REVAS - ÅRSRAPPORT 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REVAS - ÅRSRAPPORT 2009"

Transkript

1

2 REVAS - ÅRSRAPPORT 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. DRIFTSRAPPORT Behandlingsanlæg: Deponi Side 2 Gasanlæg Side 3 Komposteringsanlæg Side 4 Jordhotel Side 4 Knuseanlæg Side 5 Affaldsforbrænding Side 5 Erhvervsgenbrugsstation Side 6 Sorteringsanlæg Side 7 Indsamlingsordninger: Dagrenovation Side 8 Papir, pap og glas fra private husstande Side 8 Landbrugsfolie fra erhvervsvirksomheder Side 8 Genbrugsstationer Side 9 Modtagestation for farligt affald Side 10 Affaldsplanlægning Side 10 PR-virksomhed Side 11 Organisation Side 11 Affaldsstatistik Side ÅRSREGNSKAB Anvendt regnskabspraksis Side 21 Udgiftsbaseret resultatopgørelse for året 2009 Side 24 Omkostningsbaseret resultatopgørelse for året 2009 Side 25 Specifikation og noter Side 26

3

4 2 Behandlingsanlæg. Deponi. Miljøstyrelsen meddelte i 2001, at Revas deponi på lige fod med en del andre deponier i Danmark skal nedlukkes senest den 16. juli 2009, da nye regler gør, at deponiet ikke lever op til de fremtidige krav for deponering. Revas har derfor op til den 16. juli 2009 nedlukket deponiet. Samtidigt er der indgået et samarbejde mellem kommunerne Fanø, Hedensted, Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg og Viborg om den fremtidige deponering af affald gennem dannelsen af selskabet Deponi.net i L90-regi. Den fremtidige deponering sker i dag på henholdsvis Feltengaard Losseplads ved Hadsten Kommune samt Renosyd i Skanderborg. Asbestaffald deponeres hos Affaldsselskabet Vendsyssel Vest I/S (AVV) i Hjørring. Lukningen af deponiet har medført, at der er oprettet en plads for sortering og en plads for omlastning af deponiaffald på affaldscentret. Mængderne af affald til deponering har i 2009 været kraftigt faldende fra tons til (ca. 40 %), hvilket skyldes udsortering af genanvendelige og forbrændingsegnede materialer samt den faldende økonomiske vækst. Udviklingen for de deponerede mængder ser således ud: Mængder til deponering Af de viste tons til deponering har en del af mængderne igennem tiden været forbrændingsegnet materiale fra mellemdeponi, der er brændt eller sammenblandet med jord brugt til slukningsarbejdet af brandene. Materialerne er herefter kun egnet til deponering. Der har i 2009 ikke været deponeret forbrændingsegnet materiale (ca tons) 2000 (ca tons) 1997 (ca tons) 2001 (ca tons) 1998 (ca tons) 2007 (ca tons) 1999 (ca tons) 2008 (ca tons)

5 3 Gasanlæg. I marts 2000 blev der indgået en samarbejdsaftale med Energi Viborg om drift af lossepladsgasanlægget, således at indvindingsanlægget på affaldscentret på Kirkebækvej fra 1. januar 2001 drives af Revas, hvorimod driften af udnyttelsesanlægget stadig foretages af Energi Viborg. I forbindelse med regnskabsaflæggelsen for 2003 konstaterede Energi Viborg, at restgælden for anlægget ultimo 2004 stadig var ca. 7 mio. kr., og at anlægget derfor først kan være betalt pr. 1. januar år senere end først beregnet. Da grundlaget for samarbejdet hele tiden har været, at Revas skulle overtage indvindingsanlægget på affaldscentret, når gælden var betalt, indgik parterne en ny aftale i juni 2004 om at udskyde overtagelsen i 3 år; dvs. pr. 1. januar Denne aftale forventes i 2010 forlænget med minimum 2 år til De indsamlede gasmængder anvendes til energiformål, som det fremgår af nedenstående. Denne udnyttelse er dermed en væsentlig kilde til at reducere den belastning af metangas, som ellers ville have påvirket ozonlaget. Metangas er en af de helt store syndere i forbindelse med nedbrydning af ozonlaget. Gasmængderne omregnet til el- og varmeproduktion svarer til, at der i 2007 og 2008 var følgende produktion: I 2007 var ca kwh el (svarende til ca. 316 normale husstandes forbrug på ca kwh/år) og 2617 MWh varme(svarende til ca. 130 normale husstandes forbrug på ca. 20 MWh/ år). I 2008 bliver der med baggrund i førnævnte udskiftning af gaskedel ikke længere produceret el, men derimod mere varme. I 2008 blev der produceret 3691 MWh varme(svarende til ca. 184 normale husstandes forbrug på ca. 20 MWh/år). I 2009 blev der produceret 3962 MWh varme(svarende til ca. 198 normale husstandes forbrug på ca. 20 MWh/år). Komposteringsanlæg. Fra har mængden af komposterbart have-/parkaffald været i konstant vækst, hvorefter det har stabiliseret sig omkring ca tons/år. En meget kraftig storm i januar 2005 bevirkede dog ekstraordinært meget haveaffald i 2005 fra diverse oprydningsarbejder. Mængderne af komposterbart have-/parkaffald har i 2007 været stigende (ca. 10 %). I 2009 har der, som i 2008, været et fald i mængderne fra ca tons til tons (ca. 3 %). Baggrunden for dette er udelukkende, at mængderne fra eksterne leverandører/vognmænd er faldet kraftigt. Årsagen skyldes formodentlig den faldende økonomiske vækst. Det kan oplyses, at der flere andre steder i landet er et tilsvarende fald i mængderne.

6 4 Udviklingen ser således ud: Mængder af have og parkaffald I 2009 blev ca tons afleveret fra genbrugsstationerne, mens de resterende tons blev afleveret direkte til anlægget af private entreprenører og vognmænd. Det færdigkomposterede haveaffald (ca tons) er igennem mange år henlagt til en løbende slutafdækning af ydervolde og færdigopfyldte deponiarealer. Med baggrund i nedlukningen af deponiet i 2009 (den samlede deponirestkapacitet var ca m 3 svarende til en færdigopfyldning i 2080) er der dog ikke fremover behov for færdig kompost fra have-/parkaffald til dette formål. Det er derfor nødvendigt, at der fremover sker en ændret anvendelse af haveaffaldet. Der er i sidste kvartal af 2007 og i første kvartal af 2008 løbende frasorteret haveaffald, som forsøgsvis neddeles til haveflis. Det har dog vist sig, at den traditionelle neddelingsmetode ikke har kunnet levere den type flis, som er attraktiv for borgerne. Fremover vil dette materiale blive solgt til biobrændsel jf. nedenstående. Med baggrund i en ny bekendtgørelse om biobrændsel er der blevet åbnet op for anvendelse af en del af haveaffaldet til dette formål. Det forventes derfor, at der at der i 2010 vil kunne frasorteres ca. 25 % til biobrændsel (ca tons). Samtidig arbejdes der med, at den resterende del af haveaffald forædles, så det kan anvendes til jordforbedringsformål hos borgere og landmænd mv. i Viborg Kommune. Jordhotel. Der blev i løbet af 2009 leveret ca tons rent og svagt forurenet jord, klasse 0 2, hvilket er en stigning på tons (ca. 32 %). Baggrunden for denne stigning er de store byggeprojekter i Viborg Kommune; herunder det nye rådhusbyggeri. Hovedparten af denne jord har kunnet anvendes direkte til slutafdækning og til nedlukning af deponiet. Det har således ikke været nødvendigt at anvende jordhotellet til længerevarende opbevaring af jord. Formålet med jordhotellet er da også primært at løse et tidsmæssigt problem ved større bygge- og anlægsarbejder, således at disse anlægsarbejder ikke forsinkes eller standses på grund af afsætningsvanskeligheder for jorden.

7 5 Der arbejdes i øjeblikket på at undersøge muligheden for et evt. større jorddeponi for rent jord i umiddelbar nærhed af Revas affaldscenter. Baggrunden er, at der med deponiets lukning er behov for at sikre muligheden for fremover at kunne håndtere svagt forurenet jord, klasse 0 2, i kommunen. Knuseanlæg. Mængden af materialer til knuseanlægget for beton og tegl har fra udviklet sig stærkt, hvorefter det fra har varieret mellem godt tons og tons. Variationen i mængderne må både tilskrives varierende byggeaktivitet og at mange private entreprenører har anskaffet sig mobile knuseanlæg, hvor materialerne nedknuses og sælges på stedet. Udviklingen ser således ud: Mængder af beton og tegl I 2009 blev der samlet set leveret tons, som stort set er den samme mængde som i De ca tons blev leveret fra genbrugsstationerne, mens tons blev leveret direkte til affaldscentret af private entreprenører og vognmænd. Det vurderes, at de faldende mængder til affaldscentret skyldes, at virksomhederne i større grad anvender genbrugsstationerne. Stort set al det knuste materiale er anvendt af Revas til eget brug som plads- og vejbelægninger. Affaldsforbrænding. Der blev i løbet af 2009 afleveret ca tons forbrændingsegnet affald til Revas anlæg; fra genbrugsstationerne ca tons og fra virksomheder og transportører direkte til affaldscentret ca tons. De tons er inkl. dagrenovation.

8 6 De indleverede affaldsmængder fordeler sig på følgende omlastningsformer inden de videresendes til L 90: Omlastestation ca tons (ca. 87 %) Neddelingsanlæg: ca tons (ca. 13 %) Brændbart mellemdeponi 0 tons Der blev i 2009 afsat ca tons affald til forbrænding. Dette er ca tons (7 %) mindre end i Faldet skyldes især den økonomiske situation og en bedre udsortering af rent træ fra det forbrændingsegnede affald på genbrugsstationerne og på affaldscentret. Affaldsmængderne er bortskaffet til følgende anlæg: I/S Vestkraft, Måbjergværket, Holstebro ca tons (86 %) Aars, Varmeværk ca tons (10 %) Århus Forbrænding ca tons (3 %) L 90, forbrænding, Esbjerg ca. 358 tons (1 %) L 90, balning/oplagring (Brændbart mellemdeponi hos Revas) ca. 0 tons (0 %) I alt ca tons (100 %) På grund af manglende afsætningsmuligheder har det siden 1995 været nødvendigt at oplagre forbrændingsegnet affald på mellemlager på Revas affaldscenter. Der er stadig behov for denne kortvarige oplagring af affald ved nedbrud eller renovering af forbrændingsanlæggenes ovne. Der blev derfor i 2004 indgået en samarbejdsaftale med L 90, således at disse oplagringer nu sker i L 90-regi og betales herfra, selv om oplagringen rent fysisk sker på affaldscentret. Herved udlignes omkostningerne ved, at nogle andelshavere lagrer mere affald end andre. I foråret 2008 iværksatte Revas et fuldskalaforsøg med udsortering af rent træ på genbrugsstationen i Karup og Stoholm samt i mindre omfang på affaldscentret i Viborg. Dette udsorteringsforsøg har vist, at det i 2. halvår 2009 var muligt at frasortere 2011 tons rent træ, som direkte kunne anvendes til genanvendelse. Udover den miljømæssige gevinst ved mindre transport har udsorteringen givet en økonomisk besparelse for Revas på ca kr. Erhvervsgenbrugsstation. Den tidligere erhvervsgenbrugsstations berettigelse var at give erhvervsvirksomhederne flere muligheder for at minimere omkostningerne ved affaldsbortskaffelsen, forudsat at de selv udsorterede affaldet. Erhvervsgenbrugsstationen fungerede således i praksis som de øvrige genbrugsstationer for private husstande med den forskel, at der betaltes direkte for affaldet ved indleveringen og ikke et årsgebyr for benyttelsesretten. Med baggrund i en række nationale anbefalinger blev det i november 2005 besluttet at ændre erhvervsgenbrugsstationens status, så den fra 1. januar 2006 på lige fod med de øvrige 6 genbrugsstationer kunne benyttes af private husstande. Samtidig blev det også tilladt for erhvervsvirksomheder at benytte de øvrige 6 genbrugsstationer til bortskaffelse af affald af samme art og omfang

9 7 som private. Erhvervsgenbrugsstationens finansiering ændredes herved fra en takst pr. ton leveret affald til et årsgebyr for benyttelsesretten. Mængderne fra den 7. genbrugsstation indgår derfor fremover i de øvrige genbrugsstationers tal og mængder. Sorteringsanlæg. Formålet med sorteringsanlægget er at give erhvervsvirksomheder, der ikke har mulighed for selv at sortere affaldet, en mulighed for mod ekstrabetaling at aflevere affaldet usorteret til Revas, som herefter udfører sorteringsarbejdet. Mængderne fra sorteringsanlægget og den tidligere erhvervsgenbrugsstation har førhen været sammenblandet. Med baggrund i ophøret af en egentlig erhvervsgenbrugsstation til den 7. genbrugsstation forsvinder denne sammenblanding. Fremover vil sorteringsanlæggets mængder/udvikling være en selvstændig talstørrelse for det affald, der genereres på sorteringsanlægget. Det er derfor kun muligt at foretage en sammenligning med 2008-mængden, som kun viser affaldsmængder til sorteringsanlægget. Revas kan samtidig se, at sammenblandingen af de mængder, der afleveres til sortering, er blevet mere komplekse og dermed mere tidskrævende at sortere. Der vil derfor fremover fra Revas affaldskonsulent være en øget fokus på denne type affald med henblik på en vejledning af disse kunder. Udviklingen ser således ud: Mængder fra sorteringspladsen og 2009 viser udelukkende affaldsmængder fra sorteringsanlægget. Hvis vi ser resultaterne i 2009 for sorteringsanlægget (ca tons), fordeler affaldsmængderne sig således: Genanvendelse ca. 514 tons (ca. 30 %) Forbrænding ca. 972 tons (ca. 57 %) Deponering ca.213 tons (ca. 13 %)

10 8 Indsamlingsordninger. Dagrenovation. Ordningen er som helhed stadig i udvikling. Antallet af renovationsenheder (34.148) er steget med ca. 1 %. Affaldsmængden er svagt faldende, hvilket formodentlig skyldes den økonomiske situation. Der er en svag tendens til, at flere går fra sække til containere. Der blev i årets løb udleveret ca. 150 grønne kompostbeholdere. Siden ordningens opstart i 1997 har husstande nu fået en gratis kompostbeholder til organisk husholdningsaffald. Pr. 1. juli 2005 blev der indført en ny ordning, således at batterier samtidig indsamles med afhentning af dagrenovation. Ordningen går ud på, at husstandene samler sine batterier i en plastikpose, som lægges på låget af sækkestativet eller containeren. På tømningsdagen medtager skraldemanden batterierne og afleverer dem til sortering på affaldscentret samtidig med, at komprimatorbilen tømmes. I 2007 blev der afholdt licitation for indsamling og transport af dagrenovation gældende for en ny 4-årig periode med mulighed for forlængelse i op til 2 år. Licitationsresultatet betød, at det samme firma, som hidtil har udført opgaven, fortsætter. Papir, pap og glas fra private husstande. I forhold til 2004 er indsamlingen via områdecontainere og frivillige organisationer steget med 9 % for papir; men faldet med 8 % for glas. I 2003 blev der indgået samarbejdsaftaler med 6 frivillige organisationer om indsamling af papir og pap der er i 2009 indgået aftale med yderligere 3 organisationer. Dette har haft stor betydning specielt i de tidligere Tjele og Møldrup kommuner, hvor det på grund af affaldspendling til nabokommuner ikke lykkedes at komme op på affaldsbekendtgørelsens daværende krav om indsamling af minimum 55 % af materialerne. Genanvendelsesprocenten i Viborg Kommune ligger nu mellem 59 % og 93 % - med 79 % i gennemsnit for alle 6 indsamlingsområder. Fra 1. januar 2007 blev de tidligere 6 Revas-kommuner med baggrund i kommunesammenlægningen til 1 ny kommune, hvorved affaldsbekendtgørelsens minimumskrav fremover stilles til Viborg Kommune alene og derfor let kan overholdes. I 2009 blev opgaven med tømning af papir og pap samt glascontainere udbudt i licitation for en ny 4-årig periode. Landbrugsfolie fra erhvervsvirksomheder. Indsamlingen af landbrugsfolie foregår både som en bringe- og en henteordning. Der blev i 2009 i alt indsamlet 386 tons landbrugsfolie til genanvendelse, hvilket er 20 tons (5 %) mere end i Landbrugsfolien kan hele året rundt afleveres på affaldscentret. Derudover har der som de foregående år også været etableret en henteordning for landbrugsfolie med afhentning direkte hos landmanden. Der har i 2006/2007 været afholdt et møde med landboorganisationerne med henblik på at revurdere ordningen samt at få deres syn på tilrettelæggelsen af indsamlingstidspunkterne. Der blev her udtrykt

11 9 ønske om to indsamlingsperioder pr. år samt, at der udover indsamling af den almindelige landbrugsfolie, også var et behov for indsamling af big-bags (korn- og foderemballager). Indsamlingsordningen vil fra 2010 ikke længere kunne gennemføres med baggrund i den nye affaldsreform. Affaldsreformen gør, at Revas ikke længere må have en indsamlingsordning for sorteret genanvendeligt erhvervsaffald. Landbrugsfolien kan dog stadig afleveres på affaldscentret mod betaling. Genbrugsstationer. De første 10 år steg affaldsmængderne til genbrugsstationerne kraftigt (i gennemsnit 15 % pr. år). Fra var stigningen i gennemsnit kun ca. 4 % pr. år. Fra 2004 til 2005 så vi igen en helt ekstraordinær stigning, hvilket for en stor dels vedkommende skyldtes store mængder haveaffald fra oprydning efter stormen i januar I 2007 var der en kraftig stigning (ca. 5 %), som tilskrives ombygninger, renovering af haver samt kassation af forbrugsvarer; f.eks. endnu ikke udtjente fjernsyn, mobiltelefoner, hårde hvidevarer, møbler ol. I 2009 blev der afleveret ca tons, som er en stigning i forhold til 2008 på ca. 850 tons svarende til 2 %. Det vurderes, at stigningen afspejler, at flere virksomheder benytter genbrugsstationerne. Udviklingen ser således ud: Mængder fra genbrugsstationer Tallene i 1991 er kun for 7 måneder af året. Affaldsmængderne fordeler sig således: Genanvendelse ca tons (ca. 63 %) Forbrænding ca tons (ca. 24 %) Deponering ca tons (ca. 13 %)

12 10 Som nævnt i afsnittet om erhvervsgenbrugsstationen/sorteringsanlægget blev det i 2005 besluttet at ændre genbrugsstationernes status fra 1. januar 2006, således at erhvervsvirksomhederne kunne benytte genbrugsstationerne til bortskaffelse af mindre mængder affald af samme art og omfang som private husstande. Erhvervsvirksomhederne betaler det samme årlige gebyr som private for benyttelsesret. Der ses ikke voldsomme stigninger i affaldsmængderne ved denne ændring, som i høj grad er en omlægning og legalisering af erhvervsvirksomhedernes hidtidige brug af genbrugsstationerne. Modtagestation for farligt affald. I 2009 blev der modtaget ca tons farligt affald, som blev videresendt til behandling; primært til Kommunekemi. Det var ca. 100 tons mere end i 2008, hvilket er en rimelig stigning. I 2005 blev der bygget ny modtagestation på affaldscentret, og byggeriet stod færdigt ved årsskiftet 2005/2006. Stationen har bl.a. et topmoderne oliebehandlingsanlæg samt et stort areal til f.eks. containere, der gør, at modtagestationen nu er i stand til at modtage affald fra et større geografisk område end tidligere. Den ny modtagestation har kostet ca. 10,7 mio. kr. Affaldsplanlægning. Affaldsplanlægning for perioden blev afsluttet lige før årsskiftet i Planerne har følgende generelle målsætninger: Nationale mål Kvantitative mål: Affaldsplan Behandlede affaldsmængder hos Revas Status 2009 Behandlede affaldsmængder i Viborg Kommune Status 2007 Genanvendelse 65 % 74 % 64 % 55 % Forbrænding 26 % 19 % 30 % 34 % Deponering 9 % 7 % 6 % 11 % Af tallene ses, at status for de samlede mængder, der er behandlet i Viborg Kommune i 2007, ikke når de nationale mål. De samlede affaldsmængder i Viborg Kommune er udregnet med baggrund i det nationale registreringssystem ISAG (Informations System for Affald og Genanvendelse). ISAG-tallene fra Miljøstyrelsen fra 2008 er behæftet med en vis usikkerhed, da det formodes, at langt fra alle data fra behandlingsanlæggene er indsendt og registreret. Med baggrund i dette er der i stedet fokuseret på de mængder, som Revas selv behandler. Pr. 1. januar har Miljøstyrelsen med baggrund i ovennævnte opstartet implementering af et nyt landsdækkende Affalds Data System, som skal sikre en bedre dataindsamling af den enkelte kommunes indsamler og affaldsbehandler. Som det fremgår af de afleverede og behandlede mængder hos Revas i 2009, er genanvendelses procenten tæt på de nationale mål og deponeringsmængderne er bedre. Baggrunden for dette er en større udsortering af det deponeringsegnede affald. Her sker der en flytning af affaldsmængderne opad i hierarkiet til forbrænding og genanvendelse.

13 11 Det forventes, at der i 2010 med baggrund i ovennævnte vil ske en yderligere udsortering af både forbrændingsegnet affald samt deponiaffald, samt mængden til genanvendelse. Det drejer sig om yderligere frasortering af især træ, papir, pap og plast både fra husholdninger og erhverv til genanvendelse. PR-virksomhed. Siden 1990 er informationsmængden fra Revas til borgerne og virksomhederne steget støt i takt med antallet af indsamlingsordninger og indførelse af nye behandlingsformer. Det blev i 2002 besluttet at ændre den hidtidige information med særskilte kampagner til én gang årligt at udsende en affaldshåndbog til både borgerne og virksomhederne. Bogen, som blev udsendt første gang i 2002, er modtaget positivt. Der har været mange positive henvendelser fra både borgere og virksomheder. Den nye bog nr. 7 intet er så skidt, som blev udsendt i 2009, har - udover den generelle borgerinformation også været startskuddet til verdens første affaldsgrandprix - Co2ntainer. Projektet vil involvere op mod årige skolebørn i Viborg Kommune. Formålet med Co2ntainer-projektet er at give børnene en oplevelse af, at affald er en nyttig resurse, herunder hvordan de kan reducere affaldsmængderne, fremme genbrug og genanvendelse og derved forbedre miljøet. Med Co2ntainer-projektet har vi valgt at fokusere på børnene, fordi de er en meget vigtig målgruppe. Det sker i en række spændende og udfordrende discipliner med appel til børnenes nysgerrighed, interesser og engagement - Udover bogen har der været selvstændige kampagner rettet mod dagrenovation samt kampagner rettet mod virksomheder vedr. bedre sortering af brændbart affald. Besøgene fra skoler og børnehaver er fortsat en væsentlig aktivitet. Organisation. Medarbejderstaben er på 42 personer; fordelt med 16 i administrationen, 2 specialarbejdere på modtagestationen for farligt affald, 9 faste specialarbejdere og 6 afløsere på genbrugsstationerne samt 9 specialarbejdere på affaldscentret.

14 AFFALDSSTATISTIK Befolkningsunderlaget i Viborg Kommune fordelt på områder. Område Indbyggere Fordeling pr i % Viborg Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup Hvam (Ålestrup) I alt Fjends 9% Tjele 10 % Karup 7% Bjerringbro 15% Viborg 49% Møldrup 9% Hvam (Ålestrup) 1%

15 13. Affaldsmængdernes fordeling på genanvendelse, forbrænding og deponering i årene Resultat Budget Ton Ton Ton Ton Ton Ton Ton GENANVENDELSE Områdecont./Frivillige org Erhverv (papir & pap) Haveaffald Beton Jord Øvrige mat. (Genbrugsst.) Øvrige mat. (Affaldscentret) Madaffald Modtagestation *1) *1) *1) - Ialt Ton Ton Ton Ton Ton Ton Ton FORBRÆNDING Kommunal dagrenovation Genbrugsstationer Privat lev. (REVAS komm.) Privat lev. (andre komm.) Modtagestation Ialt Ton Ton Ton Ton Ton Ton Ton DEPONERING Kommunal dagrenovation Genbrugsstationer Privat lev. (REVAS komm.) Privat lev. (andre komm.) Ialt TOTAL = Der henvises til bemærkning side 19. Ton genanvendelse forbrænding deponering

16 14. Affaldsmængder tilført Affaldscentret fordelt på områder og affaldstyper i 2009 (Mængder i tons) Ialt pr. DEPONERING: Viborg Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup Øvrige % - andel Storskrald % Handels-og kontoraffald % Industriaffald % Byggepladsaffald % Jord og sten % Sorteringsanlæg % Gadefejning % Asbestaffald % Sand fra sandfang % Spildevandsslam ,1% Sand og ristestof ,2% Tørret slam ,1% Affald fra genbrugsstation % Asbestaffald genbrugsstation % Olieforurenet jord >0,5% ,02% Tungmetalforurenet jord % DEPONERING IALT % Brændbart lager til deponi DEPONERING IALT FORBRÆNDING: Viborg Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup Øvrige I alt % - andel Kommunal dagrenovation % Dagrenovation, øvrige % Storskrald % Handels-og kontor affald % Industriaffald % Byggepladsaffald % Sorteringsanlæg % Affald fra genbrugsstation % FORBRÆNDING IALT % HAVEAFFALD: Viborg Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup Øvrige I alt % - andel Affald fra genbrugsstation % Haveaffald, øvrige % HAVEAFFALD IALT % BETON OG TEGL: Affald fra genbrugsstation % Sorteringsanlæg % Beton og tegl, øvrige % BETON OG TEGL IALT % JORD: Jord fra genbrugsstation % Klasse 0-2 jord, øvrige ,8% Olieforurenet jord <0,5% ,2% JORD IALT % Tilførte mængder total

17 15. Affaldsmængder fraført sorteringsanlægget i 2009 (Mængder i tons) Ialt pr. USORTERET AFFALD 1. kvartal 2. kvartal 3. kvartal 4. kvartal Pap og papir Jern og metal Landbrugsfolie Brændbart affald Deponi USORTERET AFFALD I ALT: FEJLSORTERET AFFALD I ALT:

18 Kommunal dagrenovation i (Mængder i tons) Ialt pr. FORBRÆNDING 1. kvartal 2. kvartal 3. kvartal 4. kvartal Viborg Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup I ALT Ton Dagrenovation

19 Genanvendelse af pap, papir og glas fra private husstande Glas til genanvendelse fra private husstande fordelt på indsamlingsmåde og områder for 2009 (Mængder i tons) GLAS Områder Områdecontainere Frivillige organisationer I alt pr Viborg Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup I alt Ton Glas Pap og papir til genanvendelse fra private husstande fordelt på indsamlingsmåde og områder for (Mængder i tons) PAP OG PAPIR Områder Områdecontainere Frivillige organisationer I alt pr Viborg Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup I alt Ton Pap og papir

20 Affaldsmængder tilført genbrugsstationerne i 2009 fordelt på genbrugsstationer og affaldstyper. 18. (Mængder i tons) Ialt pr. Budget Materialeart Viborg Viborg V Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup % - andel Papir ,5% Pap ,6% PE-folie ,0% Jern/metal ,1% Gipsplader ,7% Emballageplast ,1% PVC ,1% Plastkofangere ,0% Planglas ,0% Tøj ,6% Beton ,2% Haveaffald ,7% Jord ,9% Brændbart ,3% Deponi ,5% Asbest ,1% Farligt affald ,6% Akkumulatorer ,2% Ialt % Viborg Viborg V Tjele Fjends Karup Bjerringbro Møldrup i alt Kg/indbygger %-andel 57% 6% 8% 7% 15% 7% 43% Antal cont. tøm Ton Genbrugsstationerne

21 Oversigt over affaldsmængder fra modtagestationen for farligt affald (Mængder i tons) Affaldsgruppe A Affaldsgruppe B-Z I alt pr. Kommune Olieaffald kemikalieaffald Viborg Øvrige Total Der foregår i øjeblikket en landsdækkende diskussion om, hvilke farligt affaldstyper, der kan betegnes som genanvendelige. Med baggrund i denne diskussion er der ikke fortaget en opdeling i genanvendelse samt forbrænding. Ton Modtagestationen

22

23 ANVENDT REGNSKABSPRAKSIS 21 Generelt Revas er en kommunal kontraktstyret driftsvirksomhed oprettet i forbindelse med dannelsen af den ny Viborg kommune. Revas drives efter driftsøkonomiske principper med det sigte, at virksomheden skal hvile i sig selv. Årsregnskabet blev tidligere udarbejdet efter årsregnskabslovens principper. I betragtning af, at Revas nu er en kommunal driftsvirksomhed, er nærværende resultatopgørelse udarbejdet efter Indenrigsministeriets budget og regnskabssystem for kommuner. Resultatopgørelsen viser som sådan årets resultat inkl. afskrivninger omkostningsbaseret. Forskellen på det omkostningsbaserede og det udgiftsbaserede regnskab er, at der i det omkostningsbaserede er fratrukket afskrivninger på anlægsaktiver. Der er ikke udarbejdet en selvstændig balance for affaldsbehandlingen (Revas virksomhed). Aktiver og passiver er optaget som en del af kommunens samlede regnskab. Driftsregnskab Indregning af indtægter. Indtægter indregnes så vidt muligt i det regnskabsår, de vedrører, jf. transaktionsprincippet. Omkostninger indregnes i resultatopgørelsen i det regnskabsår, de vedrører, forudsat, at de er kendte på tidspunktet for regnskabsaflæggelsen. Likvide aktiver Forsyningsvirksomhedens beholdning er optaget i kommunens regnskab på statuskonti for mellemregning med forsyningsvirksomheder (konto 9.35). Revas beholdning i kommunekassen udviser følgende: Beholdning primo Resultat af drift 2009 Efterregulering 2009 Anlæg 2009 Forbrugt hensættelse Beholdning ultimo kr kr kr kr kr kr. Feriepengeforpligtigelsen udgør kr efter årets afslutning. Der er bogført regulering af barselsrefusion på kr efter årets afslutning. Lagerbeholdninger Der er ikke registreret lagerbeholdninger, idet indkøbene udgiftsføres i anskaffelsesåret og varearternes individuelle samlede værdier udgør mindre end kr. Materielle anlægsaktiver, aktivering og afskrivning Nyanskaffelser på under kr. vedr. driftsområder udgiftsføres i anskaffelsesåret. Anskaffelser over beløbsgrænsen aktiveres og afskrives over den forventede levetid jf. nedenfor.

24 Levetider Der anvendes følgende levetider, jfr. kommunernes retningslinjer for registrering af kommunernes fysiske aktiver: 22 Bygninger Biler Maskiner Containere Anlæg Kontormaskiner IT-systemer år 7 år 7-15 år 7 år 7-20 år 6 år 3 år Forpligtelser Forpligtelsen dækkende de feriepenge, som ansatte har krav på ved evt. ophør af virksomheden, henstår som en del af virksomhedens mellemværende med kommunekassen. Der er henlagt beløb til dækning af miljøforpligtelser ved ophør af aktiviteter, hvor der skønnes at være risiko for behov for oprydning/rensning af jord mv. Henlæggelsen i 2009 er fastsat til 46,70 kr. pr. deponeret ton affald. Hensættelsens størrelse er fastlagt på baggrund af en forudsætning om, at deponiet fortsat skulle have været anvendt efter Hensat primo Hensat i 2009 Hensat ultimo Forbrugt Rest hensat ultimo kr kr kr kr kr. I forbindelse med den løbende nedlukning af deponiet er udgifterne til dette afholdt i den daglige drift. Der er dog et særligt driftsregnskab for de udgifter, der er forbundet med nedlukningen, og som skal finansieres af de hensættelser, der er foretaget løbende til netop dette formål. Det faktiske regnskab for 2009 er: Konsulentbistand Køb af materialer Drift og mandskabstimer Fremmed arbejde kr kr kr kr kr. Det samlede regnskab: Konsulentbistand Køb af materialer Drift og mandskabstimer Fremmed arbejde kr kr kr kr kr.

25 23 De samlede udgifter til nedlukningen af deponiet er endeligt opgjort udltimo Det resterende beløb på kr forbliover hensat til dækning af udgifter til monotorering af området. Hensættelsen udgør en del af forsyningsvirksomhedens mellemværende med kommunekassen, da det p.t. i overensstemmelse med Indenrigsministeriets retningslinjer ikke er obligatorisk at hensætte til forpligtelser.

26 REVAS 24 DRIFTSUDGIFTER: UDGIFTSBASERET RESULTATOPGØRELSE FOR PERIODEN 1. JANUAR DECEMBER Resultat 2008 Resultat 2009 kr. x hele kr. Behandlingsanlæg Deponi Gasindvindingsanlæg Kompostering Jordhotel Knuseanlæg Sorteringsanlæg Affaldsforbrænding Indsamlingsordninger Modtagestation Dagrenovation Indsamling af pap, papir og glas Genbrugsstationer Administration og fællesudgifter Fordeling af adm./fælles udgifter Ialt DRIFTSINDTÆGTER: Korrigeret Budget 2009 kr. x Behandlingsanlæg Deponi Gasindvindingsanlæg Komposteringsanlæg Jordhotel Knuseanlæg Sorteringsanlæg Affaldsforbrænding Indsamlingsordninger Modtagestation Dagrenovation Indsamling af pap, papir og glas Genbrugsstationer Ialt RESULTAT FØR RENTER M.V Renter, netto Kursregulering - RESULTAT FØR HENLÆGGELSER Konsolidering 0 0 NETTORESULTAT

27 REVAS 25 OMKOSTNINGSBASERET RESULTATOPGØRELSE FOR PERIODEN 1. JANUAR DECEMBER DRIFTSUDGIFTER: Resultat 2008 Resultat 2009 kr. x hele kr. Behandlingsanlæg Deponi Gasindvindingsanlæg Kompostering Jordhotel Knuseanlæg Sorteringsanlæg Affaldsforbrænding Indsamlingsordninger Modtagestation Dagrenovation Indsamling af pap, papir og glas Genbrugsstationer Administration og fællesudgifter Fordeling af adm./fælles udgifter Ialt DRIFTSINDTÆGTER: Korrigeret Budget 2009 kr. x Behandlingsanlæg Deponi Gasindvindingsanlæg Komposteringsanlæg Jordhotel Knuseanlæg Sorteringsanlæg Affaldsforbrænding Indsamlingsordninger Modtagestation Dagrenovation Indsamling af pap, papir og glas Genbrugsstationer Ialt RESULTAT FØR RENTER M.V Renter, netto Kursregulering - RESULTAT FØR HENLÆGGELSER Konsolidering 0 0 NETTORESULTAT

28 26 REVAS Specifikation og noter til resultatopgørelsen for perioden 1. januar december 2009

29 27 (Beløb i kr.) DEPONI Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Bygninger Plads, vej, hegn Maskiner (andel) Spildevandsafledning Statsafgift Andre udgifter Containere Transport og bortskaffelse Fordeling 160 *) Nedlukning af deponi Hensættelse til 224 Afskrivning bygninger/anlæg Afskrivning af perkolatanlæg Afskrivning, maskiner (andel) Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Affaldsafgift Behandlingsafgift Samlede driftsindtægter RESULTAT ) I forbindelse med nedlukningen af deponiet er der etableret hegn til hindring af papir- og plastflugt. Der er indkøbt tank til opsamling af regnvand til brug for støvdæmpning af arealet samt øvrige driftsmæssige foranstaltninger på affaldscentret. 2) Der er foretaget støjmåling af området i forbindelse med lukningen af deponiet og den efterfølgende flytning og etablering af behandlingsanlæg på affaldscentret. Kontingent til Deponi.net udgør kr ) Der er bortskaffet tons deponiaffald til en pris af kr. 663, hvor der var budgetteret med en mængde på tons til en pris af kr. 710 pr. tons. 4) Udgifterne dækker konsulentbistand, køb af materialer samt anlæg af kantsten for sikring af vandafledning i forbindelse med nedlukning af deponiet. Der er reetableret skråninger samt opsat hegn til forebyggelse af plast- og papirflugt fra ny sorteringsplads til deponeaffald.

30 28 5) Den manglende indtægt skyldes bl.a. et fald i de indkomne mængder. I forbindelse med nedlukning af deponiet og etablering af ny sorterplads for deponiegnet affald er indtægten for 2. halvår overført til denne sorterplads. For deponiet er der tale om kr *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

31 29 (Beløb i kr.) GASINDVINDINGSANLÆG Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Bygninger Maskiner (andel) 1 58 Indvindingsanlæg Måle- og reguleringsstationer Rådgivning Fordeling 160 *) Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Driftsbidrag - Energi Viborg inkl. administration Samlede driftsindtægter RESULTAT 0 0 6) I forbindelse med nedlukning af deponiet har det været nødvendigt at hæve nogle af gasbrøndene. Dette har givet en ekstra udgift på kr Der er udskiftet en gaskøler samt udført ekstra service i forbindelse med et stigende antal gasalarmer for kr *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

32 30 (Beløb i kr.) KOMPOSTERINGSANLÆG Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Plads og vej Maskiner (andel) Kompostering Fordeling 160 *) Afskrivning anlæg (andel) 4 13 Afskrivning, maskiner (andel) Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Affaldsafgift Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Lønudigften er større end budgetteret da vi selv har færdiggjort etablering af ny kompostplads. Komposten er efterfølgende udlagt i miler. Der foretages daglige målinger af temperaturen i komposten for optimering af processen. Af den samlede lønudgift udgør 28% arbejde vedr. nedlukning af deponiet. 8) Forbrug af maskintimer på kompostpladsen svarer til 22% af det samlede maskinforbrug. Da det fortrinsvis er nye maskiener som dumper og ny gummihjulslæsser der kører på kompostpladsen har andelen af maskinudgifterne været lavere end budgetteret. Forbruget af maskintimer har i 2009 været mindre med baggrund i omlægning af produktionen/arbejdsform. Billedet er ikke retvisende for den fremtidige drift, da omlægningen først vil være effektiviseret i ) Der er indkommet tons haveaffald. Heraf er 735 tons rødder. Der er neddelt tons haveaffald. Hertil kommer sortering af tons kompost til brug for videresalg af biobrændsel. 10) Der er indkommet tons haveaffald fra private mod budgetteret tons. Der er solgt tons sorteret kompost til biobrændsel. *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

33 31 (Beløb i kr.) JORDHOTEL Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Plads og vej Maskiner (andel) Fordeling 160 *) Afskrivning af plads/hegn Afskrivning, maskiner (andel) Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Behandlingspris Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Udgifterne på jordhotellet svarer til de forholdsmæssige fordelte udgifter vedr. administration, afskrivninger og forsikringer. 12) Den indkomne mængde jord har kunnet anvendes direkte til slutafdækning samt etablering af volde ved deponiet, hvorfor der ikke har været nogen indtægter på jordhotellet. *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

34 32 (Beløb i kr.) KNUSEANLÆG Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Maskiner (andel) Knusning Plads og vej Fordeling 160 *) Afskrivning, maskiner (andel) Afskrivning bygninger og anlæg Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Affaldsafgift Salg af materialer Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Der er knust ton beton mod budgetteret tons da en del af de indkomne mængder er brugt til bundsikring ved interrimveje inden knusning. 14) Der er indkommet tons mod budgetteret tons. Der er ikke solgt knust beton i 2009 da mængderne er brugt til egen vedligeholdelse og udbygning af egne pladser mv. *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

35 33 (Beløb i kr.) SORTERINGSANLÆG Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Bygning, plads og hegn Maskiner (andel) Containere Transport og bortskaffelse af affald Fordeling 160 *) Afskrivning anlæg 4 13 Afskrivning bygning Afskrivning containere 0 0 Afskrivning maskiner (andel) Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Affaldsafgift Salg af materialer Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Udgifter til bortskaffelse af deponiaffald er bogført under Affaldscenter/deponi. Se note 3 side ) I forbindelse med nedlukning af deponiet pr. 16/ er der etableret to nye sorterpladser. Således har der i 2. halvår været 3 sorterpladser: en for deponeringsegnet affald, en for forbrændingsegnet affald, samt den hidtidige sorterplads for usorteret erhvervsaffald. Indtægterne for de to nye sorterpladser er budgetteret på de enkelte områder for deponi og affaldsforbrænding. For deponiet er beløbet kr og for affaldsforbrædningen er beløbet kr *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

36 34 (Beløb i kr.) AFFALDSFORBRÆNDING Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Bygning, plads og hegn Maskiner (andel) Containere Transport og bortsk. af affald Fordeling 160 *) Afskrivning, belægning og plads Afskrivning komprimator Afskrivning, containere Afskrivning, maskiner (andel) Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Affaldsafgift Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Der er sendt tons affald til forbrænding i 2009 mod budgetteret tons. Der er udsorteret tons rent træ, som er solgt til genanvendelse. Heraf 250 tons fra genbrugsstationerne i Karup og Stoholm. Der ligger ca tons forbrændingsegnet affald på mellemlager for brændbart affald ved udgangen af ) Der er sket et markant fald i mængden af det brændbare affald, der afleveres fra private og virksomheder. Der er indkommet tons mod budgetteret tons. Yderligere ligger en del af indtægterne på sorteranlægget for brændbart affald ca. kr *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

37 35 (Beløb i kr.) MODTAGESTATION Aktivitet DRIFTSUDGIFTER Resultat Resultat Korr. budget Noter Personale Bygninger, plads og hegn Maskiner (andel) Beh.afg. Kommune Kemi(udlæg) Edb-udstyr Indsamling og transport Planlægning Information Håndtering og behandling Fordeling 160 *) Bortskaffelse af øvrigt affald Projekt olie- og benzinudskillere Afskrivning af edb Afskrivning af ny modtagestation Afskrivning af anlæg Afskrivning maskiner/biler Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Beh,afg.Kommune Kemi(udlæg) Håndteringsafgift, olieudskill Håndteringsafgift, sandfang Håndteringsafgift, risikoaff Vejegebyr Håndteringsgebyr Grundgebyr Emballagesalg/leje Behandlingsafg.,batterier Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Der er indsamlet en mindre mængde flydende affald, da tidligere store kunder nu leverer direkte til KommuneKemi. Der er udført flere tømninger af olieudskillere mere end forventet.

38 36 19) Udgift til behandling rest af slam fra container samt rest fra oliebehandlingsanlæg (sump) har været budgetteret under bortskaffelse af affald. Pga. lukning af eget deponi i sommeren 2009 har prisen for bortskaffelse af sand fra sandfang været budgetteret til kr. 850 pr. tons. Alle sandfang er imidlertid tømt i første halvår af 2009, hvorfor bortskaffelse har fundet sted til eget deponi til kr. 385 pr. tons 20) Der er tømt 147 flere olieudskillere end forventet. 21) Der er opkrævet håndteringsgebyr for 226 tons mindre end budgetteret. Der er indsamlet 456 tons mindre B-Z-afflad, men behandlet 230 tons mere via oliebehandlingsanlægget. 22) Der er opkrævet genbrugsgebyr for farligt affald fra ca nye hustande og virksomheder. 23) Salg og udlejning af emballage udgør kr mere end budgetteret. *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

39 37 (Beløb i kr..) DAGRENOVATION Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER EDB Indsamling og transport Bortskaffelse af affald Indkøb af sække Kompostbeholdere Batteriindsamling Fordeling 160 *) Erstatninger Afskrivning af edb-system Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Renovationsafg., I/S komm Andre indtægter Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Der har været øgede udgifter i forbindelse med information pga. vintervejrssituationen mv. 25) Der har i første halvår af 2009 været en ekstraudgift på ca. kr pr. måned til specialafhentninger på adresser, hvor der er særlige AT-hensyn vedr. adgangsforholdene. Myndigheden arbjder på problemstillingen. 26) Der har været et mindreforbrug på bortskaffelse af dagrenovation på Dette svarer til, at der er indkommet ca tons mindre affald end budgetteret. 27) Indkøb af 165 plastkompostbeholdere. Plastkompostbeholderen er i 2009 blevet uddelt gratis. 28) Den mindre indtægt på kr svarer til ca færre renovationsenheder eller under 1% af det samlede antal budgetterede renovationsenheder. Dette skyldes frameldinger fra virksomheder og offentlige institutioner. 29) Salg af ekstra sække udgør Udfakturering af ekstratømninger udør kr *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

40 38 (Beløb i kr..) INDSAMLING AF PAP, PAPIR OG GLAS Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Containerpladser Maskiner (andel) Containere Indsamling og transport Fordeling 160 *) Afskrivning af anlæg/containerpladser Afskrivning af containere Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Genbrugsgebyr Salg af materialer Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Der er dekoreret bobler med nyt logo for kr Indkøb af nye bobler udgør kr ) Tilskud til Spildopmagerne i Viborg udgør kr Kørsel af effekter fra Genbrugsstationen i Viborg til Spildopmagerne i Viborg udgør kr På grund af de lave priser på pap og papir har der været en øget udgift til garantibetalinger til frivillige organisationer. 32) Den øgede indtægt svarer til, at der er opkrævet genbrugsgebyr fra ca flere husstande end budgetteret. 33) Priserne på salg af pap og papir har været meget lave i I første halvår har prisen på pap været negativ mens prisen på papir hele året har ligget på ca. halvt niveau af Prisen på glas har været uændret. *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

41 39 (Beløb i kr.) GENBRUGSSTATIONER Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale (andel) Bygninger, plads, hegn Maskiner (andel) Containere Transport Bortskaffelse af affald EDB Indkøb af kompostbeholdere Fordeling 160 *) Afskrivning af anlæg Afskrivning af bygninger Afskrivning af containere Afskrivning af EDB 0 0 Afskrivning af skilte 0 0 Afskrivning maskiner(andel) Samlede driftsudgifter DRIFTSINDTÆGTER Genbrugsgebyr Salg af materialer Andre indtægter Samlede driftsindtægter RESULTAT ) Der har været et merforbrug af personaleudgifter pga. udskiftning af personale, afskedigelser samt sygdom. Hertil kommer øgede udgifter til andel af løn til maskinfører, for kørsel med manitou og dumper på genbrugsstationerne. Bl.a er manitouen jævnligt på Industrivej for at feje pladsen efter opsigelse af kontrakt med ekstern entreprenør. Desuden er der ikke budgetteret med udgifter til løn i forbindelse med servicebilens andel af kørsel til genbrugsstationerne. 35) Indkøb af nye skilte udgør kr Der er indkøbt hjertestartere til 6 genbrugsstationer for kr ) Den øgede udgift til andel af maskinudgifter svarer til det øgede brug af egen dumper og manitou samt servicebil på genbrugsstationerne.

42 40 37) Reparationer og maling af containere samt nyt logo på containere. 38) Der har været en besparelse på kr på transport. Dette skyldes hovedsageligt at der kommer en del mere affald på genbrugsstationen, der er placeret på affaldscentret som har resulteret i færre tømninger udført af ekstern transportør. 39) På trods af større mængder affald end budgetteret har der været en besparelse på ca. kr på bortskaffelse af affald. Dette skyldes, at der er foretaget en større kildesortering på genbrugsstationerne. 40) Den øgede indtægt svarer til, at der er opkrævet genbrugsgebyr fra ca flere husstande end budgetteret. 41) Prisen på salg af pap og papir har været meget lave i I første halvår har prisen på pap været negativ, mens prisen på papir hele året har ligget på ca. halt niveau af Salg af jern svarer til 42% af det budgetterede. *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

43 41 (Beløb i kr.) ADMINISTRATION OG FÆLLESUDGIFTER Aktivitet Resultat Resultat Korr. budget Noter DRIFTSUDGIFTER Personale Bygninger Edb-udstyr Adm. og kontorhold Vægtanlæg Information Kval. - og miljøstyring Affaldsplanlægning Øvrige fællesudgifter Afskrivning af bygninger Afskrivning af EDB/kontormaskiner RESULTAT *) ) Udgifter til barselsvikar udgør kr Udmøntning af overenskomstbestemte løntrin har givet en ekstraudgift på kr Der er ansat 3 nye i administrationen i *) Det samlede forbrug af fælles udgifter og administrationsudgifter fordeles efter nærmere fastsat nøgle ud på de øvrige ordninger og affaldscentret med undtagelse af gasindvindingsanlægget, hvor driftsudgifterne faktureres videre til Viborg Kraftvarmeværk / Energi Viborg.

44

REVAS - ÅRSRAPPORT 2007

REVAS - ÅRSRAPPORT 2007 Årsrapport 2007 REVAS - ÅRSRAPPORT 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. DRIFTSRAPPORT Behandlingsanlæg: Deponi Side 1 Gasanlæg Side 2 Komposteringsanlæg Side 2 Jordhotel Side 3 Knuseanlæg Side 3 Affaldsforbrænding

Læs mere

REVAS BUDGET 2016. Hovedoversigt - udgiftsbaseret

REVAS BUDGET 2016. Hovedoversigt - udgiftsbaseret Til godkendelse i Klima- og miljøudvalget den 18. juni 2015 1 Hovedoversigt - udgiftsbaseret Affaldscenter 2.288 2.149 2.469 2.469 2.469 2.469 Fordeling Affaldscenter -2.288-2.149-2.469-2.469-2.469-2.469

Læs mere

Budget Budget Budget Budgetoverslag

Budget Budget Budget Budgetoverslag til godkendelse i Klima- og miljøudvalget d. 23/6-2011 REVAS BUDGET 2012 1 Hovedoversigt - udgiftsbaseret Budget Budget Budget Budgetoverslag Affaldscenter - Deponi 3.015 2.077 2.019 2.019 2.019 2.019

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

ÅRSRAPPORT. Viborg Kommune - vi aktiverer dit affald

ÅRSRAPPORT. Viborg Kommune - vi aktiverer dit affald ÅRSRAPPORT 2016 Viborg Kommune - vi aktiverer dit affald INDHOLD Forord 3 Indledning 5 DRIFTSRAPPORT Behandlingsanlæg Deponi 6 Gasanlæg 7 Komposteringsanlæg 8 Jordhotel 9 Knuseanlæg 9 Affaldsforbrænding

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Vandforsyning For vandforsyning fra Tjele Vestre Vandforsyning er følgende indarbejdet i budgetforslaget:

Vandforsyning For vandforsyning fra Tjele Vestre Vandforsyning er følgende indarbejdet i budgetforslaget: Fastsatte bidrag for 2008 (forsyning) Vandforsyning For vandforsyning fra Tjele Vestre Vandforsyning er følgende indarbejdet i budgetforslaget: Der er p.t. tilsluttet 79 ejendomme. Der er indgået såkaldte

Læs mere

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012 resumé Indhold 1. Mål og visioner for affaldsplanen... side 4 2. Indsamling af affald fra private, boligforeninger og erhverv... side 6 - nuværende og nye tiltag

Læs mere

ÅRSRAPPORT. Viborg Kommune - vi aktiverer dit affald

ÅRSRAPPORT. Viborg Kommune - vi aktiverer dit affald ÅRSRAPPORT Viborg Kommune - vi aktiverer dit affald INDHOLD Forord 3 Indledning 5 DRIFTSRAPPORT Indsamlingsordninger 7 Miljøforhold 11 Affaldsplanlægning 14 PR-virksomhed 18 Organisation og ledelse 19

Læs mere

1. Beskrivelse af området

1. Beskrivelse af området 1. Beskrivelse af området Miljø- og teknikudvalgets budget er fordelt på 2 bevillingsområder: det skattefinansierede og det brugerfinansierede. På det brugerfinansierede område er der udgifter for i alt

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 4 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 5 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2010. Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2010 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk 1. Indledning

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2017 og 2018

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2017 og 2018 Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2017 og 2018 Indholdsfortegnelse: 1. Formål med aftalen...3 2. Politiske visioner, mål og krav...3 Lovgrundlag...3 Målgruppe...3 Vision 2021...4 Politiske

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2018 1 Sektor Aalborg Renovation Regnskab - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune. (Højvangen)

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune. (Højvangen) Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune (Højvangen) Miljøberetning 2011 Indledning Besøgstal og mængder er for Højvangens vedkommende steget en smule, hvor imod tallene for

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Budget 20 Reno-Nord INTERESSENTSKABET

Budget 20 Reno-Nord INTERESSENTSKABET Budget 20 I N T E R E S S E N T S K A B E T Reno-Nord Koncernen Regnskab 2011 Budget 2012 Omsætning: Energianlæg... 156.805 137.400 137.500 Losseplads... 18.522 16.400 16.400 Kølemøbler og elektronikaffald...

Læs mere

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde:

Kortlægning af den kommunale håndtering af affald skal indeholde: Forord. I henhold til affaldsbekendtgørelse nr. 1634 af 13.12.2006 skal kommunalbestyrelsen hvert 4. år udarbejde en plan for den kommunale håndtering af affald. Formålet med affaldsplanen er at skabe

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 01.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Mål og Midler Forsyning

Mål og Midler Forsyning Fokusområder i På politikområdet Forsyning er følgende fokusområder planlagt for under forudsætning af politisk vedtagelse af ny affaldshåndteringsplan i : For alle ordninger vil der være fokus på tilgængelighed

Læs mere

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2016 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2016 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Affaldsstatus 2012 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2012 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2012 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere.

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere. Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af alle udgifter og indtægter i forbindelse med affaldshåndtering og rottebekæmpelse. Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter

Læs mere

Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2013 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

budget INTERESSENTSKABET Reno-Nord

budget INTERESSENTSKABET Reno-Nord budget INTERESSENTSKABET Reno-Nord Koncernen Regnskab 2012 Budget 2013 Omsætning: Energianlæg... 139.999 140.000 137.400 Rærup Deponi... 15.629 15.800 16.400 Elektronikaffald... 1.948 157.576 1.900 157.700

Læs mere

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Bakkegårdsvej og Højvangen Fredensborg Kommune Bakkegårdsvej Højvangen. Miljøberetning 2010 Indledning Både besøgstal og mængder er faldet i 2010. Besøgstallet er for de to pladser,

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2017 1 Sektor Aalborg Renovation - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Brugerfinansierede udgifter Udgifter 264.483 276.174

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

BUDGET 2011. INTERESSENTSKABET Reno-Nord BUDGET

BUDGET 2011. INTERESSENTSKABET Reno-Nord BUDGET BUDGET 2011 INTERESSENTSKABET Reno-Nord BUDGET Koncernen Regnskab 2009 Budget 2010 Omsætning: Energianlæg... 149.665 134.000 127.700 Losseplads... 16.131 15.600 14.300 Kølemøbler og elektronikaffald...

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2008 Indledning Efter at have sat både besøgs- og mængderekord i 2007 er både besøgstal og mængder faldet i 2008. De registrerede

Læs mere

Affaldsstatus 2011 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus 2011 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2011 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk 1. Indledning

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød)

Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød) Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød) 1. Indledning Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Hvad indeholder Affaldsstatus

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2014 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 Telefax 45 16 05 11 Email: nordf@nordf.dk www.nordf.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Den 16. august 2014 Init. MOG Sagsnr. 14-01083 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2015 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Affald hvad, hvem og hvorfor Bygge- og anlægsaffald er det affald der opstår efter nybygning, renovering eller nedrivning. Bygherren er ansvarlig for

Læs mere

AFFALDSPLAN Fremskrivning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Fremskrivning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Fremskrivning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Forventede affaldsmængder i Egedal Kommune... 3 3 Vurdering af behandlingskapaciteter... 5 3.1 Vestforbrænding...

Læs mere

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal

Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal Aftale mellem Byrådet og Randers Affaldsterminal 2019-2022 Indholdsfortegnelse: 1. Formål med aftalen...3 2. Politiske visioner, mål og krav...3 Lovgrundlag...3 Målgruppe...3 Vision...4 Politiske målsætninger...4

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Vurdering af behandlingskapaciteter...3 2.1 Vestforbrænding...3 2.2 Forbrændingsegnede

Læs mere

Odense Renovation A/S

Odense Renovation A/S Odense Renovation A/S liste gældende fra 2016 er for husholdninger Dagrenovation Papir Genbrugsstationer Farligt affald Flaskekuber er for virksomheder Dagrenovationslignende affald Adgang til genbrugsstationer

Læs mere

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune

Idekatalog. Idekatalog til affaldsplan 2005 Pandrup Kommune - et idékatalog Idekatalog Vi er nu nået godt halvvejs i arbejdet med den nye affaldsplan. Indtil nu er der arbejdet med at gøre status over, hvilke ordninger vi tilbyder brugerne, mængden af affald, der

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr. 16-00290 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2017 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2017 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL

Dato: Sagsnr.: Dok. nr.: Direkte telefon: Initialer: DL Notat Dato: 5.12.212 Sagsnr.: 211-41668 Dok. nr.: 213-426 Direkte telefon: Initialer: DL Aalborg Forsyning Forsyningsvirksomhederne Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 94 Nørresundby Affaldsplanlægning - Status

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2016 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 483 0 0 0 Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningens bemærkninger Bilag 1 Dette notat sammenfatter Forvaltningens bemærkninger til indkomne høringssvar, herunder hvorvidt høringssvar foreslås at føre til ændringer i den endelige affaldsplan 2015-2026. Nummerering til

Læs mere

Bilag 2. Baggrund for koncept for gebyropkrævning

Bilag 2. Baggrund for koncept for gebyropkrævning Bilag 2 Baggrund for koncept for gebyropkrævning Indledning Bilag 1 Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet beskriver hvordan alle gebyrer på affaldsområdet bliver fastsat. Konceptet er udarbejdet

Læs mere

Budget INTERESSENTSKABET. Reno-Nord

Budget INTERESSENTSKABET. Reno-Nord Budget 2005 INTERESSENTSKABET Reno-Nord (1.000 kr.) Koncernen Regnskab 2003 Budget 2005 Budget 2004 Omsætning: Energianlæg... 76.049 85.620 68.300 Losseplads... 16.028 12.300 12.150 Køleskabsordning...

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2018 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2011 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2011 oplevet stigende mængder og flere besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2017 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2012 Indledning Besøgstal og mængder er for Bakkegårdsvej og Højvangens vedkommende faldet en smule i 2012, efter en mindre

Læs mere

Affaldsplan 2009-2020 Kortlægningsrapport

Affaldsplan 2009-2020 Kortlægningsrapport Affaldsplan 2009-2020 Kortlægningsrapport Kortlægning og prognoser Furesø Kommune, Affaldsplan 2009 2012, kortlægningsrapport 2 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Opfyldelse af mål fra Affaldsplan 2005-2008...

Læs mere

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund. www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 3 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 4 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald NOTAT Dato: 18. september 2015 Af: Anja Hoff Hansen og Lenette Møller Jensen Gladsaxe Kommunes affaldsordninger skal

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2012 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2012 oplevet et mindre fald i mængder og besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

INTERESSENTSKABET. Reno-Nord BUDGET

INTERESSENTSKABET. Reno-Nord BUDGET INTERESSENTSKABET Reno-Nord BUDGET 2009 Koncernen Regnskab 2007 Budget 2008 Omsætning: Energianlæg... 125.458 143.800 119.300 Losseplads... 16.239 14.700 14.900 Elektronikaffald... 2.143 143.840 2.100

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Miljøberetning 2009 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom de to pladser

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2015 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper:

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper: GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 2 - Udbud af storskrald NOTAT Dato: 25. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen, Anja Hoff Hansen og Malene Matthison-Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Center for Teknik og Miljø

Center for Teknik og Miljø 1. ens primære opgaver Primære aktiviteter De primære aktiviteter for affaldshåndteringen omfatter: o Administration af affaldsordningerne for private og erhverv o Dagrenovationsordningen o Ordningen for

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2011 Indledning Allerød Genbrugsplads har fra 2010 til 2011, igen oplevet en stigning i affaldsmængder og besøg, efter et fald i perioden 2009-2010. Kommentarer og

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 3 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 4 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2015 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 637 637 637 0 Brugerfinansierede

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune

Affaldsstatus Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Affaldsstatus 2016 Allerød Kommune Fredensborg Kommune Hørsholm Kommune Rudersdal Kommune Savsvinget 2 2970 Hørsholm Telefon 45 16 05 00 norfors@norfors.dk www.norfors.dk Indholdsfortegnelse Affaldsstatus

Læs mere

Velkommen til Odense Renovation!

Velkommen til Odense Renovation! Velkommen til Odense Renovation! Kort om Odense Renovation A/S Non-profit Affaldshåndtering siden ca. 1882 Kommunalt aktieselskab siden 1994 Bestyrelsen består af 9 medlemmer, 6 udpeget af kommunen og

Læs mere

Budgetopfølgning 2 Renovation

Budgetopfølgning 2 Renovation Budgetopfølgning 2 Pr. 31. maj Det brugerfinansierede område Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2 mio. kr. Mindreforbrug = - Merforbrug = + Over- /underskud Afv. øvrig drift I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget

Læs mere

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Notat Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 2. december 2013 Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Indledning Administrationen fremlagde 12. december 2012 notat

Læs mere

Benævnelse: Administration, bolig Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8

Benævnelse: Administration, bolig Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8 BILAG 1b Takster på affaldsområdet og etablering af lille innovativt affaldsanlæg Benævnelse: Administration, bolig Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal disse gebyrindtægter

Læs mere

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune

Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Genbrugspladserne på Højvangen og Bakkegårdsvej Fredensborg Kommune Miljøberetning 2007 Indledning Denne miljøberetning beskriver i en oversigtlig form, hvordan året er gået på genbrugspladserne beliggende

Læs mere