Bilag marts 2004 E Glentevej København NV. Til orientering for: Kt.chef Niels R. Korsby Videnskabsministeriet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag marts 2004 E Glentevej København NV. Til orientering for: Kt.chef Niels R. Korsby Videnskabsministeriet"

Transkript

1 Bilag 9 IT-universitetet i København Glentevej København NV 11. marts 2004 E MK Til orientering for: Kt.chef Niels R. Korsby Videnskabsministeriet 1. Rigsrevisionen har undersøgt om IT-anvendelsen på IT-universitetet kan understøtte opgavevaretagelsen, herunder aflæggelsen af et korrekt regnskab. Rigsrevisionen har indsamlet og vurderet en række oplysninger vedrørende IT-universitetets IT-anvendelse. Ved vurderingen er der taget hensyn til de enkelte områders risikoniveau og væsentlighed i forhold til den samlede ITanvendelse. Det er Rigsrevisionens vurdering, at den generelle IT-sikkerhed samlet set ikke er helt tilfredsstillende. 2. Grundlaget for vurderingen er, at det nuværende niveau for IT-styring (fx strategi, risikovurdering og politikker) ikke er tilstrækkeligt og dækkende for IT-universitetets behov, og at der med hensyn til den generelle IT-sikkerhed (system-, data- og driftssikkerheden) er fundet forhold, som bør rettes eller overvejes nærmere. 3. I vedlagte detailrapport er der en beskrivelse af forhold, som Rigsrevisionen har bemærket ved denne gennemgang. Hver bemærkning indeholder oplysning om de konstaterede forhold, mulige fremtidige konsekvenser for IT-aktiviteterne samt Rigsrevisionens forslag til afhjælpning af de konstaterede forhold. 4. Rigsrevisionen anmoder om IT-universitetets kommentarer til rapporten. Rigsrevisionen skal i øvrigt henvise til rigsrevisorlovens 16, hvoraf det fremgår, at der gælder en svarfrist på 6

2 - 2 - uger. I det omfang svaret giver Rigsrevisionen anledning til at foretage sig yderligere, vil ITuniversitetet blive orienteret herom senest 4 uger fra modtagelsen af svaret. Med venlig hilsen Michael Kubel spec.kons.

3 - 3 - Bilag til følgebrev og rapport om IT-revision Rigsrevisionen giver på grundlag af rapportens bemærkninger og anbefalinger en sammenfattende vurdering af IT-anvendelsens muligheder for at kunne understøtte opgavevaretagelsen på væsentlige (kritiske) områder efter følgende skala: Meget tilfredsstillende Tilfredsstillende Ikke helt tilfredsstillende Ikke tilfredsstillende Vurderingen Meget tilfredsstillende gives, hvis gennemgangen alene har givet anledning til anbefalinger uden væsentlig betydning for det nuværende generelle It-miljø. Vurderingen Tilfredsstillende gives, hvis gennemgangen indeholder anbefalinger til forhold som bør rettes, men hvor systemerne samlet set skønnes at kunne understøtte afviklingen af de væsentligste (kritiske) systemer. Vurderingen Ikke helt tilfredsstillende gives, hvis gennemgangen har givet anledning til omtale af forhold, som bør rettes fordi forholdene muligvis kan betyde, at brister i den generelle ITsikkerhed kan give problemer ved afviklingen af de væsentligste (kritiske) systemer. Vurderingen Ikke tilfredsstillende gives, hvis gennemgangen har vist flere forhold, som kan udgøre en væsentlig risiko for kvaliteten i den generelle it-sikkerhed og dermed en væsentlig risiko ved afviklingen af de væsentligste (kritiske) systemer.

4 RIGSREVISIONEN IT-revisionsenheden 11. marts 2004 Rapport vedrørende IT-revision på IT-universitetet i København Rigsrevisionens bemærkninger 1 Væsentlighed: Meget vigtigt Rigsrevisionens anbefalinger Titel: IT-styring Rigsrevisionen har bemærket, at der ikke foreligger en af ledelsen godkendt IT-strategi, en overordnet risikovurdering og en ITsikkerhedspolitik for ITU. MULIG RISIKO: En manglende overordnet ledelsesmæssig styring giver risiko for, at IT-anvendelsen på længere sigt ikke vil kunne understøtte forretningsprocesserne. Det anbefales, at ITU snarest udarbejder en IT-strategi, en risikoanalyse og en sikkerhedspolitik. Inspiration til udarbejdelsen kan hentes i Dansk Standards "Norm for edb-sikkerhed - del 1" (DS484-1: 2000), som ifølge regeringsbeslutning af 12. januar 2004 skal være obligatorisk for alle statsinstitutioner efter en 3- årig indkøringsperiode. Nærmere oplysninger herom kan ses på < under emnet "Standard for ITsikkerhedsprocesser i staten".

5 -5-2 Væsentlighed: Vigtigt Titel: Beredskabsplan Rigsrevisionen har bemærket, at ITU ikke har en samlet beredskabsplan for IT-anvendelsen. ITU s ledelse har således ikke taget stilling til, hvilke systemer og data, der er kritiske for driften, og hvor længe et nedbrud i de forskellige systemer højst må vare, uden at dette medfører alvorlige problemer og/eller risiko for tab. MULIG RISIKO: En manglende ledelsesmæssig stillingtagen til beredskabsplanen kan medføre risiko for, at en reetablering af normal drift bliver vanskelig, mere ressourcekrævende og tager længere tid, end hvis ledelsen på forhånd har gjort sig overvejelser om, hvordan reetableringen skal løses. Endvidere er der risiko for, at reetableringen alene løses ud fra tekniske kriterier og ikke ud fra de kriterier, som bedst muligt tilgodeser de forretningsmæssige behov. Det anbefales, at ITU's ledelse - på baggrund af en risikovurdering - vurderer behovet for en samlet beredskabsplan. I så fald bør der tages stilling til, hvilke systemer og data, der er kritiske og kravene til reetableringstid. Beredskabsplanen bør være operationel, så den mere præcist omhandler de beslutninger, handlinger og disses rækkefølge, som det er aktuelt at tage stilling til i en nødsituation. Planen bør være fysisk tilgængelig (papirform).

6 -6-3 Væsentlighed: Vigtigt Titel: Fysisk sikkerhed - adgang til serverrum ITU har oplyst, at IT-driftspersonalet, betjente (intern service) og rengøringspersonale har adgang (nøgler) til serverrummene. MULIG RISIKO: Svagheder i den fysiske sikkerhed medfører risiko for, at udstyr kan stjæles eller ødelægges. Derved mister ITU tilgængeligheden til sine IT-ressourcer, og muligvis kan data komme i uvedkommendes besiddelse. Det anbefales, at ITU begrænser kredsen af personer, der har adgang til serverrummene, og at det er IT-chefen, der godkender, hvem der må have adgang.

7 -7-4 Væsentlighed: Vigtigt Titel: Sikkerhedskopier - adgangsret og opbevaring Sikkerheden i forbindelse med opbevaring af daglige sikkerhedskopier og backupsæt er ikke tilstrækkelig, da alle ITdriftsmedarbejdere og betjente (intern service) generelt har adgang til kopi af driftsdata og alle backupsæt. Ligeledes er sikkerheden vedrørende opbevaring af originale program-cd'er (licenser), kildekoder mv. utilstrækkelig, idet disse er tilgængelige (i mapper) i IT-afdelingen. MULIG RISIKO: Backupsæt kan gå tabt ved en fejl eller ved bevidste/ubevidste handlinger, og placeringen indebærer risiko for samtidig ødelæggelse af driftsdata og backupsæt. Manglende sikringsforanstaltninger omkring adgang til originale programcd'er kan medføre et erstatningsansvar i tilfælde af brud på licensrettigheder, fx ved at programmer mv. kopieres (stjæles) eller misbruges. Det anbefales, at daglige sikkerhedskopier anbringes på internt arkiv af IT-driftsmedarbejderen. Endvidere anbefales det, at backupsæt anbringes på eksternt arkiv af en til formålet udpeget datamediebibliotekar, der ikke samtidig må være driftsmedarbejder. Udlevering af backupsæt fra det eksterne arkiv må kun ske efter skriftlig tilladelse fra IT-chefen. Endelig anbefales det, at ITU begrænser adgangen til originale program-cd'er mv., fx ved at opbevare disse i boks.

8 -8-5 Væsentlighed: Vigtigt Titel: Driftsinstrukser og driftsovervågning Bortset fra Navision Stat har ITU stort set ingen driftsinstrukser for den daglige drift af de væsentligste systemer, fx med hensyn til sikkerhedskopiering, administration af system- og dataejerskaber, bruger-administration og driftsovervågning. MULIG RISIKO: Manglende retningslinjer for den daglige administration og drift af de væsentligste systemer medfører afhængighed af de personer, der i dag løser opgaverne. Det kan også betyde, at opgaverne ikke løses med hensyn til forudsat/forventet indhold, omfang og kvalitet. Det anbefales, at ITU udarbejder retningslinjer for den daglige systemdrift herunder kravene til dokumentation, fx med hensyn til: Sikkerhedskopiering (omfang, hyppighed, placering, adgangsret, læsbarhed). System- og dataejerskaber (fx KursusBase, Optag, mit.itu, HSAS mv.). Brugeradministration/logisk adgangskontrol (netværk, systemer (fx KursusBase, Optag, mit.itu, HSAS mv.) og data). Driftsovervågning (fastsættes ud fra en risikovurdering, bør ske regelmæssigt og dokumenteres i et fornuftigt omfang).

9 -9-6 Væsentlighed: Vigtigt Titel: Firewall - overvågning og penetrationtest ITU har foretaget en fornuftig segmentering af netværket, der indebærer en adskillelse af de forskellige netværkssegmenter (fx forskere, studerende m.fl.) og adgang til ressourcer på netværket. IT-afdelingen har oplyst, at man planlægger at etablere yderligere 2 segmenter i form af et L-Net (laboratorium) og et DMZ-net. IT-afdelingen varetager vedligeholdelsen af regelsættet i firewall'en. ITU mangler dog nogle retningslinjer for administration og overvågning af firewall'en. Det anbefales, at ITU udarbejder nogle retningslinjer for den daglige drift og overvågning. Endvidere anbefales det, at firewallsikkerheden afprøves ved penetration tests af et uafhængigt firma, specielt når vedligeholdelsen varetages af nogle få personer. MULIG RISIKO: Manglende retningslinjer for administration af adgangen til/fra internettet og andre eksterne kilder medfører dels afhængighed af de personer, som i dag løser opgaven, og dels risiko for, at firewall'ens funktion ikke er afstemt med organisationens behov. Manglende overvågning af firewall'en medfører risiko for, at organisationens ledelse ikke kan reagere tilstrækkeligt effektivt på eventuelle svigt eller fjendtlige handlinger fra omverdenen.

10 -10-7 Væsentlighed: Mindre vigtigt Titel: Systemadministratorrettigheder Der er 13 medarbejdere i IT-afdelingen, der har fulde systemadministratorrettigheder. MULIG RISIKO: Systemadministratorrettigheder, der er større end nødvendigt til løsning af opgaverne, medfører risiko for kompromittering af system-, data- og driftsikkerheden - enten ved bevidste eller ubevidste handlinger eller ved fejl. Det anbefales, at ITU overvejer om tildelingen af systemadministratorrettigheder bør begrænses, så nogle få medarbejdere har fulde administratorrettigheder, mens andre har begrænsede administratorrettigheder, som er tilpasset opgavernes karakter.

11 -11-8 Væsentlighed: Mindre vigtigt Titel: Change management ITU foretager løbende opdatering af driftsmiljøet (fx patching, hot fixes og service packs), og ITU har forskellige udviklingsopgaver vedrørende selvbetjenings- og studieadministrative systemer. Der er ikke udarbejdet skriftlige change management procedurer, som kan reducere personafhængigheden, sikre kvaliteten af systemændringer og disses dokumentation herunder en hensigtsmæssig adskillelse af udviklings-, test- og driftsmiljøet. Det anbefales, at ITU udarbejder procedurer for change management, der sikrer kvaliteten af systemændringer, disses dokumentation og en hensigtsmæssig adskillelse af udviklings-, test- og driftsmiljø. MULIG RISIKO: Manglende change management procedurer for programudvikling og idriftsættelse af ændrede programmer medfører dels afhængighed af de personer, som udvikler programmer, dels risiko for at programmerne bliver vanskelige at vedligeholde på grund af manglende brug af standarder eller mangelfuld dokumentation. Endvidere giver manglende procedurer risiko for, at programmer idriftsættes uden tilstrækkelig afprøvning, hvilket kan give driftsforstyrrelser og/eller tab af data.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. 1 I bekendtgørelse nr. 1026 af 30. juni 2016 om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl., som ændret ved

Læs mere

Enclosure 3. Bestyrelsen for IT-Universitetet i København St. Kongensgade 45

Enclosure 3. Bestyrelsen for IT-Universitetet i København St. Kongensgade 45 Enclosure 3 Bestyrelsen for IT-Universitetet i København St. Kongensgade 45 1264 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 rr@rigsrevisionen.dk www.rigsrevisionen.dk Rigsrevisionens erklæring og beretning

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik for

IT-sikkerhedspolitik for Norddjurs Kommune IT-sikkerhedspolitik for Norddjurs Kommune Overordnet IT-sikkerhedspolitik 1.0 Politik 14-11-2006 Side 2 af 7 Overordnet IT-sikkerhedspolitik Indledning Dette dokument beskriver Norddjurs

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik

Informationssikkerhedspolitik Holbæk Kommunes Informationssikkerhedspolitik 2013 Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Indledning 3 2. Formål 3 3. Holdning og principper 4 4. Omfang 4 5. Informationssikkerhedsniveau 5 6. Organisering

Læs mere

DI og DI ITEK's vejledning om informationssikkerhed med fokus på produktionsapparatet - mellemlederens ansvar og rolle (II)

DI og DI ITEK's vejledning om informationssikkerhed med fokus på produktionsapparatet - mellemlederens ansvar og rolle (II) DI og DI ITEK's vejledning om informationssikkerhed med fokus på produktionsapparatet - mellemlederens ansvar og rolle (II) 1 Udgivet af: DI ITEK Redaktion: Henning Mortensen ISBN: 978-87-7353-951-4 0.05.12

Læs mere

It-revision af selvejende institutioner Seminar i Rigsrevisionen den 5. maj 2015

It-revision af selvejende institutioner Seminar i Rigsrevisionen den 5. maj 2015 It-revision af selvejende institutioner Seminar i Rigsrevisionen den 5. maj 2015 Hvem er vi? It-revisor Claus. B. Jensen, CISA, CIA Lang erfaring med it-revision i bl.a. pengeinstitutter og forsvaret Ansat

Læs mere

Bilag 1 Databehandlerinstruks

Bilag 1 Databehandlerinstruks Bilag 1 Databehandlerinstruks 1 1. Databehandlerens ansvar Databehandling omfattet af Databehandleraftalen skal ske i overensstemmelse med denne instruks. 2. Generelt 2.1 Databehandleren skal som minimum

Læs mere

2. marts Langeland Kommune Revision af generelle it-kontroller hos Langeland Kommune for regnskabsåret

2. marts Langeland Kommune Revision af generelle it-kontroller hos Langeland Kommune for regnskabsåret 2. marts 2015 Langeland Kommune Revision af generelle it-kontroller hos Langeland Kommune for regnskabsåret 2014 Økonomichef Jani Hansen Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Langeland 2.marts 2015 Formål

Læs mere

Dragør Kommune. Operationelle bilag til IT-sikkerhedspolitikken. Bilag 7. Retningslinjer for IT-medarbejdere

Dragør Kommune. Operationelle bilag til IT-sikkerhedspolitikken. Bilag 7. Retningslinjer for IT-medarbejdere Dragør Kommune Operationelle bilag til IT-sikkerhedspolitikken IT-sikkerhedspolitik Side 2 Retningslinjer for IT-medarbejdere Samtlige medarbejdere beskæftiget med driften af kommunens IT-installation,

Læs mere

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen

Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser. 7. september 2012 Torben Nielsen Hvor meget fylder IT i danske bestyrelser Torben Nielsen Baggrund 25 år i finansielle sektor 15 år i Danmarks Nationalbank Bestyrelsesposter i sektorselskaber (VP-securities, NETS, BKS) Professionelt bestyrelsesmedlem

Læs mere

It-revision af Sundhedsdatanettet 2015 15. januar 2016

It-revision af Sundhedsdatanettet 2015 15. januar 2016 MedCom Forskerparken 10 5230 Odense M Landgreven 4 1301 København K Tlf. 33 92 84 00 rr@rigsrevisionen.dk www.rigsrevisionen.dk It-revision af Sundhedsdatanettet 2015 15. januar 2016 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Informationssikkerhed Version 2.0 29.09.10

Informationssikkerhed Version 2.0 29.09.10 Informationssikkerhed Version 2.0 29.09.10 Retningslinjer for retablering af systemer og data (Ændringer i forhold til tidligere version er markeret med Understregning) Disse retningslinjer beskriver de

Læs mere

IT driftsaftale Bilag 7: IT-sikkerhedsbestemmelser

IT driftsaftale Bilag 7: IT-sikkerhedsbestemmelser IT driftsaftale Bilag 7: IT-sikkerhedsbestemmelser INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Baggrund og formål... 2 2. Ansvarsfordeling... 2 2.1 Jobcenterchefens ansvar... 2 2.2 Gensidig informationspligt... 3 3. Krav til

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune

Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Informationssikkerhedspolitik for Horsens Kommune Senest opdateret januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. OMFANG OG SIKKERHEDSNIVEAU... 3 3. HOVEDMÅLSÆTNINGER... 4 4. ORGANISERING OG ANSVAR...

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Skanderborg Kommune. ISMS-regler. Informationssikkerhedsregler for hvert krav i ISO. Udkast 27001:2017

Skanderborg Kommune. ISMS-regler. Informationssikkerhedsregler for hvert krav i ISO. Udkast 27001:2017 Skanderborg Kommune ISMS-regler Informationssikkerhedsregler for hvert krav i ISO 27001:2017 02-04-2018 Indholdsfortegnelse 4 Organisationens kontekst 1 4.1 Forståelse af organisationen og dens kontekst

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 10. Beredskabsplanlægning

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Bilag 10. Beredskabsplanlægning It-sikkerhedspolitik Bilag 10 November 2004 Indholdsfortegnelse 1 Formål...3 2 Ansvar og roller...3 2.1 Byrådet...3 2.2 Kommunaldirektøren/ Direktionen...3 2.3 Ledere, fagchefer mv...3 2.4 It gruppen,

Læs mere

NKOR 2015 Spor 3 - Datasikkerhed 5. november Kontorchef Michael Kubel

NKOR 2015 Spor 3 - Datasikkerhed 5. november Kontorchef Michael Kubel NKOR 2015 Spor 3 - Datasikkerhed 5. november 2015 - Kontorchef Michael Kubel Agenda 3 spørgsmål 1. Er datasikkerheden omkring borgernes følsomme oplysninger god nok? 2. Hvordan sikres balancen mellem brugervenlighed

Læs mere

Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for Marts 2011

Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for Marts 2011 Erklæring og revisionsberetning om revision af IT-Universitetet i Københavns årsrapport for 2010 Marts 2011 ERKLÆRING OG REVISIONSBERETNING OM REVISION AF IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVNS ÅRSRAPPORT FOR 2010

Læs mere

OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK

OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK OVERORDNET IT-SIKKERHEDSPOLITIK Indholdsfortegnelse 1. Indledning....3 2. Formål...3 3. Sikkerhedspolitik...3 4. Dækningsormåde...4 5. Sikkerhedsniveau....4 6. Organisation og ansvar...4 7. Opfølgning...5

Læs mere

It-sikkerhedspolitik for Farsø Varmeværk

It-sikkerhedspolitik for Farsø Varmeværk It-sikkerhedspolitik for Farsø Varmeværk Introduktion Denne it-sikkerhedspolitik, som er besluttet af bestyrelsen, udgør den overordnede ramme for at opretholde it-sikkerheden hos Farsø Varmeværk. Hermed

Læs mere

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune

Hjørring Kommune. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Hjørring Kommune Sag nr. 85.15.00-P15-1-17 12-03-2018 Side 1. Overordnet I-sikkerhedspolitik for Hjørring Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken (I-sikkerhedspolitikken) udgør den overordnede

Læs mere

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST It-sikkerhedspolitikken tilstræber at understøtte Odsherred Kommunes overordnede vision. It- og øvrig teknologianvendelse, er et af direktionens redskaber til at realisere kommunens

Læs mere

Obligatorisk projekt 4: Sikkerhed

Obligatorisk projekt 4: Sikkerhed Obligatorisk projekt 4: Sikkerhed Informationsteknologi i Organisationer og Compuerarkitektur og Operativsystemer Af Frank Kristensen, Mike Odgaard Sørensen og Morten Østerlund Jørgensen Gruppe 3 Side

Læs mere

Faxe Kommune Revision af generelle itkontroller

Faxe Kommune Revision af generelle itkontroller Faxe Kommune Revision af generelle itkontroller 2013 August 2014 Ib Østergaard Rasmussen Faxe Kommune Center for IT & Digitalisering Industrivej 2 4683 Rønnede 15. august 2014 Formål Vi har i perioden

Læs mere

Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune

Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune Overordnet it-sikkerhedspolitik for Rødovre Kommune Denne politik er godkendt af kommunalbestyrelsen januar 2016. Og træder i kraft januar 2016. Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på,

Læs mere

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information

Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Assens Kommune Sikkerhedspolitik for it, data og information Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Formål... 3 3. Holdninger og principper... 4 4. Omfang... 4 5. Sikkerhedsbevidsthed,

Læs mere

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2

Status for ændringer. Informationssikkerhedspolitik for Region Hovedstaden. Version 1.2 Status for ændringer Version Dato Navn Bemærkning 1.0 24-04-2007 Vedtaget i Regionsrådet 1.1 13-02-2012 IMT-Informationssikkerhed Tilpasning af terminologi 1.2 15-10-2012 IMT-Informationssikkerhed Rettelse

Læs mere

Halsnæs kommune. Informationssikkerhedspolitik Oktober Informationssikkerhedspolitik Halsnæs kommune.

Halsnæs kommune. Informationssikkerhedspolitik Oktober Informationssikkerhedspolitik Halsnæs kommune. Informationssikkerhedspolitik Oktober 2015 Side 1 af 5 sider Baggrund Ved informationssikkerhed forstås de samlede foranstaltninger til at sikre Fortroligheden, Tilgængeligheden og Integriteten på kommunens

Læs mere

Præsentation af Curanets sikringsmiljø

Præsentation af Curanets sikringsmiljø Præsentation af Curanets sikringsmiljø Version: 1.1 Dato: 1. marts 2018 Indholdsfortegnelse Indledning: side 3 Organisering af sikkerhed: side 3 Politikker, procedurer og standarder: side 3 Medarbejdersikkerhed:

Læs mere

Sådan kan I leve op til Finanstilsynets ledelsesbekendtgørelse om it-sikkerhed

Sådan kan I leve op til Finanstilsynets ledelsesbekendtgørelse om it-sikkerhed Sådan kan I leve op til Finanstilsynets ledelsesbekendtgørelse om it-sikkerhed Den finansielle sektor er i dag 100% afhængig af, at it-løsninger er kørende og herudover er sikret i tilfælde af, at noget

Læs mere

DS 484:2005. Standard for informationssikkerhed -Korte uddrag fra DS484

DS 484:2005. Standard for informationssikkerhed -Korte uddrag fra DS484 DS 484:2005 Standard for informationssikkerhed -Korte uddrag fra DS484 Informationssikkerhedsstrategi Ledelsen skal godkende en skriftlig informationssikkerhedspolitik, som skal offentliggøres og kommunikeres

Læs mere

LANGELAND KOMMUNE INTRODUKTION TIL INFORMATIONSSIKKERHED

LANGELAND KOMMUNE INTRODUKTION TIL INFORMATIONSSIKKERHED LANGELAND KOMMUNE INTRODUKTION TIL INFORMATIONSSIKKERHED DAGSORDEN _ Introduktion til informationssikkerhed _ Hvad går det egentlig ud på _ Hvilke kerneopgaver er der _ Hvor langt er vi nået? _ Hvilke

Læs mere

Front-data Danmark A/S

Front-data Danmark A/S Front-data Danmark A/S Revisionserklæring (RS3411, type B) vedrørende generelle it-kontroller i tilknytning til driften af Hostingcenter. December 2010 1. erklæringsår R, s Kalvebod Brygge 45, 2., 1560

Læs mere

Overordnet It-sikkerhedspolitik

Overordnet It-sikkerhedspolitik Overordnet It-sikkerhedspolitik Denne politik er godkendt af byrådet d. x. måned 2014 Ved udskrivning af politikken skal du være opmærksom på, at du anvender senest godkendte version. Acadre sags nr. 14-8285

Læs mere

NOTAT. Køge Kommune It-sikkerhed Overordnede retningslinjer ITafdelingen. Fællesforvaltningen. Dato Sagsnummer Dokumentnummer

NOTAT. Køge Kommune It-sikkerhed Overordnede retningslinjer ITafdelingen. Fællesforvaltningen. Dato Sagsnummer Dokumentnummer NOTAT Fællesforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer ITafdelingen Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk Tlf. 56 67 67 67 Fax 56 65 54 46 Køge Kommune It-sikkerhed Overordnede retningslinjer 2010

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 78, d. 28. april 2015 Pkt. 4. Bilag 2

Bestyrelsesmøde nr. 78, d. 28. april 2015 Pkt. 4. Bilag 2 Bestyrelsesmøde nr. 78, d. 28. april 2015 Pkt. 4. Bilag 2 Til bestyrelsen for Københavns Universitet St. Kongensgade 45 1264 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 rr@rigsrevisionen.dk www.rigsrevisionen.dk

Læs mere

Tilladelsen gives på følgende vilkår:

Tilladelsen gives på følgende vilkår: Amgros I/S Dampfærgevej 22 2100 København Ø Sendt til: amgros@amgros.dk og cch@amgros.dk 6. april 2016 Vedrørende anmeldelse af behandlingen "Behandling af ESPD dokumentation" Datatilsynet Borgergade 28,

Læs mere

IT-Sikkerhedspolitik. Oktober 2011

IT-Sikkerhedspolitik. Oktober 2011 IT-Sikkerhedspolitik Oktober 2011 # $% & % ( * & + ($, % % - ((.. / (01 1 2 & (34 Placering i organisationen IT-chef IT-medarbejdere Forvaltningschef Ansvar Koordinering, overblik, opfølgning, ajourføring.

Læs mere

DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT Søren Kromann, Forvaltningsdirektør, KOMBIT

DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT Søren Kromann, Forvaltningsdirektør, KOMBIT DUBEX SECURITY & RISK MANAGEMENT SUMMIT 2016 Søren Kromann, Forvaltningsdirektør, KOMBIT Om KOMBIT KOMBIT er et aktieselskab, som er 100% ejet af KL (kommunerne) Finansielt skal KOMBIT hvile i sig selv

Læs mere

hos statslige myndigheder

hos statslige myndigheder IT-Universitetet i København Rued Langgaards Vej 7 2300 København S Sendt til: itu@itu.dk 25. juni 2015 Udtalelse til anmeldelsen Videnskabelige og statistiske undersøgelser hos statslige myndigheder Datatilsynet

Læs mere

POLITIK FOR OPBEVARING OG SLETNING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I DANSK FORENING FOR WILLIAMS SYNDROM

POLITIK FOR OPBEVARING OG SLETNING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I DANSK FORENING FOR WILLIAMS SYNDROM POLITIK FOR OPBEVARING OG SLETNING AF PERSONLIGE OPLYSNINGER I DANSK FORENING FOR WILLIAMS SYNDROM Dansk forening for Williams Syndrom på nettet: http://williamssyndrom.dk/ Dansk forening for Williams

Læs mere

Risikostyring ifølge ISO27005 v. Klaus Kongsted

Risikostyring ifølge ISO27005 v. Klaus Kongsted Risikostyring ifølge ISO27005 v. Klaus Kongsted Agenda Dubex A/S Formålet med risikovurderinger Komponenterne Risikovurderinger Dubex A/S fakta og værdier Den førende sikkerhedspartner De bedste specialister

Læs mere

Vi har etableret et brancheledende informationssikkerhedsprogram. vores kunder den bedste beskyttelse og højeste grad af tillid.

Vi har etableret et brancheledende informationssikkerhedsprogram. vores kunder den bedste beskyttelse og højeste grad af tillid. Som hostingleverandør er vores vigtigste sikkerhedsopgave at passe godt på dine data og sørge for, at du til enhver tid lever op til sikkerhedskravene fra dine kunder. Sikkerhed er derfor et område, som

Læs mere

Ledelsen har sikret, at der er etableret en hensigtsmæssig itsikkerhedsorganisation

Ledelsen har sikret, at der er etableret en hensigtsmæssig itsikkerhedsorganisation Revisionsrapport om it-revision af Sundhedsdatanettet (SDN) 05 J.nr. 05-6070-7 5. januar 06 Ledelsens styring af it-sikkerheden Ikke opfyldt, Delvist opfyldt, Opfyldt. Nr. Kontrolmål Observation Risiko

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse

Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse BALLERUP KOMMUNE Dato: 31. maj 2018 Ballerup Kommune Politik for databeskyttelse 85.15.00-P30-1-18 Politik for databeskyttelse i Ballerup Kommune Denne databeskyttelsespolitik er den overordnede ramme

Læs mere

IT- og informationssikkerheds- politik (GDPR) For. Kontrapunkt Group

IT- og informationssikkerheds- politik (GDPR) For. Kontrapunkt Group IT- og informationssikkerheds- politik (GDPR) For Kontrapunkt Group Versionshistorik Version Beskrivelse Dato Udarbejdet af V. 0.1 Initiel draft 26 Oktober 2018 Kontrapunkt Group V.0.2 1. Edition 13. November

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik. Frederiksberg Kommune Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler oplysninger

Læs mere

Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: Telefon: IT Amerika Plads København Ø

Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: Telefon: IT Amerika Plads København Ø spolitik 28.02.2017 Banedanmark IT Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: Carsten Stenstrøm Mail: cstr@bane.dk Telefon: 41881976 Indhold Side 1 spolitik 4 1.1 Indledning 4 1.2

Læs mere

Rapport om revisionen ved IT- Universitetet. December 2007

Rapport om revisionen ved IT- Universitetet. December 2007 Rapport om revisionen ved IT- Universitetet December 2007 RAPPORT OM REVISIONEN VED IT-UNIVERSITETET 1 Revision i oktober 2007 Kontor: C6 J.nr.: 2007-5990-9 Rigsrevisionen revision ved IT-U har omfattet

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Njalsgade 13 2300 København S CVR.nr.: 64 94 22 12 (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.: [CVR.nr.]

Læs mere

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner.

It-anvendelsen i Langeland Kommune har til formål at understøtte kommunens overordnede visioner. Juni 2011 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Formål 4 3. Omfang 5 4. It-sikkerhedsniveau 5 5. It-sikkerhedsbevidsthed 6 6. Overtrædelse af it-sikkerhedspolitikken 6 7. Udarbejdelse og ikrafttrædelse 6 2 1 Indledning

Læs mere

Ishøj Kommune Ishøj Store Torv Ishøj CVR [behandlernes navn] [behandlerens adresse] [Postnummer] CVR.

Ishøj Kommune Ishøj Store Torv Ishøj CVR [behandlernes navn] [behandlerens adresse] [Postnummer] CVR. IT Databehandleraftale Databehandleraftale om [SYSTEMNAVN] mellem Ishøj Kommune Ishøj Store Torv 20 2635 Ishøj CVR. 11 93 13 16 (herefter nævnt som dataansvarlige) Og [behandlernes navn] [behandlerens

Læs mere

Revision af firewall. Jesper B. S. Christensen. Sikkerhed og Revision 6/7 September 2018

Revision af firewall. Jesper B. S. Christensen. Sikkerhed og Revision 6/7 September 2018 Revision af firewall Jesper B. S. Christensen Sikkerhed og Revision 6/7 September 2018 Jesper B. S. Christensen Senior Consultant Deloitte, Risk Advisory, Cyber Secure (dem I ikke har hørt om før) IT-Ingeniør,

Læs mere

PSYKIATRIFONDENS Informationssikkerhedspolitik

PSYKIATRIFONDENS Informationssikkerhedspolitik PSYKIATRIFONDENS Informationssikkerhedspolitik Indhold Indledning... 3 Formål... 3 Omfang og ansvar... 3 Sikkerhedsniveau... 4 Beredskab... 4 Sikkerhedsbevidsthed... 5 Brud på informationssikkerheden...

Læs mere

Sikkerhed og Revision 2015

Sikkerhed og Revision 2015 Sikkerhed og Revision 2015 Erfaringer fra It-tilsynet med virksomhedernes brug af risikovurderinger REAL kontoret 3. sep. 2015 Velkommen til Århusgade! Fra Finanstilsynets hjemmeside Agenda Hjemmel It-tilsynets

Læs mere

Politik for informationssikkerheddatabeskyttelse

Politik for informationssikkerheddatabeskyttelse BALLERUP KOMMUNE Dato: 31. maj 2018 Ballerup Kommune Politik for informationssikkerheddatabeskyttelse Politik for databeskyttelse i Ballerup Kommune Denne informationssikkerhedspolitikdatabeskyttelsespolitik

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed

Forslag til. Vordingborg Kommunes. Overordnede bestemmelser. IT- informationssikkerhed Forslag til Vordingborg Kommunes Overordnede bestemmelser om IT- informationssikkerhed Rev. 12. januar 2015 Hvad der er markeret med rød skrift er tilføjelser til den vedtagne politik af 24. februar 2011.

Læs mere

Workshop 2. Hvilke processer skal sikre os en god databeskyttelse? Hvordan uddanner vi medarbejdere i det offentlige til at håndtere data forsvarligt?

Workshop 2. Hvilke processer skal sikre os en god databeskyttelse? Hvordan uddanner vi medarbejdere i det offentlige til at håndtere data forsvarligt? Workshop 2 Databeskyttelse i det offentlige: Hvordan forbereder vi os til forordningen og hvor er de svage led? v/ Søren Duus Østergaard, CEO, Duus Partners & lektor ved IT-Universitetet og Jens Kjellerup,

Læs mere

Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016]

Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016] Udkast til svar på Rigsrevisionens rapport om it-sikkerheden på SDN [Godkendt af MedComs styregruppe den 12. februar 2016] Indhold 1. Indledning... 2 2. Kommentarer til de enkelte punkter... 2 2.1. Hensigtsmæssig

Læs mere

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. universiteternes beskyttelse af forskningsdata

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. universiteternes beskyttelse af forskningsdata Maj 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes beskyttelse af forskningsdata Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/2018

Læs mere

Henrik Jensen Roskilde Universitet, OCG, CISSP, CISM, CRISC. 31 års it-mæssig erfaring, startede 1982 i PFA Pension som EDB-operatør

Henrik Jensen Roskilde Universitet, OCG, CISSP, CISM, CRISC. 31 års it-mæssig erfaring, startede 1982 i PFA Pension som EDB-operatør Dagsorden 1. Præsentation 2. Roskilde Universitet 3. Risikostyring - hvorfor? 4. Ledelsesopbakning 5. ISO27001 6. Forretningsorienteret risikostyring 7. It-teknisk sikkerhedsstyring 8. Hvordan bruges risikostyring

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune

Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Maj 2018 Informationssikkerhedspolitik Frederiksberg Kommune Indledning Informationssikkerhedspolitikken er den overordnede ramme for beskyttelse af information i Frederiksberg Kommune. Kommunen behandler

Læs mere

RISIKOANALYSE CYBER RISK / DATA OG NETFORSIKRING

RISIKOANALYSE CYBER RISK / DATA OG NETFORSIKRING 1 Involverede parter 1.1 Virksomheden Navn: CVR.nr. Kontaktperson: Juridiske enheder omfattet af analysen: 1.2 Willis Adresse Forsikringsmægler E-mail / Telefon @willis.dk / 88 139 2 Om virksomheden 2.1

Læs mere

Jyske Bank Politik for It sikkerhed

Jyske Bank Politik for It sikkerhed Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Formål og omfang... 2 2. It sikkerhedsniveau... 2 3. Organisation og ansvar... 2 4. It risikostyring... 3 5. Outsourcing... 3 6. Sikkerhedsprincipper...

Læs mere

Rigsrevisionen 10. februar 2006 C6. Rapport om revision ved IT-Universitetet i København - 1 -

Rigsrevisionen 10. februar 2006 C6. Rapport om revision ved IT-Universitetet i København - 1 - Rigsrevisionen 10. februar 2006 C6 Rapport om revision ved IT-Universitetet i København - 1 - Forretningsgange vedrørende eksternt finansierede projekter Rigsrevisionen har vurderet, at økonomiafdelingen

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse

Økonomi- og Indenrigsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Økonomi- og Indenrigsministeriet Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Regionsrådets

Læs mere

Beredskabspolitik. for Ballerup Kommune. Beredskabspolitik for Ballerup Kommune

Beredskabspolitik. for Ballerup Kommune. Beredskabspolitik for Ballerup Kommune Beredskabspolitik for Ballerup Kommune. Beredskabspolitikkens formål er at beskrive kommunens overordnede retningslinjer for, hvordan beredskabsopgaver skal løses. Derudover skal beredskabspolitikken bidrage

Læs mere

Faxe Kommune Revision af generelle itkontroller

Faxe Kommune Revision af generelle itkontroller Faxe Kommune Revision af generelle itkontroller 2012 August 2013 Ib Østergaard Rasmussen Faxe Kommune Frederiksgade 9 4690 Haslev 13. august 2013 Formål Vi har i juli/august måned 2013 foretaget revision

Læs mere

Kvalitetskontrol. Status og erfaringer på kvalitetskontrol samt forventninger til den fremtidige kvalitetskontrol 19. september 2012.

Kvalitetskontrol. Status og erfaringer på kvalitetskontrol samt forventninger til den fremtidige kvalitetskontrol 19. september 2012. Status og erfaringer på kvalitetskontrol samt forventninger til den fremtidige kvalitetskontrol Side 1 Resultat af Revisortilsynets kvalitetskontrol 2011 Typiske fejl og mangler Revisortilsynets arbejde

Læs mere

- for forretningens skyld

- for forretningens skyld Produkt og produktionssikkerhed - for forretningens skyld DI og DI ITEK sikkerhedsaktiviteter Bidrage til bedre tryghed i erhvervslivet og det øvrige samfund Informationssikkerhed Virksomhederne Borgerne

Læs mere

Informationssikkerhedspolitik For Aalborg Kommune

Informationssikkerhedspolitik For Aalborg Kommune Click here to enter text. Infor mationssi kkerhedspoliti k 2011 «ed ocaddressci vilcode» Informationssikkerhedspolitik For Aalborg Kommune Indhold Formål... 3 Gyldighedsområde... 3 Målsætning... 3 Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Bårdesø og Omegns Elforsyning A.m.b.a. Årsberetning for 2013 om. intern overvågning af ikke. diskriminerende adfærd

Bårdesø og Omegns Elforsyning A.m.b.a. Årsberetning for 2013 om. intern overvågning af ikke. diskriminerende adfærd Bårdesø og Omegns Elforsyning A.m.b.a. Årsberetning for 2013 om intern overvågning af ikke diskriminerende adfærd 1 Indhold Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Kontrol med overholdelse af intern overvågning...

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Bilag K Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune [Forvaltning] [Center] CVR.nr.: 64 94 22 12 [Adresse] (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.: [CVR.nr.] [Adresse] [Postnummer

Læs mere

Kontraktbilag 8. It-sikkerhed og compliance

Kontraktbilag 8. It-sikkerhed og compliance Kontraktbilag 8 It-sikkerhed og compliance LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND DIRCH PASSERS ALLÉ 27, 2. SAL 2000 FREDERIKSBERG TELEFON 33 36 89 00 FAX 33 36 89 01 INFO@LD.DK WWW.LD.DK CVR 61552812 2 INDHOLD INDHOLD

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forebyggelse af hackerangreb. Februar 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forebyggelse af hackerangreb. Februar 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forebyggelse af hackerangreb Februar 2014 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

For så vidt angår Statsrevisorernes og Rigsrevisionens konkrete bemærkninger, skal jeg bemærke følgende:

For så vidt angår Statsrevisorernes og Rigsrevisionens konkrete bemærkninger, skal jeg bemærke følgende: Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K Justitsministeren Dato: 9. december 2014 Sagsnr.: 2014-0284-0164 Dok.: 1378944 Kære statsrevisorer Ved brev af 2. oktober 2014 har Statsrevisorernes

Læs mere

Udkast til Rigsrevisionens vurdering af Aarhus Universitets årsrapport 2005

Udkast til Rigsrevisionens vurdering af Aarhus Universitets årsrapport 2005 Rigsrevisionen C6 Bestyrelsen for Aarhus Universitet Dato: 18. april 2006 J.nr.: 2005-5922-11 (Angiv venligst j.nr. ved besvarelse) Ref.: CC BM 2-2006 Bilag 3.A.4. Udkast til Rigsrevisionens vurdering

Læs mere

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse Automatisk og obligatorisk tilslutning 1. november 2014 blev det lovpligtig at være tilsluttet Digital Post fra det offentlige. Denne dato skete der derfor en automatisk og obligatorisk tilslutning for

Læs mere

Politik <dato> <J.nr.>

Politik <dato> <J.nr.> Side 1 af 5 Politik Informationssikkerhedspolitik for 1. Indledning Denne informationssikkerhedspolitik er den overordnede ramme for informationssikkerheden hos .

Læs mere

Procedure for tilsyn af databehandleraftale

Procedure for tilsyn af databehandleraftale IT Projekt og Udviklingsafdeling Dato:7.2.2017 Procedure for tilsyn af databehandleraftale Reference til Retningslinjer for Informationssikkerhed: Afsnit 14.5 (Databehandleraftaler). Ved ibrugtagning af

Læs mere

IT risici og compliance. Hvad driver mig? Det gode råd med på vejen?

IT risici og compliance. Hvad driver mig? Det gode råd med på vejen? IT risici og compliance Hvad driver mig? Det gode råd med på vejen? Compliance Regelværk inspiration Trusler/scenarier Risikostyring IT risici Risici/kontroller Security compliance Lille tilbageblik Agenda

Læs mere

MELLEM. 2300 København S. (herefter SKI )

MELLEM. 2300 København S. (herefter SKI ) BRUGERTILSLUTNINGSAFTALE SKI. dk MELLEM Staten og Kommunernes Indkøbs Service A/S Zeppelinerhallen, Islands Brygge 55 2300 København S CVR 17472437, EAN 57900002758477 (herefter SKI ) og (Herefter Kunden

Læs mere

PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK

PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK Vores privatlivspolitik giver dig et tydeligt overblik over, hvordan vi behandler dine data, samt hvad du kan forvente, at vi bruger dem til.

Læs mere

It-sikkerhed i Dansk Supermarked

It-sikkerhed i Dansk Supermarked It-sikkerhed i Dansk en kort introduktion It-sikkerhed i Dansk 1 Velkommen som it-bruger i Dansk Kære medarbejder Brug af it er for mange i Dansk en naturlig del af arbejdsdagen. Hvis vi skal sikre vores

Læs mere

Revisionsprotokol for 2014 (siderne 19-22)

Revisionsprotokol for 2014 (siderne 19-22) Revisionsprotokol for 2014 (rne 19-22) den selvejende institution Syddjurs Egnsteater Hotellet Hovedgaden 10 8410 Rønde cvr. 31 97 57 27 registreret revisor Knud E. Bendtsen HD-R Vestre Ringgade 186, 1.

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE MELLEM ODENSE KOMMUNE. Flakhaven 2, 5000 Odense C [INDSÆT NAVN. CVR xxxxxxxx. Adresse ]

DATABEHANDLERAFTALE MELLEM ODENSE KOMMUNE. Flakhaven 2, 5000 Odense C [INDSÆT NAVN. CVR xxxxxxxx. Adresse ] DATABEHANDLERAFTALE MELLEM ODENSE KOMMUNE Flakhaven 2, 5000 Odense C OG [INDSÆT NAVN CVR xxxxxxxx Adresse ] 1. INDLEDNING... 3 2. ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 3. SUPPLERENDE KRAV... 4 4. UNDERSKRIFTER...

Læs mere

IT-sikkerhedspolitik for Lyngby Tandplejecenter

IT-sikkerhedspolitik for Lyngby Tandplejecenter IT-sikkerhedspolitik for Lyngby Tandplejecenter 1 Indledning Formål med IT-sikkerhedspolitikken Lyngby tandplejecenters IT-sikkerhedspolitik er vores sikkerhedsgrundlag og vores fælles forståelse af, hvad

Læs mere

Revisionsprotokollatet

Revisionsprotokollatet Forord til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings Paradigme for rapportering om revisionsområder med standardoverskrifter i revisionsprotokollatet for institutioner for erhvervsrettet uddannelse,

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har den 17. april 2019 fremsendt ovennævnte decisionsskrivelse.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har den 17. april 2019 fremsendt ovennævnte decisionsskrivelse. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktion Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Njalsgade 72 A 2300 København S Att.: Kontorchef Søren Tingskov Cc: Deloitte att.:

Læs mere

Vedrørende Statsrevisorernes beretning nr. 12/2016 om regionernes forvaltning af løn til chefer

Vedrørende Statsrevisorernes beretning nr. 12/2016 om regionernes forvaltning af løn til chefer Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K ministersvar@ft.dk Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2016-8939 Doknr. 461321 Dato 28-04-2017 Vedrørende

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik

Ringkøbing-Skjern Kommune. Informationssikkerhedspolitik Ringkøbing-Skjern Kommune Informationssikkerhedspolitik Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Indledning... 2 2. Formål... 2 3. Holdninger og principper... 3 4. Omfang... 3 5. Sikkerhedsniveau...

Læs mere

Holbæk Kommunes I-SIKKERHEDSHÅNDBOG

Holbæk Kommunes I-SIKKERHEDSHÅNDBOG Holbæk Kommunes I-SIKKERHEDSHÅNDBOG Sidst redigeret oktober 2013 Indhold 1 INDLEDNING OG FORMÅL... 2 2 ANSVAR OG ORGANISATION... 3 3 STYRING AF AKTIVER... 5 4 MEDARBEJDERSIKKERHED... 5 5 FYSISK SIKKERHED...

Læs mere

IT sikkerhedspolitik for Business Institute A/S

IT sikkerhedspolitik for Business Institute A/S IT sikkerhedspolitik for Business Institute A/S Indholdsfortegnelse OFFENTLIG SIKKERHEDSPOLITIK FOR BUSINESS INSTITUTE... 2 1. ANVENDELSESOMRÅDE... 2 Indledning og formål... 2 Roller og ansvarsområder...

Læs mere

Retningsgivende databehandlervejledning:

Retningsgivende databehandlervejledning: Retningsgivende databehandlervejledning: 1. Databehandleren handler alene efter vejledning af den dataansvarlige og vedrører de opgaver, datahandleren har i henhold til bilag 1 til databehandleraftalen

Læs mere

Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT

Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT Fredericia Kommunes Informationssikkerhedspolitik 2018 1 FREDERICIA KOMMUNE AFDELING TITEL PÅ POWERPOINT 12-11-2018 Indholdsfortegnelse Indledning Hvad og hvem er omfattet? Ansvar og konsekvens Vision,

Læs mere