20 operaer. Nyd sensommeren på Tisvilde Højskole med nye vinkler og detaljer på Mozarts mirakuløse musik.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "20 operaer. Nyd sensommeren på Tisvilde Højskole med nye vinkler og detaljer på Mozarts mirakuløse musik."

Transkript

1 Mozarts 20 operaer Nyd sensommeren på Tisvilde Højskole med nye vinkler og detaljer på Mozarts mirakuløse musik. En komplet gennemgang af hans vigtigste værkkategori: De 20 operaer. Den september 2016 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

2 mandag d. 12/9 kl : indkvartering og velkomst kl : frokost, to-retters menu Program Ret kl : lektion 1: introduktion til Mozart og hans tid + Apollo og Hyacinthus kl : lektion 2: Bastien og Bastienne + Den Foregivne Simple kl : middag, kold/varm buffet kl : lektion 3: Mitridates + Ascanio i Alba tirsdag d. 13/9 kl : morgenmad kl : lektion 4: Scipios Drøm + Lucio Silla kl : frokost, to-retters menu kl : lektion 5: Den Foregivne Gartnerpige + Kongen som Hyrde kl : lektion 6: Zaïde + Idomeneo kl : middag, kold/varm buffet kl : dvd-forevisning af enten Apollo og Hyacinthus eller Zaïde onsdag d. 14/9 kl : morgenmad kl : lektion 7: Bortførelsen fra Serailet + Gåsen fra Cairo + Den Skuffede Ægtemand kl : frokost, to-retters menu, forlænget middagspause kl : lektion 8: Teaterdirektøren + Figaros Bryllup kl : middag, kold/varm buffet kl : dvd-forevisning af 2. akt af Den Foregivne Gartnerpige til ændringer forbeholdes! torsdag d. 15/9 kl : morgenmad kl : lektion 9: Don Giovanni + Cosi fan Tutte kl : frokost, to-retters menu kl : lektion 10: Tryllefløjten kl : lektion 11: Titus Mildhed kl : middag, kold/varm buffet kl : lektion 12: sammenligning og diskussion af forskellige fortolkninger af udvalgte passager fra Mozarts operaer fredag d. 16/9 kl : morgenmad kl : hjemrejse Undervejs i lektionerne er der pauser efter behov og med kaffe/te/kage og der er naturligvis ikke mødepligt til undervisningen. Har man lyst til bare at slappe af eller nyde den smukke natur i stedet for er det det man gør.

3 Er man interesseret i klassisk musik starter og slutter de fleste med Mozart. Det er det universelle udtryk med unikke melodier, de mange lag i musikken og den klare struktur som er en del af forklaringen. Men der er mange andre. Ikke mindst byder hans operaer på et væld af geniale indfald, kombinationer og almengyldige forhold som har hensat den operadyrkende verden i fryd, forundring og fascination i over 225 år. Og gode nye fortolkninger kaster ofte nyt lys over musikken. Der er med andre ord hele tiden noget nyt at lære. På kurset får du lejlighed til at stifte bekendtskab med alle Mozarts 20 store og små operaer. Det giver dels et overblik og dels et indblik i hvordan vidunderbarnet Mozart udviklede sig til en moden mester der var i stand til at videreudvikle hele tre operatyper med meget forskellige traditioner for tekstfordeling, syngemåder, handlingskarakter og orkestrering. Mozart holder stadig positionen - dog sammen med Verdi - som verdens hyppigst spillede operakomponist. Og derfor har næsten alle hørt eller hørt om Mozarts kendteste operaer. De udgør dog kun ca. 25% af hele hans operaproduktion. Når de øvrige ikke er hyppigere spillet skyldes det at Mozart var sin egen værste konkurrent, men de er i særdeleshed også værd at beskæftige sig med. Havde en hvilken som helst anden komponist lavet bare en af Mozarts mindre kendte operaer var han blevet verdensberømt på det ene værk. Alle Mozarts operaer og deres virkemidler bliver forklaret udover de generelle termer der er knyttet til den klassiske musik og specielt opera. Du får naturligvis også et indblik i hans herkomst, familieforhold med arv og miljø, opvækst, uddannelse, kunst, stræben og ikke mindst hans personlige og værkmæssige udvikling. I prisen på kr ,- er inkluderet - 12 overskuelige, kompetente undervisningsforløb med en præsentation og gennemgang af alle Mozarts operaer der bl.a. illustrerer hans store kunstneriske og menneskelige udvikling fra vidunderbarn til moden mester - mange gode, korresponderende musikeksempler spillet på et fint klasse-a anlæg og de vigtigste motiver spillet på klaver - sammenligning og diskussion af forskellige fortolkninger af udvalgte passager fra Mozarts operaer - alle undervisningsmaterialer - 4 overnatninger i dobbeltværelse (merpris for enkeltværelse: 350,-) - optimalt undervisningslokale og særdeles fine omgivelser - pæne værelser alle med håndvask (hvis du vil have et af værelserne med eget bad og toilet (merpris 300,-) tilrådes hurtig tilmelding - fuld forplejning med gastronomi på et højt niveau fra det gode køkken med elitesmiley og med kaffe/te og kage i pauserne - gratis internet Herudover hyggeligt og stimulerende samvær og berigende samtaler med andre der også holder af Mozarts sublime og geniale operaer. Og den delte glæde er den dobbelte glæde.

4 Apollo og Hyacinthus (1767) I en af de helt få operaer overhovedet med latinsk tekst leverer det 11-årlige vidunderbarn en påfaldende smuk, indfølende og beskrivende musik til et mytologisk drama om den store kærlighed, jalousi, mord, sorg og genopstandelse. Og endnu havde han ikke selv oplevet nogle af delene. Kong Øbalus s søn Hyacinthus bliver dræbt i et jalousidrama og kongen sørger over sin søn og Apollo lader en blomst vokse op på mordstedet. Bastien og Bastienne (1768) Teknisk set er det en operette og skulle man være i den tro at den 12-årlige Mozart i sit første tyske syngespil komponerer en relativ enkel musik fordi han ikke kunne andet må man tro om igen. Næh geniet har måttet sætte sig helt ned på et niveau hvor almindelige lokale folk kunne synge og spille det han komponerede. Stykket er baseret på en satirisk libretto af den franske filosof og forfatter Rousseau om ungdommens ureflekterede og impulsive kærlighedsliv. Den foregivne Naive (1769) Det er Mozarts første komiske opera og med italiensk tekst. Allerede her var Mozarts navn så stort at intrigerne mod ham spændte ben for uropførelsen. Men humoren med commedia dell arte -indslag fejler ingenting: fup, snyd og forvirring iblandet ironi, satire, vrede og groteske indslag bidrager til underholdningen. Men det er Mozarts smukke og opfindsomme arier og de store finaler der trækker læsset. Kan den smukke og snu ungarske baronesse Rosina få den hun elsker ved at spille naiv? Og får alle de andre også hinanden?! Mozart 7 år Mithridates, konge af Pontos (1770) Den 14-årlige Mozart skriver en gigantopera til Milano-operaen og dermed til Europas største orkester. Med pauser og indlagte balletter varede hele forestillingen 6 timer! Kan man som konge ved Sortehavet i kamp mod romerriget stole på sine voksne sønner mens man er i krig? Eller allierer de sig med fjenden og render med ens forlovede? Hvem er ven og hvem er fjende? Ascanius i Alba (1771) Det er endnu et storværk, med mange fine kor, til operaen i Milano i forbindelse med et arrangeret bryllup i den kejserlige familie. Det er et interessant forsøg på, gennem en allegorisk handling med en helt speciel symbolik og kærlighedsgudinden Venus mellemkomst, at få bruden og gommen til at elske hinanden. Men lykkedes det?

5 Scipios Drøm (1772) Hvad der skulle have været Mozarts velvillige, fornemme og smukke hyldest til Salzburgerlands populære leder blev i stedet til en tvungen og grotesk hyldest - med navns nævnelse - til dennes upopulære og hurtigt forhadte efterfølger, Colloredo, som blev Mozarts plageånd i næsten 10 år. I sin drøm skal den romerske general Scipio, som billede på Colloredo, vælge mellem lykken og æren. Da han efter mange overvejelser vælger det fineste (?) afsluttes operaen med en hyldestkantate. Lucio Silla (1772) Operaledelsen og aristokratiet i Milano bestilte en tysk orkesterfest hos den lille tyske (!) mester Il Maestrino. Og det fik de. Værket er i øvrigt det tætteste man kommer på en autentisk handling i nogen af Mozarts operaer. Den romerske hærfører og diktator Sulla (Silla) vil absolut giftes med den smukke Giunia hvis far han lod myrde. Hun vil ikke og Sulla truer med at myrde hende. Når man nu ikke ville acceptere tragiske slutninger var denne handling et oplagt valg. Familien Mozart. Maria Constanze Mozart tysk-østrisk sopran gift med Mozart fra 1782 til hans død i Parret fik seks børn, hvoraf kun Carl Thomas født 1784 og Franz Xaver Wolfgang født 1791, (5 måneder før Mozarts død) overlevede de tidlige barndomsår. 27. January December 1791 Den Foregivne Gartnerpige (1775) Mozarts længste værk overhovedet er samtidig hans svendestykke indenfor komisk opera med et ufatteligt stort arsenal af geniale musikalske virkemidler bl.a. den uendelige melodi og fine personbeskrivelser. Her er graden af humor for de enkelte medvirkende socialt bestemt. Men under den muntre overflade ligger en markant alvor som både gælder handlingen og Mozarts tilgang til kompositionsprocessen. Den fornemme markesa forklæder sig som gartnerpige i det håb at hun så kan komme tættere på den elskede selvom han et år tidligere forsøgte at slå hende ihjel. Kongen som Hyrde (1775) Der er igen tale om en allegorisk handling hvor ærkebiskop Colloredo i Salzburg skal fremstå lige så stor og mægtig som selveste Alexander den Store der gennem selvovervindelse sørger for de uskyldige hyrders kærlighedslykke. En af dem viser sig dog at være kongesøn. I beskrivelsen af hyrdeidyllen og kærligheden viser Mozart sig fra sin hidtil mest sødmefyldte og sværmeriske side bl.a. med et smægtende akkompagnement af soloviolin.

6 Zaïde (1779) Det er Mozarts eneste alvorsfulde syngespil og den eneste der indeholder melodrama og en antydning af hans politiske ståsted. Han selv tog initiativ til at komponere stykket, men fik det ikke antaget til opførelse og kom aldrig til at høre det. Et europæisk par i tyrkisk fangenskab bliver forelsket i hinanden og vil enten dø eller flygte sammen. Flugten bliver opdaget og de er lige ved at blive henrettet. Idomeneo (1781) Hvad gør kongen når han, for at undgå druknedøden, lover havguden at ofre det første menneske han møder og det viser sig at være hans egen søn? Kan man narre guden? Konsekvenserne for at ville snyde overmagten er alvorlige, men hvad gør man når konventionerne dikterer at en tragedie ikke må have en tragisk slutning? Mozart giver nogle spændende svar i et af sine største værker overhovedet som samtidig er hans fornemste alvorsfulde opera hvor der bl.a. er dobbeltkor med ekkovirkninger, stærke kontraster på flere planer og toneartssymbolik. Bortførelsen fra Serailet (1782) Frisk, sprudlende, morsom og overrumplende i sin melodiske rigdom og dybde er det nærmest et musikalsk mirakel som f.eks. Goethe. også var dybt imponeret af. Men det tvang ham som forfatter ud af syngespilsmarkedet. Det er et komisk syngespil og derfor kunne Mozart tillade sig at indlægge hele den tyrkiske musik for at skabe spektakulær lokalkolorit i enkelte optrin der kunne imødekomme det daværende publikums ønsker - en modedille! Historien rummer både indespærring, magtmisbrug, den store kærlighed, mod, lidt religion, groteske optrin og selvfølgelig et bortførelsesforsøg. Gåsen fra Cairo (fragment ) En gås til 4 personer lyder jo godt, men her er det i betydningen en som 4 personer kan flygte i - ledsaget af et kor af politifolk som vil forhindre det! Igen en opera Mozart ikke havde nogen bestilling på og som aldrig blev færdiggjort. Selv for legebarnet Mozart var handlingen for fjollet, men den musik han nåede at komponere er fremragende. Den skuffede Ægtemand (fragment /84) Igen en komisk opera uden bestilling og aldrig færdiggjort. En aldrende nobel herre har udset sig en smuk, ung brud som han er forlovet med, men hun er forelsket i en anden som også er forelsket i hende. Der er bare to andre kvinder der også er forelsket i hendes udkårne. Teaterdirektøren (1786) Her er der tale om et kort, men sprudlende og vittigt - ikke mindst selvironisk - syngespil om operamiljøet som Mozart om nogen kendte indefra med dets kunstnerære og dets primadonnaer og deres nykker. Og så bliver der sunget på den forkerte tekst! Dertil kommer en fransk vaudeville-finale. Figaros Bryllup (1786) Mozarts musik beskriver og afslører her kærlighed og kvindelist, luner og lidelser, godhed og galskab, ironi og intriger, erotik og satire. Men ikke meget bryllup! Værket er et godt eksempel på hvordan en veltilrettelagt opera kunne opføres selvom den er baseret på et skuespil der var stoppet af censuren af sociale og politiske grunde i tiden op mod den franske revolution. Og accepten af operaen er forankret i én ganske bestemt arie. Det er i øvrigt kvindernes intriger der lykkes til stor frustration for grev Almaviva og Figaro.

7 Don Giovanni (1787) En helt speciel mekanisme tillader at Mozart i denne perfekte komiske opera kan slippe af sted med at lade titelpersonen - den store forfører - bukke under. Der er flere spændende eksistentielle forhold som er mesterligt beskrevet gennem Mozarts musik. Og ikke for ingenting var det Kierkegaards yndlingsopera. Hvorfor vil Mozart have tre forskellige danseorkestre til at spille hver sin melodi i hver sin taktart samtidig - og hvordan lyder det? Hvor mange kvinder lykkes det Don Giovanni at forføre i operaen? Er han kun en forfører? Hvorfor er hans arier så få og så korte? o.m.a. Cosi fan tutte (Sådan gør alle Kvinder ) Frihed, lighed og søsterskab! Mozarts svar på den franske revolution kommer tættest på essensen af hans operafilosofi nemlig som et rent musikanliggende. Efter damernes 1-0 sejr over herrerne i Figaros Bryllup, står det efter Cosi fan tutte 1-1, men Beethoven mente at handlingen var frivol - man skulle ikke gøre grin med den kvindelige troskab og kærlighed i noget der ligner konebytteri - og Det Kgl. Teater bad Oehlenschläger om at skrive en tekst der var bedre så man kunne bruge den geniale musik! Tryllefløjten (1791) Verdens hyppigst spillede opera burde stå på alverdens kulturkanoner p.gr.a. af sit universelle kunstneriske udtryk og vigtige etiske udsagn. Dertil kommer en usædvanlig struktur hvor den hellige treenigheds overhøjhed giver tallet 3 en særstatus som dels styrer antallet af scener i de 2 akter, dels antallet af samlinger af 3 begreber (triader) og dels antallet af forbilleder for operahistoriens første helt store basparti (Sarastro) og generelt er det fundamentet for den frimurersymbolik der gennemsyrer hele værket. Titus Mildhed (1791) Nok et afsluttet mesterværk, men et kunstnerisk fragment. Her var der så kort tid til kompositionen at selv mester Mozart måtte gå på kompromis med sin operakunst. Frustrationen og overanstrengelsen fremskyndede hans død. Skulle han have sagt nej til bestillingen? Når man hører musikken og dens smukke enkelhed vil de fleste sige klart nej. Som så mange andre romerske kejsere bliver Titus forsøgt myrdet p.gr.a. ærgerrighed og jalousi og fordi han ikke har styr på hvem der er ven og fjende. Han overlever ved en tilfældighed og tilgiver til sidst sine fjender og alle er glade. En ideel handling til en alvorsfuld opera.

8 Mozart 1790 Mozarts 20 operaer Alle hans operaer og deres virkemidler bliver forklaret udover de generelle termer der er knyttet til den klassiske musik og specielt opera. Du får naturligvis også et indblik i Mozarts herkomst, familieforhold med arv og miljø, opvækst, uddannelse, kunst, stræben og ikke mindst hans personlige og værkmæssige udvikling september 2016 Pris: Kr ,- inkl. fuld forplejning. Tillæg for enkeltværelse kr. 350,- eget bad og toilet kr. 300,- Kursusleder er Bjørn Steding-Jessen, cand.mag. i musikvidenskab og formidling med speciale i opera og operahistorie. Mangeårig lærer ved Folkeuniversitetet. w.steding.dk Tisvilde Højskole Julsgårdsvej 1-5, 3220 Tisvildeleje Tlf man.-tors. kl tisvildehoejskole@gmail.com Tisvilde Højskole

De flotteste operaer fra Østeuropa og Rusland

De flotteste operaer fra Østeuropa og Rusland De flotteste operaer fra Østeuropa og Rusland Glødende, klingende nationalromantik af Tjajkovskij - Glinka - Mussorgskij Borodin- Erkel - Moniuszko Dvorak - Smetana - Janácek Kursusleder: cand.mag. Bjørn

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Harmonika og højskole

Harmonika og højskole 2016 Harmonika og højskole Uge 31 31/7 7/8 2016 Side 2 Send harmonikaen på højskole Livsstilshøjskolen i Gudum inviterer til et fuldstændig fantastisk harmonikakursus, hvor harmonikaen er i centrum. Vi

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Mozarts symfoni nr. 34

Mozarts symfoni nr. 34 Mozarts symfoni nr. 34 På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 Komponisten Mozart Du skal snart ind i Koncerthuset og opleve DR SymfoniOrkestret spille. Du skal høre orkestret spille en symfoni. Ved du,

Læs mere

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde Sommerskole En verden udenfor Fællesskab på den fede måde 2013 Sommerskole i Kirkeladen Kære sommerskoledeltagere. Efter en skøn uge i dejligt selskab, synes vi, at I skal vide, at det var skønt at være

Læs mere

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Eroica m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Beethoven I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Eroica. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikværket Eroica er skrevet

Læs mere

Carl Nielsen - 1865-1931

Carl Nielsen - 1865-1931 Kirkens aktiviteter af Torben Møllenbach Teatertur Teaterturen sidste år var en fantastisk tur ud i det moderne teater med fantastisk flot skuespil i to små stykker af Samuel Beckett. I skrivende stund

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

10 E N T O R N I K Ø D E T

10 E N T O R N I K Ø D E T Forord Lige fra det første afsnit i indledningen til denne bog har jeg kunnet identificere mig med dens formål: at tilbyde mennesker styrke og håb gennem svar på nogle af livets sværeste spørgsmål. Jeg

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Med de muntre mestre på. Tisvilde Højskole

Med de muntre mestre på. Tisvilde Højskole Med de muntre mestre på Tisvilde Højskole 7. - 11. september 2015 Ordet operette er oprindeligt bare et diminutiv af opera dvs. en kort opera med en lille sanger- og orkesterbesætning og oftest uden kor.

Læs mere

Lyt og lær nyt - udviklingen i Verdis operaer Tisvilde Højskole september 2018 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen

Lyt og lær nyt - udviklingen i Verdis operaer Tisvilde Højskole september 2018 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen Verdi Lyt og lær nyt - udviklingen i Verdis operaer Tisvilde Højskole 10. - 14. september 2018 Kursusleder: cand.mag. Bjørn Steding-Jessen Uanset om du kender meget eller lidt til opera er Verdis operakunst

Læs mere

Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har

Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har Lægge sit liv i Guds hånd og samtidig være herrer over den måde, hvorpå vi bruger den tid, vi har prædiken til Nytårsdag fredag den 1/1 2016 II: Matt 6,5-13 i Ølgod Kirke. Ved Jens Thue Harild Buelund.

Læs mere

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder,

726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, 726-452-447-598 487-696 6.s.e.Trin. 15/7-07. 10.00. Matt. 5,20-26. Jørgen Christensen I dag vil min prædiken koncentrere sig om, hvad det betyder, når Jesus siger: Når du derfor bringer din gave til alteret

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Instruktion: Hvad ved du om Søren Kierkegaard? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet.

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Instruktion: Hvad ved du om Søren Kierkegaard? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. E R OPGAVER TIL Søren Kierkegaard NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Hvad ved du om Søren Kierkegaard? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. P E R S O N E R T I N

Læs mere

Skriftlig del Læseforståelse 1

Skriftlig del Læseforståelse 1 Skriftlig del Læseforståelse 1 Navn (PR-nummer ato Prøvenummer Prøveafholdende udbyder Prøvegruppenummer Tilsynsførendes underskrift !, Instruktion:. svar. Cykelsmeden Jakob Hansen på 60 år bor i en lille

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Af Karin Guldbæk-Ahvo For mange andre nordboer er det meget svært at finde ud af, om danskerne taler om lager, læger, lejr,

Læs mere

GUDS TÅRER OG GUDS HERLIGHED VED LAZARUS' GRAV

GUDS TÅRER OG GUDS HERLIGHED VED LAZARUS' GRAV Joh 11,19-45, s.1 Prædiken af Morten Munch 16. s. e. trinitatis / 23. sept. 2012 Tekst: Joh 11,19-45 GUDS TÅRER OG GUDS HERLIGHED VED LAZARUS' GRAV Jesu sammensatte reaktion Det er en af de stærkeste tekster,

Læs mere

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand Introduktion til undervisningsmaterialet Min far og Vrede mand 1 Undervisningsmateriale til Min Far og Vrede Mand Kære lærer. Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen i indskolingen.

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk VARDES KULTURELLE RYGSÆK 1 Vardes Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk,

Læs mere

SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984.

SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984. SILKEBORG IDRÆTSFORENING VETERANKLUBBEN STIFTET DEN 29. FEBRUAR 1984. Silkeborg, den 11. marts 2016. Kære venner! Vi vil starte med, lidt nyt fra vores generalforsamling i veteranklubben, den 11. februar.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld

Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld Pressemeddelelse Hobro, d. 18. maj 2016. Mariagerfjord Lungekor blæste godt 1.300 mennesker omkuld Det var en oplevelse for livet, da Mariagerfjord Lungekor optrådte på Kommunernes Landsforenings store

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Historien bag Papageno og Papagena

Historien bag Papageno og Papagena Papageno & Papagena Historien bag Papageno og Papagena Børneoperaen Papageno og Papagena er inspireret af Mozarts opera Tryllefløjten. Det er en meget gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

Kom på sporet med koret Uge 28. Dato 6/7 12/7 2014

Kom på sporet med koret Uge 28. Dato 6/7 12/7 2014 2014 Kom på sporet med koret Uge 28 Dato 6/7 12/7 2014 Side 2 Livsstilshøjskolen i Gudum opfordrer dig til at komme På sporet med koret en uge for dig, som holder af at synge i kor og har lyst til at udveksle

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

LEIF V.S.BALTHZERSEN MOZARTS OPERAER EN GUIDE

LEIF V.S.BALTHZERSEN MOZARTS OPERAER EN GUIDE LEIF V.S.BALTHZERSEN MOZARTS OPERAER EN GUIDE Mozarts operaer Leif V.S. Balthzersen Mozarts operaer En guide Aarhus Universitetsforlag a Mozarts operaer. En guide Forfatteren og Aarhus Universitetsforlag

Læs mere

De unge mennesker (der ønsker at være anonyme) fortæller, at projektet (eller kurset som nogle af dem vælger at kalde det) har mange fordele for dem

De unge mennesker (der ønsker at være anonyme) fortæller, at projektet (eller kurset som nogle af dem vælger at kalde det) har mange fordele for dem Fredagshold Denne fredag, hvor disse billeder er taget, sidder der 4 unge mennesker rundt om et bord i Spilleriet. De sidder alle sammen med malerpensler og maler teatermasker, imens den ene læser op fra

Læs mere

Tale til sommerafslutning 2010

Tale til sommerafslutning 2010 Tale til sommerafslutning 2010 Velkommen på denne skønne sommerdag. Velkommen først og fremmest til 9. årgang, der er æresgæster i dag. Men selvfølgelig også til alle andre elever, til forældre og pårørende

Læs mere

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 Et tilbud til 7.-9. klasser på: Hendriksholm Skole, Rødovre Skole, Nyager Skole, Tinderhøj Skole og Islev Skole. Valgfag i Ungdomsskolen Alle, der går i 7.,

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

Når udviklingshæmmede sørger

Når udviklingshæmmede sørger Når udviklingshæmmede sørger Af Susanne Hollund, konsulent og Line Rudbeck, præst begge Landsbyen Sølund Det kan for mange medarbejdere være svært at vide, hvordan de skal hjælpe deres udviklingshæmmede

Læs mere

Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard

Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard Side 1 af 9 Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard Evangeliet til 2. påskedag Den første dag i ugen, tidligt om morgenen, mens det endnu var mørkt, kom

Læs mere

2015> 2016 REPREMIERE 20. AUGUST 2015>LILLE SCENE. Yahya Hassans Digte

2015> 2016 REPREMIERE 20. AUGUST 2015>LILLE SCENE. Yahya Hassans Digte 2015> 2016 REPREMIERE 20. AUGUST 2015>LILLE SCENE Yahya Hassans Digte YAHYA HASSANS DIGTE Iscenesættelse Minna Johannesson Scenografi Eilev Skinnarmo Musikere Jens Hellemann, Peter Hellemann og Christian

Læs mere

Æbelø den 13-15 Juni 2008

Æbelø den 13-15 Juni 2008 Æbelø den 13-15 Juni 2008 Dansk Ornitologisk Forening & Fugleværnsfonden Kursus Dette kursus henvender sig til alle drevene turguider i DOF og Fugleværnsfonden og til dig som gerne vil i gang med at guide

Læs mere

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 2 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd

Mørkeræd. Introduktion til undervisningsmaterialet. Mørkeræd Introduktion til undervisningsmaterialet Mørkeræd 1 Introduktion til undervisningsmaterialet Kære underviser Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen på mellemtrinnet. Alle

Læs mere

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 32-36. Sådan kan det bruges. I hjemmet. Evangelisk Børnemission. I klubben I kirken På ferien. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 32-36 Sådan kan det bruges I hjemmet Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 32: David salves til konge Nøglesætning: Gud ser dig og kender dit

Læs mere

Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Jeg har været elev på Musik- og billedskolen i... Jeg går til: 24% 0-5 år 37% 6-10 år. 11-15 år 23% 16-20 år

Hvor gammel er du? Hvad er dit køn? Jeg har været elev på Musik- og billedskolen i... Jeg går til: 24% 0-5 år 37% 6-10 år. 11-15 år 23% 16-20 år Hvor gammel er du? 0-5 år 24% 59 6-10 år 37% 91 11-15 år 23% 57 16-20 år 9% 23 21-25 år 2% 6 Voksenelev 4% 11 Hvad er dit køn? Dreng 35% 86 Pige 65% 158 Jeg har været elev på Musik- og billedskolen i...

Læs mere

Juleaften 2015 Salmer: 94, 120, 104, 119, 121

Juleaften 2015 Salmer: 94, 120, 104, 119, 121 Juleaften 2015 Salmer: 94, 120, 104, 119, 121 Når Gud viser os sit ansigt! Hvis billedet ikke er godt nok, er det fordi du ikke tæt nok på. Sådan har en pressefotograf engang udtalt. Jo tættere des bedre.

Læs mere

Kirkemusikhøjskole 2012-13. Storring-Stjær, Skivholme-Sjelle-Skørring, Skovby og Galten sogne.

Kirkemusikhøjskole 2012-13. Storring-Stjær, Skivholme-Sjelle-Skørring, Skovby og Galten sogne. Kirkemusikhøjskole 2012-13 Storring-Stjær, Skivholme-Sjelle-Skørring, Skovby og Galten sogne. Velkommen til endnu en sæson i Kirkemusikhøjskolen. Denne sæson vil være præget af variation, inspiration og

Læs mere

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores 6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores bror, det handler om tilgivelse. Og der bliver ikke lagt

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

HUSK TILMELDING TIL EFTERÅRSSTYKKET

HUSK TILMELDING TIL EFTERÅRSSTYKKET Nr. 207 april 2016 HUSK TILMELDING TIL EFTERÅRSSTYKKET Det er nu tiden til, vi skal have en tilmelding til vores efterårsstykke. Vi er i god tid i år med tilmeldingerne, men da Per Storm er i gang med

Læs mere

Opera. Tisvilde Højskole tilbyder. Rossini. Bellini. Donizetti maj klangskønt smægtende virtuost medrivende

Opera. Tisvilde Højskole tilbyder. Rossini. Bellini. Donizetti maj klangskønt smægtende virtuost medrivende Donizetti Rossini Bellini Opera 1. - 5. maj 2017 Tisvilde Højskole tilbyder klangskønt smægtende virtuost medrivende eksklusivt kursus om den italienske operas guldalder med den fineste musik af Rossini,

Læs mere

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os

HUSK AT MELDE DIG IND I FACEBOOKGRUPPEN: Tysk2013. Her kan du se blive venner med dine nye medstuderende og os Velkommen, nye tyskstuderende! Tiden nærmer sig, hvor du skal begynde på tyskstudiet ved Københavns Universitet. Lige nu har du sikkert en masse spørgsmål, og vi vil her og naturligvis også i introdagene

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 01-02-2015 Prædiken til septuagesima søndag 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til septuagesima søndag 2015. Tekst. Matt. 20,1-16. Retfærdighed eller godhed? Vi mennesker tænker meget på hvad løn vi får for vores arbejde og indsats. Kan det svare

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Palmesøndag 2016 Johs 12,1-16 Salmer: 403-83-176 149-81-57 Vi fejrer palmesøndag. Den første dag i påsken. Den glade dag, hvor Jesus mødes af en

Palmesøndag 2016 Johs 12,1-16 Salmer: 403-83-176 149-81-57 Vi fejrer palmesøndag. Den første dag i påsken. Den glade dag, hvor Jesus mødes af en Palmesøndag 2016 Johs 12,1-16 Salmer: 403-83-176 149-81-57 Vi fejrer palmesøndag. Den første dag i påsken. Den glade dag, hvor Jesus mødes af en begejstret menneskemængde. Han hyldes som konge. Den længe

Læs mere

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 Teksten som vi hørte for et øjeblik siden handler om frihed, et ord som de fleste nok har en positiv mening om. Men hvad er frihed egentlig?

Læs mere

Mozart - en frontløber

Mozart - en frontløber 1 Mozart - en frontløber Viveca Servatius www.visdomsnettet.dk 2 Mozart - en frontløber Af Viveca Servatius (Oversættelse: Ebba Larsen) Ny musikstil En stor komponist er normalt et menneske, der samtidig

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016 Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole 2016 Nu er ferien for eleverne godt i gang, og det er derfor tid til at kigge lidt tilbage på det, der er sket siden sidste nyhedsbrev i julen. Flere elever på Solhverv

Læs mere

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014.

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Stine Munch Korsfæstelsen er så svær... Det var Guds mening, og alligevel menneskets utilstrækkelighed og dårskab der er skyld i det.. Som

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Side 1. Rettelser foretaget mandag 16. dec 2013. Uge 52, mandag 23. dec 2013 23/12/2013 15:06. 08:01 Sådan er det bare (1:9) Ny programtekst

Side 1. Rettelser foretaget mandag 16. dec 2013. Uge 52, mandag 23. dec 2013 23/12/2013 15:06. 08:01 Sådan er det bare (1:9) Ny programtekst Side 1 Uge 52, mandag 23. dec 2013 08:01 Sådan er det bare (1:9) Ny programtekst Hvorfor arbejder du egentlig? For langt de fleste danskere er det givet, at den eneste rigtige karriere er som fastansat

Læs mere

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK

DAVID OG SAUL BESØG. Bibeltime 4 DUKKETEATER I M500. soendagsskoler.dk BIBELCAMPING 2016 LEDERARK DUKKETEATER I M500 DAVID OG SAUL Af: Hanne Hebsgaard Tekst: 1 Sam 19,9-24 Rekvisitter Dukketeater med små dukker (se nedenfor). Tøj til dukkerne harpe til David (eller evt. guitar mundharmonika eller andet)

Læs mere

Prædiken til Julesøndag, Jægersborg kirke 2015

Prædiken til Julesøndag, Jægersborg kirke 2015 Prædiken til Julesøndag, Jægersborg kirke 2015 Vi hørte for lidt siden fortsættelsen af evangelisten Mattæus fine eventyrlige fortælling om de tre vise mænd som vandrer efter den nye stjerne på himlen

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys I dette hæfte skal vi beskæftige os med et musikværk, der hedder Feens kys. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikken er

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Kærlighed. Kærlighedstest Vælg de tre vigtigste egenskaber hos den, du bliver forelsket i:

Kærlighed. Kærlighedstest Vælg de tre vigtigste egenskaber hos den, du bliver forelsket i: Kærlighed Har du en favoritsang, der handler om kærlighed? Hvilken? Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil være kærester med en? Kærlighedstest Vælg de tre vigtigste egenskaber hos den, du bliver forelsket

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Brief. Placering. 20.00-21.00 Keld og Hilda optræder Telt 1. 08.00-10.00 Morgenmad (ikke inkluderet i prisen) Telt 2

Brief. Placering. 20.00-21.00 Keld og Hilda optræder Telt 1. 08.00-10.00 Morgenmad (ikke inkluderet i prisen) Telt 2 Brief 1. Jeres opgave Vi ønsker at få lavet en hjemmeside, som vil repræsentere samt beskrive vores nye produkt, som er en festival bedst muligt. Vi forventer, at der vil være noget basis information,

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen 2014.

Prædiken til Alle Helgen 2014. Prædiken til Alle Helgen 2014. Indledning før gudstjenesten: Hvad er det, der fylder mit hjerte med stilhed, hvad er det, der sker? Hvad er det, der fylder dit øje med mildhed, hvad er det, du ser? Hvad

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

Se dette nyhedsbrev i en browser. Efteråret 2011. Onsdag 17. august Opstart af Zumba-hold på Den Gamle Avlsgård

Se dette nyhedsbrev i en browser. Efteråret 2011. Onsdag 17. august Opstart af Zumba-hold på Den Gamle Avlsgård 1 af 6 13-09-2011 10:33 Se dette nyhedsbrev i en browser Efteråret 2011 Onsdag 17. august Opstart af Zumba-hold på Den Gamle Avlsgård Søndag 21. august Søndags ROOTS-Rock med Guy Forsyth Mandag - Fredag

Læs mere

Tennisskole i Hylke. Lørdag og søndag den 13. og 14. Juni fra kl. 9-15

Tennisskole i Hylke. Lørdag og søndag den 13. og 14. Juni fra kl. 9-15 Kære Hylkeborger, medborger, nabo Du sidder nu med programmet for Hylke Festuge 2015 i hånden, og vi håber, at du vil komme og bakke op om aktiviteterne og være med til at vise hvorfor, og fejre, at Hylke

Læs mere

GLÆDEN ER EN ALVORLIG SAG

GLÆDEN ER EN ALVORLIG SAG Prædiken af Morten Munch 3 s e trin / 21. juni 2015 Tekst: Luk 15,1-10 Luk 15,1-10 s.1 GLÆDEN ER EN ALVORLIG SAG Den romerske filosof Seneca har en gang sagt, at sand glæde er en alvorlig sag. Glæde er

Læs mere

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser

Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Bilag 7: Evalueringsspørgsmål og besvarelser Hvem er du? Køn, alder, beskæftigelse: 1. kvinde, 63, sekretariatschef udsatte børn og unge 2. mand, 55, præst/revisor 3. pige, 20, sabbath år, arbejde 4. mand,

Læs mere

Kirkenyt for Tingsted kirke december 2015 samt januar og februar 2016. Og lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det. (Joh.

Kirkenyt for Tingsted kirke december 2015 samt januar og februar 2016. Og lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det. (Joh. Kirkenyt for Tingsted kirke december 2015 samt januar og februar 2016 Og lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det. (Joh.1,5) I verden omkring os, og jævnligt også i vore egne hjerter, synes

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

Alle afgange er fra Cementen i Nyk. F..

Alle afgange er fra Cementen i Nyk. F.. Klub Solstrålen har sommerudflugter i uge 28-29-30. Ud fra medlemmernes forslag har brugerrådet, de Grønne Busser og personalet, planlagt de omtalte tilbud. Har du behov for støtte, så sørg for at få din

Læs mere

Arrangementer for børn. Forår. 2016 Børn. Biblioteket

Arrangementer for børn. Forår. 2016 Børn. Biblioteket Arrangementer for børn Forår 2016 Børn Biblioteket 1 VELKOMMEN Vi glæder os til at byde dig velkommen til bibliotekets arrangementer. Husk at hente en gratis billet. Får du ikke brug for den, så kontakt

Læs mere

Aktiviteter med beboerne

Aktiviteter med beboerne Aktiviteter med beboerne I løbet af foråret er sket mange forskellige aktiviteter for beboerne i klynge 1. Nedenunder kommer et lille udpluk af de mange aktiviteter: Bowl n Fun i Viborg På beboernes husmøde

Læs mere

Jeg er den direkte vej til en tastefejl

Jeg er den direkte vej til en tastefejl Flemming Jensen Jeg er den direkte vej til en tastefejl - om livet med en talblind Papyrus Publishing Tilegnet Louise Bech Via sin kærlighed og ærlighed har hun givet mig mulighed for at give udtryk for

Læs mere

www.hanstholm-camping.dk

www.hanstholm-camping.dk Familieweekend - Seniortra ef - Faetter-kusinefest Hamborgvej 95. DK-7730 Hanstholm. Tel. +45 97 96 51 98 www.hanstholm-camping.dk Senior-træf 1 på Hanstholm Camping Torsdag d. 26. søndag d. 29. april

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

præsenterer OTTO MORTENSEN

præsenterer OTTO MORTENSEN T R I O E N S A M K L A N G præsenterer OTTO MORTENSEN 1907 1986 Som komponist, pædagog, dirigent, pianist og musikvidenskabelig forsker. I Sang / Musik Fortælling og Billeder Hvilken betydning har Otto

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur. PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik

Søren Kierkegaard Kulturproduktion & Edition NONSK Kultur. PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik Søren Kierkegaard produktion & Edition NONSK PAUL HÜTTEL læser BERTOLT BRECHT - oplæsning & musik Oplæsningens grand old man, kongelig skuespiller Paul Hüttel også kendt og elsket som Bertolt Brecht alter

Læs mere

Syng for Livet 14.02.16 20.02.16 ASKOV HØJSKOLE

Syng for Livet 14.02.16 20.02.16 ASKOV HØJSKOLE Syng for Livet 14.02.16 20.02.16 ASKOV HØJSKOLE Søndag d. 14. februar 15.00 17.00 Ankomst og indkvartering. Kaffe og boller i spisesalen 17.00 Rundvisning ved højskolelærer Kristian la Cour du hører lidt

Læs mere

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016

Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 2016 Sund og glad UGE 29 17/7-22/7 2016 Side 2 Sund og glad Vi har her på Livsstilshøjskolen haft rigtig gode erfaringer med sommerkurset Sund og glad igennem de sidste 4 år. Hvert år er der både nye og

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten. Menighedssvar

Dette hellige evangelium skriver evangelisten. Menighedssvar Forklaringsgudstjeneste for konfirmander Søndag den 27. oktober i Skibet kirke Prædiken Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Menighedssvar Da kom Peter til Jesus og spurgte:»herre, hvor

Læs mere