Arbejdsmarkedsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmarkedsudvalget L Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Arbejdsmarkedsudvalget L Bilag 1 Offentligt Høringsnotat pkh Beskæftigelsesministeriet, Arbejdsskadestyrelsen, Internationalt og Politisk Sekretariat Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (opfølgning af anbefalinger fra arbejdsskadeudvalgene m.v.) blev sendt i høring den 14. december 2006 med en høringsfrist til 4. januar Der vedlægges en høringsliste. 8. marts 2007 Sag nr Der er modtaget svar fra følgende organisationer m.fl.: Advokatsamfundet Akademikernes Centralorganisation Ankestyrelsen Arbejdsdirektoratet Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring Arbejdstilsynet Danmarks Statistik Dansk Arbejdsgiverforening Danske Regioner Dansk Landbrug Datatilsynet De samvirkende Invalideorganisationer Finansministeriet Finanssektorens Arbejdsgiverforening Forsikring & Pension FTF Håndværksrådet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Justitsministeriet Kommunernes Landsforening Kristelig Fagbevægelse Landbrugsrådet Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede Landsorganisationen i Danmark ProConsult

2 2/23 Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger Skatteministeriet Socialministeriet Sundhedsstyrelsen 3F Økonomi- og Erhvervsministeriet Herudover har Beskæftigelsesministeriet, Arbejdsskadestyrelsen, holdt et møde med repræsentanter fra Forsikring & Pension og Arbejdsmarkedets Tillægspension. Høringsrunden har givet anledning til, at Arbejdsskadeudvalget har været indkaldt til et ekstra møde om forudsætningerne for de økonomiske beregninger af meromkostningerne ved forslaget til nye kapitaliseringsfaktorer. På baggrund af det ekstra møde i udvalget er Arbejdsskadeudvalgets forslag for så vidt angår nye kapitaliseringsfaktorer justeret i lovforslaget. Repræsentanterne i Arbejdsskadeudvalget er orienteret herom og har ikke haft bemærkninger til de justeringer, der er foretaget i lovforslaget. Der vedlægges kopi af alle høringssvar, herunder referat af ovennævnte møde med Forsikring & Pension og Arbejdsmarkedets Tillægspension. I dette notat gennemgås de modtagne høringssvar, og det beskrives, hvilke ændringer af lovforslaget høringssvarene har givet anledning til. Det bemærkes, at mange høringssvar indeholder både en overordnet tilfredshed med lovforslaget og en tilfredshed med de enkelte elementer i lovforslaget. Disse bemærkninger er ikke medtaget i høringsnotatet. Systematikken i dette notat følger systematikken i lovforslaget. Justitsministeriets lovtekniske bemærkninger er indarbejdet i lovforslaget. Til 1, nr. 3 6, ændringer af 17, og 27 Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring peger på, at de bestemmelser, der foreslås ændret, også er ændret ved 4 lov , og at det derfor bør præciseres, hvilke regler der skal gælde. Kommentar: Lovforslaget er ændret i overensstemmelse med Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikrings bemærkninger. Socialministeriet peger ligeledes på et lovteknisk problem i forhold til ikrafttrædelse af de nye bestemmelser sammenholdt med ændringerne i lov Kommentar: Problemet er opstået på grund af tidsmæssigt sammenfald mellem Folketingets behandling af lov og udarbejdelse af det aktuelle lovforslag.

3 3/23 Lovforslaget er ændret på dette punkt. Til 1, nr. 3, ændring af 17, stk. 7 Ankestyrelsen har bemærket, at retsvirkningstidspunktet for obligatorisk udbetaling af kapitalbeløb er ændret fra arbejdsskadens tidspunkt til afgørelsestidspunktet. Kommentar: Gældende lovs retsvirkningstidspunkt giver anledning til retsusikkerhed i de sager, hvor arbejdsskaden sker umiddelbart, før pågældende fylder 63 år, men afgørelse først træffes efter, at tilskadekomne er fyldt 63 år. Ved ændringen undgås denne retsusikkerhed. Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS ønsker, at det bliver muligt at omsætte en løbende erstatning til kapitalerstatning, selvom der er mindre end 2 år til folkepensionsalderen. Kommentar: Både gældende lov og forslaget er bygget op på den måde, at udbetaling af løbende erstatning ophører, når modtageren når folkepensionsalderen. Adgangen til at omsætte den løbende erstatning til en kapitalerstatning ophører 2 år, før tilskadekomne når folkepensionsalderen. Er tilskadekomne 2 år eller mindre fra at nå folkepensionsalderen på det tidspunkt, hvor Arbejdsskadestyrelsen træffer afgørelse om erstatning, udbetales erstatningen som et engangsbeløb. På denne måde undgås, at tilskadekomne vælger at kapitalisere sin erstatning umiddelbart, før pågældende når folkepensionsalderen (for eksempel 1 måned før) og på den måde i princippet opnår dobbeltkompensation (både løbende erstatning og kapitalerstatning) for tab af erhvervsevne for de sidste 2 år, før pågældende når folkepensionsalderen. Reglerne skal ses i sammenhæng med, at loven giver mulighed for at give erstatning til personer, der udnytter deres erhvervsevne, efter at de har nået folkepensionsalderen. Erstatning for tab af erhvervsevne til denne personkreds udbetales som et engangsbeløb, der beløbsmæssigt svarer til den erstatning, pågældende ville have fået 2 år før folkepensionsalderen. Det betyder, at den mindste erstatning for tab af erhvervsevne altid vil være den erstatning, tilskadekomne er berettiget til, 2 år før pågældende når folkepensionsalderen. Skulle ønsket fra Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS imødekommes, ville det indebære, at kapitalfaktorerne for personer, der er mindre end 2 år fra folkepensionsalderen, skulle nedsættes og være 0, når tilskadekomne nåede folkepensionsalderen. Samtidig ville det indebære, at det ikke ville være muligt at tilkende erstatning for tab af erhvervsevne til personer, der udnytter deres erhvervsevne, efter at de har nået folkepensionsalderen.

4 4/23 Bemærkningen fra Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS har ikke medført ændring af lovforslaget. Socialministeriet foreslår en anden formulering af bestemmelsen. Kommentar: Lovforslaget er ændret i overensstemmelse med Socialministeriets forslag. Der er ikke indholdsmæssige forskelle på formuleringerne. Til 1, nr. 4, ny 17, stk. 8 og 9 Kristelig Fagbevægelse tilkendegiver et ønske om, at det bør være muligt at lade den løbende erstatning forud for en kapitalerstatning starte på et tidspunkt, der ligger før anmeldelsen (før anmodningen om genoptagelse). Man henviser i den forbindelse også til, at lovforslaget indeholder andre elementer, der skal eliminere uheldige virkninger af for sen anmeldelse. Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS har ligeledes bemærkninger herom. Kommentar: Forslaget om, at en løbende erstatning for tab af erhvervsevne forud for en afgørelse om kapitalerstatning først kan starte, når skaden er anmeldt, svarer til princippet i gældende lovs 17, stk. 7, om starttidspunktet for en løbende erstatning. Bemærkningen fra Kristelig Fagbevægelse og fra Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS har ikke medført ændring af lovforslaget. Til 1, nr. 5, ændring af 27, stk. 1 Ankestyrelsen har bemærket, at retsvirkningstidspunktet for obligatorisk udbetaling af kapitalbeløb er ændret fra arbejdsskadens tidspunkt til afgørelsestidspunktet. Kommentar: Ændringen skyldes, at gældende lovs retsvirkningstidspunkt giver anledning til retsusikkerhed i de sager, hvor arbejdsskaden sker umiddelbart, før pågældende fylder 63 år, men afgørelse først træffes efter, at tilskadekomne er fyldt 63 år. Ved ændringen undgås denne retsusikkerhed. Socialministeriet foreslår en anden formulering af bestemmelsen. Kommentar: Lovforslaget er ændret i overensstemmelse med Socialministeriets bemærkning. Der er ikke indholdsmæssige forskelle på formuleringerne. Til 1, nr. 6, ny 27, stk. 2 Socialministeriet foreslår, at ændringen udgår, da formuleringen svarer til ændringen, der er gennemført ved lov nr af 20. december Kommentar: Ændringen ved lov nr af 20. december 2006 træder i kraft den 1. juli 2009, hvor det aktuelle lovforslag foreslås at træde i kraft den 1. juli 2007.

5 5/23 Den pågældende ændring har sammenhæng med andre elementer i det aktuelle lovforslag og kan ikke afvente en ikrafttræden i Problemet er opstået på grund af tidsmæssigt sammenfald mellem Folketingets behandling af lov nr af 20. december 2006 og udarbejdelse af det aktuelle lovforslag. Bemærkningen fra Socialministeriet har medført ændring af lovforslagets ikrafttrædelsesbestemmelse. Til 1, nr. 7, ny 27, stk. 4 De Samvirkende Invalideorganisationer efterlyser konsekvensændringer i erstatningsansvarsloven af de nye principper for fastsættelse af kapitaliseringsfaktorer i arbejdsskadesikringsloven. Kommentar: De overordnede principper for udbetaling af kapitalerstatning i erstatningsansvarsloven og arbejdsskadesikringsloven er ikke identiske, hverken før eller efter lovændringen. Faktoren for beregning af erstatning efter erstatningsansvarsloven er fast, og den beregnede erstatning nedsættes efter faste regler på grund af skadelidtes alder. Omvendt bygger kapitaliseringsfaktorerne i arbejdsskadesikringsloven både før og efter lovændringen på et princip om aktuarmæssigt fastsatte kapitaliseringsfaktorer, hvori der indgår en række elementer. Erstatningsansvarsloven hører under Justitsministeriet, der deltog i Arbejdsskadeudvalgets arbejde. Det bemærkes, at kapitaliseringsfaktorerne efter gældende regler i arbejdsskadesikringsloven og erstatningsansvarsloven (før lovændringen) stort set er sammenfaldende, bortset fra ældre erstatningsmodtagere. Niveauet efter arbejdsskadesikringsloven hæves for de yngre erstatningsmodtagere ved forslaget. Bemærkningen fra De Samvirkende Invalideorganisationer har ikke medført ændring af lovforslaget. Til 1, nr. 8, ny 34, stk. 2 Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på, at Patologiregisteret ikke er et administrativt register, men et forskningsregister. Det indebærer, at Patologiregisteret ikke kan anvendes til at underrette Arbejdsskadestyrelsen om visse kræftformer. Kommentar: Det indebærer, at der skal oprettes et nyt register i Sundhedsstyrelsens regi som forudsætning for, at Arbejdsskadestyrelsen kan modtage den underretning, der er nødvendig for at sikre kvaliteten af de data, der modtages. Det skyldes, at det vil være for usikkert at basere underretningen på Landspatientregisteret alene.

6 6/23 Lovforslaget er justeret i overensstemmelse hermed. Til 1, nr. 9, præcisering af 35, stk. 4 Dansk Arbejdsgiverforening foreslår, at baggrunden for forslaget tydeliggøres. Kommentar: Rækkevidden af den eksisterende bestemmelse om, at forsikringsselskaberne/arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring betaler alle faktiske udgifter til sagsoplysning i konkrete sager, har givet anledning til tvivl i enkelte sager. Det er derfor foreslået at præcisere bestemmelsen. Der vil alene være tale om bagatelagtige merudgifter. Lovforslaget er ikke justeret på baggrund af kommentaren fra Dansk Arbejdsgiverforening. Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS spørger om anvendelsen af 2 procent-besparelsen i relation til denne udgiftsdækning. Kommentar: Den generelle 2 procents besparelse omfatter ikke de udgifter, der er omfattet af 35, stk , stk. 4, drejer sig om betaling af faktiske udgifter til sagsbehandling for eksempel udgiften til lægeerklæringer. Den generelle 2 procents besparelse gælder for alle statslige institutioner og vedrører, for så vidt angår arbejdsskadeområdet, betalingen for Ankestyrelsens og Arbejdsskadestyrelsens administration efter 59. Det vil primært sige udgifter til aflønning af Ankestyrelsens og Arbejdsskadestyrelsens personale. Bemærkningen fra Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS har ikke medført ændring af lovforslaget. Til 1, nr. 10, ny 35a Datatilsynet anbefaler, at det i lovforslaget udtrykkeligt præciseres, at bestemmelsen giver en dårligere retsstilling for de registrerede end efter persondataloven, og at der redegøres for baggrunden for, at det vurderes at være nødvendigt på dette område. Kommentar: Persondataloven er i vidt omfang en implementering af databeskyttelsesdirektivet. Lovens 8, stk. 3, er imidlertid ikke direktivbestemt. Af persondataloven følger, at regler om behandling af personoplysninger i anden lovgivning, som giver den registrerede en bedre retsstilling, går forud for reglerne i persondataloven. Efter persondatalovens forarbejder følger det omvendt af bestemmelsen, at persondataloven finder anvendelse, hvis regler om behandling af personoplysninger i anden lovgivning giver den registrerede en dårligere retsstilling. Dette

7 7/23 gælder dog ikke, hvis den dårligere retsstilling har været tilsigtet og i øvrigt ikke strider mod direktivet om behandling af personoplysninger. Af forarbejderne til persondataloven fremgår endvidere, at hvis der er tale om nye særlovsbestemmelser det vil sige om særlovsbestemmelser, der træder i kraft efter ikrafttrædelsen af persondataloven bør der i forslaget til særloven eller i bemærkningerne hertil udtrykkeligt tages stilling til, om den registrerede skal have en dårligere retsstilling end den, der er fastsat i persondataloven. Forslaget er et yderligere tiltag i regeringens bestræbelser på at eliminere sort arbejde og misbrug af sociale ydelser. Det vurderes herefter, at der er vægtige samfundsmæssige hensyn, der taler for at give de registrerede en dårligere retsstilling end efter persondataloven. Lovforslagets bemærkninger er justeret i overensstemmelse med ovenstående. Landsorganisationen i Danmark udtrykker bekymring for mulige, utilsigtede bivirkninger i forhold til arbejdsskadesikringslovens hovedsigte. Kommentar: Bestemmelsen har til formål at understøtte indsatsen mod blandt andet sort arbejde og misbrug af sociale ydelser. Bestemmelsen forventes kun anvendt i ganske få sager. Bestemmelsen indebærer ikke, at de tilskadekomne mister ret til erstatning efter arbejdsskadesikringsloven. Bemærkningen fra Landsorganisationen i Danmark har ikke givet anledning til ændring af lovforslaget. Til 1, nr. 11, ændring af 36 Ankestyrelsen har foreslået en alternativ formulering, for så vidt angår dokumentationen for årsagssammenhængen. Kommentar: Ankestyrelsens forslag har ikke medført ændring af lovforslaget. Det skyldes, at den formulering, der er foreslået i lovforslaget, indeholder den fornødne klarhed. FTF kan ikke støtte forslaget om, at formodningsreglen i 12, stk. 2, ikke skal anvendes ved vurderingen af årsagssammenhængen efter den foreslåede ændring af 36. Kristelig Fagbevægelse har i tråd hermed foreslået, at formodningsreglen i 12, stk. 2, skal anvendes i sager om bevis i forbindelse med dispensation fra anmeldelsesfristen. Kommentar: Anvendelsen af 12, stk. 2, på dette punkt er beskrevet i betænkning 1482/2006. Forslaget fastholder således hidtidig administrativ praksis i Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen.

8 8/23 Bemærkningen fra FTF og Kristelig Fagbevægelse har ikke medført ændring af lovforslaget. Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS giver udtryk for, at 1-årsfristen for anmeldelse bør ophæves. Kommentar: Forslaget er på dette punkt i overensstemmelse med forslaget fra Arbejdsskadeudvalget, der i betænkning 1482 finder, at anmeldelsesfristen på 1 år bør opretholdes og suppleres med en dispensationsadgang. Bemærkningen fra Landsforeningen af Arbejdsskadede LFA og Arbejdsskadeforeningen AVS har ikke medført ændring af lovforslaget. 1, nr. 12, ny 37, stk. 1, 2. pkt. Landsorganisationen i Danmark foreslår, at det i selve lovteksten præciseres, at udveksling af selve den oplysning eller afgørelse, som det elektroniske advis vedrører, kræver samtykke fra den person, oplysningen vedrører. FTF og 3F har samme ønske. FTF ønsker tillige, at det præciseres, at det elektroniske advis kun omfatter relevante og nødvendige oplysninger. Kommentar: Kravet om samtykke til den efterfølgende udveksling af oplysningen eller afgørelsen følger allerede af forvaltningsloven. Det er derfor ikke nødvendigt at præcisere det i arbejdsskadesikringsloven. For så vidt angår FTF s bemærkninger om relevante og nødvendige oplysninger bemærkes, at dette krav følger af persondataloven, og at det elektroniske advis skal være i overensstemmelse med reglerne i persondataloven, som det også fremgår af lovforslagets bemærkninger. Bemærkningerne fra Landsorganisationen i Danmark, 3F og FTF har ikke medført ændring af lovforslaget. Dansk Landbrug har udtalt sig imod den udvidede adgang til elektronisk advis, specielt for så vidt angår elektronisk advis om indhentelse af oplysninger. Det anføres, at det elektroniske advis kan indebære, at myndighederne venter på hinanden. Videre anføres, at vurderingsgrundlaget ikke er identisk i arbejdsskadesikringsloven og i de sociale love. Kommentar: Udvidelsen af det elektroniske advis har til formål at nedbringe sagsbehandlingstiden i både kommunerne og i Arbejdsskadestyrelsen ved at genbruge oplysninger, der er indhentet af den anden myndighed. Det er korrekt, at de sociale love anvender et arbejdsevnebegreb, og at arbejdsskadesikringsloven anvender et erhvervsevnetabsbegreb. Bemærkningen fra Dansk Landbrug har ikke medført ændring af lovforslaget.

9 9/23 Til 1, nr. 13, ny 52a Datatilsynet finder, at det bør fremgå af selve bestemmelsen, præcist hvilke oplysninger forsikringsselskaberne har adgang til. Endvidere finder Datatilsynet, at bemærkningerne bør præciseres. Lovforslaget er justeret i overensstemmelse med Datatilsynets bemærkninger. På et møde i Arbejdsskadestyrelsen den 3. januar 2007 med deltagelse af repræsentanter fra Forsikring & Pension og Arbejdsmarkedets Tillægspension blev det besluttet at lade den del af lovforslaget, der giver forsikringsselskabernes adgang til ATP s registre, udgå. Høringssvarene fra Forsikring & Pension og fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring afspejler ligeledes denne beslutning. Lovforslaget er justeret på grundlag af mødet mellem ATP, Forsikring & Pension og Arbejdsskadestyrelsen. FTF kan generelt ikke støtte en adgang for forsikringsselskaberne til oplysninger i Indkomstregisteret og i ATP s registre. Kommentar: Spørgsmålet om forsikringsselskabernes adgang til Indkomstregisteret er ikke anfægtet af Skatteministeriet, og spørgsmålet om forsikringsselskabernes adgang til ATP s registre er afhandlet på et møde med ATP og Forsikring & Pension. Bemærkningen fra FTF har ikke medført ændring af lovforslaget. Til 1, nr , ny bidragsfastsættelse i Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring Håndværksrådet har foreslået, at det bør overvejes, om en udligning af overskud og underskud skal ske over 3 eller 4 år i stedet for de foreslåede 2 år. Kommentar: Forslaget om udjævning over 2 år sammenholdt med de øvrige forslag med hensyn til ny bidragsopkrævning i Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring bidrager samlet til at eliminere store udsving i de årlige bidrag. Hertil kommer, at opkrævningen af bidrag nu ved lov nr af 20. december 2006 (fællesopkrævning) som Håndværksrådet også anfører fra 1. januar 2008 sker kvartalsvist og ikke årligt. Forslaget om udjævning over 2 år er i overensstemmelse med det samlede forslag fra AES-udvalget. Forslaget fra Håndværksrådet har ikke medført ændring af lovforslaget. Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger har i høringssvaret udtalt sig mod overgangen til det nye bidragssystem i Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Landbrugsrådet har tilsluttet sig Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeningers bemærkninger for så vidt angår pay-as-you-go ordningen.

10 10/23 Kommentar: Tilkendegivelsen fra Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger er sammenfaldende med den mindretalsudtalelse, som blev afgivet i udvalget. Lovforslaget er udarbejdet på baggrund af forslagene fra flertallet i udvalget. Bemærkningerne fra Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger og Landbrugsrådet har ikke medført ændringer af lovforslaget. Økonomi- og Erhvervsministeriet har i sit høringssvar bemærket, at overgangen til en pay-as-you-go ordning i Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring er et skridt i den modsatte retning af de generelle tendenser i såvel Danmark som på europæisk og internationalt plan. Ministeriet finder, at ændringen er et politisk spørgsmål. Kommentar: Dette synspunkt er indgået i overvejelserne i AES-udvalget. Udvalgets flertal har herefter anbefalet en overgang til en pay-as-you-go ordning. Bemærkningerne fra Økonomi- og Erhvervsministeriet har ikke medført ændringer af lovforslaget. Til 1, nr. 15, ny 58a - 58c Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har efterlyst en beskrivelse af de kriterier, der skal være opfyldt, for at man kan flytte en arbejdsgiver fra en branchegruppe til en anden branchegruppe. Kommentar: AES-udvalget har i sin rapport beskrevet problemerne, der opstår i forbindelse med for eksempel outsourcing og branchetilhør. Det fremgår, at udvalget har peget på følgende elementer som grundlag for et eventuelt brancheskift: - Virksomhedernes klassifikation i DB03-systemet sker på grundlag af den økonomiske aktivitet i Danmark og efter samme principper som den almindelige klassifikation i DB03 (der skal blot ses bort fra den udenlandske produktion). Virksomhederne skal anmode Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring om brancheskift - Brancheskift forudsætter, at virksomheden kan dokumentere ændringen i den økonomiske aktivitet i Danmark. Dokumentationen kan eksempelvis indbefatte et aktivitetsbaseret virksomhedsregnskab med revisorpåtegning eller eksempelvis Arbejdstilsynets vurdering af den tilbageværende produktion. Virksomhedens anmodning om brancheskift skal være underskrevet af virksomhedens ejer/administrerende direktør eller bestyrelse, der personligt hæfter for oplysningernes rigtighed. På baggrund af bemærkningen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring er ovenstående skrevet ind i lovforslaget som eksemplifikation. Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har foreslået, at der bliver tale om en samlet reservefond for alle branchegrupper og ikke en reservefond for hver branchegruppe.

11 11/23 Kommentar: Formålet med reservefonden er, at der inden for hver branchegruppe skal kunne udlignes overskud og underskud over to år. De enkelte branchegrupper er lukkede økonomiske kredsløb. Formålet med de lukkede økonomiske kredsløb vil blive tilsidesat, hvis der bliver tale om en samlet reservefond for alle branchegrupper. Der er som det fremgår at lovforslagets bemærkninger ikke tale om en egentlig fond, men om en buffer, der skal bidrage til at sikre mod store udsving i de årlige bidrag. Se om et nyt navn til reservefonden/bufferen nedenfor. Bemærkningen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har ikke medført ændring af lovforslaget. Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring efterlyser retningslinier for, hvornår en branche kan betragtes som nødlidende. Kommentar: Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at en branche anses for nødlidende, når der er store udgifter til erstatning m.v. vedrørende tidligere anmeldte skader i en branche med beskæftigelsesmæssig nedgang. Dette er i overensstemmelse med rapporten fra AES-udvalget. En præcisering er ønskelig. Der henvises til rapporten fra AES-udvalget, hvor der blandt andet er beskrevet følgende model for en præcisering af, hvornår en branche kan anses for nødlidende: - Der skal være tale om en branche i varig nedgang. Nærmere bestemt skal der være en halvering af antallet af beskæftigede i branchen inden for en periode på højst 10 år. Desuden skal erstatningsudgiften stige ganske betydeligt i samme periode. - Branchens udgifter skal samtidig påvirke bidraget for den samlede branchegruppe i et sådant omfang, at det gennemsnitlige bidrag for branchegruppen bliver forøget med mindst 50 procent. - Vurderer Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, at branchens udgifter skal udlignes over alle branchegrupper, kan der kun foretages udligning på den del af branchens udgifter, der overstiger den gennemsnitlige udgift per beskæftiget i branchegruppen. Den gennemsnitlige udgift per beskæftiget for branchegruppen fastsættes først, når udgifterne i den omhandlede branche er trukket ud. Der foreslås i lyset af bemærkningen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring indført en hjemmel til, at Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring kan udstede regler herom. Det kan for eksempel ske i den bekendtgørelse, som Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring udsteder om bidragsfastsættelse. Lovforslaget er ændret på grundlag af Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikrings bemærkning. Danmarks Statistik har foreslået en anden formulering af 58 a, stk. 3, om adgangen til at flytte arbejdsgivere mellem branchegrupper.

12 12/23 Kommentar: Den formulering, som Danmarks Statistik har foreslået, er mere præcis end den oprindeligt foreslåede, og lovforslaget er derfor justeret i overensstemmelse med forslaget fra Danmarks Statistik. Dansk Arbejdsgiverforening har peget på, at henvisningen til Danmarks Statistiks 9 branchegrupper ikke er tilstrækkeligt præcis også henset til Danmarks Statistiks aktuelle forslag om ny branchegruppering. Også Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har peget på dette problem. Lovforslaget er derfor ændret, således at anbefalingen om brancheinddeling er skrevet direkte ind i loven. Med hensyn til 58 b har Dansk Arbejdsgiverforening foreslået, at der vælges et andet ord i stedet for reservefond. Kommentar: Reservefonden er en buffer, der skal medvirke til at eliminere store udsving i de årlige bidrag. Der er, som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, ikke tale om en egentlig fond. Ordet reservefond er ikke heldig. Ordet buffer, som er anvendt af AES-udvalget, skønnes ikke anvendeligt. I lyset heraf foreslås, at ordet reservefond i lovforslaget erstattes af pulje til udligning af overskud og underskud. Lovforslaget er ændret i overensstemmelse hermed. Dansk Arbejdsgiverforening foreslår, at det i en bekendtgørelse fastsættes, at Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring kan opkræve det særskilte tillæg efter 58 b, stk. 3, til finansiering af udgifter vedrørende nødlidende brancher. Bekendtgørelsen foreslås udstedt af Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Lovforslaget er justeret i overensstemmelse hermed. Landsorganisationen i Danmark har foreslået en anden formulering af enkelte afsnit i bemærkningerne. FTF har bemærkninger i samme retning Kommentar: Der er ikke i rapporten fra AES-udvalget mere belæg for Landsorganisationens formulering end for den eksisterende formulering. Lovforslagets bemærkninger er dog ændret med udgangspunkt i bemærkningerne fra Landsorganisationen i Danmark. Finansministeriet rejser spørgsmålet, om det ikke bør være Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, der fastsætter regler for belønningsordningen. Kommentar: Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring skal have en aktiv rolle med hensyn til udformningen af belønningsordningen. Det foreslås derfor, at bemyndigelsen bliver hos direktøren for Arbejdsskadestyrelsen, der efter indstilling

13 13/23 fra bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring fastsætter regler for belønningsordningen. Lovforslaget er ændret i overensstemmelse hermed. Finansministeriet finder, at de økonomiske bemærkninger om arbejdsskadeudvalgets anbefaling om afholdelse af temadage bør udgå, da temadage ikke er en del af lovforslaget. Kommentar: Lovforslaget er ændret i overensstemmelse hermed. Finanssektorens Arbejdsgiverforening foreslår, at der blandt andet til brug for belønningsordningen til hver hovedgruppe knyttes mindst én undergruppe. Kommentar: En undergruppe for hver hovedgruppe indebærer, at der bliver identitet mellem hovedgruppe og undergruppe. Skal det give mening at knytte undergrupper til en given hovedgruppe, både med hensyn til bidragsopkrævning og belønningsordning, skal der knyttes mindst 2 undergrupper til hver hovedgruppe. Det tilføjes, at hovedgrupperne indføres ved lov, og at undergrupperne løbende kan justeres uden lovændring. Bemærkningerne fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening har således ikke medført ændring af lovforslaget. Finanssektorens Arbejdsgiverforening har tilkendegivet en positiv indstilling til det grundlæggende princip bag indførelse af en belønningsordning. Finanssektorens Arbejdsgiverforening har anført, at Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring bliver en ny aktør på arbejdsmiljøområdet, og at samspillet med øvrige aktører ikke er beskrevet. Finanssektorens Arbejdsgiverforening er betænkelig ved forslaget, idet der er risiko for, at resurserne til arbejdsmiljøet ikke koordineres. Kommentar: Den foreslåede belønningsordning følger forslaget fra AES-udvalget. Ordningen administreres af Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Arbejdsmarkedets parter, der i vid udstrækning har ansvaret for arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser, indgår i bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring og har derfor mulighed for at medvirke til koordineringen. Det er foreslået, at direktøren for Arbejdsskadestyrelsen fastsætter regler for belønningsordningen efter indstilling fra bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Forslaget fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening har ikke medført ændring af lovforslaget. ProConsult har i et notat af 17. januar 2007, som Beskæftigelsesministeriet har betragtet som et høringssvar til lovforslaget, kritiseret den gældende lovgivning, specielt reglerne om placering i en branchegruppe og mulighederne for at blive flyttet fra en branchegruppe til en anden.

14 14/23 Kommentar: Gældende lovgivning har ikke været hensigtsmæssig, blandt andet med hensyn til reglerne om placering i branchegrupper og arbejdsgivernes muligheder for at skifte branchegruppe. Det skyldes blandt andet, at der ikke i tilstrækkeligt omfang har været muligheder for at tage højde for arbejdsfunktioner. Dette har medført, at gældende lovgivning ikke er oplevet som rimelig og retfærdig og har været medvirkende til, at AES-udvalget blev nedsat. Lovforslaget har i overensstemmelse med anbefalingerne fra AES-udvalget taget konsekvensen heraf. Arbejdsgiveren vil som hidtil blive placeret i den branchegruppe, der svarer til arbejdsgiverens branche. Der foreslås færre branchegrupper (i alt 16), hvilket vil indebære, at de problemer, som ProConsult peger på, vil blive minimeret. Ved inddelingen i branchegrupper har udvalget lagt følgende kriterier til grund: - Brancheundergrupperne har en størrelse, der holder bidraget stabilt ved at imødegå det statistisk set begrænsede antal erhvervssygdomme - Brancheundergrupperne sammensættes sådan, at bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring står i et rimeligt forhold til de udgifter til erhvervssygdomme, der faktuelt kan henføres til brancheundergrupperne - Brancheundergrupperne har en indre sammenhængskraft, som understøtter den solidariske fordeling af udgifter i gruppe og den fælles indsats for et bedre arbejdsmiljø gennem en belønningsordning Lovforslaget er i overensstemmelse med udvalgets forslag. Hvad angår arbejdsgivernes mulighed for at blive flyttet fra en branchegruppe til en anden er det foreslået ( 58 a, stk. 3), at Bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring kan flytte arbejdsgivere til en anden branchegruppe, jf. stk. 1, hvis arbejdsgiverens branchekode ikke svarer til den faktiske virksomhed. Der er ovenfor under kommentaren til høringssvaret fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring beskrevet et forslag fra AES-udvalget til kriterier for, hvornår en virksomhed kan skifte branche. Lovforslaget tager allerede højde for den kritik, som ProConsult har rejst af den gældende lovgivning. Notatet fra ProConsult har derfor ikke givet anledning til justering af lovforslaget. Til 1, nr. 16, ny 63a Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har foreslået, at opdeling af hensættelser ændres fra hensættelser til løbende ydelser og hensættelser til kapitalerstatninger til hensættelser for løbende ydelser og anden erstatningshensættelse. Kommentar: Det vil svare til den nuværende opdeling.

15 15/23 Lovforslaget er justeret i overensstemmelse med bemærkningen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Til 1, nr. 18, ny 68 a I 68 a foreslås indsat en generel bestemmelse om investeringer. Denne bestemmelse findes i den nuværende lovgivning, jf. 68, stk. 1, i lov om arbejdsskadesikring. Denne bestemmelse vil fortsat være gældende for midler svarende til størrelsen af hensættelser for erhvervssygdomme anmeldt før 1. januar Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring ser da ordlyden stort set er ens i de to bestemmelser at der er en risiko for, at forståelsen af bestemmelsen vil være den samme som forståelsen af bestemmelsen i dag. Den ændrede bestemmelse dækker kortsigtede placeringer, mens den nuværende bestemmelse dækker både kort- og langsigtede placeringer. Kommentar: Der er ikke denne risiko. Bestemmelsens ordlyd er, at det påhviler ledelsen af sikre, at aktiver, der ikke er omfattet af 68, er udvalgt således, at de i forhold til arten af Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikrings forpligtelser med hensyn til sikkerhed, afkast og likviditet er af en sådan art og sammensætning, at de er egnede til at fyldestgøre de sikrede. Det er således i bestemmelsen angivet, at aktiverne skal være udvalgt i forhold til arten af forpligtelserne. Det er oplagt, at arten af forpligtelser vil være forskellig for midler svarende til størrelsen af hensættelserne for erhvervssygdomme anmeldt før 1. januar 2008 og for midler svarende til størrelsen af hensættelser for erhvervssygdomme anmeldt den 1. januar 2008 eller senere. Det fremgår endvidere af bemærkningerne til lovforslaget, at forslaget det vil sige den ændrede bestemmelse understreger vigtigheden af, at bidrag opkrævet efter pay-as-you-go ordningen samt midlerne i reservefonden er placeret i likvide aktiver, så disse når nødvendigt kan realiseres med kort varsel. Forslaget tager således højde for forskelle ved investeringer af de forskellige midler. Bemærkningerne fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har ikke medført ændring af lovforslaget. Til 3 ikrafttrædelsesbestemmelsen Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring finder ikke, at den foreslåede overgangsbestemmelse om udligning af bidrag for brancher, der oplever bidragsstigning over 25 procent, er i overensstemmelse med forslagene fra AES-udvalget. Kommentar: Den omtalte bestemmelse afviger ikke fra udvalgets forslag. Bestemmelsen kan, uden at indholdet ændres, formuleres som ønsket af Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring.

16 16/23 Lovforslaget er justeret i overensstemmelse med ønsket fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Landsorganisationen i Danmark og 3F ønsker 2 ændringer af ikrafttrædelsesbestemmelsen: - at de nye regler i lovforslaget (vedrørende Arbejdsskadeudvalgets anbefalinger) gælder for afgørelser, der træffes på ikrafttrædelsesdagen eller senere og - at ikrafttrædelsestidspunktet rykkes frem til 1. marts 2007, alternativt 1. april 2007 De Samvirkende Invalideorganisationer opfordrer til, at bestemmelsen om dispensation fra anmeldelsesfristen får virkning for allerede anmeldte skader. Landsorganisationen i Danmark anfører, at det i Arbejdsskadeudvalget skulle være aftalt, at de nye regler skulle gælde for alle afgørelser, der træffes på ikrafttrædelsestidspunktet eller senere. Der henvises til betænkningen. Kommentar: Det anførte sted i betænkningen beskriver ikke ikrafttrædelsesreglen for lovforslaget, men fastsætter alene, at det er afgørelsesåret, der skal anvendes, når en erstatning (efter de nye regler) skal omsættes til kapitalerstatning. Med hensyn til dispensationsreglen er forslaget i overensstemmelse med udvalgets anbefaling om, at ændringerne kun skal have virkning for nye sager. Beregningerne af de økonomiske konsekvenser af udvalgets forslag blev som LO og De Samvirkende Invalideorganisationer er bekendt med foretaget med det udgangspunkt, at de nye regler kun skulle gælde for nye sager. Den 1. juli 2007 er det tidligst mulige ikrafttrædelsestidspunkt, hvis Folketinget skal have mulighed for en forsvarlig behandling af lovforslaget. Specielt med hensyn til LO s bemærkninger om ikrafttrædelsestidspunktet for så vidt angår underretningen af visse kræftformer bemærkes, at det ikke vil være muligt at lade forslaget træde i kraft på den måde, LO ønsker. Det skyldes, at data indsamlet i de eksisterende registre er indsamlet med det formål, som registrene har og ikke med det formål at sikre underretning til arbejdsskadesystemet. En videregivelse vil derfor være i strid med persondataloven. Bemærkningerne fra Landsorganisationen i Danmark og De Samvirkende Invalideorganisationer har ikke medført ændring af lovforslaget. Forsikring & Pension har i høringssvaret antaget, at ikrafttrædelsesbestemmelsen indebærer, at de nye kapitaliseringsfaktorer ej heller skal anvendes ved genoptagelse af sager før 1. juli De nye kapitaliseringsfaktorer skal alene anvendes i nye sager efter 1. juli 2007.

17 17/23 Bemærkningen fra Forsikring & Pension har ikke givet anledning til ændring af lovforslaget. Forsikring & Pension har samtidig anmodet om, at ikrafttrædelsestidspunktet rykkes til 1. januar 2008 for så vidt angår de nye kapitaliseringsfaktorer. Forsikring & Pension henviser til administrative hensyn. Kommentar: Ikrafttrædelsesbestemmelsen for de enkelte elementer i lovforslaget er fastsat ud fra modstående hensyn. På den ene side hensynet til, at de nye regler træder i kraft så hurtigt, det er muligt, og på den anden side hensynet til, at de interessenter, der berøres af lovforslaget, får mulighed for at indrette sig på de nye regler. Det er derfor valgt at lade forslaget træde i kraft den 1. juli Det er det ikrafttrædelsestidspunkt, der udgør et naturligt kompromis mellem de modstående synspunkter og samtidig giver Folketinget mulighed for en forsvarlig behandling af lovforslaget. Bemærkningerne fra Forsikring & Pension har ikke medført ændringer af lovforslaget. Til 4 Forsikring & Pension har anmodet om, at det i bemærkningerne præciseres, at bestemmelsen også omfatter fremtidige præmieforhøjelser. Bemærkningerne er justeret i overensstemmelse med ønskerne fra Forsikring & Pension. Til 5 Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring peger på, at loven af administrative grunde og af hensyn til regelforenkling bør sættes i kraft i Grønland samtidig med, at den sættes i kraft i Danmark. Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har specielt peget på de særlige problemer, der kan opstå med hensyn til en særlig brancheopdeling (efter hidtidige regler) i Grønland. Kommentar: Ændringer af reglerne om arbejdsskadesikring i Grønland forhandles med Det grønlandske Landsting, inden reglerne sættes i kraft i Grønland. Reglerne sættes i kraft i Grønland ved kongelig anordning med de ændringer, som de særlige grønlandske forhold tilsiger. Det bemærkes videre, at arbejdsskadesikringsloven (med ikrafttræden 1. januar 2004 i Syddanmark) endnu ikke er sat i kraft i Grønland. Særligt med hensyn til brancheopdelingen, som Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring peger på, bemærkes, at selve brancheopdelingen efter gældende regler ikke følger af lov eller anordning direkte, men det hidtidige dobbelte homogenitetskrav er beskrevet i forslaget til den danske lov Arbejdsmarkedets Er-

18 18/23 hvervssygdomssikring vil således kunne anvende den samme nye brancheopdeling for så vidt angår grønlandske arbejdsgivere, så længe det falder inden for 59 i anordning om ikrafttræden af lov om sikring mod følger af arbejdsskade i Grønland.. Bemærkningerne fra Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring har ikke medført ændringer af lovforslaget. Til de økonomiske og administrative bemærkninger til lovforslaget Forsikring & Pension er ikke enig i Arbejdsskadestyrelsens beregninger af de økonomiske konsekvenser af lovforslaget. Videre har Forsikring & Pension foreslået en anden gennemsnitlig skatteprocent end foreslået i lovforslaget for så vidt angår principperne for fastsættelse af kapitaliseringsfaktorer. Kommentar: Bemærkningerne fra Forsikring & Pension har medført, at Arbejdsskadestyrelsen har holdt møde med Forsikring & Pension herom. På mødet fremlagde Forsikring & Pension andre forudsætninger for beregningen af omkostningerne ved de nye kapitaliseringsfaktorer end dem, der blev anvendt af Arbejdsskadeudvalget. De beregningsforudsætninger, som Forsikring & Pension fremlagde på mødet, er efter Arbejdsskadestyrelsens vurdering mere fremadrettede og dermed mere retvisende end de beregningsforudsætninger, som Arbejdsskadeudvalget anvendte. På denne baggrund har der været afholdt et ekstra møde i Arbejdsskadeudvalget, hvor udvalget blev præsenteret for de nye beregningsforudsætninger. Arbejdsskadestyrelsen har i lyset af de ændrede beregningsforudsætninger justeret lovforslagets økonomiske bemærkninger. Lovforslagets økonomiske bemærkninger for så vidt angår nye kapitaliseringsfaktorer er justeret med udgangspunkt i Forsikring & Pension s ændrede beregningsforudsætninger på følgende punkter: - Ændret skatteprocent for beskatning af kapitalafkast - Datagrundlaget (erstatningsudbetalinger ) er korrigeret for virkningerne af arbejdsskadereformen - Ændrede regler vedrørende fastsættelse af erstatning til personer i fleksjob Samlet set forrykker ændringerne økonomien i Arbejdsskadeudvalgets anbefalinger med 187,2 millioner kr. Hertil kommer en yderligere merudgift på 26,8 millioner kr. som følge af krydseffekten med velfærdsaftalen. Kommunernes Landsforening bemærker i sit høringssvar, at Finansministeriet under udvalgsarbejdet i AES-udvalget har tilkendegivet, at kommunernes besparelse på AES-bidraget i overgangsperioden ikke vil medføre en reduktion af bloktilskuddet.

19 19/23 Kommentar: Grundlaget for Finansministeriets holdning baserer sig på, at besparelsen på AES-bidraget er en besparelse for kommunen som arbejdsgiver ligesom andre udgifter til arbejdsskadesikring i kommunalt regi. Ifølge Vejledning om Det Udvidede Totalbalanceprincip (DUT), vejledning nr. 172 af 5. november 1998 punkt 2.3. a, opfatter staten DUT-princippet på følgende måde: I en række konkrete sager har staten fortolket DUT-reglerne således, at spørgsmålet om hjemmel til kompensation afhænger af, om den pågældende arbejdsgiverafgift påvirker de kommunale arbejdsgivere på samme måde som private arbejdsgivere, eller om den er rettet specielt mod de kommunale arbejdsgivere. I sidstnævnte tilfælde giver regelændringen anledning til tilskudsregulering. Da indførelse af pay-as-you-go ordningen indebærer, at alle arbejdsgivere i en overgangsperiode får en besparelse i bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, er det opfattelsen, at kommunernes bloktilskud ikke skal reguleres som følge af lovændringen. Kommunernes Landsforening anfører, at det ikke er muligt at se de kommunaløkonomiske konsekvenser af ændringen af kapitaliseringsfaktorerne og den gradvise forhøjelse af folkepensionsalderen, men kun muligt at se konsekvenserne for kommuner og regioner under ét. I forbindelse med forhandlingerne om de kommuneøkonomiske konsekvenser af lovforslaget vil disse blive belyst. Endvidere fremfører Kommunernes Landsforening, at de samlede økonomiske konsekvenser af forhøjelsen af folkepensionsalderen og de nye kapitaliseringsfaktorer ikke har været belyst i Arbejdsskadeudvalget. I lovforslaget L 58: Forslag til lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige andre love. (Ændringer som følge af gradvis forhøjelse af efterløns- og folkepensionsalderen m.v.) er merudgiften til erhvervsevnetabserstatning i form af kapitalerstatning ved forhøjelsen af folkepensionsalderen belyst på grundlag de gamle kapitaliseringsfaktorer. I dette lovforslag er merudgiften ved nye kapitaliseringsfaktorer med den højere folkepensionsalder belyst. Desuden er der i skema 1 oplyst den isolerede merudgift ved forhøjelsen af folkepensionsalderen med de nye kapitaliseringsfaktorer. Lovforslag L 58 er ikke forhandlet med de kommunale parter. I socialministerens skriftlige forelæggelse for Folketinget og i selve lovforslaget står der følgende om de kommuneøkonomiske forhandlinger: Lovforslagets økonomiske konsekvenser skal forud for det tidspunkt, hvor den gradvise forhøjelse af aldersgrænserne får virkning, forhandles med de kommunale parter. Økonomiforhandlingerne om den gradvise forhøjelse af folkepensionsalderen vil således først ske senere.

20 20/23 Arbejdsskadestyrelsen udarbejder derfor ikke et notat om de samlede økonomiske konsekvenser for de nye kapitaliseringsfaktorer og forhøjelsen af folkepensionsalderen i forbindelse med forhandlingerne om dette lovforslag. Det vil være muligt at se den samlede økonomiske virkning for kommunerne af forhøjelsen af folkepensionsalderen og de nye kapitaliseringsfaktorer ved at sammenholde de økonomiske oplysninger i lovforslaget L 58 med oplægget til DUTforhandlingen af dette lovforslag. Bemærkningerne fra Kommunernes Landsforening har ikke medført ændring af lovforslaget. Skatteministeriet har forskellige tekniske bemærkninger til lovforslagets bemærkninger. Skatteministeriets bemærkninger er indarbejdet i lovforslaget i videst muligt omfang. Socialministeriet har enkelte bemærkninger til lovforslagets økonomiske bemærkninger. Lovforslaget er i et vist omfang justeret i overensstemmelse med Socialministeriets bemærkninger. Økonomi- og Erhvervsministeriet har foreslået en tilføjelse til lovforslagets økonomiske bemærkninger. Lovforslagets bemærkninger er ændret i overensstemmelse med forslaget fra Økonomi- og Erhvervsministeriet. Andre bemærkninger De samvirkende Invalideorganisationer har i høringssvaret henvist til den særudtalelse, der blev afgivet i Arbejdsskadeudvalgets betænkning Særudtalelsen drejer sig om samspillet mellem erstatningsansvarsloven og arbejdsskadesikringsloven. De Samvirkende Invalideorganisationer finder, at forslagene fra udvalget er et skridt i den rigtige retning, men at der ikke er gjort tilstrækkeligt for at afdække mulighederne for at forbedre sammenhængen mellem regler i arbejdsskadesikringsloven og erstatningsansvarsloven. DSI finder, at der kunne indføres ensartede beregningsregler og udbetalingsregler i de to lovgivninger, således at den eneste forskel fremover ville være, at arbejdsskadesikringsloven ikke indeholdt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og godtgørelse for svie og smerte. Landsforeningen for Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede har tilsluttet sig denne udtalelse.

21 21/23 Kommentar: Drøftelserne i Arbejdsskadeudvalget for så vidt angår samspillet mellem arbejdsskadesikringsloven og erstatningsansvarsloven fandt sted på grundlag af den økonomiske forudsætning om økonomisk neutralitet for det offentlige samlet set. På denne baggrund fandt udvalget ikke, at der kunne fremsættes forslag om yderligere samordning mellem arbejdsskadesikringsloven og erstatningsansvarsloven. Lovforslaget følger udvalgets anbefaling på dette punkt. Bemærkningerne fra De Samvirkende Invalideorganisationer og Landsforeningen for Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede har ikke medført ændring af lovforslaget. Forsikring & Pension foreslår i høringssvaret, at arbejdsskadesikringsloven ændres således, at der sker en tvangsmæssig kapitalisering af den del af erstatningen, der svarer til et tab af erhvervsevne på 50 procent, i de sager, hvor tabet af erhvervsevne er større end 50 procent. Kommentar: Arbejdsskadeudvalget, hvori Forsikring & Pension deltog, anbefalede, at reglerne om tilskadekomnes adgang til at kapitalisere en løbende erstatning ikke blev ændret. Forslaget fra Forsikring & Pension har ikke medført ændringer af lovforslaget.

22 22/23 HØRINGSLISTE Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Ankestyrelsen Amtsrådsforeningen Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring Arbejdsskadeforeningen AVS Arbejdsdirektoratet Arbejdsmarkedsstyrelsen Arbejdstilsynet Beskæftigelsesministeriet Danmarks Statistik Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Industri Datatilsynet Den Kristelige Fagbevægelse De samvirkende Invalideorganisationer Fagligt Fælles Forbund (3F) Finansministeriet Finanssektorens Arbejdsgiverforening Finanstilsynet Forsvarsministeriet Frederiksberg kommune Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Håndværksrådet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Justitsministeriet Kommunernes Arbejdsskadeforsikring Kommunernes Landsforening Københavns kommune Landbrugsrådet Landsforeningen af Arbejdsskadede Landsorganisationen i Danmark Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger Skatteministeriet Socialministeriet Statsministeriet (til orientering) Sundhedsstyrelsen Økonomi- og Erhvervsministeriet Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg (til orientering) Forsikring & Pension

23

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget.

1. Indledning I dette notat gennemgås de høringssvar, der er modtaget til lovforslaget. Arbejdsmarkedsudvalget L 73 - Bilag 2 Offentligt Notat Resumé af de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 1 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Ændring som følge af gradvis forhøjelse af den grønlandske pensionsalder) 1 I lov om arbejdsskadesikring i Grønland, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

Datatilsynet har herefter følgende bemærkninger:

Datatilsynet har herefter følgende bemærkninger: Arbejdsmarkedsudvalget L 194 - Bilag 1 Offentligt Arbejdsskadestyrelsen Sankt Kjelds Plads 11 Postboks 3000 2100 København Ø Sendt til pkh@ask.dk 9. januar 2007 Vedrørende høring over forslag til lov om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland Lovforslag nr. L 70 Folketinget 2018-19 Fremsat den 10. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Ændring som følge

Læs mere

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om erstatningsansvar Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Bilag 329 Offentligt Lovafdelingen Udkast til Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142 Dok.: DBJ40356 Forslag til Lov om ændring af lov om erstatningsansvar (Tidspunktet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om arbejdsskadesikring

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om arbejdsskadesikring Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 40 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 40 Folketinget 2015-16 Fremsat den 4. november 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 7. april 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142 Dok.: JOK41561 Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende

Læs mere

Lovforslag nr. L xxx Folketinget Fremsat den x. januar 2007 af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen)

Lovforslag nr. L xxx Folketinget Fremsat den x. januar 2007 af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen) Lovforslag nr. L xxx Folketinget 2006-2004 Fremsat den x. januar 2007 af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om retssikkerhed

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for ( ) UDKAST Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension. (Regulering af folkepensionsalderen)

Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for ( ) UDKAST Forslag. til. Lov om ændring af lov om social pension. (Regulering af folkepensionsalderen) Version 10-09-2015 Fremsat den {FREMSAT} af ministeren for ( ) UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Regulering af folkepensionsalderen) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Socialudvalget L 58 - Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Pensionsenhed J.nr. 2006-1330 the 3. november 2006

Socialudvalget L 58 - Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Pensionsenhed J.nr. 2006-1330 the 3. november 2006 Socialudvalget L 58 - Bilag 1 Offentligt Socialministeriet Pensionsenhed J.nr. 2006-1330 the 3. november 2006 Høringsnotat Bemærkninger til høringssvar vedrørende udkast til: Forslag til lov om ændring

Læs mere

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007.

UDKAST. 1. I 5 a, stk. 4, ændres 65 år til 70 år. Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. juli 2007. UDKAST Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (forhøjelse af aldersgrænsen for aftaler om fratræden) 1 I lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2009-10 L 29 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. oktober 2009 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2009-711-0199 Dok.: IHT40661 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar

Læs mere

Høringsnotatet angår lovforslag om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse).

Høringsnotatet angår lovforslag om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse). Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 54 Bilag 1 Offentligt N O T A T Notat om høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse (Omlægning af Fonden for Forebyggelse

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget Lovforslag nr. L 60 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

Anvendelsesområdet for 24, stk. 1, i arbejdsskadesikringsloven

Anvendelsesområdet for 24, stk. 1, i arbejdsskadesikringsloven Anvendelsesområdet for 24, stk. 1, i arbejdsskadesikringsloven En anmodning om erstatning efter arbejdsskadesikringsloven kan afvises hvis skaden er anmeldt for sent (formel afvisning), eller hvis skaden

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 1 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Overførsel af personoplysninger til tredjeland) 1 I lov om arbejdsskadesikring i Grønland, jf. lovbekendtgørelse nr. 75 af 16. januar

Læs mere

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2:

UDKAST. I 8 indsættes som stk. 2: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond (overdragelse af krav til Lønmodtagernes Garantifond ved tvivl om virksomhedsoverdragelse forud for konkurs m.v.) 1 I lov om Lønmodtagernes

Læs mere

Resumé af og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om social pension og lov om arbejdsskadeforsikring

Resumé af og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om social pension og lov om arbejdsskadeforsikring Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 40 Bilag 1 Offentligt N O T A T Resumé af og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om social pension og lov om arbejdsskadeforsikring

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K. Sendt til:

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K. Sendt til: Skatteudvalget 2010-11 L 79 Bilag 7 Offentligt Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendt til: maria.eun@skat.dk 25. november 2010 Vedrørende høring over udkast til forslag til lov

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år)

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 22 Offentligt Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) I lov om forbud mod

Læs mere

Denne lov er med virkning fra 1. januar 2004 ophævet og erstattet af lov nr. 422 af 10. juni 2003 om arbejdsskadesikring.

Denne lov er med virkning fra 1. januar 2004 ophævet og erstattet af lov nr. 422 af 10. juni 2003 om arbejdsskadesikring. Notat 1 Æbeløgade 1 Postboks 3000 2100 København Ø Tlf. 39 17 77 00 Fax 39 17 77 11 ask@ask.dk www.ask.dk cvr.nr. 16-80-99-34 Hverdage 10-15 Torsdag 10-18 1. Indledning Anordning nr. 273 af 24. april 2001

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd Fremsat den af ministeren for ligestilling (Eva Kjer Hansen) Udkast af 2. februar 2006 Forslag til Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd (Kommunale og regionale udvalg m.v. og ændring

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Udvidet adgang til overflytning, supplerende dagpenge, forenkling mv.

vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Udvidet adgang til overflytning, supplerende dagpenge, forenkling mv. Arbejdsmarkedsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentligt Notat Opsummering af høringssvar fra Beskæftigelsesrådets Ydelsesudvalg, Kristelig Fagbevægelse, Kristelig Arbejdsgiverforening og Arbejdsløshedskassen

Læs mere

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

FM 2019/19. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 30-01-2019 FM 2019/19 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget har dels til formål at bringe den grønlandske og den danske version af Inatsisartutlovens 6 i overensstemmelse

Læs mere

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven Kommunaludvalget 2012-13 L 4 Bilag 1 Offentligt Enhed IT og CPR Sagsbehandler GK Koordineret med [INI] Sagsnr. 1207136 Doknr.1033168 Dato 25. september 2012 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt

Retsudvalget L Bilag 17 Offentligt Retsudvalget L 166 - Bilag 17 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om forældelse af fordringer m.v. (Ændringer som følge af en ny lov om forældelse af fodringer, ophævelse

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.)

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) 1 I lov nr. 442 af 7. juni 2001 om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder, som ændret ved lov nr.

Læs mere

Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 210 Bilag 6 Offentligt Til lovforslag nr. L 210 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag

Læs mere

UDKAST (17/4 08) Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.)

UDKAST (17/4 08) Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.) Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 178 Offentligt UDKAST (17/4 08) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Gennemførelse af dele af Anerkendelsesdirektivet m.v.) 1 I lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige m.fl.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige m.fl. 2009/1 LSF 211 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin. Fremsat den 16. april 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag

Læs mere

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår.

Udkast til. 1. I 2 udgår, lov om åremålsansættelse af tjenestemænd og ansatte på tjenestemandslignende vilkår. Udkast til 8. september 2005 BLj J.nr. 05-204-93 Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemænd i folkeskolen m.v. (Konsekvensrettelser som følge af kommunalreformen og ændringer af tjenestemandslovgivningen)

Læs mere

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN (Konsekvensændringer i forbindelse med kommunalreformen) 1 I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137

Læs mere

Retsudvalget L 31 Bilag 12 Offentligt

Retsudvalget L 31 Bilag 12 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 31 Bilag 12 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM IDENTITETSKRAVET I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL TRE ÆNDRINGSFORSLAG TIL LOVFORSLAG NR. L 31 1. Preben Bang Henriksen (V)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om arbejdsmiljø og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om arbejdsmiljø og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 141 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 26. april 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.,

Læs mere

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v.

Læs mere

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer:

UDKAST. I lov nr. 309 af 5. maj 2004 om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold foretages følgende ændringer: Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 413 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om brug af køberet eller tegningsret til aktier m.v. i ansættelsesforhold (Udvidelse af aftalefriheden

Læs mere

1. Indledning Lovforslaget blev sendt i ekstern høring den 6. februar 2018 med høringsfrist den 21. februar 2018 kl

1. Indledning Lovforslaget blev sendt i ekstern høring den 6. februar 2018 med høringsfrist den 21. februar 2018 kl Beskæftigelsesudvalget 2017-18 L 193 Bilag 1 Offentligt Marts 2018 Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om social

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 92 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 92 Folketinget 2018-19 Fremsat den 13. november 2018 af beskæftigelsesminister (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige m.fl.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige m.fl. Lovforslag nr. L 211 Folketinget 2009-10 Fremsat den 16. april 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om erstatning til tilskadekomne

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel

U d k a s t. Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel Den 23. juli 2018 Version 7 U d k a s t Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Udvidelse af ordninger om pensionslignende ydelse og kulancemæssig godtgørelse for svie og smerte for udsendt

Læs mere

Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag. til

Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag. til Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2010-11 Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af lov om erstatningsansvar og lov om arbejdsskadesikring (Tidspunktet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af arkivloven

Forslag. Lov om ændring af arkivloven 2008/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2004-211800 Fremsat den 8. oktober 2008 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Udkast Ændringer i lov om aktiv socialpolitik

Udkast Ændringer i lov om aktiv socialpolitik Arbejdsmarkedsudvalget, Skatteudvalget 2009-10 AMU alm. del Bilag 104, SAU alm. del Bilag 125 Offentligt Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2010-0002188 Udkast Ændringer i lov om aktiv socialpolitik xx I lov

Læs mere

Erhvervssygdomssikring.

Erhvervssygdomssikring. BEK nr 1012 af 28/10/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0020 Senere ændringer til

Læs mere

13. maj 2010 FM2010/113 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget

13. maj 2010 FM2010/113 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyres udtalelse til forslag til lov om arbejdsskadesikring i Grønland. Afgivet til forslagets 2.

Læs mere

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge,

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 182 Bilag 1 Offentligt N O T A T Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Vejledende udtalelse fra Beskæftigelsesministeriet om den bagudrettede virkning af EU-domstolens dom C-318/13

Vejledende udtalelse fra Beskæftigelsesministeriet om den bagudrettede virkning af EU-domstolens dom C-318/13 NOTAT Vejledende udtalelse fra Beskæftigelsesministeriet om den bagudrettede virkning af EU-domstolens dom C-318/13 Baggrund Ved dom af 3. september 2014 i sag C-118/13, X, EU: C: 2014: 2133 (herefter

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat om forslag til bekendtgørelse om tilskud m.v. til folkehøjskoler 23. juni 20145 Kulturministeriet sendte den 20. maj 2014 et forslag til bekendtgørelse

Læs mere

2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger)

2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj Forslag. til. (Udvidelse af aftalefriheden i optionsordninger) 2018/1 LSF 10 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2018-4014 Fremsat den 3. oktober 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - deltid - erhvervsevnetab - årsløn

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 2015/1 LSF 27 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin. Arbejdsskadestyrelsen, j.nr. 20014-0000283 Fremsat den 7. oktober 2015 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte

Forslag. Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte Socialudvalget L 69 - Bilag 1 Offentligt Udkast november 2005 Forslag til Lov om ændring af lov om individuel boligstøtte (Nedsættelse af aldersgrænsen fra 23 år til 18 år for, hvornår børn indgår i boligstøtteberegningen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

Af de specielle bemærkninger til bestemmelsen fremgår bl.a.:

Af de specielle bemærkninger til bestemmelsen fremgår bl.a.: Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Sendt til: primsund@sum.dk med kopi til pkh@sum.dk 19. januar 2016 Svar på høring over udkast til forslag til lov om elektroniske cigaretter

Læs mere

Forslag. til Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension

Forslag. til Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension UDKAST 05-07-2016 J.nr. 2016-6001-0007 Fremsat den {FREMSAT} af finansministeren Forslag til Lov om ændring af lov om tjenestemænd og lov om tjenestemandspension (Rådighedsløn til personer, der har nået

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel

Forslag. Lov om ændring af lov om forsvarets personel Lovforslag nr. L 5 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af forsvarsministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om forsvarets personel (Udvidelse af ordninger om pensionslignende

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd

Forslag. Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd Lovforslag nr. L 88 Folketinget 2010-11 Fremsat den 1. december 2010 af ministeren for ligestilling (Hans Christian Schmidt, fg.) Forslag til Lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd (Ophævelse

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2010-11 L 136, endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 20. april 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2010-702-0142

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE)

Bekendtgørelse af lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) LBK nr 1 af 04/01/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 2. december 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., j.nr. 2015/008780 Senere ændringer til forskriften LOV nr 462 af 15/05/2017

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 29. april Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 29. april Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 210 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 29. april 2019 Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt

Skatteudvalget L 45 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 45 Bilag 3 Offentligt 16. november 2015 J.nr. 15-1432243 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Høringssvarene har givet anledning til følgende præciseringer i bemærkningerne til lovforslaget:

Høringssvarene har givet anledning til følgende præciseringer i bemærkningerne til lovforslaget: Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 14 Bilag 2 Offentligt N O T A T 3. september 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om ferie (Optjening af sygeferiegodtgørelse og fællesopkrævning

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Spørgsmål 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Vil ministeren overveje

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension

Forslag. til. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 288 Offentligt N O T A T 19. september 2008 Udkast Sagsnr. 2008-0000975 DEP-JAIC/DEPTHO Forslag til Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension

Læs mere

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeservice

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeservice UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om hjemmeservice (Ændring af den bidragsberettigede persongruppe mv.) 1 I lov om hjemmeservice, jf. lovbekendtgørelse nr. 62 af 23. januar 2003, som ændret ved

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Kim Andersen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) fmd. Marlene Harpsøe (DF)

Kim Andersen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) fmd. Marlene Harpsøe (DF) Til lovforslag nr. L 136 Folketinget 2010-11 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 19. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om erstatningsansvar og lov om arbejdsskadesikring (Tidspunktet

Læs mere

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

UDKAST til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø 19. august 2010 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Omprioritering af partsindsatsen) I lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. xxx, foretages følgende ændringer: 1 1.

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

hvis du kommer til skade på jobbet

hvis du kommer til skade på jobbet hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade på jobbet Hvis du kommer til skade i forbindelse med dit arbejde, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler, der skal tages

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Præcisering af bemyndigelsesbestemmelse

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig

Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig Socialudvalget L 75 - Bilag 1 Offentlig Folketingets Socialudvalg DEPARTEMENTET Familie- og beskæftigelse J.nr. 210-12 beba 05. november 2004 Hermed følger - i 70 eksemplarer høringssvar til L 75 forslag

Læs mere

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede)

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) 1 I lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 642

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland Lovforslag nr. L 27 Folketinget 2015-16 Fremsat den 7. oktober 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Tekniske justeringer)

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond (Udbetaling ved livstruende sygdom)

Forslag til lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond (Udbetaling ved livstruende sygdom) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 298 Offentligt Beskæftigelsesministeriet xx oktober 2006 ArC j.nr. 6141-0007 1. Udkast Forslag til lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond (Udbetaling

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver

Forslag. Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver Fremsat den xx. xxxxxxxx 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om forhøjelse af hædersgaver (Skattefrihed m.v. af ekstraordinære hædersgaver) I lov nr.

Læs mere

HØRINGSSVAR VEDR. LOV OM ÆNDRING AF LOV OM FORÆLDREMYNDIGHED OG SAMVÆR M.FL. (UDMØNTNING AF KOMMUNALREFORMEN PÅ DET FAMILIERETLIGE OMRÅDE)

HØRINGSSVAR VEDR. LOV OM ÆNDRING AF LOV OM FORÆLDREMYNDIGHED OG SAMVÆR M.FL. (UDMØNTNING AF KOMMUNALREFORMEN PÅ DET FAMILIERETLIGE OMRÅDE) Side 1 af 5 Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Familiestyrelsen Æbeløgade 1 2100 København Ø Att. Stine Marum Børnerådet 6. januar 2005 HØRINGSSVAR VEDR. LOV OM ÆNDRING AF LOV OM FORÆLDREMYNDIGHED

Læs mere

Forslag. Lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger m.v. 1)

Forslag. Lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger m.v. 1) Til lovforslag nr. L 68 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 17. december 2012 Forslag til Lov om afgift af bidraget til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring og af arbejdsulykkeserstatninger

Læs mere

Forslag. til. Før fradrag af arbejdsmarkedsbidrag kan årslønnen ikke sættes højere end kr..

Forslag. til. Før fradrag af arbejdsmarkedsbidrag kan årslønnen ikke sættes højere end kr.. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og lov om erstatning til tilskadekomne værnepligtige m.fl. (Fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne til personer i fleksjob og fastsættelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister 2008/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmjn., Søfartsstyrelsen, sag nr. 200807699 Fremsat den 3. december

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven

Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 10 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat - udvidelse af aftalefriheden i aktieoptionsloven 10. september 2018 J.nr. 2018-4014 Center for Arbejdsliv (II) AKL Udkast til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Udkast oktober 2004 Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Frit valg af klubtilbud over kommunegrænsen, minimumsgrænse for tilskud til privat pasning) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om omsætning af løbende ydelser til kapitalbeløb for arbejdsskader før den 1. januar )

Bekendtgørelse om omsætning af løbende ydelser til kapitalbeløb for arbejdsskader før den 1. januar ) BEK nr 1700 af 15/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsskadestyrelsen, j.nr. 2015-0006046 Senere ændringer

Læs mere

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2017-18 L 237, L 237 A, L 237 B Offentligt Skatteudvalget 2017-18 L 237 Bilag 7 Offentligt 4. maj 2018 J.nr. 2018-1924 Til Folketinget Skatteudvalget Til

Læs mere

Bekendtgørelse om omsætning af løbende ydelser til kapitalbeløb for arbejdsskader før den 1. januar )

Bekendtgørelse om omsætning af løbende ydelser til kapitalbeløb for arbejdsskader før den 1. januar ) BEK nr 198 af 25/02/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsskadestyrelsen, j.nr. 2015-0001400 Senere ændringer

Læs mere

Høringsliste Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Amtsrådsforeningen Centralorganisationernes FællesUdvalg Dansk Arbejdsgiverforening Dansk

Høringsliste Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Amtsrådsforeningen Centralorganisationernes FællesUdvalg Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Høringsliste Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Amtsrådsforeningen Centralorganisationernes FællesUdvalg Dansk Arbejdsgiverforening Dansk Byggeri Dansk ErhvervsFremme Dansk Handel og Service

Læs mere