Energiselskabet truffet afgørelse i sagen den: Første gang 30. juni 2003, fastholdt 24. og 28. januar 2005.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energiselskabet truffet afgørelse i sagen den: Første gang 30. juni 2003, fastholdt 24. og 28. januar 2005."

Transkript

1

2 2 4/ SAGSFREMSTILLING Synsarbejdet udført: Den 22. december Påklaget beløb: Intet. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 24. juni Energiselskabet truffet afgørelse i sagen den: Første gang 30. juni 2003, fastholdt 24. og 28. januar Klageformular modtaget i Ankenævnet: 18. februar Sagen behandlet på ankenævnets møde den: 3. februar KLAGENS INDHOLD OG FORLØB Sidst i december 1994 fik klageren installeret et naturgasfyr af et VVSfirma, der var godkendt af indklagede. Dette firma gik efterfølgende i betalingsstandsning og er ophørt. Skorstensaftrækket er udført med dobbelt skorsten med et rør til naturgasfyret og et rør til en pejs. Den 22. december 1994 foretog indklagede det lovpligtige syn af naturgasinstallationen i henhold til de gældende regler. I det første driftsår var der ingen problemer. Derefter gik naturgasfyret i stå hvert år sidst på fyringssæsonen. Ingen af de tilkaldte montører kunne oplyse klageren om, hvad der var problemet. Først ved et montørbesøg i oktober 2002 oplyste VVS-montøren, at årsagen til den dårlige forbrænding skyldtes, at når der var ild i pejsen, blev noget af denne røg suget ned i naturgasfyret. Montøren anbefalede at få foretaget et sikkerhedseftersyn udført af indklagede. I juni efter endnu en rensning i april - blev der foretaget et hovedeftersyn. Her fik klageren oplyst, at den oprindelige montør fra starten havde ført både ind- og udsugning helt til tops i skorstenen. Rørene i skorstenen burde derfor skiftes. Klageren fik information om to muligheder til at afhjælpe problemet. Den ene mulighed var at bore et hul nede på siden af skorstenen og ind i yderrøret (indsugningen). En tilkaldt håndværker borede et hul i skorstenen, men turde ikke bore i indsugningen pga. den tætte afstand til aftrækket fra fyret.

3 3 4/ Den anden mulighed var at brække hul i skorstenen oppe og nede og tage det forkert monterede rør ud, montere det nye rigtigt - på den måde at indsugningsrøret kun lige føres ind i skorstenen, og det samme i toppen. På denne måde ville skorstenen også altid være tør, og klageren kunne hermed også benytte det i skorstenen boret hul, og problemet ville være løst. Klageren krævede i brev af 24. juni 2003, at indklagede skulle erstatte omkostningerne ved at bringe skorstensaftrækket i brugelig stand. I brev af 30. juni 2003 afviste indklagede at yde erstatning med den begrundelse, at det ved godkendelsen af installationen ikke havde været muligt at opdage fejlmonteringen af aftrækket, da det var ført op gennem skorstenen. Endvidere henviste indklagede til, at ansvaret efter lovgivningen var placeret hos den montør, der har udført installationen, også selv om indklagede som gasleverandør har synet og godkendt installationen. Klageren foretog herefter ikke yderligere i relation til erstatningskravet. I de følgende år var der fortsat problemer med driften af naturgasfyret. Efter den seneste storm i januar 2005 ville naturgasfyret ikke køre. En tilkaldt montør forsøgte flere ting uden resultat. Efter yderligere rensning lev det konstateret, at aftræksrøret var gennemtæret, og at dette var sket som følge af fejlmonteringen. Problemet ville kun kunne løses effektivt ved montering af nyt aftræksrør. I brev af 24. januar 2005 til indklagede krævede klageren på ny, at indklagede skulle betale omkostningerne ved montering af nyt aftræksrør. I brev af 24. januar 2005 afviste indklagede på ny kravet med den yderligere tilføjelse, at aftrækssystemet oftest ikke er tilgængeligt for kontrol, hvorfor man ikke umiddelbart vil kunne opdage fejlmonteringer. Klageren fastholdt sit krav om erstatning i brev af 26. januar 2005, og indklagede afviste kravet endeligt i brev af 28. januar PARTERNES KRAV OG BEGRUNDELSER Klagerens krav: Omkostningsfri ændring af den fejlbehæftede installation af aftrækket. Klagerens begrundelse: Indklagede forsømte, inden der blev givet ibrugtagningsattest til det nyinstallerede naturgasfyr, at undersøge hvorledes skorstenen var konstrueret. Efter klageren opfattelse burde indklagede have konstateret fejlmontering i forbindelse med syningen, ligesom indklagede

4 4 4/ hos den installatøren burde have indhentet oplysning om aftrækket, når det ikke var synligt. Indklagedes standpunkt til klagerens krav: Afvisning. Indklagedes begrundelse: Indklagede har oplyst, at naturgasinstallationen blev synet og godkendt den 22. december 1994, og at der ingen bemærkninger var til installationen. Indklagede har endvidere oplyst, at man ved det specielle syn fandt det nødvendigt at anvise, at der bliver monteret en rist på siden af skorstenen. Årsagen hertil er, at forbrændingsprodukterne fra kundens brændeovn bliver suget ned i gasfyret. Dette har forårsaget, at varmeveksleren på gasinstallationen er blevet ødelagt. Indklagede har også anført, at man ikke er pligtig til at kontrollere anden varmekilde hos kunden, når man syner gasinstallationen. Dog skal det kontrolleres, om aftrækket deles med den anden varmekilde. Er skorstenen forsynet med dobbeltløb, skal man ikke kontrollere den anden varmekildes aftræksforhold. Ligeledes er man ikke er pligtig til at besigtige skorstenspiben, hvorfor indklagede ved synet ikke havde været oppe på kundens tag. Derudover har indklagede henvist til, at det er Sikkerhedsstyrelsen, der varetager kontrol og tilsyn med gasinstallationer, jf. kapitel 6 i lov nr. 988 af 8/12/2003 om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger. Sikkerhedsstyrelsen har bemyndiget indklagede til at varetage dette tilsyn med gasinstallationer i indklagedes distributionsområde. Formålet med tilsynet og kontrollen er, at overvåge den sikkerhedstekniske tilstand ved installationerne. Indklagede har henvist til, at det fremgår af afsnit A-2 punkt i Gasreglementet, som er udstedt i henhold til 15 lov nr. 988 af 8/12/2003 om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger, at: Ved færdigmelding af et fuldført installationsarbejde har VVSinstallatøren ansvaret for, at den samlede gasinstallation er tæt, og for, at det udførte installationsarbejde samt den del af den øvrige installation, der er visuelt tilgængelig, er i overensstemmelse med bestemmelserne i Gasreglementet. Indklagede afviser, at det havde været muligt at opdage en evt. fejlmontering af aftrækket, da denne del ikke var visuelt tilgængelig ved tilsynet af installationsarbejdet. Det fremgår endvidere af afsnit A-2 punkt , at:

5 5 4/ VVS-installatøren har det fulde ansvar for det udførte arbejde. VVSinstallatøren fritages ikke for nogen del af sit ansvar, selv om gasleverandøren måtte have godkendt et anlæg. Indklagede har afvist, at ansvaret for det udførte arbejde kan overføres til indklagede, selvom selskabet har synet og godkendt installationen, jf. Gasreglementets bestemmelser herom. Dette ansvar ligger alene hos VVSinstallatøren. Endelig har indklagede afvist, at selskabet er erstatningsansvarligt i henhold til dansk rets almindelige bestemmelser om erstatning, idet indklagede ikke er erstatningsansvarlig for selvstændigt virkende tredjemands arbejde. Afslutningsvis har indklagede oplyst, at i henhold til aftale med Sikkerhedsstyrelsen vil fremtidens syn og kontrol af gasinstallationer alene blive udført som en stikprøvekontrol. Dette vil betyde, at mange naturgasinstallationer ikke vil blive synet og kontrolleret. SEKRETARIATETS BEHANDLING Sikkerhedsstyrelsen har til ankenævnet oplyst: Lovbekendtgørelse nr. 988 om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger regulerer sikkerheden ved forbrugerinstallationer ved bl.a.: At foreskrive, at kun autoriserede vvs-installatører må udføre og servicere gasinstallationer efter regler og forskrifter udstedt i medfør af loven ( 4, stk. 1) At give hjemmel til udstedelse af tekniske forskrifter for gasinstallationer og gasmateriel ( 15, stk. 1) At fastsætte, at gasselskaber skal føre tilsyn med gasinstallationer og i øvrigt deltage i det gastekniske sikkerhedsarbejde ( 23) De autoriserede vvs-installatører har således, i medfør af loven, det fulde ansvar for udførelse og servicering af gasinstallationer. Gasleverandørers tilsyn med installationer har alene til formål at sikre installationens forsvarlige tilstand ved et 3. partstilsyn. Dette tilsyn er ikke ansvarspådragende i tilfælde af senere konstaterede fejl ved installationen, men gasleverandøren har alene pligt til ved konstaterede fejl ved installationen at sikre sig, at disse fejl bliver rettet af den autoriserede vvs-installatør. Ovennævnte er præciseret i pkt og i det udformede Gasreglement, afsnit A. Såvidt Sikkerhedsstyrelsen er orienteret, er der intet i den konkrete sag, der kunne tale for, at HNG i anden egenskab skulle have rådgivet kunden om udførelsen af naturgasinstallationen.

6 6 4/ Ankenævnets sekretariat har herefter anmodet den sagkyndige om at foretage en sagkyndig besigtigelse og udarbejde en rapport, der skulle indeholde en besvarelse af følgende spørgsmål: Spørgsmål 1: Kan det konstateres, at a) aftrækket fra pejsen ikke fungerer tilfredsstillende, når vinden er i vest, og der er ild i pejsen, og b) der under disse forhold ved brug af pejsen sker en tilsodning af gasfyret, hvilket medfører driftsstop. Der ønskes en beskrivelse af det konstaterede. Spørgsmål 2: Hvis spørgsmål 1 besvares bekræftende, må det konstaterede da antages at skyldes: a) En eventuel uhensigtsmæssig konstruktion af aftræksrørene i skorstenen. b) Eventuelle forsøg på afhjælpninger/reparationer? c) Almindelige driftspåvirkninger? d) Forhold fra klagers side, fx uhensigtsmæssig driftspåvirkninger eller vedligeholdelse, forkert behandling, forkert brug af funktioner eller lignende? e) Andet, da hvilket? Spørgsmål 3: Er monteringen af aftræksrørene i skorsten sket i overensstemmelse med forskrifterne i Gasreglementets afsnit A. Hvis dette ikke er tilfældet, bedes følgende besvaret: a) Vil den fejlagtige montering umiddelbart kunne konstateres ved det eftersyn, som gasselskabet er forpligtet til at foretage, jf. 23 i Lov nr. 988 om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand og afløbsledninger? b) Burde gasselskabet efter den sagkyndiges opfattelse kunne have konstateret fejlen ved eftersynet. Spørgsmål 4: Hvilken betydning har den forkerte montering af rørføringen for gasfyrets og pejsens brugbarhed? Spørgsmål 5: Kan det eventuelt konstaterede udbedres? I bekræftende fald hvordan, og hvor meget vil det i dag koste inklusiv moms? Spørgsmål 6: Kan den sagkyndige skønne, hvor meget det på installationstidspunktet ville have kostet at udbedre den fejlagtige rørføring inkl. moms? Hvis den sagkyndige ikke kan skønne en daværende pris, kan den sagkyndige i stedet skønne et overslag på, hvad meromkostningen er at få ændret rørføringen i dag i forhold til installationstidspunktet? Spørgsmål 6: Hvorledes fremtræder i øvrigt naturgasfyrets og aftræksrørsystemets vedligeholdelsestilstand?

7 7 4/ Spørgsmål 7: Andre oplysninger af betydning for sagen? Den sagkyndige har den 1. november 2005 udarbejdet følgende undersøgelsesrapport:

8 Ankenævnet på energiområdet Nyrupsgade København V Hellerup Klagesag 2800 Kgs. Lyngby mod HNG I/S, Gladsaxe Ringvej 11, 2860 Søborg, ved adv. Anette Topholt Efter anmodning fra ankenævnet på energiområdet, indkaldte undertegnede som sagkyndig til besigtigelse af aftræksinstallationen fra en gasfyret kedel i ejendommen Kgs. Lyngby, d. 26. okt. sammen med HNG I/S ved advokat Anette Topholt og gastekniker. I det følgende er beskrevet og illustreret opbygning og funktion af aftrækssystemet og efter en grundig gennemlæsning af det modtagne materiale fra ankenævnet og besigtigelse på stedet, er de fra ankenævnet stillede spørgsmål besvaret. Opbygning og funktion af aftrækssystemet til den gasfyrede kedel Den gasfyrede installation består af en såkaldt gennemstrømningskedel, der opvarmer centralvarmevandet i husets varmeanlæg samt brugsvand i en varmtvandsbeholder, ophængt på væggen ved siden af kedlen. Se foto, fig. 1. Aftrækssystemet fra kedlen er et såkaldt lodret balanceret aftræk, der er ført op inde i det ene løb i den eksisterende skorsten, der er foret med et Ø 150 mm isokern rør og tidligere tjente som aftræk for den daværende oliefyrede kedel. Se skitse af aftrækssystem, fig. 2. Som det fremgår af fig. 2 og fig. 3, er gaskedlen forsynet med en studs for aftræk og uden om denne en studs for indtag af forbrændingsluft. Den dobbelte studs på kedlen er tilsluttet en bøjning, der er udformet som et dobbelt aftræksrør, en tilsvarende bøjning inde i skorstenen og rør der ligeledes er dobbelte og ført hele vejen op til en hætte på toppen af skorstenen. Når brænderen i gaskedlen starter, blæser en ventilator i kedlen forbrændingsprodukterne op gennem det indre rør og suger samtidig forbrændingsluft fra det fri igennem hætten på skorstenen og igennem det ydre rør ned til brænderen i kedlen. Her blandes forbrændingsluften med naturgassen og brænder. Se skitse af brændkammer i kedlen, fig. 3. De varme forbrændingsprodukter opvarmer centralvarmevandet og forlader som nævnt kedlen igennem det indre rør, der udmunder øverst i hætten på skorstenen.

9 Fig. 1. Foto af gaskedel uden kappe, med aftræksrør/forbrændingsluftindtag ført ind i skorstenen 2

10 3

11

12 Fig. 4. Skitse af lodret aftræksrør/forbrændingsluftrør som monteret i skorsten med hætte for afgang af forbrændingsprodukter og indtag af forbrændingsluft. Ved siden af er vist afstandsholder, så røret centreres i skorstenen. 5

13 6 Opbygning og funktion af aftræk fra Pejs Det andet løb i skorstenen er med en traditionel lysning på ca cm tilsluttet en åben muret pejs opstillet i opholdsstuen. Se fig. 5. Foto af pejs. Fig. 5. Muret åben pejs. Pejsen er forsat i forhold til skorstenen, idet den er tilsluttet skorstenen et stykke til venstre for pejsen.

14 7 Der er monteret en såkaldt Faxe-hætte på skorstenen. Det er en konstruktion der har været almindeligt anvendt i over 65 år på skorstene til fast brændsel, for at bedre trækforhold og mindske muligheden for røgudtrængning i opstillingsrummet hvor forbrændingen finder sted. Se fig. 6, 7 og 8. Fotos af skorstene. Denne hætte var ikke monteret da den gasfyrede kedel blev installeret i dec. 1994, men er monteret flere år senere. Fig. 6. Skorstenen set fra øst for huset

15 8 Fig. 7. Foto af den dobbeltløbede skorsten med de 2 udmundinger klos op ad hverandre. Fig. 8. Billede der viser principiel opbygning af Faxe skorstenshætte

16 9 Svar på de af ankenævnet stillede spørgsmål i sagen. Svar på spørgsmål 1a og 1 b: Ved besigtigelsen var der, efter aftale med, fyret op i pejsen. Vindretningen var iht. Danmarks Meteorologiske Institut vestlig, med vindstyrke 8-10 m/sek. Ilden brændte fint i pejsen, men der kunne alligevel ses lidt røg fra skorstenen. Samtidig var gaskedlen i drift og det kunne igennem skueglasset til brænderen tydeligt ses, at forbrændingen af gassen var med rødlige, lidt slørede flammer, hvor flammebilledet normalt er med skarpt afgrænsede, transparente, blå flammer. Den dårlige forbrændingskvalitet forårsages af, at der indsuges røggas fra udmundingen af skorstensløbet som pejsen er tilsluttet og ned i gaskedlen via gaskedlens forbrændingsluftindtag. Ved opstart af pejsen og hver gang der lægges en ny brændeknude på, sker der en forøgelse af røgudviklingen og en tilsvarende forringelse af gasforbrændingens kvalitet i kedlen. Konsekvensen er tilsodning i gaskedlen og i dens aftræksrør, der forårsager driftsfejl/driftstop. I kedlen kan det medføre beskadigelse af varmeveksleren og i aftræksrør og i rør for indtag af forbrændingsluft, kan det medføre tilstopning og korrosion. Svar på spørgsmål 2a: Den anvendte aftrækskonstruktion med dobbeltrør fra kedlen og helt op til hætten over skorstenstoppen er en godkendt konstruktion. Men i dette tilfælde er den aldeles fejlvalgt, fordi udmundingen af skorstensløbet som pejsen er tilsluttet, er placeret umiddelbart ved siden af hætten, hvor forbrændingsluft til gaskedlen indsuges. Svar på spørgsmål 2b: Der har i virkeligheden ikke været foretaget ændringer i aftrækssystemet fra gaskedlen, siden den blev installeret i december Ejeren af huset foranledigede boret et hul i skorstensvangen med en rist isat, (se fig. 6 og 7) men aftrækssystemet blev ikke ændret. På skorstensløbet fra pejsen, er der som nævnt på et senere tidspunkt (1998) monteret den i fig. 8 viste skorstenshætte. Svar på spørgsmål c, d og e: Der er ikke tale om almindelige driftpåvirkninger, uhensigtsmæssig betjening eller fejlbetjening af anlægget eller lignende fra ejerens side. Ejeren har først efter flere års brug fundet ud af sammenhængen mellem fejlene der opstod og samtidig fyring i pejs og drift af gaskedel.

17 10 Svar på spørgsmål 3a: I Gasreglementet afsnit A side 80 afsnit er anført følgende vedrørende udmunding af lodret balanceret aftræk: På en flade omkring udmundingen, med mål som vist på fig. 6-7a og fig. 6-7b, (se fig. 9. herunder) må der ikke være placeret: Oplukkelige vinduer og døre i rum til beboelse Bygningshjørner og fremspringende dele, herunder skorsten Åbninger for frisklufttilførsel Åbninger for bortledning af forbrændingsprodukter Bestemmelsen er trådt i kraft d. 1. marts Fig. 9. Illustration i Gasreglementet, afsnit A Med mindre skorstenens udmunding blev inspiceret oppe ved skorstenen, kunne det ikke umiddelbart ses, at der var tale om en placering af aftrækket fra pejsen umiddelbart ved siden af aftræk/indsugning af forbrændingsluft fra den gasfyrede kedel. En placering der ifølge ovennævnte bestemmelse i Gasreglementet er ulovlig. Svar på spørgsmål 3b: Der er to forhold der burde have fanget opmærksomheden hos den tekniker der udførte eftersynet for gasselskabet: 1. Størrelsen på skorstenspiben indikerer tydeligt, at der ikke er tale om en skorsten med et enkelt løb. Se foto fig. 6 og fig I fyrrummet (bryggerset) hvor gaskedlen er ophængt, er der to renselemme anbragt side om side, hvilket ganske tydeligt viser, at der er tale om en skorsten med 2 løb. Se foto fig. 10.

18 11 Begge dele burde efter undertegnedes opfattelse have fået teknikeren der udførte eftersynet, til at undersøge hvad det andet skorstensløb blev brugt til. I så fald ville overtrædelsen af Gasrelementets bestemmelser være blevet opdaget og installationen være krævet ændret. Fig. 10. Renselemme i fyrrummet en for hvert løb i skorstenen Svar på spørgsmål 4: Det har den betydning at pejsen og gaskedlen ikke kan bruges samtidigt. I praksis vil pejsen ikke kunne anvendes, da det jo typisk er i den kolde årstid at den bruges og da er centralvarmeanlægget også i drift. Selv i den øvrige del af året vil det være problematisk, idet gaskedlen her også er i drift af og til ved opvarmning af brugsvand.

19 12 Svar på spørgsmål 5: Udbedring af fejlen kan udføres som vist i skitsen herunder. Se fig. 11. Der er kun dobbeltrør fra kedlen frem til indersiden af skorsten og der etableres en åbning i skorstensvangen til det fri på minimum 50 cm 2 fri lysning, svarende til Ø 80 mm. (Arealet i den allerede etablerede lysning er for lille). Aftræksrøret udskiftes med et nyt da det eksisterende er gennemtæret og indsugningen for forbrændingsluft i hætten på skorstenstoppen blokeres forsvarligt. Prisen for dette arbejde skønnes at være ca. kr inklusive moms.

20 13 Svar på spørgsmål 6: På installationstidspunktet, ville de nødvendige ændringer normalt ikke have medført udgifter for husejeren, idet den autoriserede gasmester havde det fulde ansvar for fejlen og skulle have lovliggjort installationen. Han ville således ikke have haft legal mulighed for at kræve udgiften betalt af bygherren. Men i henhold til det oplyste gik gasmesteren konkurs umiddelbart efter at han havde udført den undersøgte installation og der havde derfor ikke været nogen mulighed for at kræve installationen ændret uden ekstrabetaling, som der normalt ville have været. Omfanget af ændringsarbejdet i 1994, ville have været det samme som i dag, men der ville være ingen, eller kun få materialer, der skulle udskiftes. Så prisen dengang ville nok have været omkring kr. 7000, med arbejdet udført af et andet VVS-firma end det der udførte installationen. Svar på spørgsmål 7: Som tidligere nævnt er aftræksrøret gennemtæret og skal skiftes hurtigst muligt. Iht. papirerne fra HNG ( ) er varmeveksleren i kedlen blevet ødelagt pga. røggas fra pejsen, men det er uvist om den er beskadiget. Den er iflg. husejeren ikke blevet udskiftet. Den øvrige installation virker intakt og i orden. Hellerup d. 1. november Hellerup

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0001 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: 2800 Lyngby HNG I/S (Hovedstadsregionens Naturgas) Gladsaxe Ringvej 83 2860 Søborg CVR 8856 8818 Nyropsgade 30 1780 København

Læs mere

Sikkerhedsstyrelsen og BAXI A/S har haft rettet henvendelse til klageren henholdsvis den 10. og 11. januar 2005.

Sikkerhedsstyrelsen og BAXI A/S har haft rettet henvendelse til klageren henholdsvis den 10. og 11. januar 2005. 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 23.-25. januar 2005. Påklaget beløb: 7.135,95 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 24. marts 2005. Energiselskabet truffet afgørelse i

Læs mere

Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 24. marts 2005.

Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 24. marts 2005. ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0007 /GF Klager: Indklaget energiselskab: NN 2980 Kokkedal HNG - Hovedstadens Naturgas I/S Gladsaxe Ringvej 11 2860 Søborg CVR 8856 8818 Nyropsgade 30 1780 København V

Læs mere

Påklaget beløb: 1575 kr. Derudover kræver klager dækning af tabet på 2132,54 kr. i form af regningen fra elinstallatøren.

Påklaget beløb: 1575 kr. Derudover kræver klager dækning af tabet på 2132,54 kr. i form af regningen fra elinstallatøren. Side 2 4/1920-0101-0747 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: Klager vedrører ikke en bestemt periode. Påklaget beløb: 1575 kr. Derudover kræver klager dækning af tabet på 2132,54 kr. i form af regningen

Læs mere

KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE

KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE KONTROL AF AFTRÆK OG SKORSTENE Skorstene Kedler med gasblæseluftbrændere er altid tilsluttet en skorsten, der enten er muret eller af metal. Andre kedler med åbent forbrændingskammer kan også være tilsluttet

Læs mere

6. LUFTTILFØRSEL OG AFTRÆK FRA APPARATER MED LUKKET FORBRÆNDINGSKAMMER

6. LUFTTILFØRSEL OG AFTRÆK FRA APPARATER MED LUKKET FORBRÆNDINGSKAMMER A-6: Lufttilførsel og aftræk fra apparater med lukket forbrændingskammer 6. LUFTTILFØRSEL OG AFTRÆK FRA APPARATER MED LUKKET FORBRÆNDINGSKAMMER 6.1. Generelt 6.1.1. Lufttilførsel og aftræk fra apparater

Læs mere

De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer

De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer De overordnede rammer for tilsyn på store gasinstallationer ATEX Forum møde den 26. november 2013 Kent Eriksen Indhold Generelt vedrørende love, lovbekendtgørelser og reglementer. Lov, bekendtgørelser

Læs mere

Bestemmelser for Sylvest VVS A/S naturgas-service, samt kontrakt.

Bestemmelser for Sylvest VVS A/S naturgas-service, samt kontrakt. Bestemmelser for Sylvest VVS A/S naturgas-service, samt kontrakt. 1. OM SERVICEBETINGELSERNE Disse servicebetingelser gælder for naturgasinstallationer med en gaskedel eller gasblæseluftbrænder med en

Læs mere

Service aftale (indgået med ovenstående)

Service aftale (indgået med ovenstående) Navn Adresse By og post nummer Service aftale (indgået med ovenstående) Følgende er gældende for en serviceaftale indgået mellem Aladdin Naturgas & VVS og private kunder. 1. OM SERVICEBETINGELSERNE Disse

Læs mere

Gashåndbogen. Sikkerhedstekniske vejledninger til naturgasinstallationer

Gashåndbogen. Sikkerhedstekniske vejledninger til naturgasinstallationer Gashåndbogen Sikkerhedstekniske vejledninger til naturgasinstallationer HMN GasNet er kundernes selskab Vi møder kunderne med troværdighed, ansvarlighed, imødekommenhed og kompetence Indhold Afstandskrav

Læs mere

Gashåndbogen. Sikkerhedstekniske vejledninger til naturgasinstallationer

Gashåndbogen. Sikkerhedstekniske vejledninger til naturgasinstallationer Gashåndbogen Sikkerhedstekniske vejledninger til naturgasinstallationer Indhold Afstandskrav ved placering af målerskab 3 Montering af indmuringsskab i hovestadsområdet 4 Montering af indmuringsskab i

Læs mere

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Denne pjece fortæller om de bestemmelser i småhusreglementet*, der skal overholdes, når der opsættes en pejs eller en brændeovn. Ifølge småhusreglementet

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0114 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0114 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: NN 5270 Odense N Odense Kommunale Fjernvarme v / Fjernvarme Fyn A/S CVR 3017 4968 Klosterbakken 12 Postboks 1303 5100 Odense C Nyropsgade 30

Læs mere

Sikker med naturgas. Ren besked om naturgas og sikkerhed

Sikker med naturgas. Ren besked om naturgas og sikkerhed Sikker med naturgas Ren besked om naturgas og sikkerhed Viden og sikkerhed... Gas- og røglugt... Viden giver sikkerhed og sikkerhed giver tryghed... Lugter De gas ude eller inde? Denne brochure handler

Læs mere

Sikker med naturgas. Ren besked om naturgas og sikkerhed

Sikker med naturgas. Ren besked om naturgas og sikkerhed Sikker med naturgas Ren besked om naturgas og sikkerhed Viden og sikkerhed... Gas- og røglugt... Viden giver sikkerhed og sikkerhed giver tryghed... Lugter De gas ude eller inde? Denne brochure handler

Læs mere

Nu kommer der biogas i naturgasnettet

Nu kommer der biogas i naturgasnettet december 2013 Nu kommer der biogas i naturgasnettet Husk nu at anmelde dit gasarbejde Få hjælp til installation af gaspejse Kun autoriserede installatører må ændre på et aftræk Nye krav om automatisk varmestyring

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 9137 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Skorstenen er ulovlig monteret. 2. Centralvarmekedlen er gennemtæret efter kun 5 år grundet fejlagtig montering.

Læs mere

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement for småhuse 1998

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement for småhuse 1998 Pejse og brændeovne Bygningsreglement for småhuse 1998 Forord Bygningsreglement for småhuse (småhusreglementet), der trådte i kraft den 15. september 1998, indeholder i afsnit 8 en række byggetekniske

Læs mere

6 720 612 662-00.2O. Kondenserende gaskedel. EuroPur ZSB 14-3 E.. ZSB 22-3 E.. ZWB 28-3 E.. Anvisninger til røggasføring 6 720 642 828 (2010/01) DK

6 720 612 662-00.2O. Kondenserende gaskedel. EuroPur ZSB 14-3 E.. ZSB 22-3 E.. ZWB 28-3 E.. Anvisninger til røggasføring 6 720 642 828 (2010/01) DK 6 720 612 662-00.2O Kondenserende gaskedel EuroPur ZSB 14-3 E.. ZSB 22-3 E.. ZWB 28-3 E.. Anvisninger til røggasføring DK 2 Indholdsfortegnelse DK Indholdsfortegnelse 1 Symbolforklaring og sikkerhedsanvisninger....

Læs mere

Egentlig har jeg kun 2 problemer med huset og det er taget og fyret.

Egentlig har jeg kun 2 problemer med huset og det er taget og fyret. 1 København, den 2. oktober 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Lars Busk v/aig Europe Kalvebod Brygge 45 1560 København V Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har afgivet fejlagtige

Læs mere

Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene?

Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene? Hvem må lave hvad på kraftvarmeanlæggene? Kent Eriksen, Sikkerhedsstyrelsen Henrik Andersen, DGC kontrolinstans () DGF Gastekniske dage 2008 Indhold 1. Nyt kraftvarme-anlæg Hvem er ansvarlig for: - Udarbejdelse

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0201-0025 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN 2690 Karlslunde HNG Hovedstadsregionens Naturgas I/S Gladsaxe Ringvej 11 Postboks 83 2860 Søborg CVR 8856 8818 Kontrakt Klage over

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0026 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0026 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: KIH A/S Nyborgvej 22 5550 Langeskov CVR 2425 7894 Odense Kommunale Fjernvarmeforsyning Klosterbakken 12 5100 Odense C CVR-nr. 7674 0259 Nyropsgade

Læs mere

A-8 Drift og vedligeholdelse

A-8 Drift og vedligeholdelse A-8 Drift og vedligeholdelse A-8: Drift og vedligeholdelse 8. DRIFT OG VEDLIGEHOLDELSE 8.1. Generelt 8.1.1. Brugeren (ejeren) er ansvarlig for den korrekte drift og vedligeholdelse af installationen og

Læs mere

SERVICE INFORMATION - DENMARK GAS - TØRRETUMBLER INSTALLATIONS - OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING ECO 43A. Til brug for den autoriserede VVS-installatør

SERVICE INFORMATION - DENMARK GAS - TØRRETUMBLER INSTALLATIONS - OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING ECO 43A. Til brug for den autoriserede VVS-installatør SERVICE INFORMATION - DENMARK GAS - TØRRETUMBLER INSTALLATIONS - OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING ECO 43A Til brug for den autoriserede VVS-installatør ECO 43A TEKNISKE DATA General beskrivelse White Knight

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 7620 Lemvig Lemvig Varmeværk A.m.b.A. CVR 3689 2412 & Lemvig Kraftvarme A/S CVR 1510 2004 Industrivej 10 7620 Lemvig Nyropsgade 30 1780 København

Læs mere

Nu kommer der biogas i naturgasnettet

Nu kommer der biogas i naturgasnettet december 2013 Nu kommer der biogas i naturgasnettet Husk nu at anmelde dit gasarbejde Få hjælp til installation af gaspejse Kun autoriserede installatører må ændre på et aftræk Nye krav om automatisk varmestyring

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 10132 Besigtigelse d. 27. januar 2011 kl. 10.00 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Vejret på besigtigelsestidspunktet: 1. Der er et hul på 15 x 15 cm på det flade tag

Læs mere

Klager, der er en privat andelsboligforening uden registrering i CVR, er kunde i følgende selskaber:

Klager, der er en privat andelsboligforening uden registrering i CVR, er kunde i følgende selskaber: 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: Ikke angivet præcist. Påklaget beløb: 9.500 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 20. maj 2008. Energiselskabet truffet afgørelse i sagen

Læs mere

KONDENSERENDE GASKEDEL. Milton HighLine. HighLine 14/24/24 Combi MONTERINGSVEJLEDNING AFTRÆK

KONDENSERENDE GASKEDEL. Milton HighLine. HighLine 14/24/24 Combi MONTERINGSVEJLEDNING AFTRÆK KONDENSERENDE GASKEDEL Milton HighLine HighLine 14/24/24 Combi MONTERINGSVEJLEDNING AFTRÆK INDHOLD side Montering...3 Røggasaftræk...4 Balanceret aftræk...4 Balanceret aftræk, Centroflex...5 Følgende symboler

Læs mere

Klagerens krav: Nedsættelse taksten for tilslutningsafgift, dvs. tilbagebetaling af kr.

Klagerens krav: Nedsættelse taksten for tilslutningsafgift, dvs. tilbagebetaling af kr. 2 4/1920-0301-0018 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: September-oktober 2005. Påklaget beløb: 12.500 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 15. januar 2006. Energiselskabet

Læs mere

Betjeningsvejledning. Gaskedel Milton SmartLine HR 24 Milton SmartLine Combi HR 24. Til ejeren

Betjeningsvejledning. Gaskedel Milton SmartLine HR 24 Milton SmartLine Combi HR 24. Til ejeren Betjeningsvejledning Gaskedel Milton SmartLine HR 24 Milton SmartLine Combi HR 24 Til ejeren Vigtige generelle tips Gaskedlen må kun bruges i henhold til formålet, og betjeningsvejledningen skal overholdes

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0014 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0014 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0014 /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 9310 Vodskov Forsyningsvirksomhederne Aalborg Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby v / Aalborg Kommune CVR 1613

Læs mere

Pejs/Brændeovn. Da der nu foreligger endelig tilladelse til installationen, står det den enkelte beboer frit for at fortage en sådan installation.

Pejs/Brændeovn. Da der nu foreligger endelig tilladelse til installationen, står det den enkelte beboer frit for at fortage en sådan installation. Pejs/Brændeovn 10. september 1991 Til medlemmerne i Hallandsparken Endelig godkendelse af installation af pejs/brændeovn. Efter en sagsbehandling på godt og vel et par måneder og et passende antal rykkere

Læs mere

Mølbak. VVS & Gasteknik A/S. Naturgasservice

Mølbak. VVS & Gasteknik A/S. Naturgasservice Mølbak VVS & Gasteknik A/S Naturgasservice Få et serviceabonnement til dit gasfyr Med et serviceabonnement hos Mølbak VVS & Gasteknik får du et regelmæssigt hovedeftersyn af dit gasfyr, der sikrer, at

Læs mere

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement 2010

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement 2010 Pejse og brændeovne Bygningsreglement 2010 Forord Bygningsreglement 2010, der trådte i kraft den 1. december 2010, indeholder i afsnit 8 en række byggetekniske be stemmelser, der skal overholdes, når der

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0369 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0369 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0369 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: NN 7250 Hejnsvig SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 v / SEAS-NVE Holding A/S Hovedgaden 36

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/ /

ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/ / ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA-12/06301 4/1920-0201-0078 Klager: Sagsbehandler: /SUSJ 2900 Hellerup Indklaget energiselskab: HMN Naturgas I /S CVR 3250 5821 & HMN Gassalg CVR 2691 8480 v / HMN Naturgas

Læs mere

Sikkerhedsbestemmelser og udvidelse af gasreglementet

Sikkerhedsbestemmelser og udvidelse af gasreglementet Sikkerhedsbestemmelser og udvidelse af gasreglementet Jytte Skytte Nielsen jsn@dgc.dk Lovgrundlag for Gasreglement Lovbekendtgørelse nr. 206 af 27. marts 2000. Populært kaldet Gasloven eller Autorisationsloven.

Læs mere

Eftersyn og vedligeholdelse af gasforbrugende apparater

Eftersyn og vedligeholdelse af gasforbrugende apparater Gasreglementets afsnit A Bilag 16A Juni 1991 Eftersyn og vedligeholdelse af gasforbrugende apparater 197 Bilag 16A Eftersyn og vedligeholdelse af gasforbrugende apparater SERVICE PÅ GASFORBRUGENDE APPARATER

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0128 /MLD

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0128 /MLD ANKENÆVNETS AFGØRELSE /MLD Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: NN Svinningevej 6 4572 Nørre Asmindrup SEAS-NVE KV-Net A/S CVR 2578 4510 Hovedgaden 36 4520 Svinninge Opsigelse af aftaler - Bristede

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr SKØNSERKLÆRING J.nr. 11062 Besigtigelse den: 22. august 2011 kl. 09.00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager) Klagers advokat: (I det følgende betegnet som klagers advokat) Beskikket

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0053 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0053 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 3390 Hundested Hundested Varmeværk A.m.b.a. Håndværkervej 14 3390 Hundested CVR 3272 0315 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 28 Februar 2015. Denne gang om: Reviderede indreguleringsprocedurer ved varierende gaskvaliteter

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 28 Februar 2015. Denne gang om: Reviderede indreguleringsprocedurer ved varierende gaskvaliteter Stikledningen Nr. 28 Februar 2015 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: Reviderede indreguleringsprocedurer ved varierende gaskvaliteter Gasbranchens installationsvejledninger Rørvalg til gasinstallationer

Læs mere

Vores fælles gaskunder har krav på kyndig råd og vejledning, så de trygt kan fortsætte med at bruge gas.

Vores fælles gaskunder har krav på kyndig råd og vejledning, så de trygt kan fortsætte med at bruge gas. marts 2012 God rådgivning hører med til god service Tilsyn finder kun få fejl hos servicefirmaer Tilfredsstillende sikkerhedsniveau i 2011 Indberettede uheld, ulykker og farlige hændelser Gastekniske dage

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: G 6740 Bramming Sydvest Energi Net A/S Ravnevej 12 6705 Esbjerg CVR-nr. 2515 4150 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax 33 18 14

Læs mere

VARME C.2.1 Tjekliste - Gasfyrede kedelcentraler i etageboliger 1/6

VARME C.2.1 Tjekliste - Gasfyrede kedelcentraler i etageboliger 1/6 VARME C.2.1 Tjekliste - Gasfyrede kedelcentraler i etageboliger 1/6 Ejeren (brugeren) af enhver gasinstallation er ansvarlig for, at der bliver udarbejdet en drifts- og vedligeholdelsesplan (D&V-plan)

Læs mere

Monteringsanvisning. Metalbestos stålskorsten. Love, regulativer og anvisninger. Generelle krav til skorstene.

Monteringsanvisning. Metalbestos stålskorsten. Love, regulativer og anvisninger. Generelle krav til skorstene. Monteringsanvisning Metalbestos stålskorsten Love, regulativer og anvisninger. Generelle krav til skorstene. De væsentligste love og regulativer vedrørende installation af stålskorstene omfattes af: Bygningsreglement

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 10052 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Pkt.1. Der er monteret kobberrør i brugsvandsinstallationen før galvaniserede stålrør. (i vandretningen) Pkt.2. Tæring og lille

Læs mere

Påklaget beløb: Betaling for reparation af softicemaskine, ca kr. inkl. moms.

Påklaget beløb: Betaling for reparation af softicemaskine, ca kr. inkl. moms. 2 4/1920-0101-0189 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 29. april 2006. Påklaget beløb: Betaling for reparation af softicemaskine, ca. 7.500 kr. inkl. moms. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13035

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13035 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13035 Besigtigelsesdato: 2013-06-14, fredag kl. 10.00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede

Læs mere

Beregning af rørs modstandskoefficient

Beregning af rørs modstandskoefficient Gasreglementets afsnit A Bilag 9A Juni 1991 Beregning af rørs modstandskoefficient 165 Bilag 9A Beregning af rørs modstandskoefficient Beregning af rørs modstandskoefficient Til beregning af rørs modstandskoefficient

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0022 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 3/1922-0101-0022 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: HM 4930 Maribo Maribo Varmeværk a.m.b.a. C. E. Christiansensvej 40 4930 Maribo Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax 33 18 14 29

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 360 : 12/05221 ScanJour: 4/1920-0301-0315 / TFL Klager: 4060 Kirke Såby Indklaget energiselskab: Svogerslev Fjernvarmecentral CVR 5018 7128 Stamvejen 11 Svogerslev 4000 Roskilde Sekretariat:

Læs mere

7 gode huskeregler. Sikker med naturgas Ren besked om naturgas og sikkerhed. I Forandring

7 gode huskeregler. Sikker med naturgas Ren besked om naturgas og sikkerhed. I Forandring DONG Gas Distribution A/S Nesa Allé 1 2820 Gentofte Tlf. 72 10 20 30 Cvr-nummer 27210406 naturgas@dongenergy.dk www.dongenergy.dk Døgnvagttelefon 75 36 39 40 Energi I Forandring 7 gode huskeregler 1 Friskluftåbninger

Læs mere

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Påklaget beløb: kr Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 20. december 2010.

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Påklaget beløb: kr Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 20. december 2010. Side 2 4/1920 0301 0278 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 2007 2009. Påklaget beløb: kr. 21.900. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 20. december 2010. Energiselskabet truffet

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: /MRO Klager: 9200 Aalborg SV Indklaget energiselskab: Klageemne: HEF NET CVR 2499 8231 HEF, Himmerland Elforsyning Over Bækken 6 9000 Aalborg Erstatning Strømafbrydelse Skade

Læs mere

A-5 Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer

A-5 Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer A-5 Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer A-5: Aftræk fra gasforbrugende apparater med åbent forbrændingskammer 5. AFTRÆK FRA GASFORBRUGENDE APPARATER MED ÅBENT FORBRÆNDINGSKAMMER

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14069

SKØNSERKLÆRING J.nr. 14069 SKØNSERKLÆRING J.nr. 14069 Besigtigelsesdato: 2014-09-04 torsdag. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede / B.B.)

Læs mere

Monteringsvejledning stålforinger

Monteringsvejledning stålforinger Produktbeskrivelse: Brændsel: CE certifikatnummer: CE designationskode: Fast enkeltvægget element stålforingssystem. Beregnet for renovering af eksisterende skorsten. Fast brændsel, olie og piller. 0432

Læs mere

5" 6" 7" 8" 10" 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm

5 6 7 8 10 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm 5" 6" 7" 8" 10" 130 mm 150 mm 180 mm 200 mm 250 mm DS/EN 1856 2:2009 juli 2014 Typisk anvendelse Til fastbrændsels- og oliefyrede kedler med røggastemperaturer større end 120 og mindre end 400 C. Som forbindelsesrør

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0524 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0524 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: Klageemne: A/B XX v / BL Husumgade aa 2200 København N DONG Energy City Forsyning A/S CVR 2550 2108 & DONG Energy City Elnet A/S CVR 2991 5458

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0129 /LAA Klager: Indklaget energiselskab: NN 4100 Ringsted SEAS-NVE A.m.b.A. CVR 6851 5211 & SEAS-NVE Holding A/S CVR 2578 4413 v / SEAS-NVE A.m.b.A. Hovedgaden 36 4520

Læs mere

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2).

Den sendte indklagede en oversigt over manglende betalinger med et indbetalingskort på 8.522,53 kr. (bilag 2). 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 27.12.2004-19.05.2006. Påklaget beløb: 8.522,53 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 23. maj 2006. Energiselskabet truffet afgørelse i

Læs mere

SÅDAN GØR DU. Drifts monterings og sikkerhedsvejledninger til GR-A installationer i DONG Energy s forsyningsområder.

SÅDAN GØR DU. Drifts monterings og sikkerhedsvejledninger til GR-A installationer i DONG Energy s forsyningsområder. SÅDAN GØR DU Drifts monterings og sikkerhedsvejledninger til GR-A installationer i DONG Energy s forsyningsområder. Indhold Teknikerkort og områder Side 3 4 Teknisk kundecenter Side 5 Anmeldelse Side 6

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0043 /SEN

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0101-0043 /SEN ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SEN Klager: Indklaget energiselskab: X 2200 København N Københavns Energi Holding A/S (CVR 1005 1460) & KE Kunde A/S (CVR 2550 2108) v / KE Marked A/S (CVR 2550 1861) Ørestads Boulevard

Læs mere

I august 2004 ændredes installationen og måleren blev skiftet og flyttet til hovedtrappen.

I august 2004 ændredes installationen og måleren blev skiftet og flyttet til hovedtrappen. 2 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 1. januar 2004 til 31. marts 2005. Påklaget beløb: 21,780 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 11. maj 2005 og den 9. juni 2005. Energiselskabet

Læs mere

Service aftale Følgende er gældende for en serviceaftale Indgået mellem Agas gas- og vvs service og ejendommen

Service aftale Følgende er gældende for en serviceaftale Indgået mellem Agas gas- og vvs service og ejendommen Service aftale Følgende er gældende for en serviceaftale Indgået mellem Agas gas- og vvs service og ejendommen Almindelige betingelser for Agas gas- & vvs service Abonnement B. Disse servicebetingelser

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 9064 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Stråtaget på boligens vinkel mod gård er i meget dårlig forfatning, ligesom der er problemer ved udbygning

Læs mere

Betjeningsvejledning. Gasbrændværdikedel Logano plus SB315 og Logano plus SB315 VM /2000 DK Til brugeren

Betjeningsvejledning. Gasbrændværdikedel Logano plus SB315 og Logano plus SB315 VM /2000 DK Til brugeren 6302 7402 10/2000 DK Til brugeren Betjeningsvejledning Gasbrændværdikedel Logano plus SB315 og Logano plus SB315 VM Bedes læst omhyggeligt før ibrugtagning Forord Kære kunde! Buderus gasbrændværdikedlerne

Læs mere

Retningslinjer og vejledning. for Hobro Boligforening

Retningslinjer og vejledning. for Hobro Boligforening Retningslinjer og vejledning for Hobro Boligforening Retningslinier og vejledning Retningslinier og vejledning i forbindelse med vedligeholdelse, forbedringer, ændringer og moderniseringer af boligforeningens

Læs mere

A-7 Afprøvning og ibrugtagning

A-7 Afprøvning og ibrugtagning A-7 Afprøvning og ibrugtagning A-7: Afprøvning og ibrugtagning 7. AFPRØVNING OG IBRUGTAGNING 7.1. Generelle bestemmelser 7.1.1. Efter udførelse, herunder ændring, af enhver gasinstallation skal VVSinstallatøren

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Miljøpræventivt tilsyn

Miljøpræventivt tilsyn Miljøpræventivt tilsyn Navn Adresse Postnr- - By Dato Turnummer BBR. Nr. Skorsten Ildsted Fabrikat Fabrikat Skorstenslysning Skorstenshøjde Længde aftræk Aftrækslysning Skorstenstype Muret skorsten Elementskorsten

Læs mere

ELEMENTPEISER. Element model: Nominell effekt: Effekt: [ min - max ] Virkningsgraden: Vekt: Røystuds:

ELEMENTPEISER. Element model: Nominell effekt: Effekt: [ min - max ] Virkningsgraden: Vekt: Røystuds: Element model: Nominell effekt: Effekt: [ min - max ] Virkningsgraden: Vekt: Røystuds: Linear S / 600 5 kw 4,2-6,5 kw 80 kg Linear M / 700 7 kw 4,9-9,1 kw 95 kg Linear L / 800 10 kw 7-13 kw 110 kg Linear

Læs mere

Klageren har også tidligere modtaget elregninger direkte fra indklagede og betalt disse, senest

Klageren har også tidligere modtaget elregninger direkte fra indklagede og betalt disse, senest 2 4/1920-0101-0043 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 05.04.2002-31.03.2005. Påklaget beløb: 4.840, 92 kr. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: 21. september 2005. Energiselskabet

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0068 /SEN Klager: Indklaget energiselskab: NN 6600 Vejen Vejen Varmeværk v / formanden Dion Christensen Gørtlervej 4 6600 Vejen CVR 5730 1414 Nyropsgade 30 1780 København

Læs mere

Aftale om tilslutningsanlæg

Aftale om tilslutningsanlæg Aftale om tilslutningsanlæg Der indgås hermed aftale om tilslutningsanlæg mellem Næstved Varmeværk, CVR nr. 69995713, (i det følgende betegnet NVV) og ejer af ejendommen, beliggende: Adr: Næstved forbrugernr.:

Læs mere

Installationsvejledning I 40/ /

Installationsvejledning I 40/ / Installationsvejledning DK I 40/55 01.06.2019 / 97-9693 www.hwam.com 2 INDHOLDSFORTEGNELSE TEKNISKE DATA...4 Generelt...4 Sikkerhed...4 Krav til rummet...4 Tekniske mål og data...4 Typeskilt og serienummer...5

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0130 /sen Klager: BH Indklaget energiselskab: 4700 Næstved Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværker A.m.b.a. CVR 1929 4749 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax

Læs mere

Klager flyttede i 2004 ind i ejendommen, som hun havde arvet efter sin far.

Klager flyttede i 2004 ind i ejendommen, som hun havde arvet efter sin far. 3 4/1920-0301-0128 Klager flyttede i 2004 ind i ejendommen, som hun havde arvet efter sin far. Ved brev af 8. april 2006 rettede klager henvendelse til indklagede. Klager oplyste, at hun ville ophøre med

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 10 027 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter 1. 2. 3. 4. 5. 6. Fugt nederst i skorstenen Fugt i væg i entré Hængsler på indvendige døre Skade i spærhoved Tagbelægning understrøget

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0018 /MEL

ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0018 /MEL ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0018 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: NN 8900 Randers Energi Randers Varme A/S CVR 2548 2026 Agerskellet 7 8900 Randers Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /SP Klager: Indklaget energiselskab: NN 5800 Nyborg Nyborg Elnet A/S Gasværksvej 2 5800 Nyborg CVR 2565 1421 Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26 82 00 Fax 33 18 14 29 CVR-nr.

Læs mere

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 9. juni juni Påklaget beløb: kr ,06.

SAGSFREMSTILLING KLAGENS INDHOLD OG FORLØB. Perioden, der klages over: 9. juni juni Påklaget beløb: kr ,06. 2 4/1920-0101-0074 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 9. juni 2004-30. juni 2005. Påklaget beløb: kr. 16.376,06. Klagen indbragt for det indklagede energiselskab den: Skriftligt den 26. juli 2005.

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE /TFL Klager: 4930 Maribo Sekretariat: KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Indklaget energiselskab: SEAS-NVE Net A/S CVR 2811 3285 & SEAS-NVE Strømmen A/S CVR 2421 3528 Amagerfælledvej

Læs mere

KENDELSE. De indklagede havde et fritidshus til salg, som klager ønskede at købe.

KENDELSE. De indklagede havde et fritidshus til salg, som klager ønskede at købe. 1 København, den 8. marts 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut.ejendomsmæglere MDE Lars Elbæk og Kim Haubjerg Johansen Vestergade 15 3200 Helsinge Nævnet har modtaget klagen den 20. august 2010. Klagen angår

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Silkeborg Kommunes afgørelse af 22. november 2013 om pålæg af tilslutningspligt.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Silkeborg Kommunes afgørelse af 22. november 2013 om pålæg af tilslutningspligt. Til: [XXX] Silkeborg Varme A/S Silkeborg Kommune, j.nr. [XXX] Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0221 /MLD Klager: Indklaget energiselskab: LTL 5200 Odense V Fjernvarme Fyn A/s CVR 3017 4968 Klosterbakken 12 5000 Odense C Nyropsgade 30 1780 København V Tlf. 72 26

Læs mere

Træpillefyr. Hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Træpillefyr. Hvad skal jeg vide, før jeg køber? Træpillefyr Hvad skal jeg vide, før jeg køber? Her kan træpillefyr være en god idé Du bor i et område uden fjernvarme eller naturgas Hvis der er fjernvarme eller naturgas i dit område, er det oftest et

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Forbrugeren: Opr. sag: Sagsbehandler: TFL MRO 2930 Klampenborg Indklaget energiselskab: Hornbæk Fjernvarme A.m.b.a. CVR 6423 5818 Lille Ewaldsvej 5 3100 Hornbæk Sekretariat:

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNET PÅ ENERGIOMRÅDET ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: FBI-12/04950 Sagsbehandler: /MRO Klager: 2930 Klampenborg Indklaget energiselskab: Hornbæk Fjernvarme A.m.b.a. CVR 6423 5818 Lille Ewaldsvej 5 3100

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse Stikledningen Nr. 30 Juni 2016 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark Installation af gaspejse Status på biogasudbygningen Utætheder ved kaloriferer Udskiftning af gasmålere

Læs mere

Påklaget beløb: ,30 kr. og påløbne renter på 1.174,65 kr. i alt ,95 kr.

Påklaget beløb: ,30 kr. og påløbne renter på 1.174,65 kr. i alt ,95 kr. 2 4/1920-0101-0077 SAGSFREMSTILLING Perioden, der klages over: 1. november 2003-15. august 2004. Påklaget beløb: 20.668,30 kr. og påløbne renter på 1.174,65 kr. i alt 21.842,95 kr. Klagen indbragt for

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring 8014 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Der mangler aftræk fra toiletrum på 1 sal 2. Der mangler aftræk fra fyrrum 3. Der mangler radiatorer på hele 1 sal 4. Der mangler redningsåbning fra

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: /MRO Klager: Søren Arani Mortensen Portørvej 7 9200 Aalborg SV Indklaget energiselskab: Klageemne: HEF NET CVR 2499 8231 HEF, Himmerland Elforsyning Over Bækken 6 9000 Aalborg

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 8037 Oversigt over klagepunkter: 1. Råd i vinduespartier i udestue 2. Svamp i gulv i udestue Klagers påstand: Klager mener ikke, at den bygningssagkyndige har beskrevet de nævnte

Læs mere

2007 Der planlægges indført 10 % stikprøvekontrol på nye naturgasinstallationer.

2007 Der planlægges indført 10 % stikprøvekontrol på nye naturgasinstallationer. Øget sikkerhed på forbrugerinstallationer år for år. Naturgasinstallationer og gasforbrugende apparater er underlagt meget strenge sikkerhedskrav og sikkerhedsniveauet i Danmark hører til blandt de allerhøjeste

Læs mere

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER Milton TopLine 80/100

Milton TopLine - kondenserende kedler. Milton TopLine. GASKEDLER Milton TopLine 80/100 Milton TopLine - kondenserende kedler Milton TopLine GASKEDLER Milton TopLine 80/100 4 stk. Milton TopLine 100 monteret på Ejby Skole. Ny generation af kompakte I særklasse til opvarmning af industri-

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Favrskov Kommunes afgørelse af 8. juli 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Favrskov Kommunes afgørelse af 8. juli 2015. Til: [XXX] Favrskov Kommune Hinnerup Fjernvarme Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr.

Læs mere