Lyt og lær nyt - udviklingen i Verdis operaer Tisvilde Højskole september 2018 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lyt og lær nyt - udviklingen i Verdis operaer Tisvilde Højskole september 2018 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen"

Transkript

1 Verdi Lyt og lær nyt - udviklingen i Verdis operaer Tisvilde Højskole september 2018 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

2 Uanset om du kender meget eller lidt til opera er Verdis operakunst fascinerende. Gennem 57 år - længere end nogen anden aktiv operakomponist - skabte han sine mange og særdeles populære operaer der nu har gjort ham til verdens hyppigst spillede operakomponist. Her får du lejlighed til at fordybe dig i hans bedste operaer som samtidig viser hans markante udvikling som operakomponist. Som det vil fremgå er der ikke tale om en lineær udvikling. Personlige og udefra kommende forhold foruden en til tider meget hård censur tvang Verdi til i mange tilfælde at ændre sine planer, koncepter, titler og kunstneriske udtryk. Derudover foretog han i en del tilfælde betydelige bearbejdelser af sine allerede eksisterende operaer så der næsten er tale om selvstændige værker, hvilket også gør værkkronologien speciel. Det gælder f.eks. Macbeth, Simon Boccanegra og Don Carlos. Foto: Verdi og opførelsen af Maskeballet i Teatro Comunale di Bologna. På mange områder, ikke mindst i orkestreringen, blev han med årene både mere intens og raffineret og bevægede sig fra sine tre umiddelbare forbilleder Rossini, Bellini og Donizetti til en original, personlig stil som senere har haft stor indflydelse på andre komponister. Operaerne har hver sit særpræg og deres idéindhold er afvekslende, men gennemgående for handlingerne er de stærke beskrivelser af spændende, ofte hårde skæbner i historiske rammer. Skaberen af operaerne, kæmperen, patrioten og fritænkeren Verdi er ikke mindre interessant og bliver omtalt sideløbende med operaerne. Der vil være mange, gode musikeksempler fra de bedste indspilninger foruden to af de fineste filmatiseringer af hans operaer vist på storskærm.

3 mandag d. 10/9 kl : ankomst og indkvartering (senere ankomst er mulig, giv blot besked) kl : velkomst kl : introduktion til Verdi: baggrund og uddannelse + perioden / Oberto + Konge for en dag kl : middag, kold/varm buffet kl : perioden / Nabucco + Ernani tirsdag d. 11/9 kl : morgenmad kl : perioden / Macbeth kl : perioden / Luisa Miller kl : perioden / Rigoletto kl : middag, kold/varm buffet kl : forevisning af Claude d Annas filmatisering af Macbeth PROGRAM onsdag d. 12/9 kl : morgenmad kl : perioden Trubaduren + La Traviata kl : guidet rundtur i Tisvildeleje kl : perioden / Simon Boccanegra kl : middag, kold/varm buffet kl : perioden / Maskeballet torsdag d. 13/9 kl : morgenmad kl : perioden / Don Carlos kl : perioden / Aida kl : perioden / Otello kl : middag, kold/varm buffet kl : forevisning af Franco Zeffirellis filmatisering af Otello fredag d. 14/9 kl : morgenmad kl : perioden / Falstaff + sammenligning og diskussion af forskellige fortolkninger af udvalgte passager fra Verdis operaer kl : hjemrejse Ret til ændringer forbeholdes

4 Oberto (1836/39) Efter næsten 3 års tilløb til opførelsen af sin første opera betød Obertos store succes en raketstart på Verdis karriere. Og allerede her finder man hans foretrukne handlingsmomenter som går igen i adskillige af hans operaer: kærlighed, jalousi, ære, krig, historie, offentlige kontra private hensyn, et far/datter-forhold og død. Og operaens store, fine kvartet peger direkte hen på kvartetten fra Rigoletto. Konge for en Dag (1840) Verdis første komiske opera blev til under vanskelige omstændigheder og står i gæld til Rossini og Donizetti, men første akt er festlig og vellykket. Sammenlignet med hans anden komiske - og allersidste - opera Falstaff 53 år senere, er den et meget vigtigt element i forståelsen af Verdis udvikling som operakomponist. Nabucco (1842) At kunne skrive operaer der indeholder handlingsmæssige paralleller til kampen for et frit og forenet Italien var den mission der fik Verdi til at tro på en karriere som operakomponist. Og som den første i en række operaer med den profil, blev Nabucco en stor succes primært af den grund. Ernani (1844) Verdis effektfulde svendestykke er baseret på Victor Hugos historiske drama om en fredløs spansk adelsmand og hans ulige, desperate kamp mod Kong Carlos om den smukke Elvira. Konflikterne med stolthed, ære, trods, politik, kærlighed og jalousi skærpes da kongen bliver kåret til tysk-romersk kejser (Karl V). Her overtager Verdi pladsen som Italiens førende aktive operakomponist, men man stadig kan spore påvirkninger fra både Bellini, Donizetti og Rossini. Macbeth (1847/65) Danmark spiller en rolle for Shakespeares fokus på skotske og ikke engelske konger. I mange år var det Verdis egen favoritopera hvor der dels er en klingende patriotisme og dels et brud med mange af den traditionelle, italienske skønsangs dogmer og regler for at få en god og stærk overensstemmelse mellem musikken, udtrykket og dramaet. Det lykkedes i høj grad og det har sat sig spor i resten af hans produktion.claude d Annas filmatisering af Macbeth er foretaget på en intakt borg fra 1000-tallet og i samspillet med et højt teknisk og kunstnerisk niveau får man en intens og autentisk oplevelse som ikke kan opnås på selv de største operascener. Luisa Miller (1849) I Schillers frihedsdrama Kabale und Liebe ( Intriger og Kærlighed ) er det ikke kun adelsfolk det går ud over, men almindelige mennesker fra borgerskabet hvis stræben efter frihed aristokratiet ikke kunne tolerere. Det er en smuk og stærk opera med bl.a. en fornem beskrivelse af et far/datter-forhold. Og med Verdis mest tyskklingende ouverture. Skurken Wurm peger direkte frem mod Paolo i Simon Boccanegra og Jago i Otello. Andre forhold peger direkte frem mod Rigoletto (far/datter og borgerskab/aristokrati), Trubaduren (giften og aristokratiets magtanvendelse), Traviata (Luisa/Violetta), Maskeballet (den umulige kærlighed) og Aida (kærligheden i døden).

5 Trubaduren Rigoletto Rigoletto (1851) Verdis internationale gennembrudsværk var også højt estimeret af ham selv. Victor Hugos historie om social indignation i 1500-tallet fremstiller en skrupelløs dameglad hertug der går fri, mens hans pukkelryggede hofnar mister det eneste han har at leve for. Men alle figurerne har både gode og dårlige sider - selv lejemorderen! - og beskrivelserne af dem er mesterlige. Igen bliver man vidne til censurens indgriben bl.a. i selve titlen. Trubaduren (1853) Det usandsynlige bliver gjort sandsynligt gennem perlerækken af melodiske fuldtræffere og nogle unikke situationsbeskrivelser som både peger bagud og fremad i hans operaproduktion. Operaen handler mest om noget andet end det titlen antyder og er interessant ikke mindst ved måden som Verdi kombinerer og prioriterer sine foretrukne handlingsfaktorer på herunder en overraskende slutning med flere fortolkningsmuligheder. La Traviata (1853) Verdis hyppigst opførte opera er samtidig hans eneste rigtige samtidsdrama, som censuren ikke tillod blev realiseret som sådan pga. sociale spændinger. Violetta er en af Verdis fineste kvindelige operaportrætter med en opstigning fra kurtisane til heltinde og hun har fået en meget original dødedans i den berømte slutscene. Netop denne slutscene har haft overordentlig stor betydning for senere operakomponister.

6 Simon Boccanegra (1857/81) I sin 2. udgave er det blevet til Verdis mest homogene værk mht. orkestrering og klangfarver. Desuden indleder Verdi her et samarbejde med en af verdens dygtigste librettister, Arrigo Boito, og det bringer Verdis operakunst op i den absolutte verdenselite. Maskeballet (1859/1935) Mordet i og på operaen. Det er den autentiske beretning om mordet på den svenske Kong Gustav III i Han var selv aktiv som operalibrettist og blev skudt i sit eget operahus. Denne operahandling i 2. potens har Verdi givet en yderst effektfuld og farverig musikdramatik, men det blev en helt utålelig kamp mod censuren og det giver i dag stadig problemer med værkets identitet. Don Carlos ( ) Det historisk, autentiske miljø fra 1560 erne er her dramatiseret og intensiveret af Schiller. Og det er det der er udgangspunktet for Verdis længste og flotteste opera. Religion, storpolitik, magt, oprør, tillid, kærlighed og jalousi er igen de handlingsmomenter der udløste Verdis stærkeste musikalske fantasi. Ikke mindre interessant er at Verdi på dette tidspunkt helt delte Schillers skarpe sondring mellem den kristelige religion og kirken. Udfordringen i dag mht. selve operaen er dels at holde styr på handlingens 3 intrikate, historiske lag og dels at holde styr på de mange versioner af operaen. Aida (1871) I over 140 år har den haft status af at være den italienske festopera - med en tragisk slutning (!) - med en række berømte, flotte og usædvanlige optrin med lokal kolorit fra det antikke Ægypten. Men det der for alvor giver operaens dens format er forskellige vellykkede kombinationer med andre virkemidler som ligger på et andre planer som f.eks. den umulige kærlighed, jalousi mellem ulige parter og diskussionen om lykkens sted: livet eller døden.

7 Otello (1887) Ud over Verdi står to af de bedste indenfor deres felt bag denne ultimative musiktragedie: Shakespeare (drama) og Boito (libretto). Det er samtidig det drama hvor Verdi to steder får taget grundig hævn over den katolske kirke som med dens censorer så ofte har generet ham groft. Til gengæld har Verdis brug af operaorkestret er her nået et klimaks. Zeffirellis filmatisering er med sin både detaljerige og uhyre flotte optagelse on location på den ene side og en såvel teknisk som kunstnerisk suveræn lydoptagelse på den anden side formentlig verdens mest vellykkede operafilm. Falstaff (1893) Verdis sidste - og komiske - opera udgør et modent og morsomt mirakel med sjove retoriske elementer, elegante rytmer og en overlegen ensemblekunst. Igen er det de tre mestre der står bag. Denne gang i en elegant proces - fra latterlig til latter - i fremstillingen af den egensindige skørtejægers rænker, brogede ydmygelser og til sidst godhjertede erkendelse af sine egne og andres fejl. I prisen på kr ,- er inkluderet 12 overskuelige, kompetente undervisningsforløb med en præsentation og gennemgang af Verdis vigtigste operaer der bl.a. illustrerer hans store kunstneriske og menneskelige udvikling fra idealist og optimist til moden og hårdt prøvet mester mange gode, korresponderende musikeksempler spillet på et fint klasse-a anlæg og de vigtigste motiver spillet på klaver sammenligning og diskussion af forskellige fortolkninger af udvalgte passager fra Verdis operaer 2 filmforevisninger af Verdi-operaer på storskærm alle undervisningsmaterialer 4 overnatninger i dobbeltværelse (merpris for enkeltværelse: 350,-) gode undervisningslokaler og særdeles fine omgivelser pæne værelser alle med håndvask (hvis du vil have et af værelserne med eget bad og toilet (merpris 300,-) tilrådes hurtig tilmelding) fuld forplejning med gastronomi på et højt niveau fra det gode køkken med elite smiley og med kaffe/te og kage i pauserne Herudover hyggeligt og stimulerende samvær og berigende samtaler med andre der også holder af Verdi s sublime og geniale operaer. Og den delte glæde er den dobbelte glæde. Undervejs i lektionerne er der pauser efter behov og med kaffe/te/kage og der er naturligvis ikke mødepligt til undervisningen. Har du lyst til bare at slappe af eller nyde den smukke natur i stedet for er det det du gør.

8 VerdiLyt og lær nyt - udviklingen i Verdis operaer Pris: Kr ,- Incl. fuld forplejning. Tillæg for enkeltværelse kr. 350,- For eget bad & toilet kr. 300,- Kursusleder er Bjørn Steding-Jessen, cand.mag. i musik og formidling fra Københavns Universitet med speciale i opera og operahistorie og mangeårig lærer ved folkeuniversitetet. Tisvilde Højskole Julsgårdsvej 1-5, 3220 Tisvildeleje Telefontid man. - tors. kl , tlf tisvildehoejskole@gmail.com tisvildehoejskole.dk

De flotteste operaer fra Østeuropa og Rusland

De flotteste operaer fra Østeuropa og Rusland De flotteste operaer fra Østeuropa og Rusland Glødende, klingende nationalromantik af Tjajkovskij - Glinka - Mussorgskij Borodin- Erkel - Moniuszko Dvorak - Smetana - Janácek Kursusleder: cand.mag. Bjørn

Læs mere

Opera. Tisvilde Højskole tilbyder. Rossini. Bellini. Donizetti maj klangskønt smægtende virtuost medrivende

Opera. Tisvilde Højskole tilbyder. Rossini. Bellini. Donizetti maj klangskønt smægtende virtuost medrivende Donizetti Rossini Bellini Opera 1. - 5. maj 2017 Tisvilde Højskole tilbyder klangskønt smægtende virtuost medrivende eksklusivt kursus om den italienske operas guldalder med den fineste musik af Rossini,

Læs mere

Eksklusive operafilm. Tisvilde Højskole. 4. - 7. januar 2016. 7 store værker Cavalleria Rusticana La Traviata Carmen Bank Ban Otello Tosca Bajadser

Eksklusive operafilm. Tisvilde Højskole. 4. - 7. januar 2016. 7 store værker Cavalleria Rusticana La Traviata Carmen Bank Ban Otello Tosca Bajadser Start året på den flottest tænkelige måde - også for dig som måske ikke er operaelsker - med: Eksklusive operafilm 4. - 7. januar 2016 Kursusleder: cand. mag. Bjørn Steding-Jessen Tisvilde Højskole 7 store

Læs mere

operafilm Eksklusive Tisvilde Højskole maj 2018 Bliv ført ind i operaens fantastiske verden

operafilm Eksklusive Tisvilde Højskole maj 2018 Bliv ført ind i operaens fantastiske verden Eksklusive operafilm Bliv ført ind i operaens fantastiske verden Figaros Bryllup Jægerbruden Den Flyvende Hollænder Rusalka Madame Butterfly Salome Tisvilde Højskole 7. - 9. maj 2018 Kursusleder: cand.mag.

Læs mere

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER efterår - vinter 2018/2019

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER efterår - vinter 2018/2019 AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER efterår - vinter 2018/2019 på flg. lokaliteter: Assens, Espergærde, Frederikssund, Gilleleje, Helsinge, Herlev, Hillerød, Kalundborg, København, Nivå, Roskilde, Rødovre,

Læs mere

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER EFTERÅR - VINTER 2016 / 2017

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER EFTERÅR - VINTER 2016 / 2017 AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER EFTERÅR - VINTER 2016 / 2017 på flg. lokaliteter: Assens, Dianalund, Espergærde, Frederikssund, Ganløse, Hillerød, Kalundborg, København, Nivå, Roskilde, Rødovre, Rønne,

Læs mere

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER august februar 2018

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER august februar 2018 AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER august 2017 - februar 2018 på flg. lokaliteter: Assens, Frederikssund, Ganløse, Glostrup, Hillerød, Holbæk, Kalundborg, København, Roskilde, Rødovre, Rønne, Svinninge,

Læs mere

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER SOMMER / EFTERÅR

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER SOMMER / EFTERÅR AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER SOMMER / EFTERÅR 2015 på flg. lokaliteter: Assens, Espergærde, Frederikssund, Ganløse, Glostrup, Herlev, Hillerød, Kalundborg, København, Nykøbing Sj., Roskilde, Rødovre,

Læs mere

Tjajkovskij & Dvořák

Tjajkovskij & Dvořák Tjajkovskij & Dvořák Et sjældent udbudt kursus om deres operaer på Tisvilde Højskole 11. - 15. sept. 2017 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen Overblik, indsigt og fordybelse. Her er en sjælden

Læs mere

Hvad er opera kort fortalt?

Hvad er opera kort fortalt? Opera Hvad er opera kort fortalt? En opera er et teaterstykke med musik. I stedet for at sige ordene, synger man dem. Det er altså ikke skuespillere, men sangere, der optræder på scenen. De første operaer

Læs mere

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER FORÅR - SOMMER 2016

AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER FORÅR - SOMMER 2016 AKTUELLE FOREDRAG OG FORELÆSNINGER FORÅR - SOMMER 2016 på flg. lokaliteter: Assens, Espergærde, Frederikssund, Ganløse, Glostrup, Herlev, Hillerød, Kalundborg, København, Nivå, Roskilde, Rødovre, Rønne,

Læs mere

5 DANSKE FORFATTERE FORTÆLLER OM ET MØDE DER HAR GJORT INDTRYK

5 DANSKE FORFATTERE FORTÆLLER OM ET MØDE DER HAR GJORT INDTRYK 5 DANSKE FORFATTERE FORTÆLLER OM ET MØDE DER HAR GJORT INDTRYK Hanne Bistrup Karen Zimsen Jens Blendstrup Henning Kirk Else Berenth Tisvilde Højskole MANDAG DEN 7. ONSDAG DEN 9. maj 2018 1 Velkommen til

Læs mere

DANS DANS DANS i samarbejde med leder af Husted Dans, Birgit Husted

DANS DANS DANS i samarbejde med leder af Husted Dans, Birgit Husted DANS DANS DANS 01.09.19 07.09.19 i samarbejde med leder af Husted Dans, Birgit Husted Seniordans er den motionsform som aktiverer flest muskelgrupper - inkl. lattermusklerne. Her kan alle være med både

Læs mere

BRODERI ASKOV HØJSKOLE

BRODERI ASKOV HØJSKOLE BRODERI 04.11.18 10.11.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og

Læs mere

20 operaer. Nyd sensommeren på Tisvilde Højskole med nye vinkler og detaljer på Mozarts mirakuløse musik.

20 operaer. Nyd sensommeren på Tisvilde Højskole med nye vinkler og detaljer på Mozarts mirakuløse musik. Mozarts 20 operaer Nyd sensommeren på Tisvilde Højskole med nye vinkler og detaljer på Mozarts mirakuløse musik. En komplet gennemgang af hans vigtigste værkkategori: De 20 operaer. Den 12. - 16. september

Læs mere

Arkæologi på Askov ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV

Arkæologi på Askov ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov 16.09.18 22.09.18 ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov Bliv introduceret til amatørarkæologi. Lær om at læse et historisk landskab, og hvordan man kan undersøge det

Læs mere

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer

Skåne. - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid. Danske Senior Agronomer Skåne - og de dansk/svenske relationer i fortid og nutid Danske Senior Agronomer Kursus på Den Internationale Højskole 4. august - 10. august 2013 Kære Danske Senior Agronomer Det er en stor glæde at byde

Læs mere

Adventskursus 06.12.15 12.12.15 ASKOV HØJSKOLE

Adventskursus 06.12.15 12.12.15 ASKOV HØJSKOLE Adventskursus 06.12.15 12.12.15 ASKOV HØJSKOLE Søndag 6. december 15.00 Indkvartering 17.00 Rundvisning ved højskolelærerne Ulla Henningsen og Kristian la Cour 18.15 Aftensmad 19.00 Velkommen og introduktion

Læs mere

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015

Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 2015 Sund og glad UGE 29 12/7-18/7 2015 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 3 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

SOMMERJAZZ PÅ ASKOV

SOMMERJAZZ PÅ ASKOV SOMMERJAZZ PÅ ASKOV 02.06.19 08.06.19 Åbn saxofonkassen, børst støvet af bassen, få rørt tangenterne og find trommestikkerne frem! På dette jazzkursus spiller vi en god gang jazzmusik! Vi dyrker glæden

Læs mere

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Warszawa ligger smukt ved Wisla floden med ca. 3 mio. indbyggere. Den flotte gamle bydel kom på UNESCOs Verdensarvsliste

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk VARDES KULTURELLE RYGSÆK 1 Vardes Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk,

Læs mere

Skriv din livshistorie 21.02.16 27.02.16 ASKOV HØJSKOLE

Skriv din livshistorie 21.02.16 27.02.16 ASKOV HØJSKOLE Skriv din livshistorie 21.02.16 27.02.16 ASKOV HØJSKOLE Skriv om dit liv. Når du sætter ord på dine erindringer, får du selv perspektiv og sammenhæng på dit levede liv indtil nu. Den fortælling om dit

Læs mere

Med de muntre mestre på. Tisvilde Højskole

Med de muntre mestre på. Tisvilde Højskole Med de muntre mestre på Tisvilde Højskole 7. - 11. september 2015 Ordet operette er oprindeligt bare et diminutiv af opera dvs. en kort opera med en lille sanger- og orkesterbesætning og oftest uden kor.

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

Kunsttur Bremen og Worpswede

Kunsttur Bremen og Worpswede Kunsttur Bremen og Worpswede 6. 9. maj 2019 Hansestaden Bremen er absolut et besøg værd. Byen var udsat for mange store bombardementer under 2. verdenskrig, men byens centrum ved floden Weser og bag de

Læs mere

Musik på Tværs 15.11.15 21.11.15 ASKOV HØJSKOLE

Musik på Tværs 15.11.15 21.11.15 ASKOV HØJSKOLE Musik på Tværs 15.11.15 21.11.15 ASKOV HØJSKOLE Søndag d. 15. november 15.00 17.00 Ankomst og indkvartering. Kaffe og boller i spisesalen 17.00 Rundvisning ved højskolelærer Ulla Henningsen du hører lidt

Læs mere

Evaluering af skoleåret 2014-15. SE som skole. Status Hvor står vi?

Evaluering af skoleåret 2014-15. SE som skole. Status Hvor står vi? Evaluering af skoleåret 2014-15 SE som skole Erhvervsklasse: Vi har en erhvervsklasse med 5 elever med særlige behov. Som noget nyt har fire ud af fem elever været til FP9 i dansk og matematik. De har

Læs mere

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Folkeuniversitetet Slagelse Martin Luther Et kursus om Martin Luther 24. 26. marts 2017 Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Liselund Møde-og Kursussted, Slotsalléen

Læs mere

MIDSOMMER I ASKOV i samarbejde med BUPLs Pensionistsektion

MIDSOMMER I ASKOV i samarbejde med BUPLs Pensionistsektion MIDSOMMER I ASKOV 17.06.19 21.06.19 i samarbejde med BUPLs Pensionistsektion PROGRAM På kurset får du indblik i brydninger i historie, kunst, litteratur og musik gennem foredrag og studiekredse. Dagsrytme

Læs mere

Camp Personlig Udvikling

Camp Personlig Udvikling 5 Dronningens Ferieby 13.-15. september 2019 Camp Personlig Udvikling Det gode liv - du er inviteret 5 Dronningens Ferieby 13.-15. september 2019 Camp Personlig Udvikling»Når forandringens vinde blæser,

Læs mere

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 PROGRAM Forår 2016 Et foredrag om livet som kvindelig politibetjent. En verden hvor kvinderne først kom i uniform og blev betragtet og behandlet som ligeværdige

Læs mere

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50

28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 FLYTIDER 28 NOV NORWEGIAN RUTE DY 3550 KØBENHAVN-BUDAPEST 09:00 10:50 01 DEC NORWEGIAN RUTE DY 3553 BUDAPEST-KØBENHAVN 20:00 11:50 HOTEL LA PRIMA FASHION HOTEL BUDAPEST**** Pesti Barnabás utca 6 Budapest

Læs mere

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV

ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov 17.09.17 23.09.17 ASKOV HØJSKOLE MUSEET PÅ SØNDERSKOV Arkæologi på Askov I sommeren 2016 fandt tre heldige og ihærdige amatørarkæologer den hidtil største guldskat fra Danmarks vikingetid.

Læs mere

PATCHWORK ASKOV HØJSKOLE

PATCHWORK ASKOV HØJSKOLE PATCHWORK 04.11.18 10.11.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og

Læs mere

Salsa - cubansk dans, musik og sang 2019

Salsa - cubansk dans, musik og sang 2019 - cubansk dans, musik og sang 2019 Lørdag Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag 8.00-9.00 - Morgenmad 9.00-9.45 Morgensamling Morgensamling (9.00-9.15) 10.00-11.45 Workshop A + afrejse sammenspil

Læs mere

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014

Sommerkursus 2014. 29. juni 5. juli 2014 Sommerkursus 2014 29. juni 5. juli 2014 Musik og Teaterhøjskolen vil summe af livsglæde, musik, udendørsaktiviteter, foredrag og hyggeligt samvær for dig, som har lyst til at være en del af et fællesskab

Læs mere

Camp Personlig Udvikling

Camp Personlig Udvikling 5 Camp Personlig Udvikling Dronningens Ferieby 14.-16. september 2018 Camp Personlig Udvikling En weekend i musikkens tegn 5 Camp Personlig Udvikling Dronningens Ferieby 14.-16. september 2018 Camp Personlig

Læs mere

AKTUELLE FOREDRAG forår - sommer 2019

AKTUELLE FOREDRAG forår - sommer 2019 AKTUELLE FOREDRAG forår - sommer 2019 på flg. lokaliteter: Assens, Buresø/Ganløse, Espergærde, Frederikssund, Herlev, Hillerød, Kalundborg, Nivå, Roskilde, Rødovre, Rønne, Taastrup yderligere information:

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Krigens væsen og uvæsen 8.11.15 14.11.15 ASKOV HØJSKOLE

Krigens væsen og uvæsen 8.11.15 14.11.15 ASKOV HØJSKOLE Krigens væsen og uvæsen 8.11.15 14.11.15 ASKOV HØJSKOLE Søndag 8. november 15.00 Ankomst og indkvartering. Kaffe i Spisesalen 18.15 Aftensmad i Spisesalen 19.00 Velkomst ved højskoleforstander Jørgen Kløve

Læs mere

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014

Sund og glad. Uge 29 13/7-19/7 2014 2014 Sund og glad Uge 29 13/7-19/7 2014 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad gennem de sidste 2 år. Det er en fantastisk uge, og derfor

Læs mere

Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august til 1. september 2018

Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august til 1. september 2018 Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august til 1. september 2018 Sensommer på Bornholms Højskole d. 26. august - 1. september 2018 Dette højskolekursus handler om Bornholm. Øens historie og kulturhistorie,

Læs mere

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE Bridge på Askov 19.08.18 25.08.18 ASKOV HØJSKOLE Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et kursus for dig. Et kursus, hvor der veksles mellem teori og praksis,

Læs mere

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk Dyk ned i din tid - og dit liv En uge i livsfortællingens tegn Mandag 30. maj - fredag 3. juni 2016 1 1960 1940 1950 2 1930 Dyk

Læs mere

Musikalsk billedfortælling

Musikalsk billedfortælling B H Musikalsk Følg med os ind i komponisternes verden til de steder, de udfoldede deres geni. Mens billeder ruller over lærredet, fortæller vi medrivende og humoristisk om deres liv og spiller deres musik

Læs mere

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116

Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 Horsensegnens lærerpensionister Kreds 110 og 116 PROGRAM FORÅR 2017 Hvordan kan man komme igennem livet trods manglende kvindetække, stærkt begrænsede intellektuelle evner og en usportslig kropsbygning?

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

STRIK ASKOV HØJSKOLE

STRIK ASKOV HØJSKOLE STRIK 04.11.18 10.11.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst og kultur.

Læs mere

Ud i naturens spisekammer 03.07.16 09.07.16

Ud i naturens spisekammer 03.07.16 09.07.16 Ud i naturens spisekammer 03.07.16 09.07.16 Hvordan smager den danske natur? Vi finder ud af det, når vi sammen sanker fra havet, markerne og den vilde natur og pepper klassiske retter op med naturlige

Læs mere

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019

Kunstrejse til Madrid og Toledo den maj 2019 SKIVE KUNSTFORENING HAVNEVEJ 14 DK-7800 SKIVE WWW.SKIVEKUNSTFORENING.DK KONTAKT@SKIVEKUNSTFORENING.DK Arrangør: Skive Kunstforenings rejsegruppe Kunstrejse til Madrid og Toledo den 25.-30. maj 2019 Så

Læs mere

Kom på sporet med koret Uge 28. Dato 6/7 12/7 2014

Kom på sporet med koret Uge 28. Dato 6/7 12/7 2014 2014 Kom på sporet med koret Uge 28 Dato 6/7 12/7 2014 Side 2 Livsstilshøjskolen i Gudum opfordrer dig til at komme På sporet med koret en uge for dig, som holder af at synge i kor og har lyst til at udveksle

Læs mere

HOLBÆK - DANMARK. 30. Europa Vandredage. 22.-25. maj

HOLBÆK - DANMARK. 30. Europa Vandredage. 22.-25. maj HOLBÆK - DANMARK 30. Europa Vandredage 2015 22.-25. maj Velkommen til Holbæk Kære vandreentusiaster Her i Holbæk Kommune er vi stolte af at skulle huse den 30. udgave af Europa Vandredage i Pinsen 2015.

Læs mere

SØLVSMYKKER ASKOV HØJSKOLE

SØLVSMYKKER ASKOV HØJSKOLE SØLVSMYKKER 04.11.18 10.11.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du mulighed for at fordybe dig i emnet, samtidig med, at du sammen med holdet får indblik i nye tendenser og brydninger inden for kunst

Læs mere

SOMMERHØJSKOLE LOF. De krydsede dit spor juni 2018 Haslev Folkebibliotek. Den store mødesal (indgang ad Rådhusstien).

SOMMERHØJSKOLE LOF. De krydsede dit spor juni 2018 Haslev Folkebibliotek. Den store mødesal (indgang ad Rådhusstien). SOMMERHØJSKOLE LOF 11. 15. juni 2018 Haslev Folkebibliotek Den store mødesal (indgang ad Rådhusstien). De krydsede dit spor Egeskov 1 Mandag d. 11. juni 09.00 Velkomst v. Jens Thøsing Andersen Morgenkaffe

Læs mere

Kunst Litteratur Historie 10.04.16 16.04.16 ASKOV HØJSKOLE

Kunst Litteratur Historie 10.04.16 16.04.16 ASKOV HØJSKOLE Kunst Litteratur Historie 10.04.16 16.04.16 ASKOV HØJSKOLE TURE - Heldagsturen går til Århus. Vi besøger Den Gamle By, hvor guider viser os udstillingsbyen 1974 din egen tid på museum. Byen er en tidsrejse,

Læs mere

DANS DANS DANS Sund og sjov motion for voksne og seniorer i samarbejde med Husted Dans ASKOV HØJSKOLE

DANS DANS DANS Sund og sjov motion for voksne og seniorer i samarbejde med Husted Dans ASKOV HØJSKOLE DANS DANS DANS Sund og sjov motion for voksne og seniorer i samarbejde med Husted Dans 02.09.18 08.09.18 ASKOV HØJSKOLE Seniordans er den motionsform som aktiverer flest muskelgrupper - inkl. lattermusklerne.

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Nordjylland - Skagen - Læsø

Nordjylland - Skagen - Læsø Nordjylland - Skagen - Læsø Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.595,- Højdepunkter Toppen af Danmark Hotel i Skagens centrum Tanghusene og saltsyderne på Læsø Vildmosens natur

Læs mere

Thüringen - I midten af Tyskland

Thüringen - I midten af Tyskland Thüringen - I midten af Tyskland Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.595,- Højdepunkter Frodigt, grønt og indbydende Oplev Erfurt med Kræmmerbroen De smukke Feengrotter Bjergbane

Læs mere

Vil du med SENIORHUSET til ÆRØ

Vil du med SENIORHUSET til ÆRØ 10. januar 2018 Vil du med SENIORHUSET til ÆRØ Vi skal i 2018 besøge den smukke ø ÆRØ i det sydfynske øhav. Alt er vand ved siden af ÆRØ. Rejsen finder sted i uge 39/2018 (fra mandag d. 24. til fredag

Læs mere

MULTIPOSTEN. til den aktive bruger. Juli/August. Aktivitetscenter Præstø Rosagervej Præstø. Tlf

MULTIPOSTEN. til den aktive bruger. Juli/August. Aktivitetscenter Præstø Rosagervej Præstø. Tlf MULTIPOSTEN til den aktive bruger Juli/August Aktivitetscenter Præstø Rosagervej 37 4720 Præstø Tlf. 55 36 31 33 Aktivitetscenterets Åbningstider Mandag 9:30-16:00 Tirsdag 9:30-16:00 Onsdag 9:30-16:00

Læs mere

Workshop & Konkurrence Food & Sherry Pairing Contest 2013 13. & 14. september 2013

Workshop & Konkurrence Food & Sherry Pairing Contest 2013 13. & 14. september 2013 Kære Sherryvenner Vi har igen i år fornøjelsen at afholde Sherrykonkurrence 2013 i samarbejde med Hotel & Restaurantskolen i. Det glæder vi os meget til, og vi håber, at alle skoler har mulighed for at

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne Hvor blev børnene af? August - September Kunne beskrive børns vilkår fra 1800 tallet til i dag Kunne opstille et slægtstræ Enkeltmandsopgaver r internet s. 3-19 IT Samtale og skriftligt arbejde Et lille

Læs mere

kunsten at fotografere

kunsten at fotografere kunsten at fotografere 07.08.16 13.08.16 Se verden i billeder! Vi gentager successen fra sidste år, med en uges fotografisk fordybelse på Askov Højskole! Kurset er for dig, der hverken er nybegynder eller

Læs mere

VIDEO VIDEO Et praktisk filmkursus, hvor du lærer at gøre det selv bedre.

VIDEO VIDEO Et praktisk filmkursus, hvor du lærer at gøre det selv bedre. VIDEO VIDEO 05.07.20 11.07.20 Et praktisk filmkursus, hvor du lærer at gøre det selv bedre. På dette praktiske filmkursus kan du lære at lave korte, skarpe og interessante små film, som kan bruges i privat,

Læs mere

LIGABOLD CUP & TRÆNINGSLEJRE. For divisions og seriehold i Tyrkiet! CUP 2014 LIGABOLD CUP OG TRÆNINGSLEJRE FOR DIV. OG SERIEHOLD

LIGABOLD CUP & TRÆNINGSLEJRE. For divisions og seriehold i Tyrkiet! CUP 2014 LIGABOLD CUP OG TRÆNINGSLEJRE FOR DIV. OG SERIEHOLD LIGABOLD CUP OG TRÆNINGSLEJRE FOR DIV. OG SERIEHOLD CUP LIGABOLD CUP & TRÆNINGSLEJRE For divisions og seriehold i Tyrkiet! Professionelle forhold til super skarpe priser! LIGABOLD CUP OG TRÆNINGSLEJRE

Læs mere

Humor og Livsglæde 25.10.15 31.10.15 ASKOV HØJSKOLE

Humor og Livsglæde 25.10.15 31.10.15 ASKOV HØJSKOLE Humor og Livsglæde 25.10.15 31.10.15 ASKOV HØJSKOLE Velkommen til en uge, hvor man møder mange spændende mennesker. Smilet, humoren og livsglæden er gennemgående tema. Bjarne Nielsen Brovst, forfatter,

Læs mere

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE Bridge på Askov 20.08.17 26.08.17 ASKOV HØJSKOLE Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et kursus for dig. Et kursus, hvor der veksles mellem teori og praksis,

Læs mere

Kunst Litteratur Historie 18.10.15 24.10.15 ASKOV HØJSKOLE

Kunst Litteratur Historie 18.10.15 24.10.15 ASKOV HØJSKOLE Kunst Litteratur Historie 18.10.15 24.10.15 ASKOV HØJSKOLE KUNST LITTERATUR HISTORIE TURE Heldagsturen går til Slesvig. Vi besøger det interessante Gottorp Slot Museum - hører den spændende historie om

Læs mere

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid

Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Tag med Det Spanske Hus til Salamanca, Ávila og Madrid Salamanca, Plaza Mayor Oplev en af Spaniens smukkeste og mest spændende historiske byer, Salamanca, kom et smut til den velbevarede middelalderby

Læs mere

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE. Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE. Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et Bridge på Askov 13.05.18 19.05.18 ASKOV HØJSKOLE Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et Et kursus, hvor der veksles mellem teori og praksis, og hvor det

Læs mere

OPERAen i København: PORGY & BESS

OPERAen i København: PORGY & BESS I løbet af januar udsender vi via NETS kontigentopkrævning for 2014. www.silkeborg-teaterkreds.dk Nyhedsbrev nr. 48 5. december 2013 Julegaveidé: GAVEKORT TIL TEATERFORESTILLINGER Du kan glæde dine nærmeste

Læs mere

Schweiz - fra sin smukkeste side

Schweiz - fra sin smukkeste side Schweiz - fra sin smukkeste side Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 7.895,- Højdepunkter Luzerns enestående beliggenhed og historie Med tandhjulsbane til Pilatus Skt. Gotthardtunnelen

Læs mere

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013.

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Spaniens-kenderen Claus Berner gennemfører unik 7 dages MC tur i Midtspanien i maj 2013. MC Turen vil have et kulturelt og historisk islæt med besøg i en

Læs mere

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Busrejse til Harzen 10. 17. juni 2011 med forberedende dage på

Læs mere

Julemarkeder i Harzen

Julemarkeder i Harzen Julemarkeder i Harzen Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.095,- Højdepunkter Harzen i adventsklæder Vores dejlige ****hotel i Hahnenklee Hyggelige udflugter til andre julepyntede

Læs mere

Vi glæder os til at se dig!

Vi glæder os til at se dig! Vi glæder os til at se dig! IKAST - BRANDE UNGDOMSCENTER IUC - 10. KLASSE Kongevejen 61, 7430 Ikast ikast.ungdomscenter@skolekom.dk Tlf. 9960 4630 www.iuc.dk DE 6 FYRTÅRNE Fællesskab Vi er meget optaget

Læs mere

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30.

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30. Hold 1 Instruktion Christian Eiming Hold 2 DANS brug kroppens intelligens Lars Bjørn Hold 3 Skuespilteknik, mimik Ole Sørensen Hold 4 Teater/musical workshop Kristian Studsgaard Fredag d. 12. PROGRAM Søndag

Læs mere

3 dages gratis ophold på TorreMirona Hotel Relais for 2 personer med morgenmad og fri golf.

3 dages gratis ophold på TorreMirona Hotel Relais for 2 personer med morgenmad og fri golf. The Mental Scorecard Academy, tilbyder dig 5 dage på et fantastisk golf ressort i det nordlige Spanien, hvor du kommer til at arbejde med den mentale side af din golf. Det er ferie, udvikling og seriøs

Læs mere

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE. Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et

Bridge på Askov ASKOV HØJSKOLE. Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et Bridge på Askov 15.05.17 21.05.17 ASKOV HØJSKOLE Har du lyst til at spille bridge, og vil du samtidig udbygge din viden, så er det lige et Et kursus, hvor der veksles mellem teori og praksis, og hvor det

Læs mere

Midsommer i Askov i samarbejde med BUPLS Pensionistsektion ASKOV HØJSKOLE

Midsommer i Askov i samarbejde med BUPLS Pensionistsektion ASKOV HØJSKOLE Midsommer i Askov i samarbejde med BUPLS Pensionistsektion 20.06.16 24.06.16 ASKOV HØJSKOLE Mandag 20. juni 10.00 Ankomst med kaffe i spisesalen og indkvartering 11.30 Rundvisning ved kursuslederne Ulla

Læs mere

Humor og Livsglæde 30.10.16 05.11.16 ASKOV HØJSKOLE

Humor og Livsglæde 30.10.16 05.11.16 ASKOV HØJSKOLE Humor og Livsglæde 30.10.16 05.11.16 ASKOV HØJSKOLE Velkommen til en uge, hvor man møder mange spændende mennesker. Smilet, humoren og livsglæden er gennemgående tema. Bjarne Nielsen Brovst, forfatter,

Læs mere

Jagten efter Julefreden

Jagten efter Julefreden Jagten efter Julefreden Fred som fravær af krig og konflikter. Fred som ro og hvile! For megen individuel fred kan give ensomhed Fred som helhed og kærlighed i relationer. Kæmp for freden. Julen er en

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 1.795,- Højdepunkter Julemarked flere steder i Berlin Den inkluderede byrundtur med dansktalende lokalguide Spadseretur i de julepyntede

Læs mere

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 Holland i forårstiden er blomsternes land og et af højdepunkterne på denne dejlige Holland-rejse er naturligvis et besøg i en af verdens mest berømte blomsterparker

Læs mere

MISSION & VISION LANDSBYEN SØLUND

MISSION & VISION LANDSBYEN SØLUND Medarbejdere, ledere, stedfortrædere og Lokal MED har i 2014 i fællesskab udfærdiget organisationens mission og vision. Ikke uden udfordringer er der truffet valg og fravalg imellem de mange og til tider

Læs mere

Bob Moore's arbejde med healing

Bob Moore's arbejde med healing Bob Moore's arbejde med healing Program for de 3 dage Fredag den 24. februar 17.00-19.00 Ankomst og indkvartering 19.00-20.00 Workshoppen starter med en kort præsentation af deltagerne efterfulgt af en

Læs mere

Velkommen til 10. kl. Stenoskolen

Velkommen til 10. kl. Stenoskolen Velkommen til 10. kl. Stenoskolen Program for aftenen Velkomst Præsentation af lærere Præsentation af 10. kl. Stenoskolen Mulighed for spørgsmål Mulighed for samtale med lærerne Velkommen til 10. kl. Stenoskolen

Læs mere

DANS DANS DANS Sund og sjov motion for voksne og seniorer i samarbejde med Husted Dans ASKOV HØJSKOLE

DANS DANS DANS Sund og sjov motion for voksne og seniorer i samarbejde med Husted Dans ASKOV HØJSKOLE DANS DANS DANS Sund og sjov motion for voksne og seniorer i samarbejde med Husted Dans 03.09.17 09.09.17 ASKOV HØJSKOLE Seniordans er den motionsform som aktiverer flest muskelgrupper - inkl. lattermusklerne.

Læs mere

Tennisskole i Hylke. Lørdag og søndag den 13. og 14. Juni fra kl. 9-15

Tennisskole i Hylke. Lørdag og søndag den 13. og 14. Juni fra kl. 9-15 Kære Hylkeborger, medborger, nabo Du sidder nu med programmet for Hylke Festuge 2015 i hånden, og vi håber, at du vil komme og bakke op om aktiviteterne og være med til at vise hvorfor, og fejre, at Hylke

Læs mere

Patchwork ASKOV HØJSKOLE

Patchwork ASKOV HØJSKOLE Patchwork 05.11.17 11.11.17 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset Patchwork får du mulighed for at fordybe dig i patchwork, samtidig med, at du sammen med hele holdet får indblik i nye tendenser og brydninger

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Midsommer i Askov i samarbejde med BUPLS Pensionistsektion ASKOV HØJSKOLE

Midsommer i Askov i samarbejde med BUPLS Pensionistsektion ASKOV HØJSKOLE Midsommer i Askov i samarbejde med BUPLS Pensionistsektion 18.06.18 22.06.18 ASKOV HØJSKOLE Formål På kurset får du indblik i brydninger i historie, kunst, litteratur og musik gennem foredrag og studiekredse.

Læs mere

Det er ferie, udvikling og seriøs fornøjelse på én gang.

Det er ferie, udvikling og seriøs fornøjelse på én gang. The Mental Scorecard Academy, tilbyder dig 5 dage på et fantastisk golf ressort i det nordlige Spanien, hvor du primært kommer til at arbejde med den mentale del af din golf. Det er ferie, udvikling og

Læs mere

Syng for Livet 14.02.16 20.02.16 ASKOV HØJSKOLE

Syng for Livet 14.02.16 20.02.16 ASKOV HØJSKOLE Syng for Livet 14.02.16 20.02.16 ASKOV HØJSKOLE Søndag d. 14. februar 15.00 17.00 Ankomst og indkvartering. Kaffe og boller i spisesalen 17.00 Rundvisning ved højskolelærer Kristian la Cour du hører lidt

Læs mere

Polen - Szklarska Poreba

Polen - Szklarska Poreba Polen - Szklarska Poreba Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 2.895,- Højdepunkter Vidunderlig natur i Vestpolen Det dejlige Hotel Las m. bl.a. swimmingpool Små, hyggelige udflugter

Læs mere

Sort Sol og Sydvestjylland

Sort Sol og Sydvestjylland Sort Sol og Sydvestjylland Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 2.195,- Højdepunkter Oplev Danmarks ældste by Ribe Vi bor på hyggelige hotel Ballumhus Rundtur på Rømø Sort Safari

Læs mere

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen

30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen har været en overset periode i historieforskningen og historieformidlingen 30 årskrigen 1618-1648 Europa før krigen Religiøse spændinger i Europa siden reformationen i 1500 tallet Katolicismen

Læs mere