal der sættes et bord og nogle skabe op, så man kan bruge rummet til noget. Det har vi brugt Materialer Køkkenelementer

Læs mere

TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL

TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL TOP ACCESS Automatisk bundstøvsuger BRUGERMANUAL VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIOER LÆS OG FØLG INSTRUKTIONERNE VIGTIGT: Først når bundsugeren er helt under vand tilsluttes en til strømstikket og der tændes

Læs mere